Άρθρο 12 Δικαίωμα του εκλέγειν

Ομογενείς και λοιποί αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί, κατόπιν αιτήσεώς τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 2 του παρόντος, μπορούν ν’ ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν, κατά τις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:
α. Είναι κάτοχοι «Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς» (ΕΔΤΟ) ή τίτλου διαμονής ως μέλη οικογένειας κατόχου τέτοιου Δελτίου και έχουν συμπληρώσει, από την υποβολή της αίτησης για την απόκτηση του Δελτίου ή τίτλου αντίστοιχα, πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.
β. Είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2910/2001 (ΦΕΚ Α’ 91) και της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν. 3386/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
γ. Έχουν υπαχθεί, στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (ΦΕΚ Α’ 160) ή στο προβλεπόμενο με την ειδική ρύθμιση του άρθρου 40 παρ. 7 του ν. 3731/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 263).
δ. Είναι κάτοχοι «Δελτίων Μόνιμης Διαμονής», ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 3386/2005 και του άρθρου 17 του π.δ/τος 106/2007 (Φ.Ε.Κ. Α, 135) καθώς και δελτίων ή αδειών παραμονής ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας διανύσει πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα.
ε. Είναι γονείς ανηλίκων Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει, εφόσον, έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.
στ. Έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, των μελών της οικογένειάς τους συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος π.δ/τος 61/1999, (Φ.Ε.Κ. Α, 63), καθώς και των π.δ/των 90/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 138), 96/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 152), 167/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 223) και 81/2009 (Φ.Ε.Κ. Α, 99), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνεχή πενταετή και νόμιμη διαμονή στη χώρα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
ζ. Είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων ή ειδικού δελτίου που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 139/1975 (Φ.Ε.Κ. Α, 176) και έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα από την αίτησης χορήγησης των παραπάνω τίτλων.
η. Κατέχουν τίτλο παραμονής ως ομογενείς και έχουν συμπληρώσει από της χορηγήσεώς τους πενταετή συνεχή και νόμιμη παραμονή στη χώρα, που πιστοποιείται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρχής, η οποία τα εξέδωσε.

  • Συμφωνώ. Αρμόδιοι για να εκλέξουν τον τοπικό τους άρχοντα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι μιας πόλης η κοινότητας. Απαραίτητη γι αυτό η γνώση της γλώσσας. Πρέπει να εξειδικευτούν μέτρα ώστε οι μετανάστες να μην πέφτουν θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης (από ελληνικά κόμματα η /και από τους ίδιους τους ηγέτες των εθνικών τους κοινοτήτων) όπως δυστυχώς έχει γίνει δσυχνά στο παρελθόν με τους Ρομά.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:12 | Αργυρώ

    Δικαίωμα ψήφου στα Εθνικά θέματα, με μιά έστω και 10ετή παραμονή στην Ελλάδα ; Μου φαίνεται από επικίνδυνο έως λίαν επικίνδυνο ακόμα και για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης , κι όχι μόνο για Πακιστανούς, Σουδανούς και πάσης φύσεως ΄΄οικονομικούς μετανάστες΄΄ που αρκούν κάμποσα χιλιάρικα για να εξαγοραστούν ψήφοι και ψήφοι, πράγμα πανεύκολο στην Ελλάδα της αΠπόλυτης πολιτικής διαφθοράς. Οι ελληνοποίησεις εκατοντάδων Ρωσσοπόντων την δεκαετία του 90 είναι τρανό παράδειγμα πρός αποφυγή!!!

    Κι επειδή δεν μπορούμε να το αποφύγουμε για πολίτες της ΕΕ, πρέπει οπωσδήποτε να το εμποδίσουμε σέ λαθρομετανάστες.Ποσώς μ΄απασχολεί άν παραμένουν 10 χρόνια στην Ελλάδα, άν μιλούν ελληνικά κι άν είναι αριστούχοι τα 5 παιδιά που έκαναν εδώ. Αν θέλουν να εκλέγουν και να εκλέγονται οι πατρίδες τους προσφέρονται. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Αμερική , ούτε Γερμανία.Εχει δικά της χαρακτηριστικά και κυρίως είναι η μοναδική χώρα τουλάχιστον στην ΕΕ, που όλοι οι γείτονές της δικεκδικούν και κάτι από τήν εθνική της κυριαρχία.Ποιός οικονομικός μετανάστης μπορεί να φυλάξει τέτοιες Θερμοπύλες και εκπαιδευμένος πολιτιστικά κι εθνικά από ποιούς;

    Μπορούν άνετα άλλωστε οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να ενθαρύνουν την συμμετοχή των ΄΄οικονομικών μεταναστών΄΄ που εν τέλει θα παραμείνουν στην Ελλάδα, σε Επιτροπές Εργασίας ετσι ώστε τα προβλήματά τους γίνονται γνωστά και να λαμβάνονται υπ΄όψιν. Αλλο φιλοξενώ, άλλο κληροδοτώ.
    Εν κατακλείδι, οι απολογούμενοι πρέπει νάναι οι λαθρομετανάστες κι όχι οι ΄Ελληνες που επειδή οι Κυβερνήσεις τους άφησαν κι αφήνουν Κερκόπορτες είναι τώρα υποχρεωμένοι να ανέχονται στην κυριολεξία κουλτούρες και συμποριφορές καταφανώς ενοχλητικές -τουλάχιστον!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:16 | Σιλογος Αλβανον Μεταναστον (ΜΕΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ)Της Ελλαδος

    Προτα απο ολλα θελοθμε να ευχαριστισουμε τον προυθιπουργο και τιν κιβερνισι του για αφτο το βιμα που προσπαθουν να κανουνε για εμας τους μεταναστες,αφτο που γινετε τωρα επρεπε να γινει πιο νορις ακουμε και βλεπουμε καθε μερα βουλεφτες και ευροβουλεφτες που ειναι εναντιον αφτου τον νομου,αρα ελπιζουμε οτι θα περασι στι βουλι και θα το πσιφισοθνε η περισοτερι,ενα πραμα να ειναι ξεκαθαρο οτι απο εμασ τους μεταναστεσ το ελλινικο κρατος δεν χανει ποτε μονο κερδιζει,και αν αυριο τα παιδια μας θα αποκτισουν τιν ελλινικι ηθαγενια ελπιζουμε να μιν ειναι απλα ελλινες πολυτες αλλα να εχουνε ισια δικεοματα με τα παιδια τον ελλινον.
    Ωσον αφορα για να σθμετεχουν η μεταναστες σης διμοτικες εκλογες η γνομι μας ειναι,να ψιφισοθνε ολοι η μεταναστεσ που ζουνε νομιμα στιν ελλαδα…Σας ευχαριστουμε παρα πολυ…

