- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 05 – Διοικητικό Συμβούλιο

1.Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΙΣΑ ορίζεται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία κοινοποιείται αυθημερόν στους δήμους που μετέχουν σε αυτόν, και απαρτίζεται ως ακολούθως:
α. Από δημοτικούς συμβούλους ή το δήμαρχο των δήμων που εξυπηρετούν, οι οποίοι εκλέγονται από τα δημοτικά τους συμβούλια μαζί με τους αναπληρωτές τους, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, ως ακολούθως:
i. Δήμοι με πληθυσμό από ένα (1) μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους εκλέγουν έναν αντιπρόσωπο.
ii. Δήμοι με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν μέχρι τριάντα χιλιάδες (10.001-30.000) κατοίκους εκλέγουν δύο αντιπροσώπους.
iii. Δήμοι με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες έναν μέχρι εξήντα χιλιάδες(30.001-60.000) κατοίκους εκλέγουν τέσσερις αντιπροσώπους, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειψηφίας.
iv. Δήμοι με πληθυσμό από εξήντα χιλιάδες έναν μέχρι εκατό χιλιάδες(60.001-100.000) κατοίκους εκλέγουν επτά αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
v. Δήμοι με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες (100.001-150.000) κατοίκους εκλέγουν δέκα αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι τρεις προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
vi. Δήμοι με πληθυσμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες έναν μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (150.001-300.000) κατοίκους εκλέγουν δώδεκα αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
vii. Δήμοι με πληθυσμό από τριακόσιες χιλιάδες έναν μέχρι εξακόσιες χιλιάδες (300.001-600.000) κατοίκους εκλέγουν είκοσι αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι πέντε προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
viii. Δήμοι με πληθυσμό πάνω από εξακόσιες χιλιάδες έναν (600.001και πάνω) κατοίκους εκλέγουν είκοσι οκτώ αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι έξι προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
β. Αν το μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου, σύμφωνα με τον υπολογισμό της προηγούμενης παραγράφου είναι περισσότερα από πενήντα (50), κάθε δημοτικό συμβούλιο εκλέγει αντιπροσώπους για το διοικητικό συμβούλιο ως εξής:
i. Δήμοι με πληθυσμό από ένα (1) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) κατοίκους εκλέγουν δύο (2) αντιπροσώπους.
ii. Δήμοι με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες έναν (30.001) μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) κατοίκους εκλέγουν τρεις (3) αντιπροσώπους, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειψηφίας.
iii. Δήμοι με πληθυσμό από εξήντα χιλιάδες έναν (60.001) μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους εκλέγουν τέσσερις (4) αντιπροσώπους, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειψηφίας.
iv. Δήμοι με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) κατοίκους εκλέγουν έξι (6) αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
v. Δήμοι με πληθυσμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες έναν (150.001) μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (300.000) κατοίκους εκλέγουν εννέα (9) αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι τρεις προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
vi. Δήμοι με πληθυσμό από τριακόσιες χιλιάδες έναν (300.001) μέχρι εξακόσιες χιλιάδες (600.000) κατοίκους εκλέγουν ένδεκα (11) αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι πέντε προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
vii. Δήμοι με πληθυσμό πάνω από εξακόσιες χιλιάδες έναν (600.001) κατοίκους εκλέγουν είκοσι (20) αντιπροσώπους, εκ των οποίων οι έξι προέρχονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
γ. Για τη διαδικασία της εκλογής των αντιπροσώπων της μειοψηφίας εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 3852/2010 που αναφέρονται στην εκλογή του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου.
2. Τα ονόματα των αντιπροσώπων των δήμων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΙΣΑ γνωστοποιούνται αμελητί στον Συντονιστή.
3. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας της παραγράφου 1, ο ορισμός των μελών γίνεται από τον Συντονιστή. Στην περίπτωση αυτή στο διοικητικό συμβούλιο μετέχει ο δήμαρχος, και αν οι αντιπρόσωποι του ίδου δήμου είναι περισσότεροι, μετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού κατά τη σειρά της εκλογής τους.
4. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι πενταετής και ταυτίζεται με τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου.