- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 05 – Οργάνωση του χερσαίου συνοριακού σταθμού

1. Ο χερσαίος συνοριακός σταθμός αποτελεί ενιαία διοικητική μονάδα με ειδικές αρμοδιότητες, εντός των διοικητικών ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και υπάγεται απευθείας στο Συντονιστή αυτής. Φέρει τον τίτλο “Συνοριακός Σταθμός …” που συνοδεύεται από την ονομασία του τόπου, στον οποίο ευρίσκεται ο συνοριακός σταθμός. Στη μονάδα αυτή υπάγονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν εν γένει κατά τη δημοσίευση του παρόντος στο χώρο του συνοριακού σταθμού.
2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των συναρμοδίων Υπουργών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκδίδεται Κανονισμός Λειτουργίας Συνοριακών Σταθμών. Με τον Κανονισμό αυτό ρυθμίζονται θέματα προσωπικής συμπεριφοράς όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν στους συνοριακούς σταθμούς, αμφίεσης και εμφάνισής τους, των σχέσεών τους με τους πολίτες. Επίσης με τον κανονισμό αυτό τίθενται κριτήρια, με βάση τα οποία ο Διοικητής του συνοριακού σταθμού θα μπορεί να διαπιστώνει, εάν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που λειτουργούν σε αυτόν τηρούν την κείμενη για αυτούς νομοθεσία, καθώς και κριτήρια για την πάταξη της διαφθοράς, τήρηση της εμπιστευτικότητας, ορθής χρήσης της δημόσιας περιουσίας και καταλληλότητας του εργασιακού περιβάλλοντος. Επίσης, προβλέπονται οι παραβάσεις που επισύρουν τα πρόστιμα του άρθρου 7, καθώς και η διαδικασία της επιβολής και είσπραξής τους.
3. Ο Κανονισμός Λειτουργίας Συνοριακών Σταθμών εφαρμόζεται από το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων των υπηρεσιών του συνοριακού σταθμού, η δε παραβίαση των διατάξεών του, εφόσον δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα από τα προβλεπόμενα στον Υπαλληλικό Κώδικα, συνιστά αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα, που τιμωρείται με τις ποινές της έγγραφης επίπληξης ή του προστίμου, έως τις αποδοχές ενός μηνός, το οποίο διώκεται σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος και τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα ή των ειδικότερων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.