Άρθρο 25-

Τα άρθρα 80, 82 και 83 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007 (Α’ 26), αντικαθίστανται ως εξής:

Άρθρο 80
Βαθμολογική διάρθρωση θέσεων
1. Οι θέσεις προσωπικού της κατηγορίας Ειδικών θέσεων (ΕΘ) κατατάσσονται στους βαθμούς πρώτο (1ο) και δεύτερο (2ο).
2. Οι θέσεις των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) κατατάσσονται σε πέντε (5) συνολικά βαθμούς ως ακολούθως:

Βαθμός Α΄
Βαθμός Β΄
Βαθμός Γ΄
Βαθμός Δ΄
Βαθμός Ε΄.
3. Οι θέσεις των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατατάσσονται στους βαθμούς Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄, από τους οποίους κατώτερος είναι ο Δ΄ και ανώτερος ο Α΄. Οι θέσεις της κατηγορίας ΥΕ κατατάσσονται στους βαθμούς Ε΄, Δ΄, Γ΄ και Β΄, από τους οποίους κατώτερος είναι ο Ε΄ και ανώτερος ο Β΄.

4. Εισαγωγικός βαθμός των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ είναι ο βαθμός Δ΄ και της κατηγορίας ΥΕ ο βαθμός Ε΄. Για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος εισαγωγικός βαθμός είναι ο Β΄, στον οποίον κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη. Για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών εισαγωγικός βαθμός είναι ο Γ΄, στον οποίον κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη. Για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α) εισαγωγικός βαθμός είναι ο Β΄. Ο χρόνος φοίτησης στην Ε.Σ.Δ.Δ.Α. υπολογίζεται ως πλεονάζων στο Β΄ βαθμό. Για τους αριστούχους προσμετράται ένα επιπλέον έτος στον ίδιο βαθμό. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό υποχρεωτικά διαρκεί για δύο συναπτά έτη τουλάχιστον ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που διαθέτει ο υπάλληλος.

5. Οι θέσεις όλων των βαθμών των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ είναι σε κάθε κατηγορία οργανικά ενιαίες.

Άρθρο 82
1. Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό απαιτείται:
α) Για την κατηγορία ΥΕ:
Από το βαθμό Ε΄ στο βαθμό Δ΄ διετής υπηρεσία στο βαθμό Ε΄, από το βαθμό Δ΄ στο βαθμό Γ΄ δεκαετής υπηρεσία στο βαθμό Δ΄ και από το βαθμό Γ΄ στο βαθμό Β΄ δεκαετής υπηρεσία στο βαθμό Γ΄.
β) Για την κατηγορία ΔΕ:
Από το βαθμό Δ΄ στο βαθμό Γ΄ διετής υπηρεσία στο βαθμό Δ΄, από το βαθμό Γ΄ στο βαθμό Β΄ οκταετής υπηρεσία στο βαθμό Γ΄ και από το βαθμό Β΄ στο βαθμό Α΄ εξαετής υπηρεσία στο βαθμό Β΄.
γ) Για την κατηγορία ΤΕ:
Από το βαθμό Δ΄ στο βαθμό Γ΄ διετής υπηρεσία στο βαθμό Δ΄, από το βαθμό Γ΄ στο βαθμό Β΄ εξαετής υπηρεσία στο βαθμό Γ΄ και από το βαθμό Β΄ στο βαθμό Α΄ εξαετής υπηρεσία στο βαθμό Β΄.
δ) Για την κατηγορία ΠΕ:
Από το βαθμό Δ΄ στο βαθμό Γ΄ διετής υπηρεσία στο βαθμό Δ΄, από το βαθμό Γ΄ στο βαθμό Β΄ πενταετής υπηρεσία στο βαθμό Γ΄ και από το βαθμό Β΄ στο βαθμό Α΄ εξαετής υπηρεσία στο βαθμό Β΄.
2. Τα δύο πρώτα έτη που διανύονται στον εισαγωγικό βαθμό όλων των κατηγοριών αποτελούν δοκιμαστική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.3528/2007.
3. Υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία χωρίς να κατέχουν το απαιτούμενο τυπικό προσόν, εξελίσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούν, με προσθήκη ενός (1) έτους στον χρόνο που απαιτείται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό με εξαίρεση τον εισαγωγικό βαθμό.
4. Για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών διάρκειας ενός τουλάχιστον έτους, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται συνολικά κατά δύο (2) έτη. Για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται συνολικά κατά έξι (6) έτη. Αν ο υπάλληλος κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα, η κατά τα ανωτέρω μείωση του χρόνου δεν γίνεται αθροιστικά.
1. Για τον υπάλληλο που λαμβάνει στην αξιολόγηση για δύο συνεχείς περιόδους βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 90, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για προαγωγή κατά ένα (1) έτος. Αν η βαθμολογία αυτή αφορά στο τελευταίο έτος που διανύει στο βαθμό, το ένα (1) έτος προσμετράται ως πλεονάζων χρόνος στον επόμενο βαθμό.

Άρθρο 83
Σύστημα προαγωγών − Πίνακες προακτέων
1. Οι προαγωγές γίνονται ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι υπάλληλοι προάγονται στον αμέσως επόμενο βαθμό, εφόσον έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο στο βαθμό που κατέχουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 και έχουν σε υψηλό επίπεδο τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στις εκθέσεις αξιολόγησής τους. Το υπηρεσιακό συμβούλιο, προκειμένου να διαπιστώσει τη συνδρομή των ουσιαστικών προσόντων, λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, από τα οποία προκύπτει η δραστηριότητα του στην υπηρεσία, η επαγγελματική επάρκεια, η πρωτοβουλία του και η αποτελεσματικότητα του. Για το σχηματισμό της κρίσης του, το υπηρεσιακό συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του τις εκθέσεις ουσιαστικών προσόντων της τελευταίας πενταετίας.
Ειδικά για την προαγωγή στον Α΄ βαθμό πρέπει ο υπάλληλος να έχει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο προσόντα που μαρτυρούν διοικητική ικανότητα, όπως αυτά καθορίζονται από την κλίμακα του συστήματος αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων.
2. Το υπηρεσιακό συμβούλιο το Απρίλιο κάθε έτους καταρτίζει, με βάση τις καταστάσεις του άρθρου 88, πίνακα προακτέων με αλφαβητική σειρά κατά βαθμό, κλάδο και ειδικότητα, καθώς και πίνακες μη προακτέων.
Για την εγγραφή στους πίνακες αυτούς κρίνονται οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν ως τις 30 Απριλίου του επόμενου έτους τον απαιτούμενο για την προαγωγή χρόνο υπηρεσίας. Η ισχύς των πινάκων αρχίζει την 1η Μαΐου του έτους κατάρτισης τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία οριστικοποίησης τους, σύμφωνα με το άρθρο 90.
3. Οι υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στους πίνακες προακτέων προάγονται υποχρεωτικά μέσα σε ένα μήνα από την κύρωση των πινάκων ή από την ημέρα που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο για την προαγωγή χρόνο υπηρεσίας. Η προαγωγή θωρείται ότι συντελείται από την ημέρα που συμπληρώνει ο υπάλληλος το χρόνο υπηρεσίας που απαιτείται για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό, ποτέ όμως πριν την έναρξη ισχύος του οικείου πίνακα προακτέων.
4. Στους πίνακες μη προακτέων περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που κρίνονται ως μη προακτέοι. Ως μη προακτέοι κρίνονται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, βάσει πραγματικών στοιχείων, οι υπάλληλοι που δεν πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις να ασκήσουν τα καθήκοντα του ανώτερου βαθμού.
5. Οι αποφάσεις προαγωγών δεν αναρτώνται στη Διαύγεια ούτε δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 10 Δεκεμβρίου 2015, 00:53 | ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Η συνάφεια του μεταπτυχιακού/διδακτορικού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού όπου εντάσσονται χωρίς καμία διάκριση όλα τα πτυχία ΑΕΙ είναι λογικό να προτάσσεται και να εισάγεται με βαθμό Β ή Γ’ ,αντίστοιχα,και γενικά να έχει ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη κάποιος που έχει διδακτορικό /μεταπτυχιακό π.χ.στην καλαθοσφαίριση ,την προσχολική αγωγή ή τη θεολογία κ ;;;

    Μήπως υπερτιμάται και πριμοδοτείται υπερβολικά η φοίτηση στην ΕΣΔΔΑ;Σε τι διαφέρει ο απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ με κάποιον που έχει π.χ. πτυχίο /μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση για να έχει αυτήν μια τόσο ευνοϊκή από το νόμο μεταχείριση;(Ας ληφθεί υπόψιν και ότι ο χρόνος φοίτησης στην ΕΣΔΔΑ λαμβανεται ως χρόνος υπηρεσίας).

