Άρθρο 12 Δικαίωμα του εκλέγειν

Ομογενείς και λοιποί αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί, κατόπιν αιτήσεώς τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 2 του παρόντος, μπορούν ν’ ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν, κατά τις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:
α. Είναι κάτοχοι «Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς» (ΕΔΤΟ) ή τίτλου διαμονής ως μέλη οικογένειας κατόχου τέτοιου Δελτίου και έχουν συμπληρώσει, από την υποβολή της αίτησης για την απόκτηση του Δελτίου ή τίτλου αντίστοιχα, πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.
β. Είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2910/2001 (ΦΕΚ Α’ 91) και της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν. 3386/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
γ. Έχουν υπαχθεί, στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (ΦΕΚ Α’ 160) ή στο προβλεπόμενο με την ειδική ρύθμιση του άρθρου 40 παρ. 7 του ν. 3731/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 263).
δ. Είναι κάτοχοι «Δελτίων Μόνιμης Διαμονής», ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 3386/2005 και του άρθρου 17 του π.δ/τος 106/2007 (Φ.Ε.Κ. Α, 135) καθώς και δελτίων ή αδειών παραμονής ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας διανύσει πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα.
ε. Είναι γονείς ανηλίκων Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει, εφόσον, έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.
στ. Έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, των μελών της οικογένειάς τους συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος π.δ/τος 61/1999, (Φ.Ε.Κ. Α, 63), καθώς και των π.δ/των 90/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 138), 96/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 152), 167/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 223) και 81/2009 (Φ.Ε.Κ. Α, 99), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνεχή πενταετή και νόμιμη διαμονή στη χώρα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
ζ. Είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων ή ειδικού δελτίου που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 139/1975 (Φ.Ε.Κ. Α, 176) και έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα από την αίτησης χορήγησης των παραπάνω τίτλων.
η. Κατέχουν τίτλο παραμονής ως ομογενείς και έχουν συμπληρώσει από της χορηγήσεώς τους πενταετή συνεχή και νόμιμη παραμονή στη χώρα, που πιστοποιείται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρχής, η οποία τα εξέδωσε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | Νικος

    Ενω μεγαλα Ευρωπαικα κρατη οπως η Ελβετια, η Γαλλια ακομα και η Γερμανια, θετουν περιορισμους στους μεταναστες, η Ελλαδα ενα κρατος που αντιμετωπιζει πολλα δομικα προβληματα απο το ετος ιδρυσης του, δεν εχει αυτη την στιγμη την πολυτελεια να δωσει τοσο αυξημενα δικαιωματα σε μεταναστες ιδιως αυτων μουσουλμανικης προελευσης. Δικαιωμα ψηφου πρεπει να εχουν ολοι και ανεξαιρετως θρησκευματος εφοσον εχουν αποκτησει Ελληνικη υπηκοοτητα και μονον, για να συμμετεχουν στα δικαιωματα αλλα και στις υποχρεωσεις που απορρεουν απο την αποκτηση της. Η δημοκρατια χρειαζεται πολιτες με εθνικη συνειδηση γιατι οταν ψηφιζουμε, πρεπει να εχουμε ως γνωμονα το καλο του Εθνους, και οχι ενος κομματος ενος προνομιου, βολεματος η κατα πως βολευει την κοσμοθεωρια του καθενος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:13 | Ν.Κ

    Υποχρεούται η Ελλάδα να δίνει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές και ιθαγένεια στους μετανάστες;
    http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_6849.html
    Ένα από τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως οι μετανάστες και τα παιδιά τους πρέπει να παίρνουν εύκολα την ιθαγένεια και να έχουν δικαίωμα ψήφου τουλάχιστον στις δημοτικές εκλογές είναι το ακόλουθο, σε μια τυπική έκφρασή του:

    Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν έρθει στη χώρα πριν από το 1991 και ζουν πλέον στην Ελλάδα για 2η και 3η γενιά, σημειώνει ο κ. Μοαβία. Πληρώνουν φόρους, προσφέρουν την εργατική τους δύναμη, τα παιδιά τους έχουν σπουδάσει εδώ, και όμως δεν έχουν δικαιώματα πολίτη…

    Με λίγα λόγια το επιχείρημα είναι το εξής: οι μετανάστες εργάζονται, πληρώνουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, συμβάλλουν δηλαδή στην οικονομική ζωή του τόπου όπως και οι Έλληνες. Πρέπει όμως να έχουν μόνο υποχρεώσεις ή πρέπει να έχουν και αντίστοιχα δικαιώματα;

    Πρόκειται για ψευδοδίλημμα. Οι μετανάστες έχουν δύο τεράστια προνόμια που αντισταθμίζουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους:

    Η Ελλάδα τους παραχώρησε το δικαίωμα να ζούνε και να εργάζονται στην Ελλάδα. Απολαμβάνουν ένα τεράστιο προνόμιο δηλαδή, το οποίο δεν απολαμβάνουν πάρα πολλοί άλλοι που θα το ήθελαν
    Απολαμβάνουν τις υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, κτίρια, δίκτυα, νοσοκομεία, σχολεία, κτλ.) που έφτιαξαν οι Έλληνες. Πράγματι συνεισφέρουν στην Ελληνική οικονομία με την εργασία τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αυτή την εργασία επειδή υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα υποδομών που την κάνει δυνατή.
    Οι μετανάστες δεν είναι καθόλου αδικημένοι λοιπόν. Γι’ αυτά που δίνουν στην Ελλάδα έχουν πάρει ένα αντίτιμο. Δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα: την δυνατότητα να ζούνε σε μια χώρα και να απολαμβάνουν τις υποδομές της.

