Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:52 | Κ.Σ.

    Είναι πια καιρός η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και να ξεφύγει επιτέλους από τη σχεδόν καθολική σύνδεση της ιθαγένειας με το δίκαιο του αίματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία προϋποθέσεων που διευκολύνουν την ένταξη των «ξένων» στο κοινωνικό σώμα μιας Πολιτείας (ιδίως ξεκινώντας από την παιδική ηλικία) αποτελεί τη βασική εγγύηση για μία δημιουργική και ειρηνική συμβίωση. Και βέβαια η κτήση της ιθαγένειας δεν λύνει όλα τα προβλήματα της ένταξης. Θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για πρόσβαση στην εργασία, για διευκόλυνση της εκμάθησης της γλώσσας, για πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση και σε προνοιακά δικαιώματα, και φυσικά για την κατοχύρωση πολιτικών δικαιωμάτων ( το πρώτο βήμα φαίνεται να δρομολογείται με την ψήφο στις δημοτικές εκλογές). Ωστόσο, η παροχή δυνατότητας κτήσης της ιθαγένειας είναι η πρώτη δήλωση βούλησης του κυρίαρχου κράτους να εντάξει στους κόλπους του όσους διαβιούν σε αυτό και να δημιουργήσει εκείνο το κοινωνικό περιβάλλον που θα αποτελείται όχι από ημεδαπούς και «ξένους» αλλά από πολίτες συνειδητοποιημένους τόσο ως προς τα δικαιώματα όσο και ως προς τις υποχρεώσεις τους.

    Όσον αφορά το επιχείρημα ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την κτήση της ιθαγένειας θα αποτελέσουν πόλο έλξης για περισσότερους παράνομους μετανάστες – πέραν του λογικού άλματος που υπάρχει σε αυτό (ο παράνομος μετανάστης θα πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί για να προσδοκά κτήση της ιθαγένειας, το οποίο δεν είναι αυτονόητο) – θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης συνδέονται κυρίως, εάν όχι αποκλειστικά, με τους λόγους φυγής από τη χώρα καταγωγής. Όσο αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φεύγουν όπως κάνουν χρόνια τώρα και το εάν η ελληνική πολιτεία δίνει δυνατότητα πολιτογράφησης μετά από 5 ή 10 χρόνια νόμιμης παραμονής είναι μία λεπτομέρεια που ελάχιστα τους ενδιαφέρει ή/και τους επηρεάζει. Το μέλημά τους είναι να φύγουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο, τις διώξεις, και να γλιτώσουν.

    Τέλος, σε όλο αυτό το εγχείρημα ας μην ξεχαστεί η διεθνής υποχρέωση της χώρας για περαιτέρω διευκόλυνση της διαδικασίας πολιτογράφησης των πολιτικών προσφύγων (Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες του 1951), βάσει της οποίας θα πρέπει να αναθεωρηθεί η υποχρέωση καταβολής τόσο υψηλού παραβόλου για την αίτηση πολιτογράφησης.

    φιλικά, Κ.Σ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:53 | Aristidis Lisimachou

    Θα ηθελα να ρωτησω τον κ. πρωθυπουργο αν οι μεταναστες που προκειτε να νομιμοποιηθουν ειναι «Σκηνιτες» και «Δεντριτες» που λαμβανουν το επιδομα αλληλεγγυης?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:22 | Altheo

    Προς όλους τους ξενοφοβικούς, ρατσιστές «χριστιανούς»: Στο θεμελιώδες έργο του «Μίμησις Χριστού» ο Θωμάς του Κεμπις (αλλά και άλλοι Πατέρες σε έργα τους) συμβουλεύει να θέτουμε κάθε απόφασή μας υπό το κριτήριο του «τί θα έκανε ο Κύριος στη θέση μου;». Ρωτώ λοιπόν το ίδιο: Ο Χριστός θα προσυπέγραφε τη μισαλλόδοξη, ρατσιστική στάση σας;

    Προς την Κυβέρνηση: Αν και η Εκκλησία δεν έχει (και δεν πρέπει να έχει) κάποιον θεσμικό ρόλο, με βάση το παραπάνω καθώς και την πλούσια βιβλιογραφία παραπομπών της Πατερικής αλλά και της εν γένει Θεολογικής Γραμματείας σχετικά με την στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στους «άλλους», θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ την ενεργή αποδοχή από μέρους της των αρχών του νομοσχεδίου και τις σχετικές ενέργειές της για την ενημέρωση του Χριστεπωνύμου Πληρώματος.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:58 | Τασος

    Επειδη διαβαζω σαχλαμαροεπιχειρηματα περι εξωτερικου.Προτεινω αφου δε μπορουμε να διαχειριστουμε το θεμα.Να μεταφερ8ουν ολοι οι λαθρομεταναστες στον Καναδα και στη Γερμανια και στις ΗΠΑ οι οποιες παντα μας δεχτηκαν απροσκλητους και χωρις πειορισμο.Ενας φιλος μου πηγε επισκεψη στη 8εια του στισ ΗΠΑ και 3 μηνες μαζευε χαρτια και συνεντευψεις στην πρεσβεια για να παει 10 μερες.Νομιζω ομως οτι αν επαιρνε μαζι του κι 1 εκατ. λαθρομεταναστες κι ελεγε οτι ειναι φιλοι του δε 8α υπηρχε προβλημα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:41 | Aristidis Lisimachou

    Θα ηθελα να τονισω οτι πρεπει να ερωτηθει ο λαος για ενα τοσο σοβαρο θεμα

  • ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    — Επί της διαίρεσης σε κεφάλαια

    Εφόσον το κεφάλαιο α΄ του σχεδίου νομοθετικής πρωτοβουλίας (εφεξής ΣχΝΠ) διαθέτει μόνο ένα άρθρο, δεν υπάρχει λόγος να είναι αποτελεί αυτοτελές κεφάλαιο σε σχέση με το κεφάλαιο β΄. Έτσι, τα άρθρα 1-11 ΣχΝΠ θα μπορούσαν να αποτελούν το κεφάλαιο α΄ με τίτλο αυτόν που ήδη υπάρχει, χωρίς διαίρεση σε κεφάλαιο β΄. Εξάλλου τα θέματα που ρυθμίζει το κεφάλαιο β΄ συνιστούν συνέχεια εκείνων του α΄.

    — Επί της συστηματικής κατάταξης της διάταξης

    Ο τρόπος κτήσης ιθαγένειας με το προτεινόμενο άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (εφεξής ΚΕΙ) δεν αποτελεί παρά μια απλουστευμένη μορφή πολιτογράφησης. Και αποτελεί πολιτογράφηση, αφού το υποκείμενο της κτήσης της ιθαγένειας και ο τρόπος κτήσης της συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το άρθρο 5 ΚΕΙ που αναφέρεται ρητά κατά τον υπέρτιτλο και τίτλο του στην πολιτογράφηση: τυποποιείται δηλ. κτήση ιθαγένειας από αλλοδαπό κατόπιν αιτήματός του με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας που την απονέμει. Ο ορισμός αυτός της πολιτογράφησης κρατεί και στη νομική επιστήμη. Η διαφορά από την πολιτογράφηση του άρθρου 5 ΚΕΙ είναι η απουσία διακριτικής ευχέρειας στην κρίση και οι περιορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη φύση της πολιτογράφησης και γίνεται παγίως δεκτό, ο καθορισμός των επιμέρους προϋποθέσεων αποτελεί καταρχήν αντικείμενο ελεύθερης διάπλασης από την πολιτεία που χορηγεί την υπηκοότητά της. Συνεπώς το προτεινόμενο άρθρο 1Α ΚΕΙ θα έπρεπε να βρίσκεται μετά το άρθρο 5 ΚΕΙ, ως άρθρο 5Α ΚΕΙ, χωρίς δικό του υπέρτιτλο, αλλά μόνο τίτλο που να αναφέρεται στο γεγονός ότι αποτελεί ειδική περίπτωση πολιτογράφησης.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    — Ως προς το προτεινόμενο άρθρο 1 ΚΕΙ

    Το προτεινόμενο άρθρο 1 ΚΕΙ αποτελεί αντιγραφή του ήδη ισχύοντος άρθρου 1 § 1 ΚΕΙ. Η τέταρτη παράγραφος του προτεινόμενου άρθρου 1Α ΚΕΙ αποτελεί διεύρυνση της δεύτερης παραγράφου του ισχύοντος άρθρου 1 ΚΕΙ. Για το λόγο αυτό, οι εν λόγω ρυθμίσεις θα έπρεπε να βρίσκονται ενταγμένες στο προτεινόμενο άρθρο 1 ΚΕΙ, και όχι έξω από αυτό, αφού ο τρόπος κτήσης της ιθαγένειας σ’ αυτές είναι αμιγώς η γέννηση και όχι η πολιτογράφηση.

    — Ως προς το προτεινόμενο άρθρο 1Α ΚΕΙ

    Το προτεινόμενο άρθρο 1Α ΚΕΙ εισάγει τρεις περιπτώσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας αντίστοιχα στις παραγράφους 1, 2 και 4.

    § 1

    Στην π ρ ώ τ η περίπτωση το τέκνο αλλοδαπών αποκτά αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον έστω κι ο ένας γονέας έχει ήδη συμπληρώσει πενταετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα ή μόλις τη συμπληρώσει. Το κριτήριο αυτό δεν είναι πρόσφορο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, γιατί δεν εγγυάται την ενσωμάτωση του τέκνου στην ελληνική κοινωνία.

    Ως προς το ίδιο το τέκνο, σαφώς και μόνη η γέννηση σε μια ξένη χώρα δεν ενσωματώνει αυτόν που γεννιέται εκεί στην αντίστοιχη κοινωνία. Απαιτείται η ανάπτυξη αυτού σε ένα περιβάλλον προσώπων που έχουν ενσωματωθεί στην αντίστοιχη κοινωνία και λειτουργούν ως εξυπαρχής μέλη αυτής. Διαφορετικά θα πρέπει να δεχθούμε ότι και όσα τέκνα Ελλήνων μεταναστών γεννήθηκαν στο εξωτερικό από γονείς που διαβιούσαν εκεί νόμιμα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν έχουν καταστεί στην ουσία πολίτες της χώρας αυτής, ότι είναι αλλοδαποί και όχι Έλληνες για μόνο το λόγο αυτό. Αλλά τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι, με εξαίρεση τους Έλληνες μετανάστες πρώτης γενιάς, ότι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό δεν υπάρχουν παρά αλλοδαποί ελληνικής καταγωγής, κάτι που η ίδια η εμπειρική πραγματικότητα αποδεικνύει άτοπο.

    Η ενσωμάτωση, όσον αφορά την παιδική ηλικία, στην οποία αναφέρεται η διάταξη, τελείται κυρίως στο πλαίσιο της οικογένειας. Συνεπώς, η ενσωμάτωση ή η δυνατότητα αυτής του τέκνου αλλοδαπών είανι συνάρτηση της αντίστοιχης των γονέως του.

    Ως προς τους αλλοδαπούς γονείς πρέπει να επισημανθεί ότι το διάστημα της πενταετούς νόμιμης παραμονής δεν είναι αρκετό για την ενσωμάτωση σε μία άλλη κοινωνία, από αυτήν στην οποία έχει κάποιος ανατραφεί. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος για τη στοιχειώδη προσαρμογή. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας αρχίζει κάποιος να κατασταλάζει στις επιλογές του, αλλά σαφώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει καταλήξει. Το παράδειγμα των Ελλήνων που σπουδάζουν επί πενταετία στο εξωτερικό είναι χαρακτηριστικό. Αν δεχθούμε ότι αυτοί, δηλ. οι Έλληνες σπουδαστές, λόγω της συμπλήρωσης πενταετών σπουδών, έχουν ενσωματωθεί στην αλλοδαπή κοινωνία, τότε, όσοι από αυτούς επιστρέφουν στην Ελλάδα – δηλ. η πλειονότητα – έρχονται στην ουσία ως αλλοδαποί. Αυτήν, όμως, τη συναγωγή διαψεύδει η εμπειρική πραγματικότητα. Περαιτέρω, το διάστημα της πενταετούς νόμιμης παραμονής δεν αρκεί για να δώσει κάποιος αλλοδαπός ολοκληρωμένα δείγματα γραφής ως προς τη συμπεριφορά σε μία ξένη κοινωνία.

    Αν, λοιπόν, πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση ορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό θα πρέπει να είναι η δεκαετία. Μέσα σ’ αυτήν αφενός θα έχει αποδειχθεί κατά πόσο ένας αλλοδαπός έχει ενσωματωθεί οργανικά στην ελληνική κοινωνία αφομοιώνοντας τον τρόπο ζωής της και την κουλτούρα της και αφετέρου θα έχει αποδειχθεί αν είναι, λόγω της δραστηριότητας που αναπτύσσει κατάλληλος να ζει σ’ αυτήν, υπό την έννοια αν αναπτύσσει ή όχι παραβατική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποσυνδεθεί και η απόδοση ιθαγένειας με τη συμπλήρωση πενταετούς παραμονής κατά το άρθρο 3 ΣχΝΠ και να διατηρηθεί η δεκαετία που ισχύει μέχρι σήμερα. Εφόσον, όμως, οι γονείς μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, και να διαπιστωθεί κατά τη σχετική διαδικασία αν έχουν τα ανάλογα προσόντα, τότε δεν απαιτείται ιδιαίτερη ρύθμιση για όσους δεν τη διαθέτουν.

    Ακόμη, πρέπει να επισημανθεί ότι η ρύθμιση, κάνοντας λόγο για ένα γονέα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο άλλος γονέας να ζει παράνομα στην ελληνική επικράτεια κατά τον κρίσιμο χρόνο ή νόμιμα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Στην πρώτη εκδοχή η παράνομη δραστηριότητα εμποδίζει την ελευθερία κινήσεων και περιορίζει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης και στη δεύτερη ο περιορισμός επέρχεται ελλείψει χρόνου.

    § 2

    Η δ ε ύ τ ε ρ η περίπτωση αναφέρεται σε τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου και διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από τη διάταξη είναι πολλά και ουσιώδη.

