Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:24 | Μιχαήλ

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θέλουν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    Αναρτάται στο διαδίκτυο η νομοθετική πρωτοβουλία «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έως τις 07/01/2010 ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή

    Μερικοί θεωρούν, ότι η άλλη άποψη είναι φασιστική, ενώ θεωρούν τον εαυτόν τους προοδευτικούς δημοκράτες. Δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω όπως το αξίζουν. Άλλοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αναφέροντας στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ξεχνώντας ότι ο ελληνικός λαός σιχαίνεται τα προγράμματα τους. Τα προγράμματα αυτά σε 35 χρόνια έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την άθλια κατάσταση και ντρόπιασαν τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
    Λίγο για τη δημοκρατία. Αν δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα συζήτησης με καλό δημοκρατικό σκοπό, τότε κάποιοι έχουν άλλο σκοπό. Μερικές δημοσιεύσεις που διάβασα και συμμετείχα 29.12.09 το μεσημέρι, δεν τα βρήκα το βράδυ. Αναδημοσίευσα 00:23 την 30.12.09 – το πρωί δεν το βρήκα στις δημοσιεύσεις. Αναδημοσίευσα πάλι 12:43 την 30.12.09 και το βράδυ δεν το βρίσκω στα δημοσιευμένα. 2 Ιανουαρίου 2010 18:40 δημοσίευσαν μόνο όταν έστειλα αυτό το κομμάτι. Μάλλον είχαν αργία. 5 Ιανουαρίου 2010 13:56 – το βράδυ τις ίδιας ημέρας δεν το βρήκα στις δημοσιεύσεις.
    Μήπως ενοχλήθηκαν κάποιοι από τις δημοκρατικές δημοσιεύσεις συζητήσεων? Ενώ δεν τους ενοχλεί η δημοσίευση του κρατικοδίαιτου Διευθυντή του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας? Αυτός ο διευθυντής για να μην χάσει τη ζεστή καρεκλά του με παχυλό μισθό, είναι έτοιμος να κάνει ρατσιστές και φασίστες όλους λογικά σκεπτόμενους Έλληνες που ανησυχούν για το μέλλων της Ελλάδας και των Ελλήνων και δεν έχουν κάνει κακό σε κανένα.
    Θα το δημοσιεύσω τώρα ξανά εδώ και σε άλλες σελίδες και εφημερίδες.
    Για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο, πρέπει να δούμε λίγο και την ιστορική διαδρομή του ζητήματος. Οι Έλληνες αποσπασμένοι από την Πατρίδα για χιλιετίες, παρά τις γενοκτονίες, βασανισμούς και ταπεινώσεις, παρέμειναν Έλληνες. Ο Στάλιν δεν κατάφερε να αφαίρεση από τους Έλληνες της ΕΣΣΔ το Ελληνικό Διαβατήριο (την υπηκοότητα, όχι την εθνικότητα) και τους έστειλε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον έρημο της Καζαχστάν και στη Σιβηρία.
    Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι περισσότεροι Έλληνες ήρθαν στην Ελλάδα και πήραν την ελληνική ιθαγένεια με σχετική ευκολία μέχρι το 2000. Με την ψήφιση του νόμου 2790/2000 άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα στους ομογενείς και οι χιλιάδες ομογενείς Έλληνες αποκλείονται από την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας από τους γραφειοκράτες που ερμηνεύουν το νόμο όπως βολεύει τους διοικούντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
    Σήμερα με την σιωπηλή συναίνεση του Πατριωτικού ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια να δωρίσουν την Ελληνική ιθαγένεια ( και όχι απλός «υπηκοότητα», που έχει ταυτισθεί από τους δημαγωγούς με την ορολογία «ιθαγένεια») στους παράνομα εισερχόμενους και παράνομα νομιμοποιημένους αλλογενής της Ασίας, της Αφρικής και άλλης άγνωστης προέλευσης, που δεν έχουν καμιά ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική, πολιτισμική ή άλλη σύνδεση με την Ελλάδα ή Ευρώπη.
    Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, αλλά πως να δικαιολογήσεις κανείς την βιασύνη κάποιων, όταν η χώρα με εύθηνη της εξουσίας, βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, να προσπαθούν να περάσουν το νόμο, που δεν μπορεί να είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Θέλεις δεν θέλεις, δημιουργείται η εντύπωση, ότι κάποιοι εξυπηρετούν τον σκοπό των γνωστών ξένων κυκλωμάτων, που θέλουν να μην αντιδράσει κανείς στα σχέδια εξαφανισμού του Ελληνισμού. Η Ελλάδα – χωρίς Έλληνες. Αυτά τα κυκλώματα δημιούργησαν και το «Μακεδονικό έθνος, μακεδονική γλώσσα» ενώ όλος ο Κόσμος γνωρίζει ότι οι μακεδόνες είναι Έλληνες όπως ονομαζόταν οι Αθηναίοι, Σπαρτιάτες και άλλοι αρχαίοι μας προγονοί.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από την 2η γενιά αλλοδαπών, θα έχουν δικαίωμα και οι γονείς τους – ως γονείς του έλληνα, και αφού θα πάρουν ιθαγένεια οι γονείς των 2ης γενιάς αλλοδαπών, θα έχουν δικαίωμα και τα αλλά τα αδέλφια αυτών και οι γονείς των γονέων τους – ως ανοίοντες του έλληνα. Μετά των γονέων των δεύτερων θα πάρουν ιθαγένεια και τα αδέλφια των δεύτερων και με τις οικογένειες τους και στη συνεχεία οι γονείς και αδέλφια των συζύγων τους- ως ανοίοντες και κατιόντες του έλληνα πολίτη. Η αλυσίδα αυτή σε λίγα ( 3 – 5 ) χρόνια θα γεμίσει την Ελλάδα με εκατομμύρια μη Έλληνες, αλλά έλληνες πολίτες.
    Δεν έχουμε θέσεις εργασίας, θέσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία και γενικά υπηρεσίες, υποδομές για αλλά εκατομμύρια ανθρώπων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους μετανάστες πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο, κάποια λόγκοι ποσόστωση. Τι να κάνουμε, να υποφέρουμε εμείς, για να τακτοποιηθούν άλλοι, που εισέβαλαν στη χώρα μας χωρίς πρόσκληση και διεκδικούν να προσαρμοσθούμε στα μέτρα τους και? Αν δεν θα αντισταθούμε, θα γίνουμε απλός έλληνες πολίτες και αφού δεν θα μπορέσουμε να πέσουμε στο επίπεδο της κουλτούρας τους, δεν θα βρούμε δουλειές, ασφάλεια και δεν θα έχουμε την ελπίδα για το μέλλον στην Ελλάδα, θα αναγκασθούμε να φύγουμε στα ξένα μέρη, όπου θα αφομοιωθούμε με άλλους και θα χαθούμε ως Έθνος – ως Έλληνες. Αυτό θέλουν οι ανθέλληνες. Εμείς, οι περήφανοι Έλληνες, τι θέλουμε? Να το δεχθούμε?

    Σε απάντηση σε μερικούς, που αδιαφορούν για τις συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου
    Κανείς Έλληνας δεν μετανάστευσε παράνομα και δεν πήγε στα ξένα κράτη βαρύνοντας τους εντόπιους. Δεν πήραν τις δουλειές των εντόπιων, δεν λήστευαν κα δεν σκότωναν τους.
    Ας δούνε τι κάνουν με τους (λαθρο) μετανάστες οι αμερικανοί, οι αυστραλοί, οι τούρκοι, που είναι οι ίδιοι μετανάστες (κατακτητές) σε εδάφη, που ιστορικά δεν ήταν δικά τούς.

    Αυτοί που είναι υπέρ την ελληνοποποιησης των μη ελλήνων, οι ίδιοι δεν είναι Έλληνες ή έχουν χάσει κάθε Ελληνικό. Αν τόσο πονάνε για τους (λαθρο) μετανάστες, ας δώσουν σε αυτούς τη δική τους στέγη, δική του δουλειά, δικά του παιδιά, αλλά να μη φορτώνουν τους στην πλάτη των Ελλήνων χωρίς να τους ρωτήσουν.
    Αυτοί που αποφασίζουν εις βάρος του ελληνικού λαού, οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους την άνεση εισοδημάτων, στέγης, εκπαίδευσης και ιατρικής περίθαλψης στα ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία, έχουν προσωπική φρουρά των ίδιων και των οικογενειών τους με τα λεφτά των Ελλήνων.

    Οι αλλοδαποί που εισέβαλαν στη χώρα μας επιβαρύνοντας των ελληνικό λαό δεν μπορούν να ελληνοποιηθουν και πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει Κράτος και όσους αντέχει η Ελλάδα, μπορούν να έχουν άδεια παραμονής, εργασίας και να έχουν δικαιώματα ξένου υπηκόου.

    Η ονομαζόμενη «δημοκρατική» εξουσιαζοντες στην Ελλάδα, έχουν δείξει τις «ικανότητες» τους να υπηρετήσουν τους Έλληνες. Κατάφεραν να φέρουν στην άκρη του γκρεμού την οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, υγειονομική, κοινωνική κατάσταση. Δεν μπορούν να είναι περήφανοι σε κανένα τομέα εκτός από την μεταφυσική τους δυνατότητα να αποτρέψουν ολοκληρωτική καταστροφή της γης από φυσικά φαινόμενα.
    Πρέπει να γνωρίζουν, ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. Αν έχουν λίγη συνείδηση, πρέπει να αναγνωρίσουν τα «εγκλήματα» τους, να ζητήσουν συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, να αναλάβουν την ευθύνη και να αποζημιώσουν τους Έλληνες με τα δικά τους έξοδα από τα πλούτοι, που δημιούργησαν λεηλατιζουντας τις αποταμιεύσεις του θησιαζομενου Έλληνα φορολογούμενου.
    Αν τους έχει μείνει λίγη δημοκρατικότητα, ας το δείξουν με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα εθνικά θέματα, δηλαδή σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής όπως τρόπος εξόδου από την οικονομική κρίση, ιθαγένεια, ταυτότητα του Έλληνα, το Μακεδονικό, το Αιγαίο, το Κυπριακό και άλλης πανελλαδικής σημασίας, που αφορούν όλο τον λαό και όχι τα συμφέροντα κάποιων κλαμπ, κομμάτων ή τζακιών. Γιατί οι δημοκράτες φοβούνται το δημοψήφισμα. Γιατί θέλουν να ελληνοποιησουν τους αλλογενείς άγνωστης προέλευσης, περιφρονώντας, ότι την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ δεν μπορεί να δίνει κανείς εκτός από τον Ελληνικό Λαό.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:22 | Ελληνας

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:25 | James cartash

    Ήταν καιρός να θυμηθούμε πως στην ιστορία μας Έλληνες δεν ήταν μόνο οι ιθανγενείς, αλλά και οι μετέχοντες την ελληνική παιδεία. Αυτό είναι χρέος μα,ς να κάνουμε Έλληνες όσους περισσοτερους μπορούμε με τη διασφάλιση ότι θα ξέρουν τη γλώσσα μας θα τιμούν την Ελλάδα και τη ταυτότητά της και θα γίνουν συμμέτοχοι στο να γίνει αυτή η χώρα ακόμα πιο περήφανη για το παρελθόν παρόν και μέλλον της.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:39 | Στέφανος Δ.

    Αγαπητοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα, αγαπητή διαχρονικά διαλυμένη κρατική μηχανή, ΜΚΟ και λοιποί παρατρεχάμενοι.
    Είναι γνωστή σε όλους μας η προχειρότητά σας και η απόλυτη ανικανότητά σας να παράγετε έργο και να επιλύσετε ζητήματα που τυρρανούν τους έλληνες πολίτες για τόσα χρόνια που είσαστε στην εξουσία.
    Τεράστιες και εγληματικές είναι και οι ευθύνες και των δύο κυβερνητικών κομμάτων για την χαοτική κατάσταση της λαθρομετανάστευσης με θύματα αλλοδαπούς και Έλληνες και με δεκάδες νεκρούς ανάμεσά τους.
    Αυτή η ανυπαρξία έργου που έχετε επιδείξει για τόσα πολλά χρόνια αποδεδειγμένα πλέον σας καθιστά ακατάλληλους όχι μόνο να εφαρμόσετε οποιαδήποτε πολιτική σχετικά με τη μετανάστευση, αλλά ακόμα και ανίκανους να έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Έλληνες.
    Κύριοι της παρούσας κυβέρνησης.
    Δεν πιστεύουμε στις υποσχέσεις σας για την ένταξη ή την ενσωμάτωση των μεταναστών που έχετε νομιμοποιήσει, ούτε ότι ενδιαφέρεστε για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Απόδειξη είναι η κατάσταση που έχετε διαμορφώσει για την νεολαία μας.
    Δεν πιστεύουμε πως επιθυμείτε τίποτα περισσότερο από την εξασφάλιση μερικών χιλιάδων ψήφων
    Δεν πιστεύουμε ότι θα κλείσετε τα σύνορα και ότι θα σταματήσετε τη λαθρομετανάστευση.
    Αντίθετα εκφράζονται προθέσεις από συμβούλους σας για την καθολική απόδωση ασύλου σε όλους τους λαθρομετανάστες.
    Για να μην αναγκαστείτε να πολιτογραφήσετε 4 εκατομμύρια αλλοδαπούς μέχρι το 2017, κάντε μια απογραφή των λαθρομεταστών πριν δώσετε απλόχερα τις ιθαγένειες.

    Αποσύρετε το νομοσχέδιο.
    Φροντίστε τα γραφειοκρατικά των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ, έτσι ώστε να μην έχουν κανενός είδους περιορισμούς.
    Καταμετρήστε τους αλλοδαπούς και ανακοινώστε στον ελληνικό λαό τον συνολικό αριθμό τους. ( Αν τολμάτε )
    Ανοίξτε την συζήτηση για το μεταναστευτικό και διακυρήξτε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν επιθυμεί να παραμείνει ελληνικός ή να μετατραπεί σε κάτι άλλο.
    Σεβαστείτε την απόφαση του ελληνικού λαού και εφαρμόστε αυτά που υποσχεθήκατε. «Μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση».
    Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση.

    Πιστεύουμε πως όλες αυτές οι επιλογές σας θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα που θα χάσει την κυριαρχία της.
    Πιστεύουμε πως η χώρα έχει παραδοθεί σε χέρια ονειροβατούντων που θέλουν να την αλλάξουν σύμφωνα με τα δικά τους γούστα, ενάντια στις θελήσεις του ελληνικού λαού και αγνοώντας το πόσο αίμα έχει χυθεί ακόμα και μεταξύ ομοεθνών σε αυτή την εκρηκτική περιοχή των Βαλκανίων.
    Και κλείνω με τα δικά σας λόγια κύριε Παπανδρέου τα οποία προεκλογικά, σε αρκετούς ίσως να ακούστηκαν πειστικά:

    «Η απουσία πολιτικής της ΝΔ έχει κάνει την κοινωνία μας ξέφραγο αμπέλι.
    Και αυτή την ανομία την ζούμε όλοι.
    Την ζούμε στην Ομόνοια, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και την Πάτρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας.
    Και εδώ δεν πάει άλλο. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.»