    Έχουμε χάσει την κοινή λογική: το δικαίωμα να ζει και να απολαμβάνει κάποιος την Ελλάδα δεν είναι αυτονόητο, δεν είναι «ανθρώπινο δικαίωμα». Εκατοντάδες εκατομμυρίων πολιτών σε υπανάπτυκτες και ανατπυσσόμενες χώρες θα ήθελαν πάρα πολύ να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα. Γι’ αυτό άλλωστε έρχονται.

    Φανταστείτε πως προσλαμβάνετε έναν κηπουρό για το σπίτι σας. Του δίνετε δωμάτιο να κοιμηθεί, μισθό, ασφάλιση, μια έτοιμη υποδομή (τον κήπο) στην οποία μπορεί να εργαστεί. Είστε υποχρεωμένοι να του δώσετε και μερίδιο στην περιουσία σας; Όχι βέβαια. Αν θέλετε βέβαια, μπορείτε να το κάνετε. Όμως δεν είναι δυνατόν αυτόματα, επειδή δούλεψε στο σπίτι σας για 5 χρόνια να αποκτάει ένα τέτοιο μερίδιο.

    Μέτοχοι με δικαίωμα ψήφου του Ελληνικού κράτους είναι οι Έλληνες πολίτες. Και αυτοί πρέπει να αποφασίζουν πόσοι και ποιοί θα αποκτήσουν συνιδιοκτησία στην περιουσία τους.

    Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στο μεταναστευτικό πληθυσμό. Παρότι οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν παράνομα, η Ελληνική πολιτεία τους εκχώρησε με τις διάφορες νομιμοποιήσεις το δικαίωμα να ζουν στη χώρα και να απολαμβάνουν τις υποδομές της, έχοντας ένα επίπεδο ζωής ανώτερο από αυτό των χωρών καταγωγής τους. Είναι κερδισμένοι οι μετανάστες επειδή βρίσκονται στη χώρα μας: το να πληρώνουν φόρους, τέλη, και εισφορές είναι η αυτονόητη δική τους υποχρέωση για τα προνόμια που απολαμβάνουν.

    Συνοψίζοντας: Οι μετανάστες δεν είναι «ριγμένοι» επειδή δεν έχουν ψήφο και ιθαγένεια. Ο αυτοματισμός στην χορήγηση ιθαγένειας και ψήφου που προωθεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προφανής διόρθωση μιας αδικίας. Είναι αδιάκριτη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού.

    Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνει δημόσιος διάλογος για το μεταναστευτικό και τη χορήγηση ψήφου/ιθαγένειας στους μετανάστες και τα παιδιά τους. Να σταματήσουν οι πολιτικοί να παίζουνε με βάση τις ιδεοληψίες τους ή τις εκλογικές τους σκοπιμότητες με τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού και τις ελπίδες των μεταναστών.

    Πολιτογράφηση μόνο υπό αυστηρές και δίκαιες προϋποθέσεις που να σέβονται τόσο την επιθυμία του μετανάστη να γίνει πολίτης όσο και το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν ποιος θα γίνει πολίτης, χωρίς αυτοματισμούς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | Ασημίνα

    Όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, είναι πιστεύω αυτονόητο πως άνθρωποι που ζουν εδώ, πληρώνουν φόρους, υφίστανται τις συνέπειες πολιτικών κλπ. πρέπει να έχουν λόγο για τις πολιτικές αυτές. Δεν είναι απλώς παραγωγικές μονάδες και εργατικά χέρια και οφείλουμε να σταματήσουμε να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους όχι μόνο γιατί αυτό είναι το δίκαιο, το ανθρωπιστικό και το σωστό, αλλά και γιατί αλλιώς οικοδομούμε κοινωνίες αποκλεισμών (κοινώς apartheid)τις συνέπειες των οποίων υφιστάμεθα στο τέλος όλοι.
    Και επειδή γράφονται ανακρίβειες, οι Έλληνες του εξωτερικού εννοείται πως έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Αυτό που δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα είναι να μπορούν να ψηφίζουν στην χώρα του εξωτερικού όπου διαμένουν χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
    Και σε κάθε περίπτωση, γιατί είναι λογικό να έχει λόγο για αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα κάποιος που μένει χρόνια στον εξωτερικό, και όχι αυτός που μένει στην Ελλάδα και υφίσταται καθημερινά τις συνέπειες των αποφάσεων και των επιλογών των εδώ πολιτικών;
    Ελπίζω πραγματικά η κυβέρνηση να προχωρήσει με το νομοσχέδιο, και μάλιστα εντάσσοντας επιπλέον κατηγορίες συνανθρώπων μας που ζουν στη χώρα και θέτοντας λιγότερο περιοριστικές προϋποθέσεις, και να μη υπαναχωρήσει μπροστά σε λογικές που θυμίζουν άλλες εποχές.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:54 | Λουίζα

