Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | ETHEROVAMON

    Εγώ θα απαντήσω με το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος των Έλλήνων
    και όποιος καταλαβαίνει ας πράξει τα δεόντα.
    Ολοι είμαστε υπόλογοι έναντι του παρακάτω άρθρου:

    Άρθρο 120

    Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.

    2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

    3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

    4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | Ευαγγελος

    Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση: Αν εγώ υποτιθέσθω, πάω στην Κίνα, θα γίνω Κινέζος με ένα χαρτάκι της Κινεζικής Κυβέρνησης που θα το πιστοποιεί..? Για να μην παραφρονήσουμε εθνικώς.
    Περαιτέρω. Έχουμε αντιληφθεί ότι χορήγηση ιθαγένειας θα σημάνει
    Α)Ότι οι εν λόγω αλλοδαποί θα μπορούν απρόσκοπτα να μετέχουν στη διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι?
    Ότι κάποια στιγμή θα μπορούν να ιδρύσουν λ.χ. ισλαμικό κόμμα,και θα εκλέγουν δικούς τους βουλευτές?
    Ότι οι υπουργοί μπορεί να είναι Αλβανοί, πακιστανοί,Βούλγαροι, ή ο,τι άλλο? Φαντάζεστε Υπουργό Άμυνας Αλβανικής καταγωγής..?
    Ότι θα καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις στον Δημόσιο Τομέα? Να γίνονται λ.χ. Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων? Με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό?
    Ότι επί των δαπανών για την Άμυνα π.χ. ή τη διδακτική ύλη στα σχολεία, θα έχουν λόγο και δικαίωμα ψήφου οι εκλεχθησόμενοι αλλογενείς βουλευτές?
    Ότι θα μπορούν να εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές και να ακολουθούν καριέρα Αξιωματικού? Φανταζόμαστε Αλβανό Ίκαρο?? Ή Πακιστανό Αξιωματικό στη θράκη? Ή Βούλγαρο στην ΕΥΠ?
    Είμαι κατά της συγκεκριμένης μεθοδεύσεως (γιατί περί αυτού πρόκειται).
    Για τη θετική στάση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικώς εκπροσωπούμενων δυνάμεων του τόπου , δεν απορώ καθόλου.Αναρωτιέμαι όμως, που είναι η πνευματική ηγεσία του τόπου? Πού είναι η Ακαδημία Αθηνών? Να αναφερθούν στους κινδύνους που περικλείει η υιοθέτηση τέτοιων κεφαλαιωδών για τον Ελληνισμό επιλογών? Τόση εξαχρείωση πια?
    Αλήθεια, γιατί τόσος φόβος και επιφυλακτικότητα για ενδεχόμενο δημοψήφισμα επί του εν λόγω ζητήματος?
    Έτσι σκοπεύει η Κυβέρνηση να ενισχύσειτους θεσμούς της άμεσης Δημοκρατίας?
    Καταληκτικά, μία ρητορική ερώτηση.
    Αν ζούσε ο Ανδρεάς Παπανδρέου και αναλάμβανε την κυβέρνηση υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, θα αποτολμούσε την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου? Ας αναλογιστεί ο Γεώργιος Παπανδρέου τις παρακαταθήκες του πατέρα του στα θέματα μέγιστης εθνικής σημασίας. Ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτόν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:58 | Soula

    Όσο παράνομος είναι κάποιος, τόσο πιο μικρό είναι το μεροκάματο που παίρνει και φυσικά μικρότερο κόστος στον κάθε μικρό ή μεγάλο εργοδότη.Κάποιες φορές δεν τους πληρώνουν καθόλου απειλώντας τους με κατάδοση στις αρχές για απέλαση, που το πραγματοποιούν κιόλας.
    Οι παράνομοι μετανάστες κάνουν τις δουλειές, φυσικά που η δική μας «ανώτερη καταγωγή» αρνείται να κάνει. Αυτοί δουλεύουν στα χωράφια, καθαρίζουν τα σπίτια μας, μένουν με τους ηλικιωμένους γονείς μας κ.λ.π., χωρίς ωράριο, ΙΚΑ, δικαίωμα στην Υγεία, δικαίωμα στην Εκπαίδευση των παιδιών τους.
    Οι μετανάστες αναγκάστηκαν στη μεταναστευση για τον ίδιο λόγο, που αναγκάστηκαν και οι Έλληνες μετανάστες προηγούμενες δεκαετίες.
    Η φτώχεια, η πείνα, ο πόλεμος στις χώρες τους πολλές φορές, το όνειρο για μια καλύτερη ζωή τους έφερε εδώ.
    Η φτώχεια, η πείνα, ο πόλεμος στις χώρες τους δεν είναι δικιά τους επιλογή. Είναι επιλογές τις «πολιτισμένης» Ευρώπης και Αμερικής (ΝΑΤΟ) για τη καταλήστευση του εθνικού τους πλούτου. Είμαστε συνυπεύθυνοι για ότι τους συμβαίνει. Μη κάνουμε, πως δεν καταλαβαίνουμε.
    Όσοι αρνούνται τη νομιμοποίησής τους, προβάλλοντας αχαρακτήριστα «επιχειρήματα», θέλουν το καθεστός παρανομίας των μεταναστών μόνο και μόνο για να κερδοσκοπούν σε βάρος τους.
    -Είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ονειρεύεται.
    -Οι μετανάστες είναι άνθρωποι, δεν είναι φαντάσματα!
    -Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:45 | Λάκης Κλαπας

    Θα υπενθυμήσω ότι η κίνηση για απόκτηση ιθαγένειας με βρίσκει εξαιρετικά σύμφωνο, μια και δεν μπορώ να αντιδράσω διαφορετικά, εφ’όσον η κυβέρνηση , δεν κάνει Δημοψήφισμα , για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Φαίνεται «οι δεσμύσεις» που έχουμε αναλάβει, είναι ισχυρότερες της δημοκρατικής διαδικασίας ενός δημοψηφίσματος!!! Πάντως εγώ βλεπω τα εξής αισιόδοξα:
    Κατ’αρχήν, η Ελλάδα θα γίνει Πύλη εισόδου Μεταναστών, οι οποίοι, θα χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, για να πάνε στην πλούσια Ευρώπη της Γερμανίας , Αγγλίας, Σουηδίας κλπ.Τι να κάνουν εδώ; να μοιραστούνε μαζί μας τα χάλια μας και την φτώχεια που έρχεται;Οπότε έτσι τους, μεταφέρουμε το πρόβλημά μας, που αδυνατούμε να διαχειριστούμε, σε πρόβλημα της Ευρώπης. Ότι έγινε και με την Τουρκία, όταν αρχίσαμε να είμαστε υπέρ της εισόδου της στην ΕΕ!! Όταν αρχίσουν να αντιδρούν οι ευρωπαίοι, εμείς θα επικαλούμεθα τα Ευρωπαϊκά Δημοκρατικά πιστεύω και στην χειρότερη, θα τους ζητήσουμε λεφτά, για την προστασία των συνόρων της ΕΕ!!! Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.Οι δε μετανάστες θα μας ευγνωμονούν και θα μας ψηφίζουν, μέχρι να αποχωρήσουν για την Εσπερία.Βέβαια , το ότι κράτη σαν το Ισραήλ, δεν επιτρέπουν επ’ουδενί λαθρομετανάστευση , αυτό είναι η εξαίρεση, μιας και το Ισραήλ δεν μπορεί ναα συγκριθεί με την μεγαλοθυμία, μεγαλοψυχία και την πλέρια Δημοκρατικότητα του Έλληνα!!! Βλέπουν και οι ταλαίπωροι μετανάστες, ότι ο έλληνας, πόσο συμπονετικός και διόλου ρατσιστής είναι, γι’αυτό και είμαστε πρώτοι στην λίστα επιλογής του. Μην ξεχνάμε , ότι θα λύσουμε και το πρόβλημα της υπογεννητυικότητας έτσι, διότι τα κορίτσια μας που δεν βρίσκουν συζύγους, θα μπορουν να έρχονται σε γάμο με τα εύρωστα νειάτα της Αφρικής και της Ασίας, οπότε έτσι θα εμπλουτισθεί με νεο αίμα και η φυλή μας.Τι ωραία που θα είναι να ακούμε τα κάλαντα από μιγάδες!!! Να έχουμε συμπεθέρια από το Κογκό ή τον Νίγηρα!! Εγώ πάντως, πολύ θα ήθελα η κόρη μου να μου έκανε μερικά χαριτωμένα μιγαδάκια.Γιάυτό μην κολλάμε σε ρατσισμούς και μισαλοδοξίες. Η πρόοδος και οι Δημοκρατικές μας αντιλήψεις, μας οδηγούν στο λαμπρό μέλλον που ανοίγει η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή μας , που προσπαθόντας να διαχειρισθεί την χρεοκοπία μας, που μας οδήγησαν οι προηγούμενοι, ΔΕΝ διστάζει να θέσει σε ΒΑΣΙΚΗ προτεραιότητα, την λύση του μεταναστευτικού και πολύ γρήγορα,πριν από τα μέτρα για την οικονομία. Άλλωστε η οικονομία μπορεί να περιμένει, διότι κανείς δεν θα θέλει την χρεοκοπία μας στην Ευρώπη, γιατί θα θέλουν πίσω τα λεφτά τους και για να αγοράζουμε και τα αυτοκίνητά τους. Έτσι θα έχουμε στην πράξη μια πολυπολιτισμική κοινωνία με τους Αφρικανούς, Πολυνήσιους, Βουσμάνους,Αφγανούς, Ιρακινούς κλπ, να έχουν τα τζαμιά τους, για να ακούμε την γλυκιά φωνή του Μουεζίνη..τα χαράματα απο τα μεγάφωνα.Άλλωστε το είχε προβλέψει και ο αείμνηστος Οζάλ «θα στείλουμε 3-4 εκατομμύρια Τούρκους στην Ελλάδα και θα την καταλάβουμε μέσω ΕΕ. χωρίς πόλεμο» .

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:16 | Κωνσταντίνος

    Προβλέπω πάρα πολύ σύντομα λαϊκή εξέγερση, διότι η διαφθορά του αντιπροσωπευτικού συστήματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, δεν έχει προηγούμενο.

    Θα πρέπει να διαμορφώσει ο ελληνικός λαός ένα νέο είδος δημοκρατικού πολιτεύματος, διότι όλα τα υπάρχοντα είδη έχουν αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματικά.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:33 | Γιώργος

    από Frank O. – — 6 Ιανουαρίου 2010 @ 02:49
    «Γνωρίζω πολύ καλά, ότι πολλά από τα πλούτη των Ελλήνων πηγάζουν σε χώρες σαν την Αφρική»

    Πέραν του γεγονότος πως η Αφρική δεν είναι… χώρα, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε αποικίες στην Αφρική ή την Ασία ή αλλού. Άρα καμμία ηθική υποχρέωση δεν έχει να ενσωματώσει μετανάστες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία ή η Ολλανδία π.χ, οι οποίες χώρες πλούτισαν από τις αποικίες τους αυτές… Το ‘φιλότιμο’, που ως έννοια υπάρχει στην Ελλάδα, ούτε σημαίνει πως, ούτε της δίνει την δυνατότητα να λάβει τον ρόλο του παγκόσμιου πτωχοκομείου, ή να λύσει το πρόβλημα υπερπληθυσμού της Ασιατικής και Αφρικανικής ηπείρου.

    Όταν μιλάς για την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβεις πως μιλάς για μια μικρή και φτωχή χώρα στις υπώρειες της Ευρώπης, η οποία έχει πληρώσει ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν οι υπερδυνάμεις στην περιοχή και δεν χρωστά να πληρώνει και τα σπασμένα των λαθών τους.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 15:55
    «H κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στην ξενοφοβία και στα ακορδεξια μηνύματα.»

    Ο κόσμος δεν πρόκειται να υποκύψει στην ξενολαγνεία μιας εξουσιαστικής δράκας ακροαριστερών οι οποίοι, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίζουν την δημοκρατία, τώρα βγήκαν και δηλώνουν ‘δημοκράτες’.

    Ανεργος – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 18:21
    «Τα ανθρωπινα δικαιωματα υπαρχουν για να προστατευουν της μειοψηφιες»
    Alexandros – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 14:08
    «Η Δημοκρατία δεν είναι ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της πλειοψηφίας. η Δημοκρατία πρέπει να ΕΓΚΥΑΤΑΙ τα δικαιώματα της μειοψηφίας.»

    Πέραν του γεγονότος πως η ελληνική ιθαγένεια δεν αποτελεί … ανθρώπινο δικαίωμα (!), τα δικαιώματα υπάρχουν ως τέτοια από την στιγμή που δεν καταπατούν άλλα δικαιώματα. Και είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη να θέλει να ζήσει σε ένα ΕΘΝΙΚΟ κράτος και όχι ένα ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ κρατίδιο. Το δικαίωμα των ορδών της λαθρομετανάστευσης στην ‘ψήφο’, καταπατά των δικαίωμα των Ελλήνων να ορίζουν το κράτος τους ως τέτοιο. Επειδή ακριβώς οι πρώτοι είναι τόσο πολλοί, που τίθεται θέμα δημογραφικής αλλοίωσης!

    Όσοι Έλληνες θεωρούν δικαίωμά τους να ζήσουν σε κάποιο πολυεθνικό μόρφωμα, ας θέσουν την επιθυμία τους αυτή σε δημοκρατική εκλογή. Εναλλακτικά, μπορούν να μετακομίσουν σε κάποιο από τα πολυεθνικά μορφώματα που ήδη υπάρχουν.

