Άρθρο 4

Το άρθρο 7 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 7

Διαδικασία πολιτογράφησης
1. Ο δήμος ή η κοινότητα εξετάζει την πληρότητα των δικαιολογητικών και διαβιβάζει την αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά στην αρμόδια για θέματα ιθαγένειας υπηρεσία της Περιφέρειας, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 για την περαιτέρω εξέταση της αίτησης. Αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας απορρίπτει την αίτηση.
2. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας προβαίνει στην εξέταση της αίτησης, τηρώντας την προτεραιότητα κατάθεσης. Κατά την εξέταση, η υπηρεσία ζητεί αυτεπαγγέλτως πιστοποιητικό ποινικού μητρώου για δικαστική χρήση και πιστοποιητικό μη απέλασης. Στη συνέχεια, ο φάκελος διαβιβάζεται στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του ενδιαφερομένου, η οποία διαθέτει αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών για να διαβιβάσει τη γνώμη της, εφόσον το κρίνει αναγκαίο .
3. Μετά την εξέταση του φακέλου, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας καλεί τον αλλοδαπό σε συνέντευξη, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης, προκειμένου η Επιτροπή να διατυπώσει γνώμη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν. Πριν ή και κατά την προσέλευσή του ενώπιον της Επιτροπής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει ενώπιον αυτής στοιχεία πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ή όποια άλλα στοιχεία κρίνει ο ίδιος χρήσιμα για τη διαμόρφωση άποψης σχετικά με την ύπαρξη δεσμών με τη χώρα.
4. Στη συνέχεια, με την αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής Πολιτογράφησης, ο φάκελος διαβιβάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
5. Η κλήση του αλλοδαπού σε συνέντευξη γίνεται με απόδειξη. Μη εμφάνισή του δικαιολογείται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης μη εμφάνισης, η αίτηση πολιτογράφησης απορρίπτεται από τον Υπουργό».

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:43 | ΙΧ

    «Ο δήμος ή η κοινότητα εξετάζει την πληρότητα των δικαιολογητικών και διαβιβάζει την αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά στην αρμόδια για θέματα ιθαγένειας υπηρεσία της Περιφέρειας, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 για την περαιτέρω εξέταση της αίτησης »

    Συγνώμη αλλά ως φορολογούμενος πολίτης δηλώνω ευθαρσώς ότι υποτιμάτε την νοημοσύνη μας με την συγκεκριμένη γενικόλογη διατύπωση.Δεν γνωρίζετε ότι το 90% των παράνομων πράξεων στον τομέα των ελληνοποιήσεων αλλά και των αδειών παραμονής ξεκινά από τους Δήμους και τα οικεία Τμήματα Αλλοδαπών.Υποεπανδρωμένα αριθμητικώς, παντελώς άσχετα επιστημονικώς (οι περισσότεροι είναι απλοί υπάλληλοι ΔΕ,χωρίς γνώσεις ξένων γλωσσών,στελεχωμένα με παλιές καραβάνες των Δήμων με προνομιακές σχέσεις με την εκάστοτε Δημαρχιακή Αρχή (γι’αυτό άλλωστε είθισται να αλλάζουν πόστο τους με το τέλος της θητεία του κάθε Δημάρχου), τα Τμήματα Αλλοδαπών του κάθε Δήμου αποτελούν διαρκή πηγή ανασφάλειας για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα.
    Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνεται από Ανεξάρτητη Αρχή, εντελώς αποκομμένη από τα δημοτικά τεκταινόμενα, αποτελούμενη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ από Νομικούς με παγία αντιμισθία(εργαζόμενους ΜΟΝΟ σε αυτό το αντικείμενο και χωρίς παράλληλη δικηγορική ενασχόληση) , οι οποίοι θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό ετήσιο αυστηρό έλεγχο πόθεν έσχες.
    Η οποιαδήποτε περαιτέρω διασύνδεση νυν (και δη τοπικών)δημοτικών ή δημοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ναρκοθετεί εκ προοιμίου την οποιαδήποτε προσπάθεια διαφάνειας.
    Επίσης, όσο εκκρεμεί η πλήρης μηχανογράφηση και η online διασύνδεση όλων των σχετικών υπηρεσιών (Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία, ΕΛΑΣ, Υπουργείο Εσωτερικών, Τπουργείο Δικαιοσύνης κτλ) ματαιοπονούμε και απλώς αποδεχόμαστε την υφιστάμενη αδιαφάνεια και διαφθορά που συντηρεί και γιγαντώνει όλες τις τοπικές ή συντεχνιακές μαφίες.
    Ουδείς αλλοδαπός δικαιούται να λάβει αποδεικτικό ότι κατέθεσε νομίμως τα χαρτιά του, εαν πρωτίστως δεν ελεγχθεί (και μάλιστα με σχετική ενυπόγραφη πιστοποίηση του αρμοδίου υπαλλήλου) φορολογικώς, νομικώς, ασφαλιστικώς κτλ
    Το 99% των υποθέσεων των παρανόμων αλλοδαπών «τακτοποιείται» διότι υπάρχουν επίορκοι ελεγκτές.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 16:20 | Leda-P

    Όπως έχουν προτείνει και άλλοι σχολιαστές, καλό είναι να επωφεληθούμε των καλών πρακτικών άλλων χωρών. Ο χρόνος, άλλωστε, έχει δείξει ότι κάθε χώρα (που όντως αντιμετώπιζε έντονο μεταναστευτικό φαινόμενο) και αρχικά επέλεξε τον κατακερματισμό της διαδικασίας, κατέληξε να συστήνει μετά από έτη έναν ειδικό φορέα – Υπηρεσία Μεταναστών ή Αλλοδαπών. Άλλως εμφανίζονται κρούσματα ταλαιπωρίας των ανθρώπων και φυσικά αδιαφάνειας, ενώ ο χρόνος ελέγχου των αιτήσεων πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο σε κάθε νέα αίτηση… Προτείνεται να ελέγξετε το Σχετικό γραφείο των Η.Π.Α., αλλά και αυτό της Νορβηγίας (www.udi.no). Θα βρείτε πολλά καλά παραδείγματα προς μίμηση.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 16:54 | Ιάσονας Χατζηθεοδώρου

    Παράγραφος 3:

    Διαγραφή της φράσης ‘την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.’

    Η επάρκεια της γλώσσας θα πρέπει να πιστοποιείται αποκλειστικά με γραπτό και προφορικό διαγωνισμό (σε υψηλό επίπεδο) στα πρότυπα αντίστοιχων πιστοποιήσεων άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών και όχι από επιτροπή, όπως θα ορίσει νόμος του Υπουργού Παιδείας. Θα πρέπει να προβλέπεται επίσης υποχρεωτική φοίτηση σε βραχυπρόθεσμες μαθητείες (του Υπουργείου Παιδείας με χρήση των σχολείων, ΤΕΙ και ΑΕΙ και όχι με ιδιωτικά φροντιστήρια…) βασικών εννοιών του ελληνικού δικαίου, συντάγματος και πολιτικής ιστορίας.

    Τίθεται ζήτημα αμεροληψίας της επιτροπής καθώς και των αδιευκρίνιστων κριτηρίων απόρριψης και αποδοχής της αίτησης τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση Αιτιολόγησης. Πρέπει να προβλεφθεί περίπτωση εξαίρεσης προσώπου της επιτροπής όπως και στα δικαστήρια. Προαιρετική παρακολούθηση της διαδικασίας από οικείο πρόσωπο του αιτούντος, ακόμη και δικηγόρο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:51 | Κώστας Μ.

    Γενική παρατήρηση: η διαδικασία αν και φαίνεται ότι δεν θα ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τον ενδιαφερόμενο, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα (βλ και αρ. 10).
    3. Η γνώμη της επιτροπής πολιτογράφησης είναι δεσμευτική για τον Υπουργό;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:52 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Επειδή η διαδικασια είναι πολύ χρονοβόρα με πολλά παράθυρα θα πρέπει για την

    Διαδικασία πολιτογράφησης
    1. Ο δήμος ή η κοινότητα να συγκεντρώνει και να εξετάζει την πληρότητα των δικαιολογητικών μαζι με πιστοποιητικό ποινικού μητρώου για δικαστική χρήση ,πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας , πιστοποιητικό μη απέλασης,βεβαίωση αστυνομικής αρχης περιφέρειας διαμονης οτι εχουν καταγραφει ολα τα στοιχεία,δακτυλικά αποτυπώματα του αλλοδαπού και δεν εχει εκκρεμότητα και τα διαβιβάζει με την αίτηση στην αρμόδια για θέματα ιθαγένειας υπηρεσία της Περιφέρειας,
    2. η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας προβαίνει στην εξέταση της αίτησης, τηρώντας την προτεραιότητα κατάθεσης και καλεί σε ενα μηνα αλλοδαπο
    3. Μετά την εξέταση του φακέλου, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας καλεί τον αλλοδαπό σε συνέντευξη, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης, προκειμένου η Επιτροπή να διατυπώσει γνώμη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν. Πριν ή και κατά την προσέλευσή του ενώπιον της Επιτροπής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει ενώπιον αυτής στοιχεία ή όποια άλλα στοιχεία κρίνει ο ίδιος χρήσιμα για τη διαμόρφωση άποψης σχετικά με την ύπαρξη δεσμών με τη χώρα.
    4. Στη συνέχεια, με την αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής Πολιτογράφησης, ο φάκελος διαβιβάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
    5. Η κλήση του αλλοδαπού σε συνέντευξη γίνεται με απόδειξη. Μη εμφάνισή του δικαιολογείται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης μη εμφάνισης, η αίτηση πολιτογράφησης απορρίπτεται από τον Υπουργό».

