Άρθρο 2

Το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5.
Προϋποθέσεις πολιτογράφησης
1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται :
α. να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.
β. να μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και την διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλιοδαπών στην Ελλάδα.
γ. να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.
δ. να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πέντε συνολικά έτη την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στον ανωτέρω κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής δεν απαιτείται για αυτόν που είναι σύζυγος
Έλληνα ή Ελληνίδας ή έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα και υπηρετούν στο εξωτερικό, προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους. Για τους ομογενείς και τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής.
ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:15 | Πάρης

    Στην περίπτωση αυτή (για όσους δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα)θεωρώ τα 5 χρόνια μικρό χρονικό διάστημα.
    Νομίζω τουλάχιστον μια δεκαετία θα χρειάζονταν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:01 | Nικολαος Παπαδοπουλος

    Δημοψηφισμα συμφωνα με το αρθ.44 του συνταγματος των Ελληνων για αποκτηση ελληνικης «υπηκοοτητας» απο αλλοδαπους αλλα σε ΚΑΜΜΙΑ περιπτωση ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:33 | Σπάρτακος

    οχι στην αλλοίωση του κοινωνικού ιστού της Ελληνικής Δημοκρατίας!Ζητώ δημοψήφισμα άμεσα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:02 | Τανασίδου Λαρίσα

    Οχι πολιτικα δηκαιώματα σε αλλοδαπούς.Θα αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:51 | Makkis Friss Tsiavolo

    Aπαράδεκτοι όροι για να διευκολυνθουν ξένοι, με αδιάφορα ως προς την Ελλάδα αισθήματα, να πολιτογραφηθουν.

    Ξεπουλιέται πολύ φθηνά η Ελληνική Υπηκοότης.

    (Α)Επί παραδείγματι, τι ανοησία ειναι η το επόμενο «να μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους»

    (1) Ολοι γνωρίζουμε οτι υπόδικοι μπορουν να ανβάλλουν και να εφσηβάλλουν καθυστερώντας επ’αόριστον την τελεσίδικη απόφαση.

    (2) Δηλαδή εαν καταδικαστει τελεσίδικα σε ποινή 9 μηνων για ποινικό ή αστικό παράπτωμα ή κακουργημα θα του δωθεί η υπηκοότης ?

    (Β) «ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.» Δεν ορίζονται οι προϋποθέσεις, όπως Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ή Αποφοίτηση απο Ελληνικό Πανεπηστήμιο.

    (Γ) Διανοείται ο ανόητος συντάκτης το πως θα διαστραφεί η σημασία του παρακάτω μετά την πρώτη φουρνιά πολιτογράφησης απο μουσουλμάνους, ισλαμιστές και εχθρικά ξένους προς τον Ελληνικό πολιτισμό με βάση το παρακάτω? «στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

    Ειναι τόσο στενόμυαλος ο συντάκτης που δεν βλέπει τις απαιτήσεις που θα εγείρουν οι πολιτογραφημένοι για τους επόμενους?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:11 | Marika,germania

    Ιθαγενεια μονο σε παιδια που τουλαχιστον ο ενας γονιος
    ειναι Ελληνας,στους ομογενεις που γενηθηκαν στο εξωτερικο αν το επιθυμουν,Αλιως τα αλλα ολα ειναι εκ του πονηρου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:01 | θεοδωρος

    να γινει δημοψηφισμα συμφωνα με το αρθ.44 του συνταγματος των ελληνων καταρχην και υστερα να συζητησουμε για αποκτηση ελληνικης «υπηκοοτητας» απο αλλοδαπους αλλα σε ΚΑΜΜΙΑ περιπτωση ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ……..Επισης χρειαζονται ΒΑΘΙΕΣ ΤΟΜΕΣ στο οικογενειακο δικαιο(1000000 παιδια διαζευγμενων στην μικρη μας ελλαδιτσα και ανδρες πατερες ικανοτατοι που δεν ξανατεκνοποιουν γιατι καταστρεφονται απο τη βιομηχανια διαζυγιων,η οποια ανθει μαραινοντας την χωρα ομως…)γιατι η υπογεννητικοτητα δεν χτυπα πλεον την πορτα μας….την εχει ηδη σπασει……

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:48 | ANNA MARIA MARKOPOYLOY

    ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΙΦΙΣΜΑ .ΕΦΟΣΩΝ ΑΥΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΛΑΟΣ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:25 | Λεωνιδας ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΝΟΣ , ΕΛΚΟΥΝ ΤΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ , ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ , ΓΛΩΣΣΑΣ , ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΣ ΑΥΤΗ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΩΣ ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ Η ΕΣΤΩ ΑΠΛΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΛΙΤΕΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ.
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΜΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Η »ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ». ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΑ ΔΙΑΜΕΙΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ 18 ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΛΆΒΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
    ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΠΩΨΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΡΑΤΣΙΤΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ.
    ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ »ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ» ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΜΟΝΗ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Ο ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ» , ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:59 | Κωνσταντίνος Λαζόπουλος

    Τι να σχολιάσω ?

