7. Κριτήρια Συνενώσεων για τους Νέους Ισχυρούς Δήμους

95. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους ΟΤΑ, ώστε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης να μπορούν να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις.

96. Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Η αναφορά στις τρεις αυτές επιμέρους ενότητες αποτελεί τον οδηγό στην εξειδίκευση των κριτηρίων και στην περιγραφή διαδικασίας αναζήτησης λύσης.

97. Η μείωση του αριθμού των Δήμων σε όλη τη χώρα και συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, που ικανοποιεί ακριβώς αυτούς τους στόχους. Σε αυτή τη λογική η μείωση του αριθμού των Δήμων συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές στη βάση της αρχής σε κάθε νησί, πλην εύλογων εξαιρέσεων, να αντιστοιχεί ένας Δήμος.

98. Οι ΟΤΑ που θα προκύψουν από τη διαδικασία νέας χάραξης θα πρέπει να εξασφαλίζουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες υπηρεσίες που ικανοποιούν κοινά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και, ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη και των θεσμών και διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας.

99. Οι νέοι ΟΤΑ συνθέτουν τα κύρια και διαχρονικά στοιχεία της θεσμικής τους οντότητας: το χώρο, δηλαδή την έκταση, η οποία πρέπει να είναι επαρκής αλλά όχι υπέρμετρα διευρυμένη, τον πληθυσμό, ο οποίος πρέπει να είναι αρκετός – ικανός να συμβάλλει στην οικονομική και λειτουργική αυτοδυναμία του Δήμου, καθώς και στη διαχειριστική του επάρκεια – διαμορφώνοντας συνείδηση ένταξης σε μία τοπική κοινωνία.

100. Τα κριτήρια για την χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ βασίζονται σε εκείνα που υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ το 2007 στο Συνέδριο της Κυλλήνης και είναι τα ακόλουθα:
• Πληθυσμιακά (όπως ο αριθμός των δημοτών, ο αριθμός των κατοίκων, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η κατανομή των κατοικιών).
• Κοινωνικά (όπως το μέσο μέγεθος νοικοκυριού, οι μορφωτικοί δείκτες, το ποσοστό αλλοδαπών).
• Οικονομικά (όπως η απασχόληση, η δομή της απασχόλησης, η εργασιακή κινητικότητα, το εισόδημα).
• Γεωγραφικά (όπως έκταση και μορφολογία, το σχήμα, η προσβασιμότητα, τα δίκτυα υποδομών).
• Αναπτυξιακά (όπως η δομή της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης, η ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, η συμμετοχή σε Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα).
• Λειτουργικά και βιωσιμότητας του νέου δήμου (πόροι και ενδογενές δυναμικό).
• Πολιτιστικά, Ιστορικά.
• Χωροταξικά κριτήρια, με τα οποία επιδιώκεται:

α) Η γεωγραφική / χωρική ολοκλήρωση των διαφόρων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, εξυπηρετήσεων και υποδομών που διασφαλίζουν κάποιου βαθμού βιωσιμότητα (χωρίς να είναι απόλυτος κανόνας).
β) Η γεωγραφική κινητικότητα σε συνδυασμό με τις λειτουργικές εξαρτήσεις και επιρροές μεταξύ των οικιστικών κέντρων.
γ) Η ταυτότητα του τόπου που αναφέρεται στο συμβολικό και στο σημειολογικό επίπεδο για την τοπική κοινωνία.

  • ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ Ν. ΑΡΤΑΣ

    ΘΕΜΑ 1ο: Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση Α/θμιας Τοπικής Αυτ/σης
    Αριθμός αποφάσεως 9/2010
    Ο Πρόεδρος για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο,ο οποίος είπε τα εξής: Κατόπιν της απόφασης του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση και σε αναμονή του χωροταξικού που θα δοθεί σε διαβούλευση από την Κυβέρνηση θεωρώ σκόπιμο και προς διευκόλυνση του έργου της (του χωροταξικού σχεδιασμού) , να προτείνουμε σαν Δ.Σ.τη δημιουργία ενός νέου Δήμου αποτελούμενου από την ένωση Δήμων Ηρακλείας , Τετραφυλλίας και Γεωργίου Καραϊσκάκη με τυχόν προσαρτήσεις όμορων Τοπικών Διαμερισμάτων άλλων Δήμων. Προτείνεται η προσάρτηση των Δ.Δ Τετρακώμου και Μεσούντας του Δήμου Αθαμανίας, τα οποία εξυπηρετούνται επικοινωνιακά και σχολικά (Γυμνάσιο-Λύκειο) από την Ανω Καλεντίνη , καθώς και η προσάρτηση των Δ.Δ Μελατών και Μαρκινιάδας του Δήμου Πέτα, διότι εξυπηρετούνται με το Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης. Υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές όσον αφορά την οδοποιία , με την δημιουργία Διαδημοτικών δρόμων και προτείνουμε να είναι έδρα η Άνω Καλεντίνη και το όνομα αυτού να είναι ΔΗΜΟΣ ΡΑΔΟΒΥΖΙΩΝ « Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑЇΣΚΑΚΗΣ» για τους παρακάτω λόγους. 1.H Άνω Καλεντίνη βρίσκεται στο κέντρο των Ραδοβυζίων και απέχει σχεδόν εξίσου από τους γειτονικούς Δήμους και δεν υπάρχει πρόβλημα αποκλεισμού της έδρας σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα. 2) Διαθέτει Κέντρο Υγείας , Ταχυδρομείο , Ειρηνοδικείο , ΚΕΓΕ , Φαρμακείο , Νηπιαγωγείο , Δημοτικό Σχολείο , Γυμνάσιο , Λύκειο , καταστήματα , οργανωμένη αγορά και άλλες υπηρεσίες που εξυπηρετούν το σύνολο της περιοχής των Ραδοβυζίων. 3) Είναι επί της Επαρχιακής Οδού Άρτας –Καρδίτσας και είναι Συγκοινωνιακός Κόμβος καθώς όλα τα χωριά του Δήμου Τετραφυλλίας , το Τετράκωμο και η Μεσούντα του Δήμου Αθαμανίας διέρχονται από την Άνω Καλεντίνη . 4) Ο Δήμος Ηρακλείας πέραν του υπάρχοντος Δημοτικού Καταστήματος , στο οποίο στεγάζεται και το Ειρηνοδικείο, διαθέτει οικόπεδο απέναντι από το Κέντρο Υγείας για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου. Έχει πλήρη μελέτη με έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νέου Δήμου. Έχει επίσης ένα κτίριο το ΚΕΓΕ (εμβαδού περίπου 600 τ.μ. που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των μεταφερόμενων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σύμφωνα με τον « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

    Ονομασία του Δήμου
    Προτείνουμε ο Δήμος να ονομαστεί Δήμος Ραδοβυζίων « ο Γεώργιος Καραϊσκάκης» γιατί η συνένωση που προτείνουμε συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλο το ιστορικό Ραδοβύζι με τους ηρωικούς αγώνες που διεξήγαγε για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό Ζυγό και την ενσωμάτωση στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Παράλληλα τιμάται ο Ραδοβυζινός αρχιστράτηγος της ελληνικής επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης , αφού και η γενέτειρα του «Σκουληκαριά» θα ενσωματωθεί στο Δήμο Ραδοβυζίων « ο Γεώργιος Καραϊσκάκης» Στη συνέχεια κάλεσε το Δ.Σ. ν’ αποφασίσει σχετικά
    Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση

    Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Ε
    1. Για τη δημιουργία ενός Δήμου στην περιοχή των Ραδοβυζίων που θ’ αποτελείται από τους Δήμους Ηρακλείας,Τετραφυλλίας και Γεωργίου Καραϊσκάκη με τυχόν προσαρτήσεις όμορων Δημοτικών διαμερισμάτων άλλων Δήμων, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, με έδρα το Δ.Δ. Ανω Καλεντίνης του Δήμου Ηρακλείας
    2. Η ονομασία του Νέου Δήμου να είναι Δήμος Ραδοβυζίων « ο Γεώργιος Καραϊσκάκης»

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 09:40 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

    Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ,ειναι η παραταξη που υποστηριχτηκε στις δημοτικες εκλογες του 2006 απο το ΠΑΣΟΚ και σημερα βρισκεται στη θεση της αντιπολιτευσης στο Δημο Πλωμαριου Λεσβου.Ηταν η πρωτη και μοναδικη δημοτικη παραταξη που υπεβαλε προταση για τις συνενωσεις απο το 2008,οταν εμπαινε επιτακτικα το θεμα της νεας διοικητ,διαιρεσης και τοτε.
    Για μας όπως είχαμε και πει τότε, και επιμένουμε και σήμερα, στη φάση της δημιουργίας των συνενώσεων κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι η αιτιολογημένη χωροθέτηση με βάση και τα κριτήρια που εβαζε τοτε το ΙΤΑ και ορθα βαζει τωρα ο Καλλικρατης ,ώστε οι πιθανοί κραδασμοί και τα προβλήματα που οπωσδήποτε θα προκύψουν από τις αλλαγές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.
    Ανεξάρτητα βέβαια απο την πρόταση μας για την χωροθέτηση των νέων Δήμων, σεβόμαστε απόλυτα τις όποιες αποφάσεις Δημοτικών συμβουλίων έχουν προηγηθεί ή θα ακολουθήσουν, οι οποίες αρνούνται τις συνενώσεις. Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις
    αγωνίες τους, που άλλωστε είναι και δικές μας αγωνίες. Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι ώστε να είμαστε ΕΜΕΙΣ αυτοί που θα αποφασίσουμε και όχι κάποιοι άλλοι ΕΡΗΜΗΝ μας.
    Προτείναμε λοιπόν τότε και προτεινουμε και τωρα ότι τα βασικά κριτήρια για οποιαδήποτε χωροθέτηση θα πρέπει να είναι :
    α) Πληθυσμιακά : θα πρέπει να δημιουργούνται Δήμοι σημαντικού πληθυσμού.
    β) κοινωνικά : πέραν του αστικού χαρακτήρα της πρωτεύουσας που ωστόσο δεν διαφοροποιεί σημαντικά τη κοινωνική σύνθεση , οι δείκτες που συνθέτουν την κοινωνική σύσταση του λεσβιακού πληθυσμού (μορφωτικοί, οικογενειακοί, ποσοστά αλλοδαπών ) πρέπει να είναι κοινοί και ισοκατανεμημένοι, και να μήν επηρεάζονται αρνητικά από την προτεινόμενη χωροθέτηση.
    γ) Χωροταξικά , Οικονομικά, Γεωγραφικά και αναπτυξιακά: Η προτεινόμενη χωροθέτηση θα πρέπει να βασίζεται κατ΄αρχήν στην γεωγραφική διαμερισματοποίηση του νησιού, να εξασφαλίζει έτσι κι αλλιώς απο την μέχρι τώρα αναπτυξιακή εικόνα της Λέσβου, ισοκατανομή και ισομερή διάχυση της ντόπιας παραγωγής και των υπηρεσιών ( π.χ τουρισμός) που αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες του τόπου.
    δ) Πολιτιστικά και ιστορικά :η χωροθέτηση θα πρέπει να πλησιάζει την κατανομή των παλιών επαρχιών ( Μυτιλήνης, Μήθυμνας, Πλωμαρίου ) και τους πολύ παλιούς δεσμούς αναφοράς προς συγκεκριμένα διοικητικά και οικονομικά κέντρα της κάθε περιοχής.
    Επίσης η ταυτότητα και η ονομασία του Δήμου πρέπει να είναι αναγνωρίσιμη και να μπορεί να προέρχεται ( η αναγνωρισιμότητα ) από πανελλήνια και διεθνώς γνωστές ονομασίες προέλευσης προιόντων ή οικείες ιστορικές αναφορές κ.λ.π., όταν κάποιος δηλαδή αναφέρεται σε συγκεκριμένο Δήμο να ξέρει που βρίσκεται οικονομικά, διοικητικά κ.λ.π. Δεν επανιδρύεται δηλαδή η ιστορία όπως κάποιοι ήθελαν πρόσφατα να επανιδρύσουν το κράτος.
    ε) Διοικητικά : υφιστάμενες διοικητικές και οικονομικές λειτουργίες όπως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ, ΤΕΛΩΝΕΙΟ, ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
    η στελέχωση των υφιστάμενων Δημοτικών υπηρεσιών και ο σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων, για τη δυνατότητα άμεσης και χωρίς προβλήματα λειτουργίας ενός μεγάλου Δήμου.
    Η δυνατότητα ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ λειτουργίας χωρίς δορυφορική σχέση με την πρωτεύουσα. Αυτονομία και αυτάρκεια υπηρεσιών, δυνατότητα σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα (λιμάνι, συγκοινωνία, μεταφορά εμπορευμάτων άρα χαμηλότερο τελικό κόστος) .
    Η ύπαρξη Ιδιωτικών υπηρεσιών όπως : Δικηγορικά γραφεία, Τεχνικά γραφεία,
    συμβολαιογραφεία, σημαντικά Εργοστάσια παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου, εργοστάσια παραγωγής ούζου, ναυπηγεία αλιευτικών σκαφών κ.λ.π. Η ύπαρξη σημαντικής τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης ( π.χ ξενοδοχεία, μαρίνα για την υποδοχή σκαφών ιστιοπλοϊκών, λιμάνι, μουσεία, πολυχώροι κ.λ.π. )
    ζ) Τα σημερινά αναπτυξιακά δεδομένα. Δεν μπορεί να αγνοηθεί δηλαδή στη χωροθέτηση των δήμων ότι σήμερα υπάρχουν στη Λέσβο συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα που συγκεντρώνουν την παραγωγική, βιοτεχνική, οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα του νησιού όπως η Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, η Καλλονή.Όπως κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί βέβαια ότι οι ιστορικοί και πανελλαδικά αναγνωρίσιμοι Δήμοι ‘όπως π.χ.η Αγιάσος ,ο Πολυχνίτος η Αγ.Παρασκευή ο Μανταμάδος,ξαφνικά θα μεταμορφωθούν σε χωριουδάκια που θα εκτελούν αποφάσεις που θα λαμβάνονται μακριά και έξω από τη πόλη τους.
    Γίνεται δηλαδή απόλυτα σαφές από την πρόταση μας αλλά και από την πραγματικότητα ότι οι ΔΗΜΟΙ που θα προκύψουν αν αυτοί είναι τρεις, πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα χρησιμοποιώντας τις ΕΤΟΙΜΕΣ, υφιστάμενες υποδομές , και προσθέτοντας νέες αποκεντρωμένες υπηρεσίες όπως πολεοδομίες κ.λ.π. Δεν έρχεται δηλαδή ο Καλλικρατης να χτίσει νέες πόλεις στα βουνά και στους κάμπους, αλλά να εκμεταλλευτεί τις υφιστάμενες δυνατότητες για μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική,
    για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διοικητική αποκέντρωση.
    Τετοιοι δημοι στη Λεσβο ,που θα μπορεσουν να λειτουργησουν αμεσα χωρις δοιηκητικα προβληματα αλλα και χωρις αντιδρασεις απο τις τοπικες κοινοτητες αφου επι χρονια αποτελουσαν και αποτελουν τα οικονομικα διοικητικα και λειτουργικα κεντρα των παλιων επαρχιων,ειναι μονο το Πλωμαρι,η Μυτιληνη και η Καλλονη.
    Η προταση μας ειναι δηλαδη :
    1.Δημος Μυτιληνης που θα περιλαμβανει τους πρωην Δημους Θερμης -Μανταμαδου-Αγ.Παρασκευης με πληθυσμο 46840(πρωην επαρχια Μυτιληνης)με εδρα τη Μυτιληνη
    2.Δημος Πλωμαριου που θα περιλαμβανει τους πρωην δημους Ευεργετουλα-Αγιασου-Γερας και Πολυχνιτου (πρωην επαρχια Πλωμαριου)με εδρα το Πλωμαρι
    3.Δημος Μηθυμνας που θα περιλαμβανει τους πρωην δημους Μηθυμνας -Καλλονης-Ερεσσου Αντισσας,(πρωην επαρχια Μηθυμνας)με εδρα τη Καλλονη
    θα πρέπει επίσης, πρωταρχικά να διασφαλιστεί η αυτονομία των υφιστάμενων δήμων με υπεύθυνο αντιδήμαρχο ( στη θέση των πρώην δημάρχων), ισχυρό τοπικό συμβούλιο με αποκεντρωμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, με στελέχωση και ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών τους και με ουσιαστική συλλογική λειτουργία μέσα από την ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις. Η κεντρική διοίκηση δηλαδή θα πρέπει να έχει ουσιαστικά μόνο επιτελικό χαρακτήρα.Ολα αυτα τα στοιχεια διασφαλιζονται σε ενα βαθμο απο το Καλλικρατη.Αυτο που δεν διασφαλιζεται και θα πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αλλαξει ειναι η ανυπαρκτη αντιπροσωπευση των κατω των 500 κατοικων οικισμων(ενας εκπροσωπος!!!)
    Η αποκεντρωση δεν σημαινει φυσικα εξαφανιση της φωνης της περιφερειας ,αντιθετα σημαινει ενισχυση.Σ’αυτη τη κατευθυνση θα πρεπει οπωσδηποτε να υπαρξουν τροποποιησεις του σχεδιου Κλλικρατης το οποιο κινειται σιγουρα σε θετικη κατευθυνση και θα εχει τη στηριξη μας τηρουμενων βεβαια των προυποθεσεων που θεσαμε απο το 2008 και θετουμε κα σημερα.
    θα πρεπει επισης να γινει προσπαθεια αγνοησης των γνωστων ντοπιων παραγοντων και πολιτευτων που ραβουν και κοβουν τους δημους οχι βεβαια σε σχεση με οποιαδηποτε χωροταξικη και αναπτυξιακη προθεση,αλλα με μονο γνωμονα τη προσωπικη τους πορεια και πολιτικη μελλοντικη θεση την οποια εννοουν να αντιλαμβανονται ως επαγγελμα.
    Οι οποιες παρεμβασεις και παρασκηνια θα μας βρουν εμας και φυσικα τις τοπικες κοινωνιες αντιθετες,και θα οδηγησουν στην πληρη αποτυχια του πραγματικα επαναστατικου Καλλικρατη.