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:26 | θάνος

    Δεν είναι δυνατόν να «τσιμπάμε» σε έναν δήθεν χαζοχαρούμενο συναισθηματισμό, προκειμένω να μουσουλμανοποιήσουμε και Ασιατοποιήσουμε την πατρίδα μας προς χάριν των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Αμερικής,
    να ανακόψει δηλαδή τον δρόμο της Ρωσίας προς τις νότιες θάλλασσες και τον δρόμο της Ευρώπης προς τις πρώτες ύλες του τρίτου κόσμου, δημιουργώντας ένα ασιατο-ισλαμικό φράγμα.
    Δεν υπάρχει περίπτωση τα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης να το δεχτούν αυτό.
    Ούτε βέβαια και Ασιατικές υπερδυνάμεις (και πυρηνικές) όπως Πακιστάν και Τουρκία, να αφήσουν τα δεκάδες εκατομμύρια των μουσουλμάνων της νότιας Βαλκανικής χωρίς κάλυψη.
    Άρα μπροστά μας έχουμε την προοπτική ενός παγκοσμίου πολέμου, με αφορμή το νόμο Ραγκούση.
    Η Αμερική θέλει να σύρει όλους τους αντιπάλους της ( και την Ευρώπη) σε έναν αναμεταξύ τους πόλεμο.

    Εκτός από το κομματικό σας συμφέρον, επιτέλους για μια φορά σκεφτείτε και το μέλλον των παιδιών σας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:09 | Πολυζωιδης Πετρος

    ΕΛΛΗΝΑΣ είναι αυτός που έχει DNA Ελληνικό ,έχει γεννηθεί από Έλληνες.
    Κι εγώ μπορώ να πάρω άλλη υπηκοότητα ,Γερμανική,Γαλλική αλλά ποτέ δεν θα είμαι Γερμανός ή Γάλλος.
    Οποιος Επιθυμεί μπορεί να πάρει την Ελληνική Υπηκοότητα
    (ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ )αλλά αυτό δεν συμένει ότι είναι και Ελληνας.
    Στα χαρτιά θα είναι μόνο.

    Είναι καλύτερα να δείτε πως λειτουργεί το σύστημα στην Ευρώπη
    π.χ Γερμανία και μετά να προχωρήσουμε σ’αυτή τη διαδικασία.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:45 | Δάφνη Μ

    Αναφορικά με τη διαδικασία της πολιτογράφησης, θεωρώ ότι το να τεθεί τόσο σύντομη προθεσμία για την ολοκλήρωση της, θα αποβεί σε βάρος της ίδιας της διαδικασίας και τούτο γιατί εισάγεται για πρώτη φορά, η λειτουργία της Επιτροπής Πολιτογράφησης στην έδρα κάθε Περιφέρειας, που σημαίνει ότι η κάθε Περιφέρεια για την αρχική τουλάχιστον εφαρμογή του νόμου, δεν θα έχει την απαιτούμενη εμπειρία για την αξιολόγηση κάθε ενδιαφερόμενου που υποβάλλεται σε συνέντευξη. Το ανωτέρω σε συνδυασμό με τον αδιευκρίνιστα υψηλό αριθμό όσων θα υποβάλλουν αιτήματα για απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε «ασφυξία» των Υπηρεσιών αυτών. Το ζητούμενο δεν είναι να περιοριστούν οι αρμοδιότητες που ασκεί ως σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά η ασφάλεια της διαδικασίας και η πρόσδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αυτούς που πραγματικά έχουν τις απαραίτητες προς τούτο προϋποθέσεις. Παράλληλα κατά την άποψη μου, η γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής θα πρέπει να κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη για τη διατύπωση της γνώμης της Επιτροπής Μετανάστευσης. Είναι δε γνωστό, ότι ήδη οι αστυνομικές αρχές αντιμετώπίζουν προβλήματα στην καθημερινή άσκηση των βασικών αρμοδιοτήτων τους, αν σε αυτά προστεθεί και ο έλεγχος κάθε φακέλου πολιτογραφούμενου, καθίσταται σαφές ότι η προθεσμία των 4 μηνών σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα επαρκεί για την διατύπωση γνώμης. Όπως έχω ήδη αναφέρει και ανωτέρω, οι αστυνομικές αρχές κάθε τόπου, έχουν γνώση της δραστηριότητας κάθε αλλοδαπού που διαμένει στην περιφέρεια αρμοδιότητας τους, ειδικά όμως για τις κλειστές κοινωνίες και τις μικρές πόλεις, οπότε η γνώμη της αστυνομίας θα πρέπει να συνοδεύει σε κάθε περίπτωση το αίτημα της πολιτογράφησης.
    Τέλος η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας θα πρέπει να αποδεικνύεται με την κατοχή από τον αλλοδαπό, σχετικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας ή ακόμα με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης όπου οι αλλοδαποί θα εξετάζονται γραπτά τόσο στην γνώση της Ελληνικής γλώσσας, όσο και σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού και γεωγραφίας και θα τους χορηγείται ειδικό πιστοποιητικό για την πολιτογράφησή τους.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 04:20 | anastasios

    Ας πω τη γνώμη μου!

    Θεωρώ,
    πως όποιος άνθρωπος γεννιέται στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα να είναι Έλληνας
    κι όποιος αλλοδαπός, πρόσφυγας, μετανάστης, «λαθρομετανάστης»
    θέλει την Ελλάδα για πατρίδα πρέπει να έχει το δικαίωμα να είναι Έλληνας (τουλάχιστον να του δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξει – με προϋποθέσεις)

    Ποιοι είναι Έλληνες;
    «Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος.»
    έτσι λέει το Άρθρο 4 παρ. 3

    Χα Χα, ας γελάσουμε!

    Προσωπικά, θα εμπιστευόμουν πολύ περισσότερο έναν αλλοδαπό που θέλει να είναι Έλληνας, παρά έναν Δήμαρχο που έχει τη δυνατότητα να «πολιτογραφήσει Έλληνες»

    pls opengov.gr
    ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

    Ελέγξτε πρώτα (πιστοποιήστε τους)
    Πόσες Ελληνοποιήσεις έκαναν πριν από κάθε Δημοτικές εκλογές, ελέγξτε τα οικονομικά τους και υποχρεώστε τους να κάνουν «Ανοιχτή Διαβούλευση» με τους Δημότες.
    Μόνο αυτούς τους Δημάρχους να εμπιστευτείτε
    Τους ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ

    Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι οι «Έλληνες», οι «αλλοδαποί» ίσως να είναι η λύση!

    Ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, να μάθουν την Ελληνική γλώσσα κι Ιστορία, ασχέτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης ή τρόπου «εισόδου στη Χώρα»

    Δεν θέλουν όλοι να γίνουν Έλληνες!
    Δεν πρέπει όμως να τους εμποδίσουμε, να γίνουν αυτό που θέλουν !