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:36 | Neraida

    Δήλωση με την οποία αναγνωρίζεται η ελληνική γλώσσα και η εθνική κυριαρχία-επικράτεια, αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών, ως απαραίτητη προυπόθεση και όρος με τον οποίο καταργείται η ιθαγένεια-υπηκοότητα εφ’οσον παραβιάζονται τα παραπάνω 2.

    Να εκπαιδεύονται στο ελληνικό Σύνταγμα της χώρας και να εντάσσονται σε κοινωνική εργασία.

    Δήλωση-όρκος ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική και η Κύπρος υπό τουρκική κατοχή κατά το μέρος που έχουν εισβάλει, και ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες υπήκοοι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:21 | Pinakoul

    Έλληνας γεννιέσε, δε γίνεσε. ΤΕΛΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:57 | ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

    Ιθαγένεια στους μετανάστες που είναι φίλοι του … ΠΑΣΟΚ δίνει τελικά η Κυβέρνηση

    Στο σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ραγκούσης ορίζεται ότι για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση αρκεί, μεταξύ άλλων, να αποδείξει ο αλλοδαπός ότι μπορεί να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας (άρθρο 2 περίπτ. στ). Η προϋπόθεση αυτή ελέγχεται μάλιστα και από την Επιτροπή Πολιτογράφησης, η οποία εισηγείται σχετικώς στον Υπουργό. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορεί ο αλλοδαπός να αποδείξει αυτή τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της Ελλάδας; Μήπως ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να αποδείξει ότι είναι φίλος κάποιου Κόμματος και συμμετείχε στις εκλογές για την ανάδειξη Αρχηγού του; Με δεδομένο λοιπόν ότι το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο είναι ηλίου φαεινότερο ποιοι μετανάστες είναι αυτοί που έχουν την προϋπόθεση αυτή και θα πολιτογραφηθούν αμέσως Έλληνες: Αυτοί που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου ή έστω αυτοί που έχουν γίνει ή θα γίνουν φίλοι του ΠΑΣΟΚ! Έτσι θα μπορέσουν να τον ξαναψηφίσουν και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Καταβάλλοντας, λοιπόν, παράβολο 1.000 ευρώ και προσκομίζοντας το πιστοποιητικό των κομματικών φρονημάτων τους οι μετανάστες γίνονται Έλληνες και με τη βούλα. Το ξεπούλημα της ελληνικότητας σε όλο του το μεγαλείο!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:10 | Γρηγόρης

    Δεν θα πρέπει ο αλλοδαπός να έχει κάνει χρήση βοήθειας ή επιδομάτων σε όλη του τη διαμονή. Να μην χρωστάει στο δημόσιο (νοσοκομεία κλπ)

    Αλλιώς θα μαζευτεί εδώ όλη η πεινασμένη ανθρωπότης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΥΜΠΛΑΣ

    ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ‘Η ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΔΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:08 | E.K.

    Ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας λαμβάνει ειδικότερα υπόψη το ειδικό καθεστώς των προσφύγων (κατά την έννοια της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων) και των Ανιθαγενών (Σύμβαση του ΟΗΕ του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών) προκειμένου για τη διάρκεια της νόμιμης διαμονής που προηγείται της αίτησης της πολιτογράφησης. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αγνοεί παντελώς αυτήν την ειδικότερη κατηγορία αλλοδαπών που για ειδικότερους λόγους αδυνατεί να απολαμβάνει την προστασία του κράτους καταγωγής, είτε επειδή αδυνατεί να προσφύγει στις αρχές του λόγω φόβου δίωξης είτε επειδή δεν υπάρχει κράτος καταγωγής.
    Όσον αφορά στις αρνητικές προϋποθέσεις της πολιτογράφησης που αφορούν στην ποινική κατάσταση του αλλοδαπού στην Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάταξη του άρθρου 41 παρ. 1 του Ν. 3731/2008 που τροποποίησε το άρθρο 5 του Ν. 3284/2004: η κατάργηση της προϋπόθεσης της καταδικαστικής απόφασης για παράβαση της νομοθεσίας για την κίνηση και την εγκατάσταση των αλλοδαπών στην Ελλάδα ήρε διαδικαστικής κυρίως φύσεως εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες όταν αιτούνταν να πολιτογραφηθούν Έλληνες (στην περίπτωση της καταδίκης τους σε ποινή φυλάκισης και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα υποχρεούνταν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με το ένδικο μέσο της αίτησης επανάληψης της διαδικασίας προκειμένου για την επανεξέταση της υπόθεσής τους).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:47 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΑΡΗΣ

    ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡ Β(για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλιοδαπών στην Ελλάδα.)ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 99% ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Η ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ,ΠΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:15 | Δευκαλίων

    Ποσόστωση

    Δημοψήφισμα

    Απολυτήριο Λυκείου ή τουλάχιστον Γυμνασίου ως προυπόθεση. Με 3 τάξεις τι να μάθει κανείς ?

    Ειδικές Εξετάσεις Γλώσσας και Ιστορίας.

    Δήλωση με την οποία αναγνωρίζεται η ελληνική γλώσσα και η εθνική κυριαρχία-επικράτεια, αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών, ως απαραίτητη προυπόθεση και όρος με τον οποίο καταργείται η ιθαγένεια-υπηκοότητα εφ’οσον παραβιάζονται τα παραπάνω 2.

    Διαδικασίες απέλασης για όσους αμφισβητούν τα παραπάνω.

    Τουλάχιστον 10 χρόνια παραμονής στη χώρα ΝΟΜΙΜΑ.

    ΕΛΕΓΧΟΣ-ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΕΥΠ

    Τα σύνορα πότε θα κλείσουν ?
    Αλλιώς όλη η Ασία θα γίνουν Έλληνες ή εμείς Ασία. Κάτι από τα 2.

    Με το στρατό τι γίνεται ?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:41 | Γιώργος

    Ισως βιάζεται πολύ η σημερινή κυβέρνηση με αυτή την πολιτική απέναντι στους μετανάστες απο τρίτες χώρες. Παραβλέπει σοβαρές ιδιαιτερότητες της χώρας μας όπως ορθάνοιχτα σύνορα, τεράστιος όγκος μεταναστών απο μη φιλικούς λαούς,πιθανά μειονοτικά κινήματα αυριο.Επίσης δεν βλέπω ένα τέτοιο νομοσχέδιο να είναι στο πνεύμα του Συντάγματος που τα πολιτικά δικαιώματα τα προβλέπει για τούς Ελληνες πολίτες και εν μέρει για τους πολίτες της ΕΕ.To εκλέγειν και εκλέγεσθαι σημαίνει συμμετοχή στην άσκηση της κρατικής εξουσίας και αν τώρα γίνεται λόγος για τοπική αυτοδιοίκηση πολύ γρήγορα θα έρθει και η κεντρική εξουσία.Μια εποχή που η Ευρώπη βάζει φρένο στην μετανάστευση ,εμείς αφού πρώτα επιτρέψαμε την υπέρμετρη και παράνομη είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών λόγω τραγικής αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά καιεξυπηρέτησης των κάθε είδους εργοδοτών να βρούν φτηνά εργατικά χέρια, ερχόμαστε τώρα στο όνομα δήθεν προοδευτικών ιδεών να τους δώσουμε κρατική εξουσία.Θεωρώ ότι θα γίνει ένα τρομερό λάθος . Τουλάχιστον να ερωτηθεί ο λαός να αναλάβει την ευθύνη γιατί το θέμα είναι εθνικό . Να γίνει λοιπόν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ κατα το άρθρο 44 παρ 2 του Συντάγματος. Καλή η διαβούλευση αλλά προτιμούμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ . κάποτε πρέπει ο λαός που γέννησε τη δημοκρατία να αποφασίζει ο ίδιος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:35 | ανώνυμος

    Για τους ομογενείς και τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής.

