Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • 20 Μαΐου 2015, 14:39 | Παναγιωτης Πουλοπουλος

    Καλα θα μας τρελλανετε; Πως μπορει καποιος να αποκτηση ελληνικη Ιθαγένεια αφου δεν ειναι Ελληνας. Αφου κανενας απο τoυς γονεις του δεν ειναι Ελληνας. Με το ζορι θα τον κανετε Ελληνα; Αλλο να αποκτησει ολα τα νομιμα δικαιωματα του ( κατι που μπορει να γινει με την υπηκοότητα) και αλλο η ιθαγενεια. Λυπαμε πολυ αλλα ο νομος αυτος εχει αλλη σκοπιμοτητα.

  • 20 Μαΐου 2015, 14:00 | μαρκος

    Λυπαμαι που βλεπω τοσο ρατσιστες ελληνες οι οποιοι ουτε να διατυπωσουν την αποψη τους δεν ξερουν τα ορθογραφικα σας λαθη ειναι παραπανω απο αστεια δεν ξερετε να γραφεται στην μητρικη σας γλωσσα και σας φταινε τα παιδακια που μεγαλωσαν μαζι σας στα ιδια θρανια πολλοι απο σας του ρατσιστες ειχατε καποιον συμμαθητη που τωρα ειναι ενηλικος ντροπη σας γιατι οι ελληνες που πηγαν στο εξωτερικο πηραν ιθαγενεια της δευτερης πατριδας που μεγαλωσαν αυτο δειχνει οτι θελετε μονο να παιρνετε χωρις να δινετε κριμα…

  • 20 Μαΐου 2015, 14:35 | ΑΧΥΡΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΑΛΛΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑ …… Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΠΕΔΑ ΙΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ…..Η ΠΑΡΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΕΓΕΙΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΘΟΧΟΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΕΤΑΙ ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ…..Ο ΑΥΘΟΧΘΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΠΑΘΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΔΗΘΕΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ…

  • 20 Μαΐου 2015, 14:47 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΣΚΟΣ Η’ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ «ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ» ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η’ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ… ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ….. ΩΩΩΩΩΩ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΤΛΕΙΤΕ…. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ (ΜΑΟΡΙ-ΙΝΔΙΑΝΟΙ)….. ΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙΓΕΣΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ …… ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΕΣ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠ’ΟΥΔΕΝΗ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…. ΑΡΚΕΙ ΟΙ » Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ » ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝΕ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΣΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΠΡΩΣΟΠΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑΝΩΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ «ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ» ΚΑΙ ΝΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ: «Η ΓΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ»

  • 20 Μαΐου 2015, 13:13 | ΑΝΝΑ ΔΕΛΑΣΟΥΔΑ

    ΑΠΑΡΕΔΕΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Η ιθαγενεια καθε ανθρωπου εξαρταται αποκλειστικα και μονο απο την εθνικοτητα των γονιων του.

  • 20 Μαΐου 2015, 13:24 | Παναγιώτης

    Δεδομένων των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αποστολή των Ποινικών Μητρώων στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θεωρώ πως είναι τελείως ανέφικτες οι προθεσμίες των 6 και 12 μηνών για την ολοκλήρωση των υποθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Περισσότερο ρεαλιστικές θα ήταν προθεσμίες ολοκλήρωσης των υποθέσεων 12 και 24 μηνών.

  • 20 Μαΐου 2015, 13:16 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΝΙΜΑ Ή ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΒΙΑΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΑ?

  • 20 Μαΐου 2015, 13:43 | Θεολογία Καλλιδάκη

    ΕΧΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ,ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ,ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠ’ΟΠΟΥ ΓΗΣ,ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ,ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΤΩΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ,ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΕΔΩ.ΚΑΝΕΝΑΣ, ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ,ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΕ ‘ΕΛΛΗΝΑ’ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ‘ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ'(ΕΙΝΑΙ;;;).ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ‘ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥΣ’ΚΑΙ ΠΡΑΞΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΑΣ:YΠΗΡΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΩΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ‘ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ’ ‘Η ΜΗ,ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

  • 20 Μαΐου 2015, 13:45 | Azkar Malik.

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά όλα που η διατύπωση του νόμου είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον νόμο του 2010 , όμως φοβάμαι πολύ ότι αν κάποιος προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που σίγουρα κόποι θα το πράξουν), το δικαστήριο πάλι μπορεί να θεωρήσει το νόμο αντισυνταγματικό. Για να αποτραπεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη πρέπει να γίνει αναθεώρηση του συντάγματος. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο νόμος θα υπάρξει και στο μέλλον και δεν θα δώσει εύκολη ευκαιρία σε πολιτικές δυνάμεις που είναι αντίθετες με την απονομή της ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών να το ανατρέψουν. Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή υπάρχει συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων στην βουλή έτσι ώστε να γίνει μια τέτοια αναθεώρηση του συντάγματος. Αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσετε.

    Να είστε καλά,

  • 20 Μαΐου 2015, 13:05 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

    ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΟΥΣ ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΤΗΓΕΙΤΕ ΑΝΑΦΕΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ;
    ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥΣ , ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ;
    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΞΑΠΡΟΔΩΘΕΙ ;
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ.
    ΕΑΝ ΖΗΤΑΤΕ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
    ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Β΄ Ε.Ν.

  • 20 Μαΐου 2015, 12:34 | Θεόδωρος

    Οι περισσότεροι θέλουν την Ελληνική ιθαγένεια για να φύγουν σε άλλες χώρες ως έλληνες πολίτες ή Ευρωπαίοι πολίτες. Ας φύγουν ως Αλβανοί ή Πακιστανοί.

  • 20 Μαΐου 2015, 12:29 | Θεόδωρος

    Ας αποδείξουν όλοι αυτοί που θα αιτηθούν την Ελληνική υπηκοότητα και όχι όπως λανθασμένα καλείται ιθαγένεια, ότι αυτός ο τόπος θέλουν να γίνει η πρώτη τους πατρίδα. Ας τους εξαιρέσει το Ελληνικό κράτος από τη λήψη οποιουδήποτε επιδόματος, ας τους απαγορέψει με τη λήψη της υπηκοότητας την έξοδο από την Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, θέσπιση στρατιωτικής θητείας δεκαοχτώ μηνών για τους άρρενες και επιβολή παραβόλου τουλάχιστον 500 ευρώ. Θέσπιση εγγυητικής ύψους 2000 ευρώ η οποία θα καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού κράτους σε περίπτωση αναχώρησης από την Ελλάδα πριν την έλευση της πενταετίας ή τέλεση εγκληματικών πράξεων. Μετά από αυτά θα δούμε πόσοι θα καταθέσουν αιτήσεις για την κτήση της Ελληνικής υπηκοότητας.

  • 20 Μαΐου 2015, 10:28 | Αναστασία

    Τα παραπάνω αποτελούν μεθοδευμένη κίνηση μιας λαθρολάγνας και ισλαμολάγνας κυβερνήσεως και των εκπροσώπων της. Πρώτα χρησιμοποιείτε τον όρο πρόσφυγες αντί για λαθρομετανάστες εκβιάζοντας τα ΜΜΕ ,και έπειτα ευτελίζεστε και διαπραγματεύεστε με τρόπο άκομψο την Ελληνική Ιθαγένεια, που ανήκει στους Ελληνες με αντισυνταγματικό τρόπο και την απόδοση της στους λαθροεισβολείς βαρβάρους…φυσικά έχει βέβαια την αξία της αυτη σας η κίνηση διοτι μελλοντικά θα μετατρέπεται σε ψήφους υπέρ σας που θα αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
    μονο εθνοκτόνο μπορεί να χαρακτηρισθεί το νομοσχέδιο σας και τίποτα παραπάνω

  • 20 Μαΐου 2015, 09:18 | Chris1984

    Η πλειοψηφία των παιδιών της δεύτερης γενιάς επιθυμούν και θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες η πολίτες του ελληνικού κράτους εκπληρωνοντας όλες τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται όπως να πληρώσουν φόρους να υπηρετησουν στον ελληνικό στρατό και γενικά να συμβάλλουν στην πρόοδο της Ελλάδας!Έχουν βιώσει τον ρατσισμό από μικρή ηλικία όμως έχουν συνηθίσει πλέον και η Ελλάδα είναι η πατρίδα τους η χώρα όπου γεννήθηκαν μεγάλωσαν σπουδασαν και δουλεύουν!Τα παιδιά αυτά έχουν συμβάλλει και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην πρόοδο της Ελλάδας ποικιλοτροπως σε τομείς όπως ο αθλητισμός(βλέπε αδέρφια αντετοκουμπο στο μπάσκετ)μουσική(Ησαΐας ματιαμπα,Ελένη φουρειρα)επιστήμη πολιτική θέατρο κινηματογραφος κλπ Αποτελώντας έτσι ένα δυναμικό και ζωντανό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας πέρα από την πληθυσμιακή ενίσχυση της Ελλάδας με Έλληνες πολίτες τα παιδιά της β γενιάς είναι έν δυνάμει οι μελλοντικοί στυλοβατες του ασφαλιστικού συστήματος (ΙΚΑ,ΟΓΑ)όντας το εργατικό δυναμικό του αύριο!

  • 20 Μαΐου 2015, 09:35 | ΟΛΓΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    Στο άρθρο 1Α παρ. 5 εδ. α’ και β’ τίθενται οι προθεσμίες (6 μήνες και 1 έτος) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτήσης ιθαγένειας. Οι προθεσμίες αυτές πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερες, ίσως και διπλάσιες χρονικά. Διαφορετικά, οι υπάλληλοι των αποκεντρωμένων διοικήσεων δεν θα προλαβαίνουν να κάνουν τη δουλειά τους εγκαίρως και σωστά. Οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα είναι πάρα πάρα πολλές, θα έχουμε ουρές!! Οι μικρές προθεσμίες είναι παράλογες και οδηγούν στην απαξίωση του δημοσίου αφού καθίσταται ανεπαρκές και ανίκανο να εφαρμόσει το νόμο. Το ίδιο έγινε και με τις προθεσμίες της πολιτογράφησης!!! Πως να τηρηθούν όταν Υπ. Δικαιοσύνης και Επιτροπές Πολ/σης πνίγονται στη δουλειά???

  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αλλά έξαιτίας κάποιας μορφής αναπηρίας δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Ειναι πολύ σημαντικό, αν μιλάμε για ουσιαστική πρόσβαση σε ίδια δικαώματα να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις που θα καλύψουν και αυτα τα παιδιά.

  • 19 Μαΐου 2015, 22:31 | Δημήτρης Βασιλείου

    Η προσπάθεια εξομοίωσης των όρων ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι προφανές ότι εξυπηρετεί μόνο τους θιασώτες της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Η πολτοποίηση των λαών αποτελεί το ζητούμενο για όλους εκείνους που, φροντίζοντας να διασφαλίσουν ΜΟΝΟΝ την δική τους «φυλετική καθαρότητα», οραματίζονται να γίνουν, σε επερχόμενο χρόνο, οι μοναδικοί κυρίαρχοι του κόσμου. Άν υπάρχουν Έλληνες που καταλαβαίνουν τι πρόκειται να συμβεί και εξακολουθούν ακόμη να αντιστέκονται, οφείλουν να απαιτήσουν τον διαχωρισμό (η γλώσσα μας άλλωστε ακριβολογεί στην εννοιολογική αποτύπωση των όρων)των δύο εννοιών. Η Ιθαγένεια δεν πρέπει να παραχωρείται ει μη μόνο σε ιθαγενείς Έλληνες (από πατέρα και μητέρα)ενώ η υπηκοότητα (με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη)σε αλλογενείς που πληρούν συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές.

  • 19 Μαΐου 2015, 21:03 | panagiotis

    Ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι ιθαγένεια και τι είναι υπηκοοτητα και μετα βλέπουμε τι δικαιούνται τα παιδιά των μεταναστών και των λαθρομεταναστών … οι έλληνες μετανάστες και τα παιδιά τους λαμβάνουν την ιθαγένεια στις χώρες που έχουν μεταναστεύσει ??? αν όχι τότε γιατί το κάνουμε θέμα ???