    Πρώτα απ’ όλα, γιατί το κριτήριο είναι μόνο οι τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι αυτές είναι οι πλέον σημαντικές. Αν όμως λάβει κανείς υπόψη ότι για να θεωρηθεί ένα γηγενές άτομο ως μη αγράμματο, δηλ. ως πρόσωπο που διαθέτει τις στοιχειώδεις γνώσεις για να συνεννοηθεί και να συναλλαχθεί στην κοινωνία, απαιτείται να έχει περατώσει εξαετή στοιχειώδη εκπαίδευση κατά την κρατούσα άποψη, την οποία η μη κρατούσα ανεβάζει σε ενναετή, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κριτήριο των τριών πρώτων τάξων δεν είναι επαρκές. Εξάλλου, στη χώρα μας η υποχρεωτική εκαπίδευση είναι εννεαετής. Έτσι, λοιπόν, το κριτήριο της παρακολούθησης των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου νομιμοποιεί, αντίθετα προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης και προσβάλλοντας το δικαίωμα των ίδιων των τέκνων στην εκπαίδευση κατά το άρθρο 2 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (εφεξής ΠρΠρωτΕΣΔΑ), τη δυνατότητα των αλλοδαπών γονέων να στερήσουν από τα τέκνα τους τη στοιχειώδη μόρφωση και με τον τρόπο αυτό χορηγεί δικαίωμα για κτήση ιθαγένειας σε άτομα που δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υπόβαθρο για να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

    Περαιτέρω, η ρύθμιση της δεύτερης παραγράφου νομιμοποιεί ευρύτατα, ευρύτερα από την παράγραφο 1, παράνομες καταστάσεις. Δεν είναι τόσο ότι ανάγει το ατομικό δικαίωμα των τέκνων σε εκπαίδευση κατά το άρθρο 2 ΠρΠρωτΕΣΔΑ σε παράγοντα κτήσης ιθαγένειας, όσο ότι επιτρέπει σε αλλοδαπούς γονείς παράνομα διαβιούντες στην Ελλάδα, αφού η νόμιμη παραμονή δεν τίθεται ως προϋπόθεση, να επωφεληθούν για να αποκτήσουν τα τέκνα τους την ελληνική ιθαγένεια. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η προϋπόθεση της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα αποτρέπει τέτοιες καταστρατηγήσεις. Αυτό ισχύει μόνο αν δεχθούμε ότι το νόημα της φράσης «κατοικεί μόνιμα στη χώρα» αναφέρεται στην περίοδο από την εγγραφή στην πρώτη τάξη του δημοτικού μέχρι και την ενηλικίωση, κάτι όμως που δεν προκύπτει από τη διατύπωση του νόμου και πρέπει να συμπληρωθεί. Αλλά κι έτσι ακόμα προκαλείται δυσμενής μεταχείριση σε βάρος των λοιπών πολιτογραφούμενων αλλοδαπών. Οι λοιποί πολιτογραφούμενοι αλλοδαποί, ακόμα και με το ισχύον καθεστώς, θα πρέπει να αποδείξουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού (ισχύον άρθ. 5 § 2 περ. β΄ ΚΕΙ), κάτι που απαιτεί γνώσεις πολύ περισσότερες από εκείνες των πρώτων τριών τάξεων του δημοτικού, ενώ τα τέκνα αλλοδαπών της σχολιαζόμενης ρύθμισης απαλλάσσονται με την άκρως ανεπαρκή κατάρτιση των τριών πρώτων χρόνων της στοιχειώδους εκπαίδευσης. Περαιτέρω, οι αλλοδαποί που ζουν μόνιμα στη χώρα και έχουν παρακολουθήσει στην Ελλάδα τις τάξεις από τη Δ΄ Δημοτικού μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου τίθενται με βάση το σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας σε δυσμενέστερη μοίρα από τα τέκνα αλλοδαπών της σχολιαζόμενης ρύθμισης, γιατί οι πρώτοι αποκτούν αυτοδικαίως την ιθαγένεια, ενώ οι δεύτεροι, παρότι έχουν τις προϋποθέσεις σαφώς καλύτερης ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία, υποχρεούνται να ακολουθήσουν τη διαδικασία πολιτογράφησης.

    Εν όψει των προβλημάτων που δημιουργεί η διάταξη του προτεινόμενου άρθρου 1Α § 2 θα πρέπει να απαλειφθεί. Η δυνατότητα πολιτογράφησης, ακόμα και η ήδη ισχύουσα, παρέχει πολύ περισσότερα εχέγγυα ορθοκρισίας και, πάνω απ’ όλα, δεν ενέχει αυτούς τους κινδύνους που συνεπάγεται το προτεινόμενο άρθρο 1Α § 2. Αν δεν απαλειφθεί, τουλάχιστον θα πρέπει η σχολιαζόμενη ρύθμιση να αναμορφωθεί ριζικά, ώστε να περιλάβει στις προϋποθέσεις της τη νόμιμη διαμονή των γονέων ή των τυχόν αλλοδαπών ασκούντων την επιμέλεια κατά το διάστημα εκπαίδευσης του τέκνου, που θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστουν τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

    § 4

    Ως προς την περίπτωση γ΄ του προτεινόμενου άρθρου 1Α § 4 ΚΕΙ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κτήση της ιθαγένειας από τέκνα που γεννιούνται στην Ελλάδα και έχουν ένα γονέα αλλοδαπό που γεννήθηκε και διαβιεί μόνιμα στην Ελλάδα, χωρίς να απαιτείται να ζει και νόμιμα δίνει πολλαπλό κίνητρο για λαθρομετανάστευση. Ειδικότερα, ένας αλλοδαπός που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει μόνιμα σ’ αυτήν μπορεί, λόγω της ιδιότητάς του αυτής – χωρίς να απαιτείται η νομιμότητα της διαμονής –, να καταστήσει το τέκνο του Έλληνα πολίτη. Έτσι. η παράνομη διαμονή επιβραβεύεται. Περαιτέρω, με βάση τη διατύπωση της διάταξης, είναι δυνατό ο γονέας, λόγω του οποίου καθίσταται το τέκνο Έλληνας πολίτης, να είναι ο πατέρας, συνεπώς, αν κάποια αλλοδαπή έγκυος κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια, γεννήσει το τέκνο της και αυτό αναγνωρισθεί από κάποιον αλλοδαπό που γεννήθηκε εδώ, ασχέτως αν αυτός ζει νόμιμα, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. Περαιτέρω, το τέκνο αυτό δεν είναι απαραίτητο να ζήσει στην Ελλάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν, λοιπόν ο γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα του τέκνου απελαθεί μαζί μ’ αυτό κι επιστρέψει στην πατρίδα του, αυτό το τέκνο, ως Έλληνας πολίτης, θα μπορεί να αποκτήσει τέκνα με την ελληνική υπηκοότητά, παρότι ο δεσμός του με την Ελλάδα θα είναι περιστασιακός.

    Εν όψει των προβλημάτων που δημιουργεί η διάταξη του προτεινόμενου άρθρου 1Α § 4 περ. γ΄ ΚΕΙ θα πρέπει να απαλειφθεί. Κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, καθώς τα τέκνα αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αν ζουν μόνιμα σ’ αυτήν, μπορούν να πολιτογραφηθούν Έλληνες κατά τη ρύθμιση του ήδη ισχύοντος άρθρου 5 ΚΕΙ.

    ΣΙΜΟΣ Ι. ΣΑΜΑΡΑΣ – Δικηγόρος
    Υπ. Διδάκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
    http://www.nomologio.wordpress.com

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:01 | Nikos

    ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΑΠΑΙΤΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:09 | Όμηρος

    Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί είναι προς το συμφέρον μου να λαμβάνει ιθαγένεια το παιδί αλλοδαπού μετανάστη (αδιάφορο τι φυλής ή εθνικότητας είναι οι γονείς) και μετά όλο του το σόι. Δεν πιστεύω σε ιδεολογίες, είμαι άθεος και δεν το καταλαβαίνω. Καμιά φορά υπάρχει στην ζωή μας και το τι θέλουμε. Και οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να μοιραστούν το προνόμιο του να είναι πολίτες αυτού του κράτους. Όση προπαγάνδα και αν έχει γίνει δεν το θέλουμε.
    Για να μην έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες μία είναι ή λύση. Να μην μένει στην Ελλάδα κανείς πάνω από 5 έτη. Χρειαζόμαστε ίσως μόνο εργάτες. Θα τους ευχαριστούμε, θα μας ευχαριστούμε και αν χρειαζόμαστε θα φέρνουμε άλλους. Αυτοί θα είναι η συμφωνίας μας Δεν θέλουμε τους πόλυ – πολιτισμούς τους. Μόνο αν υπάρχουν εξειδικευμένοι τεχνίτες ή επιστήμονες κατ’ εξαίρεση να μένουν παραπάνω. Και από σε κάποιους να χορηγείται υπηκοότητα, εφόσον έχουν αφομοιωθεί και νιώθουν Έλληνες.
    Και οπωσδήποτε δεν θα μας εκβιάζουν με την παρουσία τους εδώ (είναι πολλοί αυτοί που έχουν έρθει νόμιμα? Αν δεν ανανεώσουμε την άδεια παραμονής σε κάποιον νόμιμό θα φύγει? Φευγουν πολλοί έτσι?). Ένας ΚΡΑΤΟΣ δεν είναι δυνατόν να εκβιάζεται ούτε να δέχεται τετελεσμένα.

    Το τι θα κάνουν οι Έλληνες με τους μετανάστες είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες καθώς είναι κομβικής σημασίας ζήτημα. Ακόμη και αυτό που θα αποφασίσουν θα πρέπει να γίνει σιγά και προσεκτικά γιατί οι άνθρωποι κάνουν λάθη (βλέπε τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων). Επίσης θα πρέπει να το αποφασίσουν με βάση το συμφέρον τους και όχι βάσει ιδεοληψιών ή ιδεολογιών ή μηνυμάτων από το υπερπέραν ή κομματικών συμφερόντων κτλ. Επίσης κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ κατοικεί ένας λαός, ένα έθνος και όχι ένας πληθυσμός ελληνόφωνων.

    ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ !

    Και όπως έγραψε σε εφημερίδα ο Νίκος Γ. Ξυδάκης

    Η μαζική απόδοση ιθαγένειας είναι δημογραφικός και ιστορικός μετασχηματισμός, δεν είναι δράση για ερασιτέχνες μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Σας ευχαριστούμε για το βήμα. Ελπίζω να μην γίνει κάτι ενάντια στην θέληση του Ελληνικού λαού από κάποιους που «ξέρουν καλύτερα».

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Δημοσιεύτηκε στις διευκρινήσεις της παρούσας ιστοσελίδας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση για τους μετανάστες. Θεωρητικά σε αυτούς πιστεύει ότι χρωστά την εκλογή του στην εξουσία. Έχει ανακοινώσει μέσα από τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό, τη φορολογία και την απασχόληση, ότι δεν θα τηρήσει καμία προεκλογική δέσμευση για του Έλληνες, λόγο πτώχευσης. Εδώ υπάρχει ο μεγάλος παραλογισμός. Πως δεν χρωστάει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις σε αυτούς που το ψήφισαν και χρωστάει σε αυτούς που δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου; Να κόπτεσαι να ευχαριστήσεις τους ξένους και όχι τους δικούς σου είναι πρωτοφανές.
    Από την άλλη αν το παιδί από το Κονγκό έχει το ανθρώπινο δικαίωμα να γίνεται Έλληνας, επειδή το καράβι του λαθροδιακινητή της μητέρας του έπιασε λιμάνι στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία, στη Μάλτα ή την Ισπανία, έχουν το ίδιο ανθρώπινο δικαίωμα και τα παιδιά των Σκοπίων να ονομάζονται Μακεδόνες. Αφού ξεσυνδέουμε την καταγωγή από την ιθαγένεια για ποιον λόγο οι Σκοπιανοί δεν μπορούν να ονομάζονται Μακεδόνες. Όσο το Κονγκολεζάκι είναι απόγονος του Περικλή άλλο τόσο το Σκοπιανάκι είναι απόγονος του Αλέξανδρου. Δημιουργείται ο λογικός συνειρμός ότι τελικά τόσα χρόνια καταπατούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών των Σκοπίων. Ας αναγνωρίσουμε πρώτα τους Σκοπιανούς ως Μακεδόνες και μετά τους Κονγκολέζους ως Έλληνες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:19 | Μιλτιάδης

    Κύριοι,

    Δεν συμφωνώ με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και προτείνω την διεξαγωγή δημοψηφισμάτος.Την απόφαση για ενα τόσο σημαντικό θέμα πρέπει να την πάρει ο Ελληνικός Λαός.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:34 | Γιώργος Κόντο

    Σχετικά με το νέο άρθρο 1Α δεδομένου της γενικότητας του καθήσταται ελκυστικός παράγοντας ακόμα και για όσους έχουν εισέλθει στη χώρα παρανόμως χωρίς να έχουν εργαστεί σε αυτήν ή να έχουν προσφέρει κατά οιονδήποτε τρόπο στο οικονομικό και κοινωνικό σύνολο της χώρας, δφιαδικασία η οποία βοηθά στην ενσωμάτωση αυτών στο κοινωνικό σύνολο και κατ’ επέκταση τα παιδιά τους να έχουν λάβει τις στοιχειώδεις αρχές της κοινωνίας στην οποία ζητούν να ενσωματωθούν. Κατόπιν αυτών πρέπει να εξειδικευτεί το εν λόγω αρθρο σε γονείς που έχουν εργαστεί στην ελληνική επικράτεια και έχουν συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου ώστε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας να ζητούν και την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας για τα τέκνα τους.
    Η δεύτερη παράγραφος αφήνει μια ορθάνοιχτη πόρτα για τι νομοιμοποίηση των παιδιών μεταναστών οι οποίοι εισήλθαν μετά αυτών στη χώρα παρανόμως εντός τριετείας, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εισέλθει ένας παράνομος μετανάστης με το παιδί του στη χώρα και να το στείλει σε ελληνικό σχολείο όπότε σε τρία χρόνια αυτό θα λάβει την ελληνική υπηκοότητα και ο γονίος διασφαλίζει τη διαμονή του. Αυτή η παράγραφος δεν είναι μόνο προκλιτική για όσους κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά προσβάλει και την ποιο απλή νοημοσύνη περί αποκτήσεως ιθαγένειας αλλα και ενθαρύνει την παράνομη μετανάστευση. Δεν Η ιθαγένεια πρέπει να δίνεται σε όσα τέκνα έχουν γεννηθεί ή θα γεννηθούν στη χώρα. Αυτό είναι το αυτονόητο και το αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Για τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν βραθεί στη χώρα αλλα δε γεννήθηκαν εδώ μπορεί να προ΄λέψει ο νομοθέτης χωρίς την παραχώρηση της ιθαγένειας αλλα ως κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών.
    Η παράγραφος 4α επιφυλάσει τη δυνατότητα σε όποιο λαθρομετανάστη ει΄σήλθε οιαδήποτε στιγμή και τεκνοποιήση αυτόματα να δηλώσει ότι δεν έχει ιθαγένεια ώστε το τέκνο του και αυτομάτος η οικογένεια του να μη δύναται να απελαθούν. Δε πρέπει στο εν λόγω αρθρο να υπάρξουν δεικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί κατάχρηση του??

