Άρθρο 12 Δικαίωμα του εκλέγειν

Ομογενείς και λοιποί αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί, κατόπιν αιτήσεώς τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 2 του παρόντος, μπορούν ν’ ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν, κατά τις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:
α. Είναι κάτοχοι «Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς» (ΕΔΤΟ) ή τίτλου διαμονής ως μέλη οικογένειας κατόχου τέτοιου Δελτίου και έχουν συμπληρώσει, από την υποβολή της αίτησης για την απόκτηση του Δελτίου ή τίτλου αντίστοιχα, πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.
β. Είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2910/2001 (ΦΕΚ Α’ 91) και της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν. 3386/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
γ. Έχουν υπαχθεί, στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (ΦΕΚ Α’ 160) ή στο προβλεπόμενο με την ειδική ρύθμιση του άρθρου 40 παρ. 7 του ν. 3731/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 263).
δ. Είναι κάτοχοι «Δελτίων Μόνιμης Διαμονής», ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 3386/2005 και του άρθρου 17 του π.δ/τος 106/2007 (Φ.Ε.Κ. Α, 135) καθώς και δελτίων ή αδειών παραμονής ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας διανύσει πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα.
ε. Είναι γονείς ανηλίκων Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει, εφόσον, έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.
στ. Έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, των μελών της οικογένειάς τους συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος π.δ/τος 61/1999, (Φ.Ε.Κ. Α, 63), καθώς και των π.δ/των 90/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 138), 96/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 152), 167/2008 (Φ.Ε.Κ. Α, 223) και 81/2009 (Φ.Ε.Κ. Α, 99), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνεχή πενταετή και νόμιμη διαμονή στη χώρα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
ζ. Είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων ή ειδικού δελτίου που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 139/1975 (Φ.Ε.Κ. Α, 176) και έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα από την αίτησης χορήγησης των παραπάνω τίτλων.
η. Κατέχουν τίτλο παραμονής ως ομογενείς και έχουν συμπληρώσει από της χορηγήσεώς τους πενταετή συνεχή και νόμιμη παραμονή στη χώρα, που πιστοποιείται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρχής, η οποία τα εξέδωσε.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:14 | letta

    Γιατί τόση βιασύνη για απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες?..
    Συμφωνώ με την απόδοση ιθαγένειας υπό προϋποθέσεις, όπως γίνεται σε κάθε χώρα που σέβεται όντως τα δικαιώματα των πολιτών της (βλέπε Δανία, ΜΒ, Ελβετία). Ας δει σοβαρά ο κ. Πρωθυπουργός όμως και κάποιες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που διαφοροποιούν τη χώρα μας από τις υπόλοιπες…

    Όσοι πιστεύουν πως με την ενσωμάτωση 1.000.000 ανθρώπων, ειδικά βιοπαλαιστών με αυξημένες ανάγκες θα λυθεί το ασφαλιστικό, απλά δεν έχουν ιδέα από οικονομικά.. Για περισσότερες λεπτομέρειες ας ρωτήσει έναν απλό οικονομολόγο…

    Όσο για το πολιτικό ζήτημα… οι μετανάστες που θα λάβουν την ιθαγένεια, θα αποκτήσουν και το εκλογικό δικαίωμα. Ώριμη εκλογική ή καλύτερα πολιτική συνείδηση έχουν όμως? Έπειτα… βλέπω το κόμμα του κ. Παπανδρέου μετά από αυτό να βγαίνει συνέχεια στην εξουσία όχι απαραίτητα όμως από τους ελληνικής καταγωγής πολίτες…

    Τέλος το κοινωνικό ζήτημα, που είναι πιστεύω και το σημαντικότερο… Η απόδοση ιθαγένειας τόσων αλλοδαπών σε τόσο μικρή χώρα χωρίς όρους, θα αλλοιώσει τελείως την εθνολογική και πολιτισμική υπόσταση της κοινωνίας μας. Αυτό εξάλλου επιτάσσει η ιδέα της «πολυπολιτισμικότητας»: πολτοποίηση των τοπικών πολιτισμών. Αν ζούσα στη Νορβηγία δεν θα ένιωθα άβολα με αυτό… Ζω για κακή μου τύχη στην Ελλάντα όμως, που συνορεύει με διόλου καλούς γείτονες, που διατηρούν αλώβητες τις ιστορικές και πολιτισμικές τους ταυτότητες. Ας το σκεφτεί κανείς..

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:21 | M.Z.

    Καταρχίν ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πολλών προβλημάτων για την χώρα είναι τόσο άμεσο να βρεθεί τώρα νομοθετική ρύθμιση για τη ψήφο των μεταναστών; Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας;

    Το νομοσχέδιο είναι εξ ολοκλήρου πρόχειρο και έχει πολλά θολά σημεία με ασάφειες σε αρκετά εδάφια. Θεωρώ πως όλες οι φωνές που ακούγονται έχουν ένα προβληματισμό, αρά πρέπει να επεξεργαστεί περισσότερο.

    Να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ το `80 τασονταν υπερ του «λαού και του έθνους». Το πρόβλημα δεν είναι αν θα ακουστούν περισσότερες γνώμες (όπως έγραψε κάποιος παραπάνω) αλλά αν θα ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός υπερ του λαού…

    Προσθέτω για την ιστοριά, και επειδή συνεχώς καμαρώνουμε για την γνήσια αθηναϊκή δημοκρατία, ότι στην εκκλησία του δήμου συμμετείχαν μόνο οι γνήσιοι αθηναίοι πολίτες… Αν αυτό το μοντέλο δημοκρατίας έχει γίνει αποδεκτό ως το ιδανικό γιατί θεωρούνται ανεδαφικές και ακραίες οι απόψεις περί μη συμμετοχής μεταναστών στις εκλογές;

    Στην τελική ας το δούμε και λίγο ρεαλιστικά. Είναι δυνατόν ένας μετανάστης που εργάζεται στην χώρα μας για μικρό διάστημα να αποφασίζει για το πρόγραμμα του Χ δήμου ή κοινότητας; Όπως παράλογο είναι ο ομογενής από την Αυσταλία, που έρχεται κάθε δυο καλοκαίρια στην Ελλάδα, να έρχεται μόνο και μόνο για να ψηφίζει με ναυλωμένη πτήση του κόμματος…

    Ας σοβαρευτούμε λίγο και να δούμε τα πραγματικά προβλήματα…

    Και για να μην μπερδευόμαστε άλλο τα πολιτικά δικαιώματα και άλλο τα ανθρώπινα που γίνεται διαρκώς μνεία.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 00:15 | IOANNIS

    Γιατί τέτοια απαξίωση προς τον θεσμό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που υποτίθεται οτι υπηρετείτε;
    Ποίοι είχαν δικαίωμα ψήφου στην Αθηνα’ι’κή Δημοκρατία ; Γιατί δεν εψήφιζαν όσοι ζούσαν στην πόλη και δεν απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα;
    Τόσο ανιστόριτοι είστε; Ποιός σας έδωσε τέτοιο δικαίωμα να εκχωρείτε την ιθαγένεια και άρα την σύσταση του ίδιου του Έθνους σε κάθε λογής βάρβαρο; Λύσατε όλα τα προβλήματά μας ;
    Θα υπηρετούσατε τον τόπο άν φτιάχνατε φορέα εξέτασης για την αφαίρεση της Ιθαγένειας από άτομα που δεν το αξίζουν και μαστίζουν την Ελληνική πολιτεία με κάθε λογής προβλήματα.
    Γιατί η Γαλλία ίδρυσε το Υπουργείο ταυτότητας; Μελετήστε την πολιτική πάνω στο θέμα ενός σοβαρού κράτους όπως είναι η Γερμανία. Κοιτάξτε τα εκρηκτικά προβλήματα που έχει η Ολλανδία. Σκεφθείτε λίγο πατριωτικά και σε βάθος 50 χρόνων τι προβλήματα θα δημιουργήσει αυτή η λαίλαπα στον τόπο.
    Αλλά φεύ, έχετε συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες σε μία που λέγεται 151 βουλευτές. Που είναι λοιπόν το ανεξάρτητο νομοθετικό σώμα; Που είναι η αυτοδιοίκητη ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Δεν είδατε ο Ομπάμα τι αγώνα έδωσε για να περάσει το νομοσχέδιο για την υγεία απο την Γερουσία και με ποιούς ψήφους; Στην Αθηνα’ι’κή Δημοκρατία οι βουλευτές κληρόνονταν ακριβώς για να λογοδοτούν μόνο στην συνείδησή τους και να μην είναι διαπλεκόμενοι και μαντρισμένοι!
    Δεν νομιμοποιείστε να περάσετε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο απο την δοτή κομματική πειθαρχία των βουλευτών σας στην βουλή. Διαπράτετε εθνικό έγκλημα και ιστορικό ατόπημα. Τουλάχιστον να επιδείξετε στοιχειώδη αξιοπρέπεια και να καταφύγετε σε δημοψήφισμα!

