1. Αξιολόγηση υπάρχουσας κατάστασης

21. Οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν εξαρχής σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικού διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που δυσχέραναν την αποτελεσματικότητα του θεσμού, παρά τις προσπάθειες των αιρετών, οι οποίοι με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Η ανάγκη για συγκρότηση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στο επίπεδο μίας μεγαλύτερης ενότητας προκύπτει πλέον πιεστικά:
• Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η συγκρότηση του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης στα όρια των σημερινών νομών καθιστά ανέφικτη την ανάληψη της ευθύνης για το σχεδιασμό και την άσκηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ανάπτυξη στην περιοχή τους. Η άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής προϋποθέτει ευρύτερες ενότητες.
• Η αναδιάταξη των δήμων σε λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες που αναλαμβάνουν περισσότερες αρμοδιότητες επιβάλλει την αναδιάταξη του δεύτερου βαθμού σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες, ιδίως στην ανάπτυξη.
• Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στα όρια των νομών αποδείχθηκε ότι δυσκολεύει την αποτελεσματική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως την Επιτροπή των Περιφερειών, στα οποία οι περιφέρειες των άλλων κρατών – μελών έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο.
Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν τη συγκρότηση του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες που επιτρέπουν ένα νέο ρόλο στο θεσμό.

22. Για τους λόγους αυτούς η Νέα Αρχιτεκτονική κινείται σε δύο άξονες: αφενός στην ανασυγκρότηση των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ σε επίπεδο Περιφέρειας, αφετέρου στη ριζική εσωτερική αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την αποφασιστική ενίσχυσή της με τους απαραίτητους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, για την εκπλήρωση της αποστολής της.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:34 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΔΑΚΗΣ

    Οι προθέσεις άριστες και ο στόχος αποδεκτός.
    1. Υπάρχουν μελέτες που έχουν αξιολογήσει τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της προηγούμενης συνένωσης? Η αξιοποίηση της θεσμικής μνήμης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποφυγή παρελθόντων λαθών και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
    2. Ποιά είναι η σχέση κόστους/όφέλους του νέου νομοθετήματος; Ποιά είναι τα ορατά οικονομικά οφέλη τα οποία πρέπει να ξέρει ο πολίτης, σε περίοδο μάλιστα δημοσιονομικής κρίσης, και ποιό το κόστος;
    3. Πως θα βελτιωθεί η συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές αποφάσεις; Όσο μεγαλύτερο το σχήμα, τόσο δυσχερέστερη η συμμετοχή.
    4. Γιατί δεν επιλέγεται η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου όπως στη Δανία;
    Με πιλοτικές εφαρμογές πρώτα;