    ΥΓ. Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ένα σύγχρονο γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των παρανόμως εισερχομένων ατόμων οξύνει το πρόβλημα. Η απονομή ιθαγένειας είναι μια λύση που αμβλύνει την κατάσταση για τους μετανάστες που ζουν χρόνια στη χώρα. Όμως πρέπει να δωθεί μεγαλύτερη σημασία και αυστηρότητα στα λαμβανόμενα μέτρα καθώς οι μετανάστες που ζουν στη χώρα και είναι άεργοι καθώς και η συνεχής εισροή παράνομων μεταναστών δυσχερένει τη ζωή όχι μόνο των ελλήνων αλλα και των υφιστάμενων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.
    Οι ταμπέλες του ρατσιστή και του εθνικιστή χρειάζονται προσοχή στη χρήση καθώς η χρήση τους είναι μόνο για να διασκεδάζει εντυπώσεις σε μια προσπάθει να τεθεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:49 | Κίμων

    Στην Καθημερινή της Κυριακής (3 Ιανουαρίου 2010)ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος σε άρθρο του «Μετανάστες: Συνταγματικό Τόξο για την Ελλάδα» σαφώς υπαινίσσεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να θωρακίσει συνταγματικά τον νόμο περί μετανάστευσης. Επιδιώκοντας μάλιστα να διεγείρει τους γνωστούς συνειρμούς Ελληνας=δεξιός=φασιστας=ρατσιστής, προσπαθεί να τεκμηριώσει την ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας μας στα πλαίσια του Ιταλικού το 1945, το οποίο αποσκοπούσε να θωρακίσει τους Ιταλούς έναντι των ολοκληρωτικών καθεστώτων, με ένα αντίστοιχο νέο σύνταγμα που θα πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα για να θωρακίσει τις στρατιές των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών έναντι των φασιστών=Ελλήνων. Τέτοιου είδους παραλληλισμοί εκτός του ότι είναι αντιεπιστημονικοί (αφού υπόκεινται στην λογική «η νύχτα είναι μαύρη άρα η νύχτα είναι φασιστική», προδιαθέτει ότι η αποφάσεις θα λαμβάνονται με την ψήφο εκατομμυρίων αγράμματων και θρησκόληπτων ασιατών και αφρικανών.
    Στο ίδιο δημοσίευμα,ο κ. καθηγητής αναφέρεται και στην δεξιά που αντιστέκεται στο μεταναστευτικό και η οποία «..όταν δεν δέρνει συκοφαντεί..».
    Υποθέτω ότι στο πανεπιστήμιο του κ. καθηγητού αυτοί που χτίζουν τους πρυτάνεις στα γραφεία τους, αυτοί που τους δέρνουν αγρίως ,αυτοί που ασκούν τρομοκρατία και βία στα πανεπιστήμια-γιάφκες, αυτοί που καταστρέφουν κτήρια, εργαστήρια και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ είναι δεξιοί.
    Επίσης ο κ. Αλιβιζάτος ξεχνάει στο άρθρο του να αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό : ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΜΙΑΣ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μία πρόταση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης γίνεται πρόταση προς νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο που αλλάζει το εκλογικό σώμα προς συμφέρον όχι του Ελληνικού λαού αλλά προς των κομμάτων που το στηρίζουν. Η είσοδος φέτος 250.000 και σε βάθος 3ετίας τουλάχιστον 960.000 νέων αλλοεθνών ψηφοφόρων στο εκλογικό σώμα δίνει διαφορετική μορφή από αυτή που είχε αρχικά, το μεταβάλλει ως προς το εθνικό περιεχόμενό του και ως προς την ουσία του.

    Ο κ. Αλεβιζάτος ανέφερε το τι γίνεται στην Ευρώπη ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ. Ξέχασε τρία σημαντικά θέματα;

    – Στην Ευρώπη η Ιθαγένεια (citoyenneté nationale,national citizenship, nationale Staatsbürgerschaft, Staatsangehörigkeit) οριοθετείτε διαφορετικά από την Υπηκοότητα(citizenship, citoyenneté, Staatsbürgerschaft) στο κράτος μέλος.
    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει. (Λεξ. Τριανταφυλλίδη)
    ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος.(Λεξ. Τριανταφυλλίδη).
    (http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/01/blog-post_06.html)

    Η διαφορά είναι σαφής
    -Στην Ευρώπη οι προϋποθέσεις πολιτογράφησης είναι πολύ πιο αυστηροί ακόμα και από αυτές που ισχύουν τώρα. Οι προτάσεις της ΜΚΟ που είναι μέλος είναι όχι απλά ελαστικές αλλά ανύπαρκτες.

    -Το τρίτο που ξέχασε ο Κος Αλεβιζάτος να αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν ισχύει «το δίκαιο του αίματος» αλλά η ¨αρχή της εθνικότητας¨ . Όπως σε όλη την Ευρώπη.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:20 | Παναγιώτης

    Η απόδοση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε αλλοδαπούς προσβάλλει την ιστορία μας και τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δίκαια του λαού μας.

    Ο Ελληνικός λαός δε δέχεται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της παγκοσμιοποίησης, η οποία επιδιώκει να αποχρωματίσει θρησκευτικώς, πολιτισμικώς και εθνολογικώς την πατρίδα μας και κάθε πατρίδα.

    Οι περισσότεροι ξέρουμε την αντεθνική και αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η οποία πολιτική δυστυχώς προκάλεσε στο έθνος μας μεγαλύτερες απώλειες και ζημίες από αυτές ενός πολέμου.

    Προωθείτε ένα σχέδιο το οποίο στο άμεσο μέλλον θα αλλοιώσει την ιδιοσυγκρασία του λαού μας και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά μας. Ένα σχέδιο το οποίο αποβλέπει σε κομματικά κι όχι σε εθνικά οφέλη.

    Εν τέλει, – για να ανταπαντήσουμε και στους επικριτές μας – αν θεωρείται ρατσιστής, ξενοφοβικός και ανασφαλής αυτός που εμμένει στα πατρώα ήθη, που διατηρεί αλώβητη την παράδοση, αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση και στηρίζει τον λαό του, τότε ναι, είμαι ένας ανασφαλής ξενοφοβικός ρατσιστής.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:53 | Δημήτριος Κ.

    Αν θέλετε πραγματικά να γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο σας διενεργήστε ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ άμεσα.

    Να αποδώσετε στη δημοκρατία μας αυτά που της αναλογούν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:23 | ΛΟΥΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΟΠΩΣ Η ΟΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΥΨΙΣΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ.ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΙΡΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    Ο ΛΑΟΣ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:27 | Γιώργος Κακαρελίδης

    Αγαπητοί,
    Κεφ Α, Β)
    Ο Νόμος 3284/04 επαρκεί για τα θέματα πολιτογράφησης και δεν χρειάζεται τα 11 άρθρα του σχεδίου.
    Το μόνο που χρειάζεται είναι η προσθήκη :
    Αρθρο 1Α
    1.Ουδείς αποκτά Ελληνική Ιθαγένεια ή υπηκοότητα αν έχει εισέλθει παρανόμως στην χώρα, πλήν των περιπτώσεων που προβλέπονται στις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.
    2.Δεν αποκτά ελληνική ιθαγένεια τέκνο γεννηθέν στην Ελλάδα από παρανόμως εισελθόντα γονέα πλήν των περιπτώσεων που προβλέπονται στις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.
    3. Ουδείς αποκτά ελληνική ιθαγένεια ανεξάρτητα από το αν μέλος της οικογένειάς του έχει πολιτογραφηθεί Ελλην, αν έχει εισέλθει παρανόμως στην χώρα. (Γιατί στο άρθρο σας για άρνηση χορήγησης ιθαγένειας, προϋποθέτετε καταδίκη, κάτι που είναι αδύνατον για τις χιλιάδες των παρανόμως εισελθόντων και εισερχομένων).

    Σημείωση: να διαγραφεί όπου υφίσταται ο όρος ‘συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας’. Αρκεί το κοινωνική και οικονομική ζωή συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητος.

    Κεφ Γ) (Συμμετοχής στης εκλογές ΤΑ)
    Αρθρο 12 §1.Ουδείς έχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι αν έχει εισέλθει παρανόμως στην χώρα (πλήν των περιπτώσεων που προβλέπονται στις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα) , ανεξάρτητα από την χορήγηση άδειας διαμονής βάσει των διατάξεων σχετικών Νόμων (πχ 3386/05 ή άλλων)

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθεί η ρύθμιση εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ομογενών μας , Αμερικής Αυστραλίας, Ευρώπης κλπ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:14 | μαρια

    συγχαίρω την κυβέρνηση γιά το νομοσχέδιο αυτό.μακάρι να προχωρήσει και σε βαθύτερες τομές .

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:02 | Χ.Π.

    Πατρίδα μου είναι η ελευθερία! Χωράει κι άλλους…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:31 | Μιχάλης

    Α. Παρά τα φαινόμενα, οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταδεικνύουν πλειοψηφικό ρεύμα απαρέσκειας, αλλ’ αντιθέτως τείνουν να προσεγγίσουν καθολική αποδοχή της αρχής του νομοσχεδίου. Βάση αυτού του ισχυρισμού αποτελεί η διαπίστωση, ότι μέγα μέρος της κριτικής εδράζεται στην εσφαλμένη διαφοροποίηση μεταξύ ιθαγένειας και υπηκοότητας, όπου ως «ιθαγένεια» νοείται μάλλον η εθνικότητα. Κατ’ αποτέλεσμα αυτής της επίμονης και διάχυτης παρεξήγησης, οι περισσότεροι επικριτές δηλώνουν ότι θα τους έβρισκε σύμφωνους η χορήγηση υπηκοότητας στους αλλοδαπούς υπό τους όρους του νομοσχεδίου, όχι όμως και η χορήγηση «ιθαγένειας» με την εσφαλμένη έννοια την οποίαν οι ίδιοι αποδίδουν στον όρο.
    Πρόκειται, τηρουμένων των αναλογιών, για αντιπαράθεση ασύμβατων λεκτικών συμβόλων συναφή προς εκείνην η οποία είχε εκτυλιχθεί γύρω από το ζήτημα της αναγραφής θρησκεύματος, όπου μέγα μέρος του πληθυσμού αντιλαμβανόταν την «ταυτότητα» ως κιβωτό της ύπαρξης και της συνείδησής του. Ενώ, δηλαδή, το όλο ζήτημα αφορούσε απλώς ένα δημόσιο έγγραφο που τυχαίνει να ονομάζεται δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, οι αντιδρώντες έθεταν ως αφετηρία την αντίληψη ότι πρόκειται για την «ταυτότητά» τους, της οποίας ο προσδιορισμός του περιεχομένου αποτελεί ατομικό τους δικαίωμα.
    Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η κάθαρση θα μπορούσε να επέλθει μόνο με εξαντλητική διευκρίνιση της διαφοράς ανάμεσα στο νομικό και τον φαντασιακό ορισμό της ιθαγένειας, ακριβέστερα δε ανάμεσα στην ιθαγένεια κατά νομική κυριολεξία (δηλαδή κατά τη μόνη έννοια που είναι δυνατό να ενδιαφέρει το νομοθέτη) και την εθνική συνείδηση.

    Β. Η ρύθμιση του νέου άρθρου 1α΄ παραγρ. 1 για κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών, έχει δεχθεί κριτική με το επιχείρημα ότι η κτήση ιθαγένειας από ανηλίκους θα συμπαρασύρει σε έμμεση άτυπη νομιμοποίηση τους γονείς τους ακόμη και αν οι ίδιοι δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, καθ’ όσον ως γονείς έλληνα θα επαναπαυθούν στην αδυναμία απέλασής τους. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί το αναπόφευκτο τίμημα της αδήριτης ανάγκης για κτήση ιθαγένειας ήδη κατά την ανηλικότητα, δεδομένων των ποικίλων προβλημάτων τα οποία προξενεί στους ανηλίκους που γεννιούνται εδώ η έλλειψη ελληνικής ιθαγένειας σε συνδυασμό με την έλλειψη δημοτολογικής τακτοποίησής τους στη χώρα της συμβατικής τους ιθαγένειας. Αν, παρά ταύτα, κριθεί σκόπιμη η αναθεώρηση της επίμαχης ρύθμισης προς αποφυγή καταχρήσεων, μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν η εισαγωγή του καινοφανούς, για την ελληνική έννομη τάξη, υβριδίου της «προσδοκίας ελληνικής ιθαγένειας», δηλαδή μιάς ενδιάμεσης ιδιότητας η οποία θα μπορεί μεν να ισοδυναμεί με πλήρη εξομοίωση προς τους ημεδαπούς κατά τη διάρκεια της ανηλικότητας, θα μετουσιώνεται όμως σε «πλήρη» ιθαγένεια μόνο κατόπιν ρητής επιλογής μετά την ενηλικίωση.