  • Οταν οι αλλοδαποί κερδίζουν ολυμπιακά μετάλια είναι έλληνες και χαιρόμαστε (΄λέμε και την προγιαγιά τους ελληνίδα), όταν είναι άριστοι μαθητές δεν κάνει να είναι σημαιοφόροι, και για να μην πώ και τα ακατάλληλα διά ανηλίκους. Οταν όμως είναι γείτονές μας απλά δεν έχουν δικαιώματα γιατί δεν είναι άνθρωποι κατά την άποψη των εδώ ανωτέρας ράτσας ελλήνων. ναι πρέπει να ψηφίζουν ναι πρέπει να συμμετέχουν γιατί μόνο έτσι νοιώθουν ότι τους σεβόμαστε και θα το ανταποδώσουν.Αυτοί που τους αρνούνται τα δικαιώματα είναι άνθρωποι φοβικοί πολλές φορές σένουν την κοινωνική τους αποτυχία και την φορτώνον στις πλάτες των μεταναστών. Καλό το νομοσχέδιο ελπίζω να δω και τους πρώτους μετανάστες στις στρατιωτικές σχολές , στα δημόσιες υπηρεσίες στα σχολεία στις επιχειρήσεις. Οταν τα κάστρα αυτά πέσουν τότε μόνο η ελληνική κοινωνία θαναι πραγματικά ευρωπαική στην νοοτροπία και επλίζω και στην τσέπη.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:10 | stayrula

    ας εχουμε και τα παρακατω στο νου μας
    αναδημοσιευω κειμενα τησ κ. Τριανταφυλλίδου,
    2009 498.896 € λαμβάνεται με η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών, οι κοινοτικές δράσεις του 2008, για ένα έργο με θέμα «Εγκύκλιος προτύπων μετανάστευσης στη Νότια και Κεντρική Ανατολική Ευρώπη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους μετανάστες και τους φορείς χάραξης πολιτικής (METOIKOS)»(2009-2011), Συντονιστής: Καθ. Άννα Τριανταφυλλίδου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, ο Robert Schuman Centre for Advanced Studies.

    2009 2,6 εκατομμύρια € λαμβάνεται με η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Έρευνας, Στο πλαίσιο του 7ου Πρόγραμμα Πλαίσιο, Κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανεκτικότητας, του πλουραλισμού και Κοινωνική Συνοχή: την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21st Αιώνα στην Ευρώπη »(ACCEPT) (2010-2013), Συντονιστής: Καθ. Άννα Τριανταφυλλίδου, ο Robert Schuman Centre for Advanced Studies, European University Institute.

    ——————————————————————————–

    2008

    180.468 € προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος πλαισίου, η θεματική προτεραιότητα 7, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: Ταυτότητα »και modernities στην Ευρώπη: ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα κατασκευής ταυτότητα, την πολιτική, τον πολιτισμό, την ιστορία και τη θρησκεία» (IME) (2009-2012), Συντονιστής: Δρ Atsuko Ichijo, KingstonUniversity, Λονδίνο, ΕΛΙΑΜΕΠ εταίρος: Καθηγ. Άννα Τριανταφυλλίδου.

    ——————————————————————————–

    2007

    14.000 € προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών για τη διοργάνωση μιας Διερευνητική Workshop on «Όταν οι πολιτικές μετανάστευσης πληρούν τους μετανάστες: Σύγκριση Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής με την εμπειρία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2008 (ref. δεν EW07-123).

    ——————————————————————————–

    2006

    130.249 € προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Έρευνας, για μια «Μαρία Κιουρί» Ευρωπαϊκή Κοινότητα του Δρ Daniel Faas υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή κ. Άννα Τριανταφυλλίδου για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: Πολυπολιτισμική Ευρώπη: πολιτική, δυναμική σχολείο και οι ταυτότητες των νέων στην Γερμανία, Αγγλία και την Ελλάδα (2006-2008), ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΡΙΘ. 041636.

    ——————————————————————————–

    2006

    681.000 € προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος πλαισίου, προτεραιότητα 8.1 – έρευνα προσανατολισμένη στις πολιτικές – Επιστημονική στήριξη των πολιτικών, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Παράτυπη Μετανάστευση: Μετρώντας το μετρήσιμο. Δεδομένα και τάσεις του φαινόμενου στην Ευρώπη »(CLANDESTINO) (2007-2009) (δεν πρόταση. ΠΠ6 044103, δεν σύμβαση. CIS8-044103), Συντονιστές: Καθηγ. Άννα Τριανταφυλλίδου, ΕΛΙΑΜΕΠ.

    ——————————————————————————–

    2006

    73.920 € προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έρευνας ν ΓΔ στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος πλαισίου, προτεραιότητα 8.1 – έρευνα προσανατολισμένη στις πολιτικές – Επιστημονική στήριξη των πολιτικών, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης ως νέοι προορισμοί της μετανάστευσης» (IDEA) (2007-2010) (πρόταση δεν FP6-044446, δεν σύμβαση. CIS8-044446) (συνολικός προϋπολογισμός: 850.000 Ευρώ περίπου.). Συντονιστής: Καθ. Marek Okolski, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, Εταίρος για το ΕΛΙΑΜΕΠ: Καθηγ. Άννα Τριανταφυλλίδου.

    ——————————————————————————–

    2006

    1.295.000 € προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος πλαισίου, η θεματική προτεραιότητα 7, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον Multicultural Ιθαγένεια. Νομική πολιτικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις »(EMILIE)» (2006-2009), (Η πρόταση δεν. FP6-2004-028205, Συμβόλαιο δεν. CIT5-CT-2005-028205), συντονιστής: Καθηγ. Άννα Τριανταφυλλίδου, ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα, Ελλάδα (μερίδιο ΕΛΙΑΜΕΠ των κεφαλαίων: 186.000 €)

    ——————————————————————————–

    2006

    99.000 € προέρχονται από το Διεθνές Δίκτυο Μητρόπολη και τον πληθυσμό, τη μετανάστευση και το περιβάλλον Οργανισμού, σύμφωνα με ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων σχετικά με τη διαχείριση της διεθνούς μετανάστευσης για ένα έργο με τίτλο: Μετανάστες, οι πολιτικές και τα συστήματα μετανάστευση: Μια συγκριτική εθνογραφική προσέγγιση »(MIGSYS). Διάρκεια του έργου 18 μήνες (Φεβρουάριος 2006 με Ιουλ. 2007), Συντονιστής: Δρ Άννα Τριανταφυλλίδου, ΕΛΙΑΜΕΠ.

    ——————————————————————————–

    2004

    72.600 € που λαμβάνεται ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου του ταμείου 802.440 € που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος πλαισίου, η θεματική προτεραιότητα 7, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Media και δεοντολογία μιας ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας από τη Συνθήκη της Ρώμης για το« Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας «(EMEDIATE) (2004-2007), (δεν πρόταση. FP6-506027, δεν σύμβαση. CIT2-CT-2003-506027), Συντονιστής: Καθ. Bo STRATH, EUI, Florence, συντονιστή και εταίρος για ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα, Ελλάδα: Δρ Άννα Τριανταφυλλίδου

    ——————————————————————————–

    2004

    749.100 € προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος πλαισίου, η θεματική προτεραιότητα 7, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η αλλαγή συμφέροντα και ταυτότητες στις παραμεθόριες περιφέρειες της Ευρώπης: Πολιτικές της ΕΕ, εθνικές μειονότητες και κοινωνικο-πολιτικού μετασχηματισμού στα κράτη μέλη και υποψήφιες προς ένταξη χώρες (EurOreg) »(2004-2007), (Πρόταση δεν. FP6-506019, δεν σύμβαση. CIT2-CT-2003-506019), οι συντονιστές: Δρ Άννα Τριανταφυλλίδου και Δρ Ντία Αναγνώστου, ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα, Ελλάδα (μερίδιο ΕΛΙΑΜΕΠ των κεφαλαίων: 149.760 €)

    ——————————————————————————–

    2004

    217.200 € που λαμβάνεται ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου του ταμείου 850.380 € που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος πλαισίου, η θεματική προτεραιότητα 7, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η οικοδόμηση Ευρώπη με νέους πολίτες; Έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών της πολιτογραφηθεί Πολίτες και αλλοδαπούς σε 25 χώρες (ΠΟΛΙΤΗΣ) »(2004-2007), (δεν πρόταση. FP6-505987, δεν σύμβαση. CIT2-CT-2003-505987), συντονιστής: Δρ Dita Vogel, University of Oldenburg, Γερμανία, εταίρος για ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα, Ελλάδα: Δρ Άννα Τριανταφυλλίδου

    ——————————————————————————–

    2002

    116.000 € που λαμβάνεται ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου του ταμείου 941.000 € που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης για τη βελτίωση του πέμπτου προγράμματος πλαισίου «ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και της κοινωνικο-οικονομικής βάσης γνώσεων» για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η αλλαγή χώροι Πόλη: Νέες προκλήσεις για την Πολιτιστική Πολιτική στην Ευρώπη» (2002-2005), (δεν πρόταση. SERD-2002-00038, δεν σύμβαση. HPSE-CT-2002-00133), συντονιστής: Καθηγητής Ουλρίκε Μάινχοφ, University of Southampton, UK, εταίρων για EUI: Καθ. Bo STRATH και Δρ Άννα Τριανταφυλλίδου

    ——————————————————————————–

    2001

    950.000 € προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Έρευνας, στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης για τη βελτίωση του πέμπτου προγράμματος πλαισίου «ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και της κοινωνικο-οικονομικής βάσης γνώσεων» για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Αντιπροσωπείες της Ευρώπης και το έθνος σε τρέχουσες και μελλοντικές χώρες-μέλη: μέσα ενημέρωσης, ελίτ και την κοινωνία των πολιτών» (2001-2004) (σύμβαση δεν. HPSE-CT2001-00044, δεν πρόταση. SERD-2000-00008). Συντονιστές: Καθ. Bo STRATH, Δρ Άννα Τριανταφυλλίδου.

    ——————————————————————————–

    2000

    Ταξιδίου και διαμονής που λαμβάνεται η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Πολιτικής Ερευνας (ECPR) ως μέλος της ομάδας έρευνας που χρηματοδοτείται Συνεδρίες πληρούνται on September 21-23, 2000, στη Βαρκελώνη, Ισπανία, για να συζητήσουν σχετικά με ένα συλλογικό έργο βιβλίο με τίτλο «Πολυπολιτισμική Ιθαγένεια: θεωρία και πρακτική». Η ομάδα συντονίζεται από τον καθηγητή κ. Tariq Modood, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ο Δρ Adrian Favell, University of Sussex. Το συλλογικό έργο βιβλίο που απορρέουν από αυτή τη συνάντηση έλαβε 8.000 $ τη στήριξη της χρηματοδότησης από το Social Science Research Council (SSRC), Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

    ——————————————————————————–

    2000

    557.200 € προέρχονται από την Γενική Διεύθυνση XII της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης για τη βελτίωση του πέμπτου προγράμματος πλαισίου «ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και της κοινωνικο-οικονομικής βάσης γνώσεων» για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Έχει σημασία η εφαρμογή τους; Άτυπες πρακτικές διοίκησης και η μετατόπιση των μεταναστών στρατηγικές σε τέσσερις χώρες-μέλη »(2000-2003) (σύμβαση δεν. HPSE-CT-1999-00001, δεν πρόταση.: SERD-1999-00011). Συντονιστές: Καθ. Bo STRATH, Δρ Άννα Τριανταφυλλίδου.

