7. Κριτήρια Συνενώσεων για τους Νέους Ισχυρούς Δήμους

95. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους ΟΤΑ, ώστε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης να μπορούν να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις.

96. Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Η αναφορά στις τρεις αυτές επιμέρους ενότητες αποτελεί τον οδηγό στην εξειδίκευση των κριτηρίων και στην περιγραφή διαδικασίας αναζήτησης λύσης.

97. Η μείωση του αριθμού των Δήμων σε όλη τη χώρα και συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, που ικανοποιεί ακριβώς αυτούς τους στόχους. Σε αυτή τη λογική η μείωση του αριθμού των Δήμων συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές στη βάση της αρχής σε κάθε νησί, πλην εύλογων εξαιρέσεων, να αντιστοιχεί ένας Δήμος.

98. Οι ΟΤΑ που θα προκύψουν από τη διαδικασία νέας χάραξης θα πρέπει να εξασφαλίζουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες υπηρεσίες που ικανοποιούν κοινά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και, ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη και των θεσμών και διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας.

99. Οι νέοι ΟΤΑ συνθέτουν τα κύρια και διαχρονικά στοιχεία της θεσμικής τους οντότητας: το χώρο, δηλαδή την έκταση, η οποία πρέπει να είναι επαρκής αλλά όχι υπέρμετρα διευρυμένη, τον πληθυσμό, ο οποίος πρέπει να είναι αρκετός – ικανός να συμβάλλει στην οικονομική και λειτουργική αυτοδυναμία του Δήμου, καθώς και στη διαχειριστική του επάρκεια – διαμορφώνοντας συνείδηση ένταξης σε μία τοπική κοινωνία.

100. Τα κριτήρια για την χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ βασίζονται σε εκείνα που υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ το 2007 στο Συνέδριο της Κυλλήνης και είναι τα ακόλουθα:
• Πληθυσμιακά (όπως ο αριθμός των δημοτών, ο αριθμός των κατοίκων, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η κατανομή των κατοικιών).
• Κοινωνικά (όπως το μέσο μέγεθος νοικοκυριού, οι μορφωτικοί δείκτες, το ποσοστό αλλοδαπών).
• Οικονομικά (όπως η απασχόληση, η δομή της απασχόλησης, η εργασιακή κινητικότητα, το εισόδημα).
• Γεωγραφικά (όπως έκταση και μορφολογία, το σχήμα, η προσβασιμότητα, τα δίκτυα υποδομών).
• Αναπτυξιακά (όπως η δομή της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης, η ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, η συμμετοχή σε Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα).
• Λειτουργικά και βιωσιμότητας του νέου δήμου (πόροι και ενδογενές δυναμικό).
• Πολιτιστικά, Ιστορικά.
• Χωροταξικά κριτήρια, με τα οποία επιδιώκεται:

α) Η γεωγραφική / χωρική ολοκλήρωση των διαφόρων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, εξυπηρετήσεων και υποδομών που διασφαλίζουν κάποιου βαθμού βιωσιμότητα (χωρίς να είναι απόλυτος κανόνας).
β) Η γεωγραφική κινητικότητα σε συνδυασμό με τις λειτουργικές εξαρτήσεις και επιρροές μεταξύ των οικιστικών κέντρων.
γ) Η ταυτότητα του τόπου που αναφέρεται στο συμβολικό και στο σημειολογικό επίπεδο για την τοπική κοινωνία.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:47 | Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Θα πρέπει η Κεντρική Εξουσία να καταλάβει ότι η δημιουργία Δήμων «ΜΑΜΟΥΘ» με αχανής εκτάσεις δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, αντιθέτως θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα μετακινήσεων δεδομένης της μη υπάρξης τακτικής αστικής συγκοινωνίας. Επιπλέον είναι προφανές ότι ο μεγάλος πληθυσμιακά Δήμος δεν είναι πάντοτε και ΙΣΧΥΡΟΣ. Αντίθετα θεωρώ ότι ένας Δήμος έως 30.000 κατοίκους, στελεχομένος με κατάλληλο προσωπικό μπορεί κάλλιστα σε τοπικό επίπεδο να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης ιδιαίτερα εάν αυτός ο Δήμος ανήκει μεταξύ των 220 που είνσαι διαχειριστικά επαρκής. Ας σταματήσει πλέον η «έντεχνη» ισχυροποιήση Δήμων που αποτελούν ανά περιφέρεια ισχυρούς πόλους…!!!

    Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΑΣΤΟΥΝΗ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:21 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Δεν έχει καμία αξία να συνενωθούν μεταξύ τους Δήμοι που έχουν κριθεί διαχειριστικά επαρκείς και Δήμοι που μεταξύ αυτών κανείς να μην έχει κριθεί διαχειριστικά επαρκής διότι έτσι θα δημιουργηθούν Δήμοι 2 ταχυτήτων.

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΗΛΕΙΑΣ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:34 | ΜΑΡΙΑ

    Θα πρέπει οι ΟΤΑ που έχουν κριθεί διαχειριστικά επαρκείς για τις ακόλουθες κατηγορίες:
    1. Κατηγορία Α: Πράξεις με τεχνικό περιεχόμενο καθώς και τις τεχνικές μελέτες τους
    2. Κατηγορία Β: Πράξεις χωρίς τεχνικό περιεχόμενο (υπηρεσίες, προμήθειες)
    (αναγκαία προϋπόθεση συμμετοχής στο ΕΣΠΑ), πριν την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, να έχουν πρωταρχικό ρόλο στο νέο σχήμα που θα υποδείξει η Νέα Αρχιτεκτονική.

    ΜΑΡΙΑ- Γαστούνη

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:22 | Σωκράτης Σ.

    Συμφωνώ απόλυτα με την όλη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό της μεταρρύθμισης. Επιθυμώ όμως να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις.
    1. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για όσους καταδικάζονται για απάτες κατά την διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Επίσης πρέπει να ενεργοποιηθούν και ισχυροποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να σταματήσει το πάρτυ στα έργα, τις αναθέσεις και τις προμήθειες. Να προβλέπεται ετήσιος ενδελεχής έλεγχος και να θεσπιστούν όργανα ανοικτά που θα αποφασίζεται η κατανομή χρημάτων.
    2. Να τίθεται ανώτατο ποσοστό χρημάτων στις αναθέσεις.
    3. Οι διακηρύξεις δημοπρασιών και προμηθειών να δημοσιεύονται σε περισσότερες εφημερίδες και να αναρτώνται στο διαδίκτυο.
    4. Να εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλα το εκλογικό Σώμα και όχι ο καθένας χωριστά απο τους ψηφοφόρους του παλαιού δήμου. Για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των περιοχών να τίθεται πλαφόν βάσει πληθυσμού.
    5. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην χάραξη των νέων ορίων. Ελπίζω και πιστεύω η κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά στους κομματάρχες και τους ισόβιους δημάρχους που προτείνουν με βάση προσωπικά τους συμφέροντα. Π.χ. στην επαρχία Μεσολογγίου υπάρχουν δήμοι με τεράστια ομοιογένεια, κοινά χαρακτηριστικά, κοινές επιδιώξεις και ευκολία πρόσβασης στο σημερινό διοικητικό κέντρο (Μεσολόγγι). Παρόλα αυτά επιχειρείται να σπάσει η μελέτη του ΙΤΑ για να εξυπηρετηθούν τοπάρχες χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών οι οποίες γνωρίζουν ποιο είναι το συμφέρον τους…

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ζ.

    Ωραίο το σχέδιο του υπουργείου. Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα; Θεμιτό. Γιατί, λοιπόν, δεν ενώνετε όλους του ΟΤΑ πέριξ του Υμητού σε έναν;Έστω σε 2. Νομίζω ότι θα εξοιξονομηθούν πολύ περισσότερα από το αν ενωθούν 20 ΟΤΑ στην Πίνδο. Ή στις Σέρρες. Η ζωή των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο δεν θα αλλάξει καθόλου. Η δική μας όμως ταλαιπωρία θα γίνει μεγαλύτερη. Έχετε ποτέ ξεκινήσει από το σπίτι σας με βροχή ή χιόνι για να πάτε στην Έδρα του Δήμου σας, οποία απέχει 18 χιλιόμετρα από το σπίτι, για να πάρετε ένα χαρτί; Με δρόμο που κατασκευάστηκε κάπου το ’70 και έκτοτε έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του?
    Με τον Καποδίστρια γίναν εξαιρετικά πετυχυμένοι δήμοι. Αλλά και εξαιρετικά αποτυχημένοι!
    Τους πετυχημένους αφήστε τους όπως είναι. Τις αποτυχίες κοιτάξτε να αλλάξετε.
    Και επιτέλους, συννενώστε τους Δήμους στην Αττική. Δεν θα έχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα οι πολίτες κάτοικοί τους. Και θα εξοικονομηθούν και πολύ περισσότερα απ’ ότι αν συννενοθεί η Παναγίτσα με το Κάτω Νευροκόπι (τυχαία τα ονόματα).
    Δείτε το αυτό με μεγαλύτερη ευαισθησία.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:30 | Κρύα Βρύση

    Ίσως οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων δεν το γνωρίζουν, αλλά ακόμα και οι μικρές κοινωνίες, οι μικροί περιφερειακοί Δήμοι, έχουν και αυτοί φαινόμενα διαπλοκής. Ήδη οι διαπλεκόμενοι των μικρών κοινωνιών αντιδρούν στο σχέδιο Καλλικράτης. Δεν τους βολεύει το μεγάλο γήπεδο γιατί θα εξαφανιστούν. Υπάρχουν εφημερίδες τοπικού χαρακτήρα που ανεβοκατεβάζουν Δημάρχους καθώς αποτελούν το μοναδικό μέσο πληροφόρησης. Χρησιμοποιούν την ισχύ του για προσωπικά οφέλη αποτελώντας βαρίδι για την ανάπτυξη του τόπου τους. Υπάρχουν Δήμαρχοι συνδεδεμένοι τόσο στενά με οικονομικά και εργολαβικά συμφέροντα που τρέμουν την επόμενη μέρα με το σχέδιο Καλλικράτης. Τρέμουν τον πιθανό αυριανό έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου τους, τρέμουν ότι θα χάσουν κομμάτι από την πίτα και τελικά φοβούνται για το μέλλον τους, γιατί δεν έχουν μάθει να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους από το να διαχειρίζονται κονδύλια με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν. Αυτά τα φαινόμενα μάλλον τελειώνουν με το πρόγραμμα Καλλικράτης και το όφελος για τη χώρα μας και την οικονομία της θα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορείτε καν να το φανταστείτε. Προχωρείτε, μην παραδοθείτε στους κάθε λογής τοπαρχίσκους και αφήστε την περιφέρεια να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες της απαλλαγμένη από τα βαρίδια που μόλις ανέφερα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:37 | Νικόλας

    Θα πρέπει οι προτάσεις συνένωσης να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και να ζητηθεί η γνώμη των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, καθώς και εμπορικών συλλόγων των δήμων και του ΤΕΕ. Οι γνωμοδοτήσεις τους θα πρέπει να αναρτηθούν δημόσια κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:14 | nikos Aggelakopoulos

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ .
    ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΝΕΝΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΑ . ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΙΑΚΑ ΕΔΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ /

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:52 | Αθανάσιος Μ.

