6. Εκλογικό Σύστημα για Αμεσότερη Αντιπροσώπευση και Περιορισμό των Εκλογικών Δαπανών

89. Το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών υπηρετεί την ανάγκη αναζωογόνησης της αντιπροσώπευσης και της δημοκρατικής συμμετοχής καθώς και την αναλογική εκπροσώπηση των εκλογικών περιφερειών του Δήμου. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διαφάνειας στα οικονομικά των παρατάξεων με την εισαγωγή αποτελεσματικότερων ελέγχων και περιορίζονται κατά το δυνατόν, οι εκλογικές δαπάνες με την πρόβλεψη μικρότερων εκλογικών περιφερειών για τους Συμβούλους.

90. Στους νέους δήμους, εκλογικές περιφέρειες είναι οι πρώην Δήμοι και Κοινότητες που συνενώνονται καθώς και τα δημοτικά διαμερίσματα στους δήμους που διαθέτουν, οι δε έδρες κατανέμονται σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε επιμέρους εκλογικής περιφέρειας. Οι υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων αντιστοιχούν σε πρώην Δήμο / Κοινότητα ή σε δημοτικό διαμέρισμα μεγάλου δήμου, ενώ οι τοπικοί εκλογείς σταυροδοτούν τους αντίστοιχους τοπικούς υποψήφιους. Με αυτό το σύστημα διασφαλίζεται και η εκπροσώπηση των συνοικιών στις μεγαλουπόλεις.

91. Καταργείται το 42% και επανέρχεται το σύστημα του 50%+1, το οποίο θα είναι και το ποσοστό που απαιτείται για τον επιτυχόντα συνδυασμό στον πρώτο γύρο μεταξύ όλων των συνδυασμών ή (αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό) στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών. Η κατανομή των εδρών μεταξύ των συνδυασμών διατηρείται όπως σήμερα: 3/5 για τον επιτυχόντα και 2/5 για τους επιλαχόντες συνδυασμούς.

92. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίζονται και οι ρυθμίσεις σχετικά με τα όργανα και τη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων από Ειδική Επιτροπή Ελέγχου, σε συνάρτηση και με τις ρυθμίσεις για τα πολιτικά κόμματα. Υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, η Επιτροπή αυτή συγκροτείται στο επίπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης και έχοντας αρμοδιότητα ελέγχου των οικονομικών των δημοτικών συνδυασμών και υποψηφίων.

93. Προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογικότητα και η δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, προβλέπεται η υποχρέωσή τους, να καταθέτουν, μαζί με την υποψηφιότητά τους ως συνδυασμών, και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους.

94. Τα τοπικά συμβούλια εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Υποψήφιος μπορεί να είναι κάθε δημότης με αυτοπρόταση. Οι δημοτικοί συνδυασμοί προτείνουν υποχρεωτικά υποψηφίους και για τα τοπικά συμβούλια.

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 11:15 | Νικόλαος Κλάδης

    όπως έχει καταστεί σαφές από το σύνολο σχεδόν των σχολίων, αλλά και με τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, πρέπει να υπάρξει εκλογή των μελών του δημοτικού συμβουλίου από το σύνολο των πολιτών του νέου δήμου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, επιτυγχάνεται πιο γρήγορα και εύκολα η καλλιέργεια και εμπέδωση αισθήματος και συνείδησης ενιαίου δήμου και εξασφαλίζεται η εκλογή, κατά το πλείστον, ικανών και άξιων, με γνώσεις και ικανότητες πολιτών και όχι εκείνων που έχουν σόι, κουμπαριές κλπ.
    θα πρέπει επίσης να υπάρξει αύξηση του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ελάχιστος αριθμός εκλεγμένων από κάθε καταργούμενο δήμο και, ταυτόχρονα, αναλογική με βάση τον πληθυσμό εκπροσώπηση.
    θεωρώ, τέλος, ότι τα μονοπρόσωπα όργανα δεν προάγουν τη δημοκρατία και γι’ αυτό πρέπει τα τοπικά συμβούλια να είναι τουλάχιστον τριμελή.

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 11:06 | Νικόλαος Κλάδης

    όπως έχει καταστεί σαφές από το σύνολο σχεδόν των σχολίων, αλλά και με πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, η εκλογή των δημοτικών συμβούλων πρέπει να γίνεται από το σύνολο των πολιτών του νέου δήμου, Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται η δημοκρατική νομιμοποίηση, καλλιεργείται και επιτυγχάνεται πιο σύντομα και εύκολα η συνείδηση του ενιαίου δήμου και θα εξασφαλιστεί η εκλογή ικανών και άξιων ανθρώπων και όχι ανθρώπων με σόι, κουμπαριές κλπ.
    θα πρέπει επίσης να υπάρχει αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο καθώς καιαναλογική σύμφωνα με τον πληθυσμό εκπροσώπηση δημοτικών συμβούλων.
    τέλος να υπάρξει αύξηση των μελών των τοπικών συμβουλιών με ελάχιστο αριθμό τα τριμελή συμβούλια, καθώς τα μονοπρόσωπα όργανα δεν προάγουν τη δημοκρατία.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 13:59 | Μ.Κ.

    Αν θέλουμε να υπάρξει σοβαρή δουλειά στους δήμους θα έπρεπε καταρχήν να απομακρύνουμε απ’αυτούς τους κάθε είδους πολιτικάντηδες που μπαίνουν στην διαδικασία των δημοτικών εκλογών μόνο καο μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους ώστε μετά να ανελιχθούν σε βουλευτικές θέσεις. Προτείνω λοιπόν όποιος θητεύσει ως δήμαρχος, να μην έχει το δικαίωμα για τουλάχιστον μια πενταετία μετά το πέρας της θητείας του, να είναι υποψήφιος βουλευτής. Θα μου πει βέβαια κάποιος ότι πιθανόν έτσι θα χάσουμε ικανά στελέχη. Θα ανταπαντήσω ότι ένα ικανό στέλεχος μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά μέσα από την αναβαθμισμένη τοπική αυτοδιοίκηση και εάν πλέον είναι τόσο καλός, είναι στο χέρι του εκάστοτε πρωθυπουργού να τον χρησιμοποιήση σε υπουργική θέση και χωρίς να είναι βουλευτής.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 13:38 | ΤΖΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

    θεωρω οτι η εξυπηρετηση και η συμμετοχη των πολιτων με περισσοτερο
    αμεσοδημοκρατικους θεσμους μπορει να γινει πραξη αν και μονο
    αν

    1/ οι πολιτες αρχισουν να συζητουν καθε θεμα μακρυα απο εμπορικες
    και πελατειακες σκοπιμοτητες.

    2/η ηλεκτρονικη διακυβερνηση θα μεταφερει το κεντρο βαρους προς
    την μερια των πολιτων οταν καταφερει να γινει συνειδηση οτι η
    τεχνολογια και ο αριθμος που συνεπαγεται την χρηση της ειναι βοηθητικο στην προσπαθεια για το βαθεμα και το πλατεμα της δημοκρατιας
    ,και σε καμια περιπτωση να μην δινεται δικαιωμα σε γραφειοκρατικες
    μειοψηφιες να περιοριζουν τα δικαιωματα των πολιτων με προσχημα την
    αδυναμια τους εγγραφης ή αναζητηση τους σε αυτες.

    3/καθε προσπαθεια για αλλαγες στους θεσμους πρεπει να συνοδευεται
    με προκυρηξεις καλλιτεχνικων και πολιτισμικων δραστηριοτητων
    συμμετοχης των πολιτων σε μια ενεργητικη πορεια συνδεσης της
    πολιτικης με την τεχνη και εν τελει πραγματωσης του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 19:31 | bios

    Προτείνω την αύξηση των πληθυσμιακών ορίων γιά τ τοπικά συμβούλια.

    1 Για άνω των 1500 κατοίκων 5μελή συμβούλια
    2 Γιά 1000 μέχρι 15οο κατ. 3μελή »
    3 Για κάτω των 1οοο κατοίκων μονομελή συμβούλια. ΔΙΟΤΙ

    Στα μικρά μέρη και κυρίως στην επαρχία δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άνδρες και γυναίκες κυρίως , πρόθυμοι να ασχοληθούν με την πολιτική.

    Δεύτερον , στα χωριά ο πληθυσμός που εμφανίζεται είναι πλασματικός
    ούτε το 50% δεν κατοικούν στα τοπικά διαμερίσματα. Με την απογραφή
    φρόντισαν οι κοινοτάρχες να φέρουν κόσμο ώστε η κατανομή των πόρων
    να είναι ανάλογη , ενώ στην πραγματικότητα οι μισοί έρχονται κάθε 4
    χρόνια γιά να ψηφίσουν και τίποτε άλλο.

    ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Να καταργηθεί το ηλίθιο και αναχρονιστικό μέτρο
    της ποσόστωσης των γυναικών γιατι δεν υπάρχουν γυναίκες αρκετές.
    Ως δημοτικός σύμβουλος ξέρω ότι ορισμένοι κοινοτάρχες αναγκάστηκαν
    να πληρώσουν γυναίκες γιά να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό τους ή
    έβαλαν σαυτό την μάνα τους και την αδερφή τους. Ντροπής πράγματα
    δηλαδή που δεν τιμούν κανένα.

    4 ΑΝΑΛΟΓΙΚΌΤΗΤΑ . Οι έδρες πρέπει να κατανέμονται αναλογικά με τον πληθυσμό με την διαφορά ότι οι σύμβουλοι να ψηφίζονται από όλους
    τους δημότες του νέου δήμου.

    Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 18:33 | εύδειος

    Σχετικά με την εφορμογή του σχεδίου Καλλικράτης. Θεωρώ οτι η εκλογή του προέδρου του τοπικού συμβουλίου πρέπει να γίνεται απ ευθείας απο το λαό δηλαδή να ορίζεται αυτός που θα έχει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. έτσι θα λειτουργήση και η συμμετοχική δημοκρατία. Δεν είναι σωστό να εκλέγεται από τους άλλους συμβούλους, με την προυπόθεση ότι θα ισχύει το ενιαίο ψηφοδέλτιο.Επίσης να ΜΗΝ είναι υποχρεωτικό να ορίζονται απο τους συνδυασμούς τοπικοί σύμβουλοι των παρατάξεων τους, ετσι θα εκλέγονται οι ικανοί και ίσως ένας τοπικός σύμβουλος να έχει την κοινή αποδοχή απο όλες τις παρατάξεις.
    Τώρα για τους δημοτικούς συμβούλους συμφωνώ να εκλέγονται και να ψηφίζονται απο όλους τους δημότες του συνόλου των εκλογικών περιφερειών, ακριβώς για το λόγο της λειτουργίας της συμμετοχικής
    δημοκρατίας.Σε κάθε εκλογική περιφέρεια να ισχύει ο τοπάρχης αντιδήμαρχος και όποιος λαμβάνει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης να είναι υποχρεωτική η ανάθεση του απο τον δήμαρχο για ολόκληρη την θητεία του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης να υπάρχουν δύο ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ 2 ένα για τους υποψήφιους Δημάρχους και ένα ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 15:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΜΙΝΤΖΙΟΣ

    Σε γενικές γραμμές το σχέδιο Καλλικράτης κινείται σε σωστή κατεύθυνση, όμως δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια καινούργια γραφειοκρατία συμβουλίων και παρασυμβουλίων διότι είναι αναποτελεσματικά και χάνεται πολύτιμος χρόνος.
    Τα τοπικά συμβούλια δεν πρέπει να υπάρχουν.
    Η εμπειρία από αυτά που υπήρχαν μέχρι τώρα είναι εντελώς αρνητική, ελάχιστα λειτούργησαν και σε όσες περιπτώσεις έλαβαν αποφάσεις αυτές ήταν καθαρά με τοπικιστικά κριτήρια
    Το εκλογικό σύστημα είναι εσφαλμένο.
    1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να εκλέγονται από όλους τους ψηφοφόρους.
    2. Να υπάρχει αναλογικότητα στις υποψηφιότητες σύμφωνα με το ποσοστό πληθυσμού του σημερινού Καποδιστριακού δήμου.
    3. Να υπάρχει ελάχιστη ποσόστωση ενός τουλάχιστον εκλεγομένου δημοτικού συμβούλου για κάθε παλιό καποδοστριακό Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα..

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | TZAXRHSTOS

    ΣΤΟ άρθρο 90 «εκλογικό σύστημσ κλπ» θα πρέπει κατά την άποψη μου,οι δημοτικοί σύμβουλοι να σταυροδοτούνται από όλους τους ψηφοφόρους του νέου Δήμου και όχι μόνο από τους τοπικούς ψηφοφόρους. Στην επαρχία υπάρχουν συνενώσεις δήμων με μεγάλη διαφορά αριθμώ φηφοφόρων (πχ 30.000 ο ένας και 3.000 ο άλλος). Ετσι ο δημοτικός σύμβουλος αν σταυροδοτείται μόνο από τους τοπικούς ψηφοφόρους του μικρού Δήμου, θα έχει εκλεγεί με πολύ λίγους φήφους και θα νοιώθει φτωχός συγγενής στο Δημοτικό συμβούλιο. Δεν αλοιώνει τηνεπιλογή των τοπικών ψηφοφόρων και μάλιστα αυξάνει την αποδοχή του από μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Ετσι λοιπόν για τους δημοτικούς συμβούλους 1) σταυροδοσία τους από όλους τους ψηφοφόρους (όχι μόνο τους τοπικούς) του νέου δήμου
    και 2) πολύ σωστά αναλογική εκπροσώπιση συμβούλων από κάθε συννενούμενο δήμο.
    Καλώς τα τοπικά συμβούλια να εκλέγονται μόνο από τους τοπικούς ψηφοφόρους και από ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά συνενούμενο δήμο.
    ευχαριστώ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 10:56 | ΝΙΚΟΣ

    Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στον Υπουργό Εσωτερικών για την αποφασιστικότητα του. Φαίνεται ότι είναι ο άνθρωπος που θέλει να κάνει τομές στη διοίκηση. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει στις αποφάσεις του κράτους και τούτο είναι δημοκρατικότατο.
    Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι δεν είμαι αιρετός και ότι δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ με την Τ.Α. Είμαι κάτοικος περιφερειακής μικρής πόλης και ενεργός πολίτης που παρακολουθώ αδιάλειπτα τα όσα γίνονται τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στη περιοχή μου.
    Θεωρώ ότι το άρθρο 90 «εκλογή Δημοτικών συμβούλων» κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Συντηρεί τις ομάδες, τα σόϊα και τις κουμπαριές. Είναι αποδεδειγμένο ότι εκλέγονται άνθρωποι οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική και το μοναδικό τους προσόν είναι ότι κατάγονται από μεγάλο σόϊ ή έχουν κάνει πολλά βαπτήσια.
    Κάνω λοιπόν την εξής πρόταση η οποία απ’ ότι διαβάζω στη διαβούλευση είναι κοινός τόπος για τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν.
    Τ.Σ = Τοπικό Συμβούλιο (Οι πρώην κοινότητες)
    Δ.Δ =Δημοτικό Διαμέρισμα (Οι ΟΤΑ του Καποδίστρια)
    Το κάθε ψηφοδέλτιο να έχει: α) υποψηφίους για το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο κοινό για όλη την επικράτεια του Δήμου, β) υποψήφιους Δ.Σ για το Δ.Δ και θα αναφέρεται στην περιφέρεια του καποδιστριακού Δήμου και γ) υποψήφιους Τ.Σ και θα αναφέρεται στην περιφέρεια της πρώην κοινότητας.
    Από το Κ.Δ.Σ θα εκλέγεται ένα ποσοστό των Δημοτικών Συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο των Δ.Δ. ένας αριθμός Δημοτικών συμβούλων που θα είναι ανάλογος με τον πληθυσμό του Δ.Δ και από το ψηφοδέλτιο του Τ.Σ ένας ή περισότεροιεκπρόσωποι (ανάλογα με τον πληθυσμό).
    Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το ψηφοδέλτιο του Δ.Δ θα συνεδριάζουν υπό την προεδρεία του Τοπικού Αντιδημάρχου (ο οποίος δεν έίναι απαραίτητο να προέρχεται από τους εκλεγμένους Δ.Σ του Δ.Δ.)και με την συμμετοχή όλων των εκλεγμένων Τ.Σ για θέματα του Καποδιστριακού Δήμου και οι αποφάσεις τους θα πηγαίνουν στο Δ.Σ.
    Αυτός ο τρόπος εκλογής πιστεύω ότι θα περιορίσει φαινόμενα σαν αυτό που προανέφερα, περιορίζει επίσης τις τοπικιστικές αντιλήψεις, δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες στην πολιτική, νομιμοποιεί τον Δημοτικό Σύμβουλό να αποφασίζει για θέματα που αφορούν άλλη από την εκλογική του περιφέρεια, δίνει τη δυνατότητα να εκλέγονται άτομα που δεσπόζουν με τη δράση τους (σε θέματα π.χ. περιβάλλοντος, κοινωνικά κά) στην ευρύτερη περιοχή, ενοποιεί το νέο Δήμο (αυτός άλλωστε θεωρώ ότι είναι και ο στόχος του νομοθετήματος).
    Με την πεποίθηση ότι αυτά που γράφω θα ληφθούν υπόψη ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 18:56 | Γιάννης Κυανίδης