    Με τη λογική ότι προσμετράται ένας επιπλέον χρόνος στον ίδιο βαθμό για τους αριστούχους(πρέπει να διευκρινιστεί αν νοούνται οι αριστούχοι όλων των κατηγοριών ή μόνο της ΕΣΔΔΑ)γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τους αριστούχους των υπολοιπων κατηγοριών με εξαίρεση όμως τους πτυχιούχους του κλάδου ΠΕ Διοικ/κού-Οικ/κού στον οποίο εντάσσονται ανεξαιρέτως όλα τα πτυχία ΑΕΙ.Δε νομίζω ότι είναι λογικό να εξισώνεται το άριστα π.χ. στη Νομική ή το Οικονομικό με αυτό στα ΤΕΦΑΑ ή τη Θεολογία. Δε θα πρέπει να γίνει επιτέλους μια αξιολόγηση και διαχωρισμός των πτυχίων που εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ;

  • 10 Δεκεμβρίου 2015, 00:52 | Δημήτρης

    Ατέρμονα σχόλια υπέρ ή κατά των απόφοίτων της ΕΣΔΔ,αν πρέπει να μοριοδοτούνται περισσότερο ή λιγότερο.Απλώς σκεφτείτε πόσοι είναι οι απόφοιτοι συνολικά στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1987 που λειτούργησε η Σχολή.Πολύ κακό για το τίποτα.
    Αντί να γράφει καθείς ό,τι θέλει κατά πως τον συμφέρει,ας συμφωνήσουμε όλοι ότι ο νόμος,σε όποια τελική μορφή λάβει και ψηφιστεί,να εφαρμοστεί άμεσα και δίχως εξαιρέσεις.Όχι πάλι αιώνιες «προσωρινές» μεταβατικές διατάξεις και εμβαλωματικές «λύσεις».Ας εφαρμοστεί ο νόμος σε όλο του το φάσμα,με τα καλά και τα κακά του,και μετά ας πιέσουμε θεσμικά για αλλαγές και βελτιώσεις.Σκοπός είναι ο νόμος να εφαρμοστεί και να τηρηθεί και όχι να διαιωνίζεται μία κατάσταση που επιτρέπει σε πολιτικές ηγεσίες και κλίκες-παρέες κάθε φορέα να ποδηγετούν μία φοβική,άνευρη δημοσιοϋπαλληλία.

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 15:13 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Κ.

    Θέλει ή δεν θέλει το κράτος να πάρει πίσω τα λεφτά του από την επένδυση που κάνει στο προσωπικό του?

    Αξιοποιείστε επιτέλους τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης!!!!

    Τι τους πληρώνετε δυο χρόνια, αν είναι να τους πετάτε μετά στην άκρη?

    Βάλτε τους σε θέσεις ευθύνης να δουλέψουν τα λεφτά που ξοδέψατε!!!

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 11:08 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Αναφορικά με το βαθμό για την περίπτωση της ΕΣΔΔΑ εφόσον η προετοιμασία εντός της σχολής γίνεται ώστε να επιτυγχάνεται ταχεία ιεραρχική εξέλιξη καλώς οι απόφοιτοι προωθούνται σε αυτόν το βαθμό. Επιπλέον η διαδικασία εισαγωγής είναι μια άκρως απαιτητική και διαφανής διαδικασία στην οποία μπορεί ο καθένας να συμμετέχει και φοβάμαι ότι η άρνηση πολλών να αποδεχτούν την προώθηση των αποφοίτων στο βαθμό Β’ έχει να κάνει με την αδυναμία τους να φοιτήσουν σε αυτή.

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 11:29 | ΚΒ

    Προς: 8 Δεκεμβρίου 2015, 12:31 | stavros

    Η ΕΣΔΔ χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.

    Μην προσπαθείτε με δόλιους τρόπους να στρέφετε όποιον πολίτη δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τη λειτουργία της σχολής εναντίον των αποφοίτων, οι οποίοι μαζί με τα παιδιά του ΑΣΕΠ, διορίστηκαν με αξιοκρατικό τρόπο και προσπαθούν καθημερινά να βελτιώνουν τόσο την ποιότητα της δουλειάς τους όσο και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν.

    Δεν έχουμε σκοπό να παραδοθούμε στην προχειρότητα και την ημιμάθεια που σας διακρίνει. Ούτε σκοπεύουμε να ενστερνιστούμε τη δική σας νοοτροπία μηδενικών απαιτήσεων και προσδοκιών από τον επαγγελματικό μας βίο.

    Το νομοσχέδιο αποκαθιστά αδικίες του παρελθόντος, στις οποίες το κομματικό κράτος είχε παραδοθεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του μικρο- συμφέροντα εις βάρος της διοίκησης και κυρίως του διοικούμενου.

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 11:33 | Ναυσικά Λουτράρη

    Αν και γενικά η κυβέρνηση δεν με έχει πείσει, ομολογώ ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι λογικό αυτοί που έχουν μπει στο Δημόσιο με πολλά προσόντα να έχουν και την αντίστοιχη βαθμολογική μεταχείριση. Ειδάλλως το Δημόσιο θα ξαναγίνει αποθήκη άχρηστων κομματικών φίλων…

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 11:27 | Γιάννης

    Είμαι της γνώμης να μελετηθεί η τροποποίηση του περιορισμού της 8ετίας που ισχύει για υπαλλήλους, οι οποίοι διορίστηκαν ως ΔΕ, αλλά είχαν και πτυχίο ανώτερης βαθμίδας (ΠΕ ή ΤΕ). Υπάρχουν υπάλληλοι, λόγου χάρη, οι οποίοι ναι μεν κατά τον αρχικό διορισμό τους προσελήφθησαν ως ΔΕ, έχοντας πτυχίο ανώτερης βαθμίδας, αλλά δεν το «απέκρυψαν». Αντιθέτως, υποχρεώθηκαν να δηλώσουν θέση ΔΕ, επειδή ο φορέας στον οποίο διορίστηκαν δεν ζητούσε υπαλλήλους ΠΕ ή ΤΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν πτυχίο, ωστόσο ο Δήμος στον οποίο διορίστηκαν ζητούσε μόνο υπαλλήλους με απολυτήριο Λυκείου. Πιστεύω πως θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειωθεί η διάρκεια του περιορισμού. Ευχαριστώ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 10:53 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους συναδέλφους ότι πρέπει να μοριοδοτείται και ο υπάλληλος που διορίζεται μέσω γραπτών εξετάσεων που διοργανώνει το ΑΣΕΠ. Πρόκειται πράγματι για δύσκολες εξετάσεις με ιδιαίτερο υψηλό ανταγωνισμό. Θα σημειώσω μόνο ότι στην περίπτωσή μου, επί 60.000 συμμετασχόντων Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι θέσεις ήταν μόλις στις 1400 πανελλαδικά. Οι δε υποψήφιοι εξετάστηκαν σε θέματα καθαρά νομικού, οικονομικού περιεχομένου, το οποίο νομίζω αποδεικνύει και τη συνάφεια του επιστημονικού τους υπόβαθρου με αυτό της προκηρυχθείσας θέσεως.

