Άρθρο 2

Το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5.
Προϋποθέσεις πολιτογράφησης
1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται :
α. να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.
β. να μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και την διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλιοδαπών στην Ελλάδα.
γ. να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.
δ. να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πέντε συνολικά έτη την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στον ανωτέρω κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής δεν απαιτείται για αυτόν που είναι σύζυγος
Έλληνα ή Ελληνίδας ή έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα και υπηρετούν στο εξωτερικό, προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους. Για τους ομογενείς και τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής.
ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:51 | Αntonis

    Αν το υπάρχον νομοσχέδιο ψηφιστεί από ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ θα πάρει αυξημένοι πλειοψηφία και θα γίνει νόμος του κράτους.
    Στη συνέχεια εάν μειώσουν και το ποσοστό του 3% για την είσοδο στη βουλή μειονοτικών κομμάτων, όπως ακούγεται, τότε είναι σίγουρο ότι στην επόμενη βουλή θα έχουμε κόμμα αλβανών τούρκων πακιστατών κλπ
    και τότε θα δούμε όλοι την πολιτισμική δανία του νότου που ονειρεύονται οι κυβερνώντες με ότι αυτό συνεπάγετε για εμάς του γηγενείς Ελληνες

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:07 | Θανάσης Πολλάτος

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που βρήκε την τόλμη να αναμετρηθεί με μερικά βαθιά ριζωμένα εθνικιστικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Πολύ σωστά αναγνωρίζεται ουσιαστικά η ύπαρξη των συμπολιτών μας με διαφορετική καταγωγή, χρώμα και θρησκεία. Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται από την πολιτική και κοινωνική ζωή άνθρωποι διαφορετικοί από μας με ξεκάθαρα ρατσιστικά κριτήρια. Οι πιο συντηρητικοί από μένα φίλοι που ανησυχούν, να ησυχάσουν καθώς η πολιτισμική τους ταυτότητα δεν απειλείται, παρά μόνο αναγνωρίζεται η πολιτειακή ταυτότητα μερικών συμπολιτών μας. Η ανεκτικότητα, η ισότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι οι αξίες που πρέπει να υπερσπιζόμαστε και όχι η φυλετική καθαρότητα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:19 | Αλέξανδρος

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να συνεισφέρουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Παιδιά μαύρων μεταναστών -για παράδειγμα- που έχουν γεννηθεί εδώ, μεγαλώνουν και σπουδάζουν εδώ, την Ελλάδα έχουν για πατρίδα τους, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. Και να πώ στους κυρίους υπερπατριώτες οτι το πόσο αγαπάει κανείς τον τόπο του δέν φαίνεται από το πόσο μισεί τους «ξένους», αλλά από το πώς φέρεται ο ίδιος στην πατρίδα του. Και η Ελλάδα έχει υποφέρει τα πάνδεινα απο «πατριώτες» καταπατητές, εμπρηστές, λαμόγια, δοσίλογους, ρυπαντές, λαδωτές κ.ο.κ.

    Υ.Γ. Παράλληλα όμως, πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί η εγκληματικότητα που αναμφισβήτητα σχετίζεται με κάποιους από τους μετανάστες (κάντε μια βόλτα από το Πολυτεχνείο το βράδι για να αγοράσετε πρέζα με το τσουβάλι), και φυσικά να εξασφαλιστεί οτι θα σταματήσει η μετατροπή της Αθήνας σε Μπαγκλαντές από την πλημμύρα των μικροπωλητών που έχει καταλάβει κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου.
    Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, δεν σχετίζεται με το συγκερκριμένο νομοσχέδιο.

    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:38 | Δημήτρης Τζίμας

    Δεν αποδέχομαι η χώρα μου, με τα τόσα εκ μέρους των γειτόνων προβλήματα, να είναι η πιο «εύκολη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δίνει την Ελληνική (και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή)Υπηκοότητα με λιγότερες προϋποθέσεις απ’ αυτές που θα ζητούσε η οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
    Πόσων Ελλήνων γονείς έζησαν χρόνια και χρόνια μετανάστες, πληρώνοντας τους φόρους τους και ζώντας διαρκώς στις χώρες υποδοχής, χωρίς ποτέ να αποκτήσουν το δικαίωμα να γίνουν πολίτες της χώρας όπου έκαναν το σπιτικό τους;
    Υπό ανάλογες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών προϋποθέσεις, μετανάστης 2ης γενιάς που γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε την υποχρωτική βασική εκπαίδευση σαν Έλληνας ΝΑΙ και να εκπληρώσει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Αφού θέλει να γίνει Έλληνας θα πρέπει να είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει και τις υποχρεώσεις του σαν Έλληνας, όχι μόνο τα δικαιώματα.
    Το θέμα, στην ανθρώπινή του μορφή φαίνεται συμπαθητικό αλλά είναι πιο περίπλοκο από όσο αρχικά φαίνεται. Διότι δημιουργεί όχι απλά Έλληνες αλλά Ευρωπαίους πολίτες με πλήρη δικαιώματα μετακίνησης και εγκατάστασης και, σίγουρα, δεν θα πρέπει να είμαστε η κερκόπορτα της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:53 | giannis

    Συμφωνώ με την άποψη των περισσοτέρων να γίνει δημοψήφισμα. Δεν μπορει κάποιος να πέρνει τόσο εύκολα ελληνική ιθαγένεια ιδιαίτερα σε μια χώρα με τόσο περίεργη γεωγραφική θέση που απειλείται από παντού.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 10:06 | Δημήτρης Καρακ…

    Είναι ανάγκη να ενταχθούν οι αλλοδαποί στην κοινωνία μας, αλλά όχι να διασπαστεί ο κοινωνικός-Ελληνικός ιστός.
    Πιστεύω ότι ο χρόνος των πέντε ετών για πολιτογράφηση είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ. Πρέπει να είναι τουλάχιστον ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ χρόνια. Εδώ μια εγχειρησούλα κάνεις και την νιώθεις για 8 χρόνια, όχι να κάνεις πολιτογράφηση, που δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις και την χώρα που ζεις. Και αυτή η νομιμότητα παραμονής και η ένταξη στην κοινωνία μας, πως αποδεικνύεται; Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν φαίνεται πουθενά (ή εγώ δεν το κατάλαβα).
    Υπάρχουν δυο ειδών «λαθρομετανάστες. Αυτοί που μπαίνουν στη χώρα με απλή διάβαση των συνόρων (και άρα δεν έχουν καθόλου χαρτιά) και αυτοί που τους πιάνουν τα σώματα ασφαλείας και παραμένουν για λίγο καιρό σε «γκέτο» και έχουν κάποια χαρτιά. Αυτά ΔΕΝ μπορούν να θεωρούνται νόμιμα. Και όμως. Με αυτά τα χαρτιά, παλαιοτέρα, έγραφα τον αριθμό που έχουν, στο χαρτί αναγγελίας στον ΟΑΕΔ, ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ που τα έπαιρνε, δεν έλεγχε καθόλου την νομιμότητα των χαρτιών (και πώς να το ελέγξει άραγε), και με κάποιον τρόπο, που ακόμη δεν ξέρω, έβγαζαν αριθμό ΙΚΑ και κολλούσαν ένσημα. Άρα γίνονταν νόμιμοι με «παράνομη» διαδικασία.
    Και ο άλλος τρόπος που έχω μάθει, από τους ίδιους, έπαιρναν από κάποιον υπάλληλο της πρεσβείας μας χαρτί (με το αζημίωτο φυσικά), ότι είχαν κάποιο πρόγονο Έλληνα, οπότε γίνονταν «ομογενείς», και έπαιρναν άδεια εργασίας.
    Και ερωτώ!!!! Όλους αυτούς θα τους εντάξουμε στην κοινωνία μας; Σίγουρα φταίμε εμείς που τους παίρνουμε στη δουλειά μας (αφού δεν έρχονται Έλληνες να δουλέψουν) και κάποιοι Έλληνες υπάλληλοι που «λαδώνονται» ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, και το Ελληνικό κράτος, που παίρνει τόσα εκατομμύρια Ευρώ για την ανανέωση της κάρτας παραμονής τους και τα ασφαλιστικά ταμεία (Τα ασφαλιστικά ταμεία παίρνουν χρήματα, γιατί οι αλλοδαποί για την κάρτα παραμονής τους θέλουν τουλάχιστον 150 ένσημα το χρόνο και γιαυτό τα «κυνηγούν», ενώ οι «Ελληνάρες» τα θέλουν στο χέρι).
    Ντροπή. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει, αλλά ΟΧΙ με αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο, δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα, από αυτά που προσπαθεί να λύσει, αν και φαίνονται οι καλές προθέσεις των συντακτών. Πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές και κυρίως να μην υπάρχουν θέματα που θα διευκρινιστούν «μετά» με υπουργικές εγκυκλίους, που θα αλλάζουν το πνεύμα του νομοσχεδίου, όπως συχνά (σχεδόν πάντα) συμβαίνει.
    Προτείνω λοιπόν:
    Α) να παίρνουν άδεια εργασίας, αφού καταγραφούν, για ένα χρόνο, που να ανανεώνεται για τα 5 πρώτα χρόνια και μετά να παίρνουν άδεια εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια.
    Β) Αφού αποδείξουν την «νόμιμη» πια παραμονή τους για 15 συνεχή χρόνια να παίρνουν την υπηκοότητα, αλλά ΟΧΙ την ιθαγένεια, και να μπορούν να ασκούν όλα τα δικαιώματα των γηγενών, εκτός από την συμμετοχή τους στις Εθνικές Εκλογές και στον στρατό.
    Γ) Αν «πέσουν» σε σοβαρό παράπτωμα (όχι πχ για κλίση της τροχαίας για κόκκινο) να επαναπατρίζονται αυτόματα με την οικογένειά τους.
    Γ) Τα παιδιά τους, που γεννιούνται στην Ελλάδα να παίρνουν την υπηκοότητα αυτόματα, αλλά την ιθαγένεια μετά την Τρίτη γενιά.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 10:44 | ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΘΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΑΙ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΡΧΊΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
    ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ:
    -ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
    -ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΑ ΦΥΛΗ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΠ. ΠΧ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ? (ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ)
    -ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙΕΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΛΠ

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ, ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΓΗΓΕΝΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΟΧΗ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 03:32 | Κοραλένια

    Είναι Απαράδεκτα αυτά που αποφασίζουν οι «δήθεν» νομοθέτες , ερήμην ολόκληρου λαού με τέτοια Ιστορία!!!! (Και δεν είμαι με το μέρος κανενός κόμματος, αλλά με το μέρος της ΕΛΛΑΔΑΣ)
    Σε καμιά Χώρα δεν μοιράζουν έτσι εύκολα Υπηκοότητες, πόσο μάλλον Ιθαγένειες!!! Δεν φτάνει που όλοι οι «Γείτονές» γύρω μας μοιράζουν κομμάτια την Ελλάδα και μας φτάνουν στην Πελοπόννησο, τώρα να τους δώσουμε Ελληνική Ιθαγένεια, που σημαίνει ότι είναι Έλληνες και τους ανήκει ο τόπος το κοινοβούλιο, τα πάντα, άρα θα μας κυβερνούν σε λίγο με τα δικά τους ήθη και έθιμα τις θρησκείες τους,να μάθουμε και τις γλώσσες τους να γίνουν αφεντικά,και εμείς θα είμαστε η Μειονότητα στη Χώρα μας και τότε τα «παιδιά μας θα βγουν στα φανάρια να καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων»!!!!
    Έχετε διαβάσει Ελληνική Ιστορία; ξέρετε τη σημασία και την Συμβολή του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλη την Ανθρωπότητα; Θα τα σβήσουμε ΟΛΑ με ένα νόμο σφουγγάρι και θα γίνουμε ΒΑΒΕΛ;
    Όλοι οι Λαοί και με πολύ πιο μικρή Ιστορία από την δική μας, προσπαθούν να την διαφυλάξουν και να διατηρήσου!!!
    ΕΜΕΙΣ γιατί θα πρέπει να δεχόμαστε σαν δουλικά κάθε απερισκεψία ή Υστεροβουλία, ή ψηφοθηρία του «καθένα» που αποφασίζει για την ΕΛΛΑΔΑ και για τις Ζωές μας και για τις Ζωές των Παιδιών μας;

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!! Η ΖΩΗ είναι πολύ σύντομη και θέλουν να μας την κάνουν και Μίζερη, μπαίνουμε σε αντιπαράθεση μεταξύ μας, για «δήθεν» Ξενοφοβίες και Ρατσιστικές συμπεριφορές, (ίσως για να ξεχνάμε την Ρατσιστική συμπεριφορά, να δουλεύουμε εμείς για να μεγαλώνουν κάποιοι τις περιουσίες τους και να ζουν , πολλά χρόνια τώρα, σαν Βασιλιάδες κι ας κάνουν ότι δεν τους αρέσει ο όρος Βασιλιάς) !!!
    αντίθετα ο Έλληνας Αγαπά και βοηθά τους Ξένους!!! (Ήταν και είναι και εκείνος μετανάστης, ποτέ όμως και πουθενά δεν απαίτησε την Πατρίδα και τη σημαία των άλλων, γιατί έχει τη δική του) Αγαπά όμως και την Πατρίδα του και έχει υποφέρει πολλά από Πολέμους, Κατακτητές, Αρχαιοκάπηλους Προδότες και κατάφερνε πάντα να επιβιώνει!!!
    Και τώρα μόνοι μας, αντί να την προστατεύουμε, την Χαρίζουμε;
    ΕΛΕΟΣ πια!!!!
    Με την κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας, ήδη μπαίνουν στα σπίτια μας, σκοτώνουν για λίγα ευρώ και βέβαια και οι «πεινασμένοι, άνεργοι, άστεγοι» Έλληνες ακολουθούν το παράδειγμά τους!!!
    Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε φτάσει σε τέτοιο χάλι και εγκληματικότητα..και μην ονομάζουμε κάθε διαφωνούντα, που αγαπά την Ελλάδα, Ακροδεξιό…όπως είπε κάποιος πιο πάνω…

    ΟΧΙ στην ελληνική Ιθαγένεια στους αλλοδαπούς!!!
    Και φτάνει δεν θέλουμε άλλους!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:30 | Σταμάτης Ανδρέου

    Διαφωνώ κατά 100%. Η χώρα μας είναι η μοναδική τηε ΕΕ που ανατολικά της έχει την Ασία, και νότιά της την Αφρική. Θα έπρεπε λοιπόν και μόνον λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης, να έχει τους αυστηρότερους νόμους περί χορήγησης ιθαγένειας. Θέλει πολύ μυαλό για να σκεφτεί κανείς, ότι η τόσο εύκολη και με τόσο ελαστικούς όρους (σε σχέση με τα κράτη των εταίρων μας) χορήγηση ιθαγένειας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λίγες μόνο δεκαετίες, εμάς τους έλληνες να είμαστε μειοψηφία στον τόπο μας???

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:44 | Γιάννης

    Αργησε πολυ να ερθει ενας τετοιος νομος στην Ελλαδα, αν δεν ειχε βγει ο κ. Παπανδρεου πρωθυπουργος δεν θα ειχε βγει ποτε αυτο το νομοσχεδιο. Ολοι περιμενουμε την ψηφιση του νομοσχεδιου στη βουλη, ειναι ντροπη παιδια γεννημενα στην ελλαδα να θεωρουνται ξενα. Επισης ειναι ντροπη μεταναστες οι οποιοι ζουνε 20 χρονια στην ελλαδα να θεωρουνται λαθρομεταναστες. Οι μεταναστες εχουνε νομιμοποιηθει εδω και παρα πολλα χρονια. Θα παρακαλουσα να σβηστουν σχολια που κανουν λογο για λαθραιους, ευχαριστω πολυ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:31 | di

    Έχουμε υποστεί ήδη μεγάλη αλλίωση με τους κάθε λογής αλλοδαπούς σε αυτή τη χώρα.Ζώ στη Θράκη και θλίβομαι πραγματικά να βλέπω όλο αυτό το μουσουλμανικό στοιχείο να διεκδικεί στο όνομα της Τουρκικής μειονότητας.Όταν το Ελληνικό στοιχείο στην Τουρκία όλοι ξέρουμε τί πέρασε και πόσες λίγες εκατοντάδες αυτών επιβίωσαν.Όλοι ξέρουμε τα του Πατριαρχείου.Όχι τόσο για το αν θα λειτουργήσει ή όχι.Δεν κόπτομαι για αυτό.Όσο για τον σεβασμό που τρέφουν οι άλλοι λαοί που ερίζουν απο εμάς και πόσο μας εκτιμούν.Τόσο σαν έθνος όσο και σαν θρησκεία.Για τους χιλιάδες «πόντιους» που τελικά δεν ήταν πόντιοι τί να πούμε.Ποιός θα απολογηθεί και τη ευθύνη να αναλάβει;Τώρα που τους λουστήκαμε και το ποτάμη δεν γυρίζει πίσω.
    Μήπως όλα αυτά δεν είναι αρκετά;Μήπως δεν καταλάβαμε τίποτα απο την ιστορία μας την μακρινή έως και την πολύ πρόσφατη;
    Εάν είχα την πρωτοβουλία να αποφανθώ του θέματος θα έλεγα ένα ηχηρό όχι χωρίς παραθυράκια.Να τηρηθεί πλαφόν τουλάχιστον στον αριθμό των αλλοδαπών στη χώρα μας κάτω του 10%.Και εαν αυτό έχει ήδη καλυφθεί τότε να μην επιτραπεί να παραμείνουν νέοι μετανάστες,να απελάβνοντε με πολύ σύντομες διαδικασίες όσοι απασχολούν το νόμο για κάθε αξιόποινη πράξη που προσβάλει τον άνθρωπο και φυσικά το σύνταγμα,την πατρίδα, τα ήθη και εθιμά μας και φυσικά τη θρησκεία μας.
    Εάν αυτό μετρά θέλω να δηλώσω ότι εθνικιστής δεν είμαι.Στο εξωτερικό έχω ζήσει και ξέρω πως συμπεριφέροντε στους ξένους οι δυτικοευρωπαίοι πίσω απο το πολιτισμένο προσωπείου τους.Π’ανω απ’όλα ο άνθρωπος αλλά όχι στη χώρα μου μέσα.Να τους βοηθήσουμε να μείνουν στη χώρα τους βέβαια.Με όλες μας τις δυνάμεις.Αρνούμαι το σχόλειο του in.gr ότι τα περισσότερα σχόλεια στη δημόσια διαβούλευση είναι ακροδεξιά.Δεν είμαι ακροδεξιός.Θελώ την Ελλάδα να «μυρίζει»,Ελλάδα και να είμαι περίφανος γι’αυτό.Να έχω κάτι να πω για τη χώρα μου γιατί ζω σε αυτή και την αγαπώ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:36 | POLITHS