  • 19 Μαΐου 2015, 21:22 | Αργύριος Μαρινάκης

    Είναι απαράδεκτο αλλοδαποί νά παίρνουν Ελληνική Ιθαγένεια. Πολλοί φίλοι πιό πάνω αναλύουν σαφέστατα τί είναι Ιθαγένεια καί τί είναι Υπηκοότης. ΄
    Η Ελληνική Γλώσσα είναι σαφέστατη καί δέν χωρά αμφισβήτηση επ`αυτού.
    Άλλο Ιθαγενής καί άλλο Υπήκοος.
    Εδώ θέλω νά επισημάνω ότι ακόμη καί στήν Αμερική δίδεται Υπηκοότητα , διότι κανείς Αμερικανός δέν είναι Ιθαγενής πλήν τών Ινδιάνων (Ιθαγενών). Ακόμη καί ό πρόεδρος τής Αμερικής λέγεται Αμερικανός Υπήκοος καί όχι Αμερικανός Ιθαγενής.
    Επίσης οί υποψήφιοι δίνουν όρκο γιά νά απόκτήσουν υπηκοότητα.
    Επίσης καί στήν Ευρώπη.

    Πώς μπορεί λοιπόν μία κυβένηση , μέ έναν νόμο νά μετατρέψει τούς υπηκόους σέ Ιθαγενείς; Είναι πρώτα απ`όλα παράνομο καί αντισυνταγματικό, προσβάλει τούς πραγματικούς ιθαγενείς πολίτες όποιας χώρας, αλλά καί τούς ίδιους τούς αλλοδαπούς πού ζητούν Υπηκοότητα καί όχι τήν αλλαγή τής Ιθαγένειας τους. Δέν μπορεί ό νόμος νά μετατρέψει έναν Εσκιμώο σέ Έλληνα επειδή δημιουργήθηκε ένας παράνομος καί αντισυνταγματικός νόμος.
    Ποιά ή έννοια λοιπόν τού συντάγματος τότε;

    Δέν αποδεχόμαστε νά δωθεί Ιθαγένεια στούς αλλοδαπούς , παρά μόνον Υπηκοότητα , καί αυτήν μόνον σέ όσους μέ βάσει τήν ποσόστοση καί όχι νά πάρουν όλοι όσοι μπαίνουν στήν Ελλάδα, παρανόμως καί μή.

    Εάν ή κυβέρνηση , προβεί σέ αυτήν τήν ενέργεια, τότε θά είναι υπόλογη απέναντι στό σύνταγμσ αλλά καί στόν λαό μέ ότι αυτό συνεπάγεται.

    Αργύριος Μαρινάκης

    Υ.Γ. ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΚΥΡΟΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.

    Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός οτι η λέξη Ιθαγένεια σημαίνει πως το άτομο που την κατέχει προέρχεται εκ του ιδίου γένους με τους πρόγονούς του. Η λέξη η ίδια λοιπόν αποτρέπει μια τέτοια δημόσια διαβούλευση. Όπως καλά γνωρίζετε η Ελληνική Γλώσσα χαρακτηρίζεται απο ακρίβεια. Δεν δύναται να συζητήσουμε κάτι που εξ’αρχής είναι λανθασμένο. Οδηγούμαστε σε άτοπον. Εάν λοιπόν σκοπός της κυβέρνησης ειναι να παρακάμψουμε την λογίκη και την σημασία των λέξεων της Γλώσσας μας τότε θα σάς παραπέμψω στον Κριτία του Πλάτωνος όπου μάς πληροφορεί πως ¨Η διαφθορά της Γλώσσης προκαλεί διασάλευσιν του λογικού¨. Πέραν τούτου, θα μπορούσατε να θέσετε σε δημόσια διαβούλευση το θέμα της υπηκοότητας. Θεωρώ ορθό να δωθεί μεγαλύτερη έμφαση στην τροποποίηση των όρων για απόκτηση υπηκοότητας ώστε όλοι οι νόμιμοι μετανάστες να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες. Από την φοίτηση σε σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας μεχρι τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για μια φιλόξενη παραμονή και ένταξη στην Ελληνική κοινωνία. Κάτι που συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας και γρήγορη προσαρμογή κάθε νέου μέλους στην κοινωνία. Αντ’αυτού διαχωρίζετε τους όρους διακρίνοντας τους ανθρώπους σε υπήκοους και ιθαγενείς. Γνωρίζω πολύ καλά οτι πιέζεστε απο συγκεκριμένους εξωκοινοβουλευτικούς κύκλους για έναν ορισμένο σκοπό που θα εξηγήσω παρακάτω. Πρώτα όμως θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους αγνούς και αθώους νόες που επεξεργάζονται σοβαρά μια τέτοια αλλαγή στα ελληνικά δεδομένα. Όποιαδήποτε προσωπική απόφαση θα πάρετε θα είναι για το μέλλον των παιδιών σας και το μέλλον του πολιτισμού αυτού του τόπου. Είστε αυτοί που δεχόμενοι την γνώση των προγόνων σας θα αφήσετε στην Ιστορία το ληθαράκι σας. Εσείς θα αποφασίσετε πως θέλετε να σάς θυμούνται τα παιδιά των παιδιών σας. Η απόφαση είναι μόνο δική σας. Απευθυνόμενος σε όσους διαβάζουν το κειμενό μου θα ήθελα να σάς πληροφορήσω πως ο μοναδικός λογος για τον οποίο πιέζουν οι κύκλοι που ανέφερα προηγουμένως να περάσει ο όρος ιθαγένεια σε νόμιμους μετανάστες είναι για να μπορούν σε 20 έτη απο σήμερα να θέτουν υποψηφιότητα και να εκλέγονται βουλευτες του Ελληνικού κοινοβουλίου οπως ορίζει το Σύνταγμα.http://www.hellenicparliament.gr/VouleftesΚατ’αυτόν τον τρόπο θα μπορούν στο μέλλον να υπάρξουν κόμματα αλλοεθνών τα οποία θα προασπίζουν το καθένα τα δικά του ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτό θα προκαλέσει την διάλυση του κοινωνικού ιστού και θα φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από τον αρχικό σχεδιασμό της κτήσης ιθαγένειας που σήμερα συζητάμε. Αυτός λοιπόν ο απλός λόγος μπορεί να σταθεί η αιτία για την διάλυση της Ελλάδος όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Γι’αυτό κι εγώ προσωπικά δεν μπορώ ούτε καν να εισέλθω σε διαδικασία συζήτησης ενός τέτοιου αυτοκαταστροφικού άρθρου. Δημιουργήστε τα πλαίσια για μια καλύτερη αντιμετώπιση των νομίμων μεταναστών με ισονομία, ισηγορία και ισοπολιτεία τροποποιόντας τους όρους της υπηκοότητας.