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!.. Η ΟΠΟΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑΣ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ.

    ΝΑΙ, σε έναν ελεγχόμενο αριθμό μεταναστών, ο οποίος θα υπαγορεύεται από σοβαρή μεταναστευτική πολιτική.
    ΝΑΙ, στην πάταξη του φαινομένου εκμετάλλευσης των μεταναστών από ‘πονηρούς’ εργοδότες.
    ΟΧΙ, στο νεοελληνικό φαινόμενο του εμπάτε σκύλοι αλέστε!
    ΟΧΙ, στους ανεύθυνους και καιροσκόπους πολιτικούς, που σκοπεύοντας σε θήρα ψήφων είναι έτοιμοι να διχάσουν και να διαιρέσουν την Ελλάδα σε… ethnic μειοψηφίες, η κάθε μια εκ των οποίων θα ψηφίζει τα ethnic συμφέροντά της!

    Όταν δε έχουμε φτάσει να διαφωνούμε επάνω σε τόσο προφανή και σημαντικά θέματα, δεν μένει παρά να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα και ας αποφασίσει η πλειοψηφία.

    ΥΓ: Για όσους θα με χαρακτηρίσουν ‘θεοκράτη’, ‘χριστιανό’, κτλ…. ΔΕΝ είμαι χριστιανός και ΔΕΝ πιστεύω στον χριστό. Επίσης ΔΕΝ ψηφίζω λαος ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα του δεξιού ή αριστερού φάσματος.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:55 | Γεώργιος Φ.

    Διά νά μήν υπάρχουν παρερμηνείες καί δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις.
    Ό πρόεδρος τού λα.ό.ς(!!),αρνείται,διότι όπως εδήλωσε στήν βουλή αλλά καί πολλάκις από τό τηλεοπτικό του καναλι (ΤΗΛΕΑΣΤΥ),θά «»ΓΙΝΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ»» καί ΜΟΝΟ ΔΙΑ ΑΥΤΟ!!!!
    Επομένως,όλες οί αναφορές τών εκπροσώπων-ψηφοφόρων του εκεί επικεντρώνονται κι όχι καθαρά διά λόγους εθνικούς-κοινωνικούς!!!
    Οί περισσότεροι όμως πού αρνούνται τήν ψήφιση του,μεταξύ αυτών κι έγώ,εναντιούμεθα,διά λόγους-αίτίες καθαρά κοινωνικούς-εθνολογικούς
    -εθνικούς,μέ τά όποια επιχειρήματά μας,είτε αποδεκτά είτε όχι.
    Έχουμε δικαίωμα όμως,νά εκφράζουμε τήν θέληση μας,αφού μάς δίδεται αυτή ή ευκαιρία,μέσω τής παρούσης διαβούλευσης.
    Επομένως δέν είμεθα οί διαφωνούντες,ούτε κάν οί συμπαθούντες τού λα.ό.ς,αντιθέτως θά έλεγα,αισθανόμεθα ΜΟΝΟΝ ΑΗΔΙΑ δι΄ αυτούς καί τούς εκπροσώπους τους.
    Δέν θά παραχωρήσουμε τήν τιμήν τού νά είσαι Έλληνας,σέ κανέναν Καρατζαφέρη καί τήν παρέα του καί ιδίως σέ αυτούς!!!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:48 | Γεώργιος Λιγνός

    Αγαπητοί συμπατριώτες,
    Ο φόβος είναι δικαιολογημένος.
    Ομως ο κίνδυνος να ανοιξει η όρεξη σε περισσότερους μετανάστες είναι μηδαμινός δεδομένου ότι μιλάμε για ανθρώπους που έχουν περάσει απο χιλιάδες δοκιμασίες, έχουν δουλέψει, έχουν φορολογηθεί και πάνω απ΄ολα θέλουν μια καινουργια ταυτότητα. Δεν μιλάμε για τον λαθρομετανάστη που μόλις πέρασε το Αιγαίο. Το πρόβλημα του πώς περνάει το Αιγαιο και πώς φτάνει στη Δυτική Αττική υπάρχει έτσι και αλλιώς. Δεν θα το επιτείνει το νομοσχέδιο.
    Αντίθετα ο Ελληνοποιημένος μετανάστης θα έχει κάθε λόγο να υπερασπιστεί την νέα του ταυτότητα παυοντας πλέον να λειτουργεί σαν ενιαία ομάδα με τους άλλους ομοεθνείς του. Οταν έχεις αναγνωρισμένη υπόσταση με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις λειτουργείς περισσότερο ατομικά.
    Το ζήτημα βέβαια συναρτάται και με την διευκολυνση της θρησκευτικής ζωής. Στα υπογεια κρυφά τεμένη των μουσουλμάνων κάθε εθνικότητας καλλιεργείται πολύ πιο επικίνδυνο κλίμα. Εμείς όμως κοιμόμαστε ήσυχοι.
    Επειδή έχω την εμπειρία του να ζείς και να δουλέυεις σε ξένη χώρα (Αγγλία) οφείλω να πώ ότι όταν κληρώθηκε συγγενής μου (κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου) ως ένορκος σε δίκη αισθάνθηκα ότι δεν ήμουνα πλέον ο «έγχρωμος» που συχαινόντουσαν να μου δώσουν τα λεφτά στο χέρι. Το ίδιο και όταν μπόρεσα να πάω στο τοπικό συμβούλιο να πώ αν συμφωνώ να φωτιστεί το διπλανό δημοτικό γήπεδο τέννις.
    Αισθάνθηκα ότι απο τη στιγμή που είχα πραγματικά καθημερινά δικαιώματα εκείνη τη χώρα άξιζε να τη σέβομαι όπως με σεβότανε.
    Τέλος μια παράκληση και συμβουλή προς την πολιτική ηγεσία. Μην ιδεολογικοποιήσετε το ζήτημα. Τα φοβικά ανακλαστικά δεν φευγουν απο τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά όμως μην φοβηθείτε και το κόστος.
    Καλή επιτυχία!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:39 | Αθανασιος

    Σε τόσο σημαντικά θέματα τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο ελληνικός λαός.Πρέπει να γίνει οπώσδηποτε δημοψήφισμα για να φανεί η λαική βούληση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | Δημήτρης Παπαδημητρίου

    «Εγώ δεν φοβάμαι την επιστροφή των φασιστών με τη μάσκα των φασιστών, αλλά την επιστροφή των φασιστών με τη μάσκα των δημοκρατών.»
    Theodor W. Adorno

    ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ έχουν πολλές φορές ζητήσει δημοψήφισμα στο παρελθόν.

    Τώρα που πρόκειται να αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα σε βάθος 4ετίας με 1.100.000 νέους ψηφοφόρους(που συνεχώς θα αυξάνονται) είναι ενάντια στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κατηγορούν ως «ακροδεξιούς» όσους το ζητάνε.

    Κύριοι το δημοψήφισμα είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.Το δημοψήφισμα για όποιο λόγο και αν διεξαχθεί ωφελεί την Δημοκρατία,δεν την περιορίζει.

    Το περίεργο είναι ότι τα ίδια κόμματα(ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) που θέλουν να δοθεί ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες άνευ δημοψηφίσματος,ήταν πέρυσι ενάντια στο να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Ελληνες,απο τους οποίους θα ψήφιζαν το πολύ 300.000.
    Αλλο παράδοξο της Δημοκρατίας μας είναι οτι για να προστεθούν στους ψηφοφόρους 1.100.000 μετανάστες χρειάζονται 151 ψήφοι στην Βουλή,ενώ για 300.000 απόδημους Ελληνες,τα 2/3 της Βουλής ή 200 βουλευτές.
    Παραθέτω μερικά απο τα όσα έλεγαν τα κόμματα που πέρυσι ήταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για διαφορετικά θέματα:

    Αντιγράφω τα λόγια(31/3/2008) του σημερινού Πρωθυπουργού:

    «…Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι η ξεκάθαρη δική μας διαχωριστική γραμμή από τη Δεξιά…..»

    Ριζοσπάστης:Πέμπτη 17 Απρίλη 2008 – αριθ. φύλλου: 10052:

    «…ο εισηγητής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε στην επιτροπή κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές πολιτών που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της Ευρωσυνθήκης…»

    Όταν ο κ.Τσίπρας ζητούσε Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό…! Ζητήστε το και τώρα αν ενδιαφέρεστε για την Ελλάδα!Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στις 22/3/2008:

    «….Καλούμε τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς να υιοθετήσουν το αίτημα για δημοψήφισμα και να το στηρίξουν με πολύπλευρες δράσεις σε όλη τη χώρα, συλλέγοντας υπογραφές, εκδίδοντας ψηφίσματα, καλώντας τους πολίτες να το στηρίξουν…..»

    Το τεράστιο μέγεθος της υποκρισίας όσων εναντιώνονται στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος φαίνεται ξεκάθαρα σε ένα άρθρο(φαίνεται και σε πολλά άλλα,αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό γιατί είναι καθηγητής) της χθεσινής «Αυγής» απο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,Ν.Κ. Αλιβιζάτο όπου λέει:

    ΑΥΓΗ 06/01/2010
    «….Ευτυχώς το Σύνταγμα, με τις διαδικαστικές εγγυήσεις που το ίδιο θέτει (άρθρο 44 παρ. 2), αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «εν θερμώ» και για θέματα που δεν προσφέρονται για επίλυση με πλειοψηφικές λογικές…..»

    Οπως βλέπεται οι κύριοι αυτοί δεν πιστεύουν στην Αμεση και πραγματική Δημοκρατία.Θέλουν την Δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους,όπου και όποτε τους συμφέρει.
    1.100.000 νέοι μη Ελληνες ψηφοφόροι που θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα και θα επηρεάζουν άρδην τα εκλογικά αποτελέσματα,σίγουρα αποτελεί «θέμα για επίλυση με πλειοψηφική λογική».
    Ο κ. Αλιβιζάτος και οι συν αυτώ(ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) δεν θέλουν να γίνει δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό,για να περάσουν οι δικές τους απόψεις,οι οποίες όπως φαίνεται ξεκάθαρα απο πολλές δημοσκοπήσεις είναι κάθετα αντίθετες με την βούληση του ελληνικού λαού.

    Αν ήταν πραγματικοί δημοκράτες θα έπρεπε να συμφωνούν πάντοτε με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος,όταν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού το απαιτούσε.
    Απο ότι δείχνουν όμως μέχρι σήμερα είναι δημοκράτες όπου και όποτε τους συμφέρει…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:48 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Μπράβω στην κυβέρνηση αξίζει να μας κυβερνά…..Το νομοσχεδειο ειναι απόλυτα δικαιο και ενσωματωνει καποιους ξεχασμένους ελληνες (μεταναστες δευτερης γενειας).

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:21 | Παναγιώτης

    Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας και δεν περιχαρακώνεται μόνο στις απόψεις του επί του παρόντος πλειοψηφούντος κόμματος το οποίο και θα έχει την δυνατότητα να το περάσει στην βουλή βάσει της τρέχουσας αυτοδυναμίας του που αύριο δύναται να αλλάξει. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει δημοψήφισμα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:02 | Βαγγέλης Θωμοπουλος

    Περι φιλοξενίας.
    Δυστυχώς πολλοί ανατρέχουν σε ατυχή παραδείγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που αφορούν την φιλοξενεία των αρχαίων Ελλήνων. θα ήθελα να προσφέρω και εγώ ένα παράδειγμα πιο ταιριαστό στην περίπτωση των λαθρομεταναστών. Θα ήθελα να σας θυμίσω την περίπτωση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθακη και συμπεριφέρθηκε στους μνηστήρες που εκμεταλεύονταν το αρχαίο ελληνικό έθιμο της φιλοξενίας. Τους σκότωσε όλους. Φοβάμαι ότι με τέτοια νομοσχέδια θα οδηγήσετε τον ελληνικό εκεί. Δεν θέλω να δώ κάτι τέτοιο άλλα τα φυσικα αντανακλαστικά του έθνους θα αντιδράσουν στην εθνοκτονία που βρίσκεται εν εξελίξη.

    Τις καμμένες πόλεις τα νεκρά παιδιά θυμάμαι και το αίμα.
    Ερηνούλα μου , μεταξύ μας όπως βλέπεις τα περιθώρια στενέυουν.
    ΣΤΙΧΟΙ: ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:09 | igoudro

    ΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΣΑ ΠΑΣΟΚ.
    ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ.
    ΤΟ ΖΗΜΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΤΥΧΕΣ.
    1. ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 10% ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ. (ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 1800).
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ. (ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ). ΕΝΑ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΑΤΑΦΡΟΝΗΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. (ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΜΕΤΑ ΟΙ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΠΛΑ) ΕΝΩ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922 Η ΧΩΡΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 1922 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ.
    2. ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΚΑΝΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΣΥΡΙΟΥΣ, ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ. ΑΝΑΛΥΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΔΕ ΑΠ’ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΤΙ ΈΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ). ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΕΝΩ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΚΕΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ, ΙΝΔΟΙ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΓΚΕΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΟΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΙ. ΚΑΙ Μ’ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ.
    ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΟΜΩΣ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ. ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΑΙΜΑ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ…..

    ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ (ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΛΠ) ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΦΕΙΔΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
    ΤΕΛΟΣ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΙΦΙΣΜΑ…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:40 | Δημήτρης Μ.