    Προσυπογράφω το σχόλιο του κ Α.Αντωνιάδη σελίδα 16 30.12.09 ώρα 18.56 που μεταφέρει την εμπειρία του απο την Ιταλία.

    Κύριοι που ασχολείστε με το θέμα διαβάστε το σοβαρά.

    Τό θέμα αυτό δεν είναι τέλη κυκλοφορίας να καθαρίσετε με ένα
    συγνώμη.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:23 | Ιωάννης Καπέλιος

    Το υπο διαμόρφωση Νομοσχέδιο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ιστορικές και εθνολογικές διαφορές των λαών των Βαλκανίων και το παράδειγμα του Κοσόβου που πρίν κάποια χρόνια εθεωρείτο το λίκνο των Σέρβων. Ο κίνδυνος της αλλοίωσης του πληθυσμού της Ελλάδας είναι υπαρκτός και δεν έχει καμία σχέση με την ξενοφοβία ή το ρατσισμό. Αν αυτός ο κινδυνος απασχολεί σήμερα τους Γερμανούς, Γάλλους ή Αγγλους, τι πρέπει να να κάνουμε εμείς που ζούμε στη «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης με γειτόνους που δεν κρύβουν καθόλου τις σε βάρος μας αλλοιτρωτικές τους επιδιώξεις; Αυτό το΄Νομοσχέδιο είναι κρίσιμο ιδιαίτερα για το μέλλον των παιδιών μας. Ας λάβουμε υπόψη μας τα διδάγματα της Ιστορίας του τόπου μας. Η ιστορία διδάσκει οτι «τα αυτά αίτια οδηγούν στα αυτά αποτελέσματα», ο τραγικός μας ποιητής Ευρυπίδης δίδασκε οτι είναι «Ολβιος όστις της ιστορίας έσχεν μάθησιν…». Βεβαίως και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απαιτήσεις των καιρών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για το λογο αυτό απαιτείται το θέμα να το χειριστούν άνθρωποι με εμπειρίες, σύνεση και γνώση, χωρίς ιδεοληψίες αλλά και ιδιοτέλεια για την προσέλκυση της ψήφου των αλλοδαπών.
    Το πρόβλημα δεν λύνεται με ένα ναι ή με ένα όχι ενός πιθανού δημοψηφίσματος. Ουτε με το διαχωρισμό των αλλοδαπών σε αρεστούς ή μη, σε γείτονες ή μη, σε φιλέλληνες ή ανθέλληνες διότι η άνιση μεταχείριση κατά κανόνα αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και προσβάλεται στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτείται λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί και να προχωρήσουμε με αργά και σταδιακά μέτρα. Ας μελετήσουμε επίσης πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και άλλες Χώρες που οι εθνολογικές και κοινωνικές συνθήκες προσιδιάζουν με τις δικές μας. Κατά την γνώμη μου το κύριο κριτήριο αξιολόγησης του αιτούντος την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να είναι η συμμετοχή του στην Ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό καθώς καιη αποδοχή της ιστορίας μας. Γι΄αυτό προτείνω να μην υπάρξει γενική ρύθμιση για τους αλλοδαπούς που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά ειδική-ατομική.
    Για τους γεννηθέντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς ως ελάχιστη προυπόθεση απόκτησης της ιθαγένειας προτείνεται η 9ετής φοίτηση στα Ελληνικά Σχολεία και η συνεχής παραμονή τους στη Χώρα μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους.
    Ας προβληματιστούμε παράλληλα με αφορμή αυτό το σχέδιο νόμου, για τους τρόπους που θα κρατήσουμε στο τόπο μας τα παιδιά μας που αφού ξοδευόμαστε να τα σπουδάσουμε,μεταναστεύουν και προσφέρουν στο εξωτερικό και υποκαθίστανται απο αλλοδαπούς κατά κανόνα αναλφάβητους ακόμη και στη γλώσσα του τόπου τους.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:44 | Αραγιαννης Ευαγγελος

    Διαφωνω καθετα.

    Κανεις δεν ειναι Ελληνας εαν δεν εχει γεννηθει απο Ελληνες γονεις στο αιμα.

    Σπερνετε ανεμους και νομοτελειακα θα δρεψετε θυελλες.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:20 | Χριστόφορος Νοταράς

    Στο άρθρο 2, σην παράγραφο :
    «στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

    Ερωτήματα :
    Ποιες ειναι ακριβώς οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την πολιτική ζωή της χώρας ?? που αναγράφονται ??
    Πως θα γίνει αυτη η απόδειξη της ένταξης και δυνατότητας ενεργους συμμετοχής ??

    Μηπως λοιπον υπάρχει κίνδυνος κομματικοποίησης της διαδικασίας ??

    Μήπως ο αλλοδαπός, εγγραφόμενος σαν μέλος πολιτικού κόμματος, θα πληρεί την προυπόθεση αυτή ??

    Δηλαδή αυτό ζητάει το νομοσχέδιο : να αυξηθούν τα μέλη των κομμάτων. Προκειμένου να γίνει ευρωπαίος, ο κάθε αλλοδαπός θα κάνει τα πάντα, και πολύ ευκολα θα γίνει μέλος του κάθε κόμματος.

    Πρόταση : να υπάρχει όρος που να προβλέπει γνώση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμικής παράδοσης, που να αποδεικνύεται με γραπτές εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει την αφομοίωση των αλλοδαπών και την μη αλλοίωση των χαρακτηριστικών του πληθυσμού και του εκλογικού σώματος.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:49 | Γεωργιάδης Γεώργιος

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

    Το ζήτημα της ιθαγένειας των πολιτών που ζουν σε μια χώρα συνιστά ένα από τα ευαίσθητά της προσωπικά δεδομένα. Ο όποιος χειρισμός του θέματος έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο συνήθως ανυπολόγιστου χαρακτήρα.
    Οι αλλοδαποί που ζουν εργάζονται και βιώνουν τα ίδια προβλήματα διαβίωσης και καθημερινότητας επί μακρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 5τια) οφείλεται να δικαιούνται εφόσον έχουν λευκό ποινικό μητρώο την απόκτηση υπηκοότητας με ότι υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται (θητεία κλπ). Σε καμία περίπτωση όμως χορήγηση ιθαγένειας καθότι αυτό θα σημάνει σαρωτική διαφοροποίηση της στρωματογραφίας της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος σε βαθμό ρυθμιστή εξελίξεων.
    Τα παραδείγματα από το εξωτερικό είναι πάμπολλα και ενδεικτικά. Χρήζει έρευνας η πιθανή χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς αν και εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα και διαμένουν μόνιμα στη χώρα.
    Θεωρώ ότι το νομοθετικό πλαίσιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση χωρίς να έχει προηγηθεί μια σχετική έρευνα των όποιων επιπτώσεων θα μπορούσε να έχει. Επιπλέον το δικαίωμα χορήγησης ψήφου μόνο στις δημοτικές εκλογές είναι εμπαιγμός για τους μετανάστες που αυτοδίκαια θα διεκδικήσουν και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εθνικές εκλογές. Και το λέω εγώ που μεγάλωσα στο εξωτερικό ως μετανάστης.
    Προκειται για θέματα που αφορά την εθνική συνοχή και δεν σηκώνει καιροσκοπική μεταχείριση.

    Γεωργιάδης Γεώργιος

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | Frank O.

    Να είναι τουλάχιστον 8 χρόνια.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | stayrula

    ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
    να υποβαλλουν γραπτη δηλωση που θα ισχυει εσαει ως εξης:
    Να διατηρούν πίστη και υποταγή στην ΕΛΛΑΔΑ,να μη εχουν-δηλωσουν αυτοπροσδιορισμο αλλης εθνοτητας,να μην προβουν σε αποσχιστικες ενεργειες -δηλωσεις και ποτέ να μην κηρύξουν η συμμετασχουν σε πόλεμο- εναντίων του ελληνικου κρατους ,η σε αυτονομιστικες ενεργειες ή να βοηθήσουν τους εχθρούς της ΕΛΛΑΔΑΣ.
    Όποιος πολίτης παραβεί τα ανωτέρω,χανει την ελληνικη ιθαγενεια και μπορεί να καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία και να αντιμετωπίσει ακόμα και την ποινή του θανάτου.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:40 | Νικ. Ζακοπούλου

    Συμφωνώ γενικά αλλά:
    στις Προϋποθέσεις πολιτογράφησης
    1β. να μην έχει καταδικασθεί τα τελευταία 10 χρόνια για μικροπαράπτωμα ή σε όλη του τη ζωή για σοβαρή παράβαση-έγκλημα. Σωστά;
    και 1στ: είναι καθορισμένα τα αποδεικτικά κριτήρια ένταξης; γιατί πχ. το να έχει μόνιμη εργασία είναι άδικο να απαιτείται με τα ψηλά ποσοστά ανεργίας που έχουμε σήμερα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | katratsos

    Τα 5-χρονια είναι πολυ λιγα. Επισης δεν αρκει μονον η γνωση της γλωσσας. Πρεπει να αποδείξει ότι είναι ενημερος για τα προβληματα της ΕΛΛΑΔΑΣ , καθως και το ιστορικο και πολιτιστικο υποβαθρο της χώρας. Επίσης να απαντησει ορκιζομενος 1) αν πιστευει στην ισοτητα ανδρων-γυναικων 2)Αν ειναι φανατικα θρησκευομενος και 3) δημοκρατικες αντιληψεις.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 10:37 | Χρήστος

    Eγώ γνωρίζω από προσωπική πείρα ότι το προηγούμενο καθεστώς των Ελληνοποιήσεων ήταν άδικο και διεφθαρμένο.
    Θεωρώ ότι εάν κάποιος/α που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα θέλει, επιθυμεί, και έχει ορισμένες προϋποθέσεις πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια η υπηκοότητα. Για τα παιδιά τους που έχουν γενηθεί στην Ελλάδα και μετέχουν της Ελληνικής παιδείας, είναι προσβολή στους αρχαίους προγόνους μας, οι νεοέλληνες να τους αρνούμαστε κάτι που είναι αυτονόητο.
    Εξάλλου ο Μέγας Αλέξανδρος που κατέκτησε όλο το γνωστό τότε κόσμο με 30.000 Έλληνες,μετέδωσε την Ελληνική παιδεία, γλώσσα και πολιτισμό, προέτρεπε τους στρατιώτες του να παντρευτούν ξένες για να μπορέσει να επικρατήσει και πολιτισμικά στα αχανή κομμάτια της αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει.
    Μπράβο στη κυβέρνηση που επιλύει ένα τεράστιο θέμα. Και εάν όπως λέγουν ορισμένοι, γίνει και ένα λάθος με κάποια Ελληνοποίηση γιατί δεν αναφέρονται στα τεράστια οφέλη και το τεράστιο έμψυχο δυναμικό που θα δημιουργηθεί και το οποίο θα εργάζεται ψυχικά και σωματικά για το καλό της πατρίδας μας.
    Δεν πρέπει να συγκρίνεται η Ελλάδα με τριτοκοσμικές διεφθαρμένες αντιλήψεις και κράτη. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζει το κόσμο που ζει και εργάζεται στο έδαφος της, με ισονομία και ισοπολιτεία.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 10:39 | ΜΑΡΙΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ

    151 βουλευτικές ψήφοι χρειάζονται για νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών.
    Όλος ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος στην νομιμοποίηση αυτή.
    Σκοπεύετε να παραβλέψετε τη βούληση του συνόλου των Ελλήνων;
    Δημοψήφισμα τώρα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:03 | κουδανος α

    Είναι απαράδεκτο αυτό που πάει να εφαρμοστεί. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης πιθανόν και του κόσμου όλου.

    1. Η διάρκεια νόμιμης παραμονής πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια ώστε ο «μετανάστης» να έχει αφομοιώσει τον Ελληνικό τρόπο ζωής και τις αξίες, να έχει προσαρμοστεί με τον τρόπο ζωής. Καθώς και να έχει αποδείξει ότι θέλει να ζήσει νόμιμα στην Ελλάδα (όχι παράνομες πράξεις).
    2. Ήδη υπάρχει διαφήμιση σε ασιατικές και μη χώρες του μέτρου αυτού, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την νόμιμη μετακίνηση μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης και αναμένονται χιλιάδες παράνομοι μετανάστες τις επόμενες μέρες. Τα στοιχεία από τις παραμεθόριες περιοχές (λιμενικούς και αστυνομικούς σταθμούς) δείχνουν αλματώδη αύξηση των παρανόμων μεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα.
    3. Δεν θα επιτρέψει η Ευρώπη την εφαρμογή του νόμου αυτού γιατί θα αυξηθεί το κύμα των μεταναστών προς αυτές.
    4. Πρέπει να είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις. Πιθανόν να υπάρχουν και προφορικές ή γραπτές εξετάσεις με κάποια βασικά ερωτήματα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
    5. Θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού σώματος.
    6. Είναι σίγουρο ότι σε 10-20 χρόνια από την εφαρμογή του νόμου (αν θα εφαρμοστεί έτσι χωρίς αλλαγές) θα υπάρξουν θέματα μειονοτήτων και διάσπασής του Ελληνικού Κράτος (όπως στο Κόσοβο) καθότι ο αριθμός αυτών που έχουν την ιθαγένεια θα αυξάνετε κάθε χρόνο αλματωδώς και φυσικά θα υποστηρίζουν τις χώρες καταγωγής τους.
    7. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητά της όπως έκανε εδώ και 2.000 χρόνια και όχι να γίνει πολιτισμική όπως άλλες χώρες με τα γνωστά αποτελέσματα.
    8. Δεν πρέπει να ακολουθούμε πάντα τις εντολές άλλων χωρών (Αμερικής).

    Ελπίζω την τελευταία στιγμή να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το καλό της Ελλάδας. Γιατί τόση βιασύνη?………….. Ας λύσουμε πρώτα σοβαρότερα προβλήματα που έχουμε σαν χώρα………….

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:42 | Κυνικός Διογένης

    Λαμβάνοντας υπόψη τα εξής: 1)την απίστευτη ελαφρότητα ή και ανεπάρκεια των ελλήνων πολιτικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (π.χ. κάποιοι από τους μουσουλμάνους της Δ. Θράκης αυτοαποκαλούνται Τούρκοι με την παρότρυνση του προξενείου της Κομοτηνής και με πρόδηλα και από άλλες αβρότητες εις βάρος της χώρας μας τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας, προβάλλοντας το δικαίωμα τάχα του αυτοπροσδιορισμού. Γιατί να μην κάνουν το ίδιο αύριο-μεθαύριο και οι αλβανικής καταγωγής πολιτογραφηθέντες έλληνες ιθαγενείς; Την ίδια στιγμή οι έλληνες πολιτικοί, δεκαετίες τώρα, πιο πολύ αγωνιούν κοντόφθαλμα και μικρόψυχα για την επανεκλογή τους παρά για το αν θα υπάρχει ελληνικό κράτος για να κυβερνηθεί την επόμενη μέρα), 2)την παντελή άγνοια των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής ιστορίας (πολλοί από τους πολιτικούς μας έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και μάλιστα στις Η.Π.Α., με συνέπεια να έχουν διαμορφώσει μια χαλαρή και κάπως θολή πολιτιστική και ιστορική συνείδηση και νομίζουν ότι η Ελλάδα συνορεύει με τον…Καναδά), 3)την πασίδηλη συμμετοχή τους σε μυστικές διαβουλεύσεις ανθελληνικών κύκλων είτε αφελώς είτε με τη βούλησή τους(με την άνευ όρων υποταγή τους στα κελεύσματα της νέας εποχής στο όνομα της ξεθωριασμένης από την κατάχρηση προόδου, 4)την έλλειψη επαφής με τις αγωνίες, τα πάθη και τον ψυχισμό του απλού ελληνικού λαού (ο οποίος – να ‘ναι άραγε συμπτωματικό; – στην πλειοψηφία του δεν έχει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει τι μαγειρεύεται πίσω από τις πλάτες του, πολύ περισσότερο βέβαια δεν μπορεί να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο διαδίκτυο), και πάνω απ’ όλα 5)την απύθμενη υποκρισία των ελλήνων πολιτικών μας, που έφτασαν στο σημείο να εξαπατούν το λαό με τέτοιου είδους δήθεν ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις, που στην ουσία αποτελούν ένα προκάλυμμα καπνού δημοκρατικής επίφασης (στα πλαίσια του πολιτικού μάρκετιγκ της νέας εποχής), για να μεθοδεύσουν εν τω κρυπτώ τα νεοταξικά σχέδια για την αποδόμηση των εθνών και την ελεγχόμενη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, όπως υποτιμητικά καλούνται οι ανθρώπινες ψυχές και τα ανθρώπινα πρόσωπα.
    Εάν λοιπόν λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω συν το γεγονός ότι, αν πράγματι νοιαζόταν και πονούσε για την Ελλάδα όλη αυτή η κουστωδία της πολιτικής μας ελίτ, δεν θ’ άφηνε ατιμώρητο το έγκλημα της πυρπόλησης της αιματοβαμένης ελληνικής σημαίας (αλήθεια, κύριε Πρωθυπουργέ, θα τολμούσε ποτέ αμερικανός πολίτης να κάψει δημόσια το ανώτατο σύμβολο της ελευθερίας του αμερικάνικου έθνους, χωρίς να τιμωρηθεί;),
    Τότε καταλήγουμε αβίαστα στο αυτονόητο: ότι το μέγεθος της δυσπιστίας και της καχυποψίας απέναντι σε τέτοιου είδους νομοσχέδια είναι ασύλληπτο σε σύγκριση με το μέγεθος των καλών προθέσεων που μπορεί κάποιος να καταλογίσει σ’ αυτούς που τα επινοούν.