  • 19 Μαΐου 2015, 20:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ

    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΥΤΕ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΦΕΡΕΙΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΥΠΗΗΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΤΟ ΟΤΙ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΗΗΚΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΛΥΝΟΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

  • ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ;

    [50] τοσοῦτον δ” ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ” οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας.

    ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ» ΤΟΥ ΙΣΟΚΡΑΤΗ, ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΝΝΟΗΣΕ Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ! … ( Σε ελεύθερη μετάφραση )… «Τόσα πολλά μετέδωσε η πόλη των Αθηνών, στους άλλους ανθρώπους για την διανόηση και τον λόγο, ώστε γινόμενοι οι μαθητές της δάσκαλοι σε άλλους, πλασματικά πλέον κατάντησε το όνομα των Ελλήνων να θεωρείται της διανοίας και όχι του γένους, κι ακόμη περισσότερο να καλούνται Έλληνες οι της δικής μας παιδείας μετέχοντες και όχι οι φυσικοί συγγενείς μας»… http://alfeiospotamos.gr/?p=13756

  • 19 Μαΐου 2015, 19:54 | Τηλέμαχος Μπόσσιος

    Με τέτοια νομοσχέδια κάνετε ψηφοθηρία, όχι πολιτική. Είστε προδότες του έθνους. Εύχομαι τα παιδιά σας να συναντήσουν δεύτερης γενιάς τζιχαντιστές και να τους φερθούν ανάλογα. Δεν έχετε παραδειγματιστεί από αυτά που συμβαίνουν στις γύρω χώρες και εύχομαι να είστε οι πρώτοι που θα το πληρώσετε γιατί οι άλλοι δε φταίμε.

  • 19 Μαΐου 2015, 18:02 | Αθανάσιος Λαλιώτης

    » Είναι όμως και έθνος επιλογής και συνείδησης»

    Εφόσον η Ελληνική Δημοκρατία είναι ως ισχυρίζεσθε έθνος επιλογής και συνείδησης, σας δηλώνω ρητά και αμετάκλητα ότι διαφωνώ με το σχέδιο νόμου τροποποίησης της Ελληνικής Ιθαγένειας στο σύνολό του.
    Με τη δήλωση αυτή δηλώνω αντίθετος και σε σειρά πολλών άλλων νόμων αυτού του «κράτους», διότι ενώ πολλοί από αυτούς είναι αντίθετοι προς το Ελληνικό σύνταγμα, εν τούτοις, η «ανεξάρτητη» Ελληνική δικαιοσύνη, ή κοιμάται, ή είναι κωφή, ή είναι ΔΟΛΙΩΣ ΑΠΡΑΓΗ (με εξαίρεση την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων των μισθών τους)
    Δεν δέχομαι καμία τροποποίηση του κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, διότι καταρχάς δεν αναγνωρίζω ως Νόμιμους τους αλλοδαπούς μετανάστες που νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τα 5 τελευταία χρόνια (από το 2010). Η Ιθαγένεια ως όρος είναι άρριγκτα συνδεδεμένος με τους δεσμούς αίματος, και όπως οποιοσδήποτε Ιθαγεννής αυτού του πλανήτη (πχ. Βρετανός, Ιταλός, Αργεντινός κλπ, κλπ) επιθυμώ ετούτο το κράτος να εξακολουθεί να διαχωρίζει τους Ιθαγεννείς, από τους μετανάστες ανεξάρτητα των ετών παραμονής στον τόπο, ή φήτησης παιδιών σε Ελληνικά σχολεία. Η νομιμότητα των νόμων που δίνουν άδειες παραμονής…ελέγχεται

  • 19 Μαΐου 2015, 18:03 | Κώστας

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός του πολίτη με το κράτος από το οποίο ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ.

    ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει κάποιον ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος αυτό και συνεπάγεται ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    ΔΕΝ είναι το ίδιο.
    Η wikipedia που λέει ότι είναι ίδιο ΔΕΝ τα λέει σωστά.
    Άλλωστε, στη wikipedia μπορεί να γράψει οποιοσδήποτε. Είτε επιστήμονας, είτε άσχετος, είτε με αφέλεια, είτε με σκοπιμότητα.
    Για μεγαλύτερη εγγυρότητα δείτε κανένα λεξικό. Π.Χ

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
    http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1#Hist1

    ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
    http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1#Hist3

    Δεν έχω αντίρρηση να δοθεί η υπηκοότητα υπό αυστηρές προ’υ’ποθέσεις, όπως και σε άλλες χώρες.

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ. Και κάτι άλλο. Μήπως η εμμονή αυτή σημαίνει και κάτι άλλο?

  • 19 Μαΐου 2015, 17:21 | Ιωάννης Μουρέλος

    OXI! OXI! OXI!!

  • 19 Μαΐου 2015, 17:11 | Κώστας

    Άλλο ιθαγένεια και άλλο υπηκοότητα. Δώστε τους υπηκοότητα αλλά ποτέ ιθαγένεια. Απαραίτητος όρος για να πάρουν την υπηκοότητα θα πρέπει να είναι η πίστη στη νέα τους πατρίδα και η απόδειξη της απόκτησης εθνικής συνείδησης.Π.χ. οι νεαροί Αλβανοί να αποδείξουν ότι στα σχέδια του Ράμα να αμφισβητήσει τα σύνορα της Ελλάδος στην Ήπειρο (χερσαία και θαλάσσια), αυτοί υποστηρίζουν την Ελλάδα και ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εναντίον της Αλβανίας για αυτό το θέμα.Μόνο έτσι θα αξίζουν να πάρουν υπηκοότητα.