    Δηλαδή, οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χαζές που ζητούν το κριτήριο της πενταετούς διαμονής ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι πολίτης της ΕΕ ή όχι;

    Δεν μπορείτε να μελετήσετε καλύτερα τι γίνεται αλλού πριν παρουσιάσετε ό,τι παρουσιάζετε;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:20 | Γρηγόρης

    Με 5 χρόνια μόνο; Χωρίς να έχει δεσμούς με την χώρα; Τουλάχιστον οικονομικούς; Εδώ στο πρώτο σχέδιο συντάγματος του Ελληνικού κράτους με πανσπερμία κατοίκων και προέβλεπαν τουλάχιστον δεκαετία και συγκεκριμμένο μέγεθος περιουσίας…

    Να τους πάει ο Παπανδρέου στην Αμερική (την άλλη του χώρα) να τους πολιτογραφήσει. Μπορεί;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:01 | Koroidaneoellinestoupasok

    ΠΑΣΟΚ ασε τις βλακειες και ασχολησου με την επιλυση της οικονομιας.
    Δεν σε ψηφισαμε για να μετατρεπεις τον καθε ξενο σε ψευτο-ελληνα

    Ολοι αυτοι ερχονται παρανομα στην χωρα μας μονο και μονο για να φανε δεν εχουν καμια αγαπη για τον τοπο αυτο !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:40 | Αλεξανδρος Μαυρικος

    Απαράδεκτη και σφόδρα αντιδημοκρατική προσπάθεια να αλλοιωθεί η βούληση και σύσταση του ελληνικού λαού. Ναρκοθετεί τα ασφαλιστικά ταμεία μακροπρόθεσμα και δημιουργεί συνθήκες για κοσοβοποιήση της χώρας. Θέτει τον ελληνικό λαό σε δεύτερη μοίρα και συνηστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί η διαφθορά, το λεγόμενο «λάδωμα» και οι πλαστογραφήσεις.

    Ο ελληνικός λαός δεν συμφώνησε ποτέ για αλλαγή του κώδικα ιθαγενείας και την μετάβαση από το «δίκαιο του αίματος» στο «δίκαιο του εδάφους».

    Δώστε μας το δικαίωμα να ΜΗΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ κατά τα πρότυπα των Η.Π.Α.
    Δώστε το δικαίωμα στους έλληνες πολίτες να εκφράστουν στην πλέον αμεσοδημοκρατική διαδικασια όπως είναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    Είστε υπεύθυνοι έναντι του λαού και του μέλλοντος για τα δεινά που ενδεχομένος θα προκληθούν από την αλλοίωση της σύστασης του ελληνικού Εθνους και σε κάθε περίπτωση ή ήδη προδιαγεγραμμένη σας απόφαση ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.

    Μετα λύπης μου διαπιστώνω ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί επιταγή όχι της θελήσεως του λαού αλλά εξωγενών κέντρων αποφάσεων που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας υπονόησε σαφώς με την εκφρασή του περί «περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας».

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:02 | Διηνέκης Ποντικός

    Παράδειγμα του τί σημαίνει αυτό το άρθρο:

    «Ο Μωχάμεντ από το Αφγανιστάν βρίσκεται νόμιμα στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, έχοντας μπει παράνομα στην Ελλάδα και έχοντας νομιμοποιηθεί. Δουλεύει περιστασιακά για να διατηρήσει άδεια παραμονής και η κύρια εργασία του είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η αστυνομία τον παρακολουθεί για αυτή τη δραστηριότητα αλλά δεν έχει κινηθεί εναντίον του επειδή θέλει να τους οδηγήσει στον μεγαλέμπορο.

    Ο Μωχάμεντ υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης. Η επιτροπή πολιτογράφησης αποφασίζει πως έχει ενταχθεί στην Ελληνική κοινωνία επειδή δουλεύει περιστασιακά ως χτίστης, κουτσομιλάει τα Ελληνικά και έχει μόνιμη κατοικία. Ο Μωχάμεντ γίνεται πολίτης.

    Η επιτροπή πολιτογράφησης δεν μπορεί να ασχοληθεί με το ήθος, την προσωπικότητα του, ή τη γνώση του για την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Δεν μπορεί να ασχοληθεί με το αν ανήκει σε μια σέχτα του Ισλάμ που αυτομαστιγώνονται ή αν πιστεύει πως είναι σωστό να στερεί την τροφή από τη γυναίκα του αν αποφεύγει τις συζυγικές υποχρεώσεις του. Αν τυχόν η Αστυνομία αποφάσισε να αναφέρει τις τεκμηριωμένες υποψίες της για τις ύποπτες δραστηριότητες του, ο Συνήγορος του Πολίτη εγείρει ένσταση. Αν τυχόν η αίτηση απορριφθεί, η πολιτεία υποχρεούται να ειδοποιήσει τον Μωχάμεντ πως απορρίφθηκε απειδή είναι υπό παρακολούθηση για εμπορία ναρκωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | Νικος Μακρης

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο ΛΑΟΣ ΕΔΩΣΕ ΣΑΦΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ

    ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ

    ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΕΔΩΣΕ ΣΑΦΗ ΕΝΤΟΛΗ

    ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:46 | Ο Μετανάστης

    Το κριτίριο με τα πέντε χρόνια ας μην σας τρομάξει παιδιά, γιατί απλούστατα εγω έχω 15 χρόνια νομιμης παραμονής στην Ελλάδα αλλά περιμένω την ανανέωση της άδειας παραμονής 3 χρόνια.. φαντάσου να τρελαθώ να κανω αίτηση πολιτογράφισης… κατά τα άλλα για τα τέκνα που γεννιούνται στην Ελλάδα δεν διακρίνω έντονες αντιδράσεις, και αυτό ειναι σημάδι νηφαλιότητας και ορθής λογικής της ελληνικής κοινωνίας…. και έτσι πρέπει ναιείναι, εγώ βλέπω τα παιδιά μου κατά 90% ελληνάκια και 10% που ανήκουν στην πατρίδα μου είναι από προφορικές περιγραφές που ακουν από τον μπαμπά τους που αρχιζει και νιώθω πως τα βλέπουν σας παραμύθια

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:06 | IK

    Το θέμα είναι πολύπλοκο κατά την γνώμη μου. Δεν μπορεί να λυθεί με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Τα ερωτήματα πολλά. Από ανθρωπιστική άποψη και μόνο η απάντηση κατά την γνώμη μου είναι ΝΑΙ με πολλές πολλές προϋποθέσεις και πολλά πολλά ερωτηματικά. Είναι μια κατάσταση η οποία ήδη έχει διαμορφωθεί και δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει. Έχουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο με ανθρώπους οι οποίοι πασχίζουν για μια καλύτερη ζωή και επιπλέον ενισχύουν και το εθνικό ακαθάριστο προϊόν. Το θέμα για εμένα είναι αλλού. Πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί μελλοντικά από σκοτεινά κέντρα για να πλήξουν την εθνική και εδαφική μας κυριαρχία, την συνοχή μας σαν έθνος και κατ επέκταση την ίδια την ύπαρξη μας σαν λαός. Μέχρι πριν λίγα χρόνια εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι μεταναστεύσαμε για ένα καλύτερο αύριο. Εδώ στην ψωροκώσταινα δεν ξέραμε τίποτα για συνύπαρξη με ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία, χρώμα και κουλτούρα και θεωρώ λογικό να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει μπάτε σκύλοι αλέστε με βρίσκει εντελώς μα εντελώς αντίθετο. Δεν έχω κανένα μα κανένα πρόβλημα με αυτόν ο οποίος έρχεται στην πατρίδα μας για δουλειά ήσυχα και τίμια. Πιστεύω όμως ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι πολύ μα πολύ αυστηρά. Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσοχή και όπως προανέφερα κριτήρια πολύ πολύ αυστηρά

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | Βαγγέλης Πολυμερόπουλος

    Γιατί τόσες πολλές προϋποθέσεις; Ένας έφηβος και τσίχλα να έχει κλέψει θα στερηθεί της ιθαγένειας. Γιατί; Προσθέστε σε αυτά και ότι η ιθαγένεια δεν αποδίδεται αν εκκρεμεί απόφαση απέλασης. Αν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις θα έπρεπε να αποδίδεται η υπηκοότητα έτσι κι αλλιώς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | Βαγγέλης Πολυμερόπουλος

    Γιατί τόσες πολλές προϋποθέσει;;
    εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:27 | Αντώνης

    Με λύπη παρατηρούμε ότι το Πασόκ, θέλοντας να προβάλλει ίσως το προοδευτικό του πρόσωπο, προχωρεί σε μια πολιτική απόλυτης ισοπέδωσης των Ελληνικών αξιών. Πριν προχωρήσει τέτοια αυτόματη παραχώρηση ιθαγένειας σε παιδιά χιλιάδων αλλοδαπών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ορισμένες παράμετροι αναφορικά με τα ανοικτά ζητήματα που έχει το Ελληνικό κράτος. Ας μην λησμονείτε ότι εκκρεμούν συνοριακά προβλήματα με την Τουρκία και θέματα Μουσουλμανικής μειονότητας (πολλές φορές κατασκευασμένα από το Τουρκικό προξενείο στη Θράκη), συν το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολυ ευαίσθητη γεωπολιτικά και στρατηγικά περιοχή, συνορεύοντας με Ασία, Αφρική και Ανατολική Ευρώπη. Δεν έχουμε σύνορα ούτε με Νορβηγία και Φινλανδία όπως έχει η Σουηδία, και φυσικά έχουμε ορισμένα σημαντικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να βρεθεί επίλυση, πριν προχωρήσουμε στην αυτόματη παραχώρηση ιθαγένειας. Επιπροσθέτως, στην Ελλάδα βρίσκεται μεγάλος αριθμός μεταναστών από συγκεκριμένη γειτονική χώρα. Μήπως υπάρξει μειονοτικό ζήτημα και με τους μετανάστες αυτής της χώρας, τη στιγμή που θα παραχωρηθεί ψήφος στα παιδιά τους?

    Αλήθεια, τι γίνεται με την ψήφο των ομογενών? Γιατί παραχωρούμε στους αλλοδαπούς το δικαίωμα, ενώ την ίδια στιγμή το αρνούμαστε στους Συνέλληνες του εξωτερικού? Είναι τα κριτήρια αξιολόγησης επαρκή ώστε να μπορούμε να κρίνουμε πλήρως την Ελληνοποίηση των παιδιών των μεταναστών που μένουν εδώ? Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα δημιουργηθούν συγκεκριμένα ρεύματα προτίμησης προς μερικά κόμματα?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:21 | Γεωργία Επιτροπούλου

    Προσθήκη μετά το ….ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ

    το ……

    Ως Υπηκοότητα ορίζεται ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το Ελληνικό κράτος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | Γεωργία Επιτροπούλου

    Άρθρο 5

    [ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ]

    V. Με πολιτογράφηση.
    1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την Ελληνική [Υπηκοότητα], απαιτείται να:

    α. Είναι ενήλικος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης [κτήσης Ελληνικής Υπηκοότητας].

    β. Μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία [δεκαετία]………..

    γ. Μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.

    δ. Διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα [δέκα] συνολικά έτη την τελευταία [δωδεκαετία] πριν ………..

    ε. [Έχει αποφοιτήριο από Ελληνικό σχολείο υποχρεωτικής εκπαίδευσης ].

    στ. Έχει Φορολογική Ενημερότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης [κτήσης Ελληνικής Υπηκοότητας].

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:29 | Μουρατιδης Αναστασιος

    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε την ανταλλαγή πληθυσμών γιατί σωστά προέβλεψε ότι εάν έμεναν οι χριστιανικοί και μουσουλμανικοί πληθυσμοί
    μαζί κάποια μέρα θα γινόταν εμφύλιος.
    όπως έγινε στο Κόσσοβο στην Κύπρο και στο λίβανο.
    Και έγινε μια πληθυσμιακή ομοιογένεια στην Ελλάδα .
    έρχονται τώρα οι τάχα δήθεν δημοκράτες και θέλουν να δώσουν ιθαγένεια στους μετανάστες που οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι με τελείως διαφορετική νοοτροπία από την ελληνική.
    Προέρχομαι από ποντιακή οικογένεια και γνωρίζω από πρώτο χέρι το τι τράβηξαν οι προγονοί μου από τους μουσουλμάνους σε μια άλλη πολυπολιτισμική κοινωνία όπως ήταν η οθωμανική .
    Έχω ζήσει σαν μετανάστης στην γερμάνια από το 1986 έως το 1994
    γνώρισα από κοντά τους μουσουλμάνους στην γερμάνια πολύ πιο οργανωμένο κράτος από την Ελλάδα και κρίνω ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που πρόκειται να διάπραξη το Πασοκ είναι η αυτόματη χορήγηση Ιθαγενείας.
    ΥΣ. Ήμουν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ
    Αλλά μάλλον ήταν και η τελευταία
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΗ Ο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ»
    Η Ελλάδα στους Έλληνες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:55 | Καμπης

    Η παραγραφος (δ) θα ισχυει και για προερχομενους απο τη Β. Ηπειρο?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:41 | fusu luminita

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΘΑΓΕΝΕΙΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | Κ. Εφη

    Αν τολμάτε πάμε σε ΔΗΜΡΑΤΙΚΟ δημοψηφισμα.

    Για τους απόδημους Ελληνες εισασταν αρνητικοί επειδη δεν ψηφιζουν αριστερά.

    Τους λαθρομεταναστες με τα ιδια πολυπολυτισμικα χνωτα τους θελετε για ψηφους.Αυτό είναι εναντια στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, εναντια στο ΕΘΝΟΣ.

