- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 13 – Πόροι

1.Οι ΔΙΣΑ έχουν ίδιους πόρους πόρους που καλύπτουν πλήρως το κόστος λειτουργίας τους και είναι οι εξής:
α. Η ετήσια εισφορά των ΟΤΑ που εξυπηρετούν και οι εισπράξεις από το αντίτιμο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τρίτους.
β. Κάθε είδους επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομίες και κληροδοσίες.
γ. Λοιπά έσοδα από κάθε πηγή, όπως από την εμπορία υλικών, βιοαερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόστιμα που επιβάλονται για την καθυστερημένη καταβολή εισφορών των ΟΤΑ , την εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων κλπ.
δ. ΄Εσοδα από την περιουσία του ΔΙΣΑ.
ε. ΄Εσοδα από κάθε άλλη πηγή.
2.Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζονται το ύψος και η συχνότητα καταβολής της ετήσιας εισφοράς των ΟΤΑ, καθώς και η αναλογική σχέση μεταξύ εισφοράς κάθε δήμου και παραγόμενης ποσότητας απρριμμάτων κατ΄ έτος. Για τον υπολογισμό του ύψους λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υπόχρεων ΟΤΑ, όπως είναι ενδεικτικά ο πληθυσμός τους, ο όγκος των παραγόμενων στερεών αποβλήτων, τα οικονομικά τους μεγέθη, η νησιωτικότητα κλπ. Το ύψος αυτό μπορεί να υπολογίζεται σε ποσοστιαία βάση επί της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών είτε ως σταθερό είτε ως κλιμακούμενο ποσό.
3.Η ετήσια εισφορά του δήμου προς το ΔΙΣΑ μπορεί να συνίσταται σε μετρητά ή σε είδος, όπως μηχανήματα, οχήματα, εξοπλισμός κλπ..Η εισφορά σε είδος πρέπει να είναι συναφής προς τους σκοπούς του νομικού προσώπου και η αξία της αποτιμάται από την επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2190/1920, όπως ισχύει. Για τη συνάφεια αποφασίζει η εκτελεστική επιτροπή του νομικού προσώπου.
4.Κατ εξαίρεση κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΔΙΣΑ και εντός μηνός από τη σύσταση του νομικού προσώπου καταβάλλεται υποχρεωτικά από τους δήμους-μέλη του ΔΙΣΑ το ήμισυ της προβλεπόμενης ετήσιας εισφοράς.
5.Σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών της παραγράφου 2 από τους δήμους- μέλη του ΔΙΣΑ ως το τέλος του οικείου οικονομικού έτους, αυτές μπορεί να παρακρατηθούν εντός του επόμενου έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να αποδοθούν απ΄ ευθείας στο νομικό πρόσωπο με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που εκδίδεται έπειτα από πρόταση του ΔΙΣΑ.