    Με εκτίμηση
    Κυνικός Διογένης

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:26 | Γιάννης Β.

    Ας μας εξηγήσει η Πολιτεία γιατί κατεβάζει το νομοσχέδιο αυτό.
    -Ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι;
    -Τι θέλει να πετύχει;
    -θέλει να δείξει καλή διαγωγή στην διεθνή κοινότητα;
    -θέλει να αυξήσει τον πληθυσμό της Ελλάδας;
    -Θέλει να αλοιώσει την ομοιογένεια του πληθυσμού;
    -Θέλει να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης;
    -Θέλει να μας κάνει μια ανοικτή κοινωνία;
    -Δέχεται πιέσεις από κάπου;
    -Έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη ώστε να μπορεί να μας πεί ποιό θα είναι το κόστος ή το ώφελος από αυτην την ενέργεια;
    Εγώ θα έλεγα να ξεκαθαρίσει πρώτα τι θέλει να πετύχει, να μας το πεί, και αφού λάβει υπόψη της, τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (της γεωγραφικής μας θέσης, των επιδιώξεων των γειτόνων μας, τα ιστορικά γεγονότα) να πάρει την απόφαση και να κατεβάσει την πρόταση σε δημοψήφισμα όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία.
    Πιστεύω ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι περισσότερο υπεύθυνος και συνετός. Είμαι σίγουρος ότι αν μπορεί να μας πείσει η κυβέρνηση για το ορθό του πράγματος, θα ψηφίσουμε οι περισσότεροι ότι το αποδεχόμαστε ανεξάρτητα από επιφυλάξεις και αμφιβολίες, και όλα θα πάνε καλά.
    Οι έλληνες είμαστε μια ανεκτική κοινωνία, δεν είμαστε ούτε ρατσιστές ούτε μισαλόδοξοι, αρκεί πειστούμε ότι κάποιες ενέργειες που γίνονται δεν θα μας προσθέσουν επιπλέον προβλήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον με πολύ μεγάλο κόστος. Πρέπει να μάθουμε κάποτε να δουλεύουμε με πρόγραμμα, οργάνωση, σύνεση και με όραμα.Οι προχειρότητες και οι ερασιτεχνισμοί πρέπει να σταματήσουν κάποτε και αυτό πρέπει να ξεκινήσει καταρχήν από την οργανωμένη πολιτεία.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 16:25 | Κώστας

    Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά

    Διακρίνω τρείς κατηγορίες αλλοδαπών. Αυτοί που ανήκουν στη ΕΕ και δεν υπάρχει θέμα συζήτησης. Αυτοί που γειτνιάζουν άμεσα με την χώρα μας και υπάρχει μεγίστη ανάγκη ελέγχου σε δύο σοβαρά θέματα ήτο, τι ρόλο παίζουν, μήπως δηλ εκτελούν διατεταγμένες Υπηρεσίες (κατασκοπία-τρομοκρατία) σε βάρος της χώρας μας ή την αλλοίωση του πληθυσμού της και ως εκ τούτου απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΞ-ΚΥΠ και ΥΠ.ΠΡΟΣΤ. ΠΟΛΙΤΗ και επιπλέον πλήρη ποινικό μητρώο των για όλη την προηγούμενη ζωή τους για την αποφυγή εισόδου εγκληματιών και ανθρώπων του εύκολου κέρδους. Ενθυμήστε σε μια γειτονική χώρα που άνοιξαν οι φυλακές της και μας ήλθαν όλοι οι τέως κατάδικοι.
    Για τους προερχόμενους από μη γειτονικές χώρες απαιτείται πάλι η έγκριση ΥΠΕΞ-ΚΥΠ για την αποφυγή εισόδου τρομοκρατών και υπηκόων χωρών με ανθελληνική στάση όπως αυτών που έχουν αναγνωρίσειτον Ατίλα στην Κύπρο, επιπλέον είναι γνωστή η αυξημένη εγκληματικότητα σε κάποιες χώρες της ΒΔ Αφρικής ώστε να παρέχεται δύσκολα έγκριση σ΄αυτούς. Ομοίως και σ΄αυτούς, πρέπει να απαιτείται πλήρη ποινικό μητρώο των για όλη την προηγούμενη ζωή τους για την αποφυγή εισόδου εγκληματιών και ανθρώπων του εύκολου κέρδους. Ετσι λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή και απαιτούνται ανάλογες τροποποιήσεις στο άρθρο 2.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:34 | 2η Γενιά

    Μια απάντηση στους άτοπους και ρατσιστικούς ισχυρισμούς σε αυτή τη σελίδα που επιμένουν η ελληνική κοινωνία να ζει στο παρελθόν, επιμένουν να σκορπίσουν τον φόβο για να ικανοποιήσουν την φασιστική τους διάθεση και αρέσκονται στα εξιλαστήρια θύματα γιατί αρνούνται να δουν την πραγματικότητα στην κανονική της διάσταση: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4553389

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:43 | Karatza georgia

    Τζαμπα χτυπιεστε ολοι σε αυτον τον ιστοτοπο…
    Οι αποφασεις ειναι προειλημένες..και πολυ φοβαμαι όχι εντός της πατρίδας μας…
    Οι περισσότεροι είναι τουλαχιστον επιφυλακτικοί αν όχι αρνητικοί για το νομοσχέδιο
    Το νομοσχέδιο όμως θα περάσει μια χαρα….χωρίς καμμιά αλλαγή ή δεύτερες σκέψεις..
    για το θεαθήναι είναι η όλη ιστορία της διαβούλευσης…

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:56 | Α. Ζαχαριάδης

    1. Θα μπορεί να έχει και τις δύο υπηκοότητες; Δηλαδή και την ελληνική και την αλβανική, ή και την ελληνική και την πακιστανική;

    3. Θα ληφθούν υπ’ όψη άλλα στοιχεία, όπως η συμμετοχή σε ριζοσπαστικές ή ακροδεξιές ομάδες; Δηλαδή συγκεκριμένα, κάποιος Σλαβομακεδόνας ή Βούλγαρος ή Αλβανός, που εμφορείται αποδεδειγμένα από ακροδεξιά, αλυτρωτικά συναισθήματα, θα πολιτιγραφείται; Κάποιος που ασπάζεται τις φονταμενταλιστικές ισλαμικές αρχές θα πολιτογραφείται; Κάποιος Τούρκος, που είναι Γκρίζος λύκος ή εξτρεμιστής μουσουλμάνος και πληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, θα πολιτογραφείται;

    4. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ βρίσκεται ακόμα εν ισχύ;

    Και αν «Ναι», εφόσον υποχρεωτικά και με βάση τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών και Περιουσιών, οι θρησκευτικά μουσουλμάνοι πρέπει να κατοικούν (στην Ελλάδα) μόνο στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, πώς είναι δυνατόν να δοθεί η ιθαγένεια σε νέους μουσουλμάνους εποίκους εκτός αυτών των δύο περιοχών; (Να σημειωθεί ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ορίζει θρησκευτικά τις μειονότητες πλην των Ελλήνων της Κωσταντινούπολης).

    Μήπως έτσι παραβιάζεται από την ελληνική πολιτεία η Συνθήκη της Λωζάννης;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:19 | ΑΡΗΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΣΟ ΕΛΕΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ..
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ!
    Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ??
    ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ..ΝΑ ΔΩ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ 300 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ…
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΜΗΝ ΞΕΧΑΝΑΤΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΣΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΈΥΘΕΡΟΙ.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.
    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΟΗΣΗ..ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΗΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ.ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ.ΝΙΩΘΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ?
    ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ..ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.
    ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΠΟΥ ΑΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΕΥΘΕΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ..
    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:39 | Νίκος Χ.Ν.

