- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 05-Αρμοδιότητες Οργανικών Μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής

Άρθρο 5

Αρμοδιότητες Οργανικών Μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής

 

  1. Το Ιδιαίτερο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής παρέχει γραμματειακή υποστήριξη και κάθε αναγκαία διοικητική συνδρομή για την άσκηση των καθηκόντων αυτού, όπως διεκπεραίωση αλληλογραφίας, αποδελτίωση και τήρηση αρχείου.

 

  1. Η Μονάδα  Α’ – Σχεδιασμού και Στρατηγικής , μεταξύ άλλων:

(α) Καταρτίζει, εξειδικεύει και επικαιροποιεί σε συνεργασία με τα Υπουργεία το πενταετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική. Αξιολογεί τη συνεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου με ιδιαίτερη έμφαση στο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους και εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα τρόπους για την εξασφάλισή τους.

 

(β) Παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις που αφορούν την ψηφιακή πολιτική, συντονίζει τους κατά περίπτωση εμπλεκόμενους φορείς, προς το σκοπό της διαμόρφωσης των εθνικών θέσεων σε σχέση με την  Ψηφιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το σκοπό της υλοποίησης της στρατηγικής αυτής σε εθνικό επίπεδο.

 

(γ) Συνεργάζεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή/και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την εκπόνηση, ανάληψη, χρήση, υλοποίηση προγραμμάτων – στρατηγικών σχεδίων για την ψηφιακή πολιτική.

 

(δ) Συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία, καθώς και άλλα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με έργα και δράσεις ψηφιακής ανάπτυξης και διατηρεί αντίστοιχες βάσεις δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά  αποστέλλονται αμελλητί στη Μονάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

 

(ε) Συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της νομοθετικής ορθότητας και ποιότητας προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στον τομέα της αρμοδιότητας της ΓΓΨΠ και διατυπώνει σχετικές συστάσεις στα Υπουργεία.

 

(στ) Διατυπώνει, κατόπιν συνεργασίας με τη Μονάδα Τεκμηρίωσης και Καινοτομιών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα αρμοδιότητας της ΓΓΨΠ  με έμφαση σε θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης.

 

(ζ) Συνεργάζεται με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητές της ΓΓΨΠ .

 

(η) Αναλαμβάνει αρμοδιότητες Επιτελικής Δομής για τους τομείς τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΕΣΠΑ 2014-20 και για μελλοντικούς αντίστοιχους στόχους στα διαρθρωτικά ταμεία. 

 

(ηα) Θέτει τους στόχους για όλο τον ΘΣ 2 του ΕΣΠΑ 2014-20, καθώς και μελλοντικούς αντίστοιχους στόχους που αφορούν τις ΤΠΕ στα διαθρωτικά ταμεία και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Καταρτίζει προσκλήσεις σύμφωνες με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, που χρηματοδοτούνται από τα ΕΔΕΤ  μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

ηβ) Προεγκρίνει τα τεχνικά δελτία των φορέων πρότασης ως προς την συμβατότητά τους με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, πριν την κατάθεσή τους στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή.

 

(ηγ) Γνωμοδοτεί για την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την οποία εγκρίνονται προσκλήσεις στις περιπτώσεις δράσεων/πράξεων κρατικών ενισχύσεων για την ψηφιακή ανάπτυξη.

 

(ηδ) Συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Συντονισμού ΕΣΠΑ και απευθύνει ερωτήματα στην Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ).

 

(ηε) Έχει πρόσβαση στην επιχειρησιακή πλατφόρμα ΔΙΑΥΛΟΣ.

 

(ηστ) Υποστηρίζει τη συμμετοχή της ΓΓΨΠ στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΕΣΠΑ 2014-2020, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»,  στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα», και στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

 

(ηζ) Προτείνει και συντονίζει δράσεις απλούστευσης διαδικασιών στον τομέα της αρμοδιότητας της ΓΓΨΠ.

 

(ηη) Συντονίζει δράσεις για την εξασφάλιση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια σχεδιασμού των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αφορούν σε ΤΠΕ.

 

(ηθ) Επιβάλλει κανόνες και πολιτικές διαλειτουργικότητας μεταξύ των προτεινόμενων και υφιστάμενων υποδομών ΤΠΕ και επιβλέπει τη συμβατότητα των νέων έργων με τους κανόνες αυτούς.

