Άρθρο 3

Το άρθρο 6 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 6.

Δικαιολογητικά πολιτογράφησης
Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, υποβάλλει στο δήμο ή την κοινότητα του τόπου διαμονής του αίτηση πολιτογράφησης, που απευθύνεται προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συνοδεύεται από:
α. δήλωση πολιτογράφησης. Η δήλωση αυτή γίνεται ενώπιον του δημάρχου με την παρουσία δύο ελλήνων πολιτών ως μαρτύρων. Στο
έντυπο δήλωσης αναγράφονται όλες οι προϋποθέσεις κτήσης ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση.
β. Αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας.
γ. Έγκυρο τίτλο διαμονής στην Ελλάδα
δ. Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας πρώτης ιθαγένειας. Αν ο αλλοδαπός είναι πρόσφυγας και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησης, αρκεί η απόφαση χορήγησης σε αυτόν πολιτικού ασύλου. Αν ο αλλοδαπός έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Αν ο αλλοδαπός αδυνατεί αντικειμενικά να κατέχει διαβατήριο, κατά την έννοια της παραγράφου 1 εδάφιο γ΄ του άρθρου 84 του ν. 3386/2005 αρκεί η εν λόγω άδεια.
ε. Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου οικονομικού έτους.
στ. Παράβολο 1000 ευρώ. Για την επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης το οφειλόμενο παράβολο περιορίζεται στα 300 ευρώ Οι ομογενείς και οι κάτοχοι ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποχρεούνται στην καταβολή παραβόλου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:55 | Kostas kourkoulos

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
    Είμαι αντίθετος με το παρόν νομοσχέδιο, γιατί διευκολύνει – επιβραβεύει την λαθρομετανάστευση αντί να την δυσχεραίνει.
    Σκεφτείτε τι έχει να γίνει
    1) όταν αυτοί που θα νομιμοποιηθούν – ελληνοποιηθούν φέρουν μετά μόνο τους στενούς τους συγγενείς (γυναίκα, παιδιά και γονείς) στην Ελλάδα.
    2) Όταν ακούσουν στα κράτη καταγωγής των μεταναστών ότι η Ελλάδα μοιράζει ιθαγένειες, πόσοι ακόμα θα έρθουν
    3) Όταν θα στερήσουν την δουλειά από εμάς και τα παιδιά μας.
    4) Όταν θα στερήσουν την εκπαίδευση από τα παιδιά μας, γιατί θα καταλάβουν καλύτερες θέσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και μη μου πείτε «για συμμετέχοντες στην ελληνική παιδεία» γιατί όταν σε τάξη ελληνικού σχολείου με συμμετοχή 18 μαθητών, οι 16 είναι αλλοδαποί και οι 2 έλληνες, μόνο ελληνική παιδεία δεν δίνεται.
    – Οι υποδομές (νοσοκομεία σχολεία κ.λ.π) δεν φτάνουν για τους ήδη κατοικούντες στην Ελλάδα.
    Για αυτό δημοψήφισμα και μόνο δημοψήφισμα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:25 | Mόσχος Δημ. Γεώργιος

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο 3όπως έχει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | M.Z.

    1. Πολύς χρόνος αναλώνεται για το ύψος του παραβόλου και κακώς. Το παράβολο πρέπει να υπάρχει αφ’ ενός γιατί είναι πολλά τα διοικητικά έξοδα που υπάρχουν (επιτροπές κλπ) αφετέρου δίνεται αξία στην ίδια τη διαδικασία. Το ποσό που προτείνεται είναι ικανοποιητικό. Αυτός που πραγματικά θέλει να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια θα το πληρώσει. Θα είναι λάθος η διαδικασία να θεωρείται απλά διεκπεραίωση και «τελος χαρτοσήμου».
    2. Το λευκό ποινικό μητρώο θεωρώ και εγώ πως είναι απαραίτητο.
    3. Η υποχρέωση για στράτευση είναι συνταγματική. Οπότε και αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά την πολιτογράφηση. Το μέχρι τώρα καθεστός των τρίων ή ενός μηνός στρατιωτική θητείας όχι απλά αντιβαίνει στην αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας (ένακα των μη πολιτογραφημένων στρατεύσιμων) αλλά είναι και κραυγαλέα ρουσφετολογικό σε πολλές περιπτώσεις.
    4. Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας αναφέρεται τελευταίο αλλά θεωρώ ότι είναι ίσως το πρωτεύον. Αν θέλουμε να λέμε ότι έλληνες είναι αυτή που μετέχουν της ελληνικής παιδείας. Κατ’ εμένα πρέπει να υπάρχει «επιτροπή» που θα εξετάζει την στοιχειώδη προφορική ομιλία και γραφή στα ελληνικά. Μη ξεχνάμε πως πολιτογραφήθηκαν πολλοί έλληνες την περασμένη δεκαετία που ούτε ελληνικά μίλαγαν, ούτε διάβαζαν ούτε έγραφαν. Αυτή η παράγραφο μπορείτε να παρακάμτεται σε περίπτωση σπουδών στην Ελλάδα ή φοίτησης σε ομογενειακό σχολείο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:08 | Διηνέκης Ποντικός

    Νομίζω πως πρέπει να προστεθούν διατάξεις για την απώλεια της ιθαγένειας όσων πολιτογραφούνται εάν διατηρούν και δεύτερη ιθαγένεια. Η απώλεια της ιθαγένειας δεν νοείται φυσικά αν καταστήσουν το άτομο ανιθαγενή.

