Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:15 | Aρτεμις Φ

    Για άλλη μια φορά: άλλο ισονομία άλλο απόδοση ιθαγένειας. Οι αλλοδαποί σε αυτή τη χώρα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ισονομίας, παρόλο που αυτοί παρανόμησαν για να εισέλθουν στην Ελλάδα.
    Δεν έχουν καμία διαφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο Ελληνικός λαός τους τα παρέχει όλα δωρεάν.
    Αντίθετα η ιθαγένεια είναι κάτι πολύ σημαντικό για να δίνεται σαν καραμέλες. Είναι η ιστορία της χώρας, οι προσπάθειες των προηγούμενων να ελευθερώσουν αυτό το έθνος, αυτή τη γη, είναι οι παραδόσεις μας που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, είναι η υποχρέωση να διατηρήσουμε εμείς όλα αυτά που μας παραδόθηκαν και να τα βελτιώσουμε. Η ιθαγένεια είναι η υποχρέωση κάθε Έλληνα να πεθάνει για την προάσπιση της Ελλάδας.

    ΟΧΙ ιθαγένεια λοιπόν στον κάθε υποτιθέμενο «κακόμοιρο» ,που είχε όμως 10000 δολλάρια για να εισέλθει παράνομα σε αυτή τη χώρα.

    ΟΧΙ ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε αυτούς που αψηφούν τους νόμους αυτής της χώρας από το πρώτο δευτερόλεπτο που πάτησαν το έδαφός της.

    Και αν νομίζετε ότι υπερβάλλω, ρωτήστε και τον λαό ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:32 | Δ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Πώς θα σας φαίνονταν αν την ώρα που ρεμβάζατε στο κρεββάτι σας ένα ζεστό απομεσήμερο του καλοκαιριού έμπαινε απρόσκλητος από το παράθυρο του σπιτιού σας ένας παράνομος μετανάστης και αφού του δίνατε νερό να ξεδιψάσει αυτός κατόπιν σας έλεγε ότι δεν έχει σκόπό να φύγει;

    και επίσης σε λίγο ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΉ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ;

    ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:50 | Δ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Από πότε είναι δημοκρατικό στο όνομα των ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (sic) να αποφασίζει ο ένας κόντρα σε όλους; (το παράδειγμα της Ιταλίας , όπου ΜΙΑ μετανάστρια εκ Φιλανδίας επέβαλε σ΄όλα
    τα 60 000 000 των καθολικών Ιταλών τη θέλησή της να μήν υπάρχει ο Εσταυρωμένος στις σχολικές αίθουσες!)

    Σε τί διαφέρει αυτό από τη δικτατορία;

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

    ΚΑΜΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:39 | Γεωργία Επιτροπούλου

    Κε Βαρλάγκα οι νομικοί όροι όπως γνωρίζεται είναι σύμφωνα με τις αντιλήψεις και τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα. Έιδικά στην Ελλάδα όπου η προσωπική ιδεολογία έχει υπερκεράσει την πανεπιστημιακή δεοντολογία.
    Στην Διεθνή ορολογία , αυτός που έχει την «Ιθαγένεια» με αυτόν που έχει την «υπηκοότητα» διαφέρουν από πλευράς νομικής άποψης αλλά και από εθνολογικής. Στο εξωτερικό λοιπόν χρησιμοποιούν την λέξη national(μόνη της ή μπροστά από την λέξη citizenship) όπου αυτολεξεί ή και με νομικούς όρους μεταφράζεται στα Ελληνικά ως «εθνικότητα».

    Πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα

    http://ec.europa.eu/youreurope/nav/el/citizens/citizenship/citizenshi

    Προσέξτε να δείτε πως γράφουν τις έννοιες οι Άγγλοι, Γερμανοί και Γάλλοι και πως τις γράφουμε εμείς:

    1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    · Ευρωπαϊκή ιθαγένεια
    · Citoyenneté européenne
    · European citizenship
    · EU-Bürgerschaft

    Και οι τρεις χώρες(ή γλώσσες) αναφέρουν Ευρωπαϊκή Υπηκοότητα …εμείς Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια.

    2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    · Κάθε άτομο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους είναι πολίτης της Ένωσης.
    · Est citoyen de l’Union toute personne ayant la nationalité d’un État membre.
    · Every person holding a nationality of a Member State is a citizen of the Union
    · Als Unionsbürger gilt, wer die Staatsangehörigkeit eines Mitgliedstaats besitzt.

    Και οι τρεις χώρες(ή γλώσσες) αναφέρουν Εθνικότητα …εμείς Υπηκοότητα.

    3ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    · Η ιθαγένεια της Ένωσης θεσπίστηκε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992.
    · Une citoyenneté de l’Union a été instituée par le traité de Maastricht en 1992
    · A citizenship of the Union was established by the Maastricht Treaty in 1992.
    · Die Unionsbürgerschaft, die 1992 mit dem Vertrag von Maastricht……..

    Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Υπηκοότητα …εμείς Ιθαγένεια.

    4ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    · Η ιθαγένεια της ΕΕ συμπληρώνει την ιθαγένεια των κρατών μελών και δεν την αντικαθιστά
    · La citoyenneté de l’Union complète la citoyenneté nationale et ne la remplace pas.
    · The EU citizenship complements national citizenship of the Member States and does not replace it.
    · Sie ergänzt die nationale Staatsbürgerschaft, ersetzt sie aber nicht.

    Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Εθνική Υπηκοότητα …εμείς Ιθαγένεια.

    5ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    · Η σημασία της ιθαγένειας της Ένωσης έγκειται στο γεγονός ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν γνήσια δικαιώματα στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας
    · L’importance de la citoyenneté de l’Union réside dans le fait que les citoyens de l’Union bénéficient de véritables droits en vertu de la législation communautaire.
    · The importance of citizenship of the Union lies in the fact that the citizens of the Union have genuine rights under Community law.
    · Die Bedeutung der Unionsbürgerschaft besteht darin, dass mit ihr im Gemeinschaftsrecht verankerte Rechte verbunden sind.

    Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Υπηκοότητα …εμείς Ιθαγένεια.

    6ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ(ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ)

    · Υπηκοότητα των κρατών μελών
    · Nationalité des États members
    · Nationality of the Member States
    · Staatsangehörigkeit der Mitgliedstaaten

    Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Εθνικότητα …εμείς Υπηκοότητα.

    7ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ(Εξίσου κραυγαλέο με το 6ο)
    · Η ιθαγένεια της Ένωσης δεν αντικαθιστά την ιθαγένεια των κρατών μελών αλλά η υπηκοότητα των κρατών μελών είναι….
    · La citoyenneté de l’Union ne remplace pas la citoyenneté nationale, mais la nationalité des États membres est….
    · The citizenship of the Union does not replace the national citizenship, but a nationality of Member States is entirely a….
    · Die Unionsbürgerschaft ersetzt die nationale Staatsbürgerschaft nicht, die ausschließlich unter die….

    Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Ευρωπαϊκή Υπηκοότητα και Εθνική Υπηκοότητα ή Υπηκοότητα Κράτους(Γερμανικά) της …εμείς όλα σαν Ιθαγένεια.

    Το τελικό συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι φανερά όταν οι λαοί της Ευρώπης μιλάνε για Εθνικότητα/Εθνική Υπηκοότητα εμείς μιλάμε για ….Ιθαγένεια. Τελικά από το λεξιλόγιο μας εκτός από το Εθνικό θέλουν να βγάλουν και την Υπηκοότητα.

    Για αυτόν τον λόγο έχω προτείνει από την αρχή να υπάρξει ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ των εννοιών ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ και ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
    Δεν μπορεί Κε Βαρλάγκα αλλά και οι νομοθέτες του νομοσχεδίου να κάνουν όλοι στην Ευρώπη λάθη και εμείς να είμαστε οι σωστοί.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:27 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δυστηχώς βλέπω ακόμα μια φορά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες να τηρήται μια στάση αδιαφορίας για την γνώμη του Ελληνικού Λαού. Το θέμα της ιθαγένειας είναι ένα από τα πλέον σοβαρότερα μιας και αφορά στην ουσία χορήγηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τον Ελληνικό λάο χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Εξαιτίας αυτών των πράξεων είναι ορατό πλέον το σενάριο της μόνιμης αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αλλά και του σοβαρότερου προβλήματος της διμιουργίας επίσημων μοιονοτήτων στην χώρα. Η απόκτηση της ιθαγένειας θα δημιουργήσει άμεσα μια κοινωνία »νέων ελλήνων πολιτών» οι οποίοι όμως ενώ θα έχουν ελληνική υπηκοότητα θα ανήκουν σε διαφορετικές εθνολογικές, πολιτικές, πολιτισμικές μορφές, διλολου απίθανο να δούμε στο μέλλον μειονοτικά κόμματα με αποστολή ιδιαίτερα επικίνδυνη για την χώρα. Αναλογισθήτε μόνο σε μία περιοχή φθίνουσα πλυθησμιακά όπως η δυτική μακεδονία η οποία έχει σύνορα με μία χώρα εξαγωγής μεταναστών και με τους χιλιάδες »νέους ψηφοφόρους» πόσο ευάλωτη θα είναι στην διμιουργία ενός μειονοτικού πολιτικού σχηματισμού, και ειδικά δε αν αυτός ο μηχανισμός αρχίσει να θέτει και αλλυτρωτικά μηνύματα.
    Κύριοι πριν την λήψη τέτοιων σοβαρών αποφάσεων που ενδεχομένος να υπονομεύσει το μελλοντικό ελληνικό κράτος, καλό είναι να ρωτήσετε τον λαό αυτής της χώρας. Επίσεις θα έπρεπε να εξετάσετε το τι ισχύει στην υπόλοιπη ευρώπη και την νομοθεσία αυτή να την παρουσιάσετε στον λαό για να δεί τι εφαρμόζουν οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι ώστε να μην υπάρξουν σκοτεινά σημεία στην όλη υπόθεση

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:03 | Αναστασια Παπαδοπουλου

    Πρωτα θα πρεπει να λυθουν τα προβληματα των Ελληνων και πολυ μετα θα πρεπει να ερωτηθουν εαν θελουν να χαρισουν την ιθαγενεια τους σε λιγους αλλους…Πολυ μετα…
    Το κρατος ατιμωρησιας της αισχροκερδειας και της υπεξαιρεσης δημοσιου χρηματος,δεν δικαιουται να προσφευγει σε ψηφοθηρικες κινησεις μεσω νομοσχεδιων τα οποια αποτελουν εθνικη προδοσια…
    Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση ,η εισβολη ομορων πληθυσμων τα οποια απειλουν την εθνικη κυριαρχια θα ηταν αιτια πολεμου…Σιγουρα ΟΧΙ ελλνοποιησεων.Η Ελληνικη συνειδηση μπορει να αποκτηθει μετα απο αιωνες η ποτε.Σιγουρα δεν βοηθα καθολου το γεγονος οτι η Ελληνικη παιδεια οπως εχει καταντησει σημερα,ειναι αποπειρα δοσιλογων εφιαλτων, με κακο σκοπο να αποξενωσει τον ιδιο τον Ελληνα απο την ιστορια του και απο την γλωσσα του.Ποσο μαλλον τους αλλοδαπους… Η φιλοξενια ,κυριοι,ειναι υπεραρκετη!Σε οσους δεν αρεσει και δεν αρκει ,να φυγουν για τις πατριδες τους η για αλλες χωρες.Δεν πωλειται η Ελληνικη ιθαγενεια και φυσικα δεν ξεπουλιεται…Ο φιλοξενουμενος ο οποιος θελει να γινει οικοδεσποτης στη θεση του οικοδεσποτη του ,δεν εχει καμια θεση στην Ελλαδα._