    Σε γενικές γραμμές το σχέδιο Καλλικράτης κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Η παρατήρησή μου έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα με το γεγονός ότι ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στερείται της δυνατότητας να εκλεγεί συνολικά από τους ψηφοφόρους του νέου συνενωμένου δήμου και την πλήρη κατανομή των εδρών σε αναλογία με τον πληθυσμό κάθε επιμέρους εκλογικής περιφέρειας. Θεωρώ ότι το μέτρο δεν είναι λειτουργικό, δεν είναι δημοκρατικό, και βρίσκεται έξω από το πνεύμα του σχεδίου Καλλικράτης για τους εξής λόγους:
    1. Ενισχύει τον τοπικισμό σε κάθε επίπεδο. Στα δημοτικά συμβούλια θα δημιουργηθούν ομαδοποιήσεις με βάση γεωγραφικές και τοπικιστικές παραμέτρους, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκπροσωπούν κομμάτι του δήμου και όχι όλους τους δημότες, ενώ και οι δημότες δεν πρόκειται ποτέ να αισθανθούν ότι ανήκουν σε έναν δήμο και δεν πρόκειται να αναπτυχθούν οι αναγκαίες σχέσεις συνεργασίας για την επιτυχή πορεία του δήμου. Στην ουσία το σύστημα αυτό δημιουργεί ομοσπονδίες δήμων κάτι που είναι εντελώς έξω από τη φιλοσοφία του Καλλικράτη για την υπέρβαση των τοπικιστικών διαφορών.
    2. Οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να συναποφασίζουν για θέματα που αφορούν διαφορετικό δημοτικό διαμέρισμα από αυτό που εκλέχθηκαν.
    3. Θα δημιουργηθούν εκλογικά διαμερίσματα – τσιφλίκια όπου οι προερχόμενοι από μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα με πολλές συγγενικές ψήφους θα έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και έχουν πλατιά αναγνώριση σε όλο το σώμα, θα βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αν π.χ. οι δημότες μετά από 4 έτη είναι ευχαριστημένοι από έναν θεματικό αντιδήμαρχο που εκτέλεσε άριστα τα καθήκοντά του, δε θα μπορούν να τον ψηφίσουν επειδή θα είναι από άλλον οικισμό που παλιότερα ανήκε σε άλλο Καποδιστριακό δήμο, είναι δυνατόν;
    4. Δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια των αναγνωρίσιμων, ικανών και αξιόλογων προσώπων που θέλουν να διεκδικήσουν τη θέση του δημάρχου. Υπάρχουν οι αντιδήμαρχοι που εκλέγονται από ένα μόνο εκλογικό διαμέρισμα ο κάθε ένας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναδειχθούν πρόσωπα που προσφέρουν, αγωνίζονται και μπορεί αυτό να αναγνωριστεί από το σύνολο του δήμου, έτσι ώστε να προκύψουν και οι μελλοντικοί δήμαρχοι. Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον ένα σύστημα συναλλαγής που θα έχει να κάνει με την ανάδειξη των μελλοντικών δημάρχων.
    Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, και προκειμένου να εξασφαλιστεί και η αναλογική αντιπροσώπευση όλων των περιοχών, θα πρέπει:
    1. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από όλο το νέο δήμο
    2. Να υπάρχει αναλογικότητα στις υποψηφιότητες σύμφωνα με το ποσοστό πληθυσμού του σημερινού Καποδιστριακού δήμου.
    3. Να υπάρχει ελάχιστη ποσόστωση 30 – 40% στην κατανομή των εδρών για τους καποδιστριακούς δήμους.
    Ο πολίτης με την ψήφο του θα πρέπει να έχει λόγο για το σύνολο των συμβάντων στο νέο δήμο του και όχι μόνο για τον Καποδιστριακό δήμο από τον οποίο προέρχεται.
    Η εκπροσώπηση των περιοχών δεν νοείται να επιβάλλεται, αλλά να κερδίζεται δημοκρατικά, μέσα από την προσφορά του κάθε υποψηφίου και σύμφωνα με τη θέληση των πολιτών.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 16:46 | sotos K

    Είναι στη σωστή κατεύθυνση του άρθρου 90 πρέπει οι έδρες να κατανέμονται σε αναλογία με τον πληθυσμό για κάθε επιμέρους εκλογικής περιφέρειας και να ψηφίζονται από τους τοπικούς εκλογείς. Αν δεν ισχύσει αυτό δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση για τους μικρούς δήμους που θα συνενωθούν με μεγαλύτερους, τους δε συμβούλους ή το Δήμαρχο θα τον βλέπουν στη περιοχή τους μόνο όταν γίνονται εκλογές και πλέον ο Καλλικράτης δεν θα απευθύνεται στον πολίτη αλλά στο περίγυρο του κάθε υποψηφίου Δήμαρχου και των παρατρεχάμενων καρεκλοκένταυρων που σκοπό έχουν μόνο την ατομική τους προβολή και συμφέροντα. Η εκλογή των τοπικών Συμβουλίων με ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι πολύ σωστή γιατί τα προβλήματα είναι ίδια για όλους πέρα από παρατάξεις και κόμματα.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 04:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Και εγώ αγαπητέ κύριες υπουργέ θα συμφωνήσω με την κυρία που έγραψε παραπάνω ότι είστε ο πλέον αποτελεσματικός και αποφασιστικός υπουργός, έχοντας ήδη ετοιμάσει κι ολοκληρώσει τρία νομοσχέδια για τα πλέον μείζονα θέματα της ελληνικής διοίκησης («Καλλικράτης»,προσλήψεις, μετανάστες).
    Εκείνα που επί σειρά θλιβερών ετών δεν τόλμησαν θλιβεροί πολιτικοί, τα κάνετε εσείς τώρα, παρά τις όποιες διαφωνίες, που λογικό είναι να υπάρχουν.
    Συμφωνώ και επαυξάνω με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι εάν προχωρήσετε σε ριζική αναδιαμόρφωση και τροποποίηση του υπαλληλικού κώδικα επί το αυστηρότερο,κάτι που συμβαίνει άλλωστε και στον ιδιωτικό τομέα και κάνετε να εκλείψουν τα προκλητικά προνόμια και η ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μονάχα θα ενισχύσετε και θα γιγαντώσετε το προσωπικό σας προφίλ, όχι μόνον θα αποδείξετε πως είστε ένας άνθρωπος – και ένας πολιτικός που επιτέλους αντιλαμβάνεται την κοινωνική ανισότητα,αλλά θα έχετε γράψει ιστορία.
    Και το λέω αυτό και ως ιστορικός.
    Οι υπάλληλοι των δήμων που αγνοούν επιδεικτικά τους δημάρχους, οι υπάλληλοι των δήμων που δεν βρίσκονται ποτέ στη θέση τους όταν πας να εξυπηρετηθείς, οι υπάλληλοι των δήμων που τριγυρνάνε στα καφέ των μικρών πόλεων των νομών της χώρας και προκαλούνε τους 700άρηδες και τους ανέργους της πατρίδας μας, οι υπάλληλοι που υπο-δέχονται τις κρίσεις των συναδέλφων τους στις ΕΔΕ και τελικά αθωώνονται και ποτέ δεν τιμωρούνται, γιατί πάντα βρίσκεται κάποιος δήμαρχος που τους συγχωρεί για όλες τις οικονομικές ατασθαλίες που συνέβησαν κτλ. με το σκεπτικό ότι θα βοηθηθεί στις επόμενες εκλογές από εκείνον κτλ.
    Όπως πάντα βρίσκεται ο επόμενος δήμαρχος να συγχωρήσει όλες τις ατασθαλίες του προηγούμενου δημάρχου, γιατί βρε παιδί μου είναι από το ίδιο χωριό. Και συνεχίζει τη διαφθορά και ο επόμενος, γιατί θα τον συγχωρήσει ο μεθεπόμενος κ.ο.κ.
    Οι δήμαρχοι στις μικρές κοινωνίες δίχασαν τους κατακαημένους τόπους στους οποίους εκλέγονται. Οι τοπικές κοινωνίες χωρίστηκαν σε δύο ή τρία ή περισσότερα κομμάτια, λες και δεν είχαν άλλα προβλήματα. Πρέπει αυτό να σταματήσει. Έτσι η ύπαιθρος καταρρέει.
    Το πρόβλημα των δήμων είναι η διαφθορά και έχοντας δουλέψει και ως καταστηματάρχης στην Αθήνα, θεωρώ πως το άνδρο της ακολασίας και της οικονομικής διαφθοράς βρίσκεται στο δήμο ΑΘηναίων, που εκεί κάθε μία σελίδα χαρτιού αφού αλλάξει χίλια χέρια που την ερευνούνε, υπογράφεται απο άλλα χίλια χέρια που ούτε καν τη διαβάζουνε, γιατί κάποιοι άλλοι χίλιοι τον αριθμό λαδώθηκαν πιο πριν και δε χρειάζεται να τη διαβάσουν.
    κ. Ραγκούση, γιατί απο που να ξεκινήσω και που να τελειώσω, κάντε μια βόλτα στις κατά τόπους ΕΥΔΑΠ και τότε θα καταλάβετε το μέγεθος της κοινωνικής και οικονομικής και τεμπέλικης ανισότητας. Δε λέω εργασιακής ανισότητας, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν πάνε καν στη δουλειά τους και όταν πάνε περνούν την ώρα τους ψήνοντας στα κάρβουνα ψάρια και χταπόδια και μπριζόλες και πληρώνονται μέχρι και 500 ευρώ την ημέρα την αργία.
    Λιγότεροι δήμοι σημαίνει λιγότερη διαφθορά και πιστεύω πως πρέπει οι υποψήφιοι να αποδεικνύουν την γλωσσομάθειά τους, γιατί θα πρέπει να διαβάζουν και κάτι στο ίντερνετ.
    Τέλος, γιατί δεν τελειώνω άμα τα πιάσω όλα αυτά που έχω δει και μέσα στα υπουργεία, θέλω να πω ότι :
    δεν πρέπει να υπάρχουν τοπικά συμβούλια γιατί από τη μια, πράγματι θα παίξουν το ρόλο του συνδετικού κρίκου της τοπικής με την ευρύτερη κοινωνία, αφού υποτίθεται ότι θα αφουγκράζονται τους ρυθμούς της κοινωνικής ζωής των συντοπιτών τους, από την άλλη όμως γρήγορα και σταδιακά θα τείνουν να μετατρέπουν τις παραπάνω σχέσεις σε πελατειακές και η όλη κατάσταση θα επανέλθει εκεί από όπου ξεκίνησε. Δηλαδή εκείνοι που έχουν πολλούς κουμπάρους, εκείνοι που νοικιάζουν χωράφια, εκείνοι που πίνουν πολύ σε παρέες και είναι κοινωνικοί, θα κερδίζουν όπως το έκαναν ως τώρα τις τοπικές εκλογές. Αυτό κ. υπουργέ πρέπει να το σταματήσετε διότι δεν οδήγησε πουθενά. Παρά μόνο στη διαφθορά.
    Να εκλέγεται ένα δημοτικό συμβούλιο με διευρυμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες και το οποίο δεν θα είναι άθυρμα των τοπικών συμφερόντων. Μην αφήσετε τις τοπικές κοινωνίες να σκοτώνονται μεταξύ τους, πράγμα που γνωρίζετε καλά ότι γίνεται ως τ. δήμαρχος Πάρου.
    Μη ξεχνάτε ότι οι τοπικοί πληθυσμοί πρέπει να είναι μονιασμένοι για να μπορέσουν να πετύχουν.
    Οι υπάλληλοι που αγνοούν τους δημάρχους, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να τους σταματήσετε (Ένας υπάλληλος που έβγαζε φωτοτυπίες δεν ήθελε να δουλέψει και σκαρφίστηκε το εξής :όταν του έδιναν να φωτοτυπήσει 10 σελίδες εγγράφων επέοτρεφε τις 8. Οι υπόλοιπες 2 καταστρέφονταν. Η μόνη τιμωρία που του έκανε ο δήμαρχος μετά από τα πολλά για να τον συνετίσει ήταν να του κόψει τελικά 100 ευρώ το μήνα. Συνεχιζόταν η ίδια κατάσταση. Ο δήμαρχος τελικά αποφάσισε να βγάζει μόνος του τις φωτοτυπίες ώστε να παίρνει πάντα στο ακέραιο τις σελίδες των εγγράφων του).