    Όμως αν κάποιος που πολιτογραφείται υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα του Άρθρου 2 ή βρεθεί κάποιο πλαστό δικαιολογητικό από αυτά του Άρθρου 3 τότε πρέπει να του αφαιρείται η ιθαγένεια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:26 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

    «Πόσους χωράμε»;
    Χωρίς τη μετανάστευση από τα χωριά προς τις πόλεις και από τις φτωχές χώρες στις χώρες που αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, είναι φανερό ότι θα ζούσαμε ακόμα στην εποχή του φεουδαρχισμού, όπου το μεγαλύτερο ταξίδι που έκαναν οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή ήταν μερικά χιλιόμετρα γύρω από το χωριό τους. Το επιχείρημα «πόσους μετανάστες χωράει η Ελλάδα» είναι το ίδιο γελοίο με το να έθετε κανείς το ερώτημα το 1950 «πόσους επαρχιώτες χωράει η Αθήνα» ή το «πόσους μετανάστες χωράει η Αμερική». Αποδείχτηκε ότι η Αθήνα μπόρεσε να «απορροφήσει» μερικά εκατομμύρια και να δεκαπλασιάσει τον πληθυσμό της μέσα σε μερικές δεκαετίες. Και το ίδιο αποδείχτηκε ότι η Αμερική «χώρεσε» εκατοντάδες εκατομμύρια μετανάστες, για την ακρίβεια η Αμερική έγινε μεγάλη οικονομική δύναμη χάρη στους μετανάστες εργάτες. Πολύ απλά χωρίς μετανάστες «ημεδαπούς» (από τα χωριά στις πόλεις) και «αλλοδαπούς» (από χώρα σε χώρα) δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:39 | Βασίλειος Χριστοδουλάτος

    Σωστά τα προτεινόμενα.

    Απλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει εξαίρεση απο την καταβολή του παράβολου για τους υποίκωους άλλων Κρατών τις ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ρύθμιση είναι διακριτική εις βάρος άλλων υποικώον και ενάντια στην ευρωπαϊκή Νομοθεσία για ίδια μεταχείρηση των πολιτών που διαμένουν στην ευρωπαϊκή Ένωση(αναιξερέτως διαβατηρίου, απαραίτητος έλεγχος!!!). Επίσης Έλληνες υποίκωοι δεν τυγχάνουν ίδιας μεταχείρησης σε Χώρες τις ευρπωπαϊκής Ένωσης (επιτέλους σταματήστε την υποτέλεια απέναντι στους δυτικούς!!!)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Π. B.

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε και όσοι/όσες είναι σύζυγοι Ελλήνων να μπορούν να παίρνουν την ελληνική υποκοότητα εφόσον το επιθυμούν μετά από κάποια χρόνια. Αυτή τη στιγμή ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια γάμου πρέπει κάθε τόσο να πηγαίνουν στο δήμο για την ανανέωση της άδειας παραμονής, τη στιγμή που το μεγαλύτερο διάστημα για την απόκτηση υπηκοότητας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι 3 έτη. Αυτή τη στιμή το ελάχιστο όριο είναι 10 έτη στην Ελλάδα και κανείς δεν εγγυάται ότι θα το πάρεις και τότε. Αν και η κοινοτικές οδηγίες είναι σαφείς, η Ελλάδα ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών. Αυτή η ταλαιπωρία ας ελπίσουμε να αλλάξει σύντομα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | Λιβάνιος Γεώργιος

    Προτείνω να μπεί και ώς όρος – προϋπόθεση η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, για τους Άνδρες. Όπως όλοι οι Άνδρες – Έλληνες πολίτες έτσι και οι αλλοδαποί να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους υπερασπίζοντας το χώρο που θέλουν να ζήσουν. Τσάμπα είναι πλέον, 9 μήνες ας ψωνίσουν στις εκπτώσεις. Αντίγραφο του στρατιωτικού τους μητρώου λοιπόν….

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:44 | ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. 12 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ. 2 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:11 | shahinaz ib.

    Δεν αναφεται πουθενα ο χρονος αναμονης.Ποσο δηλαδη θα χρειαστει να περιμενει καποιος μεχρι να την παρει?Πρεπει να υπαρχει ενα οριο.

    Επισης καλο θα ηταν οσοι σχολιαζετε κ δεν εχετε γνωση επι του θεματος,να μην αναφερεστε σε λαθρομεταναστες.Πως ακριβως θα μπορουσε ενας παρανομος μεταναστης,να παρει την υπηκοοτητα οταν δεν εχει καν αδεια παρανομης(γι’αυτο ειναι κ παρανομος)?