 

  1. Η Μονάδα Β’ – Έργων, μεταξύ άλλων:

(α) Παρακολουθεί, αξιολογεί και συντονίζει τις δράσεις και τα έργα ψηφιακής ανάπτυξης και στρατηγικής όλων των φορέων του δημοσίου τομέα, ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνισή τους με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, εντοπίζει καθυστερήσεις και προτείνει λύσεις, συγκεντρώνει καλές πρακτικές καινοτόμων δράσεων για ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων.

 

(β) Καθορίζει δράσεις και έργα για την προώθηση και αξιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών ψηφιακής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο.

 

(γ) Προτείνει και δύναται να εκτελεί ως δικαιούχος πράξεις του ΕΣΠΑ ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες πράξεις καθώς και έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικές με τις αρμοδιότητές της ΓΓΨΠ.

 

(δ) Παρακολουθεί την λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας «Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε» (ΚτΠ Α.Ε), και

 

(ε) Συνεργάζεται με την ανώνυμη εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και άλλους φορείς του Δημοσίου στους τομείς της αρμοδιότητας της ΓΓΨΠ .

 

  1. Η Μονάδα Γ΄- Προτύπων και Προμηθειών, μεταξύ άλλων

(α) καταρτίζει πρότυπα προσκλήσεων, προκηρύξεων και συμβάσεων για έργα και δράσεις ψηφιακής ανάπτυξης και στρατηγικής ΤΠΕ, καθώς και για προμήθειες αγοράς υπηρεσιών, εξοπλισμού, λογισμικού, δικτύων και υλικού, τα οποία χρησιμοποιούνται ως οδηγός για τα Υπουργεία, όλους τους φορείς του Δημοσίου, τους εποπτευόμενους φορείς και τις διαχειριστικές αρχές και

 

(β) καταρτίζει και επικαιροποιεί αρχές, πρότυπα, διαδικασίες και κανόνες που προβλέπονται στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διατυπώνει γνώμη πριν την κύρωσή του από τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, όπως επίσης και πριν από κάθε απόφαση που αφορά στην εφαρμογή του.

 

  1. Η Μονάδα Δ – Παρακολούθησης και αξιολόγησης, μεταξύ άλλων  

(α) Συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία για την καλύτερη εφαρμογή των πεδίων που ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 28/2015 (Β΄34), του ν.3861/2010 (A’ 112) και του ν.3979/2011 (Α’ 138),

 

(β) Παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των έργων ψηφιακής πολιτικής με την χρήση δεικτών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα, και εισηγείται προτάσεις προς τη Μονάδα Α’ για την αναδιαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, όπου χρειάζεται, και

 

(γ) τηρεί αρχείο και καταρτίζει τα μητρώα που είναι απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΓΓΨΠ.

 

  1. Η Μονάδα Ε’ – Ασφάλειας Συστημάτων μεταξύ άλλων:

(α) Διατυπώνει την πολιτική ασφάλειας συστημάτων για τον Δημόσιο Τομέα και εποπτεύει την εφαρμογή της.

 

(β) Διενεργεί τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε όλα τα συστήματα του Δημοσίου όλων των φορέων, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, συντάσσει άμεσα σχετικές  αναφορές υποδεικνύοντας  τις απαιτούμενες διορθωτικές επεμβάσεις, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για κάθε φορέα, και ελέγχει την εφαρμογή τους.

 

(γ) Συστήνει την Ομάδα Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΑΠΠΑΠΣ -CERT Computer Emergency Response Team). Η Ομάδα συνεργάζεται με τις ανάλογες δομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Συνεργάζεται επίσης και συμμετέχει στις ανάλογες διεθνείς και ευρωπαϊκές δομές. Από τη συγκρότηση της Ομάδας  Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε περιστατικό παραβίασης ασφάλειας σε πληροφοριακά συστήματα φορέων δηλώνεται υποχρεωτικά και άμεσα σε αυτήν.

         Στο πλαίσιο της οριζόντιας διασύνδεσης, όλοι οι φορείς ορίζουν Υπεύθυνο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, που λειτουργεί ως σύνδεσμος με την ΓΓΨΠ  και εκπροσωπεί τον φορέα του στην ΟΑΠΠΑΠΣ. Η Μονάδα μπορεί να εφαρμόσει ιεραρχικό σύστημα οργάνωσης Οριζόντιας Δομής Ασφάλειας Συστημάτων με αρμοδιότητες ανά τομείς.