    Έλληνας είναι όποιος έχει ελληνικό πνεύμα.
    Μήπως θα έπρεπε να περάσουμε όλοι οι Έλληνες από αξιολόγηση και να δούμε πόσοι έχουμε πραγματικά ελληνικό πνεύμα ;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:11 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

    Πολύ θετικό,αν και άτολμο.Κανονικά την ιθαγένεια,θα έπρεπε να την πάρουν,όχι μόνο τα παιδιά των μεταναστών,αλλά και οι ίδιοι οι γονείς,από την στιγμή που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα,έκαναν οικογένεια και έχουν συμβάλλει,τις περισσότερες φορές ανασφάλιστοι και κάτω από αισχρές συνθήκες,στην οικονομία της χώρας.
    Οι μετανάστες,ειδικά αυτοί που ζουν χρόνια στην Ελλάδα,έχουν ΚΑΘΕ δικαίωμα,να μην αισθάνονται ξένοι στην νέα πατρίδα τους.Να αισθάνονται κομμάτι αναπόσπαστο της κοινωνίας,μέσα στην οποία ζουν,εργάζονται,μορφώνονται.
    Η κυβέρνηση,πρέπει,όχι μόνο να μην υποχωρήσει,αλλά να κάνει περισσότερα θαρραλέα βήματα προς την κατεύθυνση της απόκτησης ιθαγένειας από ακόμα μεγαλύτερο φάσμα μεταναστών.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ, Ιστορικός, M.Phil., υπ.Δρ.Φ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    1. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    1.1 Η γερμανική νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας

    Η γερμανική νομοθεσία για την απόδοση της ιθαγένειας τροποποιήθηκε ν μέρει τον Ιούλιο του 1999 με την εισαγωγή του νέου Νόμου περί υπηκοότητας (Staatsangeröhigkeitsgesetz), ο οποίος αντικατέστησε τον αρκετά παλαιότερο ισχύοντα νόμο του 1913 (Reichs- und Staatsangeröhigkeitsgesetz). Ακολούθησε ο νέος νόμος για το μεταναστευτικό, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2004 και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2005. Ο νόμος φέρει τον τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και τον περιορισμό της μετανάστευσης και για τη ρύθμιση της παραμονής και της ένταξης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αλλοδαπών» (Gesetz zur Steuerung und Begrenzung der Zuwanderung und zur Regelung des Aufenthalts und der Integration von Unionsbürgern und Ausländern – Zuwanderungsgesetz). Η ίδια η ονομασία του νέου νόμου είναι ενδεικτική της φιλοδοξίας του γερμανικού κράτους να περιορίσει τη μετανάστευση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αναγνώριση μίας προβληματικής κατάστασης, η οποία προκύπτει από τη συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους.
    Σύμφωνα με τις διατάξεις της γερμανικής νομοθεσίας πολίτης καθίσταται κάποιος εάν:
    1. Έχει έναν γονέα Γερμανό πολίτη με τη γέννηση του (Abstammungsprinzip, κριτήριο προέλευσης. Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος ήτοι της εθνοφυλετικής καταγωγής (jus sanguinis).
    Όσον αφορά στην διαδικασία της πολιτογράφησης, της ένταξης, δηλαδή, αλλοδαπών στην γερμανική κοινωνία, η γερμανική νομοθεσία προβλέπει πλέον ότι ένας μετανάστης αποκτά το δικαίωμα πολιτογράφησης (Einbürgerung) εάν έχει γεννηθεί στην επικράτεια του γερμανικού κράτους (Geburtsortprinzip, κριτήριο τόπου γέννησης. Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του εδάφους (jus soli).
    Η πολιτογράφηση ενός αλλοδαπού μετανάστη πραγματοποιείται μόνον σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    α. Να είναι επί οκτώ (8) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Γερμανίας.
    β. Να έχει στην κατοχή του άδεια ή δικαίωμα διαμονής.
    γ. Να γνωρίζει την γερμανική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο, ήτοι επάρκειας.
    δ. Να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
    ε. Να αποδέχεται τις αρχές του γερμανικού Συντάγματος.
    στ. Να έχει την δυνατότητα οικονομικής συντήρησης τόσο του εαυτού του όσο και των μελών της οικογένειάς του, χωρίς να λαμβάνει κρατικό επίδομα.
    ζ. Να αποποιηθεί της προηγούμενης ιθαγένειάς του. Εξαιρούνται οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μπορούν να διατηρήσουν την ιθαγένεια της χώρας προέλευσής τους.
    Τα τέκνα αλλοδαπών γονέων, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Γερμανία, λαμβάνουν την γερμανική υπηκοότητα μόνον σε περίπτωση που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/2000 και ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    α. τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονέων του τέκνου πρέπει να διέθετε οκτώ (8) έτη νόμιμης και μόνιμης διαβίωσης στην Γερμανία προτού το τέκνο γεννηθεί.
    β. τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονέων του τέκνου πρέπει να διέθετε απεριόριστο δικαίωμα διαμονής (Aufenthaltsberechtigung) ή απεριόριστη άδεια διαμονής (unbefristete Aufenthaltserlaubnis) στην Γερμανία τουλάχιστον για τρία (3) έτη.
    Και πάλι η γερμανική ιθαγένεια δεν απονέμεται κατά τρόπο αυτόματο, αλλά κατόπιν σχετικής υποβολής αίτησης κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συμπλήρωση των δεκαοκτώ έως και τα είκοσι τρία έτη.
    Στην Γερμανία εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εισαγωγής εργατικού δυναμικού, η οποία καθιερώθηκε το 1973, όταν για πρώτη φορά διαπιστώθηκε η προβληματική κατάσταση, η οποία σταδιακά προέκυπτε στο εσωτερικό της γερμανικής κοινωνίας λόγω της εισόδου μεταναστευτικού πληθυσμού.
    Σε γενικές γραμμές, η γερμανική νομοθεσία εντάσσεται στο λεγόμενο εθνοτικό πρότυπο μεταναστευτικής πολιτικής, όπως οι νομοθεσίες και άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Αυστρία, Ελβετία, Δανία, Ιταλία).

    1.2. Η αυστριακή νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας

    Η αυστριακή νομοθεσία προβλέπει ότι η απόκτηση της αυστριακής ιθαγένειας είναι δυνατή μέσω των εξής τρόπων:
    1.Εάν έχει έναν γονέα Αυστριακό πολίτη με τη γέννηση του.
    2. Εάν διοριστεί ως καθηγητής σε πανεπιστημιακό ίδρυμα του αυστριακού κράτους. Στην περίπτωση αυτή ο/η σύζυγος και τα τέκνα του διδάσκοντος λαμβάνει με διαδικασία δήλωσης την αυστριακή υπηκοότητα.
    3. Με ειδοποίηση, η οποία αφορά άτομα, τα οποία υπέστησαν διώξεις από το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, στο οποίο είχε υπαχθεί η Αυστρία την περίοδο 1938-45.
    Η πολιτογράφηση ενός αλλοδαπού μετανάστη δεν πραγματοποιείται κατά τρόπο αυτόματο, αντιθέτως πραγματοποιείται μόνον σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    α. Να είναι επί δέκα (10) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Γερμανίας. Η προϋπόθεση αυτή είναι δυνατόν να μειωθεί στο χρονικό διάστημα των έξι (6) ετών, εάν ο υποψήφιος προς πολιτογράφηση εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κάτωθι κατηγορίες:
    α1. Να έχει απωλέσει την προηγούμενη ιθαγένειά του.
    α2. Να διακρίνεται για εξέχοντα επιτεύγματα στον τομέα της επιστήμης ή του αθλητισμού.
    α3. Να είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει επιτύχει σε υψηλό βαθμό την προσωπική και επαγγελματική του ενσωμάτωση στην αυστριακή κοινωνία.
    α4. Εάν αιτείται πολιτικού ασύλου.
    α5. Εάν είναι πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    α6. Εάν έχει γεννηθεί στην επικράτεια του κράτους της Αυστρίας.
    β. Να μην έχει καταδικαστεί για ποινή ίση ή μεγαλύτερη των τριών (3) μηνών στην Αυστρία ή στο εξωτερικό.
    γ. Να μην εκκρεμεί δικαστική δίωξη σε βάρος του.
    δ. Να μην έχει ανακληθεί η άδεια παραμονής και να μην εκκρεμεί διαδικασία άρσης αυτής.
    ε. Να έχει την δυνατότητα οικονομικής συντήρησης του εαυτού του, χωρίς να λαμβάνει κρατικό επίδομα, εκτός εάν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι (λ.χ. θέματα υγείας).
    στ. Να διατηρεί θετική στάση έναντι της Αυστρίας, στάση η οποία προκύπτει από την καθόλου συμπεριφορά του, να μην αποτελεί απειλή για την δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς και για τα εθνικά συμφέροντα του αυστριακού κράτους.
    ζ. Να μην διατηρεί σχέσεις με ξένα κράτη, τα οποία διατηρούν δυσμενείς σχέσεις με το κράτος της Αυστρίας και θα έβλαπταν το τελευταίο.
    η. Να αποποιηθεί της προηγούμενης ιθαγένειάς του.
    θ. Να γνωρίζει την γερμανική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο.
    ι. Να διαθέτει σε γενικές γραμμές άριστη συμπεριφορά.

    1.3. Η ελβετική νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας

    Η ελβετική νομοθεσία για την απόδοση της ιθαγένειας είναι από τις πλέον συντεταγμένες και προσεγμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτηρίζεται δε από σαφές αυστηρό και οριοθετημένο νομικό πλαίσιο, διαφυλάσσοντας την ευημερία και τον τρόπο ζωής του ελβετικού κράτους. Η Ελβετία ως κράτος διαθέτει ομοσπονδιακό πολιτειακό σύστημα και η απόδοση της ιδιότητας του Ελβετού πολίτη αφορά σε επίπεδο συγκεκριμένης κοινότητας και καντονιού.
    Κατ’ αρχήν σε ομοσπονδιακό επίπεδο πολίτης καθίσταται κάποιος Ελβετός εάν ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    1. Έχει έναν γονέα Ελβετό πολίτη με τη γέννηση του (Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος ήτοι της εθνοφυλετικής καταγωγής (jus sanguinis).
    2. Εάν έχει υιοθετηθεί έως την ηλικία των 18 ετών, έως ότου ενηλικιωθεί, δηλαδή, από Ελβετό πολίτη.
    Η απόδοση της ελβετικής ιθαγένειας δεν συμβαίνει επ’ ουδενί κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι απλώς με την γέννηση κάποιου εντός του ελβετικού κράτους.
    Όσον αφορά στην διαδικασία της πολιτογράφησης, της ένταξης, δηλαδή, αλλοδαπών στην ελβετική κοινωνία, η ελβετική νομοθεσία προβλέπει ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ένας μετανάστης αποκτά το δικαίωμα πολιτογράφησης (Einbürgerung), σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις. Ο ενδιαφερόμενος να πολιτογραφηθεί αλλοδαπός θα πρέπει:
    α. Να είναι επί δώδεκα (12) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Ελβετίας.
    β. Να έχει αφομοιωθεί από πολιτιστικής άποψης, ήτοι θα πρέπει να γνωρίζει τα ελβετικά έθιμα και τις ελβετικές πολιτιστικές παραδόσεις.
    γ. Να τηρεί το νομοθετικό πλαίσιο του ελβετικού κράτους. Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του.
    δ. Να μη θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια του ελβετικού κράτους. Η διάταξη αυτή αφορά κυρίως στους μουσουλμάνους μετανάστες ισλαμιστικών πεποιθήσεων.
    Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επί αίτησης πολιτογράφησης, δεν υφίσταται δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της ως ανωτέρω απορριπτικής απόφασης.
    Οι ανωτέρω (α-δ) προϋποθέσεις ισχύουν για την κατ’ αρχήν αποδοχή της αίτησης πολιτογράφησης του αλλοδαπού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Κατόπιν ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός λαμβάνει την άδεια να αιτηθεί πολιτογράφησης στο επίπεδο του καντονιού και της κοινότητας. Τα επιμέρους καντόνια του ελβετικού κράτους διαθέτουν ιδιαίτερη νομοθεσία για την διαδικασία πολιτογράφησης. Οι προϋποθέσεις ποικίλουν και το χρονικό διάστημα μόνιμης και νόμιμης διαβίωσης σε κάποιο καντόνι ποικίλλει από τα δύο (2) έως και τα δώδεκα (12) έτη. Το αυτό ισχύει και για τις κοινότητες του ελβετικού κράτους.

    1.4. Η δανική νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας

    Η δανική νομοθεσία για την απόδοση της ιθαγένειας. Η δανική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και θα ήταν δυνατόν να χρησιμεύσει ως πρότυπο για αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Στην Δανία πολίτης καθίσταται κάποιος εάν:
    1. Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος ήτοι της εθνοφυλετικής καταγωγής (jus sanguinis).
    2. Εάν έχει υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη.
    3. Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν ο ίδιος γίνει 18 ετών.
    4. Με δήλωση για τους πολίτες των λεγομένων νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία). Πρόκειται ουσιαστικά για μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ενδιαφέρον είναι ότι το σημείο αυτό, όπως και το (1) εισάγουν όρους εθνοφυλετικής καταγωγής και πολιτισμικής συνάφειας στην απόδοση ιθαγένειας.
    5. Με πολιτογράφηση.
    Στην περίπτωση της πολιτογράφησης, ο ενδιαφερόμενος μετανάστης οφείλει να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών. Αυτές είναι οι κατωτέρω:
    α. Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία.
    β. Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχει κατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν αργότερα διαπιστωθεί ότι ο μετανάστης είχε αποκρύψει κάποιο στοιχείο, είναι εφικτή η ανάκληση της απόδοσης ιθαγένειας.
    γ. Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του.
    δ. Να είναι επί εννέα (9) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Δανίας.
    ε. Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια δε αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί.
    στ. Να μη χρωστά στο κράτος.
    ζ. Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος για χρονικό διάστημα, το οποίο θα καλύπτει τα τεσσεράμισι (4,5 ) τουλάχιστον από τα τελευταία πέντε (5 ) έτη.
    η. Γνώση της δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου.
    θ. Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία της Δανίας.