    Μιλαμε για ανθρωπους που ζουνε νομιμα κ μονιμα εδω,σε ορισμενες περιπτωσεις δεν εχουν γνωρισει αλλη πατριδα περα απτην Ελλαδα κ κυριως μιλαμε για ανθρωπους που μπορουν να διαθεσουν 1500Ε(η εστω 1000 οπως θα προβλεπει ο νεος νομος) κ οχι μονο γι’αυτους,αλλα και για τα παιδια τους.Οσο δυσκολο κ αν σας ειναι να μπειτε στη θεση τους δεν ειναι ευκολο να βρουν τοσα λεφτα για να μπορεσουν να διασφαλισουν το μελλον των παιδιων τους,τα οποια στην ουσια ειναι Ελληνες.

    (Ξερετε ποσες φορες εχω δηλωσει ως μητρικη μου γλωσσα τα ελληνικα,ενω ακομα περιμενω να παρω την ελληνικη υπηκοοτητα?Τραγικη ειρωνεια.
    Επισης ξερετε τι ειναι να ερχονται οι γονεις σου να σε παιρνουνε απο το σχολειο,να πηγαινεις να στριμωχνεσαι με αλλους 100(στην καλυτερη περιπτωση) μεχρι να ερθει η σειρα των γονιων σου για να σε δει ο υπαλληλος του δημου κ μετα να σου βγαλει αδεια παραμονης?Δεν ειναι κ οτι καλυτερο.)

    Σκεφτειτε πριν γραψετε οτιδηποτε,γιατι διαβαζουν και παιδια’παιδια που πατριδα εχουν την Ελλαδα κ δεν εχουν σκεφτει οτι καποιοι θεωρουν οτι δεν εχουν δικαιωμα να βρισκονται εδω.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:30 | Κ

    Όλα καλά, αλλά για ποιο λόγο οι ομογενείς και οι κάτοχοι ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποχρεούνται στην καταβολή παραβόλου; Καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι τόσο γενναιόδωρη στους Έλληνες πολίτες, και δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο πρέπει η Ελλάδα να τους απαλλάξει από την χρέωση. Η Ευρωπαική νομοθεσία μπορεί να λέει ότι οι αιτήσεις για άδεια παραμονής και μόνιμη κατοικία πολιτών ΕΕ είναι ατελής, αλλά σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η αίτηση πολιτογράφησης. Ομοίως, δεν βλέπω για πιο λόγο η διαδικασία πρέπει να είναι ατελής για τους ομογενείς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | Αθανάσιος Αντωνίου

    επαναλαμβάνω και εγώ την σπουδαιότητα του λευκού ποινικού μητρώου, αντίγραφο του οποίου να προσκομίζεται με τα δικαιολογητικά.
    τα 1000 € είναι πολλά αν δεν αντιπροσωπεύουν το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται
    οχι πολιτογράφηση μετανάστη/-στρια που παντρεύτηκε έλληνίδα/-να και δεν έχει συνεχή 5ετή παραμονή με ολιγόμηνη κατ΄ετος απουσία

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | ardi

    I metanastes prepi na paroune thn ellinikh ipikotika ean to theloune, i to nio8oune. efoson einai sths ipoxreoseis tos sosth, exoune to dikeoma.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | Νίκη Ρουμπάνη

    Έχουμε ήδη αργήσει για τη δημιουργία πολιτικής της μετανάστευσης και πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται κι όλοι οι ξενοφοβικοί τις συνέπειες των ιδεών τους. Ο ρόλος των μεταναστών πρέπει πολιτικά να αναγνωριστεί στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την ισορροπία στις ηλικίες σε κάποιες περιοχές όπου για να δεις παιδάκι κάνεις ευχέλαιο και μερικά σχολεία λειτουργούν ακόμα μόνο με παιδάκια μεταναστών.Ελπίζουμε η οικονομική δυνατότητα να μην αποτελεί εμπόδιο για την πολιτογράφηση. Να δώσουμε τέλος στην γήρανση κι εγκατάλειψη της υπαίθρου, να δώσουμε τέλος στην υποκρισία της εκμετάλλευσης των μεταναστών που τους θέλουμε μόνο σαν ‘χέρια ‘ κι όχι σαν πολίτες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | Νίκη Ρουμπάνη

    Πολύ σωστή πρόταση.Διευκρινίσεις που χρειάζονται: Να ‘μην έχει καταδικαστεί’, να διευκρινίζεται ότι αυτό δεν αφορά θέματα που έχουν σχέση με παράνομη παραμονή γιατί πολλές φορές το κράτος έκανε παράνομους μετανάστες που ήταν νόμιμοι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:44 | Χρηστος Σαρρης

    Διαβασα ολο το νομοσχεδιο το οποιο και προχειρο ειναι και εθνικα επικινδυνο και επιζημιο. Η αλοιωση του εθνικου χαρατηρα της χωρας για μικροκομματικα οφελη ειναι οτι το καταστροφικωτερο. Δεν το εχουμε αναγκη Κυριοι της Κυβερνησης

    Η πραξικοπιματικη του εισαγωγη και η ντεφακτο Εθνοκτονια που θα επιφερει, ειναι πηγη αχρειαστης αναστατωσης και μεγαλων κινδυνων.