    Γ. Η προτεινόμενη εισαγωγή κτήσης ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, έχει επίσης σχολιασθεί κατά κόρον ως επικίνδυνη για το λόγο ότι θα επιτρέψει σε τέκνα αλλοδαπών, που έτυχε να γεννηθούν στην Ελλάδα αλλ’ εν συνεχεία την εγκαταλείπουν χωρίς την παραμικρή πρόθεση επανόδου ή ενσωμάτωσης, να κληροδοτήσουν την ελληνική ιθαγένεια σε γενεές απογόνων τους χωρίς καμμιάν απολύτως βουλητική ή πραγματολογική σύνδεση με την Ελλάδα. Παρά τις αρνητικές εθνοφυλετικές της συμπαραδηλώσεις, η κριτική αυτή ενέχει ποσοστό βασιμότητας: πράγματι, αν η ιθαγένεια εξακολουθήσει να μεταβιβάζεται διά του αίματος χωρίς προϋποθέσεις διατήρησης δεσμών με τη χώρα, η πρόσκαιρη παραμονή κάποιου στην Ελλάδα ως μετανάστη θα αρκούσε για να έχουν οι απόγονοί του εσαεί την ελληνική ιθαγένεια ακόμη και αν έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.
    Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του καταχρηστικού αυτού ενδεχομένου, είναι η μεταρρύθμιση του άρθρου 1 παρ. 1 ΚΕΙ, ούτως ώστε να εισαχθεί, προκειμένου περί τέκνων ελλήνων πολιτών τα οποία γεννιούνται στο εξωτερικό, ένα πλέγμα πρόσθετων εναλλακτικών όρων. Ως καταλληλότερος όρος για την εξασφάλιση αέναης κληρονομικότητας της ελληνικής ιθαγένειας, παρίσταται η επίδειξη επιμέλειας για την εγγραφή στο δημοτολόγιο. Έτσι, λόγου χάριν, το άρθρο 1 θα μπορούσε να μεταρρυθμισθεί ως εξής: «§ 1. Τέκνο έλληνα ή ελληνίδας που γεννιέται στην Ελλάδα, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια. § 2. Τέκνο έλληνα ή ελληνίδας που γεννιέται στο εξωτερικό, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον ο έλληνας ή η ελληνίδα γονέας του: (α΄) έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, είτε (β΄) έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια πριν τεθεί σε ισχύ ο παρών νόμος, είτε (γ΄) κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα κατά το χρόνο της γέννησης του τέκνου, είτε (δ΄) διαθέτει ελληνική δημοτολογική εγγραφή ή υποβάλει σχετική αίτηση εντός τριών ετών από τη γέννηση του τέκνου. § 3. Τέκνο έλληνα ή ελληνίδας που γεννιέται στο εξωτερικό, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια ακόμη και χωρίς να συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, εφόσον δεν αποκτά με τη γέννησή του αλλοδαπή ιθαγένεια». Με τη ρύθμιση αυτή, ανάλογη εκείνης του άρθρου 4 παράγρ. 4 του ισχύοντος γερμανικού κώδικα, δεν αποκλείεται ούτε ένας απ’ όσους αποδεικνύουν διαρκή δεσμό με τη χώρα. Στην πράξη, οι πρώτοι που θα θιγούν είναι τα τέκνα όσων γεννηθούν στο εξωτερικό από την επομένη της ισχύος της διάταξης. Ο διαζευκτικός χαρακτήρας των προϋποθέσεων εξασφαλίζει στην πράξη ότι δεν θα θιγεί το δικαίωμα ιθαγένειας των ελλήνων της διασποράς, παρά μόνο θ’ αντιμετωπισθούν περιπτώσεις πλασματικής ή καταχρηστικής αναβίωσης της σύνδεσης με την ελληνική πολιτεία μετά από ηθελημένη διακοπή γενεών, ενώ αποτρέπεται το ενδεχόμενο ανιθαγένειας.

    Δ. Παρά το γεγονός ότι προτιμήθηκε η περιπτωσιολογική παρέμβαση στον ΚΕΙ αντί της ολοκληρωτικής και συστηματικής ανασύνταξής του, παραμένουν πεδία των οποίων η μεταρρύθμιση κρίνεται αναγκαία για λόγους εσωτερικής συνέπειας προς τις νέες ρυθμίσεις. Ειδικότερα, αν και προφανώς συντρέχει πολιτική επιλογή να μη θιγεί προς το παρόν το πλέγμα των προϋποθέσεων και διαδικασιών αποβολής της ελληνικής ιθαγένειας (κάτι που πάντως θα ήταν εύλογο σε αντίστιξη προς τον εξορθολογισμό της πολιτογράφησης), ειδικά η ρύθμιση του νέου άρθρου 1α΄ παραγρ. 1 για κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών με δήλωση των γονέων τους καθιστά λογικώς αναγκαία τη δυνατότητα εκούσιας αποβολής, με αντίστοιχη μεταρρύθμιση του άρθρου 19 («Τέκνα αλλοδαπών γονέων, τα οποία απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησης στην Ελλάδα με δήλωση των γονέων τους δυνάμει του άρθρου 1α΄ παραγρ. 1 του παρόντος Κώδικα, καθώς και τέκνα πολιτογραφηθέντων, τα οποία απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια λόγω της πολιτογράφησης των γονέων τους, δικαιούνται μέσα σε ένα έτος από την ενηλικίωσή τους να προκαλέσουν την αποβολή της ελληνικής τους ιθαγένειας χωρίς καμμιάν άλλη προϋπόθεση. Η αίτηση υποβάλλεται στο δήμο ή τον έλληνα πρόξενο του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου και διαβιβάζεται για εξέταση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων στην Περιφέρεια της δημοτολογικής του εγγραφής. Η αποβολή ισχύει από την έκδοση σχετικής απόφασης της Περιφέρειας»).

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:37 | ΑΘΗΝΑ

    Θλίβομαι πραγματικά διαβάζοντας τόσο ακραίες απόψεις ατόμων που,
    είμαι σχεδόν βέβαιη, επαίρονται για τη διεκδίκηση της αντιπροε-
    δρίας από τον Μάικλ Δουκάκη,πρίν από χρόνια,στις ΗΠΑ,καθώς και για
    όσους διαπρέπουν σε άλλα κράτη έχοντας αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα
    και έχουν εκλεγεί Γερουσιαστές,Βουλευτές,Δήμαρχοι….Είναι γεγονός ότι οι μεγάλοι σταθμοί του πολιτισμικού γίγνεσθαι δημιουργήθηκαν απο πληθυσμούς,οι οποίοι δεν ήταν αμιγείς φυλετικά-εθνικά.Σήμερα,που αντικειμενικά έχουμε δεχτεί επιρροές στον τρόπο ζωής,στο ντύσιμο,στα μουσικά ακούσματα,που η είδηση,εστω και φιλτραρισμένη,γίνεται κτήμα μας άμεσα από οποιοδήποτε σημείο της γης,που με δυο λόγια ζούμε σε ένα
    παγκόσμιο χωριό,είναι αδιανόητο το αυτονόητο να μη γίνεται κατανοητό.
    Δεν είναι δυνατόν να ζουν ανάμεσά μας ΑΝΘΡΩΠΟΙ που επιθυμούν να έχουν
    την ελληνική ταυτότητα και εμείς να αντιδρούμε με τέτοιο τρόπο.Εξάλλου,αν διαφωνούμε με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις,ας προ-
    χωρησουμε σε εξέταση DNA, για να διαπιστώσουμε αν στις φλέβες μας ρέει
    μόνο ελληνικό αίμα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:50 | Μ.Κ.

    As teleionoume me tous phovous, tis anasfaleies, tous progonous kai tis endoskopiseis. Se mia sygxronh, dhmokratikh,polypolitismikh koinwnia autos o nomos einai autonohtos kai aparaithtos. Epipleon, o topos autos htan panta stavrodromi politismwn, h ekseliksh prokyptei mesa apo thn allhlo-gonimopoihsh.H alliws opos eipe kai o Woody Allen: «Paradosh einai h pseudaisthish ths monimothtas».

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:16 | Nikos

    Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί εισβολή, κατάληψη και εποικισμό της Ελλάδας. Μια χώρα που έχασε πόλεμο θα συμπεριφερόταν όπως η Ελλάδα στο θέμα αυτό.

    Η Ελληνική ιθαγένεια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι φυσικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Ποιοί είναι οι Έλληνες; Αυτοί πού χαρακτηρίζονται απο:

    «όμαιμον· ομόγλωσσον· κοινά θεών ιδρύματα και θυσίαι· ομότροπα ήθεα» κατά τον Ηρόδοτο.

    Το εδάφιο αυτό δεν επιδέχεται παράφραση και αποσιωπάται απο τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου. Αντιθέτως κακοποιείται παραφραζόμενος ο δυστυχής Ισοκράτης.

    Οι μη Έλληνες μέτοχοι της Ελληνικής παιδείας είναι Ελληνιστές, όχι ¨Ελληνες. Η πλουσιώτατη Ελληνική γλώσσα αποδεικνύεται και πάλι ακριβέστατη! Κάθε συγχυση στο θέμα αυτο προδίδει σκοπιμότητα ή αμάθεια.

    Φαίνεται οτι οι συντάκτες του νομοσχεδίου πιστεύουν στην πολυεθνική σούπα. Γιατί όμως επείγονται να χορηγήσουν την «ξεπερασμένη» ελληνικότητα σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς λαθρομετανάστες;

    Δεν είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος. Γιατί να δαπανηθούν τόσα χρήματα; Η λύση είναι προφανής: Καμιά αλλαγή στην παρι ιθαγένειας και υπηκοότητας νομοθεσία.

    ΕΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ, ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | Άννα Δήμου

    Όταν γεννιέται ένα αλλοδαπό παιδί στην Ελλάδα, δικαίωμα εγγραφής του στο ληξιαρχείο έχουν οι γονείς ασχέτως εάν είναι νομίμως διαμένοντες ή όχι, αυτό δεν το γνωρίζω βάση ποιου Νόμου γίνεται αλλά έχει δει ιδίοις όμμασι ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως στην Ελλάδα αλλοδαπών όπου οι γονείς τους ή ένας εκ των γονέων δε διαμένουν παράνομα στη χώρα. Έτσι λοιπόν εφόσον η αίτηση θα γίνεται στο ληξιαρχείο για να μπορέσει το παιδί να καταγραφεί στα μητρώα, αυτό δε διασφαλίζει κατά πόσο είναι νομίμως διαμένοντες και οι 2 γονείς, εξάλλου βάση του σχεδίου νόμου ο ένας εκ των 2 γονέων πρέπει να είναι νομίμως διαμένων στη χώρα. Αυτομάτως λοιπόν ο άλλος γίνεται νομίμως διαμένων ως γονέας ημεδαπού.
    Σύμφωνα με το Ν. 3386/2005 ως γονείς ανήλικων ημεδαπών μπορούν να καταθέσουν όσοι έχουν τέκνο το οποίο είναι Έλληνας πολίτης και ένα από τα δικαιολογητικά για την αρχική χορήγηση είναι μία τουριστική visa, στην καλύτερη των περιπτώσεων ή ημερομηνία εισόδου στη χώρα εντός του τελευταίου χρόνου. Τα υπόλοιπα είναι διαβατήριο σε ισχύ, αίτηση, 4 φωτογραφίες, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ημεδαπού τέκνου και αίτηση σε ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης (οποιουδήποτε δημοσίου ή ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα).
    Που σημαίνει βέβαια πως αν συμβεί αυτό γιατί να μπει σε κόπο κάποιος να φέρει νόμιμα την οικογένειά του με θεώρηση εισόδου εφόσον θα μπορεί να έρθει η σύζυγος και ήδη έγκυος με μία ωραιότατη τουριστική visa και να γεννήσει στην Ελλάδα και βάση των ανωτέρω αυτομάτως θα νομιμοποιηθεί ως γονέας ανήλικου ημεδαπού. Ως υπουργός εσωτερικών επίσης ο κύριος Ραγκούσης θα έπρεπε να γνωρίζει των αριθμό των παιδιών τα οποία θα πάρουν την ελληνική υπηκοότητα – ιθαγένεια, όπως θέλετε ονομάστε την- άμα τη γέννηση τους, και να μας ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό αυτών. Τώρα βάση της μεταναστευτικής πολιτικής (λέμε τώρα), και όπως θα όφειλε να γνωρίζει ο ίδιος, πολλοί αλλοδαποί έχουν πάρει απόρριψη για την άδεια διαμονής τους λόγω των ανεπαρκών ενσήμων ή του ανεπαρκούς εισοδήματος που δηλώνουν. Για τους υπόλοιπους πολίτες που πιθανόν να μη γνωρίζουν για ανανέωση άδειας διαμονής ενός αλλοδαπού για εξαρτημένη εργασία, εκτός από σύμβαση εργασίας, διαβατήριο, φωτογραφίες, προηγούμενη άδεια διαμονής και εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας θα πρέπει να προσκομίσουν και τα ένσημα των 2 τελευταίων ετών. Βάσει λοιπόν του Νόμου 3386/2005 τα ένσημα για τα 2 έτη ανέρχονται στα 400 για την εξαρτημένη εργασία και 300 για όσους εργάζονται ως οικοδόμοι, αποκλειστικοί νοσοκόμοι και οικιακές βοηθοί (με μπλοκ αυτασφάλισης). Στα 400 αυτά ένσημα συμπεριλαμβάνονται και 8 μήνες που μπορεί να αποδείξουν με σφραγίδες εισόδου – εξόδου από τη χώρα, καθώς και οι ημέρες ασθένειας ή ανεργίας. Έτσι λοιπόν κάποιος έχει το δικαίωμα και πιστέψτε με πολλοί είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν το δικαίωμα τους αυτό να καταθέσουν για άδεια διαμονής και να δηλώσουν ένα εισόδημα της τάξεως των 4404€ ετησίως καθώς με 267 ένσημα για την τελευταία διετία και 8 μήνες ανεργίας, εκτός Ελλάδος ή ασθένειας είναι καλυμμένοι. Έτσι λοιπόν εκατοντάδες αλλοδαποί, για να μην πω χιλιάδες και φανώ υπερβολική, δηλώνουν εισόδημα 4404€ ετησίως, πράγμα που είναι προφανές ότι φοροδιαφεύγουν και δεν ασφαλίζονται σωστά μιας και κανένας στην Ελλάδα δε μπορεί να ζήσει με 4404€. Έτσι λοιπόν βάση του νέου Νόμου αυτοί που ήδη έχουν ρίξει τα ταμία έξω, φοροδιαφεύγουν κατά συρροή θα συνεχίζουν να το κάνουν μιας και ως γονείς ημεδαπού δεν υποχρεούνται να δηλώνουν το εισόδημά τους για την άδεια παραμονής τους ή να επιδείξουν τα ένσημά τους. Έτσι λοιπόν πέρα από το συμφέρον των αλλοδαπών γονέων για μια πιο επιεική μεταχείριση ως προς την άδεια διαμονής και τη διαμονή τους στην Ελλάδα δε μπορώ να καταλάβω ποιο άλλο σκοπό εξυπηρετεί το να δοθεί η ιθαγένεια σε ένα ανήλικο τέκνο που παίρνει αυτοδίκαια την ιθαγένεια από τη χώρα του. Εξάλλου, ακόμα και εμείς οι Έλληνες τη ταυτότητα τη παίρνουμε στα 18 μας, άρα για τις συναλλαγές του παιδιού με το δημόσιο δε χρειάζεται μιας και ως ανήλικο δε θα έχει και συναλλαγές με το δημόσιο. Τώρα όσον αφορά τους μετανάστες δεύτερης γενιάς και λέγοντας αυτό αναφέρομαι προσωπικά αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ασχέτως εάν οι γονείς τους είναι νομίμως διαμένοντες στη χώρα θα έπρεπε με βάσει και μόνο το πιστοποιητικό γεννήσεως τους και το απολυτήριο λυκείου ή γυμνασίου να παίρνουν αυτομάτως εάν επιθυμούν την ελληνική ιθαγένεια και υπηκοότητα, χωρίς παράβολο, χωρίς γραφειοκρατία. Έτσι λοιπόν και τα νέα παιδιά που θα γέννιονται στην Ελλάδα και εφόσον έχουν τη πρόθεση να μείνουν εδώ θα μπορούν με το που ενηλικιώνονται να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια. Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ πολιτική σκοπιμότητα και δε μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο η κυβέρνηση σε περίοδο οικονομικής κρίσης της χώρας είχε έτοιμα 2 νομοσχέδια που το ένα περιλάμβανε τις προσλήψεις στο δημόσιο που σύμφωνα με εξαγγελία της δε πρόκειται να γίνουν έως το 2011, και με το να ψηφίζουν οι αλλοδαποί. Η 100 ημερών κυβέρνηση και ο επί 100 ημερών Πρωθυπουργός δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή για τη βελτίωση της χώρας και πραγματικά δε πιστεύω πως για αυτό το νομοσχέδιο που ετοιμάζονται να ψηφίσουν έχουν πάρει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό. Θεωρώ λοιπόν πως εάν εμμένουν στο να κατατεθεί το παρόν νομοσχέδιο θα έπρεπε πρώτα να γίνει δημοψήφισμα για να ακούσουν τι έχει να πει ο ελληνικός λαός μιας και ο απλός κόσμος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ούτε βέβαια μπορούμε να σκεφτούμε πως άνθρωποι 50 ετών και άνω πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν συμπεριλάβουμε και την αποχή του κόσμου από τις κοινοβουλευτικές εκλογές το ποσοστό της Κυβέρνησης δε είναι και τόσο μεγάλο για να αλλάξει την ιστορία και το δίκαιο αυτού του κράτους. Εξάλλου εφόσον είναι τόσο σίγουροι για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός μπορούν να το κάνουν το δημοψήφισμα για να γραφτεί και το όνομά τους στην Ελληνική ιστορία ως η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση που πραγματικά ακούει το λαό της. Γιατί να μη ξεχνάμε πως εσείς οι πολιτικοί κύριε υπουργέ και μάλιστα εφόσον ανήκετε σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα θα πρέπει να είστε ενήμεροι ότι :
    Σοσιαλισμός είναι η θεωρία και το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, όπου τα μέσα παραγωγής και κατανομής των αγαθών κατέχονται και ελέγχονται από κοινωνικές ομάδες ή το κράτος και όχι από ιδιώτες, οπότε η ατομική ιδιοκτησία και η κατανομή του εισοδήματος υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο, κατ’ αντιδιαστολή προς τον καπιταλισμό και τον φιλελευθερισμό. Σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη.
    Και όπως είπε και ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ : Οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι αφέντες του λαού, μα υπάλληλοί του. Ο λαός πρέπει να μπορεί να τους διορίζει και να τους απολύει όποτε θέλει. Δεν υπάρχει θέμα να συμβληθούν με το λαό, πρέπει να τον υπακούσουν.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:04 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κατ΄αρχήν, συγχαίρω την κυβέρνηση γιά την δημιουργία αυτού του μέσου διαβούλευσης, που είναι βέβαιο ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην κοινωνική μας ζωή, γιατί η δυνατότητα συμμετοχής της σκέψης πολιτών στις διεργασίες αποφάσεων από τα υψηλότερα θεσμικά κέντρα, γιά θέματα κρίσιμα για το παρόν, που θα κληρονομήσει και θα κληθεί να διαχειριστεί το αύριο, τους κάνει πιό ενεργούς, υπεύθυνους, τους δίνει κίνητρο γιά να ασκούνται στο να σκέπονται σωστά και πιθανόν κάποιες από τις σκέψεις αυτές, ίσως και νέες, να κριθούν σωστές καί να συμβάλλουν σε καλή διευθέτηση. Βέβαια το σημαντικότερο όλων, είναι η σωστή κρίση για κάθε απόφαση, είτε προσώπου, είτε συμβουλίου, είτε δημοψηφίσματος.