    Δικαστηρια αργότερα θα γινουν όπως των 6 το 1922;

    Η ιστορία νομιζω επαναλαμβανεται.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:26 | Μπαρμπα Βάγγος

    Από όλους αυτούς που θα ελληνοποιήσετε η συντριπτική πλειοψηφία θα σας ψηφίζει, άντε έτσι αποκτάτε μόνιμους ψηφοφόρους περισσότερους, μάλλον περισσότερο για αυτό το κάνετε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | Νικος αθανασιου

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ

    Ναι συμφωνώ με το άρθρο 2 ώστε τα παιδία που γεννηθήκαν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα
    Εφόσον καταργηθεί η διπλή υπηκοότητα και το κράτος να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για αναμενόμενες προσκλήσεις για μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα των συγγενών τους καθώς επίσης εάν τεθεί ένα πλαφόν στην έκδοση άδειας μόνιμης παραμονής σε οποιανδήποτε παράνομο μετανάστη ακόμη και σε αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο διότι κατά βάθος όλοι τους είναι οικονομικοί μετανάστες και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:30 | Δεξί Εξτρέμ

    Πως θα αποδεικνύεται «η επαρκής γνώσης της ελληνικής γλώσσας και ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας»;
    Με υπεύθυνη δήλωση;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:19 | ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Τα πέντε χρόνια είναι ένα επικίνδυνο νούμερο.
    Για φανταστείτε στρατό από πολιτογραφημένους Έλληνες Τούρκους σε ένα σενάριο σκόπιμης πολιτογράφησης; Τι θα ορκίζονται.. εντωμεταξύ; Φιλάτω πίστη εις την πατρίδα, τους νόμους και τα φρονήματα του κράτους… να μην υποστείλω σημαίες κτλ.;
    Κανένας και για κανένα λόγο δεν θα έπρεπε να πολιτογραφείτε έλληνας παρά μόνο προέρχεται από έλληνες γονείς καθαρά γονείς. Αν θέλουν να συμμετέχουν στο κράτος και τις διαδικασίες ας ψηφίζουν σε ειδικά σημεία τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου και μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα.
    Τουλάχιστον 15 χρόνια κατοικίας στην ελλάδα και εργασίας σε αυτή αποκλειστικά!
    Δεν είναι θέμα ρατσιστικής συμπεριφοράς αλλά διατήρησης της ταυτότητας μας ως έθνος, κράτος και αξιών.
    Και θέτω και το άλλο… έστω ότι ο άντρας εργάζεται π.χ. ρουμανία ρουμάνικης καταγωγής, στέλνει λεφτά στην ελληνίδα μητέρα εδώ. Η συγκεκριμένη δεν εργάζεται είναι όμως 5 χρόνια στην ελλάδα νομιμότατα. Τι έχει προσφέρει για να πάρει επίδομα σαν έλληνας πολίτης το παιδί της.
    Υπάρχουν πολλά κενά που πρέπει να καλυφτούν στην νομοθεσία όλων των οργανισμών τα οποάι υπάρχουν και έπρεπε να κλείσουν πριν ανοίξουν τα σύνορα!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:49 | Μαρκος Μανιατης

    Διαφωνω ριζικα με το νομοσχεδιο και τις προνοιες και μεριμνες του.
    Η κυβερνησης ΔΕΝ εχει λαβει εντολη να αλλαξει την εθνικη συσταση της χωρας.
    Η μονη δημοκρατικη επιλογη σας ειναι η προσφυγη στον Ελληνικο λαο με την μορφη δημοψηφισματος.
    Αν τλαβετε εντολη απο ττην πλειοψηφια καλως. σε καθε περιπτωση ομως η χωρα δεν ειανι κομματικο τσιφλικι κανενος
    Αλλοιως η ενεργειες σας δεν θα ειναι τιποτα λιγωτερο απο πραξικοπηματικες αξιες για Χουντες!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:35 | Κωστας

    Όπως είναι η μορφή με την οποία προωθείται η ρύθμιση περι Ιθαγένειας, δλδ χωρίς προϋπάρχουσα ποσόστωση επί της χώρας μας, σε τι διαφέρουν τα κύματα Μετανάστευσης από κανονικότατο Εποικισμό;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:12 | Νίκος

    «ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
    στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

    Και πως θα εξειδικευθούν τα παραπάνω ρε παιδιά; Με μελλοντικά Π.Δ.;
    Για να μπεί επιτέλους ο νομοθέτης μας στην ουσία του ζητήματος με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις.

    Πώς θα οριστεί η επάρκεια γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας; Με το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας;

    Πως θα οριστεί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ «η ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν».