    2.1 Η περίπτωση της Ελλάδος

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, σε αντίθεση με την κυρίαρχη νομοθεσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπει ιδαίτερα συνοπτικές και ευνοικές για τους μετανάστες και λαθρομετανάστες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:
    1. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι χωρίς κάποια υποχρέωση υποβολής δήλωσης, με τη γέννηση, σε τέκνα μεταναστών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα και αυτό μάλιστα με μία απλή υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.
    2. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι χωρίς κάποια υποχρέωση υποβολής δήλωσης, με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών, τα οποία παρακολούθησαν έξι (6) έτη διδασκαλίας και μάλιστα όχι συνεχόμενα σε ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος των γονέων τους, με μία απλή υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους. Σε περίπτωση δε που οι γονείς αμελήσουν να υποβάλουν την ανωτέρω δήλωση για ως άνω αναφερόμενες περιπτώσεις, τα τέκνα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο με μία απλή δήλωση κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συμπλήρωση των δεκαοκτώ έως και τα είκοσι ένα έτη.
    3. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια σε τέκνα μεταναστών, τα οποία παρακολούθησαν τα τρία (3) πρώτα έτη της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα άτομα αυτά θα αποκτούν, όπως και στην περίπτωση (2) την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο με μία απλή δήλωση κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συμπλήρωση των δεκαοκτώ έως και τα είκοσι ένα έτη.
    4. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι χωρίς κάποια υποχρέωση υποβολής δήλωσης, σε τέκνα μετανάστη γονέα, ο οποίος γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του.
    5. Σε περίπτωση, κατά την οποία ένας ενήλικας μετανάστης δεν εμπίπτει σε κάποια εκ των ανωτέρω τεσσάρων κατηγοριών, θεωρείται προϋπόθεση πολιτογράφησης η απλή διαμονή στην Ελλάδα επί πέντε (5) από τα τελευταία δέκα (10) έτη.
    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο συνιστά νομική υποχώρηση και αναχρονιστικό πλαίσιο αναφοράς της πολιτογράφησης των μεταναστών, τελεί δε σε ριζική ασυμφωνία με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και αυτό διότι η διαδικασία της πολιτογράφησης πραγματοποιείται με ιδιαίτερα απλουστευμένο και πρόχειρο τρόπο για τους μετανάστες της δεύτερης γενιάς και εντελώς αυτόματα για τους μετανάστες της τρίτης γενιάς.
    Οι διαφορές ανάμεσα στο πρότυπο της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Δανίας και στις προτεινόμενες νομοθετικές μεταβολές στην Ελλάδα είναι πολυάριθμες και δεν αφορούν απλώς στους τύπους, αλλά και την ουσία του νόμου. Το προτεινόμενο ελληνικό πλαίσιο ουσιαστικά προχωρεί στην πολιτογράφηση όλων σχεδόν των μεταναστών και των λαθρομεταναστών. Ενώ στην Δανία απαιτείται η οικονομική αυτοσυντήρηση του μετανάστη και η επί εννέα έτη σταθερή παραμονή του και φυσικά η κατά το διάστημα αυτό άμεμπτη από νομικής άποψης συμπεριφορά του, στο προτεινόμενο ελληνικό νομοσχέδιο το διάστημα αυτό μειώνεται δραστικά στα πέντε έτη, χωρίς αυτό το χρονικό διάστημα να απαιτείται να είναι συνεχές, ενώ δεν υπάρχει ρήτρα για την ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά του μετανάστη.
    Όσον αφορά δε στην εκπαίδευση των μεταναστών απαιτείται απλώς τριετής υποχρεωτική παρακολούθηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή ο μετανάστης να έχει φοιτήσει έως την Γ΄ Δημοτικού. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος θα καταστεί πόλος έλξης ενός ακατάρτιστου και χωρίς πολιτιστικό υπόβαθρο, πληθυσμού μεταναστών, ενώ στην Δανία και την Ελβετία το νομοσχέδιο λαμβάνει πρόνοια για την προσέλκυση μεταναστών με τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις. Σε γενικές δε γραμμές η απόδοση της ιθαγένειας πραγματοποιείται πολύ πιο επιμελημένα και έπειτα από αυξημένο χρονικό διάστημα παραμονής στην εκάστοτε χώρα σε σχέση με το προτεινόμενο ελληνικό νομοσχέδιο.
    Ενώ στην Δανία απαιτείται η ταυτόχρονη αποποίηση της προγενέστερης ιθαγένειας, στην Ελλάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν εξετάζεται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, συντηρείται το ψυχικό και ιδεολογικό ρήγμα με το ελληνικό κράτος και δυσχεραίνεται η διαδικασία ομαλής αφομοίωσης των μεταναστών.

    2.2 Πρόταση ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής

    Ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας (Ν. 3284/2004, δημοσιευμένος στο ΦΕΚ 217/τ.Α΄/2004) παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο ανάπτυξης μίας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, συγχρονισμένης με την πολιτική και νομοθετική πραγματικότητα των ευρωπαϊκών κρατών. Ιδίως η διατήρηση του άρθρου 5 του ισχύοντος Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αποτελεί προϋπόθεση κοινωνικής σταθερότητας και ομαλής ένταξης των αλλοδαπών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το άρθρο έχει ως εξής: «Άρθρο 5. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση, απαιτείται να:
    α) Είναι ενήλικος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης.
    β) Μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα,
    γ) Μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.
    2. Για τον αλλοδαπό που είναι αλλογενής απαιτείται επιπλέον να:
    α) Διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα δέκα συνολικά έτη την τελευταία δωδεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Για τον ανιθαγενή αλλοδαπό ή για τον αλλοδαπό που έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας αρκεί διαμονή στην Ελλάδα πέντε ετών μέσα στην τελευταία δωδεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης. Στον ανωτέρω κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Η χρονική προϋπόθεση της δεκαετούς διαμονής δεν απαιτείται γι’ αυτόν που είναι σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας, διαμένει τουλάχιστον επί μία τριετία στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει τέκνο, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα και υπηρετούν στο εξωτερικό, προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους.
    β) Έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και γενικά του ελληνικού πολιτισμού.
    3. Αθλητές Ολυμπιακών αθλημάτων που έχουν συμπληρώσει πενταετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα κατά την τελευταία δωδεκαετία, μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 έως 9 του παρόντος Κώδικα, εφόσον έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην αντίστοιχη ελληνική εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς του οικείου αθλήματος, μετά από εισήγηση της οικείας εθνικής ομοσπονδίας και σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».
    Ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία είναι δυνατόν να αφορούν επιμέρους διατυπώσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όχι όμως την ουσία του. Οι υποψήφιοι προς πολιτογράφηση αλλοδαποί θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα προς τις ελληνικές αρχές, το οποίο δέον, όπως εξετάζεται άπαξ, ήτοι δεν θα πρέπει να υφίσταται δυνατότητα εκ νέου υποβολής αιτήματος πολιτογράφησης ή η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά ενδεχόμενης απορριπτικής απόφασης. Οι ελάχιστες τυπικές προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος προς πολιτογράφηση, είναι δυνατόν να είναι οι εξής:
    α. Να είναι ενήλικος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης.
    β. Να είναι μόνιμος και νόμιμος κάτοικος του ελληνικού κράτους για συνεχόμενο χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. [αντί για 12, όπως ίσχυε έως τώρα με τον Ν. 3284/2004]
    γ. Να έχει στην κατοχή του άδεια ή δικαίωμα διαμονής.
    δ. Να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του.
    ε. Να αποδέχεται τις αρχές του ελληνικού Συντάγματος.
    στ. Να μη θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια του ελληνικού κράτους.
    ζ. Να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο.
    η. Να έχει αφομοιωθεί από πολιτιστικής άποψης, ήτοι να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και γενικά του ελληνικού πολιτισμού.
    θ. Να έχει την δυνατότητα οικονομικής συντήρησης τόσο του εαυτού του όσο και των μελών της οικογένειάς του, χωρίς να λαμβάνει κρατικό επίδομα.
    ι. Να αποποιηθεί της προηγούμενης ιθαγένειάς του. Εξαιρούνται οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μπορούν να διατηρήσουν την ιθαγένεια της χώρας προέλευσής τους.
    Τα τέκνα αλλοδαπών γονέων, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, λαμβάνουν την ελληνική υπηκοότητα μόνον σε περίπτωση που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/2010 και ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    α. τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονέων του τέκνου πρέπει να διέθετε οκτώ (8) έτη νόμιμης και μόνιμης διαβίωσης στην Ελλάδα προτού το τέκνο γεννηθεί. Και πάλι η ελληνική ιθαγένεια δεν θα απονέμεται κατά τρόπο αυτόματο, αλλά κατόπιν σχετικής υποβολής αίτησης κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συμπλήρωση των δεκαοκτώ έως και τα είκοσι τρία έτη.

    Η ενσωμάτωση των μεταναστών πρέπει να είναι σταδιακή και ομαλή, ώστε να αντιστοιχεί προς τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους και προς την ικανότητα αφομοίωσης της ελληνικής κοινωνίας.
    Κρίνεται επιτακτική η ίδρυση Υπουργείου Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Εθνικής Ταυτότητας κατά το πρότυπο του γαλλικού Υπουργείου Μετανάστευσης, Αφομοίωσης, Εθνικής Ταυτότητας και Κοινής Ανάπτυξης (Ministère de l’immigration, de l’integration, de l’identité nationale et du développement solidaire). Διακηρυγμένοι σκοποί του προτεινόμενου ελληνικού Υπουργείου είναι δυνατόν να είναι:
    α. Η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
    β. Ο έλεγχος των διεθνών μεταναστευτικών ροών.
    γ. Η προβολή της Κυρίαρχης Εθνικής και Ευρωπαϊκής Κουλτούρας στο πλαίσιο της πραγματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    δ. Η ενίσχυση της συλλογικής ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:53 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

    Δεν θέλω να ανοίξω κάποιο διάλογο ούτε να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας τού χώρου αυτού αλλά έχει, πραγματικά, πλάκα το πώς οι ρατσιστές και ξενόφοβοι ξεκινούν τα σχόλια τους: «Δεν το λέω γιατί είμαι ρατσιστής και ξενόφοβος, ΑΛΛΑ….ΟΙ ΨΕΥΤΟΑΝΘΡΩΠΙΣΤΑΙ….!!!».
    Αγαπητοί μου Συνέλληνες, τι είναι τελικά για σας ξενοφοβία, ρατσισμός, μισανθρωπία, τι είναι ανθρωπισμός, φιλοξενία (ο ματσωμένος τουρίστας;) και για όσους κάθε Κυριακή πρωϊ παριστάνετε τους Χριστιανούς, τι είναι Χριστιανισμός και Αγάπη;
    Και πάλι συγγνωμη. Δεν θα ξαναεμφανιστώ!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:44 | Νικος

    Όταν η Ελλάδα προσπαθεί να πάει ένα βήμα μπροστά ( με τα σωστά κατά την ταπεινή μου άποψη οικονομικά μέτρα, και με τα όποια – ανεπαρκή κατ’ εμέ- μέτρα διαφάνειας και αξιοκρατίας, και σίγουρα με καθυστερήσεις σε καίριους τομείς όπου πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις ) κάνει παράλληλα δύο βήματα πίσω με το νομοσχέδιο αυτό για την μετανάστευση. Η Ελλάδα δεν είναι η πλούσια, οικονομικά και κοινωνικά ανεπτυγμένη, χώρα της δύσης που προσπαθεί να ενσωματώσει άτομα από τον τρίτο κόσμο. Η Ελλάδα παραμένει μια υπανάπτυκτη ή υπό ανάπτυξη χώρα, χωρίς βιομηχανία, χωρίς σοβαρές υποδομές, χωρίς ιδιαίτερο πολιτισμό με την ευρεία έννοια της λέξης, χωρίς τάξη, χωρίς ευνομία και χωρίς ασφάλεια. Ένα ταξίδι σε οποιαδήποτε χώρα της δυτικής ευρώπης είναι αρκετή για να πείσει τον καθένα από εμάς για το πόσο καθυστερημένοι είμαστε. Αναγνωρίζοντας την ιθαγένεια σε όλα αυτά τα άτομα δεν προσθέτουμε τίποτα ως προς την ανέληξη και την πρόοδο, οικονομική και πολιτιστική της χώρας μας, αντίθετα την βυθίζουμε ακόμα πιο βαθειά, πιο χαμηλά. Δεν έχω τίποτα εναντίον των αλλοδαπών, αλλά θέλω να ζούν, να εργάζονται, και να αναπτύσσονται στη χώρα τους. Οι Αλβανοί στη χώρα τους, οι Πακιστανοί στη δική τους, οι Βούλγαροι κ.λ.π.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:45 | Μαρία Πανάγου

    Δεν θέλω να δώσετε ψήφους στους αλλοδαπούς.Κοιτάχτε καλύτερα τους Έλληνες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | Αλεξάνδρα Γιαμά