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 22:11 | Ρέρρας Αλέξανδρος

    ο τροπος εκλογης των δημοτικών συμβούλων θα προκαλέσει την σιγουρη αποτυχία της λειτουργείας των νεων δήμων. Απηλαγμένοι από τος άγχος του πολιτικού κόστους και έχοντας την πλειψηφία οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλέγονται από τους τωρινούς δήμους με μεγάλο πληθυσμό θα μετατρέψουν τους μικρότερους δήμους που θα ενωθούν μαζί τους σε υποτελείς. Εφ’ όσον δεν υπάρχει το δικαίωμα αρνησικυρίας για σοβαρά θέματα, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων θα ευνοούν συστηματικα τους μεγαλύτερους τωρινούς δήμους εις βάρος των μικροτέρων, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι των μεγάλων τωρινών δήμων θα μπορούν να εξυπερετουν τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους χωρίς κανένα κόστος και εις βάρος των μικροτέρων δήμων, οι δημότες των οποίων μόνο με λαική εξέργεση θα μπορούν να αμύνονται.Θα μπορούσε και η ποσόστοση να παραμείνει αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο του εκλογικού. Αυτή η στρέβλωση της δημοκρατίας το μόνο που εξυπερετεί είναι να μην υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι με περισότερους ψήφους από τοπικούς βουλευτές.

    Αλεξανδρος Ρέρρας.
    δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 22:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    H εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μία από τις πιο αναγκαίες και μεγαλύτερες τομές που επιχειρήται στην διοικητική δομή της χώρας μας. Για αυτό λόγο αξίζουν συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση. Ωστόσο όμως, επειδή κάθε ουσιαστική τομή θίγει συμφέροντα και ανατρέπει στερεότυπες βολεμένες καταστάσεις της επισημαίνουμε να μην υποχωρήσει ούτε τώρα ούτε και στην συνέχεια καθώς θα εξελίσεται η διαδικασία της διαβούλευσης.
    Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις όπως άλλωστε σε κάθε ριζική μεταρρύθμιση.Πολλές ενδεχομένως να είναι διακαιολογημένες και να απαιτέιται προσοχή και κατανόηση. Άλλες όμως να υποκρύπτουν προσωπικές σκοπιμότητες και ιδιότελειες.Αυτές λοιπόν θα πρέπει να συναντούν μια ισχυρή, ενιαία και αποφασιστική βούληση άρνησης και απόρριψης τους.Εισαγωγικά αυτά τα λίγα.
    Πιο συγκεκριμένα η ένστασή μου έγκειται στον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων των νέων Δήμων.
    Αρχικά με βρίσκει σύμφωνο η σκέψη να διασφαλίζεται στο δημοτικό συμβούλιο η εκπροσώπηση κάθε (παλαιού) δήμου μέσω της αναλογικότητας σε σχέση με τον πληθυσμό του.
    Θεωρώ όμως ότι από την στιγμή που αυτό κατοχυρώνεται είναι πολύ πιο δημοκρατικό και πολύ πιο ουσιώδες οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να μπορούν να ψηφίζονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Εκτιμώ ότι αποτελεί μείζων δημοκρατικό δικαίωμα για κάθε πολίτη του νέου δήμου να μπορεί να ψηφίζει αυτούς που εκείνος θεωρεί ικανότερους και αξιότερους, επιλέγοντάς τους από το σύνολο τις νέας ενιαίας δημοτικής εκλογικής περιφέρειας.Υπό αυτή την έννοια θα λέγαμε ότι αποδυναμώνεται και η ισχυρή τοπικιστική αντίληψη και φιλοσοφία που παρατηρείται σε πολλές περιοχές.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 20:11 | DOCTOR-ΓΑΣΤΟΥΝΗ

    Τοπικά Συμβούλια: θα πρέπει να μην γίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά ο κάθε συνδυασμός να έχει το δικό του ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην κατάθεση των συνδυασμών τόσο στα Πρωτοδικεία όσο και στην κατάθεση των ψηφοδελτίων αργότερα.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 11:42 | Ε, Τ,

    Καταρχήν θεωρώ ότι είστε ο πλέον αποτελεσματικός και αποφασιστικός υπουργός, έχοντας ήδη ετοιμάσει κι ολοκληρώσει τρία νομοσχέδια για τα πλέον μείζονα θέματα της ελληνικής διοίκησης («Καλλικράτης»,προσλήψεις,μετανάστες).
    Εάν προχωρήσετε και σε αναμόρφωση του υπαλληλικού κώδικα επί το αυστηρότερο,ώστε να εκλείψουν προκλητικά προνόμια και ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, θα έχετε γράψει ιστορία.
    Επί του συγκεκριμένου, ως δημοτική σύμβουλος, εκλεγμένη σε καποδιστριακό δήμο, προερχόμενη από μικρό δημοτικό διαμέρισμα και παρότι γνωρίζω απολύτως τις δυσκολίες της προσέγγισης κι εκλογής από άγνωστο εκλογικό σώμα άλλων δήμων,θεωρώ ότι ο διαχωρισμός των δημοτικών συμβούλων ουσιαστικά σε διαμερισματικούς (προερχόμενους από τους παλαιούς δήμους) κάθε άλλο παρά θα συμβάλλει στη βασική φιλοσοφία που οφείλει να μας διέπει, την αντίληψη δηλαδή του ενιαίου δήμου.
    Η συγκεκριμένη διάταξη αντιθέτως πυροδοτεί τοπικιστικές αντιλήψεις εντός των ενιαίων δημοτικών ομάδων και ουσιαστικά καταργεί τη σύνθεση που κατορθώσαμε, με κόπο, -είναι αλήθεια- με τον «Καποδίστρια» ενώ υποτιμά και το εκλογικό σώμα θεωρώντας ότι δεν μπορεί να επιλέξει αυτούς που θεωρεί ως καλύτερους εκπροσώπους του.
    Η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και η εκ του σύνεγγυς αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων μπορεί να διασφαλιστεί από τον τοπικό αντιδήμαρχο και τα αναβαθμισμένα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους τους,και τα άλλα όργανα, όπως προβλέπονται στο σχέδιο.
    Θα είναι μεγάλο λάθος οι ομαδοποιήσεις με βάση την προέλευση.

  • Θεωρούμε ότι τίθεται θέμα συνταγματικότητας και όχι μόνο δημοκρατικής νομιμότητας, όταν για το ενιαίο Δημοτικό Συμβούλιο περιορίζεται η δυνατότητα του ψηφοφόρου στην ψήφιση μόνον τοπικών υποψηφίων. Το άρθρο χρειάζεται επαναδιατύπωση.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 10:30 | Γιώργος Σαμπαζιώτης

    Πάρα πολύ θετική εξέλιξη θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι «επικρατείας» γιατί στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως και στην κεντρική διοίκηση υπάρχουν πολίτες που μπορούν να προσφέρουν αλλά δεν μπορούν για διάφορους λόγους να εκλεγούν. Αυτοί θα πρέπει να έχουν θεσμοθετιμένη θέση στο δημοτικό συμβούλιο όπως και στις εθνικές εκλογές και να μην καταλαμβάνουν θέση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Δηλαδή ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων πρέπει να περιλαμβάνει τους εκλόγιμους, σύν τους επικρατείας. π.χ. 25+3. Μέτρο που αν εφαρμοστεί θα δώσει άλλον αέρα δημιουργίας στους δήμους.
    Αυτό που ισχύει σήμερα να μπαίνουν χωρίς σταυρό παλαιοί δήμαρχοι είναι ανεφάρμοστο γιατί περιορίζει την επιλογή σε διατελέσαντες δημάρχους πράγμα που δημιουργεί και σχετικές αντιδράσεις αλλά και γιατί η είσοδος ενός παλαιού δημάρχου στο συνδιασμό αφαιρεί την εκλόγιμη θέση από κάποιον άλλον. Έτσι εξηγείται γιατί το μέτρο αυτό δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Άλλωστε το ζητούμενο είναι να δραστηριοποιηθεί νέο αξιόλογο δυναμικό που δεν μπορεί να εκλεγεί με τη διαδικασία του σταυρού.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | Κανάκης Νικόλαος

    Γιατί είναι απαραίτητο το 50%=1 όταν δεν χρειάζετα για την Κυβέρνσηση; Για να έχουμε πρόσθετα εκλογικά έξοδα και μετακινήσεις σε εποχές μάλιστα που γινεται τόση προσπάθεια περιστολής των δαπανών; Και στο τέλος να μπορεί με μαγειρέματα να εκλέγεται περιφερειάρχης και να αποκτα πλειοψηφία κάποιος που την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε το 25% και να βρίσκεται στην μειοψηφία εκείνο που συγκέντρωσε το 45%;
    Προτείνω να εκλέγονται από την πρώτη κυριακή ο σχετικά πλειοψηφήσας εφόσον συγκεντρώσει ποσοστο πάνω από το 42% και ο επόμενος συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 35% .