    για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 09:39 | ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ

    Είναι γεγονός οτι με τον Καποδίστρια εγιναν πολλές παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων στην διαμόρφωση των γεωγραφικών ενοτήτων,με σκοπό την σύσταση Δήμων χωρίς να πληρούν καν τις προυποθέσεις.
    Αποτέλεσμα μηδέν.Μεγάλη σπατάλη.Αυτά κατα την γνώμη μου θα πρέπει να εκλείψουν.Οπως επίσης και η μεγάλη διαφθορά που κανείς δεν τη βάζει πρώτο θέμα στην ατζέντα.
    Προτείνω,όπως,εάν 2 ή περισσότεροι Δήμοι αποτελέσουν νέο δήμο στη νέα διοικητική μεταρύθμιση,να υπάρξει δυνατότητα ενός Δημ.Διαμερίσματος ενταξης του σε αλλον νέο συσταθέντα ή παλαιό Δήμο,όταν οικονομικοί,γεωγραφικοί,κοινωνικοί,πολιτιστικοί και συναισθηματικοί λόγοι το επιβάλλουν.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 20:04 | ΠΕΤΡΟΣ ΓΡΥΛΛΟΣ ΣΑΜΟΣ ΧΡ ΣΜΥΡΝΗΣ9

    ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΜΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ 3 ΔΉΜΟΙ ,. Η ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ , ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΩΝ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ . ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ 1 ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΝ ΣΑΜΟ 1 ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΝ ΑΓ ΚΗΡΥΚΟ – ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ 1 ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ . ΠΜΓ

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 20:29 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Σχετικά με τη Δυτική Φθιώτιδα (αν και δεν ξέρω πόσο δυτική είναι π.χ. η Υπάτη), και τη δημοσίευση του κ. bios, Δημοτικού Συμβούλου (εικάζω Μακρακώμης):

    Είναι προφανές ότι η κωμόπολη της Μακρακώμης, λόγω και του πληθυσμιακού της μεγέθους, αλλά και (πολύ βασικό) της κομβικής της θέσης πάνω στον αυτοκινητόδρομο Λαμίας-Καρπενησίου, θα αποτελούσε προφανή επιλογή για την έδρα ενός τέτοιου δήμου. Βέβαια, καθόλου δεν θα με εξέπληττε, εάν και η Σπερχειάδα διεκδικούσε αυτή την έδρα του δήμου.

    Το *κεντρικό ζήτημα* όμως κατ’ εμέ δεν είναι εάν η έδρα του δήμου θα είναι η Μακρακώμη ή η Σπερχειάδα (αν και έχει και αυτό σαφώς την αξία του), αλλά εάν θα έπρεπε *καν να υπάρξει* ένας τέτοιος «επαρχιακών διαστάσεων» «υπερ-δήμος», καθώς με 1094,068 (!) km2 έκταση θα αποτελούσε τον ένατο (*9*) μεγαλύτερο σε έκταση από τους περίπου 400 δήμους της χώρας, κάτι που δεν είναι λογικό, διότι α) και 3 αξιόλογα κέντρα διαθέτει, τουτέστιν Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Υπάτη, β) και 23263 κάτοικους μετράει, γ) και δύο αμιγώς ορεινούς ΟΤΑ διαθέτει, τουτέστιν Δήμο Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και Κοινότητα Τυμφρηστού, που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγω της ορεινότητας ξεχωριστό δήμο με συγκρίσιμη έκταση και μεγαλύτερο πληθυσμό από τον όμορο Ευρυτανικό δήμο Κτημενίων-Φουρνάς, δ) και πολύ μεγάλο βαθμό ορεινότητας παρουσίαζουν και οι 3 άλλοι νυν δήμοι (π.χ. Τσούκα στο Δήμο Μακρακώμης – Μάρμαρα, Πουγάκια στο Δήμο Σπερχειάδας, Πύργος στο Δήμο Υπάτης – τελείως ενδεικτικά παραδείγματα, αντί πολλών).

    *Όθρυς-Οίτη-Τυμφρηστός*, όπως σωστά αναφέρθηκε. Το να καταστεί μια, σε μείζονα βαθμό ορεινή περιοχή, και μάλιστα με 23000 κατοίκους, ο 9ος σε έκταση δήμος της χώρας, ποσώς συνάδει με τη συνταγματική αρχή της ιδιαίτερης μέριμνας για τις ορεινές περιοχές.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 14:36 | Ηλίας Τσ.

    «Σχέδιο Καλλικράτης» Τι πρέπει να γίνει ;

    Βασικό θέμα του νομοσχεδίου, είναι η θεσμοθέτηση του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις, συνενώσεις των σημερινών δήμων ώστε να διαμορφωθεί ένας νέος χάρτης αυτοδιοίκησης, αρκετά διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζαμε έως σήμερα, τόσο σε χωροταξικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.
    Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι οι συνενώσεις των 914 δήμων και 120 κοινοτήτων της χώρας σε περίπου 160 με 220 δήμους το μέγιστο. Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα βασίζεται στην αρχή ενός νέου συλλογικού εκτελεστικού οργάνου, το οποίο θα είναι λίγοι νέοι μεγάλοι Δήμοι.
    Το δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η κατάργηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από 7 με 10 περιφερειακές διοικήσεις στις οποίες οι νομοί θα εκπροσωπούνται μέσω των αντί-περιφερειαρχών.

    Οι περιφέρειες θα λειτουργήσουν ως συμπαγή διοικητικά κέντρα με στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση, την τοπική ανάπτυξη και την διασύνδεση της κάθε περιφέρειας απ’ ευθείας με το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Είναι γνωστή η πίεση από την Ευρώπη, για την υλοποίηση μέσω των Περιφερειών των προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), προς την χώρα μας. Ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι αιρετός, με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να προκύπτει από εκλογές με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο ανά νομό. Οι θέσεις των περιφερειακών συμβούλων στο περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να είναι ανάλογες της πληθυσμιακής δύναμης κάθε νομού.

    Το βασικό κριτήριο για την συγκρότηση των νέων δήμων της επικράτειας θα πρέπει να είναι το πληθυσμιακό. Οι νέοι δήμοι πρέπει να έχουν κατά μέσο όρο από 60.000 έως 90.000 κατοίκους τουλάχιστον. Εξαίρεση εδώ, πρέπει να αποτελέσουν τα νησιά, τα οποία πρέπει να είναι ένας δήμος, μια και αποτελούν ξεχωριστή οικονομική και λειτουργική οντότητα. Ορισμένα μεγάλα νησιά που ξεπερνούν τους 70.000 κατοίκους μπορούν και θα πρέπει να αποτελούνται από περισσότερους του ενός Δήμους. Πάντως, η όλη προσπάθεια πρέπει να έχει ως κυρίαρχο στόχο, να γίνουν στη χώρα όσο το δυνατό μεγαλύτεροι πληθυσμιακά Δήμοι.
    Πιθανές τοπικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα: ποιο θα είναι το όνομα του νέου δήμου ή πού θα γίνει το νέο δημαρχείο, «πού θα είναι δηλαδή η έδρα του νέου Δήμου» είναι δευτερευούσης σημασίας και δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τους σχεδιαστές του νομοσχεδίου. Αν διατυπωθούν αντιρρήσεις οι οποίες αν δεν αποτυπώνουν προκατασκευασμένες πολιτικές επιλογές, το βέβαιο είναι ότι θα αναδύουν έντονο τοπικό ….. χρώμα, μικροπολιτικών, κομματικών και πελατειακών κινήτρων τα οποία είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν και επωάζονται στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Άλλωστε, είναι γνωστή η ματαιοδοξία πολλών τοπικών «αρχόντων».

    Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αρχή της θητείας του, με ισχυρή λαϊκή εντολή και ακόμα ποιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε μπορεί να έχει την δυνατότητα να ξεπερνάει εύκολα τέτοια επί μέρους ζητήματα, εάν και εφόσον προκύψουν.
    Ο ρόλος του δημάρχου θα πρέπει να είναι κυρίως επιτελικός, καθώς δεν θα πρέπει να ασχολείται με ήσσονος σημασίας θέματα. Τα ζητήματα του προσωπικού καθώς και τα καθήκοντα αρκετών διαδικαστικών θεμάτων, θα πρέπει να τα χειρίζεται ο γενικός γραμματέας του δήμου (ο οποίος πρέπει να έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα γι’ αυτή την θέση) και όχι όπως έως σήμερα ο δήμαρχος.

    Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθεί σε κάθε μεγάλο δήμο ένα γραφείο (Συνήγορος του Δημότη), το οποίο θα κάνει την υποδοχή των καταγγελιών και των αιτημάτων των δημοτών και θα διαμεσολαβεί για όλα τα θέματα μεταξύ των δημοτών και του δήμου, στα πρότυπα των σημερινών ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) ως προς την ουσιαστική και αποτελεσματική επαφή του πολίτη με την εκάστοτε δημόσια υπηρεσία. Τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει να είναι τριμελή ή πενταμελή ανάλογα με τον πληθυσμό του τοπικού διαμερίσματος και θα πρέπει να εκλέγονται από το ψηφοδέλτιο που θα κερδίζει συνολικά τον Δήμο.

    Ειδικά για την Κορινθία οι δήμοι που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι μόνον δύο, όμοια με το νέο μοντέλο 2 μονοεδρικών περιφερειών όπως θα είναι κατά μεγάλη πιθανότητα, ο διαχωρισμός του νομού Κορινθίας για την μελλοντική εκλογή βουλευτών (οι άλλες δύο έδρες κατά μεγάλη πιθανότητα θα μεταφερθούν στην περιφέρεια) σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο που θα φέρει προς ψήφιση στην βουλή, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα δημιουργηθούν δύο πραγματικά μεγάλοι και βιώσιμοι δήμοι. Ο Δήμος της Ανατολικής Κορινθίας που θα αποτελείται από τους σημερινούς Δήμους (Αγίων Θεοδώρων, Άσσου-Λεχαίου, Κορινθίων, Λουτρακίου-Περαχώρας, Σαρωνικού, Σολυγείας και Τενέας) ο οποίος θα έχει 82.706 κατοίκους, και ο Δήμος της Δυτικής Κορινθίας που θα αποτελείται από τους σημερινούς Δήμους (Βέλου, Βόχας, Ευρωστίνης, Νεμέας, Ξυλοκάστρου, Σικυωνίων, Στυμφαλίας, Φενεού) ο οποίος θα έχει 71.918 κατοίκους, σύμφωνα πάντα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού η οποία έγινε το 2001. Μόνο με αυτά τα μεγέθη, οι μεγάλες τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουν να βρουν τους πλέον κατάλληλους πολίτες και ως προς την κατάρτιση και ως προς το ανάλογο υπόβαθρο, για την στελέχωση των νέων μεγαλύτερων και πολυπληθών Δημοτικών Συμβουλίων.
    Όσο μεγαλύτερη είναι πληθυσμιακά μια περιοχή τόσο μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υπάρχει για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια έμπειρων και κοινωνικά δυναμικών ανθρώπων, των οποίων η καθημερινή ανάπτυξη και δράση τους μέσα από την πολιτική ενασχόληση στην εκάστοτε περιοχή θα έχει καλύτερες και περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει τον κάθε Δήμο της χώρας στην ανάπτυξη και αναβάθμιση τόσο πολιτική όσο και ποιοτική με μεγάλο τελικό όφελος για τον κάθε δημότη.
    Άλλωστε, ένα από τα πολλά προβλήματα του σχεδίου «Καποδίστριας 1», είναι το εκάστοτε εκλεγόμενο πολιτικό προσωπικό, σε κάθε δήμο της χώρας. Πολιτικό προσωπικό το οποίο είναι σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα χαμηλών προδιαγραφών στο να υπηρετήσει τον θεσμό και τις πολλές ευθύνες που αυτός συνεπάγεται.

    Έως σήμερα στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μετέχουν ανελλιπώς φθαρμένα σε σημαντικό ποσοστό, πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασχοληθεί χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση και την έχουν οδηγήσει στο σημερινό τέλμα. Αυτό έγινε διότι το μόνο κριτήριο τους ήταν η προσωπική τους ανέλιξη και όχι όπως λογικά θα έπρεπε η ουσιαστική βελτίωση του Δήμου, παρ’ ότι αυτό κλήθηκαν με την ψήφο των πολιτών για να υπηρετήσουν και έχει συμβεί γιατί στερούνται παντελώς νέων φρέσκων ιδεών. Έχουν ως μοναδικό κίνητρο την αποζημίωση «απολαβή» μισθών μέσω του ορισμού τους από τον εκάστοτε δήμαρχο σε θέσεις αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων. Με τελικό αποτέλεσμα η πάροδος του χρόνου να τους έχει μετατρέψει σε τοπικό πολιτικό κατεστημένο.

    Πολλές ενδείξεις δείχνουν ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και τοπικοί διανοούμενοι με Πανεπιστημιακές σπουδές έχουν μεγάλη προθυμία ένταξης και συμμετοχής σε δημοτικά ψηφοδέλτια σε πιθανούς διευρυμένους δήμους διότι θα πάψουν σε μεγάλο βαθμό τα γνωστά σε όλες τις τοπικές κοινωνίες καιροσκοπικά παιχνίδια, τα οποία έχουν εφαρμόσει για την εκλογή τους αρκετοί εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.
    Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση ένα ακόμα σημείο βελτίωσης είναι η σημαντική μείωση εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού για αποζημιώσεις των αιρετών (Νομαρχών Προέδρων Νομαρχιακών Συμβουλίων, Αντινομάρχων, Δημάρχων, Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, Αντιδημάρχων, Προέδρων και Αντιπροέδρων δημοτικών επιχειρήσεων κ.λ.π.). Το συνολικό κόστος αποζημιώσεων για τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι αιρετοί των 54 Νομαρχιών των 914 Δήμων και 120 κοινοτήτων της χώρας, ξεπερνά το ύψος των 85 εκατομμυρίων ευρώ για μια τετραετία. Τα ποσά που λαμβάνουν οι αιρετοί οι οποίοι κατέχουν αυτές τις θέσεις έχουν δε ειδικό προνομιακό καθεστώς φορολόγησης. Δεν συνυπολογίζονται δηλαδή οι αποζημιώσεις τους, ως σύνολο αποδοχών του κάθε προσώπου.

    Η πλειοψηφία δε αυτών των προσώπων που υπηρετούν στις θέσεις αυτές, κατέχουν και θέσεις μονίμων στο δημόσιο από τις οποίες λαμβάνουν κι άλλο σταθερό μισθό μερικές φορές, ιδιαίτερα υψηλό, πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι συνταξιούχοι και να λαμβάνουν και ιδιαίτερα μεγάλη σύνταξη. Οι παραπάνω αποζημιώσεις είναι μεγάλη πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες οι οποίοι τα φέρνουν δύσκολα βόλτα ειδικότερα δε τώρα που τα οικονομικά της χώρας είναι σε άσχημη κατάσταση και πρέπει με κάθε τρόπο η χώρα να κάνει εξοικονόμηση πόρων για να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος μέσα από την περιστολή δημοσίων δαπανών. Στα παραπάνω πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά δικαιώματα που αποκτούν Νομάρχες και Δήμαρχοι που έχουν χρηματίσει στο αξίωμα για δυο τουλάχιστον τετραετίες.