    Η ιθαγένεια είναι όπως αναγνωρίζεται από όλους, πολύ σημαντικό θέμα. Γιά τους μετανάστες, γιατί θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, αποδεκτοί, να ζούν με συνθήκες που τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, πράγματα που το κόστος και ο κίνδυνος που διέτρεξαν γιά να φτάσουν εδώ, κάνει τόσο κραυγαλέα την απόγνωση που τους οδήγησε σ΄αυτήν την οδύσσεια. Καί ποιά κοινωνία που θεωρεί ότι είναι πολιτισμένη, δεν συμμερίζεται το δράμα αυτών των ανθρώπων, που είναι τα θύματα κοινωνιών που στερούνται αυτό το αγαθό, αφού τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τις ρίζες τους, τον τόπο καταγωγής τους και παραιτείται από την σοβαρή, ώριμη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων της, όπως και αυτό.

    Γιά τους Ελληνες, γιατί κατά κανόνα στην συνείδησή μας, ο Ελληνας ιθαγενής έχει εκτός από τα γνωστά φυλετικά στοιχεία, ελληνική καταγωγή τουλάχιστον ενός γονέα, είναι φορέας ελληνικών πολιτισμικών στοιχείων. Ετσι, σήμερα προκαλεί αμηχανία για παράδειγμα η εικόνα Ελληνα εύζωνου, αστυνομικού, στρατιωτικού άλλης φυλής ή καταγωγής και από τους δύο γονείς και όταν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει, είναι αριθμητικά πολύ μικρού ποσοστού.

    Η εδραιωμένη φυλετική και πολιτισμική αλλοίωση σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια συνείδηση, εικόνα ιθαγενών χωρίς συγκεκριμένό φυλετικό ή και πολιτισμικής συνειδησης προσδιορισμό και σε ευρωπαϊκές χώρες κυρίως, φαίνεται να θεωρείται όποια προσπάθεια διατήρησης σαν κυρίαρχου του παραδοσιακού πολιτισμικού χαρακτήρα, έως και σαν εθνικιστική και ρατσιστική.

    Λόγω έλλειψης και του δικού μου χρόνου θα είμαι λιγότερο αναλυτικός.
    Θεωρώ βασικά στοιχεία πολιτισμένου ανθρώπου και κοινωνίας τα εξής..
    *σεβασμό στον άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής, θρησκείας
    *την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη
    *την διατήρηση του πολιτισμικού χαρακτήρα κάθε λαού και την εξέλιξή του με την καλλιέργεια της αρετής σε ατομικό και ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.(www.aretokratia.gr)

    Θεωρώ σωστή κατεύθυνση συνοπτικά και με ελλείψεις τα παρακάτω..
    *όλοι οι μετανάστες να θεωρούνται φιλοξενούμενοι, να έχουν άδεια εργασίας, η διαμονή τους να έχει χρονικό όριο καί να είναι κοινός στόχος, των μεταναστών και της πολιτείας η προσπάθεια να εκλείψουν από τις χώρες καταγωγής τους οι συνθήκες που τους οδήγησαν στην μετανάστευση, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν κάποτε.
    *να ιδρυθεί τράπεζα μεταναστών και να υποχρεώνονται να συνεισφέρουν μέρος της αμοιβής τους, γιά από κοινού με την ελληνική πολιτεία καί συλλογικού οργάνου τους, στην διευθέτυση προβλημάτων στις χώρες τους,
    όπως γιά παράδειγμα την εθελοντική ή και υποχρεωτική δωρεάν εργασία
    γιά μικρά χρονικά διαστήματα, για έργα που θα βοηθήσουν τις χώρες αυτές ή και την διαμονή τους στην Ελλάδα.
    *να διδάσκονται παράλληλα με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία της χώρας μας και τον πολιτισμό μας, όπως και αντίστοιχα της χώρας καταγωγής τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας και φιλίας των χωρών.
    *να χορηγήται ιθαγένεια μόνο σε αλλοδαπή-ό συζύγο Ελληνα-ίδας και παιδί από ένα τουλάχιστον γονέα ελληνικής καταγωγής.
    *…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:50 | μορφεας

    κύριε πρωθυπουργὲ δὲν μπορεῖτε νὰ κάνετε ὅτι σᾶς ἀρέσει.Ἔχουμε ἤ δὲν ἔχουμε δημοκρατία,τὸ ἂν θὰ ἀλλάξει ἡ δομὴ τῆς κοινωνίας μας πρέπει νὰ τὸ ἀποφασίσει ὁ λαὸς καὶ κανένας ἄλλος.
    Ἡ ἑλλάδα δέχεται εκατοντάδες μετανάστες κάθε χρόνο καὶ αὐτὸ θὰ ἔχει ὰποτέλεσμα νὰ εἴμαστε μειοψηφία στὴν πατρίδα μας σὲ 25 χρόνια,ὰν ξέρετε ἁπλὰ μαθηματικὰ μπορεῖτε νὰ τὸ καταλάβετε.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΓΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | Π.Σταθόπουλος

    Αν και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και με τις εκατερωθεν πλευρες να λαμβάνουν ακραίες θέσεις (και οι κατά και οι υπερ δυστυχως) για εμένα το ζήτημα είναι:

    – Ναι στην παροχή ιθαγένειας στην Β Γενιά, εφόσον έχει γενηθεί εδώ ή έχει συμπληρώσει ικανοποιητικά χρόνια (τουλάχιστον 6) στην α’/β΄-βάθμια εκπαίδευση. Ικανοποιητικά χρόνια νοούνται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα 6 από το σύνολο των 12 καθώς και υποχρεωτική ολοκλήρωση του κύκλου της υποχρεωτικής εκπαίδευσης εδώ. Τα τρία χρόνια δεν ειναι επαρκή ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ για την ουσιαστική ενσωμάτωση ενεργών πολιτών. Επισης πρεπει να είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
    – Οχι στην παροχή ιθαγένειας στην δευτερη γενια με τα προσχηματικά 5 ή 3 υπό προϋποθέσεις χρόνια. Τουλάχιστον 8 χρόνια παραμονή εδώ από τα τελευταία 12, εξετάσεις στην Ελληνική γλώσσα, στην νεότερη ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Θέλουμε ανθρώπους να προσφέρουν στην κοινή μας υπόθεση και όχι να αναπαράγουμε σε αυτούς ένα ελλιπές επίπεδο μορφωσης και πολιτισμού που τυχόν διακρίνουμε γενικά.
    – Ενσωμάτωση διατάξεων του Δανικού και Γερμανικου μοντέλου περι οικονομικής αυτάρκειας κλπ κλπ.

    Δεν έχουμε φυλετικές (ρατσιστικές) παρωπίδες αλλά το προτεινόμενο νομοσχέδιο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις είναι πρόχειρο με πρωτοφανή τρόπο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:50 | velenikos

    Θεωρώ πολύ πρόχειρο το σχέδιο!Αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον της Χώρας μας, με δεδομένους γείτονες-«συμμάχους» που αποδεδειγμένα προωθούν λαθρομετανάστες στην Χώρα μας,αν συνυπολογίσει την χρονική συγκυρία της υφιστάμενης κρίσης, που συνοδεύεται από αύξηση της (πραγματικής)ανεργίας,τότε εύκολα καταλαβαίνει ότι πρόκειται να ζήσουμε μια μεγάλη αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας, κάτι που εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ουσιαστικό όπλο του έθνους. ΓΙα το λόγο αυτό θεωρώ ότι υπάρχουν οι προυποθέσεις που να κρίνουν επιτακτική την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:07 | Κατερινα Π.

    Πρέπει να καταστεί σαφές πως οι οικονομικοί μετανάστες ΑΝΑΓΚΆΣΤΗΚΑΝ να έρθουν στη χώρα μας κι όχι για να ζουν σαν ΠΟΝΤΙΚΙΑ.

    Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας!!

    Η μόνη μας τύχη είναι πως γεννηθήκαμε στο ημισφαίριο της Γης που δεν λιμοκτονεί!
    Πως τολμάμε να έχουμε τέτοια έπαρση ώστε να επιλέγουμε ποιοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και ποιοι όχι;

    Ως Έλληνες, μέχρι σήμερα καταπατάμε όλα σχεδόν τα άρθρα της Διεθνούς Αμνηστίας όσων αφορά τους μετανάστες στη χώρα μας. Σας παραπέμπω στην αντίστοιχη ιστοσελίδα
    http://www.amnesty.org.gr/aboutai/udhr.htm

    Ντροπή μας που μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει το παραμικρό γι’ αυτούς.

    Και μην έχετε καμία αμφιβολία γυρίζοντας το κεφάλι σας όταν τους βλέπετε ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΊΖΟΝΤΑΙ εξακολουθούν να είναι εκεί και να υποφέρουν.

    Ντροπή και αίσχος το δημοψήφισμα των αχαρακτήριστων…

    Οι εγκληματίες δεν γεννιούνται ΓΙΝΟΝΤΑΙ, και σε όσους “φοβούνται” εχω να πω ότι ΠΙΟ ΠΟΛΎ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΎΝΤΑΙ ΑΥΤ’ΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ παρά τον ενταγμένο νόμιμο μετανάστη!!

    Προσωπικά πιο πολύ με τρομοκρατεί το ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ σε κάποια αρνητικά προς το νομοσχέδιο σχόλια παρά οποιοσδήποτε αλλοδαπός έχω συναντήσει στη ζωή μου.

    Είμαστε ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ κι όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο καλύτερα

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:45 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ,ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ,ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ, ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΕΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:06 | ΚΩΣΤΑΣ Κ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΗΚΟΌΤΗΤΆ
    ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΘΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ
    ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΗΠΑ ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
    ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:45 | Νίκος Λ.