    ——————————————————————————–

    2000

    190.620 € προέρχονται από την Γενική Διεύθυνση XII της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης του πέμπτου προγράμματος πλαισίου «Βελτίωση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και της κοινωνικο-οικονομικής εξευρωπαϊσμού βάσης γνώσεων», για ένα θεματικό δίκτυο για την «, συλλογικές ταυτότητες, και δημόσιου / ιδιωτικού Discourses» (2000-2002) (σύμβαση δεν. HPSE-CT-1999-00034), συντονίζεται από καθ. Thomas Risse στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Έχω συνέβαλαν στη σύνταξη της πρότασης δικτύου και συνεργάστηκε στο πλαίσιο του δικτύου ως εταίρος, τόσο από το EUI και το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της CNR στην Ρώμη.

    ——————————————————————————–

    1997

    15.000 € στο πλαίσιο της Marie Curie Fellowship Grant (1997-99) (σύμβαση δεν. ERBFMBICT972270), DG XII, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ——————————————————————————–

    1995

    £ 4.000 (6.200 € περίπου.) Που λαμβάνεται με η British Journal of Sociology ως μέρος του Θ. Marshall υποτροφία στην Κοινωνιολογία (1995-97).

    ——————————————————————————–

    1997

    7.000.000 ιταλικές λίρες (3.600 € περίπου.) Που προκύπτει από την CNR (Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας) για την περίοδο 1997-2000 ως μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού αποδίδεται σε ένα κοινό έργο έρευνας (Ινστιτούτο Ψυχολογίας, CNR, Ρώμη και LSE-Ιδρύματος Ισότητας των Φύλων), υπό το συντονισμό του Δρ Laura Μπενίνι, Ινστιτούτο Ψυχολογίας, CNR για ένα έργο με τίτλο «Ταυτότητα, Κοινωνικοποίηση και Πολιτικής Επικοινωνίας: μια διεπιστημονική ανάλυση των εμπορευμάτων »(1997-2000).

    ——————————————————————————–

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:22 | stayrula

    δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ακόμα και για τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να το έχουν αποκλειστικά και μόνο έλληνες πολίτες καθώς και πολίτες της Ε.Ε. που διαβιούν στη χώρα μας.

    αλλοδαπος να επιτρεπεται-εκλέγειν και εκλέγεσθαι- αφου αποκτησει ελληνικη ιθαγενεια καιβεβαια μετα την παροδο 10 ετων απο την αποκτηση

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:52 | Οδυσσέας

    Μόνο ωφέλη θα έχουμε, και εμείς και οι μετανάστες, από την συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτοί θα λύσουν προβλήματά τους και εμείς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων της δικής του σκοπιάς. Όσο πιο πολλές φωνές τόσο το καλύτερο για να βρεθεί η αρμόζουσα λύση. Αυτά είναι τα ωφελιμιστικά επιχειρήματα. Υπάρχουν κι άλλα, όπως ότι είναι ρατσιστικό να μην τους επιτρέπεται η συμμετοχή στα κοινά του δήμου λόγω της ιδιότητας του μετανάστη ή ότι έτσι αυξάνεται η κοινωνική τους περιθωριοποίηση και η συνεχής υπενθύμηση ότι είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Μετέχουμε όλοι στην διαμόρφωση αυτού του τόπου, τον αγαπάμε και θέλουμε το καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.

    Θα ήθελα να ήξερα επίσης από που κι ως που η ελληνική κοινωνία είναι καθολικά αντίθετη στη ρύθμιση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Με ποιο δικαίωμα μιλάτε εκ μέρους όλων μας; Είναι αστείο πάντως ότι όσο κι αν φωνάζετε δεν θα σας βγει.

    Καλή χρονιά σε όλους.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:14 | maria

    Με σοκ και δέος διάβασα το προσχέδιο νόμου περί αποδόσεως πολιτικών δικαιωμάτων και ιθαγένειας στους μετανάστες. Τα τρία εκατομμύρια ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκ των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων ψηφοφόρων έδωσαν εντολή στον κ. Παπανδρέου και όχι λαυκή επιταγή. Εφόσον κυβερνά ένα δημοκρατικό κόμμα ας το δείξει εμπράκτως κάνοντας δημοψήφισμα.
    Άλλωστε το αν δε θα υπάρχει Ελλάδα σε λίγα χρόνια, πρέπει να το αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες γιατί αυτούς και μόνο αυτούς αφορά.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:20 | Stathis

    Αν και ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ,είμαι ενάντια στο νέο νόμο.Αν πάρουν τέτοια δικαιώματα οι αλλοδαποί,σε λίγα χρόνια που θα έχουν και το εκλέγεσθαι πολλές περιοχές της Ελλάδος θα έχουν τοπικούς άρχοντες αλλοδαπούς.Και η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία και Ολλανδία.Τίθεται σοβαρό πρόβλημα για την ακεραιότητα της Χώρας μας.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 07:15 | ΚΑΝΕΝΑΣ Ο ΕΦΤΑΝΗΣΙΟΣ

    ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
    Α) «…. Το άρθρο 4 §3 Σ αφήνει στον κοινό νομοθέτη τον καθορισμό των προσόντων για την κτήση της ιθαγένειας. Δεν θεμελιώνει καθ εαυτό ατομικό δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ούτε όμως και αφήνει το ζήτημα «εν λευκώ» στον κοινό νομοθέτη. Ο τελευταίος δεσμεύεται πρώτιστα από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του ίδιου άρθρου, ενώ σημασία εδώ έχει το άρθρο 108 Συντάγματος (βλ. σε συνδυασμό με το άρθρο 51 §4 Σ). «Δικαίωμα πολιτογράφησης δεν απορρέει ούτε από το άρθρο 2 §1 Συντάγματος. …….»
    Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Εκδ. Σάκκουλα 2002, σελ.163.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    1.- Δεν τεκμηριώνεται η ψήφος και υπηκοότητα ότι είναι ατομικό δικαίωμα των αλλοδαπών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 5 Σ, αλλά αντίθετα είναι κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους .
    2.- Πρώτιστο μέλημα της Ελληνικής Πολιτείας είναι η θεσμοθέτηση (νομοσχέδιο) της ψήφου των Ελλήνων εκτός επικράτειας κατά την συνταγματική επιταγή (108 και 51 §4 Σ).
    Β) «… Το εκλογικό σώμα αποτελείται από τους ενεργούς πολίτες. Τα προσόντα για την ένταξη τους στο ανώτατο κρατικό όργανο τα καθορίζει το ίδιο το Σύνταγμα και τα εξειδικεύει η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη καθορίζει το άρθρο 51 §3 Σ. Πρόκειται για την κατοχή της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει και η εκλογική νομοθεσία. (Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους). Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αποτελεί διοικητική απλώς προυπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου και δεν πρέπει γι’ αυτό να συγχέεται με την απόκτηση και την στέρηση του δικαιώματος ψήφου. …..»
    Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Τόμος Β Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας. Εκδ. Σάκκουλα 1993 σελ.175-176.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι αντισυνταγματικό να ψηφίσουν στις Δημοτικές Εκλογές αλλοδαποί υπήκοοι Τρίτων Χωρών (ενν. τρίτων ως προς την ΕΕ).
    Έχουμε υποχρέωση όσο υπάρχει ακόμα Ελληνικό Έθνος, Σύνταγμα και νόμοι να:
    α Εξαντλήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση τα περιθώρια νόμιμης διαμαρτυρίας και
    β. απαιτήσουμε δημοψήφισμα για το Μεταναστευτικό

    Η ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ ΑΠΟΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    ΤΜΗΜΑ Δ’: Ακροτελεύτια διάταξη
    Άρθρο 120
    1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
    2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
    3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
    4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
    Κ Α Ν Ε Ν Α Σ

    Ο ΕΦΤΑΝΗΣΙΟΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧ

    Είναι δίκαιο να ψηφίζουν υπό προυποθέσεις στις Δημοτικές εκλογές αφού ως μόνιμοι κάτοικοι μιας πόλης πληρώνουν δημοτικά τέλη οπως ολοι οι ‘ελληνες.
    Εφόσον καταβάλουν φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο έχουν δικαίωμα να εκλέγουν τις Αρχές που τους κυβερνούν όπως και εμείς.
    Πόσοι από αυτούς πληρώνουν φόρους;
    Αλλά και πόσοι συμπατριώτες μας δεν πληρώνουν φόπους και ψηφίζουν;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:27 | citizengr

    Το επιχείρημα ότι επειδή ζουν κι εργάζονται εδώ θα πρέπει να έχπυν δικαίωμα ψήφου είναι ΦΑΙΔΡΟ.Είναι το ίδιο με το να ζητά ένας εργάτης σε βιομηχανία την είσοδο του στο ΔΣ της για την λήψη αποφάσεων.Η ουσία του ζητήματος είναι η αλλαγή του εκλογικού σώματος με τέτοιο τρόπο που να υπερκαλύπτονται οι διαροές του κυβερνώντος κόμματος από τη μάζα των 960 χιλιάδων νέων ψηφοφόρων…Σημέρα γράφηκε σε εφημερίδα από συνταγματολόγο http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=116742
    Λέει λοιπόν ο κ. καθηγητής μεταξύ άλλων: «Δημοψήφισμα κατά το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 2) μπορεί να διεξαχθεί είτε για κρίσιμα εθνικά ζητήματα είτε για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο είτε της μιας είτε της άλλης μορφής δημοψηφίσματος, αφού ως εθνικά ζητήματα δεν χαρακτηρίζονται μόνο όσα αφορούν την εξωτερική πολιτική ή την εθνική άμυνα.».

