- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Δέσμευση 14: Ανοικτή διάθεση γεωχωρικών δεδομένων

Περιγραφή Δέσμευσης
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από τον Ν.3882/2010 έχει την ευθύνη για τον κεντρικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης που διαχειρίζονται / παράγουν / διαθέτουν γεωχωρικά δεδομένα, προκειμένου αυτά να διατίθενται δημόσια και σε ανοικτό μορφότυπο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για το σκοπό αυτό το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην προσαρμογή – τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και σε κατάλληλες παρεμβάσεις για την σταδιακή εφαρμογή και ολοκλήρωση της παραπάνω πολιτικής. Τα γεωχωρικά δεδομένα θα διατίθενται μέσω κεντρικής Γεωπύλης της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ) από το Υπουργείο, από τους εποπτευόμενους φορείς του και από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης που παράγουν και διαθέτουν γεωχωρικά δεδομένα, ακολουθώντας τα προκαθορισμένα τεχνικά πρότυπα και διαδικασίες. Επίσης τα γεωχωρικά δεδομένα θα είναι προσβάσιμα και από τον κεντρικό κατάλογο data.gov.gr της δημόσιας διοίκησης.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης διατίθενται επίσης σε πρώτη φάση προς θέαση γεωχωρικά δεδομένα αρμοδιότητας του Υπουργείου ΠΕΝ στη διαδικτυακή διεύθυνση http://maps.ypeka.gr τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών πληροφοριών.

Θεματική περιοχή OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία / Γεω-χωρικά δεδομένα

Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ΕΘΕΓ, ΕΚΧΑ ΑΕ και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Στόχος
Βασικός στόχος της δέσμευσης είναι η διάθεση ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης σε ανοικτό μορφότυπο σε κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με το πλαίσιο της Οδηγίας 2007/2/ΕΚ. Σε δεύτερη φάση θα θεσμοθετηθεί το Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών σε Εθνικό επίπεδο.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης θα εξειδικευθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα, με ορόσημα :

Νοέμβριος 2016 : Πλήρη λειτουργία Γεωπύλης Γεωχωρικών Πληροφοριών