    Τα επομενα βηματα θα ειναι
    1) Αποσυρση παραυτα
    2) Παροχη ψηφου και κατα πρωτεραιοτητα στους Αποδημους αλλα και Ομογενης.
    3) Ενταξη ολων αυτων των Ελληνων του Εξωτερικου σε κανονικους εκλογικους καταλογους
    4) Διαβουλευση για το τι ακριβως θελουμε απο την μεταναστευση. Ποσους ακριβως μπορουμε να ενταξουμε και ποια τα γενικα χαρακτηριστικα τους? Ειναι προφανες οτι η χωρα δεν ειναι ξεφραγο αμπελι κανενος.
    5) Δημοψηφισμα για την τελικη επικυρωση

    Προνοια θα πρεπει να τεθει στον περιορισμενο αριθμο λαθρομεταναστων απο Αλβανια που θα νομιμοποιηθουν εν τελει και μετα την ψηφιση απο το Λαο του οποιου Νομοσχεδιου.

    Εν τελει οποιος παρει την Ελληνικη υπηκοοτητα και το δικαιωμα του εκλεγειν θα πρεπει επι μακρω να εχει αποδειξει την πιστη και αφοσιωση στην Χωρα και τον σεβασμο των θεσμων και των παραδοσεων της.

    Αυτοεπονομαζωμενα ‘προοδευτικα’ ιδεολογηματα εν ειδη κουκουλοφορων αναρχομπαχαλακηδων και λοιπων αριστεροφασιστικων ορδων μαχαιροβγαλτων του πεζοδρομιου δεν ειναι η ορθη επιλογη για την οικοδομηση της Ελλαδας του αυριο που μοχθουμαι και απαιτουμε!

    Σε καθε περιπτωση ο τελικος κριτης ειναι ο Ελληνικος λαος οπως οριζει το Νομο και οπως ειναι η ηθικη επιταγη της Δημοκρατιας απαιτει.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | Μίλτος Παύλου

    To ύψος του παραβόλου πρέπει να είναι αναλογικό ως προς το κόστος των ανάλογων επιτροπών και των επιπλέον διαδικασιών που απαιτούνται.

    Λόγω του συμβολισμού του σε πολλές χώρες δεν είναι μεγαλύτερο από το χαρτόσημο για την έκδοση ενός δελτίου ταυτότητας. (βλ. έρευνα European Migration Dialogue http://www.hlhr.gr)

    Εάν διατηρηθεί στα 1000 € τότε είτε είναι αποτρεπτικό, είτε εισπρατικού χαρακτήρα κάτι που δεν αρμόζει στην οικοδόμηση σχέσης κράτους-πολίτη και μάλιστα στην πρώτη ανάλογη συναλλαγή του υπό πολιτογράφηση με τη διοίκηση.

    Ως εκ τούτου επείγει να μειωθεί. Ο τρόπος υπολογισμού θα μπορούσε να είναι η εκτίμηση της έως τώρα επιβάρυνσης της διοίκησης με τις επιτροπές πολιτογράφησης και ου χρόνου που σπαταλάται ανά αριθμό αιτήσεων πολιτογραφησης σε σχέση με τις αμοιβές των μελών των επιτροπών. Αναλόγως θα πρέπει να ορισθεό το παράβολο. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι δόκιμο να κυμαίνεται ανάμεσα στα 50-200€.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | Γιάννης Πατλάκας

    Απαράδεκτο το παράβολο των 1000 ευρω όταν ζητείται από ανθρώπους που και στο εκκαθαριστικό τους μπορείτε να δείτε ότι έχουν εισόδηματα μειδαμηνά και πολλοί από αυτούς ίσα ίσα καταφέρνουν να συμπληρώσουν τα ένσημα τους για την άδεια παραμονής. Είναι σαν να ζείτε σε άλλη χώρα…

    Μείωση του ποσού οπωσδήποτε

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:14 | Γιώργος Θεοδώρου

    – Το παράβολο μπορεί να μην είναι στάνταρ. Να ελέγχεται ο υποψήφιος ως προς τις φορολογικές/ασφαλιστικές εισφορές των τελευταίων 5 ετών. Αν είναι κάτω από ένα όριο να απορρίπτεται η αίτησή του. Αν είναι πάνω από ένα όριο να μην πληρώνει κανένα παράβολο. Οι υπόλοιποι να πληρώνουν ένα λογικο παράβολο που θα αντιστοιχεί στο κόστος εξυπηρέτησης της αίτησης.
    – Να προστεθούν ως δικαιολογητικά 2 συστατικές επιστολές από Έλληνες πολίτες που δεν απέκτησαν ούτε οι ίδιοι ούτε οι γονείς τους την ιθαγένεια από πολιτογράφηση. Να τεκμηριώνεται πως ο μετανάστης έχει αποκτήσει στενούς δεσμούς με τους γηγενείς και δεν είναι μέρος κανενός γκέτο. Επίσης κάθε Έλλην πολίτης να μπορεί να συστήνει το πολύ δύο άτομα κάθε έτος, για να μην γίνει βιομηχανία συστατικών επιστολών με αντίτιμο.