    Αν το πιστεύετε, πράξτε το σωστό τώρα!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:55 | Σπυρος Ντ.

    Το δημοψηφισμα οταν χρησιμοποιειται απο την πλειοψηφια για να αρνηθει δικαιωματα στην μειοψηφια ειναι περα για περα αντιδημοκρατικο και οδηγει κατευθειαν σε ενα αριστοκρατικο καθεστως.
    Αληθεια,θυμαται κανενας τα «επιχειρηματα» που λεγανε παλιοτερα,οσοι αρνιοντουσαν το δικαιωμα ψηφου στις γυναικες?Οτι οι γυναικες δεν πρεπει να ψηφιζουν γιατι εχουν…περιοδο?
    Ε ετσι και οσοι αρνιουνται σημερα να δωθουν δικαιωματα στους νομιμους μεταναστες,θα φαινονται σε μερικα χρονια παντελως γελοιοι!
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:13 | Ελένη

    Το μόνο καλό από αυτή την άκαιρη νομοθετική ρύθμιση, καθότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα πολύ πιο επείγοντα, είναι το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας έσκυψαν σοβαρά πάνω από το νομοσχέδιο, προσπάθησαν να το καταλάβουν, να δούν τα θετικά και τα αρνητικά του και αναζήτησαν στοιχεία και πηγές για να αναδείξουν τις επιφυλάξεις τους με επιχειρήματα…

    Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αυτή την υπόθεση ως έχει, και να αγνοήσει την συντρηπτική πλειοψηφία του κόσμου που αντιδρά στο νομοσχέδιο έτσι όπως είναι διατυπωμένο και με τα χρονικά όρια και τις προυποθέσεις που θέτει.

    Το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε με κανένα τρόπο φωνή στους μετανάστες κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης: ακόμη κι ένα 2- ή 3-ωρο αφιέρωμα σε ζώνη μεγάλης ακροαματικότητας με μέριμνα του υπουργείου σε συνεργασία με τα μμε θα έβαζε τη φωνή των ανθρώπων αυτών, τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, την αδικία που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα και τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι και θα αποτελούσε αυτό επιπλέον «τροφή για σκέψη».

    Το ενδιαφέρον είναι ότι όπου έψαξα, τα στοιχεία που βρήκα για τον μεταναστευτικό πληθυσμό της χώρας μας είναι απο ελλειπή έως ανύπαρκτα:ούτε ο eurostat παρέχει στοιχεία ούτε η εθνική στατιστική υπηρεσία της ελλάδος.

    Αναρωτιέμαι τί να συμβαίνει: δεν ξέρουμε πόσοι είναι; ξέρουμε και το κρύβουμε; τί καλείται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο όταν δεν έχουμε τα βασικά στατιστικά μεγέθη;

    πόσοι είναι οι μετανάστες στο σύνολο;

    πόσοι οι νόμιμοι και πόσοι οι λαθρο;

    ποια είναι η εθνολογική σύσταση αυτών;

    πόσο καιρό μένουν στην ελλάδα;

    ποιοι είναι οικονομικοί μετανάστες;

    ποιοι είναι πολιτικοί πρόσφυγες;

    ποιοι εμπίπτουν στην κατηγορία θυμάτων βασανιστηρίων και εγκατέλειψαν τη χώρα τους;

    τί ηλικιακή καμπάνα έχουν;

    πόσοι είναι μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς;

    πώς αυτοπροσδιορίζονται οι δεύτερης και τρίτης; πώς νιώθουν μέσα στην ελληνική κοινωνία;

    τί μορφωτικό προφίλ έχουν;

    πόσοι έρχονται για να μείνουν;

    πόσοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να φύγουν;

    μετά από πόσο χρονικό διάστημα;

    πόσοι είναι άνδρες και πόσες γυναίκες;

    τί δείκτη γεννητικότητας, θνησιμότητας μέσου προσδόκιμου όρου ζωής έχουν;

    σε τί επαγγέλματα δραστηριοποιούνται;

    τί μέσο όρο εισοδήματος έχουν; ατομικό, ανά νοικοκυριό;

    τί εμβάσματα στέλνουν στις πατρίδες τους και τί ποσά επενδύουν στη χώρα παραμονής τους; πχ για αγορά κατοικίας ή αυτοκινήτου κλπ

    τί θρησκευτικό προφίλ έχουν;
    είναι χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές, ινδουιστές, ανιμιστές, άθεοι;

    είναι χαλαροί στη θρησκευτικότητά τους ή φανατικοί

    πώς έμαθαν ελληνικά και πόσο καλά τα μιλάνε;

    ξέρουν άλλες ξένες γλώσσες;

    ποιό είναι το παραβατικό προφίλ του μεταναστευτικού πληθυσμού;

    τί κατανομή έχει ανά εθνικότητα;

    τί είδους ποινικά αδικήματα τους βαραίνουν;

    ποιά είναι η στατιστική κατανομή πταισμάτων- πλημμελημάτων-κακουργημάτων; ανά εθνικότητα;

    τί ποσοστό έχουν οι μετανάστες στον πληθυσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων;

    τί ποινές εκτείουν κατά μέσο όρο;

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ-ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ -ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ – ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ

    ΕΦΟΣΟΝ, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «10 και 15 και 20 χρόνια»

    ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΛΑΛΙΣΤΕΣ ΜΚΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ Ή ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΧΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ κι ο καθείς πετάει το κοντό του και το μακρύ του, άνευ έγκριτων ή πρόσφατων διασταυρωμένων πηγών και στοιχείων ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ τάχατες ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ δεν είναι η απογραφή αυτού του πληθυσμού, δεν είναι η απεικόνιση του προφίλ του, αλλά …..Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, Η με το κιλό ΠΑΡΟΧΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:08 | Τριανταφύλλου Μάνος, Οικονομολόγος

    Συμφωνώ με την δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, θεωρώ όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια νόμιμης παραμονής των γονέων τους στην Ελλάδα, αλλά και αφού τα παιδιά αυτά θα έχουν τελειώσει τουλάχιστον το δημοτικό σχολείο στη χώρα έτσι ώστε να γνωρίζουν ανάλογα και την ελληνική γλώσσα και ένα minimum της ελληνικής ιστορίας και σε καμία περίπτωση ως αυτόματη διαδικασία όπως το προβλέπει το άρθρο 1 παραγρ. 1 του παρόντος σχεδίου νόμου και μόνο με σχετική αίτηση των δυο γονέων του παιδιού.
    Η Γερμανία που είναι ίσως η χώρα της ΕΕ που δέχθηκε εδώ και πολλά χρόνια τους περισσότερους μετανάστες – αλλά νόμιμους από την πρώτη ημέρα με ότι αυτό συνεπάγεται και όχι αρχικά λαθραίους ή παράνομους και αργότερα νομιμοποιημένους, όπως έγινε δυστυχώς με όλους τους σήμερα νόμιμους μετανάστες στη χώρα μας – προβλέπει με τον τελευταίο σχετικό νόμο που ισχύει από 01.01.2005 στο άρθρο 10 StAG ως ελάχιστο χρονικό διάστημα τα οκτώ 8)χρόνια αλλά με μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις που δεν τις βλέπω δυστυχώς να αναφέρονται στο παρόν σχέδιο νόμου, όπως είναι π.χ. ένα ορισμένο επίπεδο γνώσης της γερμανικής γλώσσας που πρέπει να αποδειχθεί και πολλά άλλα.
    Επίσης η δυνατότητα απόκτησης της γερμανικής ιθαγένειας από παιδιά έστω και νόμιμων μεταναστών που γεννήθηκαν στη Γερμανία δεν είναι σχεδόν μια αυτόματη διαδικασία όπως την προβλέπει το παρόν σχέδιο νόμου μόνο με μια αίτηση των γονέων του παιδιού.
    Αυτό ισχύει μόνο για παιδιά που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία και ο ένας τουλάχιστον των δυο γονέων είναι Γερμανός ή Γερμανίδα.
    Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση και δημιουργεί μια σειρά από δικαιώματα, όπως π.χ. το να μπορεί να προσληφθεί κανείς στο Δημόσιο και μάλιστα σε οποιαδήποτε θέση, φυσικά με τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ΑΣΕΠ, ή η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, έτσι δεν πρέπει κατά την άποψη μου να γίνει μια τόσο απλή διαδικασία και με ελάχιστες προϋποθέσεις.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:37 | Γεωργία Επιτροπούλου

    Κε Βαρλάγκα σαν φιλόλογος θα μου επιτρέψεται να σας πω ότι εάν σας είχα στο μάθημα μου θα σας άφηνα μετεξεταστέο στην Ελληνική γλώσσα διότι δεν χρησιμοποιήσατε καθόλου τα λεξικά.

    Η λέξη Ιθαγενής είναι μία λέξη ελληνικότατη και η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στον Όμηρο(Οδύσσεια 14.203) και για δεύτερη στον Ηρόδοτο(βιβλιο 1, 2.17).(Λεξικό Lidell & Scott)

    Η γαλλική λέξη indigène εκτός του ότι δεν έχει καμία σχέση με το νομικό Γαλλικό σύστημα πολιτογράφησης( χρησιμοποιούν τους όρους citoyenneté nationale και citoyenneté) χρησιμοποιείται για τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην Ελληνική.
    Επίσης είναι δάνειο από την λατινική λέξη indigena, η οποία φυσικά έχει προέλευση από την ΠΙΕ -gen.

    Άρα δεν τίθεται θέμα γλωσσικού δανείου.

    Πάμε τώρα στο παράδειγμα που βάλατε με όρους τους οποίους προτείνω εγώ και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

    >>Ο ομογενής της Βορείου Ηπείρου έχει Greek NATIONALITY, ενώ ο Αλβανός μετανάστης στην Αθήνα έχει Albanian NATIONALITY. Ο Έλληνας της Κων/πολης έχει Greek NATIONALITY, ενώ ο Τούρκος μετανάστης στο Βερολίνο έχει Turkish NATIONALITY .

    >>Αυτός που έχει την Ελληνική εθνικότητα λέγεται *ομογενής* (ανήκων στο Ελληνικό γένος), ενώ αυτός που έχει ξένη εθνικότητα λέγεται *αλλογενής*

    >>Έτσι, στον ομογενή από την Κων/πολη που διαβιοί στην Ελλάδα, η άδεια διαμονής του θα γράφει:

    >>Εθνικότητα(national citizenship): ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    >>Υπηκοότητα(citizenship): ΤΟΥΡΚΙΚΗ

    >>ενώ στον Τούρκο φοιτητή στην Αθήνα θα γράφει:

    >>Εθνικότητα(national citizenship): ΤΟΥΡΚΙΚΗ
    >>Υπηκοότητα(citizenship): ΤΟΥΡΚΙΚΗ

    και στον Αλβανό μετανάστη που πολιτιγραφείται στην Ελλάδα
    Εθνικότητα: ΑΛΒΑΝΙΚΗ
    Υπηκοότητα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ,ΑΛΒΑΝΙΚΗ

    και στον Έλληνα ομογενή της Βορείου Ηπείρου
    Εθνικότητα(national citizenship): ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    Υπηκοότητα(citizenship): ΑΛΒΑΝΙΚΗ

    Σημειώνω ότι δεν ξέρω ποιοι είναι οι προϋποθέσεις πολιτογράφησης στην Αλβανία και Τουρκία.

    Είπατε ότι δεν υπάρχει στην Υπηκοότητα αντίστοιχος διεθνής όρος.

    1ο παράδειγμα:
    http://translate.google.gr/?hl=el#el|en|%CF%85%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

    2o παράδειγμα:
    http://babelfish.yahoo.com/translate_txt

    Φυσικά υπάρχουν και τα παραδείγματα που σας ανέφερα.

    Τέλος δεν ανέφερα κάτι φυλετικό και θα σας παρακαλούσα να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Μίλησα για NATIONALITY που είναι η αρχή της εθνικότητας(Nationality Principal)

    To λεξικό της UNESCO μάλιστα γράφει ότι μία ειδική χρήση του όρου εθνικότης συνδέεται με την λεγόμενη «αρχή των εθνικοτήτων» πού απετέλεσε τη βάση για τη συγκρότηση της σύγχρονης Ευρώπης και την κατάρτι­ση πολλών διεθνών συμφωνιών (βλ. έκτος από τη λέξη «Έθνος (Nation) και τις λέξεις Αυτοδιάθεση (Self Determination) και Εθνικισμός (Nationalism).

    Ολόκληρο λοιπόν το ελληνικό Σύνταγμα υπερκαθορίζεται από την «αρχή της εθνικότητας» και προκύπτει από το πλήθος των συνταγματικών προνοιών για την εθνική συνείδηση (άρθρ. 16 παρ. 2 Σ.), την προαγωγή του Έθνους (άρθρ. 21 παρ. 1 Σ.), την εθνική οικονομία (άρθ. 24 παρ. 1 Σ.), το (σπουδαίο) εθνικό συμφέρον (άρθ. 28 παρ. 2 και 3 Σ.), την εθνική αλληλεγγύη (άρθ. 25 παρ. 4 Σ.), την εθνική ανεξαρτησία και τον Ελληνικό Λαό (άρθ. 33 παρ. 2 Σ.), το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας (άρθ. 41 παρ. 2 Σ.), τα κρίσιμα εθνικά θέματα (άρθρ. 44 παρ. 2 Σ.), την εθνική ασφάλεια (άρθ. 48 παρ. 1 Σ.) κ.λπ. Χαρακτηριστικότερό όλων είναι το άρθρο 51 παρ. 2 Σ., κατά το οποίο «Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος».

    Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις του κυρίαρχου Ελληνικού Λαού ορίζουν τι είναι νόμιμο και τι παράνομο, δηλ. την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Άρα, η λογική του κράτους δεν είναι άλλη από την λογική του Έθνους-Κράτους (υπέρτατη μονάδα διεθνών σχέσεων). Και κυρίαρχη πολιτική δύναμη, η οποία επισκιάζει όλους τους άλλους παράγοντες είναι η «πραγματικότητα του Έθνους». Το ελληνικό κράτος αποτελεί ενσάρκωση της πολιτειακής οργάνωσης του Έθνους.

    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/01/blog-post_04.html

    Δεν ξέρω αν σας κάλυψα διότι από ότι κατάλαβα τελειώσατε.

  • Είναι απαράδεκτη η πρόθεση της κυβερνήσεως να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε τέκνα μεταναστών με μοναδικό κριτήριο τη γέννησή τους στην Ελλάδα και την παρακολούθηση μόλις 3 ετών στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, χωρίς ταυτοχρόνως να εξετάζεται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και χωρίς να ερευνάται η ύπαρξη ελληνικής συνειδήσεως. Το ελληνικό κράτος δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπου ο κάθε ένας δύναται να λαμβάνει την ελληνική ιθαγένεια με μόνο κριτήριο τη γέννησή του σε αυτό. Είναι, λοιπόν, πρωτοφανές και αδιανόητο η κυβέρνηση να προσφέρει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη σε αλλοδαπούς, οι οποίοι ακόμη και αν γνωρίζουν (πόσο επαρκώς;) την ελληνική γλώσσα, αγνοούν πλήρως την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και, τελικώς, είναι άγνωστο εάν αισθάνονται Έλληνες.
    Επίσης, είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε ότι, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει επακριβώς των αριθμό των μεταναστών που πρόκειται να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, ούτε φαίνεται να λαμβάνει σοβαρώς υπ’ όψιν της τα σημαντικότατα ζητήματα δικαίου των μειονοτήτων, τα οποία πρόκειται να ανακύψουν ως αποτέλεσμα της ψήφισης των επίμαχων διατάξεων.
    Εξίσου αδιανόητη, είναι και η πρόθεση της κυβερνήσεως να χορηγήσει δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς για τις δημοτικές εκλογές. Επι πλέον όμως, οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι και αντισυνταγματικές διότι το ελληνικό Σύνταγμα, επιφυλάσσει την παροχή των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μόνο σε Έλληνες πολίτες και όχι σε αλλοδαπούς. Πρακτικώς και επί της ουσίας, επιχείρείται μία “βίαιη & αυθαίρετη” αλλαγή & αλλοίωση του εκλογικού σώματος, η οποία ενδέχεται, στο εγγύς μέλλον, να μετατρέψει τους έλληνες σε μειονότητα εντός της ίδιας τους της χώρας!!! Συγκρίσεις με τρίτες χώρες όπως οι Η.Π.Α. (οι οποίες είναι εκ συστάσεως ένα κράτος μεταναστών, κυριολεκτικώς με συνταγματικό πατριωτισμό & πολιτισμό!) ή ακόμη και χώρες της Ευρώπης με σημαντικό αποικιοκρατικό παρελθόν (αλλά και παρόν) είναι τουλάχιστον ατυχείς και αποτελούν προφάσεις εν αμαρταίαις.
    Η κυβέρνηση, εάν πράγματι λαμβάνει υπ’ όψιν της την δημόσια διαβούλευση και δεν αποτελεί για αυτήν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, οφείλει να αποσύρει αμέσως το απαράδεκτο και καιροσκοπικό σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε, διότι είναι προφανές ότι έρχεται σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Εάν πάλι αμφισβητεί το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, έχει μόνο μία οδό: ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Σε μία δημοκρατία ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δικαιούνται να αποφασίζουν υπό ποιες προϋποθέσεις παρέχεται η ιδιότητα του πολίτη και κατά ποιό τρόπο ασκούνται τα πολιτικά δικαιώματα.
    ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗ
    ΜΕΛΟΣ Π.Σ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:18 | Βασίλης Παπανικολάου

    ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ, Η ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΘΙΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΩΣΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΙΔΕΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΚΟΟΥΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΝ ΙΜΑΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ. ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ -ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ- ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:53 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Συμφωνω απολυτα με το νομοσχεδειο αυτο.Αυτο το νομοσχεδειο επρεπε να ειχαι δημιουργιθει πριν χρονια αλλα παλι ποτε δεν ειναι αργα. οποτε αξιζει να που με μπραβω στην κυβερνηση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | υπάλληλος ΥΠΕΣ

    Συμφωνω με την πολιτογράφηση νόμιμων μεταναστών, αρκει (α)να μην διατηρούν άλλη ιθαγένεια και αντίστοιχα πολιτικά δικαιώματα (β)να έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, δηλαδή, να μην αποτελέσουν αναξιοπαθούντες ιθαγενείς.
    Επίσης, θα πρότεινα μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στη χώρα (νόμιμη δεκαετία).

    Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρα και ζουν για 18 χρόνια συνεχώς στη χώρα, αν δέχονται σαν πάτριδα τους την Ελλάδα. Το ίδιο για όσους δεκαοκτάχρονους έχουν ζήσει τουλάχιστον 6 χρόνια στη χώρα, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό σύστημα. Η ιθαγένεια των κατιόντων δεν αποτελεί υποχρέωση λήψης ιθαγένειας απο τους γεννήτορες τους.

    Σωστή Λειτουργία της διευθυνσης Ιθαγενείας.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | Γιωργος

    Διαφωνώ με την απόδοση της ιθαγένειας/υπηκοότητας στους αλλοδαπούς με τον τρόπο βέβαια που προβλέπεται στον υπό συζήτηση νόμο. Σίγουρα η ενσωμάτωση τους στη κοινωνία και η αναγνώριση και σεβασμός των δικαιωμάτων τους είναι πολύ σημαντικό θέμα και χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας που θέλει να λέγεται δημοκρατική, αλλά άλλο θέμα είναι αυτό και άλλο η απόδηση της υπηκοότητας. Εξάλλου, πέρα των άλλων προβλημάτων που θίγει, η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική. Το Σύνταγμα απαγορεύει κάθε είδους διακρίσεως εις βάρος των Ελλήνων πολιτών (για τους αλλοδαπούς ισχύει η αμοιβαιότητα με εξαίρεση ασφαλώς ζητήματα ζωής και αξιοπρέπειας, καθώς και μερικές άλλες που όμως έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του κράτους όπως η απόκτηση κατοικίας σε μεθοριακές περιοχές ή η πρόσληψη στο δημόσιο). Η πρόταση νόμου όμως, με την αναγνώρηση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές, χωρίς ωστόσο δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του δημάρχου, και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές, έχει ως αποτέλεσμα τη διάκριση μεταξύ κατά τα άλλα ισότιμων Ελλήνων πολιτών και τη δημιουργία στην ουσία μιας υπηκοότητας δύο ταχυτήτων. Αυτό φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση των πολιτών χωρών-μελών της Ένωσης, καθώς το παρόμοιο δικαίωμα τους προέρχεται από την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ και λειτουργεί σε μια αμοιβαία βάση, ενώ αποτελεί συνέπεια του θεσμού της λεγόμενης ευρωπαϊκής ιθαγένειας, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά με την κρατική ιθαγένεια. Συνεπώς η μια κατάσταση είναι σαφώς διακριτή από την άλλη. Άρα είτε το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει, οπότε πάμε σε μια άλλη διαδικασία, είτε πρέπει να αποδοθεί από τώρα η υπηκοότητα με το σύνολο των δικαιωμάτων που αυτή συνεπάγεται. Στη τελευταία περίπτωση όμως πρέπει να απαντήσει ο καθένας στο ερώτημα κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί έναν αλλοδαπό ως δήμαρχο στη πόλη του, συμπεριλαμβανομένων των μεθοριακών. Ας αποφασίσουμε λοιπόν αν θέλουμε έναν αλλοδαπό ως δήμαρχο σε μια πόλη μας, συμπεριλαμβανομένων και των μεθοριακών πόλεων και χωριών και μετά να αποφασίσουμε για το αν και πότε θα δίνουμε την υπηκοότητα.

    Το ότι οι αλλοδαποί πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ισότιμη βάση με τους ημεδαπούς και να νιώθουν άνετα, αυτό είναι αυτονόητο και λαμβάνεται ως αξίωμα. Η απόδοση της ιθαγένειας σε όσους τη ζητούν φυσικά και πρέπει να δίνεται. Δε λέω να μετατραπούμε σε ένα κλειστό κράτος. Πρέπει όμως η ιθαγένεια να βασίζεται σε αντικειμενικά και αυστηρά κριτήρια και όχι σε μια απλή φοίτηση για ένα διάστημα σε ένα ελληνικό σχολείο. Εξάλλου τα όποια προνόμια και διευκολύνσεις που θα τους αποδοθούν με τον νόμο αυτόν, μπορούν να τους παρασχεθούν και με απλό προεδρικό διάταγμα ή σχέδιο νόμου χωρίς να τους παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης της ιθαγένειας. Άλλωστε ο θεσμός της υπηκοότητας είναι ένας νομικός δεσμός ενός ατόμου με ένα κράτος και υποδηλώνει ότι το άτομο αυτό είναι περισσότερο συνδεδεμένο με το κράτος αυτό παρά με οποιοδήποτε άλλο. Άρα η απόδοση της υπηκοότητας δεν δημιουργεί το αίσθημα αυτό, αλλά είναι η απλή δήλωση ύπαρξης του. Αντίθετα το αίσθημα αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί μέσα στους ίδιους τους αλλοδαπούς καθώς επίσης και στην ίδια τη κοινωνία. Και δεν είναι εθνικιστικό αυτό που λέω. Είναι η βάση του θεσμού της ιθαγένειας σε διεθνές επίπεδο. Η ενσωμάτωση λοιπόν εξαρτάται από τη θέληση του ίδιου του αλλοδαπού και της ικανότητας του να τη σεβαστεί και να την υπηρετήσει Είναι όμως θέμα και της καταπολέμησης της ξενοφοβίας στους ίδιους τους Έλληνες. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη γνώμη μου με την αλλαγή της νοοτροπίας πρώτα όλων μας και μετά της νομοθεσίας. Η νομοθεσία άλλωστε πρέπει να ακολουθεί την λαϊκή νοοτροπία και θέληση και όχι να την διαμορφώνει. Η παιδεία είναι αυτή που μπορεί να διαμορφώσει την νοοτροπία τόσο των αλλοδαπών όσο και των ελλήνων.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:53 | Τασος

    Τα εργατικα δικαιωματα ειναι τα ιδια για ολους.Δεν ειμαι ρατσιστης.
    Ας υποθεσω οτι εχω μια εταιρεια και θελω γραμματεα η’ καποιον τηλεφηνητη.Βεβαια θα παρω μια ψηλη ξανθια σε ολες τις θεσεις αντι ενος μαντραχαλα με τα ιδια χρηματα .
    Σε ενα μαγαζι λοιπον που θελει εργατικα χερια και ως τωρα ειχαν αλλοδαπους με 600 Ε ενω ο Ελληνας ηθελε 1000 και ασφαλιση .Αν απο αυριο ειναι φιξ τιμη 1000 και ο αλλοδαπος,σας πληροφορω οτι κανεις δε 8α παρει πλεον αλλοδαπο θα παρει Ελληνα να μιλουν και την ιδια γλωσσα και να πιστευουν στον ιδιο θεο.Αρα ολοι θα μεινουν ανεργοι και αμεση αυξηση της εγκληματικοτητας.Αν ηταν το 85% εισαγωμενη τωρα θα εκτοξευτει σε 95%.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | Κάρμεν

    Βεβαίως και συμφωνώ με το δικαίωμα ΟΛΩΝ αυτών που ζουν, δουλεύουν και προσφέρουν σε αυτό τον τόπο με εντιμότητα. Είναι ένα αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα ΟΛΩΝ αυτών να έχουν λόγο στα δρώμενα της χώρας όπου ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ και όπου, πολλοί από αυτούς, ένιωσαν την ανάσταση τους σαν άνθρωποι. Βεβαίως συμφωνώ και με απόκτηση ιθαγένειας από τα παιδιά τους και όχι μόνο, με τους δικαίους όρους που βάλατε. Ειδικά όταν πολλούς από αυτούς, την μοναδική πατρίδα που έχουν είναι η Ελλάδα, και η μόνη γλώσσα που ξέρουν, είναι η ελληνική γλώσσα. Πρέπει να έχουν δικαίωμα και στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως έχουν και οι έλληνες μετανάστες άλλων χωρών.
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος για δημοψήφισμα για έναν αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα, αναγνωρισμένο από όλες τις δημοκρατικές χώρες. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να νιώσουν ότι, εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα. Ειδικά όταν πολλοί από αυτούς πληρώνουν φόρους και είναι πολύ πιο έντιμοι και συνεπής από πολλούς που γεννήθηκαν εδώ, αλλά νομίζουν ότι αυτό και μόνο φτάνει για να είναι έλληνες. Το να ανήκεις με την ψυχή σου και με την στάση ζωής σε μια χώρα, το αποδεικνύεις στην πράξη. Η ουσία είναι ότι η ανθρωπιά και η αγάπη για την Ελλάδα δεν είναι προνόμιο μόνον αυτών που γεννήθηκαν εδώ.
    Όλες τις άλλες «ελληνικές» αντίθετες φωνές, που ζητάνε δήθεν δημοψήφισμα, μας γυρίζουν πίσω πολλά χρόνια, στο δρόμο του τρίτου Ραϊχ. Και σε αυτούς που το επικαλούνται, στην τότε ιστορική στιγμή, όταν ο Ανδρέας είχε πει : «Η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες», το είπε ακριβώς ως απάντηση προς τους κύκλους που εκπροσώπησαν τον τότε δρόμο προς τον φασισμό και στην χούντα. Είμαι σίγουρη ότι αν ζούσε σήμερα, θα είχε πει ότι Έλληνες είναι αυτοί που τιμούν με τις πράξεις τους την ιερή αυτή χώρα. Έλληνες νιώθουν και πρέπει να είναι ΟΛΟΙ που αγαπάνε την Ελλάδα και δίνουν την ψυχή τους για αυτήν!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:57 | Παναγιωτης

    Το νομοσχεδιο πρεπει να δωσει δικαιωματα σε ολους οσους μενουν νομιμα και μονιμα στην χωρα μας 5 χρονια εφοσον το επιθυμουν,καθως και στα παιδια τους μολις ενηλικιωθουν,εφοσον το επιθυμουν.Δεν αξιζει στην χωρα μας να συμπεριφερομαστε σε ανθρωπους,που συμμετεχουν και με το παραπανω στα δυσκολα,σαν δουλοπαροικους.Ειναι επιτακτικη αναγκη για να μην αντιμετωπισουμε νεους δεκεμβρηδες..

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:57 | Δημήτρης

    Θα ήθελα κι’ εγώ να επισημάνω οτι οι αρβανίτες είναι περισσότερο Έλληνες από τον καθένα μας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην Επανάσταση του 1821. Η Μπουμπουλίνα μετά βίας ομιλούσε Ελληνικά. Οι Σπετσιώτες, οι Υδραίοι, οι Ανδριώτες, οι μανιάτες, οι Αρκάδες, οι ρουμελιώτες αρβανίτες πολέμησαν και έχυσαν αίμα στο πλευρό των Ελληνων και δεν έχουν καμμία σχέση με τους Τουρκαλβανούς, της εποχής εκείνης, αλλά και τους σύγχρονους. όλους μας βρήκε η αυγή στην Ελλάδα, όλους μας φώτισε το Ελληνικό φως του Ελύτη. «Την γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική». Όσοι είδαμε την πατρίδα μας λεύτερη, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Μην τα βάζουμε όλα σε ένα κουβάρι. Οι ίδιοι οι γνωρίζοντες τα αρβανίτικα, φίλοι μου, γνωρίζουν τι εγκληματικά στοιχεία είναι πολλοί από όσους ΈΧΟΥΝ κατέβει από την Αλβανία και σας διαβεβαιώ τους αντιπαθούν περισσότερο από όλους τους λοιπούς Έλληνες. Έχουν υπάρξει και οι ίδιοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ (αρβανίτες στην καταγωγή) θύματα της εγκληματικής συμπεριφοράς των ΤουρκΑλβανών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και δεν τους θέλουν. Αυτή είναι η αληθεια.

  • Συμφωνώ με τον νόμο. Επι τέλους γίνεται ένα θαρραλέο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση,για να εξαλειφθεί στην Ελλάδα αυτό το μεγάλο έλλειμμα στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελπίζω η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να μην αποδυναμώσει το νόμο. Όσο για δημοψήφισμα, δεν νοείται δημοψήφισμα με διακύβευμα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δημοκρατικό αλλά διαστρέβλωση της δημοκρατίας.
    Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά επόμενα βήματα για την ένταξη και προστασία αυτών των παιδιών, όπως μαθήματα μητρικής γλώσσας, γενικώτερα εξασφάλιση μόρφωσης, ειδικά για τα κορίτσια μουσουλμανικών οικογενειών,και προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση.

  • Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει άμεση σχέση με το πλήθος των μεταναστών που θέλουμε να προσελκύσουμε και την πολιτογράφηση αυτών, όπως και των υπαρχόντων αλλοδαπών.
    Το ελληνικό κράτος δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπου ο κάθε ένας δύναται να λαμβάνει την ελληνική ιθαγένεια με μόνο κριτήριο τη γέννησή του σε αυτό. Είναι, λοιπόν, πρωτοφανές και αδιανόητο η κυβέρνηση να προσφέρει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη σε αλλοδαπούς, οι οποίοι ακόμη και αν γνωρίζουν (πόσο επαρκώς;) την ελληνική γλώσσα, αγνοούν πλήρως την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και, τελικώς, είναι άγνωστο εάν αισθάνονται Έλληνες.
    Είναι απαράδεκτη η πρόθεση της κυβερνήσεως να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε τέκνα μεταναστών με μοναδικό κριτήριο τη γέννησή τους στην Ελλάδα και την παρακολούθηση μόλις 3 ετών στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, χωρίς ταυτοχρόνως να εξετάζεται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και χωρίς να ερευνάται η ύπαρξη ελληνικής συνειδήσεως.
    Επίσης, είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε ότι, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει επακριβώς των αριθμό των μεταναστών που πρόκειται να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, ούτε φαίνεται να λαμβάνει σοβαρώς υπ’ όψιν της τα σημαντικότατα ζητήματα δικαίου των μειονοτήτων, τα οποία πρόκειται να ανακύψουν ως αποτέλεσμα της ψήφισης των επίμαχων διατάξεων.
    Εξίσου αδιανόητη, είναι και η πρόθεση της κυβερνήσεως να χορηγήσει δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς για τις δημοτικές εκλογές. Επι πλέον όμως, οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι και αντισυνταγματικές διότι το ελληνικό Σύνταγμα, επιφυλάσσει την παροχή των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μόνο σε Έλληνες πολίτες και όχι σε αλλοδαπούς. Πρακτικώς και επί της ουσίας, επιχείρείται μία “βίαιη & αυθαίρετη” αλλαγή & αλλοίωση του εκλογικού σώματος, η οποία ενδέχεται, στο εγγύς μέλλον, να μετατρέψει τους έλληνες σε μειονότητα εντός της ίδιας τους της χώρας!!!
    Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αμέσως το απαράδεκτο και καιροσκοπικό σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε, διότι είναι προφανές ότι έρχεται σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
    Εάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, έχει μόνο μία οδό:
    ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Σε μία δημοκρατία ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δικαιούνται να αποφασίζουν υπό ποιες προϋποθέσεις παρέχεται η ιδιότητα του πολίτη και κατά ποιό τρόπο ασκούνται τα πολιτικά δικαιώματα.

    Εκ Μέρος του Κόμματος των Δημοκρατικών ( http://www.dimokratikoi.gr )
    Γιαννούτσικος Ιωάννης
    Συντονιστής Ομάδας Eπικοινωνίας

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:50 | eyanthia

    ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ πολιτης κατοικος Ομονοιας τα τελευταια 23 χρονια..
    Ποτε μου δεν ασχολήθηκα με το ζητημα της λαθρομεταναστευσης μεχρι τουλαχιστον τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του περασμενου ετους οπου κυριολεκτικα την τελευταια στιγμη με γλυτωσαν 2 αστυνομικοι με μεγαλες μηχανες ‘μαλλον ΖΗΤΑΔΕS;» απο εναν οχλο τουλαχιστον 7-10 Σομαλων οι οποιοι επιχειρησαν να μου αρπαξουν την τσαντα σπρωχνωντας με παραλληλα μεσα στο χωρο του Παλαιου ΕΦετειου.Κι όλα αυτα σε αποσταση αναπνοης απο το κεντρο της αθηνας και απο το Αστυνομικο τμημα της Ομονοιας..
    Ποτε μου δεν ειχα ιδιαιτερες ξενοφοβικες τασεις χαρακτηριζοντας αυτους τους ανθρωπους ατυχους της ζωης οι οποιοι ηθελαν την αγαπη και την συμπαρασταση μας βλεποντας παραλληλα και την αλλη πλευρα ενν. τα Σωματα Ασφαλειας ως »αναχρονιστικα»!! και ακρως σκληρα εννιοτε στις μεθοδους τους αποψη η οποια μου καλλιεργηθηκε και μου εμποτιστηκε κυριως απο τα ΜΜΕ.Καθόμενη ομως και σκεπτομενη ομως αυτο το τραγικο συμβαν που μου συνεβη αρχισα να αναθεωρω τις αποψεις μου..
    Αυτοι οι ανθρωποι οι »κατατρεγμενοι» και »αδικημενοι» απο τη μοιρα και τη ζωη δεν ηρθαν να δουλεψουν και να βγαλουν ενα μεροκαματο..Ηρθαν για να ασχοληθουν με ναρκωτικα αρπαγες τσαντων κλοπες διαρρηξεις ληστειες και δολοφονιες ανθρωπων.Ανθρωποι οι οποιοι εκμεταλλευομενοι την ελλειψη αστυνομευσης την ελλειψη νομων για να πανε απο εκει οπου ηρθαν και ορισμενων κομματων που τους εκμεταλλευονται ταχα μου για τα ανθρωπινα τους δικαιωματα ηρθαν και εμειναν κανοντας την ζωη πολλων Ελληνων αλλα και αλλοδαπων που εργαζονται νομιμα στο κεντρο της αθηνας δυσκολη.Δεν ειναι δυνατον η Αστυνομια και το Λιμενικο να πιανουν εναν λαθρομεταναστη να συλλαμβανεται να κρατειται και να ελευθερωνεται μετα απο λιγους μηνες δινοντας τους το κρατος ενα χαρτι λεγοντας τους οτι εχουν ενα μηνα προθεσμια μεχρι να φυγουν απο τη χωρα.Φυσικα δεν φευγει κανενας και το προβλημα διογκωνεται..Θα πρεπει να καταλαβουμε πλεον ποσους θελουμε σε αυτη τη χωρα..Ποιοι πρεπει να μεινουν να δουλεψουν και να προσφερουν στο κρατος και στην κοινωνια και οι υπολοιποι να πανε απο εκει οπου ηρθαν..Λιγοι και καλοι με λιγα λογια..Θελω να κυκλοφορω ελευθερη στο δρομο χωρις φοβο και κυριως να αισθανομαι οτι ειμαι στον τοπο μου και οχι σε ενα ξενο κρατος..Θελω την διενεργια δημοψημισματος για ενα τοσο σοβαρο θεμα που μας αφορα ολους
    Λυπαμαι πραγματικα που απο την απαθεια προσγειωθηκα αποτομα στην σκληρη πραγματικοτητα,την πραγματικοτητα του πεζοδρομιου που δυστυχως λιγοι την γνωριζουν και την κατεχουν απο αυτους που μας κυβερνανε..
    Κλεινοντας ενα ευχαριστω για εκεινους τους αφανεις ηρωες που μου επετρεψαν να συνεχισω να ζω ανεμακτη σχεδον ψυχολογικα απο εκεινο το συμβαν συνειδητοποιημενη ομως για αυτα που μας περιμενουν..

    ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
    κομμωτρια

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:52 | Ηλίας

    1. Ζούμε σε ένα ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, το οποίο βασίζεται στο σύνταγμα και τους νόμους. Η αρχή του Ελληνικού κράτους έχει την αρχή του στην… Γαλλική επανάσταση. Σας υπενθυμίζω (σε όσους είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο) τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ.
    2. Οι μετανάστες (αλλοδαποί) έχουν τις ίδιες και παραπάνω υποχρεώσεις με τους Έλληνες (ημεδαποί) και λιγότερα δικαιώματα. Δεν είναι μόνο το δικάιωμα ψήφου. Αν ΔΕΝ έχεις την ελληνική υπηκοότητα δεν μπορείς να εργαστείς στο δημόσιο, δεν μπορείς να ασκείς επαγγέλματα όπως του γιατρού, μηχανικού, δεν μπορείς να πάρεις υποτροφία, δεν μπορείς να γίνεις αθλητής, δεν μπορείς να ταξιδέψεις στο εξωτερικό γιατί μονίμως περιμένεις μια άδεια διαμονής, δεν δεν… Ποια δημοκρατία θέλετε εσείς που μιλάτε για δημοκρατία? Αυτή που σε κάθε δέκα Έλληνες αντιστοιχεί ένας «σκλάβος» αλλοδαπός!
    3. Οι μετανάστες ζουν από τη δουλεία τους και δεν τους συντηρεί κανείς οικονομικά.
    4. Οι μετανάστες σκοτώνονται στη δουλειά τους. Ποσοστό 30% των θανατηφόρων εγατικών ατυχημάτων αφορά μετανάστες ενώ η αναλογία πληθυσμού είναι 10%.
    5. Θυμηθείτε ότι περίπου μισώ αιώνα πριν οι Ελληνίδες δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου. Στις εφημερίδες της εποχής θα δείτε ότι πάρα πολλοί Έλληνες (άντρες) λέγανε ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν, δεν αξίζουν, θα βαρέσουν τα πόδια το κεφάλι, θα έχουμε αλλίωση του εκλογικού σώματος και άλλα τέτοια ωραία.
    6. Ένας τουλάχιστον προπαπούς σας ήταν μεταναστης οι πρόσφυγας.
    7. Μέχρι τον 19 αιώνα οι άνθρωποι μετακινούντας ελεύθερα. Ο 20ος αιώνας με τους δυο Εθνικιστικούς Παγκόσμιους Πολέμους ήταν η ανωμαλία στον πλανήτη.
    8. Η μετανάστευση δεν αποτελεί επιλογή καποιου ανθρώπου που γεννήθηκε στην Ελλάδα από μετανάστες. Οι γονείς του είναι μετανάστες ο ίδιος ΟΧΙ!
    9. Οι νέοι έχουν όνειρα και δεν θα κάνουν τους σύγχρονους σκλάβους δεμένοι χειροπόδαρα με «άδεια παραμονής», αναγκασμένοι να εργαστουύν ως οικοδόμοι ή καθαρίστριες.
    ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:16 | Δημήτρης

    Παιδιά το ισχύον νομικό καθεστώς απόδοσης ιθαγένειας είναι άκρως ικανοποιητικό. Προβλέπει 10 χρόνια νόμιμης διαβίωσης στην Ελλάδα για τους γονείς, εκ των 12 τελευταίων, και απόδοση της ιθαγένειας στο εν Ελλάδι γεννηθέν παιδί με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Μην το κουράζετε και προπάντων μην προσπαθείτε να μας φορτώσετε καινούργιους ψηφοφόρους προκειμένου να κερδίσετε τις επόμενες εκλογές. Οδηγείτε τον Ελληνικό λαό σε εκτροπή.Τελος!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | Ναταλία

    Σ’όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, οι πολίτες της κάθε χώρας αποφασίζουν για τα σημαντικά θέματα μέσω δημοψηφίσματος.

    Στην Ελλάδα όπου έχει γεννηθεί η Δημοκρατία, δεν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας;

    Σαν πολίτης δημοκρατικής χώρας ζητώ δημοψήφισμα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:56 | Λάμπρος

    – Κατ’αρχάς είναι θετικό ότι μετά από 20 χρόνια εγκληματικής απραξίας στο μεταναστευτικό πρόβλημα παίρνετε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.
    – Γενικά για το μεταναστευτικό θέμα έχω να παρατηρήσω πως βασική παράμετρος αποτελούν οι αριθμητικές αναλογίες .Έχει τεράστια σημασία αν οι μετανάστες αποτελούν το 1% , το 10%, το 25% ή το 50% του πληθυσμού .Επομένως έχει επείγουσα σημασία η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή τους, ώστε να γνωρίζετε το πραγματικό μέγεθος του θέματος .
    – Εξ ίσου σημαντικό είναι επίσης να έχετε συγκεκριμένη άποψη για το πόσους και τί είδους μετανάστες χρειάζεται πραγματικά η χώρα για την ανάπτυξή της και με ποιους τρόπους θα διασφαλίζονται οι παραπάνω ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι .
    – Μιλώντας ειδικά για το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα το θεωρώ από βάση αρχής σωστό .
    Τυγχάνω εκπαιδευτικός δυετεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολείο του κέντρου της Αθήνας με ποσοστό παιδιών αλλοδαπής καταγωγής 70% .Μπορώ να καταθέσω με κάθε επίγνωση πως τα τελευταία χρόνια συντελεστηκεστην εκπαιδευτική μας κοινότητα ένα πραγματικό θαύμα .Οι Έλληνες εκπαιδευτικόι όλων των βαθμίδων , χωρίς καμία προετοιμασία και υποστήριξη από την επίσημη πολιτεία ,ανάλαβαν μόνοι τους(με το μεράκι και την κατάρτησή τους)να φέρουν σε πέρας το τεράστιο έργο της ένταξης δεκάδων χιλιάδων μαθητών αλλοδαπής καταγωγής στην Ελληνική κοινωνία .Και το κατάφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .Σαν αποτέλεσμα στην συντριπτική τους πλειοψηφία όλα αυτά τα παιδιά μορφώθηκαν λαμβάνοντας την Ελληνική παιδεία , αγάπησαν την χώρα μας και επιθυμούν να εργαστούν και να ζήσουν σε αυτήν .Ακόμα περισσότερο τα παιδιά που γεννήθηκαν στην χώρα μας νομίζω πως είναι σωστό και δίκαιο ,εφ’ όσον το επιθυμούν να λάβουν την Ελληνική ιθαγένεια ή υπηκοότητα(προς διερεύνηση ποια από τις δυο)με όσα δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται.
    – Υπογραμμοζω πως οι παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει να αποτελέσουν ένα μέρος μόνο των μέτρων που πρέπει να λειφθούν για την σωστή και συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος .

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:03 | βασίλης

    Τώρα που η διαβούλευση φθάνει στο τέλος της, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κύριοι της κυβέρνησης, να μην υποχωρήσετε στις κραυγές μίσους για να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για τη χώρα μας, αυτή τη χώρα που στις δύσκολες εποχές της τα παιδιά της ξενητεύτηκαν και υπέστησαν τα πάνδεινα.
    Αγκαλιάζοντας τους αλλοδαπούς συμπολίτες μας μόνο κέρδος για όλους θα υπάρξει.
    Αισθάνομαι απαίσια που υποχρεώνομαι να συμμετάσχω (αντ᾽αυτών) σε μια συζήτηση που αφορά τις ζωές και την αξιοπρέπεια ανθρώπων οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν φωνή.
    Απαιτείται πανδημοκρατική συστράτευση για να μην επιτρέψουμε να ξεμυτίσει το φασιστικό φίδι από τ᾽ αυγό του.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:44 | haris

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΣ. ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ. ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ?
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΜΗΝ ΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΑ, ΟΡΓΑΝΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ. ΟΣΟΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
    http://www.youtube.com/watch?v=IPwbTm_KcFc&feature=player_embedded#

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:01 | ΘΩΜΑΣ

    Συμφωνώ κατ’ αρχήν με το προτεινόμενο νομοθέτημα.

    Η εισροή και παραμονή αλλοδαπών απο τρίτες χώρες στην Ελλάδα, είναι ήδη μια πραγματικότητα.

    Απο την άλλη μεριά, η εν μέρει μετατόπιση απο το νομικό δόγμα του δικαίου του αίματος, το οποίον έχει υιοθετήσει η ελληνική έννομη τάξη για ιστορικούς (δηλαδή εξ ορισμού παροδικούς) σκοπούς, προς το δίκαιο του τόπου, είναι μια μεγάλη καινοτομία.

    Είναι λογικό να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, που όμως αντλεί την έντασή της κυρίως απο την διοικητική αβελτηρία που έχει επιδείξει το ελληνικό Κράτος μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν.

    Η ένταξη έστω και μιας μικρής μερίδας του αλλοδαπού πληθυσμού της Ελλάδας, στον επίσημο πολιτικό ιστό, είναι μια πραγματιστική αντιμετώπιση.

    Πέραν αυτού, δημιουργεί ένα προηγούμενο που παρέχει για πρώτη φορά μιαν ελπίδα ισότιμης συνεισφοράς σε ένα πλέγμα δικαιωμάτων-υποχρεώσεων στο ελληνικό γίγνεσθαι, η οποία ωστόσο εκτείνεται σε όλους τους αλλοδαπούς.

    Η έκταση και η ένταση του λεγομένου immigrant criminality (δηλ. παραβατικότητα σχετική με το μεταναστευτικό στάτους), της οποίας η ποιότητα και ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων ελέγχεται σε κάθε περίπτωση, σαφώς και δύναται να περιορισθεί ευθέως αναλόγως προς τον περιορισμό αυτού καθαυτού του κοινωνικού αποκλεισμού που την προξενεί.

    Ως προς την υποτιθεμένη δε, δυστοκία στην «αφομοίωση» του αλλοδαπού πληθυσμού απο το ελληνικό έθνος (υφ’ οιανδήποτε έννοια), πρέπει να λεχθούν τα εξής:

    1) Και πάλι η πολιτική ένταξη ενός τμήματος του αλλοδαπού πληθυσμού λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της αφομοίωσης (αλλ’ όχι βέβαια και ταυτοποίησης αυτής) και

    2) Η Ελλάδα παίζει αυτήν την στιγμή αποφασιστικό πολιτικό (και όχι μόνον) ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Τα έθνη (υφ’ οιανδήποτε έννοια) με τις ισχυρότερες πολιτικο-οικονομικές δομές, καλούνται να αφομοιώσουν μονάδες άλλων εθνών στο έδαφός τους και να συνθέσουν νέες κοινωνικές πραγματικότητες, υπο τους όρους της έννομης τάξης τους.

    Η επικαλουμένη απο μερικούς «εθνική υπεροχή», υποσκάπτεται ακριβώς απο το δέος τους έναντι μιας ενδεχομένης αποτυχίας αφομοίωσης «υποδεεστέρων» εθνών.
    Αλλά, τούτο είναι λογικό σφάλμα…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:41 | αντωνης

    πρωτον αλλο τα ανθρωπινα δικαιωματα οπως το δικαιωμα ζωης ελευθεριας{λογου θρησκειας κλπ} περιουσιας που το συνταγμα τα εγγυαται για ολους οσους διαμενουν εντος της επικρατιας και αλλο τα πολιτικα δικαιωματα οπως το δικαιωμα ψηφου..αυτα γιαυτους τους «προοδευτικους» που τα μπρδευουν σκοπιμως?…τωρα σε ολους αυτους που μας κατηγορουν για ρατσισμο και ισλαμοφοβια μια ειδησουλα απο το defence net..Ενταση μεταξύ Χριστιανών και κυβέρνησης στην Αίγυπτο Εκτύπωση E-mail
    07-01-2010 13:07:21

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 2.000 Χριστιανούς κόπτες και αστυνομικούς στο Ναγκ Χαμάντι (στη Νότιο Αίγυπτο) μετά το θάνατο από πυροβολισμούς το βράδυ της τετάρτης έξι αιγυπτίων Χριστιανών Κοπτών και ενός αστυνομικού.

    Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μπροστά από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των νεκρών.

    Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυογόνα. Οι Κόπτες αριθμούν περίπου 6.000.000 μέλη και διαμαρτύρονται εδώ και δεκαετίες για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=10274&Itemid=52

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:42 | Vinius Jogedas

    Tha prepei einai austira ta kritiria.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | Vinius Jogedas

    Diafwnw katheta.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:29 | Ζωης

    Ναι στο νομοσχεδιο,ο προοδευτικος κοσμος πρεπει να προχωρησει χωρις καμια περιστροφη στην εξισωση των δικαιωματων και των ομογενων και των μεταναστων.Η Ελλαδα δεν μπορει να περιμενει.
    Οι καταπιεσμενες μειονοτητες ειναι σπορος κοινωνικης εκρηξης,και μαλιστα πολυ μεγαλυτερης απο οτι ο περσινος δεκεμβρης.Ας πουμε ενα μεγαλο ναι στην κοινωνικη συνοχη και ειρηνη.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:45 | Αργυρώ

    Αλλο ι θ α γ έ ν ε ι α κι άλλο υ π η κ ο ό τ η τ α όσο κι άν κόπτονται κάποιοι φωστήρες ότι οι δυό έννοιες έχουν εξισωθεί πλέον.

    Προτείνω να σταματήσωμε να απολογούμαστε για αντιρατσισμό.Αν πιέζει η όποια ευρωπαϊκή οδηγία ας παραλάβει τούς λαθρομετανάστες η ΕΕ και να τους νομιμοποιήσει εκτός Ελλάδος, εκεί όπου ανθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Ο τόσο μεγάλος αριθμός μεταναστών που οδεύει και καθημερινά θα αυξάνεται πρός ελληνοποίηση είναι θέμα καθαρά ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ κι όχι απλής διαδυκτιακής διαβούλευσης. Εν τέλει ας μάθουν κι οι ίδιοι οι ματανάστες πώς και πόσο τους θέλουν οι Ελληνες ως ομοιδεάτες κι όχι ως ψηφορόρους, κι ας κανονίσουν την πορεία τους.
    Πράγματι τό δόγμα Κίσσινγκερ είναι εδώ και πάει πρός πλήρη εφαρμογή υπό τής ευλογίες της Κυβέρνησης κι όλας.
    Η παραφιλολογία περί ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων είναι για τούς αδαείς που δεν πιθανολογούν τό μέλει γενέσθε όταν έρθει η ωρα της συνταξιοδότησης όλων αυτών των μεταναστών…..

    Η μοναδική προσθήκη που πράγματι διακηρύττει συμπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υφιστάμενη νομοθεσία της ιθαγένειας είναι η παρακάτω,
    4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
    α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
    β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
    γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

    Αλλωστε, οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι και ανάλυση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, Ν. 3284/2004 και συγκεκριμένα του άρθρου 1 §2 ( «Την Eλληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του και όποιος γεννιέται σε
    ελληνικό έδαφος… εφόσον δεν αποκτά με τη γέννησή του αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας.»)

    Ο.τιδήποτε επιπλέον περί απόδοσης Ιθαγένειας είναι εφαρμογή δόγματος Κίσσινγκερ , κα ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτοι Αλβανοί που διεκδικούν να γράψουν την δική τους αλβανική σελίδα στην Ελληνική Ιστορία και να επαναπολιτογραφήσουν τούς ήρωες τους 21 ως Αλβανούς.

    Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:03 | Μιχαλης

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:01 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Επίσης ο διάσημος γλωσσολόγος και ειδικός στις διαλέκτους Peter Trudgill γράφει στο «Sociolinguistic variation and change» (Κοινωνικογλωσσική διαφοροποίηση και αλλαγή), 2002, σελ. 136

    (Το αγγλικό κείμενο εδώ: http://books.google.com/books?id=CZUhoFE-OoQC&pg=PA136&dq=arvanites&lr=&as_brr=3&cd=13#v=onepage&q=arvanites&f=false)

    «ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

    Η θέση της Αλβανόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα είναι κατά κάποιον τρόπο όμοια με αυτήν των Βλάχων, ως προς το ότι το αίσθημα της ξεχωριστής τους ταυτότητας είναι αδύναμο, όπως έχουμε δει, και τα αισθήματά τους σύνδεση με την Αλβανία, στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι ανύπαρκτα. Είναι όλοι τους Χριστιανοί – τουλάχιστον 20.000 Μουσουλμάνοι Αλβανοί κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν εγκατελείψει τη χώρα από τη δεκαετία του 1920 – και αυτό, επίσης, επικουρεί την αίσθηση ταύτισης με την Ελληνική κουλτούρα και κοινωνία. Όντως, πολλοί Αλβανοέλληνες έχουν παίξει προεξάρχοντα ρόλο στον σύχρονο Ελληνικό βίο. Ο Γεώργιος Κουντουριώτης, για παράδειγμα, ήταν Αλβανοέλληνας από το νησί της Ύδρας, ο οποίος ήταν πρόεδρος μιας εκ των επαναστατικών κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1820 κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας από τους Τούρκους. Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, από την ίδια οικογένεια, ήταν Πρόεδρος της Ελλάδος τη δεκαετία του 1920.

    Οι Αρβανίτες βρίσκονται σε αυτό που τώρα είναι η Ελλάδα από τους μεσαιωνικούς χρόνους (βλ. Trudgill και Τζαβάρας, 1977), και η μεγαλύτερη συγκέντρωση Αρβανιτών σήμερα είναι στις περιοχές όπου παλαιότερα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του πληθυσμού, στην Αττική, τη Βοιωτία και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου. Η γνωστή αυθεντία επί των Αλβανικών, Eric Hamp (προσωπική επικοινωνία) γνωρίζει τουλάχιστον εξήντα παραδοσιακώς Αρβανιτόφωνα χωριά στη Πελοπόννησο (δες επίσης Williams, 1992). Και όντως πολλά από τα προάστια των Αθηνών είναι, ή ήταν μέχρι πρόσφατα Αρβανιτόφωνα. Ο αριθμός των Αθηναίων με τουλάχιστον κάποια Αρβανίτικη καταγωγή είναι όντως πολύ μεγάλος. Η απογραφή του 1951 δίνει αριθμό 23.000, αλλά αυτός είναι ασφαλώς πολύ μικρός. Υπάρχουν ασφαλώς περιπλοκές, λόγω του γεγονότος ότι σχεδόν όλοι οι Αρβανίτες είναι τώρα δίγλωσσοι και ότι πολλά νεώτερα μέλη της κοινότητας δεν ομιλούν πια τη γλώσσα (Τσιτσίπης, 1983). Αλλά η δική μου έρευνα τη δεκαετία του 1970 στα χωριά της Αττικής και της Βοιωτίας δείχνει αριθμό τουλάχιστον 30.000 ομιλούντων τη γλώσσα (δες Trudgill και Τζαβάρας, 1975, 1977). O Lunden (1993) υποδεικνύει 50.000 για όλη την Ελλάδα.

    Γλωσσολογικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γλώσσα τους είναι διάλεκτος της Αλβανικής• ο βαθμός του γλωσσολογικού Abstand μεταξύ αυτής και των διαλέκτων της νοτίου Αλβανίας είναι τόσο σχετικά μικρή που η αμοιβαία κατανοησιμότητα είναι συνήθως δυνατή – και η ταυτοποίηση είναι πολύ λιγότερο αμφισβητήσιμη από την περίπτωση των Βλάχικων. Μολαταύτα, όλοι οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει την ενδιαφέρουσα πρακτική του να αναφέρονται στη γλώσσα αυτής της μειονότητας όχι ως Αλβανικά αλλά ως Αρβανίτικα και στους ανθρώπους αυτούς καθ’ εαυτούς όχι ως Αλβανούς αλλά ως Αρβανίτες (οι συγγραφείς στα Αγγλικά κάποιες φορές χρησιμοποιούν τον όρο Arberol). Αυτό, όπως και στην περίπτωση των Βλάχικων, έχει το αποτέλεσμα να υπονοεί ότι τα Αρβανίτικα είναι αυτόνομη γλώσσα – μία γλώσσα, η οποία, αν και μη Ελληνική είναι μια «γλώσσα της Ελλάδας» – παρά διάλεκτος της Αλβανικής, της εθνικής γλώσσας της γειτονικής χώρας, όπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο.»

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | γεωργια δρουμπουνετη

    Εχω ενα γιο 12ετών,στην 6η τάξη του δημοτικού,μερικοί συμμαθητές του ειναι παιδιά μεταναστών,ειναι μαζί απο τον παιδικό σταθμό ακόμη,γεννημένα στην χώρα μας ,μερικά δεν μιλάνε την μητρική τους γλώσσα .Αυριο θα φοιτούν στο ελληνικό γυμνάσιο και Λύκειο και στα ΑΕΙ λίγο αργότερα.
    Στα 18 τους πια οφείλουν να ψηφίζουν και μετα με ομαλή πορεία ζωής να εργάζονται και να φορολογούνται οπως ακριβώς κάθε νομοταγής πολίτης ,οπως ακριβώς -Θεού θέλοντος – και ο γιός μου.
    Διαφορετικά αυτά τα παιδιά που καμμιάς αλλης πατρίδας εκπαίδευση γνωρίζουν δεν θα καταφέρουν ισότιμα και ομαλά να αφομοιωθούν στην Ελληνική μας κοινωνία και πιθανόν στην πρώτη δυσκολία να στραφούν και εναντίον της.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:14 | Ελένη

    παρακαλώ για δημοσίευση του παρόντος ολοκληρωμένου

    Το μόνο καλό από αυτή την άκαιρη νομοθετική ρύθμιση, καθότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα πολύ πιο επείγοντα, είναι το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας έσκυψαν σοβαρά πάνω από το νομοσχέδιο, προσπάθησαν να το καταλάβουν, να δούν τα θετικά και τα αρνητικά του και αναζήτησαν στοιχεία και πηγές για να αναδείξουν τις επιφυλάξεις τους με επιχειρήματα…

    Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αυτή την υπόθεση ως έχει, και να αγνοήσει την συντρηπτική πλειοψηφία του κόσμου που αντιδρά στο νομοσχέδιο έτσι όπως είναι διατυπωμένο και με τα χρονικά όρια και τις προυποθέσεις που θέτει.

    Το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε με κανένα τρόπο φωνή στους μετανάστες κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης: ακόμη κι ένα 2- ή 3-ωρο αφιέρωμα σε ζώνη μεγάλης ακροαματικότητας με μέριμνα του υπουργείου σε συνεργασία με τα μμε θα έβαζε τη φωνή των ανθρώπων αυτών, τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, την αδικία που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα και τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι και θα αποτελούσε αυτό επιπλέον «τροφή για σκέψη».

    Το ενδιαφέρον είναι ότι όπου έψαξα, τα στοιχεία που βρήκα για τον μεταναστευτικό πληθυσμό της χώρας μας είναι απο ελλειπή έως ανύπαρκτα:ούτε ο eurostat παρέχει στοιχεία ούτε η εθνική στατιστική υπηρεσία της ελλάδος.

    Αναρωτιέμαι τί να συμβαίνει: δεν ξέρουμε πόσοι είναι; ξέρουμε και το κρύβουμε; τί καλείται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο όταν δεν έχουμε τα βασικά στατιστικά μεγέθη;

    πόσοι είναι οι μετανάστες στο σύνολο;

    πόσοι οι νόμιμοι και πόσοι οι λαθρο;

    ποια είναι η εθνολογική σύσταση αυτών;

    πόσο καιρό μένουν στην ελλάδα;

    ποιοι είναι οικονομικοί μετανάστες;

    ποιοι είναι πολιτικοί πρόσφυγες;

    ποιοι εμπίπτουν στην κατηγορία θυμάτων βασανιστηρίων και εγκατέλειψαν τη χώρα τους;

    τί ηλικιακή καμπάνα έχουν;

    πόσοι είναι μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς;

    πώς αυτοπροσδιορίζονται οι δεύτερης και τρίτης; πώς νιώθουν μέσα στην ελληνική κοινωνία;

    τί μορφωτικό προφίλ έχουν;

    πόσοι έρχονται για να μείνουν;

    πόσοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να φύγουν;

    μετά από πόσο χρονικό διάστημα;

    πόσοι είναι άνδρες και πόσες γυναίκες;

    τί δείκτη γεννητικότητας, θνησιμότητας μέσου προσδόκιμου όρου ζωής έχουν;

    σε τί επαγγέλματα δραστηριοποιούνται;

    τί μέσο όρο εισοδήματος έχουν; ατομικό, ανά νοικοκυριό;

    τί εμβάσματα στέλνουν στις πατρίδες τους και τί ποσά επενδύουν στη χώρα παραμονής τους; πχ για αγορά κατοικίας ή αυτοκινήτου κλπ

    τί θρησκευτικό προφίλ έχουν;
    είναι χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές, ινδουιστές, ανιμιστές, άθεοι;

    είναι χαλαροί στη θρησκευτικότητά τους ή

    πώς έμαθαν ελληνικά και πόσο καλά τα μιλάνε;

    ξέρουν άλλες ξένες γλώσσες;

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ -ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ – ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ

    ΕΦΟΣΟΝ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «10 και 15 και 20 χρόνια»

    ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ Ή ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΧΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Η ΠΑΡΟΧΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ

    κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος

    Το νομοσχέδιο είναι προς την σώστη κατεύθυνση και θα βοηθήσει ώστε να μπεί μια τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία.Έπισης νομίζω ότι ένα μέρος των μεταναστών θα μετακινηθεί προς τις άλλες ευρωπαικές χώρες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:25 | Θοδωρής

    Κύριοι της κυβέρνησης.

    Τον τελευταίο καιρό καθημερινά αδίστακτοι ληστές και κάθε λογής παράνομοι αφήνουν πίσω τους κάθε μέρα νεκρούς Έλληνες-Εληνίδες πολίτες.
    Την παραμονή της πρωτοχρονιάς μάλιστα, βρέθηκε βιασμένη και δολοφονημένη μία νεαρή Ελληνίδα σε μία παιδική χαρά στην Αθήνα και ώς δια μαγείας το νέο εξαφανίστηκε από παντού πιθανόν με άνωθεν παρέμβαση.
    Περιτό να πω ότι δράστες στα περισότερα από αυτά τα εγκλήματα, είναι αλοδαποί από αυτούς που εσείς θέλετε να τους δώσετε ιθαγένεια και υποκοότητα και να τους κάνετε με ίδια δικαιώματα σαν και εμάς.
    Την ίδια ώρα ο υπουργός σας Χρυσοχοϊδης αντί να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών, κοιτάει να κυνηγάει και να σέρνει στα δικαστήρια αστυνομικούς που έκαναν το αυτονόητο και το καθήκον τους, δηλαδή προσπάθησαν να αποτρέψουν έναν επικίνδυνο κακοποιό που κυνηγούσε πολίτες με φαλτσέτα, να αποδράσει.Η άγρια δολοφονημένη Ελληνίδα που ανάφερα παραπάνω φυσικά είχε την ατυχία να είναι Ελληνίδα και με τέτοιες δεν ασχολείτε ο Χρυσοχοϊδης.

    Την ίδια ώρα επίσης κυβερνητικοί κύκλοι αρέσκονται να χαρακτηρίζουν όλους εμάς που εναντιωνόμαστε στο νομοσχέδιο για τους λαθρομετανάστες, σαν ακροδεξιούς, φασίστες, φοβικούς, ναζί και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.
    Κάντε μία βόλτα κύριοι στο facebook εκεί που υπάρχουν αυτοί οι πυρήνες αντίθεσης στο νομοσχέδιο. Όλα αυτά τα νέα και μοντέρνα παιδιά που με θάρρος και παρησία τίθεται αντιμέτωποι με το νομοσχέδιο είναι φασίστες και φοβικοί;
    Φοβικοί μάλλον είστε εσείς που πάτε ύπουλα να φορτώσετε στις πλάτες του φτωχού Ελληνικού λαού (που τον έχετε τσακίσει στους φόρους) και όλους αυτούς τους δολοφόνους και παράνομους που έχουν μπει στην χώρα μας.
    Φοβικοί είστε εσείς που δεν τολμάτε να θέσετε το θέμα στην κρίση του Εληνικού λαού γιατί ασφαλώς ξέρετε εκ των προτέρω την ετυμηγορία του!
    Φοβικοί είστε εσείς που έχετε βάλει όλα τα προδευτικά (έτσι τουλάχιστον αυτοχαρακτηρίζονται) μέσα ενημέρωσης να πρωτοστατούν σε όλη αυτή την λάσπη που προσπαθείτε να πετάξετε σε όλους εμάς τους Έληνες πολίτες (πολλοί από εμάς σας ψήφισαν) που δεν θέλουμε για συμπατριώτες μας δολοφόνους και κακοποιούς.

    Πάτε να διαπράξετε ένα μεγάλο έγκλημα κατά της χώρας και του έθνους.
    Η κοινωνία εκεί έξω δηλαδή η μεγάλη μερίδα του λαού που υφίσταται κάθε μέρα στην πλάτη του την εγκληματικότητα από όλα αυτά τα «λουλούδια» που εσείς θέλετε να κάνετε Έλληνες πολίτες, βράζει.
    Το περισσότερο κομμάτι της δεν έχει σχέση με ιντερνέτ και facebook αλλά βράζει και είναι έτοιμο να σταθεί απέναντι σας και όλοι αυτοί κυριοι της κυβέρνησης δεν είναι ακροδεξιοί αλλά όπως καλά ξέρετε είναι και το μεγαλύτερο μέρος των δικών σας ψηφοφόρων.

    Κύριοι της κυβέρνησης.
    Κοιτάξτε να κάνετε την ζωή των πολιτών καλύτερη (εσείς άλλωστε λέγατε ότι έχετε σχέδιο…) να τους δώσετε ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή και αφήστε τα πειράματα που μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικά για τον τόπο.
    Έχετε απέναντι σας όλη την κοινωνία και το ξέρετε καλά!
    Προσπαθείτε με πολιτικό τσαμπουκά, να μας φορτώσετε στην πλάτη μας χιλιάδες λαθρομετανάστες η πλειοψηφία των οποίων είναι κακοποιοί το λιγότερο.
    Όπως ξέρετε στην δράση η φύση έχει φροντίσει να υπάρχει αντίδραση.
    Προσέξτε μήπως αυτό το νομοσχέδιο γίνει το Βατερλό σας.
    Προσέξτε μήπως πραγματικά σας πάρουν με τις πέτρες.

    Ένας Έλληνας πολίτης.
    Το «φοβικός» σας το επιστρέφω νομίζω ότι σας ταιριάζει…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:59 | ioannis

    1. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορούν να αποφασίζονται με δημοψήφισμα
    Η Ελληνική ιθαγένεια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
    Αλλά ακόμα κι αν ήταν ανθρώπινο δικαίωμα, αφού μπορεί να αποφασίζει η Βουλή με 151 βουλευτές για το νομοσχέδιο, μπορούν και τα εκατομμύρια των πολιτών με δημοψήφισμα.

    2. Όσοι θέλετε δημοψήφισμα είστε ακραίοι
    Θέλουμε να παραμείνει ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας.
    Είμαστε τόσο ακραίοι όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν το 2004

    3. Είστε ρατσιστές
    Ο ισχύων Κώδικας δεν ασχολείται με την φυλή του πολίτη. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Ελληνο-Αφρικανός στην καταγωγή), ο Ζυλ Ντασέν (0% Έλληνας στην καταγωγή), ο Γιώργος Παπανδρέου (25% Έλληνας στην καταγωγή) είναι και οι τρεις Έλληνες με το ισχύον δίκαιο.

    4. Είστε ξενοφοβικοί, θέλετε να διώξετε τους μετανάστες
    Ο μετανάστης δεν χρειάζεται ιθαγένεια για να ζήσει στην Ελλάδα, του αρκεί η άδεια παραμονής.

    5. Δουλεύουν, πληρώνουν φόρους και εισφορές, γιατί να μην έχουν ψήφο;
    Αμείβονται για την δουλειά τους και απολαμβάνουν τζάμπα τις υποδομές της χώρας (νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, δίκτυα), χάρη στις οποίες έχουν δουλειά. Όταν συγκεντρώσουν 10 χρόνια στα τελευταία 12 νόμιμης διαμονής μπορούν να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης.

    6. Γεννήθηκαν εδώ, πήγαν σχολείο, μεγάλωσαν και δεν έχουν άλλη πατρίδα
    Οι Έλληνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία και την Αμερική έχουν ξεχάσει τελείως την Ελλάδα; Πώς την ξέχασαν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι που μπορούν να πάνε στην πατρίδα τους σε λίγες ώρες;

    7. Να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και έχουν Ελληνική παιδεία
    Ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, διαμένει εδώ μόνιμα, μπορεί να ζητήσει πολιτογράφηση στα 18 με τον ισχύοντα Κώδικα. Όποιο δεν γεννιέται εδώ αλλά μεγαλώνει στη χώρα μπορεί να τη ζητήσει αφού συγκεντρώσει 10 στα τελευταία 12 χρόνια νόμιμης διαμονής.

    8. Είναι σωστό να παίρνουν την ιθαγένεια όσοι «μετέχουν της Ελληνικής παιδείας»
    Τα σχολεία μας είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη με βάση τις επιδόσεις των μαθητών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς (PISA). Αυτά τα σχολεία έχουν τη δύναμη να φτιάξουν Έλληνες με τρία χρόνια στο Δημοτικό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ;

    9. Το νομοσχέδιο αφορά τους νόμιμους μετανάστες άρα δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη λαθρομετανάστευση
    Τα Ελληνικά σχολεία εγγράφουν παιδιά ανεξαρτήτως άδειας παραμονής ή όχι γονέα. Τα παιδιά αυτά αποκτούν ιθαγένεια με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Οι γονείς τους παίρνουν άδεια παραμονής ως γονείς Έλληνα υπηκόου. Το νομοσχέδιο δίνει «παραθυράκι» για νομιμοποίηση σε λαθρομετανάστες

    10. Μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, ας γίνουν Έλληνες
    Αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για όσους μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, γιατί δίνει υπηκοότητα σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα; Αν φύγουν αυτά μετά, συνεχίζουν να είναι κανονικότατοι Έλληνες υπήκοοι. Απ’ ό,τι γνωρίζω ο άνθρωπος συνεχίζει να μεγαλώνει και αφού φύγει από το μαιευτήριο…

    11. Οι Έλληνες του εξωτερικού πήραν ιθαγένεια γιατί να μην πάρουν οι ξένοι της Ελλάδας;
    Μπορούν να την πάρουν με τις προϋποθέσεις του ισχύοντος κώδικα. Γιατί να κάνουμε την χορήγηση της ιθαγένειας την ευκολότερη στην Ευρώπη;

    12. Πολλοί ξένοι ρίζωσαν πια εδώ και έφτιαξαν τις ζωές τους. Ας τους δώσουμε την ιθαγένεια επιτέλους
    Μπορούν να πάρουν άδεια αορίστου χρόνου ή να ζητήσουν ιθαγένεια με τον ισχύοντα Κώδικα.

    13. Είναι απαράδεκτο να μην δικαιολογείται η απόρριψη των αιτήσεων πολιτογράφησης
    Η μη αιτιολόγηση γίνεται για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Δεν μπορούμε να πολιτογραφούμε κάποιον που είναι ύποπτος για παράνομη συμπεριφορά ή να υποχρεούμαστε να του παραθέσουμε τα στοιχεία μας πριν την άσκηση δίωξης.

    14. Οι ύποπτοι για τέτοιους λόγους είναι λίγοι, γιατί να την πληρώνουν οι πολλοί
    Όταν ζητάτε δουλειά δεν λέτε «έχω 5 χρόνια εμπειρία, πτυχίο από το τάδε πανεπιστήμιο, τρεις συστάσεις, προσλάβετέ με». Ο εργοδότης κρίνει όπως θέλει αυτός αν είστε κατάλληλος ή όχι, ούτε υποχρεούται να σας πει γιατί δεν είστε κατάλληλος. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το Ελληνικό κράτος για τους υποψήφιους πολίτες του.

    15. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μην υπάρχει αυθαιρεσία
    Μερικά κριτήρια μπορούν να είναι συγκεκριμένα (π.χ. ο χρόνος παραμονής) άλλα όχι (π.χ. το ήθος). Αν ένας μετανάστης συγκεντρώνει όλα τα κριτήρια και έρθει μεθυσμένος στη στην επιτροπή πολιτογράφησης, πρέπει να το προβλέψει αυτό η νομοθεσία; Αν έρθει μια υποψήφια με μπούρκα, πρέπει να γίνει πολίτης; Η νομοθεσία καλύπτει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και αφήνει τις υπόλοιπες στην κρίση των δημόσιων λειτουργών.

    16. Η Επιτροπή Πολιτογράφησης αυθαιρετεί και κόβει υποψήφιους. Είναι σαν την «συνέντευξη» για την πρόσληψη στο Δημόσιο
    Η πολιτογράφηση είναι κορυφαία διαδικασία τόσο για τον υποψήφιο όσο και την Ελληνική Πολιτεία. Ο δημόσιος υπάλληλος άλλωστε μπορεί να απολύθει αν παρανομήσει, ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να χάσει την ιθαγένεια του αν αποδειχτεί ανάξιος. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συνέντευξη πριν την πολιτογράφηση.

    17. Μπράβο στην Κυβέρνηση, να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη
    Στην Ευρώπη ισχύουν κατά κανόνα πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις απ’ όσες προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ.
    Αλλά γιατί να μην γίνουμε Ευρώπη όσον αφορά τα δημοψηφίσματα και να εγκρίνουμε/απορρίψουμε τις αλλαγές με δημοψήφισμα όπως έκαναν στην Ιρλανδία/Ελβετία;

    18. Ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει νωπή λαϊκή εντολή
    Οι πολίτες δεν συμφωνούν με τα πάντα όταν ψηφίζουν ένα κόμμα, διαλέγουν την καλύτερη (κατά την κρίση τους) λύση. Αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως έχει το λαό στο πλάι του, ας κάνει δημοψήφισμα

    19. Το δημοψήφισμα κοστίζει ακριβά, γιατί να ξοδευτούμε εν μέσω οικονομικής κρίσης;
    Αν αυτό είναι το πρόβλημα, ας γίνει το δημοψήφισμα μαζί με τις δημοτικές εκλογές όταν θα κοστίζει ελάχιστα παραπάνω.

    20. Δεν είναι σοβαρό ζήτημα αυτό για δημοψήφισμα
    Μα η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που χρήζει άμεσης και ριζοσπαστικής αντιμετώπισης. Το Σύνταγμα προβλέπει δημοψηφίσματα για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα

    21. Φοβάστε το δημοψήφισμα επειδή οι μετανάστες θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και θα πέσουν τα ποσοστά ΝΔ και ΛΑΟΣ
    Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ προωθεί την πολιτογράφηση επειδή θέλει να καρπωθεί την ψήφο των μεταναστών οι οποίοι λόγω ευγνωμοσύνης, λόγω πολυπολιτισμικής ρητορικής, λόγω χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών, ψηφίζουν κεντρο-αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    22. Δεν υπάχει «Ελληνικό DNA» μόνο «Ελληνική παιδεία»
    Οι Έλληνες είναι βιοπολιτισμική οντότητα. Ως (εν μέρει) μακροχρόνια ομογαμική κοινότητα έχει αναπτύξει γενετικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Η σύγχρονη γενετική μπορεί να τοποθετήσει έναν άνθρωπο στον Ευρωπαϊκό χάρτη με ακρίβεια μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

    23. Οι Έλληνες είμαστε μπάσταρδοι, έχουμε προσμίξεις Σλάβων, Αλβανών, Βλάχων, κτλ. Τί θα πάθουμε αν αναμιχθούμε με ακόμα μερικούς μετανάστες;
    Οι επιμειξίες δεν άλλαξαν τη βασική δομή του Ελληνικού πληθυσμού. Αυτό αποδεικνύεται ανθρωπολογικά, γενετικά, και πολιτιστικά/γλωσσικά. Δεν απαγορεύται ωστόσο τώρα να παντρευτεί ένας Έλληνας με μια αλλοδαπή ή μια Ελληνίδα με έναν αλλοδαπό. Η κοινή ιθαγένεια δεν είναι προϋπόθεση γάμου.

    24. Γιατί το παρωχημένο «δίκαιο του αίματος» και όχι το πολιτισμένο «δίκαιο του εδάφους»;
    Το δίκαιο του εδάφους προέρχεται από τις απολυταρχικές μοναρχίες που ήθελαν να διασφαλίζουν την υπηκοότητα κάθε κατοίκου που ήταν υποτελής στο Βασιλιά μιας χώρας. Ενώ το δίκαιο του αίματος ίσχυε στη δημοκρατική Αθήνα και την Ρωμαϊκή πολιτεία, καθώς και τις ανεξάρτητες αυτοδιοικούμενες πόλεις κράτη της Ιταλίας και τα κρατίδια της Ελβετίας και της Γερμανίας.

    25. Αν δεν δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες θα έχουμε κοινωνικές ταραχές
    Δεν μπορούμε να δρούμε φοβικά απέναντι στους μετανάστες. Κοινωνικές ταραχές θα έχουμε αν δεν διορθώσουμε το Ελληνικό κράτος και τον άθλιο τρόπο με τον οποίο φέρεται τόσο στους Έλληνες όσο και στους μετανάστες.

    26. Πρέπει να δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία
    Αντιθέτως, το κράτος πρέπει να φροντίσει για να ενταχθούν οι νόμιμοι μετανάστες στην οικονομική ζωή της χώρας, να αποκτήσουν αυτοί ή τα παιδιά τους Ελληνική συνείδηση αν θέλουν, και τότε μόνο να αποκτήσουν το έπαθλο της ιθαγένειας. Αν τους δώσουμε πρώτα την ιθαγένεια, βοηθάμε στο να αναπαράγουν τον πολιτισμό τους σε κλειστά μεταναστευτικά γκέτο, αφού δεν θα έχουν κανένα κίνητρο πλέον να μας προσεγγίσουν πολιτισμικά.

    27. Θα μείνουν ως μειονότητα και πολίτες δεύτερης κατηγορίες αν δεν τους πολιτογραφήσουμε
    Μειονότητα θα γίνουν αν αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα και δυνατότητα επηρεασμού της πολιτικής ζωής. Με το ισχύον καθεστώς, οι μη συμβατοί μετανάστες θα φύγουν για αλλού, ορισμένοι θα μείνουν περιχαρακωμένοι στις κοινότητες τους και θα ζουν νόμιμα αλλά χωρίς πολιτικά δικαιώματα, και οι πλέον συμβατοί με εμάς θα απορροφηθούν είτε με μια σώφρονα διαδικασία πολιτογράφησης είτε με τους αναπόφευκτους μικτούς γάμους ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες.

    28. Μη σας φοβίζει το νέο και η αλλαγή
    Η αλλαγή μπορεί να είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Θυμόμαστε ακόμα την Ελλάδα πριν γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών, και δεν ήταν καθόλου άσχημη χώρα. Η παρουσία μεταναστών έχει τα θετικά και αρνητικά της, η πολιτογράφησή τους το ίδιο. Ας αποφασίσει ο λαός αν θέλει την αλλαγή και αν στη ζυγαριά του τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά.

    29. Θα κάνουμε δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα; Θα ξεφυτρώσει βιομηχανία δημοψηφισμάτων
    Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να κάνεις δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα μέχρι το να μην κάνεις καθόλου. Γιατί να μην απολαμβάνουμε κι εμείς αυτό το δικαίωμα όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι. Η Βουλή κύρωσε την συνθήκη της Λισαβώνας που προβλέπει 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι να αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία αλλά συνεχίζει να μην έχει διαμορφώσει πλαίσιο για τη δυνατότητα των Ελλήνων να προκαλούν δημοψήφισμα με σαφείς κανόνες για τη διεξαγωγή του.

    30. Γιατί κινδυνολογείτε πως θα κινδυνεύσουν τα εθνικά μας θέματα;
    Γιατί οι μετανάστες, ιδίως από γειτονικές χώρες ή από συγκεκριμένα πολιτισμικά μπλοκ (π.χ. Μουσουλμάνοι) πιθανόν να μην είναι αφοσιωμένοι στην Ελλάδα και να δρουν υπέρ των συμφερόντων της εθνοθρησκευτικής τους ομάδας.

    31. Μα θα γίνουν Έλληνες πολίτες και θα θέλουν το συμφέρον μας αφού θα ζουν μαζί μας
    Η ιστορία παρέχει πλείστα παραδείγματα όπου η συνύπαρξη δεν συνοδεύεται από κοινή αντίληψη περί του τί είναι συμφέρον. Γι’ αυτό άλλωστε επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821 επειδή ήθελαν να αποφασίζουν αυτοί για το μέλλον τους και όχι οι σύνοικοί τους Τούρκοι.

    32. Κινδυνολογείτε, οι μετανάστες θα αποκτήσουν Ελληνική εθνική συνείδηση αφού θα είναι Έλληνες πολίτες
    Μακάρι να μπορούσε η ιδιότητα του πολίτη να δημιουργεί από μόνη της εθνική συνείδηση. Οι τρομοκράτες που έβαλαν βόμβες στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005 ήταν Βρετανοί πολίτες, μετανάστες δεύτερης γενιάς. Η ιθαγένεια προφανώς δεν ήταν αρκετή για να τους κάνει να αισθανθούν Βρετανοί. Γάλλοι πολίτες ήταν και οι περισσότεροι νέοι που έκαιγαν το Παρίσι το Φθινόπωρο του 2005. Η Γαλλική υπηκοότητα ούτε τα προβλήματά τους έλυσε, ούτε Γαλλική εθνική συνείδηση δημιούργησε.

    33. Κι αν το ΠΑΣΟΚ πει όχι στο δημοψήφισμα και εφαρμόσει το πρόγραμμά του τί θα κάνετε;
    Το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες κατά το Άρθρο 1 παράγραφος 3:
    Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
    και το Άρθρο 120 παράγραφος 4 του Συντάγματος:
    Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:36 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    @ «Κωνσταντίνος»

    (αλλά και ιδίως για όλους τους συμπολίτες γιατί η γνώση είναι δύναμη, ενώ η άγνοια οδηγεί στη μισαλλοδοξία)

    Φαντάζομαι ότι οι Ιωάννης Κολιόπουλος και Θάνος Βέρεμης δεν είναι παγκοσμίως άγνωστοι. Είναι και οι δύο έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ιστορικοί. Στο εντελώς πρόσφατο βιβλίο τους «Modern Greece: A History Since 1821» στη σελίδα 99 γράφουν:

    «As long as the Venizelist/anti-Venizelist divide prevailed, the refugees gave their allegiance to their political patrons, whereas the old-established Jews and Arvanites (descendants of the Albanians) voted unanimously for the anti-Venizelists»

    (Μετάφραση προς όφελος όσων δεν ομιλούν την Αγγλική:
    «Όσο κυριαρχούσε ο διχασμός Βενιζελικών-Αντιβενιζελικών, οι πρόσφυγες έδωσαν την πίστη τους στους πολιτικούς τους πάτρωνες, ενώ οι παλαιόθεν εγκατεστημένοι Εβραίοι και Αρβανίτες (απόγονοι των Αλβανών) ψήφισαν μαζικά τους αντιβενιζελικούς»)

    http://books.google.com/books?id=qumwwKbI0TQC&dq=arvanites&lr=&as_brr=3&source=gbs_navlinks_s

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:02 | Ελένη

    Το μόνο καλό από αυτή την άκαιρη νομοθετική ρύθμιση, καθότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα πολύ πιο επείγοντα, είναι το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας έσκυψαν σοβαρά πάνω από το νομοσχέδιο, προσπάθησαν να το καταλάβουν, να δούν τα θετικά και τα αρνητικά του και αναζήτησαν στοιχεία και πηγές για να αναδείξουν τις επιφυλάξεις τους με επιχειρήματα…

    Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αυτή την υπόθεση ως έχει, και να αγνοήσει την συντρηπτική πλειοψηφία του κόσμου που αντιδρά στο νομοσχέδιο έτσι όπως είναι διατυπωμένο και με τα χρονικά όρια και τις προυποθέσεις που θέτει.

    Το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε με κανένα τρόπο φωνή στους μετανάστες κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης: ακόμη κι ένα 2- ή 3-ωρο αφιέρωμα σε ζώνη μεγάλης ακροαματικότητας με μέριμνα του υπουργείου σε συνεργασία με τα μμε θα έβαζε τη φωνή των ανθρώπων αυτών, τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, την αδικία που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα και τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι και θα αποτελούσε αυτό επιπλέον «τροφή για σκέψη».

    Το ενδιαφέρον είναι ότι όπου έψαξα, τα στοιχεία που βρήκα για τον μεταναστευτικό πληθυσμό της χώρας μας είναι απο ελλειπή έως ανύπαρκτα:ούτε ο eurostat παρέχει στοιχεία ούτε η εθνική στατιστική υπηρεσία της ελλάδος.

    Αναρωτιέμαι τί να συμβαίνει: δεν ξέρουμε πόσοι είναι; ξέρουμε και το κρύβουμε; τί καλείται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο όταν δεν έχουμε τα βασικά στατιστικά μεγέθη;

    πόσοι είναι οι μετανάστες στο σύνολο;

    πόσοι οι νόμιμοι και πόσοι οι λαθρο;

    ποια είναι η εθνολογική σύσταση αυτών;

    πόσο καιρό μένουν στην ελλάδα;

    ποιοι είναι οικονομικοί μετανάστες;

    ποιοι είναι πολιτικοί πρόσφυγες;

    ποιοι εμπίπτουν στην κατηγορία θυμάτων βασανιστηρίων και εγκατέλειψαν τη χώρα τους;

    τί ηλικιακή καμπάνα έχουν;

    τί μορφωτικό προφίλ έχουν;

    πόσοι έρχονται για να μείνουν;

    πόσοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να φύγουν;

    μετά από πόσο χρονικό διάστημα;

    πόσοι είναι άνδρες και πόσες γυναίκες;

    τί δείκτη γεννητικότητας, θνησιμότητας μέσου προσδόκιμου όρου ζωής έχουν;

    σε τί επαγγέλματα δραστηριοποιούνται;

    τί μέσο όρο εισοδήματος έχουν; ατομικό, ανά νοικοκυριό

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:32 | ΓΣΣ

    Κάποιοι βολεύονται από τους χιλιάδες μετανάστες.

    Άλλοι θέλουν σκλάβους, άλλοι θέλουν προλεταρίους για την επανάσταση τους και άλλοι, πάλι, ψήφους για να διατηρήσουν τους θώκους τους.

    Δεν τους ενδιαφέρει τι ακριβώς θα γίνουμε όλοι εμείς οι ιθαγενείς.