    πως θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος ότι ανάμεσα στους αλλοδαπούς που θα αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια δε θα υπάρξουν πράκτορες ή προβοκάτορες?

    δεδομένο ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί προέρχονται από την Αλβανία και μελλοντικά και με το άνοιγμα των συνόρων ίσως εισέλθουν πολίτες από τα Σκόπια, την Βουλγαρία ή και την Τουρκία, πως θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος ότι δε θα υπάρξει συστηματική προσπάθεια στήριξης μειονοτήτων?

    δεδομένο ότι στο Κόσσοβο η παγκόσμια κοινότητα διαπίστωσε και υποστήριξε την αφαίρεση και ανεξαρτοποίηση μέρους της Σερβικής Δημοκρατίας στηριγμένη στο γεγονός ότι η πλειοψηφία του νοτίου μέρους της χώρας πλέον κατοικείται από Αλβανούς, οι οποίοι πριν τον εμφύλιο είχαν την Γιουγκοσλαβική ιθαγένεια, πως το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί ότι στα πλαίσια της Ευρώπης δε θα συμβεί το ίδιο στο μέλλον?

    δεδομένο ότι η δημοκρατία των Σκοπίων συνεχίζει και προκαλεί με δηλώσεις και πράξεις αμφισβητώντας τα σύνορα της δημοκρατίας μας, τι θα συμβεί αν συστηματικά και εξαιτίας του δικαιώματος πρόσβασης στην ελληνική ιθαγένεια κάποιοι στηρίξουν προβοκατόρικα ένα σχέδιο δημιουργίας μειονοτήτων στα βόρεια της χώρας μας? πως το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί ότι θα προστατευθεί το εθνικό συμφέρον?

    δεδομένο ότι η ελληνική ιθαγένεια θα δώσει το δικαίωμα σε αλλοδαπούς από συγκεκριμένες χώρες να έχουν πρόσβαση και σε θέσεις πλέον σε νευραλγικούς τομείς του δημοσίου στους οποίους μέχρι τώρα δεν είχαν ικανότητα πρόσβασης, πως το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί ότι δεν υπάρξει σιωπηρή συστηματική προσπάθεια διάβρωσης του ήδη διεφθαρμένου συστήματος?

    δεδομένο ότι με την ιθαγένεια θα δοθεί το δικαίωμα εργασίας σε τομείς όπως υπουργεία και αστυνομία και στρατό πως θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος ότι δε θα εισχωρήσουν σε αυτούς τους τομείς άτομα με πρόθεση να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα.

    και κάτι τελευταίο για την θέση ορισμένων αιρετών και παρατάξεων του κοινοβουλίου απέναντι σε όσους εκφράζουν αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο. Η διαφορετική άποψη πρέπει να γίνεται σεβαστή και η πλειοψηφία πρέπει να επιλέγει την τελική μορφή της απόφασης για θέματα που επηρεάζουν τη πορεία της δημοκρατίας μας.
    όπως λοιπόν θεωρεί ο Συνασπισμός φασισμό την άρνηση μέρους των πολιτών να δοθεί η ιθαγένεια στους μετανάστες χωρίς προυποθέσεις, έτσι και η άποψη του Συνασπισμού να μη λάβει υπόψη τα γεγονότα στη περιοχή των Βαλκανίων και τις πράξεις μίσους μεταξύ των λαών της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη μόνο το ιδανικό μιας ιδέας έτσι και η πλειοψηφία μπορεί εύκολα να θεωρήσει ότι μέρος των αιρετών πλέον δεν εκφράζουν την αντιπροσωπευτικότητα για την οποία οι έλληνες πολίτες τους εμπιστεύτητκαν.

    ένα νομοσχέδιο και να ψηφιστεί από μια κυβέρνηση που πλέον δε θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών της είναι εύκολο να διαγραφεί από την επόμενη κυβέρνηση και ας δοθεί το δικαίωμα της ψήφου σε 1 εκατομμύριο αλλοδαπούς. το νόημα είναι να κατανοήσουν όσοι ζητούν να δοθεί η ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που δε γνωρίζουμε το περελθόν τους και τις απόψεις τους για τη χώρα μας είναι μια κίνηση επικύνδυνη.

    ζητώ λοιπόν από τους αιρετούς που στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο πως θα προστατέψουν τα εθνικά συμφέροντα από Αλβανούς εγκληματίες απλούς αλλά και από αυτούς που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου ή και από Τούρκους πράκτορες ή σκοπιανούς προβοκάτορες αν οι κυβερνήσεις αυτών θελήσουν να βεβαιώσουν το ιστορικό των ατόμων αυτών και παραδώσουν ψευδή στοιχεία αυτών?

    δεδομένο ότι ούτε η Αλβανία, ούτε τα Σκόπια και σίγουρα ούτε και η Τουρκία μπορούν να θεωρηθούν φιλικές χώρες προς εμάς.

    ολοκληρώνω ρωτώντας τους αιρετούς και τους νομοθέτες αν θα μπορούσαν να εξετάσουν και το ενδεχόμενο να αφαιρείται και η ιθαγένεια και από έλληνες πολίτες ή αιρετούς που αποδεικνύουν ότι έπραξαν εναντίον των συμφερόντων του έθνους

    η ιθαγένεια κύριοι είναι η ύψιστη τιμή για τον έλληνα πολίτη και για τον αλλοδαπό και δε χρειάζεσαι ένα νομοσχέδιο για να αποδείξεις την αγάπη σου προς την πατρίδα. πως όμως θα εγγυηθείς την κοινωνική ειρήνη όταν χωρίς προυποθέσεις παραδίδεις την ελληνική ιθαγένεια σε άτομα που ίσως και με την προστασία ξένων υπηρεσιών προβούν σε κατάχρηση και βλάψουν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της χώρας.

    οφείλετε να προβείτε σε δημοψήφισμα διαφορετικά ως πολίτες θα αντιδράσουμε δυναμικά ενάντια σε αιρετούς που έκαναν κατάχρηση της εκλογικής πλειοψηφίας και προσπάθησαν να επιβάλλουν ιδέες μειοψηφίας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | ΕΡΜΗΣ

    ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:15 | Καλαθά Αλεξάνδρα

    Ένταξη στην ελληνική κοινωνια;
    Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο έγινε στα γρήγορα για να … προλάβετε τι ακριβώς;
    Η άκριτη απόδοση ιθαγένειας στους πάντες και δη σε κατόχους πλαστών εγγράφων, συνάδει με το Σύνταγμα;
    Συνάδει με τη Δημοκρατία;
    Συνάδει με το σεβασμό στον Έλληνα πολίτη;
    Συνάδει με την υποχρέωσή σας να μεριμνάτε για την ασφάλειά μας;
    Συνάδει με οτιδήποτε αξιοπρεπές;
    Δημοψήφισμα τώρα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:43 | Σπύρος Σκούρτης

    Γενικό σχόλιο:

    Η αφομοίωση των παιδιών των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Αν δεν ξεκινήσει τώρα τα παιδιά αυτά θα γίνουν μια μεγάλη μειονότητα που θα μισεί την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο είναι σε γενικές γραμμές θετικό, αλλά πρέπει να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής έτσι ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή <> των μεταναστών.

    Σχόλιο για το άρθρο 2:

    Είμαι παντρεμένος με αλλοδαπή εδώ και 19 χρόνια . ¨Έχουμε δύο παιδιά (12 και 16 χρονών) τα οποία είναι Έλληνες πολίτες με Ελληνική συνείδηση και πλήρως ελληνόφωνοι. Η σύζυγος μου ξέρει άπταιστα Ελληνικά αγαπάει την Ελλάδα και εδώ και χρόνια θέλει να πάρει την Ελληνική υπηκοότητα. Ποτέ δεν μπόρεσε να την πάρει επειδή πάντα ζούσαμε στο εξωτερικό λόγω της δουλειάς μου (ερευνητής και έπειτα καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό).
    Γιατί οι σύζυγοι διπλωματών να δικαιούνται να πάρουν την υπηκοότητα χωρίς να απαιτείται διαμονή στην Ελλάδα μεγάλης διάρκειας ενώ άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο διεθνή χώρο να μην έχουν παρόμοια διευκόλυνση. Προσφέρουν λιγότερα στον Ελληνισμό;
    Είναι αυτό δίκαιο και είναι συμβατό με την πολιτική της κυβέρνησης να αγκαλιάσει τον Ελληνισμό του εξωτερικού που ενισχύει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας;
    Χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιτρέπουν την απόκτηση υπηκοότητας σε συζύγους των πολιτών τους μετά από ορισμένα χρόνια γάμου και ιδιαίτερα όταν έχουν αποκτήσει παιδιά.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | Ν Ε Κ

    Με τις παρούσες συνθήκες η αθρόα πολιτογράφηση εκατοντάδων χιλιάδων, ουσιαστικά αγνώστων – πολλοί έχουν πλαστά έγγραφα – που ΔΕΝ έχουν συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό στον τόπο μας (αντίθετα, ήλθαν και ωφελήθηκαν από κάθε άποψη) είναι πράξη υψίστης ανευθυνότητας και αφροσύνης.