    Θα προβλεφθούν σχολειά για κάθε υποψήφιο πολίτη; Με ποιούς δασκάλους; ποιά διάρκεια σπουδών; πως θα πιστοποιείται η ποιότητα και η σοβαρότητα της εκπαίδευσής του (τα επιδοτούμενα σχολειά κατάρτισης τα θυμόσαστε);

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:13 | nanos stathis

    Πως αποδεικνυεται η συμμετοχη στη πολιτικη ζωη?Μηπως αμα εχεις ψηφισει για την εκλογη αρχηγου κομματος σαν φιλος?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:20 | Λαμπαδάκης Γιώργος

    Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί επιτέλους η έννοια της «γονικής μέριμνας», διότι πολλές Περιφέρειες την ταυτίζουν με την «επιμέλεια». Αναφέρομαι στο εξής σοβαρό παράδειγμα: Αλλοδαπός παντρεύεται ελληνίδα και αποκτούν παιδί στην Ελλάδα (το οποίο αυτοδίκαια αποκτά την ελληνική ιθαγένεια). Ο πατέρας κάνει αίτηση για να λάβει πενταετή άδεια διαμονής ως σύζυγος Ελληνίδας, αλλά μέχρι να ληφθεί απόφαση, τυχαίνει να βρεθεί σε διάσταση με την ελληνίδα σύζυγό του, η οποία το δηλώνει κατά τη διαδικασία της συνέντευξης. Αποτέλεσμα είναι να απορριφθεί το αίτημα για άδεια διαμονής του αλλοδαπού. Η ελληνίδα σύζυγος προσφεύγει στα δικαστήρια και «κερδίζει» την επιμέλεια του παιδιού (χωρίς όμως αυτό να σημαίνει νομικά ότι ο πατέρας έχει χάσει τη γονική μέριμνα, η οποία ασκείται και από τους δύο γονείς εκ του νόμου -άλλο επιμέλεια, δηλαδή χονδρικά το δικαίωμα του ανήλικου τέκνου να διαμένει με τον ένα ή τον άλλο γονέα και άλλο η γονική μέριμνα). Ο αλλοδαπός ρωτά την Περιφέρεια αν μπορεί να αποκτήσει άδεια διαμονής ως γονέας ανήλικου ημεδαπού και εκείνη του απαντά αρνητικά, καθότι την επιμέλεια έχει η μητέρα. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να μην μπορεί ο πατέρας να εργαστεί νόμιμα στην Ελλάδα και να μην μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα στις οικονομικές ανάγκες του παιδιού του. Κάτι θα πρέπει να προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα πρέπει έστω να σταλεί μία εγκύκλιος στην Περιφέρεια (δε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση διότι ο όρος «γονική μέριμνα» για όσους γνωρίζουν νομικά είναι σαφής), η οποία θα ξεκαθαρίζει το ζήτημα και θα προβλέπει τη χορήγηση της άδειας στην περίπτωση αυτή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:49 | γρηγορης σονιδης

    να εφαρμοστει οτι εφαρμοζεται στον καναδα στην αυστραλια.ειναι οι δασκαλοι πιστευω,των πολιτικογραφημενων,ανα την υφηλιο

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:32 | Μπαρμπας Γεωργιος

    5 χρονια νομιμης διαμονης αρκουν για να χασει η πατριδα μας την ταυτοτητα της και να αποκτησει το πασοκ εις βαρος του εθνους μονιμη εκλογικη πελατεια.
    Ειναι η καταστροφη της ελλαδος αυτο το νομοσχεδιο.
    Φερτε το σε δημοψηφισμα αν τολματε κυριοι θιασωτες της συμμετοχικης δημοκρατιας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    ΚΥΡΙΟΙ,

    ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ!!!! ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΟΧΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ 5 ΕΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ!!). ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΤΙ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ (ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ). ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΑΜΕΡΙΚΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ!!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    ΥΓ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.

    ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1Α ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 2 ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (ΑΡΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ),
    ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΣΩΣ ΣΚΟΠΙΜΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2, ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΕΜΦΑΤΙΚΑ ΠΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Η ΝΟΜΙΜΗ ΕΙΤΕ 5ΤΗΣ, ΕΙΤΕ 3ΤΗΣ ΕΙΤΕ ΜΟΝΟΕΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΑΜΟΝΗ, ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΝΟΜΙΜΗ.
    ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΚΤΑ ΕΞ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1Α.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | Γαύρος Στυλιανός

    Κατά την γνώμη του πρέπει να απαιτείται και η απόδειξη ότι εργάζεται ή είχε εργασία στο παρελθόν πχ μέσω φορολογικών δηλώσεων, ΑΠΔ ΙΚΑ κλπ…