    *Σιλογος Αλβανον Μεταναστον (ΜΕΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ)Της Ελλαδος*

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:01 | Σιλογος Αλβανον Μεταναστον (ΜΕΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ)Της Ελλαδος

    Προτα απο ολλα θελοθμε να ευχαριστισουμε τον προυθιπουργο και τιν κιβερνισι του για αφτο το βιμα που προσπαθουν να κανουνε για εμας τους μεταναστες,αφτο που γινετε τωρα επρεπε να γινει πιο νορις ακουμε και βλεπουμε καθε μερα βουλεφτες και ευροβουλεφτες που ειναι εναντιον αφτου τον νομου,αρα ελπιζουμε οτι θα περασι στι βουλι και θα το πσιφισοθνε η περισοτερι,ενα πραμα να ειναι ξεκαθαρο οτι απο εμασ τους μεταναστεσ το ελλινικο κρατος δεν χανει ποτε μονο κερδιζει,και αν αυριο τα παιδια μας θα αποκτισουν τιν ελλινικι ηθαγενια ελπιζουμε να μιν ειναι απλα ελλινες πολυτες αλλα να εχουνε ισια δικεοματα με τα παιδια τον ελλινον

    *Σιλογος Αλβανον Μεταναστον (ΜΕΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ)Της Ελλαδος*

  • Είναι αδιανόητη η πρόθεση της κυβερνήσεως να χορηγήσει δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς για τις δημοτικές εκλογές. Επι πλέον όμως, οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι και αντισυνταγματικές διότι το ελληνικό Σύνταγμα επιφυλάσσει την παροχή των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μόνο σε Έλληνες πολίτες και όχι σε αλλοδαπούς. Πρακτικώς και επί της ουσίας, επιχείρείται μία “βίαιη & αυθαίρετη” αλλαγή & αλλοίωση του εκλογικού σώματος, η οποία ενδέχεται, στο εγγύς μέλλον, να μετατρέψει τους έλληνες σε μειονότητα εντός της ίδιας τους της χώρας!!! Συγκρίσεις με τρίτες χώρες όπως οι Η.Π.Α. (οι οποίες είναι εκ συστάσεως ένα κράτος μεταναστών, κυριολεκτικώς με συνταγματικό πατριωτισμό & πολιτισμό!) ή ακόμη και χώρες της Ευρώπης με σημαντικό αποικιοκρατικό παρελθόν (αλλά και παρόν) είναι τουλάχιστον ατυχείς και αποτελούν προφάσεις εν αμαρταίαις.
    Η κυβέρνηση, εάν πράγματι λαμβάνει υπ’ όψιν της την δημόσια διαβούλευση και δεν αποτελεί για αυτήν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, οφείλει να αποσύρει αμέσως το απαράδεκτο και καιροσκοπικό σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε, διότι είναι προφανές ότι έρχεται σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Εάν πάλι αμφισβητεί το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, έχει μόνο μία οδό: ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Σε μία δημοκρατία ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δικαιούνται να αποφασίζουν υπό ποιες προϋποθέσεις παρέχεται η ιδιότητα του πολίτη και κατά ποιό τρόπο ασκούνται τα πολιτικά δικαιώματα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:38 | ΞΕΝΙΑ ΠΑΣΣΑ

    Σχετικά με το εδάφιο ζ του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου περί του δικαιώματος του εκλέγειν των κατόχων ταξιδιωτικών εγγράφων ή ειδικού δελτίου που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 139/1975 θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
    Είναι απαραίτητο να καθορισθεί η ημεδαπή αρχή που είναι αρμόδια για τη χορήγηση του ως άνω ειδικού δελτίου και η σχετική διαδικασία, καθόσον οι ελληνικές αρχές εκδίδουν μεν ταξιδιωτικό έγγραφο σε αλλοδαπούς ανιθαγενείς που είτε εμπίπτουν στις διατάξεις περί προσφύγων, είτε στις διατάξεις περί μεταναστών και είναι κάτοχοι της αντίστοιχης άδειας διαμονής, πλην όμως δεν χορηγούν το ειδικό δελτίο ανιθαγενούς και δεν παρέχουν στους ανιθαγενείς αλλοδαπούς αυτοτελώς την προστασία που προβλέπει η προαναφερόμενη κυρωθείσα Διεθνής Σύμβαση.
    Ως εκ τούτου, συχνά παρατηρούμε το παράδοξο φαινόμενο αλλοδαποί ανιθαγενείς να μην λαμβάνουν την προστασία που προβλέπεται από το νόμο και να παραμένουν στη χώρα μας παράνομα, επειδή αφενός μεν δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες εκ μόνου του γεγονότος ότι είναι ανιθαγενείς, αφετέρου δε επειδή δεν εμπίπτουν στις ειδικότερες διατάξεις και διαδικασίες του ν. 3386/2005, όπως ισχύει σήμερα.

    Θεωρώ επιτακτικό να ρυθμισθεί το εν λόγω ζήτημα άμεσα, έτσι ώστε η κατηγορία των ανιθαγενών αλλοδαπών να απολαύει της προστασίας της χώρας μας όπως προβλέπεται από το νόμο και βεβαίως να έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα μας, έτσι ώστε να απολαύει των λοιπών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα του εκλέγειν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΥΦΩΝΙΔΟΥ

    Δεν μπορω να διανοηθω οτι μη ελληνας πολιτης θα αποφασιζει για το μελλον της χωρας μου,

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:55 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

