Άρθρο 20 Ένδικα μέσα Ο.Τ.Α.

1. Οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν να μην ασκήσουν ή να παραιτηθούν από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων, με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων στην εργασία τους, εφόσον οι ως άνω εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε χρηματική αξίωση κατά των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου οργάνου τους και κατά παρέκκλιση των άρθρων 72 και 176 του ν. 3852/2010. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση περί της παραίτησης από τα ένδικα μέσα, η οποία πρέπει να αναφέρεται ειδικώς στην ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό του φορέα για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από την άμεση συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, λαμβάνεται ύστερα από γνωμοδότηση δικηγόρου και του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του φορέα.
2. Αποφάσεις περί μη άσκησης ή περί παραίτησης από ένδικο μέσο στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, που εκδόθηκαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται ως προς όλες τις συνέπειές τους, νόμιμες.
3. Αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων αυτών περί υποβολής προσφυγών σε διοικητικές αρχές, άσκηση, μη άσκηση ή παραίτηση από οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο, δικαστικό ή εξώδικο συμβιβασμό ή κατάργηση δίκης δεν εμπίπτουν στον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας του άρθρου 225 παρ. 1 του ν. 3852/2010 (Α’ 87).

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 17:04 | ΚΠ

    το αρθρο αυτο θα πρεπει να ισχυσει σε ολο το δημοσιο τομεα και ειδικα στον ΟΑΕΔ

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 17:26 | ΕΚ

    πολύ καλό το άρθρο αυτό και μπράβο στους ΟΤΑ αλλά πρέπει να ισχύσει και για τους εργαζομένους στον ΟΑΕΔ με δικαστικές αποφάσεις…

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 14:19 | Τσελεπης Δ.

    Επιτελους!!!!! Με αυτο το αρθρο λυνετε ενα προβλημα που ,κατα γενικη ομολογια, κληρονομησατε απο τις προηγουμενες κυβερνησεις. Στους χαλεπους καιρους της κρισης ειναι επιβεβλημενη η λυση τετοιων προβληματων, υπερ των εργαζομενων, απο μια κυβερνηση της αριστερας.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 14:27 | Δ. Βελουδης

    Το γεγονος οτι μια κυβερνηση της αριστερας αποκαθιστα με το συγκεκριμενο αρθρο την κοινωνικη δικαιοσυνη εναντι των εργαζομενων που για χρονια υπηρξαν «ομηροι» στους ΟΤΑ αποδεικνυει οτι βρισκεται στο σωστο δρομο. Ας γινει αυτο το αρθρο «οδηγος» και σε αλλους υπουργους της κυβερνησης να νομοθετησουν υπερ των αντιστοιχων εργαζομενων στα οικεια υπουργεια τους (υπουργειο εργασιας και κοινωνικων ασφαλισεων, κλπ)

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 13:09 | Ευ Στρ

    Γιατί να υπάρχει «διάκριση» και διαφορετική «μεταχείριση» στους εργαζόμενους του Ο.Α.Ε.Δ. , που δουλεύουν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, όπως και οι υπόλοιποι.???
    Εδώ και δέκα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς «ανάγκες» και εργάζονται σκληρά για τις υπηρεσιακές ανάγκες ενός Οργανισμού που -ήδη- έχει έλλειψη προσωπικού.
    Ευελπιστούμε για την δικαίωσή τους, χωρίς άλλη αναβολή.!!!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 13:10 | Ευ Στρ

    Γιατί να υπάρχει «διάκριση» και διαφορετική «μεταχείριση» στους εργαζόμενους του Ο.Α.Ε.Δ. , που δουλεύουν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, όπως και οι υπόλοιποι.???
    Εδώ και δέκα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς «ανάγκες» και εργάζονται σκληρά για τις υπηρεσιακές ανάγκες ενός Οργανισμού που -ήδη- έχει έλειψη προσωπικού.
    Ευελπιστούμε για την δικαίωσή τους, χωρίς άλλη αναβολή.!!!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 12:02 | Κ.Δ.

    Κυριε υπουργε,

    Οφειλω να συγχαρω τοσο εσας οσο και τους συνεργατες σας για το συγκεκριμενο αρθρο, αφου αποτελει ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ «η ποινικη συνεπεια αιρετων της αυτοδιοικησης στην ενασκηση η μη δικονομικου δικαιωματος τους». Το δικαιωμα αυτο αφορα την κατοχυρωση εργασιακου δικαιωματος το οποιο εχει καταστρατηγηθει με » υποκρυπτουσα σχεση εργασιας αοριστου χρονου», το οποιο εμαφανιζεται ως ορισμενου χρονου.
    Η ελληνικη πολιτεια οφειλε, η ιδια, να επιλυσει αυτην την νομικη και συνταγματικη (Αρθρο 102 του Συνταγματος) παρασπονδια με νομοθετικη ρυθμιση. Ταυτοχρονα οφειλε να εναρμονιστει και με την αναλογη κοινοτικη οδηγια.
    Χαρη σε αυτο το αρθρο, αποδιδεται, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, δικαιοσυνη!!!!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 12:37 | ΓΜ

    Ελπιζω να γινει πραγματικοτητα η διατυπωση του συγκεκριμενου αρθρου. Η πολυετης εργασιακη εμπειρια των υπαλληλων stage ειναι απολυτως σημαντικη για τη σωστη λειτουργεια των εκαστοτε υπηρεσιων.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 12:02 | ΑΒΓ