    -Ό,τι αποφασίσετε τελικά, κάντε ένα δημοψήφισμα. Με τις Δημοτικές εκλογές αν σας πειράζουν τα έξοδα. Αν είναι λογικό ο Ελληνικός λαός θα το εγκρίνει. Αλλά ας αποφασίσει αυτός, σε καλό θα σας βγει αν κάνετε το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:07 | Δημοπουλος φωτιος

    Για τον αλλοδαπο συζυγο ελληνα η ελληνιδας να μην υποχρεουνται στην καταβολη παραβολου.Ειναι παραλογο να πληρωνει απο την στιγμη που εχει γεννησει ελληνοπουλα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:14 | Β.Σ.

    Δημοψήφισμα!

    Όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδας ήταν και είναι παράνομοι. Δεν ήρθαν στην χώρα μας με εξετάσεις ούτε επειδή τους προσκαλέσαμε. Αλήθεια, ξέρετε στην αρχή του 19 αιώνα, όσοι έλληνες πήγαιναν στην Αμερική, ότι τους κατέβαζαν στο νησί Έβανς και μόνο υπό προϋποθέσεις και εξονυχιστικές εξετάσεις τους αφήνανε αργότερα να μπουν στην χώρα; Όσες ελληνίδες ήταν έγκυες, τις αφήνανε να γεννήσουν στο νησί, για να μην μπορούνε τα παιδιά να διεκδικήσουνε την αμερικανική υπηκοότητα.

    Όχι ιθαγένεια – μόνο υπηκοότητα σε όσοι είναι παντρεμένοι με έλληνα πολίτη και στα παιδιά αυτών. Μετά από 10 χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, με υγειονομικές εξετάσεις (όπως είναι στον Καναδά).
    Και εάν πάσχει από σοβαρή ασθένεια να επιστρέφει στην χώρα καταγωγής του και να μην νομιμοποιείται τελικά.

    Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Γ’ επιπέδου (όχι Β’ επιπέδου όπως ισχύει τώρα) από το Υπ. Παιδείας και όχι δωρεάν – να πληρώνουν όλοι παράβολο. Ο Έλληνας για να δώσει εξετάσεις για μια ξένη γλώσσα πληρώνει παράβολο. Γιατί όχι οι αλλοδαποί;

    Παράβολο 1500 € , για να μην πω 2000 €.

    Σε άλλες χώρες, οι παράνομοι μετανάστες όχι απλός δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην απόκτηση υπηκοότητας (δεν μιλάμε για την ιθαγένεια), αλλά δεν έχουν δικαίωμα και να εργάζονται, διότι δεν τους χορηγούνται άδεια παραμονής και εργασίας.
    Ας γίνει επιτέλους ποινικό αδίκημα η απασχόληση παράνομων μεταναστών και να υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας τέτοιων περιστατικών από τους πολίτες στο ίντερνετ ή σε έναν εθνικό τετραψήφιο αριθμό. Όλοι οι εργοδότες απασχολούν παράνομους αλλοδαπούς, άρα παρανομούν και αυτοί, άρα πρέπει να τιμωρούνται και αυτοί και να δικάζονται, χωρίς εξαιρέσεις.
    Ως πότε ο έλληνας θα είναι το θύμα της υπόθεσης; Είναι δυνατόν ένας εργοδότης να απασχολεί 8 παράνομους και φυσικά ανασφάλιστους μετανάστες και μόνο 2 έλληνες; Και χωρίς να τιμωρείται από καμία κρατική αρχή; Που ζούμε τελικά;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:05 | LEGION

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΄΄ΜΑΥΡΟ ΄΄ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΣΕ ΤΕ ΑΜΕΣΩΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | Ασημίνα

    Σχετικά με το παράβολο, θα ήταν σκόπιμο να εξαιρούνται από την υποχρεώση καταβολής του όχι μόνο οι ομογενείς και οι κάτοχοι ιθαγένειας κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά και οι πρόσφυγες (σύμφωνα και με τη Σύμβαση της Γενεύης, αρθ. 35).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | Διηνέκης Ποντικός

    Για το ζήτημα των δικαιολογητικών έχω προτείνει ένα σύστημα απαραίτητων προϋποθέσεων συνδυασμένο με ένα σύστημα μοριοδότησης για να επιλέγουμε κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (με άνω όριο) που θα παίρνουν την Ελληνική ιθαγένεια. Οι προτάσεις μου αναλυτικά:

    Τέσσερις αρχές για την πολιτογράφηση μεταναστών
    http://d-politiki.blogspot.com/2009/11/blog-post_4397.html

    Αρχή #1: Ανώτατο ετήσιο αριθμητικό όριο πολιτογραφήσεων

    Η απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της εκλογικής ισορροπίας υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων ή να οδηγήσει στη δημιουργία μικρών μειονοτικών κομμάτων ή στον πολιτικό εκβιασμό των υπαρχόντων κομμάτων από ομάδες πίεσης (λόμπυ) μεταναστών.

    Για να αποφευχθούν αυτά τα ενδεχόμενα, θεσπίζεται ανώτατο ετήσιο όριο πολιτογραφήσεων το 0.25% των ψηφισάντων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Έτσι διασφαλίζεται πως η μεταβολή του εκλογικού σώματος εν μέσω δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων θα είναι μικρή, και η ενσωμάτωση των μεταναστών θα γίνεται με ρυθμούς που θα συνάδουν με την δεκτική ικανότητα της Ελληνικής κοινωνίας.

    Αρχή #2: Ελάχιστες τυπικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης

    Κάθε υποψήφιος προς πολιτογράφηση υποβάλλει αίτημα άπαξ καταβάλοντας ένα καθορισμένο από νόμο παράβολο. Το αίτημα απορρίπτεται άνευ εξετάσεως εάν δεν πληροί ορισμένες ελάχιστες τυπικές προϋποθέσεις που διασφαλίζουν πως οι νέοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα ισοδύναμης συμμετοχής στην πολιτική ζωή:
    – Πενταετής μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.
    – Λευκό ποινικό μητρώο και απουσία δικαστικών εκκρεμοτήτων κατά την υποβολή της αίτησης ή την πολιτογράφηση
    – Γραπτή και προφορική γνώση της Ελληνικής γλώσσας
    – Γνώση της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού
    – Γνώση Πολιτικής Αγωγής
    – Απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου) *** Το θεωρώ σημαντικό, αφού οι Έλληνες πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνουν υποχρεωτική εκπαίδευση το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και για τους αλλοδαπούς, για να έχουν το ίδιο επίπεδο γνώσεων που απαιτούνται για τη διαχείριση της ψήφους τους ***

    Αρχή #3: Σύστημα μοριοδότησης

    Όποιοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις κρίνονται κάθε χρόνο με βάση ένα σύστημα μοριοδότησης το οποίο συνυπολογίζει θετικά ορισμένα δεδομένα για τον υποψήφιο.
    – Από πότε είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας;
    – Από πότε έχει υποβάλλει αίτημα πολιτογράφησης;
    – Πόσα χρόνια έχει φοιτήσει σε Ελληνικό σχολείο;
    – Πόσους φόρους έχει πληρώσει κατά την παραμονή του στην Ελλάδα; *** Πιθανώς μπορεί να προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Νά ένα κίνητρο για να συνεισφέρουν στα ταμεία ***
    – Είναι παντρεμένος/η με Έλληνα πολίτη ή έχει τέκνο Έλληνα πολίτη;
    – Είναι πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    Η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην πολιτογράφηση ατόμων κατ’ εξαίρεση (π.χ. λόγω ιδιαίτερων δεξιοτήτων ή προσφοράς στον Ελληνισμό), αλλά αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαινει το 1/100 του ετήσιου ανώτατου ορίου.

    Το σύστημα της μοριοδότησης διασφαλίζει πως όσο πιο πολύ ζει κάποιος στην Ελλάδα, όσο πιο παλιά έχει ενδιαφερθεί για να γίνει πολίτης της, όσο πιο πολύ έχει δεχτεί την Ελληνική παιδεία, όσο πιο πολύ έχει προσφέρει με την οικονομική του δραστηριότητα και φορολογική συνέπεια στο κράτος, όσο πιο στενους οικογενειακούς δεσμούς έχει με την Ελλάδα, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι’ αυτόν να γίνει πολίτης.

    Έτσι, κάθε χρόνο πολιτογραφούνται κάποιοι με απόφαση της Βουλής, και το υπόλοιπο συμπληρώνεται από αυτούς που έχουνε συμπληρώσει τα περισσότερα μόρια, εφόσον δεν τεθεί βέτο στην πολιτογράφησή τους.

    Αρχή #4: Δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο)

    Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να απορρίπτει την πολιτογράφηση ορισμένων ατόμων που π.χ. είναι ύποπτοι για εγκληματική ή τρομοκρατική δράση ή έχουν εκφραστεί δημόσια εναντίον της Ελλάδας. Η απόρριψη αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αλλά δεν μπορεί να ξεπερνά το 1/10 του ετήσιου αριθμητικού ορίου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:30 | Κάππη Θεοδώρα

    Να γίνει δημοψήφισμα εδώ και τώρα για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός αν συμφωνεί ή διαφωνεί…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:53 | konstantinos1972

    Στα δικαιολογητικά θα πρέπει να προστεθούν:

    1.Βεβαίωση επάρκειας στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και στα Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και η ένταξή του στην ελληνική κοινωνία αποδεικνύεται με γραπτές και προφορικές εξετάσεις στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και στα Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος και την έκδοση της ανάλογης βεβαίωσης.

    2.Αντίγραφο ποινικού Μητρώου. Όποιος επιδιώκει την απόκτηση την Ελληνικής Ιθαγένειας δεν θα πρέπει να έχει καμία απολύτως παραβατική συμπεριφορά ούτε να εκκρεμεί σε βάρος του δίωξη ή εκκρεμοδικία.