    Και συνεχίζει: «Η συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αποτελεί αμιγώς ζήτημα πολιτικής απόφασης, αλλά και επιλογής της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον ρόλο που επιφυλάσσει στους μετανάστες.»

    Προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ο κ. καθηγητής πως μόλις έθεσε τη νομική βάση της υποχρέωσης της Ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο να μην αγνοήσει, αλλά αντίθετα να καταφύγει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, ειδ άλλως θα έχει διαπράξει κορυφαίο εθνικό έγκλημα.

    Ομολογεί επίσης ο κ. καθηγητής ότι: «…στην περίπτωση της ψήφου των μεταναστών δεν υφίσταται ούτε συνταγματική ούτε διεθνής ούτε ευρωπαϊκή-κοινοτική δέσμευση του κράτους να κατοχυρώσει ένα τέτοιο δικαίωμα, ούτε όμως, από την άλλη πλευρά, προβλέπεται συνταγματική ή άλλη υπερνομοθετική απαγόρευση της συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

    Τι το σαφέστερον λοιπόν!!!

    Κανείς κύριοι δε σας υποχρεώνει να προχωρήσετε σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση ενώ ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα σεβασμού απέναντι στον λαό ο οποίος σας εμπιστεύθηκε τις τύχες του τόπου, να μην παραβλέψετε την καθολική αντίθεσή του στο ανοσιούργημα που θα υποθηκεύσει τη χώρα.

    Αυτά λέει σε ελεύθερη μετάφραση ο κ. καθηγητής… Αυτή είναι η αλήθεια.
    Σαφέστατη και ομολογημένη (έστω και κατά λάθος) κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας «διατεταγμένης υπηρεσίας» στήριξης των κυβερνητικών επιλογών.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ…

    Τα περί νωπής λαϊκής εντολής κλπ λαλουδικά, είναι σαφώς μέρος της αρθρογραφικής χορογραφίας.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑΣ
    Η ανάρτηση θα δημοσιευτεί στο μπλογκ μου και θα ελέγξω εαν και τι ώρα δημοσιεύτηκε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | Μουσταφά

    Γιατί να έχει δικαίωμα ψήφους μόνο ο αλλοδαπός που έχει άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή 10ετούς διάρκειας ή αυτός που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων και να αποκλείεται κάποιος αλλοδαπός που ζει νόμιμα στην Ελλάδα τα δέκα τελευταία χρόνια και κατέχει μόνο διετείς άδειες διαμονής (συνεχείς). Δεν είναι άδικο;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | Yorgos75

    Θα ήθελα να μάθω τι θα κερδίσουν οι μετανάστες με το εκλογικό δικαίωμα που θέλετε να τους παραχωρήσετε. Θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους; θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ή ευθύνη πολίτη;
    Τόσα χρόνια ψηφίζω και δεν είδα να γεμίζει η τσέπη μου μετά την κάλπη, ούτε είδα λιγότερες ληστείες εθνικών κεφαλαίων κλπ.
    Τι θα κερδίσουν ακριβώς; Τι θα οφεληθούμε εμείς οι υφιστάμενοι δημότες από αυτό; Και ποιός εγγυάται ότι μετά από 10 χρόνια όσοι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον 2 φορές σε δημοτικές δεν θα αποκτούν και δικαίωμα ψήφου σε βουλευτικές εκλογές. Φανταστείτε τις προτεραίοτητες αυτού του εκλογικού σώματος, που εν τω μεταξύ θα έχει πληθύνει..

    Οταν κάποιος κερδίσει ένα δικαίωμα κάποιος άλλος θα το χάσει ή τουλάχιστον θα χάσει την ισχύ που είχε με αυτό. Βασικός νόμος της οικονομικής θεωρίας. Ποιός ο λόγος λοιπόν να παραχωρήσουμε δικαιώματα σε αλλοεθνείς, με άλλες προτεραιότητες και διαφορετικούς αξιακούς χάρτες;

    Το δικό μου χωριό δεν έχει αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό ακόμα.
    Ο αλλοδαπός δεν ξέρει τι είναι αυτά. Προφανώς θέλει Τζαμί, αυτό του λείπει. Για αυτό θα παλαίψει και αυτό θα διεκδικήσει από τον υποψήφιο προκειμένου να του δώσει την ψήφο του.

    Τι λέτε ρε παιδιά; είμαστε σοβαροί;
    Δουλέυουμε υπερωρίες απλήρωτες στον ιδιωτικό τομέα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και των παιδιών μας, πληρώνουμε φόρους με το που ξεπροβάλουμε από το σπίτι και μας τους κλέβουν για να αποκτούν κάποιοι cayenne και βίλλες στα δάση. Τώρα θα κάνουμε και επενδύσεις ομαλής ενσωμάτωσης αλλοδαπών;
    Πληρώνουμε ΙΚΑ και δεν τολμάμε να πατήσουμε μέσα. Πληρώνουμε Δημόσια εκπαίδευση και νοσηλεία και στέλνουμε τα παιδιά μας στα Ιδιωτικά. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι άδικο και ανήθικο; Μπορείτε;

    Προτείνω να χάνουν το ισχύον εκλογικό δικαίωμα και να δηλώνωνται δημόσια ανιθαγενείς ή μη-έλληνες όσοι πιαστούν να εκμεταλεύονται τον ιδρώτα μας, όσοι προδίδουν με τα λόγια και τις πράξεις τους τον ελληνικό λαό και τις ελπίδες μας. Τουλάχιστον ας κάνετε αυτό!

    ΚΑΛΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:31 | Ξινός Ιωάννης

    Θα είστε υπόλογοι έναντι όλων των Ελλήνων, αν προχωρήσετε στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.
    Ήδη έχετε αντιληφθεί ότι η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ του Ελληνικού λαού είναι αντίθετη και προς το νομοσχέδιο, αλλά και (κυρίως) στη φιλοσοφία που διακρίνει τους δημιουργούς του.
    ΜΟΝΟ το δημοψήφισμα αντανακλά την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ βούληση του λαού.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:22 | Γακίδης Κώστας

    Είναι αυτονόητο το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ας θυμηθούμε πόσο περήφανοι αισθανόμαστε όταν ακούμε για Έλληνα βουλευτή στην Σουηδία κ.λ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 08:48 | Κιμων

    Σε απολυτη συμφωνια με τον αγαπητο Ντινο, εχω να προσθεσω οτι το λαθρομεταναστευτικο εχει φερει μια απιστευτη ανασφαλεια στον ελληνικο λαο, τεινει να γινει φοβικο συνδρομο. Νομιζω οτι η εισαγωγη εκατομμυριων λαθρομεταναστων στην χωρα μας εγινε προσχεδιασμενα απο παραδιευθυντηριο. Η λαθρομεταναστευση δημιουργει αριστη πρωτη υλη για ακραια εγκληματικοτητα. Αν ενα ποσοστο 5% των λαθρομεταναστων ειναι εγκληματικα στοιχεια, τοτε μιλαμε για ορδες εγκληματιων στην χωρα μας!
    Η παρανομη εισoδος σε μια χωρα ειναι σοβαρο αδικημα, και σε ορισμενες χωρες τιμωρειται με θανατο, οπως στο Αφγανισταν!!Πως ειναι δυνατον στην χωρα μας να επιβραβευεται; Προς απαντηση αλλων φιλων που επικαλουνται δικαιωματα αλλοδαπων σε αλλες χωρες, πρεπει να πω οτι μιλαμε για λαθρομεταναστευση και οχι για νομιμη μεταναστευση. Δεν υπαρχει τροπος αποθαρρυνσης της λαθρομεταναστευσης; Ποιος θα εισερχοταν λαθραια στην χωρα μας αν ηξερε οτι τον περιμενει τιμωρια; Καποιος φιλος μιλαει για κοινωνικη εργασια δικην ποινης, σε καποια ξεχασμενη γωνια της πατριδας, ισως ειναι μια λυση. Η μετ’επιτασεως προβολη της ανθρωπιστικης πλευρας του προβληματος κατα την γνωμη μου λειτουργει αντιπερισπαστικα, και αποπροσανατολιζει, οσον αφορα στην εστιαση και στην αναζητηση λυσης..Με δεδομενη την υπογεννητικοτητα, νομιζω οτι συντομα ο λαος μας θα ειναι μειοψηφια στην ιδια του την πατριδα, την οποια ματωσε για να δημιουργησει…Πιστευω οτι η λαθρομεταναστευση πρεπει να χαρακτηρισθει ειδεχθες εγκλημα και να επισυρει (πραγματικη) ποινη θανατου για τους δουλεμπορους..Φυσικα αυτο πρεπει να το αποφασισει ο ιδιος ο λαος μεσα απο ενα δημοψηφισμα, το οποιο θα λειτουργησει λυτρωτικα για την κυβερνηση στο χειρισμο του κορυφαιου αυτου προβληματος..