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:06 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    @ «Κωνσταντίνος» – — 7 Ιανουαρίου 2010 @ 14:32

    Αντί πολλών από την έγκυρη εφημερίδα «Το Βήμα»

    Ο Ξένιος Ζευς δεν ζει πια εδώ
    Ο δεκάλογος του καλού ρατσιστή
    ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ | Κυριακή 26 Απριλίου 1998

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artid=98634&dt=26/04/1998

    «Η κάθοδος των Αλβανών

    Η «κάθοδος» των Αλβανών στην Ελλάδα δεν είναι νέο φαινόμενο (ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε καταγωγή από την Ιλλυρία ενώ, από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της Επανάστασης, ο Γεώργιος Κουντουριώτης ήταν Αρβανίτης, και μάλιστα μιλούσε σπαστά ελληνικά). Περιοδικά στην Ιστορία (στην οποία πολλοί προστρέχουν συχνότερα του επιτρεπτού) κύματα Αρβανιτών εγκαθίσταντο στην Ελλάδα και αφομοιώνονταν. Τον καιρό του Βυζαντίου, λ.χ., η κάθοδος των Αρβανιτών γινόταν με γράμματα βασιλικά και είχε στρατιωτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το σύστημα που ίσχυε τότε για τους στρατιωτικούς εποικισμούς, τους παρεχωρείτο γη για να καλλιεργούν, γεγονός που υποβοηθούσε την ενσωμάτωσή τους.

    Αυτό είναι φανερό σε πολλά τοπωνύμια (π.χ. Μάνη, όνομα που αναφέρεται από τον 8ο αιώνα και σημαίνει «μουριά», ή Πλάκα που στα αρβανίτικα σημαίνει γερασμένη, παλιά) και λέξεις που έχουν περάσει στην ελληνική γλώσσα (καλαμπόκι, κοκορέτσι, μπαμπέσης, μπέσα, μπεσαλής, πλιάτσικο, σβέρκος, τσούπρα, φάρα, φλογέρα).

    Επιπλέον, θα μπορούσε να πει κανείς, φαίνεται και στις ψυχολογικές αντιδράσεις των Αλβανών που μεταναστεύουν στην Ελλάδα σήμερα. Ο προαναφερθείς δημοσιογράφος, λ.χ., όταν ρωτήθηκε πού αποδίδει την έξαρση της ξενοφοβίας προς τους συμπατριώτες του, έκανε λόγο για «υποκινούμενες εκδηλώσεις» από «ξένους δακτύλους» που «έχουν συμφέροντα» από τη μη ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Οποία ομοιότης με την τόσο γνώριμη τάση των Ελλήνων να προτείνουν θεωρίες συνωμοσίας για να «εξηγήσουν» οποιοδήποτε πρόβλημα.

    1 Αρχίζει κάθε πρόταση με το «Εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…».

    2 Τελειώνει κάθε πρόταση με το «… γιατί η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες».

    3 Εχει ρομαντική και ωραιοποιημένη άποψη για τους έλληνες μετανάστες προηγούμενων δεκαετιών.

    4 «Μήπως είσαι κι εσύ Αλβανός;» ρωτά με καχυποψία όποιον τολμήσει να υπερασπιστεί τους λαθρομετανάστες.

    5 Οταν ο νόμος αποδεικνύεται ανίκανος να προστατεύσει τα συμφέροντά του, παίρνει τον νόμο στα χέρια του.

    6 Κραδαίνοντας το όπλο του, δηλώνει ότι πρώτα θα σκοτώσει και μετά θα κάνει ερωτήσεις.

    7 Προσλαμβάνει αλβανούς λαθρομετανάστες επειδή είναι πιο φθηνοί αλλά όταν έρθει η ώρα να τους πληρώσει τους καταδίδει στην αστυνομία για να απελαθούν απλήρωτοι.

    8 Και μετά ισχυρίζεται ευθαρσώς: «Αντί να μας λένε ευχαριστώ, μας σκοτώνουν κιόλας».

    9 Αποδίδει συνολικά το πρόβλημα της ανεργίας στο ότι «οι Αλβανοί μάς παίρνουν τις δουλειές».

    10 Διατείνεται ότι αγαπά τους Βορειοηπειρώτες (διαχωρίζοντάς τους από τους Αλβανούς) αλλά μόλις συναντήσει κάποιον Βορειοηπειρώτη τον εξαιρεί από την αγάπη του, γιατί «είναι Αλβανός που ισχυρίζεται ψέματα ότι είναι Βορειοηπειρώτης». Μήπως είστε (και εσείς) Αλβανός Ο Κώστας Μπίρης, στο βιβλίο του «Αρβανίτες», παραθέτει επίθετα αρβανίτικης προέλευσης όπως προκύπτουν από καταλόγους ονομάτων καπεταναίων και απλών στρατιωτών που αναφέρονται σε έγγραφα του βενετικού αρχείου και άλλα κείμενα του 15ου και 16ου αιώνα. Επίθετα που έχουν επιβιώσει ως σήμερα, εξελληνισμένα τόσο ώστε να θεωρούνται πλέον ελληνικά, παρ’ ότι δεν παύουν να υποδηλώνουν αρβανίτικη καταγωγή. Αδάμος (και Αδάμης) Βαρλάμης (συχνό στη Σπάρτη) Βέρβερης (τυφλός) Βλαντής Γιάτας (μακρύς) Γκάζας (γελαστός) Γκέρμπεσης (Γερβάσιος) Γκίνης (Γιάννης, συχνό στην Υδρα, στο Κορωπί, στα Καλύβια του Κουβαρά και στον Μαραθώνα) Γκιόλμας Γκλιάτης (μακρύς) Γκολέμης (λαίμαργος, συχνό στο Μενίδι και στον Μαραθώνα) Γκούμας (Γιακουμής, Ιάκωβος) Γκρίτσας (συχνό στο Μενίδι) Ζαπάντης Καβάσιλας Καγκάδης (τραγουδιστός, συχνό στην Κέρκυρα, στην Καρυστία και στη Βοιωτία) Κακαβάς (συχνό στην Καρυστία και στο Λιόπεσι Αττικής) Κακαρούκας (κακοκυλημένος, συχνό στη Λιβαδειά) Καλέντζης (γανωτζής) Καλέσης (μαλλιαρός) Κάμιζας (της πλούσιας) Κάμπασης (κάμπες = πεζός) Κανάκης Καντρέβας (συμμαζεμένος) Καπαρέλης Κασνέσης Κέκης (κακός, πονηρός ­ συχνό στη Χασιά Αττικής) Κόκος (Κώστας) Κόκλας (συχνό στη Χασιά Αττικής) Κολόσης (Νικολάκης) Κομποθέκρας (χειρόβολο από σίκαλη) Κόντος (συχνό στα Καλύβια της Χασιάς στην Αττική) Κόρεσης (θεριστής) Κότσικας (κοκάλας, συχνό στην Κάρυστο) Κούκης (κόκκινος) Κουρτέσης Κούτσης (κουτάβης, συχνό στις Σπέτσες και στο Τάχι των Θηβών) Κράψας Κριεκούκης (κοκκινομάλλης) Κριεμπάρδης (ασπρομάλλης) Κυριάκης Λάντας (δρυς;) Λότσας (φίλος) Λουκίσας (της χήρας του Λουκά, συχνό στα Καλύβια της Χασιάς) Λούσης (λιουσ = λάτρης, ικέτης) Μαζαράκης Μάζης (κορυφαίος) Μάνεσης (βραδύς) Μάριζας (της Μαρίτσας) Μαύρεσης Μέγκουλας Μελέτης Μενάγιας Μέξας (συχνό στις Σπέτσες, στην Κέρκυρα και στην Ηπειρο) Μόλας (μόλε = μήλο) Μουζάκης Μπανίκας Μπάρδης (άσπρος, συχνό στα Μεσόγεια και στη Χασιά της Αττικής) Μπαρμπάτης Μπάρτσης (μπάρτσα = γίδα, συχνό στο Μαρκόπουλο της Αττικής) Μπάστας Μπελόκας Μπελούσης Μπέτσης Μπίμπης (πουλί πάπιας, χήνας ή γάλου ­ συχνό στα Λιόσια και στη Μάνδρα Αττικής) Μπισκίνης (μπέσε = πίστη, κένι = σκύλος) Μπόζος (βαρέλας) Μπόρσας (πουγκής) Μπούας Μπούζης (χειλάς) Μπουζίκης Μπούκουρας (ωραίος) Μπούμπας (μαμούνας) Μπόχαλης (μπόχα = σκόνη) Ντόριζας (μικροχέρης) Παναρίτης (από το Φανάρι) Πέτας (πίτας) Πρίφτης (παπάς, συχνό στην Κορώνη, στα Σπάτα και στην Κερατέα) Προγόνης Προκόπης Ρένεσης (ψεύτης) Σγούρης Σκλέπας (κουτσός) Σκλήρης (συχνό στη Βοιωτία) Σκούρας Σούγκρας (που τσουγκρίζει) Σούκουλας (κουρελής) Σούλης (ψηλός, λεβέντης) Σουμάκης Σούρπης (ρουφηχτής) Σπάτας (σπάθας) Στίνης (που σπρώχνει) Σχηματάρης (κομψευόμενος) Τάτσης (Δημητράκης) Τσαμαντάς (τσα- ή χαϊ- μ’ ντα = πήγαινε πιο κοντά) Τσαπόγας (ψηλοπόδαρος, συχνό στη Μεσσηνία) Φούντης (πάτος) Χαϊκάλης (κάλι = άλογο, συχνό στο Μενίδι) Χέλμης (φαρμάκης)»

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:42 | ΝΙΚΟΣ Π ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΑ,[

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:52 | Γιωργος Σορίδης

    @ Kωνσταντινο

    Κωνσταντίνε το παιδακι που ειναι στη φωτογραφία πιθανώς να γεννήθηκε στην Ελλάδα. Και εχει κάθε δικαιωμα να συμμετέχει στις αποφάσεις του ελληνικού κράτους απο τη στιγμή που γεννήθηκε εδώ. Τι σε ενοχλεί πραγματικά αν συμβεί αυτό? Το οτι έχει μαυρο δερμα?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:19 | ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ

    Για ενα τοσο σημαντικο θεμα με πολλαπλες συνεπειες για τη χωρα το δημοψηφισμα επιβαλλεται.πρεπει ο ελληνικος λαος να εχει το δικαιωμα να αποφασισει για το μελλον του και το μελλον της χωρας, αυτο σημαινει δημοκρατια και σεβασμος στον πολιτη.δε νοειται να επιβαλλονται το 2010 στην ελλαδα αποφασεις με φασιστικες μεθοδους-αποφασιζουμε και διαταζουμε λες και εχουμε κοινοβουλευτικη δικτατορια

  • ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩν ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
    Δίκαιο ιθαγένειας –
    Βήματα εμπρός και πισωγυρίσματα

    Η Ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών θεωρεί ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις για τον κώδικα ιθαγένειας, και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Ιδιαίτερα η πρόταση για απόδοση ιθαγένειας στους δεύτερης γενιάς μετανάστες, με προϋπόθεση είτε τη γέννησή τους στην Ελλάδα, είτε τη συμπλήρωση ενός ελάχιστου χρόνου σχολικής φοίτησης θέτει ένα τέλος στην συνεχιζόμενη ομηρία των δεύτερης γενιάς μεταναστών, οι οποίοι έως σήμερα τελούσαν πάντα σε καθεστώς προσωρινότητας παραμονής, εξαρτώμενοι από τη νομιμότητα των γονέων τους, και από την συμπλήρωση ασφαλιστικών και φορολογικών προϋποθέσεων μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους ηλικίας τους, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Η δε τροποποίηση του νόμου περί αλλοδαπών με το αρθρ. 40 παρ. 7 του ν. 3731/2008, που είχε διαφημιστεί ως τακτοποίηση του ζητήματος των δεύτερης γενιάς μεταναστών, δεν είχε επιλύσει κανένα πρόβλημα, καθώς η συνδρομή της τριπλής προϋπόθεσης της γέννησης στην Ελλάδα, της συμπλήρωσης της υποχρεωτικής εννιάχρονης εκπαίδευσης και κυρίως της νομιμότητας διαμονής και των δύο γονέων κατά την ενηλικίωσή τους (πέραν της υποχρέωσης καταβολής παραβόλου 900 ευρώ), έτσι ώστε να δικαιωθούν άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος πολίτη (και όχι ιθαγένεια) στην Ελλάδα, ήταν απαγορευτική για τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών δεύτερης γενιάς και ελάχιστα εφαρμόσθηκε στην πράξη.
    Ετσι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, πέρα από τις όποιες ενστάσεις μπορούν να διατυπωθούν (για την περίπτωση ανήλικων μεταναστών στερούμενων γονέων ή με γονείς που διαμένουν παράνομα, για το υψηλό παράβολο στην διαδικασία πολιτογράφησης των πρώτης γενιάς μεταναστών κλπ.) είναι στο σύνολό τους καταρχήν θετικές, καθώς αποδίδουν ιθαγένεια στους αλλοδαπούς που γεννιούνται ή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας διέμενε νόμιμα επί μία 5ετία, ή αφότου συμπληρώνεται η 5ετία νόμιμης διαμονής του ενός τουλάχιστον γονέα, ενώ επίσης αποδίδει ιθαγένεια με τη συμπλήρωση των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου και κυρίως με τη συμπλήρωση σε κάθε περίπτωση 6ετούς φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, σε όσους δηλαδή έχουν λάβει ελληνική παιδεία.
    Η δε πρόταση για συμμετοχή όλων των μακροχρόνια διαμενόντων αλλοδαπών στην Ελλάδα, στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από τις ενστάσεις για τον αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα εκλογιμότητας στα ανώτερα αξιώματα, είναι μέτρο προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς αποτελεί μέτρο κοινωνικής ένταξης των αλλοδαπών, που απουσίαζε σχεδόν εντελώς από την έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, θέτοντας αυτούς στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
    Υπό την πίεση όμως ρατσιστικών και ξενοφοβικών κριτικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο προβαίνει σε πισωγυρίσματα ως προς τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Ετσι με ανησυχία είδαμε τις τελευταίες διευκρινίσεις του αρμόδιου Υπουργείου, που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που ξεκίνησε με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις. Παρά την προσεκτική διατύπωση των σχετικών διευκρινίσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως την διαδικασία της πολιτογράφησης των πρώτης γενιάς μεταναστών και όχι την διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας στους δεύτερης γενιάς μετανάστες, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ανησυχία μας για μια περιοριστική εφαρμογή των προτεινόμενων τροποποιήσεων, η οποία διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει.
    Πέρα από την αναγκαία διευκρίνιση ότι η ιθαγένεια είναι όρος ταυτόσημος με την υπηκοότητα, οι λοιπές διευκρινίσεις περί της αυτονόητης νομιμότητας διαμονής των γονέων των δεύτερης γενιάς μεταναστών, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση ιθαγένειας, μας οδηγεί σε προβληματισμό, καθώς μία ακραία εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, θα οδηγούσε ίσως σε στέρηση του δικαιώματος ιθαγένειας των δεύτερης γενιάς μεταναστών που έχουν συμπληρώσει ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα φοίτησης σε Ελληνικά σχολεία.
    Εως σήμερα η παρακολούθηση Ελληνικού σχολείου υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν είχε ποτέ συσχετισθεί με τη νομιμότητα της διαμονής του αλλοδαπού μαθητή ή των γονέων του στην Ελλάδα, καθώς ανέκαθεν είχε θεωρηθεί ότι η παροχή τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ήταν δημόσιο αγαθό, το οποίο δεν μπορούσε να στερηθεί ο οποιοσδήποτε, η δε παροχή ελληνικής παιδείας προς τον οποιονδήποτε, νόμιμο ή παράνομο, ήταν ζητούμενο και από μεριάς της Ελληνικής πολιτείας, που μέσω αυτής εξασφάλιζε την σταθερότητα και την επιβίωσή της.
    Ηδη εκφράζουμε την ανησυχία μας για την επικράτηση τάσεων επαναφοράς περιοριστικών διατάξεων και πρακτικών υπό την πίεση ακραίων ξενοφοβικών κύκλων. Θεωρούμε πισωγύρισμα οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερμηνεία των προτεινόμενων τροποποιήσεων που θα εξαρτά την απόδοση ιθαγένειας από τη νομιμότητα των ιδίων των μεταναστών δεύτερης γενιάς ή των γονέων τους, πέραν των βασικών προϋποθέσεων των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ιδίως αυτής της συμπλήρωσης ενός ελάχιστου χρόνου υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
    Ελπίζουμε ότι τα βήματα εμπρός προς ένα πιο δίκαιο κώδικα ιθαγένειας δεν θα συνδυασθούν με υπαναχωρήσεις.

    omadadikigorwn@lists.riseup.net http://omadadikigorwn.blogspot.com

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:04 | nikolaos

    o laos einai kathysterhmenos k ratsisths opote ti dhmopshfisma e; e re pleria dhmokratia pou katakthsame me to pasok. th gnwmh mas mono sto spiti mas.mhpws na katargousame k tis ekloges;as apofasisoun aftoi pou kseroun…..tetoia ethelodouleia …sklhra tha mas dikasoun agennhtoi nekroi….

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:04 | Διονύσης Γιαννίμπας

    Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών (λαθρό- ή μη) φτάνουν εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Σε πολλές δε περιπτώσεις, και αυτό ισχύει κυρίως για τους περισσότερους λαθρομετανάστες από την Ασία, το ταξίδι αυτό ισοδυναμεί με μια (τελευταία;) απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης. Αν θεωρούμε, λοιπόν, τόσο εκείνους, όσο και τους εαυτούς μας, ανθρώπους, επιβάλλεται και μόνο από την κατάστασή τους να τους αντιμετωπίζουμε κατ’ αρχήν με σεβασμό. Από τα γραφόμενα πολλών δίνεται τουλάχιστον η εντύπωση ότι υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το επαπειλούμενο (κατά τη γνώμη τους) ελληνικό πνεύμα, αλλά ελάχιστα τους απασχολεί το χρέος του κάθε ανθρώπου να στηρίξει τον συνάνθρωπό του (αυτό δεν αποτελεί άραγε γνώρισμα του ελληνικού πνεύματος;). Αυτή είναι όμως μια (μάλλον ακούσια) υποκρισία (επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό) ανάλογη με εκείνη του «καλού Χριστιανού» που, περήφανος για την «ιδιότητά» του αυτή, δεν βάζει σε καμία περίπτωση ίσα με την αφεντιά του όσους δεν εκκλησιάζονται, δεν σταυροκοπιούνται, πιστεύουν σε άλλο θεό, ή δηλώνουν άθεοι (ύπαγε οπίσω μου Σατανά!). Και ξεχνά τα διδάγματα του Χριστιανισμού περί ισότητας και αδελφότητας των ανθρώπων … Δεν περνά όμως από το μυαλό του ότι ίσως δεν είναι τελικά και τόσο «καλός Χριστιανός».

    Με λίγα λόγια… Κατά τη δική μου αντίληψη (και ελπίζω ότι πολλοί σκέφτονται κατά τον ίδιο τρόπο), ό,τι το ευγενέστερο έχει να επιδείξει αυτό που αποκαλούμε «ελληνικός πολιτισμός», και αυτό για το οποίο θα πρέπει να είμαστε περήφανοι και το οποίο θα πρέπει να φροντίζουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας, είναι τα παναθρώπινα μηνύματά του, το ανοιχτό πνεύμα, η αγάπη για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, το φως, το ταξίδι, η περιπέτεια. Αυτό είναι το πνεύμα που θα αγγίξει τον κάθε πονεμένο που έφτασε μέχρι εδώ και αυτό το πνεύμα αρκεί να ασπάζεται όχι μόνο για να ζήσει αρμονικά μαζί μας, αλλά και για να συμβάλει μαζί μας στο κτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.

    Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να καταλάβουμε ότι για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των μεταναστών, που ήδη πηγαίνουν μαζί στο σχολείο, δεν έχει νόημα αυτός ο ψευδεπίγραφος, και επικίνδυνος, διαχωρισμός της κοινωνίας σε «Έλληνες» και «ξένους». Πρέπει να γίνουμε και εμείς παιδιά και να βιώσουμε την κοινωνία των ανθρώπων. Μόνον έτσι θα υπηρετήσουμε και θα διαφυλάξουμε το ελληνικό πνεύμα, και θα προφυλάξουμε τον τόπο μας από αδιέξοδες συγκρούσεις. Αν βλέπουμε παντού εχθρούς και κινδύνους, θα γίνουμε χωρίς να το θέλουμε προφήτες κακών, αφού θα καταφέρουμε να δηλητηριάσουμε και τις δικές μας ψυχές και τις ψυχές των μεταναστών. Αν τους δείξουμε την ανθρωπιά μας, είναι βέβαιο ότι θα αγαπήσουν την Ελλάδα, και τότε τίποτε δεν θα έχει κανείς να φοβηθεί.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:57 | Τάσος Φιλίππου