    Σωστό το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους μένουν σε αυτόν τον τόπο. Το νομοσχέδιο συντηρητικό αλλά σε μια θετική κατεύθυνση

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:54 | Δίσκος Γεώργιος

    Απαράδεκτο!
    Οι πρόγονοί μας κάνανε «ολόκληρη» επανάσταση και χύσαν το αίμα τους για να ανήκει «η Ελλάδα στους Έλληνες», το βροντοφώναξε(!) και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.
    Μόνον οι Έλληνες πρέπει να αποφασίζουν για την Ελλάδα.
    Η Ελλάδα στούς Έλληνες!!!
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:24 | ΣΟΦΙΑ

    Το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να είναι ΜΟΝΟ δικαίωμα ΕΛΛΗΝΩΝ πολιτών. Σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών οι οποίοι με μαγικό τρόπο τελικά νομιμοποιούνται, σε μικρό βάθος χρόνου θα αποτελέσει το μέσο με το οποίο Αλβανοί, Τούρκοι και λοιποί θα παίζουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη αυτού του τόπου, με γνώμονα τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.
    Υπάρχουν άλλα θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν(ασφαλώς ελεγχόμενη είσοδος μεταναστών στα σύνορά μας, καταγραφή και εκπολιτισμός τους…)πρώτου προχωρήσουμε σε απόδοση τέτοιων προνομίων.
    Διαφορετικά σαν έθνος θα έρθουμε πολύ γρήγορα σε πολύ δύσκολη θέση.
    Ας μην βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:40 | Νίκος Μουρούτσος

    Νομίζω ότι οι διατάξεις του παρόντος αλλά και των επόμενων άρθρων είναι άνευ λόγου μακροσκελείς. Πιστεύω ότι η ακόλουθη λιτή αλλά πυκνή και σαφής διατύπωση είναι πιο λυσιτελής:
    «Οι πολίτες ενός ξένου κράτους, το οποίο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφεξής καλούμενοι «αλλοδαποί πολίτες», που είναι κάτοχοι άδειας παραμονής και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε χρόνια, μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές των οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης».

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:52 | Σικυώνιος πολίτης

    Γιατί δεν κάνετε δημοψηφισμα? Δεν είναι μείζων πολιτικό ζήτημα?
    Είναι καθαρά πολιτικό το γεγονός της σύνθεσης του εκλογικού σώματος.
    Πριν απο μερικά χρόνια όλοι οι φιλοι του ΠΑΣΟΚ καθηγητές σε πανεπιστήμια της χώρας είχαν αναλωθεί σε συζητήσεις, ήμερίδες κ.α. για την αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος.
    Τώρα γιατί δεν κάνετε ένα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό?
    Μήπως περιμένετε από τον λαό να μαζέψει τις υπογραφές και να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας?
    Τολμήστε και να δείτε τι απάντηση θα πάρετε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:49 | Θωμάς

    Μα πόσο στρεβλή αντίληψη περί δημοκρατίας υπάρχει σε πολλούς;
    Δεν ψηφίζουμε στις εκλογές επειδή είμαστε Έλληνες ή έχουμε ελληνική εθνική συνείδηση, αλλά επειδή είμαστε ΠΟΛΙΤΕΣ ή/και μέλη μιας ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κοινότητας, ενός «δήμου» με την αρχαιοελληνική έννοια.
    Προφανώς οι κοινωνίες έχουν βάλει κάποια όρια και κριτήρια για το ποιος μπορεί να ανήκει στην πολιτική κοινότητα, και προφανώς στη σύγχρονη εποχή το εθνικό κριτήριο είναι κυρίαρχο.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου αναγκαστικά πως πολίτης=Έλληνας=ιθαγενής. Σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον εκεί που υπάρχουν τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, οι άνθρωποι που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μπορούν υπο προϋποθέσεις να αποκτήσουν την υπηκοότητα και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
    Αυτές οι προϋποθέσεις ποικίλουν προφανώς, αλλά τα περισσότερα σχόλια εδώ δεν ζητούν άλλα πιο αυστηρά κριτήρια, αλλά παντελή απαγόρευση ψήφου σε όσους δεν είναι Έλληνες!
    Δεν είναι σωστό αυτοί που διαμένουν για αρκετά χρόνια σε μια κοινωνία να έχουν και δικαίωμα ψήφου, ειδικά μάλιστα στις ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;;

    Όσο για αυτούς που (δήθεν) κόπτονται για τα δημοκρατικά φρονήματα των μεταναστών, ας μπει όντως αυτό το τεστ «στοιχείων δημοκρατικού πολιτεύματος». Αλλά να γίνει και για τους Έλληνες. Να δω ποσοι από αυτούς που σχολιάζουν εδώ θα περάσουν τη βάση……

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Το εν λόγο νομοσχέδιο δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς μπορεί να εξυπηρετεί πέραν της ψηφοθηρικής μεθόδευσης του κυβερνόντος κόμματος που επενδύει στις ψήφους των μεταναστών.