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 08:11 | Χρήστος

    Γύρισα σχετικά πρόσφατα από τη Γερμανία.
    Εγώ, η γυναίκα μου και τα ενήλικα παιδιά μου συμμετείχαμε κανονικά,
    αν και υπήκοοι Ελλάδος,
    στις δημοτικές εκλογές των πόλεων όπου διαμέναμε.
    Θεωρώ λογικό και δίκαιο να ψηφίζουν για την εκλογή δημοτικών αρχόντων όσοι ξένοι διαμένουν, έχοντας φυσικά τα νόμιμα χαρτιά.
    Ο αποκλεισμός τους από την εκλογική διαδικασια είναι ρατσιστικός.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 05:05 | Αλεξάνδρα

    Να συμπληρώσω ότι και στην Αγγλία έχουν οι κάτοικοι (και όχι μόνο οι υπήκοοι) δικαίωμα να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές – τουλάχιστον εγώ έχω, δεν ξέρω αν ισχύει και για τους αλλοδαπούς εκτός ΕΕ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:06 | Ντίνος

    Ψαρεύοντας σε θολά νερά, με μοναδικό στόχο την εξουσία, και μ΄ ένα εκλογικό σώμα που είναι έτοιμο να σας γυρίσει την πλάτη, όπως τη γύρισε στους προηγούμενους, ανοίγετε ένα θέμα που μόνο δεινά θα φέρει. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ανασφάλειας, τέτοιες ενέργειες στο μόνο που μπορούν να συνεισφέρουν είναι στη δημιουργία κλίματος ανησυχίας. Χωρίς τη συγκατάθεση του Ελληνικού λαού, εσείς που πριν από λίγο καιρό αρνηθήκατε την ψήφο στους Έλληνες της διασποράς και αφού προφανώς λύσατε όλα τα προβλήματα του τόπου αυτού μας λέτε να μοιραστούμε τη χώρα μας με όποιον και για οποιοδήποτε λόγο περνά τα σύνορα της Ελλάδας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Με μιά οικονομία που παραπαίει, μ΄ ένα σύστημα υγείας ετοιμοθάνατο, με μιά παιδεία χωρίς μέλλον, στερείτε από τον Ελληνικό λαό το δικαίωμα στην ελπίδα και την προοπτική. Οι Έλληνες δεν είμαστε ούτε φασίστες, ούτε ρατσιστές, ούτε φοβικοί. Είμαστε άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης, αλλά είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να σώσουμε όλους όσους περνούν παράνομα στη χώρα μας. Και εάν εσείς δεν είστε ικανοί, όπως προεκλογικά «μας κλείσατε το μάτι» και μας ζητήσατε να σας στηρίξουμε, εμείς δύο πράγματα δεν διαπραγματευόμαστε: την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας. Γι΄αυτό αντιστεκόμαστε.
    Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες (Ανδρέας Παπανδρέου).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:44 | ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

    Δεν θα επιχειρηματολογησω υπερ ή κατα των ψηφων μεταναστων γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά ποιο είναι το δίκαιο.
    Αν θελουμε να λεγομαστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ να γίνει δημοψηφισμα και ας αποφασιστει για αυτο το σημαντικό θέμα αυτο που βρίσκει ΔΙΚΑΙΟ ο ελληνικός λαός.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:02 | Μανωλης

    Πρεπει να λαβουμε υπ’οψη μας, οτι οταν μιλαμε για λαθρομεταναστευση, δεν εννουμε κατι στατικο.. Δεν μιλαμε για διαχειριση 4.000.000 λαθρομεταναστων που ζουν αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα.. Πρεπει να εχουμε υπ’οψη μας οτι υπαρχουν δυο ωκεανοι εξαθλιωμενων ανθρωπων, ο Μεγας ασιατικος και ο αφρικανικος.. Οποιοδηποτε κινητρο γρηγορης και ανωδυνης ενταξης τους, στην Ελλαδα θα φουσκωνει το ποταμι που καθημερινως φερνει ανθρωπους..Αυτο δεν τελειωνει..Και δεν μιλαμε για μοιρασμα του αμφιβολου πλουτου που διαθετομε, αλλα για σιγουρη μοιρασια της εισαγομενης εξαθλιωσης, η οποια καποια στιγμη θα λειτουργησει σαν βομβα με κοινωνικες και οικονομικες εκρηξεις..Το θεμα ειναι πολυδιαστατο, εχει οικονομικες και κοινωνικες συνιστωσες, διοτι μιλαμε για ανθρωπους διαφορετικης κουλτουρας, για διαφορετικες συμπεριφορες..Γρηγορα η αντοχη του εξαθλιωμενου επικρατει του νωχελικου μικροαστου τον οποιο και πριθωριοποιει.. Γρηγορα θα οδηγηθουμε, κυριως τα παιδια μας, που τα μεγαλωσαμε στο οικογενειακο μας θερμοκηπιο, σε περιθωριοποιηση..Δεν εχει ουδεμια σχεση το σημερινο φαινομενο της μετακινησης πληθυσμιακων μαζων απο την Ασια κυριως, με την μεταπολεμικη μεταναστευση, οποιαδηποτε συγκριση, εκ του πονηρου γινεται. Για την λαθρομεταναστευση απο ‘δω και στο εξης πρεπει να θεσμοθετηθουν ισχυρα αντικινητρα, τα οποια περιγραφω στην αναρτηση:
    Μανωλης – — 29 Δεκεμβρίου 2009 @ 09:20…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:34 | george

    Kat’ arhhn gia na eimaste akriveis kai na mhn parousiazoume to epithymhto ws dedomeno: h pshfos stis topikes / dhmotikes ekloges stous epi makron diamenontes metanastes tritwn hwrwn DEN provlepetai apo thn koinotikh odhgia (2003). H odhgia den perilamvanei kamia tetoia ypohrewsh gia ta krath melh ths EE. Paratithetai aplws mia «systash»n sto keimeno ths odhgias, to eyktaio ths apodoshs politikwn dikaiwmatwn stis topikes ekloges, ws metro gia thn exiswsh twn dikaiwmatwn twn politwn tritwn hwrwn me ayta twn koinotikwn yphkown. Koinws: opoio kratos-melos ths EE thelei, mporei na apodwsei politika dikaiwmata stous metanastes stis topikes ekloges, alla DEN ypohreoutai na to kanei. Epafietai sthn ethnikh tou politikh.

    Apo ekei kai pera, h protash gia thn pshfo stis topikes ekloges etsi opws diatypwnetai de me vriskei syfmwno. Symfwnw men me thn apodosh politikwn dikaiwmatwn alla ohi toso grhgora. To orio tha eprepe na einai toulahiston 5 hronia synehous kai nomimhs diamonhs sthn Ellada (to idio pistevw kai gia thn apodosh ithageneias, opou to orio tha eprepe einai toulahiston 7 h 8 hronia synehous kai nomimhs paramonhs sthn Ellada).

    Kai epipleon, h diataxh oti tha mporei enas poliths triths hwras na eklegetai see dhmosio axiwma sthn topikh aytodioikhsh me exairesh to axiwma tou dhmarhou kai tou proedrou koinotikou symvouliou einai toulahiston geloio, kai ypokryptei to distagmo sta klimakia ths kyvernhshs gia na prohwrhsoun sthn plhrh rythmish tou zhthmatos. «Nai men, alla» – isws giati gnwrizoun oti sth rythmish tha yparxoun antidraseis apo thn koinh gnwmh. Aytes einai mesovezikes lyseis oi opoies proskrououn ohi mono sthn koinh logikh alla kai stis arhes ths ishs metaheirhshs k.l.p. kai tha psosvlhthoun me vevaiothta enwpiwn twn dikasthriwn, ellhnikwn kai eyrwpaikwn.

    Genikotera, kala tha kaname na anoigame mia ousiastikh syzhthsh gia th metanasteytikh politikh me dhmosia antallagh apopsewn, epiheirhmatwn kai thesewn, kai ohi na kryvomaste pisw apo to dahtylo mas. Ta themeliwdh anthrwpina dikaiwmata einai enas pylwnas, alla se kanena diethnes keimeno den anaferetai oti ta politika dikaiwmata einai themeliwdh anthrwpina dikaiwmata, gia na leme ta pragmata me to onoma tous. H apodosh politikwn dikaiwmatwn se allodapous einai sthn APOKLEISTIKH eyhereia tou kathe kratous. Apo thn allh, sthn Ellada h monimh egkatastash metanastwn apo trites hwres einai mia pragmatikothta kai h megalh pleioshfia twn nomimwn metanastwn pros to paron emfanizei ena kalo epipedo entaxhs.

    Alla einai planh na pistevei kaneis oti h koinwnkh eirhnh tha exasfalistei me thn apodosh politikwn dikaiwmatwn (sth Gallia h deyterh genia metanastwn apolamvanei plhrh politika dikaiwmata alla ayto den ehei empodisei thn koinwnikh antipalothta, me ta gnwsta apotelesmata) hwris na yparhei kai parallhlh sygklish ths politistikhs, koinwnikhs, kai en telei ethnikhs taytothtas. Lypamai pou to lew, alla ta legomena «polypolitismika montela» de vlepw na ehoun leitourghsei pouthena – vlepe to paradeigma ths Ollandias kai ths M Bretanias, dyo hwres gnwstes gia tis polypolitismikes tous politikes, oi opoies thn teleytaia 10etia dokimazontai apo thn anodo ths akrodexias kai ths xenofovias apo th mia, kai thn rizospastikopoihsh twn akraiwn stoiheiwn mesa stis metanasteytikes koinothtes apo thn allh. Kai einai gnwsto oti oi hwres aytes anathewroun ta metra ths politikhs tous «pros ta katw» – htoi epi to aysthrotero.

    Kata synepeia h protash mou einai: efoson apofasisei h kyvernhsh na dwsei politika dikaiwmata stis topikes ekloges, ayta prepei na einai hwris exaireseis kai psila grammata. Taytohrona, o elahistos proapaitoumenos hronos prin thn anagnwrish tetoiwn dikaiwmatwn prepei na ayxhthei giati sto nomoshedio etsi opws einai diatypwmeno einai poly syntomos.