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 18:02 | Θ.Τ.

    Εαν θέλουμε την αναβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων και το ξεπέρασμα του Δημαρχοκεντρικού συστήματος η λύση ειναι να εκλέγονται και να συγκροτούνται με βάση την απλή αναλογική.
    Αν ο προτεινόμενος τρόπος εκλογής δημοτικών συμβούλων (τοπικά) επιλεχθεί τότε τα τοπικά συμβούλια δεν έχουν νόημα. Ο τρόπος αυτός αν και εξασφαλίζει καλύτερα την εκπροσώπηση ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο να γίνουν τα Δημ. Συμβούλια πεδίο τοπικών αντιπαραθέσων και να καταντήσουν «Γιουκγκοσλάβοι».
    Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να διασφαλιστούν και να μην παραμεριστούν οι κάτοικοι των μικρών διαμερισμάτων και να μην επιτρέπεται να αποφασίζουν άλλοι ερήμην τους. Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν σε τοπικό διαμέρισμα να απαιτείται συμφωνία της πλειοψηφίας είτε του τοπικού συμβουλίου είτε των τοπικών δημοτικών συμβούλων ανεξάρτητα παράταξης.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:24 | ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ,
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ , ΔΙΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΤΕΣ , ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΛΠ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ 70 ΕΤΩΝ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:50 | Στελιος Μποζικης Δήμαρχος Αρκ. Ζακύνθου

    Σε κάθε τοπική κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι,οι οποίοι έχουν και τις γνώσεις και την βούληση να προσφέρουν στις τοπικές υποθέσεις, που όμως δεν είναι εκλόγιμοι. Θα πρέπει λοιπόν να προβλεφθεί η εκλογή δημοτικών συμβούλων χωρίς σταυρό (αριστίνδην) κατά τα πρότυπα των βουλευτών Επικρατείας. Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι σύμβουλοι αυτοί (που δεν είναι ανάγκη να έχουν διατελέσει αιρετοίγια κάποια χρόνια) να αποτελούν το 10% του συνολικού αριθμού των συμβούλων και να επιμερίζονται αναλογικά σε κάθε συνδυασμό.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 14:59 | Νίκος Νομικός

    ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
    ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

    Η δυνατότητα επιλογής περισσοτέρων υποψηφίων του συνδυασμού θα περιορίσει τα φαινόμενα τοπικιστικής περιχαράκωσης.

    Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν άποψη για όλα τα θέματα του Δήμου (τοπικά και κεντρικά). Ο διαχωρισμός σε τοπικούς και κεντρικούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους δημιουργεί εκ των πραγμάτων την αίσθηση της περιθωριοποίησης των μεν έναντι των δε (θυμίζει τους σημερινούς «αδύναμους» και «αδιάφορους» προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων).

    Συμφωνώ (αναγκαστικά) με την ποσόστωση των εδρών σε κάθε παλιό Δήμο,
    αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ ο υποψήφιος Α (βάσει ποσόστωσης) από την περιφέρεια Α του Δήμου και ο υποψήφιος Β (βάσει ποσόστωσης) από την περιφέρεια Β του Δήμου, ενώ τον έχουν ψηφίσει περισσότεροι εκλογείς ακόμη και στην περιφέρεια Α.

    Ποιος έχει άραγε μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην περιφέρεια Α???

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:21 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΤΖΙΜΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ

    Α΄ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Εκλογικό σύστημα για αμεσότερη αντιπροσώπευση και περιορισμό των εκλογικών δαπανών.
    ‘Αρθρο 6 παρ.90 [να διαμορφωθεί ως κατωτέρω]

    « Στους νέους Δήμους, εκλογικές περιφέρειες είναι οι πρώην δήμοι και κοινότητες που συνενώνονται καθώς και τα δημοτικά τους διαμερίσματα στους δήμους που διαθέτουν, οι δε έδρες κατανέμονται σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε επιμέρους εκλογικής περιφέρειας. Οι υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων καθορίζεται αναλογικά ω προς τον πληθυσμό για κάθε πρώην Δήμο ή Κοινότητα ή σε δημοτικό διαμέρισμα μεγάλου Δήμου , ενώ οι τοπικοί εκλογείς σταυροδοτούν τους αντίστοιχους υποψηφίους , κατ΄ ελεύθερη επιλογή και για την ενιαία νέα εκλογική δημοτική περιφέρεια. » γιατί,

    Είναι πέρα από αντιδημοκρατικό και παντελώς αδιανόητο, ο πολίτης του νέου Δήμου να μην έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να προτιμήσει και να ψηφίσει αυτούς που θα τον διοικήσουν, επιλέγοντας από το σύνολο τις νέας ενιαίας δημοτικής εκλογικής περιφέρειας, αυτούς που κατά την γνώμη του θεωρεί ιδανικότερους και αξιότερους για ασκήσουν την διοίκηση στο νέο υπερδήμο, με την νέα φιλοσοφία της ενιαίας δημοτικής αντίληψης και φιλοσοφίας. Αφού ούτως ή άλλως η αναλογική κατοχύρωση της εκπροσώπησης ανά πρώην Δήμο, κατοχυρώνεται με την αναλογική και σύμφωνα με τον πληθυσμό κατανομή των εδρών. Η προτεινόμενη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνιστά έμμεση και όχι άμεση εκλογή, αφού οι εκλεγμένοι συγκροτούν το νέο δημοτικό συμβούλιο ως εκλεγμένοι επιμέρους εκλογικών περιφερειών και όχι της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας. Ταυτίζεται δηλαδή η προτεινόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την μέχρι σήμερα συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων της ΤΕΔΚ και των Συνδέσμων, δηλαδή από εκλεγμένους εκπροσώπους των ΟΤΑ που συγκροτούν αυτά τα όργανα.
    Η αρχική πρόταση αν παραμείνει ως έχει, προωθεί κατ΄ ανάγκη την άκρατη τοπικιστική αντίληψη στην λειτουργία του νέου δημοτικού συμβουλίου, μια λειτουργία που πρέπει με κάθε τρόπο να περιορισθεί , αν όχι να εξαλειφθεί παντελώς.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:38 | Ανδρέας Α. Οικονόμου

    Κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα να εκλέγει αναλογικά (με ποσόστοση στο σύνολο των Δημ. Συμβούλων σε σχέση με τον πληθυσμό του Δημ. Διαμερίσματος) τους Δημοτικούς του Συμβούλους. Σαφώς και θα υπάρχει διαφορά σταυρών σε Δημ. Συμ. που δεν εκλέχθηκαν και σε Δημ. Συμ. που εκλέχθηκαν από μικρότερα πληθυσμιακά Δημ. Διαμερίσματα. Και τούτο γιατί απευθύνονται σε δυσανάλογο αριθμητικά εκλογικό σώμα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να είσαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος σε κάποιο Δημοτικό Διαμέρισμα θα πρέπει να είσαι Δημότης του συγκεκριμένου Δημοτικού Διαμερίσματος (πρώην Δήμος).
    Πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε σε μια Αυτοδιοίκηση όσο το δυνατόν περισσότερο ακομμάτιστη (Προσοχή όχι απολίτικη). Να επιλέγονται οι ικανοί, οι άριστοι και να έχουν ευρεία αποδοχή. Προτείνω:
    Να υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τους υποψήφιους Δημάρχους κάθε συνδυασμού – σχηματισμού.
    Να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους από κάθε συνδυασμό – σχηματισμό. (Δίπλα από τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο θα αναγράφεται και ο συνδυασμός – σχήμα με το οποίο κατέρχεται). Ο πρωτεύσας Δήμαρχος θα εκλέξει τα 3/5 των συμβούλων του συνδυασμού του, δηλαδή η κατανομή των εδρών θα γίνεται όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράζουν τη θέλησή τους (να θέτουν +) σε υποψηφίους συμβούλους διαφορετικών συνδυασμών – σχημάτων. Να μην είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν υποψηφίους συμβούλους από έναν μόνο συνδυασμό. Έτσι λοιπόν ξεφεύγουμε από την «κομματική γραμμή» ή οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση υπέρ κάποιου υποψήφιου. Θα παίζει πλέον ρόλο η προσωπικότητα, η ευρεία αποδοχή και εκτίμηση των δυνατοτήτων και προϋποθέσεων του υποψηφίου.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | Γεώργιος Δρακάκης

    Μία τέτοια Διοικητική Μεταρύθμιση προυποθέτει μεγάλες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα , αλλαγές οι οποίες θα συντείνουν στο να αναδειχθούν από τα Δημοτικά Ψηφοδέλτια άνθρωποι ικανοί να διαχειριστούν τα πράγματα .
    Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να περάσουμε σε μία ικανή Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτα απόλα για το καλό και την Ανάπτυξη της πατρίδας μας .

    Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ .

    Ο Υποψήφιοι Δήμαρχοι θα πρέπει να είναι σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο . Η ένταξή τους στο ψηφοδέλτιο να μην είναι προιόν κάποιων μηχανισμών και ομάδων μέσα στο κόμμα . Ετσι θα έχουμε πραγματική δημοκρατία αφού θα δίνεται η δυνατότητα ο Δήμαρχος να εκλέγεται άμεσα από τις τοπικές κοινωνίες .