    -Έχουν αξιολογηθεί η κίνδυνοι εθνικής αλλοίωσης, ειδικά σε ευαίσθητες και διεκδικούμενες από όμορα κράτη, περιοχές;

    -Σε πια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης δίδονται με τόση ευκολία εκλογικά δικαιώματα σε οικονομικούς μετανάστες νόμιμους ή μη;

    -Έχει αξιολογηθεί η μεγάλη πιθανότητα να αποτελέσει η Ελλάδα προορισμό πρώτης προτεραιότητας για τους μετανάστες, αφού με αυτόν τον νόμο περνάμε το μήνυμα πως όποιος εισέλθει παράνομα στην χώρα μας έχει μεγάλες πιθανότητες μετά από λίγα χρόνια να γίνει Ευρωπαίος πολίτης αυτός ή τα παιδιά του;

    -Αποτελεί αυτή η μεγάλη αλλοίωση του εκλογικού σώματος, σημαντικό εθνικό και κοινωνικό θέμα, σαν αυτά για τα οποία το σύνταγμα μας προβλέπει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Γνωρίζετε πως η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού είναι άκρος αντίθετη τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα αυτού του νόμου. Η επιβολή του άνευ δημοψηφίσματος είναι μία πράξη όχι μόνο αντιδημοκρατική άλλα και εξόφθαλμα αντισυνταγματική. Μία τέτοια ενέργεια ενεργοποιεί την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματός μας και τότε οι αντιδράσεις θα ξεφύγουν από την απλή μαζική αποδοκιμασία.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:17 | ΣΤΡΑΤΟΣ

    Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΝΤΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ. ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΜΩΣ, ΝΑ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ, ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΛΕΤΗ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ «ΠΟΝΗΡΕΣ» ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:18 | ΜΑΙΡΗ ΠΕΤΡΟΛΙΑ

    Απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί το δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς.
    Εκτός αν επιδιώκουμε ακόμα μία κατηγορία πολιτών χωρίς συνειδητή ψήφο, κατευθυνόμενη και εξαγοράσιμη είτε χρηματικά είτε μέσω «διευκολύνσεων».
    Νομίζω ότι έχουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα να συζητήσουμε.
    Ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά το μέλλον αυτού του τόπου πρέπει να περάσει μόνο από ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:08 | ΚΡΑΒΑΡΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι τα σημαντικότερα σε μια δημοκρατία.Δεν πρέπει να παραχωρούνται στον οποιονδήποτε αλλοδαπό που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό έχει εισέρθει παράνομα στην χώρα μας για να εργαστεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας για φτηνή και ανασφάλιστη εργασία.Θέλει μεγάλη προσοχη η άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής και δεν πρέπει να γίνεται με ψηφοθηρικά κριτήρια ή από τους καναπέδες των βορείων προαστείων.Είναι πολύ δύσκολο ο αλλοδαπός να ενδιαφερθεί για το καλό του τόπου όπως ο έλληνας πολίτης.Πολλοί από αυτούς επειδή έχουνε και την αίσθηση της κακομεταχείρησης από τους έλληνες ίσως να θελήσουνε να κάνουνε και κακό στην χώρα.Δείτε τι γίνεται στην Θράκη όπου οι Τούρκοι υποψήφιοι βουλευτές καταφέρονται με πολύ άσχημα λόγια για τους έλληνες και παρακινούνε με εθνικιστικους και πατριωτικούς λόγους να μην ψηφίζουνε οι μουσουλμάνοι έλληνες υποψηφίους (Γιαούρηδες) όπως μας αποκαλούνε προκλητικά.
    Να προσέξουμε γιατι ίσως οι Αλβανοί να κάνουνε πράξη την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας σύντομα με μια μεγάλη αντιπροσώπευση στην ελληνική βουλή.
    Καλύτερα να τεθεί σε δημοψήφισμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:02 | Δημήτρης

    Το να μην έχουν οι μετανάστες το δικαίωμα του εκλαίγεσθαι στην Ελλάδα, σημαίνει ότι ούτε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ,π.χ.της Αμερικής θα έπρεπε να είχαν το ίδιο δικαίωμα (στην Αμερική). Ας καταλάβουμε όλοι οτι δεν έχουμε μονο δικαιώματα σα λας, αλλα και υποχρεώσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:44 | Βασίλης Τσιτωνάκης

    Τελικά πόσο ρατσιστές ήμαστε; Θλύβομαι πραγματικά με τις απόψεις και το πάθος ορισμένων συμπολιτών μου!!! Ελπίζω να αποτελούν απλά μια θλυβερή δυναμική μειοψηφία.Η καθημερινή μου επαφή με την κοινωνία μου επιτρέπει να πιστεύω ότι τα σχόλια που διαβάζω δεν αντιπροσωπεύουν τη γνώμη της πλειοψηφίας των σκεπτομένων πολιτών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:35 | konstantinos1972

    Θεωρώ ότι το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ακόμα και για τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να το έχουν αποκλειστικά και μόνο έλληνες πολίτες καθώς και πολίτες της Ε.Ε. που διαβιούν στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σήμερα.