    Telos, ta epiheirhmata yper ths dhmokratikothtas kai ths ekproswphshs twn metanastwn einai swsta, alla dhmokratikothta hwris sevasmo kai antiproswpeysh ths voulhshs ths pleiopshfias den yfistatai. H thespish dikaiwmatwn apo monh ths den epiferei oute thn entaxh oute thn armonikh synyparxh oute thn koinwnikh eirhnh, giati sthn kathhmerinh zwh kai sthn trivh metaxy twn anthrwpwn krinetai to apotelesma. Einai poly nomikistikh h antilhpsh sthn Ellada oti me nomoshedia kai diataxeis lynontai ta provlhmata. Oso kai na enohloun merikous oi taseis sthn ellhnikh koinh gnwmh,se tetoia shmantika zhthmata h nomothesia prepei na antanakla kai na sevetai th voulhsh ths pleiopshfias twn ellhnwn politwn, sevomenh ta themeliwdh dikaiwmata twn metanastwn. Ayto einai dhmokratia. Ean theloume perissotera dikaiwmata gia tous metanastes, tha prepei prwta na peisoume thn ellhnikh koinh gnwmh kai thn pleiopshfia twn ellhnwn politwn. H epivolh apofasewn «apo ta panw» einai antidhmokratikh kai an aytes oi allages den yposthrihthoun apo thn koinh gnwmh, makrohronia sto koinwniko epipedo tha antimetwpisoume ta provlhmata pou ypotithetai oti twra pame na lysoume.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:30 | ρουσσιδης ιακωβος

    θα ελεγα οτι θπαρχουν σοβαροτερα θεματα που θα πρεπει να εξεταζονται στην ελληνοποιηση ενος αλλοδαπου απο το αν ψηφιζουν κεντροαριστερα η αριστερα κομματα κατα περιπτωση στα αλλα ευρωπαικα κρατη.Το αν θα επωφεληθει τοκυβερνων κομμα μπορει να ανατραπει το επιχειρημα με μια διαταξη να ψηφιζουν στις δευτερες εκλογες απο την ελληνοποιηση τους.Η ελληνοποιηση του καθε ανθρωπου πανω στη γη ειναι αναφερετο δικαιωμα του,το θεμα ειναι το κρατος να εχει μεριμνισει και να εχει προετοιμαστει για την επιτυχει χημεια,δυο πραγματα ειναι τα βασικοτερα,Θρησκεια,παραδωση(ηθη και εθιμα)θα πρεπει να εχουν φτιαχτει χωροι τεραστιοι που να υποδεχονται την καθε θρησκεια και παραδοση ξεχωρηστα δηλαδη κατι σαν ολυμπιακα χωρια που θα εχουντην δικη τους εκκλησια θα εχουν τις δικες τους καθημερινες συνηθειες,οπως και στην αμερικη που ακους αυτο ειναι μερος ολο ελληνες η αυτο ειναι μερος με ολο τουρκους αυτο θα αμβλινει αιχμες καθημερινης τριβης.Μετα δεν νομιζω οτι ειναι σωστο αμεσως ο οποιοσδηποτε να εξομοιονεται με τον ντοπιο ελληνα,ετσι χανεται ο σεβασμος θα ητα καλυτερα να ελληνοποιηται αμεσα ο καθε ανθρωπος που το θελει αλλα τα πληρη δικαιωματα να τα απολαμβανει σιγα σιγα αποδεικνιοντας και τι σοι πολιτης ειναι,σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | Mόσχος Δημ. Γεώργιος

    Είναι λογική κατάληξη η αναγνώριση δικαιωμάτωμ και σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προχωρώντας πρεπει να δούμε ως χώρα την συμμετοχή τους και σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Γι α παράδειηγμα στην Αυστραλία μετά από πενταετή παραμονή παίρνεις υπηκοότητα πλήρη και χωρίς μεμψιμοιρίες. Αυτά όσον αφορά τα άρθρα 12-17.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:14 | Πάνος Μπεκιάρης

    Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι απευθύνεται στους πολίτες.

    Πολίτες αυτής της χώρας δεν είναι μόνο όσοι διαμένουν, εργάζονται, φορολογούνται και γενικά συμμετέχουν στα κοινά.

    Απαιτείται Ελληνική παιδεία, Ελληνική συνείδηση!

    ΝΑΙ στην ομαλή και σταδιακή ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών που πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις.
    Να έχουν δηλαδή αξιοπρεπή εργασία, αξιοπρεπή διαμονή και να μην δρουν ενάντια στα εθνικά συμφέροντα.

    ΟΧΙ στην χωρίς μελέτη και σχέδιο, «Ελληνικοποίηση» των μεταναστών με δικαιώματα που μπορούν να έρθουν σε σφοδρή σύγκρουση με εμάς τους «ιθαγενείς»!

    Ρίξτε μια ματιά στο παράδειγμα της Ολλανδίας η οποία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα με τους μετανάστες της!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:16 | Παναγιώτης Κολλιόπουλος

    Γιατί θα πρέπει ένας αλλοδαπός που διαμένει στη χώρα να περιμένει να περάσουν 5 χρόνια μέχρι να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές; Δεν πληρώνουν οι αλλοδαποί δημοτικά τέλη; Στη Γερμανία όπου εργάζομαι ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός μπορούσα να ψηφίσω από την πρώτη μέρα της εγκαταστασής μου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όταν μάλιστα πλησίαζε η ημ/νια διεξαγωγής τους μου έστειλαν όλα τα ψηφοδέλτια στο σπίτι μαζί με τη γνωστοποίηση του τόπου που μπορώ να ασκήσω το δικαιωμά μου. Μπορούσα επίσης να επιλέξω υποψηφίους απο διαφορετικές παρατάξεις, να βάλω δηλαδή σταυρούς σε περισσότερα του ενός ψηφοδέτια. Υπήρχαν μάλιστα έλληνες υποψήφιοι σε όλες τις μεγάλες πολιτικές παρατάξεις καθώς και υποψήφιοι άλλων εθνικοτήτων χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να έχουν αποκτήσει γερμανική υπηκοότητα. Σημειωτέον ότι ελάχιστοι έλληνες έχουν αποκτήσει την γερμανική υπηκοότητα γιατί πολύ απλά δεν γουστάρουν (υπάρχει για τους άντρες η υποχρέωση θητείας στο γερμανικό στρατό) και επίσης δεν το έχουν ανάγκη ως πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης.
    Φυσικά στις εθνικές (ομοσπονδιακές και κρατιδίου) εκλογές συμμετέχουν μόνο οι έχοντες γερμανική υπηκοότητα, η οποία δίνεται μετά από παραμονή 5 ετών στη Γερμανία και αφου περάσει κάποιος εξετάσεις γλωσσομάθειας και βασικών γνώσεων για τη χώρα, το πολίτευμά της, την ιστορία της κ.λ.π.
    Πιστεύω λοιπόν ότι το δικαίωμα τουλάχιστον του εκλέγειν πρέπει να δίνεται σε όλους τους κατοίκους της Ελλάδας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές χωρίς προαπαιτούμενη παραμονή 5 ετών στη χώρα. Επίσης θα πρέπει κάθε αλλοδαπός να εγγράφεται στα δημοτολόγια άμμεσα με την εγκατάσταση στη χώρα μας. Όλα τα άλλα υποδηλώνουν ανασφάλεια που θεωρώ ότι δεν ταιριάζει στους Έλληνες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:06 | Θεοδόσης

    Για να εκλέξεις οφείλεις να γνωρίζεις τον τόπο που ζεις, να ενδιαφέρεσαι και να μετέχεις στα κοινά, να ξεχωρίσεις τους ικανούς που θα μπορέσουν να δώσουν λύση στα προβλήματα και προοπτική στον τόπο.
    Επειδή τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν τις πληρούμε ούτε πολλοί Έλληνες πολίτες (ίσως ψηφίζουμε πολλοί περισσότεροι από όσους θα άξιζε να ψηφίζουν) με συνέπεια την τραγική κατάληξη της πατρίδας μας.
    Θεωρώ πως είναι άστοχη η πρόταση ψήφου των ξένων έστω και σε τοπικό επίπεδο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:12 | Σπύρος Χειρδάρης

    «»»ΥΓ Πριν απο τους μεταναστες ας δουμε και τι θα γινει με Ελληνες πολιτες που ζουν στο περιθωριο οπως οι Τσιγγανοι και οι Μουσουλμανοι(της Θρακης κυριως)!!»»»

    Ο κύριος μάλλον δεν γνωρίζει οτι οι μεν «τσιγγάνοι» Ρομά, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπως επίσης και οι Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης εκλέγει και μερικούς βουλευτές κάθε φορά εκτός και αν δεν το πήρε χαμπάρι.

    «»»Ας μην ξεχνάμε ότι καμία χώρα δεν παρέχει ανάλογα δικαιώματα σε μετανάστες (εκτός της Νέας Ζηλανδίας).»»»

    Κάτι Δουκάκηδες που παρ’ ολίγον να ήταν πλανητάρχες δεν νομίζω να φυτεύτηκαν στη γη της Επαγγελίας ούτε τόσοι Έλληνες που είναι βουλευτές ακόμα και υπουργοί σε άλλα Κράτη, ούτε να βγαίνουν χωρίς δικαίωμα ψήφου.

    Επίσης πολλοί Έλληνες (τυχαίνει να έχω συγγενείς) που γεννήθηκαν εδώ μετανάστευσαν και οι γυναίκες τους και αυτές γεννημένες Ελληνίδες που πήγαν εκεί απλά επειδή τις παντρεύτηκαν απέκτησαν και Αμερικανικό, Καναδικό διαβατήριο άλλα όλως παραδόξως ψηφίζουν επίσης.

    ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΦΤΗΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΖΗΤΑΝΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΜΕΘ’ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΞΕΝΟΙ.
    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΕΕΙ ΡΗΤΑ ΓΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Η ΚΙΤΡΙΝΙΛΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΟ Α’ΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΙΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΧΑΨΕΙ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Διηνέκης Ποντικός

    Αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχόλιο πως πολλοί μετανάστες δεν έχουν ιθαγένεια σε κανένα κράτος του κόσμου. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

    Αν κάποιος χάσει την ιθαγένεια του από το κράτος στο οποίο έχει γεννηθεί λόγω π.χ. διώξεων τότε έχει δικαίωμα να ζητήσει πολιτικό άσυλο και εν ευθέτω χρόνω να ζητήσει την ιθαγένεια.

