- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 77 Ειδικό τέλος μελέτης, κατασκευής και επέκτασης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης

1. Στο άρθρο 11 του ν. 1069/1980 (Α’ 191) προστίθεται παράγραφος (3), ως εξής:
«3. Επιχειρήσεις του παρόντος νόμου, δύνανται να αναστείλουν την επιβολή του τέλους του παρόντος άρθρου, εφόσον δεν υφίστανται πλέον οικονομικές υποχρεώσεις που να σχετίζονται με τους σκοπούς για τους οποίους επιβάλλεται και για την εκπλήρωση των οποίων χρησιμοποιείται το εν λόγω έσοδο ή να ορίσουν ποσοστό μικρότερο του 80% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος, κατόπιν λήψης απόφασης του οικείου διοικητικού συμβουλίου, η οποία υποβάλλεται προς υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας στην αρμόδια για την εποπτεία τους αρχή. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλείψει η ανωτέρω προϋπόθεση, η αναστολή επιβολής αίρεται υποχρεωτικά, κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου. Ο χρόνος αναστολής επιβολής του τέλους προσμετράται στο συνολικό χρόνο επιβολής του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1».
2. Αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Δ.Ε.Υ.Α., περί αναστολής επιβολής του ειδικού τέλους του αρ. 11 του ν. 1069/1980, οι οποίες ελήφθησαν έως τη δημοσίευση του παρόντος, και εφόσον πληρούνταν κατά το χρόνο λήψης τους η προϋπόθεση της προηγούμενης παραγράφου, θεωρούνται νόμιμες και αναστέλλεται κάθε πειθαρχική ή ποινική διαδικασία ή διαδικασία καταλογισμού, σε βάρος των μελών των οικείων Διοικητικών ή Δημοτικών Συμβουλίων.
3. Δαπάνες για την κάλυψη λειτουργικών ή άλλων αναγκών των Δ.Ε.Υ.Α. με διάθεση των εσόδων από την επιβολή του ειδικού τέλους του αρ. 11 του ν. 1069/1980, εφόσον κατά το χρόνο πραγματοποίησης τους δεν υφίσταντο οικονομικές υποχρεώσεις που να σχετίζονται με το σκοπό για το οποίο επιβάλλεται το εν λόγω έσοδο, θεωρούνται νόμιμες και αναστέλλεται κάθε πειθαρχική ή ποινική διαδικασία ή διαδικασία καταλογισμού, σε βάρος των μελών των οικείων Διοικητικών ή Δημοτικών Συμβουλίων.