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:17 | Ηλίας

    η ευεργετική διάταξη της παρ.2 του άρθρου 41 του νόμου 3731/08 με την οποία «οι ομογενείς αλλοδαποί δεν καλούνται σε συνέντευξη στην Επιτροπή πολιτογράφησης, πλην των περιπτώσεων εκείνων για τις οποίες ζητείται η παραπομπή από τον Υπουργό Εσωτερικών» καταργείται; Αν όντως έτσι έχει , τότε δημιουργούμε δύο κατηγορίες ομογενών από βόρεια Ήπειρο, αυτούς που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις της ανωτέρω διάταξης και τους άλλους με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου. Ποιά η σκοπημότητα της κατάργησης;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:03 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    Θα πρεπει να ελεγχεται κ το παρελθον του απο την χωρα προελευσης του της πρωτης συγγενειας του με τον τοπο καταγωγης του για οποιες αξιοποινες πραξεις .
    Ειμουνα οικονομικος μεταναστης σε χωρα της κεντρικης ευρωπης.
    Γιατη δεν ζητησα υποικοτητα εγω.
    δεν περασε ουτε μια στιγμη απο το μιαλο μου.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:36 | Κωνσταντίνος

    Με τι προσόντα ο δήμος θα εξετάζει τα αιτήματα ?Με το πόσους ψήφους θα κουβαλάει ο καθένας μαζί του?
    Μήπως είναι καλύτερα να πάμε μετανάστες σε κάποιο σοβαρό κράτος γιατί εδώ μας δουλεύουν.
    Θέλετε να καταπολεμίσετε την κονόμα των μεταναστών φορολογία 40% σε κάθε ευρώ που φεύγει απο την Ελλάδα μέσω τραπεζών και πάει σε γειτονικές και μη χώρες.
    Ολοι οι αλλοδαποί έχουν ξενοδοχεία και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στις χώρες τους με χρήμα το οποίο αποκτήσαν στην ψωροκώστενα και τα στέλνουν στις χώρες τους.
    Αξιοτιμοι Κύριοι
    Η Ελλάδα είναι μια σκακιέρα στην πρώτη σειρά μπροστά είναι οι στρατιώτες έλληνες πολίτες στην δεύτερη σειρα οι πύργοι και οι αξιωματικοί βουλευτές και υπουργοί και στο τέλος ο βασιλιάς και η βασίλισα εάν ο βασιλιάς χάσει τον στρατό του ( μην περιμένετε οι αλοδαποί που θα γίνουν ελληνες να ματώσουν για εσάς) τότε θα μείνει γυμνός και έρμεο τον εχθρόν του.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | Γιώργος Κυριακού

    Πώς καταφέρατε να σχεδιάσετε τόσο γρήγορα όλο το μηχανισμό που θα στηθεί (για τις αιτήσεις, συνεντεύξεις κτλ του αλλοδαπού) και δεν δείξατε τον ίδιο ζήλο για τους πυρόπληκτους της κατακαημένης Ελλαδίτσας;
    Κι ακόμα: όλοι αυτοί που θα απασχοληθούν στις εν λόγω διαδικασίες θα είναι stagiaires ή μόνιμοι υπάλληλοι;

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:47 | stayrula

    Πρέπει να συσταθεί κεντρική Υπηρεσία Μετανάστευσης κατά τα πρότυπα του Immigration Office των ΗΠΑ.

  • Νομίζω οτι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περίπτωση αυτών που εισέρχονται στην Ελλάδα με τα ανήλικα παιδιά τους, αλλά στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, δηλαδή οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες που εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους. Αυτή τους η ριψοκίνδυνη πράξη δείχνει να είναι μια ύστατη επιλογή απελπισίας. Η αποδοχή τους όμως από εμάς είναι δείγμα ανθρωπισμού και πολιτισμού.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 16:51 | basilis

    μην αγνοήσετε τους έλληνες αδερφούς του εξωτερικού

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:36 | Γακίδης Κώστας

    Όσο δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:57 | Γακίδης Κώστας

    Συμφωνώ. Ελπίζω να μην αφόρυτα γραφειοκρατική διαδικασία

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 08:49 | Σ.Δ.ΤΣΑΜΑΪΔΗΣ

    Να διευκρινησθούν επακριβώς τα δικαιολογητικά,
    (Νόμιμη Παραμονή, Πιστοποιητικό Γλώσσης, Πενταετής Ασφαλισμένη Εργασία, Υπεύθυνη Δήλωση μή Δίωξης κλπ κλπ),
    και ο φάκελλος να διαβιβάζεται απευθείας απο τον Δήμο/Κοινότητα στο Κεντρικό Τμήμα Αλλοδαπών και εκδόσεως Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.
    – Βεβαίωση εγκυρότητος απο την ως άνω Υπηρεσία και με προσωπική συνέντευξη, και τελική υπογραφή απο Υπουργό.
    – Με δυό λόγια : μείωση εξόδων γραφειοκρατίας

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 02:19 | ΜΑΝΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΑΚΟΣ

    Τα πράγματα είναι απλά. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ = ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    Αρνούμενη το δημοψήφισμα, η κυβερνηση εξισώνεται με

    λαθρέμπορους λευκής σαρκός, και άρα εκμεταλέυεται τους

    αλλοδαπούς όσο και οι προαναφερθέντες έμποροι και χειρότερα

    ακόμα.

    Γιατί ?: Όταν φερνεις ανθρώπους μαζικά επι 2 (δύο) δεκαετίες,

    και ποντάρεις στο ότι δίνοντας τους «κανα ψιλό» (πολιτική

    προηγούμενης δεκαετίας), και επιπλέον (στη σημερινή δεκαετία)

    τους δίνεις και ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ αποκτάς σταθερή εκλογική βάση

    ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ απο τους οποίους ξέρεις οτι δε

    θα έπερνες ούτε το 11% φηφοθηρικώς.

    Τι σε καθιστά αυτό «Κύριε» ?

    Σε καθιστά μήπως ανθρωπιστή? η απλα κυνηγό ψήφων, και

    εξασφαλιστή ενός υψηλότατου επιπέδου διαβίωσης των δικών σου

    απογόνων και ΜΟΝΟ. Εις βάρος όχι μόνο ενός Λαού, αλλά ενός

    αρχαίου και ιστορικού λαού του οποίου τη πολιτιστική και

    πολιτική νοοτροπία έχει υιοθετήσει σύσσωμη η δυτική κοινωνία

    ?

    Οι καινούργιοι «ιθαγενείς» θα περάσουν μερικές δεκαετίες

    μέχρι να φτάσουν να έχουν πάθει όσα εμείς οι γηγενείς από

    ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, και ΣΥΡΙΖΕΣ, και ΛΑΟΣ. Αφού στη συντριπτική

    πλειοψηφεία τους, είναι 20 χρόνια πιο πίσω σε πολιτιστικό-

    κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο καθημερινότητας. Άρα αποτελούν ενα

    ιδανικό εκλογικό σώμα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | ΚΑΡΑΤΣΟΣ

    ΝΑΙ ΑΛΛΑ Η ελληνική ιθαγενεια δεν πρεπει να δίνεται ακριτα. ΣΕ μια επιτροπη πρεπει να δηλώσουν 1) ΑΝ ΠΙΣΤΕΎΟΥΝ στην ισοτητα ανδρων-γυναικων 2) ΠΩς θα αντιδρασουν αν καποιος τους προκαλεσει για τη θρησκεια τους? 3) ΑΝ πιστεύουν στο δημοκρατικο πολιτευμα? Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιθαγενεια πρεπει ναναι επιβραβευση για τους τιμιους μεταναστες και ΟΧΙ ΝΑ σερνεται και να εκπορνευεται στυς περιξ της ομονοιας χωρους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:46 | Γιώργος Μάτσος

    Υπάρχει κατά τη γνώμη ένα σοβαρό σφάλμα, που έχει να κάνει με την απόρριψη του αναιτιολόγητου χαρακτήρα της απόρριψης. Λέει η κυβέρνηση ότι η κατάργηση του αναιτιολόγητου θα συμβάλει στο να τεθεί το ζήτημα της πολιτογράφησης υπό το κράτος δικαίου, δηλαδή, υπό το δικαστικό έλεγχο.

    Αυτό όμως είναι σφάλμα, και νομικό και θεσμικό. Υπάρχουν πολλά ζητήματα πολιτικής φύσης, που δεν μπορούν από τη φύση τους να τεθούν υπό το δικαστικό έλεγχο. Τίθεται, π.χ. υπό δικαστικό έλεγχο η κήρυξη πολέμου, η απόφαση για προσφυγή σε εκλογές, οι λεγόμενες «κυβερνητικές πράξεις», γενικότερα; Όχι. Η πολιτογράφηση μπαίνει μεν σε κάποιον τυπικό δικαστικό έλεγχο, αλλά όχι η αιτιολόγηση της απόρριψης της αίτησης, που εξομοιώνεται δηλαδή με κυβερνητική πράξη, de facto.

    Ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα συνταγματικότητας της πρόβλεψης αυτής για το αναιτιολόγητο. Ο λόγος είναι ότι πολύ συχνά η πολιτογράφηση, στην πράξη, συνδέεται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ζητήματα υπονοιών για το ποιόν του αιτούντος που δεν μπορούν να αποδειχθούν με τρόπο έγκυρο ενώπιον Δικαστηρίου κλπ. Αυτά όλα δεν μπορούν να μπουν στη ζυγαριά του δικαστικού ελέγχου. Πρέπει να αφεθούν στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της από την κυβέρνηση, δημοκρατικά ελεγχόμενης διοίκησης. Θα πρέπει να απολογούμαστε δηλαδή, ως κράτος, κάθε φορά που δεν θα δίνουμε ελληνική (και ταυτόχρονα, ευρωπαϊκή) ιθαγένεια, σε έναν επίδοξο τρομοκράτη, που είναι υπό παρακολούθηση από ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες, ή αλλιώς να του πούμε ότι «είσαι ύποπτος για τρομοκράτης και γι’ αυτό δεν σου δίνουμε υπηκοότητα».

    Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η απόρριψη πρέπει να παραμείνει αναιτιολόγητη. Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα σε άλλο σχόλιο: άλλο τα δικαιώματα των μεταναστών στην κοινωνική ασφάλιση, στην περίθαλψη, στις κρατικές παροχές, στην ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωική ζωή, που όλα αυτά διασφαλίζονται και χωρίς ιθαγένεια, και άλλο η παροχή υπηκοότητας. Εκεί τους δίνεις δικαιώματα συνιδιοκτησίας στο κοινό σπίτι που λέγεται Ελλάδα. Δεν μπορείς να το θέσεις σε κρίση όμοια με αυτή που θέτεις άλλες διοικητικές πράξεις, δεν είναι το ίδιο. Πόσο μάλλον που τέτοιες πράξεις θα γίνουν σε μαζικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια και συνεπώς το ανεξέλεγκτο στην πολιτογράφηση θα ενταθεί κατά πολύ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:03 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΕΡΓΙΟΥ

    Δύο ευκριμή στάδια για την ελληνοποίηση.
    Στο πρώτο αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ο οικονομικός μετανάστης προετοιμάζεται για τη συνέντευξη. Στη συνέντευξη προσέρχεται μόνο αν πιστοπιημένα έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση και έχει ασφαλίσει την οικογένειά του και τον εαυτό του σε κρατικά ελεγχόμενο ασφαλιστικό φορέα.
    Μπορεί να λεχθεί ότι αυτά προβλέπονται.
    Όμως η εμπειρία δείχνει ότι η ενιαία διαδικασία ενισχύει τις εικονικές πράξεις καθώς πίσω από πολλούς οικονομικούς μετανάστες υπάρχουν και «αετοί» που γνωρίζουν πως να … ξεγελούν το σύστημα.
    Ειδική μέριμνα για ανθρώπους έλληνες που δεν έχουν ιθαγένεια επειδή γεννήθηκαν σε Αυστραλία, Η.Π.Α., Γερμανία κ.τ.λ. και οι έλληνες γονείς τους δεν προέβησαν στις απαραίτητες διαδικασίες. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, με περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μας και μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να δέχονται την άρνηση του κράτους μπαίνοντας στην ίδια μοίρα της διαδικασίας που ισχύει και για τους άλλους οικονομικούς μετανάστες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:14 | Ανδρέας

    Σαν μια γενική τοποθέτηση είμαι υπέρ των δημοψηφισμάτων.
    Όχι μόνον για το παρόν θέμα που συζητείται αλλά και για πολλά ακόμη θέματα.
    Να υπενθυμίσω απλά πως τα δημοψηφίσματα προβλέπονται απ το Σύνταγμα και πως μεταπολιτευτικά έχει γίνει μόνο ένα: το δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Και εκείνο το δημοψήφισμα που έγινε σωστά δεν έγινε αν και δεν έχω λόγους να πιστεύω πως ακόμα και αν γίνονταν σωστά θα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα.

    Στο δια ταύτα κυρίες και κύριοι υπουργοί, βουλευτές, κυβέρνηση.

    Αφήνοντας κατά μέρος της ρατσιστικές και άναρθρες κραυγές όσων θεωρούν εαυτούς ως μόνους πατριώτες θα πρέπει κατ’ αρχήν να παραδεχτείτε πως εδώ και 20 χρόνια περίπου υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στην χώρα μας, αυτό της λαθρομετανάστευσης.
    Ένα ζήτημα που δεν φροντίσατε εσείς οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών ούτε να το προλάβετε εν τη γενέσει του πριν γίνει ανεξέλεγκτο, ούτε όταν το πρόβλημα έφτασε να είναι ανεξέλεγκτο και η όλη κατάσταση χαώδης λάβατε κάποια συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή του με αποτέλεσμα σήμερα ούτε η κυβέρνηση ούτε κάποια κρατική υπηρεσία ούτε κάποιος φορέας να γνωρίζει ακριβώς πόσοι είναι οι νόμιμοι πλέον μετανάστες, ούτε πόσοι είναι οι λαθρομετανάστες, ούτε που διαμένουν, ούτε με ποιόν τρόπο επιβιώνουν, ούτε που και πότε και πόσο και με τι αμοιβή εργάζονται ή απασχολούνται, ούτε αν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα – τι συζητάμε τώρα! – ούτε αν ο εκάστοτε εργοδότης τους πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές γι αυτούς ούτε τίποτε.

    Θα έλεγε κάποιος πολίτης – όσο καλοπροαίρετος και να είναι – πως αυτήν την κατάσταση την αφήσατε να εξελιχθεί έτσι, σκόπιμα, και δεν κάνατε καμία ουσιαστική παρέμβαση – τονίζω το «ουσιαστική», επειδή παρεμβάσεις τύπου «αστυνομικής ηλεκτρικής σκούπας» είναι για το θεαθήναι τοις ανθρώποις και όχι ουσιαστικές παρεμβάσεις – προφανώς επειδή αυτή η προσέλευση εξυπηρετούσε κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες, βόλευε κάποιες καταστάσεις κυρίως οικονομικής φύσεως. Και θα έλεγα πως η παρουσία των λαθρομεταναστών στην αρχή και νόμιμων (?) μεταναστών αργότερα ωφελούσε και συνεχίζει να ωφελεί όχι μόνον πολιτικές σκοπιμότητες, όχι μόνον τους εργοδότες αλλά και την τσέπη όσων σήμερα σε αυτόν εδώ τον χώρο και σε άλλα μέσα εκφράζουν άκρως ρατσιστικές θέσεις και απόψεις.

    Με όλα τα παραπάνω τονίζω κατ’ αρχήν πως το πρόβλημα αυτό το δημιουργήσατε εσείς οι πολιτικοί και εσείς οφείλετε να το επιλύσετε. Πώς; Δεν το γνωρίζω. Δεν αμείβομαι για να δίνω λύσεις σε προβλήματα που κάποιοι αμείβονται και μάλιστα αδρά – σε σχέση τουλάχιστον με τα 600 και 700 € – για να τα λύνουν.

    Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πως στην χώρα μέχρι το 1990 δεν πέρναγε ούτε κουνούπι ανεξέλεγκτο και από το 1990 και μετά περνάνε εκατομμύρια δυστυχισμένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

    Επί της ουσίας και για το συγκεκριμένο θέμα..

    Προσωπικά είμαι κατ’ αρχήν υπέρ της πολιτογράφησης ως Ελλήνων υπηκόων όσων έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και εφόσον προφανώς το επιθυμούν οι ίδιοι. Όμως θεωρώ πως θα είναι μια πολύ βιαστική απόφαση αυτό να γίνει άμεσα, τώρα. Δεν νομίζω πως το πιο επείγον ζήτημά μας ως χώρα σήμερα είναι η πολιτογράφηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Σκεφτείτε το καλύτερα, οργανώστε το σωστότερα, διατυπώστε με σαφέστερο τρόπο τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την πολιτογράφηση.

    Για παράδειγμα διαβάζω στο άρθρο 2 και στη παράγραφο στ’ τα παρακάτω..

    «στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

    Πώς θα το αποδεικνύει αυτό;
    Με ποιές διαδικασίες;
    Ποιοί θα αποφασίζουν ότι πληροί αυτήν την προϋπόθεση;
    Και με ποιά κριτήρια θα αποφασίζουν όποιοι τελικά οριστεί να αποφασίζουν ότι ο μετανάστης «έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας»;

    Στο άρθρο 4 διαβάζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση «θα εξετάζει την πληρότητα των δικαιολογητικών και θα διαβιβάζει την αίτηση στην περιφέρεια» κλπ.
    Να σας υπενθυμίσω πως ζούμε στην Ελλάδα;
    Πως κατά κανόνα «τοπική αυτοδιοίκηση = παράνομη συναλλαγή» και οι γνωστοί και οι κάθε είδους παρατρεχάμενοι θα βρούν τρόπους για μια ακόμη φορά να επωφελούνται – οικονομικά εννοείται – απ όσους θα θέλουν να πολιτογραφηθούν;

    Γιατί βιάζεστε;

    Να θέσετε σαφείς και αδιάβλητες προϋποθέσεις λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν σας πως ζούμε σε μια χώρα με εντελώς διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα, καθέτως και οριζοντίως.

    Να ενημερώσετε τους πολίτες για να γνωρίζουν γιατί ακριβώς πρόκειται.

    Να κάνετε επιτέλους ένα δημοψήφισμα!

    Με την σημερινή τεχνολογία και τεχνογνωσία αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό και μπορεί κάλλιστα να επαναλαμβάνεται για πάρα πολλά ζητήματα.

    Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας για μια κυβέρνηση.
    Το δημοψήφισμα αποτελεί ένδειξη δύναμης και τόλμης για μια κυβέρνηση.
    Ειδικά αν αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας.

    Τολμήστε το!
    Κάντε την αρχή.
    Και άσχετα με το αποτέλεσμα ως κυβέρνηση θα βγείτε κερδισμένοι.
    Επειδή ακριβώς τολμήσατε αυτό που καμία κυβέρνηση μεταπολιτευτικά δεν τόλμησε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:52 | Anna Triandafyllidou

    Εδώ ο νόμος αφήνει πολλά παραθυράκια για την μη τήρηση της ουσίας του. Πώς θα αποδεικνύεται η δυνατότητα συμμετοχής του/της στην πολιτική ζωή της χώρας σε μία συνέντευξη; και ποιος θα κάνει τις συνεντεύξεις αυτές; χρειάζονται πολύ σημαντικά βήματα υποδομής και οργάνωσης εδώ για να μην καταλήξει ο νόμος κενό γράμμα όπως η ρύθμιση για τους επί μακρόν διαμένοντες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:24 | AHMAD HASSAN

    ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΩΝ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΗΒΣΗ)ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΚΑΙ ΠΩΛΑΝΕ ΕΘΝΙΚΦΡΟΣΥΝΗ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑ(ΕΝΩ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΙΑΣ)ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΠΑΡΚΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΕΤΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΟΥΣ.
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΑΣ ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ!!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | ΦΩΤΟΥΛΑ

    Νομίζω θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν ειδικά τεστ μέσω των οποίων να αξιολογείται η γνώση των ελληνικών από τον αλλοδαπό.Μάλιστα θεωρώ ότι μια τέτοια προυπόθεση θα έπρεπε να μπει και για την απόκτση βίζας ή κάρτας εργασίας.Αν θεωρηθεί χρονοβόρα η διαδικασία κατάρτισης τέτοιων τεστ ως προς τις γλωσσικές δξιότηητες οι οποίες πρεπει να εξετάζονται , σε βαθμό που να καθυστερεί την εφαρμογή του νομοσχεδίου, μπορούμε αρχικά να δανειστούμε τον τύπο αυτών των τεστ από χώρες όπου εφαρμόζονται παρόμοιες διαδικασίες {βλ.Αγγλία} και στη συνέχεια να τα αλλάξουμε.Με αυτόν τον τρόπο θα εξετάζεται αντικειμενικά η γνώση των ελληνικών του αλλοδαπού και επίσης η κρίση δε θα εξαρτάται από το αν η εκάστοτε επιτροπή κάνει καλά ή όχι τη δουλειά της.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:27 | Aris Deslis

    Η σταδιακή αφαίμαξη της ελληνικής ιδιαιτερότητας από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της έχει αρχίσει προ πολλού στην εκπαίδευση, πρώτα στην τριτοβάθμια και μετά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Δεν επιβάλλουν τάχα εδώ δάσκαλοι και συγγράμματα τη σταδιακή απομάκρυνση από τον «ελληνοκεντρισμό» και τον προσανατολισμό στη «διαπολιτισμική» αγωγή; Η ίδια η σύνθεση των σχολείων είναι πολυεθνική. Χωρίς ελληνικότητα και Έλληνες δεν μπορεί να υπάρξει βέβαια «ελληνική» παιδεία παρά μόνο ως ευφημισμός. Η ιδεολογική αναπαραγωγή της ελληνικής κοινωνίας διακόπτεται σταδιακά και προμελετημένα. Έωλο είναι επομένως και το επιχείρημα της εξουσίας να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των αλλοδαπών που έγιναν «κοινωνοί της ελληνικής παιδείας» (Θεοδώρα Τζάκρη, «Επίκαιρα», σελ. 19). Ποίας ελληνικής παιδείας; Αυτής που ουσιαστικά αρνείται την ελληνικότητα;

  • Πιστευω οτι η Ελλαδα, θα ειχε να κερδισει πολυ περισσοτερα απο την διευκολυνση επαναπατρισμου Ελληνων πολιτων, οπως ο υποφαινομενος, οι οποιοι θελουν να επιστρεψουν να εργαστουν, φερνοντας στην Πατριδα τα οποια χρηματα εχουν κανει στο εξωτερικο. Εχουν δεσμους γενεων με τη χωρα, εχουν υπηρετησει πολλοι, μαλλον το καλο της Ελλαδος θα θελουν.

    Παρα απο την αλλοιωση του εθνικου σωματος απο οικονομικους μεταναστες, οι οποιοι δεν θα επρεπε να βρισκονται στη χωρα παρανομως ουτως η αλλως, σε μια περιοδο οικονομικης κρισης, σε μια εποχη που στοιχεια του Ισλαμ επιδιδονται σε ενεργειες σαν αυτη στην Αμερικη ημερα Χριστουγεννων. Σε ποια αλλη χωρα εχει δοθει δικαιωμα ψηφου σε οικονομικους μεταναστες οι οποιοι απλα εχουν χρονια παρανομοι? Και αν τους δοθουν πληρη δικαιωματα, γιατι να μην προσπαθησουν και μερικα αλλα εκατομυρια φτωχων ανθρωπων να ερθουν να μοιραστουν τα λιγα που εχουν απομεινει στην Ελλαδα?

    Περι ανοιχτης δημοκρατιας ο λογος, το δημοψηφισμα σε ενα τετοιο θεμα ακουγεται η ορθη προταση. Γιατι οχι?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:01 | Σάκης

    Καλύτερα η διαδικασία να μην περνάει από τον Δήμο ή την Κοινότητα. Δεδομένου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που υπάρχει, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, οι ενδιαφερόμενοι ίσως αντιμετωπίσουν ‘προβλήματα’ σε τοπικό επίπεδο και γίνουν πεδίο οικονομικής εκμετάλευσης (‘γρηγορόσημο’) ή και αντεκδίκησης με διάφορα δικαιολογητικά να ‘χάνονται’ ή να ‘εξαφανίζονται’ από τους φακέλους

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:09 | Thanos

    Sygnwmi gia ta greeklish alla den exw dia8esimo elliniko pliktrologio afti ti stigmi. Ta 3enofovika minimata pou dimosievontai edw kyrie Papandreou deixnoun oti yparxei elleipsi paideias sti xwra mas. Kai afto symvainei skopima. Otan mia xwra pragmatika 8elei na exei kalliergimenous polites borei na to epityxei, opws deixnoun ta paradeigmata tis Skandinavias. Polles xwres omws epilegoun na exoun ena megalo meros tou ply8ismou imima8es.
    Oloi aftoi oi kyrioi pou isxyrizontai oti o ellinismos dexetai epi8esi epeidi 8a nomimopoii8oun epitelous oi metanastes, 3exnoun oti kai oi idioi einai apogonoi metanastwn, Alvanwn, Slavwn kai pollwn allwn. Ektos an pragmatika pistevoun oti apo tin epoxi tou Swkrati den ypir3e i paramikri epimei3ia stin Ellada.
    Nomimopoiiste tous metanastes kai morfwste tous Ellines kyrie prw8ypourge. Vare8ikame pia na eimaste ouragoi ston anaptygmeno kosmo se ola

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:10 | Kostas K

    Όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι και πρέπει να θεωρούνται παράνομοι – εξαιρούνται οι πολιτες χωρών μελών της Ε.Ε.

    Η Ελλάδα ΟΥΔΕΠΟΤΕ έκανε πρόσκληση σε εργαζόμενους αλλοδαπούς να εισέλθουν στη χώρα – όπως έκανε η Γερμανία και άλλες χώρες – και γι αυτό ουσιαστικά πρόκειται για ΑΤΑΚΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, απόδειξη είναι οτι ακόμη και μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ τον πραγματικό αριθμό των μεταναστών που έχουν κατακλύσει τη χώρα.

    Άρα μιλάμε για ουσιαστική ΕΙΣΒΟΛΗ και ΚΑΤΟΧΗ της χώρας απο αλλοδαπούς, τους οποίους ΓΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟΥΣ λόγους οι τελευταίες κυβερνήσεις προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ την προς τούτο εντολή απο τον ελληνικό λαό.

    Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | Sideris Argyris

    Πρίν καταθέσω την άποψή μου να ρωτήσω κάτι.
    ΠΟΙΟΣ είναι ο λόγος συτής της διαδικασίας, της λεγόμενης :»ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ;» Έχει κάποια ισχύ;, έχει νόημα; παίζει κάποιο ρόλο τέλος πάντως, ή γίνεται για το…Θεαθήναι; Γιατί απο ότι βλέπω, τα αρνητικά σχόλια είναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ 97% !! Αν λοιπόν έχουν βάση αυτές τις διαδικασίες, ακούστε ΤΙ σας λέει οχι η απλή πλειοψηφία αλλά το 97% του λαού, ΑΠΟΣΥΡΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
    Το σχόλιό μας
    «Αχ, αυτός ο ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
    Την παροιμία ΦΟΥΜΑΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ την ξέρετε;
    Και καλά τώρα, κάνουμε δημοκρατικές διαδικασίες κι έτσι.
    ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ !!
    Απλά είσαστε ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ, ΜΙΣΕΙΤΕ αυτήν την Πατρίδα και εκτελείτε εντολές του SOROS, της νέας τάξης και της μπαρούφας που την λέτε… πολυπολιτισμικότητα.
    Έχετε κότσια; ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ στο ΛΑΟ, κάντε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, όπως το ζητήσατε απο τη Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, βάλτε τις ΙΔΙΕΣ προϋποθέσεις να ψηφίσουν ΚΑΙ οι ομογενείς μας. Για εκείνους ζητάτε 200 ψήφους Βουλευτών και για τους Σομαλονιγηριανοπακιστανοσουδανοτέτοιους ΜΟΝΟ 151.
    ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΜΩΡΕ;
    Μετρήστε τα θετικά απο τα αρνητικά σχόλια σ`αυτό το παραμυθάκι που το λέτε «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» και καλά, όπως την άλλη μπαρούφα με τα … βιογραφικά, που ΕΝΤΕΛΩΣ τυχαία ΟΛΟΙ οι επιλεγέντες είναι ΠΑΣΟΚ, μετρήστε λοιπόν τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ , θα δείτε πως υπερβαίνουν το 98% τα ΟΧΙ. Άντε, γιατί σε 100 μέρες πάτε να ξεπεράσετε τη ΝΔ των 5,1/2 χρόνων.
    ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΩΘΕΙΤΕ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ !!
    YΓ. Και δε μου λέτε κάτι ω! ΠΑΝΣΟΦΟΙ νομοθέτες (;) ΠΩΣ μπορείς να δίνεις δικαίωμα ψήφου με ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ δικαίωμα υποψηφιότητας; Είναι δυνατόν να επιτρέπεις σε υποψήφιο να κατέβει σε εκλογές και να του ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙΣ να είναι υποψήφιος για Δήμαρχος, Νομάρχης κ.λ.π.; Κάτι τέτοιο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ και το ξέρετε ότι θα καταπέσει οχι με προσφυγή στην Ε.Ε. αλλά στο Ειρηνοδικείο της Πετρομαγούλας. Απλά το ΞΕΡΕΤΕ και μετά θα πείτε:»ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΕΤΣΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»
    Αν αυτό δεν συνιστά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ, τότε ΤΙ ΕΙΝΑΙ;» SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:16 | Παύλος

    ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙ ΒΙΑΖΟΣΑΣΤΕ ΑΣ ΣΥΝΕΡΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΑΜΕ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:36 | Tanasidis Aris.

    Δημοψήφισμα παρακαλώ.Είναι ζήτημα μεγίστης πολιτικής σημασίας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:45 | Αθανασάκης Ιωσήφ

    Οχι

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:36 | Μαριλένα Π.

    ΟΧΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:59 | Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Σ