    Οι Ύποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να διαχωρίζονται κατά τομείς π.χ. περιβάλον , Υγείας , παιδείας κ.λ.π . και να δίνεται η δυνατότητα και να αυτοπροτάσονται για το δημοτικό ψηφοδέλτιο όπως και στο τοπικό .

    Με εκτίμηση .

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 08:22 | Στελιος Μποζικης Δήμαρχος Αρκ. Ζακύνθου

    Δεν συμφωνώ με την πρόβλεψη οι δημοτικού σύμβουλοι να εκλέγονται αναλογικά απο τους καταργούμενους Δήμους. Αυτό θα ενισχύσει τα τοπικιστικά φαινόμενα ακι όχι μόνο. Προτείνω ο κάθε καταργούμενος Δήμος να εκπροσωπείται απο τουλάχιστον έναν (1) Δημοτικό Σύμβουλο και οι σύμβουλοι να εκλέγονται απο το σύνολο του εκλογικού σώματος.

  • Σας παρατείθεται παρακάτω μία «σοβαρή» πρόταση για τον εκλογικό νόμο που πρέπει να ισχύει στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε πρώτου είτε δευτέρου βαθμού.
    Δήμαρχος θα εκλέγεται όταν:
    α) Συγκεντρώσει στον α’ γύρο 50%+1 ψήφο. Τότε λαμβάνει το 60% των εδρών ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο.
    β) Αν Χ% το ποσοστό του α’ γύρου για τον πρώτο σε δύναμη συνδυασμό και ισχύουν οι δύο κάτωθι παραδοχές μαζί, 1) Χ>42% και 2) (50%+1ψήφος)- Χ% είναι μικρότερο από το Χ%-Ψ%, όπου Ψ το ποσοστό του δεύτερου σε δύναμη συνδυασμού. Τότε ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει το 51% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
    γ) Αν δεν ισχύει ένα από τα ανωτέρω στο β’ γύρο επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών. Ο επιτυχών συνδυασμός τότε λαμβάνει το 51% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
    Όλα αυτά δεδομένου ότι άλλο είναι ένα αποτέλεσμα π.χ.
    Α’ συνδ. 42,6% Β’ συνδ. 27,7% και άλλο
    Α’ συνδ. 42,6% Β’ συνδ. 38,1%.
    Έτσι με τα ισχύοντα σήμερα στον Κώδικα θα έχουμε για τις β) και γ) περιπτώσεις που ισχύουν στους περισσότερους δήμους, περισσότερες έδρες για την αντιπολίτευση. 13μελές συμβούλιο με 7-6, 17μελές με 9-8 και ούτω καθεξής. Έτσι και περιθώριο για περισσότερες συναινέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας θα υπάρχει, και η λεγόμενη «ακυβερνησία» φυσιολογικά θα αποφεύγεται.
    Όμοιες θα είναι οι προϋποθέσεις για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:38 | ΓΟΥΡΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    θεωρώ θέμα κομβίκης σημασίας για την ουσιαστική αντιπροσώπευση της περιφέριας την πραγματική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων.
    Με τη σημερινή απαξιωτική κατάσταση που επικρατεί στα Τ.Σ.δε μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός.Πρέπει στα Τ.Σ.να αποδωθούν οι πραγματικές τους αρμοδιότητες γιατί απο αυτό νομίζω οτι θα κριθεί εν πολύς η επιτυχία ή οχι του προτινόμενου σχεδίου.
    Σε απόλυτα σωστή κατέυθηνση το ενιαίο ψηφοδέλτιο.
    Άμεσα αναγκαίος ο νέος δημοτικός κώδικας.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 19:42 | ΦΑΝΗΣ

    ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΕΝΑ, ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ.ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ.Α)ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ.Β)ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ,ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.Γ)ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ.Δ)ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ (7) ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.Ε)ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΟΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ.ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:52 | nikos Aggelakopoulos

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 90 ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΚΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Η ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ. ΔΥΣΤΥΧΩς ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΦΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟς ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΕΤΣΙ Η ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ-ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΘΑΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:31 | Θεολόγος Τσιγάρος

    O περιορισμός της σταυροδότησης σε υποψήφιους μόνο του «παλιού» Δήμου:

    1.Στερεί απο τους εκλεγέντες τη δημοκρατική νομιμοποίηση να συναποφασίζουν για θέματα που αφορούν δημοτικό διαμέρισμα διαφορετικό απο αυτό που εκλέχθηκαν.

    2.Δημιουργεί ομαδοποιήσεις εντός των δημοτικών συμβουλίων βασισμένες σε γεωγραφικές και τοπικιστικές παραμέτρους γεγονός που θα δράσει αντίρροπα στη φιλοσοφία του Καλλικράτη για υπέρβαση τοπικιστικών διαφορών και ουσιαστική ενωση του παλιών Δήμων.

    Η αναλογική αντιπροσώπευση όλων των περιοχών μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω ποσόστοσης, αντίστοιχης με αυτή που ισχύει σήμερα για τους νομαρχιακούς σύμβουλους που εκλέγονται στις επαρχίες των Νομών.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:36 | Μιχαλης

    Ο Δημαρχος (με ανωτατο οριο θητειας 2 τετραετιες) και οι Αντιδημαρχοι , να καταθετουν στην αρχη και το τελος της θητειας τους κατασταση περιουσιακων στοιχειων , τοσο των ιδιων οσο και της οικογενειας των και επι πλεον να μην εχουν το δικαιωμα για οσο διαστημα διαρκει η θητεια τους να ειναι μελη εταιρειων ουτε να δικαιουνται μετοχες σε Α.Ε.
    Σε περιπτωση εμπλοκης αιρετου σε υποθεση διαφθορας , οπως στην αρχαιοτητα , μια και μοναδικη ποινη , δημευση της περιουσιας χωρις δικαιωμα προσφυγης , αναιρεσης , αναστολης , ακυρωσης κλπ
    Αν δεν διαλυθει το αισθημα της ατιμωρησιας σε οποιαδηποτε παραβαση , που διακατεχει το συνολον σχεδον των Ο.Τ.Α. , δεν υπαρχει πιθανοτητα να αλλαξει εστω το παραμικρο παρα την καλη προθεση. Ο φοβος φυλαει τα ερημα. Μεχρι τωρα εναποτεθηκαν οι ελπιδες στοιχειωδους εστω χρηστης στο αισθημα του σεβασμου των αρχοντων προς τους νομους , αλλα δυστυχως δεν λειτουργησε αυτο. Ειμαι πεπεισμενος οτι αν ο σεβασμος αντικατασταθει απο τον φοβο (με Δρακοντειους ομως νομους) , θα λειτουργησει θαυμασια.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | ΠΑΝΟΣ ZAΜΠΟΣ

    Στα πλαισια της συμμετοχης του πολιτη, της εμβαθυνσης της δημοκρατιας, της αναδειξης της κοινωνιας των πολιτων,της δικαιης κατανομης του παραγομενου πλουτου ,ενος κρατους που διαχειριζεται δημοκρατικα τα χρηματα του ελληνικου λαου και υπηρετει το κοινο συμφερον προτεινονται: 1)Ο Δημαρχος να εκλεγεται με χωριστο ψηφοδελτιο
    2)Υποψηφιος Δημοτικος συμβουλος μπορει να ειναι καθε δημοτης με αυτοπροταση(οπως και ο υποψηφιος για τα τοπικα συμβουλια)

  • Για να διασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών διαμερισμάτων, θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά οι δημογραφικές αυξομειώσεις οι οποίες προφανώς θα προκαλούν και αναλογη αυξομείωση άντιπροσώπων στο δημοτικό συμβούλιο.
    Γιατί μία περιοχή που με βάση τα σημερινά δεδομένα έχει Χ αριθμό κατοίκων (όχι δημοτών μόνο αφού οι υπηρεσίες του Δήμου προσφέρονται προς όλους), μέχρι τις επόμενες εκλογές χρόνια θα έχει διαφοροποιηθεί και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε υπο ανάπτυξη Δήμους της Αν. Αττικής.
    Με τι τρόπους θα διασφαλίζεται κάτι τέτοιο? Με ξεχωριστά μητρώα Δημοτών ή (λανθασμένα κατά την άποψή μου, για ευνόητους λόγους) ξεχωριστούς εκλογικούς καταλόγους ανά διαμέρισμα;