    Σε μια χώρα που είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία, με πραγματική ανεργία στο 20 %, με μισθούς πείνας, και με την εγκληματικότητα, στα ύψη, ανοίγουν τις κερκοπόρτες για ακόμα περισσότερους μετανάστες. Χωρίς να σκεφτούν ούτε μια στιγμή…… ΠΟΣΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΑΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ;

    Μέχρι εδώ ήταν. Το νομοσχέδιο αυτό είναι η κόκκινη γραμμή. Το γαϊδούρι -ο ελληνικός λαός που εσείς θέλετε να μην έχει γνώμη – ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:23 | ΔΑΜΙΑΝΟΣ

    Κύριοι
    Καταρχήν θεωρώ θετικό ότι οι αναγνώστες της ιστιοσέλιδας σας μπορούν και εκφέρουν τη γνώμη και τα σχόλια τους για το νομοσχέδιο.
    Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες για τους λόγους που είμαι αντίθετος όμως δεν θα σας κουράσω .Απλά απαιτώ για ένα τόσο σοβαρό θέμα να ληφθεί υπόψη η γνώμη των Ελλήνων.ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:48 | kuriakos

    ΝΑΙ στο νομοσχεδιο,και η κυβερνηση παιρνει θεση σ’αυτο το θεμα!To ΛΑΟΣ ειναι εναντια στο νομοσχεδιο και μαζευει υπογραφες για δημοψηφισμα,διαβαστε μια δηλωση του Καρατζαφερη στα ΝΕΑ και θα καταλαβετε ποσο πιστος ειναι στα λεγομενα του ο μεγαλος ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ!!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
    Ερμαφρόδιτη κατάσταση

    Η ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα προσβάλλει τους μετανάστες αλλά και την εικόνα της χώρας η οποία αρνείται πεισματικά να πάρει θέση σε αυτό το φλέγον θέμα.
    Από τη στιγμή που γεννιέται σε έναν τόπο το παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως, εάν θέλει, να παίρνει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένειά του.
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=15348

    Τελικα ποια απο τις δυο θεσεις ισχυει?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:37 | john

    an tolmiste kai grapsete tipota enantion ton metanaston boroume apla kai efkola na sas kollisoume tin tampella tou ratsisti-fasista kai na apaksiosoume pliros tis apopseis sas.

    afti einai mia apo tis prosfilis stratigikes ton legomenon «proodeftikon» aristeron entos (sinaspismos)kai ektos tou koinovouliou.

    min ksegelieste, prokeitai ousiastika gia ena ideologiko polemo i ekvasi tou opoiou tha krinei kai ta opoia politika kerdi ton kommaton pou ipostirizoun tin oso to dinato megaliteri apodoxi metanaston stin elliniki koinonia gia psifothirikous kai asfalos oxi ideologikous/anthropistikous logous

    einai omos fasistes-ratsistes osoi de theloun tous metanastes?

    i apantisi einai oxi apla giati den einai thema ratsismou, alla kathara thema politismou!

    tha eixe lete provlima kanenas ellinas na dextei sti xora tou monima souidous, germanous, italous, danous i tsexous metanastes?

    kai pali i apantisi einai oxi

    i diafora egkeitai sto gegonos oti oi metanastes stin ellada (opos kai se olo ton kosmo) proerxontai apo ipodeesterous politismous. Ton «politismo» afto metaferoun kai sti xora mas erxomenoi, ipovathmizontas tin.

    nigirianes ekpornevontai, somaloi kai afganoi poulane narkotika, alvanoi klevoun, bangladeshianoi kai pakistanoi doulevoun paranoma poulontas/zitianevontas xartomantila kai katharizontas tzamia, aftous tous metanastes exoume

    aftous theloume?
    theloun douleia, perithalpsi, ekpaidefsi, metakiniseis

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:49 | ΒΑΣΙΛΗΣ Α.

    Πιστεύω πως το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και δείχνει να κινείται σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς που προκαλούν πολλά ερωτηματικά.Εφόσον η κύβερνηση δεν το είχε συμπεριλάβει στις προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ανακοινωσε το θέμα αφού έλαβε την λαική εντολή για διακυβέρνηση πρεπει να προσέλθει σε εναν εφολης της υλης διάλογο και το θέμα να τεθεί προς εγκριση απο τον Ελληνικό Λαό με δημοψήφισμα που κατα την γνώμη μου θα ήταν το πιο σωστό και δίκαιο.Δεν μπορεί τόσο σοβαρά θέματα ( εσωτερικά και εξωτερικής πολιτικής ) τα τελευταία 35 χρόνια να λαμβάνονται ερημην του λαού χωρίς αυτός να ερωτηθεί ποτέ.Και μην βιασθεί κανείς να χαρακτηρίσει κάποιον «ακραίο» όταν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά του εμφανίζει ένα θεμα απο το πουθενά.Αυτά για να μην ξεχνούμε.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:47 | Τασος

    Μερικοι συνεχιζουν να ζουν στον κοσμο της τηλεορασης.
    ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ξυπνατε.Ως εδω ηταν.Που μενετε στην κηφισια?
    Ελατε Νικαια,Κορυδαλλο,Περαμα να δειτε.Περαστε απο την Ομονοια το βραδυ να το νιωσετε.Λοιπον πιστευω οτι πολλοι που γραφουν εδω καποιος τους ανοιξε τη σελιδα και τους ειπε γραψε.Για μπειτε στο youtube να δειτε ανθελληνικα βιντεο φτιαγμενα απο αυτους που 8α γινουν Ελληνες.Θελετε να σας παραθεσω ιστοσελιδες ανθελληνικες ,με αβασημα ,προπαγανδιστικα ανιστορητα θεματα μεταφρασμενα σε απταιστα Ελληνικα?θελετε να μαθετε τις βλεψεις ιδαιτερα των γειτονων μας.Ψαξτε και μαθετε μη καθεστε και βλεπετε Γιουρι Γκελερ και τα βλεπετε ολα μαγικα.
    παρτε ενα δειγμα απο δω ,αξιζει να διαβασετε τα ιστορικα τους αρχεια
    http://www.bulgarmak.org/

    σκεφτειται τιθεται θεμα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ,ναι τους διωξαμε απο την παραλια και ζητουν τα σπιτια τους.
    Τιθεται θεμα Τσαμουριας.
    φερτε τους ολους εδω να μας χτυπουν απο μεσα.Εχουμε ηδη πολιτικους και δημοσιογραφους,θελετε κι αλλους?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μην παίζεται με αυτά τα θέματα. Ποιόν ρωτήσατε πριν καταθέσετε τις προτάσεις σας για διαβούλευση; έγινε κάποια ιδιαίτερη μελέτη για τις τυχόν επιπτώσεις; σκεφθήκαμε ποτέ μήπως η απόκτηση ιθαγένειας διμιουργήσει προβλήματα άλλης φύσεως; όλα για τους ψήφους των μεταναστών λοιπόν; θα καλύψουν αυτές τις χαμένες ψήφους των ελλήνων;
    Μιλάμε για απόκτηση δικαιώματος ψήφου από αλλοδαπούς που δουλεύουν και ζούν στην χώρα μας, δεν κοιτάτε πρώτα να εξασφαλίσετε το δικαίωμα ψήφου των ελλήνων της διασποράς και μετά να κοιτάξετε τα υπόλοιπα;. Η ίδια η ιστορία δείχνει πως επιπόλαιες ενέργειες χωρίς την προηγούμενη μελέτη τους αλλά και χωρίς να υπολογίζετε η γνώμη ενός ολόκληρου λαού οδηγούν σε άσχημες καταστάσεις, σας εκληπαρώ με όλη την δύναμη της ψυχής μου μην κάνετε τέτοια λάθη. Και για να αποφύγω τυχόν χαρακτηρισμούς, δεν έχω καμία σχέση με εθνικιστικά στοιχεία η άλλες τέτοιες καταστάσεις. Είμαι ένας πολίτης που θεωρώ τον εαυτό μου ενταγμένο στον μεσαίο χώρο και σας στήριξα με την ψήφο μου για να μας βοηθήσετε να βγούμε από το αδιέξοδο και όχι να πέσουμε σε χειρότερες καταστάσεις οι οποίες μετά δεν διορθώνονται. Τι θα γίνει μετά; θα πείτε ένα συγνώμη λάθος και θα λήξει εκέι; τις συνέπειες ποιός θα τις πληρώσει;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:06 | Umberto Eco

    Κύριε Ραγκούση
    Σας παραθέτω τις αντιρρήσεις μου για το νομοσχέδιο-ταφόπλακα της Ελλάδας

    1.Εχουμε σοβαρά προβλήματα στα Βόρεια και Ανατολικά σύνορά μας κι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει πολύ περισσότερα μακροπρόθεσμα.Το ζήτημα των μειονοτήτων είναι ανοιχτό στα Βαλκάνια.Ελληνοποίηση συγκεκριμένων ατόμων αργά ή γρήγορα θα θέσει προβλήματα Τσαμουριάς,Δυτ.Θράκης,»Μακεδονίας» κλπ.Το παράδειγμα της Κύπρου αλλά και το πρόσφατο του Κοσσόβου πρέπει να είναι οδηγός στη χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής μιας χώρας.
    2.Μαθαίνοντας ότι η ιθαγένεια/υπηκοότητα δίδεται τόσο εύκολα ακόμη και σε λαθραίους,οι παγκόσμιοι δουλέμποροι θα μας ξεφορτώνουν καθημερινά καραβιές ταλαίπωρων -ιδιαίτερα εγκύων- με στόχο τη μελλοντική τους ελληνοποίηση .
    3.Η ανεργία κι η ανέχεια μεγαλώνουν συνεχώς στη χώρα μας.Ηδη έχουμε -σύμφωνα με τις στατιστικές- τουλάχιστον 10% ανεργία και περισσότερους ξένους από όσους μπορεί να αντέξει η χώρα.Φαντάζεστε τι θα γίνει εάν ψηφισθεί αυτό το νομοσχέδιο;
    4.Η χώρα δεν ήταν- κι ούτε τίποτα προδικάζει ότι θα είναι – ικανή να φυλάξει τα σύνορά της.Μετατρεπόμαστε σιγά-σιγά σε αποθήκη προλετάριων από τη στιγμή που ούτε μπορούμε να τους διώξουμε στην Ευρώπη ούτε η Τουρκία τους δέχεται πίσω.Πόσο νομίζετε ότι μπορούμε να το αντέξουμε ως χώρα αυτό;Η μικρή και φαλιρισμένη Ελλάδα θα λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχιας του πλανήτη μας;
    5.Τα προβλήματα μεγάλων κατηγοριών ανθρώπων δε λύνονται με βάση το συναίσθημα (τα καϋμένα τα παιδάκια που γεννήθηκαν εδώ κλπ) αλλά με βάση μακροχρόνιο σχεδιασμό ώστε η λύση να μην έρχεται σε σύγκρουση ούτε με τα εθνικά συμφέροντα ούτε με το λαϊκό αίσθημα.Μελετήστε προσεκτικά την εμπειρία άλλων χωρών,τις λύσεις που δόθηκαν αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων.Μπορείτε να δώσετε ίσως μόνιμη άδεια παραμονής,μόνιμη άδεια εργασίας,κάποιο είδος ταυτότητας ώστε να μην έχουν προβλήματα.Μελετήστε και το θεσμό των μετοίκων της αρχαίας Αθήνας.
    6.Η Ελλάδα δεν συνορεύει με Δανία,Ολλανδία κλπ αλλά με Τουρκία,Αλβανία,Σκόπια,Βουλγαρία.
    7.Καμία σχέση δεν έχει ο Ελληνας μετανάστης που πήγε κατά συντριπτική πλειοψηφία ΝΟΜΙΜΟΣ σε ΗΠΑ,Καναδά,Γερμανία κλπ με τους λαθραίους που οι παγκόσμιοι δουλέμποροι μας ξεφορτώνουν μισοπνιγμένους καθημερινά στα νησιά μας.
    8.Διχάζει έντονα τους Έλληνες ,ειδικά σε μια στιγμή κατά την οποία όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθύτατη οικονομική κρίση

    Κύριε Υπουργέ
    Ο Δάντης έλεγε:» Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος από καλές προθέσεις».Πιστεύω πράγματι ότι ο πρωθυπουργός εμφορούμενος από ανθρώπινα αισθήματα οίκτου κι αλληλεγγύης θέλει να δώσει κάποια λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.Δεν θέλω να πιστέψω ότι το κάνει στοχεύοντας στη μελλοντική ψήφο των μεταναστών ούτε ότι υπακούει στα κελεύσματα ξένων ανθελληνικών κύκλων που σκοπό τους έχουν τον ακρωτηριασμό ή/και διάλυση της Ελλάδας.
    Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι η ψήφισή του ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει θα είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερα από εκείνα τα οποία έρχεται να διευθετήσει.Οι πολιτικοί πρέπει να σκέφτονται το μέλλον της χώρας τους κι όχι το παρόν.Πρέπει επίσης να ακούνε πρώτα τους πολίτες της χώρας τους και μετά τους διάφορους ξένους που έτυχε να βρεθούν εδώ.
    Ξέρω ότι αγαπάτε τον τόπο και τους συμπατριώτες σας κι ότι δεν θα θέλατε συρρίκνωση του Ελληνισμού.Ακούστε τη φωνή του λαού που αγωνιά.Ρωτήστε τους ψηφοφόρους σας.Κάντε δημοσκοπήσεις.Μη μας βαφτίζετε ακροδεξιούς όλους εμάς που αντιδρούμε.Μην ξεχνάτε ότι πολλοί ψήφισαν ΠΑΣΟΚ για να φύγει η ΝΔ κι όχι για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για τους μετανάστες…Ισως το ΠΑΣΟΚ κι εσείς κάποτε φύγετε από την πολιτική σκηνή.Ο νόμος αυτός όμως -αν ποτέ γίνει νόμος- θα μείνει ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας.
    Πολλές φορές οι πολιτικοί κάνουν λάθη.Τις περισσότερες φορές μπορούν και τα διορθώνουν (όπως συνέβη με τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ κλπ).Αλλες φορές όμως κάποια λάθη οδηγούν σε τραγωδίες (καταστροφή Σμύρνης,Αττίλας στην Κύπρο κλπ).
    Σας ικετεύω:μη βάλετε την υπογραφή σας κάτω από αυτό το ανοσιούργημα.Αποσύρτε το.Οι Ελληνες θα σας ευγνωμονούν.
    Μη μετατρέψετε την Ελλάδα σε Ελλαδιστάν.
    Αντισταθείτε με τη ρήση του Ανδρέα : «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»
    Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και καλή φώτιση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:38 | Νικόλαος Τζιόπας

    Θα περίμενε κανείς εκτός από σεβασμό σ΄αυτήν την Πατρίδα και λίγη σοβαρότητα. Κύριοι της κυβέρνησης είστε επικίνδυνοι.