    Υπάρχει διάθεση από τους κυβερνώντες για τακτοποίηση συμβασιούχων, κίνηση που είχαμε να δούμε από την κυβέρνηση Καραμανλή με το «ΠΔ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ». Τότε είχαν αδικηθεί συμβασιούχοι που εργάζονταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, που ξεπερνούσε και κάποιες φορές τη δεκαετία, αλλά λόγω τρίμηνου κενού στο διάστημα που αφορούσε το ΠΔ (2002-2004, συμβασιούχοι επί ΠΑΣΟΚ)έμειναν εκτός μονιμοποίησης. Το εν λόγω ΠΔ είναι μεταγενέστερο του περίφημου άρθρου 103, ωστόσο είχε εγκριθεί από το ΣτΕ παρά το ότι ξεκάθαρα αφορά μετατροπή συμβάσεων και ως εκ τούτου ασύμφωνο με το 103. Τώρα μεθοδεύεται νέα μονιμοποίησηση συμβασιούχων, αυτών στους ΟΤΑ που τυχαίνει, γιατί περί τύχης πρόκειται, να έχουν υπέρ τους κάποια δικαστική απόφαση ακόμη και ασφαλιστικά(;). Αφορά αυτούς που στο παρελθόν είχαν κερδίσει πρωτόδικη απόφαση, είχαν κερδίσει εφετείο και έχασαν την υπόθεση στον Άρειο Πάγο;;; Το σημαντικότερο σκέλος αδικίας κρύβεται βέβαια στον αποκλεισμό παρόμοιων περιπτώσεων στο ΔΗΜΟΣΙΟ. Ως γνωστόν ο ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, το υπ.Γεωργίας και το ΥπΠολιτισμού στελεχώνονταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και πολλοί εξ αυτών έχουν δικαιωθεί, όχι αμετάκλητα. Με αυτούς τι γίνεται;

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 11:45 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΕΧΟΥΝ ΧΥΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΥΔΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ.
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΕΙΤΕ ΩΣ SRAGE ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ – ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΩΣ «ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ» ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ.
    ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΌΨΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 11:28 | ΚΑΤΣΑΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 20 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 11:23 | X.Σ.

    Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι διαφέρουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν στα χέρια τους ανάλογες δικαστικές αποφάσεις. Προφανώς, εφόσον πρόκειται για ορθή και δίκαιη ρύθμιση, θα πρέπει να διευρυνθεί προκειμένου να έχει ισχύ σε όλους και όχι μόνο σε όσους εργάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 10:53 | ΠΚ

    Ελπίζω και εύχομαι ότι το άρθρο 20 για τους ΟΤΑ θα ισχύσει και για τους εργαζομένους στον ΟΑΕΔ με δικαστικές αποφάσεις γιατί είναι αδικία για τους υπολοίπους…

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 10:27 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΚΙΝΗΣ

    Εύγε!!!!!! Στην ΠΡΩΤΗ κυβέρνηση της Αριστεράς που πιστή στην ηθική και την ιδεολογία της έβαλα τα εργασιακά (προβλήματα) σε πρώτο πλάνο και προτεραιότητα επίλυσης. Είναι δεδομένο και Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην εργασία απλά ή προηγούμενες κυβερνήσεις το ΞΕΧΑΣΑΝ!!!
    Και ΟΧΙ ΜΟΝΟ το ξέχασαν αλλά κατακρεουργώντας το Σύνταγμα της Ελλάδας περί της ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ, προέβησαν και στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ Δικονομικό Δίκαιο ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ … ούτε στους Ζουλού και ποια είναι αυτή η πρωτοτυπία: « ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΟ (δηλαδή τους ΟΤΑ) ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ ΤΑ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.»

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 09:18 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΝΑΣ

    Τι γίνεται με αυτους που ενω πρωτοδικα εχουν κερδισει την αγωγη και μετα το εφετειο το απερριπτε χωρις να μπει στη ουσια του θεματος προφανως με ανωθεν εντολη;

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 09:55 | Τ.Ε.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΙΟΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ STAGE ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΕΠΛΙΖΩ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΦΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ. ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΚΑΛΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!

  • Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι οι συνάδελφοι που δουλεύουν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις(τ.stage κ.α ) είναι τα θύματα του Κράτους που όλα αυτά τα χρόνια επιβίωνε με απόλυτα ιδιοτελή χαρακτήρα. Είναι οι όμηροι που πάνω από δέκα χρόνια εργάζονται πρώτη γραμμή, στους γκισέδες και εξυπηρετούν τους πολίτες με την εξειδικευμένη εμπειρία και γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος και να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην επέκταση της ισχύος του άρθρου για τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία.Ο κάθε πολίτης μπορεί εξάλλου να επιβεβαιώσει, αν θελήσει να πάει στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ πανελλαδικώς σε οποιοδήποτε ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ, ότι σχεδόν στις 3 στις 4 υπηρεσίες εργάζονται υπάλληλοι με αυτό το καθεστώς καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το άρθρο που υποχρεώνει το δημόσιο να ασκεί ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων δικαίωσης.
    Η αρχή της ισότητας επιβάλει να συμπεριφθούν όλοι οι εργαζόμενοι-μαθητευόμενοι στο άρθρο αυτό. Ο ΟΑΕΔ, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να έχουν ήδη υπαχθεί σε αυτό το άρθρο.