  • 19 Μαΐου 2015, 17:33 | CHRIS

    Ιθαγένεια είναι ο νομικός, πολιτικός, πολιτιστικός, πολιτισμικός και συναισθηματικός δεσμός που συνδέει το άτομο με την κοινότητα από την οποία κατάγεται, η οποία κοινότητα αποτελείται συνήθως από τα μέλη μιας φυλής και χαρακτηρίζεται από κοινή γλώσσα, χρήση κοινού εδάφους, κοινά ήθη, έθιμα, παραδόσεις και πολιτισμός. Όσο για την απόκτηση, η ιθαγένεια μεταδίδεται από γονιό σε τέκνο.
    Συνεπώς η όποια ιθαγένεια είναι μια ιδιότητα την οποία απλά έχεις ή δεν έχεις. Δεν χορηγείται και δεν αφαιρείται. Και επειδή μόνο μια ιθαγένεια μπορεί να έχει κάποιος, η εκ των υστέρων αναγνώρισή της γίνεται βάσει του δίκαιου της καταγωγής (ius sanguinis) εφόσον υπάρχουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά που συνδέουν το άτομο με την εν λόγω ομάδα. ΣτΕ 1644/2010 (Δ ́Τμήμα)
    Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ομογενή απαιτείται, πέραν της ελληνικής καταγωγής και η ύπαρξη ελληνικής εθνικής συνείδησης, συναγομένης από την εν γένει συμπεριφορά του και τα λοιπά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ενδιαφερόμενου (στοιχεία προσδιορισμού της ελληνικής εθνικής συνείδησης, η γνώση της ελληνικής γλώσσας ή της ποντιακής διαλέκτου, η επαφή του ενδιαφερομένου με τα ελληνικά ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις, όπως διαμορφώθηκαν στους τόπους διαμονής των Ελλήνων, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο)
    (Δημοσιευμένη στην Επετηρίδα Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών 2010, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα).
    Παρά ταύτα όμως, η ελληνική νομοθεσία, εντελώς αυθαίρετα βέβαια, απονέμει ελληνική ιθαγένεια σε αλλογενείς. Πως το πετυχαίνει αυτό ;; “Μπερδεύοντας” την έννοια της ιθαγένειας με εκείνη της υπηκοότητας !

    Τι είναι η υπηκοότητα ;;

    Υπηκοότητα είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με την Πολιτεία (κράτος) και από την οποία πηγάζουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις για αμφότερα τα μέρη.
    Η υπηκοότητα αποκτάται:
    – αυτομάτως από εκείνους που έχουν την ιθαγένεια του συγκεκριμένου κράτους έθνους ή είναι μέλη μειονοτήτων που κατοικούν στην επικράτεια του
    – με την διαδικασία της πολιτογράφησης από τους υπόλοιπους. Με αυτή την διαδικασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης τιμητικής υπηκοότητας, λόγω προσφοράς εξαίρετων υπηρεσιών.

  • 19 Μαΐου 2015, 15:48 | maria

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένο, δεδομένων των προβλημάτων παράνομης μετανάστευσης που αντiμετωπίζει η χώρα μας. Επίσης πολλά από τα άτομα που θα μπορούν να λάβουν ιθαγένεια με το νομοσχέδιο αυτό προέρχονται από χώρες που είναι εχθρικά διακείμενες προς τη χώρα μας και προβάλλουν εδαφικές αξιώσεις. Ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος των ατόμων αυτών και η στάση τους απέναντι σε αυτά τα ζητήματα;Επίσης και πάλι πιστεύω ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προυποθέαεις που έθεσε το ΣτΕ,είναι τυπικά τα κριτήρια απόδοσης της ιθαγένειας και όχι ουσιαστικά. Πώς π.x ένα παιδί 6 ετών έχει δεσμούς με τη χώρα;Νομίζω ότι η ιθαγένεια θα πρέπει να δίνεται έπειτα από ουσιαστική εξέταση των υποψηφίων, ώστε να παίρνουν την ιθαγένεια αυτοί που πραγματικά ωιώθουν τη χώρα μας πατρίδα τους και όχι όσοι θέλουν απλώς να διευκολυνθούν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ή να αποκτήσουν πρόβαση σε θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

  • 19 Μαΐου 2015, 15:53 | saloniki

    Εντελώς φωτογραφικά τα κριτήρια της υπουργού.Το νομοσχέδιο δείχνει περιφρόνηση στους Έλληνες, αφού η υπουργός θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να παραχωρεί την ιθαγένεια όπου θέλει, χωρίς να ρωτάει το λαό.

  • 19 Μαΐου 2015, 14:56 | Αλντο

    Αξιώτιμη Κυρία Υπουργέ.

    Είμαι 24 ετων , ζώ στην Ελλάδα 18 χρόνια νόμιμα απο την πρώτη στιγμή που η οικογενειά μου ήρθε στην Ελλάδα, Εχω ολοκληρώσει 6 χρονια Δημοτικό , 6 χρόνια Γυμνάσιο- Λύκειο και αποφοιτώ απο Ελληνικό πανεπιστήμειο εντώς 2 Μηνών.
    Είχα καταθέσει με τον νόμο 3838/10 (ΡΑΚΓΟΎΣΗ),αλλά πάγωσε ο φάκελός μου ύστερα απο την απόφαση του στε.
    Δεν είναι μεγάλη αδικεία να μην μας υπολογίζει ο νόμος ο οποίος παει προς ψήφιση καταστρεφοντας τα ονειρά μας και ριχνοντάς μας στο κενό;

    Με μεγάλη εκτίμηση στο προσωπό σας

    Α.Ζ

  • Τα παιδιά των μεταναστών έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια, έχουν δικαίωμα να είναι Ισότιμοι Πολίτες της χώρας στην οποία γεννιούνται, μεγαλώνουν, πηγαίνουν σχολείο & πανεπιστήμιο, δουλεύουν και πληρώνουν φόρους. Η ιθαγένεια είναι ο νομικός δεσμός του ατόμου με το κράτος, και οι έννοιες ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι ταυτόσημες (http://www.hlhr.gr/index.php?MDL=pages&SiteID=731%E2%80%8E)

  • 19 Μαΐου 2015, 13:06 | Περήφανος Έλληνας

    Καλησπέρα σας.Εγω σαν Έλληνας έμενα μόνιμα κ νόμιμα σε άλλη χώρα κ έκανα εκεί παιδιά,στα παιδιά μου,η χώρα θα τους έδινε ιθαγένεια η υπηκοότητα;