    Η ζήτηση θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να ξεκινήσει από τους στόχους που θα έπρεπε να θέσει το νομοσχέδιο. (Μήπως το πρώτο άρθρο κάθε νομοσχεδίου θα πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τους μετρίσιμους στόχους του;)
    Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ξεκινάει ως εξής:
    Το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει να συμβάλλει:
    1. στην πλήρη ένταξη των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία η οποία προϋποθέτει την δυνατότητα ισότιμης και ενεργής συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής
    2. στην άρση των διακρίσεων και των φαινομένων ρατσισμού
    3. στην διαμόρφωση κουλτούρας αποδοχής και συμβίωσης με τον «άλλο»
    Οι παραπάνω στόχοι υπαγορεύονται από την πόλυ-πολιτισμική πλέον δομή των σύγχρονων κοινωνιών.
    Όσοι αντιτίθενται σε προσπάθειες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση εκτός του ότι έχουν παραμείνει στο παρελθόν αρνούνται να δουν την πραγματική-πραγματικότητα: ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (αλλά και σχεδόν σε κάθε σύγχρονο έθνος-κράτος) ζουν και μερικές χιλιάδες μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς. Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ αυτοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους αναζητώντας τα προς επιβίωση. Δεδομένης λοιπόν της παρουσίας τους εδώ τι είναι προτιμότερο; Η Ελληνική κοινωνία να τους έχει στο περιθώριο ή να τους εντάξει ενεργά στους κόλπους της;
    Οι κύριοι/ες που ζητάνε δημοψήφισμα προεξοφλώντας την έκβαση του από ότι κατάλαβα προτιμούν να ξανά σκουπίσουμε το θέμα εκεί όπου παρέμενε τα τελευταία είκοσι χρόνια, κάτω από το χαλί… Και με τα 18χρονα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα αλλά με το που ενηλικιώθηκαν δεν έχουν καμία ιθαγένεια τι θα γίνει; Τι προτείνουν εκτός από το εκτός τόπου και χρόνου «να τους στείλουμε πίσω». Τέλος σχετικά με το δημοψήφισμα θεωρώ ότι είναι τραγικά ειρωνικό να το επιζητούν, και μάλιστα επιτακτικά, φορείς μιας εντελώς αντι-δημοκρατικής ιδεολογίας.
    Σε σχέση με τα παραπάνω θεωρώ ότι το προς συζήτηση νομοσχέδιο κινείται σε γενικές γραμμές προς την σωστή κατεύθυνση. Ενδεχομένως, επηρεασμένος λιγάκι από τις κραυγές των Ελληναράδων που ξύπνησαν τα «εθνικά ανακλαστικά» που μου καλλιέργησε η 16χρονη εκπαίδευση μου, προβληματίζομαι για το κατά πόσο θα πρέπει να εξεταστούν λίγο πιο προσεκτικά κάποια θέματα που άπτονται «ευαίσθητων» εθνικών ζητημάτων. Μήπως όμως υπερισχύει το συναίσθημα (κυρίως φόβος) πάνω από την λογική στην προκειμένη περίπτωση; Δεν μπορώ να κρίνω καθαρά…
    Κλείνοντας θεωρώ σημαντικότερο ακόμη και από το ίδιο το νομοσχέδιο να γίνουν τα βήματα που ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ για την επίτευξη των παραπάνω στόχων (πλήρης ένταξη των μεταναστών, άρση των διακρίσεων και των φαινομένων ρατσισμού, διαμόρφωση κουλτούρας αποδοχής και συμβίωσης με τον «άλλο») και σε άλλους τομείς με πρώτο και καλύτερο την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Να αναφέρω για παράδειγμα ότι ως εκπαιδευτικός τα τελευταία χρόνια καλούμαι να διδάξω σε πολύ-πολιτισμικές/εθνικές τάξεις αυτοσχεδιάζοντας μιας και δεν μου έχει δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσω κάποια σχετικά επιμόρφωση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:02 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΧΑΡΑΔΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΛΕΞΑΜΕ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΙΦΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ … ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΄΄ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:24 | Κωνσταντίνος

    @ Γιωργος Σορίδης

    Να δοθεί άμεσα ελληνική ιθαγένεια στα παιδια μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλαδα.

    http://www.opengov.gr/ypes/?option=comment_view&comment_id=13485

    κ. Γ. Σορίδη, ειλικρινά θεωρείτε ότι η παρακάτω φωτογραφία συνάδει με το περιεχόμενο της; Προσωπικά, δε το νομίζω σε καμία περίπτωση!

    http://tinyurl.com/y863twb

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:08 | kk

    peraste to nomosxedio twra, xwris dimopsifisma.Proupothesi gia ena dimopsifisma einai o laos na einai wrimos koinwnika-o ellinas exei deiksei epaneilimena oti einai to akrivws antitheto me tis epiloges tou gia tis proigoumenes kuverniseis kai agwnes(vlepe tautotites). H amatheia, o fovos kai i xenofovia tha apaleifthoun siga siga me swstous nomous kai upiresies pou tha exasfalizoun isa dikaiwmata kai poines gia osous den ta akolouthoun.Gia na ginei o ellinas kapoia stigmi anthrwpos tou kosmou kai oxi tis polukatoikias tou. Prepei na dwsete to paradeigma. To mono sigouro einai oti autos o laos thelei polu douleia egefalika kai koinwnika gia na katalavei ta autonoita.Kai pali eimai xaroumeni pou den zw akoma ekei na akouw autes tis eksorgistikes apopseis pou se alla krati tha eixan autofori sullipsi.Telos stin mesaiwniki koinwnia pou ethelotuflei.Kai pio simantika, telos stin padeia(i kalutera imi-paideia) pou propagandizei apo tin kounia-o kakos geitonas, o kalos filesplaxnos ellinas, oi apolitistoi eurwpaioi, i doxasmeni arxaia ellada (eidika me to teleutaio nisafi omws!!)les kai eimaste aderfia me ton Sokrati.Oso pio grigora tha katalavei o ellinas oti den exei pia(edw kai aiwnes omws) kamia dna sxesi me tin pagosmia klironomia, toso ligotero perigelos tha ginetai ston upoloipo kosmo. H Ellada einai mia mikri apleisti anatoliki xwra pou, logw agalmatwn kai geografikis thesis, etuxe na lamvanei eunoias tis upoloipis eurwpis.Oxi giati oi ellines einai apogonoi twn thewn.Osoi perissoteroi «kainourioi» ellines apo pantou ston kosmo toso to kalutero-oso pio polles thriskeies toso to kalutero-apodunamwste twra tin fantasiaki «exclusivity» mias metriotatis upikootitas.Kai agaliaste tin diaforetikotita me isonomia. Opoios fovatai gia tin tautotita tou, fovatai mallon gia to oti gia alli mia fora tha fanei o alithinos katwteros tou eautos. An einai etsi,auti einai i eukairia na ton kalutereusei.
    Kali epituxia kai anamenw me perifania tin nomothetiki kinisi!
    (mallon mpikame sto 21 aiwna-pali kala pou mas pire mono toso)

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:18 | Θωμάς Μπαρμπαρούσης

    Ο σχολιασμός των άρθρων του Νομοσχεδίου αφορά και ενδιαφέρει όσους το αποδέχονται , αφήνοντας απέξω όσους διαφωνούν και ζητούν την πραγματοποίηση Δημοψηφίσμταος για το μείζον θέμα της ελληνοποίησης χιλιάδων αρχικά και εκατομμυρίων στη συνέχεια αλλοδαπών, που παραβίασαν τα ελληνικά σύνορα και εισήλθαν παράνομα στη χώρα.Το ζήτημα έχει σχέση με το σήμερα και προπαντός το αύριο αυτού του τόπου, του λαού και του έθνους. Μόνο ο ελληνικόος λαός μπορεί να αποφασίσει για τόσο σοβαρά ζητήματα, και καμμία κυβέρνηση. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΟΙΠΟΝ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αλλοιώς πως οι διαβουλέυσεις, δεν έχουν καμμία αξία και νόημα.

  • Οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινών για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου έχουν αναρτηθεί εδώ – http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=723:n-&catid=11:rights&Itemid=27

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:16 | Γιωργος Σορίδης

    Να δοθεί άμεσα ελληνική ιθαγένεια στα παιδια μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλαδα. Αυτο που ισχυει σε ολα τα δημοκρατικά και πολιτισμένα κράτη και που δεν το κάνει το ελληνικό κράτος. Ειναι φοβερά ρατσιστικό να συμβαινει αυτο και περιθωριοποιει αυτα τα παιδια. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατι αντιδρούν ορισμένοι. Δεν συνειδητοποιουν οτι ειναι ρατσιστές? Γιατι οσο και να βασανίσει καποιος το μυαλό του δεν μπορει να βρει αλλο λόγο πέραν του ρατσισμού

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:13 | Πάνος

    Κύριε Γεώργιε Φ.
    Μην μας υποτιμάτε. Διαβάστε μας και το υπόλοιπο!
    Την λέξη ΠΕΠΟΙΗΚΕ, δεν την βλέπουμε νομίζετε;;;;

    Ο Ισοκράτης λέει πως «καταντήσαμε να λέμε Έλληνες, αυτούς που μαθαίνουν ελληνικά αντι αυτούς που είναι στο αίμα Έλληνες»

    Καιρός να τον αφήσουμε ήσυχο τον Ισοκράτη και να κοιτάξουμε τα προβλήματα που η λαθρομετανάστευση έφερε στην χώρα μας.
    Δημοψήφισμα κύριοι, ή καλύτερα να αποσύρετε την πρόταση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:38 | Κωνσταντίνος

    @ Παναγιώτης Βαρλάγκας

    4) Συμμετέχουν άτομα που δεν γνωρίζουν στοιχειωδώς την Ελληνική ιστορία (»Ευαγγελος», 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:03: «Φαντάζεστε Υπουργό Άμυνας Αλβανικής καταγωγής..?» – ίσως δεν γνωρίζει ότι ο Κουντουριώτης, *Πρωθυπουργός* και όχι Υπουργός απλά της Ελλάδος, Αρβανίτης Υδραίος, είχε πρώτη γλώσσα την Αλβανική, και μετά βίας μιλούσε τα Ελληνικά – οι δε μεγάλοι αγωνιστές του Αγώνα, Σουλιώτες Μάρκος Μπότσαρης και Κίτσος Τζαβέλλας, αλβανόφωνοι ήταν).

    http://www.opengov.gr/ypes/?option=comment_view&comment_id=13471

    Παρακαλώ καταθέστε έγκυρες πηγές για τα λεγόμενά σας περί ‘αλβανικής’ καταγωγής των μεγάλων Ελλήνων ηρώων της ελληνικής επαάστασης του 1821, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απολογηθείτε δημοσίως για την άκυρη διαπόμπευση.