    Λιβέρης Κωνσταντίνος
    Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΠΟΠΟΚΠ
    Πρόεδρος Πανελ.Συλλ.Υπαλ. ΟΑΕΔ- τ.ΟΕΕ-τ.ΟΕΚ

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 08:45 | Χρονης Κοκκινος

    Το άρθρο θα δικαιώσει γύρω στα 2.000 άτομα που μετά απο πολυετείς δικαστικούς αγώνες, αγωνία, έξοδα, ανασφάλεια, έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα.
    Μόνο ύποπτα μπορεί να χαρακτηριστουν πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλάνε για εξωφρενικούς αριθμούς μονιμοποιησεων «συμβασιουχων».
    Και το βασικότεροo….Το παρόν άρθρο δε θα επιβαρύνει το δημόσιο μιας και οι άνθρωποι αυτοί ΉΔΗ δουλεύουν στις υπηρεσίες τους εδω και πολλά πολλά χρόνια.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 07:07 | peristasiaka ergazomenos IDOX

    Με την νέα γενιά συμβασιούχων αυτή των ΙΔΟΧ μετά 2010 με σύστημα μοριοδότησης αντικειμενικό και καθολικό και όχι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ, με διαφανείς προκηρύξεις και όχι στα μουλωχτά, με ανάρτηση όλης της διαδικασίας στο site της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, με τα 2 ΚΩΛΥΜΜΑΤΑ (8 μήνου και 24 μήνου), αυτούς που εφαρμοζεται πάνω τους όλη η νομοθεσία και οχι επιλεκτικά, αυτούς που δεν ήταν πελατες πολιτικών γραφειων ή δημάρχων , αυτούς που δεν είχαν μπάρμπα παρά μονο την μοριοδότηση τους από τα πιστοποιητικά τους και τις κοινωνικές παραμέτρους – αυτούς θα τους δικαιώσετε?
    Ρητορικό το ερώτημα – ΟΧΙ είναι η απάντηση.
    Αυτοί στα ΤΑΡΤΑΡΑ να περιμένουν ένα πρόγραμμα 5μηνου ή 8 μηνου ΟΑΕΔ ή μία συμβαση Ορισμένου Χρόνου με ημερομηνία λήξης ως πολίτες Β κατηγορίας και να περιπλανιώνται από υπηρεσία σε υπηρεσία με καταπάτηση καθε χάρτας εργασιακων δικαιωμάτων, με καθήλωση στην ανεργια για να μην χάσουν τα μόρια .
    Αυτοί δεν ήταν πελάτες του πολιτικού συστήματος και αυτό είναι το ελάττωμα τους.
    Για άλλη μια φορά ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙΣ – ΜΑΖΙΚΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ και όχι νόμος γενικής εφαρμογής που να ισχύει για όλους τους ενδιαφερόμενους να εργασθούν σε δημοσιες υπηρεσίες, χωρις αποκλεισμούς.
    Υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να καλυψουν τις «ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» μόνο που αυτοί επιμένουν να θέλουν να μπουν από την κυρίως πύλη και όχι από το παράθυρο.
    Και κυρίως πύλη τελικά σημαίνει απόλυση στην ημερομηνία λήξης ενώ το «παράθυρο» δίνει δυνατότητα ανανέωσης και γιατί όχι και πανηγυρική δικαίωση – μετατροπή σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
    Εκ των πραγματων επιβάλλεται να έχουν δικαίωμα προσφυγής και οι άνεργοι στην δικαιοσύνη στην βαση της συνταγματικής αναφοράς σto δικαίωμα όλων των πολιτών σε εργασία και στην υποχρέωση του κράτους να τους την εξασφαλίζει. Και ας υποκαταστήσει η δικαιοσύνη τους αρμόδιους φορείς όπως ο ΑΣΕΠ για την στελέχωση του δημοσίου.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 06:49 | ΝΙΚΟΣ

    Όταν πηγαίνεις κάπου να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία και στη συνέχεια ζητάς μονιποίηση ΤΟΤΕ ονομάζεται ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και μετά ας ζητήσουν μονιμοποίηση και όσοι κάνου πρακτική άσκηση επι πτυχίω φοιτητές ΤΕΙ και ΑΕΙ και ας μπούν στο χορό το ένδικων μέσων. Ήθελα να ξέρω έχουμε μάθει σε αυτή τη χώρα τι σημαίνει ευγενή άμιλλα, τι σημαίνει αξιοκρατία, τι σημαίνει ΑΣΕΠ.Δεν γνωριζαν αυτοι οι άνθρωποι ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες και ότι αν ήταν θα έπρεπε να προκυρηχθούν με ανοιχτες ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ αλλά………..