    Ο νόμος για παραχώρηση ιθαγένειας είναι τεράστιο λάθος. Πρόκειται για καταστροφική πρακτική μαζικής νομιμοποίησης εκ των υστέρων κατάστασης που διαμορφώθηκε με παράνομο τρόπο, και για αυτό είμαστε σαν κράτος στην κατάσταση που είμαστε (π.χ. κάτι σαν τα αυθαίρετα). Έχει σκεφτεί η Κυβέρνηση τι μήνυμα στέλνει στους εν δυνάμει μετανάστες από την Αφρική και την Ασία με αυτό? Δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο νόμος θα τροφοδοτήσει στρατιές νέων παράνομων μεταναστών από τον Τρίτο Κόσμο και νέα κοινωνικά προβλήματα στην χώρα μας? Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αντί η Κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να νομοθετήσει αντικίνητρα στις στρατιές των παράνομων μεταναστών, αυτή πάει να πραγματοποιήσει σωρεία μαζικών πολιτογραφήσεων που θα λειτουργήσει σαν κίνητρο για περισσότερους λαθρομετανάστες. Η Κυβέρνηση είναι προφανές αντί να μελετήσει το πρόβλημα σε βάθος ως οφείλει, δεν έχει σκεφτεί ούτε καν παραμέτρους που σκέφτηκε ένας μη αρμόδιος δημοσιογράφος: γράφει ο Σταύρος Λυγερός στην Καθημερινή της Κυριακής 3 Ιαν. 2010 «Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν. Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι «άγνωστης ιθαγένειας» ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο. … η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία «άγνωστη ιθαγένεια», για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια. Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια». Είναι δυνατόν να έχει σκεφτεί τέτοιες παραμέτρους ένας δημοσιογράφος και να μην τις έχει λάβει υπόψη του όλος αυτός ο μηχανισμός της Κυβέρνησης που υποτίθεται έχει και αρμοδιότητα και έχει βρει και λύση στο εκρηκτικό και διογκούμενο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Για το Λάος (Λαός είναι το σωστό αλλά το λέμε Λάος για να τους την σπάμε!!!) τα προβλήματα στην πολυκατοικία πρεπει να τα κάνουμε εθνική υπόθεση. Εαν νομίζει το Λάος, που κάνει εμπαθή αντιπολίτευση και όχι γονιμο διάλογο, οτι κάθε φορα που του κάνει κέφι θα ζητάει δημοψήφισμα και οτι ο τόπος δεν έχει άλλα προβλήματα…
    καλύτερα να ασχοληθεί με κατι άλλο παρα την πολιτική. ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟ ΞΕΝΙΤΙΑ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Κύριοι του Λάος επειδή έτσι όπως μιλαγατέ για συναθρώπους μας που ζούνε χρονια στην Ελλάδα ξέρετε οτι δεν θα πάρετε ουτε μια ψήφο δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στην απομόνοση γιατί οι περισσότεροι γιατί αυτοί που θα μπορούν να ψηφίζουν πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και Έλληνες είναι οι μετέχοντες στην ελλήνικη παιδεία

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:32 | Γιώργος Μπάμπαλης

    Γιατί θα πρέπει οι μετανάστες στην Ελλάδα που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια? Τι εξυπηρετεί αυτό την Ελλάδα και για να δώσει ιθαγένεια σε μετανάστες που δεν τους κάλεσε και εισήλθαν καταρχήν παράνομα? Είναι αυτό μεταναστευτική πολιτική? Σοβαρά κράτη πρώτα διέγνωσαν τον αριθμό, τα ελάχιστα προσόντα και ικανότητες των μεταναστών που χρειάζονταν καθώς και τις χώρες προέλευσης τους για να μπορούν να τους αφομοιώσουν και για να μην δημιουργηθούν εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και αλλοίωση πληθυσμού.
    Η βασική αρχή μιας μεταναστευτικής πολιτικής για ένα κράτος είναι ότι αυτό αποφασίζει ποιους θέλει να καλέσει να μείνουν και να προσφέρουν στο έδαφός του.
    Εδώ έκανε ποτέ το κράτος κάτι τέτοιο? Η Κυβέρνηση έχει κάνει καμιά μελέτη για τις συνέπειες του Νόμου που πάει να περάσει? Για παράδειγμα αν εφαρμοστεί το μέτρο πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι θα λάβουν ελληνική ιθαγένεια και από που θα προέρχονται αυτοί? Ή πόσοι ακόμα από τις οικογένειες των παραπάνω θα έχουν το δικαίωμα να μεταναστεύσουν και θα εγκατασταθούν εδώ αφού θα έχουν «έλληνα» συγγενή? Και γιατί θα πρέπει τα εδώ γεννημένα παιδιά αλλοδαπών που ήρθαν παράνομα να λάβουν ελληνική ιθαγένεια και όχι απλά άδεια παραμονής?
    Από την άλλη έχει σκεφτεί κανένας στην Κυβέρνηση τι μήνυμα δίνει σε πλήθη άλλων υποψήφιων μεταναστών από τον Τρίτο Κόσμο?
    Ένα κράτος που έχει δεκάδες χιλιάδες παράνομους μουσουλμάνους μετανάστες για μια δεκαετία τουλάχιστον και δεν έχει ενδιαφερθεί να μελετήσει και να λύσει άλλα πιο στοιχειώδη βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως να επιτρέψει την ίδρυση τόπων λατρείας και νεκροταφείων για αυτούς, ανακάλυψε την λύση του τεράστιου μεταναστευτικού και κοινωνικού προβλήματος στην απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα πλήθη των μεταναστών? Π.χ. στην Γερμανία του 1960 ή του 1970 οι Τούρκοι ή και οι Έλληνες που δούλεψαν εκεί ήταν απλά νόμιμοι μετανάστες χωρίς προοπτική απόκτησης γερμανικής υπηκοότητας αλλά ήταν αυτονόητο ότι είχαν δικά τους τζαμιά και εκκλησίες.
    Και άλλα κράτη έχουν πλήθος μεταναστών (περισσότεροι των οποίων επαναλαμβάνω μετανάστευσαν εκεί επειδή τα κράτη υποδοχής τους ήθελαν) αλλά κάνουν πιο σοβαρά πράγματα όπως να τους εντάξουν στο οικονομικό και κοινωνικό τους σύστημα σαν αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και εργασίας.
    Από την άλλη πάλι ήθελα να ρωτήσω αν έχει σκεφτεί η Κυβέρνηση το αυτονόητο στο ελληνικό μεταναστευτικό πρόβλημα που αφορά όχι τόσο την φύλαξη των συνόρων αλλά το τι γίνεται αφού περάσουν οι λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας και ανακαλυφθούν σε κάποιο νησί του Αιγαίου προερχόμενοι από την Τουρκία για παράδειγμα. Γιατί θα πρέπει να μένουν εδώ για μήνες ή χρόνια και να μην απελαύνονται και να μεταφέρονται στις χώρες προέλευσης τους από την αρχή? Τι σημασία έχει αν δεν τους δέχεται η Τουρκία πίσω? Το αυτονόητο δεν είναι η μεταφορά τους στη χώρα τους?
    Η Κυβέρνηση φέρνει ένα Νομοσχέδιο για διαβούλευση χωρίς να έχει ακριβή ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που υποτίθεται ότι θέλει να διαχειριστεί με αυτό. Για παράδειγμα μπορεί η Κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για τον αριθμό λαθρομεταναστών που εισέρχονται κάθε χρόνο στο ελληνικό έδαφος και πόσοι από αυτούς έχουν απελαθεί και μεταφερθεί στις χώρες καταγωγής τους και μετά από πόσο καιρό τα τελευταία 10 χρόνια? Γιατί αν απλά εισέρχονται π.χ. 100 χιλιάδες νέοι λαθρομετανάστες κάθε χρόνο και δεν κάνεις απολύτως τίποτα σαν Κράτος για αυτό τότε η λύση δεν είναι το να πας να δώσεις υπηκοότητα μετά από 10 χρόνια σε 1 εκατομμύριο ξένους. Αν για διάφορους λόγους οι λαθρομετανάστες που επιλέγουν την Ελλάδα αυξηθούν π.χ. σε 500 χιλιάδες το χρόνο και δεν τους επαναπροωθείς στις χώρες προέλευσης τους η λύση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι να λαμβάνουν ελληνική υπηκοότητα πιο εύκολα και πιο γρήγορα?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:59 | Κωνσταντίνος Τσιφτσής

    Συγχαρητήρια για το θάρρος και την τόλμη σας. Πρέπει κάποτε να τελειώσει το δράμα και η εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών που η κοινή μοίρα μας θέλει να μοιραζόμαστε τον ίδιο τόπο. Θα ήθελα να επισημάνω μόνον, τις εξής συμπληρώσεις – διορθώσεις:
    Άρθρο 1Α παρ.1 ….έτη «και κέκτηται αριθμό φορολογικού μητρώου από πενταετίας τουλάχιστον» αποκτά……κτλ

    Άρθρο 1Α παρ.2 …..έχει παρακολουθήσει «επιτυχώς» τις «τέσσερεις» ….. κτλ

    Άρθρο 1Α παρ. 4 εδάφιο γ …έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, «κέκτηται αριθμό φορολογικού μητρώου από πενταετίας τουλάχιστον»…….κτλ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:33 | Θεόδωρος Σπανός

    Διαβάστε το και τα συμπεράσματα δικά σας…..

    ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

    Γραμμένο από ένα παιδί από την Αφρική.
    Προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη
    ως το καλύτερο ποίημα του 2006.

    Το χρώμα του δέρματος
    Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
    Όταν μεγαλώνω, είμαι μαύρος
    Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
    Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
    Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
    Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
    Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
    Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
    Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
    Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
    Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
    Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
    Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
    Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
    Και λες εμένα έγχρωμο;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:38 | Εύη

    Κύριοι,

    Είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων είναι αντίθετοι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
    Και είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των διαφωνούντων είναι αντίθετοι όχι για λόγους ξενοφοβίας ή ρατσισμού, αλλά επειδή είναι επικίνδυνο στη συγκεκριμένη μορφή του, μια και δίνει κίνητρα για περισσότερη λαθρομετανάστευση.
    Δε διασφαλίζει ούτε κατ’ ελάχιστον ότι οι άνθρωποι που θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία. Τα 3 χρόνια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν επαρκούν για επιτυχή κοινωνικοποίηση και ενσωμάτωση ούτε καν για τους γηγενείς, πόσο μάλλον για ανθρώπους με διαφορετική πολιτισμική καταγωγή.
    Δε διασφαλίζει ούτε κατ’ ελάχιστον ότι έχουν προσφέρει (πχ. φορολογικά) στην Ελλάδα εξίσου με τους έλληνες πολίτες. Ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουν χρησιμοποιήσει τις υποδομές εκπαίδευσης, υγείας κλπ. Προσφέρετε δικαιώματα, χωρίς να αποδυκνείεται ότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, όπως οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες.

    Η πλειοψηφία των διαφωνούντων ελλήνων δε διαφωνεί με την απόδοση της ιθαγένειας, αλλά με τους όρους που επιχειρήται μέσω αυτού του νομοσχεδίου να δίνεται.

    Αποσύρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μελετήστε τα αντίστοιχα νομοσχέδια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών (εκ των οποίων τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια έχουν αναμορφώσει το δίκαιο ιθαγένειας τους και έχουν εντάξει αυστηρότερους όρους) και ξαναυποβάλλετε το νομοσχέδιο στην ανοιχτή διαβούλευση.

    Εάν πάτε να το περάσετε για ψήφιση με τη συγκεκριμένη μορφή, να ξέρετε ότι θα έχετε ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Οι διαφωνούντες ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

    Να ξέρετε ότι οι βουλευτές που θα το ψηφίσουν, θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη στο άμεσο μέλλον. Οι έλληνες πολίτες μπορεί να έχουν κοντή μνήμη σε πολλά θέματα (βοηθάει και η προπαγάνδα σας σε αυτό) αλλά όχι σε κάτι τόσο σοβαρό.

    Εάν θέλετε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους, βελτιώστε τις διαδικασίες που παίρνουν δικαίωμα διαμονής. Απαλλάξτε τους από τους διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους που πλουτίζουν εις βάρος τους. Απαλλάξτε τους από τους εργοδότες που δεν τους παρέχουν ασφάλιση. Απαλλάξτε τους από το κύκλωμα των δικηγόρων που επίσης κερδοσκοπούν εις βάρος τους. Περάστε νόμους που θα τιμωρούν πολύ αυστηρά τους εργοδότες που δεν παρέχον ασφάλιση. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε και πολύ μεγάλο κομμάτι γηγενών και θα αυξήσετε και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλάξτε τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα έτσι ώστε να απολύονται και να κατάσχεται η περιουσία των δημοσίων υπαλλήλων που χρηματίζονται, στο ύψος του ποσού της δωροδοκίας ή κατάχρησης.