    Συν τοις άλλοις έχω την εντύπωση ότι δυστυχώς συγχέετε τους Αρβανίτες Έλληνες με τους Αλβανούς. Θα μπορούσατε να επιβεβαιώσετε τον λογισμό μου;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:03 | Νικος

    Σε λίγο όσοι υπηρετήσαμε την πατρίδα -και μάλιστα για ένα χρόνο στα σύνορα- θα κατηγορηθούμε από τους αριστερούς κουλτουριάρηδες ( που οι περισσότεροι δεν έχουν υπηρετήσει στο στρατό) ως μιλιταριστές. Σε λίγο όσοι σιγοψιθυρίζουμε τον εθνικό μας ύμνο σε κάποια τελετή απονομής, θα κατηγορηθούμε ως εθινικιστές. Σε λίγο όσοι προτιμούμε Έλληνες για τις δουλείες μας θα κατηγορηθούμε ωε ρατσιστές. Σε λίγο όλοι μας που διπλοκλειδώνουμε τα σπίτια μας για να μην μας ληστέψουν και παρακολουθούμε τα παιδιά μας και τις παρέες τους για να γλυτώσουμε τα χειρότερα θα κατηγορηθούμε ως ξενοφοβικοί. Kανείς δεν είπε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε άσχημα στους αλλοδαπούς ή ότι δεν πρέπει να είμαστε φιλόξενοι ή βοηθητικοί απέναντί τους στο μέτρο του δυνατού. Ούτε ότι όλοι οι αλλοδαποί είναι ίδιοι . Υπάρχουν αλλοδαποί τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι, που είναι και η πλειοψηφία. Αλλά μια χώρα δεν είναι ευαγές φιλανθρωπικό ίδρυμα. Προσωπικά έχω συνεισφέρει σε πολλές εκστρατείες που γίνονται κατά καιρούς για την αποστολή βοήθειας στον τρίτο κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν να γυρίσουν στις πατρίδες τους και να ζήσουν εκεί. Η δυση οφείλει να βοηθήσει αυτές τις χώρες. Δεν είναι Έλληνες και δεν αισθάνονται Έλληνες. Οι περισσότεροι ζούν με το όνειρο της Αμερικής και του Καναδά ή της Αυστραλίας. Έχουν ξεμείνει στην Ελλάδα, αφού η Ευρώπη μας τους επιστρέφει και η Τουρκία δεν τους δέχεται πίσω. Δεν πρέπει να χορηγηθεί σε κανένα μετανάστη από τα Βαλκάνια ή αλλαχού, η Ελληνική ιθαγένεια γιατί δεν έχουν καθαρό ποινικό μητρώο ευθύς εξ αρχής. Παραβιάζοντας τα σύνορά μας για να έρθουν είναι ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ. Άδειες παραμονής και εργασίας ΝΑΙ. Ιθαγένεια όμως όχι. Σε ότι αφορά τα παιδιά τους , μετανάστες 1ης γενιάς, που εχουν γεννηθει στην ελλαδα, ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ 18, ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΙΜΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ, ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:43 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το παρακάτω:

    ———————
    «. από Χρήστος Παπακώστας – — 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:28

    Άλλο ιθαγένεια, άλλο υπηκοότητα!! Αυτό το μαθαίνει από τις πρώτες μέρες φοίτησης ένας φοιτητής της Νομικής Σχολής. Όχι ιθαγένεια στους μετανάστες. Υπηκοότητα ναι, αλλά και αυτή με ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.»
    ———————

    Απλά προς πληροφόρηση του κ. Παπακώστα, αλλά και όλων των συμπολιτών, και για πολλοστή φορά:

    1) Ιθαγένεια = Υπηκοότητα

    2) *Δεν μαθαίνει κανείς αυτό το πράγμα στις πρώτες μέρες φοίτησης της Νομικής Σχολής. Φαίνεται ότι ο κ. Παπάκωστας ουδέποτε έχει περάσει από την είσοδο της Νομικής ή καθήσει στα αμφιθέατρά της. Το μάθημα του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο ιστορικά περιλαμβάνει το Δίκαιο της Ιθαγένειας, διδάσκεται στο 4ο έτος της Νομικής Αθηνών, και οπωσδήποτε σε έτη μεγαλύτερα του πρώτου και στις άλλες Νομικές σχολές της χώρας. Όλα τα συγγράμματα, τόσο τα νεώτερα (Βρέλλης, Παπασιώπη-Πασιά), όσο και τα παλαιότερα (Κρίσπης, Μαριδάκης), ρητώς ορίζουν ότι ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ = ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.

    3) Ας πάει όλοι όσοι λένε αυτό το ανιστόρητο να πούνε σε έναν Άγγλο, «immigrants should be granted nationality, but not the status of subject» ή σε έναν Γάλλο «les etrangers peut prendre le nationalite seulement, mais non le statu de sujet». Θα νομίσουν ότι είμαστε αποικία ή πρώην κτήση Βασιλευόμενης χώρας της Αγγλίας (π.χ. Καναδάς, Αυστραλία) όπου οι πολίτες παίρνουν την Καναδική ή Αυστραλιανή ιθαγένεια, αλλά δεν καθίστανται εξ ου αυτού (πλέον, γιατί μέχρι το 1982 στον Καναδά ή και αργότερα στην Αυστραλία καθίσταντο) υπήκοοι του Βρεταννού μονάρχη (εν προκειμένω της Ελισσάβετ). Πραγματικά, όχι δεν διδάσκεται και μάλιστα στο 1ο (!) έτος αυτό το εντελώς εσφαλμένο «Άλλο ιθαγένεια, άλλο υπηκοότητα» που υποστηρίζεται από 10άδες άτομα εδώ μέσα, αλλά θα προκαλέσει και μειδίαμα σε κάθε καθηγητή Νομικής, δικαστή ή δικηγόρο! Σίγουρα ο φοιτητής που θα γράψει κάτι τέτοιο θα πάρει 0 στην σχετική ερώτηση!

    Τουλάχιστον, προσπαθήστε να μάθετε κάτι. Δεν είναι κακό. Έχουν δίκιο τελικά όσοι λένε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Κλασσικοί ξερόλες Ελληνάρες που στην πραγματικότητα δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Αυτοί είναι που έχουν προκαλέσει και προκαλούν όλα τα δεινά της πατρίδας μας. Κάνετε να τρίζουν τα κόκκαλα του Αριστοτέλη, του Σωκράτη και του Καποδίστρια.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:12 | Nio

    Παναγιώτη Βαρλάγκα….οι κοπτες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…μεταναστες ειναι οι κατακτητες ΑΡΑΒΕΣ….θελει μυαλο;;;…

    …οπως μεταναστες ηταν οι τουρκοι στην Χριστιανικη Μικρα Ασια, ενω τωρα δεν υπαρχει κανενας Χριστιανος…Ελληνες Αρμενιοι Ασσυριοι σφαγιαστηκαν η διωχθηκαεν απο τις «πολυπολιτισμικη» αυτοκρατορια των οθωμανων….

    …το ιδιο και στο Κοσσοβο…

    …το ιδιο και στην Σοβιετικη Ενωση…

    …το ιδιο και σε ΗΠΑ και Αυστραλια και παντου σε ολο τον κοσμο….
    …η πολυτισμικη κοινωνια ειναι μια ουτοπια…και επιζει οσο υπαρχουν γεματα στομαχια….

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | Γιωργος

    Κυριε Παπανδρεου για ενα τοσο σοβαρο ζητημα οπως ειναι αυτο δεν θα ειναι καλυτερα να γινει δημοψηφισμα?
    Γιατι η κυβερνηση το αποφευγει?
    Μηπως επειδη ειναι σιγουρο οτι το 75-80% του κοσμου ειναι εναντνιον.
    Και καταρχην οι λαθρομεταναστες που αυτοι τη στιγμη υπαρχουν στην Ελλαδα ειναι πολλοι περισοτεροι απ’αυτους που μπορει να αντεξει η Ελλαδα.
    Δεν εχουμε ουτε βαρια βιομηχανια ουτε τιποτα,στην Αμερικη , Γερμανια και οπου αλλου πηγανε μεταναστες οι Ελληνες ητανε μετα απο συγκεκριμενη ζητηση που υπειρχε απο την χωρα υποδοχης και συνειθως με εξασφαλισμενη εργασια,και μην ξεχναμε ποιες ητανε οι προυποθεσεις(εξετασεις υγειας, νεοι στην ηλικια κλπ)
    Δυστειχως η χωρας μας δεν μπορει να συγκριθει ουτε με την Αγγλια ουτε με την Γαλλια ,Δανια κλπ
    Δηλαδη Κυριε Παπανδρεου ονειρευεστε η Ελλαδα να γινει στο μελλον ενα μουσουλμανικο κρατος?
    Γιατι αυτο ειναι το μονο σιγουρο,και σαφως μετα οι μουσουλμανοι θα εγειρουν απαιτησεις, ηδη εχουμε τεραστια προβληματα με την Τουρκια, τι θελετε να γινει η Ελλαδα ενα νεο Κοσοβο?
    Και τελος να αναφερω για το ζητημα που πολλοι λενε οτι μεταναστες θα συνεισφερουν στην υπογεννητικοτητα ρωταω , ποιος νεος Ελληνας που δουλευει στον Ιδιωτικο τομεα και αμοιβεται με 700, 800, 900 η ακομα και 1000 ευρω μπορει να ζησει και να δημιουργησει οικογενεια?
    Οι μισθοι στην Αγγλια , Γαλλια , Ολλανδια ,Γερμανια συγκρινονται με τους δικους μας ?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:38 | MG

    Παρατηρώ ενδιαφέροντα πράγματα στην παρούσα διαβούλευση:

    Συμετέχουν άτομα σαν τον Παναγιώτη Βαρλάγκα — 7 Ιανουαρίου 2010 @ 14:00 και — 7 Ιανουαρίου 2010 @ 14:10

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:13 | G. Apoxios

    Συμφωνώ 100% με το νομοσχέδιο, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να προστεθούν και επιπλέον τροποποιήσεις:
    1η. Η Ιθαγένεια να αποκτάται αυτομάτως με το θα πατήσει το πόδι του οποιοσδήποτε μετανάστης. Τα 5 χρόνια που απαιτούνται είναι πολλά.
    2η. Να παρέχεται Ιθαγένεια σε όποιον κάτοικο Πακιστάν, Ινδίας, Κίνας, Κοσόβου, Σουδάν κλπ, το ζητήσει, αρκεί να συνοδεύεται με δήλωση του Ν.105 όπου θα δηλώνει ρητά ότι σκοπεύεει να επισκεφτεί την Ελλάδα.
    3η. Μετά την παροχή Ιθαγένειας, όλοι οι νεο-ιθαγενείς να δικαιούνται ιδιόκτητης κατοικίας. Είναι φασιστική διάκριση να έχει κατοικία παλαιο-ιθαγενής και να μην έχει ο νεο-ιθαγενής. Η απόδοση της κατοικίας να γίνεται με κλήρωση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παλαιο-ιθαγενείς Έλληνες πολίτες κάθε Πέμπτη μαζί με το Τζόκερ. Ο «τυχερός» που θα κληρώνεται θα υποχρεούται να παραδίδει τα κλειδιά και τους τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού του στον νεο-ιθαγενή της αρεσκείας του. (Εξαιρούνται της κληρώσεως οι κάτοικοι Εκάλης, Καστριού, Πεντέλης και Ψυχικού).
    4η. Κάθε νεο-ιθαγενής να δικαιούται την αυτόματη και χωρίς εξετάσεις εισαγωγή του στα ΑΕΙ. Επίσης να παίρνει το πτυχίο του στα μισά χρόνια φοίτησης από αυτά που απαιτούνται για τους νεο-ιθαγενείς.
    5η. Οι νεο-ιθαγενείς να προσλαμβάνονται στο Δημόσιο αμέσως και χωρίς τη μεσολάβηση του φασιστικού ΑΣΕΠ

    Αυτά προς το παρών και εύχομαι να ληφθούν υπόψιν

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:16 | Γεώργιος Φ.