 

(δ) Συστήνει εργαστήριο για τον έλεγχο συσκευών και συνεργάζεται προς τούτο με ανάλογους φορείς (όπως ΕΛΟΤ, ΑΕΙ, ΕΙ).

 

(ε) Καταρτίζει ενημερωτικά σημειώματα με οδηγίες υποχρεωτικής εφαρμογής για όλες τις δομές πληροφορικής του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

 

(στ) Ελέγχει τα συστήματα των μονάδων  της  ΓΓΨΠ  κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση β) της παρούσας παραγράφου.

 

  1. Η Μονάδα ΣΤ’  – Υποστήριξης & Συντήρησης Κεντρικών Υποδομών, Εφαρμογών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών μεταξύ άλλων

(α) αναλαμβάνει την παραγωγική λειτουργία των κεντρικών Υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (Data centers, G-Cloud, ΣΥΖΕΥΞΙΣ, κ.α.) της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και νέων υποδομών που θα ιδρύσει εξ αρχής ή θα δημιουργήσει μέσω συγχωνεύσεων η ΓΓΨΠ .

 

(β) Διενεργεί και επικαιροποιεί την Απογραφή του Μητρώου Εξοπλισμού και Εφαρμογών στη Δημόσια Διοίκηση.

 

(γ) Τηρεί αρχείο σχετικά με ανάγκες που αφορούν κόστη και οικονομίες για κατάρτιση προϋπολογισμών και προμηθειών.

 

(δ) Εγκρίνει την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής, δικτύωσης και ευρείας χρήσης κατηγοριών εξοπλισμού ΤΠΕ που δύναται να προκηρυχθούν σε εθνικό επίπεδο και συμμετέχει στη σχετική διαδικασία.

 

(ε) Υποστηρίζει το λογισμικό εφαρμογών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, μαζί και οριζόντιων εφαρμογών, για το σύνολο του δημοσίου, και το προσαρμόζει στις υπηρεσιακές ανάγκες των φορέων.

 

(στ) Οργανώνει μονάδες υποστήριξης των χρηστών / πολιτών (help centers) σύμφωνα με τις εκάστοτε ανακύπτουσες ανάγκες.

 

(ζ) Μελετά και προτείνει πολιτικές μετάβασης σε αναδυόμενες νέες τεχνολογίες.

 

(η) Σχεδιάζει, σε συνεργασία με την Μονάδα Β’ – Έργων, επιμορφώσεις εντός της ΓΓΨΠ και εντός των φορέων  λειτουργίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

 

(θ) Κατόπιν αιτημάτων  από τους φορείς λειτουργίας και σε συνεργασία με την Μονάδα Β’ – Έργων, συμμετέχει με στελέχη της στις ομάδες δράσης (task force) που συστήνει η Μονάδα Β για να υποστηριχθούν στην έδρα του φορέα (On site) κεντρικές ή τομεακές υποδομές.

 

(ι) Αναλαμβάνει τις λειτουργίες καταχώρησης Ονομάτων Χώρου (internet domains) και Συστήματος Ονομάτων Χώρου (Domain Name System – DNS), και μεταφέρει την κυριότητα όλων των καταχωρημένων ονομάτων χώρου των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη ΓΓΨΠ.

 

(ια) Εποπτεύει την επικοινωνία και την πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου.

 

(ιβ) Αναλαμβάνει τις λειτουργίες πιστοποίησης πολιτών, δημοσίων υπαλλήλων και φορέων, καθώς και των τεχνικών μέσων πιστοποίησης / ταυτοποίησης.

 

(ιγ) Αναπτύσσει οριζόντιες διασυνδέσεις με τις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των Υπουργείων και Φορέων για την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής.

 

(κ) Έχει την αρμοδιότητα για τα συστήματα Διαλειτουργικότητας του Δημοσίου.

  1. Η Μονάδα Ζ’ – Διοικητικής Υποστήριξης και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού μεταξύ άλλων: 

(α) Τηρεί μητρώο με το σύνολο του Ανθρώπινου Δυναμικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Δημόσια Διοίκηση.

 

 (β) Χειρίζεται τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του κάθε είδους προσωπικού της ΓΓΨΠ.