    Επαναλαμβάνω ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ αυτό το επικίνδυνο νομοσχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση ετοιμαστείτε για ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με την κοινωνία.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:57 | ΚΩΣΤΑΣ

    Κ. Παπανδρέου θα ήθελα να γνωρίζετε το εξής.
    Είμαι Έλληνας, ψηφίζω ΠΑΣΟΚ από το 1996 μέχρι και την εκλογή σας. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και έχω την θέληση και τις αντοχές να υπομείνω όποιο οικονομικό μέτρο κρίνετε απαραίτητο για να ανακάμψει η χώρα μας. Αν είναι όμως να παίρνετε από εμάς και να τα δίνετε στους Ελληνοποιημένους λαθρομετανάστες, όταν η ανεργία των γηγενών Ελλήνων θα φτάνει το 20% (δήλωση υπουργού εργασίας), τότε θα ψηφίζω ΛΑΟΣ μέχρι να ανατραπεί αυτό το ανθελληνικό νομοσχέδιο και η αναδιανομή του πλούτου μέσω της φορολογίας να πηγαίνει μόνο σε Έλληνες. Όσο για τους ανθρωπιστές συμπατριώτες που κόπτονται ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι της αναδιανομής του Ελληνικού πλούτου να πηγαίνει στους Ελληνοποιημένους λαθρομετανάστες, αφού θα είναι από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, ας στραφούν στην διερεύνηση της ποιότητας και ποσότητας φαιάς ουσίας και νοημοσύνης που διαθέτουν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:36 | Ηλίας Παπαδόπουλος

    Μήπως και τους Πέρσες θα έπρεπε να τους είχαν αφήσει οι πρόγονοί μας να μας «πολυπολιτισμικοποιήσουν» και να μην είχαν αντιδράσει; Μόνο γέλιο προκαλούν τα υποτιθέμενα «ανθρωπιστικά» επιχειρήματα. Υπάρχει κώδικας ιθαγένειας και ο λαός σας εξέλεξε να ασχοληθήτε με τα προβλήματα της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:22 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

    Η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου ανεπηρέαστη από τις άτοπες, μισάνθρωπες, αναχρονιστικές, ανιστόρητες και, εν τέλει, αντιχριστιανικές κραυγές πού τόσο συχνά ακούμε.
    Η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε μιά χώρα αραιοκατοικημένη. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο «ιθαγενής» πληθυσμός, λόγω υπογεννητικότητας, μπαίνει σε πραγματικά φθίνουσα πορεία. Ετσι λοιπόν αφού οι σημερινοί Ελληνες έχουν «επιλέξει» ένα τρόπο ζωής πού δεν ευνοεί τη δημιουργία πραγματικών οικογενειών (με δύο-τρία και πάνω παιδιά) ας αυξηθούμε διά της εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού. Και αντί να γινόμαστε μικρόψυχοι και μισάνθρωποι απέναντι σ΄αυτούς τούς ανθρώπους (που η ανάγκη και ο φόβος ξερρίζωσαν από τα σπίτια τους), ας επικεντρώσουμε, Πολιτεία και πολίτες, την προσοχή μας στο πώς θα κάνουμε όσους το επιθυμούν, καλούς και χρήσιμους Ελληνες. Ετσι κι αλλιώς, όλη η Ευρώπη υφίσταται αυτή την μεγάλη πίεση μεταναστευτικού κύματος από Νότο και Ανατολή. Αυτά τα φαινόμενα έχουν συμβεί πολλές φορές στό παρελθόν (με πολύ πιό άγριες μορφές)και θα ξανασυμβούν στο μέλλον! ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. Δεν αντιμετωπίζονται ούτε με κατάρες, ούτε με ξόρκια, ούτε με λαϊκίστικές-εθνικιστικές κορώνες, ούτε με ρατσιστική βία, ούτε με «σκούπες»! Μπορεί αυτό το φαινόμενο να έχει τις δυσάρεστες και αρνητικές πλευρές του αλλά έχει και τις θετικές του, λίγο-πολύ για όλους μας. Και μη κανουμε ότι δεν τις βλέπουμε! Δεν νομίζω ότι θα είναι πολλοί οι Ελληνες που κάτα κάποιο τρόπο δεν εκμεταλλεύθηκαν αυτή τη υπερπροσφορά φθηνών, ή πάμφθηνων, εργατικών χεριών! Σιγά μην είχαμε δεί ας πούμε Ολυμπιάδα 2004 αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι φουκαράδες!
    Οσο γιά το φόβο απώλειας της εθνικής μας «ταυτότητας», νομίζω ότι δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Θα εισαγάγουν και οι μετανάστες ίσως κάποια στοιχεία της δικής τους πολιτιστικής ταυτότητας αλλά γρήγορα θα τους αφομοιώσουμε με τα αμιγώς Ελληνικά πολιτιστικά μας στοιχεία, πού χάνονται στά βάθη τών αιώνων: Το τσιφτετέλι μας, το ζεϊμπεκικό μας (αλήθεια πόσοι γνώρίζουν τι ήταν οι ζεϊμπέκηδες), το τσάμικο μας (τους Τσάμηδες τους ξέρουμε πιό καλά), το χασαποσέρβικο μας, το ρουσφέτι μας, το μπαξίσι μας, το ραχάτι μας, το μπακλαβά μας, το ντονέρ με το τζατζίκι μας και όλες τις άλλες αθάνατες αξίες, ήθη και έθιμα που μάς άφησαν οι Αρχαίοι πρόγονοι μας μαζί με τον Παρθενώνα
    και το Μαντείο των Δελφών!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:08 | GIORGOS

    Δίνουμε την ιθαγένεια με το σταγονόμετρο
    Δυσχερείς οι όροι πολιτογράφησης των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση Πέτρος Στεφανής
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

    Μετεξεταστέα μένει η Ελλάδα όσον αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας: σύμφωνα με έρευνα στις χώρες της Ε.Ε., βρίσκεται στην προτελευταία θέση βάσει των επιδόσεών της για το καθεστώς και τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών.

    Κλειστή και περιοριστική πολιτική ιθαγένειας και απουσία ευνοϊκών όρων πολιτογράφησης για τους μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είναι μερικές μόνον από τις διαπιστώσεις που έκανε το Εθνικό Παρατηρητήριο για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, με αφορμή τους δείκτες πολιτικών ένταξης των μεταναστών που περιλαμβάνει η τελευταία ευρωπαϊκή έρευνα του 2007.

    Έτσι, ενόσω ο πόλεμος για το νομοσχέδιο που αφορά την πολιτογράφηση μεταναστών συνεχίζεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης- λήγει σήμερα και από τα περίπου 3.000 σχόλια, τα 2.100 αφορούν το άρθρο της ιθαγένειας- όπως προκύπτει από την έρευνα, σε κανέναν από τους τομείς που εξετάστηκαν η Ελλάδα δεν εμφανίστηκε να εφαρμόζει ευνοϊκά μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις.

    Ειδικά στο θέμα της ιθαγένειας, με άριστη επίδοση το 100 η χώρα βαθμολογήθηκε μόλις με 25 κι ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. έφτανε στο 43.

    Οι προωθούμενες αλλαγές από την κυβέρνηση αποτελούν ως εκ τούτου μονόδρομο για τη χώρα, προκειμένου να φθάσει τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ενδεικτικό είναι πως παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τη δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας ύστερα από πενταετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα και όπου η κυβέρνηση επικρίθηκε για τη θέσπιση μικρού χρονικού διαστήματος, η πρόβλεψη αυτή ισχύει περίπου στις μισές χώρες της Ε.Ε.

    «Αναχρονιστικό»
    «Έχει σημασία η κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει σε πιέσεις που ήδη ασκήθηκαν για λιγότερο φιλελεύθερες λύσεις, αλλά να επιμείνει με αυτοπεποίθηση στην πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που όντως πρέπει να διορθωθούν στην κατεύθυνση της εδραίωσης του κράτους δικαίου» σχολιάζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία χαρακτηρίζει το σημερινό σύστημα χορήγησης ιθαγένειας «ένα από τα πιο αναχρονιστικά και παρωχημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    Από τα περίπου 3.000
    σχόλια, τα 2.100 αφορούν το άρθρο της ιθαγένειας

    Διαφορετικές διαδικασίες σε κάθε χώρα της Ε.Ε.

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ διαδικασίες προβλέπονται στις χώρες της Ε.Ε. για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια πριν από την ηλικία των 12 ετών εφόσον οι γονείς τους έχουν διαμείνει στη χώρα 10 χρόνια, ενώ στη Γαλλία οι μετανάστες δεύτερης γενιάς πολιτογραφούνται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και με την προϋπόθεση πως έμεναν εκεί για διάστημα 5 ετών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 χρόνων.

    Διαμονή των γονέων επί 3 έτη σε διάστημα 4 χρόνων πριν από τη γέννησή τους προβλέπεται στην Ιρλανδία, ενώ στην Ιταλία αποκτούν αυτομάτως ιθαγένεια, αρκεί οι γονείς τους να διαθέτουν άδεια επί μακρόν διαμένοντος και ικανό εισόδημα. Ανάλογα με το καθεστώς διαμονής των γονέων τους στη Σουηδία οι μετανάστες δεύτερης γενιάς μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης πριν από την ηλικία των 15 ετών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση έχουν δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας μεταξύ 15 και 18 ετών, αρκεί να έχουν ζήσει τρία χρόνια στη χώρα. Στην Αγγλία, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς αποκτούν με τη γέννησή τους ιθαγένεια, σε αντίθεση με την Ισπανία όπου δεν δίνεται αυτόματα με τη γέννηση αλλά πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

    Διαβαζοντας αυτο το άρθρο στα ΝΕΑ θα ήθελα να ρωτήσω που μοιράζουν έτσι απλόχερα Υπηκοότητες στην Ευρώπη. Εγώ τη μισή μου ζωή την έζησα εκτός Ελλάδας και δεν είδα πουθενά να τις μοιράζουν έτσι απλόχερα.
    Αφήστε δε που για να γινει κάποιος αποδεκτός στην κοινωνία χρειάζεται τουλάχιστο διπλάσιος χρόνος από ότι στην Ελλάδα. Ο δε ισχυρισμός «Έχει σημασία η κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει σε πιέσεις…» θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί στο όνομα του Ελληνικού Λαού… Ας κάνει λοιπόν Δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο Λαός. Ετσι γίνεται στισ Δημοκρατίες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:34 | Διονύσης

    Ίτε παίδες Ελλήνων…

    Ανεβαίνοντας στον ιερό βράχο, βλέπω κατοίκους της Αθήνας, που δεν ακούν ελληνική μουσική, δεν ξέρουν ελληνική ιστορία, δεν θα τους πείραζε να μην ομιλούν την ελληνική γλώσσα, δοξάζουν έναν θεό από άλλους τόπους, και μέρα με την μέρα αλλάζουν τις καθημερινές τους συνήθειες ώστε να ταιριάζουν περισσότερο στην νέα παγκόσμια κοινωνία. Και θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες, χωρίς βέβαια για αυτούς να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο…
    Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχουμε το δικαίωμα να λεγόμαστε Έλληνες, οι απόγονοι Ελλήνων…
    Υπάρχει μία σεβαστή άποψη ότι «Έλληνας είναι όποιος μετέχει της Ελληνικής Παιδείας».
    Αφού λοιπόν η ελληνική υπηκοότητα θέλετε να δοθεί σε τέκνο μη Έλληνα, φροντίστε τουλάχιστον αυτό, να γνωρίζει την ελληνική μυθολογία, ιστορία και γλώσσα.
    Αφού θέλουμε τόσο να μοιάζουμε στους άλλους ας αντιγράψουμε αυτό που κάνουν καλύτερα από μας και όχι αυτό που μας βολεύει. Και ας βάλλουμε εξετάσεις στην ιστορία μας, την μυθολογία μας, και την γλώσσα μας, ως μια επιπλέον προϋπόθεση για να πάρει κάποιος την ελληνική υπηκοότητα.
    Δεν γνωρίζω τη δημιούργησε την ανάγκη για αυτό το νομοσχέδιο. Μήπως όμως ο σωστός νομοθέτης, πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός, ότι λόγω θέσης, και μη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, ο αλλοδαπός πληθυσμός αυτού του τόπου βρίσκεται σήμερα περίπου στο 10% επί του συνολικού πληθυσμού. Ελπίζω αυτό που τον ενδιαφέρει να μην είναι να φτάσει ένα νούμερο, να πλησιάσει έναν Μ.Ο., αν και θα ήταν λογικό να θέλει κάτι τέτοιο, αφού και αυτός μεγάλωσε σε μία κοινωνία που φοβάται ότι είναι διαφορετικό, και το κυριότερο σε μια κοινωνία που φοβάται να είναι διαφορετική.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:47 | ΓΑΓΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Οι απόψεις σεβαστές αλλά πολλάκις και τεκμηριωμένες επαρκώς. Πρέπει να ακούγονται. Όμως πόσο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, ως συνολική άποψη, πραγματικά αντιπροσωπεύει τη γνώμη συνολικά της κοινωνίας στην Ελλάδα? Κύριε Πρωθυπουργέ, τα θέματα που άπτονται τόσο ευαίσθητων εθνικών ζητημάτων, καλό θα είναι να μην τα πέρνετε επάνω σας, διότι το βάρος που έχετε να σηκώσετε εκ’των υπολοίπων ήδη ζητημάτων που χρήζουν επίλυσης είναι δυσβάσταχτο, με τα μέτρα που είστε αναγκασμένος να επιβάλετε. Θεωρώ, καλοπροαίρετα, ότι μέσω της διαβούλευσης έχετε αγαθές προθέσεις για τη στάση που θα κρατήσετε σε ορισμένα θέματα και δεν αποτελεί στάχτη στα μάτια. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μόνο με την ετυμηγορία των ψηφοφόρων μπορείτε, να έχετε ασφαλές αποτέλεσμα για τη γνώμη του Κυρίαρχου Λαού. Τι πιο ασφαλές από αυτό? Και βεβαίως δεν θα έχετε να απολογείστε για το όποιο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… Τέλος δεν θέλω να πιστεύω ότι όλα είναι συμφωνίες και υπαγορευμένα συμφέροντα.
    Σας ευχαριστώ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:28 | joa

    Αυτό που νοιώθουμε εμείς που καταγόμαστε από χώρες της Αφρικής είναι ένας πνιγμένος θυμός που μας καθηλώνει καθημερινά. Η γραφειοκρατία που βλέπουμε να τσακίζει τους γονείς μας αλλά και η συνειδητοποίηση ότι για το ελληνικό κράτος δεν μετράμε, οδηγεί πολλούς από εμάς να νοιώθουν αβοήθητοι και να προσπαθούν να χαθούν μέσα στο πλήθος. Αλλά για εμάς, και νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ, είναι αδύνατον να κρυφτούμε από τον ρατσισμό. Τόσο τον εμφανή και τον ξεδιάντροπο, αλλά και τον υπόγειο και κρυφό, που μας λυπάται για το «χρώμα» μας και τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε επειδή είμαστε από την Αφρική, δηλαδή από χώρες που όπως φαίνεται να πιστεύουν μερικοί, το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι εικόνες μιζέριας και δυστυχίας.

    Και ωστόσο παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που σταματούν πολλούς από το να μιλήσουν, εγώ σας λέω ότι είμαι αισιόδοξη. Γιατί θέλω να μορφωθώ, ξέρω τι μπορώ να κάνω, αλλά και γιατί συνειδητοποιώ ότι για εμάς που καταγόμαστε από χώρες εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα. Δεν πρόκειται τα κράτη των γονιών μας να μπούνε στην Ευρώπη, δεν πρόκειται οι χώρες καταγωγής μας σύντομα να κάνουν άλμα ανάπτυξης, δεν προκειται να ξεφύγουμε από την «προσωρινότητα» που μας κάνει ομήρους σε μια χώρα που μας μορφώνει αλλά δείχνει ότι δεν μας θέλει. Με ρώτησαν πρόσφατα αν νοιώθω Ελληνίδα. Η απάντηση είναι ότι νοιώθω πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνο ένα, αλλά σίγουρα είμαι ΚΑΙ Ελληνίδα. Και μάλιστα αυτό που θέλω πάνω από όλα είναι να μπορώ να το ανακαλύψω μόνη μου, με τρόπο αυτόνομο, και τώρα και στο μέλλον. Θα το προσπαθήσω, και μαζί με εμένα και άλλα παιδιά που αρχίζουν να συνειδητοποιούν σιγά σιγά ότι η λύση είναι η δράση και όχι απλώς η αδιαφορία ή η ελπίδα της φυγής σε άλλη χώρα.
    Αν και είμαι νεαρή, έχω φωνή, αν και δεν έχω πλήρη δικαιώματα, ξέρω ότι δεν είμαι αδύναμη. Γιατί πρέπει να αλλάξει η κατάσταση και να αναγνωριστούμε ως ισότιμοι σε όλα πολίτες. Να μπορούμε να ζούμε, να ταξιδεύουμε και να εργαζόμαστε ελεύθερα. Να γίνει κατανοητό δηλαδή ότι δεν είμαστε απλώς «δεύτερη γενιά» μεταναστών, αλλά πάνω από όλα άνθρωποι.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:43 | Λεωνίδας Κωνσταντινόπουλος-Πάτρα, Ν. Αχαίας

    Γειά σας,

    Διαφωνώ κάθετα με την παρούσα αναθεώρηση (νομοσχέδιο) του Κώδικα Ιθαγενείας για τους εξής λόγους:

    1. Γιατί το νομοσχέδιό σας δίνει ιθαγένεια σε παιδιά που γεννήθηκαν και έζησαν μόνο μια βδομάδα στην Ελλάδα και εγείρει θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης για την πολιτογράφηση των ενηλίκων, αυτοπεριορίζοντας την διακριτική μας ευχέρεια να επιλέγουμε τους κατάλληλους ως κράτος.

    2. Γιατί δεν είναι καν δίκαιο στους μετανάστες αλλά προτιμάει ένα βρέφος που έζησε στην Ελλάδα μια μέρα από κάποιον που έζησε μια δεκαετία.

    3. Γιατί το νομοσχέδιό σας διευκολύνει τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών και δίνει κίνητρο στην γεννητικότητά τους και την λαθραία μαζική είσοδο εγγύων γυναικών και μικρών παιδιών στην επικράτεια με μεόνο σκοπό την απόκτηση ιθαγένειας και όχι την προσφορά στο Κράτος.

    4. Ο μετανάστης δεν χρειάζεται ιθαγένεια για να ζήσει στην Ελλάδα, του αρκεί η άδεια παραμονής.

    5. Τα Ελληνικά σχολεία εγγράφουν παιδιά ανεξαρτήτως άδειας παραμονής ή όχι γονέα. Τα παιδιά αυτά αποκτούν ιθαγένεια με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Οι γονείς τους παίρνουν άδεια παραμονής ως γονείς Έλληνα υπηκόου. Το νομοσχέδιο δίνει «παραθυράκι» για νομιμοποίηση σε λαθρομετανάστες, ergo δεν αφορά μόνον τους νόμιμους μετανάστες.

    6. Δίνοντας στους μετανάστες τηνιθαγένεια με τέτοια ευκολία, βοηθάμε στο να αναπαράγουν τον πολιτισμό τους σε κλειστά μεταναστευτικά γκέτο, αφού δεν θα έχουν κανένα κίνητρο πλέον να μας προσεγγίσουν πολιτισμικά. Αντιθέτως, το κράτος πρέπει να φροντίσει για να ενταχθούν οι νόμιμοι μετανάστες στην οικονομική ζωή της χώρας, να αποκτήσουν αυτοί ή τα παιδιά τους Ελληνική συνείδηση αν θέλουν, και τότε μόνο να αποκτήσουν το έπαθλο της ιθαγένειας.

    7. Γιατί οι μετανάστες, ιδίως από γειτονικές χώρες ή από συγκεκριμένα πολιτισμικά μπλοκ (π.χ. Μουσουλμάνοι) είναι πολύ πιθανόν να μην είναι αφοσιωμένοι στην Ελλάδα και να δρουν υπέρ των συμφερόντων της εθνοθρησκευτικής τους ομάδας και των ιδιαιτέρων πατρίδων τους.

    Εδώ κύριοι, δεν είναι ούτε Nordjylland, ούτε Soenderjylland, ούτε Sjaelland, ούτε Vestjylland, και τέλοσπάντων δεν είμαστε το Kongeriget Danmark. Δεν συνορεύουμε με την Σουηδία και την Νορβηγία. Εδώ συνορεύουμε με Μουσουλμανικές χώρες οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τους Μουσουλμάνους μετανάστες πρός ιδίον ώφελος και σε βάρος του Εθνικού Συμφέροντος της πατρίδας μας.

    8. Γιατί δεν φτάνει το να κάνεις κάποιον ¨Ελληνα πολίτη για να αποκτήσει αυτός ο κάποιος εθνική συνείδηση Ελληνική και να έχει κοινή αντίληψη του τι είναι συμφέρον με τους γηγενείς. Γι’ αυτό άλλωστε επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821 επειδή ήθελαν να αποφασίζουν αυτοί για το μέλλον τους και όχι οι σύνοικοί τους Τούρκοι.

    9. Θα ανατρέψει την υπάρχουσα ισσοροπία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, αφού οι μαζικά νομιμοποιούμενοι μετανάστες θα ψηφίσουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και Αριστερά, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

    Ζητώ, τέλος, να θέσετε το θέμα στην κρίση του Ελληνικού Λαού με δημοψήφισμα. Δηλώνω επίσης υπεύθυνα, ότι δεν είμαι ψηφοφόρος του ΛΑΟΣ ή ακροδεξιός (γιατί προωθείται ο μύθος ότι μόνο ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ ή/και ακροδεξιοί θέλουν να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα).

    Επίσης:

    -Η παρούσα διαφωνία μου δεν είναι ακραία. Επιθυμώ να παραμείνει ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας. Είμαι τόσο ακραίος όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν το 2004

    -Η παρούσα διαφωνία μου δεν είναι ρατσιστική επειδή ο ισχύων Κώδικας Ιθαγένειας δεν ασχολείται με την φυλή του πολίτη.

    -Τέλος η παρούσα θέση δεν είναι ξενοφοβική, επειδή ο μετανάστης δεν χρειάζεται ιθαγένεια για να ζήσει στην Ελλάδα, του αρκεί η άδεια παραμονής.

    Ευχαριστώ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:25 | Βασίλης

    Το σχόλιο μου αφορά μία ειδική ομάδα παιδιών μεταναστών που δεν έχουν εγγραφεί στο σχολείο για εκπαίδευση παρότι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 15 έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία όποιος έχει ξεπεράσει το 15 έτος της ηλικίας του και θέλει να πάρει το απολυτήριο του δημοτικού δεν μπορεί να εγγραφεί για παρακολούθηση στο δημοτικό, παρά ακολουθείται ειδική διαδικασία πιστοποίησης των γνώσεων του από την αρμόδια διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και χορηγείται ένα πιστοποιητικό το οποίο του δίνει την δυνατότητα να εγγραφεί στο γυμνάσιο εφόσον το επιθυμεί. Ουσιαστικά όμως για αυτά τα παιδιά «χάνεται» η ευκαιρια να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια μόνο και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να έχουν μπεί στο 15ο έτος της ηλικίας τους και δυστηχώς για αυτά ο νόμος προϋποθέτει να έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προϋπόθεση την οποία όμως δεν μπορούν να υλοποιήσουν εξαιτίας περιορισμού λόγω της ηλικίας τους.
    Για να αποφευχθεί η δημιουργία ανισότητας για αυτά τα άτομα, πιστεύω θα ήταν πιο δίκαιο να τροποποιηθεί το εν λόγω άρθρο ως εξής :

    «2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τρεις τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον………»

    Έτσι, με την παράλειψη της λέξης «πρώτες» στη σχετική διάταξη αίρεται η ανισότητα και θα δύνεται η δυνατότητα και στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών να έχουν το δικαίωμα για την υποβολή αίτησης κτήσης ιθαγένειας εφόσον μετά την ολοκήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των γνώσεων τους επιπέδου δημοτικού σχολείου από την Διέθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και πληρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις τρείς τελευταίες τάξεις της υποχρεωτικής εκπάιδευσης οι οποίες αντιστοιχούν στο γυμνάσιο.

    Εναλλακτικά για την ειδική ομάδα που είναι μεγαλύτερη των 15 ετών και δεν έχει παρακολουθήσει το δημοτικό θα μπορούσε να αντικατασταθεί η προϋπόθεση παρακολούθησης τριών τάξεων με την πιστοποίηση των γνώσεων του δημοτικού από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Ευχαριστώ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:06 | giwrgos

    Η συζήτηση πρέπει να γίνει από μηδενική βάση :

    1. Χρειάζεται επιπλέον εργατικα χερια η Έλλάδα ?

    2. Πόσα ?

    3. Από ποιές χώρες ?

    4. Με ποιούς όρους ?

    Δ Η Μ Ο Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Τ Ω Ρ Α !!!

    Δεν υπάρχεει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα που να υπαγορεύει την ελεύθερη εγκατάσταση ανθρώπων σε όποια χώρα επιθυμούν !!!

    Η συζήτηση στην βάση των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΒΑΣΗ.

    Υ.Γ – Σχετικα με το OPENGOV
    Τα σχόλια δεν βγαίνουν σε πραγματικό χρόνο
    Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού άλλων σχολίων

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:21 | Aναστασία

    Έλληνας γεννιέσαι,δε γίνεσαι.Πράτετε ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού. Έσεται ήμαρ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:26 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΜΕΝΩ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙΡΑΞΕΙ,ΟΥΤΕ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟ,ΙΣΑ ΙΣΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΜΕ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
    α)ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΘΥΜΑ ΚΛΟΠΗΣ.ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΟΥΝ ΑΝΗΛΙΚΑ ΓΙΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ!
    β)ΤΙΘΕΤΕ ΘΕΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΘΟΤΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ.
    γ)ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΩΡΑ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΙΧΙΩΔΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΙΟΤΗΤΑΣ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΝ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.ΠΡΟΤΟΥ ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
    ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ.Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ.ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ?ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ.ΟΜΩΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΗ.ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΨΗΦΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ…….

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:42 | sven

    Πολύ σημαντικό θέμα η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, για πολλούς λόγους (κοινωνικούς, οικονομικούς, ηθικούς ..). Πρέπει να προχωρήσει με προσοχή χωρίς λαϊκισμούς αλλά προπάντων χωρίς να μας τρομάξουν οι εθνικιστικές ακραίες απόψεις.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ

    Οι Έλληνες ποτέ δεν ήταν ρατσιστές.
    Η ανοχή, η αδιαφορία και η ανικανότητά σας στη πρωτοφανή παραβατικότητα – εγκληματικότητα μας οδήγησαν στην ξενοφοβία.
    Οι Έλληνες όπου και να πήγαν μετανάστες μεγαλούργησαν εδώ έχει μαζευτεί όλη η σαπίλα των Βαλκανίων και όχι μόνο. Άνθρωποι χωρίς κουλτούρα, χωρίς παιδεία, χωρίς πολιτισμό, που έχουν παρισφίσει και έχουν διαβρώσει την ήδη προβληματική μας κοινωνία.
    Διαβάζεις τις εφημερίδες και τα οκτώ στα δέκα αδικήματα-εγκλήματα γίνονται από αλλοδαπούς (κυρίως Αλβανούς).
    Σ’αυτούς θέλετε να δώσετε την Ελληνική ιθαγένεια ?
    Αυτοί πιστεύετε ότι λείπουν από την κοινωνία μας?