    Είμαι αντίθετος με το υπόψη νομοσχέδιο. Μήπως ΔΕΝ γνωρίζουμε τί σημαίνει ιθαγενής (αυτός δηλαδή που έχει την ιθαγένεια); Μήπως χρειάζονται πολλά λεξικά για να γίνει κατανοητό; Οι πρόγονοί μας (που θα τρίζουν τα κόκκαλά τους)ήταν ηλίθιοι; Μήπως θεωρείτε το ίδιο και για τον αείμνηστο πατέρας σας κύριε Πρωθυπουργέ; Απαιτούμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Δεν μπορούν ΜΟΝΟ οι βουλευτές να αποφασίζουν για ένα τέτοιο όχι απλώς σοβαρότατο θέμα, αλλά καθαρά ένα θέμα που αφορά την ΥΠΑΡΞΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ και των ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:05 | Γιώργος

    Ένα τόσο σοβαρό θέμα χρήζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εάν το νομοσχέδιο αυτό περάσει πολύ φοβάμαι ότι θα μας επιβληθεί ταξιδιωτική βίζα από όλα τα κράτη…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:32 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΟΝΙΟΥ

    Αρχικά θέλω να συγχαρώ την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να θέτει σε δημόσια διαβούλευση σοβαρά πολιτικά θέματα. Η ευκαιρία που δίνεται στον πολίτη να καταθέτει τις γνώμες του αποτελεί έκφραση δημοκρατίας και φέρνει κοντά τον απλό καθημερινό Έλληνα με τους ασκούντες την εξουσία.
    Η αθρόα είσοδος ορδών μεταναστών τα τελευταία είκοσι χρόνια στην χώρα άλλαξε την κοινωνική πραγματικότητα σε πολλά επίπεδα, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό. Μοναδικό ίσως όφελος από την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών στην χώρα μας είναι η ευκαιρία που έχουν ορισμένοι κλάδοι εντάσεως εργασίας για φθηνά εργατικά χέρια, κατά τα άλλα οι μετανάστες και ιδιαίτερα οι αλβανοί μόνο αρνητικές συνέπειες έφεραν με την παρουσία τους εδώ. Οι μετανάστες κλέβουν, βιάζουν, τρομοκρατούν, ληστεύουν, μειώνουν το πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο της χώρας, παίρνουν δουλείες από τους Έλληνες και απειλούν το σύστημα εσωτερικής ασφαλείας. Αρκεί να διαβάσει κάποιος εφημερίδα ή να παρακολουθήσει ειδήσεις και θα επιβεβαιωθεί η άποψη μου. Η πλειοψηφία των εγκλημάτων προκαλείται από μετανάστες κι εάν κάποιος το αμφισβητεί δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στις στατιστικές της αστυνομίας. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός πως μπαίνουν στην χώρα παράνομα και ανεξέλεγκτα χωρίς να απελαύνονται τις πιο πολλές φορές και με αβέβαιη την τιμωρία τους στην περίπτωση που διαπράξουν αδίκημα. Εάν αντίθετα κάποιος Έλληνας στην προσπάθεια του να αμυνθεί βλάψει έναν μετανάστη θα είναι ο αλήτης, ο φασίστας, ο ακροδεξιός και οι δικαστές θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα που προβλέπει ο νόμος.
    Είναι απαράδεκτο να προσφέρει το κράτος υπηρεσίες όπως η περίθαλψη και η εκπαίδευση σε μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα. Π.χ. Ολλανδία Για ποιόν λόγο ο λαθρομετανάστης να καταλαμβάνει κρεβάτι σε νοσοκομείο, νοσοκομείο το οποίο έχει χτιστεί και λειτουργεί με τα φορολογικά έσοδα Ελλήνων? Για ποίον λόγο το μεταναστόπουλο (που δεν μιλάει καλά ελληνικά) να γίνεται τροχοπέδη στην εκπαιδευτική εξέλιξη των δικών μας παιδιών. (Οι καθηγητές μειώνουν τον ρυθμό τη εκπαίδευσης για να μπορούν να τους παρακολουθούν οι ξένοι μαθητές που δεν μιλούν καλά ελληνικά ) για ποίον λόγο τα ελληνόπουλα να ληστεύονται και να τρομοκρατούνται από μεταναστόπουλα συμμαθητές τους?
    Με αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, να χορηγήσει δηλαδή απλόχερα την ελληνική ιθαγένεια σε ,μετανάστες νόμιμους και παράνομους, ανοίγει κερκόπορτα για πολλούς λόγους. Προτού αναπτύξω μερικά επιχειρήματα εναντίον της κυβερνητικής πρότασης θέλω να πω πως ΚΑΚΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΛΗΣ. Εάν γίνει εύκολο το καθεστώς απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες τότε:
    – Οι μετανάστες όχι μόνο θα εκλέγουν αλλά και θα εκλέγονται αφού αργά η γρήγορα κάποιο δικαστήριο θα τους δώσει κι αυτό το δικαίωμα.
    – Θα αλλοιωθεί περισσότερο ο ελληνικός πληθυσμός. Πολυπολιτισμική Ελλάδα θέλουν οι αριστεροί κουλτουριάρηδες όχι ο ελληνικός λαός.
    – Θα εκλεγεί αργά η γρήγορα Αλβανός δήμαρχος σε κάποια περιοχή της Θεσπρωτίας ίσως. (Για UCC και τσάμηδες κάτι θα έχετε ακούσει)
    – Οι μετανάστες θα διεκδικήσουν προσλήψεις στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας, αυτό ας το βάλλουν καλά στο μυαλό τους οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έχουν όνειρο ζωής μια θέση στο δημόσιο.
    – Θα μπορεί εύκολα υπό την καθοδήγηση πρακτόρων να καταρρεύσει το σύστημα εσωτερικής ασφαλείας, βλέπε δεκεμβριανά 2008
    – Θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των εισερχόμενων μεταναστών από χώρες του τρίτου κόσμου καθώς στην Ελλάδα θα νομιμοποιούνται πανεύκολα. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι άθλιοι, αμόρφωτοι, επικίνδυνοι καθώς προέρχονται από προβληματικές χώρες. Υπάρχει Έλληνας που θέλει τέτοιους στην γειτονιά του? Αντέχει η οικονομία περισσότερες ψυχές που αναζητούν εργασία? Φανταστείτε πόσο θα αυξηθεί η εγκληματικότητα.
    – Η ιδιότητα της ελληνικής ιθαγένειας κουβαλάει μαζί της νοήματα, συναισθήματα και υποχρεώσεις που μόνο όποιος γεννήθηκε Έλληνας τα έχει.
    Προσωπικά με καλύπτει το υφιστάμενο καθεστώς απόδοσης ελληνικής υπηκοότητας μετά την πάροδο 10 ΕΤΩΝ παραμονής στην Ελλάδα και των λοιπών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νομοθέτης. ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΟΥΔΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΙΑ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΙ ΕΛΑΒΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
    ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑ.

    Εάν κύριοι κυβερνώντες είστε δημοκράτες τολμήστε και ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.

    Με εκτίμηση

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:09 | Ιωαννης Παπαδοπουλος

    Παρακαλούμε γιά μείωση έως και μή καταβολή παραβόλου που αφορά στις Συζύγους Ελλήνων με παιδιά.
    Επίσης γιά την κτήση ιθαγενειας θα πρέπει ο μετανάστης να έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει την πρωτοβαθμια Εκπαίδευση ωστε να έχει λάβει στοιχειώδη Ελληνικη Παιδεία.
    Ευχαριστώ.-

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:04 | ΞΑΝΘΟΠΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΝΤΩΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:47 | Άκης Γαβριηλίδης

    Έπρεπε να το αναμένουμε ότι, μετά τη δήθεν δήλωση του Κίσινγκερ για το «χτύπημα του ελληνικού πολιτισμού», οι εθνικιστές θα επιστράτευαν και το άλλο μεγάλο ψέμα που έχουν κατασκευάσει, το υποτιθέμενο απόσπασμα του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας».
    Παραθέτω κατωτέρω απόσπασμα από σχετικό κείμενο του μεταφραστή Νίκου Σαραντάκου:

    ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):

    Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

    Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

    Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

    Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

    http://dir.groups.yahoo.com/group/PuppetGreece/message/1878

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:21 | Νίκος Ρούτσης

    Η εγγραφή των Αλβανών σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις στην Ήπειρο θα δημιουργήσει την πολιτική βάση για τη διεκδίκηση της Μεγάλης Αλβανίας, όπως και η εγγραφή των μουσουλμάνων μεταναστών σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις στη Θράκη δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την «Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης»;

    Κάντε Δημοψήφισμα τώρα

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:57 | N. Psalti

    Συμφωνώ απόλυτα με την νομοθετική ρύθμιση που αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα όλων όσοι έγιναν Έλληνες προσφέροντας στους Έλληνες.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΗΣ

    θα ήθελα να επισημάνω ότι η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη συνιστά ύψιστη εκδήλωση της συνέχειας του κρατικής οντότητας του Έθνους και δεν μπορεί να απονέμεται αδιάκριτα σε πρόσωπα που, είτε λόγω της κατάστασής τους (ακούσια) είτε λόγω της βουλήσεώς τους (εκούσια), δεν εξασφαλίζουν ότι είναι ικανά να υπηρετήσουν το Έθνος.

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    ΥΓ: Και να σταματήσει παρακαλώ ο χαρακτηρισμός όσων διαφωνούν ότι είναι ακροδεξιοί και ρατσιστές

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:14 | Θωμάς Γεωργίου

    ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΤΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ,

    ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΤΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ

    »Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΙΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    Η ελβετική νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας

    Η ελβετική νομοθεσία για την απόδοση της ιθαγένειας είναι από τις πλέον συντεταγμένες και προσεγμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτηρίζεται δε από σαφές αυστηρό και οριοθετημένο νομικό πλαίσιο, διαφυλάσσοντας την ευημερία και τον τρόπο ζωής του ελβετικού κράτους. Η Ελβετία ως κράτος διαθέτει ομοσπονδιακό πολιτειακό σύστημα και η απόδοση της ιδιότητας του Ελβετού πολίτη αφορά σε επίπεδο συγκεκριμένης κοινότητας και καντονιού.
    Κατ’ αρχήν σε ομοσπονδιακό επίπεδο πολίτης καθίσταται κάποιος Ελβετός εάν ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    1. Έχει έναν γονέα Ελβετό πολίτη με τη γέννηση του (Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος ήτοι της εθνοφυλετικής καταγωγής (jus sanguinis).
    2. Εάν έχει υιοθετηθεί έως την ηλικία των 18 ετών, έως ότου ενηλικιωθεί, δηλαδή, από Ελβετό πολίτη.
    Η απόδοση της ελβετικής ιθαγένειας δεν συμβαίνει επ’ ουδενί κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι απλώς με την γέννηση κάποιου εντός του ελβετικού κράτους.

    Όσον αφορά στην διαδικασία της πολιτογράφησης, της ένταξης, δηλαδή, αλλοδαπών στην ελβετική κοινωνία, η ελβετική νομοθεσία προβλέπει ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ένας μετανάστης αποκτά το δικαίωμα πολιτογράφησης (Einbürgerung), σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις. Ο ενδιαφερόμενος να πολιτογραφηθεί αλλοδαπός θα πρέπει:
    α. Να είναι επί δώδεκα (12) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Ελβετίας.
    β. Να έχει αφομοιωθεί από πολιτιστικής άποψης, ήτοι θα πρέπει να γνωρίζει τα ελβετικά έθιμα και τις ελβετικές πολιτιστικές παραδόσεις.
    γ. Να τηρεί το νομοθετικό πλαίσιο του ελβετικού κράτους. Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του.
    δ. Να μη θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια του ελβετικού κράτους. Η διάταξη αυτή αφορά κυρίως στους μουσουλμάνους μετανάστες ισλαμιστικών πεποιθήσεων.
    Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επί αίτησης πολιτογράφησης, δεν υφίσταται δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της ως ανωτέρω απορριπτικής απόφασης.
    Οι ανωτέρω (α-δ) προϋποθέσεις ισχύουν για την κατ’ αρχήν αποδοχή της αίτησης πολιτογράφησης του αλλοδαπού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Κατόπιν ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός λαμβάνει την άδεια να αιτηθεί πολιτογράφησης στο επίπεδο του καντονιού και της κοινότητας. Τα επιμέρους καντόνια του ελβετικού κράτους διαθέτουν ιδιαίτερη νομοθεσία για την διαδικασία πολιτογράφησης. Οι προϋποθέσεις ποικίλουν και το χρονικό διάστημα μόνιμης και νόμιμης διαβίωσης σε κάποιο καντόνι ποικίλλει από τα δύο (2) έως και τα δώδεκα (12) έτη. Το αυτό ισχύει και για τις κοινότητες του ελβετικού κράτους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:08 | Stilian

    Epeitelous erxete i ora…na poume kai emeis thn gnomi mas .. me ton Psifo mas.
    7- Xronia paranomos 1991-1998
    12-Xronia nomimos 1998-2010
    2000 ENSIMA BAREA (IKA)
    San emena einai xiliadhes aloi pou perimenoune epitelous na estanomaste opos >>> (O POU ZEIS… EINAI PATRIS)
    Tha eitane KALITERO (Kata thn apospsi moy) na apoktoune thn Eithagenia
    os exeis.!

    1- AYTOMATI Ithagenia se OLOUS tous metanastes pou exoune seimplirosi 10 xronia nomima. (mporoun na to apodhiksoun apo tous forologikes dhiloseis..IKA..Piniko mitro..ktlp (XOREIS TON PARAVOLO TON 1000 EURO)

    2- Ithagenia se olous tous metanastes pou zoyne kai ergazounde nomima thn Ellada gia 5 xronia

    3- Ithagenia sta paidia ton metanaston pou genithikane sthin Ellada..anexartitos apo tous goneis ( ME h XOREIS Adeia Diamoneis)

    EIRTHE H ORA NA AKOUSTEI KAI H DIKI MAS H FONI..(EFXARISTOUME ELLADA)
    Me olo Moy to Sevazmo ..apo (Albanos Metanasteis)

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:33 | ideas4u.net

    Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν τελικά οι μετανάστες ωφελούν ή βλάπτουν μία χώρα…

    Η απάντηση είναι πως αν η χώρα ξέρει να τους υποδεχθεί, τότε θα έχει μόνο οφέλη από αυτούς!

    Δηλαδή, αν έρθει ένας μετανάστης και βρει σπίτι και εργασία, δεν έχει λόγο να κλέψει για να ζήσει. Αντίθετα αν είναι εξαθλιωμένος, πεινασμένος και βρεγμένος σε κάποιο παγκάκι, είναι λογικό ότι θα μπει μέσα στο σπίτι μας για να ζεσταθεί!

    Άρα η εγκληματικότητα των μεταναστών, εξαρτάται από την ετοιμότητα της χώρας να τους υποδεχθεί.