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 01:01 | ΣΟΦΙΑ

    Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της επιβράβευσης της γνώσης και των προσόντων των υπαλλήλων. Άλλωστε, θεωρώ ότι, ειδικά, στην Ελλάδα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να υπάρξει κάποια »σχετική» αξιοκρατία. Αναγνωρίζω και εκτιμώ τις προσπάθειες του καθενός είτε να αποκτήσει κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών είτε να εισαχθεί και να αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό θεωρώ απολύτως λογικό να έχουν προβάδισμα σε ό,τι αφορά την βαθμολογική τους εξέλιξη και την κατάληψη θέσεων ευθύνης.
    Άποψή μου, όμως, είναι ότι η πριμοδότηση των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ, όπως ισχύει σήμερα, πολύ περισσότερο δε, όπως εισάγεται με το συγκεκριμένο άρθρο είναι υπερβολική και εις βάρος των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της ύπαρξης ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ και την συμβολή αυτής στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων, αντιθέτως, κατ’ ουσίαν αποκλείει υπαλλήλους με πολυετή εμπειρία από την απόκτηση κάποιας θέσης ευθύνης .
    Επίσης, η συμμετοχή στις, ομολογουμένως, πολύ απαιτητικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην ΕΣΔΔΑ, που επικαλούνται κάποιοι, θεωρώ ότι δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για την υπέρμετρη πριμοδότησή τους, ειδικά, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε, εξίσου, πολύ απαιτητικούς διαγωνισμούς. Σε περίπτωση που πριμοδοτούμε απλά και μόνο την συμμετοχή σε διαγωνισμούς μήπως θα πρέπει να πριμοδοτούμε και όσους διορίσθηκαν μέσω γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ???
    Επομένως, θεωρώ πιο δίκαιη την κατάταξη των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ στον βαθμό Γ΄, αντί στον Β΄, με αναγνώριση της διετούς φοίτησης τους ως χρόνου υπηρεσίας στον βαθμό αυτό.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 23:56 | ΝΙΚΟΣ

    Να προστεθούν κι άλλοι βαθμοί επειδή μετά από δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας όλοι θα έχουν τον βαθμό Α, και αυτός που έχει 35 χρόνια και αυτός που θα έχει 14. Πως θα αξιοποιείται έτσι η εμπειρία;

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 22:46 | Μυρτώ Φ.

    Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι αποτυχοντες να εισαχθούν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης επιχειρούν να την απαξιώσουν και να την κατατάξουν στην κατηγορία του μεταπτυχιακού. Δεν βαρεθήκατε; Ή δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, ή επειδή ακριβώς μπορείτε προσπαθείτε με προβοκατόρικα επιχειρήματα να την απαξιώσετε. Καμία σχέση, κυρίες και κύριοι. Ούτε σε δυσκολία, ούτε σε σκοπό. Πολύ σωστές είναι οι διατάξεις και θα μπορούσαν να ειναι και ισχυρότερες. Μπράβο στην ηγεσία του Υπουργείου. Η αιτία του κακού σε αυτή τη χώρα, η απαξίωση των θεσμών από όσους δεν μπορούν να τους φτάσουν.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 21:45 | Ι. Υπάλληλος

    Με τη νέα κατάταξη στο βαθμολόγιο πριμοδοτείται υπερβολικά η κατηγορία ΤΕ και ΔΕ έναντι της ΠΕ.
    Καλό θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση της κατηγορίας ΠΕ από τις άλλες κατηγορίες.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 21:12 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΡΟΓΙΑ ΔΕ.
    ΜΕ ΤΟΝ Ν 3528/2007 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΗΤΑΝ ΓΙΑ:
    1) ΥΕ ΣΤΟΝ Β’ ΒΑΘΜΟ 22 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    2) ΔΕ ΣΤΟΝ Α’ ΒΑΘΜΟ 19 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΩΡΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ.
    3) ΤΕ ΣΤΟΝ Α’ ΒΑΘΜΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    4) ΠΕ ΣΤΟΝ Α’ ΒΑΘΜΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΩΠΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΔΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΟΥΤΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΕΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ 1960 ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 19:31 | Δημήτρης

    Θέλω να σας επισημάνω κάποια πράγματα σχετικά με το νομοσχέδιο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης».

    Στο άρθρο 25, γίνεται αντικατάσταση των άρθρων 80, 82 και 83 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ν. 3528/2007 (Α’ 27).

    Στο νέο άρθρο 80 γίνεται η βαθμολογική διάρθρωση θέσεων και για τους ΠΕ υπάρχουν 4 βαθμοί από Α΄ έως Δ’.
    Οι μεταπτυχιακοί υπάλληλοι μπαίνουν απευθείας στο βαθμό Γ’
    Οι διδακτορικοί υπάλληλοι μπαίνουν απευθείας στον βαθμό Β’
    Οι απόφοιτοι της σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπαίνουν απευθείας στον βαθμό Β΄ και τους αναγνωρίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας στην σχολή οπότε Β’ + 2 έτη.

    Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, στο άρθρο 82 όπως αντικαθιστάται προβλέπεται για τους ΠΕ:
    Για να προαχθείς από το βαθμό Δ’ στον Γ’ χρειάζεσαι 2 έτη
    Για να προαχθείς από το βαθμό Γ’ στον Β’ χρειάζεσαι 5 έτη
    Για να προαχθείς από το βαθμό Β’ στον Α’ χρειάζεσαι 6 έτη

    Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού κερδίζει 2 έτη,
    ο κάτοχος διδακτορικού κερδίζει 7 έτη (αν έχει μεταπτυχιακό δεν πάει αθροιστικά) και ο απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης κερδίζει 9 χρόνια βαθμολογικής ανέλιξης. Δηλαδή ένας απόφοιτος μιας διετούς σχολής από την οποία αποφοιτούν όλοι, είναι χαλαρή και ήρεμη, πέρα από το κομμάτι της εισαγωγής σε αυτήν, θα προσπερνάει έναν μεταπτυχιακό για 7 χρόνια. Αν έχει μεταπτυχιακό όπως έχουν σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής, σε αυτούς προσμετράτε, σε περνάνε 9 χρόνια και αν έχει διδακτορικό από την πρώτη μέρα που είναι στην δουλειά θα είναι στον βαθμό Α με 2 χρόνια υπηρεσίας σε αυτόν.

    Για να το δούμε και λίγο συγκριτικά:
    Ο κάτοχος μεταπτυχιακού θα μπορεί,
    να γίνει Τμηματάρχης σε 11 χρόνια,
    να γίνει Διευθυντής σε 17 χρόνια και
    Γενικός Διευθυντής σε 19 χρόνια.

    Ο κάτοχος διδακτορικού θα μπορεί,
    να γίνει Τμηματάρχης σε 6 χρόνια,
    να γίνει Διευθυντής σε 12 χρόνια και
    Γενικός Διευθυντής σε 14 χρόνια.

    Ο απόφοιτος της Σχολής θα μπορεί,
    να γίνει Τμηματάρχης σε 4 χρόνια,
    να γίνει Διευθυντής σε 10 χρόνια και
    Γενικός Διευθυντής σε 12 χρόνια.
    Αν έχει και μεταπτυχιακό 2 χρόνια νωρίτερα σε όλα, αν έχει διδακτορικό 6 χρόνια νωρίτερα σε όλα.

    Είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση για τους αποφοίτους της Σχολής, αλλά δεν μου προκαλεί εντύπωση από την στιγμή που το νομοσχέδιο αυτό το έγραψαν στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι της Σχολής.

    Δική μου πρόταση είναι οι απόφοιτοι της Σχολής να μπαίνουν απευθείας στον βαθμό Γ και να τους αναγνωρίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον βαθμό αυτό η φοίτηση στην Σχολή (δηλαδή Γ + 2,5 χρόνια).

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 18:16 | Κωνσταντίνα Δ.

    Γενικά, επειδή έχω γράψει και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, πιστεύω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε άριστη κατεύθυνση. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω οι υπάλληλοι κατηγορίας ΕΕΠ (Ειδ. Επιστημον. Προσωπικό), οι οποίοι έχουν προσληφθεί κατά καιρούς στα Υπουργεία, πως κατατάσσονται??? ή θεωρούνται ΙΔΑΧ και δεν κατατάσσονται με βάση αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου??

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 17:49 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Δεν λαμβάνεται (για άλλη μια φορά) υπόψη η κατοχή τίτλων επιπλέον του ενός , τόσο για την κατάταξη όσο και για την εξέλιξη των υπαλλήλων. Προσωπικά κατέχω δύο τίτλους ΑΕΙ και έναν ΑΤΕΙ (συνολικά έντεκα έτη σπουδών) τα οποία αξιολογούνται ως κατώτερα από ένα πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ συν ένα ετήσιας διάρκειας μεταπτυχιακό (συνολικά πέντε έτη σπουδών).

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 15:48 | ΜΙΝΑ Μ.

    επί του άρθρου 83 «Σύστημα προαγωγών − Πίνακες προακτέων. Αναφέρεται ότι θα προαχθούν όσοι (…) έχουν σε υψηλό επίπεδο τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στις εκθέσεις αξιολόγησής τους. Είναι υποκειμενικό το κριτήριο. Αν ληφθούν υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη φιλοσοφία του νόμου που ‘παγώνει’ (και ορθώς) το κριτήριο της αξιολόγησης για δύο χρόνια (μέχρι δηλ. να κριθούν οι προϊστάμενοι με το νέο σύστημα) στις περιπτώσεις του μητρώου και της 1ης κρίσης των προϊσταμένων.
    Ομοίως και κατά την προαγωγή στους βαθμούς, κατά την 1η εφαρμογή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια όπως τυπικά προσόντα, πλεονάζον χρόνος στο βαθμό, υπηρέτηση σε θέση ευθύνης (ύστερα από κρίση του υπηρεσιακού και όχι με απευθείας ανάθεση), ερευνητικό έργο, δημοσιεύσεις, κ.α.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 14:03 | Γιαννης (προεδρος υπηρεσιακου συμβυλιου οτα)

    Δηλαδη ο νεος νομος αφορά σε ολα και τους υπαλλήλους ΟΤΑ εκτός απο τα αρθρα 25 και 26 που δεν τους αναφέρει. Δηλαδη η κατάταξη το νεο βαθμολογιο δεν αφορά τους υπαλλήλους ΟΤΑ , αφορά ομως η κρίση προισταμενων – διευθυντων κλπ. Και ρωτω εγω ποιος θα εχει δικαίωμα υποβολής για διευθυντης ? Στην ουσία μονο αυτοί που έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν διευθυντες αφου δεν υπαρχουν ατομα που να κατέχουν τον Α βαθμό. Αυτο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ΟΤΑ μετην επιλογή προισταμενων. Πρέπει άμεσα ο νεος νομος να συμπεριλαβει στο νεο βαθμολογιο και τους υπαλλήλους ΟΤΑ. Ευχαριστώ πολύ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 13:32 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΤΕ ΜΕ ΠΕ ΚΑΤΗΡΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ . ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΟΧΟΙ ΔΥΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 4 ΕΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 13:17 | Μαρία

    Ξεχνάτε εντέχνως την τροποποίηση του 3584/2007 ? οι Δημοτικοί υπάλληλοι δεν θα καταταχθούν στους βαθμούς ? Μας εγκλωβίζετε χωρίς να μπορούν να γίνουν κρίσεις με κανένα τρόπο αφού τροποποιείτε μεν τα άρθρα του 3584/2007 για την επιλογή προισταμένων αλλά δεν μας βάζετε στην βαθμολογική διάρθρωση θέσεων

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 13:32 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΣΧΟΣ

    Ανεξάρτητα από τη μη σύνδεση βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων το σχέδιο νόμου που εισάγεται προς ψήφιση, χαρακτηρίζεται από ισοπεδωτική λογική που δεν προάγει την ευγενή άμιλλα και την επιβράβευση της γνώσης, όσων έχουν τα προσόντα και θέλουν να προσφέρουν.Η γνώση ως κυρίαρχο στοιχείο που χαρακτηρίζει κοινωνίες που θέλουν να πάνε μπροστά εδώ καταστρατηγείται, περιθωριοποιείται βάναυσα.
    Σύμφωνα με το αρθρ. 80 του Ν.3528/2007 υπήρχαν διακριτές διαφορές στην εξέλιξη των υπαλλήλων και στον καταληκτικό βαθμό (ένας ΠΕ ήθελε 13 χρόνια για τον Α΄βαθμό, ένας ΤΕ 15 χρόνια και ένας ΔΕ 20 χρόνια).
    Εδώ όχι μόνο ισοπεδωτικά αλλά και απαξιωτικά προτείνεται η μείωση του χρόνου κτήσης του Α΄βαθμού στους ΔΕ κατά 4 χρόνια (συν. 16 αντί 20), στους ΤΕ 1 χρόνο ( συν.14 αντί 15) ενώ για τους ΠΕ παραμένει στα 13.
    Σημειώνεται δε ότι ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έφερε ο ν. 4024/2011 με την μισθολογική κυρίως εξέλιξη των υπαλλήλων και το πάγωμα των βαθμολογικών και μισθολογικών προαγωγών που καθήλωσε χιλιάδες υπαλλήλους στις αποδοχές του 2010, υποτίθεται ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται να άρει αδικίες και να προωθήσει νέα οράματα σε προοδευτική κατεύθυνση και που θα αντιμετωπίζει συντηρητικές, οπισθοδρομικές και ισοπεδωτικές λογικές που κατέστρεψαν τη χώρα, οδήγησαν στην απαξίωση της δημόσιας διοίκησης, και χιλιάδες νέους επιστήμονες να ξενιτεύονται ομαδικά.
    Όμως πέραν των άλλων με την εφαρμογή και την κατάταξη όλων των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς δεν προστατεύεται η ορθολογική διάρθρωση της ιεραρχίας ούτως ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατό η διοικητική πυραμίδα και να αποφεύγονται φαινόμενα συσσώρευσης υπερβολικού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων στους καταληκτικούς βαθμούς.
    Είναι ένα στοιχείο που κυρίαρχα περιγράφεται στην υπ’αρίθμ. 1512/2014 του ΣτΕ που απέρριψε σχετικό αίτημα δικαστικών υπαλλήλων που ζητούσαν να παραμείνουν στους παλαιούς βαθμούς του Κώδικα δικαστικών υπαλλήλων που ήταν παρόμοιο με τους βαθμούς του ν.3528/2007 και που δεν πρέπει να σας διαφεύγει, απεναντίας είναι υποχρεούστε να το λάβετε υπόψιν.
    Επίσης θέλω να επισημάνω και το εξής παράδοξο που συμβαίνει στο χώρο της Γραμματείας των δικαστηρίων και αφορά την κατάταξη των υπαλλήλων σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχουν. Πολλοί δικαστικοί υπάλληλοι απόφοιτοι Λυκείου διορισθέντες μέχρι το 1980 εντάχθηκαν ρουσφετολογικά με μεταμεσονύκτιες τροπολογίες και δικαστικές αποφάσεις στην κατηγορία ΠΕ και που πάλι ρουσφετολογικά εντάχθηκαν στην ίδια κατηγορία παρά την αντίθετη διάταξη του 4024/2011, τώρα κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία ΠΕ μιας και βρίσκονται να υπηρετούν σ’αυτή.
    Όλα αυτά είναι φαινόμενα απαξιωτικά και οπισθοδρομικά που εσείς καλείστε να βάλετε τέλος, αλλιώς σταματήστε να επικαλείστε την πρόοδο και την ανατροπή.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 12:49 | Ηλίας Τ

    Προσυπογράφω το σχόλιο του Αλέξανδρου (5 Δεκεμβρίου): αν αποσυνδεθεί το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο, η αναβάθμιση των προσοντούχων δημοσίων υπαλλήλων, την οποία όντως φαίνεται να επιχειρεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα είναι σε μεγάλο ποσοστό «δώρον άδωρον». Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο είναι – παραδόξως – προς τη σωστή κατέυθυνση.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 12:31 | stavros

    Προς Petros 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:16 |

    Τι σχέση έχει αγόρι μου, η ΕΣΔΔΑ με την ΕΝΑ?
    Μην συγκρίνεις ανόμοια πράγματα!
    Χαώδης η απόσταση! Δύση με Ανατολή!
    Δεν απονέμονται τα εύσημα με «ευχές», ούτε μπορεί με «βαφτίσια» να αποδίδεται ισοδύναμη αξία σε δύο θεσμούς με ανόμοιο background!

    Υ.Γ. Ά, και πρόσεχε μην τυχόν και διαβάσει κανένας Γάλλος -από εκείνους της Task Force- αυτά που γράφεις!
    Γιατί θα ζητήσουν benchmarking της ΕΣΔΔΑ και -γιατί όχι- και μια CBA…
    Και μετά την «βάψατε», με 40.000 ευρώ το κεφάλι που φορτώνετε στους φορολογούμενους!
    Ούτε στο Harvard, δεν κοστίζει τόσο πολύ κάποιος που κάνει MBA…

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 10:35 | Μπέττυ Π.

    Γράφει ο Γιάννης Κ.: «Υπέρμετρη εύνοια για τους πτυχιούχους της Ε.Σ.Δ.Δ.Α.. ΟΚ, κατανοητή η κατάραξη στο βαθμό Β’, αλλά ως εκεί! Αποτελεί πρόκληση ο χρόνος φοίτησης στην Ε.Σ.Δ.Δ.Α. υπολογίζεται ως πλεονάζων χρόνος στο Β΄ βαθμό και να προσμετράται ένα επιπλέον έτος στον ίδιο βαθμό για τους αριστούχους. Θα έλεγε κανείς ότι κάποιος απόφοιτος με «προσβάσεις» έχει κάνει δουλειά!»
    Ο χρήστης αυτός, έχει σαφώς εμπάθεια για την ΕΣΔΔΑ αλλά πλήρη άγνοια για τη νομοθεσία (χρησιμοποιεί και τη λέξη «κατάραξη αντί κατάταξη). Η διάταξη που κουτοπόνηρα λέει ότι έγινε από κάποιον «απόφοιτο με προσβάσεις» υπάρχει από το 1999 και συγκεκριμένα πρωτοεισήλθε στο άρθρο 19 του ν.2738/99. Έκτοτε επαναλαμβάνεται στον Υπαλληλικό Κώδικα (3528/07), στο π.δ. 57/07 αλλά και στον 4024/11.
    Είναι φανερό ότι ο Γιάννης Κ είναι άσχετος από δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο. Σίγουρα δεν είναι απόφοιτος. Από αυτό και μόνο το σχόλιο αποδεικνύεται γιατί πρέπει να προηγούνται παντού οι απόφοιτοι. Το απέδειξε άθελά του ο Γιάννης Κ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 10:01 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε υπάλληλοι, οι οποίοι διορίστηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα μέσω ΑΣΕΠ να προάγονται γρηγορότερα στον Α΄ βαθμό. Επίσης η ψαλίδα μεταξύ ΠΕ, ΤΕ , ΔΕ θα έπρεπε να μεγαλώσει ως προς την ένταξη στους βαθμούς, με την προυπόθεση βέβαια της εξέτασης της συνάφειας των πτυχίων (χορτάσαμε με τους ΔΕ που μετατάχθηκαν σε ΠΕ με πτυχία απ’ το ανοιχτό πανεπιστήμιο κ.ο.κ.). Θεωρώ ότι εάν το κριτήριο για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για θέση ευθύνης επιπέδου Τμήματος, είναι ο βαθμός Α΄, θα έπρεπε για έναν υπάλληλο ΠΕ κάτοχου συναφούς τίτλου σπουδών με την θέση, τα 10 έτη προυπηρεσίας να είναι υπεραρκετά.
    Συνεπώς είμαι υπέρ της ταχύτερης εξέλιξης υπαλλήλων που έχουν εισαχθεί στο δημόσιο με αξιοκρατικές διαδικασίες, ειδάλως καταλήγουμε στο γνωστό φαινόμενο της ισοπέδωσης, όλοι σ’ όλα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 09:28 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ

    Για όσους εξισώνουν τα Πανεπιστημιακά Πτυχία με τα Πτυχία των ΑΤΕΙ -πλέον- θεωρώντας ως μόνο κριτήριο τα έτη προϋπηρεσίας (γιατί αυτό μόνο έχουν να προτάξουν ως επιχείρημα) επιτέλους για μια φορά θα πρέπει να δουν κατάματα το ζήτημα όχι με ποσοτικά αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά αρχής γενομένης με το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν στα ΑΕΙ σε σύγκριση με εκείνους που εισάγονται σε αντίστοιχες σχολές των ΤΕΙ.

    Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών των Πανεπιστημιακών Σχολών, το είδος και η ποιότητα των συγγραμμάτων που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια (δίτομα και τρίτομα βιβλία χιλιάδων πολλές φορές σελίδων για ένα μόλις μάθημα) σε σύγκριση με τα εγχειρίδια τα οποία παραδίδονται στους σπουδαστές των ΤΕΙ, τα οποία κανείς δεν έχει αξιολογήσει -συνήθως πρόκειται για κακές μεταφράσεις ξενόγλωσσων βιβλίων που δε βρίσκουν καμία εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.
    Για να μη μιλήσω για την ποιότητα των διδασκόντων στα ΤΕΙ όπου πολλές φορές δεν είναι ούτε καν κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων. Ελάχιστοι είναι κάτοχοι διδακτορικών. Τα περισσότερα τμήματα σε σχολές ΤΕΙ της Περιφέρειας έβαλαν λουκέτο ή κάποια άλλα παρά λίγο να κλείσουν γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα οι διδάσκοντες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πλέον του 80% του διδακτικού προσωπικού επρόκειτο για Καθηγητές Εφαρμογών. Κι αν είναι κάποιοι οι οποίοι δεν επιθυμούν την αξιολόγηση αυτοί είναι οι διδάσκοντες σε τμήματα ΤΕΙ -ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ-. Πολλοί απ΄ αυτούς θησαύρισαν με τα προγράμματα ΕΣΠΑ συμπληρώνοντας φόρμες με ψευδή στοιχεία.

    Συνυπολογίζοντας, λοιπόν, τα ανωτέρω όταν κανείς καλείται να αξιολογήσει ένα πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα πρέπει να πριμοδοτήσει περαιτέρω τη διαφορετικότητά τους -ως προς την ποιότητα- ανοίγοντας κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των πτυχίων καθώς και να δώσει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στα πτυχία των ΑΕΙ.

    ΆΛΛΩΣΤΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΕΙ -κ. ΥΠΟΥΡΓΕ- γνωρίζετε να έχουν ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΑΝΩ από 8,5;

    Και στην αντίπερα όχθη πόσους αποφοίτους ΤΕΙ ξέρετε που έχουν πτυχίο 9,5 -10; Σας πληροφορώ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙ. Και σας προκαλώ να το ελέγξετε.

    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ -ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ.

    Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πάψουμε οι γονείς να ξοδεύουμε χρήματα με το τσουβάλι σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά μας σε Πανεπιστήμια. Θα ήταν καλύτερα -μη ξοδεύοντας ούτε ένα ευρώ- να τα γράφουμε σε Δευτεροβάθμιες και Μεταδευτεροβάθμιες σχολές. Και εξηγούμε.
    Αρκετοί από εσάς θα γνωρίζετε ότι τα πτυχία των αποφοίτων Σχολών Νοσηλευτικής Νοσοκομείων (ΕΠΑΣ -τώρα ΔΙΕΚ) όπως του Ελληνικού Ερυθρού σταυρού, Ευαγγελισμού κ.α στην πορεία ισοτιμήθηκαν με τα ΚΑΤΕ -χωρίς καμία περαιτέρω εκπαίδευση. Τα ΚΑΤΕ ήταν οι πρόδρομοι των ΤΕΙ τα οποία πλέον έχουν ισοτιμηθεί με τα ΑΕΙ. Επομένως υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι τέτοιων μεταδευτεροβάθμιων σχολών οι οποίοι είναι Προϊστάμενοι έως και Προϊστάμενοι Διεύθυνσης και Γενικής Διεύθυνσης ακόμη και τα πτυχία τους είναι ισάξια με εκείνα συναδέλφων τους οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης Σχολής ΕΠΑΣ επέλεξαν να φοιτήσουν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα και πλέον διεκδικούν την ίδια θέση -χωρίς κανένα προβάδισμα πέραν του ενός έτους-.

    Πόσο δίκαιο κρίνετε ότι είναι αυτό το Σύστημα Αξιολόγησης κύριε Υπουργέ;

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 09:41 | Γιάννης Κ.

    Επίσης, προφανώς λόγω προχειρότητας, τροποποίουνται μόνο τα άρθρα 80 και εξής του Υπαλληλικού Κώδικα, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη τροποποίηση στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων. Θα πρέπει επομένως να προστεθούν τα ανάλογα εδάφια με την τροποποίηση των αντίστοιχων παραγράφων του ν. 3584/2007.

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 09:32 | Γιάννης Κ.

    Υπέρμετρη εύνοια για τους πτυχιούχους της Ε.Σ.Δ.Δ.Α.. ΟΚ, κατανοητή η κατάραξη στο βαθμό Β’, αλλά ως εκεί! Αποτελεί πρόκληση ο χρόνος φοίτησης στην Ε.Σ.Δ.Δ.Α. υπολογίζεται ως πλεονάζων χρόνος στο Β΄ βαθμό και να προσμετράται ένα επιπλέον έτος στον ίδιο βαθμό για τους αριστούχους. Θα έλεγε κανείς ότι κάποιος απόφοιτος με «προσβάσεις» έχει κάνει δουλειά!

  • 8 Δεκεμβρίου 2015, 09:33 | Kiki Sarantoni

    Και στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά μόνο στον 3528/2007. Δεν αναφέρεται στον 3584/2007 ΚΚΔΚΥ. Δεν θα ισχύσει για τους δημοτικούς υπαλλήλους;

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 23:57 | Γιαννης (προεδρος υπηρεσιακου συμβυλιου οτα)

    Ειναι δυνατον να μην συμπεριλαμβανονται οι ΟΤΑ? Αν δεν καταταχθουν οι υπάλληλοι ΟΤΑ με τα νεα κριτηρια στην ουσία δεν μπορουν να επιλεγουν στο Εθνικο Μητρωο Επιτελικω Στελεχών αφου δεν υπαρχουν υπαλληλοι ΟΤΑ με βαθμό Α με την παλαια καταταξη

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 15:22 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ.

    Γενικά θεωρώ ότι το Νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι παρατηρήσεις μου είναι οι κάτωθι:
    1. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στον χρόνο προυπηρεσίας προσμετρώνται και τα 2 ή 6 χρόνια του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος αντιστοίχως κι έτσι σε περίπτωση κρίσεων για τις θέσεις Προισταμένων Τμημάτων κ.λ.π να μην ισχύουν 2 μέτρα και 4 σταθμά ανάλογα με την ερμηνεία του Νόμου από αρμόδιους υπαλλήλους των Γραφείων Προσωπικού ή κατά την κρίση των αντίστοιχων Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Έτσι δεν είναι δυνατό σε διαφορετικούς φορείς του ίδιου Υπουργείου σε άλλους υπαλλήλους να αθροίζονται στα έτη προυπηρεσίας και τα 2 ή 6 έτη επιπλέον σπουδών και σε άλλους υπαλλήλους όχι, επειδή ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει το γράμμα του Νόμου.
    2. Επιπλέον, η αξιολόγηση των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων θεωρώ ότι είναι μέγα ζήτημα. Υπάρχουν μεταπτυχιακά στα οποία δίνονται εξετάσεις σε κάποια μαθήματα, οι υποψήφιοι περνούν από συνέντευξη και τελικά γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων. Σε κάποια μεταπτυχιακά αρκεί η συνέντευξη για να επιλεγείς. Αρκετοί από τους κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος συγκεκριμένων Τμημάτων κάποιων Ιδρυμάτων -εφόσον μάλιστα επελέγησαν με μόνο κριτήριο την συνέντευξη και βεβαίως και το πορτοφόλι τους- δε γνωρίζουν ούτε κάποια ξένη γλώσσα ούτε τη χρήση Η/Υ αλλά παρόλα αυτά παραδίδουν -έστω και μετά κόπων και βασάνων- εργασίες με τη βοήθεια κάποιων διαθέσιμων να συνεισφέρουν -με το αζημίωτο βεβαίως-. Έτσι όλοι οι -έχοντες χρήματα- υπάλληλοι μπορούν να γίνουν κάτοχοι τέτοιων διπλωμάτων κι ενώ αδυνατούν να συντάξουν έστω κι ένα έγγραφο προωθούνται σε θέσεις Προισταμένων εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης των μεταπτυχιακών διπλωμάτων και να μη μοριοδοτούνται τόσο όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα όσο και όλοι οι κάτοχοί τους εξίσου.

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 14:50 | Δώρα

    Στην υπό αντικατάσταση με το άρθρο 25 παράγραφο 4 του άρθρου 82 του ν.3528/2007, πέραν των κατόχων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος σπουδών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξή τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 13:35 | Σωτήρης Α.

    Δυστυχώς, αυτό που εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος διαβάζοντας τα σχόλια για το παρόν άρθρο είναι ότι υπάρχουν δύο μεγάλα ζητήματα που, μεταξύ άλλων, εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης:

    1.Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι προϊστάμενοι επιλέγονται με λάθος τρόπο και με μη αξιοκρατικά κριτήρια. Αυτό οδηγεί στη διαπίστωση ότι οι νέοι προϊστάμενοι που θα αναλάβουν δεν θα έχουν την εμπιστοσύνη των υφισταμένων τους.

    2.Κάθε υπάλληλος θα επιθυμούσε ένα νομοσχέδιο με μοριοδότηση που να εξυπηρετεί ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ συμφέροντα. Δεν τον ενδιαφέρει η βελτίωση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού αλλά το πώς μία μέρα θα γίνει τμηματάρχης, διευθυντής κ.ο.κ. Όταν ο καθένας κοιτάει το μικρό του συμφέρον η ΟΜΑΔΑ δεν πάει πουθενά.

    Σε ό,τι αφορά στο βαθμολόγιο αξίζει να γίνουν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

    1.Ενώ είναι ξεκάθαρο στο τι εξυπηρετεί ο Α’ βαθμός (δεξαμενή επιλογή προϊσταμένων διαφόρων βαθμίδων) δεν είναι ξεκάθαρο σε τι εξυπηρετούν οι υπόλοιποι βαθμοί (Β’ έως και Ε’).

    2.Παρατηρείται διαφοροποίηση στη ελάχιστη διάρκεια παραμονής σε κάθε βαθμό ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα του υπαλλήλου ΥΕ/ΔΕ/ΤΕ/ΠΕ. Πολύ καλώς. Από τα σχόλια προκύπτει ότι οι χαμηλότερες βαθμίδες (ΔΕ) φαίνεται να εκτιμούν ότι ένα από τα σημαντικότερα προσόντα ενός ΔΥ είναι η εμπειρία / προϋπηρεσία του. Οπότε μέχρι να φθάσουν στο βαθμό Α μαζεύουν αρκετά χρόνια εμπειρίας κι έτσι θα είναι ικανοί, σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζουν, να διοικήσουν. Επιπρόσθετα, υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση μεταξύ ΤΕ και ΠΕ. Πρόκειται για ένα χρόνο στην μετάβαση από το βαθμό Γ’ στο Β’. Με δεδομένο ότι παλαιότερα η διάρκεια σπουδών στα ΤΕΙ ήταν τριετής (και όχι τετραετής όπως σήμερα) η διαφοροποίηση έχει μία λογική. Το επίπεδο των σχολών ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν μπορεί να μπει σε απόλυτη σύγκριση αλλά κατά μέσο όρο το επίπεδο των ΑΕΙ είναι κάπως καλύτερο.

    Σε ό,τι αφορά στα επιπλέον τυπικά προσόντα επιχειρείται από πολλούς σχολιαστές μία σύγκριση μεταξύ μεταπτυχιακών, διδακτορικών και αποφοίτησης από την ΕΣΔΔΑ.

    Κάποιοι υπονοούν ότι μεταπτυχιακό και διδακτορικό παίρνει όποιος έχει οικονομική άνεση. Λοιπόν, δεν είναι ακριβώς έτσι. Εγώ έχω δύο μεταπτυχιακά και δεν πλήρωσα για κανένα, ενώ παράλληλα εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα βέβαια, υπάρχει το φαινόμενο όπου δημόσιοι υπάλληλοι προσβλέποντας στα μόρια που θα πάρουν να «αγοράζουν» μεταπτυχιακό από το ΕΑΠ συνήθως ή και αλλού με πληρωμένες εργασίες, πτυχιακές και πιέσεις και παρακάλια στις αντίστοιχες εξεταστικές περιόδους. Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει και εισακτέους στο Δημόσιο με ΑΣΕΠ οι οποίοι μάζευαν τυπικά προσόντα για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη μοριοδότηση για τους διαγωνισμούς με προτεραιότητα και επιθυμούν να συνεχίσουν με το ίδιο modus operandi να ανελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία. Ωστόσω θέλω να πιστεύω ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν αποτελούν την πλειοψηφία.

    Οι έχοντες μεταπτυχιακό τίτλο εισάγονται στο βαθμό Γ’ (κερδίζουν 2 χρόνια) και οι έχοντες διδακτορικό στο Β’ (κερδίζουν 7 χρόνια). Πολύ καλώς. Το Δημόσιο επιθυμεί την ταχύτερη προώθηση μορφωμένων ανθρώπων που όσο υπολείπονται σε εμπειρία (που έχουν πολλή οι ΔΕ) υπερτερούν σε γνώσεις και υπόβαθρο.

    Στη συνέχεια, η αποφοίτηση από την ΕΣΔΔΑ. Υπάρχουν πολλοί που συγκρίνουν την αποφοίτηση από την ΕΣΔΔΑ με την κατοχή ενός μεταπτυχιακού και μάλιστα τη θεωρούν υποδεέστερη ακαδημαϊκά. Αξίζει να παρατηρηθούν τα ακόλουθα:

    1.Η ΕΣΔΔΑ δεν είναι ακαδημαϊκό ίδρυμα, δεν είναι Πανεπιστήμιο ή εκπαιδευτικός οργανισμός. Για το λόγο αυτό δεν έχει ακαδημαική αναγνώριση αλλά ούτε και την επιδιώκει. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Ο σπουδαστής της σχολής είναι εργαζόμενος. Συνεπώς η σύγκρισή της με μεταπτυχιακό δεν έχει νόημα.

    2.Σκοπός της ΕΣΔΔΑ είναι η παραγωγή στελεχών που θα αναλάβουν διοικητικές αρμοδιότητες. Για το λόγο αυτό καλείται «παραγωγική σχολή» του Δημοσίου. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύονται από το Δημόσιο για να αναλάβουν θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο. Συνεπώς θεμιτό θα ήταν να έχουν προτεραιότητα στην επιλογή προϊσταμένων και καλώς προάγονται άμεσα στο βαθμό Β’ με πλεονάζοντα χρόνο.

    3.Η εισαγωγή στην ΕΣΔΔΑ γίνεται με (πολύ σκληρό) δημόσιο γραπτό διαγωνισμό στον οποίον δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και ανεξάρτητα από τα να έχουν ένα ή οκτώ μεταπτυχιακά διαγωνίζονται από κοινή βάση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στον τελευταίο διαγωνισμό (2013) εισήχθησαν 98 άτομα εκ των οποίων τρείς (3) μόλις ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Νομίζω το στατιστικό αυτό λέει πολλά σε όσους θέλουν να καταλάβουν. Οι τιμητές της ΕΣΔΔΑ καλό θα ήταν να δοκιμάσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ώστε να αποκτήσουν ίδια εμπειρία.

    Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό, και είναι φανερό ότι οι σχεδιαστές του νομοσχεδίου το έχουν κατανοήσει, ότι η βαθμολογική ανέλιξη δεν είναι επιβράβευση των κόπων μας ούτε έπαθλο. Είναι μία προσπάθεια της διοίκησης να επιτύχει αποτελεσματικότερη διοίκηση παράλληλα με την επιβολή αξιοκρατικότερων μεθόδων επιλογής. Υπάρχουν ατέλειες, αστοχίες και συμβιβασμοί αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 12:54 | Αιμίλιος Ριζογιάννης

    Η εξέλιξη από βαθμό σε βαθμό είναι πολύ γρήγορη. Με την πρώτη εφαρμογή του νόμου, όλοι θα βρεθούν με Α βαθμό.
    Στην παρ. 80.4 λέει ότι ο κάτοχος διδακτορικού (που θα είναι και ΠΕ) εισέρχεται με Β βαθμό, άρα έχει «κερδίσει» 2+5 = 7 χρόνια.
    Στην παράγρ.82.4 λέει ότι για τον κάτοχο διδακτορικού ο χρόνος εξέλιξης μειώνεται συνολικά κατά 6 έτη.
    Το 7 δεν είναι ίσο με το 6, εκτός κι αν εννοεί πως κερδίζει 7+6=13 χρόνια, άρα παίρνει κατ’ ευθείαν το βαθμό Α.

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 09:53 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ Γ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕ Ή ΤΕ ΑΛΛΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 150 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΗΛ. ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΕ ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕ Ή ΤΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΕΙΑΡΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ 20% ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΔΟΧΕΣ. ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΩ ΠΑΡΑ Η ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑ ΤΟ ΕΑΠ. Η ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΤΟΣΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ 20% ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 08:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σχετικά με την συνάφεια θέσης, πτυχίων και μεταπτυχιακών που θέτει και ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ θέλω να σας επιστήσω το εξής πραγματικό από ΟΤΑ στον οποίο υπηρετώ. έχω πτυχιο και δύο μεταπτυχιακά και τεράστια εμπειρία (η οποία φαίνεται στον υπηρεσιακό μου φάκελο) και τοποθετήθηκα προιστάμενος σε άσχετο με το αντικείμενο τμήμα. Επίσης άλλαξα τρεις φορές τμήματα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Γενικά η συνάφεια για έναν ΟΤΑ είναι σχετικό γιατί εκεί π.χ που είσαι προιστάμενος σε τμήμα μελετών μπορεί να γίνεις προιστάμενος σε ΚΕΠ με απόφαση Δημάρχου. Πιστεύω πως κάποιοι όταν αναφλερονται σε συναφή δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα (τουλάχιστον για τους ΟΤΑ οι οποίοι επιπλέον έχουν οργανισμούς υπηρεσίας της πλάκας)

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 08:57 | Πελίας Λυμπερόπουλος

    Προσωπικά θεωρώ παράλογα υπερβολική την πριμοδότηση που εισάγεται με το συγκεκριμένο άρθρο, σε ότι αφορά στην βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και εις βάρος των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και αυτών με υψηλά προσόντα, δηλάδη τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Ασφαλώς και πρέπει οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔ να πριμοδοτούνται, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστά απαγορευτική εν τοις πράγμασι την κάταληψη θέσεων ευθύνης από τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, δεδομένου ότι, αν ισχύσουν ως έχουν οι διάταξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔ θα έχουν πάντα προβάδισμα σε ότι αφορά την βαθμολογική τους εξέλιξη και την κάταληψη θέσεων Προϊσταμένων.Εξάλλου, σε συνέχεια των παραπάνω, μου δημιουργείται η απορία σε τι μπορεί να υπερέχει ένας απόφοιτος της ΕΣΔΔ, ως προς τα τυπικά προσόντα, σε σχέση με έναν απόφοιτο Πανεπιστημιακής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή κατόχου μεταπτυχιακο΄του στο αυτό αντικείμενο, ώστε να λαμβάνει τέτοια υπερβολική βαθμολογική πριμοδόδοτηση. Επομένως, θεωρώ ότι το λογικό θα ήταν η κατάταξη των αποφοίτων της ΕΣΔΔ στον βαθμό Γ΄ και όχι στον Β΄ και η διετής φοίτηση στην ΕΣΔΔ θα θεωτρείται ομοίως ως πλεονάζων στον Γ΄ βαθμό και όχι στον Β΄.