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | arelvief

    Η διοικητικη αναδιαρθρωση του κρατους ειναι απαραιτητη για τον χωροταξικο – κυριως – αλλα και – δευτερευοντως – για τον πολεοδομικο σχεδιασμο που συνιστουν την χωρικη βαση καθε οικονομικου – αναπτυξιακου σχεδιασμου.
    Το ασυμβατο με τα συγχρονα δεδομενα μοντελλο παραγωγης που ακομα εφαρμοζεται στο Ελληνικο κρατος προ πολλου χρονου εχει εξαντλησει τις δυνατοτητες του και νομοτελειακα θα αντικατασταθει με αλλο προσανατολισμενο στον διεθνη και οχι πια στον εθνικο καταναλωτη.
    Οι παραγωγοι που απευθυνονται στον διεθνη καταναλωτη απο την φυση τους απαιτουν σταθεροτητα του πλαισιου λειτουργιας τους και σε οτι αφορα τις εγκαταστασεις τους και σε οτι αφορα τους θεσμους και σε οτι αφορα την διοικηση του χωρου δραστηριοποιησης τους δηλαδη απαιτουν συνομηλητη αντιστοιχου μεγεθους και υπευθυνοτητας.
    Εν οψει των παραπανω λογικο ειναι να αναδιαρθρωθει το κρατος σε 56 η και λιγωτερους δημους (περιπου οσοι οι συμερινοι νομοι) και σε 3 η 4 περιφερειες.
    Τα περι «κοντα στον πολιτη» «ποιοι και ποσοι θα ειναι οι ποροι των νεων δημων» «απαιτειται στελεχωση με επιστημονικο η αλλο προσωπικο των νεων οργανισμων» «να αποδοθουν αρμοδιοτητες αλλα και ποροι» ειναι μικρης σημασιας.
    Σε γενικες γραμμες το βασικο ειναι η περιφερεια να κανει τον γενικο σχεδιασμο και για τον δημοσιο και για τον ιδιωτικο τομεα και να εχει τον πολιτικο και οικονομικο ελεγχο ενω ο δημος να εκτελει τον δημοσιο μονο τομεα του σχεδιασμου χωρις δυνατοτητα παρεμβασης στον σχεδιασμο του ιδιωτικου τομεα.
    Το ερωτημα ειναι ποσοι υπουργοι θα αντεξουν να εχουν μικροτερη συνολικη εξουσια απο ενα περιφεριαρχη που φανταζομαι θα εχει ολες τις παραγωγικες (κατα το παραγωγικα υπουργεια)εξουσιες.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 19:14 | Αθανάσιος Μανουσάκης

    Αγάπητοι κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
    Το σχέδιο »Καλλικράτης»για τους νεούς οργανισμούς
    Τοπικής Αυτοδιοίκησης,κατάρχην σαν ιδέα μου φαίνεται
    σωστό,γιατί το διοικητικό μοντέλο της υπερπληθώρας
    Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, έχει κορεστεί.
    ‘Ομως δ ‘οπως με το »Καποδίστρια» το 1997,δεν ρώτησατε τις
    τοπικές κοινωνίες,που εαν δεν κάνω λάθος ο νέος κώδικας Δήμων και
    Κοινοτήτων που ψήφιστηκε επι προηγούμενης κυβέρνησης,προβλεπεί για
    εξαιρετικής μείζονος σημασίας τοπικά δημοψήφισματα,οπώς το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου,αλλά πολλύ περισσότερο δεν ρώτησετε και τους
    ίδιους τους τοπικούς αρχοντές (Δήμαρχους και νομάρχες).
    Δεν ξέρω εάν πιστευέτε ειλικρινά οτι μέχρι τον Απρίλιο θα έχετε να
    παρουσιάσετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο νόμου.
    Εαν δεν λάβατε υπόψη σας τοπικούς αρχοντές και τοπικές κοινωνίες,\
    ειστέ και σε αυτο σχέδιο νόμου σε λάθος κατεύθυνση.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:21 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Διόρθωση: Ο θεσμός των 7 Υφυπουργών Εσωτερικών – Γενικών Διοικητών, δεν ήταν της κυβέρνησης Μαρκεζίνη, αλλά ήδη των κυβερνήσεων του Παπαδόπουλου από το 1971. Διήρκεσε συγκεκριμένα από τις 26/8/1971 μέχρι και τις 25/11/1973 (δηλ. 2 χρόνια και 3 μήνες).

    Λόγω της αυταρχικής φύσης των κυβερνήσεων εκείνων θα ήταν άδικο να βγάλουμε αρνητικά συμπεράσματα για το θεσμό, ο οποίος άλλωστε για τις Νέες Χώρες είχε λειτουργήσει επί δημοκρατικών κυβερνήσεων (π.χ. Βενιζέλου) ήδη το 1920 περίπου, και έληξε μόλις τη δεκαετία του 1950 με τη θεσμοθέτηση του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος. Θα λέγαμε δηλ. ότι το Υπουργείο Βορείου Ελλάδας (μετέπειτα Μακεδονίας-Θράκης) και το Υπουργείο Αιγαίου κ.λπ. ήταν τα τελευταία κατάλοιπα των πάλαι ποτέ Γενικών Διοικήσεων των Νέων Χωρών, την ανάγκη των οποίων είχε δημιουργήσει η εδαφική εξάπλωση της Ελλάδας μετά τους Βαλκανικούς πολέμους κ.λπ., ή αντίστροφα, αποτελούσαν μια ιδιότυπη μορφή διοικητικής αποκέντρωσης, ενσωματωμένη (ως μη έδει) εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία τώρα με τις Γενικές Διοικήσεις, ξαναδημιουργείται για τις περιοχές αυτές, αλλά πλέον και για όλη τη χώρα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:16 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Το σχέδιο δεν απλά είναι η μεγαλύτερη διοικητική τομή στη μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά είναι η μεγαλύτερη διοικητική τομή στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, μετά την αρχική διοικητική διαίρεση που έγινε από τον Καποδίστρια και τους Βαυαρούς.

    * Ο Βενιζέλος, το 1912, «έσπασε» τους παλαιούς «καποδιστριακούς» δήμους, σε μικρούς δήμους και κοινότητες με περίπου 1-1 αναλογία προς τους οικισμούς, αλλά *δεν* προέβη σε κάποια αλλαγή στα όρια των νομών

    * Το σχέδιο «Καποδίστριας» της δεκαετίας του 1990, επανένωσε τους μικρούς δήμους και κοινότητες σε «καποδιστριακού»-τύπου δήμους, αλλά διατήρησε τους νομούς ως είχαν

    * Σημαντική ήταν η δημιουργία 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και το παράλληλο «ανέβασμα» της αποκεντρωτικής μονάδας από τις νομαρχίες στις νεοσυσταθείσες περιφέρειες. Αν ληφθεί αυτή η αλλαγή μαζί με τον «Καποδιστρία» ως μία ενότητα, τότε σίγουρα είναι σημαντικότερη από την κατάτμηση των δήμων το 1912 από τον Βενιζέλο.

    * Όμως ο «Καλλικράτης» είναι μεγαλύτερος ως διοικητική μεταρρύθμιση από το ανωτέρω για τους εξής λόγους:

    1) *ΚΑΤΑΡΓΕΙ* τις νομαρχίες (ήδη νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις) ως αυτοδύναμες διοικητικές μονάδες. Από καταβολής του νεοελληνικού κράτος, οι νομαρχίες ήταν ο βασικότερος θεσμός διοικητικής αποκέντρωσης αρχικά, και βασικότατος θεσμός τοπικής αυτοδιοίκησης στη συνέχεια. Πλέον μετά 180 χρόνια περίπου εκλείπουν ως θεσμός.

    2) Δημιουργεί δήμους *ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ* σε έκταση και πληθυσμό απ’ ότι ποτέ υπήρξαν στο Ελληνικό κράτος («υπερ-καποδιστριακούς»)

    3) Καταργεί πλήρως, τον ήδη ατονούντα και ισχυρό μόνο στις νησιωτικές περιοχές θεσμό των *ΕΠΑΡΧΙΩΝ*.

    4) Αναβιβάζει τον 2ο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, στο επίπεδο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, το ευρύτερο ποτέ επίπεδο ποτέ για τοπική αυτοδιοίκηση (και μάλιστα αιρετή) στη χώρα μας.

    5) Επαναφέρει το θεσμό των ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ, ως το θεσμό διοικητικής αποκέντρωσης του κράτους, θεσμός ο οποίος είχε εφαρμοσθεί για τις «Νέες Χώρες» (Υπουργός Γενικός Διοικητής Θεσσαλονίκης, μετέπειτα Μακεδονίας, Υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης κ.λπ., μετέπειτα απλά «Γενικός Διοικητής» χωρίς το «Υπουργός», π.χ Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου 1928-29

    http://www.ggk.gr/goverments.php?ord=num&gov=34

    ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργός Γενικός Διοικητής Θεσ/νίκης
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗΣ: Υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης
    Θ. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Υπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης
    ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΚΑΛΕΥΡΑΣ: Υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ηπείρου

    Η τωρινή θεσμοθέτηση *ΟΛΗΣ* της χώρας σε 7 Γενικές Διοικήσεις (*χωρίς εδώ υπ’ ουδενί να υπαινίσσομαι κάτι αρνητικό για την Κυβέρνηση!* – το *ποιος* είχε κάνει εκείνη τη μεταρρύθμιση, *δεν* πρέπει να προδικάζει αρνητικά την αξία της! Έτερον εκάτερον!) είχε γίνει *για μοναδική φορά* από την Κυβέρνηση Μαρκεζίνη, τον Οκτώβριο του 1973, αλλά δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί, λόγω της ταχύτατης κατάρρευσης της κυβέρνησης αυτής, λόγω των δραματικών γεγονότων του Νοεμβρίου 1973:

    http://www.ggk.gr/goverments.php?ord=num&gov=99

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και Νήσων
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ: Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Κεντρικής Ελλάδος
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ: Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    ΠΑΥΛΟΣ ΦΑΚΙΟΛΑΚΗΣ: Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Ηπείρου

    *******
    ΑΡΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΟΛΑ ΜΑΖΙ: Κατάργηση νομαρχιών και εναπομενουσών επαρχιών, ευρύτατοι (για τα ελληνικά ιστορικά δεδομένα, αλλά όχι για τα συγκριτικά με το εξωτερικό δεδομένα) δήμοι, ο ευρύτατος ποτέ, αιρετός, περιφερειακός, 2ος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμοθέτηση των γενικών διοικήσεων, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ μάλιστα, είναι διοικητική μεταρρύθμιση, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους!
    *******

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | ΜΑΡΙΑ

    ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΔΙΧΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ.
    ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ Η ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ- ΕΞΟΔΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Ή ΕΞΟΔΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ?
    ΞΕΧΑΣΑ, ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΑΧΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΣΩΖΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ. ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΤΕΩΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ.
    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΕΝΑ e-ΚΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ? ΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΠ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ- ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ.
    ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑ?
    ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΤΑ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 11:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ένα πράγμα χρειάζεται η πατρίδα μας και αυτο είναι οργάνωση.
    Αν οργανωθούμε μπορούμε να κάνουμε θαύματα.Το ζήτημα είναι το εξής : Προτέινεις μια ρύθμιση, ένα νομοσχέδιο, μια αλλαγή, υπερασπισού την ως το τέλος. Μην κάνεις πίσω λόγω αντιδράσεων που συχνά οφείλονται στα μικροσυμφέροντα και σε ιδιοτελείς σκοπούς.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:27 | Κωνσταντίνος