    Όχι μόνον πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν,αλλά και να εκλέγονται και όχι μόνον στην τοπική αυτοδιοίκηση.
    Αλίμονο,εάν οι άνθρωποι αυτοί,που με το αίμα τους και την ζωή τους,κυριολεκτικά,προσφέρουν στην οικονομία του τόπου,να μην μπορούν και να έχουν γνώμη για τα όσα διαμείβονται στην χώρα όπου ζουν.
    Όσοι υπήρξαν μετανάστες,θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι το να αντιμετωπίζεσαι σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας,χωρίς δικαιώματα,μόνο με υποχρεώσεις και φόβο.
    Να επεκταθεί,άφοβα,το μέτρο και για τις εθνικές εκλογές και να αποκτήσουν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και σε ανώτερα κλιμάκια.
    Δηλαδή τι φοβόμαστε;
    Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε την πολυπολιτισμικότητα και την πολυχρωμία.Δεν υπάρχει φόβος να αλλοιωθεί,ούτε η ομοιομορφία μας,ούτε κάτι άλλο.
    Δηλαδή,όταν άκριτα δεχόμαστε κάθε αμερικάνικο π.χ.,δεν φοβόμαστε για «αλλοιώσεις»;’Η μήπως τα αμανέδικα τραγούδια και τα «τουρκομπαροκ»,που κατακλύζουν και πασάρονται κατά κόρον,αποτελούν «παράδοση» που θα αλλοιωθεί;
    Βάλτε χρώμα στην ζωή σας και την δική μας.
    Το χρώμα ομορφαίνει την ζωή όλων.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:31 | Βασίλειος Παπαζήσης

    Δεδομένου του υψηλού αριθμού των εν Ελλάδι διαμενόντων αλλοδαπών υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, διά της άπονομής στους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα αποκτήσουν ιθαγένεια, δικαιώματος εκλέγειν. Εάν μαζευτούν σε κάποιον μικρό δήμο, μπορεί να αλλάξουν άρδην την κατάσταση, μπορούν να εκλέξουν όποιον θέλουν στην δημοτική αρχή, γι’ αυτό και δεν πρέπει επ’ ουδενί να τους αναγνωρισθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, πολλώ μάλλον του εκλέγεσθαι.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών Δήμου Συκεών

    Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές, είναι ακατανόητο γιατί υπάρχει η προϋπόθεση της κατοχής άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας. Γιατί δεν είναι αρκετό να ζει απλά ένας μετανάστης δέκα χρόνια στην Ελλάδα νόμιμα; Είναι γνωστό ότι παρόλο που πολλοί αλλοδαποί ζουν στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια – ανανεώνοντας κάθε δύο χρόνια την άδεια διαμονής τους – δε διαθέτουν άδεια διαμονής αορίστου χρόνου, είτε γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το απαραίτητο παράβολο, το οποίο είναι σήμερα 900 ευρώ, είτε γιατί τους λείπουν κάποια ένσημα που απαιτούνται. Αν η ουσία του νόμου είναι ότι κάποιος που ζει και εργάζεται εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα, δικαιούται να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάρκεια της νόμιμης παραμονής του και όχι το είδος της άδειας που διαθέτει μια που αυτό είναι γραφειοκρατικό θέμα.

    Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών Δήμου Συκεών

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:42 | Γιώργος Κόντο

    Το δικαίωμα της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αφορά τους πολίτες της χώρας και κατά συνέπεια όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια, ακόμα και αν αυτοί είναι παιδιά μεταναστών. Η προσπάθεια να διευρυνθούν οι εκλογικοί κατάλογοι κατά αυτόν τον τρόπο είναι μια άσχημη ανήθικη ψηφοθηρική κίνηση εκμετάλευσης των μεταναστών. Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές?
    Σίγουρα η πολιτική βούληση στην ελλάδα είναι κοντόφθαλμη και προσδοκά άμμεσα οφέλη όμως είναι γεγονός πως πολλοί εκ των γειτονικών χωρών θα ήθελαν να έχουν μόχλευση στα εσωτερικά της χώρας για ιδιοτελείς σκοπούς και όποιος σπέυσει να μιλίσει για εθνικισμό ας προβληματιστεί πρώτα και ας ενημερωθεί για το τι συμβαίνει πέριξ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | ANNA MARIA

    Ειμαι υπερμαχος της λογικης οτι για να εχει καποιος το δικαιωμα του εκλεγειν πρεπει να εχει την ελληνικη ιθαγενεια. Πολλοι απο μας ζησαμε για χρονια στο εξωτερικο αυτο ομως δεν σημαινει οτι λογω διαμονης σε εναν αλλο τοπο μπορουμε εστω και με την απλη ψηφο μας να κρινουμε μια κοινωνια, η οποια εχει διαφορετικα χαρακτηριστικα καθως και αναγκες. Δεν νομιζω οτι το προβλημα των μεταναστων ειναι αν θα ψηφισουν προκειμενου να αισθανθουν κομματι αυτης της κοινωνιας. Οι ομογενεις ειναι σαφως διαφορετικο θεμα το οποιο δεν πρεπει να εξισωνουμε με τους μεταναστες.
    Η κοινωνια προχωραει μπροστα διοτι οι αλλαγες ειναι ραγδαιες αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε την ιστορια, τα λαθη. Ολοι οι πολιτες εχουν δικαιωματα δεν πρεπει να ξεχναμε ομως και τις υποχρεωσεις, κυριως αυτης της διαφυλαξης ορισμενων οχυρων οπως της κρισης του ελληνικου λαου για το μελλον αυτης της χωρας (σε τοπικο και εθνικο επιπεδο).

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | Σταματία Ν.

    Συμπληρωματικά θα ήθελα να αναφέρω και αναρωτίεμαι βέβαια, ποιοι θα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της 5 ετίας σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει ο αλλοδαπός να προσκομίζει πέρα από τις άδειες του για πέντε χρόνια και τα διαβατήρια του; τι γίνεται όταν λόγω ελλειπών καταγραφών των σφραγίδων δεν μπορέι να επιβεβαιωθεί και η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα; τί θα γίνεται όταν κάποιος έχει παραδώσει τα παλαιά διαβατήρια του και δεν μπορεί να διασταυρωθεί η διαμονή στη χώρα; Γιατί πέρα από αυτους που έχουν άδεια για εργασία και οι πιο πολλοι είναι ασφαλσισμένοι στον ΟΓΑ, όπου και εκεί υπάρχει θέμα με το γεγονός ότι τα μεροκάματα του Ογα δεν αποδεικνύουν τη μόνιμη διαμονή, οι υπόλοιπες κατηγορίες δεν χρειάζεται να εργάζονται υποχρεωτικά για να ανανεώσουν την άδεια. Ποιος λοιπόν θα είναι αυτός ο υπάλληλος που θα μπορεί να υπολογίζει την μόνιμη διαμονη και με ποια κριτήρια; αυτα που ισχύουν σήμερα για τις πολιτογραφήσεις; Ως γνωστό οι εκλογικοί καταλογοι συντάσσονται από τα δημοτολόγια, αυτοί θα κρίνουν την εγγραφή ή όχι, γιατί μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι των δήμων δεν έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου της μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τα κριτήρια της πολιτογράφησης. Θεωρώ ότι όπου στο παρόν νομοσχέδιο ανακύπτει ζήτημα ελέγχου μόνιμης διαμονής, τα κριτήρια πρέπει να είναι σαφή και χωρίς εξαιρέσεις για να μην δούμε εγγεγραμμένους στους ειδικούς καταλόγους άτομα που δεν το δικαιούνται.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:16 | Σταματία Ν.

    Θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου σχετικά με την ανωτέρω προτεινόμενη ρύθμιση, αν και βασικά δεν συμφωνώ με το να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλες τις κατηγορίες αυτές που αναφέρονται και αυτό πέρα από τον κίνδυνο της αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας ρύθμισης. Γιατί όσο αντισυνταγματικό μπορεί να είναι να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αλλοδαποί, ίσως εξίσου αντισυνταγματικό να είναι να μπαίνουνε περιορισμοί στο ποιοι θα συμμετέχουν. Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του υπουργείου «καθένας μπορεί να συμμετέχει στην πολιτική ζωή..», γιατί αυτός θα πρέπει να είναι όποιος έχει πενταετή παραμονή και όχι και αυτοί που έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής;αν ο καθένας μπορεί να συμμετέχει τότε δεν μπορεί να γίνει κατηγοριοποίηση, ή όλοι μπορούν ή κανένας. Επιπλέον γιατι αυτό που λέμε «πολιτική ζωή» να είναι μόνο οι τοπικές εκλογές της αυτοδιοίκησης και όχι και οι εθνικές εκλογές;αυτό είναι συνταγματικό; Θεωρώ ότι επιχειρείται μία προσπάθεια η οποία ακροβατεί μεταξύ συνταγματικότητας κ μη. Είναι ίσοι όλοι οι αλλοδαποί ή όχι; ο τύπος της άδειας διαμονής είναι αυτός που διακρίνει την ισότητα; Δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μαζικές προσφυγές και δικαστήρια όπου οι αλλοδαποί μετά από αυτήν την ρύθμιση θα διεκδικούν νομίζω το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός. Με ημίμετρα δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι άραγε οι απόψεις συνταγματολόγων και νομικών γιατί δεν διαθέτω τέτοια μόρφωση για να μπορώ να το διευκρινήσω. Με την απλή λογική όμως, είναι αυτό δυνατό;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:19 | Χαράλαμπος Πιτατζίδης

    Αν οι αλλοδαποί αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, τι επίπτωση θα έχει αυτό στα εθνικά θέματα? Με τι παιδεία και εθνικό φρόνημα θα παλέψουνε για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας? Ποια θα είναι η θέση τους σε μία έντονη αντιπαράθεση με γειτονικό κράτος? Θα ενισχύσουνε την Ελλάδα, ή θα της βάλουν περισσότερα εμπόδια στις δύσκολες στιγμές?

    Το δικαίωμα του εκλέγειν ανοίγει το δρόμο προς το εκλέγεσθαι. Είναι συμμετοχή στη διοίκηση του κράτους αλλά και του έθνους. Οι αλλοδαποί αυτοί λοιπόν είναι πράγματι κομμάτι του Ελληνικού έθνους? Είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την προηγούμενη υπηκοότητα και εθνικότητα? Είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν στον Ελληνικό στρατό και να θυσιαστούνε για την υπεράσπιση της Ελλάδος? Αν ναι, τότε και φυσικά να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:11 | Παπατζόνης

    Να δείτε σε λίγους μήνες τους υποψήφιους της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαγκωνίζονται ποιος θα πάρει τους ψήφους των μεταναστών που θα ψηφίσουν και με ποιες υποσχέσεις και ανταλλάγματα!Ξέρουμε δυστυχώς πώς λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα.Έχουμε εξυγιάνει την πολιτική ζωή του τόπου, ολοκληρώσαμε και τον «Καποδίστρια ΙΙ», ε, ας τακτοποιήσουμε και τους μετανάστες για να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Φυσικά κανένας κίνδυνος από το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς προέρχονται από χώρα όμορη με εδαφικές (ανεπίσημα προς το παρόν) διεκδικήσεις από τη χώρα μας ούτε ότι οι Μουσουλμάνοι θα τεθούν υπό την «προστασία» άλλης χώρας η οποία όχι απλώς διεκδικεί, αλλά έχει καταφέρει να παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Θράκη.
    Πολλά τα καλά της πολυπολιτισμικότητας και των μειοψηφιών – μειονοτήτων. Τα βλέπουμε στην Κύπρο, τη θράκη, τα είδαμε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ευλογία Θεού! Μόνο κάποιοι καθυστερημένοι «ακροδεξιοί» και «ρατσιστές» στην Ελλάδα δεν τα βλέπουν. Βουρ κύριοι της Νέας Διακυβέρνησης και όλα θα πάνε καλά. Έτσι θα έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε και δεν θα σκεφτόμαστε την οικονομική μας κατάρευση!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:15 | Γεώργιος Αστέρος

    Οχι, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί αλλοδαπός να αποφασίζει γιά το μέλλον του Ελληνα και των παιδιών του. Τέτοιες σκέψεις μόνο απο ξένα πρός το συμφέρον της Ελλάδος μυαλά μπορούν να γίνουν και είναι θλιβερό που ήδη έγιναν.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | tvradio

    ΟΧΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ. ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΑΝΕ ΕΞΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΟΚ, ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΟΤΣΙΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΑ.
    ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ.
    ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ, ΤΟΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΕΓΩ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΕΠΩΝΥΜΑ ΕΔΩ. ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΠΑΛΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΤΑΩ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:31 | ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αρκετά αυστηρές – απαιτώντας ουσιαστικά από τους μετανάστες να έχουν ζήσει τουλάχιστον 10 χρόνια στη χώρα μας – και δε δικαιολογούν τις αντιδράσεις στο όνομα της «Ελληνικότητας» και της εθνικής ταυτότητας. Όταν μια οικογένεια ζει ήδη εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα, εργάζεται και μεγαλώνει τα παιδιά της σε ελληνικές συνθήκες, πληρώνει φόρους και συμμετέχει στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής πραγματικότητας, μοιάζει παράλογο να μην έχει το δικαίωμα να έχει λόγο και να συνδιαμορφώνει τα δεδομένα του δήμου στον οποίο ζει και είναι αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του.
    Όσον αφορά τη συμμετοχή των μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη, πιστεύουμε ότι εφόσον ορθώς θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα μέλη μιας ελληνικής οικογένειας να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χρειάζεται να συμπεριληφθούν και τα μέλη οικογένειας Έλληνα ή πολίτη άλλου κ-μ της Ε.Ε. τα οποία είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επιθυμούν να διαμείνουν μαζί του, εφόσον αυτός διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα και η διάρκεια της διαμονής τους υπερβαίνει τους 3 μήνες και οι οποίοι έχουν λάβει το «Δελτίο διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη κ-μ της Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν. 3386/2005, σύμφωνα με το οποίο ως μέλη οικογένειας Έλληνα ή πολίτη άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. νοούνται οι σύζυγοι, τα τέκνα Έλληνα ή πολίτη άλλου κράτους- μέλους της Ε.Ε. ή ετέρου των συζύγων, συμπεριλαμβανομένων των υιοθετημένων τέκνων αυτών εφόσον συντηρούνται από αυτόν και οι απευθείας ανιόντες του Έλληνα ή πολίτη άλλου κ-μ της Ε.Ε. και του ετέρου των συζύγων εφόσον συντηρούνται από αυτόν.
    Η πολυπολιτισμική Ευρώπη είναι ένα ζωντανό, υπαρκτό βίωμα που γίνεται αποδεκτό ακόμη και από συντηρητικές κυβερνήσεις όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν επί της ουσίας την ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες ή το Λουξεμβούργο που, τα τελευταία χρόνια, μεταρρύθμισε ριζικά το δίκαιο της ιθαγένειάς τους. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι οι υπήκοοι χωρών της Ε.Ε. όπως οι Βούλγαροι ή οι Ρουμάνοι έχουν εξορισμού δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα. Γιατί να ισχύει κάτι διαφορετικό για αυτούς που προέρχονται από τρίτες χώρες όπως η Αλβανία ή οι χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.;
    Δημήτρης Απατσίδης
    Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Συκεών

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:57 | Ελευθερία

    Ναι, αυριανοί ψηφοφόροι…
    Με άλλη κουλτούρα, άλλα δεδομένα…
    Δεν είναι κάτι περισσότερο απο αστείο ;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:23 | Δάφνη Μ

    Το παρόν νομοσχέδιο που αφορά σύμφωνα με τον τίτλο του την πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών, δεν θα έπρεπε να περιέχει διατάξεις που αφορούν την τροποποίηση του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, γιατί ακόμα και σε κάποιον με τις καλύτερες προθέσεις δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μπορεί βέβαια σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του Υπουργείου να υπολογίζονται αυτοί που μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σε 240.000, πουθενά όμως δεν έχει αναγραφεί πόσοι είναι αυτοί που δικαιούνται να λάβουν την Ελληνική Ιθαγένεια σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται; Αν πραγματικά έχει υπολογισθεί ο αριθμός τους ανα κατηγορία, παρακαλώ, να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καταστεί σαφές το πόσα άτομα αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:52 | Ηλίας

    Πρέπει να διευκρινιστεί το αδιάλειπτο της συνεχούς και νόμιμης διαμονής του δικαιούχου κατά το χρόνο της αιτούμενης πενταετίας. Δηλαδή αν κάποιος κατά τον αιτούμενο χρόνο απουσιάζει ανά έτος για λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς που τον αναγκάζουν να μεταβεί στη χώρα καταγωγής του ή όπου αλλού ο χρόνος αυτός μετράται αρνητικά ως προς το δικαίωμά του να υπαχθεί στο πεδίο εφαρμογής του υπόψη άρθρου και άρα δεν θεμελιώνει δικαίωμα υπαγωγής ; Θεωρώ ότι μικρά διαστήματα απουσίας από τη χώρα που δεν υπερβαίνουν αθροιστικά ανά έτος τους δύο μήνες δεν πρέπει να διακόπτουν το αδιάλειπτο της συνεχούς διαμονής, όπως επίσης και απουσίες πέραν του διμήνου για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας που δεν υπερβαίνουν το ένα έτος αθροιστικά στο σύνολο της πενταετίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις του συγκεκριμένου άρθρου. Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί και το δικαίωμα του μετανάστη ως προς την κατηγορία της άδειας διαμονής που επιλέγει και με την έννοια αυτή θα πρέπει να υπαχθούν στο εν λόγω άρθρο και όλοι όσοι έχουν πέραν της πενταετίας νόμιμη και συνεχή διαμονή στη χώρα , δηλ όλες οι περιπτώσεις συνεχούς και νόμιμης διαμονής πέραν της πενταετίας, υπαγόμενες των άρθρων 15, 53 έως και 59 του νόμου 3386/05, όπως ισχύει σήμερα

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:03 | Δημήτρης Απατσίδης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

    Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αρκετά αυστηρές – απαιτώντας ουσιαστικά από τους μετανάστες να έχουν ζήσει τουλάχιστον 10 χρόνια στη χώρα μας – και δε δικαιολογούν τις αντιδράσεις στο όνομα της «Ελληνικότητας» και της εθνικής ταυτότητας. Όταν μια οικογένεια ζει ήδη εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα, εργάζεται και μεγαλώνει τα παιδιά της σε ελληνικές συνθήκες, πληρώνει φόρους και συμμετέχει στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής πραγματικότητας, μοιάζει παράλογο να μην έχει το δικαίωμα να έχει λόγο και να συνδιαμορφώνει τα δεδομένα του δήμου στον οποίο ζει και είναι αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του.
    Όσον αφορά τη συμμετοχή των μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη, πιστεύουμε ότι εφόσον ορθώς θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα μέλη μιας ελληνικής οικογένειας να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χρειάζεται να συμπεριληφθούν και τα μέλη οικογένειας Έλληνα ή πολίτη άλλου κ-μ της Ε.Ε. τα οποία είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επιθυμούν να διαμείνουν μαζί του, εφόσον αυτός διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα και η διάρκεια της διαμονής τους υπερβαίνει τους 3 μήνες και οι οποίοι έχουν λάβει το «Δελτίο διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη κ-μ της Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν. 3386/2005, σύμφωνα με το οποίο ως μέλη οικογένειας Έλληνα ή πολίτη άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. νοούνται οι σύζυγοι, τα τέκνα Έλληνα ή πολίτη άλλου κράτους- μέλους της Ε.Ε. ή ετέρου των συζύγων, συμπεριλαμβανομένων των υιοθετημένων τέκνων αυτών εφόσον συντηρούνται από αυτόν και οι απευθείας ανιόντες του Έλληνα ή πολίτη άλλου κ-μ της Ε.Ε. και του ετέρου των συζύγων εφόσον συντηρούνται από αυτόν.
    Η πολυπολιτισμική Ευρώπη είναι ένα ζωντανό, υπαρκτό βίωμα που γίνεται αποδεκτό ακόμη και από συντηρητικές κυβερνήσεις όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν επί της ουσίας την ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες ή το Λουξεμβούργο που, τα τελευταία χρόνια, μεταρρύθμισε ριζικά το δίκαιο της ιθαγένειάς τους. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι οι υπήκοοι χωρών της Ε.Ε. όπως οι Βούλγαροι ή οι Ρουμάνοι έχουν εξορισμού δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα. Γιατί να ισχύει κάτι διαφορετικό για αυτούς που προέρχονται από τρίτες χώρες όπως η Αλβανία ή οι χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.;
    Δημήτρης Απατσίδης
    Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Συκεών

  • Επειδή είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από τους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να χορηγηθεί το δικαίωμα της ψήφου και στους πολίτες της Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ήτοι της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάϊν) αλλά και στους Ελβετούς, καθώς με αυτούς συνδεόμαστε με ιδιαίτερες συμφωνίες και το νομικό τους καθεστώς εξομοιώνεται με αυτό των Ευρωπαίων πολιτών.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:15 | Ευαγγ. Ρουμελιωτης

    Θα ηταν προτιμοτερο πριν δοθει το δικαιωμα του εκλεγειν στους διαμενοντες μονιμα (;) στην Ελλαδα μεταναστες, να δοθει το δικαιωμα το εκλεγειν στους αποδημους Ελληνες (οι οποιοι ειναι συμφωνα με την γνωμη μου) περισσοτερο ελληνες απο τους Ελλαδιτες. Εχοντας διπλη υπηκοοτητα εχω ψηφισει πολλες φορες σε Γαλλικες εκλογες ειτε σε προξενειο ειτε εξουσιοδοτωντας μονιμο κατοικο Γαλλιας (διδεται το δικαιωμα αυτο για κατ’ ανωτερον 2 εξουσιοδοτησεις ανα ψηφοφορο).

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:43 | Χρήστος Λυντέρης

    Η συγκεκριμένη διάταξη, αλλά και εκείνη που χορηγεί δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε μετανάστες, είναι αντισυνταγματική διότι τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι παρέχονται βάσει του ελληνικού Συντάγματος μόνο σε Έλληνες πολίτες.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:03 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και υπό συνθήκες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Εθνική μας υπόσταση.Δεν είναι θέμα το αν τους αποδεχόμαστε εμείς ως Έλληνες, αλλά αν οι ίδιοι ΝΙΩΘΟΥΝ Έλληνες. Οι περισσότεροι ζούνε για την στιγμή που θα γυρίσουν στην πατρίδα τους.Ιθαγένεια δεν είναι μόνο το σήμερα. Είναι η Ιστορία του κάθε λαού. Έτσι ένιωθε και ο δικός μου πατέρας όταν εργάτης στην Γερμανία δεν δέχθηκε την Γερμανική ιθαγένεια για τα παιδιά του, καθώς το μεγάλο του όνειρο ήταν ο επαναπατρισμός. Και είμαι σύμφωνος σήμερα με την τότε επιλογή του.
    Ωστόσο επειδή πιστεύω ότι ανάμεσα στους αλλοδαπούς υπάρχει και μία μερίδα η οποία έχει ενσωματωθεί, να δοθεί το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις. Να εξετάζονται στην Ελληνική γλώσσα, στην Ελληνική ιστορία αλλά και τα κριτήρια πολιτογράφησης να είναι αυστηρότερα (τουλάχιστον δέκα χρόνια) και αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας τους (ΟΧΙ στην διπλή ιθαγένεια) ώστε να αποδείξουν τα αισθήματά τους για την Ελλάδα.
    Σε κάθε περίπτωση ένα τόσο σοβαρό Εθνικό θέμα δεν είναι αρκετό να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση αλλά σε δημοψήφισμα, ειδεμή η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα ενώπιον των ευθυνών της.Λαός που ξεχνά την ιστορία του (στην προκειμένη περίπτωση δεν την ξεχνά αλλά ούτε καν τη γνωρίζει) δεν έχει μέλλον.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:28 | ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΙΩΝΗ-ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

    Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για μας τους Έλληνες, κόρες και γιοί μεταναστών πολλοί από μας, να θεωρούμε ότι αρκετά εκμεταλλευτήκαμε τους μετανάστες, οι οποίοι πρόθυμα αναλαμβάνουν με περηφάνεια όλες τις εργασίες που δεν σκέφτονται καν να κάνουν οι άνεργοι κατά τα άλλα νεολαίοι μας, οι οποίοι κτίσαν τα Ολυμπιακά μας ακίνητα, το μετρό, τα σπίτια μας, υπάρχουν σε όλη μας την καθημερινότητα, μεγαλώνουν και φυλάν τα παιδιά μας για να πάμε εμείς στο γραφείο και τόσα άλλα… Ακόμη καλό είναι να σκεφτούμε, αν μας συμφέρει οι μετανάστες να παραμένουν στην χώρα μας στο περιθώριο, γκετοποιημένοι από την αποκοπή τους από την κοινωνία. Νομίζω ότι ξεκάθαρα είναι εθνικό συμφέρον η ενσωμάτωσή τους με κάθε θεσμικό τρόπο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:41 | Θανάσης Λαζαρίδης

    Επιτέλους, να δοθεί φωνή στους ανθρώπους που ζουν τόσα χρόνια μαζί μας, κάνουν τις δουλειές που εμεις αρνούμαστε να κάνουμε, και συνεισφέρουν όσο και οι έχοντες ελληνική καταγωγή στη ζωή αυτής της χώρας! Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η ρύθμιση αυτή!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:27 | A.Π.