    Τέλος πρέπει να γίνει κατάργηση του 42% του ποσοστού που λειτουργεί ως πλαφόν για την εκλογή Νομαρχών και Δημάρχων από την πρώτη Κυριακή. Είναι ένας νόμος που δημιουργήθηκε από τον Π. Παυλόπουλο και ψηφίστηκε από την Ν.Δ. το 2005 όταν ήταν κυβέρνηση. Αυτός ο όρος μπλοκάρει τις ευρύτερες συνεργασίες των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει με το νέο Καποδίστρια τον όρο του 50% συν μια ψήφο για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, ώστε με αυτό τον όρο, να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερες συμμαχίες των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, κάτι το οποίο είναι βαθιά δημοκρατικό.

    Είναι προφανές ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι ένα μεγάλο εγχείρημα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε συνδυασμό δε με τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική σε όλους τους νέους Δήμους και τις νέες Περιφέρειες της χώρας. Το νέο διοικητικό μοντέλο θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία μεγάλων τοπικών αυτοδιοικήσεων, ικανών να αποτελέσουν τους δυναμικούς αναπτυξιακούς χώρους, οι οποίοι θα λειτουργήσουν με την πάροδο του χρόνου, προς όφελος του πολίτη της χώρας.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 23:32 | Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

    Αργιθέα και Καλλικράτης

    Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου
    Δικηγόρος Αθηνών – Συγγραφέας

    Ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Χώρας, αν η Κυβέρνηση προχωρήσει όπως ανακοινώνεται, σε σύντομο χρόνο θα έχει τόσες και τέτοιες αλλαγές που όλοι μας θα πρέπει να καθίσουμε στα θρανία και να διδαχθούμε εκ νέου το μάθημα της πολιτικής γεωγραφίας.
    Οι εδώ παρατηρήσεις μου αφορούν τις προτάσεις του ΙΤΑ για να προσαρτηθούν οι Δήμοι Αργιθέας και Αχελώου καθώς και η διευρυμένη Κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας στο Δήμο Μουζακίου.
    Οι Αργιθεάτες με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων (έστω και διαφοροποιημένες) και των συλλογικών φορέων, που έχουν διαβιβασθεί στην παρούσα αλλά και στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όταν εκείνη σχεδίασε σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και το ΙΤΑ το νέο χάρτη για την εφαρμογή του Καποδίστρια ΙΙ, στον τότε Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα και σε όλους τους βουλευτές του Νομού, έχουν αντιταχθεί στην πρόταση αυτή και στις μεθοδεύσεις κάποιων για τα προσωπικά τους συμφέροντα ή το πολιτικό τους μέλλον. Εν τέλει έχουν πεί πως σε υποχρεωτική συνένωση όρια είναι ο Τύμπανος.
    Η ανθρωπογεωγραφική ενότητα της Αργιθέας δεν πρέπει να κριθεί με μόνο κριτήριο το πληθυσμιακό. Άλλωστε προτείνεται από το ΙΤΑ δημιουργία Δήμων με περίπου ίδιο πληθυσμό ( π.χ Δήμος Ασπροποτάμου Τρικάλων).
    Πρέπει να κριθεί χωροταξικά ως ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή με 20 Χωριά και έκταση 375.000 στρέμματα και που τα χωριά της Αργύρι και Καταφύλλι, ως και η Καλή Κώμη –Ελληνικά, μα και η Στεφανιάδα κι ο Μάραθος έχουν ακόμα και σήμερα χωματόδρομους, βρίσκονται στα ακρότατα σημεία του Νομού, απέχουν από το Μουζάκι 80 και πλέον χιλιόμετρα και είναι διαδρομή 2,30 ωρών το καλοκαίρι. Φαντάζεσθε το χειμώνα με τα χιόνια και τον πάγο στον Τύμπανο ή στον Άγιο Νικόλα. Μπορεί και να μη γείρουν τις ράχες και να μη φθάσουν εκεί οι κάτοικοί τους που έχουν και τη σχετική εμπειρία. Οι διοικούντες, οι αρχές του κράτους πότε θα φτάσουν; Ποτέ. Και μη μας πούν πως θα λειτουργήσουν με Τοπικούς ή Θεσμικούς Αντιδημάρχους και τα τοιαύτα σε τέτοιες ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές όπως η Αργιθέα. Θα αποτύχουν παταγωδώς στη μεταρρύθμιση από την πρώτη μέρα εφαρμογής.
    Πρέπει επίσης να κριθεί κοινωνικο-οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά, ιστορικά και αναπτυξιακά. Ειδικά για την ανάπτυξή της υπάρχει ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ δημοσιευμένο στο ΦΕΚ, το οποίο μιλάει για τις δυνατότητες που έχει η Αργιθέα να σταθεί και να αναπτυχθεί οικονομικά.
    Αρκεί να υπάρξει ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ και να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα αυτό και άλλα ειδικά προγράμματα υποστήριξης ορεινών περιοχών, να δοθούν πόροι, να κατασκευασθούν βασικά έργα υποδομής, να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό εξιδεικευμένο και με υλικοτεχνικά μέσα(οχήματα, μηχανήματα, τεχνολογία, πληροφορική, δίκτυα) για να προχωρήσει στην περιοχή η ανάπτυξη και η παροχή στους Αργιθεάτες καλύτερων υπηρεσιών.
    Ο Ενιαίος Δήμος μπορεί να είναι πιστοποιημένος αφού ήδη ο Δήμος Αργιθέας έχει Τεχνική Υπηρεσία, εκκρεμεί δε η από τους τρείς δήμους σύσταση με διαδημοτική συνεργασία Ταμειακής Υπηρεσίας.
    Πλήθος επιχειρημάτων υπάρχουν υπέρ της Ενιαίας Αυτοδιοίκητης Αργιθέας, υπέρ ενός ορεινού Δήμου στα διοικητικά όρια του τέως Δήμου Αργιθέας, όπως αυτός υπήρχε από συστάσεώς του το 1881 ως το 1907. « Βασίλειον της Ελλάδος πλην Δήμου Αργιθέας» είναι η ιστορική φράση για την περιοχή μας.
    Η Αργιθέα και μεταπολεμικά είχε Κρατικές Υπηρεσίες (Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Αγρονομείο, Δασονομεία, Σταθμούς Χωροφυλακής, ΚΤΕΛ κ.α.).
    Ο φυσικός της πλούτος με την άγρια ομορφιά, τα μοναστήρια, τα πετρογέφυρα και άλλα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, ο Αχελώος με τα υπό κατασκευή φράγματα της δίνουν ξεχωριστή ταυτότητα ως περιοχή.
    Τι να γράψουμε και τι να παραλείψουμε!!!
    Ότι το Πετρίλο υπήρξε έδρα της Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, ότι η Παναγία η Σπηλιώτισσα είναι « η άλλη Παναγία η Σουμελά» της Αργιθέας, ότι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μεγάλωσε στο Λεοντίτο και αργότερα έδρασε στην περιοχή, ότι οι Αργιθεάτες Κλεφταρματωλοί Γεώργιος Καραούλης και Χαϊντούτης, ο Αλεξανδρής κ.α. αγωνίσθηκαν για την ελευθέρωση της Πατρίδας μας.
    Ο καθαρός Αργιθεάτικος λόγος λέει τούτο:
    Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να μη δεχτεί ως τετελεσμένα τα προταθέντα από το ΙΤΑ και την ΚΕΔΚΕ που με εντολή της προηγούμενης Κυβέρνηση σχεδίασαν το Χάρτη της Μεταρρύθμισης (υπήρχαν βουλευτής και πολιτευτές της Ν.Δ με θέση υπέρ της Ενιαίας Αργιθέας. Από το ΠΑΣΟΚ οι Βουλευτές και Πολιτευτές, αν δεν απατώμαι, όλοι τάχθηκαν θετικά ή τουλάχιστον κανείς δεν τάχθηκε αρνητικά και ενόσω ήταν στην Αντιπολίτευση και τώρα που έγινε Κυβέρνηση). Οφείλει η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την ορεινότητα και τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους, τη θέληση του Αργιθεάτικου Λαού, το βάσιμο των επιχειρημάτων του και να προχωρήσει στη σύσταση του Ορεινού Δήμου Ενιαίας Αργιθέας με την ονομασία «Δήμος Αργιθέας». Αυτό είναι το δίκαιο και το ωφέλιμο και για εμάς και για το Κράτος. Οι Αργιθεάτες έχουμε πίστη στην θετική αντιμετώπισή μας.

    Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου
    Δικηγόρος Αθηνών – Συγγραφέας

  • ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

    Στις επικείμενες διαδικασίες χωροθέτησης των δήμων, είναι σημαντική η άποψη που θα καταθέσουν τα υπάρχοντα Δημοτικά Συμβούλια και οι ΤΕΔΚ των Νομών. Αυτή θα είναι η άποψη των τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών. Από εκεί και πέρα σημαντική θα είναι, επίσης και η άποψη που θα κατατεθεί από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

    Σε κάθε περίπτωση θα ήταν λάθος οι απόψεις που θα ακουστούν να κινούνται έξω από τα κριτήρια της Κυλλήνης και να είναι αποκλειστικές. Αποκλειστικές, με την έννοια του να μην έχουν ή να μην επιτρέπουν μια δεύτερη επιλογή, συμβιβασμού.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» πρέπεινα προχωρήσει. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η μοναδικότητα που προβάλλει ο καθένας από εμάς, προβάλλεται με την ίδια ή διαφορετική επιχειρηματολογία κι απ’ όλους σχεδόν τους άλλους, δίπλα μας.

    Συνεπώς οι απαντήσεις μας στις προκλήσεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» θα πρέπει να δοθούν με βάση μια συγκεκριμένη οπτική. Την οπτική όχι από εμάς-όπως είμαστε-προς όλους τους άλλους, αλλά από επάνω προς όλους μας. Μ’ αυτήν τη ματιά μπορούμε να δούμε γυμνή την πραγματικότητα των συλλογικών δυνατοτήτων μας, σήμερα και αύριο.

    Να δούμε, δηλαδή, ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να δούμε ότι οι δυνάμεις μας απέχουν πολύ από το να μπορούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης που θα προσφέρει το νέο σύστημα. Να δούμε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες βοήθειας εκτός συστήματος. Και να δούμε, τέλος, ότι η μοναδικότητά μας δεν χάνεται. Συνεχίζει να υπάρχει, ακόμη και αν αποτελέσουμε μέρος ενός νέου συνόλου. Ενός νέου συνόλου που, όμως, μπορεί να επιτύχει τη-σίγουρα χαμένη διαφορετικά-βιωσιμότητά μας.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 21:24 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Αξιότιμε Πρωθυπουργέ – Αξιότιμοι Υπουργοί

    Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι, και μόνο ο περιορισμός του συνολικού κόστους της κρατικής μηχανής, εκτός των όποιων άλλων λόγων, αρκεί για να τεκμηριώσει την ανάγκη, όχι μόνο της συνένωσης δήμων και κατάργησης των νομαρχιών, προς μείωση των αμειβόμενων πολυπληθών «κρατικών αρχόντων», και τοπικών διοικητικών υπηρεσιών σε μια μικρή χώρα, όπως η δική μας. (Μακάρι αυτό να το εφαρμόζατε και στη Βουλή, περιορίζοντας τον αριθμό των βουλευτών στους 200, αντί για 300). Αφού η συνένωση των δήμων, λοιπόν, είναι αναπόφευκτη, μελετείστε προσεκτικά τον τρόπο συνένωσης, ώστε να μην προκύψουν δήμοι μεγάλων γεωγραφικών εκτάσεων, ή μεγάλων πληθυσμών άνω των 100.000 κατοίκων.

    Σε σχέση με το κριτήριο του πληθυσμού, και επειδή οι νέοι δήμοι δε θα γίνουν φέτος και θα ξε-γίνουν του χρόνου, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η «τάση» του πληθυσμού για αύξηση, ή μείωση. Π.χ. στην Αττική, που συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, πρέπει να περιοριστούν οι συνενώσεις, ενώ, ειδικά στην Ανατολική Αττική, που ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία (και, δυστυχώς, αναντίστοιχα με υποδομές, ακόμη και στοιχειώδεις, όπως η αποχέτευση), πρέπει οι νέοι δήμοι να μην ξεπερνούν έναν τωρινό πραγματικό (και όχι ονομαστικό ή καμμιάς παλιάς απογραφής) πληθυσμό 50.000 κατοίκων, δεδομένης της προοπτικής να πλησιάσουν τις 100.000 πολύ σύντομα, λόγω της έντονης πληθυσμιακής μετακίνησης προς αυτούς.

    Παράδειγμα: Δήμος Γέρακα Αττικής: Πληθυσμός τωρινός/πραγματικός άνω των 35.000, Δήμος Παλλήνης: 30.000, Κοινότητα Ανθούσας: 5.000 Άθροισμα αυτών (τωρινό/πραγματικό): 70.000 (δηλ. ήδη άνω των 50.000) και με προοπτικές συνεχώς αυξητικές. Όμως: Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ίσως λάβετε υπ’ όψη σας (παλαιότερη βέβαια, νομίζω από το 2007), εμφανίζει αθροιστικό πληθυσμό Γέρακα-Παλλήνης-Ανθούσας περί τις 35.000 μόνο (το μισό, δηλαδή), προφανώς υπολογίζοντας τους «επίσημους» δημότες και όχι τους πραγματικούς κατοίκους, με αποτέλεσμα, αντί να έχει ως μοναδική πρόταση τη συνένωση αυτών των 3 Δήμων το πολύ, να εμφανίζει και άλλες 2 εναλλακτικές προτάσεις, που εμπεριέχουν, η μία και το Δήμο Γλυκών Νερών ως 4ο Δήμο για ένωση και η άλλη και το Δήμο Παιανίας, ως 5ο Δήμο προς ένωση, προς δημιουργία ενός τελικού Δήμου πληθυσμιακά τεράστιου, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το ρυθμό πληθυσμικής ανάπτυξης των επί μέρους Δήμων.

    Συμπέρασμα: Προσοχή ιδιαίτερη, σε δημογραφικά, αναπτυξιακά, γεωγραφικά και άλλα στοιχεία, για δημιουργία βιώσιμων νέων Δήμων.

    Ευχαριστώ.-

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 20:21 | bios

    ΔΥΤΙΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

    Η περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας περιλαμβάνει 4 δήμους και μία κονότητα . Δήμους – Μακρακώμης – Σπερχειάδος – Υπάτης – Λιανοκλαδίου και την κοινότητα Τυμφρηστού. Περιοχή τεράστια 1.094 τετ. χιλ.
    ανάμεσα σε τρείς ορεινούς όγκους , της Οίτης , του Τυμφρηστού και
    της Οθρυς. Θα είναι τραγικό να σκεφτόμαστε ένα δήμο με αποστάσεις που ξεπερνούν τα 1οο χιλιόμετρα.
    Την κοιλάδα την διασχίζει ο Σπερχειός ποταμός από δυτικά προς ανατολικά. Νομίζω ότι το φυσικό αυτό όριο και η τεράστια έκταση δείχνουν ότι επιβάλλεται να γίνουν 2 δήμοι γιά την δυτ. Φθιώτιδα.

    Το Διοικητικό – Εμπορικό – και κομβικό σημείο αναφοράς στην ευρύτερη
    περιοχή είναι η σημερινή έδρα του ομώνυμου δήμου ΜΑΚΡΑΚΏΜΗΣ.
    Ο ενεργός πληθυσμός του δήμου αυτού σήμερα υπερβαίνει κατά πολύ τους
    άλλους γειτονικούς δήμους που έχουν νεκρά χωριά και εμφανίζονται στην
    απογραφή με πλασματικά στοιχεία.
    Η Μακρακώμη είναι κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη και σε δύσκολή εποχή , όπως η σημερινή , βρίσκεται σε ανάπτυξη . Γεωγραφικά κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει και να την παρακάμψει, η επισκεψιμότητα των κατοίκων της δυτικής Φθιώτιδας , στη Μακρακώμη δεν συγκρίνεται με καμμία άλλη πόλη της περιοχής.
    ΚΡΙΤΗΡΙΑ Πιστεύω ότι οι έδρες των νέων δήμων είναι πανελλαδικά εκεί
    που φαίνονται από μόνες τους γιατί οι πολίτες τις έχουν από χρόνια
    καταστήσει δήμους και έδρες δήμων.