    Αν μπορεί να τους στηρίξει, τότε και περισσότερη εργασία θα υπάρχει σε αυτή τη χώρα και περισσότερη κατανάλωση προϊόντων και περισσότερες εισφορές θα μπουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Αν η χώρα υποδοχής τους δώσει παιδεία και τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο, τότε δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τη συμπεριφορά τους. Αν η παιδεία της χώρας καταφέρει να τους ενσωματώσει στο κοινωνικό σύνολο, τότε η κοινωνία θα λειτουργεί εύρυθμα.

    Εξάλλου οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι Έλληνας είναι αυτός που έχει την ελληνική παιδεία και προφανώς αυτός που αγαπά την Ελλάδα. Πουθενά δεν αναφέρουν ότι Έλληνας είναι αυτός που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

    Εξάλλου έχω μια ερώτηση: σκεφτείτε έναν μετανάστη που ήρθε στην Ελλάδα, πήρε την ελληνική παιδεία και αγαπά την Ελλάδα και τη νιώθει πατρίδα του και προσφέρει στον τόπο αυτό. Σκεφτείτε τώρα έναν που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς, γίνεται δήμαρχος και κλέβει από τα χρήματα των πολιτών δέκα εκατομμύρια ευρώ! Και σας ρωτώ: ποιος είναι περισσότερο Έλληνας; Ποιος προσφέρει περισσότερο στην Ελλάδα;

    Η δική μου απάντηση είναι πως αυτή η χώρα έχει χορτάσει από εφιάλτες! Είναι καιρός να χαρακτηρίζουμε Έλληνα αυτόν που προσφέρει στη χώρα αυτή και όχι αυτόν που γεννήθηκε σε αυτή! Η ελληνικότητα του ατόμου να εξαρτάται μόνο από την προσφορά του στη χώρα και να μην είναι κληρονομικό δικαίωμα, όπως είναι οι τίτλοι των βασιλιάδων και των ευγενών που μείωσαν τη δημοκρατία.

    Επομένως ο κίνδυνος σε μια κοινωνία έρχεται από τις κοινωνικές ομάδες που είναι περιθωριοποιημένες. Αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι οι τσιγγάνοι, μπορεί να είναι οι αλλόθρησκοι Έλληνες πολίτες. Από εκεί υπάρχει κίνδυνος και να εκδηλωθούν αποσχιστικές τάσεις αλλά και παραβατικές τάσεις.

    Δηλαδή αν συμπεριφερόμαστε ως κοινωνία άσχημα στους μουσουλμάνους υπηκόους και τους κρατάμε περιθωριοποιημένους, δίνουμε την ευκαιρία σε μία ξένη χώρα να τους προσεγγίσει, να τους κάνει να αισθανθούν ότι ανήκουν εκεί και έτσι να εκδηλώσουν αποσχιστικές τάσεις.

    Όσο πιο διαφορετικός είναι ένας πληθυσμός, τόσο πιο στενά πρέπει να τον αγκαλιάζει η κοινωνία!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | Γιάννης Παπαγιάννης

    Καλήσπερα σας.Είμαι μόλις 17,5 χρονών αλλά βάση νόμου επειδή αυτό το καλοκαίρι γίνομαι ενήλικας έχω δικαίωμα ψήφου από πρώτη Ιανουαρίου αυτού του χρόνου,όπως πολλοί από σας πιθανώς θα γνωρίζετε.Συνεπώς πλέον ανήκω στην πολιτικά ενεργή μάζα του πληθυσμού.

    Κρίνω σωστό πως αφού διάβασα τα τελευταία σχόλια των συμπατριωτών μου και μη,να τοποθετηθώ επί του θέματος.

    Κατά την ταπινή μου άποψη μου λοιπόν κάνουμε λόγο για μια Ελλάδα η οποία δεν θυμίζει τις παλιές εικόνες αίγλης και δόξας του παρελθόντος.Για μια Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από κρίση ηθικών αξιών,ακόμα και από τους ίδιους τους κυβερνούντες,μια χώρα που δεν είναι ικανή επί δεκαετίες να υπερασπιστεί τον εαυτό της(βλ σκοπιανό).Για ένα κράτος όπου οι πολιτικοί του ιθύνοντες όπως καθημερινά αποδεικνύεται αδιαφορούν για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λαό(δεν καταλαβαίνω τον λόγο,όμως ντρέπομαι που το λέω αποκλειστική έννοια αποτελεί η κριτική των υπόλοιπων πολιτικών αντιπάλων,αποκλείνοντας με αυτό το τρόπο από το μοναδικό σκοπό ενός πολιτικού ταγού που δεν είναι άλλος παρά να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού μας).Για μια Ελλάδα που »τρώει» τα παιδιά της.Μιλάμε για την ίδια χώρα που δεν χρειάζεται να είσαι υπεύθυνος και αξιόλογος στις υποχρεώσεις σου,αλλά αρκεί να έχεις μια πολιτική γνωριμία,ώστε να πετύχεις πλήρως την βιοσημότητα σου.Για μια Ελλάδα τέλος πάντων που άλλα όνειρα έιχα για αυτήν όταν γεννήθηκα και κάθε μέρα σκύβω και θλίβομαι για αυτά που συμβαίνουν.

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το μεταναστευτικό.Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου δεν είμαι υπέρ ακροδεξιών αντιλήψεων,αλλά διακατέχομαι από πατριωτικό φρόνημα.Είναι πραγματικά θλιβερό και καθημερινά γίνεται αντικείμενο συζήτησης του κύκλου μου το θέμα της λαθρομετανάστευσης.Δεν είμαι κακοποιός και ούτε μισώ τον συνάνθρωπο,όμως η καταδυνάστευση τους έθνους μου δεν έχει τελειωμό.Γιατί πρέπει στην ίδια μου την χώρα να κατακλίζομαι από αλλοδαπούς και να φαίνομαι πολλές φορές ξένος στην μάζα τους;Δεν φτάνει πια; Δεν έχουν ανασάνει οι γειτονικοί λαοι;Οι μετανάστες στην Ελλάδα αγγίζουν το 20% για να μην πω ότι υπάρχει και η πιθανότητα να το ξεπαιρνούν.Θα μου πείτε μα μιλάμε για το 2010 και ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα(παγκοσμιοποίηση κλπ).Θα συμφωνήσω αλλά μέχρι πότε; Θα φτάσουμε στο σημείο να δημιουργηθεί κράτος εν κράτη αλλοδαπών με γκέτο όπως έχουν και στο εξωτερικό.Είναι άραγε αυτό που φαντάζονταν και ονειρεύονταν οι πρόγονοι μας όταν πολέμησαν για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδος μας πριν από λίγα χρόνια;

    Θα πω κάτι τελευταίο και μακάρι να »ηχήσει» στα αυτιά πολλών προοδευτικών,μοντερνιστών,»ευρωπαίων»: Πρέπει τουλάχιστον να δείξουμε σεβασμό στο γεγονός ότι κάποιοι που πλέον μπορεί να θεωρούνται και ανόητοι πριν από κάποια χρόνια,άφησαν τις οικογένειες τους,παράτησαν τα σπίτια τους και πήγαν να υπερασπιστούν αυτό που λέγεται πατρίδα,αυτό που λέγεται έθνος και σήκωσαν ψηλά το ΕΘΝΟΣΗΜΟ μας.Ως προς αυτούς τους τιμημένους λοιπόν δεν μπορούμε πια να αδιαφορούμε σε ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως αυτό

    Ε ΛΟΙΠΟΝ ΝΑΙ!! ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:02 | mars

    Θα ήθελα να υποβάλλω μερικά απλά ερωτήματα και θέσεις:
    1) Γιατί άραγε τόση βιασύνη, εν μέσω δεινής κρίσης, για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς τη δομή της ελληνικής κοινωνίας τους επόμενους αιώνες; Για πάρα πολλά νομοσχέδια μικρότερης σημασίας ακούμε εδώ και δεκαετίες να ξεκινάει <> και να κρατάει μήνες ολόκληρους μέχρι να καταρτιστεί το νομοσχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση είναι όλα τόσο απλά που με λίγες μέρες διαβούλευση στο διαδίκτυο θα το στείλετε για ψήφιση;
    2) Έχει γίνει μήπως καμία μελέτη που να δείχνει, αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο , πόσοι αλλοδαποί αναμένεται να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τις επόμενες δεκαετίες και (λαμβανομένης υπ ‘όψη της υπογεννητικότητας των Ελλήνων) τι ποσοστό θα καταλαμβάνουν στην ελληνική κοινωνία; Αν δεν έχει γίνει δεν κρίνετε απαραίτητο να γίνει πριν το κάνετε νόμο του κράτους και αν έχει γίνει παρόμοια έρευνα δε δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα;
    3) Όταν τέθηκε το ζήτημα του ευρωσυντάγματος επί κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία παρεπιπτόντως τότε είχε και εκείνη νωπή λαϊκή εντολή, ο τότε αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης είχε ζητήσει δημοψήφισμα λέγοντας μάλιστα ότι το δημοψήφισμα είναι μορφή δημοκρατικής αντίστασης και θεσμικής διαμαρτυρίας.Άλλαξε κάτι από τότε; Το ευρωσύνταγμα είναι σημαντικότερο ζήτημα από τη δομή της ελληνικής κοινωνίας; Περιμένουμε να είστε συνεπείς στην άποψη περί δημοψηφίσματος και τώρα που σας κάναμε κυβέρνηση.
    4) Προεκλογικά μας είχατε πει για μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση και τώρα δεν εξαιρείτε από το νομοσχέδιο τους μετανάστες οι οποίοι στο παρελθόν ήρθαν παράνομα και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν μαζικά με διάφορους νόμους. Δηλαδή έρχεται κάποιος στη χώρα μας παράνομα, μη σεβόμενος τους νόμους και τους θεσμούς της, στη πορεία η Ελλάδα κάνει τα στραβά μάτια και δεν τον απελαύνει, αλλά τον κάνει νόμιμο μετανάστη……..ε πάει πολύ να γίνει και Έλληνας πολίτης στο τέλος. Για να μας ενημερώνατε σωστά προεκλογικά θα ήταν σωστό να λέγατε ότι θα δείξετε πλήρη ανοχή και θα τα δώσετε όλα σε όσους ήταν λαθρομετανάστες στο παρελθόν, αλλά από εδώ και στο εξής …..θα δείξετε μηδενική ανοχή. Αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο η Ελλάδα θα γίνει αποδεδειγμένα …… ο ελκυστικότερος προορισμός για υποψήφιους λαθρομετανάστες…….. η χώρα που κάποια στιγμή θα τους νομιμοποιήσει και που ξέρεις…..ίσως στο τέλος τους δώσει και ιθαγένεια.
    5) Έως τώρα όσοι αλλοδαποί παντρεύονταν Έλληνα πολίτη είχαν απλώς ευνοϊκή μεταχείριση στο θέμα της παραμονής τους, και γι ‘α αυτό είχαμε πολλούς εικονικούς γάμους. Τώρα που στη τριετία θα παίρνουν ιθαγένεια φαντάζεστε τι θα γίνει; Ποια η ασφαλιστική δικλείδα σε αυτή τη παράμετρο;
    6) Προεκλογικά μας είχατε πει ότι θα γινόμασταν Δανία του Νότου. Τώρα φέρνετε ένα νομοσχέδιο που σε σχέση με τη νομοθεσία της Δανίας διαφέρει όσο η μέρα από τη νύχτα.
    7) Δε λέω, επ΄ουδενί, να μη χορηγείται σε κανένα αλλοδαπό η ιθαγένεια. Για παράδειγμα όσοι ήταν νόμιμοι από τη πρώτη μέρα στην Ελλάδα, να μπορούν να πολιτογραφούνται με ευνοϊκότερους όρους από ότι σήμερα (π.χ. αντί για 10 χρόνια στη 12ετία να μπορούν με 8 στη 10ετία) και τα τέκνα αυτών, που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα, να μπορούν να πολιτογραφούνται στα 18 μετά από 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ή με εξέταση στην ελληνική γλώσσα και εφόσον απαρνηθούν την ιθαγένεια των γονίων τους (κάτι…..λέγαμε για Δανία….).Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί και στους συμπατριώτες μας ομογενείς από Β. Ήπειρο κλπ.. Η Ελλάδα πρέπει να ανταμείψει τον νόμιμο (εξ’ αρχής) μετανάστη, αυτόν που τη σεβάστηκε και δεν ήρθε απρόσκλητος από το παράθυρο.
    8) Γιατί τέτοια σπουδή για να ψηφίσουν στις δημοτικές οι μετανάστες….όταν οι ομογενείς δε ψηφίζουν….ακόμη στις εθνικές εκλογές; Ακόμη και αν το ξεχάσουμε αυτό….για λόγους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος θα έπρεπε να εξαιρεθεί η αμέσως επόμενη εκλογική μάχη.
    9) Από πού και ως που όσοι διαφωνούν στη διαβούλευση με το νομοσχέδιο (δηλαδή το 75% των συμμετοχόντων ), είναι για κάποιους ξενοφοβικοί , ακροδεξιοί και κινούνται συντονισμένα; Αν, όποτε η συνισταμένη των απόψεων εδώ μέσα αντιτίθεται σε ένα νομοσχέδιο, έχουμε τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς….ποιο το νόημα της πραγματικά αξιέπαινης και καινοτόμας προσπάθειας της κυβέρνησης να διαβουλεύεται διαδικτυακά με τους πολίτες;

    Αφουγκραστείτε το λαϊκό αίσθημα και αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αλλάξτε το ριζικά. Σε διαφορετική περίπτωση γίνετε η πρώτη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που θα προσφύγει για ένα άκρως σημαντικό ζήτημα στον κυρίαρχο ελληνικό λαό για να αποφασίσει….και να είστε σίγουροι ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ελληνικός λαός δε θα το ξεχάσει και η ιστορία θα σας δικαιώσει.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:26 | giorgos

    kurie prothypourge
    tolmiste na prochorisete epi telous stin psiphisi tou schetikou nomou.
    Prepei epitelous kai i Ellada na dechtei ta autonoita pou ischioun se oles tis dimokratikes chores kai na stamatisei o strouthokamilismos kai o phobos gia mia monterna poliethniki koinonia pou idi einai i Ellada tolmiste parkalo

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:16 | Γρηγόρης

    Αυτή η χώρα για να αποκτήσει τη μορφή που βλέπομε σήμερα χρειάστηκε να σκοτωθεί ο θείος μου στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο να πάει ο πατέρας μου 34 μήνες στο στρατό να πάω εγώ 22 μήνες στο στρατό. Χρειάστηκαν λοιπών οι θυσίες πολλών Ελλήνων για να είμαστε μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική. Και για να γίνουν όλοι αυτοί οι δρόμοι τα σχολεία τα νοσοκομεία πλήρωσαν φόρους ο παππούς μου ο πατέρας μου και εγώ. Αυτή η Ελλάδα λοιπόν ανήκει σε αυτούς που την έφτιαξαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για αυτήν. Οι πατεράδες όλων αυτών των αλλοδαπών σε άλλες χώρες πλήρωναν φόρους και σε άλλες χώρες πιθανών να πολέμησαν, όχι για την Ελλάδα.