    Αν κάποιος δεν έχει ιθαγένεια επειδή π.χ. είναι ένα μωρό το οποίο βρίσκεται στη χώρα και κανένας δεν γνωρίζει τους γονείς του, τότε αποκτά την ιθαγένεια με τον ισχύοντα κώδικα.

    Όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες έχουν ιθαγένεια, της χώρας καταγωγής τους. Αν δεν φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με τη χώρα καταγωγής τους για να βγάλουν διαβατήριο και χαρτιά, τότε το πρόβλημα τους είναι με τις προξενικές αρχές της χώρας εκείνης, και όχι με την Ελληνική Δημοκρατία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:52 | marios

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΤΕ,ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ.ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗ ΑΥΤΟ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΠΑΙΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΥΣΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:50 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ Δ.

    ΕΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ, ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΔΕΧΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ,ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ,ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ,ΣΗΜΕΡΑ,ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ,ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ,ΥΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | Ν Ε Κ

    Είναι απρόσφορη η σύγκριση των πάλαι ποτέ Ελλήνων μεταναστών με όσους έρχονται σήμερα στη χώρα μας.

    Οι Ελληνες ήσαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους νοικοκυραίοι με περιουσία εδώ που μετανάστευαν μετά από προηγούμενη προσεκτική επιλογή και έλεγχο ΠΡΙΝ ξεκινήσουν, ΤΕΛΙΚΟ έλεγχο πριν εισέλθουν στη χώρα υποδοχής και με εξασφαλισμένη εργασία εκεί.

    Σκοπός τους ήταν να ζήσουν πειθαρχημένα, να συγκεντρώσουν κάποια χρήματα και πολλοί (εάν όχι οι περισσότεροι) επέστρεψαν στην Ελλάδα.
    Οι λιγότεροι που έμειναν στο εξωτερικό, και τα παιδιά τους, διακρίθηκαν για τις επαγγελματικές και επιστημονικές τους επιδόσεις.

    Πόσες ομοιότητες βλέπετε με αυτούς στους οποίους πρόκειται να δώσετε την Ελληνική υπηκοότητα??

    Η πολιτογράφηση προβλέπεται εδώ και δεκαετίες και δίδετο η ελληνική υπηκοότητα σε ανθρώπους που είχαν προσφέρει στη Χώρα μας.
    Η ουσιαστική ανεξέλεγκτη και μέσα σε σύντομο χρόνο πολιτογράφηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών το μόνο που πετύχει με βεβαιότητα είναι η αλλοίωση της σύνθεσης του εκλογικού σώματος και η καταβαράθρωση των οικονομικών της χώρας.

    Τότε πλέον οι πολιτογραφηθέντες θα επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, με τις τσέπες γεμάτες για να επενδύσουν εκεί.

    Εμείς, οι ιθαγενείς, ΠΟΥ θα πάμε τότε ???

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:50 | Σωκράτης Ιωαννίδης

    Η ιθαγένεια και η υπηκοότητα είναι ταυτόσημες έννοιες. Η Πολιτεία δεν ασχολείται με το αν νιώθω πολύ ή λίγο Έλληνας, πως φαντάζομαι τη σχέση μου με το Κράτος ή τι πιστεύω για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Εφόσον είμαι πολίτης της Ελλάδας το θέμα έχει λήξει.
    Οι μετανάστες που ζουν πολύ καιρό στην Ελλάδα και επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη της χώρας πρέπει να δικαιούνται να πολιτογραφηθούν. Πολλοί μάλιστα δεν έχουν την ιδιότητα του πολίτη ΚΑΝΕΝΟΣ κράτους αυτού του πλανήτη. Είναι ξένοι σε οποιοδήποτε σημείο της υδρογείου. Δεν θα φοβηθώ τους συνανθρώπους μου επειδή κατάγονται από αλλού. Ανησυχώ για τους δήθεν υπερ- υπερήφανους που νομίζουν ότι φύτρωσαν από το χώμα της Ελλάδας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:26 | ΜΑΡΙΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:06 | Anna Triandafyllidou

    ΣΑΦΩΣ ΝΑΙ. Πολύ καλή ρύθμιση – την υπαγορεύει η απλή λογική άλλωστε!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:12 | Αθανάσιος Αντωνίου

    να ισχύει η συνεχής 5ετία για τις βουλευτικές και η 3ετία στον υπόψη νομό ή δήμο για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:06 | Κ

    Σε γενικές γραμμές, διαφωνώ με το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, ενώ συμφωνώ με την πιο ελαστική πολιτογράφηση που περιλαμβάνεται στις άλλες διατάξεις. Το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες μειώνει την αξία και τα δικαιώματα της ελληνικης/ευρωπαϊκής ιθαγένειας και μειώνει τα κίνητρα για πολιτογράφηση. Δεδομένου δε και της στρατιωτικής υποχρέωσης των πολιτογραφηθέντων αντρών, κανένας δεν θα θέλει να πολιτογραφηθεί αν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και χωρίς στρατό. Ας μην ξεχνάμε ότι καμία χώρα δεν παρέχει ανάλογα δικαιώματα σε μετανάστες (εκτός της Νέας Ζηλανδίας).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | daxakas

    οταν εμεις οι Ελληνες ωηφιζουμε με βαση το προσωπικο συμφερον δεν νομιζω οτι και οι πολιτογραφημενοι Ελληνες θα κανουν κατι διαφορετικο. Ετσι και αλλιως και αυτοι στην Ελλαδα ζουνε και φανταζομαι εχουν καταλάβει πως λειτουργει η Ελλάδα !!

    Το δικαιωμα ψηφου στους «αλλοδαπους που δεν ειναι Ευρωπαιοι» απλα θα δημιουργησει κομματικους στρατους ξένων . Ας καταγραψουμε ποσοι ειναι και ας τους δωσουμε το δικαιωμα να εργασθουν στο Δημοσιο πριν παρουν δικαιωμα ψηφου!!

    Οι ομογενεις απο την αλλη καλυτερα να παψουν να ψηφιζουν αφου τελικα ερχονται με δωρεαν εισητηρια – τα οποια θα κληθουν να πληρωσουν οι ντοποιοι μεσω των φόρων – ψηφιζουν μην εχοντας γνωση της ελληνικης πραγματικότητας και την επομενη μερα ξαναγυρναν στις ανεπτυγμεμενες χωρες κατοικιας τους και μας κατηγορουν που η Ελλαδα παραμενει ιδια!!!

    ΥΓ Πριν απο τους μεταναστες ας δουμε και τι θα γινει με Ελληνες πολιτες που ζουν στο περιθωριο οπως οι Τσιγγανοι και οι Μουσουλμανοι(της Θρακης κυριως)!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΥΤΗ ΕΔΩ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ….. ΕΛΛΗΝΕΣ ???
    ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ » ΕΜΕΙΣ » ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ «ΕΓΩ»
    ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ εγω
    ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ……..ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ ????
    ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟΥς ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ???

    ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ…. ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ …ΦΟΒΑΜΑΙ ????

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:51 | Βαιος Κυριακης

    Ναι αλλά υπό προυποθέσεις.
    Αν κάποιος μετανάστης θέλει να είναι μέρος της χώρας και να ψηφίζει, θα πρέπει να έχει περιουσία στην Ελλάδα, έστω και μικρή (πχ να έχει αγοράσει αμάξι και να αποπληρώνει δάνειο από την Ελληνική Αγορά), να πληρώνει φόρους επι τουλάχιστον μια Δεκαετία, να έχει ασφαλιστικές εισφορές για μια δεκαετία τουλάχιστον, να ασπάζεται την επίσημη και κυρίαρχη Γλώσσα που είναι βεβαίως τα Ελληνικά, να ομιλεί να γράφει και να γνωρίζει την Ελληνική ιστορία (με εξετάσεις παρακαλώ), σύγχρονη και αρχαία. Αν έχει παιδιά να πολιτογραφούνται Έλληνες με πρώτη ιθαγένεια την Ελληνική (Να φέρουν έγγραφο που να το δηλώνει αυτό και παράλληλα να κάνουν δήλωση στο κράτος οτι αναγνωρίζουν ως πρωτευούσα πατρίδα τους την Ελλάδα και οχι την χώρα προέλευσή τους). Εαν αυτά είναι «βαρειά» για κάποιους μετανάστες ε ας ονομάζονται και ας παραμένουν απλά μετανάστες και ας μην έχουν δικαίωμα ψήφου. Τώρα για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα πρέπει να έχουν Περιουσία αποδεδειγμένη στην Ελλάδα και οχι προερχόμενη από το εξωτερικό, πχ καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ή ακίνητα στην Αλλοδαπή.
    Με λίγα λόγια να ισχύει οτι ισχύει για κάποιον που γεννιέται από Έλληνες γονείς, Μεγαλώνει στην Ελλάδα, Πηγαίνει Σχολείο στην Ελλάδα, Αποκτά Περιουσία στην Ελλάδα, Χρεώνεται και χρωστάει στην Ελληνική Αγορά και στο Ελληνικό Κράτος, Μιλάει, Γράφει την Ελληνική Γλώσσα, την διδάσκεται και του γίνεται πλύση εγκεφάλου για την Ένδοξη Ελληνική Ιστορία καθ όλη την διάρκεια του εκπαιδευτικού Βίου του (αυτός δεν είναι άλλωστε και ο σκοπός της εκπαίδευσης στην χώρα μας?), Παντρεύεται στην Ελλάδα, Κάνει παιδιά στην Ελλάδα, Παίρνει σύνταξη (άμμα προλάβει)στην Ελλάδα, Πεθαίνει στην Ελλάδα και για την Ελλάδα.
    Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
    Στο όνομα της ισότητας, της δικαιοσύνης και στο όνομα του Ελληνικού Λαού, Οχι για χάρη των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μόνο. Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το θέτουν μερικοί αλλά κυρίως Εθνικής Κυριαρχίας.