    Ωστόσο αν χορηγήσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν σε μετανάστες, θα πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να διαθέτουν Βεβαίωση Επάρκειας στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και στα Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
    Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία αποδεικνύεται με γραπτές και προφορικές εξετάσεις στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και στα Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δικαίωμα εκλέγειν θα έχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα για την χώρα μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | Dimitri Doussis

    Επιτελους. Η ελληνικη κυβερνηση φαινεται να παιρνει σωστα μετρα για τους μεταναστες. Ειναι καιρος το ελληνικο κρατος να αποκυρηξει ακροδεξια ρατσιστικα φαινομενα που μονο σε φασιστικες κοινωνιες ταιρειαζουν. Τετοια μετρα μονο περηφανεια ποθ ειμαστε ελληνεσ μπορουν να μας γεμιζουν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:29 | Σωκράτης Ιωαννίδης

    Εάν είσαι πολίτης μιας χώρας είναι αυτονόητο ότι θα έχεις τα πολιτικά δικαιώματα. Όταν είσαι έλληνας πολίτης, είσαι έλληνας πολίτης. Κάνω λάθος;
    Οι ομογενείς μας σε ΗΠΑ, Αυστραλία κλπ εκλέγουν και εκλέγονται, διατηρώντας την αγάπη τους για την Ελλάδα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:08 | Δημήτριος Γεωργακόπουλος

    Διαφωνώ με τη χορήγηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Τα ανωτέρω αποτελούν βασικά δικαιώματα του «πολίτη» και θα πρέπει να ασκούνται μόνο από τους έχοντες την ιθαγένεια κάθε χώρας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:00 | Αλέξανδρος

    Είναι απαράδεκτο να δίνετε το δικαίωμα ψήφου σε άτομα που ουδεμία αγάπη τρέφουν προς την πατρίδα μας.Το σωστό και το δίκαιο ειναι να διεξαχθεί δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός εάν επιθυμεί να συμβεί κάτι τέτοιο.Η αντίσταση του λαού απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια ψηφοθυρικής εκμετάλλευσης των μεταναστών θα είναι καταιγιστική!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:41 | ΦΩΝΤΑΣ

    Αρχικά θα πρέπει όλοι να αποδεχθούν όλη την ελληνική νομοθεσία. Να μάθουν να μην βρίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνικής παραδώσεις και να δέχονται την ιστορία. Οι άνθρωποι αυτοί με την ψήφο τους κάποια μέρα θα ρυθμίζουν τις τύχες όλων των Ελλήνων εκλέγοντας ακόμα και ομοεθνή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση ή ακόμα και στα έδρα της Βουλής. Δεν είναι ακόμη έτοιμη η Ελληνική κοινωνία να δεχθεί ότι η ιστορία και ο τρόπος ζωής της θα ορίζεται από αλλοδαπούς όπου το πλήθος τους θα αποτελέσει σημαντική δύναμη σε αυτόν που θα καταφέρει με τις εξαγγελίες του να την αντλήσει.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | Kostas K

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

    Δεν μπορώ να δεχτώ να συναποφασίζει για το μέλλον το δικό μου και των παιδιών μου ένας Αλβανός ή Πακιστανός τυχοδιώκτης που εισέβαλε παράνομα στη χώρα μου.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:27 | iωσηφ

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΜΕΣΩΣ.ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ….ΒΓΗΚΑΤΕ ΣΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΑΤΕ ΗΔΗ…Η ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | Ευάγγελος

    Είναι ντροπή αυτό που σκοπέυετε να κάνετε!

    Δημοψήφισμα τώρα!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | μιχαλατος ευαγγελος

    ειναι απαραδεκτο και ακρως επικυνδυνο. ειδικα για τις ακριτικες περιοχες

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Aρτεμις Φ

    Τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι τα σημαντικότερα σε μια δημοκρατία. Καθορίζουν το μέλλον και την πορεία του κράτους. Η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτάται από τους πολίτες που εκλέγουν και εκλέγονται. Δεν μπορούν να παραχωρούνται με τόση ευκολία στον οποιοδήποτε, πόσο μάλλον σε ανθρώπους που προέρχονται από χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με την δημοκρατία.
    Η χώρά που γέννησε τη δημοκρατία δεν έδεινε πολιτικά δικαιώματα ούτε καν στους μέτοικους, στους Έλληνες από άλλη πόλη. Πόσο μάλλον στους ξένους…
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:15 | Άγγελος Χατζής