    Δεν γνωρίζω πολλά για τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας των ΟΤΑ,Νομαρχιών και Περιφερειών.Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο, η γενική πρόοδος της πατρίδος μου.Με αυτό το σκεπτικό σημειώνω τα εξής.Η χώρα μας δεν είναι μεγάλη ούτε σε έκταση ούτε σε πληθυσμό.Έχει όμως ιδιαιτερότητες (πολλά νησιά ,μεγάλο μήκος ακτογραμμής,σύνορα με χώρες που σε πολλά θέματα τηρούν διφορούμενη ,κατα το επιεικέστερο,στάση απέναντι στη χώρα μας ) καιμε βάσηαυτές θα πρέπει να γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός των περιφερειακών διοικήσεων.Λόγω μεγεθους έκτασης -πληθυσμού .οπως προανέφερα,η μείωση των δήμων σε αριθμό ,ίσως και κατα πολύ μικρότερο από τον λεγόμενο,θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στον τομέα της διοίκησης αλλά, κυρίως στον τομέα της οικονομικής διαχείρησης, με μείωση του κόστους λειτουργίας.Για το λόγο αυτό και δεν κατανοώ ,πώς η μείωση των 1000 και σήμερα δήμων σε πολύ ολιγότερους,προσκρούει στην έλλειψη πόρων όπως λέγουν.Αν η έλλειψη πόρων αναφέρεται στο αρχικό κόστος λόγω της αναδιοργάνωσης,αυτό πιστεύω ‘οτι ,όχι απλώς καλύπτεται αλλά υπερκαλύπτεται από την οικονομία διαχείρησης.Άλλωτε η οικονομικότερη διαχείρηση είναι ένας από τους βασικούς ,αν όχι ο βασικότερος ,λόγος της προτεινόμενης μεταβολής.Πιστεύω επίσης ,ότι για τον ίδιο λόγο (μικρή έκταση-πληθυσμος),επιβάλλεται κεντρική διαχείρηση των πόρων από την Κυβέρνηση και διανομή τους αναλόγως εκτασης,πληθυσμού ,συνεισφοράς και ιδιαιτεροτήτων κάθε χωρικού διαμερίσματος.Επίσης πιστεύω ότι δυο βαθμοί περιφερειακής διοίκησης είναι αρκετοι (Δήμος-Περιφέρεια ).Αιρετός δήμαρχος ,αιρετός περιφερειάρχης και όπως στο δήμο υπάρχουν οι Αντιδήμαρχοι,έτσι και στην περιφέρεια να υπάρχουν οι Υποπεριφερειάρχες με καθορισμένες αρμοδιότητες

  • Με αφορμή την δημόσια διαβούλευση για το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», νιώθω την ανάγκη να θέσω προς συζήτηση ένα ζήτημα το οποίο ναι μεν δεν αφορά άμεσα τις προτάσεις που παρουσιάζονται στο παρόν κείμενο, αφορά ωστόσο την δυνατότητα εφαρμογής και υλοποίησης οποιοδήποτε σχεδίου αναβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα αυτό είναι: η «ποιότητα» των Δημοτικών Συμβούλων. Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στους αιρετούς εκπροσώπους των τοπικών μας κοινωνιών διότι, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, το βάρος υλοποίησης της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης πέφτει στις ¨πλάτες¨ αυτών. Επομένως, η αποφασιστικότητα και η ικανότητα των δημοτικών συμβούλων επρόκειτο να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
    Σαν χαρακτηριστικά της ποιότητας χρησιμοποιώ τρεις παράγοντες: την ηλικία, τον βαθμό κομματικής εξάρτησης και το επάγγελμα. Μία μικρή έρευνα αρκεί για να δείξει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι στους περισσότερους δήμους και κοινότητες της χώρας σχετίζονται με τα παραπάνω ως εξής:
    Πρώτον: Ο μέσος όρος ηλικίας των περισσοτέρων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων είναι υψηλός. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι αιρετοί είναι συνταξιούχοι. Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 30 ετών είναι επικίνδυνα μικρός.
    Δεύτερον: Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι είναι κομματικά στελέχη με πιστοποιημένη κομματική δράση (αφισοκολλητές, χειροκροτητές, μέλη τοπικών κομματικών οργανώσεων, υπάλληλοι γραφείων βουλευτών). Ο αριθμός των ατόμων οι οποίοι δεν υπάγονται σε κάποιο κόμμα είναι επίσης πολύ μικρός.
    Τρίτον: Τα συνηθέστερα επαγγέλματα αυτών είναι επαγγέλματα που στηρίζουν την ευημερία τους στο πελατολόγιο, όπως για παράδειγμα λογιστές, δικηγόροι, έμποροι κλπ. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των εργατών, των αγροτών, των καθηγητών, των φοιτητών, των υποψηφίων διδακτόρων, των διδακτόρων κλπ.
    Πώς συνδέονται τα παραπάνω ποιοτικά στοιχεία με τις δυνατότητες ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πολλές απόψεις μπορούν να εκφραστούν. Η δική μου ωστόσο είναι η εξής: το κίνητρο των ατόμων που ασχολούνται με την πολιτική ΔΕΝ είναι η πρόοδος της κοινωνίας. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι ασχολούνται με τα κοινά απλώς για να γεμίσουν τον ελεύθερό τους χρόνο. Τα κομματικά στελέχη ασχολούνται για να γίνουν περισσότεροι αρεστοί στα κόμματά τους και να ανέλθουν στις κομματικές κλίμακες. Οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες ασχολούνται για να αυξήσουν τα πελατολόγιά τους.
    Επομένως, ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για την πρόοδο των τοπικών τους κοινωνιών, και οι οποίοι θα αφιερώσουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να υλοποιήσουν με επιτυχία το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;
    Θεωρώ ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό κρύβει το μυστικό της επιτυχίας. Ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, και πρώην δήμαρχος, κ. Ραγκούσης γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχουν τα λανθασμένα κίνητρα και η ανικανότητα των δημοτικών συμβούλων. Πρέπει επομένως τα νέα σχέδια που εισηγείται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω παραμέτρους.