  • Εξακολουθούν να υφίστανται εθνικιστικές αγκυλώσεις στο άρθρο 5, αφού τα ισχύοντα σε αυτό δεν εφαρμόζονται επί των Ελλήνων και Ελληνίδων αυτοχθόνων , δεν τους στερούνται δηλαδή τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια, όμως εφαρμόζονται στην απόκτηση ιθαγένειας από τους μετανάστες αιτούντες την.
    Αν σας ξενίζει ο όρος «εθνικιστικές αγκυλώσεις» ας τι αντικαταστήσουμε με τον όρο «φεουδαλικές αγκυλώσεις» οι οποίες ενισχύονται από τις έντονες αντιφάσεις που προκαλεί η «ανάπτυξη της εξάρτησης» όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής και των προτύπων.
    Τα πολιτικά πρότυπα των μητροπολιτικών χωρών επιδρούν στις χώρες εξάρτησης ανακατεύοντας τα εθνικιστικά κατάλοιπα της αυτοσυντήρησης με την τρομολαγνεία που δημιουργείται στο εσωτερικό τους και ενισχύεται στις μητροπολιτικές οικονομίες ο φόβος απώλειας των «εθνικών» τους χαρακτηριστικών και ο περιορισμός της παντοδυναμίας τους, στην άσκηση εκφοβισμού και εξαναγκασμού των Τρίτων ή των υπανάπτυκτων χωρών.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 08:48 | Σ.Δ.ΤΣΑΜΑΪΔΗΣ

    – Να έχει και 5 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών σε Δημόσιο Ταμείο ΙΚΑ κλπ)

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 05:56 | Αλεξάνδρα

    Πώς αποδεικνύεται η ένταξη στην ελληνική κοινωνία;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 04:01 | panagis

    Να υπηρετησουν την πατριδα και αυτοι , να προσφερουν στο στρατο η σε κοινωφελη εργασια οπως ολοι οι ελληνες.

  • Εχοντας ζήσει για 10 χρόνια σε 4 χώρες (Ιταλία , Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία) μπορώ να πώ ότι τα συνορα είναι εφεύρεση μίσους. Επίτελους ένας νόμος που θέλει να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Οι ελληναράδες που φοβούνται ας ζήσουν με τον φόβο τους. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ έχουν δικαιώματα και πρέπει να τα αποκτήσουν γιατί τα δικαιούνται και όχι γιατί τους τα χαρίζουμε. Αν το δούμε οικονομικά τα πολύπαθα ταμεία θα ενισχυθούν με την είσοδο τόσων ανθρώπων.Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει το βήμα αυτό που είναι βήμα στο μέλλον.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 01:57 | Δημήτρης

    Συμφωνώ με την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο.

    Όσον αφορά τους ενήλικες δεν είμαι ενάντιος στην απόκτηση ιθαγένειας αλλά θεωρώ τα 5 χρόνια νόμιμης παραμονής λίγα.Προτιμώ τα 7 ή 8 πάντα νόμιμης διαμονής.Δεν με προβληματίζει η απουσία κάποιου όρου που να προαπαιτεί την απόδειξη από τον αιτούντα ότι μπορεί να συντηρηθεί από μόνος του, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.Σε αυτές υπάρχει Κοινωνική Πρόνεια από την οποία ο μετανάστης μπορεί να συντηρηθεί και να «εξαρτηθεί».Εδώ, αν ο μετανάστης θέλει να πάρει την ιθαγένεια και να γίνει μόνιμος πολίτης της χώρας, αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί και να αυτοσυντηρηθεί.

    Όσον αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης όπου ο αιτών θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητα χρήσης της γλώσσας και την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία, θέλω να ξέρω περισσότερα, θέλω επίσης να περιληφθεί και η γνώση της ιστορίας της χώρας της οποίας θέλει να γίνει πολίτης και κυρίως να βεβαιωθώ ότι θα είναι ουσιαστική.Δηλαδή ούτε παιχνιδάκι, ούτε απαγορευτική.Προφανώς, διαδικασίες σαν αυτή ρυθμίζονται στη συνέχεια με υπουργική διάταξη ή οδηγία, ωστόσο ο διάβολος βρίσκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες.

  • Θεωρῶ ὅτι ἡ παροχὴ ἰθαγένειας πρέπει νὰ διαχωρισθεῖ ἀπὸ αὐτὴν τῆς ὑπηκοότητος. Ὁπωσδήποτε τὸ μέτρο νὰ μπορεῖ νὰ συμπεριλάβει τὰ παιδιὰ τῶν ἀλλοδαπῶν ποὺ γεννῶνται στὴν Ἑλλάδα μὲ τὶς προϋποθέσεις ποὺ προβλέπονται καὶ στὶς ἀνάλογες νομοθεσίες ἄλλων Εὐρωπαϊκῶν χωρῶν, καὶ βέβαια νὰ μὴν ἀδικοῦνται οἱ γόνοι Ἑλλήνων τοῦ ἐξωτερικοῦ ὅπως παραπάνω ἐπισημάνθηκε. Δὲν ὑπάρχει ὅμως κανένας λόγος, νομίζω, νὰ ἐμφανιζόμαστε «βασιλικότεροι τοῦ βασιλέως» καὶ προοδευτικότεροι, δῆθεν.
    Ἡ σοβαρότητα τοῦ θέματος ἐπιβάλλει μακρὰ διαβούλευση μὲ τὴν κοινωνία. Ἡ Δημοκρατία δὲν εἶναι πολυτέλεια ποτὲ. Κάποτε θὰ πρέπει οἱ Νεοέλληνες νὰ ἀποκτήσουμε ἐμπιστοσύνη στοὺς θεσμοὺς ἀλλὰ καὶ ὑπευθύθυνο γνώμη. Καὶ οἱ ἀσχολούμενοι μὲ τὰ κοινὰ νὰ μὴν ἀποφασίζουν «ἐν κλειστῶ…» Συγχαρητήρια γιὰ τὴν πρωτόγνωρη πρωτοβουλία. Εὔχομαι νὰ μὴν εἶναι μόνον πρὸς ἄγραν ἐντυπώσεων. Ἡ τελικὴ ἀπόφαση-πόρισμα, νομίζω ὅτι ἐπιβάλλεται νὰ τεθεῖ στὴν κρίση τῶν Ἑλλήνων. Αὐτοὶ εἶναι οἱ δημιουργοὶ αὐτῆς τῆς χώρας, οἱ κληρονόμοι της, καὶ αὐτοὶ θὰ ἀποφασίσουν μὲ ποιὲς προϋποθέσεις καὶ σὲ ποιοὺς θὰ τὴν κληροδοτήσουν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:07 | EGYPTIOTISA

    Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε αν αυτοί οι εύκολοι όροι ( διαμονή για μια πενταετία κλπ ) για την απόκητηση της ελληνικής ιθαγένειας, ισχύουν στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες, για τους έλληνες που διαμένουν εκεί ??? αρκεί να σας πω ότι είμαι 45 ετών ελληνίδα, γεννήθηκα και διαμένω μόνιμα στην Αίγυπτο , είμαι μετανάστρια ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ και όχι δεύτερης και δεν απόκτησα την αιγυπτιακή υπηκοότητα παρά μόνο πριν 5 έτη , μετά από μια διακρατική συμφωνία, βάσει της οποίας χορηγήθηκε ΚΑΠΟΙΟΣ αριθμός υπηκοοτήτων στους έλληνες που έχουν γεννηθεί και διαμένουν μόνιμα εκεί και εκκρεμούν από τότε ( από το 2003) άλλες περίπου 100 αιτήσεις μεταξύ των οποίων και της αδελφής μου και της μητέρας μου. Μέχρι τα 40 μου ήμουν ΑΛΛΟΔΑΠΗ στην χώρα όπου γεννήθηκα όχι μόνο εγώ αλλά και ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Είχα τη μεταχείρηση του μετανάστη που ήρθε ΧΘΕΣ από την χώρα του, κατέβαλλα μεγάλα χρηματικά ποσά σαν δίδακτρα στο κρατικό πανεπιστήμιο σε συνάλλαγμα (στερλίνες) και όταν αποφοίτησα δεν μπόρεσα να ασκήσω το επάγγελμα για το οποίο σπούδασα, αφού απαιτούσε μεταπτυχιακή εξάσκηση που απαιτούσε την καταβολή υπερβολικών διδάκτρων για τους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ . Όσο για την μητέρα μου και την αδελφή μου και πολλοί άλλοι δεν έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα την αιγυπτιακή υπηκοότητα.
    Μιλάμε για 1000 συνολικά έλληνες σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 76.000.000 κατοίκους. τη στιγμή που 250.000 μετανάστες ζητούν να ενσωματωθούν σε μια τόσο μικρή σε πληθυσμό χώρα όπως την Ελλάδα. Ας μας δώσουν πρώτα τα δικαιώματά μας στις πατρίδες τους όπου μπήκαμε και ζήσαμε νόμιμα, πριν ζητήσουν τα δικά τους δικαιώματα στην πατρίδα μας, όπου μπήκαν λαθραία !!!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:06 | stayrula

    …Προϋποθέσεις πολιτογράφησης.

    1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση, απαιτείται να:

    α. Είναι ενήλικος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης.

    β. Μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα … (ακολουθεί μακρύς κατάλογος σοβαρών ή ατιμωτικών αδικημάτων). …

    σχολιο΄΄να διαγραφει απο το νομοσχεδιο το τελεσιδικα,
    αλλα να μη πολιτογραφειται μεχρι εκδοσεως τελεσιδικου αποφασεως σε περιπτωση πρωτοβαθμιου η εκκρεμους καταδικαστικης αποφασης

  • Αγαπητοί φίλοι,
    νομίζω πως θα συμφωνήσω με ένα προηγούμενο σχόλιο ότι πρέπει να έχουν μιά σχετική ελαστικότητα οι εξετάσεις για την Ελληνική γλώσσα, αν και το θεωρώ αρκετά περιττό με την έννοια που θεωρώ αυτονόητο ότι όσοι ήδη έχουν γεννηθεί εδώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία ξέρουν την Ελληνική γλώσσα. Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των σωματείων των μεταναστών.
    Τώρα σε σχέση με άλλα σχόλια έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
    1. Ας μην χρησιμοποιούμε παραδείγματα χωρών που δίνουν το κακό παράδειγμα εφαρμογής ρατσιστικών πολιτικών και αναφέρομαι στο απίθανο κράτος της Ελβετίας, που ευτυχώς που δεν είναι στην Ευρωπαική Ένωση γιατί θα μας εξέθετε όλους μαζί. Οι πάντα απόντες και ουδέτεροι, διεκδικούν ιστορικά εθνικά χαρακτηριστικά και περνούν από εξετάσεις τους μετανάστες, που πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι πολύ πιό …Ελβετοί από τους ντόπιους.
    2. Δεν αντιλαμβάνομαι το κριτήριο που κάποιοι σχολιαστές ανφέρουν της αποδοχής των εθίμων της χώρας. Δηλαδή να σουβλίζουν αρνί ή κατσίκι το Πάσχα;
    Ας σοβαρευτούμε λίγο

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:32 | MANOΛΗΣ ΚΑΠΝΙΣΑΚΗΣ

    Με το συγκεκριμένο άρθρο επιχειρείται η νομοθετική ρύθμιση ενός σοβαρότατου πολιτικού και κοινωνικού ζητήματος με αναμφίβολα εθνικές διαστάσεις. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή του πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
    Θεωρώ ότι η χρονική προϋπόθεση των πέντε ετών δεν είναι αρκετή, δεδομένου μάλιστα ότι δεν συνοδεύται και από άλλες προϋποθέσεις, όπως π.χ. η υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
    Κυρίως, όμως, τα κριτήρια της επαρκούς γνώσεως της ελληνικής γλώσσας και της ικανότητας ένταξης του αλλοδαπού στο κοινωνικό σύνολο είναι πολύ ασαφή και γενικά, ενδεχομένως δε να αποτελέσουν και το εφαλτήριο για την αθρόα απόρριψη των αιτήσεων πολιτογράφησης, ιδίως δε όταν αυτές οι προϋποθέσεις θα ελέγχονται μόνο δια προφορικής συνέντευξης.
    Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η εξέταση των γνώσεων της ελληνικής ιστορίας καθώς και των βασικών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος, όπως ακριβώς γίνεται και στις Η.Π.Α

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:59 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΣ

    Αντί να βρίζετε και να αποκαλείτε όσους έχουν αντίθετη άποψη ρατσιστές και ακροδεξιούς, προτείνω να κάνετε ρεαλιστικές προτάσεις.
    Για σκεφτείτε λίγο παραπάνω και απαντήστε μου σας παρακαλώ : Η χώρα μας έχει τις κατάλληλες υποδομές να υποδεχθεί τόσο κόσμο; Υπάρχει επαρκής αριθμός νοσοκομείων; Πιστεύετε ότι αφού η κυβέρνηση τους δώσει ιθαγένεια θα κάτσει να φτιάξει σχολεία, νοσοκομεία ώστε να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες; Γιατί τώρα είναι 250.000, αύριο μπορεί να είναι 5 εκατομμύρια!

    Ωραία και ρομαντικά ακούγονται αυτά περί ίσων δικαιωμάτων, ανθρωπισμού, σεβασμού στο διαφορετικό κτλ.Η ουσία όμως δεν είναι εκεί, αλλά να εξασφαλίσεις στους ξένους δουλειά,ιατρική περίθαλψη,παιδεία. Ποιός θα φτιάξει τις υποδομές αυτές; Εκτός και αν θέλετε να έχουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά να συνεχίσουν να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια. Και σας ξαναλέω μη σκέφτεστε μόνο τους 250.000, αλλά σκεφτείτε όταν αυτός ο αριθμός φτάσει μερικά εκατομμύρια.

    Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι ξένοι που ζουν και εργάζονται εδώ έχουν ίσα δικαιώματα με τους έλληνες.Όμως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δε θα είναι ποτέ ολοκλωρωμένο αν δε ληφθεί υπόψη ο ακριβής αριθμός των ατόμων που αντέχει η χώρα. Γιατί όπως είπα και παραπάνω οι ξένοι εκτός από δικαιώματα θέλουν και δουλειά για να ζήσουν.Ε, μη μου πείτε ότι αυτό είναι εύκολο για μια χώρα με διψήφια νούμερα ελλείματος και ανεργίας…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:31 | Σπυρίδων Μερκουράκης

    Το παρόν άρθρο λησμονεί δυστιχώς για άλλη μια φορά τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, των οποίων οι σύζυγοι δεν έχουν καμιά δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ανεξαρτήτως των ετών έγγαμου βίου, του αριθμού των τέκνων (τα οποία έχουν φυσικά την ελληνική ιθαγένεια ως τέκνα έλληνα ή ελληνίδας), της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ή του ελληνικού πολιτισμού.

    Το σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας θα έπρεπε να περιλαμβάνει την περίπτωση των συζύγων ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, δίνοντας τους την δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, μετά από κάποια χρόνια έγγαμου βίου (για παράδειγμα 5 χρόνια) και φυσικά υπό την προϋπόθεση επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν ανάλογα μέτρα (π.χ. Πορτογαλία).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:35 | Αθανασιος Χαλδαιος

    Πρεπει να εξαιρεθουν οι υπηκοοι κρατων που συνορευουμε.Δεν πρεπει μονοι μας να δημιουργησουμε θυλακες αλβανων και πιθανοτατα στο μελλον σκοπιανων και τουρκων.Εδω ειναι βαλκανια και δεν πρεπει να παθουμε οτι επαθαν οι σερβοι στο Κοσσοβο.Να δοθουν αδειες μακροχρονιας διαμονης να προστατευονται ασφαλιστικα αλλα μεχρι εκει.Το θεμα των βαλκανιων μεταναστων να λυθει οταν οι χωρες αυτες μπουν στη Ε.Ε.Για φανταστητε να ελεγχονται οι περισοτεροι δημοι της Ηπειρου απο αλβανους,το επομενο βημα μακροχρονια ποια θα ειναι μηπως η διεκδιση ανεξαρτησιας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:58 | Θεόφιλος

    Το (ε) (επαρκή γνώση ελληνικής γλώσσας) μπορεί να συμπληρωθεί ως ακολούθως: «και ιστορίας. Η γνώση αυτή θα αποδεικνύεται μέσω της επιτυχίας σε ειδικές εξετάσεις που θα διενεργεί σε ….. βάση το Υπουργείο Παιδείας.»

    Αιτιολόγηση: Προκειμένου να πιστοποιηθούν τα εδάφια (ε) και (στ) και να πολιτογραφηθούν αλλοδαποί οι οποίοι έχουν πραγματικά ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία ελέγχου των γνώσεων που προϋποθέτουν τα ανωτέρω εδάφια. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να ζητήσει την εμπειρογνωμοσύνη του αντίστοιχου γερμανικού Υπουργείου στο τομέα αυτό. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες ειδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται επί σειρά ετών στο γερμανικό κράτος και στόχος δεν είναι άλλος από την ώθηση των μεταναστών προς την ένταξη στη γερμανική κοινωνία και η αποφυγή δημιουργίας γκέτο.