Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • 21 Μαΐου 2015, 11:54 | Μιχαλης Δουρβας

    Να αποσυρθει το νομοσχεδιοσαν απαραδεκτο.οχι ιθαγενεια.

  • 21 Μαΐου 2015, 11:08 | Γεράσιμος Σαράφογλου

    Μετά από σύντομη έρευνα, διαπίστωσα ότι για το ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχει διαχωρισμός των εννοιών ιθαγένεια κ’ υπηκοότητα.
    Πιστεύω ότι είναι αδιανόητο, σε χώρα με τόσο πλούσια γλώσσα, δύο λέξεις με διαφορετικό νόημα να ταυτίζονται κατά τη χρήση τους από το ίδιο το κράτος.
    Μία ύψιστη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει το παρόν νομοσχέδιο είναι να διαχωρίσει επιτέλους αυτές τις δύο έννοιες οι οποίες για τους πολίτες δηλώνουν διαφορετικό πράγμα (αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα σχόλια που έχουν ήδη υποβληθεί), αλλά για το κράτος δηλώνουν το ίδιο πράγμα.

  • 21 Μαΐου 2015, 10:33 | Δημήτριος Χατζηνικολάου

    Πρόκειται γιά μία ἀκόμη Προδοσία! Ὑπό κανονικές συνθῆκες, ἐάν δηλαδή κατά τίς τελευταῖες δεκαετίες δέν παρετηρεῖτο ὁ μαζικός «ἐποικισμός» τῆς Ἑλλάδος μέ μουσουλμάνους, τότε τό πρᾶγμα θά ἦτο συζητήσιμον. Ὑπό τό φῶς τῆς ζοφερᾶς πραγματικότητος τῆς ἐπικειμένης ἰσλαμοποιήσεως τῆς Ἑλλάδος, ὅμως, κάθε «πράσινο φῶς» πρός αὐτήν τήν κατεύθυνσιν ἀποτελεῖ μίαν κερκόπορτα καί μίαν ἀκόμη Ἐσχάτην Προδοσίαν τῆς Ἑλλάδος! Τό ν/σ πρέπει πάραυτα ν’ ἀποσυρθῇ. Εἶναι ντροπή καί νά τό συζητοῦμε!

  • 21 Μαΐου 2015, 10:39 | Μακεδόνας

    ΟΧΙ στην ιθαγένεια των λαθρομεταναστών
    ΟΧΙ στην ισλαμοποίηση της Ελλάδας
    ΟΧΙ στην αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού από λαθρομετανάστες

  • 21 Μαΐου 2015, 10:55 | Ιωάννα Μαγκλιβέρα

    Αυτή την στιγμή, έχουμε περικυκλωθεί από εχθρούς. Αλβανοί αμφισβητούν τα σύνορά μας, Σκοπιανοί θέλουν την Μακεδονία, οι Τούρκοι το Αιγαίο κι όχι μόνο. Ξεχνάτε τι έχουν πει Ερντογάν κ Νταβούτογλου, για το πώς θα κατακτήσουν την Ελλάδα κ την Ευρώπη. Οχι με όπλα αλλά με λαθρομετανάστες που θα γεννάνε 10 παιδιά. Αν γίνει πόλεμος, με ποιούς θα πολεμήσουν όλοι αυτοί οι πονηρά αιτούντες ιθαγένεια; Είσαστε τρελοί ή προδότες;

  • 21 Μαΐου 2015, 10:30 | Γλυκερία

    Προχθές ήταν η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων! Στις 29 Μαίου είναι η επέτειος της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Τον Σεπτέμβριο η επέτειος της Σφαγής στην Σμύρνη. Ο Ελληνικός λαός έχει υποστεί άπειρες σφαγές κ γενοκτονίες από τους Μουσουλμάνους. Σήμερα, η Υφήλιος κινδυνεύει από Ισλαμοφασίστες. Οι φυλακές μας γέμισαν από Αλβανούς, Πακιστανούς, Αφγανούς, Αφρικανούς εγκληματίες! Το σχέδιο για αφανισμό της Ελλάδας, της χώρας με την λαμπρότερη Ιστορία και τον πιο ατίθασο λαό,δεν πρέπει να περάσει! Εχετε σκοπό να βάλετε στην Βουλή Αλβανούς κ Πακιστανούς; Εχετε σκοπό να διοικούν τα Σώματα Ασφαλείας αλλόθρησκοι εχθροί του Εθνους; Ουαί κι αλλίμονο σε όποιον το τολμήσει! Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους! Ετσι είπε ο Κολοκοτρώνης κ έτσι θα ξαναπούμε κι εμείς!

  • 21 Μαΐου 2015, 08:43 | ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Πριν θέσετε το θέμα αυτό, που γνωρίζετε πολύ καλά πόσο νευραλγικό και ευαίσθητο είναι, σε διαβούλευση, θα έπρεπε να έχετε εξηγήσει στον Ελληνικό λαό ΓΙΑΤΙ δεν χρησιμοποιείτε πια τον όρο ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ?
    ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΝΝΟΙΩΝ ?
    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι κεκτημένο δικαίωμα των Ελλήνων. Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ μπορεί και να δοθεί. Ακόμα και περιορσμένα.Για συγκεκριμένο διάστημα, Γίνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εμείς γιατί να το αντιπαρερχόμαστε ?
    Μπορεί και να μας διευκόλυνε αν δινόταν. Γιατί θα είχαν τρόπο να προωθηθούν οι μετανάστες και σε άλλες χώρες και να μη συσσωρεύονται στη χώρα μας επιτείνοντας το πρόβλημα της κρίσης και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής του λαού.
    Η εμμονή σας να θέλετε να απαλείψετε την έννοια της ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ από το λεξιλόγιο των μεταναστευτικών θεμάτων, είναι μάλλον εκ του πονηρού και δεν μας αφήνει περιθώρια για σκέψεις αγαθές.
    Επειδή γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας με τα ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ άρθρα της συνθήκης του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ, αν επιμένετε στην ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ……σημαίνει πως επιχειρείτε την εξαφάνιση του ΈΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και την φτωχοποίηση της χώρας μας, προστατεύοντας τους εταίρους, από την λαίλαπα των μεταναστών, που θέλουν ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πάνε στην Ευρώπη.
    Αν όντως θέλετε να προάγετε την μεταναστευτική πολιτική των προκατόχων σας, τότε θα ΑΡΕΤΕ τον όρο ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ από το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ και θα μιλήσετε ΜΟΝΟ για ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.
    Αλλιώς εμείς θα σας μιλάμε για ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

  • 21 Μαΐου 2015, 07:02 | Ανδρέας

    Απαράδεκτοι για μία ακόμα φορά οι κυβερνώντες. Δίνουν την εντύπωση ότι μισούν τους Έλληνες και οτιδήποτε κάνουν είναι εις βάρος τους. Με τόσους λαθρομετανάστες να περνάνε καθημερινά τα σύνορα που σύμφωνα με την συνθήκη Δουβλινο II πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα τότε σε λιγα χρόνια θα λέγονται κι αυτοί Έλληνες.Και μπορεί να μην γίνονται (Έλληνες) αμέσως γιατί δεν πάνε σε ελληνικό σχολείο αλλά ποιος μου λέει εμένα ότι σε 10 χρόνια δε θα ξανααλλάξει ο νόμος για να τους ελληνοποιήσει κι αυτούς;;;; Εδώ μέσα στις 100 πρώτες μέρες κατάφεραν το απόλυτο τίποτα στα οικονομικά και το μόνο που τους νοιάζει είναι η ιθαγένεια των αλλοδαπών, τα gay pride, η διαμονή των λαθρομεταναστών και το τάισμα τους, φεστιβάλ κανναβης κ.ο.κ. Αυτά μου μοιάζουν για σχέδιο εξόντωσης. Αυτά…

  • 21 Μαΐου 2015, 02:36 | NATALIA

    Μετά απο πολλά χρόνια, επιτέλους λίγο φως στο τούνελ.

  • 21 Μαΐου 2015, 02:37 | Αντωνόπουλος Γεώργιος

    ΑΛΛΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ,ΑΛΛΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ…
    ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.
    Σας καλώ λοιπόν ώς Έλλην ιθαγενής και ως Έλλην πολίτης, να αποσύρετε την εν λόγω τροποποίηση. Ιθαγένεια είναι αδύνατον να δοθεί σε όποιον δεν είναι γεννημένος από Έλληνα γονέα.
    Αποδώστε την υπηκοότητα (με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη)σε αλλογενείς που πληρούν συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές.

  • 21 Μαΐου 2015, 01:53 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Είναι γεγονός ,ότι το ζήτημα της μετανάστευσης καθώς και της απόδοσης ιθαγένειας είναι μείζον και πολύπλοκο. Έχει νομικές, διοικητικές και πολιτικές αποχρώσεις. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε ώριμα τις δεδομένες συνθήκες για τη χώρα μας χωρίς υπερβολές, Πρώτα από όλα νομικά- διοικητικά οι όροι υπηκοότητα και ιθαγένεια είναι ταυτόσημοι. Επίσης το ζήτημα της απόκτησης ιθαγενείας από τους ομογενείς ( Βορειοηπειρώτες) έχει λυθεί με το α. 23 του Ν.3838/2010. Όσον αφορά την πολιτογράφηση των αλλογενών απαιτούνται σίγουρα βελτιώσεις όσον αφορά τη λειτουργία των επιτροπών πολιτογράφησης και ίσως απαιτείται η θεσμοθέτηση και αντικειμενικών κριτηρίων και όχι μόνο η υποκειμενική κρίση των επιτροπών. Όσον αφορά τη δεύτερη γενιά μεταναστών καλό είναι να αναφέρουμε τα εξής: α) Πρόκειται για τέκνα οικονομικών μεταναστών , νομίμως διαμενόντων β) Έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία γ) εάν δεν τους δοθεί η ιθαγένεια, τότε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα , αφού θα κατοχυρώσουμε μια de facto «μειονότητα» , η οποία μπορεί να αποτελέσει βορά από ξένες δυνάμεις. Προφανώς και δεν αναφέρομαι στους αιτούντες άσυλο ή στους πρόσφυγες , οι οποίοι είναι μια άλλη περίπτωση τους οποίους και δεν περιλαμβάνει ο νόμος. Καταλήγοντας οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία οφείλουν να προσέξουν να μην υπάρχει πάλι πρόβλημα συνταγματικότητας , γιατί είναι δεδομένη η προσφυγή στο Στε

  • 21 Μαΐου 2015, 00:44 | ΑΝΝΑ

    Αναμένουμε σύντομα τη ψήφισή του απο τη Βουλή.Ποιο άλλο κριτήριο άραγε χρειάζεται για να αποδείξουν τα παιδιά δεύτερης γενιάς ότι αγαπούν, σέβονται και νιώθουν,γιατί είναι πατρίδα τους η Ελλάδα μας.Πέραν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό έχει τελειώσει τη μέση εκπαίδευση και πολλοί απο αυτούς έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.Ποιά άλλη απόδειξη ότι έχουν υιοθετήσει τον ελληνικό τρόπο σκέψης και την
    ελληνική συνείδηση.

    ΥΓ:Για τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει απο την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση δε θα έπρεπε να υπάρχει χρονικό περιθώριο κατάθεσης 3 ετών απο την αποφοίτηση τους διότι αφήνετε πολλούς απο αυτούς απ’έξω κ είναι άδικο γιατί όλοι εμείς οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να αποδείξουμε πρακτικά την άμεση σύνδεση μας με αύτον τον τόπο.

    Με εκτίμηση
    ;

  • 20 Μαΐου 2015, 23:38 | Δημήτρης Σταμ.

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.

    Τι σημαίνει η ιθαγένεια; => Ευθύς με το γένος.

    Η Ιθαγένεια κοινώς δίδεται ΜΟΝΟ με καταγωγή και είναι το ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΜΑΤΟΣ. Κι έχουμε δικαίωμα να φυλάσσουμε τα σύνορα μας. Και να έχουμε ποσοστό αλλοδαπών για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

    Υπέρ Υπηκοότητας ΜΟΝΟ σε πρόσφυγες και υπόλοιποι να πάνε σπίτια τους.

    Επίσης σας θυμίζω πως αυτός ο νόμος είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ περί Ελληνικής Ιθαγένειας, για πολλούς λόγους σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα. π.χ. Άρθρα: 1, 2, 6, 14 εως 21 και του άρθρου 24.

  • 20 Μαΐου 2015, 23:34 | Γιάννης Μ.

    Μεγάλη προσοχή με την ταυτοποίηση της ιθαγένειας και της υπηκοότητας που μάλλον σκοπίμως προωθείται.
    Καλές οι αριστερές φιλοσοφίες, σωστές οι θέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εδώ υπάρχει ένα Έθνος που χάνεται είτε λόγω της υπογεννητικότητας είτε λόγω της κρίσης που οδηγεί τους νέους μας στην μετανάστευση.

    Άδεια παραμονής σε όσους ζουν νομίμως στην Ελλάδα.
    Κάθε χρόνο να ανανεώνεται ώστε να ελέγχεται κιόλας.
    Το κόστος να μειωθεί κατά πολύ προς όφελος του ελέγχου.
    Ακύρωση της άδειας παραμονής σε όσους έχουν τελέσει ποινικά αδικήματα.

    Υπηκοότητα σε όσους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ζουν συνεχόμενα και εργάζονται στην Ελλάδα, έχουν λάβει την βασική τουλάχιστον εκπαίδευση (δημοτικό + γυμνάσιο) και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
    Σε ένα σωστό κράτος θα λαμβάνονταν υπόψιν και η εθνική συνείδηση.
    Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψιν κατά πόσο έχουν Ελληνική συνείδηση οι αιτούντες την υπηκοότητα.
    Δυστυχώς τα γειτονικά κράτη από τα οποία προέρχονται πολλοί από όσους ζητούν υπηκοότητα, έχουν επεκτατικές βλέψεις και επιθετική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος.
    Ίσως κάποιοι το θεωρούν υπερβολή αυτό, αλλά υπερβολή είναι και το ότι ήρθαν παράνομα (κυρίως από Αλβανία) χωρίς να προέρχονται από κράτος που είχε πόλεμο και ζητούν δικαιώματα.
    Κι επειδή προέρχομαι από Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας…. κανένας Έλληνας δεν πήγε παράνομα από τα βουνά σε κάποιο κράτος έχοντας ένα σωρό απαιτήσεις.
    Βέβαια και κανένα σοβαρό κράτος δεν θα τον κρατούσε έτσι.

    Ιθαγένεια στα παιδιά των παιδιών όσων έχουν λάβει την υπηκοότητα.
    Πιο απλά… ιθαγένεια στα εγγόνια όσων έχουν λάβει υπηκοότητα.

  • 20 Μαΐου 2015, 23:17 | ΜΑΝΟΣ

    Πώς θα διασφαλισθεί ότι σε λίγα χρόνια μέσω του υψηλού ρυθμού γεννήσεων και την καταγεγραμμένη υπογεννητικότητα των Ελλήνων, το αυξανόμενο ποσοστό των Μουσουλμάνων δεν θα απαιτήσει – με την ψήφο του “Έλληνα ιθαγενή” – να εφαρμοστεί ο Ισλαμικός νόμος και στην Ελλάδα;

  • 20 Μαΐου 2015, 23:11 | Θεοδώρα

    Η παροχή ιθαγένειας σε άτομα των οποίων οι γονείς δεν είναι Έλληνες είναι αντισυνταγματική. Η ιθαγενεια καθε ανθρωπου εξαρταται αποκλειστικα και μονο απο την εθνικοτητα των γονιων του..

  • 20 Μαΐου 2015, 23:00 | Δημήτρης Λάσκος

    οι όροι ιθαγένεια και υπηκοότητα δεν είναι ταυτόσημοι. Διαφωνώ στην αλλαγή των όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας όπως περιγράφονται. Σε μια «γειτονιά» σαν τη δική μας,πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.

  • 20 Μαΐου 2015, 23:27 | Βασίλης

    Θα μπορούσατε να κάνετε δημοψήφισμα.
    Σίγουρα δεν θα το κάνετε όμως γιατί γνωρίζετε πως το 90% του κόσμου είναι ενάντια σε έναν τέτοιο νόμο.

  • 20 Μαΐου 2015, 23:16 | Γιάννης

    Καλησπέρα σας

    Πέρα από τις αδικαιολόγητες φοβίες που εκφράζουν ορισμένοι ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: πρέπει να αναγνωρίσουμε επιτέλους ως πολιτεία τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει εδώ και μέχρι την ώρα που μιλάμε βρίσκονται χαμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Είτε το δει κανείς από δημοκρατική είτε από φιλελεύθερη είτε ακόμη και από συντηρητική πλευρά ο νόμος αυτός έχει μόνο θετικά να προσφέρει.

    Αν κάποιοι απορήσουν για το τι εννοώ με το τελευταίο εξηγούμαι. Αρκεί βέβαια να δει κανείς μια οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα για να καταλάβει πως οι άνθρωποι αυτοί είναι χρήσιμοι για την οικονομία της χώρας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γενική παραδοχή ότι έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας. Με το παρόν δίνεται μια ανάσα σε μείζονα ζητήματα.

    Είναι άδικο όμως ακόμα και για την συζήτηση να προσεγγίσει κανείς το θέμα αυτό από την πλευρά των «περήφανων» σαχλαμαράδων που αν είχαν διαβάσει έστω και μια σελίδα από την ιστορία του ελληνικού κράτους δεν θα είχαν παρόμοιες θέσεις.

    Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι άνθρωποι αυτοί φορολογούνται και υφίστανται όλες τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που έχει ένας Έλληνας πολίτης. Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα έχει «ενταχθεί» κοινωνικά αλλά οι θεσμοί και η πολιτεία επιμένουν να κλείσουν τα μάτια ή να διαχειρίζονται το συγκεκριμένο ζήτημα με μικροπολιτικούς όρους. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι οι άνθρωποι αυτοί να αιωρούνται μεταξύ αβεβαιότητας και ανασφάλειας, και πάντα να είναι δυνάμει παράνομοι, παρόλο που όπως προαναφέρθηκε έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει εδώ. Επιτέλους κάτι αλλάζει.

    Πάψτε να δείτε την πραγματικότητα υπό το άγριο ένστικτο του σαδομαζοχισμού σας που μασκαρεύεται με πατριδοκαπηλία για να φαίνεστε πιο ωραίοι. Δεν τα καταφέρνετε. Πατριωτικό είναι οτιδήποτε δημοκρατικό και ειδικά στη δική μας χώρα αυτό θα έπρεπε να ισχύει πρώτα από όλα.

    Υ.Γ Εύχομαι η βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και να δείξει μια ενιαία στάση απέναντι σε αυτό το επιτακτικό ζήτημα.

  • 20 Μαΐου 2015, 23:47 | σοφια

    Νιώθω ελληνίδα ανεξαρτήτως αν ποτε πάρω την υπηκοότητα. Θα απαντήσω με τα σοφά λογια του Σωκράτη …δεν είμαι Αθηναίος ,ουτε έλληνας πολίτης ,αλλά πολίτης του κόσμου

  • 20 Μαΐου 2015, 23:09 | Βαλια

    Απ’ότι καταλαβαίνω στα παιδιά αυτά θα δωθεί απλά ελληνική ταυτότητα, δε θα αλλάξει το πιστοποιητικό γεννήσεώς τους. Το κόλλημα με το ιθαγένεια- υπηκοότητα, δεν το καταλαβαίνω, στα χαρτιά θα φαίνεται ίδια.
    Επιπρόσθετα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είτε έχεις γεννηθεί είτε έχεις μεγαλώσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μπορούσες να αποκτήσεις υπηκοότητα. Έλεος πια με την ξενοφοβία! Μιλάμε για ανθρώπους που σπουδάζουμε μαζί κι είναι φίλοι μας!

  • 20 Μαΐου 2015, 23:27 | Ζωγραφακης ιωαννης

    Το συνταγμα ειναι σαφες η ιθεγενεια δινετε μονο σε παιδια που ο ενας η και η δυο γονεις ειναι ελληνες, γιαυτο να αφησετε αυτα που ξερετε.

  • 20 Μαΐου 2015, 23:39 | Andreas Emmanouilidis

    Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για τους αλλοδαπούς πολίτες,οι οποίοι διαμενουν στον Ελληνικό χώρο νόμιμα και πληρώνουν τους απαραίτητους φόρους στην πολιτεία,ήταν αναγκαίο εδω και καιρό τα παιδια που ειναι φίλοι μας να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς και να αποφασίζουν και αυτά για το μέλλον αυτής την χώρας εφόσον διαμένουν εδω,αυτο το νομοσχέδιο θα βουλώσει πολλά φασιστοστομα που όλοι τους στις επιχείρησης που έχουν παίρνουν μόνο αλλοδαπούς οι οποίοι ειναι χωρις χαρτιά,πλέον θα αναγκάζονται να τους πληρώνουν κανονικά και με το ΙΚΑ τους και με ολα,μια παρατήρηση στο νομοσχέδιο πρέπει να ενταχθούν και άτομα που έχουν ήδη τελειώσει το πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ και έχουν περασει τα τρία χρόνια μετά την αποφοίτησης τους γιατι και αυτά έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις!σας ευχαριστώ με εκτίμηση Ανδρέας

  • 20 Μαΐου 2015, 23:14 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΟΥΣ. Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

  • 20 Μαΐου 2015, 23:16 | φιλιππος

    αυτό που πρέπει να περνούν είναι Υπηκοότητα, ιθαγένεια γιατί, τη είναι η ιθαγένεια μεροκάματο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση με εξέπληξε θετικά, εκτός από την μεγάλη τους εμμονή να κάνουν την χώρα πόλη πολιτισμική, δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουν μόνο ιδεολογικά κολλημένοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο μουσουλμάνος δεν επιτρέπεται να βάζει τίποτα μπροστά από το Κοράνι, διότι αυτό καθ αυτού είναι και ο νόμος για αυτούς. Σε εμάς τους Έλληνες και στους μουσουλμάνους της Θράκης με ελάχιστες εξαιρέσεις άλλο η θρησκεία άλλο οι νόμοι του κράτους. Πως λοιπόν θα πάμε παρακάτω, ξεχνάμε έπειτα τη κάνουν κάποιες μεγάλες δυνάμεις όταν θέλουν να βάλουν χέρι σε ένα άλλο κράτος, ποιους εκμεταλλευονται , μα πάντα αυτούς που δεν σέβονται τους νόμους του κράτους. Ο ΧΡΙΣΤΌΣ είπε τα του kesarise to ke sari και τα του Θεού το θεό, ο μοαμεθ όμως. …το Κοράνι είναι ο νόμος .Κάντε λοιπόν έστω αυτό, να δίνουν όρκο στο Κοράνι ότι θα τηρούν τούς νόμους της πατρίδας και εάν δεν το κάνουν να χάνουν την ιθαγένεια αυτομάτως. Εγώ ζω στο εξωτερικό πάμπολλες φορές άκουσα μουσουλμάνους να λένε χεσ….με για τους νόμους του κράτους ότι λέει το Κοράνι αυτό θα κάνουμε. Αλώστε το ζήτημα τέθηκε και επίσημα στο βελγιο από μουσουλμάνους βουλευτές το να ισχύει για αυτούς ο νόμος του Κορανίου και όχι του κράτους , μάλιστα σχεδόν ειρωνεύομαινοι αφού πήραν αρνητική απάντηση άφησαν να λύση το πρόβλημα το μέλλον 10-15 χρόνια, όταν είπαν θα είναι πλειοψηφία. Αλλά σε εμάς θα είναι αλλιώς. ..?….

  • 20 Μαΐου 2015, 23:04 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΡΤΙΠΙΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ. ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

  • 20 Μαΐου 2015, 22:33 | θΩΜΑ

    ΣΤΟΝ ΠΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΥΠΗΡΞΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΑΣ ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΘΕΙ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΓΡΑΦΕΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ, ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ «ΚΑΘΟΝΤΑΙ» ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΝΝΟΜΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ( 20 – 30 ΧΡΟΝΙΑ) ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕΙ, ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΕΙΕΣ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΜΕ ΠΑΛΙΟΙ ΝΟΜΟΙ ν.2910/2001 . ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ.

  • 20 Μαΐου 2015, 22:33 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ,
    ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΖΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΧΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΔΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΔΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΕΔΩ, ΑΓΑΠΩ ΕΔΩ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΑΙ ΕΔΩ..ΕΚΠΛΗΡΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ… ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ/ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘEI TO ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΤΕΛΟΣ, ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΧΟΥΝ ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ.

  • 20 Μαΐου 2015, 22:39 | STAVROS

    ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ

  • 20 Μαΐου 2015, 22:28 | ΝΙΚΟΣ

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΗΓΕΝΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΊ .ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ .
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΙΑΙΗ ΑΛΛΟΊΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΎ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ .

  • 20 Μαΐου 2015, 22:10 | Παναγιώτα Σέμπρου

    Όλοι εσείς που στέκεστε ενάντια σε αυτό το νόμο, σας παρακαλώ πολύ, θυμηθείτε μήπως έχετε κάποιο/-α θείο/-α, ξάδερφο/-η, φίλο/-η ή μακρινό συγγενή στην Αμερική, Γερμανία, Αγγλία κλπ. ή μήπως το παιδί σας ετοιμάζεται να μεταναστεύσει γιατί στην χώρα του δεν μπορεί να απασχοληθεί ούτε στον τομέα του αλλά ούτε σε κανέναν άλλο τομέα λόγω κρίσης. Ρωτήστε τους λίγο μετά από πόσο καιρό νομιμοποιήθηκαν και άφησαν την ελληνική ιθαγένεια για να αποκτήσουν την νέα ιθαγένεια, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει ούτε μια ημέρα σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της εκάστοτε χώρας.
    Αφήστε τους πατριωτισμούς και δώστε στα άτομα αυτά αυτό που τόσα χρόνια τους αξίζει! Παρά την περιθωριοποίηση τόσων χρόνων, τα άτομα αυτά δίνουν αγώνα κάθε μέρα για να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν τα παιδιά σας όταν πάνε στο εξωτερικό να ζήσουν. Είναι άτομα ίδια με τα δικά σας τα παιδιά, με ίδια όνειρα, στόχους και δυνατότητες και οι γονείς τους νόμιμοι εργαζόμενοι που έχουν συμβάλει και συνεχίζουν να συμβάλουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία.
    Ο νόμος αυτός άργησε να έρθει, αλλά τουλάχιστον ήρθε να δικαιώσει τα άτομα που παλεύουν χρόνια τώρα για τα αυτονόητα!

  • 20 Μαΐου 2015, 21:42 | ΜΙΡΑ Χ.

    Ειναι στεναχωρο να διαβαζεις τετοιες αποψεις περι εθνους και πατριδος απο εναν λαο απο τον οποιο γεννηθηκε η Δημοκρατια και ισως οι περισσοτεροι απο εσας να εχετε καποιον γνωστο που να ηταν ή να ειναι μεταναστης.Σε καμια αλλη χωρα δεν υπαρχει αυτο το συστημα που επικρατει εδω διοτι εφοσον πληρουν τις καταλληλες προυποθεσεις διεκδικουν την ιθαγενεια της χωρας στην οποια διαμενουν.Οι περισσοτεροι απο εμας εχουμε 15 και 20 χρονια νομιμης διαμονης στην Ελλαδα εδω μεγαλωσαμε εδω σπουδασαμε αυτη ειναι η πατριδα μας εδω ζουμε.Δεν ζηταμε κατι παραλογο ζηταμε να ειμαστε ισοτιμοι και ευχομαι επιτελους να δικαιωθουμε και να νοιωσουμε και εμεις κομματι αυτης της χωρας.

  • 20 Μαΐου 2015, 21:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

    Καταρχάς πρέπει να εξηγήσουμε ότι η λέξη ιθαγένεια προέρχεται από το ιθύς, που σημαίνει «κατ’ ευθείαν» (Ε. Κοφινιώτη «Λεξικόν Ομηρικόν» σελ. 157, Ν. Δασκαλάκη: «Λεξικόν ετυμολογικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης» σελ. 209, J Hofmann: «Ετυμολογικόν Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής» σελ. 140 κ.α) και από το «γένος» που σημαίνει τη φυλή. Έχουμε λοιπόν σύνθεση των ιθύς και γένος. Ιθαγενής λοιπόν καλείται ο έχων κατ’ ευθείαν σχέση με το γένος. Κατά συνέπεια το περιεχόμενο της ιθαγένειας είναι φυσικό γεγονός και όχι επίκτητο.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ !!! ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΑΙΡΕΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ !! ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΣΠΙΘΑΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ Η’ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ Η’ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ !!! ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΗΡΩΪΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΝ ΕΤΗ 2015 ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ~ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ~ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΟΕΘΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ,ΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ??? ΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΙΚΟΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΗΡΩΪΚΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΗΝΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ !!! ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΑΛΟΕΘΝΕΙΣ ΩΣ ΔΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ !!! ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ??? ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ , ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ? ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!! ΠΑΝΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΔΙΣΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ , ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΕΘΝΗ ΜΕ ΟΡΚΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΣΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ! ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ !! Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞ’ΑΙΜΑΤΟΣ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ !!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ Η’ ΑΛΛΑ ΚΡΗΤΗΡΙΑ !!! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟ !!! ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΩΣ ΔΩΡΟ ??? ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΘΕΙ ? ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΟΘΕΙ ? ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΩΣ ΔΩΡΟ ??? ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ? ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΗΖΗΤΑΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΙΑΡΧΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!! ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ !! ΟΥΤΕ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΑΓΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ !! ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΣΤΕ ? ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΘΧΡΟ ΜΑΣ ??? ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΤΩΝ ΕΘΧΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ??? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ΟΨΗΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ !!! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ??? ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΙΘΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ !!! ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ !! ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟ ! ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΚΑΙΡΕΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ !!! ΓΙ’ΑΥΤΟ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ Η’ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ‘ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙΚΟΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ!! ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΑΧΗΤΙ ??? ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!! ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ !!!

  • 20 Μαΐου 2015, 21:49 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Μακάρι να περάσει, ένα μεγάλο χτύπημα στον σκοταδισμό!

  • 20 Μαΐου 2015, 21:25 | Νίκος

    Αξιότιμοι κύριοι
    Καταρχάς συγχαρητήρια που επιτέλους θα εφαρμοστεί ένας νόμος στο ζήτημα αυτό.
    Η περίπτωσή μου είναι «κλασική» απ’ότι βλέπω και στα σχόλια. Σαν παιδί μεταναστών, τελείωσα στην Ελλάδα το δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και πανεπιστήμιο. Τώρα είμαι 27 χρονών, και βλέπω πως ο νόμος δεν καλύπτει την περίπτωσή μου.
    Όταν τελείωσα το λύκειο δεν υπήρχε αντίστοιχος νόμος, όταν τελείωσα τη σχολή έκανα την αίτηση με τον νόμο Ραγκούση, μετά τα γνωστά.
    Πως μπορεί να βγαίνει ένας νόμος ο οποίος να λέει η αίτηση να γίνει μέχρι το 23ο έτος ή μέχρι τρία χρόνια από την αποφοίτηση ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε κάποιος αντίστοιχος νόμος; Γιατί να έχει αυτό το κενό ο νόμος;

    Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι για να αποτρέψετε την εξής περίπτωση: κάποιο παιδί μεταναστών που ήρθε στην Ελλάδα και έκανε κάποιες τάξεις στο σχολείο εδώ, το οποίο μπορεί μετά να έφυγε πίσω στη χώρα του ή αλλού, να μην μπορεί «όποτε θυμηθεί» όντας μεγάλος να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και να ζητήσει την ιθαγένεια.
    Αυτή η περίπτωση θα μπορούσε να λυθεί αν έλεγε ο νόμος να υπάρχει συνεχόμενη άδεια διαμονής από την αποφοίτησή του μέχρι την αίτηση.
    Σας παρακαλώ πολύ εξετάστε το θέμα ξανά, διότι υπάρχει μεγάλη μερίδα παιδιών που αδικείται πάρα πολύ με το παρών νόμο.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 20 Μαΐου 2015, 21:40 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Όπως κι εγώ που είμαι Ελληνίδα, αν πάω στην Κίνα δεν θα μπορώ όσα χρόνια κι αν μείνω εκεί να ΓΙΝΩ ΠΟΤΕ ΚΙΝΕΖΑ, έτσι κι ένας μη Έλληνας αν γεννηθεί στην Ελλάδα κι όσα χρόνια κι αν ζήσει εδώ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΑΛΛΟ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΙΘΑΓΈΝΕΙΑ.
    Με την υπηκοότητα ζείς άνετα σε μια ξένη χώρα. Γιατί να πάρει κανείς και την ιθαγένεια;; Μήπως δεν έχει άλλη;; Από ποιά χώρα μας ήρθε;;
    ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΡΤΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ.

  • 20 Μαΐου 2015, 20:06 | Καριπίδου Σόνια

    Να γίνει δημοψήφισμα , ώστε να αποφανθή ο ελληνικός λαός !!! Αφού ξεκαθαριστή πρώτα τι σημαίνει Ιθαγένεια !!!! Υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο χώρα που να δίνει Ιθαγένεια σε ανθρώπους άλλου γένους ????? Δηλαδή σε ποιά χώρα του κόσμου, ας με ενημερώσει κάποιος , αν πάω εγώ όντας γεννημένη απο Ελληνες το γένος γονείς, θα μου δώσουν την Ιθαγένεια της χώρας αυτής !!!!! Μήπως θα μου δώσουν μόνο την Υπηκοότητα υπο όρους βέβαια ?

  • 20 Μαΐου 2015, 20:16 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Absentee ballot for the Greeks abroad? If you care to grant illegal immigrants NATIONALITY, you should equally care for the Greeks abroad to give them the right to participate in the Greek elections! There is a huge difference between CITIZENSHIP and NATIONALITY. Don’t confuse the two!!!!!!!!!!!!!

    GLOBILIZATION IN EFFECT, you are the right government for destroying what’s left of Greece, its culture, its religion, its HISTORY!!!

    Hope the Greek people have realized what LEFTISTS did/do to the country. RUINS, RUINS, RUINS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 20 Μαΐου 2015, 20:06 | Μαρια Βλαχου

    Είναι καιρός πια η Ελλάδα να δείξει τον ίδιο σεβασμό προς τους μετανάστες και τα παιδιά τους που δείχνουν και σε εμάς, τους Έλληνες που μεταναστεύσαμε και τα παιδιά μας, άλλες χώρες. Χώρες πολτισμένες, χώρες μη βάρβαρες. Έλληνες είναι οι μετέχοντες της Ελληνικής παιδείας. Τελεία.

  • 20 Μαΐου 2015, 20:50 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

    Δεν μπορειτε να δωσετε Ιθαγενεια , μονο Υπηκοοτητα μπορειτε. Την Ιθαγενεια την δινει μονο η φυση, δεν την δινει καμια διοικητικη πραξη. Ιθαγενεια- απευθειας απο το γενος, το γενος μονο η φυση μπορει να το δωσει, οχι εσεις. Η φυλη ειναι μια βιολογικη πραγματικοτητα και δεν μπορει να την αλλαξει κανεις. Καμια χωρα δεν δινει Ιθαγενεια, μονο υπηκοοτητα. Ανοιγετε μεγαλες πληγες, εθνοκτονικες, θα ελεγα.

  • 20 Μαΐου 2015, 20:56 | Shaylee

    Poios o logos na uparxei tetoia ksenofovia kai uperopsia? To genos, to DNA tou Ellina,den se kanei oute kati anotero oute kati katotero apo kanenan allo anthropo pano se auton ton planiti. Opoios gennihike i megalose kapou, einai kommati tou topou, kai o topos kommati diko tou, kai kanenas den exei dikaioma na tou to sterisei.

  • 20 Μαΐου 2015, 20:26 | Κωνσταντινάκος Οδυσσέας

    Αποτελεί δείγμα σεβασμού αυτή η διάταξη προς όλους εκείνους που τόσα χρόνια δεινοπαθούν και αδικούνται λόγω της εσκεμμένης αναλγησίας του ελληνικού κράτους και του συντηρητισμού του νομικού μας συστήματος. Επιτέλους αυτό το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αυτονόητα δικαιώματα. Η ιθαγένεια (ή αλλιώς υπηκοότητα, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα) θα δημιουργήσει νέες ευμενείς συνθήκες για χιλιάδες ανθρώπους που τόσες δεκαετίες δεν είχαν τις ίδιες δυνατότητες με εμάς με αποτέλεσμα να υφίστανται καθημερινές αδικίες στο όνομα μιας αυθαίρετης «εθνικής καθαρότητας». Αυτή η επαίσχυντη αδικία τελειώνει εδώ με αυτό το νομοσχέδιο που ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου κάθε ανθρώπου.

  • 20 Μαΐου 2015, 19:13 | Adeola Naomi

    ΝΙΩΘΩ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ , ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΞΥΔΑΚΙ!!!
    ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΝΙΩΘΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥ!

  • 20 Μαΐου 2015, 19:39 | maria koum

    ΟΠΟΥ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΟΡΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ .
    ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΡΑΧΟΥΛΕΣ ,ΤΟΥΣ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΙ!
    ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΙ ΤΑΣΜΑΝΟΙ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ!
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΑΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΗ ΕΠΟΙΚΩΝ.ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ!
    ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΗΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 86%,ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ!
    ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΛΗΘΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ:

  • 20 Μαΐου 2015, 18:26 | Ι.Κ.

    Στο ελληνικό Δίκαιο και την ελληνική ΝΟΜΙΚΗ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ορολογία, οι λέξεις ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ & ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ταυτίζονται εννοιολογικά. Τι να γίνει τώρα; Να αλλάξει το Δίκαιο επειδή ορισμένοι είναι αστοιχείωτοι;

    Οι αρνητές αναφέρεσθε στην Εθνικότητα ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ!

    Αντώνη, παράθεσε κανένα επιστημονικό και εγνωσμένου κύρους λεξικό, όπως π.χ. του Μ. Τριανταφυλλίδη, (που παρατιίθεται παρακάτω και γράφει τα ορθά), κι όχι τυχαία sites, τύπου http://www.lexigram.gr που ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει!

    Α) ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ/και ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: Ο ΝΟΜΙΚΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη, με το κράτος στο οποίο ανήκει και ζει. A.K.A., η σχέση του πολίτη με το κράτος.

    Βλ., εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1&dq=

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%85%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1&dq=

    Β) ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΗΘΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ σχέση ενός ατόμου με το Έθνος και τον Πολιτισμό (κουλτούρα) στον οποίο ανήκουν οι γονείς/οικογένειά του και απ’ το οποίο εκπηγάζουν συγκεκριμένες αρχές, αξίες και ιδεώδη.

    Βλ., εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1&dq=

    Συντοπτικά στο ακόλουθο link,(που έχει ήδη παρατεθεί): http://www.hlhr.gr/index.php?MDL=pages&SiteID=731%E2%80%8E

    Παρ’ όλο που για μερικούς από εσάς, είναι έκδηλη η «αγωνία» σας, η ρατσιστική/και εθνικιστική σας διάθεση, να σας ενημερώσω ότι η Εθνικότητα, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να περιχαρακωθεί με νόμο, όπως καταφανώς επιθυμείτε να συμβεί!

    Ειδάλλως, οι Έλληνες θα παντρεύονταν ΜΟΝΟ μεταξύ τους (sic), το ίδιο και οι Ιταλοί, οι Αιγύπτιοι, κ.ο.κ. Αστεία πράγματα…!!! Αποδεχτείτε το επιτέλους και ξεφύγετε από τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις που δυστυχώς σάς κατατρύχουν! Για να μην επεκταθώ περαιτέρω…

  • 20 Μαΐου 2015, 17:01 | POLITIS

    Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ… ΕΧΕΤΕ ΕΞΙΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ Σ’ΑΝΩΤΕΡΑ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ.

  • 20 Μαΐου 2015, 16:00 | Aντώνης

    Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος. Υπηκοότητα μπορεί να έχει κάποιος που δεν είναι Έλληνας το γένος. Επίσης, είμαι αντίθετος στη νομιμοποίηση παρανόμως εισελθέντων στην Ελλάδα. Επί τέλους, πρέπει κάποτε να πάψει αυτή η έρμη η χώρα να είναι «μπάτε σκύλο αλέστε…». Άλλωστε, έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και μας έχει μείνει το θέμα τής νομιμοποίησης τών παρανόμων —επαναλαμβάνω— αλλοδαπών. Ως εκ τών ανωτέρω, διαφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 20 Μαΐου 2015, 15:32 | Σταμάτης

    ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΝΑ’ΝΑΙ. ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΙΚΑ, ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΛΛΟ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. «το ελληνικόν εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα» ΗΡΟΔΟΤΟΣ

  • 20 Μαΐου 2015, 15:55 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

    Δυστυχώς αυτή η εμμονή στην απόδοση ιθαγένειας αρχίζει και δημιουργεί υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα. Άν μιλάγαμε για υπηκοότητα, τότε τα
    πράγματα θα ήταν αλλιώς. Για τέτοια σοβαρά θέματα θα έπρεπε να διενεργηθεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Το θεωρώ σοβαρότερο λόγο, παρά για το άν θέλουμε ευρώ ή δραχμή.

  • 20 Μαΐου 2015, 15:59 | Αθανασία

    Ιθαγένεια ή υπηκοότητα ονομάζεται νομικά η ιδιότητα του πολίτη, για την ακρίβεια ο νομικός δεσμός του ατόμου με το κράτος στο οποίο ανήκει.
    Κάθε άνθρωπος αποκτά ιθαγένεια τη στιγμή που γεννιέται. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ενδέχεται να αποκτήσει νέα ιθαγένεια οικειοθελώς – η διαδικασία αυτή ονομάζεται πολιτογράφηση.
    Ιθαγένεια – υπηκοότητα – εθνικότητα
    Οι δύο λέξεις είναι ταυτόσημες και χρησιμοποιούνται εξίσου στην καθημερινότητα, απλά στα επίσημα κείμενα προτιμάται η ιθαγένεια για λόγους πολιτικής ορθότητας. Η υπηκοότητα έχει συνδεθεί με τις απόλυτες μοναρχίες, όταν ο λαός όφειλε υπακοή στον «ελέω Θεού» μονάρχη – για τον ίδιο λόγο προτιμάται ο όρος πολίτης από τον υπήκοο.
    Ιθαγένεια και εθνικότητα. Πρόκειται για δύο όρους που έχουν διαφορετικές σχέσεις:
    Η ιθαγένεια περιέχει πολιτική-νομική έννοια: εκφράζει τη σχέση κράτους – πολίτη, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για αμφότερα τα μέρη από αυτήν.
    Αντίθετα, η έννοια της εθνικότητας είναι ηθική-πολιτισμική: εκφράζει τη σχέση του ανθρώπου με τον πολιτισμό απ’ όπου προέρχεται η οικογένειά του και με τις αξίες της οποίας μεγαλώνει.
    Η διαφορά των εννοιών γίνεται εύκολα κατανοητή στην περίπτωση των μειονοτήτων. Για παράδειγμα, ένας Βορειοηπειρώτης είναι συνήθως αλβανικής ιθαγένειας, αλλά ελληνικής εθνικότητας.
    Οπότε για όσους έχουν μπερδευτεί ο ορισμός της λέξης «ιθαγένεια» είναι καθαρά πολιτικός και δεν είναι ίδια με τον όρο εθνικότητα όπως περιγράφεται όλοι και έχετε θιχτεί-φοβηθεί. Αυτό που ζητάμε είναι απλώς πολιτικά δικαιώματα σε μια χώρα που έχουμε γεννηθεί ή μεγαλώσει και στην οποία κοινωνία έχουμε πλήρως ενταχθεί, πληρώνουμε φόρους και όλα τα σχετικά. Τον όρο εθνικότητα δεν έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε και το σεβόμαστε απόλυτα. Απλώς πολίτες της χώρας αυτής θέλουμε πια και τυπικά να λεγόμαστε αφού άτυπα ήμαστε πολύ καιρό τώρα, και μιλώ μόνο γι’ αϊτούς που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Ευχαριστώ!