    Ισοκράτης,στον Πανηγυρικό του:

    «οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι»

    ΜΗΚΕΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΔΟΚΕΙΝ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:00 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις από τη διαβούλευση:

    1) Συμμετέχουν άτομα («Nio», 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:47) τα οποία για να «αποδείξουν» τα υποτιθέμενα προβλήματα που θα δημιουργήσει, κατά τη γνώμης του, η μετανάστευση προς την Ελλάδα, χρησιμοποιούν παράδειγμα ταραχών μεταξύ Αιγυπτίων Κοπτών και Αιγυπτίων Μουσουλμάνους. Όμως οι Αιγύπτοι Κόπτων είναι γηγενείς Αιγύπτιοι από αμνημονεύτων ετών (απλά δεν εξισλαμίστηκαν κατά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Άραβες) – *δεν* είναι μετανάστες.

    2) Συμμετέχουν άτομα (Βαγγέλης Θωμοπουλος, 7 Ιανουαρίου 2010 @ 12:32) τα οποία απειλούν για επικείμενες δολοφονίες μεταναστών, και μάλιστα επωνύμως («Θα ήθελα να σας θυμίσω την περίπτωση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθακη και συμπεριφέρθηκε στους μνηστήρες που εκμεταλεύονταν το αρχαίο ελληνικό έθιμο της φιλοξενίας. Τους σκότωσε όλους. Φοβάμαι ότι με τέτοια νομοσχέδια θα οδηγήσετε τον ελληνικό εκεί. Δεν θέλω να δώ κάτι τέτοιο άλλα τα φυσικα αντανακλαστικά του έθνους θα αντιδράσουν στην εθνοκτονία που βρίσκεται εν εξελίξη.»)

    Τι άλλο θα δούμε…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:32 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Παρατηρώ μερικά ενδιαφέροντα πράγματα στην παρούσα διαβούλευση:

    1) Συμμετέχουν άτομα που μπορούν να προβλέπουν το μέλλον («Γιώργος», 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:22: «Άλλα, μελλοντικά νομοσχέδια παρομοίου περιεχομένου με αυτό θα δώσουν ιθαγένεια ΚΑΙ στον λαθρομετανάστη που μόλις πέρασε το Αιγαίο»)

    2) Συμμετέχουν άτομα που 2 ίδια πράγματα τα βλέπουν ως διαφορετικά («Γιώργος», 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:18 «η χορήγηση υπηκοότητας στους νόμιμους μετανάστες με μια σειρά κριτηρίων από χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία είναι λιγότερο ανθρωπιστικό?», τη στιγμή που *και* η Ελλάδα με σειρά κριτηρίων απονέμει, και θα απονέμει, την υπηκοότητα)

    3) Συμμετέχουν άτομα που τα οποία έχουν χάσει την επαφή τους με τη λογική («ΓΙΑΝΝΗΣ», 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:04 «ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ»)

    4) Συμμετέχουν άτομα που δεν γνωρίζουν στοιχειωδώς την Ελληνική ιστορία («Ευαγγελος», 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:03: «Φαντάζεστε Υπουργό Άμυνας Αλβανικής καταγωγής..?» – ίσως δεν γνωρίζει ότι ο Κουντουριώτης, *Πρωθυπουργός* και όχι Υπουργός απλά της Ελλάδος, Αρβανίτης Υδραίος, είχε πρώτη γλώσσα την Αλβανική, και μετά βίας μιλούσε τα Ελληνικά – οι δε μεγάλοι αγωνιστές του Αγώνα, Σουλιώτες Μάρκος Μπότσαρης και Κίτσος Τζαβέλλας, αλβανόφωνοι ήταν).

    5) Συμμετέχουν άτομα τα οποία απλά παραλογίζονται («Ευαγγελος», 7 Ιανουαρίου 2010 @ 13:03:, «Ότι θα καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις στον Δημόσιο Τομέα?» – θυμίζω ότι, από το 2008, αρχηγός των Πράσινων, κόμματος του 10% στη Γερμανία, είναι ο Cem Ozdemir (Τζεμ Οζντεμίρ), γιος Τούρκων μεταναστών: http://www.nytimes.com/2008/11/16/world/europe/16iht-germany.4.17868912.html Δεν έχει παρατηρηθεί να έχει συμβεί κάτι κακό στη Γερμανία στο διαρρεύσαν διάστημα)

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:47 | MG

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ

    ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΠΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ!

    ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΤΩΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 6.000 ΕΥΡΩ!

    ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΥΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ!

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!

    http://www.youtube.com/watch?v=2r3jx8fQ5lA

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:14 | Ειρήνη

    Στις διευκρινήσεις που έχετε αναρτήσει αναφέρεστε στον αριθμό των μεταναστών που θα δικαιούνται να ψηφίσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να αποκτήσουν ιθαγένεια στο άμεσο και στο μακρινό μέλλον γιατί δεν το αναφέρετε; Βγάζετε ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχετε κάνει την απαιτούμενη μελέτη; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να πειραματιζόμαστε και για να λέμε αργότερα το πώς θα έπρεπε να έχει συνταχθεί, όπως έχει συμβεί με τόσους άλλους νόμους.
    Το κείμενο που λέτε ότι φαίνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ έχει δημοσιευθεί παραμονές των εκλογών (01/10/2009 21:30) και πέρα από τα αποσπασματικά χωρία που αναφέρονται στις διευκρινήσεις μεταξύ των άλλων αναφέρει: «διαφύλαξη των συνόρων και αποτροπή παράνομης εισόδου μεταναστών διασφάλιση της δημόσιας τάξης με την καταστολή παράνομων δραστηριοτήτων τόσο από μετανάστες όσο και από οποιονδήποτε επωφελείται από το καθεστώς παρανομίας των μεταναστών.»
    Γιατί δεν ξεκινάμε πρώτα από αυτά; Και μπορούν να γίνουν; Μπορούν να κλείσουν αναίμακτα τα σύνορα και δεν γίνεται τόσο καιρό; Πάντως ένας νόμος που δίνει τόσο εύκολα την ιθαγένεια όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά ενθαρρύνει την παράνομη είσοδο. Στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται μεταξύ των άλλων προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των μεταναστών, που προφανώς πρέπει να γίνουν για να γίνει σωστή ενσωμάτωση, αλλά με τι χρήματα θα υλοποιηθούν; Τότε που τα λέγατε νομίζατε πως υπήρχαν χρήματα, τώρα όμως που η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει; Θα κάνετε το ένα χωρίς να κάνετε το άλλο; Έχετε και θα μπορούσατε να υπολογίσετε το οικονομικό κόστος για ένα συνεχές αυξανόμενο σώμα μεταναστών; Εδώ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οι υπάρχουσες δομές.
    Αλλά ακόμα και αν υπήρχαν τα μέσα για όλα αυτά, είναι αρκετό; Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει γίνει πλήρη ενσωμάτωση, παρότι οι συνθήκες ήταν και είναι καλύτερες; Εμείς πώς θα τα καταφέρουμε;
    Πέρα αυτών, αναρωτιέμαι αν θα λάβετε υπόψη σας τα όσα γράφονται ή οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και δεν αλλάζουν. Πάντως αν είστε τόσο δημοκρατικοί γιατί δεν γίνεται ένα δημοψήφισμα;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:55 | GIORGOS

    από ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ – — 7 Ιανουαρίου 2010 @ 12:15

    Δεν θέλω να ανοίξω κάποιο διάλογο ούτε να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας τού χώρου αυτού αλλά έχει, πραγματικά, πλάκα το πώς οι ρατσιστές και ξενόφοβοι ξεκινούν τα σχόλια τους: «Δεν το λέω γιατί είμαι ρατσιστής και ξενόφοβος, ΑΛΛΑ….ΟΙ ΨΕΥΤΟΑΝΘΡΩΠΙΣΤΑΙ….!!!».
    Αγαπητοί μου Συνέλληνες, τι είναι τελικά για σας ξενοφοβία, ρατσισμός, μισανθρωπία, τι είναι ανθρωπισμός, φιλοξενία (ο ματσωμένος τουρίστας;) και για όσους κάθε Κυριακή πρωϊ παριστάνετε τους Χριστιανούς, τι είναι Χριστιανισμός και Αγάπη;
    Και πάλι συγγνωμη. Δεν θα ξαναεμφανιστώ!

    Agapite Kyrie,
    me olo to sevasmo stis apopseis sas tha ithela na sas pw oti an eseis exete ena spiti dio Dwmatiwn pou xwrate eseis , i gynaikasas kai me to zori to paidi sas, sigoura an erthoun alloi treis na katoikisoun den the xwrane, ektos an vgeite eseis sti veranta.
    Gia logariasmo sas mporeite na to kanete. Alla giati fovaste to Dimopsiphisma, thelete Dimokratia à la Carte; ekei tha apofasisei i pleiopsifia ti thelei kai ti oxi kai oxi egw kai seis

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:39 | N.Π.

    Κύριε Παπανδρέου,

    εάν εσείς επιλέξετε να υπονομεύσετε το μέλλον του βασανισμένου αυτού τόπου, εξαπατώντας όσους σας ψήφισαν, τότε θα τρίβετε τα μάτια σας με το ποσοστό που θα πάρει το ΛΑΟΣ στις επόμενες εκλογές. Και αν οι βουλευτές σας τολμήσουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό, ας κάνουν σχέδια από τώρα για το πως θα περνούν τον καιρό τους ως πρώην βουλευτές. Δε θα είναι αρκετές οι ψήφοι των ελληνοποιημένων οπαδών σας για να σας κρατήσουν στην εξουσία.

    Εγώ πάντως, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα ψηφίζω ΛΑΟΣ μέχρι να καταργηθεί!

    Να μην ψηφίσει κανείς έλληνας και καμιά ελληνίδα βουλευτή που θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | ΚΩΣΤΑΣ Μ.