    Ο απλός κόσμος δεν αντέχει άλλο, καταλάβετέ το! Εκτός αν το όνειρό σας είναι να δείτε την Ελλάδα «ΕΛΛΑΛΒΑΝΙΑ» με πρωθυπουργό κανένα Χότζα !! .. εκεί το πάτε, με μαθηματική ακρίβεια.

    Ήδη στα σχολεία μας (ιδίως στην περιφέρεια) η αναλογία Ελλήνων και Αλβανών μαθητών είναι καταστροφική. Σε μία χώρα που γερνάει, μένετε προκλητικά απαθής. Αν με την ίδια θέρμη βρίσκατε λύση στο δημογραφικό πρόβλημα δίνοντας κίνητρα για να κάνουν οι Έλληνες παιδιά, θα λύνονταν πολλά προβλήματα (οικονομικά, λειψανδρία κλπ) ..αλλά εσείς προτιμάτε να παίζετε με την φωτιά. Όλοι αυτοί που έχυσαν το αίμα τους για την Ελλάδα αυτό είχαν κατά νου ? Τη συρρίκνωση του Ελληνικού έθνους ? Ένα έθνος που είστε υπεύθυνοι για την αλλοίωσή του και θα δώσετε λόγο για αυτό.
    Κύριε Παπανδρέου μην ξεχνάτε τα λόγια του Θαλή του Μιλήσιου «Ευχαριστώ τους Θεούς που γεννήθηκα Έλληνας και όχι Βάρβαρος» (εκτός αν θεωρείτε και αυτόν μετανάστη που ήρθε στην Ελλάδα από την Τουρκία)

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:16 | akis

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ?ΕΧΟΥΝ ΛΥΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ?ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ?
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΖΟΝΤΑΙ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ!ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!ΑΥΤΟΣ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ!ΑΥΤΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ!ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ!ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΩΝ 10.000.000 .ΠΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΜΕ?ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΕΝΕΣΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ!ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΄΄ΚΕΡΔΙΣΑΝ΄΄ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!ΑΜΕΣΑ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 08:53 | Νίκος Κωνσταντινίδης

    Eλπίζω να μη δούμε ποτέ τέτοια κατάντια στη χώρα μας με Φανατικούς Μουσουλμάνους !!!

    Επίθεση με νεκρούς εναντίον χριστιανών στην Αίγυπτο
    Πέντε κόπτες χριστιανοί νεκροί και 10 άνθρωποι τραυματίες από πυρά αγνώστων εναντίον πολιτών που έβγαιναν ή βρίσκονταν έξω από εκκλησία στο νότο.
    Πέντε Κόπτες Χριστιανοί στην Αίγυπτο σκοτώθηκαν και 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο Μουσουλμάνοι, τραυματίστηκαν από τα πυρά αγνώστων μέσα από διερχόμενο αυτοκίνητο εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν μπροστά σε εκκλησία στη νότια Αίγυπτο, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα Πέμπτη.

    Η επίθεση σημειώθηκε τα μεσάνυκτα της ημέρας των Χριστουγέννων για τους Κόπτες.

    Οι πέντε έβγαιναν από την εκκλησία στην πόλη Ναγκάα Χαμάντι μετά τη λειτουργία όταν ένα αυτοκίνητο σκούρου χρώματος σταμάτησε μπροστά στο κτίριο και άγνωστοι άνοιξαν πυρ. Δυο Μουσουλμάνοι που περνούσαν έξω από την εκκλησία τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Οι Κόπτες της Αιγύπτου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την 7η Ιανουαρίου.

    Οι Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, η συντριπτική πλειοψηφία των 80 εκατ. κατοίκων της οποίας είναι Μουσουλμάνοι. Τα επεισόδια φονικής διαδογματικής βίας είναι σπάνια, όμως σημειώνονται διαμάχες για θέματα όπως η ιδιοκτησία γης, η συμπεριφορά των γυναικών κ.ά., αρκετά συχνά.

    Η πόλη Ναγκάα Χαμάντι βρίσκεται περίπου 60 χλμ. από το Λούξορ, την μεγαλύτερη πόλη στον υπανάπτυκτο νότο της Αιγύπτου. Τα μέτρα ασφαλείας εντείνονται συνήθως τα Χριστούγεννα και σε άλλες θρησκευτικές εορτές για την αποτροπή επεισοδίων βίας.

    Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι δύο από τους 10 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όλοι φέρουν τραύματα από σφαίρες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 08:44 | Άναυδος

     

    Κύριε Εμπνευστή του νομοσχεδίου,

    εσείς που θα είστε, να έρθουμε να σας βρούμε, όταν:

    – η Ήπειρος θα ψηφίζει ΝΑΙ στην ενοποίηση των εδαφών που θα κατέχουν οι εξαπλωμένοι στα Βαλκάνια Αλβανικοί πληθυσμοί;
    – η Θράκη θα έχει τόσο κατευθυνόμενο Μουσσουλμανικό πληθυσμό ώστε να θεωρείται και επίσημα σαν αύξηση των Τουρκικών εδαφών προς την Ευρώπη;
    – τα Τουρκικά μαχητικά θα κάνουν παραβιάσεις άνωθεν των Ελληνοσκοπιανών συνόρων που θα βρίσκονται (τα σύνορα) στο ύψος της Λαμίας;
    – οι Έλληνες θα είναι σκόρπιοι, πλέον, ανα την Ευρώπη έχοντας μεταναστεύσει με την σειρά τους;
    – θα έχει αποτύχει το σύστημα της Δημόσιας παιδείας (σε αντίθεση με την τώρα επιτυχία του) να «εμφυσήσει» την συγχώνευση των Μεταναστών με την Ελληνική Κοινωνία;

    Φοβηθήκατε που ρωτώ που θα είστε τότε;
    Όχι, απλά το ρωτώ για να έρθουμε να μείνουμε και μεις μαζί σας.

     

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 06:07 | ANASTASIOS GOULIS

    ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ 10 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΚ ΚΑΙ 141 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΚΑΕ
    ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ..ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ

    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
    ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΣΤΟ ΕΜΑΙΛ
    AGOULIS@EUROPEAN-CENTER.EU

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 05:48 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛ, ΦΑΛΗΡΟ

    ΔΙΩΞΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ. ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ. ΕΛΕΝΞΤΕ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΟΡΟΛ. ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΣΩΔΗΜΑΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΣΩΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ 3000 ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΕΛΕΝΧΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 04:26 | ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΟΣ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ.ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΓΙ ΑΥΤΟ.ΜΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΗΛΗΚΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΩ ΣΠΙΤΙ,ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΕΙ Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ.ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ?ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ?ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΕΣ ΠΟΤΕ ΗΡΘΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΒΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΨΙΦΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΙΟ?ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΣΤΕ.ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ…ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΕΤΣΙ?ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ?ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ?ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΞΕΝΟΙ?ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ?ΣΑΣ ΛΕΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ.ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΜΕΙΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ,ΕΜΕΙΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ.ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΣΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ…ΤΕΛΟΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΣΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ,ΠΟΣΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΔΩ ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 03:00 | Μπεζος

    Θα ηθελα να σας πω οτι το να κοβεται το 60% των μυνηματων ειναι πραγματικα αποκαρδιοτικο και φυσικα ξερουμαι οτι το κανετε διοτι δεν θελεται να εκφραστει ο ελληνικος λαος.
    παρολα αυτα εγω ξαναγραφω για να εχετε και δουλεια να κανετε.
    Αυτος ο νομος δεν σεβεται τα δικαιωματα των ιθαγενων λαων οπως περιγραφονται στην χαρτα του ΟΗΕ 1992 οποτε σιγουρα δεν εχει να κανει με τα ανθρωπινα δικαιωματα παρα ειναι μια φθηνη δικαιολογια.
    Εγω ζηταω Δημοψηφισμα οπως και το 80% του ελληνικου λαου.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 03:06 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ,ΑΠΛΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ! ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΠΟΡΝΕΙΑ-ΝΑΚΩΤΙΚΑ-ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ-ΚΛΠ-ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΣ ΑΣΧΟΛΕΙΘΕΙΤΕ ΜΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΑΣ…ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:05 | Πατριώτης

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ καθώς Στις μερες μας ειναι εμφανης η προσπαθεια να αποδομηθουν τα ανατολικα μη εθνικα κρατη στα εξ ων συνετεθησαν(μεταξυ αυτων και η Ελλαδα)..
    Το καταφεραν περiφημα στην πρωην Γιουγκοσλαβια -Τσεχοσλοβακια ,το παλευουν ακομα στην πρωην ΕΣΣΔ..
    Ακολουθουν τη γνωστη Ρωμαικη τακτικη του διαιρει και βασιλευε..δεν θελουν να εχουν ισχυρους αντιπαλους.
    Η καραμελα για να πετυχουν το στοχο τους ειναι η ενταξη σε μια συγχρονη αυτοκρατορια….την Ε.Ε.
    Μεσω της νεας αυτοκρατοριας ,καταργουνται τα συνορα και τα εθνη ξεχνανε ηθη και εθιμα ,παραδοσεις που παλια δρουσαν ενωτικα και πιστευουν ολοι στον Santa klaus . H κοινη γλωσσα επικοινωνιας ειναι κατα συμπτωση η γλωσσα του νικητη του πολεμου..η Αγγλικη και σιγουρα οχι η Ρωσικη..
    Η μουσικη που θα εχει κοινο ακουσμα  σε ολους τους λαους θα ονομαζεται pop, rock ,hip-hop και σιγουρα οχι θρακιωτικα ,ηπειρωτικα , φλαμενγκο ,τα οπoια ισοπεδωνονται σε εναν κοινο αχταρμα με ονομασια ethnic.
    Ολα αυτα στο ονομα της νεας Εποχης (new age) και της Παγκοσμιοποιησης πεταχτηκαν στο βωμο του κερδους .
    Οι ανθρωποι σαν οντοτητες εχουν απωλεσει δικαιωματα εις βαρος των πολυεθνικων ΑΕ ,οι οποιες δικαιωνονται πανευκολα δικαστικα ,ενω ο ανωνυμος πολιτης ΟΧΙ. Για να μην πολυλογω η Ελλαδα* ειναι μια ιδιαζουσα περιπτωση σ αυτο το Monopoly .Eναι ενα εθνος κρατος που μεχρι πριν 20 χρονια ειχε μια εθνικη ομοιογενεια που αγγιζε το 97%.Για να προκυψει αυτη χρειασθηκε να προηγηθουν ο Α και Β βαλκανικος πολεμος , η μικρασιατικη καταστροφη ,ο Β παγκοσμιος πολεμος, τα γεγονοντα του 55 στην Πολη ,η φυγη των Αιγυπτιωτων επι Νασερ ,η φυγη των Β.Ηπειρωτων το 90…..
    Το 90 ειναι σημαδιακο ,γιατι κατερευσε και ο υπαρκτος σοσιαλισμος και η γεωπολιτικη σημασια των Βαλκανιων επανηλθε εκει που ηταν στις αρχες του 20ου αιωνα. Δηλαδη ειναι ξανα φυσικο οι Βουλγαρογενεις λαοι της περιοχης να επιδιωκουν διεξοδο στο Αιγαιο ,οι Αλβανοι να θελουν πισω την Τσαμουρια , οι Τουρκοι την ανασυσταση της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας…
    Το προβλημα ομως δεν ειναι τι θελουν οι αλλοι…Το προβλημα ειναι τι θελουμε εμεις..
    Βρισκομαστε εντος της ΕΕ να αποδομουμε το εθνος κρατος μας ,τη στιγμη που γυρω μας ΟΛΟΙ οι λαοι επιδιωκουν την επεκταση του δικου τους..Μεγαλη μεγαλοψυχια μας …Το δογμα μας ,οταν οι αλλοι ζητανε τα παντα ,ειναι «εμεις δεν διεκδικουμε τιποτε».Εχουμε εγκαταληψει πληρως ολες τις Ελληνικες μειονοτητες σε Βαλκανια και Ασια…
    Στο ονομα της ΕΕ εχουμε απαρνηθει την εθνικη μας ταυτοτητα δειχνοντας ..φυσικα την «ανωτεροτητα» μας.
    Τελειωνω προσωρινα ,λεγοντας οτι στις μερες μας ειναι εμφανες οτι η Ελλαδα χρειαζεται επειγοντος μια νεα ρεαλιστικη Εθνικη Εξωτερικη πολιτικη ,απομακρυσμενη απο τα λαθη και τις προκαταληψεις του παρελθοντος.
    Αναμεσα στο Εθνικος και το Εθνικιστικος ,υπαρχει τεραστια διαφορα και πρεπει να αναδειχθει..
    Οσο δεν αναδεικνυεται αφηνουμε τους Εθνικους προβληματισμους ,βορα στα ορνια του φασισμου …
    Ρεαλισμος χρειαζεται ,οχι ακροτητες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:00 | ΑΡΤΕΜΗΣ Ν. Ε.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ , ΣΑΣ ΕΚΤΙΜΩ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΡΙΟ.
    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ . ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΟΥΡΔΟΥΣ,ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ,ΙΝΔΟΥΣ,ΑΛΒΑΝΟΥΣ,ΑΦΓΑΝΟΥΣ,ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΚΛΠ.
    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΑΣ , ΙΔΡΩΤΙΛΑΣ , ΠΟΔΑΡΙΛΑΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΕΜΠΑΜΠ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ .
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 703 ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΖΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 90 ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΤΟΤΕ ΝΑΙ, ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΡΙΑ…ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,ΑΥΤΗ Η ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ…