Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Εκτελεστική Επιτροπή

73. Ο Δήμαρχος ασκεί τις καταστατικές και τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες, συνεργαζόμενος με την Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι. Ως Πρόεδρός της αλλά και της Δημαρχιακής Επιτροπής έχει βασικό ηγετικό ρόλο για τον συντονισμό των δράσεων του Δήμου. Η ενίσχυση των επιτελικών χαρακτηριστικών στη λειτουργία και στο ρόλο του Δημάρχου διασφαλίζεται μέσω ενός περισσότερο ισορροπημένου συστήματος κατανομής ευθυνών και εξουσίας, με την αναμόρφωση του θεσμού των αντιδημάρχων, τη συγκρότηση ενός συλλογικού εκτελεστικού οργάνου (της Εκτελεστικής Επιτροπής), την καθιέρωση του θεσμού του Συνήγορου του Δημότη και της Επιχείρησης, την αναβάθμιση της Δημαρχιακής Επιτροπής (και της εκπροσώπησης της αντιπολίτευσης σε αυτήν), του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δήμαρχος παρουσιάζει τις προγραμματικές του δηλώσεις, οι οποίες εγκρίνονται από το Συμβούλιο.

74. Οι Αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους θεματικούς και τους τοπικούς Αντιδημάρχους, οι ρόλοι των οποίων μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Οι Αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των δημοτικών συμβούλων από τον Δήμαρχο. Οι θεματικοί Αντιδήμαρχοι μπορούν να αντιστοιχούν στη συγκρότηση των βασικών τομέων της διοίκησης.

75. Οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του Δήμου που ταυτίζονται με τους δήμους / κοινότητες που συνενώνονται στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής. Στους δήμους που συνενώνονται υπάρχει ανάγκη για τον εκ του σύνεγγυς συντονισμό των υπηρεσιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του δημάρχου. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των συμβούλων που προέρχονται από τους συνενούμενους δήμους – κοινότητες και ασκούν αρμοδιότητες που έχουν τοπικό χαρακτήρα. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν κυρίως το συντονισμό των τοπικών διοικητικών υπηρεσιών, του τοπικού ΚΑΠΗ, παιδικού σταθμού κλπ., την υποστήριξη και τον συντονισμό των τοπικών συμβουλίων κ.ά. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος των τοπικών Αντιδημάρχων για τις σχέσεις των νέων δήμων προς τους πολίτες των καταργούμενων δήμων/κοινοτήτων, αφού έτσι δημιουργείται ένας ορατός θεσμός εύκολης τοπικής πρόσβασης και επίλυσης προβλημάτων, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η απευθείας εκπροσώπηση αυτών των πολιτών στην εκτελεστική λειτουργία του νέου δήμου.

76. Καθιερώνεται ένα νέο όργανο, η Εκτελεστική Επιτροπή, ως συλλογικό επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο στους δήμους. Συμμετέχουν, εκτός από τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου (στους δήμους όπου υφίσταται τέτοιο όργανο). Στις συνεδριάσεις της μπορούν επίσης να καλούνται από τον Δήμαρχο και να συμμετέχουν και οι Διευθυντές ή άλλοι επικεφαλής των σημαντικότερων οργανικών μονάδων του δήμου ανάλογα με την περίπτωση. Με ένα τέτοιο συλλογικό επιχειρησιακό όργανο αυξάνεται αποφασιστικά η διαφάνεια της δημοτικής δράσης, καθώς και βελτιώνεται θεαματικά, ο συντονισμός των δράσεων και των υπηρεσιών του δήμου.

77. Ως συλλογικό όργανο με επιτελικό ρόλο, η Εκτελεστική Επιτροπή αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που αφορούν το δημοτικό προγραμματισμό και ενδεικτικά:
• Την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
• Την κατάρτιση και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και την ευθύνη της υλοποίησής του.
• Την εναρμόνιση των προτάσεων των υπηρεσιών του δήμου ως προς τον προϋπολογισμό και την υποβολή σχετικής γνώμης προς τη Δημαρχιακή Επιτροπή πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
• Την υποβολή, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων.
• Την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
• Την παρακολούθηση, αξιολόγηση και συντονισμό των δράσεων των νομικών προσώπων του δήμου, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 18:44 | ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.

    Κύριοι ,

    Επειδή σήμερα έχω μία σχέση με Δήμο θέλω να μεταφέρω σε πρώτη φάση κάποιες επισημάνσεις και θα επανέλθω .
    Ξεκινώ με μία θέση που είχα και έχω – και συμφωνώ απόλυτα με την εισήγηση του κ. Υπουργού : Η θέση του αιρετού είναι θέση εργασίας και προσφοράς και όχι κοινωνικής ανέλιξης κλπ .
    Είμαστε μια φτωχή χώρ α και δεν επιτρέπονται σπατάλες .
    Θλίβομαι με το να βλέπω τον κ. Υπουργό να περιφέρεται από χώρα σε χώρα για εξηγήσεις …

    Α]
    Με βάρη αυτά τα πιστεύω έχω να προτείνω :

    α] Καλό είναι να τεθεί όριο θα την θητεία τουλάχιστον του Δημάρχου π.χ. 3 θητείες . Έτσι θα πετύχουμε ανανέωση αλλά και αποφυγή κυκλωμάτων κλπ παρενεργειών .
    β] να οριστεί αυστηρά περιορισμός αριθμό αντιδημάρχων [ τοπικών ή θεματικών ]. Προβλέπεται ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο θεματικού και τοπικού άρα ο περιορισμός θα οδηγήσει σε περιορισμό των εξόδων , αφού σήμερα εάν ανατρέξετε στους ανά την Ελλάδα Δήμους ,θα παρατηρήσετε ότι όλοι οι Δήμαρχοι έχουν εξαντλήσει τον αριθμό των αντιδημάρχων προκειμένου να κρατήσουν τις δικές τους ισορροπίες σε βάρος όμως των οικονομικών του Δήμου .
    γ] να ξεκαθαρίσει το οικονομικό τοπία .Δηλ. ο αντιδήμαρχος θα πληρώνεται αποκλειστικά από μία πηγή δεν νοείται ¨θέλω να προσφέρω στην πόλη μου που αγαπώ κλπ » και να εισπράττει από 2 πηγές χρήματα.
    Μπορεί να βαπτίζονται τα χρήματα της αντιδημαρχίας » έξοδα παράστασης» αλλά σήμερα 1.800 € είναι ένα καλός μισθός .
    δ]Οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να βρίσκονται υποχρεωτικά καθημερνά στο πόστο τους . Δεν νοείται τοπικός ή θεματικός αντιδήμαρχος ο οποίος πληρώνεται και βρίσκεται στο προσωπικό του γραφείο διότι π.χ. είναι ιατρός ή λογιστής κλπ .

    Β]

    Δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο αλλά πιστεύω ότι είναι ευκαιρία τώρα με την εκ βάθρων ανασύσταση και των οικονομικών πόρων να λύσετε και ένα σοβαρό θέμα :
    Τα πάσης φύσης πρόστιμα π.χ. ΚΟΚ , ενώ βεβαιώνονται στην υπηρεσία του Δήμου – διαθέτει ταμειακή υπηρεσία – ενώ βεβαιώνονται την επόμενη χρονιά στην Δ.Ο.Υ. για δέσμευση του ΑΦΜ του οφειλέτη , στην πράξη η δέσμευση ΔΕΝ τηρείται με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάνει σοβαρά έσοδα και παράλληλα , κατά την ταπεινή μου άποψη , δεν συμμορφώνεται ο πολίτης .
    Ο δήμος με τον οποίο έχω σχέση έχει να εισπράξει από τα προηγούμενα χρόνια συνολικά από πρόστιμα πάνω από 650 .000 € .
    Εάν τα εισπράτταμε θα είμασταν καλύτερα .

    Δες το αξίζει τον κόπο .

    θα τα ξαναπούμε .

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 11:07 | Ιωάννης Βογιατζής

    Στην Εκτελεστική Επιτροπή δεν προβλέπεται, όπως θα έπρεπε, συμμετοχή της μειοψηφίας.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 11:07 | Ιωάννης Βογιατζής

    Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη γιά 2 το πολύ θητείες γιά το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την ανανέωση προσώπων.
    Δεν χρειάζονται επαγγελματίες τοπικής διακυβέρνησης.
    Πάντως το σύστημα εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό δημαρχοκεντρικό.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 00:57 | Αλβανάκης Γιώργος

    Αγαπητοί κύριοι.
    Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ξεκάθαρα, ότι υπήρξε αδυναμία των δήμων να προσελκύσουν ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και γνώση. Π.χ. το προσωπικό, σε μεγάλους δήμους είναι αρκετές εκατοντάδες . Για την διοίκησή του απαιτούνται άνθρωποι με γνώση διοίκησης οι οποίοι δεν υπάρχουν.
    Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ενός τομέα όπως η διαχείριση περιβάλλοντος, η επεξεργασία αποβλήτων κ.ά.
    Οι δημοτικοί σύμβουλοι από τους οποίους θα ορίζονται οι αντιδήμαρχοι, στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κατάρτιση. Οι αποφάσεις τους καθορίζονται από κριτήρια όπως η προσωπική προβολή, επικοινωνιακές τακτικές, διαφόρων ειδών συναλλαγές και η δημιουργία εντυπώσεων.
    Θα πρότεινα να υπάρχει η δυνατότητα ο Δήμαρχος να ορίζει θεματικούς αντιδήμαρχους οι οποίοι δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Έτσι θα μπορεί να αντλήσει στελέχη έξω από τα στενά όρια της παράταξής του αλλά και να την ανανεώσει προβάλλοντας νέους ανθρώπους.
    Και κάτι ακόμη. Θα πρέπει να τονιστεί η παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων όπως Διευθυντών και Γενικών Γραμματέων. Είναι μία καλή ασπίδα απέναντι στις αυθαιρεσίες. Ο διορισμός τους δεν πρέπει να γίνεται από τον δήμαρχο αλλά με κάποια άλλη ανεξάρτητη διαδικασία. Η παρουσία τους στο εκτελεστικό συμβούλιο κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να είναι μόνιμη και όχι κατόπιν προσκλήσεως.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 20:22 | bios

    Το Σημερινό σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου είναι υπερβολικά Δημαρχοκεντρικό. Συμβαίνει να είμαι Δ.Σ της πλειοψηφίας. Παρόλα
    αυτά ο Δήμαρχος κάνει ότι θέλει. Το συμβούλιο απλώς ψηφίζει.
    Οι αντιδήμαρχοι γιά να μην χάσουν τις θέσεις τους , υποκύπτουν στις επιθυμίες του δημάρχου. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ. Αυτό ΄εχει σχέση και με την διαφάνεια.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ. Ολες οι εισηγήσεις , από όπου και αν προέρχονται , πριν συζητηθούν στο Δημ. Συμβούλιο , να εγκρίνονται προηγουμένα από την Δημαρχιακή Επιτροπή , στη συνέχεια να επικυρώνονται από την Εκτελεστική Επιτροπή , θετικά η αρνητικά , αιτιολογημένα και μετά να γίνεται η συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο.

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η Θητεία του να τελειώνει σε δύο τετραετίες. Να επιλέγει ΜΙΑ μόνο σύνταξη, όταν έχει και άλλο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
    ΕΙΝΑΙ παράλογο να παίρνει δύο συντάξεις σε χαλεπούς καιρούς.

    ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ. Να Εκπίπτει του αξιώματος ο αντιδήμαρχος όταν με πρόταση μομφής των 2/3 των συμβούλων κρίνεται ότι οι πράξεις του δεν κινούνται μέσα στη διαφάνεια και τα νόμιμα πλαίσια. Την απόφαση θα επικυρώνει ή όχι ο περιφερειάρχης. Ετσι δήμαρχος και αντιδήμαρχος να αισθάνονται ότι ελέγχονται αποφασιστικά από το Δ.Σ.

    Ευχαριστώ ο Ασυμβίβαστος.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 09:03 | Αλέξης Καστρινός

    Σχετικά με το Επιστημονικό Προσωπικό των ΟΤΑ

    Προτείνω να σχεδιαστεί κατ’ εξαίρεση και ειδικά για τους νέους ΟΤΑ που θα προκύψουν από το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ειδικό σύστημα προσλήψεων αφού το ζητούμενο δεν είναι απλά να επιβαρυνθούν οι δήμοι με προσωπικό αλλά να προσληφθεί σε αυτούς εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να συνδράμει αποτελεσματικά στους νέους στόχους που θέτει το νέο σύστημα.
    Ειδικότερα :
    Προτείνω:
    1η Λύση: το νέο προσωπικό των ΟΤΑ να είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα ΟΤΑ, γεγονός που καλύπτει απόλυτα την κατηγορία Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στην οποία όπως γνωρίζετε αποτελεί προϋπόθεση η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου που στις περισσότερες περιπτώσεις οι τίτλοι αυτοί θα είναι επιστημονικά εξειδικευμένοι και μακράν των θεμάτων των ΟΤΑ και επιπλέον προφανώς η λύση αυτή στοιχίζει μισθολογικά λιγότερο.

    2η Λύση: ΟΤΑ που απασχολούν ειδικούς συνεργάτες-ειδικούς συμβούλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ για αρκετό χρονικό διάστημα και στους οποίους έχουν ανατεθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες σε διάφορες υπηρεσίες (Τεχνική- Διοικητική-Οικονομική) να έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα (μοριοδότηση) έναντι άλλων υποψηφίων που ουδέποτε έχουν δουλέψει σε ΟΤΑ και επομένως έχουν άγνοια του τρόπου λειτουργίας αυτών.
    Είναι σημαντικό να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος δουλεύοντας και όχι να χαθεί χρόνος εκπαιδεύοντας άπειρους υπαλλήλους.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 07:37 | ΛΟΥΗΣ Χ.

    ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΡΙΚΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ? Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ… ΟΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ… Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΊΣΤΑΤΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.. κλπ.
    ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠ. ΑΥΤΟΔ/ΣΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΄΄ΔΕΡΒΕΝΑΚΕΣ΄΄ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΕΔΩ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΔΗΜΑΧΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑΙ ΄΄ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ΄΄(ΕΧΕΙ 500 ΜΟΝΙΜΑ ΆΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1917) ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΚΟΤΟΝΩΝΤΑΙ ΠΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΜΑ ΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ , ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ,ΝΑ ΚΑΝΟΘΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΞΑΛΗΦΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΔ/ΡΧΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 21:32 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΔΟΥΣΗΣ

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΦΟΥ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ. Ο ΚΑΘΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΊ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 18:49 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΤΑΛΑΣ

    Ειδικοί σύμβουλοι [Λαμόγια] δεν χρειάζονται.
    Ο αντιδήμαρχος πρέπει να κατάγετε από τον καταργούμενο Δήμο/Κοινότητα
    και να είναι πάντα ο πρώτος σε ψήφους.
    Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι μόνον δύο τετραετίες.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 15:40 | Αναστάσης

    Για να μη δημιουργηθεί σύγχυση, οι αρμοδιότητες κάθε οργάνου πρέπει να είναι σαφώς ορισμένες. Εκτός από τις δημοκρατικές αρχές, η διοίκηση οφείλει να είναι ευέλικτη και αποφασιστική.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 13:49 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΘΕΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ, ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΕΡΓΟ(ΩΡΙΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ Κ.Λ.Π) ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 4 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ , ΕΦΟΣΟΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΝΕΙ ΗΜΙΤΕΛΕΣ Η ΧΑΝΕΤΑΙ, ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ , ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ , ΔΙΧΩΣ ΕΠΑΡΚΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ( ΤΕΧΝΙΚΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.
    ΕΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ- ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ , ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΖΑΜΠΑ ΨΩΜΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:21 | efnik

    ΔΟΥΛΕΥΩ 11 ΧΡΌΝΙΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΡΩΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.ΜΕΛΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (ΝΟΜΙΘΕΣΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ Κ.Λ.Π.) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ… ΤΕΡΜΑ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 22:56 | Χριστίνα

    Η νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής διάρθρωσης της χώρας “Πρόγραμμα Καλλικράτης”, όπως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, σε γενικές γραμμές είναι καλή. Όμως, για να προλάβουμε τις διάφορες “λαμογιές”, με Βουλευτές και διάφορους τοπικούς και κρατικούς παράγοντες, πρέπει κατά την γνώμη μου, να προσεχθούν τα εξής:

    1) Η περιφέρεια Αττικής, δεν γίνεται να οριοθετηθεί κατά το πώς βολεύει “διάφορους παράγοντες”, που κόπτονται για την “επικυριαρχία” τους και μόνο. Ανασυγκρότηση του Περιφερειακού κράτους με μερεμέτια δεν γίνεται. Όταν λέτε “Νέα επ’ αρχής Αρχιτεκτονική” της Περιφερειακής διοίκησης, δεν μπορεί να είναι υπο κηδεμονία βουλευτών και δοβλέτι κάθε μεγαλοπαράγοντα.
    Η Αττική, ή ορίζεται ως μια περιφέρεια ή χωρίζεται σε δυο μέρη με όριο τον Κηφισσό.

    2) Για να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των περιοχών της Περιφέρειας να θεσμοθετηθεί ποσόστοση υποψηφίων.

    3) Όταν μιλάμε για “Νέα Αρχιτεκτονική” της Περιφέρειας πρέπει όλα να γίνουν καθαρά και ίσια. Να μη δούμε το φαινόμενο βουλευτών να μπαίνουν επικεφαλείς Περιφερειακών και Καλλικράτειων Δήμων. Ο Λαός τους ψήφισε για τέσσερα χρόνια θητείας στη Βουλή.
    Υπάρχουν και άλλοι “άξιοι άνθρωποι” γι’ αυτά τα αιρετά αξιώματα (Περιφερειάρχης, Δήμαρχος).

    ΔΗΜΟΙ

    1)Ο Δήμαρχος να εκλέγεται για δύο θητείες και κατά την διάρκεια της θητείας του, αν δεν λειτουργεί στα σωστά πλαίσια και χάνει τη “δεδηλωμένη” (παραίτηση συμβούλων π.χ), να εκπίπτει του αξιώματος.
    2)Οι υποψήφιοι σύμβουλοι (ποσόστοση) να είναι από όλα τα πρώην χωριά (Δήμοι – Κοινότητες) και να ψηφίζονται απ’όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του νέου Δήμου και όχι τοπικά. Αντιδήμαρχος να ορίζεται όποιος έχει τις περισσότερες ψήφους. Σας πληροφορώ οτι ήδη μοιράζονται θέσεις τοπικών συμβούλων και τοπικών Αντιδημάρχων. Δεν γίνεται να πάμε για εκλογές και να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιός είναι Αντιδήμαρχος στον τάδε πρώην Δήμο. Με την συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων παύουν να υπάρχουν “χωριστά χωριά”. Ο Δήμος θα είναι ένας και απ’ αρχής πρέπει οι λειτουργίες να είναι ενιαίες.
    3) Δύο ή τρεις Αντιδήμαρχοι (π.χ Β. Αττιή) είναι αρκετοί, για λόγους οικονομίας αλλά και λειτουργικότητας. ΟΧΙ κάθε χωριό και Αντιδήμαρχος! Θα γεμίσουμε δυστυχώς “παραγοντίσκους”.
    4)Οι πρώην Δήμαρχοι και Κοινοτάρχεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήθούν σαν “ειδικοί αυτοδιοικητικοί σύμβουλοι και αν δεν έχουν πτυχία (ΑΕΙ – ΤΕΙ) όπως απαιτεί ο νόμος, να θεσμοθετήσετε κάτι ανάλογο. Ο μισθός τους (αν θέλουν να προσφέρουν) να είναι μόνο τα έξοδα κίνησης.
    5)Όταν υπάρχουν πολύ μεγάλα θέματα που “απαιτούν” την συναίνεση της πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου, να γίνεται δημοψήφισμα υποχρεωτικά από τον νόμο.
    6)Στην περιοχή της Β. Αττικής, καλό θα ήταν στη συνένωση (Δήμων και Κοινοτήτων) να ληφθεί υπ’ όψιν ο παράγοντας σιδηροδρομική γραμμή (ΟΣΕ). Ένας Δήμος Β. Αττικής με άξονα μεταφοράς το τρένο, μας προσφέρει οικονομία (χρόνου και χρημάτων) και καθαρό περιβάλλον.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 21:26 | Αθανάσιος Βασιλάκης

    Στο σύστημα διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ενσωματωθεί η υποχρεωτική επιμόρφωση των αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Θα πρέπει οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες, Αντι-περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι να επιμορφώνονται υποχρεωτικά από την ημέρα της εκλογής τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου (μία ημέρα δηλαδή πριν αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα). Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με το κολοσσιαίο έργο των 12 Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης θα μπορούσε να ανταποκριθεί σήμερα σε αυτήν την πρόκληση. Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ οπότε δεν θα προκαλέσει μεγάλη δαπάνη. Ο προβληματισμός μας όμως είναι εάν τα αιρετά μας όργανα της αυτοδιοίκησης θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρεωτική επιμόρφωση ή θα υπάρξουν αρκετοί που θα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι παντογνώστες και τα ξέρουν όλα ??? Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι πρέπει να επιμορφωθούν υποχρεωτικά σε σύγχρονα θέματα μάνατζμεντ όπως «Διοίκηση μέσω στόχων και μέτρηση αποδοτικότητας» ή αντίστοιχα θέματα από το Συνήγορο του πολίτη, ενώ οι Αντι – περιφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι μπορούν να επιμορφωθούν υποχρεωτικά σε περισσότερο εξειδικευμένα θέματα της αρμοδιότητας τους π.χ. από καταξιωμένους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή από τους βοηθούς του συνηγόρου του πολίτη. Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτική ή προαιρετική επιμόρφωση μελών του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου τα Σαββατοκύριακα πριν αναλάβουν πριν ορκιστούν και αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

    Ελπίζω ο προβληματισμός μου να μελετηθεί περεταίρω από αξιόλογη ομάδα συναδέλφων – επιστημόνων δημοσίων υπαλλήλων.
    Με εκτίμηση,
    Θανάσης Βασιλάκης, ΤΕ Εφοριακών, Εκπαιδευτής του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 08:30 | Ροσσολάτος Γιάννης

    Ειδικοί Σύμβουλοι στο Δήμο δεν χρειάζονται. Είναι ένας τρόπος γιά να μισθδοτούνται σε βάρος των Δημοτών οι συγγενείς, οι φίλοι και οι κουμπάροι των Δημάρχων και άλλων ισχυρών παραγόντων του Δήμου, των Κομάτων και των παρατάξεων.Εάν στελεχωθούν οι Δήμοι με Ανάλογο προσωπικό, δεν χρειάζονται ειδικοί ,Μόνιμοι;,σύμβουλοι, και πόσοι;
    Υπάρχουν 15 εως 35 Δημοτικοί Σύμβουλοι, στους Δήμους που μπορούν να Συβουλεύουν, Αμισθοί εκείνους που πέρνουν τις αποφάσεις.Καταργήστε Το θεσμό των ειδικών συμβούλων θα απαλλάξετε τους ΟΤΑ από………….

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 22:34 | Ροσσολάτος Γιάννης

    Δεν βρήκα πουθενά τη διαδικασία ορισμού του Γενικού Γραμματέα του Δήμου. Πιστεύω, από την πείρα μου, ότι δεν πρέπει να διορίζεται και αυτός από τον Δήμαρχο. Πρέπει να προκηρίσεται η θέση, όπως στα Υπουργεία, και να επιλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.¨Οχι να μπαίνει ο οποισδήποτε γνωστός του Δήμαρχου αναξέλεγχτα. Στο Δήμο μου οδήμαρχος έχει αλλάξει ΄3 – 4 χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.Γιατί;

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 22:20 | Ροσσολάτος Γιάννης

    Ο θεσμός του Αντιδημάρχου είναι ανάγκη να μελετηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή.Πρέπει τουλάχιστον να εκπροσωπεί τον κάθε Δήμο(πρώην Δήμο) που ενοποιήθηκε με το σχέδιο ¨Καλλικράτης», αλοιώς, εάν το αφίσουμε στην ευχέρια καιτη διάθεση του Δήμαρχου θα έχουμε προβλήματα, και αδικίες σε βάρος των Δημοτών, του ή των Δήμων που δεν θα έχουν δικό τους Αντιδήμαρχο .Ξέρουμε πολύ καλά τη γίνεται Σήμερα, με τους έμισθους Αντιδήμαρχους, που αλλάζουν κάθε χρόνο, χωρίς να ξέρουμε γιατί αλλάζουν, και τι προσέφεραν.Μήπως πρέπει να εκλέγονται ή απο το Δημοτικό συμβούλιο ή απευθείας από το λαό με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και με θητεία 2 ή 4 ετών.Κοιτάξτε το,είναι ανάγκη.

  • Πιστεύω ότι η θεσμοθέτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αυτονόητο που θα πρέπει να κάνει ο κάθε Δήμαρχος που έχει απλές ή ελάχιστες ικανότητες διοίκησης.
    Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει υποχρέωση για να συγκεντρώνωνται ο Δήμαρχος,οι Αντιδήμαρχοι, ο Γεν.Γραμματέας για να σχεδιάσουν,προγραμματίσουν, πάρουν αποφάσεις για το πώς,τί και γιατί πρέπει να ενεργήσουν ώστε να λυθούν τα προβλήματα του δήμου τους; και να καλούν αναλόγως του αντικειμένου τους αρμόδιους διευθυντές ή προέδρους των ΝΠΔΔ;
    Και όμως, έχετε δίκιο και ορθώς το θεσμοθετείτε γιατί στους περισσότερους Δήμους σχεδόν ποτέ δεν συγκεντρώνεται η Διοίκηση του Δήμου να συζητήσει, προγραμματίσει οτιδήποτε, ούτε τον πρωινό καφέ που λέμε:Πάντως,πιστεύω ότι θα πρέπει:
    πρώτον,οι Αντιδήμαρχοι από τη στιγμή που δέχονται να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης των καθηκόντων τους να παραιτούνται από την προσωπική τους εργασία και να αφιερώνωνται στα καθήκοντά τους.Διαφορετικά να μην γίνονται Αντιδήμαρχοι.(σήμερα υπάρχουν Αντιδήμαρχοι σε πολλούς Δήμους που απλώς περνούν μισή-μια ωρίτσα για υπογραφές και εξαφανίζονται).(βέβαια δεν μπορώ να διανοηθώ το ίδιο και για Δημάρχους!! και όμως!)
    δεύτερον, οι Αντιδήμαρχοι και οι Ειδικοί Σύμβουλοι του Δήμου κάθε τρίμηνο να κάνουν απολογισμό του έργου τους στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα μπορεί να αποφασίζει θετικά ή αρνητικά για το πρόσωπό τους (το έργο τους).Εάν σε δυο απολογισμούς το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει αρνητικά για κάποιον Αντιδήμαρχο ή Ειδ.Σύμβουλο τότε ο Δήμαρχος υποχρεούται να τον αντικαταστήσει.( υπάρχουν Δήμαρχοι δυστυχώς που οι αντιδήμαρχοι αλλά ιδιαίτερα οι ειδ,σύμβουλοι αποτελούν επιλογές καθοριστικών πελατειακών σχέσεων)
    τρίτον, να αναφέρεται ρητά κάθε πότε συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή και αν κρατούνται πρακτικά ή όχι.
    Τέταρτον, θα ήταν καλό η Εκτελεστική Επιτροπή μετά την λήψη αποφάσεων των βασικών αρμοδιοτήτων της (προυπολογισμός,τεχνικό πρόγραμμα κλπ) να καλεί για ενημέρωση και συζήτηση τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, πριν το εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο ή την Δημαρχιακή Επιτροπή.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 10:05 | Γιώργος Σαμπαζιώτης

    Τα καθήκοντα των τοπικών αντιδημάρχων πρέπει να περιλαμβάνουν και τα θέματα καθημερινότητας στον καταργούμενο Δήμο, καθαριότητα, μικροέργα, μικροεπισκευές κ.λ.π.. Αυτό θα οδηγήσει στην τόνωση της αρχής της εγγύτητας που είναι βασική αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα ελαττώσει τις αντιδράσεις των πολιτών που φοβούνται ότι ο κεντρικός δήμος θα τους απορροφήσει. Τοπικός αντιδήμαρχος πρέπει να ορίζεται και στον κεντρικό δήμο ώστε να υπάρχει ίση μεταχείρηση προς τους περιφεριακούς δήμους. Ο δήμαρχος δεν πρέπει να ασχολείται με τα θέματα καθημερινότητας αλλά μόνο με τα ζητήματα σχεδιασμού, προγραμματισμού κ.λ.π. όλου του Δήμου.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:27 | Ανδρέας Α. Οικονόμου

    Δυνατότητα των Δημάρχων για την πρόσληψη ειδικών συμβούλων τουλάχιστον σε Τεχνικά και Οικονομικά θέματα. Δυνατότητα πρόσληψης έως τριών ειδικών συμβούλων, να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ με ουσιαστικά προσόντα. Η πρόσληψη να γίνεται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και σύμφωνη γνώμη Δημάρχου. Ικανοποιητική αμοιβή για να υπάρχει κίνητρο αποκλειστικής απασχόλησης.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:23 | Ενεργός Πολίτης

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 86 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Ν. 3463/2006(ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ).

    Στην παράγραφο (δ) ¨είναι προιστάμενος όλου του προσωπικού του δήμου και εκδίδει τίς πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για τον διορισμό,τίς κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου¨

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

    ¨ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ¨

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΑΦΟΥ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΧΟΥΝ
    ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΔΙΟ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 07:11 | Στελιος Μποζικης Δήμαρχος Αρκ. Ζακύνθου

    Στην εκτελεστική επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Πρόεδροι των διαφόρων νομικών προσώπων του Δήμου, όπως ΔΕΥΑ, ΦΟΔΣΑ, Κοινωνική Επιχείριση κ.α., δεδομένου οτι διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στις δημοτικές υποθέσεις.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 23:23 | Γιάννης Παππάς

    Συμφωνώ 100% με το κύριο που έκανε το παρακάτω σχόλιο
    Οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι πρέπει τουλάχιστον αρχικά να υπάρξουν για κάθε καταργούμενο ΟΤΑ με πληθυσμό 2000 κατοίκων και πάνω και να εκλέγονται απο τους εκλογείς του ΟΤΑ που καταργείται με σταυρό απο υποψηφίους που θα είναι απο 1 εως 5 σε ειδική θέση στο ψηφοδέλτιο και να είναι για ολόκληρη την τετραετία.
    Ο ορισμός των αντιδημάρχων αυτών απο τον εκάστοτε Δήμαρχο θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει εξάρτηση τέτοια μάλιστα που δεν θα επιτελεί το έργο για το οποίο το ίδιο το σχέδιο νόμου τον θέλει.
    Το φαινόμενο αυτό διπιστώθηκε τουλάχιστον στα 12 χρόνια του Καποδίστρια και το βιώσαν και οι δημότες , για χάρη της θέσης αλλά και των εξόδων παράστασης ήταν πάντα χωρίς θέση και άποψη απλώς εκτελούσαν εντολές Δημάρχων και ας πολές φορές έβλεπαν αδικίες και άνισσόροπη ανάπτυξη των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 23:06 | ΛΟΥΗΣ Χ.

    ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
    ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΥΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠ. ΑΥΤ/ΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΓΟΥΝ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:43 | nikos Aggelakopoulos

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ . ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΠΑΧΥΛΑ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΣΟΙ ΑΣΚΟΥΝ Η ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΧ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΛΠ

  • Ειδικά για το άρθρο 76, έχω να παρατηρήσω ότι θεωρώ απαραίτητο τα διευθυντικά στελέχη να είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου ή τουλάχιστον αρνησικυρίας βασισμένης στη νομιμότητα ή μη της κάθε απόφασης. Αυτονόητο είναι ότι θεωρώ πως και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου.

  • Κατ΄αρχάς χαιρετίζω την πρωτοβουλία η οποία, κατά τη γνώμη μου, έχει ήδη αργήσει πολύ!
    Θεωρώ μάλιστα ότι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που ενδέχεται να προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι ότι θα μεγαλώσει το εκλογικό μέτρο, ώστε να μην είναι δυνατόν ένα σύνολο μικροεξυπηρετήσεων ή η μεγάλη οικογένεια να αναδεικνύουν ανθρώπους σε δημόσια αξιώματα, προς όφελος της δημοκρατικής λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.
    Ως δημοτικός υπάλληλος, έχω την αντίληψη πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση -σήμερα στην Ελλάδα- όχι μόνο δεν υλοποιεί όσα θα έπρεπε βάσει των θεσμικών κειμένων, αλλά αντιθέτως αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη σε όποια αναπτυξιακή προοπτική σε όλα τα επίπεδα.
    Κατά τη γνώμη μου, υφίστανται βασικές δυσμορφίες στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο της Τ.Α. που ευθύνονται για αυτό. Αναλυτικότερα:
    1.Ο μη περιορισμός των δημαρχιακών θητείων (σε δύο;) οδηγεί σε φαινόμενα δεσποτισμού και δημιουργίας πελατειακών σχέσεων, που οδηγούν κατευθείαν στην εποχή των κοτζαμπάσηδων, εις βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας. Προτείνω λοιπόν, τη θεσμοθέτηση του περιορισμού των δημαρχιακών θητειών σε δύο.
    2.Με βάση τον Ν. 3463 ο δήμαρχος είναι «ο επικεφαλής των υπηρεσιών του δήμου». Κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην ορθολογική διοίκηση, μια που η ικανότητα άσκησης διοίκησης ανθρώπινων πόρων δεν προσακτάται με την εκλογή σε δημόσιο αξίωμα. Η διοίκηση είναι επιστήμη, διδάσκεται σε ανώτατο επίπεδο και έχει -ως προαπαιτούμενες- δεξιότητες οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πολιτική δεινότητα κάποιου. Θεωρώ, ότι ο δήμαρχος και η αιρετή ιεραρχία θα πρέπει να περιοριστούν στον πολιτικό τους ρόλο. Η άσκηση της διοίκησης θα πρέπει να αφεθεί αποκλειστικά στα μόνιμα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης (τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να σταματήσουν να έχουν «πολιτικό» ρόλο -όπως συχνά έχω παρατηρήσει να συμβαίνει).
    Πέραν των παραπάνω πιστεύω ότι θα πρέπει:
    1.Οι διαδικασίες οργάνωσης των νέων ΟΤΑ να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη ψήφιση του νέου νόμου (εκπόνηση ΟΕΥ και Κανονισμών Λειτουργίας, χωροθεσία, κρίσεις προϊσταμένων κ.λ.π.), ώστε την 01.01.2001 οι νέοι ΟΤΑ να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν επαρκώς.
    2.Η οικονομική διαχείριση νε είναι άμεσα ελεγχόμενη (on line) με ειδικές υπηρεσίες του κράτους στο ΥΠ.ΕΣ, σύμφωνα με προϋπολογισμούς που θα έχουν κατατεθεί και το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο. Η τεχνολογία υπάρχει και οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για κάτι τέτοιο είναι πραγματικά ασήμαντοι, αντιπαρατιθέμενοι με τις οικονομικές απώλειες που οφείλονται στην κακή (με πρόθεση ή μη) διαχείριση.
    3.Να απλουστευθούν οι διαδικασίες καταγγελίας άσκησης κακοδιοίκησης. Σήμερα, μία υπόθεση υπηρεσιακής κακοδιοίκησης απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ χρήμα για να καταστεί δεδικασμένη στα Διοικητικά Δικαστήρια.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 07:24 | Βασιλειαδης Γιωργος

    Bασική αρχή για τη λειτουργία των αποκεντρωμένων θεσμών Αυτοδιοίκησης με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο είναι, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση μορφών συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και η ουσιαστική πολιτική λειτουργία και αναβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων (Δημοτικών, Περιφερειακών) ως κυρίαρχων αντιπροσωπευτικών οργάνων, τα οποία βουλεύονται και διευθύνουν τις τοπικές υποθέσεις με παράλληλη ανάδειξή τους με απλή αναλογική. που εξασφαλίζει τη δημοκρατικότερη εκπροσώπηση των κοινωνικών δυνάμεων και ταυτόχρονα ενθαρρύνει και τη συμμετοχή των πολιτών στα όργανα λήψης των αποφάσεων. Στο επίπεδο Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική θα διευκόλυνε τις αναγκαίες διεργασίες κοινωνικής συναίνεσης, την αντίληψη πολιτικής ευθύνης από διαφορετικές δυνάμεις καθώς και τη συμμετοχή τους στα αιρετά όργανα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 01:46 | Χειμώνας Αθανάσιος Δημοτικός Υπάλληλος Καποδιστριακού Δήμου

    Οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι πρέπει τουλάχιστον αρχικά να υπάρξουν για κάθε καταργούμενο ΟΤΑ με πληθυσμό 2000 κατοίκων και πάνω και να εκλέγονται απο τους εκλογείς του ΟΤΑ που καταργείται με σταυρό απο υποψηφίους που θα είναι απο 1 εως 5 σε ειδική θέση στο ψηφοδέλτιο και να είναι για ολόκληρη την τετραετία.
    Ο ορισμός των αντιδημάρχων αυτών απο τον εκάστοτε Δήμαρχο θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει εξάρτηση τέτοια μάλιστα που δεν θα επιτελεί το έργο για το οποίο το ίδιο το σχέδιο νόμου τον θέλει.
    Το φαινόμενο αυτό διπιστώθηκε τουλάχιστον στα 12 χρόνια του Καποδίστρια και το βιώσαν και οι δημότες , για χάρη της θέσης αλλά και των εξόδων παράστασης ήταν πάντα χωρίς θέση και άποψη απλώς εκτελούσαν εντολές Δημάρχων και ας πολές φορές έβλεπαν αδικίες και άνισσόροπη ανάπτυξη των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | Βέντζας Δημήτριος

    Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί υφιστάμεθα Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων πάνω απο 2 συνεχείς τετραετίες; Γιατί τα κόμματα δεν έχουν άλλα στελέχη; Αδιάφορο! Γιατί οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν άλλα στελέχη; Αλήθεια; Γιατί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα δεν μπορούν να βρούν άλλους «εκπροσώπους» τους; Ελπίζω πως δεν ειναι στόχος μιας ευνομούμενης πολιτείας κάτι τέτοιο. Ήδη ισχύει για τους αιρετούς Νομάρχες, ο περιορισμός σε 2 συνεχόμενες θητείες μόνον. «Και άγιος να είναι» ένας κοινοτάρχης ή ένας Δήμαρχος (που δεν είναι) εξοκείλει σε αυθαιρεσίες και διαπλοκή και μάλιστα σε μικρές κοινωνίες. ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΕ 2 ΘΗΤΕΙΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥ. Να βρουν τα κόμματα και οι τοπικές κοινωνίες εναλλακτικές λύσεις σε άλλες προσωπικότητες. ΟΧΙ στη μιζέρια και τη διαπλοκή του ενός.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:45 | Μοχιανάκης Γεώργιος

    Σήμερα σε κάθε Δήμο προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Ειδικών συμβούλων – Ειδικών Συνεργατών για την επικουρία του Δημάρχου , σε αριθμό αντίστοιχο των αντιδημάρχων . Επίσης θέσεις ειδικών Συμβούλων και Ειδικών Συνεργατών προβλέπονται στις ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ .
    Οι Ειδικοί σύμβουλοι και Ειδικοί συνεργάτες προβλέπεται να είναι υποχρεωτικά απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ .
    Στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρχε και υπάρχει σήμερα ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση για πολλά χρόνια από την θέση του αιρετού Δημάρχου .
    Το δυναμικό αυτό έχει αποκτήσει τεραστία εμπειρία και γνώσεις σε θέματα δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης .
    Βέβαια πολλοί πρώην Δήμαρχοι δεν κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο για να μπορέσουν να προσληφθούν σε θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών δηλ στις θέσεις του άρθρου 163 του ν . 3584/2007, ( ΦΕΚ 143 τ. Α 28-6-2007) με αποτέλεσμα η δημόσια διοίκηση – αυτοδιοίκηση να στερείται της δυνατότητας αξιοποίησης δυναμικού το οποίο στα πλαίσια της νέας αρχιτεκτονικής της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να προσφέρει την αποκτημένη εμπειρία του .
    Στα πλαίσια της παρούσας διαβούλευσης του σχεδίου Καλλικράτης , προτείνω να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης σε θέσεις Ειδικών Συμβούλων και Ειδικών Συνεργατών και στους διατελέσαντες Δημάρχους , που δεν κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ – ΤΕΙ , αλλά να αρκεί η ειδική γνώση και εμπειρία που έχουν αποκτήσει κατά την θητεία τους για 2 τουλάχιστον τετραετίες .