  • 19 Μαΐου 2015, 13:54 | litsa

    τα σημεία διαφωνίας μου είναι τα εξής δυο: πρώτων πρέπει και οι δυο γονείς να είναι νόμιμοι στην Ελλάδα γιατί δυστυχώς ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει γεννηθεί ενώ η μητέρα είναι παράνομη. Το δεύτερο σημείο αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος με την εγγραφή στην πρώτη τάξη, δεν αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο γιατί η εγγραφή στην πρώτη τάξη δεν σημαίνει και ότι το παιδί θα συνεχίσει. Η εμπειρία μου στο κομμάτι αυτό έχει δείξει ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχουν γυρίσει πίσω λόγω ότι οι γονείς δεν βρίσκουν δουλειά, για αυτό πρέπει να είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια και να δοθεί η ιθαγένεια σε αυτούς που πραγματικά έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Εξάλλου η απόφαση του ΣΤΕ μιλούσε όχι μόνο για νόμιμη διαμονή αλλά και για μόνιμη που σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική διαβίωση στην χώρα μας. Θα ήθελα τέλος να πω στους άλλους σχολιαστές ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ο διαχωρισμός της έννοιας ιθαγένειας και πολιτογράφησης για την ελληνική έννομη τάξη και όσοι ενδιαφέρονται σας παραθέτω το σχετικό έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. φ.82215/18303/09-07-2013, υπάρχει αναρτημένο και στο site του υπουργείου.
    Η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας δημιουργεί ένα ευρύτερο φάσμα δικαιωμάτων σε αυτούς που την αποκτούν λόγω του ότι είναι ευρωπαϊκή ιθαγένεια για αυτό πρέπει να υπάρχουν αυστηρά και ουσιαστικά κριτήρια για την απόκτηση της. Η απόφαση του ΣΤΕ έλεγε αυτό ακριβώς το πράγμα αλλά δυστυχώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση έδωσε την βαρύνουσα σημασία.

  • 19 Μαΐου 2015, 13:07 | Ειμαι και εγω 23+

    Κυρια υπουργέ
    θα ητάν μεγάλη αδικία για τα παιδιά που έχουμε περάσει τα 23 αλλα έχουμε τελειώσει όχι μονο τα 9 χρονια σχολείο αλλα και τα 12 (δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο) μονο και μονο επειδή επειδή έχουμε περάσει τα 23 μας..θα ήταν σκόπιμο λοιπόν και δίκαιο να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος από την έναρξη που θα ισχύει ο νομος έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε χρήση,μιας και εμείς πληρούμε τις προϋποθέσεις απλά τυχάνει να μεγαλώσαμε και θα ήταν κρίμα να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θα κάνουν οι πιο μικρoi σε ηλικία από εμάς…

  • 19 Μαΐου 2015, 13:10 | Βασίλης Πατρινός

    Δεν ερωτήθηκα για τις μαζικές εισροές των αλλοδαπών στην χώρα μου.
    Δεν ωφελήθηκα από την νόμιμη (?) ή παράνομη παραμονή τους στην χώρα μου. Αντιθέτως τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχεί στην κοινωνία μου η αποξένωση, η απομόνωση και η καχυποψία (δεν φταίνε μόνο οι ξένοι αλλά όμως και αυτοί σε μεγάλο βαθμό).

    Και έρχεστε εκ των υστέρων και εκβιαστικά να αποδώσετε την ιδιότητα του έλληνα ιθαγενή σε μικρά παιδιά αλλοδαπων με 5ετή παρουσία στην χώρα μου.

    Και ερωτώ: Το μουσουλμανάκι που στο σπίτι του εφαρμόζει τον Ισλαμικό νόμο σε ποιο βαθμό έχει ενσωματωθεί στην κοινωνία μας? Αν δεν ξέρετε, ρωτήστε τους συναδέλφους σας της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας και θα μάθετε. Σχηματίζουν γκέτο!! και τα παιδιά που γεννήθηκαν στην ευρωπαική χώρα σε μεγάλο ποσοστό, δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εφαρμόζεται ο Ισλαμικός νόμος στην χώρα.

    Σε αυτούς λοιπόν πως θα δεχθώ να δώσετε ιθαγένεια (δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα στην πατρίδα μου)? Πως θα δεχθώ όταν γνωρίζω ότι οι δείκτες γεννήσεων τους είναι πολλαπλάσιοι των ελλήνων? Πως θα δεχθώ όταν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια θα είμαι ένας ξένος μέσα στην χώρα μου, και τα παιδιά μου θα βιώνουν μια κοινωνία με ξένα ήθη και έθιμα?

    ΌΧΙ- Από εμένα δεν γίνεται δεκτή η πρότασή σας και με την ιδιότητα μου ΩΣ έλληνας ιθαγενής πολίτης απαιτώ το νομοσχέδιο να μην προωθηθεί στην Βουλή!

  • 19 Μαΐου 2015, 12:12 | Κώστας Δημητρίου

    α) η χρήση του όρου Ιθαγένεια, που νομικά έχει αποδοθεί ως τον νομικό σύνδεσμο μεταξύ φυσικού προσώπου και κράτους είναι εντελώς αδόκιμος όρος -> και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος Υπηκοότητα ή ιδιότητα Πολίτη -> η ιθαγένεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καταγωγή και με την εθνική ταυτότητα
    και αφού η πολιτεία αποφασίζει να δοθεί η δυνατότητα πολιτογράφησης σε κάθε αλλοδαπό με βάση τις προυποθέσεις του νόμου, καλό είναι να αναγνωρίζει σε αυτόν (όπως και σε κάθε Έλληνα) την ιδιότητα του υπήκοου και πολίτη του κράτους και όχι την ιδιότητα του ιθαγενή και μάλιστα του Έλληνα

    β) και διακρίνεται μια ιδιαίτερη μονομέρεια και ανισότητα μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών, η οποία έγκειται στο εξής:
    δίνεται ευχερώς με βάση τα προτεινόμενα η ιδιότητα του πολίτη σε κάποιον αλλοδαπό και αυτό σημαίνει φυσικά και πολιτικά δικαιώματα -> δηλαδή να εκλέγεται και να εκλέγει ! -> όμως υπάρχει και μια ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πολιτείας για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί (ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟ!) και θα ήταν σωστό και δίκαιο μαζί με τα σχετικά με αλλοδαπούς να υπάρξει και πρόβλεψη είτε με το νομοσχέδιο αυτό, είτε με άλλο για την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού

  • 19 Μαΐου 2015, 12:34 | ledio x

    θέλω να ρωτήσω εάν θα γινει κατι με την περίπτωσή μου.είμαι από τα 10 μου στην ελλάδα έχω 6 χρόνια σχόλιο συνολικά (δημοτικό-γυμνάσιο και λύκιο)με αδια παραμονής όλα αυτά τα χρόνια.ειμαι 27 χρονων και με πρόβλημα υγείας με 67%αναπηριας και δεν δικαιούται απολύτως τίποτα ούτε επίδομα ούτε καν ασφάλιση από τη πρόνοια γιατί πρέπει να έχω ελληνική ιθαγένεια,και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος στην ελλάδα με αυτό το πρόβλημα. θέλω να σας παρακαλέσω να κάνετε κάτι για το θεμα αυτό που είναι πραγματικά ανάγκη να πάρουμε ελληνική ιθαγένεια.θέλω να παρακαλέσω την κ.α Χριστοδουλόπουλου να το κοιτάξετε το θέμα αυτό,θα είναι πολύ κρίμα να μην πάρουμε ελληνική ιθαγένεια.παρακαλώ απαντήστε μου εάν μπορείτε.Ευχαριστώ πολύ…

  • 19 Μαΐου 2015, 11:42 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΛΕΝΑ

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ…ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ….ΚΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΥ ΔΟΛΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ…ΑΡΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΝΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ, ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΟΡΟΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΕΝΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ…ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ? ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ «ΚΥΡΙΟΙ» ΚΑΙ «ΚΥΡΙΕΣ» ΔΙΝΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ? ΓΙΑΤΙ Η «ΚΑΛΟΣΥΝΗ» ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ? ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ? ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ? ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΘΟΤΙ ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ…ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ!!!! ΑΝ ΕΓΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΤΟΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΝΟΜΟ ΜΠΟΡΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΟΘΕΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ…ΕΓΩ ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΙΝΕΖΑ????????? ΑΙΣΧΟΣ!

  • 19 Μαΐου 2015, 11:57 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Ειμαι Ελληνας μεταναστης οπου κατεχω την Αυστραλιανη Υπηκοοτητα μετα την πληρωση των κριτηριων της Αυστραλιας. Σε καμμια περιπτωση δεν μπορω να παρω την Ιθαγενεια της Αυστραλιας. Πλην των Αμποριγινων στην Αυστραλια ειναι ολοι Υπηκοοι.Θα ηθελα να κοιταξετε τον νομο ορισμου περι Ιθαγενειας και υπηκοοτητας και να διαχωρισετε την εννοια Υπηκοοτητα και την εννοια Ιθαγενεια.Απο οτι καταλαβα σε αυτο το σαιτ ειναι και πολλοι αλοδαποι. Παιδια που εχουν γενηθει στην Ελλαδα η και εχουν ερθει με τους γονεις τους. Αναρωτηθειτε μπορω εγω να ερθω στην χωρα σας και να γινω Ιθαγενεις της εκαστοτε χωρας? Υπηκοοτητα ομως εαν πληρω τα κρητηρια που εχει η χωρα σας μπορω να παρω. Εσεις που σας δινουν τωρα Ιθαγενεια Ελληνικη θελετε να απεμπολησεται την Ιθαγενεια σας? ΠΧ Εαν ειναι ενας ανθρωπος απο το Αφγανισταν η Συρια (χωρες με πολυ Ιστορια) μπορει αυτος να σβησει την Ιθαγενεια του Αφγανου η Ιθαγενεια Συριου για να εχετε την Ελληνικη? το θελετε αυτο να σβησετε την Ιστορια σας? Δεν νομιζω. Μονοι σας πρεπει να ζητατε Υπηκοοτητα και οχι Ιθαγενεια.Ευχαριστω.

  • 19 Μαΐου 2015, 10:46 | Aλικη

    Προτεινω στο αρθρο 6 να αφαιρεθουν η να διορθωθουν οι προθεσμιες 3ετων απο την ημερομηνια συμπληρωσης σχολικων χρονων διοτι θα αδικηθουν οσοι ειναι 25-30χρονων εχουν γεννηθει στην ελλαδα και εχουν συμπληρωσει ολες τις σχολικες ταξεις επισης θα αδικηθουν και οσοι δεν εχουν γεννηθει στην ελλαδα αλλα ζουν νομιμα 23-30 χρονια στην ελλαδα και εχουν ολοκληρωσει(12-16χρονια σχολειο) πρωτοβαθμια,δευτεροβαθμια αλλα και πανεπιστημιακη εκπαιδευση.

  • 19 Μαΐου 2015, 10:22 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΣ ΕΦΙΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΝΟΜΟ……ΑΛΛΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ,ΑΛΛΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ…ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ…..ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ,ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΟΤΕ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΕ ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ!!!ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΟΥ ΑΣΠΡΟΙ ΜΑΥΡΟΙ,ΚΙΤΡΙΝΟΙ,ΜΕΛΑΨΟΙ ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΟΙ ΚΛΠ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΑΣΜΑ (ΡΟΥΧΑ ΜΑΖΙ ΠΟΥ ΠΛΥΘΗΚΑΝ ΚΙ ΕΧΟΥΝΕ ΓΙΝΕΙ ΡΟΖ)ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Ο ΠΡΟΚΥΨΑΣ…<> ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΡΙΖΕΣ (ΙΣΤΟΡΙΑ,ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΛΠ)ΠΑΡΑΔΩΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΤΕΞΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΞΕΙ….ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΛΥΣΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ….ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΛΒΑΝΟΣ Η ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ…ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ (ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ) ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ?????????????????????????????????????????????????

  • 19 Μαΐου 2015, 09:22 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΤΙΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΓΕΝΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΙΩΘΗΚΕ.ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ.ΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΟΝ ΛΑΟ.ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ Η ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ.

  • 19 Μαΐου 2015, 07:18 | αναστασιοσ γκινησ

    Ελληνικη ιθαγενεια στα παιδια μεταναστων το δικαιουνται θεωρουνται ελληνες
    Εφοσον εχουν γενηθει στην ελλαδα εχουν την ελληνικη παιδεια και διαμενουν νομιμα πολλα χρονια . σε αλλα κρατη ιθαγενεια αποκταται μετα απο 5 χρονια διαμονησ νομιμησ εδω στην χωρα μασ δυστηχωσ ειμαστε λιγο πισω αλλλα ευτυχωσ αυτοσ ο νομοσ ερχεται να λυση καθε διαφορα και αδικια .