    Να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι Έλληνες πολίτες. Όσοι δεν αποκτήσουν Ελληνική ιθαγένεια να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | ΒΗΤΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΙΣΤΕ ΛΕΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.Η ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ? ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΠΡΟ ΔΥΣΣΑΡΕΣΤΑΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ.ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝ0ΜΙΚΟ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΥΠΝΑ,Η ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΛΑΚΕΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ……..

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:14 | Γιαννακόπουλος

    η συμμετοχή στις εκλογές πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να οδηγήσει σε συναλλαγή:
    δεδομένου ότι η πρώτη κρίση για την απόκτηση ιθαγένειας γίνεται σε επίπεδο δήμου, δίνεται περιθώριο για αλλοίωση των εκλογών με μόνη την υπόσχεση προώθησης αιτημάτων. Κατά τη γνώμη μου για να διασφαλιστεί η μη εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου θα πρέπει όλη η διαδικασία για την απόκτηση ιθαγένειας να εκκινεί από επίπεδο ανώτερο αυτού για το οποίο οι αλλοδαποί θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:25 | Δημήτρης

    Έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει, όπως λέει το νομοσχέδιο. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ξένοι που ζουν νόμιμα εκεί, ψηφίζουν αυτονόητα στις Δημοτικές εκλογές. Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση το ζήτημα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:44 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Γιατί να δοθεί η Ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς;
    Για να έχουν το δικαίωμα της ψήφου και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση πλειψηφιών και τα συνέπεια αποφάσεων που θα επηρεάζουν την ζωή μας για χρόνια;
    Οι αλλοδαπή έρχονται για να εργαστούν,να αποταμιεύσουν ίσως το μεγαλύτερο μέρος του πενιχρού εισ/τός τους και να το επενδύσουν στην πατρίδα τους.΄Οταν δε οικονομικά αποκατασταθούν στην πατρίδα τους θα φύγουν από την Ελλάδα.
    Οι περισσότεροιαπό τους αλλοδαπούς δεν αποδέχονται την Ελληνική κουλτούρα και αυτοπεριθωριοποιούνται.
    Σ’αυτούς που πραγματικά αποδέχονται τον Ελληνικό πολιτισμό, μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία στην οποία θα εμπλακούν το σχολείο( για τα παιδιά),η επιχείριση(όπου εργάζονται) , η τοπική κοινωνία(όπου ζούν) που πραγματικά γνωρίζουν αυτούς τους ανθρώπους ,να απονέμεται η ιθαγένεια.
    Έτσι όμως όπως κατατίθεται η πρόταση που θα δώσει με συνοπτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς την Ελληνική ιθαγένεια διαφωνώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:23 | Ελένη

    Συμφωνώ με την απόδοση ιθαγένειας, υπό προυποθέσεις. Πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σημαντικές παράμετροι και οι οικονομικές, πολιτικές συνθήκες. Διακρίνω βιασύνη σε αυτό το θέμα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:23 | αλεξανδρα κοσμοπουλου

    να δοθεί το ίδιο δικαίωμα στους ομογενείς κατοίκους εξωτερικού

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:53 | ΤΙΜ

    ΙΣΩΣ Η ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ…ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΙ ΚΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ…ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΥΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ,ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ?ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΖΑ 5ΟΟΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Ή ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 50000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ..ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ..(ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ..ΟΛΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΙ ΨΗΦΙΖΑΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ τ.ΣΟΒ.ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙ ΔΗΘΕΝ ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ,ΑΜΑΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ….ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΑΡΑΓΕ Ή ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΑΚΟΜΑ???ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ………..)ΑΝΩ ΤΩΝ 250000 ΑΤΟΜΩΝ…ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΥΝΗ…ΛΥΣΑΜΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟ??ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΡΗΤΟ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ…ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ..ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ,ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,ΑΝΕΓΙΑ…ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΛΥΘΗΚΑΝ???ΕΞΑΛΛΟΥ Ο κ.Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ…ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ…ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΑ 5 ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ….ΞΕΧΑΣΤΗΚΑ??ΚΙΟΛΑΣ??ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ….!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:19 | Άντωνης Μ

    Ας διαβάσουν όλοι αυτοί που «λύσσαξαν» με το νομοσχέδιο το εξαιρετικό άρθρο του κ. Αλιβιζάτου στην Καθημερινή. Το ένα εκατ αλλοδαπών που αποκτούν ελληνική ιθαγένεια δεν είναι κίνδυνος για μια κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά συμπεριλαμβάνοντας όλους και όλες αυτούς και αυτές που συμμετέχουν στην καθημερινότητα της, μιλούν την ελληνική γλώσσα και χαίρονται τον ελληνικό πολιτισμό. Θα πρέπει να πάψουμε να ζούμε στενόμυαλα με το φάντασμα του Φαλμεράυερ και να δούμε την ελληνικότητα σαν μια δύναμη και σαν ανοιχτωσιά και όχι σαν περιχαράκωση και φυλακή. Ας πάψουμε να πιστεύουμε ότι όλος ο πλανήτης είναι ενάντιον μας, ότι ξυπνούνε και κοιμούνται με τον καημό πως θα εξαφανίσουν την Ελλάδα από τον χάρτη κι ας στρέψουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας στο πως θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να δώσουμε μια νέα δυναμική στη χώρα μας. Τώρα έχουμε την ευκαιρία. Αυτοί και αυτές που γκρινιάζουν, μεμψιμοιρούν και ξιφουλκούν στο κενό της άρνησης και της μιζέριας δεν είναι πια το μέλλον…
    Παραθέτω το άρθρο το κου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100062_03/01/2010_385505