    Δημοτικός Σύμβουλος

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 17:31 | Δημήτρης

    Πιστεύω πως ιστορική είναι όλη η Ελλάδα, οι περισσότεροι «ιστορικοί» δήμοι είναι μικροί και οικονομικά μη βιώσημοι.Ως κάτοικος ενός τέτοιου δήμου θεωρώ πως είναι προτιμότερο να αρχήσουμε να γράφουμε από τώρα χρυσές σελίδες ιστορίας με υποδομές και οικονομική αυτάρκεια ενταγμένοι σε μεγαλύτερες ενώσεις με ισχή, αφήνοντας πίσω το ρόλο του δήμου «ζητιάνου».

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 17:28 | ΔΗΜ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    τα πραγματα μπορουν να γινουν ποιο απλα και κατανοητα με προτασεις προς επεξεργασια απο τους ελληνες δημοτες ενδιαφερωμενους πχ θα πρωτεινα οι νομαρχιες με ολες τις υπηρεσιες τους να γινουν δημοι πχ νομαρχεια ηρακλειου ενας δημος ..

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 14:43 | efnik

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Ή ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΝΩΘΟΥΝ . ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ (ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ) ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΧΑΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 13:45 | Έλλη

    Αν και κανένας δε μπορεί να αρνηθεί ότι είναι μία μεγάλη τομή στην Αυτοδιοίκηση θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
    1. Ο κ. υπουργός ανέφερε ότι για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ (από το οποίο και ΜΟΝΟ περιμένουμε λεφτά για επενδύσεις) έχουν πιστοποιηθεί οι 200 περίπου από τους 1034 Δήμους. ναι αλλά το ΕΣΠΑ λήγει το 2013 πράγμα που σημαίνει ότι το 2010 είναι ένα ακόμη έτος χαμένο για τους μη πιστοποιημένους και πιθανόν και μέρος του 2011 μέχρι να οργανωθούν οι νέες υπηρεσίες. Γιατί δεν γίνεται κάποια άλλης μορφής ενεργοποίηση να προλάβουν το πρόγραμμα όλοι οι ΟΤΑ και την επόμενη τετραετία με σωστό διάλογο να γίνει η μεταρρύθμιση;
    2. Οι Περιφέρειες είναι αναγκαίο να γίνουν αυτοδιοικούμενες όπως και οι Νομαρχίες πλεον να καταργηθούν. Μήπως όμως η τόσο γρήγορη μεταρρύθμιση και στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ δημιουργήσει παρά λύσει προβλήματα; Μην ξεχνάμε ότι ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ χρειάστηκε μία τετραετία με πενταετία και πάλι δημιουργήθηκαν τεράστιες αντιδράσεις.
    3. Γιατί δεν προσπαθεί πρώτα η κυβέρνηση να εξυγιάνει τους Δήμους και μετά να προχωρήσει σε συνενώσεις; Εάν κάποιος αυταπατάται ότι με τη συνένωση θα εκλείψουν τα τεράστια χρέη των περισσότερων Δήμων (ειδικά των μεγάλων) μάλλον θα πρέπει να αναλογιστεί ότι αυτά μάλλον θα διογκωθούν παρά θα αποπληρωθούν.

    Τέλος μήπως στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ανθρώπινο δυναμικό των νυν Δήμων; Απο τις πρώτες συνενώσεις βρέθηκαν άνθρωποι να μετακινούνται λίγα ή αρκετά χιλιόμετρα ημερησίως προκειμένου να μεταβούν στην έδρα του νέου Δήμου που συνήθως ήταν περίπου στο κέντρο. Τώρα με την εκ νέου συνένωση με όμορο Δήμο ο υπάλληλος που μετακινούνταν για δουλειά από την αντίθετη πλευρά της δημιουργούμενης τώρα συνένωσης, διπλασιάζει τα χιλιόμετρα καθημερινής κίνησής του. Αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των εξόδων του και οικογενειακή επιβάρυνση τη στιγμή που όπως όλοι πλήττεται από την οικονομική κρίση. Μήπως θα πρέπει να ληφθεί κάποια πρόβλεψη γι αυτό; Για παράδειγμα να επιλέξει ο κάθε υπάλληλος του καταργούμενου Δήμου σε ποιον από τους διπλανούς δημιουργούμενους θέλει να συνεχίσει την υπηρεσία του; Με αυτό τον τρόπο κερδίζει ο κάθε νέος ΟΤΑ και κατ’ επέκταση η ίδια η μεταρρύθμιση, κάποιον που επιθυμεί να εργαστεί εκεί και να προσφέρει μια και θα είναι στον τόπο του.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 12:11 | Ιωάννης Βογιατζής

    Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πληθυσμιακό κριτήριο. Πράγματι οι πολύ μικροί δήμοι δεν μπορούν να στελεχωθούν ικανοποιητικά, αλλά στους μεγάλους δήμους χάνεται ο κοινωνικός έλεγχος που επιτυγχάνεται με την επαφή μεταξύ αιρετών και δημοτών. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι ποτέ μεγάλοι δήμοι δεν ήσαν υποδειγματικοί ενώ μικρού ή μεσαίου πληθυσμιακού μεγέθους δήμοι ανεδείχθησαν σε υποδείγματα. Υπάρχει ένα κρίσιμο μέγεθος (ίσως 20-25.000 κάτοικοι) πάνω από το οποίο οι Δήμοι μεταβάλλονται σε μικρά υπουργεία έξω από το πνεύμα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
    Μειονέκτημα επίσης του μεγάλου Δήμου είναι ότι αποκλείει πρακτικά (ή έστω αποθαρρύνει) τη δημιουργία ανεξαρτήτων (από κόμματα) τοπικών παρατάξεων.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 10:05 | ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.10/2010
    Παπάγου σήμερα την 12η Ιανουαρίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.00, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν της υπ’ αριθ. πρωτ. 56 / 8-1-2010 προσκλήσεως του Προέδρου του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ζαφειρίου Δεμέστιχα, η οποία επιδόθηκε αυθημερόν.
    Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου 21 μελών ευρέθησαν παρόντες 16 και απόντες 5 ήτοι :

    ΠΑΡΟΝΤΕΣ : Ζαφείριος Δεμέστιχας, Αικατερίνη Φασούλη, Ειρήνη Βεντουζά, Παναγιώτης Ίσκος, Λάμπρος Κομίνης, Κων/νος Ρετσινιάς, Σπυρίδων Νασιούλας, Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος, Ανδρέας Αποστολόπουλος, Σοφία Χρήστου, Δημήτριος Οικονόμου, Ευτυχία Μοσχάκη, Νικόλαος Κουκής, Νικόλαος Κουτάκης, Χριστίνα Πολυκαλά, Αγγελική Κούτρα.
    ΑΠΟΝΤΕΣ: Γεώργιος Σκέντζος, Ευάγγελος Σταθογιάννης, Ιωάννης Θεοδοσίου, Γεώργιος Γκουβάκης και Κων/νος – Πολ/νης Τίγκας.

    Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κων/νος – Πολ/νης Τίγκας, προσήλθε αμέσως μετά τον έλεγχο απαρτίας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Θεοδοσίου, προσήλθε κατά το στάδιο της συζήτησης των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Σταθογιάννης, προσήλθε αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Θεοδοσίου, αποχώρησε, με την άδεια του Σώματος, πριν από την ψηφοφορία του 9ου θέματος ημερησίας διάταξης.

    Παρόντος του Δημάρχου κ. Βασιλείου Ξύδη, του ειδικού γραμματέως κ. Λουκά Στραβόλαιμου και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Παπάγου κ. Δημ. Σακαρετσάνου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ζαφείριος Δεμέστιχας κηρύσσει την έναρξη αυτής

    ΘΕΜΑ 9ο : Συζήτηση – ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

    Ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασ. Ξύδης, αναφερόμενος στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης με την κωδική ονομασία «Πρόγραμμα Καλλικράτης», (την οποία εξήγγειλε η Κυβέρνηση την παρελθούσα Κυριακή 10 τρ. μηνός) και ιδιαίτερα στις αρχές που θα διέπουν τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, είπε ότι

    α. η διοικητική μεταρρύθμιση της Χώρας μας είναι αναγκαία και αυτή η αναγκαιότητα έχει αναγνωριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από όλες τις διοικητικές και αυτοδιοικητικές αρχές,
    β. οι αρχές της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, που δημοσιοποιήθηκαν προ 2ημέρου από την Κυβέρνηση, έχουν αρκετά μεγάλη πληρότητα, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις απαιτήσεις για μια νέα αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση, αφού κινούνται στα πλαίσια των αποφάσεων του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη το έτος 2007 και του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ (την ίδια περίοδο)

    πλην όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση περιορίζεται μόνο στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, χωρίς να αναφέρεται σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση (η οποία χρήζει και αυτή διοικητικής μεταρρύθμισης) και αναφέρεται πολύ συνοπτικά στις νέες αρμοδιότητες της Περιφέρειας και ιδιαίτερα των δήμων καθώς και στον τρόπο κάλυψης των δαπανών που θα προκύψουν για την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού της διοικητικής μεταρρύθμισης. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν συνοδεύεται από το σχέδιο του υπό έκδοση νόμου και με το σχέδιο της χωρικής κατανομής των νέων δήμων.

    Όλα αυτά, επεσήμανε ο Δήμαρχος, μας αναγκάζουν να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις μας και ανήσυχοι για το δήμο μας, αφού δεν γνωρίζουμε το κύριο στοιχείο που αφορά όλους τους δήμους. Και το κύριο στοιχείο είναι η χωρική κατανομή των δήμων η οποία έχει σχεδιαστεί αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί (προφανώς σκόπιμα), με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση επ’ αυτού. Βέβαια, φήμες υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα όπως και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο και πολλές εκπομπές από τους Ρ/Φ και Τ/Ο σταθμούς, πλην όμως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι σωστό να διαβουλευτεί με βάση τις φήμες ή τα διάφορα δημοσιεύματα.

    Πέραν αυτών, ο Δήμαρχος υπενθύμισε στα μέλη του Δ.Σ. ότι το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. και κατά τη συνεδρίαση της 11ης Σεπτ. 2008, όταν είχε εξαγγελθεί το σχέδιο της τότε Κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Εκείνο το σχέδιο εξαιρούσε από τις υποχρεωτικές συνενώσεις τους δήμους της Β’ Περιφέρειας Αθηνών (καθώς και της Β’ Θεσσαλονίκης και Α’ Πειραιώς), και, με βάση αυτή την εξαίρεση, η απόφαση που είχε τότε ληφθεί (υπ’ αριθ. 121/11-9-2008) καθόριζε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο :

    α. συμφωνεί με την μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), η οποία δεν προβλέπει τη συμμετοχή των Δήμων της Β’ Περιφέρειας Αθηνών και ειδικά του Δήμου Παπάγου στο Πρόγραμμά «Καποδίστριας 2»,
    β. θεωρεί όλως συμφέρουσα για το Δήμο και τους κατοίκους του την αυθύπαρκτή υπόσταση του Δήμου και τη μη συνένωσή του με άλλον όμορο ή όμορους Δήμους,
    γ. εκφράζοντας την επιθυμία και θέση των δημοτών και κατοίκων, ζητά από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Εσωτερικών να μη περιληφθεί ο Δήμος Παπάγου στις υποχρεωτικές συνενώσεις, εφ’ όσον αυτές ισχύσουν στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, ώστε ο Δήμος να συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, με σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Αυτή η αναπτυξιακή πορεία είναι βέβαιο ότι θα ανακοπεί με οποιαδήποτε συνένωση του Δήμου και, για το λόγον αυτόν, δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

    Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στις γενικόλογες αρχές της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, υποστήριξε ότι αυτές ικανοποιούν την αυτοδιοίκηση σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, αφού καθιερώνεται, επιτέλους, αιρετός Περιφερειάρχης και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, πλην όμως ενέχουν τον κίνδυνο να μην την ικανοποιούν και να μη καλύπτουν τις απαιτήσεις όταν αυτές εξειδικευθούν με το σχέδιο νόμου που θα τεθεί προς ψήφιση, γιατί τότε πιθανόν να αποδειχθεί ότι η αποκέντρωση του κράτους δεν θα είναι αυτή που όλοι προσμένουν ή δεν θα έχουν επιλυθεί τα οικονομικά προβλήματα που αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει ή δεν θα έχει προβλεφθεί η κάλυψη των αναγκών σε υλικό, προσωπικό κλπ που οι συνενώσεις των δήμων θα απαιτήσουν.

    Ακολούθως, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα κριτήρια για τη χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ. Αυτά τα κριτήρια προσδιορίζονται στην παραγρ. 100 του «Προγράμματος Καλλικράτης» (το οποίο δημοσιοποιήθηκε για διαβούλευση), βασίζονται σε εκείνα που υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ το έτος 2007 στο Συνέδριο της Κυλλήνης και είναι τα εξής :

    α. Πληθυσμιακά (όπως ο αριθμός των δημοτών, ο αριθμός των κατοίκων, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η κατανομή των κατοίκων).
    β. Κοινωνικά (όπως το μέσο μέγεθος νοικοκυριού, οι μορφωτικοί δείκτες, το ποσοστό αλλοδαπών).
    γ. Οικονομικά (όπως η απασχόληση, η δομή της απασχόλησης, η εργασιακή κινητικότητα, το εισόδημα).
    δ. Γεωγραφικά (όπως έκταση και μορφολογία, το σχήμα, η προσβασιμότητα, τα δίκτυα υποδομών).
    ε. Αναπτυξιακά (όπως η δομή της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης, η ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, η συμμετοχή σε Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα).
    στ. Λειτουργικά και βιωσιμότητας του νέου δήμου (πόροι και ενδογενές δυναμικό).
    ζ. Πολιτιστικά, Ιστορικά και
    η. Χωροταξικά κριτήρια, με τα οποία επιδιώκεται :

    (1) Η γεωγραφική / χωρική ολοκλήρωση των διαφόρων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, εξυπηρετήσεων και υποδομών που διασφαλίζουν κάποιου βαθμού βιωσιμότητα (χωρίς να είναι απόλυτος κανόνας).
    (2) Η γεωγραφική κινητικότητα σε συνδυασμό με τις λειτουργικές εξαρτήσεις και επιρροές μεταξύ των οικιστικών κέντρων.
    (3) Η ταυτότητα του τόπου που αναφέρεται στο συμβολικό και στο σημειολογικό επίπεδο για την τοπική κοινωνία.