    3.Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα. Δεν είναι δυνατό κάποιος που επιδιώκει την απόκτηση την Ελληνικής Ιθαγένειας να έχει χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | GIORGOS

    Α ΡΕ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΝΤΕ ΚΑΙ Ο REPLICA ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΙΑΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΝΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ !ΚΑΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΠΑΙΖΕΙ??? ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ… ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΤΗΝ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙΡΟ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ ! ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΑΡΑΔΕΣ ΧΑΧΑΧΧΑΧΧΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΠΟΤΕ …. «ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | Ζωή Ρουμελιώτου

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε δηλώσει με σαφήνεια τις προθέσεις του προεκλογικά γι αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Αν οι ψηφοφόροι το γνωρίζαμε το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και όχι ευχάριστο για το ΠΑΣΟΚ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:03 | kostas

    Δημοψήφισμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:22 | Παύλος

    ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:04 | Tanasidis Aris.

    Το άρθρο είναι αυτοκτονικό καθώς θέτει σε κίνδυνο την εθνικοκοινωνική σύσταση της Ελλάδας απο την παντελή σταδιακή αλλοίωση.ΟΧΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:02 | Αθανασάκης Ιωσήφ

    Οχι σε αντιλαικές ελληνοποιήσεις αλλοδαπών

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:38 | αντονης

    Ο νόμος είναι ελλειπης
    Χρειαζονται περισσοτερα κριτηρια, οπως πχ αυτο της κατοχης της ελληνικης γλωσσα, αμεροληψια οπως και αρκετα μεγαλοι μισθοι σε οσους αχολουνται για τη απφοφυγη δωροδοκιας.

    Σε μια χωρα σα τη ελλαδα που διενεργουνται οι περισσοτερες πλαστογραφιες τα πιστοποιητικα αυτα δεν θα ειναι παντα εγγυρα . θα βαλει απλα τη χωρα σε περισσοτερα σκανδαλα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:12 | Μαριλένα Π.

    ΟΧΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:59 | Σπάρτακος

    Όχι στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος.Το άρθρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί.Μη φοβάστε τον λαό και αφήστε τον να αποφασίσει ο ίδιος με ενα σχετικό δημοψήφισμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:16 | Τανασίδου Λαρίσα

    Δημοψήφισμα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:47 | Κωνσταντίνος Λαζόπουλος

    Ευαίσθητοι «δημοκράτες» μου, έχετε ακούσει ποτέ, τη λέξη δημοψήφισμα ?

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:05 | Βασίλης Καραχρήστος

    Είναι άδικη – άνιση μεταχείρηση η οικονομική επιβάρυνση του παραβόλου 1000 € γιά την οικογένεια του Ελληνα-ίδας πολίτη με Σύζυγο Αλλοδαπή-ό εκτός Ε.Ε.που έχουν αποκτήσει παιδιά και εξυπηρετούν κανονικά για πολλά χρόνια τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις στην Πολιτεία.
    Το ελάχιστο θεωρούμε οτι ο Ελληνας-ίδα καθώς και τα μέλη της οικογενείας τους πρέπει να έχουν ίδιες υποχρεώσεις – δικαιώματα με τους ομογενείς και τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ε.Ε. και δέν είναι σωστό να καταβάλουν παράβολο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:46 | E.K.

    Μια ιδιαίτερη κατηγορία αλλοδαπών που δικαιούνται θετική διακριτική μεταχείριση όσον αφορά στην ιθαγένεια είναι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (κατά την έννοια της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων) και οι ανιθαγενείς (για τους οποίους ισχύει η ειδικότερη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών). Ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας προβλέπει ειδικότερα για τη διάρκεια διαμονής στην Ελλάδα πριν αιτηθούν την πολιτογράφησή τους (πέντε έτη). Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει υπόψη την κατηγορία των προσφύγων και των ανιθαγενών που ως ενήλικοι αδυνατούν να υπαχθούν για αντικειμενικούς λόγους στις ευεργετικές διατάξεις του. Σημειώνεται σχετικά ότι ο μεν πρόσφυγας έχει ιθαγένεια (επί της οποίας δεν επιδρά η αναγνώριση του προστατευτικού καθεστώτος της Σύμβασης του 1951 στο πρόσωπό του), πλην όμως αυτή είναι ανενεργή αφού λόγω φόβου δίωξης αδυνατεί να προσφύγει στις αρχές της χώρας του αιτούμενος προστασίας ο δε ανιθαγενής στερείται παντελώς ιθαγένειας. Επομένως, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν ειδικότερα: α) η ελάχιστη διάρκεια της νόμιμης διαμονής του αναγνωρισμένου πρόσφυγα και / ή του ανιθαγενούς προκειμένου να αιτηθεί την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση β) να προβλεφθεί η εξαίρεση των προσφύγων και των ανιθαγενών από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου (δηλαδή να ισχύει ό,τι για τους ομογενείς και τους πολίτες κρατών μελών της ΕΕ).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:21 | Κλάρας Θανάσης

    Κι οι λαθρομετανάστες που πετούν τα χαρτιά τους στη θάλασσα και δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο θα πάρουν και αυτοί την ιθαγένεια;;;;
    Φτου σας και πάλι φτου σας