    Βασίλης Δημητριάδης – Γέρακας Αττικής

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:23 | Αντώνιος ΄Ικουτας

    Ένας υποψήφιος συμβουλος ψηφίζεται απ όλους τους εκλογείς του νέου δήμου ,’η μονο απο τους εκλογεις του παλαιού ???
    Νομίζω θα γινει διευκρινηση !!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 11:28 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέσα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» φιλοδοξεί να οδηγήσει σε ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης με τον πολίτη συμμμέτοχο στις αποφάσεις που τον αφορούν, μακριά από το ξεπερασμένο μοντέλο κάθε μορφής συγκεντρωτισμού.
    Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω τις προτάσεις μου.
    1) Σε ότι αφορά το σύστημα εκλογής των Περιφερειακών συμβουλίων και Δημοτικών Συμβουλίων :
    Οι Περιφερειακοί και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης και σύμφωνα με το ποσοστό που λαμβάνει κάθε συνδυασμός. Έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί – σε ένα βαθμό βέβαια – το τοπικό ρουσφέτι και οι τοπικές σχέσεις διαπλοκής, καθόλου ευκαταφρόνητες σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή.
    2. Για τις αρμοδιότητες Δημάρχων, Αντιδημάρχων και της Εκτελεστικής Επιτροπής, απαιτείται άμεση αλλαγή του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων).
    3. Να καθιερωθεί όριο εκλογής του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου. Το όριο να είναι 3 θητείες (βεβαίως απατείται Συνταγματική αλλαγή).
    4. Να υπάρξει αντικειμενικό και αυστηρό σύστημα λογοδοσίας των Δημάρχων και Αντιδημάρχων, έτσι ώστε, όταν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες αυτές να αποδίδονται πραγματικά. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα ανά την Ελλάδα δεν τιμά καθόλου τη Χώρα και την Ιστορία της, πέρα από το ότι την εκθέτει ανεπανόρθωτα κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    5. Καμία απόφαση και σε κάθε βαθμίδα της Τ.Α. να μην είναι εκτελεστή αν δεν αναρτηθεί προηγουμένως στην ιστοσελίδα του Δήμου ή της Περιφέρειας.
    6. Μείωση των συμβούλων και των ειδικών συνεργατών – με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου – για κάθε αιρετό.
    7. Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία (έξοδα παράστασης) των αιρετών, να υπάρξει επιλογή μισθού διότι, πολλοί Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Ν.Π. κ.λ.π. είναι υπάλληλοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ, κ.λ.π. και με διάταξη που ισχύει εισπράττουν και τις αποδοχές της Υπηρεσίας από την οποία έχουν απαλλαγεί λόγω της εκλογής τους.
    Κατάργηση των εξόδων παράστασης του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου.
    8. Οι υποψηφιότητες Περιφερειαρχών και Δημάρχων να συνοδεύονται απαραίτητα με την ύπαρξη αυξημένων προσόντων (Πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ, εργασιακή εμπειρία).
    9. Μετά τις συνεννώσεις των Δήμων, να καταργηθούν οι υπάρχοντες σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων.
    10. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η σύσταση της Ειδικής Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ, στην έδρα των Γενικών Διοικήσεων. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στην επάνδρωση της, διότι οι μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες Υπηρεσίες δεν είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος. Η στελέχωση να γίνεται κυρίως με ειδικό επιστημονικό προσωπικό αυξημένων προσόντων με επιλογή μέσω ΑΣΕΠ.
    11. Για τον έλεγχο της διαχείρισης των οικονομικών των ΟΤΑ, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ζήτημα είναι όμως ποιός μηχανισμός θα τιθασεύσει τις τυχόν αυθαιρεσίες των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στον τομέα αυτόν χρειάζονται άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις.
    12. Σε τι αφορά την οικονοική διαχείρηση των ΟΤΑ και κυρίως του τομέα των εσόδων :
    α) Χρειάζεται αλλαγή του σημερινού Κ.Ε.Δ.Ε. με παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών.
    β) Πλήρης αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την είσπραξη των εσόδων των Ο.Τ.Α. (ισχύουν ακόμα διατάξεις του Β.Δ. 24/1959 !).
    γ) Τα δημοτικά τέλη που επιβάλλουν οι Δήμοι να έχουν αναλογικότητα και να μη ξεπερνούν το ποσοστό του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:03 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    εως τωρα [διαφθορα – διαφθορα – διαφθορα ]
    μηδενισμος δαπανων ο στοχος.
    2 δυο Θητειες το πολυ για ολους οσους σημετεχουν στο εκλεγεσθε.
    ενα ενιαιο ψηφοδελτιο για ολους οσους θελουν να προσφερουν στις τοπικες κοινωνιες κ δεν θελουν να κανουν τιποτε αλλο.
    κατανομη εδρων των Δ.Σ. κ Τ.Υ. αναλογικα
    Κανονισμος λειτουργιας για ολες τις βαθμηδες της δημοσιας λειτουργιας
    με αμεσοτερους ορους επεμβασης του νομου οταν υπαρχουν κ μονον ενδειξεις διαφθορας….
    κ.λ.π.

  • Συμφωνώ με τον κ. Κοκκίνη ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να εκλέγονται από ολόκληρο το εκλογικό σώμα του νέου Δήμου. Είναι δημοκρατικό και οι καλύτεροι θα αναγνωρίζονται καλύτερα και δικαιότερα. Οι προερχόμενοι μόνο από συγγενικές ψήφους τα λεγόμενα σοϊα και γνωστούς σε μικρό κύκλο, δεν θα μπορούν έτσι να εξασφαλίζουν εκλογή. Αν ισχύσει η πρόταση της διαβούλευσης τότε θα υπάρχουν εκ του θεσμού διαχωριστικές γραμμές στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύπτει, αφού ο κάθε σύμβουλος θα εκπροσωπεί κομμάτι του Δήμου και όχι όλους τους δημότες εξίσου. Η αναλογικότητα στη σύνθεση μπορεί να επιτευχθεί αν στον κάθε συνδυασμό, η προέλευση των υποψηφίων ακολουθεί το πληθυσμιακό ποσοστό των σημερινών δήμων ως προς τον πληθυσμό του ενιαίου δήμου που θα προκύψει.
    Πολλά ερωτήματα επίσης υπάρχουν για την κατανομή των δημοτικών συμβούλων σε κάθε παράταξη. Συγκεκριμένα α)Πόσοι της πλειοψηφίας θα εκλέγονται από κάθε δήμο του Καποδίστρια, και αντίστοιχα της αξιωμ. αντιπολίτευσης β) Οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης που εκλέγουν π.χ. 2 ή 3 συμβούλους και οι Καποδιστριακοί δήμοι είναι περισσότεροι αυτού του αριθμού, σε ποιον από αυτούς θα εκλέγουν το δημοτικό σύμβουλο που δικαιούνται; Αν εκεί που δεν εκλέγουν ο υποψήφιός τους έχει διπλάσιο αριθμό ψήφων από τονξ εκλεγέντα, δε θα εκλέγεται; Αυτό σημαίνει ισότητα ψήφου κατά το σύνταγμα; Αν οι δημότες μετά από 4 έτη είναι ευχαριστημένοι από έναν θεματικό αντιδήμαρχο που εκτέλεσε καλά τα καθήκοντά του, δε θα μπορούν να τον ψηφίσουν επειδή θα είναι από άλλον οικισμό που παλιότερα ανήκε σε άλλο Καποδιστριακό δήμο, είναι δυνατόν;
    Πρέπει λοιπόν το ψηφοδέλτιο των δημοτικών συμβούλων να είναι κοινό σ’ όλο το νέο δήμο, με αναλογικότητα στις υποψηφιότητες σύμφωνα με το ποσοστό πληθυσμού του σημερινού Καποδιστριακού δήμου.
    Όσον αφορά τα τοπικά συμβούλια, θα πρέπει να οριθεί ο αριθμός των υποψηφίων για τα 5μελή (προτείνω 10 με δισταυρία), 3μελή (προτείνω 6 με μονοσταυρία), 1μελή (προτείνω 3 πάλι με μονοσταυρία). Ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να προτείνει το πολύ 1 υποψήφιο για τα 5μελή και κανένα για τα υπόλοιπα. Ακόμη προτείνω ο πρόεδρος στα 5μελή και 3μελή να εκλέγεται για διάρκεια 2 ετών, όπως και το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου 1ος και 3ος χρόνος της θητείας. Ακόμη καλό είναι τοπικά 1μελή 2 ή 3 γειτονικών οικισμών να συνεννωθούν για να σχηματίσουν 3μελές τοπικό, γιατί είναι δημοκρατικότερο.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:12 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ.

    Ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
    Σωστή η πρόταση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στα Τ.Σ., αλλά τι νόημα έχει υποχρεωτικά οι συνδυασμοί να προτείνουν υποψηφίους σ’αυτά;
    Νομίζω ότι αν οι τοπικοί εκλογείς ψηφίζουν μόνο υποψηφίους από τον πρώην Δήμο τους, τότε θα ενισχύεται η διαίρεση του νέου Δήμου με έντονα τοπικιστικά χαρακτηριστικά και θα αποδυναμώνεται η προοπτική της ενοποίησής του. Επίσης δεν θα δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να γνωρίσουν τις δυνατότητες και προβλήματα του όλου Δήμου,αλλά και ούτε το ενδιαφέρον και το κίνητρο θα έχουν για τις άλλες εκλογικές περιφέρειες, αφού δεν θα σταυροδοτούνται απο εκεί.
    Για την εκπροσώπηση, μπορεί ίσως να καθιερωθεί ποσόστωση για την εκλογή Δημ. Συμβούλων αναλογικά για κάθε καταργούμενο ΟΤΑ.
    Σωστή η ρύθμιση για την εκλογή με 50%+1, πρέπει ηπλειοψηφία να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση της κοινωνίας.
    Το χωροταξικό πρέπει να ανοίξει άμεσα, ώστε να υπάρξει αναγκαίος χρόνος για διαβούλευση, για τη δημιουργία υποψηφιοτήτων.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΟΣ

    Καλως όρισες Καλλικράτη, στο καλό Καποδίστρια!
    Σε γενικές γραμμές η πρόταση είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση.
    Συγχαρητήρια στον υπουργό και για το γεγονός ότι τίποτα δεν διέρευσε προς τα Μ.Μ.Ε. μέχρι τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
    Ας ευχηθούμε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι προς τους ΟΤΑ, για την σωστή εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
    Θα επιθυμούσα η εκλογή των Δημοτικών συμβούλων, Δημαρχών, να γίνεται μέσα από ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τους συμβούλους και ένα ξεχωριστό ενιαίο για τους Δημάρχους.
    Ίσως να σας ακούγεται προχωρημένο, ίσως να μην υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική παιδεία για να λειτουργήσει, αλλά νομίζω ότι επιβάλλεται το βήμα αυτό, αν ο πραγματικός μας στόχος είναι η συμμετοχικότητα, η διαφάνεια, το σπάσιμο κάθε είδους τράστ, και η ανάδειξη της πραγματικής σημασίας του ανώτερου θεσμικού οργάνου, σε επίπεδο Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Ακόμη πιστεύω και προσδοκώ στην επαναφορά των Συνοικιακών Συμβουλίων, μακριά από παραταξιακές ασπίδες ή ομπρέλες.
    Και πάλι συγχαρητήρια στον κ. Ραγκούση και τους συνεργάτες του!

    ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ !

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:22 | Πορτοκαλίδης Κων/νος

    Συγχαρητήρια για τις επιδιώξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

    Πέρα από τις ορθές αλλαγές που προτείνονται και πρέπει να εφαρμοστούν για να υπάρξει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο αυτοδιοίκησης, η πρόταση έχει ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό έλλειμμα.

    Το ζήτημα της διακυβέρνησης, της δημοκρατίας, της αρχής της πλειοψηφίας κλπ στην αυτοδιοίκηση είναι το πλέον κρίσιμο και συνδέεται άμεσα με τα φαινόμενα διαφθορά και πολιτικής χειραγώγησης.

    Πιο συγκεκριμένα:

    σωστή η κατάργηση του 42% αλλά δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα.

    Βρίσκεται ακριβώς στην εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων και στο μοντέλο της αναλογικότητας. Με λίγα λόγια ποια δημοκρατική διαδικασία και αρχή της πλειοψηφίας ορίζει ότι μια ισχυρή ή όχι μειοψηφία που στον πρώτο γύρο μπορεί να πάρει ένα ποσοστό π.χ. 20%, στο δεύτερο γύρο να πάρει το 50+1 και να ελέγξει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου;

    Που βρίσκεται η αρχή της αναλογικότητας; Γιατί να υπάρχουν δυο Κυριακές εκλογών όπου στη δεύτερη δεν συμμετέχει το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων;

    Γιατί να περιορίζεται ή να αποδομείται η επιλογή των δημοτών που δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να ψηφίσουν τους δυο τελικούς υποψηφίους και να αναγκάζονται να το πράξουν ή να απέχουν από τη διαδικασία της δεύτερης Κυριακής; ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Σε μια τοπική κοινωνία όπου το ζητούμενο είναι ο συγκερασμός των απόψεων, η συμμετοχή και η συναίνεση, το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα διαβάλει τη διαδικασία και δίνει τη δυνατότητα σε ισχυρές μειοψηφίες να ελέγχουν το κάθε Δήμο.

    Δίνω ένα παράδειγμα:
    Σε Δήμο της περιφέρειας με 55.000 κόσμο και 40.000 εκλογικό σώμα, στις τελευταίες δημ. εκλογές ψήφησαν 33.000. Την πρώτη Κυριακή η πρώτη παράταξη πήρε 31% ή περίπου 10.200 ψήφους και η δεύτερη 27% ή περίπου 9.000 ψήφους. Τη δεύτερη Κυριακή η δεύτερη παράταξη κέρδισε το Δήμο με διαφορά 150 ψήφων και ελέγχει τα 3/5 του Δ.Συμβουλίου. Σε ψήφους πήρε περίπου 10.800!!! δηλαδή ούτε το 1/3 αυτών που ψήφησαν την πρώτη Κυριακή. Αυτονόητα η αποχή και τα άκυρα της δεύτερης Κυριακής ήταν περίπου 10.000.

    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ….

    Προτείνω ένα σύστημα δημοκρατικό και κυρίως αναλογικό. Στις τοπικές κοινωνίες είναι εύκολες οι συναινέσεις και μπορούν να γίνουν όταν όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμμετέχουν στη διαδικασία ή έχουν τη δυναμική που τους δίνει το εκλογικό σύστημα να συμμετέχουν, να ελέγχουν και κυρίως να προστατεύουν τη δημοκρατία. Από την πρώτη και μοναδική Κυριακή, μπορεί να εκλέγεται ο Δήμαρχος και στη συνέχεια να δημιουργεί τις κατάλληλες συμμαχίες για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για τις διάφορες αποφάσεις του. Ακόμα και μια ενισχυμένη αναλογική για την πρώτη παράταξη στα πλαίσια των εθνικών εκλογών θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Με αυτό το τρόπο θα αλλάξει και η αντίληψη της έως τώρα διακυβέρνησης. Αν ακολουθηθεί αυτή η λύση τότε και η διαφθορά θα ελαχιστοποιηθεί μιας και ο έλεγχος της Δημ. Αρχής θα είναι δομικός και ουσιαστικός.

    Ο Δήμαρχος δεν θα αποτελεί το τοπικό άρχοντα που αποφασίζει και διατάζει και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης του, έχοντας κοινά συμφέροντα, ψηφίζουν πλειοψηφικά τα πάντα και σύσσωμη η αντιπολίτευση να αντιδρά αλλά χωρίς περιεχόμενο …..

    ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΕΜΕΤΙ ….

    με εκτίμηση

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:28 | ΤΣΕΛΕΚΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 42% ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:39 | Ψύχας Αθανάσιος (πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου)

    Πολύ σωστή η θεσμοθέτηση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή μελών των Τοπικών Συμβουλίων, πρέπει όμως οι Δημοτικές παρατάξεις να μην προτείνουν δικούς τους υποψήφιους γιατί με αυτόν τον τρόπο αναιρείται η ύπαρξη του ενιαίου ψηφοδελτίου.Πρέπει οι Τοπικοί Σύμβουλοι να είναι εντελώς ανεξάρτητοι από τις Δημοτικές παρατάξεις για να αποφύγουμε το γνωστό «Αυτός είναι δικός μου, εκείνος είναι αντίθετός μου άρα συμπεριφέρομαι αναλόγως (Δήμαρχος)».
    Πώς θα καθορισθεί ο αριθμός των υποψηφίων στα Τοπικά Διαμερίσματα;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:41 | Αποστόλης Χατζίρης

    Πρωτοποριακό σε σωστή κατευθυνση το βρίσκω το σχεδιο Καλλικράτης πιστεύω όμως οτι θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό ως προς το εκλογικό σύστημα. Γιατί να μην εφαρμοστεί και στούς ΟΤΑ το γερμανικό σύστημα? Ενα ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους Δημάρχους (εκλέγεται ο πρώτος και οι υπόλοιποι πανε σπίτι τους) και ένα για τους Δημοτικούς συμβούλους. Εκλέγονται οι πρώτοι….Μη μου πειτε οτι είναι απαραίτητο στις τοπικές κοινωνίες να λειτουργούν οι Δημοτικές παρατάξεις στα πρότυπα του κοινοβουλίου. Ολοι για το καλό του τόπου τους εκτίθενται και ασχολούνται στα δημοτικά δρώμενα. Ο δήμαρχος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να είναι απαραίτητη η παραταξιακή του πλειοψηφία και δεν υπάρχει συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται και τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια αλλά και τα «χρίσματα» που τόσο κακό κάνουν στις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζεται όμως τόλμη για κάτι τέτοιο και φρένο στη υστεροβουλία κάποιων να διατηρήσουν τα εκλογικά μαγαζάκια τους και να ξαναεκλεγούν, αλλωστε με το νέο εκλογικό νόμο που πιστεύω να τον περάσει και αυτόν η κυβέρνηση, ανώφελα θα είναι τα μαγαζάκια και οι συσχετισμοί του καθ’ ενός στούς νέους Δήμους.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:38 | ΦΑΝΗΣ

    ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ.ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:48 | ΚΩΝ/ΝΟΣ Φ ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ.ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ.ΑΝ Η ΕΚΛΟΓΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
    ΚΩΣΤΑΣ Φ ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:50 | Κοκκίνης Παναγιώτης

    Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα Καλλικράτης κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Η ένσταση μου έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα και ειδικότερα. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στερείται της δυνατότητας να εκλεγεί συνολικά απο τους ψηφοφόρους του νέου συνενωμμένου Δήμου. Προέρχομαι απο μικρό Δήμο και γνωρίζω καλά οτι θα προτιμηθούν στην προκειμένη περίπτωση υποψήφιοι απο μεγάλα χωριά – διαμερίσματα προωθόντας τοπικιστικούς σκοπούς. Εξάλλου είναι και αντιδημοκρατικό να περιορίζεται ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στα όρια του παλιού του Δήμου αν και ειναι εγνωσμένης αξίας και κοινής αποδοχής στο νέο Δήμο. Ο περιορισμός αυτός θα είναι αντικίνητρο σε υποψηφιότητες που θέλουν να προσφέρουν στους νέους Δήμους.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:32 | Γρηγόρης Μανόπουλος

    Όπως σε όλα τα δια εκλογής πολιτεύματα, το σύστημα των εκλογών παίζει μεγάλο ρόλο. Για το προτεινόμενο σύστημα έχω να πώ μόνο μπράβο.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:22 | odysseas

    Ανατρεπτικές οι ρυθμίσεις, με σημαντικότερη την εκλογή των τοπικών συμβουλίων απο ενιαίο ψηφοδέλτιο, αφού ο κάθε δημότης, που έχει την αποδοχή της τοπικής του κοινωνίας θα μπορεί να εκλέγεται, ανεξάρτητα απο δεσμεύσεις σε κόμματα και παρατάξεις, για να μπορεί και να αναδεικνύει ζητήματα και να ελέγχει την Δημοτική Αρχή.