    Με βάση αυτά τα κριτήρια καθίσταται φανερό ότι ο Δήμος Παπάγου δεν μπορεί να συνενωθεί με το Δήμο Ζωγράφου ή το Δήμο Χολαργού, γιατί ουδέν από τα παραπάνω κριτήρια πληρούνται, πολλώ δε μάλλον με το Δήμο Ζωγράφου, αφού ο χαρακτήρας του Δήμου Παπάγου ως κηπούπολης και η λεωφ. Αλίμου/Καρέα – Κατεχάκη που παρεμβάλλεται καθιστούν αδύνατη ακόμα και την όποια σκέψη για συνένωση των Δήμων Παπάγου και Ζωγράφου. Αυτή η θέση/άποψη καθίσταται σαφέστερη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αν ληφθούν υπόψη :

    α. το ιστορικό της ίδρυσης της πόλης, η οποία φέρει ένα ένδοξο όνομα, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί και η οποία κατοικείται από πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αμιγή ή και ομοιογενή πληθυσμό, προερχόμενο εν πολλοίς από τις Ε.Δ. της Χώρας, με ιδιαίτερα μεγάλη κοινωνική συνοχή και βαθμό ανάπτυξης,
    β. τα χαρακτηριστικά της πόλης ως κηπούπολης και πόλης αμιγούς κατοικίας, τα οποία διαφέρουν ουσιωδώς από τα χαρακτηριστικά όλων των άλλων ομόρων δήμων και απολαμβάνουν ειδικής προστασίας από το Σύνταγμα,
    γ. η εν γένει δομή, συγκρότηση, στελέχωση, οργάνωση και διοίκηση του Δήμου,
    δ. το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Αττικής, με το οποίο καταδεικνύεται η δυνατότητα συνέχισης της επιτυχημένης πορείας του Δήμου Παπάγου, παρά τις αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες και παρά τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή επικρατούν στο χώρο της.
    ε. η άποψη των δημοτών και κατοίκων Παπάγου, οι οποίοι ουδόλως συμφωνούν με τη συνένωση του Δήμου τους με άλλο δήμο, κρίνοντας ότι οποιαδήποτε συνένωση θα είναι επιζημία και επιβλαβής,
    στ. η στελέχωση του Δήμου μας και ιδιαίτερα η λίαν ικανοποιητική στελέχωσή του με τεχνικό προσωπικό, οικονομολόγους, νομικούς και με προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης,
    ζ. η διαχειριστική επάρκεια του Δήμου μας η οποία έχει πιστοποιηθεί αρμοδίως (ο Δήμος Παπάγου ανήκει στους 212 από τους 1034 ΟΤΑ που έχει πιστοποιηθεί η διαχειριστική επάρκειά τους).
    η. η διοικητική ικανότητα του Δήμου μας να ασκήσει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που έχει ή θα έχει στο μέλλον η Τ.Α., αφού ήδη διαθέτει Υπηρεσίες Προγραμματισμού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Οικονομική Υπηρεσία, Τεχνική Υπηρεσία, Γραφείο Επιχειρήσιακού Σχεδιασμού – Πιστοποίησης – Διασφάλισης Ποιότητας, Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τμήμα Μηχανοργάνωσης – Πληροφορικής, Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κλπ
    θ. η πολύ καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, ο οποίος δεν είναι «χρεωμένος» και η λίαν ικανοποιητική διαχείριση των οικονομικών πόρων και εσόδων.
    ι. η από το έτος 2002 εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος το οποίο έχει εξασφαλίσει επί σειρά ετών την άρτια παρακολούθηση και έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης κλπ

    Όλα αυτά, επεσήμανε ο Δήμαρχος κατατάσσουν το Δήμο Παπάγου στους ισχυρούς Δήμους, όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στις παραγρ. 95 και 96 του «Προγράμματος Καλλικράτης». Γιατί ισχυρός Δήμος δεν είναι αυτός που έχει μεγάλη έκταση ή μεγάλο πληθυσμό αλλά αυτός που εξασφαλίζει την απαίτηση να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της αποκέντρωσης και να μπορεί να σχεδιάζει, να προγραμματίζει, να υλοποιεί και να ελέγχει τις τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες (όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις), καθώς και αυτός που εξασφαλίζει υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν κοινά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και, ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη και στην ενδυνάμωση των θεσμών και διαδικασιών της τοπικής δημοκρατίας. Και ένας τέτοιος δήμος είναι ο Δήμος Παπάγου ο οποίος, πληθυσμιακά, θα πρέπει να καταταγεί στους δήμους με πληθυσμό 22.000 κατοίκων. Γιατί αυτός είναι ο πληθυσμός του και όχι αυτός που καταγράφηκε με την απογραφή του 1991 ή του 2001 που καμμία από αυτές δεν απεικονίζει τον πραγματικό πληθυσμό του. Και
    με βάση τον πραγματικό πληθυσμό του (22.000) ο Δήμος Παπάγου κατατάσσεται στους ισχυρούς Δήμους αφού ο πληθυσμός του είναι πολύ πάνω από τον Μ.Ο. των κατοίκων των δήμων της Χώρας μας (10.200 κάτοικοι) και από τον Μ.Ο. των κατοίκων των δήμων της Ε.Ε. (5.100 κάτοικοι).

    Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι περισσότεροι των δημοτικών συμβούλων και έγινε εκτενής συζήτηση, μετά την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο

    Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι ομοφώνως

    α. θεωρεί αναγκαία τη διοικητική μεταρρύθμιση της Χώρας μας, ώστε να εξαλειφθούν οι αγκυλώσεις και οι παθογένειες που είναι εμφανείς στη Δημόσια Διοίκηση.

    β. κρίνοντας το κείμενο αρχών της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης (Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) που δημοσιοποιήθηκε από την Κυβέρνηση, θεωρεί ικανοποιητικό το κείμενο αρχών, το οποίο καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τις απαιτήσεις για μια νέα αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση, έστω και αν η εξαγγελθείσα διοικητική μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνει όλη τη Δημόσια Διοίκηση αφού περιορίζεται στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση

    γ. θεωρεί ότι πρέπει να αναμένει τη σύνταξη του σχεδίου νόμου για την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση, προκειμένου να διατυπώσει παρατηρήσεις και προτάσεις

    δ. εκφράζει την ανησυχία του και τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο της χωροθέτησης των νέων δήμων, αφού αυτή δεν έχει ανακοινωθεί,

    ε. διαφωνεί με οποιαδήποτε συνένωση του Δήμου Παπάγου με άλλον δήμο και εκφράζει τη βούληση να διατηρήσει ο Δήμος Παπάγου τη σημερινή διοικητική του αυτοτέλεια, για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση και για τον πρόσθετο λόγο ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η συνεχής ανοδική πορεία του Δήμου και η καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινωνίας (εγγύτητα της αυτοδιοίκησης στους πολίτες).

    Αφού συντάχθηκε το παρόν υπογράφεται

    Ο Πρόεδρος

    Ζαφείριος Δεμέστιχας

    Τα Παρόντα Μέλη

    Αικατερίνη Φασούλη Ανδρέας Αποστολόπουλος
    Ειρήνη Βεντουζά Σοφία Χρήστου
    Παναγιώτης Ίσκος Δημήτριος Οικονόμου
    Λάμπρος Κομίνης Ευτυχία Μοσχάκη
    Κων/νος Ρετσινιάς Νικόλαος Κουκής
    Σπυρίδων Νασιούλας Νικόλαος Κουτάκης
    Ευάγγελος Σταθογιάννης Χριστίνα Πολυκαλά
    Κων/νος Φιλιππακόπουλος Αγγελική Κούτρα
    Κων/νος – Πολ/νης Τίγκας

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 23:00 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Συμφωνω απολυτα με το σχεδιο Καλλικρατης αλλα πιστευω ακραδαντα οπως εγινε και με τον Καπποδιδτρια οιπολιτες των δημων θα ταλαιπωρηθουν αφανταστα στην εξυπηρετηση τους Κατοικω στον δημο της Βεργινας οπου η εξυπηρετηση των πολιτων γινεται μονο στην εδρα του δημου και οχι στα υπολοιπα δημοτικα διαμερισματα μπορειτε να φανταστειτε τι θα γινει οταν μεγαλωσουν οι αποστασεις και οι δημαρχοι θα συγκεντρωσουν ολες τις υπηρεσιες στις εδρες των δημων

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 23:22 | ΛΟΥΗΣ Χ.

    ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ…
    ΕΙΜΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠ. ΑΥΤ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΑ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΑΣΙ ΤΟΝ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ… ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ… ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ .. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ… ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΟΞΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)…..
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ – ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ – ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ ΠΟΥ ΚΡΑΖΟΥΝ…
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 23:21 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΡΛΑΓΚΑ.

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ, Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΠ), ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΟΙ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ) ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 13:44 | ΒΑΣΩ – ΚΑΒΑΣΙΛΑ ΔΗΜΟΥ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

    Δεδομένου ότι στο Νομό Ηλείας ο αριθμός των Βουλευτών που εκλέγονται είναι έξι (6) θα πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον έξι νέοι Δήμου με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και να δοθεί προτεραιότητα στους ήδη υπάρχοντες, ανεπτυγμένους και διαχειριστικά επαρκείς Δήμους οι οποίοι θα πρέπει να αποτελέσουν και έδρες των νέων σχημάτων.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 13:51 | ΠΑΝΟΣ – ΓΑΣΤΟΥΝΗ

    Απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό της έδρας στα νέα σχήματα πρέπει να είναι ο πληθυσμός των ήδη υπαρχουσών εδρών των Δήμων. Σημειωτέον ότι οι έδρες των Δήμων που έχουν πάνω από 5.000 κατοίκους στην Ελλάδα είναι γύρω στις 65 θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ποιες από αυτές έχουν κριθεί διαχειριστικά επαρκείς και να παραμείνουν έδρες των νέων σχημάτων.

  • Η ουσία του Νομοσχεδίου δεν είναι το πόσοι Δήμοι θα ενοποιηθούν. Δεν μπορεί να οργανώσεις ένα τέρας διοικητικό φιάχνοντας ένα ενδιάμεσο αυτοδιοικητικό στάδιο και από εκεί μέχρι τον πολίτη να υπάρχει χάος. Ας ονομαστεί Δήμος όλη η Αττική. Θεωρώ πως αυτό πολύ λίγο νοιάζει τους πολίτες. Οι συνοικίες και τα δημοτικά διαμερίσματα πρώην Δήμοί και οι γειτονιές τους, εκεί όπου ζουν και υφίστανται οι πολίτες την καθημέρινότητά τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, πως θα έχουν την δυνατότητα να έχουν θεσμικά κατοχυρωμένη και ουσιαστική επικοινωνία με την διοίκηση. Κανένας δεν ασχολείται με το ποια θα είναι τα αισθητήρια της διοίκησης εκεί που ζει ο πολίτης και το πως αυτά θα λειτουργούν ώστε να αισθάνεται ο κάθε πολίτης πως δεν είναι μόνος.
    Ακόμα και το «πελατειακό» όπως το λέμε σύστημα, έφερνε ένα αποτέλεσμα μέσα στην ανηθικότητά του. Η λύση δεν είναι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο των ανώτερων επιπέδων διοίκησης με τον δημότη αλλά να θεσμοθετήσουμε ένα διάφανο, συνεχώς ελεγχόμενο και θεσμικά κατοχυρωμένο δίαυλο με αυτόν.
    Πάνω σε αυτό δεν στέκεται κανείς, αντίθετα αναλωνόμαστε στο πόσοι δήμοι θα ενοποιηθούν και πόσες καρέκλες θα καταργηθούν, αν πρέπει να καταργηθούν και πως μέσα από αυτες τις αλλαγές θα εξασφαλιστεί για πρόσωπα κάποιος ρόλος (ελπίζοντας να είναι έμμισθος)!

    Επίσης να ισχύσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας «Βέτο» πάνω σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν ένα διαμέρισμα, από το τοπικό συμβούλιο σε πιο διευρυμένη σύνθεση που θα συνεδριάζει ειδικά γι αυτό.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | Ενεργός Πολίτης

    Το κάθε νησί ως γεωγραφική και κοινωνική ενότητα, θα πρέπει να αποτελείται από έναν Δήμο, γιατί μόνο με αυτό το διοικητικό σχήμα, εκτός των άλλων, θα είναι δυνατός ο συνολικός σχεδιασμός για κάθε νησί. Εξαίρεση για περισσότερους Δήμους θα πρέπει να αποτελούν τα πολύ μεγάλα νησιά.
    Με ποια λογική η Ρόδος θα είναι ένας Δήμος και η Τήνος ή Σύρος 2-3 Δήμοι; Μόνο με το σκεπτικό ότι πάνω σε αυτά τα νησιά υπάρχουν κάποιοι ιστορικοί ή τουριστικοί Δήμοι-Κοινότητες; Όλα τα νησιά είναι τουριστικά, όλα τα νησιά έχουν την ιστορία τους και την παράδοση τους.
    Θα είναι αντελώς άδικο στο χωροταξικό να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμα και θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από αιρετούς και πολίτες που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν. Εάν όμως τηρηθεί η αρχή Νησί και Δήμος δεν θα μπορεί να πει κανείς τίποτα. Όπως ανέφερα και παραπάνω οι κάτοικοι των νησιών αυτών πρέπει να απολαμβάνουν ισότιμα τις υπηρεσίες που θα παρέχει ένας ισχυρός Δήμος.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 10:06 | Καμούτσης Τάσος

    μελετώντας τις πολύ σημαντικές παραμέτρους του ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και όσο αφορά περιοχή της Βοιωτίας κρίνω σκόπιμο να εντάχω στον σχολιασμό και την Διαβούλευσης την γνώμη ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ (από τους Δήμους ΒΑΓΙΩΝ, ΘΕΣΠΙΩΝ, ΘΙΣΒΗΣ)οι οποίοι εγείρουν προβληματισμούς και όχι ενστάσεις και είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της τρέχουσας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αντιγράφουμε αυτούσιο μέρος του κειμένου που έχει δημοσιεύσει το Δίκτυο.
    Λίαν προσφάτως υπήρξαν φωνές και δη εξ Αθηνών που ομιλούν για παρουσία των νυν Δήμων Θίσβης – Θεσπιών και Βαγίων και Πλαταιών, στο νέο Δήμο Θηβών. Εγείρονται έτσι ΚΡΙΣΙΜΑ ερωτήματα που ζητούν ΑΜΕΣΕΣ απαντήσεις.
    Είναι βέβαιο και γνωστό πως πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε, ανδρωθήκαμε, σπουδάσαμε (λόγω της ανεπάρκειας δομών και υποδομών των χωριών μας) και ίσως δραστηριοποιούμαστε π.χ επαγγελματικά, όπως επίσης πως ότι, πληθώρα Φίλων μας βρίσκετε στην πόλη των Θηβών με τους οποίους μας συνδέουν πάρα πολλά, από χαρούμενες και δυσάρεστες στιγμές μέχρι και πολυετής παρουσία στον αγώνα για την επιβίωση και την καθημερινότητα.
    Αναρωτιόμαστε άραγε (εκτός και ήμαστε ανιστόρητοι ή εκτός πραγματικότητας) και με μοναδική βάση προβληματισμού το Νόμο Καλλικράτη, (ενώ δεν μας χωρίζει κάτι με την ΘΗΒΑ) αν μας συνδέει τίποτα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟ. Π.χ Η καταγωγή μας; κάποια Κοινή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ή ΔΡΑΣΗ; Κάποια ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ στους πληθυσμούς μας; Έχουμε κάποια ομοιότητα στις Βασικές Υποδομές και στα πλάνα μακροχρόνιας Ανάπτυξης; Έχουμε τα ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, τις ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ; Ξεκινάμε από την ΙΔΙΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Έχουμε τα ΙΔΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ και τα ΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ; Έχουμε την ΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ στην καθημερινή μας λειτουργία; Έχουμε περίπου όμοιους πληθυσμούς, ώστε οι διεκδικήσεις μας να είναι ΙΣΟΡΡΟΠΕΣ και να τύχουν ΙΣΟΤΙΜΗΣ και αντικειμενικής αντιμετώπισης; Γνωρίζοντας πολύ καλά όσοι μας ξέρουν, τον πραγματικό σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφουμε και το δείχνουμε με πράξεις, τόσο στην πόλη όσο και στους κατοίκους της Θήβας, την οποία και αγαπάμε και αγωνιούμε για το μέλλον της, αναφέρουμε κάτι και ας πληγώσουμε, αλλά δεν θα αδικήσουμε: Ήμασταν ποτέ γενικώς και αντιμετωπισθήκαμε ως ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, τύχαμε της εκτίμησης και έγιναν οι δράσεις μας (εμάς των «ΧΩΡΙΑΤΩΝ») σε οποιονδήποτε τομέα, αποδεκτές από εκείνους που διαμορφώνουν τις «απόψεις και την φιλοσοφία του πληθυσμού» στην Θήβα; Και αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πάμε να «κλείσουμε λογαριασμούς», κάθε άλλο. Την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας και την δικαίωση των αγώνων μας για προστασία και ανάπτυξη του τόπου μας ζητάμε.
    Στα χωριά μας τα ολιγομελή Δημοτικά Σχολεία τελούν υπό κατάργηση και το επίπεδο παροχής εκπαίδευσης είναι αρκετά χαμηλό. Στα χωριά μας ο άνθρωπος πεθαίνει αβοήθητος στο καφενείο και στον δρόμο ελείψει έστω και του Αγροτικού γιατρού. Στα χωριά μας χάνουμε την ζωή μας στο άθλιο και εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο.
    Στην ανακοίνωση και μόνο δελτίου κακοκαιρίας, οι κάτοικοι των χωριών μας πανικοβάλλονται και στην ιδέα μόνο του αποκλεισμού. Συμβαίνουν τα ίδια στην Θήβα; Και τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δ. Θηβών ποια άραγε ανάπτυξη γνώρισαν τα 12 χρόνια; Η οικονομική κατάσταση διαχρονικά στον υπερχρεωμένο Δήμο Θηβαίων που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη (στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε θέμα για λήψη δανείου με σκοπό την αποπληρωμή χρεών και όχι για κάποιο έργο), θα έχει ναι ή όχι αρνητική συμβολή στην ανάπτυξη των αγροτικών και τουριστικών περιοχών μας; (δεν αναφερόμαστε στην αποπληρωμή του χρέους από τους πολίτες των άλλων Δήμων, για την οποία μας μιλούν πως δεν θα μας επιβαρύνει, μιλάμε για την Ανάπτυξη). Έχει καμιά σχέση π.χ ο αναπτυσσόμενος Δήμος Θίσβης με την ΒΙΠΕ (όπου η πληθώρα των ντόπιων εργαζομένων κατοικούν στους Δήμους Αλιάρτου, Βαγίων, Θεσπιών, Πλαταιών και Θίσβης), με τις παραλίες του και την μικρή αλλά σημαντική αρχαία και μοναστηριακή πολιτιστική κληρονομιά ή η μεγάλη των Πλαταιών, Λεύκτρων, Βαγίων και Θεσπιών, με την Θήβα αντιστοίχως;
    Όσο αφορά τον Δήμο Θίσβης και τις παραλίες μας. Κατακλύζονται ΝΑΙ ή ΟΧΙ από τους δημότες των Δήμων Αλιάρτου, Βαγίων, Θεσπιών και αφορά ΣΙΓΟΥΡΑ και σημαντικά και εκείνους η Ανάπτυξή τους, η Προστασία τους και η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ γενικότερα; Άραγε ένας ολοζώντανος Δήμος όπως των Βαγίων, ποιο μέλλον θάχει σε έναν υπερμεγέθη Δήμο Θηβών.
    Έγινε ποτέ κοινωνός ο Δημότης Θηβών των μακροχρόνιων και σοβαρών προβλημάτων μας; Ασφαλώς και όχι γιατί ποτέ δεν υπήρξε ή υπάρχει τάση μετακίνησης πληθυσμιακού από την Θήβα προς την περιφέρειά μας, παρά μόνο το αντίστροφο. Είναι κοινός ο τρόπος ζωής μας; Ακόμα και στους τρόπους διασκέδασης διαφέρουμε.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 16:22 | ΣΠΥΡΟΣ Θ. ΚΑΣΙΜΗΣ

    Γενικα συμφωνω με την αναγκαιοτητα για εκσυγχρονισμο του Διοικητικου Χαρτη. Με τις εξης παρατηρησεις:
    1.Γιατι Καλλικρατης και οχι Καποδιστριας ΙΙ ή +;
    2.Γιατι οι Γενικες Διευθυνσεις δεν ειναι ισαριθμες με τις Περιφερειες; Αυτο σημαινει οτι καποιες Περιφερειες θα ειναι υποβαθμισμενες ως προς το ρολο τους!
    3.Να υπαρξει η δυνατοτητα αυτοδιαθεσης καποιων δημοτικων διαμερισματων που θα επιθυμουσαν να μεταπηδησουν σε άλλο Δημο.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 15:37 | Νίκος

    Βάσει της μελέτης της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν υπάρξει κάποιες προτάσεις για τα νέα όρια των δήμων. Αν ωστόσο μια κοινότητα, ή για την ακρίβεια ένα τοπικό διαμέρισμα ενός δήμου επιθυμεί να μην ενταχθεί στο νέο διευρυμένο δήμο που θα δημιουργηθεί, αλλά να ενταχθεί σε ένα άλλο διπλανό δήμο θα υπάρξει πρόβλεψη που να λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο αυτό; Διευκρινίζω, όχι να παραμένει μια κοινότητα ανεξάρτητη, αλλά να μπορέσει να επιλέξει σε ποιο δήμο θα ενταχτεί, ενδεχομένως με κατά τόπους δημοψηφίσματα, όπου ζητηθεί, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ώστε να μπορέσει η κάθε τοπική κοινωνία να αποφασίσει το μέλλον της;

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Σε σχέση με την άποψη ότι Δήμοι όπως π.χ. εκείνος της Φιλοθέης, ή φαντάζομαι και άλλοι του Λεκανοπεδίου θα μπορούσαν να μείνει αυτόνομοι, θα φέρω ως παράδειγμα το εξής:

    * Το Μόναχο, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλης της Βαυαρίας, με πληθυσμό 1.326.807 κατοίκους, αποτελεί *ενιαίο* δήμο (http://de.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchen), ο οποίος *δεν* υπάγεται σε περιφέρεια (Kreisfreie Stadt).

    * Το Τορόντο του Καναδά, με 2.503.281 κατοίκους πληθυσμό αποτελεί ήδη από το 1998 *ενιαίο* δήμο (http://en.wikipedia.org/wiki/Amalgamation_of_Toronto#1998_amalgamation – «megacity»). Είναι πρωτεύουσα της Επαρχίας του Οντάριο με 12 περίπου εκατομμύρια πληθυσμό και περί τους 400 δήμους, δηλ. στοιχεία άμεσα συγκρίσιμα με τον «Καλλικράτη»

    Γιατί λοιπόν να μη δημιουργηθούν στο Λεκανοπέδιο *2 και μόνο δήμοι*, τουτέστιν:

    * _Δήμος Αθηναίων_ που θα περιλαμβάνει τον τωρινό ομώνυμο Δήμο και *όλους τους δήμους της Β’ Αθηνών* (άλλωστε και π.χ. το Αιγάλεω, και η Καλλιθέα, και ακόμη η Γλυφάδα, παλαιά, *ανήκαν* στο Δήμο Αθηναίων), δηλ. τους δήμους της Νομαρχίας Αθηνών (2.657.524 κάτοικοι)

    * _Δήμος Πειραιώς_ που να περιλαμβάνει εκτός από τον Πειραιά αυτόν καθ’ εαυτόν και Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Δραπετσώνα, Πέραμα και Άγιο Ιωάννη Ρέντη (περί τους 450.000 κατοίκους)

    Και ομοίως ένας και μόνο μεγάλος Δήμος για τη Θεσσαλονίκη, με τα όρια του να συμπίπτουν με την τωρινή Α’ Θεσσαλονίκης

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 14:58 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Δεν θα συμφωνήσω με την άποψη του «ΠΕΤΡΟΥ» (16 Ιανουαρίου 2010 @ 10:28)ότι δήμοι κάτω των 25.000 κατοίκων δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

    ==============
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ, ΣΩΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΙΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΛΠ. ΑΥΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΌΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ (ΠΛΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΡΕΙΣ (3)ΔΗΜΟΙ ΤΟ ΠΟΛΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΚΑΙ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ.
    =============

    Ως παράδειγμα θα φέρω τη Βαυαρία.

    Η Βαυαρία έχει συνολικό πληθυσμό 12.5 εκατομμύρια κατοίκους, δηλ. εντελώς συγκρίσιμο με τον δικό μας πληθυσμό που είναι 11 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα δε με το παρακάτω link έχει 314 Δήμους (Städte), δηλ. αριθμό συγκρίσιμο με τον προτεινόμενο στον «Καλλικράτη» αριθμό των 370-380 δήμων για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

    http://de.wikipedia.org/wiki/Portal:Bayern/St%C3%A4dte_in_Bayern

    * Ας πάρουμε τον πρώτο αλφαβητικά Δήμο της Βαυαρίας (Abenberg, http://de.wikipedia.org/wiki/Abenberg): 5.516 κάτοικοι

    * Ας πάρουμε και τον τελευταίο αλβαβητικά (Zwiesel, http://de.wikipedia.org/wiki/Zwiesel): 9.973 κάτοικοι

    Μερικοί ακόμα (π.χ. οι πρώτοι στο B, C και D):

    * Bad Aibling (http://de.wikipedia.org/wiki/Bad_Aibling): 18.052 κάτοικοι

    * Cham (http://de.wikipedia.org/wiki/Cham_(Oberpfalz)): 17.110 κάτοικοι

    * Dachau (προάστιο του Μονάχου – http://de.wikipedia.org/wiki/Dachau): 41.678

    * Ebermannstadt (http://de.wikipedia.org/wiki/Ebermannstadt): 6.826 κάτοικοι

    Δεν φάνταζομαι οι ανωτέρω Δήμοι των 18, 17, 10, 7, ή και 6 ακόμη χιλιάδων να αντιμετωπίζουν πολεοδομικά, υδρευτικά, αποχευτευτικά προβλήματα ή προβλήματα τεχνικοοικονομικής στελεχώσεως!

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 14:08 | ΙΩΑΝΝΗΣ .

    18-1-10

    Kύριε ΥΠΟΥΡΓΕ.

    Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ,ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ,ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ,ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ,κλπ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΘΕΤΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Ή ΟΧΙ; ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ,ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ,ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ,ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ,ΟΥΤΕ ΑΜΕΣΑ,ΟΥΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ…
    ΑΛΛΑ,ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕΝ,ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙΟΝ…
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:13 | Γιάννης Τσαμπάζης

    Εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια καμία άλλη εξαίρεση από την πάνσωστη αρχή σε κάθε νησί και ένας Δήμος.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:48 | ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ

    Πρέπει να μπουν και κριτήρια εξυπηρέτησης με τους Δημόσιους φορείς των κατοίκων των Δ.Δ που απαρτίζουν ένα δήμο .
    Εάν ο Δήμος Μακρύ Γιαλού Λασιθίου δεν μείνει αυτόνομος μαζί με τον όμορο δήμο της Λεύκης τότε θα πρέπει να δοθεί η ορθή λύση κατάτμησης του δήμου .
    Τα 2 Δ.Δ Ορεινού και Σχινοκαψάλων έχουν τηλέφωνο κλήσης 28420 (Ιεράπετρας) και ανήκουν σε ΟΑΕΔ , ΙΚΑ , ΔΟΥ , ΔΕΗ στην γειτονική Ιεράπετρα .
    Τα υπόλοιπα 6 ΔΔ αντίστοιχα ανήκουν στην Σητεία.
    Εάν ο δήμος Μακρύ Γιαλού πάει στην Σητεία θα πρέπει να σεβαστούν τους κατοίκους των 2 Δ.Δ και να αποσπαστούν και να πάνε στην Ιεράπετρα
    Δεν μπορεί για τις μισές δουλειές να πηγαίνουν στην Ιεράπετρα (20 χιλ) και για τις άλλες μισές στην Σητεία (40 χιλ) . ΕΛΕΟΣ .

    Υπάρχει η λύση των τοπικών δημοψηφισμάτων σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικού Διαμερίσματος .

    Με εκτίμηση
    Κάτοικος Μακρύ Γιαλού .

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε Υπουργε,
    το βήμα για τις συνενώσεις των δήμων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Απλά θα πρέπει όλοι να διδαχθούμε από τον «Καποδίστρια» και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι οι «ιστορικοι» δήμοι θα πρέπει να υφίστανται είτε ως αυτοτελείς δήμοι είτε ως πρωτεύουσες των δήμων που πρόκειται να συνενωθούν. Θα πρέπει δηλαδή το κριτήριο της ιστορικότητας των δήμων να ληφθεί υπόψη.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 06:15 | Σπύρος Τσώλης

    Μια διευκρίνιση μονο για το κάλλος ή καλός εχω να κανω για οσους διαβασαν την ιστορια του Καλλικρατη στο pdf στην διπλανη στηλη και μετα θα εξηγησω γιατι τα λεω αυτα.

    Θα πρεπει ολοι οι δημοσιοι αρχοντες να αθλουνται υποχρεωτικα τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα. Ολοι να πηγαινουν και να επιστρεφουν με τις φορμες τους στις δουλειες τους. Δεν θελουμε αλλα κουστουμια και αλλα σταχτοδοχεια εκει μεσα. Γεμισαμε παχουλους και παχουλες. Μετα ας πανε να δουνε τηλεοραση και να καθονται ολη μερα να καπνιζουν τσιγαρα. Οποιος δεν μπορει να ανταποκριθει σε αυτο το απλο πραγμα να παιρνει ποδι! Τωρα αν καποιος θελει να συνεισφερει στα κοινα αλλα παραδοξως δεν θελει να προσφερει στον εαυτο του, μπορει να κανει με ενα πολυ μικρο ποσο σαν εξωτερικος συνεργατης αν κριθει οτι αυτος οντως κανει δουλεια. Ειναι κατι που θα μπορουσε να γινει. Γιατι αν περιμενουμε απο τα δημοτικα γυμναστηρια ή απο καποιες «ευκολες» μεθοδους, σωθηκαμε! Ελαχιστοι ειναι αυτοι και αυτες που γυμναζονται και οχι σε τακτικη βαση. Να δωθει βρε παιδια ενα παραδειγμα προς μιμηση σε ολη την κοινωνια ή και ολος ο κοσμος δεν με νοιαζει. Τωρα θα μου πειτε οτι αυτο ειναι προσωπικο θεμα του καθενος. Εν μερη θα συμφωνησω, αλλα δεν μπορεις να εχεις πλαδαρους ανθρωπους να τους ονομαζεις πολιτες, να τους εχεις σε καιριες θεσεις και να περιμενεις να κανουν δουλεια. Το πολυ-πολυ που μπορει να κανουν ειναι να βγαλουν εναν ωραιο λογο, ή να πουν οτι δεν τους φτανει το προσωπικο, ή να παρουν δωρακι απο τον εργολαβο τους και παει λεγοντας. Και επισης δεν μπορει να εχεις ευελιξια σε κανενα τομεα αν πρωτα απο ολα δεν κατανοεις την εννοια της σαν ανθρωπος. Οχι μονο πνευματικα και να πεις: Αααα ναι, αυτο ξερω τι ειναι. Αλλα βιωματικα. Αλλο ειναι το «ξερω» και αλλο το «βιωνω». Δεν μπορει απο δυσκινητο και δυσκοιλιο υπαλληλο να εχεις στο τελος ευελικτο κρατικο μηχανισμο. Ειναι σαν να λες οτι αν βαλεις πολλα ψεματα μαζι θα παρεις κατι αληθινο. Πως να περιμενω ευελιξια, αξιοκρατια ή διαφανεια οταν αυτος που καθεται στην επιτελικη θεση δεν μπορει να κρινει τον ιδιο του τον εαυτο; Πως θα κρινει καποιον αλλο; Kαι κυριως με ποια κριτηρια. Μηπως με αυτα που ειναι φανταστικα και δεν ακολουθει ουτε ο ιδιος; Με τετοιου ειδους ανθρωπους πως θα κινηθουν οι νομαρχιες και τα δημαρχεια για το τι πρεπει να γινει; Μηπως βαζοντας κι αλλους νόμους; Νομους που εξεταζουν μονο τα τυπικα προσοντα του υποψηφιου και αφηνουν εξω τα ουσιαστικα; Μα δεν πασχουμε απο νομους, απο ανθρωπους πασχουμε. Υπαρχει μεθοδος για τα ουσιαστικα προσοντα απο το ’60 κι ομως μονο τα τυπικα ειναι ζητουμενα. Δεν μπορεις να βαλεις ενα πληροφοριακο συστημα ηλεκτρονικης διακυβερνησης να το χειριζονται διεφθαρμενοι ανθρωποι και να περιμενεις αποτελεσματα ακομη κι αν αλλαξεις ολους τους Δημους. Εκτος κι αν στοχος ειναι να κανεις την διαφθορα ηλεκτρονικη ή αλλος. Ειναι σαν να βρωμανε τα ποδια μου και αντι να τα πλυνω αλλαζω παπουτσια. Παλι σε λιγο δεν θα βρωμανε χειροτερα μεσα στα αλλα παπουτσια; Δεν εχει σημασια αν ειναι 30 Δημοι, ή 300, ή 1000, αν διεπονται απο το ιδιο αναπαραγωμενο σαθρο συστημα. Τολμω να πω οτι καλυτερα να κληρωνονται οι παντες παρα να επιλεγονται ή να ψηφιζονται. Γιατι να αφησω ενα δασκαλο που ειναι μισανθρωπος αλλα ειναι αριστουχος στα τυπικα προσοντα, να διδαξει; Γιατι να εχω διεφθαρμενους να δινουν το παραδειγμα στην διοικηση;
    Θα ελεγα σε ενα κρατος 50% πλαδαρων παχυσαρκων ανθρωπων συν ενα αλλο ενα καποιο 50% καπνιστες, ο Καλλικρατης και ο Καποδιστριας μας μαραναν! Αυτο μας μαρανε, τα μεγαλα ονοματα και τα μεγαλα λογια. Μονο που αυτα τα δυο πανε σε μεγαλους ανθρωπους, οχι σε μεγαλα κακομαθημενα παιδια. Αυτο ειμαστε, μεγαλα παιδια που εχουν πιστεψει οτι δεν γινεται να κανουν τιποτα για τον εαυτο τους ουτε καν μια ωρα γυμναστικη. Σημερα το «Νους υγιης εν σωματι υγιει» εχει γινει βαρυγκωμια ξεκινοντας απο τα σχολεια ακομα, και προτυπο ειναι η μαγκια, το τσιγαρο, τα αυτοκινητα, τα λεφτα και εν τελη η αρπαχτη μετα κουκουλωματος. Αυτος ο συγκεντρωτισμος ή ακολουθη αποκεντρωση και το αναποδο γινονται χιλιαδες χρονια.

    Ο Παχυκρατης υπαρχει και ειδαμε τι εχει κανει μεχρι τωρα. Τα ειπαν οι προηγουμενοι διαφθορα, αναξιοκρατια, ρουσφετι, διαπλοκη κτλ. Προσοχη, ο Παχυκρατης δεν ειναι μονο Νομικο Κατασκευασμα. Ειναι κατι σαν προσωπο. Για αυτο δεν θα σταματησει μονο με νομους. Ειδικα νομοι που δεν στοχευουν στην ψυχικη υποσταση του, η οποια νοσει, αλλα στα συμπτωματα αυτης, θα καβροχθιστουν οπως τοσοι αλλοι εδω και χιλιαδες χρονια που παιζεται το παιχνιδι της αποκεντρωσης-συγκεντρωση-αποκεντρωση. Και οχι τιποτα αλλο μας τελειωνουν τα μεγαλα ονοματα.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 18:19 | bios

    Τα κριτήρια της συνένωσης των δήμων πρέπει να αποβλέπουν στην μελλοντικη βιωσιμότητα των νέων οργανισμών και στην εξυπρέτηση των πολιτών. Τα βασικότερα είναι τα εής.

    1 Η γεωγραφική ομοιομορφία της περιοχής , έτσι ώστε οι καθημερινές διαδρομές και επαφές , ιδωτικές και επιχειρηματικές , των κατοίκων , να διατηρηθούν ως έχουν σήμερα και μετά την συνένωση , χωρίς να επιφέρουν αναστάτωση στην καθημερινότητα των δημοτών, αντίθετα να τις διεκολύνουν έτι περισσότερο.

    2 Η λεγόμενη κοινωνική συνοχή. Αποτελεί ένα σοβαρό κριτήριο και πρέπει να εξασφαλιστεί όσο είναι δυνατόν καλύτερα , διότι αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο στην βιωσιμότητα του νέου οργανισμού.

    3 Οπου σήμερα υπάρχει κοινωνική και εμπορική κίνηση , όπως λέμε ένα κομβικό σημείο από όπου κατα κοινή ομολογία αποτελεί κέντρο πολυπληθούς ανθρώπινης δραστηριότητας , λόγω υποδομών και γεωγραφικής θέσης , τότε η έδρα του νέου δήμου θα πρέπει να δοθεί στην πόλη που διαθέτει τέτοια πλεονεκτήματα και να μην πάτε κόντρα στην κοινή λογική και το κοινό αίσθητήριο του κόσμου.

    4 Τα ιστορικά κ.λ.π δεν πρέπει να μετράνε , δεν είναι ώρες γιά συναισθηματισμούς κ.λ.π

    5 Το πληθυσμιακό να μην είναι πολύ σφιχτό , με ανοχή πρέπει να ληφθεί υπόψη , υποχωρόντας μπροστά στα παραπάνω κριτήρια

    ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 06:45 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αγαπητέ κ. υπουργέ, μια πρόταση για κάποια λεπτομερής ανάγνωση των κανόνων και των δομών που υπήρξαν μέσα στα διοικητικά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε συνδυασμό με μια καλή ενημέρωση από κάποιον οικονομικό ιστορικό της οσμανοκρατίας, θα αποτελούσε έναν καλό λόγο για γέλιο.
    Από την άλλη νομίζω, ότι σε συνθήκες όπως αυτές που υφίστανται τελευταία στην κατακαημένη χώρα μας, θα χρειαζόταν να συστρατευτούν οι τεχνολογικές καινοτομίες που θα αφορούν τον έλεγχο της διαφθοράς και της σπατάλης, με τις θεωρητικές γνώσεις για την ακμή και παρακμή μιας παρωχημένης οθωμανικής νοοτροπίας που έχει εμφιλοχωρήσει και ριζώσει στις συνειδήσεις των τοπικών αρχόντων, των τοπαρχών όπως θα έπρεπε να τους αποκαλούμε, και που οδήγησε σταδιακά στον μαρασμό της υπαίθρου (και έτσι βγήκαν και οι αγρότες ως θιασώτες της ζωής της υπαίθρου, εκείνοι που ρήμαξαν με τις ψευδείς τους δηλώσεις τα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης και που δεν πληρώνουν τίποτα στην εφορία, και ας έχουν αυτοκίνητα αξίας χιλιάδων ευρώ με ιδιαίτερη προτίμηση στις μερσεντές και που κλείνουν το δρόμο από ινάτι).
    Είναι απόλυτο κρίμα για τους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο, να τους κυβερνούν δημοτικοί σύμβουλοι δίχως οράματα και χωρίς ευρύτερους και μακρόπνοους στόχους, σύμβουλοι οι οποίοι έχουν ως μοναδικούς στόχους να πάρουν ένα μίζερο τίτλο, συνήθως αντιδημάρχου ή προέδρου δημοτικού συμβουλίου, για να πάρουν κατ’ επέκταση έναν καθόλα ευκαταφρόνητο μηνιαίο μισθό.
    Για περιορίστε το μισθό τους, για να δούμε και το αληθινό ενδιαφέρον όλων εκείνων που τόσα χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και πληρώνονται και με μισθό από πάνω, με πρόσχημα την αγάπη για τον τόπο τους.
    Για περιορίστε το μισθό των ειδικών συμβούλων, που οι δήμαρχοι τους προσλαμβάνουν για το μισθό, ενώ ως δήμοι είναι χρεωμένοι και ρέστοι.
    Για ελέγξτε τα δημόσια έργα και τους μηχανικούς, που πλουτίζουν και μαζί τους πλουτίζουν και οι επιτροπές παράδοσης έργων ή οι δημοτικοί σύμβουλοι που παίρνουν τα δωράκια τους (ισχύει και για νομαρχίες.
    Δεν μπορεί εκείνος που δεν έχει να φάει κύριε υπουργέ, να κλέβει ένα 100ευρω και να δικάζεται ισόβια και κείνοι που κατακλέβουν χιλιάδες ευρώ να μένουν ατιμώρητοι. Έλεος. Κάντε κάτι για αυτό διότι, αρχίζουμε να πιστεύουμε όλοι μας πλέον, πως είσαστε ο μοναδικός υπουργός που έχει όρεξη, γνώση της πραγματικότητας και κυρίως αποτελεσματικότητα.
    Χορτάσαμε από λόγια και από θεωρίες και από διδακτορικά. Αποτελεσματικότητα θέλουμε και γνώση του τί συμβαίνει εκεί έξω.
    ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ
    έναν τρόπο για να μην πληρώνουν και τα παιδιά μας τις εθελουσίες των οκνηρών του δημοσίου,
    έναν τρόπο να μην πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος τα φροντιστήρια των παιδιών των υπαλλήλων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ,
    έναν τρόπο για να μην παίρνει ο ένας του δημοσίου 3.000 ευρώ με τα επιδόματα και ο άλλος να φυτοζωεί με 680 ευρώ (είναι αδικία κύριε υπουργέ αυτό, μεγάλη αδικία. Ελπίζω να το δείτε αυτό. Ίσως είστε ο μοναδικός που θα το δει, γιατί οι άλλοι έχουν αποδείξει ότι δεν το βλέπουν, και δεν θέλουμε να μας πουν ότι το είδαν),
    έναν τρόπο ώστε να μην πηγαίνει το παιδί του υπαλλήλου συνδικαλιστή της ΓΣΕΕ, όποιο ταξίδι θέλει δωρεάν, ή να παίρνει κληρονομικά τη δημόσια θέση στα εργατικά κέντρα και στις κατά τόπους ΓΣΕΕ, ή να παίρνει στο σπίτι του όλα τα κομπιούτερ κ.α., της δουλειάς του, ή να μην πηγαίνει στην δουλειά του και να μην τον ελέγχει κανένας,
    έναν τρόπο ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην παίρνουν 100 ευρώ την ώρα μάθημα ιδιαίτερο και την ίδια στιγμή μέσα στο μάθημα να μιλάνε για φιλανθρωπία, ή να μην δουλεύουν 15 ώρες την βδομάδα και να λένε ότι τρελλαίνονται στη δουλειά,
    έναν τρόπο ώστε η έγκυος γυναίκα στο δημόσιο να έχει 2 χρόνια κάλυψη και άδειες και επιδόματα, τη στιγμή που μια άλλη κακομοίρα γυναίκα στο ιδιωτικό τομέα να είναι υποχρεωμένη να δουλεύει μέχρι και τον 8ο μήνα κύησής της και να επανέρχεται για δουλειά μετά το κλείσιμο των 40 ημερών,
    έναν τρόπο κύριε Υπουργέ, ώστε να μειώσετε την αδικία και να μας κάνετε να θέλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε την προσπάθειά σας, γιατί κύριε υπουργέ αν βλέπεις διάχυτη την αδικία και την εκμετάλλευση, με τι κουράγιο θα μπορέσεις να βοηθήσεις.
    Είναι πολλά. Μια φορά τελειώνοντας ένας δήμαρχος μου έδωσε μια κατάσταση με 250 παρατυπίες του προκατόχου του αντιπάλου του. Ο προηγούμενος δήμαρχος ρήμαξε το δήμο, έφτιαξε 3όροφο δε παραθαλάσσια πανάκριβη περιοχή και τελικά δεν κυνηγήθηκε γιατί ποιος θα βρισκόταν να τον κατηγορήσει. Ο δήμαρχος που μου έδωσε την κατάσταση, δεν τον κυνήγησε και κείνος γιατί τον έπεισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην το κάνει. Σήμερα ατενίζει το μέλλον πίνοντας καφέ στο μπαλκόνι από το πολυόροφό του κτίριο.
    Σταματήστε τα όλα αυτά και βάλτε και κάποιους στοιχειώδεις κανόνες εκλογής. π.χ οι υποψήφιοι να είναι απόφοιτοι κάποιας σχολής τέλος πάντων.
    Γεια σας και μην υποκύπτετε σε κείνους που θα γράψουν σχόλια για μικρούς δήμους. Διεύρυνση των δήμων είναι το θέμα μας. 2-3 δήμοι σε κάθε νομό. Πως οι ξένες χώρες τα καταφέρνουν ρε παιδιά; Τα υπόλοιπα είναι τίποτα μπροστά στην προσπάθειά σας. Μπράβο και πάλι και ένας φίλος (του οικονομικού) από Θήβα, που ήσασταν μαζί πριν 25 περίπου χρόνια στη Θεσ/νικη έλεγε πως ήσασταν από τότε αποτελεσματικός.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | ΜΠ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Είμαι σύμφωνος σε γενικές γραμμές με την φιλοσοφία του σχεδίου. Εχω σοβαρές επιφυλάξεις όμως για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ άφησε ανέπαφα τα νησιά με έναν Δήμο. Αν συμβεί το ίδιο και με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ πως θα λειτουργήσουν οι μικροί αυτοί Δήμοι; Ενας Δήμος – νησί 3.000 κατοίκων με τι οργάνωση θα αναλάβει νέες αρμοδιότητες; Πόσες ειδικότητες θα έχει δυνατότητα να προσλάβει για να είναι αυτοδύναμος και να ασκήσει όλες τις αρμοδιότητες που θα του παραχωρηθούν; Η μήπως θα περιμένει από καποιες αδιάφορες και αργόσυρτες δημόσιες υπηρεσίες τύπου ΤΥΔΚ να τον υποστηρίξουν διοικητικά; Στο παρόν σχέδιο δεν είδα καμία πρόβλεψη. Απλά ότι θα ληφούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες… Μας βλέπω για άλλη μια φορά ουραγους της αυτοδιοίκησης. Αν ειδικά ισχύσει η πρόταση του ΙΤΑ για τους νησιωτικούς δήμους, στο όνομα της «αυτοδιοίκησης» και της «αυτοδιάθεσης» θα καταδικαστουν οι μικροί σε έκταση και πλυθυσμό νησιά-δήμοι να παραμείνουν μικροί και ανεπαρκείς σε βάρος των ίδιων των δημοτών τους. Θα τους έχει μείνει πάντως η περηφάνια ότι δεν απώλεσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα του νησιού τους!
    Υ.Γ. Το στενό ατομικό και υπαλληλικό μου συμφέρον ορίζει να μην μας συνενώσουν με άλλον Δήμο αλλά να μας αφήσουν ως έχουμε….

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 19:42 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΑΚΟΣ

    Θέλω να πιστεύω ότι η Κυβέρνηση σχεδίασε τον Καλλικράτη με καλή πρόθεση και με θεμιτούς στόχους, όπως π.χ. η οικονομία πόρων, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής κ.λ.π.
    Σαν δημότης Φιλοθέης που είναι μια πρότυπη κηπούπολη σχεδιασμένη για «αποκλειστική κατοικία», προσπαθώ να αντιληφθώ σε τι θα ωφεληθούμε εάν η Φιλοθέη συνενωθεί με οποιονδήποτε από τους όμορους δήμους, ή σε τι θα ωφεληθούν οι όμοροι δήμοι εάν συνενωθούν με την Φιλοθέη. Ομολογώ ότι δεν βρίσκω κανένα όφελος ούτε για εμάς ούτε γι αυτούς.Αντιθέτως φοβάμαι ότι αυτή η όαση που βρίσκεται μέσα στο χάος της τσιμεντούπολης του λεκανοπεδίου θα χαθεί.Φοβάμαι επίσης, ότι με δεδομένη την ανακοίνωση του αριθμού των νέων δήμων σε τριακόσιους εβδομήντα, ο βασικός στόχος των συνενώσεων είναι να ταυτιστούν οι νέοι δήμοι με τις εκλογικές περιφέρειες.
    Για να μην μακρυγορώ, προτείνω όπως η Φιλοθέη παραμείνει όπως είναι σήμερα ένας αυτόνομος δήμος, να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους δήμους σε θέματα χωροταξίας,όρων δόμησης, ρυμοτομίας,κοινόχρηστων χώρων πρασίνου κλπ, για δε τις εθνικές εκλογές να ενταχθεί σε μία εκλογική περιφέρεια μαζί με άλλους όμορους δήμους που στο σύνολό τους θα συγκεντρώνουν τις εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες κατοίκους που θα χρειάζονται για να εκλέξουν ένα βουλευτή.
    Και για να προλάβω οποιεσδήποτε αντιδράσεις της μορφής «εξαιρέσεις δεν μπορεί να γίνουν», παραπέμπω στο άρθρο του νομοσχεδίου περί Νησιωτικών και ορεινών περιοχών

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 13:05 | ΑΡ. ΚΛΑΜΠΑΝΟΣ

    Ιστορικά, είναι από τις λίγες φορές που υπάρχει τόσο μεγάλη συγκατάθεση για τη βελτίωση λειτουργίας ενός μείζονος σημασίας θεσμού όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Ιστορική,’ομως, είναι και η ευθύνη της Κυβέρνησης να μπορέσει να δημιουργήσει Δήμους αυτάρκεις και ικανούς που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να ανταποκριθούν στον υπερθετικό βαθμό στην ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην εξοικονόμηση πόρων.
    Nομοθετήστε λοιπόν, με μοναδικό γνώμονα τα παραπάνω και μην υποκύψετε σε προσωπικές ‘η άλλες πιέσεις, γιατί αυτές έχουν κοντά ποδάρια και δεν αντέχουν στο χρόνο.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ, ΣΩΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΙΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΛΠ. ΑΥΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΌΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ (ΠΛΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΡΕΙΣ (3)ΔΗΜΟΙ ΤΟ ΠΟΛΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΚΑΙ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 09:33 | Γ.Λ.

    Ελπίζουμε όλοι ο Καλλικράτης να μην αφουγκρασθεί τις σκοπιμότητες και συμφέροντα των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι στο άκουσμα της νέας αρχιτεκτονικής τρέμουν διότι δεν έχουν ελπίδες να εκλεγούν και προβαίνουν σε απονενοημένα διαβήματα να ανατρέψουν τα τεθέντα σχέδια.

    Πχ. στο Δήμο Μίκρας ενω το σχέδιο προβλέπει συνένωση με το Δ. Θέρμης, και ενώ αυτό επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των δημοτών, οι τοπικοί παράγοντες επιθυμούν την Επανομή χωρίς κανένα κριτήριο τοπικής ανάτασης, παρα μόνον ιδίου συμφέροντος.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 08:45 | ΚΩΣΤΑΣ Α

    συμφωνώ με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» απλά θέλω να καταθέσω την αποψή μου για κάποια προβλήματα που πιστέυω θα προκύψουν.
    είμαι υπάλληλος σε ορεινό δήμο στην μεσσηνία στο τεχνικό προσωπικό.
    ο δήμος κυπαρισσιας όλα δείχνουν οτι θα παραμείνει και θα απορροφήσει τους όμορους δήμους όπως δήμο αυλώνος-δήμο δώριου-δήμο ειρας-κοινότητα τριπύλης και πιθανών και δήμο αετού.
    απο όλους αυτούς τους δήμους οι μόνοι που έχουν προσωπικό καθαριότητας είναι ο δήμος κύπαρισσιας με 5-6 άτομα προσωπικό και 2 απορριματοφόρα και ο δήμος δωρίου 2 άτομα προσωπικό καθαριότητας με 1 απορριματοφόρο,όλοι οι αλλοι δήμοι τα δίνουν σε εργολάβους.
    ερώτηση
    πως θα μαζευτούν τα σκουπίδια απο έναν τόσο μεγάλο, τεράστιο δήμο?
    με τί προσωπικό?
    με τι απορριματοφόρα?
    σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσέξουν ιδιαίτερα οι υπέυθυνοι γιατι αλλιώς θα βουλιάξει πάλι το σύστημα απο τους εργολάβους!!!!