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:28 | Κατερίνα

    Εννοείται πως πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα μακροχρόνια και προσφέρουν σε αυτή με την εργασία τους. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη ξενοφοβία που μας διακατέχει όλους. Θέλουμε τους μετανάστες στην οικοδομή, στα μαγαζιά μας, στις εργασίες που εμείς πλέον δεν καταδεχόμαστε να αναλάβουμε, αλλά δεν τους θεωρούμε ισότιμους πολίτες αυτής της χώρας. Πολύ προοδευτική προσέγγιση για ένα λαό που έχει υπάρξει μετανάστης και θύμα άνισης μεταχείρισης για δεκαετίες.

    Αυτό το σχέδιο νόμου και η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι οι 2 πρωτοβουλίες που πραγματικά με κάνουν σήμερα περήφανη που επιλέγω να είμαι μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος.

    Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό περιμένουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι από το Γ.Παπανδρέου, να μη φοβηθεί να καταρρίψει τα κακώς κείμενα και την αποδοχή της λαμογιάς ως «χαριτωμένο» ίδιον του ελληνικού λαού. Να συγκρουστεί με τις παραδοσιακές δυνάμεις και να δώσει αξία στους νόμους, τους κανόνες και την εργασία.

    Να προχωρήσετε άμεσα και στην απόσχιση Κράτους- Εκκλησίας. Δεν είμαστε θρησκευτικό κράτος, αλλά κράτος πολιτών!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:20 | Γιώργος Σκεπάρνης

    Είναι καθήκον της πολιτείας και αυτονόητο δικαίωμα των οικονομικών μεταναστατών (που έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει το εν λόγω σχέδιο νόμου) η ένταξη τους στο εκλογικό σώμα. Έτσι ΜΌΝΟ παίρνουν την ιδιότητα του πολίτη με υποχρεώσεις και δικαιώματα και γιατι όχι και
    ΑΓΑΠΗ για την 2η πατριδα τους! Οι αποκλεισμοί ειναι για υποανάπτυκτες
    κοινωνίες και όχι για μιά ευρωπαϊκή χώρα, όπου – να μην το ξεχνάμε
    γεννήθηκε η Δημοκρατία! Οι ξενόφοβοι αρνούνται την ουσία του ελληνικού
    πνεύματος που είναι ανθρωπιστικό και οικουμενικό ( και οχι οικόπεδο
    με φράκτες και συρματοπλέγματα!)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | Εμμ.Γ.Κ.

    Σαφως ΝΑΙ.Οι μεταναστες που διαμενουν μονιμα στην Ελλαδα ειναι νομιμοι, εργαζονται και προσφερουν στην χωρα μας (πολλες φορες μαλιστα ζωντανεψαν περιοχες εγκατελημενες απο εμας,που θα ειχαν σβησει) πρεπει να εχουν αποψη για το τι γινεται στις τοπικες κοινωνιες με το δικαιωμα του εκλεγειν και εκλεγεσται εως και εκτος του αξιωματος του δημαρχου και του προεδρου δημοτικου συμβουλιου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:03 | m.d.

    ΔΙΑΦΩΝΩ!!!!!! Μετά το δικαίωμα του «εκλέγειν», θα ακολουθήσει και το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι», με ο,τι αυτό συνεπάγεται… πόση ακόμα «αλλοτρίωση» μπορεί να δεχθεί αυτή η χώρα!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:13 | ΣΤΑΥΡΟς ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    οχι ψηφο στους μεταναστες, στηριζω την κθβερνηση για ολα οσα κανει {εκτος απο τα τελη κυκλοφοριας} αλλα για να ψηφισει ενας μεταναστης κατα την γνωμη μου θα πρεπει να εχει στην χωρα το λιγοτερο 15 χρονια ,να γινει δημοψηφισμα το σωστοτερο για ολους.γιωργαρα προχωρα γερα εναντια στα λαμογια ο κοσμος ειναι με το μερος σου εκμεταλευσου το

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | Β. Ιωαννίδης

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ.
    Ειδάλλως, αυτή η δημόσια συζήτησις είναι άλλη μια κοροϊδία,
    εκ μέρους αυτών που κόπτονται, τάχα,
    για την γνώμη των Ελλήνων πολιτών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | Kosmidis paylos

    το δικαιωμα του εκλεγειν και εκλεγεσθαι δεν νομιζω οτι τους ανηκει
    διοτι αλλα ειναι τα κρητηρια του ελληνα για την πατριδα του και αλλα του αλλοδαπου.Δηλαδη μετα απο καποια θητεια του εκλεγειν ερχεται και το εκλεγεσθαι το οποιο μετα ερχεται η εγερσις μειωνωτικου ζητηματος
    ,και κυριως κανεναν δεν ρωτησαν και εαν χρειαζομασται τοσους πολλους, κοντολογης ενα σπιτι μπορει να ταιση και να κοιμηση συγκεκριμενα ατομα οπο εκει και μετα υπαρχει προβλημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | Γιώργος Ι.Δ.

    Οι οικονομικοί μετανάστες εξ ορισμού είναι άτομα χαμηλού ως πολύ χαμηλού μορφωτικού και πολιτισμικού επιπέδου. Είναι άτομα που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία πέρα από φτηνά (προς το παρόν!) εργατικά χέρια. Ειδικά όταν έρχονται από μουσουλμανικές χώρες που είναι αποδεδειγμένα οπισθοδρομικές.

    Οι μετανάστες δεν αγαπούν ούτε σέβονται την Ελλάδα και τους έλληνες, βρίσκονται εδώ μόνο για να βγάλουν περισσότερα χρήματα, μέρος των οποίων στέλνουν στην πατρίδα τους (απώλεια συναλλάγματος).

    Αν αποκτήσουν εκλογικό δικαίωμα θα προωθούν τα συμφέροντά τους και μόνο, χωρίς την παραμικρή έννοια για το συμφέρον της χώρας. Όπου κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

    Η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τόσους μετανάστες, έχουν φτιάξει ομάδες που δεν απορροφούνται και παραμένουν πιστές στην παλιά πατρίδα, όσο κι αν κόπτονται πως πλέον βλέπουν την ελλάδα ως πατρίδα τους

    Είμαι κάθετα αντίθετος με το μέτρο, θα αλλοιωθεί (ακόμη περισσότερο) ο κοινωνικός αλλά πλέον και ο πολιτικός ιστός, σε λίγες δεκαετίες, έτσι όπως γεννοβολάνε, η Ελλάδα όπως την ξέρουμε θα πάψει να υπάρχει, είναι απόλυτα προβλέψιμο αυτό.

    Και όχι δεν είμαι ακροδεξιός ούτε κάν δεξιός, δεν έχω ψηφίσει ποτέ δεξιό κόμμα και ούτε πρόκειται. Αλλά η αφοριστική ταμπέλα του ακροδεξιού μπαίνει πολύ εύκολα από άτομα που, δυστυχώς, κατ΄όνομα μόνο είναι έλληνες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:44 | Μίλτος Παύλου

    H απόδοση δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες μακράς διαμονής απορρέει και από την ευρωπαϊκή οδηγία 109 για το καθεστώς μακράς διαμονής.
    Είναι καιρός πλέον η Ελλάδα να εναρμονισθεί και ως προς τη στοιχειώδη συμμετοχή (δικαίωμα και υποχρέωση) στα κοινά όσων εργάζονται και παράγουν συμβάλλοντας στην οικονομία και κοινωνία της εδώ και χρόνια. Η διαιώνιση της αντίθετης κατάστασης θα ήταν πραγματικά προβληματική και αντιδημοκρατική.

    Μετά από χρόνια ξενοφοβικής μεταναστευτικής πολιτικής η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στη μικρή μειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν τη συμμετοχή όλων μεταναστών στη δημόσια ζωή.
    Στις μισές ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες ψηφίζουν, ενώ στο 18% ψηφίζουν, αλλά και εκλέγονται στις τοπικές εκλογές. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα κυρίως για τις χώρες εκείνες στις οποίες οι μετανάστες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού, της χειρωνακτικής εργασίας και των υπηρεσιών. Με άλλα λόγια όταν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ζουν και εργάζονται σες μια χώρα αλλά δεν έχουν λόγο στη διαχείριση των κοινών και σε αποφάσεις που τους αφορούν τότε υπάρχει πρόβλημα. Η δημοκρατική συμβίωση απειλείται από την εκμετάλλευση ενός εργατικού δυναμικού χωρίς πολιτικά δικαιώματα – αλλά και υποχρεώσεις – και οι κοινωνικές εντάσεις καραδοκούν ως νομοτελειακή συνέπεια.
    Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις χώρες εκείνες όπου ούτε η ιθαγένεια χορηγείται εύκολα στους μετανάστες 1ης γενιάς. Με εξαίρεση την Τσεχία και την Πολωνία, που έχουν ανάλογα αρνητικές πολιτικές ιθαγένειας και πολιτικής συμμετοχής, αλλά δεν φιλοξενούν σημαντικούς αριθμούς μεταναστών, όλες οι υπόλοιπες χώρες σε ένα από τα δύο πεδία (ιθαγένειας ή εκλέγειν-εκλέγεσθαι σε τοπικές εκλογές) παρέχουν δικαιώματα είτε πολιτικής συμμετοχής, είτε πρόσβασης στην ιθαγένεια. Μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος είναι απόλυτα αρνητικές, αδικαιολόγητα ως προς το βαθμό παραγωγικής συμμετοχής του μεταναστευτικού δυναμικού στην οικονομία και κοινωνία τους.

    Όταν παραχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες μακροχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα η Ελλάδα απλά θα ενταχθεί στην πλειοψηφία των δημοκρατικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι μετανάστες ψηφίζουν και εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.