    Και δεν πρέπει να έχομε ως πρότυπο μας τις ΗΠΑ που δίδουν ιθαγένεια σε αλλοδαπούς, διότι αυτοί δεν έχουν μία φυλή ανθρώπων όπως είμαστε εμείς, αλλά είναι ένα μίγμα από ανομοιογενές φυλές, όπου η κάθε μία έχει τη δική της κουλτούρα, και πολλές φορές το δικό της γκέτο, και έτσι όταν δίδουν την ιθαγένεια σε κάποιους δεν αλλάζει η ομοιογένειά της.

    Πριν μερικά χρόνια είχα μία φίλη Νορβηγέζα που κατοικούσε στο Όσλο της Νορβηγίας και με φιλοξένησε για μερικές μέρες. Εκεί έχουν δώσει πολιτικό άσυλο σε πολλούς μετανάστες. Οι μετανάστες εκεί λοιπόν, κάνουν παιδιά και παίρνουν χρήματα από το κράτος, κατοικούν σε συνοικίες όπου είναι γκέτο μεταναστών και δεν θέλουν να μάθουν ούτε την γλώσσα αλλά ούτε κάνουν και καμιά προσπάθεια να εντακτούν στην κοινωνία. Και όπως είναι φυσικό οι Νορβηγοί πολίτες αυτό δεν το βλέπουν με καλό μάτι.

    Όλοι αυτοί οι μετανάστες που μας έχουν έρθει εδώ προέρχονται από χώρες όπου και τεχνολογικά αλλά και πολιτισμικά είναι χειρότερες από την Ελλάδα και συνήθως είναι από τα χωριά των χωρών τους. Αν ήταν πετυχημένοι στις χώρες τους, δε θα ερχόταν στην Ελλάδα. Κουβαλούν μια κουλτούρα και μια νοοτροπία δηλαδή που δεν ταιριάζει με την δική μας. Πηγαίνουν και κάθονται στα πάρκα και στις πλατείες που έχουν φτιαχτεί με τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων, πίνουν μπύρες σπάνε τα μπουκάλια, ουρούν όπου βρουν μαλώνουν αναμεταξύ τους, αν πάει καμιά γυναίκα το παιδάκι της να παίξει, την κοιτούν με χυδαίο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν πλέον Έλληνες στα πάρκα παρά μόνο αλλοδαποί και περιθωριακά άτομα. Για αυτό θα πρέπει να φτιαχτούν και νόμοι που να λένε απαγορεύεται να καταναλώνεται οινοπνευματώδη ποτά σε δημόσιους χώρους, απαγορεύεται να ουρείτε σε δημόσιους χώρους, πράγματα που για εμάς είναι αυτονόητα σε αυτούς πρέπει να τους τα επιβάλομε. Και αυτά βέβαια είναι πταίσματα μπροστά στις συνεχείς μικροκλοπές που κάνουν και στους βιασμούς.

    Και όλοι αυτοί που βγαίνουν στα ΜΜΕ και τους υπερασπίζονται είναι άνθρωποι που μένουν σε ακριβές συνοικίες, και σε αυτές τις συνοικίες δεν κατοικούν μετανάστες γι αυτό και δεν ξέρουν πως συμπεριφέρονται αυτοί.

    Βέβαια χρειάζεται η Ελλάδα τους μετανάστες διότι ασκούν επαγγέλματα που δεν ασκούν πλέον με ευχαρίστηση έλληνες, αλλά τώρα είναι πολλοί και θα πρέπει να φύγουν αρκετοί. Και στο μέλλων θα πρέπει να δίδεται μια πενταετή βίζα σε όσους μετανάστες θέλουν να εργαστούν, και έπειτα να φεύγουν και να έρχονται άλλοι, έτσι ώστε και το βιοτικό επίπεδο και άλλων μεταναστών να βελτιώνεται αλλά και να μην αποκτούν απαιτήσεις στην Ελλάδα. Και να επιλεγούν χώρες κύριος από την αφρικανική όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευγενικοί και συνεσταλμένοι και όχι από τις χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης και τα Βαλκάνια που έχουν εγκληματική φύση.

    Και δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και οι αρχαίοι έλληνες στο χρυσό αιώνα του Περικλή, που είχαν αναπτύξει ένα εξαιρετικό πολιτισμό, θεωρούσαν όποιον δεν ήταν έλληνας, δεν έχει δηλαδή το επίπεδο το δικό τους, βάρβαρο.

    Κλείνοντας θέλω να πω ότι, αν τους δοθεί η ελληνική ιθαγένεια τότε θα γίνουν χειρότεροι, και κάθε φορά που θα κάνουν μια αξιόποινη πράξη θα πρέπει να θεωρείτε τους εαυτούς σας όλοι εσείς που θα ψηφίσετε τον νόμο συνυπεύθυνους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | Διηνέκης Ποντικός

    Η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει γιατί οι προτάσεις της κάνουν την απόδοση Ελληνικής ιθαγένειας ευκολότερη απ’ ότι στην Δανία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία και Ιαπωνία.

    Να μας εξηγήσει σε ποια χώρα της Ευρώπης οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού κατοχυρώνουν δικαίωμα στην ιθαγένεια. Γιατί παραπληροφορούν τους Έλληνες πολίτες πως η «ημετέρα παιδεία» είναι βάση πολιτογράφησης.

    Να μας εξηγήσει γιατί η Δανία έκανε 7 δημοψηφίσματα από το 1974 ενώ η Ελλάδα 1.

    Γιατί η Ιρλανδία και η Ελβετία έκαναν δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο δικό τους δίκαιο ιθαγένειας ενώ εμείς όχι.

    Γιατί το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να γίνονται δημοψηφίσματα για σημαντικά κοινωνικά θέματα με πρωτοβουλία του λαού ενώ τώρα τα αρνείται.

    Γιατί ο Πρωθυπουργός λέει πως όλα τα κόμματα μπορούν να διεκδικήσουν τις ψήφους των μεταναστών, αλλά αποκρύπτει πως οι μετανάστες και ιδιαίτερα οι μη δυτικοί ψηφίζουν Αριστερά σε όλη την Ευρώπη.

    Γιατί το νομοσχέδιό του δίνει ιθαγένεια σε παιδιά που γεννήθηκαν και έζησαν μόνο μια βδομάδα στην Ελλάδα και εγείρει θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης για την πολιτογράφηση των ενηλίκων, αυτοπεριορίζοντας την διακριτική μας ευχέρεια να επιλέγουμε τους κατάλληλους ως κράτος.

    Γιατί δεν είναι καν δίκαιο στους μετανάστες αλλά προτιμάει ένα βρέφος που έζησε στην Ελλάδα μια μέρα από έναν νέο που έζησε μια δεκαετία.

    Γιατί το νομοσχέδιό του διευκολύνει τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών και δίνει κίνητρο στην γεννητικότητά τους και την λαθραία είσοδο εγγύων γυναικών και μικρών παιδιών στην επικράτεια.

    Γιατί κατηγορεί όσους αντιτίθενται ως ξενοφοβικούς και ακραίους ενώ σύμφωνα με εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας έβαλε τα κομματικά του μέλη να ισορροπήσουν τις αρνητικές εντυπώσης της διαβούλευσης.

    Γιατί το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την πολιτική του από το 1996 που σκεφτόταν να δώσει ιθαγένεια σε ανθρώπους που ζούσαν στην Ελλάδα «20 και 30 χρόνια» στο να τη δίνει σε ανθρώπους που ζήσαν «5 στα τελευταία 10»

    Γιατί προχώρησε σε παραπλανητικές διευκρινίσεις απέναντι στην αντίδραση των πολιτών.

    Όσοι συμπολίτες θέλετε να μάθετε την αλήθεια για το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ και τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του, διαβάστε τις 33 κοφτές μου απαντήσεις σε αυτό. Κι αν θέλετε απαντήστε στις απαντήσεις μου. Αυτό είναι ο διάλογος.

    Αν πιστεύετε πως έχετε το λαό μαζί σας προχωρήστε σε δημοψήφισμα με τις δημοτικές εκλογές. Ούτε χρήματα θα κοστίσει, θα είναι συνεπές προς τις εξαγγελίες σας για δημοψηφίσματα, και θα διώξει κάθε σκιά πως προχωράτε σε βαθιά τομή στην ζωή της Χώρας και του Έθνους χωρίς την συναίνεση των πολιτών.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:36 | Σωκράτης Κουρσούμης

    Θα ήθελα να σημειώσω ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί δικαίωση χιλιάδων ανδρώπων που μαθήτευσαν σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έγιναν δηλαδή «μέτοχοι της ημετέρας – άθλιας κατά τα λοιπά – παιδείας», κατά την ισοκρατική ρήση που οι υπερπατριώτες πολέμιοι της λύσης επιδεικτικά αγνοούν.
    Το αν οι μετανάστες που πρόκειται να νομιμοποιηθούν ήρθαν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα δεν αποτελεί επιχείρημα για τη μη νομιμοποίησή τους. Ας ανατρέξει κάποιος στις εφημερίδες των αρχών του 20ου αιώνα, τότε που οι έλληνες κρέμονταν σαν τσαμπιά από τα πλοία που αναχωρούσαν από την Πάτρα για την Αμέρικα…
    Όσο για την καθαρότητα της ελληνικής φυλής και τον αφελληνισμό που θα επέλθει, ας θυμηθούν οι θερμοκέφαλοι συμπατριώτες μας ότι πριν την έλευση των προσφύγων το 1922, πολλοί εκ των οποίων ήταν τουρκόφωνοι ενώ όλοι για κάποιους τουρκόσποροι, πόσοι λατινόφωνοι Βλάχοι, αλβανόφωνοι Αρβανίτες, Εβραίοι, σλαβόφωνοι του Ταϋγέτου, σλαβόφωνοι της Μακεδονίας – υπάρχουν και σήμερα στην Αριδαία, στις Σέρρες, στη Φλώρινα, στο Κιλκίς – αποτελούσαν μέρος του καθαρού ελληνικού πληθυσμού. Για να μην ξεχνάμε τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της θράκης, της Ρόδου και της Κω, τους Πομάκους, τους Ρομά, τους Εβραίους που απέμειναν και τόσους τόσους άλλους «ξένους» που γεννήθηκαν ή ήλθαν στον τόπο μάς. Να θυμίσω επίσης ότι οι σημερινοί «καθαροί» Έλληνες είναι απόγονοι εκτός των Αρχαίων που διατυμπανίζουν οι υπερπατριώτες και όσων εγκαταστάθηκαν για αιώνες στην ελληνική χερσόνησο, όπως των Ρωμαίων, των Φράγκων, των Τούρκων, των Σλάβων, των Βενετσιάνων, των Γενοβέζων, των Γαλατών, των Αβάρων, των Αλβανών (που εγκαταστάθηκαν από το Βυζάντιο σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά μετά τις σφαγές του Μπαρμπαρόσσα) και τόσων μα τόσων άλλων «ξένων» που πλημμύρισαν τον τόπο μας για αιώνες, υιοθέτησαν την ελληνική κοινή του Βυζαντίου και βαφτίστηκαν ορθόδοξοι (όχι όλοι). Μια ματιά να ρήξει κανείς στα επώνυμά μας, αλλά και σε παλαιά επώνυμα που επιμελώς εξελληνίστηκαν, αλλά και στα παλαιά τοπωνύμια που εξελληνίστηκαν από τον Μεταξά και τη Χούντα θα διαπιστώσει πόσο «καθαροί» Έλληνες είμαστε.
    Επιτέλους οι κυβερνώντες με την ψήφο του ελληνικού λαού αποδεικνύονται άξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών που τους ψήφισαν, αλλά και τόσων άλλων που στηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και σε όσους κάνουν λόγο για δημοψήφισμα ας αθροίσουν απλά τα ποσοστά των κομμάτων που θα ταχθούν υπέρ της ρύθμισης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ)για να δουν το μελλοντικό αποτέλεσμα της πρόσασής τους.

    Κύριε Ραγκούση σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο σας να αποδώσετε δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν πατρίδα και αγάπησαν τη χώρα μας ίσως περισσότερο και από τους «νόμιμους» πολίτες τους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:26 | δεσποτίδου αγγέλα

    Επιτέλους κάποιος που σκέφτεται σοβαρά τα δικαιώματα των μεταναστών. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα αυτό το νομοσχέδιο

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | Γιώργος

    Καλησπέρα! Είμαι ο Γιώργος και είμαι από Θεσ/νίκη.

    Διαφωνώ να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που ήρθαν στην Ελλάδα ακόμα και 10 χρόνια πριν (για τους νόμιμους). Όσο γι’ αυτούς που ήρθαν παράνομα που όπως είπε ένας άλλος χρήστης το 2008 ήταν 200.000 και αυξάνονταν και όταν ήταν να φύγουν δεν τους δεχόντουσαν τα άλλα κράτη. Θα πρέπει να γυρίσει ο καθένας στη χώρα του, διότι δεν γίνεται να παραμένουν στην Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή δεν τους δέχονται οι χώρες τους. Δεν πρέπει να τους δοθεί άλλη επιλογή. Επίσης στην Κομοτινή για παράδειγμα υπάρχει τουρκική τράπεζα η οποία δίνει μεγάλα ποσά στους Τούρκους για να αγοράσουν γη και μαγαζιά, πράγμα που σημαίνει ότι σε 5-10 χρόνια θα υποχρεόνονται οι Έλληνες να αγοράζουν γη και καταστήματα από τους Τούρκους.
    Κατά την γνώμη μου την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να αποκτούν άτομα τα οποία έστω ο ένας εκ των δύο γονιών (εννοείτε και των δύο αν είναι) να είναι Έλληνες. Μόνο και μόνο τότε, γιατί σε άτομα που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι Έλληνες τότε μόνο υπάρχουν ελληνικές ρίζες!