    Αξιοτιμοι συντροφοι του ΠΑΣΟΚ,
    ουδεποτε και κανεις προεκλογικα αναφερθηκε σε θεματα που αφορουν
    την απονομη ιθαγενειας και δικαιωματος ψηφου στους αλλοδαπους-μεταναστες.Οταν ερχεστε λοιπον μετεκλογικα και θετετε αυτο το ζητημα
    και μαλλιστα επειγοντως -ενω με ολα τα αλλα κεφαλαιωδη ζητηματα πχ.οικονομια,κριση,ανεργια,αναπτυξη,υγεια,παιδεια κλπ ουδολως εχετε
    ακομη ασχοληθει- ειμαι υποχρεωμενος να σκεφτω και χωρις να διαθετω ΙQ ιδιαιτερα υψηλο, οτι ακολουθειτε επιταγες και κελευσματα παραγοντων
    εκτος της χωρας και οτι τουλαχιστον σε καμια περιπτωση η ενεργεια σας αυτη δεν ειναι προς το συμφερον της Ελλαδας.Αν λοιπον οι ποταπες σκεψεις μου ειναι σωστες τοτε τιθεται ζητημα εσχατης προδοσιας…και
    σας πληροφορω οτι ειμαι ολος αυτια και αν εχετε λογικα επειχειρηματα ισως και να με πεισετε…απλα διερωτωμαι αν οι αρχαιοι ημων και οχι
    υμων προγονοι ειχαν αδικο οταν ελεγαν-ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ-.
    ευχαριστω για την φιλοξενια
    ενας νεοελληνας μεταναστης στη χωρα του.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:29 | Nio

    Για το τι ακριβως μας περιμενει και για την πολυπολιτισμικη κοινωνια που καποιοι ονειρευονται διαβαστε το αρθρο της Ναυτεμπορικης…

    ———————————————————————-
    Aίγυπτος: Αναταραχές μετά τη δολοφονία Κοπτών

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 2.000 Κόπτες διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Ναγκάα Χαμάντι (Άνω Αίγυπτος) μετά το θάνατο από πυροβολισμούς χθες το βράδυ έξι Αιγυπτίων Κοπτών και ενός αστυνομικού, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

    Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μπροστά από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα των ανθρώπων που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από αγνώστους την παραμονή των Χριστουγέννων, που εορτάζονται σήμερα από τους Κόπτες. [Βλέπε άρθρο]

    Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

    Στην χριστιανική κοπτική κοινότητα της Αιγύπτου ανήκει περίπου το 8% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων. Διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για διακρίσεις και παρενοχλήσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
    ———————————————————————-

    Απελαση τωρα ολων των παρανομων μεταναστων
    Αυστηρη ποσοστωση στον αριθμο αυτων που θα μεινουν
    Δουλεια στους Ελληνες και οχι στους ξενους

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:54 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΥΦΩΝΙΔΟΥ

    Πιστευω οτι η πενταετια ειναι λιγη Τα δεκα ετη θα ηταν μια καλη ρυθμιση,Και κατι πολυ βασικο οι ελληνες ομογενεις εχουν την υποχρεωση της στρατιωτικης θητειας για να διαμεινουν μονιμα στην Ελλαδα,Οι αλλοδαποι θα εχουν τα δικαιωματα του ελληνα πολιτη χωρις τις υποχρεωσεις του?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:38 | ΚΩΣΤΑΣ Μ.

    Αξιοτιμοι συντροφοι του ΠΑΣΟΚ,
    ουδεποτε και κανεις προεκλογικα αναφερθηκε σε θεματα που αφορουν
    την απονομη ιθαγενειας και δικαιωματος ψηφου στους αλλοδαπους-μεταναστες.Οταν ερχεστε λοιπον μετεκλογικα και θετετε αυτο το ζητημα
    και μαλλιστα επειγοντως -ενω με ολα τα αλλα κεφαλαιωδη ζητηματα πχ.οικονομια,κριση,ανεργια,αναπτυξη,υγεια,παιδεια κλπ ουδολως εχετε
    ακομη ασχοληθει- ειμαι υποχρεωμενος να σκεφτω και χωρις να διαθετω ΙQ ιδιαιτερα υψηλο, οτι ακολουθειτε επιταγες και κελευσματα παραγοντων
    εκτος της χωρας και οτι τουλαχιστον σε καμια περιπτωση η ενεργεια σας αυτη δεν ειναι προς το συμφερον της Ελλαδας.Αν λοιπον οι ποταπες σκεψεις μου ειναι σωστες τοτε τιθεται ζητημα εσχατης προδοσιας…και
    σας πληροφορω οτι ειμαι ολος αυτια και αν εχετε λογικα επειχειρηματα ισως και να με πεισετε…απλα διερωτωμαι αν οι αρχαιοι ημων και οχι
    υμων προγονοι ειχαν αδικο οταν ελεγαν .
    ευχαριστω για την φιλοξενια
    ενας νεοελληνας ματαναστης στη χωρα του.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:59 | Πολίτης Πάνος

    Παρακολουθώντας κάποιος τη συγκεκριμένη διαβούλευση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει τη θέση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών. Την αντίθεση μας, δηλαδή, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η οποία παρουσιάζεται, δίχως συναισθηματισμού, με ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΥΣΤΟΧΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, που δεν οφείλει να επαναλάβω.

    Εύχομαι τα όσα γράφονται εδώ, να τα διαβάσουν και οι βουλευτές μας πριν κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή των Ελλήνων αυτό το ΛΑΘΟΣ. Αναφέρομαι ειδικά στους έλληνες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν την πλειοψηφία και τους καλώ, να μας σεβαστούν που τους ψηφίσαμε ελπίζοντας στη λύση των δικών μας τεράστιων προβλημάτων και όχι στη μελλοντική δημιουργία νέων.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, στη προεκλογική σας εκστρατεία υποσχεθήκατε τη δημιουργία μίας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής και όχι την τροποποίηση του Συντάγματος κάνοντας την χώρα μας «ιδανικό προορισμό» λαθρομεταναστών, παρέχοντας κίνητρα γι’αυτούς και τις οικογένειες τους. Δεν είναι δυνατόν να αντιλαμβάνεστε ότι κινδυνεύει η εθνική μας ακεραιότητα (όπως έχετε δηλώσει) εξαιτίας της δημοσιονομικής μας κατάστασης και όχι με αυτή τη τροποποίηση που πάτε να επιφέρετε στην ελληνική πραγματικότητα!

    Ελπίζω, ο μόνος λόγος που δημιουργήσατε αυτό το θέμα, είναι για να δοκιμάσετε τα ανακλαστικά των πολιτών. Μέχρι στιγμής το μήνυμα το έχετε λάβει! Για θέματα ΕΘΝΙΚΑ πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα ,αλλά, επειδή το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος το γνωρίζουμε όλοι, καλό θα ήταν να μην μπούμε σε όλη αυτή την διαδικασία και ΑΠΛΑ να ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ το νομοσχέδιο!

    Επίσης, καλώ όλους τους δημοσιογράφους που είμαι σίγουρος ότι παρακολουθούν το θέμα, να το αναδείξουν στα ΜΜΕ και να βγουν στους δρόμους, να κάνουν δημοσκοπήσεις και να ρωτήσουν τους πολίτες.

    Ευχαριστώ για τον χώρο που μου δώσατε.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:03 | ΞΕΝΙΑ ΠΑΣΣΑ

    Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι αναγνωρισμένοι από τις ελληνικές αρχές πολιτικοί πρόσφυγες δεν απολαμβάνουν της προστασίας της χώρας καταγωγής τους και δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στις αρμόδιες αρχές της χώρας τους. Ως εκ τούτου, εξ ορισμού ευρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να δηλώσουν τα γεννηθέντα στην Ελλάδα τέκνα τους στις οικείες αλλοδαπές αρχές.
    Είναι λοιπόν απαραίτητο στο άρθρο 1Α να προστεθεί σχετικό εδάφιο που να μνημονεύει ρητά την κατηγορία των προσφύγων. Επίσης, θεωρώ σκόπιμη την ανάλογη εφαρμογή της διατάξεως αυτής και για τους υπαχθέντες στο καθεστώς επικουρικής προστασίας.
    Συνεπώς, προτείνω να τεθεί στο άρθρο αυτό πρόσθετο εδάφιο που να έχει ως εξής:
    Άρθρο 1Α

    «4. Την Ελληνική ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
    οι γονείς του, ή ο γονέας του όταν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας».

    Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω το εξής προκύπτον ζήτημα:
    Στην παράγραφο 1 προβλέπεται πενταετής νόμιμη διαμονή του ενός γονέα, πλην όμως στη συνέχεια απαιτείται «οι γονείς να υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση». Η ενδεχόμενη μη νόμιμη παραμονή του άλλου γονέα, θα καταστήσει σε μεγάλο βαθμό αδύνατη την υποβολή της κοινής σχετικής δήλωσης και την εγγραφή του ανηλίκου στο δημοτολόγιο. Η κοινή δήλωση είναι επίσης δυσχερής στις περιπτώσεις διαζευγμένων ή ευρισκομένων σε διάσταση γονέων, ιδίως στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο έχει αποχωρήσει από τη χώρα μας. Πιστεύω ότι πρέπει να προβλέπεται ως εναλλακτική λύση η υποβολή της σχετικής δήλωσης και αίτησης από τον γονέα, στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού, ή στον μόνο γονέα στις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:30 | Χρήστος Παπακώστας

    Άλλο ιθαγένεια, άλλο υπηκοότητα!! Αυτό το μαθαίνει από τις πρώτες μέρες φοίτησης ένας φοιτητής της Νομικής Σχολής. Όχι ιθαγένεια στους μετανάστες. Υπηκοότητα ναι, αλλά και αυτή με ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

    Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο(εύχομαι να μη γίνει), θα υπάρξει οπωσδήποτε αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Σε μερικά χρόνια -φυσικά όχι πολλά, το αργότερο 30 χρόνια- οι Έλληνες θα είμαστε μειοψηφία στην ίδια μας τη χώρα. Θα αισθανόμαστε οι ίδιοι μετανάστες στον τόπο μας. Φαντάζομαι ότι θα σκέφτεστε το σενάριο σε λίγα χρόνια να ιδρυθεί ένα ασιατικό κόμμα, ένα αλβανικό κόμμα και να διεκδικούν τη ψήφο για την είσοδό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα παλέψουν, θα διεκδικήσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας όταν δε θα ανήκουν στο ελληνικό γένος; Πώς θα αντιπαρατεθούν τους Τούρκους όταν δε θα γνωρίζουν, δε θα αντιλαμβάνονται τις κακουχίες που υπέστησαν οι Έλληνες 400 χρόνια σκλαβιάς. Και είναι φυσικό να μην μπορούν να το πράξουν.

    Δηλαδή αν εγώ που είμαι Έλληνας, μεταναστεύσω στην Ισπανία, αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να μου δώσουν εύκολα, ελαφρά τη καρδία, την ισπανική ιθαγένεια; Μήπως να πάρω και θέση για τον Ισπανικό Εμφύλιο; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

    κ Υπουργέ σας εκτιμώ και δεν αμφισβητώ επουδενί την επιθυμία σας να παράξετε, να αφήσετε έργο. Μην προχωρήσετε όμως αυτό το νομοσχέδιο. Θα υπάρξει αλλοίωση με αρνητικότατα αποτελέσματα για τη χώρα μας. Είμαι νέος άνθρωπος και ειλικρινά σας λέω δε θέλω να αισθανθώ μετανάστης στην ίδια μου τη χώρα. Γιατί τότε πολύ φοβάμαι πως θα αναγκαστώ -όπως και πολλοί άλλοι- να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Τουλάχιστον να πάμε κάπου όπου θα είμαστε μειονότητα γιατί θα είναι εκ των ουκ άνευ να συμβαίνει αυτό.

    Ευχαριστώ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:57 | Γιώργος

    από Γεώργιος Λιγνός – — 7 Ιανουαρίου 2010 @ 12:46
    «Δεν μιλάμε για τον λαθρομετανάστη που μόλις πέρασε το Αιγαίο. Το πρόβλημα του πώς περνάει το Αιγαιο και πώς φτάνει στη Δυτική Αττική υπάρχει έτσι και αλλιώς. Δεν θα το επιτείνει το νομοσχέδιο.»

    Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου.

    Άλλα, μελλοντικά νομοσχέδια παρομοίου περιεχομένου με αυτό θα δώσουν ιθαγένεια ΚΑΙ στον λαθρομετανάστη που μόλις πέρασε το Αιγαίο. Από την στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν οι καιροσκόποι αυτοί που εκμεταλλεύονται και πλουτίζουν από την παράνομη μαζική μετανάστευση (εργοδότες, ενοικιαστές, σωματέμποροι) – η ύπαρξη των οποίων ΔΕΝ απειλείται από ΚΑΝΕΝΑ νομοσχέδιο – η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες θα διαιωνίζεται και είναι θέμα χρόνου οι υπόλοιποι να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των πρώτων.