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 00:20 | ΤΣΙΑΚΟΣ

    Μήπως θα έπρεπε να ισχύσει διαφορετικό καθεστώς για ΠΕ πενταετούς φοίτησης(π.χ Πολυτεχνείο) με προσαύξηση χρόνου κατά ένα έτος ή με υπολογισμό του ως μεταπτυχιακό ενός έτους?

  • 6 Δεκεμβρίου 2015, 19:42 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Τι θα γίνει με αυτούς που συμπληρώνουν χρόνο για προαγωγή απο 1/1/102016 έως 30/4/16 ? Πρέπει να προβλεθφεί στις μεταβατικές διατάξεις

  • 6 Δεκεμβρίου 2015, 18:43 | dimitris

    Προτείνω οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔ να πριμοδοτούνται περισσότερο. Συγκεκριμένα να κατατάσσονται στον Α΄ βαθμό. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της σχολής. Η παραγωγή στελεχών ταχείας εξέλιξης στο δημόσιο τομέα.

  • 6 Δεκεμβρίου 2015, 18:43 | Κατερίνα

    Δεν ισχύει για τους υπαλλήλους Δήμων;

  • 6 Δεκεμβρίου 2015, 10:30 | ανώνυμος

    Βλέπουμε για πολλοστή φορά πως γίνεται σαφέστατη διάκριση των κατηγοριών ΠΕ/ΤΕ σε ότι αφορά τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσιακής εξέλιξης, Ενώ οι νόμοι του κράτους έχουν θεσπίσει την ισότητα των δύο κατηγοριών ως ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Παραβιάζονται βασικές αρχές του Συντάγματος και ΔΕΝ εφαρμόζεται η ισχύουσα κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, παρατηρούμε το εξής φαινόμενο στις δημόσιες υπηρεσίες να απαιτείται »λέει» κατηγορία ΠΕ για την κατάληψη μιας θέσης και ΟΧΙ ΤΕ της ίδιας ειδικότητας άσχετα με την Ισότητα των κατηγοριών αλλά, υπάρχει και το άλλο οξύμωρο ότι ο υποψήφιος ΤΕ να κατέχει Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό και να μην μπορεί να καλύψει την θέση επειδή »λέει» δεν είναι ΠΕ πόσο μάλλον που με τα σημερινά δεδομένα εισάγονται υποψήφιοι σχεδόν ελεύθερα στα Πανεπιστήμια με βαθμολογίες σχεδόν μηδενικές. Δηλαδή κάποιος που είχε την »ατυχία» πριν 20 έτη να τελειώσει ΑΤΕΙ αλλά τώρα είναι δημόσιος υπάλληλος αυξημένων προσόντων με μεταπτυχιακό και διδακτορικό »λέει» δεν είναι ισότιμος με έναν ΠΕ και »λέει» δεν πρέπει να εξελίσσεται το ίδιο και »λέει» πρέπει να παίρνει και χαμηλότερο μισθό. Επιτέλους δείτε τι ισχύει παγκοσμίως δλδ ότι κάποιος βρίσκεται στο επίπεδο και κατηγορία εκπαίδευσης του τελευταίου του πτυχίου. Δεν μπορεί κάποιος που τελείωσε ΑΤΕΙ και Μεταπτυχιακό ή και Διδακτορικό να είναι στο δημόσιο κατώτερος από έναν απλό ΠΕ. Προτείνω, Νέα ανώτατη κατηγορία εκπαίδευσης στον Δημόσιο Τομέα »Αυξημένων Ειδικών Προσόντων» για κατόχους Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών τίτλων οι οποίοι να προηγούνται των άλλων κατηγοριών.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 16:22 | Αλέξανδρος

    Αν έχετε καταλάβει όλοι μας έχουμε παγιδευτεί στη φιλοσοφία του προηγούμενου νόμου. Όπως το έχουμε καταλάβει όσοι υπάλληλοι έχουν 13 χρόνια υπηρεσίας θα καταταγούν στον Α΄βαθμό. Ε! και λοιπόν; από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύνδεση του βαθμού με το μισθολόγιο αυτό είναι εν μέρη αδιάφορο επειδή οι θέσεις προισταμένων είναι συγκεκριμένες σε αριθμό και οι κάτοχοι τίτλων υπερδιπλάσιοι.
    Το ζητούμενο είναι το εξής και νομίζω αυτό είναι που πρέπει να δούμε: οι κάτοχοι μεταπτυχιακών /διδακτορικών θα ανέβουν κανένα μισθολογικό κλιμάκιο ώστε να ανέβει και ο μισθός; θα ήθελα πολύ να δει το υπουργείο αυτή την παράμετρο ώστε να μην πάνε χαμένα τόσα χρόνια σπουδών και προσπαθειών.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:16 | Petros

    Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ της μοναδικής σχολής παραγωγής στελεχών ταχείας εξέλιξης που πέτυχαν στον πιο απαιτητικό διαγωνισμό, θα πρεπει να εχουν παραπάνω πριμοδότηση. Πάρτε το παράδειγμα της γαλλικής ΕΝΑ, όπου απο εκεί προέρχεται όλη η διοικητική ελίτ της χώρας και εχει, κατα κοινή ομολογία, το καλύτερο σύστημα διοικητικής οργάνωσης..

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:21 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ Ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ:Ή ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 80 Ή ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 82 ΔΗΛΑΔΗ Ή ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Β΄ ΒΑΘΜΟ(Ή ΣΤΟ Γ’ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ )Ή ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ 6 Ή 2 ΕΤΗ.ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 19:55 | vagelis

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΔΔ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΣΧΕΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 18:10 | Κωστης Γαλανης

    Βηματα προς περισσοτερη αξιοκρατια στο δημοσιο τομεα.
    α) Πριμοδοτηση κατά σειρα προτεραιότητας στους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ με ανοιγμα της ψαλιδας και μπονους στους κατοχους μεταπτυχιακών και διδακροτικων
    β) Ελεγχος στους φακελους των υπαλληλων για τυχον πλαστα πτυχια και πριμοδοτηση σε οσους μπηκαν με ΑΣΕΠ
    Γενικα πιστευω το νομοσχεδιο είναι στη σωστη κατευθυνση

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 17:12 | Νικόλαος Γαλανόπουλος

    Πολύ καθαρό σύστημα. Πρώτη φορά συνδέεται έτσι με αξιολόγηση. Μπράβο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 16:02 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕ….ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ….ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ!! ΟΠΩΣ δλδ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ..ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ή ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ???…ΑΥΤΟΣ δλδ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΝΜΩΣΕΙς 4 ΕΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ?? ΜΟΝΟ Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΧΕΙ??…Ή ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕς ΓΝΩΣΕΙς ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ ΤΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ??? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕς ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 14:38 | Γιωργος

    Πιστευω οτι οι υπαλληλοι κατηγοριας ΠΕ θα πρεπει να εχουν γρηγοροτερη εξελιξη και απο αυτους της κατηγοριας ΤΕ. Επισης νομιζω ειναι πολυ σημαντικο να λαμβανεται υποψιν ο τροπος εισαγωγης στο δημοσιο, αυτοι που μπηκαν με ΑΣΕΠ (και κυριως με γραπτους διαγωνισμους) να εχουν καλυτερη εξελιξη σε σχεση με τους αλλους. Επιπλεον οι κατοχοι μεταπτυχιακων να πριμοδοτουνται παραπανω και να λαμβανονται υποψιν τα χρονια φοιτησης του βασικου τιτλου σπουδων, π.χ. οι αποφοιτοι 5ετους φοιτησης να εχουν καποιο πλεονεκτημα σε σχεση με τους 4ης φοιτησης. Αυτα που προτεινω πιστευω θα ειναι το εναυσμα για περισσοτερη αξιοκρατια στο δημοσιο