    Καλά τα λέτε όλοι εσείς από την άνεση της Αθήνας ή των άλλων πόλεων στις οποίες ζείτε, αλλά για ρίξτε μια ματιά και στην επαρχία, στα χωριά. Για μπείτε λίγο στη θέση του ηλικιωμένου ή μη δημότη που πρέπει να κάνει 40χλμ δρόμο (και δε μιλάμε για αυτοκινητόδρομο ή λεωφόρο) για να πάρει ένα χαρτί, ή για να διεκπεραιώσει την πιο απλή υπόθεσή του! Πόσο πιο δύσκολη θα του κάνει τη ζωή ο «Καλλικράτης»; Να συνενωθούν οι δήμοι του λεκανοπεδίου ΝΑΙ, να συνενωθούν οι δήμοι του Πολ/κού Συγκ/τος Θεσ/νίκης ΝΑΙ, αυτό όντως θα εξυπηρετήσει, αλλά όχι περαιτέρω συνενώσεις στα χωριά. Αρκετό κακό έκανε ο «Καποδίστριας»! Οι κάτοικοι των χωριών έχουν καταντήσει πολίτες δεύτερης κατηγορίας και με το νέο νόμο πολίτες πλέον τρίτης κατηγορίας.

    Διαβάζοντας το προτεινόμενο νομοσχέδιο είχα την εντύπωση ότι διάβαζα το «Ευχολόγιον» (Εκκλησιαστικό βιβλίο με ευχές «δια πάσαν περίστασιν»). Αόριστες προβλέψεις για ίση κατανομή πόρων στα Δημοτικά Διαμερίσματα, για αναβάθμιση των δήμων, για έργα στα Δ.Δ. για…., για…, για…. Αυτά τα έλεγε και στον «Καποδίστρια», αλλά οι ευχές παρέμειναν ευχές! Τελικά το μόνο που ενδιαφέρει ΚΑΙ αυτή τη φορά είναι να γλυτώσουμε μερικά χρήματα, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής του δημότη που θα βρίσκεται μακρυά από το διοικητικό κέντρο του νέου δήμου.

  • Σε σχέση με τις ανάλογες προθέσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και σε σχέση με τις προκλητικές προτάσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας όσο αφορά τις συνενώσεις Δήμων διαπιστώνω πως το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αφορά εκ βάθρων ανασχεδιασμό του Διοικητικού χάρτη. Παρατηρώ επίσης πως υπάρχουν προσπάθειες ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ουσιαστικό λόγο στα κέντρα των αποφάσεων (και ειλικρινά αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται θα μιλάμε για αποθέωση της Δημοκρατίας). Η ερώτησή μου είναι για το αν θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες πέρα από την Θεσμική κατοχύρωση ώστε τα διαμερισματικά συλλογικά όργανα που προβλέπονται, να λειτουργήσουν και να μην αδρανοποιηθούν με τον καιρό ή αντίθετα να αποτελέσουν παραταξιακά γήπεδα καταμέτρησης δυνάμεων(όπως π.χ τα συνοικιακά συμβούλια).
    Ξέρω πως και αυτό σε μια δημοκρατία είναι αποδεκτό όμως θα μπορούσα να προτείνω επιπλέον, την ανά έτος ή δύο χρόνια ανανέωσή τους ή τα πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτά να μην μπορούν να έχουν συνεχείς θητείες αλλά να μπορούν να επανέρχονται μετά από ένα διάστημα θητείας άλλων προσώπων στην ίδια θέση.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:25 | ΒΙΚΤΩΡΑΣ

    Θα πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψη της Κυβέρνησης ότι οι ΟΤΑ προ καιρού καλέσθηκαν να πιστοποιηθούν και να λειτουργούν κατά ISO 9001:2000 και στη συνέχεια να πιστοποιηθούν με διαχειριστική επάρκεια για να είναι έτοιμοι για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Προτείνω, οι Δήμοι αυτοί να αποτελέσουν πρότυπα Δήμων και να συνενωθούν με όμορους Δήμους που πληρούν τα κριτήρια που θέτει το Σύνταγμα.

    Βίκτωρας – ΡΟΥΠΑΚΙ ΔΗΜΟΥ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:34 | Ηλίας Ν Αρβανιτόπουλος, ΔΙκηγόρος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλοθέης

    Το σχέδιο πάσχει κατά το ότι δεν διαλαμβάνει συγκεκριμένα χωροταξικά όρια (τουλάχιστον δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί), ενώ δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη το πολεοδομικά – χωροταξικά κριτήρια για την ένωση των δήμων, όπως θα έπρεπε ειδικά για τους δήμους της Αττικής, στους οποίους και αναφέρομαι κυρίως. Οπως έχει νομολογηθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο νομοθέτης που συνέταξε τον Καλλικράτη έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ 2) να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και οι νέες ρυθμίσεις να μην επιφέρουν αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον προς το χειρότερο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αν ενωθούν δήμοι χαρακτηρισμένοι «κηπουπόλεις» που είναι περιοχές ιδιαιτέρου οικιστικού κάλλους που προστατεύονται απο ειδικές διατάξεις νόμου και στις οποίες ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης και καθεστώς αποκλειστικής κατοικίας, με δήμους στους οποίους δεν ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί και επιτρέπονται δίχως περιορισμούς οι εμπορικές χρήσεις και ισχύουν όροι δόμησης που ευνοούν την τσιμεντοποίηση σε βάρος του πρασινου. Οι δήμοι αυτοί δεν πρέπει και δεν μπορούν να ενωθούν, γιατί δεν έχουν κανένα απολύτως κοινό στοιχείο εξ απόψεως πολεοδομικών και χωροταξικών κριτηρίων και συνεπώς δεν ευνοείται η πράσινη ανάπτυξη, αφού υπάρχει ο κίνδυνος οι απορροφώμενοι δήμοι – κηπουπόλεις να πάψουν να διατηρούν το πράσινο και να επιβαρυνθούν με οικιστική ανάπτυξη (εμπορικές χρήσεις και εμπορικά κέντρα) σε βάρος του πρασίνου και του ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού τους χαρακτήρα.

    Σε τί ακριβώς θα εξυπηρετούσε και από απόψεως χωροταξικής – πολεοδομικής η ένταξη Κηπουπόλεων σε ευρύτερους δήμους; Στον δήμο Αθηναίων, δήμο μητροπολιτικό με μεγάλη έκταση και πυκνοκατοικημένο στο μεγαλύτερο μέρος του, ισχύουν σήμερα 510 διαφορετικοί πολεοδομικοί νόμοι και διατάξεις για 6.500 οικοδομικά τετράγωνα, ενώ και στην Πάτρα, για παράδειγμα, στο κέντρο της πόλης εφαρμόζονται και διέπουν το καθεστώς της δόμησης 20 διαφορετικά προεδρικά διατάγματα. Όλα αυτά, δε, ισχύουν παράλληλα με τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Με τέτοιους όρους θα προχωρήσουμε σε νέα διοικητική διαίρεση της Χώρας; Θα συνεχίσουν να ισχύουν τόσες πολλές διαφορετικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και μέσα στα όρια των νέων δήμων που θα συσταθούν; Θα διατηρηθεί η σύγχυση αυτή και η πολυνομία που επιφέρει αλλαγές επί το χείρον και στο ίδιο το περιβάλλον; Αυτονόητο είναι ότι προ της συζητήσεως οιουδήποτε σχεδίου θα πρέπει να έχουν λυθεί τα ζητήματα αυτά – οι νέοι δήμοι θα πρέπει να εμφανίζουν κοινά πολεοδομικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά, το υπαγορεύει το ίδιο το Σύνταγμα. Αυτό, όμως, δεν επιτυγχάνεται με την απορρόφηση Κηπουπόλεων από μεγαλύτερους (σε έκταση και πληθυσμό) δήμους με αποκλειστικό κριτήριο και σκοπό την μείωση των εκλογικών δαπανών και τον περιορισμό των γεωγραφικών ορίων των εκλογικών περιφερειών στις βουλευτικές εκλογές. Σίγουρα δεν είναι αυτό το πνεύμα ούτε του αποκαλουμένου γερμανικού μοντέλου.

    Διοικητική μεταρρύθμιση και δήμος Φιλοθέης

    Και ερχόμαστε να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να αγγίξει τη Φιλοθέη: ειδικώς για την κηπούπολη Φιλοθέη, έναν δήμο με ευδιάκριτα γεωγραφικά όρια, διοικητική αυτοτέλεια από καταβολής του, αυτόνομο πολεοδομικό καθεστώς και όρους δόμησης, παντελή έλλειψη εμπορικών χρήσεων με κυρίαρχο το στοιχείο της κατοικίας, ειδική προστασία από το Σύνταγμα και από ηυξημένης τυπικής ισχύος νόμους, πόλη με δική της συγκοινωνία που πάντως από συγκοινωνιακής απόψεως ουδέν προσφέρει η σύνδεσή της με άλλους δήμους καθώς δεν τέμνεται από το βασικό οδικό δίκτυο ούτε συνδέεται με τον αστικό ή προαστιακό σιδηρόδρομο και γενικώς είναι μη λειτουργική συγκοινωνιακά, δεν υπάρχει οιοσδήποτε λόγος να απορροφηθεί από μεγαλύτερο δήμο – γιατί περί απορροφήσεως θα πρόκειται και όχι περί ενώσεως ή συνενώσεως. Ποιός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Φιλοθέη προβιβάσθηκε σε δήμο και δεν ενώθηκε με άλλον;
    Προφανώς, η αναγνώριση από το νομοθέτη ότι με βάση αντικειμενικά κριτήρια (γεωγραφικά, πολεοδομικά, κοινωνικά) δεν συνέτρεξε αποχρών λόγος ή αναγκαιότητα προς τούτο, ούτε ήταν όμως και εφικτή η ένωση ή συνένωση (αν μιλάμε για περισσότερους από 2 δήμους): σε μια περιοχή προστατευόμενη και χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαιτέρου οικιστικού κάλλους, με κυριότερο χαρακτηριστικό της την έλλειψη εμπορικών χρήσεων και την χρήση των οικημάτων αποκλειστικώς για κατοικία, προφανώς κρίθηκε ότι η αρμοδιότητα για τη διοίκηση και τη λειτουργία της θα έπρεπε να παραμείνει στα χέρια τοπικής διοίκησης. Η προστασία του περιβάλλοντος και του πρασίνου επιτυγχάνεται μόνο υπό το ισχύον σήμερα στη Φιλοθέη αρραγές καθεστώς αποκλειστικής κατοικίας κατά το οποίο δεν επιτρέπεται οιαδήποτε πολεοδομική μεταβολή προς το χειρότερο, υπό το φως ειδικών νομικών διατάξεων αυξημένης τυπικής ισχύος αλλά και της διατάξεως του ίδιου του άρθρου του 24 παρ 2 του ισχύοντος Συντάγματος. Ευλόγως, το ιδιαίτερο αυτό καθεστώς που είναι τόσο σημαντικό για το περιβάλλον στη δύσκολη εποχή που διάγουμε, μπορεί να προστατευτεί μόνο από το τοπικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή που εκλέγεται από τους κατοίκους που διαβιούν στην συγκεκριμένη περιοχή και εντός των συγκεκριμένων –υφισταμένων σήμερα- διοικητικών ορίων.