    Τι θα βγεις και θα τους πεις δηλαδή μετά από μερικά χρόνια, «Σε όσους ήρθαν πριν 20 χρόνια δώσαμε αλλά σε εσάς δεν δίνουμε γιατί περάσατε το Αιγαίο» ;;;

    Γεια σου Ελλάδα της τσαπατσουλιάς, της πατέντας και του άρπα-κόλλα !!!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:29 | Κώστας Δημογιάννης

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Τό εφιαλτικό νομοσχέδιο γιά τήν απόδωση, ενάντια στήν θέληση τού Ελληνικού λαού, Ελληνικής υποκοότητος στίς εκατοντάδες χιλιάδες τών παρανόμως εισελθόντων είς τήν χώρα ξένων καί τών τέκνων αυτών θά αποτελέση τήν ταφόπλακα τού έθνους.

    Τά εκατομυρια τών εισαχθέντων τριτοκοσμικών εποίκων, μέ εντολή ξένων κέντρων εξουσίας πρός τό εγχώριο πουλημένο κατεστημένο, δέν (θά) κάνουν τήν Ελλάδα «πολυπολιτισμική» χώρα, όπως παραπλανητικά προπαγανδίζεται, αλλά πολυεθνική, κάτι τό οποίο αποτελεί ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Δέν χρειάζεται μαγάλη σοφία γιά νά δεί κάποιος πού θά οδηγηθεί η χώρα άν οι παράνομοι επιβραβευθούν μέ τήν παροχή υποκοότητος. Ακόμα περισσότερα εκατομύρια θά κατακλύσουν τήν χώρα καί αυτή τήν φορά μέ μεγαλύτερη ευκολία αφού θά υπάρχουν εδώ «νόμιμες» παροικίες από κάθε χώρα στίς οποίες η κάθε αφικνυόμενη φουρνιά θά βρίσκει καταφύγιο καί παντός είδους κάλυψη. Σέ τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι σέ βάθος μερικών χρόνων η Ελλάδα θά διασπασθεί. Οι εχθροί μας καί οι «φίλοι» μας βλέπουν το πού οδηγούμεθα καί γι’ αυτό εγείρουν καί αυξάνουν τίς διεκδικήσεις των ενατνίον μας (Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο καί ποιός ξέερει τί άλλο ακόμη).

    Επίσης, η ζωή τών Ελλήνων θά γίνει ακόμα πιό εφιαλτική. Περισσότερη ανεργία, μιάς και οι «νέοι πολιτες» θα διεκδικήσουν καί θά λάβουν θέσεις στό δημόσιο καί στίς μεγάλες τουλάχιστον επιχειρήσεις (ελέω καί τού νόμου κατά τών «διακρίσεων» 3304/2005), περισσότερο έγκλημα, περισσότερα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης, λαθρεμπορίου, πλαστογραφίας καί άλλων παρανομιών. Η παιδεία, τά μέσα ενημερωσης καί οι δημόσιες υπηρεσίες θά αφελληνισθούν περαιτέρω, μέ τήν δικαιολογία ότι πρέπει νά λάβουμε υπ’ όψιν τίς «ιδιαιτερότητες» τών «συμπολιτών» μας. Οι επίορκοι πολιτικάντηδες θά ξοδέψουν ακόμα πιό πολύ δημόσιο χρήμα γιά νά καλοπιάσουν τούς νέους ψηφοφόρους καί τό κακό τελειωμό δέν θά έχει (αλήθεια, με ποιό δικαίωμα κύριε πρωθυπουργέ δίνετε πραξικοπηματικά σέ μή Έλληνες τό δικαίωμα ψήφου στίς προσεχείς δημοτικές εκλογές αλλοιώνοντας τήν θέληση τού εκλογικού σώματος;) Η ρητορία περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καί «αντιρατσισμού» είναι μία μεγάλη Νεοταξική απάτη η οποία σκοπόν έχει νά αξουδετερώσει τίς υγιείς αντιδράσεις στά σχέδια τού διεθνούς καπιταλιστικού μαγαλοκεφαλαίου τά οποία, χρησιμοποιώντας τούς αλλοεθνείς ώς μοχλό, αποβλέπουν στήν εξουδετέρωση καί κατάργηση τών εθνικών κρατών ώς εμποδίων στά σχέδια τής παγκοσμιοποίησης. Η λύση στό πρόβλημα πού ανιιμετωπίζει η χώρα είναι μία. Ο σταδιακός επαναπατρισμός τών λάθρα εισελθόντων. Μόνο όταν συμβεί αυτό θά αλλαξουν τά πράγματα.

    Καί μιάς καί η μαύρη προπαγάνδα αποκαλεί όποιον είναι αντίθετος στά σχέδια τής Νέας Τάξης «φασίστα», «ακροδεξιό», «ρατσιστή» καί άλλα, ας δούμε τί λέει γιά τό προτεινόμενο νομοσχέδιο τό αριστερό περιοδικό Άρδην σέ πρόσφατο άρθρο του¨

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΟΚΤΟΝΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
    «Το υπό έγκριση νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες θα μεταβάλει, εάν εγκριθεί, ριζικά τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα πανάθλιο, τυχοδιωκτικό εφεύρημα το οποίο επικαλείται ευγενείς σκοπούς, επιτυγχάνοντας τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα»
    (http://www.ardin.gr/node/2666)

    Αλλά τό μέγα θέμα πού εγείρεται είναι τό ποιός είναι ο κυρίαρχος αυτού τού τόπου. Εάν επιχειρηθεί η εφαρμογή αυτού τού σχεδίου, τό οποίο αλλάζει τόσο δραματικά καί μέ ανεπανόρθωτες συνέπειες τήν χώρα, χωρίς τήν συγκατάθεση τού λαού, τότε αυτό θά είναι ένα αντιδημοκρτικό καί αντεθνικό πραξικόπημα. Έχετε λοιπόν υποχρέωση, κύριε πρωθυπουργε, είτε νά αποσύρετε αυτό τό νομοσχέδιο ή νά ζητήσετε τήν έγκριση τού Ελληνικού λαού μέσω ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Εάν αρνηθήτε νά πράξετε τό δέον, τότε αυτό θά επιβεβαιώσει καί στόν πιό αφελή τό ότι η χώρα τελεί υπό κατοχήν. Καί όταν μία χώρα τελεί υπό κατοχήν, ο λαός τηε έχει τό δικαίωμα καί τήν υποχράωση, σύμφωνα μέ τό σύνταγμα, νά αντιστέκεται σ’ αυτήν τήν κατοχή καί τούς κατοχικούς νόμους καί νά αγωνισθεί γιά τήν απελευθερωση του τόπου του

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:07 | Γιώργος

    Αντί να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, εμείς δίνουμε κίνητρα να έρθουν και άλλοι?
    Επίσης περιέργως, γίνεται από κάποιους σύγχυση της έννοιας του ανθρωπισμού με τη χορήγηση της ιθαγένειας και του δικαιώματος ψήφου. Η χορήγηση μόνιμης άδειας παραμονής και εργασίας, ή η χορήγηση υπηκοότητας στους νόμιμους μετανάστες με μια σειρά κριτηρίων από χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία είναι λιγότερο ανθρωπιστικό?
    Τα κριτήρια που προτείνει το νομοσχέδιο είναι μηδαμινά και αφού θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τοω προοδευμένων κοινωνιών της Ευρώπης τότε ας υιοθετήσουμε και την πολιτική τους σε αυτά τα θέματα οπου πέραν των αυστηρών κριτηρίων για χορήγηση αστικών δικαιωμάτων, υπάρχει μια συστηματική και αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και ποσόστωση για τον αριθμό των αλλοδαπών.
    Νομίζω επιβάλλεται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να αποφασίσει ο λαός και να γίνει δημοψήφισμα όπως στις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | kuriakos

    Ειμαι ελληνας ομογενης και θελω να επισημανω 2 πραγματα!
    1)Συμφωνω με το νομοσχεδιο και πιστευω οτι ειναι προς τη σωστη κατευθυνση για να λυθουν πολλα προβληματα κυριως παιδιων 2ης γενιας γιατι δεν εχουν γνωρισει αλλη πατριδα και που εχουν ελληνικη παιδεια και ελληνικη συνειδηση.
    2)Διαφωνω ομως ως προς τις προυποθεσεις και εξηγω τι θελω να πω μ’αυτο..!
    2α)καποιος που εχει παει τις 3 πρωτες ταξεις δημοτικου δικαιουται..!
    2β)καποιος που εχει παει 6 ταξεις ελληνικου σχολειου(2 δημοτικο,2 γυμνασιο και 2 λυκειο δικαιουται…!
    2γ)καποιος που εχει παει δευτερα και τριτη γυμνασιου,συνεχιζει λυκειο,δινει πανελληνιες και κανει αλλα 6 χρονια ΑΕΙ και στο συνολο 11 χρονια ελληνικη εκπαιδευση ΔΕΝ δικαιουται…!!!προφανως δεν εχει ελληνικη συνειδηση… και πρεπει να ακολουθησει την διαδικασια πολιτογραφησης.
    Κυριε υπουργε η δεν ειναι σαφες το αρθρο 1 παρ 2 του νομοσχεδιου η δεν το αντιλαμανομαι εγω!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | MG

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΜΩΣ ΒΡΗΚΕ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΠΟΛΙΑΣΤΕΣ ΜΑΣ «ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ» ΛΑΘΡΟ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!

    http://www.youtube.com/watch?v=2r3jx8fQ5lA

    ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΚΟΤΣΙΑ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | Τάσος Φιλίππου

    «Εγώ δεν φοβάμαι την επιστροφή των φασιστών με τη μάσκα των φασιστών, αλλά την επιστροφή των φασιστών με τη μάσκα των δημοκρατών.»
    Theodor W. Adorno

    Διαβάζοντας τα σχόλια των αντιτιθέμενων με το νομοσχέδιο παρατηρώ ότι η πλειοψηφία τους ζητάει δημοψήφισμα (την «πεμπτουσία της Δημοκρατίας» όπως την αποκαλούν).

    Είναι υποκριτικό και συνάμα τραγικά ειρωνικό να επιζητούν, και μάλιστα επιτακτικά, δημοψήφισμα οι φορείς μιας εντελώς αντι-δημοκρατικής ιδεολογίας.

    Δεν είναι;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:10 | αργυρης

    ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.ΘΑ ΣΑΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ.ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ.ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ?ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ THINK TANK TΩΝ ΕΠΑ Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.ΓΙΑΤΙ?ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΘΝΙΚΕΣ-ΒΛΕΠΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ,ΛΟΓΩ ΚΟΙΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ,ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ,ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ,ΟΝΟΜΑΤΩΝ,ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΤΛ.ΠΧ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ?ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ?ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΠΡΟ Η ΜΑΥΡΟ,ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ -YOU ARE WITH US OR YOU ARE OUR ENEMY-ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ.ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ,ΠΟΝΤΟ,ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΩΠΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ.ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΜΕΣΩΣ.ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21 ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ?ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Η ΑΓΓΛΟΣ,ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.