    κάτι αλλο που θα ήθελα να προσθέσω είναι οτι χρήματα υπάρχουν για τα παραπάνω προβλήματα και το λέω αυτο γιατί δεν μπόρει ξαφνικά όλοι οι παραπάνω δήμοι μετά απο τις πυρκαγιές του 2007 να έχουν 8-9 πυροσβεστικά οχήματα που τα τρώει ο ήλιος και η βρόχη ή τα πέρνει ο κάθε αντιδήμαρχος και κάνει το «κομμάτι του» και το εφέ του οταν ο πυροσβεστικός σταθμός των γαργαλιάνων έχει περίπου 10 όχηματα ή το πυροσβεστικό κλιμάκιο της κυπαρισσίας εχει 5 οχήματα και έμεις δεν έχουμε απορριματοφόρα να κάνουμε την δουλειά μας.

    σας ευχαριστώ και παρακαλώ όλους τους σύναδελφους μου να πάρουν μέρος γιατί εμείς γνωρίζουμε τα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα των δήμων είτε μικρά είτε μεγάλα.
    σας ευχαριστώ και πάλι!!!!!

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 01:31 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ,ΤΟΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ,ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΟΧΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ.

  • Παρατηρώ μία ένταση και ένα μένος εναντίων των αυτοδιοικητικών λειτουργών. Αγαπητοί μου συν πολίτες μη φτάνουμε την κριτική ένα βήμα πριν το Λυντσάρισμα. Το φαινόμενο της διαφθοράς δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο χώρο της Τ.Α αλλά είναι γενικότερο. Δεν διαφωνώ για τον επανασχεδιαμό του διοικητικού συστήματος της χώρας, όμως διαφωνώ κάθετα, όταν τα κριτήρια έχουν το χαρακτήρα «εκδίκησης» όλων των αιρετών συλλήβδην. Οι ελάχιστοι κακοί λειτουργοί που υπάρχουν πράγματι, δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν το σύνολο. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως όλοι εκλέγονται, δεν διορίζονται.
    Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να διατηρήσουν την στενή τους σχέση με την τοπική διοίκηση και αυτό αν εξασφαλίζεται θεσμικά, μου είναι αρκετό. Οι επισημάνσεις για τις πόλεις και τα χωριά της Επαρχίας είναι πολύ σημαντικά δεδομένου πως εκεί πλέον κατοικούν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας -εκεί ουσιαστικά θα πρέπει να λειτουργήσει η διοικητική βοήθεια στο σπίτι-.
    Τέλος όταν θα έλθει η ώρα να μπουν στο τραπέζι οι υπο συνένωση Δήμοι, τότε θα πρέπει να δούμε σοβαρά τα κριτήρια που προβλέπονται.
    Γιατί υπάρχουν Δήμοι -παραδείγματα προς μίμηση, και δήμοι παραδείγματα προςε αποφυγή. Δήμοι που αναπτύσσωνται ραγδαία και Δήμοι που δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
    Πόσο δίκαιο είναι ένα «ανακάτεμά» τους όταν έχουν ευκόλως διακριτές ή ακόμα και προκλητικές αναπτυξιακές διαφορές; Οι «μαύρες τρύπες» πρέπει να κλείσουν και οικονομικά αλλά κυρίως ηθικά αλλά και να καταλογιστούν οι ευθύνες γι αυτές σε όσους ευθύνονται και απευθύνομαι ιδιαίτερα προς τα κόμματα για τους επιστήσω την προσοχή στις επιλογές τους σε πρόσωπα.
    Τέλος θέλω να επισημάνω και το εξής: Πως δεν είμαι ικανοποιημένος από τον αριθμό συμμετοχών στη διαβούλευση γι αυτό το τόσο κρίσιμο Νομοσχέδιο. Θα περίμενα περισσότερο κόσμο και ελπίζω αυτό να αλλάξει τις επόμενες μέρες. Ενδεχομένως να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή όταν ανοίξει ο διάλογος για τους Δήμους που θα συνενωθούν και εκεί να υπάρξουν περισσότερες τοποθετήσεις.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 03:15 | Πέτρος

    Στο πλαίσιο του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η θεσμοθέτηση της σύγχρονης λειτουργίας των νέων οργανισμών που θα προκύψουν απο την διεύρυνση των Ο.Τ.Α. έτσι ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας των διοικήσεων τους εφόσον πρόκειται να αυξηθεί η εξουσία τους.Θα αναφέρω ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι Οργανισμοί δεν αναπροσαρμόζουν τους εσωτερικούς κανονισμούς τους για να προωθούνται σε θέσεις ευθύνης υπάλληλοι του κοινωνικού και οικογενιακού περιβάλλοντος της διοίκησης ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων υπονομεύοντας έτσι την σωστή και διάφανη λειτουργία αυτών.Κατόπιν τούτου πρέπει να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αναπροσαρμογή των κανονισμών των οργανισμών σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις ανάγκες τους και σε συνδιασμό με τις εξειδικευμένες ειδικότητες που διοχετεύουν στην αγορά εργασίας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 01:55 | Δρακούλης Δρακουλόγκωνας

    Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το προτεινόμενο σχέδιο, αφού από αυτό μόνο όφελος φαίνεται ότι θα προκύψει και για τον πολίτη (καλύτερος συντονισμός, συγκεντρωτικές και συνδυασμένες δράσεις, κλπ), αλλά και για το κράτος (ιδίως οικονομία, αλλά και αποτελεσματικότερη διοίκηση). Όποια προβλήματα τυχόν δημιουργηθούν, ιδίως από την απομάκρυνση κρίσιμων υπηρεσιών από απομακρυσμένα και απομονομένα χωριά και οικισμούς, μπορούν να αμβλυνθούν με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και της συνεχούς βελτίωσης των συγκοινωνιών.
    Κρίσιμο πρόβλημα το οποίο εγώ εντοπίζω είναι ο κίνδυνος της διακοπής της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ της Χώρας γεγονός που θα επέλθει με την εξάλειψη της αναφοράς σε ιστορικούς δήμους και κυρίως επαρχίες. Πρόχειρο παράδειγμα αναφέρω τον Νομό Κεφαλονιάς, όπου κάθε μία από τις πρώην τέσσερις επαρχίες του αποτελούσε ξεχωριστό κράτος ήδη από την Ομηρική εποχή.
    Προτείνω λοιπόν, το ιστορικό αυτό στοιχείο, η συμβολική – σημειολογική σημασία του κάθε τόπου να ΠΡΟΤΑΧΘΕΙ, ιδίως για περιοχές που έχουν ιδιάζουσα ιστορική σημασία για όλη την Ελλάδα.
    Ιδίως για τον τόπο καταγωγής μου, την Μάνη, προτείνω να συγκροτηθεί ΕΝΑΣ δήμος στον οποίο να περιληφθούν ΌΛΟΙ οι δήμοι που περιλαμβάνονται στα ιστορικά όρια της Μάνης (τόσο της Λακωνικής όσο και της λεγόμενης Μεσσηνιακής), δηλαδή οι δήμοι Βέργας, Μικράς Μαντινείας, Αβίας, Λεύκτρου, Οιτύλου, Ανατολικής Μάνης, Γυθείου, Μανιάτικων Βουρδούνιας. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνονται ΟΛΟΙ οι στόχοι του προτεινόμενου σχεδίου Καλλικράτης, πρόσθετα όμως επιτυγχάνεται πάγιο αίτημα των, όπου γής, Μανιατών περί της επανένωσης στη Λακωνία της λεγόμενης Μεσσηνιακής Μάνης, αλλά και διορθώνεται η ιστορική ανορθογραφία ανθελληνικών διοικήσεων, η οποία πρόκρινε τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της Μάνης, σε δύο νομούς, με μοναδικό σκοπό και στόχο την άμβλυνση της εθνικής και ιστορικής συνείδησης του λαού των Μανιατών (στόχος, βέβαια, που απέτυχε παταγωδώς …)
    Ευχαριστώ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 00:46 | κορινα

    συνχαρητηρια για αυτους που θα τολμηήσουν να νοικοκυρεψουν αυτο το κρατος δεν ειναι μονο οτι εχουμε ανα περιοχη κ εναν ανίκανο δήμαρχο με παχηλό μισθο ειναι ότι κ μαζί με αυτόν παιρνουν μισθούς κατι αντιδήμαρχοι κατι προεδροι δημοτικων συμβουλίων κ πανω απο ολα μοιράζονται υπερβολικά ποσά στα δικά τους παιδι’α τα οποία εχουν προσλάβει κ τοποθετησει σε καιριες θεσεις χωρις να υπαρχουν τα τυπικα προσοντα εκκατομυρια ευρω διανέμονται μηνίαιως σε δημοτικούς υπαλληλους απο υπερωρίες οταν καλα καλα δεν βρίσκονται σχεδόν ποτε στις θέσεις τους κ όλα αυτά πάντα με τη συμφωνή γνωμη της δημοτικής αρχής.Τελος
    ολοι οι χρεωκοπημενοι δημοι θα πρεπει καποτε να ελεχθουν κ να λογοδοτησουν πως κατασπατάλησαν τα χρηματά μας κ ειδικα αυτοι να ενταχθουν στο σχεδιο καλλικράτης.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:25 | ΚΩΣΤΑΣ Π

    Συμφωνώ και εγώ με την συνένωση στους δήμους αρκεί να μην γίνουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη ορισμένων περιοχών προσέχοντας ιδιαίτερα της έδρες των υπο ύδριση δήμων γιατή η αλήθεια είναι ότι στης έδρες των δήμων υπάρχει ανάπτυξη (αυτό μας το έδειξε η προηγούμενη συνένωση)έτση λοιπόν σε πόλεις που εκ των πραγμάτων υπάρχει ανάπτυξη θα μπορούσε να μην γίνουν έδρες των νέων δήμων, αλλά η έδρα να πάει εκει που θα δώσει από μόνη της ανάπτυξη. Ακόμη θα ήθελα να σχολιάσω ορισμένα τεχνικά θέματα, ένα θέμα είναι με το τη θα γίνει εάν ενας παλιός δήμος διασπασθεί και ο μισός πάει σε ένα δήμο και ο άλλος μισός σε άλλο δήμο τη θα γίνει με τους υπαλλήλους και τη θα γίνει με την περιουσία κινητή και ακίνητη. Αλλο ένα θέμα είναι με τους υπαλλήλους των κατηργημένων δήμων τη θα γίνει με αυτούς, θα αναγκαστούν να προσέρχονται για εργασία στον καινούργιο δήμο, και πως θα γίνει αυτό στην επαρχία όταν δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς και θα πρέπει να πηγαίνουν έως και τριάντα χιλιόμετρα μακριά, όταν ο υπάλληλος έχει προγραματήση την ζωή του αλλά και έχει προσληφθεί με της προηγούμενες συνθήκες. Μήπως θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους ασχέτως με το που θα εργάζονται η παρουσία τους το πρωί στην δουλειά να γίνεται στην έδρα του δήμου που εργαζότανε πρην την συνένωση.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΑΝΕΙ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟ «ΚΤΗΝΟΣ» Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
    ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΠΑΛΙ .ΟΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ
    ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ{ ΤΕΔΚ-ΝΟΜΑΡΧΙΑ =ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ=ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ=ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ =ΦΟΡΕΙΣ} ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ .ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.
    ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ ΟΨΗΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΛΙΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΙΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΟΜΑΙ
    1.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ{ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΔΟΜΗ-ΔΕΙΚΤΕΣ}
    2.ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ{Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ=Η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ -ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ-ΗΜΙΟΡΙΝΟΣ,ΟΡΕΙΝΟΣ}
    3.ΧΩΡΑΤΑΞΙΚΟΙ{ΦΥΣΙΚΑ ΟΡΙΑ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ-ΥΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ}
    4.ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ(ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΙ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΣΧΟΑΠ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ}
    5.ΠΛΥΘΙΣΜΙΑΚΑ{ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ-ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΛΩΣΣΑΣ}
    6.ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ{ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΔΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΒΙΒΛΙΑ-ΜΑΧΕΣ-ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ}
    7.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ
    8.ΠΟΛΤΙΚΟΙ{ΜΙΑ ΖΩΗ ΒΓΑΖΑΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ)
    9.ΠΟΤΙΣΜΙΚΟΙ
    10.ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ{Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΗΚΤΑ ΔΕΜΕΝΗΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ-ΔΩΡΙΔΑΣ)
    11.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ-ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΣΙΜΩΤΗΤΑΣ=ΥΓΙΕΙΑΣ(ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ ΚΟΝΤΑ)
    12.ΣΥΓΚΙΝΩΝΙΑΚΟΙ(24 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟ 24 ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΑΤΡΩΝ)
    13.ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ( ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ)
    14.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ
    15.ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΟΙ

    ΓΕΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΑΣ
    ΜΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕΤΕ-ΜΗΝ ΑΣΕΛΓΗΣΕΤΕ -ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:59 | Μιχάλης

    Είναι γεγονός ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στην χωροθέτηση και οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά δεν πρέπει να επαναληφθούν παρόμοια λάθη με τον Καποδίστρια. Επίσης υπάρχουν περιοχές της πατρίδας μας που έχουν διαφορετικά κριτήρια από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα ίδια κριτήρια στις περιοχές Αττικής-Θεσσαλονίκης με τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές γιατί τα αποτελέσματα λειτουργίας θα δημιουργήσουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.Αν πχ ένας κάτοικος του Γέρακα χρειασθεί ένα χαρτί θα πάει πχ στην Παλλήνη, αν όμως την ίδια ανάγκη έχει ένας κάτοικος χωριού των βουνών της Ευρυτανίας θα πρέπει να πάει στο Καρπενήσι; Επίσης πρέπει να αποκλεισθούν τα πολιτικά και κομματικά κριτήρια για τις συνενώσεις. Η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και την κάλυψη των τοπικών αναγκών και όχι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στον νέο ΟΤΑ. Εχω την άποψη ότι πρέπει να δούμε και συγκεκριμένες προτάσεις συνένωσης πριν η αναδιοργάνωση φτάσει στη Βουλή. Δεν αποκλείω ότι ίσως θα είναι καλύτερο να γίνουν και τοπικά δημοψηφίσματα για να φανεί η καθαρή θέληση των πολιτών και να μη δημιουργηθεί αργότερα το ερώτημα που θα είναι αναπάντητο » εμάς μας ρώτησαν».
    ΔΕν θέλω να αρχίσω να σκέφτομαι για ποιο λόγο δίνεται αυτή η ταχύτητα εφαρμογής μέσα στο 2010 γιατί θα μου δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα και απορίες. Σαν παραδείγματα ερωτήματος αναφέρω: Μήπως πρέπει να αλλάξουν πριν την εφαρμογή ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας καθώς και ο Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης; Μήπως πρέπει να γνωρίζουμε τον νέο νόμο των τοπικών εκλογών, την ύπαρξη διαμερισμάτων, τη νέα λειτουργία των ΟΤΑ κλπ; Μήπως πρέπει πρώτα να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα των ΟΤΑ. Πως θα συνενωθεί ένα Δήμος με τεράστια χρέη με κάποιον άλλο χωρίς χρέος αλλά με έσοδα; Θα υποχρεωθούν οι δημότες του Δήμου που δεν χρωστάει να πληρώσουν το χρέος και τις σπατάλες του άλλου;
    Κανείς δεν αμφισβητεί ότι χρειάζονται αλλαγές καιόχι μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά σε ολόκληρο το κράτος. Ομως πρέπει να προχωρήσουν με σκοπό το κοινό καλό και όχι το πολιτικό όφελος. Οταν αλλάζει κάτι πρέπει να προηγηθούν άλλα και οι πολίτες να έχουν συγκεκριμένη πρόταση. Ζητώ λοιπόν να δώ γρήγορα την πρόταση συνένωσης για να δώ που θα ενταχθεί η περιοχή που ζούμε. Τότε μόνο θα έχουμε καθαρή, δίκαιη και πραγματική άποψη γιατί μας ενδιαφέρει περισσότερο που θα πάμε οπότε θα εξετάσουμε και τις συνέπειες.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:24 | ΓΟΥΡΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Επειδή πιστεύω οτι οποισδήποτε άλλος τρόπος για τις συνενώσεις θα ανοίξει τους ασκούς του αιώλου,πρέπει οι συνενώσεις να πραγματοποιηθούν αποκλειστηκά στηριγμένες στη μελέτη του ΙΤΑ.