    Ειλικρινά δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα της διατάξεως. Τι νόημα έχει να ψηφίζουν οι ξένοι για ελληνικές υποθέσεις? Το λέτε Δημοκρατία αυτό εσείς κύριοι? Γιατί δεν υπολογίζετε τη γνώμη της πλειοψηφίας των Ελλήνων?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:15 | ΚΩΣΤΑΣ

    Για όλους εσάς που κυβερνάτε και νομίζεται πως για χάρη της εξουσίας θα ισοπεδώσετε τα πάντα σε αυτόν τον έρημο τόπο την απάντηση θα την λάβετε από τον ελληνικό λαό άμεσα .
    Το μόνο που μας αφήσατε είναι η ψήφος μας αν την πάρετε και αυτήν τότε θα μείνετε μόνοι σας να νομίζετε πως κυβερνάτε .
    Ο λαός και μόνο αυτός θα αποφασίσει ποιος θα μπορεί να πάρει την τύχη του τόπου του στα χέρια .

    Δημοψήφισμα τώρα !!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:09 | Παναγιώτης

    Θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν ‘Ελληνική συνείδηση’ και να νοιώθουν Έλληνες. Ένα μέτρο είναι να αρνηθούν την υπηκοότητα της μέχρι εχτές πατρίδας τους (να μην έχουν δεύτερη υπηκοότητα).
    Να υπηρετήσουν στον Ελληνικό Στρατό (Άνδρες και Γυναίκες).
    Δώστε πρώτα ΨΗΦΟ στους Έλληνες του Εξωτερικού στον τόπο διαμονής όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (Έχουν Προτεραιότητα).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:51 | Μανωλης

    …Κοιταξτε..Το δικαιωμα του εκλεγειν για να υφισταται, πρεπει να υφισταται το κρατος που δινει αυτο το διακαιωμα, και για να υφισταται το κρατος, πρεπει να εχουν προσφερει γενεες γενεων στην δημιουργια του..Πολεμοι, κακουχιες, θυσιες, ποταμοι αιματος…Για να μην πω για τετριμμενα οπως, επληρωση στρατιωτικης θητειας ας πουμε..Ενας πχ που εχασε τον πατερα του στο αλβανικο μετωπο, που υπηρετησε 3 χρονια στον στρατο κλπ κλπ, πως θα δεχτει την ισοπολιτεια με εναν πακιστανο, εναν τουρκο, εναν αλβανο…πως θα δεχτει το συναποφασιζειν με καποιον που εισηλθε παρανομα στην χωρα του..
    Προτεινω τα εξης:
    -Προϋποθεση για το δικαιωμα του εκλεγειν να ειναι η στρατιωτικη θητεια σε σωμα διωξης της λαθρομεταναστευσης (βοηθητικες θεσεις ισως)..
    -Σε περιπτωσεις αδυναμιας στρατιωτικης θητειας (ηλικια, υγεια), να προσφερεται αντιστοιχης διαρκειας κοινωνικη εργασια, που εχει σχεση με τους λαθραια εισαχθεντες μεταναστες..
    -Το δικαιωμα του εκλεγειν να αρεται, σε περιπτωση πραξεων που δηλωνουν εμφανως ανθελληνικα αισθηματα..
    Η υπηκοοτητα να μετατρεπεται σε επι τιμη ελληνικη ιθαγενεια, οταν προβαινουν σε πραξεις που δειχνουν τιμη και σεβασμο προς τον ελληνισμο και τις αξιες του..Στην περιπτωση αυτη να αποκτουν και το διακαιωμα του εκλεγεσθαι..
    Αντικινητρα για την λαθρομεταναστευση…
    -Να θεσπισθει για τους απο εδω και στο εξης, λαθραια εισερχομενους μεταναστες, προσφορα τριετους κοινωνικης εργασιας σε δημοσια εργα (για τα οποια δεν υπαρχουν ποροι εκτελεσης τους, οπως δημοτικη οδοποιϊα, αναδασωσεις, κλπ), προκειμενου να αποκτησουν νομιμοτητα παραμονης. Την εποπτεια της εργασιας αυτης να εχει μια στρατιωτικη υπηρεσια τυπου ΜΟΜΑ. Κατα την διαρκεια της κοινωνικης εργασιας θα τους προσφερεται τροφη, και στεγη σε ειδικες προς τουτο εγκαταστασεις ..Για την εν συνεχεια αποκτηση του εκλογικου δικαιωματος, να απαιτειται διετης στρατιωτικη θητεια..Ετσι να ολοκληρωνεται ο κυκλος της πενταετους παραμονης στην Ελλαδα..

    Πρεπει να συνειδητοποιηθει οτι το προβλημα της λαθρομεταναστευσης δεν ειναι μονο η παρουσα διαμορφωμενη κατασταση, αλλα κυριως η δυναμικη του……..Αυτο ειναι το προβλημα….