    Τα όρια άλλωστε (διοικητικά και γεωγραφικά) των Δήμων έχουν διαμορφωθεί ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες, και παρέχουν ασφαλέστατο κριτήριο. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, η κατανομή των αρμοδιοτήτων και του εύρους και των κατηγοριών των τοπικών υποθέσεων που ανατίθενται στους δήμους, γίνονται στο πλαίσιο που καθορίζει το ίδιο το Σύνταγμα: η διοικητική διαίρεση διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες, αναφέρει η παράγραφος 2 του άρθρου 101 του Συντάγματος, και αυτό –όσον αφορά στη Φιλοθέη αλλά και άλλους δήμους εντός Αττικής- θα πρέπει να το προσέξουν καλύτερα όσοι συντάσσουν το νέο σχέδιο.
    Από την στιγμή λοιπόν που η Φιλοθέη μετεξελίχθηκε διοικητικώς σε Δήμο μέχρι και σήμερα, δεν υπέστη καμια διοικητική αλλαγή παρά διετήρησε την αυτοτέλειά της. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ρητώς την εξήρεσε από το ευρύτερο πρόγραμμα ένωσης και συγκέντρωσης δήμων (άρθρο 1 παράγραφος 5.4 του ν. 2539/1997), όπως έγινε και με πολλούς άλλους δήμους εντός των ορίων της Νομαρχίας Αθηνών (Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία, Ηράκλειο, Ίλιον, Παλαιό Φάληρο, Πεύκη, Υμηττός, Χολαργός, Παπάγου, Κηφισιά Μελίσσια, κοινότητες Εκάλης, Πεντέλης, Νέας Πεντέλης), πράγμα σωστό και δικαιολογημένο. Διότι κρίθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος οιασδήποτε αλλαγής, αφού οι γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες επιτρέπουν ή καλύτερα επιβάλλουν την αυτοτελή υπόστασή της. Το αυτό πρότειναν και η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοικήσης (ΙΤΑ) σε πρόσφατη μελέτη του (τον Αύγουστο 2008). Αμφότεροι ουσιαστικά εισηγήθηκαν την διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας τόσο της Φιλοθέης όσο και πολλών άλλων δήμων εντός Αττικής με κοινά χαρακτηριστικά, καθώς καμιά από τις προταθείσες αλλαγές δεν αφορούσε την Φιλοθέη και ουδείς εισηγήθηκε την απορρόφησή της.

    Ένα ακόμη σημείο προβληματισμού, αναφέρεται στο γιατί τόση βιασύνη; Προς τί ο αγώνας δρόμου για τόσο άμεσες και γρήγορες αλλαγές; Υπάρχει κίνδυνος οι αλλαγές να γίνουν τόσο πρόχειρα και βιαστικά, ώστε εν τέλει –για μια ακόμη φορά- να δημιουργήσουν πιο πολλά προβλήματα από όσα λύνουν. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται τόσο γρήγορα. Απαιτείται μελέτη, καταγραφή των προβλημάτων και της πραγματικότητας και προγραμματισμός. Και ειδική μελέτη της συνδρομής ενός εκάστου των όρων και των κριτηρίων που θέτει το Σύνταγμα.

    Είναι λοιπόν τόσο αναγκαία τελικά η μεταρρύθμιση; Κατά πως φαίνεται, όχι με τους συγκεκριμένους όρους. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηρίζονται από το κατάλληλο υπόβαθρο (πόρους, τεχνική υποστήριξη και περισσότερες αρμοδιότητες σε αιρετούς και δημοτικούς υπαλλήλους). Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην μελέτη που εξεπόνησε σχετικώς με το σύστημα διακυβέρνησης των νέων πρωτοβαθμίων ΟΤΑ εισηγήθηκε μια σειρά από σημαντικές καινοτομίες στις οποίες συγκαταλλέγεται και η θέσπιση μόνιμης επιτροπής χωροταξίας-πολεοδομίας-περιβάλλοντος (ασφαλώς αυτό απαιτεί σημαντική τεχνική υποστήριξη και από την κεντρική διοίκηση, μεταφορά αρμοδιοτήτων από την πολεοδομία, αλλά και προϋποθέτει την έλλειψη γραφειοκρατίας). Άκρως επιβεβλημένη –αν όχι αυτονόητη- είναι και η αποκέντρωση των πολεοδομικών υπηρεσιών και η μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στους δήμους, αλλά και εκτός αυτού η αποσυμφόρηση του αρμοδίου για τα πολεοδομικά υπουργείου, και –επιτέλους- η σαφής διάκριση των αρμοδιοτήτων για την έκδοση πολεοδομικών κανονιστικών πράξεων. Για τα θέματα αυτά δεν διαβάσαμε και δεν ακούσαμε ακόμη τίποτε, ο νομοθέτης που συνέταξε τον Καλλικράτη δεν τα έχει συμπεριλάβει στις νέες διοικητικές ρυθμίσεις, αν και θα έπρεπε
    Απαραίτητος είναι και ο διαχωρισμός του εκλογικού νόμου από τη διοικητική διαίρεση, και η εξαίρεση κάποιων δήμων της Αττικής από την διοικητική μεταρρύθμιση, και εν τέλει η ενίσχυση των δήμων με πόρους-αρμοδιότητες-τεχνικά μέσα). Και θα υπάρξει και η συναίνεση και βοήθεια από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση προς την κεντρική διοίκηση, αρκεί να αποφασιστούν οι σωστές ρυθμίσεις, ωστόσο η απορρόφηση κηπουπόλεων και περιοχών ιδιαιτέρου οικιστικού χαρακτήρα από μεγάλους δήμους δεν είναι μια από αυτές.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:56 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    Προχωραμε με ολες τις επιμερους αμφιβολιες κ ενστασεις.
    αφηστε μια ακομη φαση αλλαγων κ διορθωσεων μετα την εφαρμογη ολων των νεων δομων μετα απο ενα ευλογο χρονικο διαστημα.
    σκοπος ειναι η σημετοχη κ αυτο επιτηχανεται μονο με εναν τροπο.
    τον ξερουμε ολοι…

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 08:33 | Μάκης Αποστολάτος

    Η συνένωση των δήμων της Αττικής θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα και θα δημιουργήσει αντιδράσεις από τους αντίστοιχους δημότες δεδομένου ότι, αφενός έχουν ήδη οργανωθεί πολλοί δήμοι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και λειτουργούν αποτελεσματικά αφετέρου υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν συνηγορούν στη συνένωση δήμων με μόνο κριτήριο τη γεωγραφική τους θέση, δηλαδή τη γειτονία τους (είναι αδιανόητο να προταθεί η συνένωση δήμων που δεν είναι όμοροι).
    Στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν 3 δήμοι (Φιλοθέης, Ψυχικού και Εκάλης) που έχουν ένα κοινό και, ίσως, μοναδικό χαρακτηριστικό. Δημιουργήθηκαν, ως κηπουπόλεις, με πρωτοβουλία Οικοδομικών Συνεταιρισμών, που σημαίνει ότι, αφενός πολεοδομήθηκε, εξ αρχής, η συνολική έκταση, που αποτέλεσε, στη συνέχεια, τον αυτοτελή δήμο, και επομένως δεν υπήρξε, έκτοτε, υπόλοιπη έκταση για επέκταση του αρχικού σχεδίου και νέα πολεοδόμηση, αφετέρου καθορίστηκε, με το αρχικό (εγκριτικό) διάταγμα, η «αποκλειστική κατοικία» ως χρήση γης. Αυτό σημαίνει ότι σε όλη την έκταση του δήμου επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομών ΜΟΝΟΝ για κατοικία και έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες θέσεις για καταστήματα που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων.
    Οι τρεις αυτοί δήμοι δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και στις αρχές του ’30 και σε όλες τις δεκαετίες, που πέρασαν από τότε, κατάφεραν όχι μόνο να αντισταθούν στις πολυάριθμες προκλήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα και να διατηρήσουν το μοναδικό χαρακτηριστικό της κηπούπολης αλλά και να αποτελέσουν, ως «νησίδες» καλής και ορθολογισμένης διακυβέρνησης, στην έκταση του λεκανοπεδίου Αττικής, το πρότυπο της πόλης που όλοι θέλουμε να ζήσουμε.
    Η χθεσινοβραδυνή ανοικτή συζήτηση, που οργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, ο δήμος Φιλοθέης, απέδειξε, τόσο με τις εισηγήσεις των εκλεκτών προσκεκλημένων (καθηγητές ΑΕΙ) όσο και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των δημάρχων των δήμων Ψυχικού και Ν. Ψυχικού ότι, οι δήμοι αυτοί, έστω και αν δεν χαρακτηρίζονται ως, πληθυσμιακά, ισχυροί, έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, προς όφελος των δημοτών τους, κριτήριο που δεν περιλαμβάνεται, μεν, σ’ εκείνα του «Καλλικράτη», αλλά πολύ σημαντικό, αν όχι το κυριώτερο, κατά τη γνώμη μου, για την κοινωνική αποδοχή του προτεινόμενου σχεδίου.
    Συμπερασματικά, προτείνω να εξαιρεθούν από τη συνένωση, αν έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους 370, οι 3 παραπάνω δήμοι, για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 23:12 | Χαϊκάλης Παναγιώτης

    Προχωρήστε και σε συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής. Οι περισσότεροι Δήμοι διαθέτουν τα σωστά και σοφά κριτήρια που θέτει το προσχέδιο. Φανταστείται τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν άν π.χ.συνενωθούν σε νέο Δήμο οι Δήμοι Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, οι Δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου,οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου και Αλίμου. Μην σταματήστε, οι πολίτες περιμένουν πολλά και ελπίζουν σε μιά νέα εποχή για την Πόλη τους.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:40 | Λάζαρος Τσόλκας

    ΘΕΜΑ:ΧΩΡΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΝΟΜΩΝ
    Πιστεύω πως αν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των πολιτών,
    σίγουρα κάτι καλό θα βγεί από το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
    Εγώ θέλω να αναφερθώ σε χωριά που βρίσκονται στα όρια ενός νομού
    αλλά οι κάτοικοί του ζουν εργάζονται και εξυπηρετούνται από άλλο νομό.
    Τέτοιο είναι το χωριό Καταβόθρα Ευρυτανίας, που βρίσκεται στα όρια
    του νομού Ευρυτανίας και απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο
    που βρίσκεται στο νομό Αιτωλ/νίας.
    Όλοι οι κάτοικοί του δραστηριοποιούνται στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη
    περιοχή του. Μας ενδιαφέρει να γίνει συνένωση με τον Δήμο Αγρινίου
    και παρακαλώ να δείτε το αίτημά μας σοβαρά!
    Οι κάτοικοι του χωριού Καταβόβρας

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:59 | Νίκος Κ.