    Ο πόλεμος κατά του ελληνισμού έχει πολλά μέτωπα. Ένα από αυτών, σημειώνεται και ως προς την προσέγγιση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων ώστε να αποδεχθούν το σχέδιο της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και που αφορά την Ελληνοποίηση των ήδη υπαρχόντων λαθρομεταναστών, αποδίδοντάς τους την ιθαγένεια (και όχι απλά την υπηκοότητα), αλλά και το δικαίωμα του εκλέγειν (και όχι αυτό του εκλέγεσθαι)…
    Για να πετύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την πλήρη αποδοχή των λαθρομεταναστών από την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση και οι νεοταξικοί «στρατηγοί» της, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο όπλο της προπαγάνδας, την τηλεόραση.
    Και άρχισαν ήδη να μας «βομβαρδίζουν», απροκάλυπτα διά της τηλεοράσεως, χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις περιχαρών και συμπαθών εμφανισιακά λαθρομεταναστών, εργαζομένων, οικογενειαρχών, ακόμη και νεαρών παιδιών, που προσδοκούν «ως μάννα εξ ουρανού» την υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε πράξη…! Να γίνουν επιτέλους Έλληνες πολίτες…!
    Οι ειδήμονες της τηλεοπτικής προπαγάνδας δεν διστάζουν μάλιστα να εκμεταλλεύονται τα παιδιά και τις γυναίκες των λαθρομεταναστών, τον πληθυσμό εκείνο που συγκεντρώνει την ευαισθησία όλων. Αυτό είναι γεγονός. Οι ειδικοί της προπαγάνδας των ΜΜΕ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τακτικές ψυχολογικού πολέμου, προκειμένου να συνεγείρουν τις ευαισθησίες των ελλήνων πολιτών έναντι της σχεδιαζόμενης ελληνοποίησης των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην χώρα μας.
    Φυσικά, οι «επιστήμονες» της προπαγάνδας δεν εμφανίζουν ούτε έναν έλληνα πολίτη για να αντιτάξει τα δικά του λογικά επιχειρήματα κατά της επέλασης των λαθρομεταναστών και της σχεδιαζόμενης ελληνοποίησής τους. Παραβιάζοντας βασικούς κώδικες της δημοσιογραφίας, οι εντεταλμένοι υπάλληλοι των ΜΜΕ, προσπαθούν λάθρα να δομήσουν μία εικονική πραγματικότητα η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα που βιώνουν οι απλοί πολίτες, τους οποίους η πολιτεία αφήνει σταδιακά ολοένα και περισσότερο να γίνονται έρμαια των εγκληματικών διαθέσεων των λαθρομεταναστών. Φυσικό είναι να παραβιάζουν το νόμο αυτοί που καθ΄ έξην παραβιάζουν οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα παρέχει η πολιτεία στους πολίτες της, αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στο προσωπικό τους όφελος. Αλλά η εντροπή, είναι ιδίωμα εκείνων που λειτουργούν με κανόνες ηθικούς, αλλά και με κανόνες της πολιτείας. Πού να την βρούνε αυτοί που ζούνε επειδή βιάζουν καθημερινά οποιονδήποτε κανόνα εναντιωθεί στους σκοπούς τους…;
    Και είναι ψυχολογικός πόλεμος αυτός που σήμερα βιώνουμε, πέρα από την «πλύση εγκεφάλου» που επιχειρείται μέσω των ΜΜΕ, το να επιμένεις να προβάλεις αυτό που θέλεις, αυτό που σε βολεύει, παρακάμπτοντας την μεγάλη και φοβερή αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια που κρύβουν οι επαγγελματίες της προπαγάνδας; Είναι αυτό που φοβάται κάθε ευνομούμενη κοινωνία, κάθε κοινωνία πολιτών που προσπαθεί να δημιουργεί τις μέγιστες δυνατές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της. Η ασφάλεια στην καθημερινή διαβίωση, καθημερινά γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος της κοινωνικής ενσωμάτωσης των λαθρομεταναστών, οι οποίοι συντελούν τα μέγιστα στην αφύσικη –σε ποσοστά αλλά και σε αριθμούς- αύξηση της εγκληματικότητας. Μάλιστα, η «δράση» των συμμοριών λαθρομεταναστών επιμελώς αποκρύπτεται από τις αστυνομικές διευθύνσεις (επί σειρά πολλών ετών) προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη ή για να μην δημιουργηθούν εστίες πίεσης κατά της εισόδου και της εν γένει αποδοχής των λαθρομεταναστών στην χώρα.
    Ο ψυχολογικός πόλεμος, σαν στόχο έχει την συναισθηματική επιβάρυνση υπέρ των «καλών και άκακων» λαθρομεταναστών, οι οποίοι ήδη ζουν και μετέχουν στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, ευελπιστώντας από την πλευρά τους στην επίσημη αποδοχή τους από το ελληνικό κράτος…
    Ο ψυχολογικός πόλεμος σαν σκοπό έχει να διαρρήξει το οποιοδήποτε μέτωπο της κοινωνίας των πολιτών, που κάποια στιγμή, λογικά, θα θελήσουν να αντισταθούν στην σαλαμοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και στην βέβαιη απώλεια εθνοτικών χαρακτηριστικών από τους Έλληνες.
    Ο ψυχολογικός πόλεμος σαν πρωταρχικό στόχο μπορεί να έχει την ευαισθησία του έλληνα προς την πλευρά των αδυνάτων, αλλά σαν δευτερεύοντα στόχο έχει την τοποθέτηση των ελλήνων απέναντι σε έλληνες. Δηλαδή αποσκοπεί σε ένα συγκρουσιακό κλίμα που θα απειλήσει την κοινωνική ειρήνη, αλλά ταυτόχρονα θα ευτελίσει τις όποιες αιτιάσεις κατά της ελληνοποίησης των λαθρομεταναστών.
    Μάλιστα, επειδή οι «ειδήμονες» της νεοταξικής προπαγάνδας αποσκοπούν στο ελάχιστο, με αμέσως επόμενο βήμα το μέγιστο, θέτουν ως πρώτιστο στόχο την απόδοση ιθαγένειας, προκειμένου να κερδίσουν το ελάχιστο, δηλαδή την απόδοση της υπηκοότητας, σε έναν άτυπο συμβιβασμό – υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
    Καλοσχεδιασμένη η στρατηγική των νοσηρών νεοταξικών εγκεφάλων, που δεν μένει όμως στην απώλεια του πρωταρχικού στόχου, τον οποίο ενισχύει με την απόφαση περί δικαιώματος του εκλέγειν στους λαθρομετανάστες – νέους υπηκόους της χώρας… Γιατί, το δικαίωμα αυτό, δηλαδή του εκλέγειν, αυτομάτως επισείει και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι βάσει του Συντάγματος, το οποίο εν προκειμένω θα παραβιαστεί…
    Τι πρόκειται να γίνει με ένα Σύνταγμα που παραβιάζεται από την ίδια την κυβέρνηση; Σε αυτή την περίπτωση θα ξεσηκωθούν εκείνοι που υποστήριξαν την λύση και θα μιλήσουν για μισή, για απάνθρωπη και για εξευτελιστική λύση, που σκοπό είχε την πολιτική εκμετάλλευση και εκβιασμό δια της ψήφου, των άμοιρων νέο-ελλήνων υπηκόων… Τότε θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει και το εκλέγεσθαι, για να είναι νόμιμη έναντι του Συντάγματος της χώρας αλλά και έναντι της Ευρώπης. Και είτε η κυβέρνηση θα «υποκύψει» στις λογικές αιτιάσεις των πολιτών (σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν οι καλοπληρωμένες από τις ελληνικές κυβερνήσεις ΜΚΟ), είτε θα εξαναγκασθεί μετά από προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή σε Διεθνές Δικαστήριο να «επιβάλει» την απόφαση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στους νέο-έλληνες (πρώην λαθρομετανάστες).
    Φυσικά, αυτομάτως, οι νέο-έλληνες –πρώην λαθρομετανάστες, αναβιβάζονται σε ιθαγενείς κατοίκους (οι οποίοι έχουν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι) –δηλαδή θα τους αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια- και η Νέα Τάξη θα έχει επιτύχει τον πρωταρχικό της στόχο: Την άλωση του ελληνισμού και τον ευτελισμό του απέναντι στον οποιονδήποτε λαθρομετανάστη ή ΜΚΟ θα απειλεί να σύρει τη χώρα σε διεθνή δικαστήρια…
    Για όποιον δεν κατάλαβε, το παιχνίδι είναι στημένο. Ευθύς – εξαρχής της πρότασης σχεδίου νόμου περί ελληνοποίησης των λαθρομεταναστών, από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η αποδοχή έστω και οποιασδήποτε συζήτησης-κοινωνικού διαλόγου επί του θέματος αυτού, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και θα εξασφαλίσει ουσιαστικά την συνέχιση του ανθελληνικού αυτού σχεδίου και φυσικά θα σημάνει αυτομάτως και την ολοκλήρωσή του, για την οποία θα απαιτηθούν μερικοί μόνο μήνες… Μετά τούτου, οι έλληνες πολίτες θα είναι διαφόρων εθνικοτήτων… με κυρίαρχο το Ισλάμ, και μειονότητες άλλες θρησκευτικές «ομάδες»…
    Η λύση, η ουσιαστική και η πλέον δημοκρατική λύση, εν προκειμένω, μπορεί να αποδοθεί μόνο από τους Έλληνες πολίτες, μέσω ενός Δημοψηφίσματος. Εξάλλου, οι λαθρομετανάστες ποτέ δεν θα ζήσουν στις περιοχές ή στις πολυκατοικίες που ζούνε οι πολιτικοί μας «άρχοντες». Θα ζήσουν μαζί με τους Έλληνες πολίτες!!! Ως εκ τούτου, οι έλληνες πολίτες πρέπει να ορίσουν τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και όχι το αντίστροφο.
    Το Δημοψήφισμα είναι λύση σε ώριμες δημοκρατικές κοινωνίες, που έχουν και ώριμους πολιτικούς εκπροσώπους. Όποιος δεν αποδέχεται ένα Δημοψήφισμα για θέματα τόσο φλέγοντα, όπως είναι η Ελληνοποίηση των λαθρομεταναστών, τότε εκείνος θεωρείται αυτόματα και μη δημοκράτης, με φασιστική νοοτροπία, εργάτης κατάργησης του δημοκρατικού πολιτεύματος και αυτομάτως άκρως επικίνδυνος για την πολιτεία, τους, θεσμούς, τα όργανά της, αλλά και για τους πολίτες που την αποτελούν. Η άρνηση του Δημοψηφίσματος, μπορεί να γίνει μόνο λόγω σκοπιμότητας που αποκρύπτει λανθάνουσες πολιτικές ή άλλες συμπεριφορές. Εάν σε μία Δημοκρατία κυρίαρχος είναι ο λαός, τότε το Δημοψήφισμα αποτελεί και τον τρόπο έκφρασης του κυρίως υπεύθυνου, δηλαδή του λαού.
    Εν προκειμένω, είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να αρνηθεί τη γνώμη του ελληνικού λαού; Κινούμενος στα πλαίσια που η Δημοκρατία ορίζει, μάλλον θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει ήδη την ημερομηνία του Δημοψηφίσματος, αντί να ανακοινώσει τον γενικό και απροσδιόριστο –και εν πολλοίς αμφιλεγόμενο- κοινωνικό διάλογο…
    Χρέος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να σεβαστεί τους πολίτες που τον εξέλεξαν.
    Χρέος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να σεβαστεί την Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμούς του κράτους που υπηρετεί.
    Χρέος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να θυμηθεί πως δεν είναι ο «άρχων», αλλά ο «υπηρέτης» των πολιτών αυτής της χώρας.
    Χρέος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να σέβεται, προκειμένου να ευελπιστεί πως θα τον σεβασθούν, αν όχι οι πολίτες, τουλάχιστον αυτή η ιστορία, που όσο και αν βιάζεται κάποια στιγμή του χρόνου αποκαλύπτεται και αποδίδει «τα τω Καίσαρος τω Καίσαρι»…
    Εκτός και εάν θεωρεί, ο κύριος πρωθυπουργός, πως η γνώμη των πολιτών, το Σύνταγμα και τους νόμους ως μη έχοντα ιδιαίτερη βαρύτητα…
    Οπότε αλλάζουν πολλά, ακόμη και για την θέση που κατέχει ο ίδιος…

    Κωνσταντίνος

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:58 | Γεώργιος Χατζηχρήστος

    Αναρωτιέμαι με ποιόν τρόπο θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε την γνησιότητα των πιστοποιητικών δεδομένου του γεγονότος οτι μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών έχει νομιμοποιηθεί ήδη με «πλαστά» πιστοποιητικά. Δεν το λέω εγώ.. Το λένε όλες οι εφημερίδες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:17 | Κωνσταντίνος Λαζόπουλος

    Έχουν περάσει τόσα καυτά θέματα, πάρθηκαν τόσες σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον μας, …ερήμην μας και σε αντίθεση με τα θέλω μας και τη βούλησή μας !

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:19 | etherovamon

    Είναι, η Μαζική Μετανάστευση / Λαθρομετανάστευση απειλή για την Εθνική Ασφάλεια των Κρατών; Η απάντηση συνάγεται αβίαστα από την μελέτη πλείστων όσων ιστορικών παραδειγμάτων (από της εκ των έσω αλώσεως του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους από τους γερμανογενείς λαούς – αλλά και του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, μία χιλιετία αργότερα, από τους τουρκογενείς λαούς- μέχρι της νεωτέρας Βαλκανικής Ιστορίας), αλλά και από την προσεκτική εξέταση των τρεχουσών εξελίξεων της διεθνούς πολιτικής καθώς και της προϊούσης γεωπολιτικής αναδιατάξεως ολοκλήρων περιοχών επί των ημερών μας.