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:20 | Τηλέμαχος

    Το ΠΑΣΟΚ από Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αλλάξει σε Αλλοδαπό Λαμογιστικό Κόμμα.

    ΜΑΥΡΟ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:29 | Παναγιώτης Καράμπελας

    Αγορασμένοι ψήφοι! Αλλοίωση του εκλογικού σώματος!

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:57 | παναγιωτησ

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:21 | SKINIOUS

    Είναι ξεκάθαρη η γνώμη του κόσμου: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!
    Η Ελλάδα Ανήκει στους Ελληνες, έτσι κ. Παπανδρέου Jr?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:00 | ελληνορθοδοξο εθνος

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΤΙ ΛΕΤΕ ΠΕΡΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΤΛ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕΙ Η ΄΄ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ΄΄ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ!!! ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΓΛΩΣΙΑ. ΔΕ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΙΚ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:24 | NIKOS ΠΕΝΕΣΤΑΣ

    ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ
    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΗΤΑΝΣΤΟ ΓΟΥΔΙ?????

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:13 | ΑΝΘΗ ΡΙΖΟΥ

    Με ποια λογική οι ομογενείς ταυτίζονται στα πολιτικά δικαιώματα με τους αλλογενείς; Με ποια λογική δίνετε δικαίωμα ψήφου ακόμη και στον αλλογενή πρόσφυγα, που δεν έχει ελληνική υπηκοότητα; (Εννοείται πως δεν γίνεται να έχει την ελληνική ιθαγένεια, ακόμη και αν γράψετε ότι του την δίνετε. Δεν μπορείτε ν’ αλλάξετε την καταγωγή του ανθρώπου). Με ποια λογική δίνετε δικαίωμα ψήφου στον «ανιθαγενή»; Αυτόν που έχει απαρνηθεί την ιθαγένειά του, για λόγους ατομικού συμφέροντος, του δίνετε το δικαίωμα να συναποφασίζει για το κοινό συμφέρον; Με ποια λογική δίνετε δικαίωμα ψήφου στους γονείς «ανήλικου έλληνα πολίτη»; Πώς γίνεται ο ανήλικος να είναι έλληνας, χωρίς έλληνες γονείς; Και πώς γίνεται ο ανήλικος να είναι πολίτης; Γνωρίζετε τις έννοιες των λέξεων που χρησιμοποιείτε;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:21 | Γιάννης

    Κατά τη γνώμη μου αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί αλλοίωση του εκλογικού σώματος(γιατί που θα πάει η ψήφος όλων αυτών αν όχι σε αυτούς που τους νομιμοποίησαν;) και θα προκληθεί εξασθένιση του εθνικού κορμού.Σε βάθος τετραετίας 1.100.000 αλλοδαποί θα πάρουν ιθαγένεια ενώ θα πρεπε το πολύ 300.000 να ναι.Αλλού τρέχουν να βάλουν ποσόστωση και δω πάμε να το κάνουμε μπάτε σκύλοι αλέστε.Έπρεπε να κάνετε δημοψήφισμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:03 | Neraida

    Η χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, προέβλεπε ότι ΔΕΝ ψηφίζουν όλοι!!! Ελεος δηλαδή. Κουρέλι την κάνατε πια την δημοκρατία!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:10 | Γεωργιος Γεωργιου

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:06 | Διηνέκης Ποντικός

    Είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε πως η διεθνής εμπειρία δείχνει πως οι μετανάστες ψηφίζουν κυρίως κεντροαριστερά κόμματα. Η παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν έχει προφανή σκοπιμότητα για το ΠΑΣΟΚ εν όψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών.

    Στην Ολλανδία οι Εργατικοί αύξησαν 50% τις δημοτικές τους έδρες χάρη στην ψήφο των Μουσουλμάνων

    http://www.brusselsjournal.com/node/890/

    Οι περισσότεροι Τούρκοι της Γερμανίας ψηφίζουν Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά

    http://www.wsws.org/articles/2005/sep2005/germ-s29.shtml

    95% των μεταναστών στη Δανία ψηφίζουν κεντροαριστερά

    http://viking-observer.blogspot.com/2006/03/immigrants-vote-red.html

    Τα αριστερά κόμματα στη Δανία παίρνουν 39% στο γενικό πληθυσμό και 79% στους μη Δυτικούς μετανάστες

    http://www.landinfo.no/asset/506/1/506_1.pdf

    80-90% των Μουσουλμάνων μεταναστών στη Σουηδία ψηφίζουν αριστερά

    http://www.aftonbladet.se/debatt/article5609737.ab

    Οι νεαροί μετανάστες της Γαλλίας ψήφισαν Σοσιαλιστές, οι γηγενείς Γάλλοι Σαρκοζί

    http://socialistworld.net/eng/2007/04/24france.html

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:04 | Γιωργος Κομνηνος

    Δημοψηφισμα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:20 | Λίτσα

    Όταν στο άρθρο αυτό μιλάμε για συνεχή και νόμιμη διαμονή εννοούμε για πραγματική διαμονή στην χώρας μας, μέτρηση αφιξοαναχωρήσεων, γιατί αρκετές σύζυγοι Ελλήνων διαμένουν στο εξωτερικό και απλά ο τίτλος της διαμονής τους χρησιμοποιείτε για πιο εύκολη είσοδο στην χώρας μας. Επίσης δεδομένου ότι κανείς δεν ελέγχει για εικονικούς γάμους της ανωτέρω κατηγορίας θα πρέπει να είμαστε περισσοτέρο προσεχτικοί που θα δοθεί το δικαίωμα της ψήφου. Επίσης κανείς δεν έχει σκεφτεί την συχνή μετακίνηση των αλλοδαπών μέσα στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένου ότι η κρίση της οικονομίας κι εργασιακή δυσκαμψία δημιουργεί μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις, κάτι αντίστοιχο με όσα γίνονταν με τους ετεροδημότες και τις μετακινήσεις για να ψηφίσουν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:43 | Λεωνίδας Η.

    Δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνεται τους Ομογενείς Έλληνες με τους αλλοδαπούς !

    Πλήρη δικαιώματα στους πρώτους, κανένα εκλογικό δικαίωμα στους δεύτερους παρά μόνον σε όσους έχουν ήδη την ελληνική υπηκοότητα και φυσικά δυνατότητα συμμετοχής αλλοδαπών σε δημοτικές εκλογές μόνο όταν αυτοί είναι υπήκοι της Ε.Ε. και διαμένουν στον ίδιο δήμο για το χρονικό διάστημα που ορίζει η Ε.Ε. σχετικά.

    ΕΞΑΙΡΕΣΗ οι παραμεθώριες περιοχές και οι περιοχές ευαίσθητης εθνικής σημασίας !

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:22 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ …
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ (ΒΟΥΛΗ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ …

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    να μην έχει απελαθεί στο παρελθόν! όχι να εκκρεμεί απλώς!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:51 | Γεωργία Επιτροπούλου

    ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

    Α) «…. Το άρθρο 4 §3 Σ αφήνει στον κοινό νομοθέτη τον καθορισμό των προσόντων για την κτήση της ιθαγένειας. Δεν θεμελιώνει καθεαυτό ατομικό δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ούτε όμως και αφήνει το ζήτημα «εν λευκώ» στον κοινό νομοθέτη. Ο τελευταίος δεσμεύεται πρώτιστα από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του ίδιου άρθρου, ενώ σημασία εδώ έχει το άρθρο 108 Συντάγματος (βλ. σε συνδυασμό με το άρθρο 51 §4 Σ). «Δικαίωμα πολιτογράφησης δεν απορρέει ούτε από το άρθρο 2 §1 Συντάγματος. …….»

    Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Εκδ. Σάκκουλα 2002, σελ.163.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

    1.- Δεν τεκμηριώνεται η ψήφος και υπηκοότητα ότι είναι ατομικό δικαίωμα των αλλοδαπών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 5 Σ, αλλά αντίθετα είναι κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους .

    2.- Πρώτιστο μέλημα της Ελληνικής Πολιτείας είναι η θεσμοθέτηση (νομοσχέδιο) της ψήφου των Ελλήνων εκτός επικράτειας κατά την συνταγματική επιταγή (108 και 51 §4 Σ).

    Β) «… Το εκλογικό σώμα αποτελείται από τους ενεργούς πολίτες. Τα προσόντα για την ένταξη τους στο ανώτατο κρατικό όργανο τα καθορίζει το ίδιο το Σύνταγμα και τα εξειδικεύει η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη καθορίζει το άρθρο 51 §3 Σ. Πρόκειται για την κατοχή της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει και η εκλογική νομοθεσία. (Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους). Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αποτελεί διοικητική απλώς προυπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου και δεν πρέπει γι’ αυτό να συγχέεται με την απόκτηση και την στέρηση του δικαιώματος ψήφου. …..»

    Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Τόμος Β Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας. Εκδ. Σάκκουλα 1993 σελ.175-176.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι αντισυνταγματικό να ψηφίσουν στις Δημοτικές Εκλογές αλλοδαποί υπήκοοι Τρίτων Χωρών (ενν. τρίτων ως προς την ΕΕ).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:16 | Κώστας Γεωργιάδης

    Ομογενείς και λοιποί αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί, κατόπιν αιτήσεώς τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 2 του παρόντος, μπορούν ν’ ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλεγείν σε ολους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης οπως γίνετε και στήν Αμερική, το μονο δεν μπορείς να εκλέγεσε Πρόεδρος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:59 | Κωστας

    Γιατί δεν προωθείται με τον ίδιο ζήλο το θέμα της Ομογενειακής Ψήφου, που μοιάζει και πιο ηθικό, και για το οποίο δεν είμαστε ούτε «Ξενόφοβοι», ούτε «Ρατσιστές» ?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:17 | γρηγορης σονιδης

    αυτονοητο.