    1ον: Σίγουρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όμως θα πρέπει να προσεχθούν οι λεπτομέρειες, όπως η στελέχωση των τοπικών συμβουλίων, η μη υποχώρηση σε πιέσεις ημετέρων παραγόντων- βουλευτών κ.α.

    2ον: Σε περιπτώσεις αντιδράσεων να ληφθεί υπ΄όψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών εκφρασμένη μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα. Ας μη φοβόμαστε τη γνώμη των πολιτών και ας μην ακουστούν απόψεις ότι οι πολίτες πώς θα ψηφίσουν; με τι γνώσεις κλπ γιατί αυτοί εκλέγουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δημάρχους κ.λπ.Δεν μπορεί από τη μία να τους θεωρούμε ανίκανους να εκφέρουν γνώμη, ενώ από την άλλη η ψήφος τους να μπορεί να εκλέγει άρχοντες.

    3ον: Στη λειτουργία των διευρυμένων δήμων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ισομερής ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων και όχι να δημιουργηθεί υδροκεφαλισμός της πόλης – έδρας του δήμου. Στο ένα δημοτικό διαμέρισμα για παράδειγμα θα μπορεί να αναπτυχθούν οι διοικητικές υπηρεσίες, στο άλλο οι οικονομικές, σε άλλο οι αθλητικές και το γυμνάσιο- λύκειο κ.λ.π.

    4ον: Στη συνένωση των δήμων της επαρχίας να προβλεφθεί η συνένωση των σχολείων της δευτεροβάθμιας σε ένα σχολικό συγκρότημα επιτυγχάνοντας έτσι αφ΄ενός τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στο ξεπέρασμα των έντονων τοπικισμών και αφ΄ετέρου στη δημιουργία σύγχρονων σχολικών μονάδων που θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους για το σχολείο του μέλλοντος, αφού τα μικρά γυμνάσια και λύκεια των σημερινών επαρχιακών δήμων με τον μικρό αριθμό μαθητών δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης μη μπορώντας να στελεχωθούν με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες καθηγητών, να λειτουργήσουν τμήματα επιλεγόμενων μαθημάτων, αλλά και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:09 | Κωνσταντίνος Γ. Δροσάτος

    Η προγενέστερη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, που πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εξαιρετικά επιτυχημένη. Σε αυτό συνετέλεσαν σημαντικά οι παρακάτω παράγοντες:
    1. Τα αυξημένα κονδύλια που διατέθηκαν στους ΟΤΑ με προφανή οφέλη για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των νέων δήμων.
    2. Η εγγύτητα των εδρών των νέων δήμων με τα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα. Αυτό έδινε τη δυνατότητα στα κεντρικά συμβούλια των δήμων να έχουν άμεση επίγνωση των τρεχουσών υποθέσεων και προβλημάτων και άμεση επαφή με τους πολίτες που διαμένουν στα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα.
    Η περαιτέρω συνένωση ενέχει τον κίνδυνο μεγέθυνσης της απόστασης ανάμεσα στον πολίτη και τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζει και τον κεντρικό φορέα διοίκησης. Επίσης, μειώνει τη σχετική βαρύτητα των μικρών δημοτικών διαμερισμάτων επί του συνόλου του πληθυσμού (άρα και της εκλογικής δύναμης των αντίστοιχων διαμερισμάτων) ενός δήμου. Το γεγονός αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης των μικρότερων διαμερισμάτων.
    Αυτές οι παράμετροι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν στη διαδικασία συνένωσης και στον εκλογικό νόμο που θα διέπει τις τοπικές εκλογές.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:08 | Χρήστος Πάτρας

    Πραγματικά μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία και εύχομαι η κυβέρνηση να αντέξει στα μικροπολιτικά, τοπικά και τοπικιστικά συμφέροντα ώστε το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά κάτι καλό για τον τόπο μαςκαι όχι όπως ο Καποδίστριας 1 όπου τα τοπικά συμφέροντα για παράδειγμα ξεχώρησαν την Φωκίδα και την Μεσσσηνία από την Δυτική Ελλάδα..!!.

    Είναι απαράδεκτος ο σημερινός αριθμός των δήθεν δήμων στο λεκανοπέδιο της Αττικής που στην πραγματικότητα είναι συνοικίες μιας μεγάλης πόλης.

    Η δημιουργία λοιπόν μητροπολιτικού δήμου είναι έτσι απαραίτητη όχι μόνο στην Αττική ή και στσην Θεσαλοννίκη, αλλά και για την Πάτρα και ίσως και αλλού αφού πολύ απλλά οι πέριξ των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων δήμοι στην πραγματικότητα ζούν από την κίνηση των πολιτων του μεγάλου δήμου..

    Είναι απαράδεκτο για παράδειγμα ο «δήμος» Γλυφάδας να ζή από τα έσοδα που αφήνουν οι Αθηναίοι σε αυτόν χωρίς κανένα ανταποδωτικό για αυτούς όφελος, το αντίθετο μάλλιστα τους δυσκολεύει κιόλας με την μονοδρόμιση των δρόμων του όπως και άλλοι δήμοι Ψυχικού κτλ και το ίδιο συμβαίνει επίσης και σε άλλες πόλεις όπως με τους δήμους Ρίου αλλά και Ναυπάκτου που ζούν αποκλειστικά από την Πάτρα.

    Και αναφέρω αυτή την περίπτωση γιατί η ενσωμάτωση του δήμου Ναυπάκτου στην Πάτρα θα δείξει την υπερτοπική έννοια των συννενώσεων..

    Τολμίστε λοιπόν και είμαστε μαζί σας. ¨οσο για τις καρέκλες των δημάρχων και τα αιτήματα των τοπαρχών τα έχουμε ήδη πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων

    Ευχαριστώ

    Χρήστος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:02 | δημητρης καραθανασης

    Συγχαρητήρια και καλή αρχή στον Καλικράτη.

    εχω να κάνω μια πρόταση όμως όσον αφορά το ποιοί θα ψηφίζουν στους νέους δήμους.

    Παράδειγμα :
    1.ορεινός δήμος της δυτικής μακεδονίας, ή της Ηπείρου, ή της Πελλοπονήσου.
    2.Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 30.000.
    3.Από αυτούς οι 4.000 μένουν μόνιμα και εργάζονται εκεί γεωργικά και κτηνοτροφικά, και οι υπόλοιποι 26.000 ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, στην Αθήνα, στη Θεσ/νικη κ.λ.π. και κατεβαίνουν στο Δήμο τους μόνο για τις εκλογές.

    Το αποτέλεσμα πάντα είναι ότι εκλέγονται Δήμαρχοι που επυθυμούν αυτοί που δε ζουν στο συγκεκριμμένο Δήμο, και οι μόνιμοι κάτοικοι απλά περιμένουν να πεθάνουν, η να φύγουν και αυτοί από την περιοχή, διότι και ο Δήμαρχος που έχει εκλεγεί δεν μένει εκεί τις περισσότερες φορές.

    Γι αυτό προτείνω ο καθένας να ψηφίζει εκεί που μένει και μόνο, ασχέτως που εχει την περιουσία του και τους παπούδες του.

    Αν θέλει να ψηφίσει στο χωριό του, να φροντίσει να επιστρέψει και να μείνει εκεί, ώστε βιώνοντας τα τοπικα προβλήματα, να ξέρει τι ψηφίζει πραγματικά.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:23 | Αλέξανδρος Δ.

    Δεν θα πρωτοτυπήσω δίνοντας σας άλλη μια φορά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που ξεκινήσατε. Ήταν ειλικρινά καημός μου πότε θα βρεθεί κάποια κυβέρνηση να νοικοκυρέψει το «μπάχαλο» της τοπικής αυτοδιοίκησης με τόσους φορείς που δεν ξεκαθάρισα ποτέ στο μυαλό μου τι ακριβώς κάνουν (δήμαρχοι, έπαρχοι, νομάρχες, υπερνομάρχες και μέχρι πρόσφατα υπουργοί Αιγαίου και Μακεδονίας – Θράκης). Οι προθέσεις βέβαια δεν έλειψαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε εκπονήσει κάποια μελέτη (νομίζω άλλωστε πως στα συμπεράμσατά της στηρίζεται εν μέρει η πρωτοβουλία σας). Ελπίζω εσείς να τα καταφέρετε και να επιτύχει η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και ίσως έτσι αλλάξει κάπως η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας.

    Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο για τα κριτήρια συνένωσης, αν και είναι ίσως νωρίς να μπαίνουμε στη συζήτηση για τα όρια και την έκταση των νέων δήμων: Οι συνενώσεις θα γίνονται αποκλειστικά σε επίπεδο σημερινού νομού, ή θα μπορούσαν στο νέο δήμο να συμπεριληφθούν οικισμοί ή και ολόκληρος δήμος ενός γειτονικού νομού; Έτσι κι αλλιώς οι μέχρι σήμερα γειτονικοί νομοί θα αποτελούν μια ενιαία περιφέρεια, η οποία θα ακυρώσει τα σημερινά όρια μεταξύ των νομών.

    Και κάτι ακόμα: ο «Καλλικράτης» πέρα από το διοικητικό, θα αλλάξει και το γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας; Θα συνεχίσουν δηλαδή τα παιδιά μας να μαθαίνουν νομούς με τις πρωτεύουσες τους ή στη θέση τους θα μαθαίνουν τις νέες περιφέρειες με τις έδρες τους; Π.χ. από κει που σήμερα λέμε «νομός Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή», θα μαθαίνουμε ίσως «περιφέρεια Θράκης με έδρα την Κομοτηνή», ενώ η πρώτη πρόταση θα αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο – τον χάρτη μας;

    Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία στο έργο σας

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:09 | Μενέλαος

    «Τοπική αυτοδιοίκηση, που στηρίζεται σε δήμους και κοινότητες, οι οποίοι αποτελούνται από τμήματα της χώρας, αυθαίρετα χαραγμένα στο γεωγραφικό χάρτη και οι οποίοι στερούνται οργανικής ζωής, απέβησαν από παράγοντες της κοινωνικής προόδου, από σχολείο διαπαιδαγώγησης του λαού στη χρήση των ελεύθερων θεσμών, σε όργανο πλουτισμού στα χέρια κομμάτων και φατριών.» (ελεύθερη απόδοση μέρους του λόγου που του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1909 από το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, επί του θέματος της οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης).
    Συμφωνώ απόλυτα με τον «Καλλικράτη» αρκεί να μην καταντήσει «Καποδίστριας», καθώς πιστεύω ότι, η δημιουργία της συναίσθησης του κοινού συμφέροντος, ξεκινά από τα άμεσα και απτά θέματα της τοπικής κοινωνίας.
    Εφόσον, σύμφωνα και με της εξαγγελία του προς διαβούλευση σχεδίου, εξασφαλίζονται, η σωστή υπηρέτηση όλων των «νέων» δημοτών, η σωστή και διαφανής διαχείριση των πόρων, καθώς και η εξάλειψη της φατριάζουσας διοίκησης σε βάρος των ασθενέστερων (πληθυσμιακά) κοινωνιών. Για παράδειγμα, οι όμορες ή και απομακρυσμένες περιοχές από το νυν κεντρικό δήμο ή/και την έδρα της περιφέρειας στερούνται προσοχής των «υπευθύνων», καθώς αποτελούν «αδύναμη» φωνή διαμαρτυρίας.
    Ειδικά για το τελευταίο, θεωρώ ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η «επιβίωση» των αγροτικών δήμων, καθώς αυτοί μειονεκτούν σε πληθυσμό (εκλογικό σώμα) και κατ΄ επέκταση, η θεραπεία των τοπικών προβλημάτων θα υστερεί δραματικά, έναντι των όμορων αστικών διαμερισμάτων-γειτονιών.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 15:21 | ΔΗΜ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΥΧΑΡΤΙΡΙΑ ΨΗΦΗΖΩ ΝΑΙ! ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΘΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΙ Η ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ. ΠΟΥ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΙΩΝ ΤΙΣ ΕΠΑΡΧΕΙΑΣ .

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:24 | Ψύχας Αθανάσιος (πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου)

    ΔΕν είναι λογικό σε ένα Νομό όπως η Εύβοια να θέλετε να δημιουργήσετε 5 Δήμους με πληθυσμό 15000 κατοίκων με συνένωση δύο ή τριών Δήμων και να προτείνετε να σενενωθούν πέντε Δήμοι με πληθυσμό 33000 κατοίκους και με Τοπικά διαμερίσματα που θα απέχουν μεταξύ τους 100 κμ.Δυο μέτρα και δυο σταθμά!Μελετήστε το πιό καλά, οι Τοπικές κοινωνίες δεν συνχωρούν.

  • 1. Δεν γνωρίζω αν αποτελεί την ιδεατή βάση χωροθέτησης των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ, τα υιοθετημένα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ του έτους 2007, αλλά νομίζω ότι η χωροθέτηση πρέπει να ξεκινά από την «επανασύσταση» των Νομών και των Περιφερειών στην ανάγκη προσαρμογής της διοικητική τους αυτοτέλειας η οποία συμπίπτει με τα Γεωγραφικά όρια.
    Φέρνω ως παράδειγμα τον Νομό Βοιωτίας, όπου ενώ τα γεωγραφικά του όρια βρέχονται από τον Ευβοϊκό και τον Κορινθιακό, τα διοικητικά του όρια που επιφέρουν αρνητική οικονομική ανάπτυξη και υποβάθμιση, περιορίζονται στην πλευρά του Ευβοϊκού υπέρ της Εύβοιας.
    Αν πρόκειται να ξεκινήσει μια διαδικασία ριζικής ανατροπής της δομικής συγκρότησης και διοίκησης της χώρας στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε πρέπει να ξεκινήσει αυτό από μηδενική βάση.
    Κατόπιν πρέπει να έχουμε υπόψη την ισομερή κατανομή δικαιωμάτων και προϋποθέσεων ανάπτυξης ( Οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής, πολιτισμικής) και παροχής δυνατοτήτων που θα υπηρετούν τους κατοίκους των Νομών και της Περιφέρειας αλλά και την ενεργή θετική συμμετοχή των Νομών και των Περιφερειών στην διαμόρφωση του ΑΕΠ.
    Η Ανάπτυξη δεν μπορεί να βασίζεται στην «κλοπή» των δυναμικών πηγών ενέργειας Περιφερειών, Νομών ή Δήμων που θεωρούνται αδύναμοι ή επαρκώς δυναμικοί που μπορούν να διαθέτουν πλουτοπαραγωγικούς τομείς τους σε όμορους και μη «επαρκείς δυνατοτήτων» Νομούς ή Δήμους ή Περιφέρειες.
    2. Η συγκέντρωση περισσότερων τους ενός Δήμου σε έναν μεγεθυσμένο Δήμο προφανώς έχει να κάνει μόνο με την εξοικονόμηση πόρων από την μείωση των δαπανών και όχι από αυτήν καθ’ αυτήν την ανάγκη αύξησης δυνατοτήτων ανάπτυξης και απασχόλησης.
    Το πρόβλημα που διαπιστώνετε είναι η έλλειψη δυνατοτήτων εξυπηρέτησης των πολιτών και η διοικητικές δυνατότητες στην διαχείριση προγραμμάτων ή επενδύσεων.
    Το ζήτημα όμως είναι όχι η διοικητική ικανότητα του Δήμου στην διαχείριση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά η ικανότητα δημιουργίας πηγών ανάπτυξης με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών σε όλη την διαδικασία ανάπτυξης είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως επιχειρηματίες.
    Σε αυτήν την προοπτική, η συνένωση των Δήμων πρέπει να πάρει υπόψη της ότι σε κάποιους Νομούς τα «κέντρα» οικονομικής και διοικητικής ενεργητικότητας δεν αποτελούν προνόμιο των Πρωτευουσών των Νομών αλλά επιμερίζονται σε Επαρχιακές διαιρέσεις.
    Επομένως ο ρόλος του Μητροπολιτικού Δήμου, δεν μπορεί να περιορίζεται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά θα πρέπει να διαχυθεί και σε άλλους Νομούς που έχουν τα χαρακτηριστικά δύο ανταγωνιστικών «περιφερειακών» κέντρων οικονομικής δραστηριότητας ( Επαρχίες) οι οποίες έχουν και κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που τις διαφοροποιούν και εντείνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
    Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η νέα τάξη πραγμάτων να μην είναι άκαμπτη και να πάρει υπόψη της το γεγονός ότι οι διαιρέσεις ή οι συμπτύξεις δεν πρέπει να δημιουργήσουν συγκρουσιακές καταστάσεις.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 12:06 | Καίτη Κ.

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του νέου σχεδιασμού του διοικητικού χάρτη της πατρίδας μας.
    Δεν έχω καμία σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο παρά μόνο αυτά που ακούγονται στα ΜΜΕ, πιστεύω όμως οτι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι μεγάλες σπατάλες, έχουμε γεμίσει Δημάρχους και Κοινοτάρχες σε μία χώρα των 10.000.000 κατοίκων.
    Προχωρήστε το άμεσα όσες αντιδράσεις κι αν συναντήσετε, διότι οι αντιδράσεις δεν αφορούν το συμφέρον των πολιτών, αλλά την εξουσία που ασκούν όλοι αυτοί οι τοπικοί παράγοντες με τις διαπλοκές και τα συμφέροντά τους τα οποία φοβούνται να μην τα χάσουν.
    Αλλωστε όλοι ξέρουμε οτι η μεγαλύτερη διαφθορά γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο όπου αναφέρεται οτι,

    ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ.

    Αξίζει να γραφτεί με κεφαλαία γράμματα γιατί έχουμε αγανακτήσει με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αυτά που ακούμε και αυτά που δεν μπορούμε εμείς οι απλοί ανθρωποι να τα κατανοήσουμε.
    Ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνεται να εκφράσω την άποψή μου.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:07 | Παπαχρήστος Βασίλης

    Κύριοι της Κυβέρνησης,

    Προσπαθήστε να κάνετε πραγματικότητα αυτή τη διοικητική μεταρύθμιση και τα λαμόγια που αντιδρούν (γιατί θα χάσουν το μαρούλι) μην τους υπολογίζετε. Επιτέλους, τα συμφέροντα τα προσωπικά ας μειωθούν και να βάλουμε μπροστά μας , τα κοινά οφέλη που θα αποκομίσουμε. Μόνο μια πρόταση έχω να κάνω, οι άνθρωποι που θα διοικούν τους νέους δήμους – περιφέρειες κ.τ.λ να μην έχουν καμιά μα καμία σχέση εντοπιότητας. Ήτοι, εάν οι ανώτατοι άρχοντες της περιφέρειας π.χ Θεσσαλίας είναι π.χ απο Μακεδονία ή Κρήτη, δεν θα έχουν ούτε πάρε δώσε, με τοπικά συμφέροντα και θα κοιτάξουν τα πραγματικά προβλήματα, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ του κάθε τόπου.

    Έχουμε πήξει σε ανθρώπους που μας πιπιλήζουν τα αυτιά ότι ξέρουν ως πολίτες που γεννηθήκαν και μεγαλώσαν στον τάδε τόπο, όλα τα προβλήματα και για αυτό να τους ψηφίσουμε!! Φυσικά στο τέλος πέφτουν στη παγίδα των ντόπιων μεγαλοπαραγόντων που κρύβονται απο πίσω τους και έτσι έχουμε εκπροσώπους φερέφωνα των λαμόγιων… .

    Θέλετε κύριε Πρωθυπουργέ να κάνετε πραγματικά την υπέρβαση? τότε η διοικηση να μην έχει καμμία σχέση εντοπιότητας με συτό που διοικεί. Ακόμα και σε μια επιχείρηση όταν ένας υπάλληλος ξεχωρίζει μετά απο 1-2 χρόνια απο τους υπόλοιπους στον ίδιο χώρο εργαζόμενους, και του δίνουν μια προαγωγή, φεύγει απο το συγκεκριμμένο τμήμα και δεν έρχεται σε επαφή με τους πρώην πια «φίλους» του. Αυτό γίνεται διότι, σαν υπάλληλος έχοντας όμως μείνει ένα χρονικό διάστημα με 7-8 άλλους υπαλλήλους στο ίδιο γραφείο, έχει αναπτύξει φιλίες αλλά και αντιπάθειες. Όταν πάρει την προαγωγή πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις?? Για αυτό το λόγο, για να μην μεροληπτίσει υπέρ ή κατά κάποιου υφιστάμενου του πια, σε αλλάζουν τμήμα. Έτσι και σε αυτή τη διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει. Ελπίζω να μην σας κούρασα, καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.

    Με εκτίμηση
    Παπαχρήστος Βασίλειος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:15 | ΠΑΝΟΣ Π.

    Δεν γνωρίζω εαν στο προκείμενο ισχύει ή θα ισχύσει το «εν τη ενώσει ή ισχύς» ,αλλά φοβούμαι ότι θα δημιουργθούν Δήμοι -τέρατα τα οποία λογου του μεγέθους τους δεν θα εξυπηρετούν τον πολίτη.
    Σε περιπτώσεις δήμων οι οποίοι έχουν νομοθετημένο και συνταγματικά απο παρα πολλά χρόνια κατοχυρωμένο καθεστώς και μορφή λετουργίας π.χ αποκλειστικής κατοικίας κλπ (Π.Ψυχικό,Φιλοθέη,Εκάλη κλπ ) τι θα γίνει?
    Θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:52 | DIMITRIS

    Νομοσχέδιο προς την σωστή κατεύθυνση αλλά μόνο μετά από ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ για το αν επιθυμούν οι πολίτες να ενωθούν και με ποιό δήμο.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:05 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

    ΧΑΛΚΙΔΑ-ΓΕΝΝΑΡΗΣ 2010
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2- Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.! ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ , ΟΠΩς ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ , ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90 ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑΤΟΥΣ ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ.
    ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΤΟΤΟΥΣ ,ΓΙΑΤΙ ΜΑΧΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Η Ο ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΕΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
    ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΕΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ( ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ), ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ( ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ).
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΗ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΣ ,ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ( ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΥΠΙΚΑ)ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΦΑΚΕΛΛΟ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ Π.Χ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΔΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΣΙ ΕΚΦΥΛΙΖΕΤΑΙ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΜΟΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
    ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ
    ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥΣ.
    ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ( ΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΕΝΑ ΠΑΡΚΑ, ΜΙΣΟΣΑΠΙΣΜΕΝΑ ΞΥΛΑ ΣΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Κ.Α). ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    ΠΟΛΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ , ΚΑΙ ΑΥΤΗ ,ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΡΟΜΕΛΕΤΕΣ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ,ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑ , ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(INTERREG, LEADER, LIFE Κ.Λ.Π) ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΡΙΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ- ΥΠΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ- ΔΗΜΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ- ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ- Κ.Λ.Π).ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΝΑ ΥΠΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΙΝΩ ΟΤΙ Η ΕΠΑΡΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΑΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑ ΥΠΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΚΛΥΠΤΟΥΝΗ ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΞΩ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.
    ΓΝΩΡΙΣΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2. ΕΞΥΠΝΟΣ-ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ -ΚΟΦΤΕΡΟΣ – ΑΠΟΤΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ.
    Η ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟ, ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ ΑΠΛΑ ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ.

  • Κε Υπουργέ , μία σκέψη….

    «Καλικράτης» και Βόρεια Χαλκιδική

    Κατά την υλοποίηση του “Καποδίστρια” στην Βόρειο Χαλκιδική το Παλαιοχώρι το 1998 (καθολική αποχή από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές ) , το 2002 και το 2006 (Δημοψήφισμα , κινητοποιήσεις ) δυναμικά είχε πει όχι σε Δήμο Αρναίας με έδρα την Αρναία .

    Επειδή όμως η πολιτική τότε βούληση ήταν άλλη «δεν ξεκαθάρισε τίποτα» όπως λέμε στην καθομιλουμένη . Ίσα ίσα χαντακώθηκε από πάνω με την «αχρηστία» που επιβάλει το σύστημα σε όλους τους κατά καιρούς εκλεγμένους εκπροσώπους του στο Δήμο (μην ξεχνάμε τις ομαδικές παραιτήσεις πριν από 3 μήνες περίπου) .

    Εξάλλου, είναι γεγονός ότι οι έδρες των Δήμων, μηδέ εξαιρουμένου και των δήμων της περιοχής, δεν λειτούργησαν με κανόνες ισόρροπης αντιμετώπισης, έναντι των κοινοτήτων που συνενώθηκαν.

    Νομίζω στον νέο μεγάλο Δήμο στην Βόρειο Χαλκιδική (Δήμο “Αριστοτέλη” για πολλούς) που θα προκύψει από τον “Καλλικράτη” θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι στη αποφυγή του κακού “συνδρόμου της Έδρας” που δίνει πρωτοκαθεδρία και δημιουργεί κακό παραγοντίσμο στους γεννηθέντες κάτοικους μιας τεχνικής “Έδρας” .

    Στο φινάλε ακόμη και τώρα την ώρα τις υλοποίησης του “Καλλικράτη” η αναζήτηση της “Έδρας” αυτής δεν προκύπτει λόγω της ύπαρξης μεγάλου αστικού κέντρου στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής παρά στην διαφαινόμενη προσπάθεια πρωτοκαθεδρίας που επιχειρείται από τουλάχιστον δύο πλευρές ( Αρναία , Ιερισσό ) .

    Σε ένα γεωγραφικά μεγάλο μάλλον Δήμο που θα καλύπτει όλοι την Βόρεια Χαλκιδική , με ένα κακό οδικό δίκτυο νομίζω η δημιουργία της “Έδρας” πρέπει να έχει το ίδιο κριτήριο που τοποθετεί – όταν η διαβούλευση έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή και υγεία – Κέντρα Υγείας και Nοσοκομεία σε πραγματικά κέντρα περιοχών και όχι σε τεχνικά κέντρα που μας ωθεί πολλές φορές να δημιουργήσουμε το τοπικιστικό μας μικροσυμφέρον. Στην περίπτωση της Βόρειας Χαλκιδικής σας θέτω υπ όψη σας ότι έχουμε ένα Κέντρο Υγείας που δημιούργησε το Ε.Σ.Υ. επί υπουργίας του αειμνήστου υπουργού Υγείας κ.Γεννηματά Γ. και βρίσκεται στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής .

    Ίσως και μόνο η αλλαγή “Έδρας” και της λογικής της , αλλάξει την γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στην Βόρειο Χαλκιδική ως κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας και της δήθεν (αναληθής) ιστορικής έδρας των Μαντεμοχωρίων .

    Εξάλλου νομίζω το σύνθημα του σχεδίου “Καλλικράτης” θα πρέπει να είναι ότι “Αν ο άνθρωπος διαμορφώνεται από τις συνθήκες, τότε πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες να είναι ανθρώπινες” (απόσπασμα από την “Αγία Οικογένεια” των Μαρξ και Ενγκελς).

    Με σεβασμό στο πρόσωπο σας και ευχόμενος ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο σας

    Ρίμπας Αθ. Αστέριος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:26 | Μ.Δ.Τ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΟΠΩΣ:

    ΚΑΘΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ

    ΔΗΜΟΣ = ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ = ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ = ΠΑΛΙΟΙ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΩΝ Ν.Α. (ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ)

    Π.Χ. ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 6 ΔΗΜΟΙ ΜΕ 4 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ Ή ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΑΔΗ 24 + 6 = 30 ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

    ΈΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΚΑΙ 6 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΡΑ 7 ΜΙΣΘΟΙ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ;

    ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΠΊΠΕΔΟ; ΕΔΩ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:05 | ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    0 επανασχεδιασμός γενικώτερα της Αυτοδιοίκησης με βρίσκει κατ αρχήν σύμφωνο, και με βρίσκει σύμφωνο για μία πραγματικά αποκεντρωμένη και οικονομικά ανεξάρτητη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Eιδικά με βρίσκει σύμφωνο ο θεσμός του αιρετού Περιφερειάρχη. Επιτρέψτε μου όμως ορισμένες παρατηρήσεις
    1.Κανένας από τους νέους Δήμους που θα προκύψουν δεν θα πρέπει να μην διαθέτει τα κριτήρια για την λήψη της απαιτούμενης πιστοποίησης διαχειριστικής επάρκειας.Κατά συνέπεια απαιτείται οι Νέοι Δήμοι πληθυσμιακά να αποτελούνται από 20.000 τουλάχιστον δημότες εγγεγραμένους.Λόγω της νησιωτικότητας και όπου το πλυθυσμιακό κριτήριο δεν μπορεί να καλυφθεί να υπάρχει εξαίρεση,να αποκτούν δηλαδή και οι μικρότεροι σε πληθυσμό των 20.000 ατόμων δήμοι διαχειριστική επάρκεια.

    2.Διαφωνώ με την κατάργηση του εκλογικού συστήματος 42% και επαναφορά του 50%+1.Το σύστημα αυτό θα αλοιώσει σημαντικά τα τελικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές, αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι όσοι δεν εκλεγούν με την πρώτη θα επιδιώξουν συμμαχίες, συμμαχίες που θα είναι προς πάσα κατεύθυνση, και εννοώ και με ΑΝΤΑΡΤΕΣ οι οποίοι θα εκμεταλευθουν την περίπτωση, και οι οποίοι κατά την γνώμη μου θα αναδείξουν νέους Δημοτικούς άρχοντες, εκμεταλευομένοι(οι αντάρτες) τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του κάθε σημερινού δήμου.

    3.Δεν διευκρινίζεται στο σχέδιο διαβούλευσης με ποιόν τρόπο θα εξορθολογισθεί, και ποιά θα είναι τα κριτήρια των χρηματοδοτήσεων της Κεντρικής διοίκησης προς την αυτοδιοίκηση.
    4.Δεν διευκρινίζεται με ποιόν τρόπο και σε τι ποσοστό ο ΦΠΑ και φόρος Ακίνητης περιουσίας θα συμβάλει στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    5.Επειδή ο εν λόγω σχεδιασμός είχε ξεκινήσει και σταμάτησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, της οποίας οι ημέρες και το ΕΡΓΟ κρίθηκαν από τον Ελληνικό λαό και την έθεσε εκεί που την έθεσε, θέλω να ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ, ότι ο ΙΤΑ στην συνολική πρόταση του για την χωροθέτηση λειτουργησε με βάση τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που εξυπηρετούσαν την Νέα Δημοκρατία , και όπως αυτή εξιδικεύθηκε από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2007.Η πρόταση του λοιπόν για την χωροθέτηση των νέων Δήμων στο νησί της Λέσβου είναι για την δημιουρία 7 Δήμων, και αυτό είχε στόχο να εξυπηρετήσει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της Ν.Δ και του ΚΚΕ.Με την εν λόγω πρόταση κανένας από τους προτεινόμενους Δήμους , πλήν του Δήμου Μυτιλήνης δεν διαθέτει τα κριτήρια για διαχειριστική επάρκεια.Προτείνω λοιπόν, ερχόμενος και στο επόμενο σκέλος της χωροταξικής κατανομής, ο Νομός Λέσβου να συνενωθεί συνολικά σε 4 Δήμους. ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ,ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ και ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ λΈΣΒΟΥ, και ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ. Η πρόταση μου ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ απόλυτα με τα κριτήρια του ΙΤΑ, με το γενικώτερο πνεύμα των συννενώσεων και είναι ΣΥΜΦΩΝΗ με την παλαια διαίρεση του νησιού της Λέσβου σε τρείς επαρχίες .Δημιουργεί δε τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς στις κοινωνίες, οι οποίες κατά την γνώμη μου δεν είναι έτοιμες, για αυτό το θέμα, το οποίο μαζί με τον εκλογικό νόμο που σχεδιάζεται να έλθει , θα είναι η μεγαλύτερη τομή της 1ης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:47 | ΛΟΥΗΣ Χ.

    ΜΗΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΩΝ. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 270. ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΄΄ΚΟΥΤΑΛΑ΄΄ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΕΚΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ….

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:46 | ΚΩΝ/ΝΟΣ Φ ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Α. ΓΙΑΤΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΟΙΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΟ ΛΑΜΠΙΡΙ Η ΣΠΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ ΠΕΡΚΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:17 | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ

    Περιπτώσεις όμορων δήμων διαφορετικών νομών που στην ουσία είναι σχεδόν ενωμένοι και οι κάτοικοι αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξυπηρετούνται από τις ίδιες υπηρεσίες (εφορία, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΕΣΥ, ΚΤΕΛ )όχι απλά πρέπει αλλά επιβάλλεται η συνένωση τους.( π.χ. Δ.Ναυπάκτου – Δ. Ευπαλίου)

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:07 | Γιώργος Γούναρης

    Στο νέο χάρτη Δήμων και κοινοτήτων, πρέπει να υπερβούμε τις σταθερές του παρελθόντος. Οι νέοι δήμοι να είναι υπερβατικοί όσον αφορά τα όρια των παλαιών νομών αλλά και των παλαιών περιφεριών. Πχ στο Στρυμονικό Κόλπο υπάρχοτν σήμερα δήμοι (των οποίων η προοπτική είναι κοινή και η γεωγραφική – συγκοινωνιακή επικοινωνία δεδομένη) οι οποίοι ανήκουν σε τέσσερις νομούς (Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας)και αύριο θα ανήκουν σε τρεις περιφέρειες. Το ίδο συμβαίνει με το σημερινό δήμο Νιγρίτας και τους οικισμούς του σημερινού δήμου Αρέθουσας, των οποίων τα οικονομικά, κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά επιβάλουν να είναι μαζί παρ όλο που σήμερα ανήκουν σε διαφορετικούς νομούς (Σερρών και Θεσσαλονίκης) οι οποίοι αύριο θα ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να γίνει καθώς θα δημιουργήσει αγκιλώσεις – στρεβλώσεις στη νέα διοικητική δομή. Είναι επιτακτικό να επανασχεδιαστούν τα όρια των σημερινών νομών πριν αυτοί συναποτελέσουν τις περιφέρειες αλλά και τα όρια των περιφερειών που θα προκύψουν, από λευκό χαρτί.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:47 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

    Υπάρχει ένα πρόβλημα προς εξέταση. Αφού οι τέως Δήμοι θα έχουν μια οντότητα , ως προς ορισμένες καταστάσεις, λ.χ. ξεχωριστές εκλογικές πςριφέρειες του νέου Δήμου, τι θα γίνει στις περιπτώσεις, που θα απαιτηθεί, ένα παλιός Δήμος να «σπάσει» στα δύο, δηλ. ένα τμήμα του να προσαρτηθεί στον α΄ Δήμο κι έν άλλο στο β΄; Πιστεύω ότι αυτό θα απαιτηθεί σε περιπτώσεις όπως λ.χ. του Δήμου Χάλκειας Αιτωλοακαρνανίας,όπου δύο τ.δ. (Γαλατάς -Περιθώρι) θα πρέπει-σύμφωνα με τη λογική, την πραγματική κατάσταση και τη βούληση των εκλογέων) να πάνε στο Δήμο Μεσολογγίου και τα υπόλοιπα πέντε στο Δήμο Ναυπακτου.
    Σ΄ αυτή την περίπτωση θα θεωρηθούν τα τ.δ. που θα «προσαρτηθούν» στον α΄ Δήμο εκλογικές του περιφέρειες, ή όχι ;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | Μερούσης Γιώργος

    Είναι πράγματι επαναστατικές οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση . Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να κάνει τέτοιες αλλαγές. Αυτό που ήθελα να επισυμάνω είναι η προσοχή στις λεπτομέρειες του Νόμου που θα προκαθορίζουν τις διαδικασίες και την νομιμότητα των αιρετών.
    Ο υπουργός δέν πρέπεινα ξεχνάει οτι η μεγαλύτερη διαπλοκή είναι στην αυτοδιοίκηση. Η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεκτή τέτοιες αλλαγές αλλά δέν συγχωρεί την διαπλοκή και την διαφθορά.
    Θέλω να σας επισυμάνω κατί κ. πρωθυπουργέ , βέβαια δέν ξέρω αν το διαβάσετε το μύνημά μου. Ο τετραπλασιασμός της αμοιβής των αιρετών που έγινε το 1998 με τον Καποδίστρια 1 τελικά ήταν πρόκληση για τα Ελληνικά δεδομένα.
    Οι Σοσιαλιστές έχουν την ιδέα της προσφοράς για την τοπική τους κοινωνία , οποιδήποτε μεγαλύτερη αμοιβή πέραν του φυσιολογικού δημιουργεί μή συμετοχή από τους υπόλοιπους.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:42 | καρναβας παυλος

    παρακολουθησα τις αντιδρασεις ολλων των πολιτικων κοματων αλλα και διαφορων αλλων που κληθηκαν να εκφρασουν τις αποψεις τους για το σχεδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
    Εκτος του νομαρχη ψωμιαδη που ειπε για να το εξετασουμε ρε παιδια να το δουμε να κανουμε τις προτασεις μας και μετα να το κρινουμε ,ολοι μα ολοι οι αλλοι κανενας δεν ειχε την εξυπναδα και την υπομονη να ακουσει,παρα αμεσως το καταδικασαν σε αποτυχια.

    απορω πως ολοι αυτοι ειναι τοσο ενημεροι,ποτε προλαβαν και το μελετησαν και ειναι τοσο σιγουροι για την αποτυχια?

    η δικη μου αποψη ειναι τουλαχιστον ας μορφωθει η νεα γενια με τροπο που να μπορει να κρινει, αφου πρωτα μελετησει, οποια προταση και κατοπιν να αποφασισει ,γιατι η συμπεριφορα ολων οσων κληθηκαν να εκφρασουν τη γνωμη τους, ειναι τουλαχιστον ανοητη δεν ειχαν ουτε την εξυπναδα να πουνε ,ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,ΑΣ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ Η ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:54 | Θ.Τ.

    Συγχαρητήρια, προχωρείστε!
    Η μέχρι τώρα κριτικές που ακούγονται είναι απο όσους προσπαθούν να διαφυλάξουν την εξουσία τους και την τσέπη τους. Κανείς απ΄αυτούς δεν νοιάζεται για τους πολίτες. Επίσης γελοία είναι και η προσπάθεια να συνδεθεί η μεταρύθμιση με την χρηματοδότηση, (όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…). ΝΑΙ! ας το πούμε ανοικτά η μεταρύθμιση μπορεί να φέρει σημαντική εξοικονόμιση πόρων ή καλύτερη αξιοποίηση τους. Φτάνει πια με τους στρατούς των μισθοφόρων αιρετών, φτάνει πια το ρουσφέτι και η αδιαφάνεια. Δυο πράγματα νομίζω πρέπει να διασφαλιστούν με την μεταρύθμιση:
    1. Ικανοί, αξιόπιστοι και λειτουργικοί ΟΤΑ, και άρα ειναι ορθή η επιλογή της διεύρυνσης σε ένα «κρίσιμο μέγεθος»,
    2. Από την άλλη μερια θα πρέπει να διασφαλιστεί η εγγύτητα και η αμεσότητα του πολίτη με την τοπική εξουσία, συνεπώς θα πρέπει να δωθεί μεγάλη προσοχή στις αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων και γενικά να υπάρχει μια δέσμη μέτρων που θα προκρίνουν την συμετοχική δημοκρατία.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:14 | ΝΙΚΟΣ

    σε όσα σωστα αναφερονται στο πραγματικα ελπιδοφορο για την πατριδα μας σχεδιο νομου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα ηθελα να συμπληρωσω οσον αφορα τις συνενωσεις οτι θα πρεπει να ληφθουν υποψιν και αλλοι παραγοντες που ειναι κρισιμοι οπως π.χ. οι συντελεστες δομησης καθε δημου που συνενωνεται με εναν αλλο. Αν δεν προσεχτει αυτο ξερετε πολυ καλα οτι θα γινει παρτυ με τους εργολαβους. Π.Χ ακουω οτι απο διαφορους παραγοντες μεθοδευονται συνενωσεις αναμεσα σε δημους με διαφορετικους συντελεστες παραδειγμα η Δάφνη ενω ταιριαζει σε συντελεστες με τον ομορο δημο του Υμηττου και με Βυρωνα αλλα και Καισαριανη οπως προβλεπει και η προταση του Ι.Τ.Α. μεθοδευται η συνενωση της απο πολλους «γνωστους» για τα αρπακτικα τους αισθηματα με το δημο Αγ.Δημητριου για να αλλαξουν οι συντελεστες και οι κουταλες να γεμισουν παλι. Οι πολιτες θελουν διαφανεια σε ολα και οχι κερκοπορτες για νεα αρπακτικα. Καλο θα ειναι λοιπον οι αρμοδιοι να ακουσουν τις αποψεις των γραφοντων στην δημοσια διαβουλευση και οχι τοσο αυτων που ξερουν τα παιχνιδακια αυτα και το παιζουν ειδικοι της Τ.Α.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:56 | Κατερίνα Κουνάδη

    Αν κρίνω από την υπάρχουσα κατάσταση, ο μόνος δήμος της χώρας που δεν λειτουργεί, είναι και ο πιο πολυπληθής: ο δήμος Αθηναίων. Είναι κατανοητές οι συνενώσεις μικρών δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας, αλλά ο δήμος της Αθήνας χρειάζεται ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ. Για παράδειγμα, η Κυψέλη είναι μια πολύ μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό περιοχή με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από αυτά του ιστορικού κέντρου της πόλης ή του Κολωνακίου! Σας επισημαίνω δε πως πρόκειται για μια από τις πιο εξαθλιωμένες περιοχές της Αττικής, με εξαίρεση τις βιομηχανικές (π.χ.Ασπρόπυργος)ή το λιμάνι του Πειραιά. Σε καμιά περίπτωση η σημερινή δημοτική αρχή δεν βοηθά αυτές τις περιοχές. Η Κυψέλη έχει σοβαρότατα δικά της προβλήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο τεράστιος δήμος Αθηναίων. Η περίπτωση της Αθήνας είναι εντελώς διαφορετική από της υπόλοιπης Ελλάδας. Με την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής αποκέντρωσης εδώ και δεκαετίες, ο μισός πληθυσμός της χώρας κατοικεί στην πρωτεύουσα, και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όλη η χώρα θα ερημώσει και θα καταντήσει θέρετρο,ενώ η Αττική θα πεθαίνει από κάθε άποψη. Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ! Όταν για παράδειγμα παίρνει κονδύλια για αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και πάνε ΌΛΑ στην πλατεία Κολωνακίου ή στο ιστορικό κέντρο ενώ η Κυψέλη δεν έχει ούτε καν πεζοδρόμια να περπατήσουμε, ούτε καν δέντρα και πάρκα στο ποσοστό που αναλογεί στον πληθυσμό της, αυτή είναι μια απόλυτα άδικη ανισοκατανομή των δημοτικών κονδυλίων στο εσωτερικό ενός τεράστιου δήμου. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα που αφορά μερικά εκατομμύρια κατοίκους (συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών!);

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:22 | Γιάννης.Π

    To νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και αποτελεί μια πραγματική επανάσταση σε ένα πεδίο δημόσιου βίου που μαστίζεται από διαφθορά,κατασπατάληση και έλλειψη κοινωνικής λογοδοσίας.Προχωρήστε το άμεσα όσες αντιδράσεις κι αν συναντήσετε.Κάθε προσπάθεια περιορισμού της σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού για άχρηστους τοπαρχίσκους που δεν προσφέρουν τίποτα είναι θετική.Προχωρήστε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνένωση μπορείτε παρά τις αντιδράσεις των όποιων τοπικών μικροσυμφερόντων που δρουν με αποκλειστεικά ίδιον όφελος.Παράλληλα ενισχύστε την άμεση λογοδοσία των διαφόρων τοπικών παραγόντων στο δημοτικό λαό τους,οι οποίοι ενίοτε στο όνομα της δημοκρατικής εκλογής τους προβαίνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε διάφορες αυθαίρετες αποφάσεις.Ενδεικτικά αναφέρω την αυθαίρετη ανέγερση μειωτήρων ταχύτητας(σαμαράκια)από ορισμένους δημάρχους(π.χ Παπάγου-Χολαργού)η δόμηση των οποίων έχει ήδη κριθεί ως αντισυνταγματική στο παρελθόν.Είναι ανάγκη να υπάρξει μια πραγματικά δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση που δε θα δρα αυθαίρετα και νομίζω καταρχήν ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί αυτόν τον σκοπό επαρκώς.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:02 | Ι.Γ.

    Όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, ας δημιουργηθεί ένας και μοναδικός ενιαίος δήμος σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Δηλαδή να συνενωθούν οι 13 δήμοι που βρίσκονται εσωτερικά της περιφερειακής οδού: Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Πυλαίας, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας. Μία πόλη, ένας δήμος.

    Πιθανόν ο ενιαίος δήμος να μπορεί να συμπεριλάβει επιπλέον τους δήμους Ευκαρπίας και Πεύκων, άλλα σίγουρα όχι τους «προαστιακούς δήμους» Εχεδώρου, Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη, Πανοράματος ή Θέρμης.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 15:58 | Γαβριήλ

    Μόνο συγχαρητήρια έχω να πω για την απόφαση σας να επανασχεδιάσετε τον διοικητικό χάρτη της χώρας μας. Είναι απόφαση που θα σώσει οικονομικά την Ελλάδα και θα την οδηγήσει σε ταχία ανάπτυξη, αρκεί βέβαια να γίνει πράξη το «όχι στα μερεμέτια» του πρωθυπουργού. Όσο μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι είναι οι νέοι Δήμοι τόσο το καλύτερο. Εξηγούμαι….
    Πολλοί μικροί Δήμοι, κυρίως αυτοί κάτω των 20.000 κατοίκων δεν έχουν το δυναμικό που θα τις διοικήσει. Σήμερα οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και δεν είναι απαιτήσεις απλής διαχείρισης, αλλά προγραμματισμού για το μέλλον και αναζήτησης διεξόδων ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής. Ο μικρός Δήμος ως μικρή κοινωνία δεν έχει τα στελέχη εκείνα τα τόσο ικανά και καταρτισμένα ώστε να καλύψουν τις αιρετές θέσεις που χαράσσουν την πολιτική του. Επίσης ο μικρός Δήμος δεν έχει τους πόρους να προσλάβει ικανό αριθμό τεχνοκρατών που θα βοηθήσουν στη λήψη σωστών και αναπτυξιακών αποφάσεων. Οπότε καταντάει Δήμος καθαρά διαχειριστικός με προγραμματισμό μόνο απλών έργων και διαδικασιών, χωρίς έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, χωρίς καινοτομία πλην ελαχίστων πάντα εξαιρέσεων.
    Ο μικρός Δήμος επίσης είναι ευάλωτος στα συμφέροντα εργολάβων και προμηθευτών, δεν ελέγχεται επαρκώς και όχι τυχαία αναφέρεται σε πρωτοσέλιδα ως άντρο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
    Ίσως είμαι ρομαντικός αλλά τον Δήμαρχο του 2010 δεν τον φαντάζομαι τον Δήμαρχο που θα τάζει πλατείες και φωτισμούς, αλλά τον Δήμαρχο που θα χαράσσει πολιτική, θα επαγρυπνεί για την ανάπτυξη του τόπου του και θα αναζητά λύσεις για να αξιοποιήσει κάθε πλεονέκτημα της περιοχής που ζει. Αυτός ο Δήμαρχος θα προκύπτει μόνο από ένα μεγάλο εκλογικό σώμα, όπου η διαπλοκή θα περιορίζεται και η κρίση των πολιτών θα είναι ευρύτερη.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 15:14 | vmpo

    Είναι καιρός για σαρωτικές αλλαγές… και συνενώσεις Δήμων παρά τις αντιδράσεις απο τα συμφέροντα. Είναι δυνατόν στην εντός του Λεκανοπεδίου να υπάχρουν Δήμοι με πληθυσμό 8.000 κατοικων οπως το Ζεφύρι? ‘Η μικροί Δήμοι όπως ο Τάυρος;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:32 | Ιωάννης Νικολαΐδης

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!!!

    Μερικές επι μέρους παρατηρήσεις για τις συνενώσεις ΟΤΑ, με αναφορά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας:

    Οι συνενώσεις να απεμπλακούν απο τη λογική των απλών συγκολλήσεων όμορων ΟΤΑ, με βάση τα υφιστάμενα όριά τους, και να μπορούν να συμπεριλάβουν τροποποιήσεις μέρους των ορίων, όπου προκύπτει η ανάγκη με βάση τα κριτήρια.

    Βασικό κριτήριο να είναι οι θέσεις των υπερτοπικών κέντρων όπως προσδιορίζονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο (ή προσχέδιά του εν όψει αναθεώρησης). Ανάλογα με τον επιθυμητό αριθμό νέων ΟΤΑ, να οριστούν αυτοί με αναφορά στα διαφόρων επιπέδων υπερτοπικά κέντρα, ώστε, στη συνέχεια, αυτά τα κέντρα να υποστηριχθούν και απο τη χωροθέτηση της έδρας του ΟΤΑ.

    Η σύνδεση έδρας ΟΤΑ με υπερτοπικό κέντρο είναι συμβατή και με τη διατήρηση της ιστορικής αντίληψης για τις επι μέρους περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι οποίες κατα κανόνα έχουν αναπτυχθεί γύρω απο παραδοσιακούς πυρήνες.

    Περιοχές με κοινή ιστορική διαδρομή (όπως πχ προσφυγικές, παραθεριστικές, εργατικές- βιομηχανικές κλπ) και κατα τεκμήριο με αντίστοιχη κοινωνική διάρθρωση, αλλα και ομοιογένεια στις υποδομές, είναι οι πλέον κατάλληλες για να συνενωθούν μεταξύ τους.

    Σημαντικό κριτήριο για συνυπολογισμό να είναι η διαίρεση των περιοχών απο ισχυρούς συγκοινωνιακούς άξονες, οι οποίοι αποκόπτουν εντονώτερα τις εκατέρωθεν των μεγάλων αξόνων περιοχές, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση τόσο των πολιτών όσο και των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Να επιχειρηθεί τοπικής εμβέλειας επαναχάραξη των ορίων των νέων ΟΤΑ στις περιοχές που αποκόπτονται απο τέτοιους ισχυρούς άξονες.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΛΛΑΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:51 | ΕΓΣΙΔ

    Θα ανέμενε κανείς ότι θα αναρτώνταν και οι υπό σχεδιασμό συνενώσεις δήμων, προκειμένου να εκφράσουν οι πολίτες την άποψή τους. Για παράδειγμα, ποιά ακριβώς από τα παραπάνω αναφερθέντα κριτήρια υπηρετεί η σχεδιαζόμενη (από φήμες) συνένωση των δήμων Παπάγου και Ζωγράφου, που δεν επικοινωνούν καν μεταξύ τους, αντί της σύμφωνα με την κοινή λογική συνένωσης με τους δήμους Χολαργού και Αγ. Παρασκευής? Απολύτως κανένα! Όπως για όλα τα πράγματα, η εφαρμογή της όποιας «υψηλής» (?) πολιτικής γίνεται στον τόπο μας με μικροκομμματικά κριτήρια, εκτός κι αν απλά κάποιος σύμβουλος δεν έκανε τον κόπο να ρίξει μια ματιά στο χάρτη.