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:37 | ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΩΣ ΓΙΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΩ.ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΙΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΦΙΑ.ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΥΝΔΥΝΟΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΛΗΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΝΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 1990.ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ .ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΛΑ.ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ 12 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ Η ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΕΥΝΟΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΤΕΡΕΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΥΠΥΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.ΕΤΣΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΝΟΜΙΜΩΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Η ΑΠΛΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 90 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΕΔΩ.ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ.ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΛΟΙΠΟΝ.ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΔΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥΣ.ΑΝ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΔΩΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΦΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ,ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΛΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ.ΑΥΤΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΣΑ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:22 | Γεωργιος

    Aυτο το νομοσχεδιο που προωθει η κυβερνηση ειναι αυτονοητο γιατι ετσι συμβαινει στις χωρες της Ευρωπης και Β.Αμερικης οπου θελομε να ανηκομε(Ευρωπαϊκη ενωση,Νατο,συμβουλιο της Ευρωπης).Αλλα ωρισμενοι αντιδραστικοι συμπολιτες μας πιστευουν οτι η Ελλαδα ειναι μια απομωνωμενη νησος στο πλανητη Γη!.Και τελος ποιος εχει καλυτερη κριση για να ψηφισει ενας νεος εργαζομενος,με οικογενεια και παιδια που ειναι το μελλον της χωρας μας η ενας Ελληνας ιθαγενης ,υπερηλικας απομαχος της ζωής και ισως πασχων απο αννοια?Γιατι ολοι αυτοι οι ξενοι ειναι νεοι με ορεξη για δουλεια που εχουν εμπλουτισει τη πατριδα μας με πολλα παιδια.Καθε απανθρωπος και αντιδραστικος στην εξελιξη της κοινωνιας ας θυμηθει τη ρηση του Ευαγγελιου «μηδε Ελλην μηδε βαρβαρος» αλλα και του Ισοκρατη οτι» Ελληνες εισι οι μετεχοντες της ελληνικης παιδειας» και πολιτειας θα ελεγα για να προσαρμοσθει στις σημερινες συνθηκες

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 10:55 | Stefanos S.

    Να τεθεί το τόσο αυτό σοβαρό θέμα σε δημοψήφισμα. Ούτε οι διαβουλεύσεις είναι αρκετές, πολύ δε περισσότερο μία ψηφοφορία στη Βουλή. Πάντως το θέμα αντιμετωπίζεται πολύ πρόχειρα και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι είμαστε στα όρια της Ευρώπης. Πολιτική της χώρας μας πρέπει να είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών. Όπως γράφει και ο Κων. Κόλμερ στο βιβλίο του «Η έξοδος από την κρίση», Εκδ. Λιβάνη, με το σημερινό ρυθμό οι ξένοι λαθρομετανάστες θα φθάσουν σε έξι χρόνια το 40% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Αυτή η «διαδικασία» αφελληνισμού πρέπει να σταματήσει και να αναστραφεί ταχέως. Εκτός αν έχουν κάποιοι αποφασίσει πως θα την διαλύσουν την Ελλάδα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 02:35 | Σωτηρίου .Ν. Πάνος

    Ζήτω η άμεση δημοκρατία

    Σε κάθε περιπτωση θα σας παρακαλούσα να μας σεβαστειτε , Ολους εμάς τους Έλληνες . Να προκυρήξετε δημοψήφισμα σχετικά με το μέλλον των «λοιπών» αλλοδαπών απο τρίτες χώρες.

    Σας προτείνω και το ερώτημα ΄ ξενηλασία ή όχι ?

    Κατόπιν ρυθμίστε το θέμα νομοθετικά .

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 02:57 | Δημήτριος ο Μπραχαμιώτης

    Διαφωνώ κάθετα με την αλλαγή που προτείνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, για τους εξής λόγους (ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ, ΡΟΥΣΦΕΤΙ):
    α) Πολλοί Έλληνες πολίτες είχαν για χρόνια σοβαρό πρόβλημα άσκησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων, λόγω εκκρεμμοτήτων με τη στρατολογία. Πως είναι δυνατόν να δωθεί δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς που δεν έχουν καν υποχρέωση στράτευσης? Είναι γνωστό νομίζω, ότι Έλληνες παλινοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα κατά τη θητεία τους και ο λόγος είναι κατά τη γνώμη μου ότι δεν είναι δυνατόν σε δέκα χρόνια να καταλάβουν τι είναι Ελλάδα.
    β)Οι μετανάστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από μη δημοκρατικές χώρες, δεν έχουν καθόλου δημοκρατική παιδεία. Πως αυτά τα άτομα θα ψηφίσουν με βάση τα δημοκρατικά ιδεώδη? Τι θα τους αποτρέψει από το να ψηφίσουν τον πολιτικό που θα τους τάξει τα περισσότερα? Για σύγκριση μπορεί κανείς να ψάξει τι γίνεται με τους Αθίγγανους. Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνονται ρυθμίσεις δανείων και διευκολύνεται η λήψη των επιδομάτων. Και για να μην κατηγορηθώ για ρατσιστής, αναλογιστείτε τι έγινε στην Ηλεία, μετά τις πυρκαγιές και πριν τις δημοτικές εκλογές. Πως θα έπρατταν οι μετανάστες με το δεδομένο έλλειμμα δημοκρατικής παιδείας?
    γ) Για τελευταίο επιχείρημα άφησα την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ρημαγμένα οικονομικά στοιχεία με λεφτά που φαγώθηκαν σε δήθεν έργα, δήθεν ανακύκλωση και δήθεν αστυνομία. Το ρουσφέτι στις προσλήψεις είναι νόμος. Από αυτούς που είναι υπέρ της ψήφου των μεταναστών είναι στατιστικά βέβαιο ότι είναι και κάποιοι που θέλουν να διοριστούν οι ίδιοι ή να διορίσουν τα παιδιά τους με ρουσφέτι. Αυτοί θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Στη θέση τους θα διοριστεί το παιδί του Πακιστανού που ψηφίζει. Δε με αφορά το ζήτημα, αλλά να είστε σίγουροι ότι έτσι θα γίνει.
    Δεν είμαι αντίθετος στην προκοπή αυτών των ανθρώπων. Ας τους δωθεί η κατάλληλη παιδεία και όταν είναι έτοιμοι θα ζητήσουν τα πολιτικά δικαιώματα από μόνοι τους.