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:00 | Γεώργιος Σκευοφύλακας

    Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε Δημοκρατία, αλλά έχουμε Κομμτοκρατία.

    Το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Ο Περιφερειάρχης, Ο Νομάρχης, Ο Δήμαρχος θα πρέπει να εκλέγονται μόνο με προσωπικό σταυρό και όχι βάση τους συμβούλους του. Μπορεί ένας απατεώνας Δήμαρχος να έχει άτομα με μεγάλες οικογένειες, και να βγαίνει Δήμαρχος από το παράθυρο και όχι από την πόρτα .

    Στα μικρά μέρη, με πληθυσμό 5.000 κατοίκους, όταν έχει υποψήφιο σύμβουλος από της 4 με 5 μεγάλες οικογένειες στο συνδυασμό σου, γίνεσαι Δήμαρχος. Εάν όμως έχεις δύο ενιαία ψηφοδέλτια, που στο ένα είναι όλοι η υποψήφιοι Δήμαρχοι και στο άλλο είναι όλοι η υποψήφιοι Σύμβουλοι, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Τότε ο Δήμαρχος θα πρέπει να κυνηγήσει το σταυρό και όχι τους συμβούλους με της μεγάλες οικογένειες.

    Θα σταματήσουν όλες οι κάτω από το τραπέζι διαπραγμάτευσης που όλοι κάνουν. Εάν θα μπεις στο δικό μου ψηφοδέλτιο, θα σε κάνω αντιδήμαρχο με μηνιαίο μισθό το 2.000 Ευρώ. Θα βάλω το παιδί σου στο Δήμο. Θα σου ασφαλτοστρώσω το δρόμο μπροστά από το σπίτι σου.

    Επίσης θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα με τα ψηφοδέλτια. Θα πρέπει τα ψηφοδέλτια και όχι οι φάκελοι να σφραγίζονται με ανάγλυφη σφραγίδα. Θα πρέπει να υπάρχουν διάφορα μέρη που θα μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα και θα αποφασίζετε μέσα στο εκλογικό κέντρο που θα μπει. Θα πρέπει να σταματήσουν να έρχονται ο κόσμος με τα ψηφοδέλτια αίτημα στην τσάντα από το κόμμα.

    Όταν υπάρχουν δύο ενιαία ψηφοδέλτια, τα καλύτερα άτομα μπαίνουν στο Δήμο. Εάν εγώ θέλω να πάω για σύμβουλος, αλλά δεν μου αρέσει κανένας για Δήμαρχος γιατί είναι όλοι απατεώνες, με το σημερινό σύστημα, δεν θα μπορώ να βάλω υποψηφιότητα.

    Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξετε τον τρόπο εκλογής Δημάρχου, γιατί «Κόρακας κοράκού μάτι δεν βγάζει»

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:18 | Γεώργιος Μπακογιάννης

    Η αυτοδιοίκηση είναι και παραμένει η φωνή του λαού. Πρέπει να αναδειχθεί σε βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη τότε θα βυθιστούν σε οικονομικό μαρασμό οι διευρυμένοι δήμοι, για τον λόγω ότι θα εξαρτώνται άμεσα από την κρατική αρωγή, που όμως στην ουσία δεν φτάνει με δεδομένου την οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας.
    Στην ουσία δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μια τοπική κυβέρνηση όπου θα έχει όλες τις παθογένειες του κράτους μας. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μια τοπική αυτοδιοίκηση που στην ουσία θα συμπληρώνει το κράτος. Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση δυνατή μεν αλλά με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Οι δρόμοι του κράτους και της αυτοδιοίκησης να συγκλίνουν αλλά να μην έρθει η ώρα να ταυτιστούν γιατί τότε θα είναι επώδυνο για όλους.
    Οι δραστηριότητες ενός δήμου δεν είναι μόνο πολιτικές οι θεσμικές αλλά θα πρέπει να είναι κέντρο παροχής φιλικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τον πολίτη. Υπό την έννοια αυτή θα πρέπει πολλές συναλλαγές που γίνονται μεταξύ του πολίτη και του κράτους να περάσουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Με τον καινούριο δημοτικό και περιφερειακό χάρτη θα πρέπει στο επίκεντρο των επιλογών σας να βρίσκεται ο άνθρωπος. Αυτό καθιστά τον σχεδιασμό σας πολύ οποίο δύσκολο μιας και θα πρέπει να σεβαστείτε τις πολλές ανάγκες που δημιουργούνται από την καθημερινότητα στη ζωή του πολίτη. Τομείς που θα μπορούσατε να εκχωρήσετε στην τοπική αυτοδιοίκηση με την εκχώρηση και των αντίστοιχων πόρων θα μπορούσαν να είναι οι εξής.
    1.Προστασια του περιβάλλοντος
    2.Ευθύνη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω ενός ευρύτερο εθνικού σχεδιασμού
    3.Αντιμετωπιση κοινωνικού αποκλεισμού
    4.Στηριξη ευάλωτων ομάδων
    5.Καταπολεμηση της ανεργίας και ενίσχυση απασχόλησης
    6.Αμεσο εταίρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στις αποφάσεις της κυβέρνησης
    7.Πολεοδομικα θέματα και χωροταξίας
    8. Υγειονομικές Υπηρεσίες
    9. Παιδεία
    Θα ήθελα να ξέρω αν με τον καινούριο σχεδιασμό δημοτικό και περιφερειακό σχεδιασμό θα ισχύει και ο δημοτικός κώδικας 3463/2006.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:29 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    Δημαρχος μονον για 2 δυο θετειες [ικανους ανθρωπους]Αποπολιτικοπιοιμενους εξω απο συντεχνιακες αγγιλωσεις του παρελθοντως.
    Αντιδημαροι κ.λ.π. μονον μια 1 χρονια στην ιδια θεση μετα στην επομενη θεση κ εναλλαξ.να περνανε υποχρεωτικα ολοι απο ολες τις θεσεις
    κ τους τομεις ευθηνης.
    Τελος στην μονημοτητα.
    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    κλπ.

  • Ιδιαίτερα θετική η πρόταση για Εκτελεστική Επιτροπή και για περισσότερες -αναλογικής εκπροσώπησης- Επιτροπές. Θετικόή και η πρόταση των τοπικών αντιδημάρχων (αν και θα έχουμε περαιτέρω αντιμισθίες = τους ειδικούς συνεργάτες που θα απαιτηθούν).

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:51 | Κωνσταντινίδου Παρθενα

    1)Να τεθεί ανώτατο όριο εκλογής κάποιου σε αιρετές θέσεις οποιουδήποτε βαθμού(π.χ. Δήμαρχος, Σύμβουλος κ.λ.π. – το πολύ δύο θητείες).
    2)Να τεθούν περιορισμοί, δηλαδή κωλύμματα στην υποψηφιότητα ως δημάρχων και δημοτικών συμβούλων υπαλλήλων Δ.Ο.Υ, πολεοδομιών και άλλων υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με ελέγχους, αδειοδοτήσεις, εξυπηρέτηση του πολίτη γιατί ενισχύεται η ψηφοθηρία και δημιουργούνται διαπλοκές.
    3)Κατάργηση διπλομισθίας στους αιρετούς.
    4)Υποχρεωτική κατάθεση τεχνικού προγράμματος με ορίζοντα μιας τετραετίας- και όχι ετήσιο (στα βασικά σημεία του) με αναπτυξιακή προοπτική ώστε να αποφεύγονται τα «εργα» και «εργάκια» ρουσφετολογικού χαρακτήρα για ψηφοθηρικούς σκοπούς.
    5)θεσμοθέτηση θέσης γενικού γραμματέα σε όλους τους Δήμους – απο άτομα με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα- και όχι μόνο άτομα εμπιστοσύνης του Δημάρχου.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:28 | Θανάσης Σ

    Μία από τις παθογένεις του σημερινού συστήματος Αυτοδιοίκησης είναι το γεγονός ότι τα πολιτικά όργανα (αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι κλπ) αντί να σκούν συντονιστικό και ελεγκτικό πολιτικό ρόλο, τείνουν να υποκαταστήσουν τη διοικητική πυραμίδα και μάλιστα την κορυφή της (διευθυντικά στελέχη). Μία από τις εμφανείς συνέπειες του γεγονότος αυτού είναι ΟΤΑ (κυρίως Καποδιστριακοί Δήμοι)με ελάχιστο στελεχιακό δυναμικό ανώτατης εκπαίδευσης (γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στη λειουργία τους, αφού αρμοδιότητα π.χ. Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών αρέσκεται να σκεί ο α΄ντίστοιχος Αντιδήμαρχος ή Αντινομάρχης.