  • 31 Αυγούστου 2016, 22:34 | NIKOS

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Αξίζετε όχι μία αλλά δύο φορές συγχαρητήρια για τη σύνταξη του εν λόγω άρθρου για τους ακόλουθους λόγους:
    1)Έρχεται να δώσει οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα εργαζομένων που ταλαιπωρούνται χρόνια σε αίθουσες δικαστηρίων, παρόλο που υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις, καθώς και η παραδοχή από τους Ο.Τ.Α. που απασχολούνται, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αποτελώντας συνήθως το πιο ενεργό και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό(λόγω ηλικίας και αυξημένων τυπικών προσόντων) για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους.
    2)Είναι μια κατάσταση που η αλήθεια είναι ότι δεν δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση σας, αλλά την κληρονομήσατε από την πολιτική προηγουμένων κυβερνήσεων που δημιουργούσαν στρατιές συμβασιούχων χωρίς κανένα πραγματικό εργασιακό δικαίωμα, καθώς τις εξυπηρετούσε να βρίσκεται όλος αυτός ο κόσμος σε μια διαρκή ομηρία από τον εκάστοτε Υπουργό ή Δήμαρχο.
    Τέλος εύχομαι αυτή την φορά να προχωρήσετε και στη ψήφιση του στην ολομέλεια της Βουλής και να μην υπάρχει κάποια οπισθοδρόμηση ή ματαίωση της τελευταίας στιγμής, όπως δυστυχώς έχει ήδη παρατηρηθεί στο παρελθόν.
    Σας ευχαριστώ Νίκος Π.

  • 31 Αυγούστου 2016, 20:52 | ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

    Το άρθρο 20 είναι αρκετά καλό και θα βγάλει πολλούς εργαζόμενους απο την ατέλειωτη ανασφάλεια πολλών πολλών ετών.Απλά είναι κρίμα και άδικο να εφαρμοστεί μόνο για μια μερίδα εργαζομένων που δουλεύουν στους Ο.Τ.Α α΄και β΄βαθμού.Εγλωβισμένοι υπάρχουν και στον ΟΑΕΔ που εργάζομαι και εγώ .Αφού το δικαστήριο μας δικαίωσε και μας γύρισε στην εργασία μας σαν υπαλλήλους αορίστου χρόνου που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες γιατί πρέπει να τελεσιδικήσει?Οι υπηρεσίες στενάζουν απο την έλλειψη προσωπικού και τις ατέλειωτες ουρές συναλλασομένων.Εύχομαι και ελπίζω το άρθρο αυτό να ισχύσει σε όλο το δημόσιο και ειδικά στον ΟΑΕΔ.

  • 31 Αυγούστου 2016, 20:53 | ΛΥΔΙΑ ΚΑΤΑΓΗ

    Ελπίζω η Κυβερνηση να καταλάβει πως εργαζόμενοι όμηροι υπάρχουν παντού στον δημοσιο τομέα και όχι μόνο στους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα αυτών.

  • 31 Αυγούστου 2016, 19:38 | Μαρία

    Ως Υπάλληλοι του ΟΑΕΔ δικεδικούμε την έννομη προστασία του δικαιώματος εργασίας εφόσον είμαστε πλήρως καταρτισμένοι, με πτυχία και εξειδίκευση πέραν των 10 ετών και εξυπηρετούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι σαφές ότι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ όπως και του ΟΑΕΔ,μετά από τόσα χρόνια εργασίας, δεν εμπίπτουμε στην κατηγορία μαθητείας αλλά στην κατηγορία μόνιμου προσωπικού που αν και στερείται δικαιωμάτων εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση. Ως εκ τούτου, Ως υπάλληλοι ΟΑΕΔ αναμένουμε να συμπεριληφθούμε σε όποια ευεργετική διάταξη!

  • 31 Αυγούστου 2016, 19:28 | Λουκάς

    Οι εργαζόμενοι με προγράμματα STAGE συνιστούν μια ειδική κατηγορία εργαζομένων όχι μόνο στους ΟΤΑ αλλά και στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι εργάζονται υπο συνθήκες εργασίας μονίμου προσωπικού με συγκεκριμμένο ωράριο και πλήρες πακέτο εργασιακών υποχρεώσεων. Σε αντιδιαστολή με τις υποχρεώσεις τους, τα δικαιώματα τους είναι μηδαμινά, με εργασία άνευ ενσήμων, πενιχρή μισθοδοσία και αδυναμία εξέλιξης στον εργασιακό βίο. Απο τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι υπάλληλοι STAGE του ΟΑΕΔ δικαιούνται ύστερα από τόσα χρόνια προσπάθειας , υπομονής και επιμονής να ανταμειφθούν και να συμπεριληφθούν σε όποια ευεργετική διάταξη πρόκειται να ψηφιστεί.

  • 31 Αυγούστου 2016, 19:28 | ΚΠ

    το συγκεκριμενο άρθρο ειναι δικαιο να επεκταθει και στον ευρυτερο δημσιο τομεα και συγκεκριμενα στο οαεδ που τα παιδια είναι ομηροι πανω απο δεκαετια

  • 31 Αυγούστου 2016, 17:30 | Α.Κ.

    Με το άρθρο 20 του νομοσχέδιο το υπουργείο δικαιώνει εργαζόμενους σε Ο.Τ.Α. οι οποίοι εχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό απο τη δικαιοσύνη. ΠΡΟΣΟΧΗ, οχι αυτούς που ειναι με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα. Αφού σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εχει κριθεί δικαστικώς οτι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι αποφάσεις που δικαίωσαν τους πρώην συμβασιούχους βασίστηκαν στο άρθρο 102 του Συντάγματος που ορίζει την αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. και την κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ περί μη διάκρισης συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.
    Ήδη απο διαφορα ΜΜΕ διασπείρεται και ανακυκλώνεται η είδηση οτι χιλιάδες συμβασιούχοι μονιμοποιούνται. Ειναι απόλυτα ΨΕΥΔΕΣ και ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ.
    Το άρθρο 20 θα δικαιώσει περίπου 2000 άτομα μετά απο πολλα χρόνια εργασιακής εκμετάλλευσης και δικαστικών αγώνων.