    Σήμερα, κατά την εκτίμηση εγκύρων αναλυτών, η Μαζική Μετανάστευση / Λαθρομετανάστευση απειλεί τα Κράτη με τους εξής τρόπους:

    α) εισαγωγή πάσηςφύσεως εθνοπολιτισμικών (ethnocultural) – εθνοφυλετικών/θρησκευτικών – διενέξεων και αντιμαχιών, δυναμένων να κλιμακωθούν σε ευθείες και άμεσες απειλές κατά της Εθνικής Ασφαλείας (π.χ. τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών),

    β) σταδιακή υπονόμευση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής καθ’ όσον η Μαζική Μετανάστευση απειλεί τα κεκτημένα επίπεδα ευημερίας και κοινωνικής προνοίας ενός Έθνους (ενώ,απ’εναντίας, όταν η είσοδος μεταναστών γίνεται υπό έλεγχον και βάσει σαφώς ορισθέντων και αυστηρώς τηρουμένων ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας). Περαιτέρω, η Μ.Μ. διαβρώνει την εθνική και κοινωνική συνοχή διά του σχηματισμού παραλλήλων κοινωνιών (γκεττοποίηση) με συνέπειες την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, την ανατροπή κρισίμων για την Εθνική Ασφάλεια δημογραφικών – ανθρωπογεωγραφικών ισορροπιών και την εμφάνιση, μακροπροθέσμως, εσωτερικών εθνοτικών/πολιτισμικών διενέξεων,

    γ) ανεξέλεγκτη δράση στοιχείων του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος, της Διεθνούς Ναρκω-Τρομοκρατίας(narcoterrorism), της Διεθνούς Διακινήσεως γυναικών και ανηλίκωνκ.λ.π..,[6]

    δ) απειλή κατά της δημοσίας υγείας με την εισαγωγή εντός μιας χώρας νέων ή αγνώστων μέχρι τούδε νοσημάτων ή ιών, ή την επανεμφάνιση ασθενειών που εθεωρούντο από μακρότατου χρόνου ως εκλιπούσες.

    Επειδή, όμως, ατυχώς, μία σοβαρή συζήτηση περί Μαζικής Μεταναστεύσεως έχει καταστεί σήμερα εν Ελλάδι οιονεί αδύνατη, λόγω της κρατούσης ιδεοληπτικής εθελοτυφλώσεως και μονομέρειας και της ασκούμενης ιδεολογικής τρομοκρατίας, οφείλουμε εδώ να διευκρινίσουμε τα στοιχειώδη, να προσπαθήσουμε να διαλύσουμε ευρέως διαδεδομένες πλάνες και ιδεολογήματα και να υπενθυμίζουμε ορισμένες αλήθειες:

    Ο Νέστωρ της Γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας Helmut Schmidt, διατελέσας Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εξέπληξε προ ετών την Κοινή Γνώμη ομολογώντας δημοσίως ότι ήταν μοιραίο λάθος, από της δεκαετίας του ’60 και εντεύθεν, η εισαγωγή στην Γερμανία (και στην Ευρώπη εν γένει) εργατών από ξένες πολιτισμικές ζώνες, και δή από την Τουρκία. Τα προβλήματα που θα επέφερε αυτή η πολιτική υποτιμήθηκαν, και στην Γερμανία και στην Ευρώπη, επεσήμανε ο τέως Καγκελάριος και εξήγησε ότι «πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες μπορούν να υπάρξουν ειρηνικώς μόνο υπό συνθήκες αυταρχικών καθεστώτων».

    Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της Σιγκαπούρης

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:43 | Γρηγόρης

    Να μπεί σε δημοψήφισμα η αλλαγή του νόμου!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:45 | Διηνέκης Ποντικός

    Γιατί μεταφέρεται η διαδικασία πολιτογράφησης από το ΥΠΕΣ στην Περιφέρεια όπου ο εθνικός έλεγχος δεν θα μπορεί να ασκηθεί τόσο αποτλεσματικά. Περιμένετε μεγάλο φόρτο εργασίας;

    Γιατί η Αστυνομία έχει 4 μήνες να εκφράσει γνώμη; Αν κάποιος είναι υπό παρακολούθηση για εμπορεία ναρκωτικών ή συμμετοχή σε εξτρεμιστική/τρομοκρατική ομάδα, πρέπει να αρθεί το απόρρητο στη μέση της έρευνας ή μήπως πρέπει στην απορριπτική αιτιολόγηση το Ελληνικό κράτος να ειδοποιεί τον ύποπτο για τους λόγους που τον απορρίπτει;

    Γιατί δένετε τα χέρια του Ελληνικού κράτους και του Ελληνικού λαού να επιλέγει ποιους θα πολιτογραφεί χωρίς αυτοματισμούς;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΙΛΑΤΕ,ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ,ΟΛΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:50 | Μουρατιδης Αναστασιος

    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε την ανταλλαγή πληθυσμών γιατί σωστά προέβλεψε ότι εάν έμεναν οι χριστιανικοί και μουσουλμανικοί πληθυσμοί
    μαζί κάποια μέρα θα γινόταν εμφύλιος.
    όπως έγινε στο Κόσσοβο στην Κύπρο και στο λίβανο.
    Και έγινε μια πληθυσμιακή ομοιογένεια στην Ελλάδα .
    έρχονται τώρα οι τάχα δήθεν δημοκράτες και θέλουν να δώσουν ιθαγένεια στους μετανάστες που οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι με τελείως διαφορετική νοοτροπία από την ελληνική.
    Προέρχομαι από ποντιακή οικογένεια και γνωρίζω από πρώτο χέρι το τι τράβηξαν οι προγονοί μου από τους μουσουλμάνους σε μια άλλη πολυπολιτισμική κοινωνία όπως ήταν η οθωμανική .
    Έχω ζήσει σαν μετανάστης στην γερμάνια από το 1986 έως το 1994
    γνώρισα από κοντά τους μουσουλμάνους στην γερμάνια πολύ πιο οργανωμένο κράτος από την Ελλάδα και κρίνω ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που πρόκειται να διάπραξη το Πασοκ είναι η αυτόματη χορήγηση Ιθαγενείας.
    ΥΣ. Ήμουν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ
    Αλλά μάλλον ήταν και η τελευταία
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΗ Ο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ»
    Η Ελλάδα στους Έλληνες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:06 | Καμπης

    Συγχαρητηρια

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:54 | Λεωνίδας Η.

    Ποιος θα ελέγχει το γραμματέα της Περιφέρειας ;

    Δεν είναι δυνατόν ο κάθε δημοτικός-νομαρχιακός υπάλληλος ή υπάλληλος της Περιφέρειας να εκδίδει άδεις παραμονής και να πολιτογραφεί νέους πολίτες.

    Υπενθυμίζω περιπτώσεις που δημοσεύθηκαν στον Τύπο για χορήγηση χιλιάδων παρανόμων αδειών σε μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου και κλοπές χρηματοκιβατίων Δήμων, όπου η λεία ήταν σφραγίδες και πιστοποιητικά έκδοσης αδειών παραμονής.

    Πρέπει να συσταθεί κεντρική Υπηρεσία Μετανάστευσης κατά τα πρότυπα του Immigration Office των ΗΠΑ. Η οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση του ζητήματος και χωρίς την εκ των προταίρων διελέυκανση των παραπάνω υπιθέσεων και τη σύλληψη των κυκλωμάτων, είναι καθαρά επιφανειακή, επιπόλαιη και συνεπώς επικίνδυνη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | Cephas Mwanasaka

    Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και ειδικά στον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριο Γ. Ραγκούση. Θα ήταν πολύ σημαντικό αν είναι δυνατόν,να οριοθετηθεί χρονικά όλη η διαδικασία πολιτογράφησσης καθώς και κάθε στάδιο της διαδικασίας επί μέρους. Γιατί η καθυστέρηση στη ροή του φακέλου από το ένα στάδιο στο επόμενο,σε αυτά τα θέματα παραμένει το σύνηθες φαινόμενο που δημιουργεί σύγχυση στις εν λόγω υπηρεσίες από την μία, και ταλαιπωρία για τους αιτούντες από την άλλη. Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | Λίτσα

    Δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι επιτροπές, θεωρώ ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να διαμορφωθεί μια τόσο σημαντική άποψη για την ενσωμάτωση του κάθε υπηκόου τρίτης χώρας ή ευρωπαίου πολίτη στην ελληνική κοινωνία και βέβαια τόσο ώστε να μπορεί να ειπωθεί ότι συμμετέχει ενεργά στην τοπική αλλά και γενικότερα στην πολιτική ζωή της χώρας. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα με κάποιο άλλον τρόπο ενδεχομένως κάποιες εξετάσεις ίσως, να μπορεί να διαπιστωθεί αυτή η ενσωμάτωση, πέραν της προσκόμισης δικαιολογητικών, τα οποία μέχρι σήμερα αφορούν κυρίως την απόδειξη ξένης γλώσσας.
    Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην δεύτερη γενιά μεταναστών αλλά κυρίως στην πρώτη, αυτή δηλαδή που εισήλθε στην χώρα μας κατά τα έτη 1993 και έπειτα, οι οποίοι εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας τους δεν μπορούν να μάθουν ακόμα την ελληνική, παρόλο που ζουν ήδη 10 χρόνια και στην χώρα μας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:12 | ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Επίσης να μην έχει απελαθεί στο παρελθόν! όχι μόνο να εκκρεμεί απέλαση! Σημαίνει ότι πριν ήταν παράνομα στην χώρα. έτσι θα ωθούνται στο να δηλώνονται όλοι