    Περιορισμός λοιπών των θέσεων αντιδημαρχών και αντιπεριφερειαρχών (η διατύπωση του σχεδίου προδιαθέτει για πληθώρα θέσεων)στο ελάχιστο δυνατό και σαφής ο0ριοθέτηση του σημαντικού κατά τα άλλα, πολιτικού τους ρόλου. Και κυρίως, οικονομία στις αποζημιώσεις τους…

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:18 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΡΑΣ

    Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι μία τοπική κοινωνία «αυτοδιοικείτα», δηλαδή η κοινωνία επιλέγει, μεταξύ των αναδυκνυόμενων στελεχών της, αυτούς που θα την υπηρετήσουν. Αυτό απέχει πολύ από τα κρατούντα μέχρι τώρα με τις γνωστές συνέπειες. Τα κόμματα έδειναν τα «χρίσματα» και οι πολίτες αποδέχονταν τις υποδείξεις τους. Αποτέλεσμα να επικρατούν οι αρεστοί των κομμάτων και όχι οι άριστοι της κοινωνίας. Γιαυτό προτείνω: α) οι υποψήφιοι δήμαρχοι να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα μπαίνουν αφού προσκομήσουν ποσοστό υποστηρικτών του δήμου τους (π.χ.10-20%) και η τελική εκλογή να γίνεται μεταξύ των δύο πρώτων. β) Οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο με απλή αναλογική εντασσόμενοι σε αυτό με μικρό ποσοστό υποστηρικτών δημοτών (π.χ. 5%). Έτσι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο παραταξιακής ψήφου και η αδικία να εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι της επικρατούσας παράταξης και αντίθετα να βρίσκονται εκτός ΔΣ υποψήφιοι με υπερδιπλάσιο αριθμό ψηφων.
    γ) Εφαρμογή του θεσμού του «μητροπολιτικού Δήμου» σε πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών-Θασσαλονίκης.
    δ) Λόγω της διόγκωσης των δήμων με τις συγχωνεύσεις τους, απεμπολείται το πλεονέκτημα της αμεσότητας της αυτοδιοίκησης, γιαυτό προτείνεται η εφαρμογή του θεσμού του σοινικιακού συμβουλίου με γνωμοδοτικές αλλά και εκτελεστικές παρεμβάσεις.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:27 | κατερινα γκουτελου

    Επειδή με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ οι δήμοι αποκτούν δύναμη θα πρέπει να τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων των αντιδημάρχων , καθώς επίσης να αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι ποινικές ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές για τις πράξεις τους.
    Το μέγεθος των νέων δήμων επιβάλλει την ύπαρξη γενικού γραμματέα , για τον οποίο θα πρέπει να τεθούν κριτήρια και να είναι μόνιμος υπάλληλος.
    Τέλος δεν θα πρέπει να εκλέγονται οι Δήμαρχοι πέραν των δύο τετραετιών , για να μην δημιουργείται μόνιμοι μορφή απασχόλησης, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:38 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.
    Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
    ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 02:51 | bob

    13 περιφέρειες είναι πολλές όταν η γερμανία έχει 10,άντε να μειώστε και τούς βουλευτές

  • Χαιρετίζουμε τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ελπίζω να προχωρήσει και να μη μεινει σε επίπεδο στείρων και τοπικιστικών συγκρούσεων & συμφερόντων.
    Προτάσεις
    1. Πρέπει να βρεθεί μία λύση για το διοικητικό πρόβλημα.Οι Δήμαρχοι είναι αιρετοί αλλά το προσωπικό μόνιμο και με νοοτροπία Δημοσίου. Που ακούστηκε μία επιχείρηση (γιατι επιχειρήσεις ειναι οι Δήμοι και μάλιστα με το νέο σχέδιο πιο έντονη μορφή και με ανεβασμένο επίπεδο απαιτήσεων και ικανοτήτων) να μη μπορεί να επιλέγει το προσωπικό της, αλλά να αλλάζει τον Διοικητή της? Πρέπει να δοθεί έμφαση δλδ στις ικανότητες διαχείρισης, κατάρτισης και επάνδρωσης με επιστημονικό προσωπικό με ειδικές ικανότητες.
    2. Για να μην υποβαθμιστεί η παραγωγή πολιτικής στους Δήμους, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Δημ. Συμβουλίου και να μην είναι διακοσμητικά πρόσωπα που κυρίως νέμονται τις δουλειές που εγκρίνονται κυρίως από τους ίδιους.
    3. Προβλέπεται ελεγκτικό σώμα για τους ΟΤΑ. Δώστε διευκρινίσεις και καταρτίστε τους επαρκώς. Το μόνιμο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ποιος θα ελέγχει τους ελέγχοντες! Η Περιφερειακή ή η Κεντρική Διοίκηση?
    4. Ενημερώστε επαρκώς τους Πολίτες! Δεν ειναι δικαιολογία και πανάκεια η ανάρτηση στο Διαδίκτυο! Η παραπληροφόρηση λόγω αγνοιας και ανεπάρκειας των τοπικών εκπροσώπων είναι απίστευτη. Βρειτε τρόπο παραγωγής πολιτικής και επαφής με τη περιφέρεια! Αξιοποιείστε για υτό το λόγο τα ΚΕΠ με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:24 | Χρήστος Μ.

    Εγώ ως δημότης ενός Τοπικού Διαμερίσματος που έχω κάποιο πρόβλημα με το δρόμο έξω από το σπίτι μου ή με την καθαριότητα του χώρου ή με μία καμένη λάμπα στο δημοτικό στύλο φωτισμού ή με το βουλωμένο φρεάτιο ή με μία παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου ή με ότι τέλος πάντων μπορεί να απασχολεί κάποιον δημότη, θα πρέπει να απευθυνθώ στο Τοπικό ή στον Θεματικό Αντιδήμαρχο; Και εάν απευθυνθώ στο Τοπικό (αφού αυτόν μάλλον λόγω εγγύτητας θα γνωρίζω) ποιες θα πρέπει να είναι οι απαιτήσεις μου για την επίλυση του προβλήματός μου; Απλώς να μεταβιβάσει το αίτημα στον αντίστοιχο Θεματικό Αντιδήμαρχο ; (αφού ο ίδιος δεν θα έχει καμία ουσιαστική με βάση το σχέδιο αρμοδιότητα). Φανταστείτε πόσο άχαρος θα είναι ο ρόλος ενός ανθρώπου που θα λέγεται Αντιδήμαρχος, θα κυκλοφορεί στην περιοχή που το εξέλεξε, θα δέχεται το σύνολο των αιτημάτων των δημοτών αλλά δεν θα μπορεί α επιλύσει κανένα από αυτά γιατί θα είναι αρμοδιότητα κάποιου άλλου Αντιδημάρχου.
    Σε ένα Δήμο που λειτουργεί σωστά δεν υπάρχει ανάγκη ύπαρξης δύο ειδών Αντιδημάρχων. Σε ένα Δήμο που λειτουργεί λανθασμένα και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συνόλου των δημοτών, τα δύο είδη Αντιδημάρχων δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Και στις δύο περιπτώσεις ο διαχωρισμός σε Θεματικούς και Τοπικούς Αντιδημάρχους είναι άσκοπος και έχει μπει στο σχέδιο μόνο για να εφησυχάσει τις τοπικές κοινωνίες ότι δεν πρόκειται να χάσουν τον δικό τους «μπάρμπα στην Κορώνη» που θα τους φροντίζει και θα τους λύνει τα προβλήματα. Προτείνω την κατάργηση του διαχωρισμού γιατί μόνο άσκοπα έξοδα και προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:50 | Κ.Π.

    Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Κύριοι Υπουργοί,

    Πράγματι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι μια τομή για τη χώρα και θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς πισωγυρίσματα. Κλείστε τα αυτιά σας στους κομματάρχες της κάθε περιοχής που το μόνο που θέλουν είναι οι νέες καρέκλες.
    Θα ήθελα από την πλευρά μου να σας εκφράσω μερικές απόψεις σχετικά με τις υποψηφιότητες καθώς και για τη διαφάνεια.
    1. Πρέπει να αποκλειστούν από υποψήφιοι οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. (έχουν καταντήσει τα γραφεία των νομαρχιών και των δήμων λογιστικά γραφεία εξυπηρέτησης ψηφοφόρων). Οι εφοριακοί είναι οι υπάλληλοι που καλούνται να εφαρμόσουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική δίνοντας πληροφορίες (και κρατόντας βιβλία επιχειρήσεων παράνομα!!!) για το πως να κλέψουν το κράτος.
    2. Για τη διαφάνεια και την μεγάλη πράγματι διαφθορά που υπάρχει σε όλους του βαθμούς Τοπικής Αυτ/σης την ευθύνη δεν την έχουν μόνο οι αιρετοι. Δυστυχώς μεγάλη είναι η ευθύνη του κράτους το οποίο με την σκόπιμη πολυνομία του, νομιμοποιεί όλες της ατσασθαλίες χωρίς να τιμωρεί κανένα.
    Κάντε επιτέλους πράξη την κωδικοποίηση των νόμων (θα έχουν και τότε δουλειά οι δικηγόροι!!!)
    3. Είναι το κράτος που επιτρέπει σήμερα σε δήμους των 10.000 κατοίκων από τους 11 συμβούλους της πλειοψηφίας να είναι έμισθοι και οι 11 και με διπλό μισθό (αφού οι περισσότεροι είναι υπάλληλοι).

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:07 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

    1)Να τεθούν περιορισμοί, δηλαδή κωλύμματα στην υποψηφιότητα ως δημάρχων και δημοτικών συμβούλων υπαλλήλων Δ.Ο.Υ και άλλων διοικητικών υπηρεσιών, από ένα βαθμό και πάνω (όχι μόνο προϊσταμενοι οργανικών μονάδων)διότι πολλές φορές η υπαλληλική ιδιότητα χρησιμοποιείται για ψηφοθηρία και γενικά δημιουργούνται διαπλοκές
    2)Να θεσμοθετηθεί η μη διπλομισθία δημοσίων υπαλλήλων που εκλέγονται ως αιρετοί(επιλογή μισθού)
    3)Να τεθεί τέλος στην παντοδυναμία του δημάρχου (δημαρχοκεντρικό σύστημα)
    4)Να υποβάλλονται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις δημάρχου σε έλεγχο νομιμότητας
    5) Να τεθεί ανώτετο όριο εκλογής κάποιου στη θέση δημαρχου (το πολύ δύο θητείες)

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:18 | d.a.

    Η νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση αποτελεί συστατικό στοιχείο τοπικής δημοκρατίας και είναι ίσως η σημαντικότερη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας.

    Επειδή όμως άλλο τοπική δημοκρατία και άλλο αυταρχισμός πρέπει οι αρμοδιότητες των δημάρχων να περιοριστούν ΜΟΝΟ στην υλοποίηση των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων όπως δημοτικού συμβουλίου,δημαρχιακής και εκτελεστικής επιτροπής.

    Εννοώ οτι οι δήμαρχοι δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στην οικονομική διαχείρηση των δήμων (τρανταχτό παράδειγμα ο δήμος Παγγαίου) και ούτε στην διαχείρηση του ανθρώπινου δυναμικού (όπως αποφάσεις χορήγησης αδειών,αποφάσεις μετακίνησης,αποφάσεις τοποθέτησης σε δημοτικές υπηρεσίες κλπ.). Αυτές τίς αρμοδιότητες να τίς ασκούν οι αρμόδιοι προιστάμενοι και οι οποίες με σαφήνεια πρέπει να ΠΕΡΙΓΡΆΦΟΝΤΑΙ γιατί επιτέλους κάποτε και οι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι και όχι να ταμπουρώνονται πίσω απο τούς αιρετούς.

    Ο γενικός γραμματέας του δήμου να προέρχεται απο το υπάρχον μόνιμο προσωπικό του δήμου και να μην αποτελεί ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ όταν υπηρετεί στον οικείο δήμο. Φυσικά να έχει τα προσόντα που προβλέπει ο Νόμος για τούς γενικούς γραμματείς. Αλήθεια ένας γενικός γραμματέας που επιλέγει ο δήμαρχος τι περισσότερο θα προσφέρει απο έναν ΜΟΝΙΜΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ που γνωρίζει μάλιστα καλλίτερα απο τον καθένα τα προβλήματα του δήμου.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:17 | κωνσταντινος μανιατης

    μπραβο για τον καλλικρατη μην κανετε πισω στις πιεσεις τοπικων κομματαρχων που ενδιαφερονται για τον μικροκοσμο τους και την προσωπικη τους πολιτικη επιβιωση,Στους νεους δημους ν αμειβεται μονο ο δημαρχος, καμια πολιτικη θεση να μην ειναι αμειβομενη η να δινεται μια συμβολικη αποζημιωση.Οι δημοτικοι συμβουλοι απλα να εχουν πολιτικα την ευθυνη για τις επιλογες τους, η υλοποιηση αυτων των επιλογων να γινεται απο ειδικο προσωπικο.Αυτο ισχυει και για τους αντιδημαρχους για ποιο λογο να αμειβεται ο αντιδημαρχος και τοσοι αλλοι?

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:06 | Γρηγόρης Μανόπουλος

    Η θέσπιση Γ.Γ. του κάθε Δήμου είναι κάτι που μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στην αυτοδιοίκηση, αρκεί να υπάρχουν προαπαιτούμενα προσόντα για τους υποψηφίους και ανάδειξή τους από ευρεία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (όχι δηλαδή πρόσωπο που να ελέγχεται απόλυτα από το Δήμαρχο).

    Πρέπει με κάποιο τρόπο να δοθεί πραγματική σημασία στις απόψεις των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, διότι μέχρι τούδε ο ρόλος τους κατάντησε καθαρά διακοσμητικός και μόνο για αγγαρείες.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:43 | Παπασίμος Κώστας

    Ένα από τα προβλήματα που υπάρχει σήμερα στους Δήμους είναι και η μή τήρηση των νόμιμων διαδικασιών με αποτέλεσμα οι Δήμοι να είναι πρωταθλητές στην κακοδιοίκηση. Είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν να είναι πρωταθλητές κακοδιοίκησης και για αυτό διαμαρτύρονται για τον έλεγχο των δαπανών από το ελεγκτικό συνέδριο.

    Πρότασή μου είναι η θεσμοθέτση της θέσης του Γραμματέα του Δήμου (από μόνιμο υπάλληλο) με αρμοδιότητες τον έλεγχο των διαδικασιών πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε ενέργειας , την παρακολούθηση κάθε ενέργειας σύμφωνα με την νομοθεσία. Ο Γραμματέας του Δήμου αναλαμβάνει την υλοποίηση του Δημοτικού Προγράμματος σε έργα, υπηρεσίες , προμήθειες κλπ σε συνεργασία με κάθε αρμόδια υπηρεσία . Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι καθορίζουν την πολιτική του Δήμου.

    Οι δήμοι σήμερα είναι καταχρεωμένοι σπαταλούν πόρους (με τον δανεισμό) από τις επόμενες γενεές δημοτών και θα πρέπει να μπεί άμεσα φραγμός. Πρότασή μου είναι όλες οι δαπάνες να προελέγχονται από το ελεγκτικό συνέδριο κατ΄ουσίαν.

    Τέλος, από σήμερα κιόλας και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και άλλο οι δήμοι να απαγορευθεί οποιαδήποτε προμήθεια, πρόσληψη πσοσωπικού κλπ εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για το σκοπό αυτό ,στο δημοτικό ταμείο.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:50 | Γιώργος Κουλαουζίδης

    Όλοι οι νέοι Δήμοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, αφού θα αριθμούν πάνω από 20.000 κατοίκους θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να έχουν θέση Γενικού Γραμματέα, ο οποίος όμως θα επιλέγεται με κριτήρια τις σπουδές του και την εμπειρία του στο χώρο. Η θέση του Γ.Γ. είναι νευραλγική αλλά συνήθως καλύπτεται από πρόσωπα που απλά τυγχάνουν της εμπιστοσύνης ή της φιλίας του Δημάρχου. Βεβαίως πρέπει να είναι ο Γ.Γ, έμπιστος του Δημάρχου αλλά να έχει και κάποια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.