 

 (γ) Παρέχει τεχνική υποστήριξη στη ΓΓΨΠ σε θέματα πρωτοκόλλου και αλληλογραφίας με τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπογραφών και όποιων τεχνικών λύσεων πρωτοκόλλου επιλεγούν για το σύνολο της Δημοσίας Διοίκησης, διενέργειας διαγωνισμών, τήρησης αρχείου.

 

(δ) Παρέχει οικονομική υποστήριξη στη ΓΓΨΠ σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, προϋπολογισμού, μισθολογίου.

 

(ε) Υποστηρίζει την εσωτερική χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ της Γραμματείας με τη σύσταση ειδικού Γραφείου  ΟΠΣ.

 

(στ) Τηρεί φάκελο αξιολόγησης και εξειδίκευσης του Ανθρώπινου Δυναμικού με βάση τα έργα και τους θεματικούς Τομείς στα οποία εμπλέκεται.

 

(ζ) Εφαρμόζει πολιτικές που αφορούν την ενδυνάμωση και την εξέλιξη του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

 

  1. Η Μονάδα Η’ – Χρηματοδοτήσεων και Κρατικών Ενισχύσεων  

(α) Αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία (ν.4314/2014) και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Διατηρεί ξεχωριστές οργανικές μονάδες που λειτουργούν σε επίπεδο τμήματος για την Αξιολόγηση Κρατικών Ενισχύσεων, για την Επιτόπια Επαλήθευση και για τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία.

 

(β) Συνεργάζεται με τα Υπουργεία, τις Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ των Υπουργείων και τις Περιφέρειες για την υποβολή προτάσεων και τη διαμόρφωση προσκλήσεων σύμφωνων με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ενδεικτικά Θεματικοί Στόχοι 2 και 11), που χρηματοδοτούνται από τα ΕΔΕΤ μέσω των ΕΠ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

(γ) Καταρτίζει σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή τον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσκλήσεων των οριζόντιων και τομεακών δράσεων ΤΠΕ και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος επικαιροποιείται,  όποτε απαιτείται.

 

  1. Στη ΓΓΨΠ λειτουργούν επίσης:

(α) Γραφείο Νομικού Συμβούλου

(β) Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

(γ) Γραφείο Τύπου

 

  1. Τομείς

Οι Τομείς, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 5 του παρόντος, υποστηρίζουν τα οικεία Υπουργεία και τους οικείους φορείς στην εφαρμογή της πολιτικής για την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, προκειμένου η ΓΓΨΠ  να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Κάθε οργανική μονάδα της ΓΓΨΠ υποστηρίζει όλους τους Τομείς ανάλογα με το θεματικό τους αντικείμενο.

Στο πεδίο αρμοδιοτήτων κάθε Τομέα υπάγονται όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που δραστηριοποιούνται στην αντίστοιχη θεματική περιοχή, ιδίως αναφορικά με το κόστος, την ποιότητα, την ασφάλεια των υπηρεσιών τους.

Για κάθε τομέα ορίζεται ως Σύμβουλος άτομο εγνωσμένου κύρους το οποίο διαθέτει: α) Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με γνωστικό αντικείμενο συναφές του οικείου Τομέα και β) τεκμηριωμένη εμπειρία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η επιλογή Συμβούλου ανά Τομέα πραγματοποιείται από τους οικείους Υπουργούς και η τοποθέτησή του γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι Σύμβουλοι Τομέων δύναται να είναι μετακλητοί  υπάλληλοι ή αποσπασμένοι οπότε και επιλέγουν  να λαμβάνουν είτε τις μηνιαίες αποδοχές της θέσης αυτής είτε  τις μηνιαίες αποδοχές της οργανικής τους θέσης.

 

Κάθε Σύμβουλος Τομέα μεταξύ άλλων:

α) είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση, την υποστήριξη και την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τον κάθε Τομέα.

 

β) συνεργάζεται, ενημερώνει,  υποστηρίζει  και δέχεται αιτήματα από τους φορείς  Δημόσιας Διοίκησης του αντίστοιχου Τομέα.

 

γ) ενημερώνει το Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής  και, όποτε απαιτηθεί, τους οικείους Υπουργούς για την πορεία των θεμάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που αφορούν τον οικείο Τομέα.

 

δ) συνεργάζεται με τους προϊσταμένους Μονάδων της ΓΓΨΠ  σε ζητήματα που αφορούν τον οικείο Τομέα και συμμετέχει στις ομάδες εργασίας αυτού.

 

ε) συμμετέχει στο Συμβούλιο Τομέων.