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:38 | Διηνέκης Ποντικός

    Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικα ήθελε η Ελλάδα να γίνει Δανία του Νότου. Για να δούμε τί δικαιολογητικά απαιτεί η Δανία από τους μετανάστες

    Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;

    http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_24.html

    – Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
    – Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
    – Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
    – Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
    – Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
    – Να μη χρωστά στο κράτος
    – Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
    – Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
    – Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:31 | Βασίλης

    Προτείνω να υπάρχει πρόβλεψη για μειωμένο παράβολο για αυτούς που έχουν πληρώσει ήδη το παράβολο των εννιακοσίων ευρώ για την άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή την άδεια δεκαετούς διάρκειας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | Νικολαος

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ .ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | ΑΝΘΗ ΡΙΖΟΥ

    Αντίγραφο ποινικού μητρώου δεν απαιτείται μεταξύ των πιστοποιητικών!; Πώς θα διαπιστωθεί αν παραβαίνει κάποιον απ’ τους όρους του προτεινόμενου άρθρου 5, παρ. β, αν δεν ζητάτε ποινικό μητρώο;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:18 | Καμπης

    Πολυ καλο σαν αρχικη αναγνωση, αλλα σαν ομογενεις πρεπει να οριζονται και οι προερχομενοι ααπο τη Β. Ηπειρο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | Λίτσα

    Θα ήθελα να σας διευκρινήσω από την εμπειρία μου ότι ο κύριως λόγος για τον οποίο αρκετοί μετανάστες καταθέτουν αίτηση πολιτογράφησης είναι κυρίως γιατί θέλουν να μην ασχολούνται πλέον με τα νομιμοποιητικά έγγραφα τους στην χώρας μας, μια μικρή μερίδα θέλει να ακολουθήσει επαγγέλματα τα οποία απαιτούν την ελληνική ιθαγένεια όπως σε στρατιωτικές κυρίως σχολές, και κυρίως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ δεν θέλουν να επιστρέψουν στην χώρας τους καθώς δεν έχουν πια δεσμούς. Η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στον όγκο που συσσωρεύεται στο Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με βάση τα προτεινόμενα ίσως καλυτερεύση δεδομένου ότι ο Υπουργός για να βγάλει απόφαση αντίθετη με την γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτογράφησης θα πρέπει να αιτιολόγηση επαρκώς την απόφαση του. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι πολλά παιδιά γεννιούνται από παράνομους γονείς, φαινόμενο αρκετά συνήθες και καταχρηστικό, καθώς επίσης η φοίτηση στο σχολείο είναι υποχρεωτική σε όλους ανεξαρτήτως αν είναι νόμιμοι στην χώρας μας ή όχι, συνεπώς δεν φιλτράρουμε σωστά αυτούς που πραγματικά έχουν τις προϋποθέσεις να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία αποκτώντας την ιθαγένεια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Το ποσό της αίτησης να αυξηθεί σε 5000 ευρώ και επανυποβολής σε 2000. Έτσι δεν θα ζητάει ο καθένας και φυσικά θα πρέπει να έχει εργαστεί για να τα βρει. Μπορεί να βρεθεί και κάποιος με μαύρη εργασία έτσι!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:21 | AHMAD HASSAN

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΚΑΟΙΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ.
    1-ΤΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΠΟΣΟ (ΠΑΡΑΒΟΛΟ)ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΕΚΕΙΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ.
    2-Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ (ΑΠΟ ΤΗΜ ΗΜΕΡΑ ΥΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ)ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΠΤΩΣΕΙΣ ΤΡΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΤΕΙΔΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | παγκαλος γρηγορης

    πρωσοπικα με φοβηζουν λιγο οι πιθανες στο μελλον παρενεργιες ενος τετοιου νομοσχεδιου…..,βλεπω βεβαια οτι προβλεποντε καπια πραγματα οπως αποδειξη στιχειοδους γνωσης της ελληνικης γλωσας και μεγαλα σχετικα παραβολλα κ.λ.π,οστωσο εγω θα προτεινα για ενηλλικα αλοδαπο που επιθημει την ελληνικη ιθαγενια και πολιτογραφηση να υποχρεουται κατα περιπτωση και σε διμηνη-τριμηνη στρατιωτικη θητεια η αντιστοιχη αμισθη κοινωνικη εργασια που μπορουν να εξηδικευσουν οι δημοι με βαση τις αναγκες τους, αποδεικνιωντας οι αλοδαποι ετσι με ενα ακομα τροπο την επυθημια τους να ενταχθουν ισοτιμα στον ελληνικο λαο με σκοπο και την προσφωρα και οχι τον κεροσκοπισμο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | Σωκράτης Βασαριώτης

    Μήπως θα έπρεπε να εξασφαλίζεται δε πιστοποιητικό υποχρεωτικής παρακολούθησης σεμιναρίων που θα οργανώνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των οποίων θα μαθαίνουν βασικά στοιχεία του πολιτεύματος, των θεσμών και αρχών που διέπουν την χώρα αυτή, καθώς και κοινωνικά στοιχεία, ώστε να εντάσσονται ευκολότερα στην κοινωνία μας.
    Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο όποιος πολιτογραφείται Ελληνας οφείλει να γνωρίζει……………….