  • 31 Αυγούστου 2016, 15:58 | E.Z

    Δεν διευκρινίζει αν αφορά άτομα που έχουν ήδη περάσει από Εφετείο, αφού η επιβαλλόμενη από το Ελεγκτικό Συνέδριο άσκηση όλων των ένδικων μέσων από τους ΟΤΑ, τους υποχρέωνε να ασκούν έφεση και να ζητούν την ακύρωση των πρωτόδικων αποφάσεω. Από την στιγμή που η δικαιοσύνη κρίνει τις συμβάσεις «αορίστου χρόνου» και ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες ,γιατί το κράτος επιβάλλει εφέσεις ;
    Μακάρι να δοθεί μια σωστή λύση , ελπίζω να καλύψει τις περισσότερες των περιπτώσεων και να δικαιωθούν όσοι αδικήθηκαν.

  • 31 Αυγούστου 2016, 12:11 | ΘΑΝΟΣ

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
    Το άρθρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενέχει όμως μια καταφανή αδικία, η οποία συνίσταται στο ότι, στον ίδιο ή σε διαφορετικό Δήμο με την ίδια νομική βάση έχουν εκδοθεί διαφορετικές αποφάσεις από ομοιόβαθμο, αλλά διαφορετικής σύνθεσης Δικαστήριο πχ σε ένα ΚΕΠ του Δήμου ένας εργαζόμενος, που έχει ευνοϊκή δικαστική απόφαση αντιμετωπίζεται με το νομοσχέδιο. Ένας άλλος όμως που δεν έχει ευνοϊκή δικαστική απόφαση, αλλά βρίσκεται και αυτός σε εκκρεμοδικία για την ίδια ιστορική και νομική αιτία, αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδική με το παρόν ρύθμιση εν΄ονόματι της ίσης μεταχείρισης και του ίσου μέτρου κρίσεως, δεδομένου ότι, στα ΚΕΠ στην περίπτωση αυτή της εκκρεμοδικίας είναι ζήτημα εάν θα ωφεληθούν πάνω από 50 έως 80 σε όλη την χώρα εν εκκρεμοδικία πρώην εργαζόμενοι. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι, ο θεσμός των ΚΕΠ είναι επιτυχημένος, αντιμετώπισε μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας και με τον εμπλουτισμό του που προβλέπεται στις προσφερόμενες υπηρεσίες ο δείκτης της επιτυχίας των θα ανέλθει πολύ ψηλότερα.Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 31 Αυγούστου 2016, 12:38 | ΘΑΝΟΣ

    Το άρθρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενέχει όμως μια καταφανή αδικία, η οποία συνίσταται στο ότι, στον ίδιο Δήμο με την ίδια νομική βάση έχουν εκδοθεί διαφορετικές αποφάσεις από ομοιόβαθμο, αλλά διαφορετικής σύνθεσης Δικαστήριο πχ σε ένα ΚΕΠ του Δήμου ένας εργαζόμενος, που έχει ευνοϊκή δικαστική απόφαση αντιμετωπίζεται με το νομοσχέδιο. Ένας άλλος όμως που δεν έχει ευνοϊκή δικαστική απόφαση, αλλά βρίσκεται και αυτός σε εκκρεμοδικία για την ίδια ιστορική και νομική αιτία, αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδική με το παρόν ρύθμιση εν΄ονόματι της ίσης μεταχείρισης και του ίσου μέτρου κρίσεως, δεδομένου ότι, στα ΚΕΠ στην περίπτωση αυτή της εκκρεμοδικίας είναι ζήτημα εάν θα ωφεληθούν πάνω από 50 έως 80 σε όλη την χώρα εν εκκρεμοδικία πρώην εργαζόμενοι. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι, ο θεσμός των ΚΕΠ είναι επιτυχημένος, αντιμετώπισε μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας και με τον εμπλουτισμό του που προβλέπεται στις προσφερόμενες υπηρεσίες ο δείκτης της επιτυχίας των θα ανέλθει πολύ ψηλότερα.

  • 31 Αυγούστου 2016, 11:04 | Ιπποκράτης

    Πρόκειται ουσιαστικά για την οριστική δικαίωση όσων εργαζομένων δικαιώθηκαν με πρωτόδικες απόφάσεις, και έχουν γυρίσει στις θέσεις τους μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα. Εύγε στον υπουργό για τη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου, που δίνει τέλος στην απίστευτη ομηρία που υπέστησαν όλοι οι συμβασιούχοι κατά καιρούς. Αποτελεί πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης αυτό το άρθρο, που θα δώσει πνοή και ανάσα στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ, δεδομένου πως οι προσλήψεις είναι ανύπαρκτες και οι αιτήσεις συνταξιοδοτήσεως αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Επιτέλους πρέπει να εξυπηρετούμαστε σωστά σαν δημότες.

  • 31 Αυγούστου 2016, 07:19 | Δημήτρης Καπα

    Συγχαρητήρια στον συντάκτη του άρθρου. Ενώ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, επιτρέπει την επιλεκτική μεταχείριση των εργαζομένων διαχωρίζοντας αυτούς των Ο.Τ.Α. με αυτούς στο λοιπό δημόσιο. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου θα πρέπει να επεκταθεί και στους λοιπούς εργαζομένους στο δημόσιο, διαφορετικά θα είναι μια τρύπα στο νερό και τίποτε άλλο.

  • 31 Αυγούστου 2016, 07:37 | ΜΑΡΙΑ ΜΗΚΟΥ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΙ,ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΑΕΔ,ΙΚΑ ΚΛΠ .ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ,ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ,ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.

  • 30 Αυγούστου 2016, 13:34 | ΑΒΡΑΑΜ

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΔΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΟΥ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΗ.

  • 30 Αυγούστου 2016, 12:55 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΝΑΙ στη Μονιμοποίηση τους αλλα ΟΧΙ στο δικάιωμα (των Μηχανικών) να διατηρούν παράλληλα γραφείο και σφραγίδα. Ο ιδιωτικός τομέας ματώνει. Είναι άδικο για τους Ιδιώτες Μηχανικούς να ανταγωνίζονται στην ελεύθερη αγορά ΚΑΙ τους Μηχανικούς που εργάζονται στο Δημόσιο σαν αορίστου χρόνου.

  • 30 Αυγούστου 2016, 11:03 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΡΕΝΤΗΣ ΟΑΕΔ

    Πιστεύουμε ότι η Κύβέρνηση θα συμπεριλάβει και τους άλλους εργαζομένους
    πού έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια.Πιστέυω στη δημοκρατικη ευαισθησία της και οτι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει διαχωρισμός εργαζομένων.Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια ελπίζουν να δικαιωθούν και από την Κυβέρνηση. Πρέπει να σταματήσει το μαρτύριο της ομηρίας. Ο,τιδηποτε διαφορετικό θα αποτελέσει καταφωρη αδικια και απογοήτευση.Σας ευχαριστώ.

  • 30 Αυγούστου 2016, 10:49 | Πετζετές

    Όπως αναφέρεται και από άλλους σχολιαστές θα έπρεπε η συγκεκριμένη διάταξη να αναφέρεται και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις συμβασιούχων (πχ ΟΑΕΕ)Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης,κλπ
    Είναι σίγουρο ότι αν ψηφιστεί έτσι όπως περιγράφεται,το μόνο που θα γίνει, είναι ότι τα δικαστήρια θα βγάλουν αποφάσεις που αργά ή γρήγορα θα εξισώνουν και τους υπολοίπους.
    Μόνον λεφτά θα χάσουμε και χρόνο.

  • 30 Αυγούστου 2016, 10:44 | Κ.Δ.

    Για τρίτη φορά έρχεται στο προσκήνιο η συγκεκριμένη διάταξη. Την πρώτη φορά μπήκε στο πολυνομοσχέδιο του Δεκεμβρίου του 2015, μετά τον Φεβρουάριο στο νομοσχέδιο που αφορούσε στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, έφτασε ως την Βουλή και συζητήθηκε αλλά ο κ. Βερναρδάκης το απέσυρε.
    Ελπίζω αυτή την φορά να ψηφιστεί και να λύσει την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Αυτή η ρύθμιση δεν βοηθάει μόνο τους εργαζόμενους – ομήρους των Δήμων και Περιφερειών αλλά εξυπηρετεί και τους ίδιους τους φορείς εφόσον θα ανασάνουν δίνοντας αρμοδιότητες επιπλέον στους συγκεκριμένους υπαλλήλους βάσει των προσόντων τους.
    Όσον αφορά την κάθε χρηματική αξίωση που αναφέρει η διάταξη, για αυτή αυτή έχω μία ένσταση. Πολλοί εργαζόμενοι αξιώνουν τα δεδουλευμένα προηγούμενων ετών όπου δεν τους έχουν καταβληθεί. Και μιλάμε για δεδουλευμένα 5ετίας έως και δεκαετίας. Αυτά δηλαδή πάνε στο καλάθι των αχρήστων; Ξέρω η χώρα είναι σε δυσμενή οικονομική θέση, αλλά θα πρέπει να δοθεί λύση και σ’ αυτό. Αν όχι αυτή τη δύσκολη στιγμή για την χώρα, στο μέλλον θα πρέπει να τους καταβληθούν. Ελπίζω να υπάρξει σύνεση και να ψηφιστεί αυτήν τη φορά η συγκεκριμένη διάταξη ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να ανασάνουν εργασιακά και οικονομικά για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους.

  • 30 Αυγούστου 2016, 09:33 | Χρονης Κοκκινος

    Επιτέλους ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
    Εύγε!
    15 χρονια εργασιακης ομηριας φτανουν στο τελος τους!

  • 30 Αυγούστου 2016, 08:28 | Ανώνυμος

    Συγχαρητήρια σε οποίον συνέταξε αυτό το άρθρο.¨Έφτασε επιτέλους ο καιρός να σταματήσει η ομηρία τόσων ανθρώπων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούνται στον εργασιακό χώρο. Χρόνια τώρα με μπλοκάκια ,χωρίς δώρα ,χωρίς απαιτήσεις, με συμβάσεις με με με…Από την στιγμή που η δικαιοσύνη κρίνει ότι πρέπει να εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες ποιος ο λόγος το κράτος να αναιρεί την απόφαση του δικαστή και να προβαίνει σε εφέσεις?!!! Πολλά μπράβο και εύχομαι σύντομα όλοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους ,εκεί που τόσα χρόνια σαν πιόνια, βγάζοντας όλη την δουλεία φεύγουν και επιστρέφουν ανάλογα με τις ορέξεις του εκάστοτε αιρετού.