  • 19 Μαΐου 2015, 06:10 | irini Mor

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ.
    ΑΝ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ;ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ;
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ
    1. ΜΕ ΤΟ ΟΜΟΑΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΩ ΠΧ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΩΤΟΥΣ
    2. ΤΟ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟ (98% ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ)ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ
    3.ΤΟ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟ ΠΧ ΣΤΙΣ ΝΔΙΕΣ ΕΧΟΥΝ 100 ΓΛΩΣΣΕΣ

  • 19 Μαΐου 2015, 04:21 | Πάνος Κ.

    Ερώτημα: Αφού λοιπόν είναι το ίδιο πράγμα Ιθαγένεια – Υπηκοότητα, γιατί δεν κάνετε και σε μας το χατήρι να αναφέρεστε σε υπηκοότητα και όχι σε ιθαγένεια; Γιατί τόσος κόπος από μέρους σας να μας πείσετε ότι είναι το ίδιο πράγμα αλλά από την άλλη επιμένετε να αναφέρεστε σε ιθαγένεια; Μιλήστε για υπηκοότητα λοιπόν αφού είναι το ίδιο πράγμα και ούτε γάτα ούτε ζημιά…

  • 19 Μαΐου 2015, 03:30 | Πάνος Κ.

    Θα ήθελα να επισημάνω δυο σημεία. Στο πρώτο με κάλυψαν πολλοί Έλληνες συμπολίτες μου, οι οποίοι πολύ σωστά θέτουν ώς μείζον θέμα οτι α) Η ιθαγένεια αφορά κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων (παγκόσμιο καταπίστευμα, φυσικός & ορυκτός πλούτος , ιστορική κληρονομιά κ.α.) και β) ότι η ιθαγένεια δεν δίδεται με μια απλή εγγραφή διότι πολύ απλά αφορά την καταγωγή εξ αίματος του κάθε ανθρώπου είτε είναι απο δύο ή έστω κι απο έναν γονέα. Η εμμονή ορισμένων να αναφέρονται εσκεμμένα σε ιθαγένεια & όχι σε υπηκοότητα, στην καλύτερη περίπτωση υποκρύπτει άγνοια και στην χειρότερη δόλο. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για το πρώτο.
    Το δεύτερο σημείο είναι οτι η παρούσα διαβούλευση αφορά καθαρά και δικαιωματικά ιθαγενείς Έλληνες οι οποίοι καλούνται να διαβουλευτούν ένα θέμα που τους αφορά. Είναι άτοπο λοιπόν να συμμετέχουν στην διαβούλευση πρόσωπα τα οποία αναμένουν μια ενδεχόμενη ψήφιση της παρούσης τροποποίησης. Παράδειγμα: Θα μπορούσα να συμμετέχω σε μια Γενική Συνέλευση ενός οργανισμού ή φορέα στον οποίο δεν είμαι μέλος; Η απάντηση φυσικά είναι όχι. Πώς λοιπόν είναι ποτέ δυνατόν μια διαβούλευση να υπονομεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο; Φυσικά και οι άμμεσα ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν απόψεις υπέρ τους επηρεάζοντας ενδεχομένως και την κοινή γνώμη των ιθαγενών Ελλήνων. Το ζητούμενο όμως είναι οτι το Σύνταγμα είναι σαφέστατο και δεν έχετε την δυνατότητα σε καμια περίπτωση να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια. Σας καλώ λοιπόν ώς Έλλην ιθαγενής και ως Έλλην πολίτης, να αποσύρετε την εν λόγω τροποποίηση. Ιθαγένεια είναι αδύνατον να δοθεί σε όποιον δεν είναι γεννημένος από Έλληνα γονέα. Μπορείτε όμως να λύσετε πολύ απλά το πρόβλημα όλων των μεταναστών, δίδοντάς τους υπηκοότητα. Δεν βρίσκω λοιπόν τον λόγο που επιμένετε σε ιθαγένεια. Ευχαριστώ!

  • 19 Μαΐου 2015, 01:40 | Miltos

    Τι θα γινει με αυτους που εχουν γεννηθει στην ελλαδα και ειναι ανω των 21 χρονων?
    ειναι ΑΔΙΚΟ και ΠΑΡΑΛΟΓΟ ενας ανηλικος που εχει γεννηθει στην Ελλαδα να εχει δικαιωμα στην ιθαγνεια ενω καποιος που ενηλικος εχει γεννηθει στην Ελλαδα επειδη πριν ψηφιστει ο νομος περασε τα 21 ετη να μην μπορει να υποβαλλει αιτηση.

  • 19 Μαΐου 2015, 00:14 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα παιδιά τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα αφού έχουν τελειώσει τουλάχιστον την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ίσως θα έπρεπε να τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα… η ιθαγένεια δεν σημαίνει να έχεις γεννηθεί σε ένα τόπο αλλά να φέρεις και τα φυλετικα χαρακτηριστικά των ιθαγενών αυτού του τόπου. Αρα είμαι αντίθετος στο να δοθεί ιθαγένεια όλους αυτούς που έτυχε να γεννηθούν στην Ελλάδα από την στιγμή που οι ίδιοι οι γονείς τους τους λεν ότι δεν είναι Έλληνες και τους αναφέρουν την καταγωγή τους και από που κρατά η σκούφια τους.

  • 19 Μαΐου 2015, 00:48 | ιωαννης ορφανιδης

    Η ιθαγενεια καθε ανθρωπου εξαρταται αποκλειστικα και μονο απο την εθνικοτητα των γονιων του.Δεν πρεπει να δινεται ουτε να την παιρνει το παιδι μετα απο καποια χρονια. Μονο υπηκοοτητα πρεπει να δινεται σε παιδια που εχουν γεννηθει σε διαφορετικη χωρα απο αυτην που ειναι ιθαγενεις οι γονεις του. ΑΝ ΕΙΧΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΟΥΝ ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Τα πραγματα ειναι απλα. Ειναι αλλο πραγμα η ιθαγενεια και αλλο πραγμα η υπηκοοτητα

  • 18 Μαΐου 2015, 23:23 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

    ΟΧΙ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤ. ΝΑ ΔΩ ΤΟΤΕ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤ. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΙΦΗΣΜΑ. Η ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΤΙ ΠΟΥΛΙΑ ΘΑ ΠΙΑΣΕΤΕ. ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΦΙΛΟΠΟΝΟΙ. ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ Η ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΟΟΟΟΥΥΥΥΣΣΣΣΤΤΤΤ