- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 34: Φόρος Μπίρας υπέρ ΟΤΑ α’ βαθμού.

  1. Το άρθρο 39 του από 24-9/20-10-58 β.δ. (ΦΕΚ 171 Α), όπως αυτό αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.δ.703/1970 (ΦΕΚ 219 Α), του άρθρου  12 του ν.1080/1980 (ΦΕΚ 264 Α) και του άρθρου  18 παρ.4 του ν.3320/2005 (ΦΕΚ 48 Α), αντικαθίστανται ως εξής: «Επιβάλλεται φόρος υπέρ των δήμων επί τoυ προϊόντος του άρθρου 86 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265 Α), ο οποίος  καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο της θέσης σε ανάλωση αυτού στο εσωτερικό της χώρας και καθορίζεται σε ποσοστό 10% επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του άρθρου 87 του ίδιου νόμου.  Ο φόρος βεβαιώνεται και εισπράττεται μαζί με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) από τις Τελωνειακές Αρχές, στις κατά περίπτωση προβλεπόμενες προθεσμίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του Ε.Φ.Κ., με χρήση του ιδίου τελωνειακού παραστατικού. Τα εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται, μέσω του Κ.Α.Ε. 81543, στο λογαριασμό που τηρείται στο όνομα του Υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Φόρος ζύθου υπέρ δήμων και κοινοτήτων», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φόρο μπίρας υπέρ δήμων».
  2. Τα έσοδα του λογαριασμού κατανέμονται στους δήμους με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται από την κατανάλωση μπίρας. Η κατανομή στους δικαιούχους δήμους πραγματοποιείται επί τη βάσει των προϋπολογιστικών ή /και απολογιστικών στοιχείων των δαπανών των ανωτέρω δράσεων καθώς και στοιχείων πληθυσμού κάθε δήμου.
  3. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών μπορεί να καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
  4. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.