  • 30 Αυγούστου 2016, 01:22 | ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Eλπιζω αυτο για τους ΟΤΑ να ισχυσει και για τους εργαζομεμενους στον ΟΑΕΔ πρωην STAGE,που εχουν επιστρεψει στην υπηρεσIα τους με πρωτοδικη αποφαση δικαστηριου και ο ΟΑΕΔ εκανε εφεση εναντιον αυτης.Εμεις λοιπον οι πρωην STAGE δουλεψαμε 5μησι χρονια στον ΟΑΕΔ (2004-2010)καλυπτοντας πάγιες ανάγκες του οργανισμου με αμοιβη 480 ευρω ενω οι μισθοι στον δημοσιο τομεα ηταν τετραπλασιοι.Πιστευω οι αρμοδιοι να ασχοληθουν σοβαρα με το θεμα μας και αυτη την φορα να δωσουν μια λυση τωρα μαλιστα που ο ΟΑΕΔ εχει αναγκη απο προσωπικο,την στιγμη που εμεις εχουμε την γνωση και την εμπειρια να ανταπεξελθουμε στις απαιτησεις του οργανισμου

  • 29 Αυγούστου 2016, 23:01 | ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΜΕΝΤΕ

    Ευχομαι και ελπίζω να έχει διατυπωθεί λάθος το παρόν άρθρο διότι δεν νοείται σε μια δημοκρατία όπου η βασική της αρχή είναι η ισότητα των ανθρώπων να υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος διαχωρισμός μεταξύ των εργαζομένων των ΟΤΑ και του δημοσίου τομεα.Το άρθρο είναι στην σωστή κατεύθυνση ώστε να λυθεί η πολύχρονη ομηρια τοσο των εργαζομένων των ΟΤΑ όσο και των μακροχρόνια ΟΜΗΡΩΝ Εργαζομένων του Δημοσιου Τομέα ΟΑΕΔ από την στιγμή που το δικαστήριο αποφάσισε θετικα προς τους εργαζομενους.Είναι ανηθικο να ταλαιπωρουνται αυτοί οι άνθρωποι σε αεναες δικαστικές μάχες την στιγμή που αποδεδειγμένα δινουν καί την ψυχή τους για την εργασία τους.Επιτέλους σε ενα κράτος ισονομιας και ισοπολιτειας πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι για όλους.
    ΜΕΝΤΕ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΟΑΕΔ

  • Ευχομαι και ελπίζω να έχει διατυπωθεί λάθος το παρόν άρθρο διότι δεν νοείται σε μια δημοκρατία όπου η βασική της αρχή είναι η ισότητα των ανθρώπων να υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος διαχωρισμός μεταξύ των εργαζομένων των ΟΤΑ και του δημοσίου τομεα.Το άρθρο είναι στην σωστή κατεύθυνση ώστε να λυθεί η πολύχρονη ομηρια τοσο των εργαζομένων των ΟΤΑ όσο και των μακροχρόνια ΟΜΗΡΩΝ Εργαζομένων του Δημοσιου Τομέα ΟΑΕΔ από την στιγμή που το δικαστήριο αποφάσισε θετικα προς τους εργαζομενους.Είναι ανηθικο να ταλαιπωρουνται αυτοί οι άνθρωποι σε αεναες δικαστικές μάχες την στιγμή που αποδεδειγμένα δινουν καί την ψυχή τους για την εργασία τους.Επιτέλους σε ενα κράτος ισονομιας και ισοπολιτειας πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι για όλους.
    ΜΕΝΤΕ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΟΑΕΔ

  • Το παρόν άρθρο αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τα ΝΠΔΔ με συμβάσεις stage. Οι συμβάσεις αυτές ήταν, προφανώς, ψευδεπίγραφες. Ήταν μια προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες ανάγκες στους φορείς που εργάζονταν, αλλά είχαν και έχουν ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, γεγονός αντίθετο στο σύνταγμα που ορίζει ίδιες αμοιβές για παροχή ίδιας εργασίας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σταματήσει κάθε είδους διάκριση. Το άρθρο ενώ κινείται στη σωστή κατεύθυνση εισάγει νέες διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στους ΟΤΑ και στο λοιπό δημόσιο. Νομίζω ότι ο Υπουργός εργασίας και όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί θα μεριμνήσουν έτσι ώστε το άρθρο αυτό να ισχύσει σε όλο το δημόσιο και ειδικά στον ΟΑΕΔ, ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από έλλειψη προσωπικού. Να προσθέσω, τέλος, ότι οι εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις πρώην stage , ειδικά στον ΟΑΕΔ, έχουν δώσει την ψυχή τους…

    Ως Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ έχουμε θέσει το ζήτημα πολλές φορές στους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού και είχαμε σύμπτωση απόψεων. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για το τέλος της ομηρίας τωνσυναδέλφων

    ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

  • 29 Αυγούστου 2016, 19:10 | Αργυρoπούλου Άννα

    Σαν πρώτη ιδέα το άρθρο 20 του παρόντος νομοσχεδίου δείχνει καλό, αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν σε αυτό μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ που έχουν ήδη περάσει στο στάδιο του Εφετείου ή του Αρείου Πάγου. Αυτοί οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαρκώς και ανελλιπώς εδώ και δεκαετίες, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως ήδη έχει αποφανθεί πρωτόδικα από τη δικαιοσύνη. Λόγω του ότι οι ΟΤΑ ήταν υποχρεωμένοι έως τώρα να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα, ακόμη κι αν υπήρχε η αντίθετη πρόθεση, στο στάδιο του Εφετείου, τα δικαστήρια στηριζόμενα στο άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου, αποφαίνονται αρνητικά με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» εργαζόμενοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεκαετιών και έχει πια αποδειχθεί ότι οι συμβάσεις έργου ήταν στην ουσία αορίστου.
    Το παρόν άρθρο όπως είναι διατυπωμένο δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις συν τοις άλλοις αφήνει και πάλι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Δημάρχου να εφαρμόσει ή όχι το άρθρο 20.
    Στην παρούσα φάση θα περιμέναμε να δοθεί μια πιο ορθή πολιτική λύση, με ένα αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα, όπως αυτό του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου το 2004, ο οποίος πολύ σωστά υποστήριξε: « ότι με αυτό το προεδρικό διάταγμα υπάρχει συνέχεια του κράτους» και εν τέλει λύθηκαν προβλήματα ετών αλλά και τακτοποιήθηκαν συμβασιούχοι υπάλληλοι δεκαετιών ή να επανεξεταστεί και να μετατραπεί το εν λόγω άρθρο πιο ξεκάθαρα ώστε να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις και να μην αφήνεται η εφαρμογή του στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Δημάρχου.

  • 29 Αυγούστου 2016, 13:49 | ΠΑΙΖΗ ΕΛΕΝΗ

    Παρακαλώ όπως συμπεριληφθούν στις διατάξεις του άρθρου και τα ΝΠΔΔ των οποίων την εποπτεία έχουν οι Περιφέρειες και τα οποία έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό.

  • 29 Αυγούστου 2016, 11:42 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

    Θερμά συγχαρητήρια στον εμπνευστή του άρθρου και τον Υπουργό! Η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί ΑΠΛΑ στην αποκατάσταση της Συνταγματικώς κατοχυρωμένης Διοικητικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. (Άρθρο 102 του Συντάγματος: Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και κατά συνέπεια στην λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την παράνομη και καταναγκαστική απαγόρευση της δυνατότητας των Ο.Τ.Α. να προβαίνουν στην υποβολή ή να παραιτούνται από την άσκηση ενδίκων μέσων, όταν πρωτοδίκως έχει υπάρξει δικαστική απόφαση για παραμονή ή επάνοδο εργαζομένων στην εργασία τους, εφόσον οι ως άνω εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε χρηματική αξίωση κατά των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων αυτών.

    Άρα τίθεται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε εφαρμογή το 102 Άρθρο του Συντάγματος και έγκειται στην διακριτική ευχέρεια των Ο.Τ.Α. για την κάλυψη των υπηρεσιακών τους αναγκών, να εφαρμόζουν και να κινούνται στα πλαίσια της Συνταγματικής τους ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ, εναρμονισμένα και με τις κείμενες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, Δικαστικές Αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία!

  • 29 Αυγούστου 2016, 07:06 | ΓΜ

    Συγχαρητηρια, εαν τελικά γίνει και δεν υποχωρήσετε πίσω τελευταια στιγμή, θα αποτελεί όχι μονάχα μια πράξη δικαιου και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά θα συμβαλει πρωτίστως στην εύρυθμη και απροσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ.

  • 28 Αυγούστου 2016, 17:23 | Αριστείδης Βασιος

    Απαράδεκτη επιλεκτική ευνοϊκή μεταχείριση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι πολίτες β’ κατηγορίας?
    Η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει επί ίσοις ολους τους πολίτες/εργαζομενους. Ειναι αδιανόητο, προφανώς ανήθικο και πιθανότατα αντισυνταγματικό, το κράτος να επιλέγει ποιες δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόσει και ποιες όχι!!!! Ακόμη και η σκέψη για τέτοιου είδους διακρίσεις σε μία ευνομούμενη πολιτεία, είναι πασιφανως απαράδεκτη και αναχρονιστική!
    Εφόσον η δικαιοσύνη δικαιοσύνη αποφάσισε θετικά για κάποιους εργαζόμενους, οι αποφάσεις αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές από το κράτος, είτε πρόκειται για εργαζόμενους στους ΟΤΑ ειτε στο στενό δημόσιο!
    Ο,τιδηποτε διαφορετικό θα αποτελέσει καταφωρη αδικια για τους λοιπούς εργαζόμενους…

  • 27 Αυγούστου 2016, 12:27 | Π.Δ

    Με βάση ότι όλοι οι Πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, άρθρο 4 παρ. 1Σ΄ του Συντάγματος και αντίστοιχα οι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν επιτρέπεται η επιλεκτική μεταχείριση των εργαζομένων γενικά. Είναι πλέον απαραίτητο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας , το ίδιο σκεπτικό του παρόντος άρθρου να ισχύσει και για τους αντίστοιχους εργαζόμενους στο ΙΚΑ.