    Δημήτρης Πίσσας
    Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης
    (www.pissas.gr)

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:03 | Σ.Δ.ΤΣΑΜΑΪΔΗΣ

    – Η γενική αναμόρφωσις της Τοπικής Αυτοδιοίκησις είναι αναγκαία, άν και θα προτιμούσα μόνον δύο βαθμίδες, δηλαδή, Δήμοι/Κοινότητες, και Νομοί/Νομαρχίες.
    Περιφέρειες κλπ είναι περιττές.

    – Βασικές ελλείξεις Νομοσχεδίου

    -1- Να συμπεριληφθούν και να αναφέρονται ρητώς στο Νομοσχέδιο ποινές – απο Διοικητικές έως Ποινικές – για μη τήρηση του Νόμου και ιδιαίτερα για την μη υποβολή Προϋπολογισμών και Απολογισμών.
    -2- Να συμπεριληφθεί και αναφερθεί ρητώς στο Νομοσχέδιο η Αξιολόγησις του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απο ιδίους και απο Ανεξαρτήτους Ελεγκτές (ΙSΟ ??)
    -3- Να συμπεριληφθούν και να αναφέρονται ρητώς στο Νομοσχέδιο, χρόνοι εκπλήρωσης των ως άνω Υποχρεώσεων.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:37 | Αθανάσιος Γ.

    Πολύ σωστή κίνηση ο <>. Με συζήτηση με τους πολίτες μπορεί να προσαρμοστεί και στα δεδομένα της κάθε περιοχής. Είμαι υπέρ αυτής της αλλαγής, αρκεί να δοθούν ουσιαστικά λόγος και αρμοδιότητες και στα τοπικά συμβούλια και να μην υποβαθμιστούν στον ευρύτερο δήμο.
    Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας,
    κι εμείς μαζί σας όταν βλέπουμε πως ενεργείτε προς το συμφέρον των πολλών.
    Αθανάσιος, φοιτητής ΑΠΘ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:38 | ΓΙΑΝΝΗΣ Π.

    ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΜΠΡΑΒΟ… ΠΡΟΧΩΡΑ ΕΤΣΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 23:26 | KALLIKRATIS

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ Σ’ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:40 | Ελευθερία

    Ο κάθε νοήμων πολίτης βλέπει θετικά την αναδιάταξη των δήμων.

    Η συμπίεση των δήμων και παράλληλα η ισχυροποίησή τους σίγουρα θα έχει σαν αποτέλεσμα μείωση των κρατικών εξόδων αλλά παράλληλα θα προσφέρουν ουσιαστικότερο και μεθοδευμένο έργο.
    Σίγουρα είναι μια εργασία εκτός απο χρονοβόρα που χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή στη διεκπεραίωσή της.
    Σίγουρα το σχέδιο Καλλικράτης είναι στη σωστή κατεύθυνση

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | Πολίτης

    Το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι καλό. Ίσως ο αριθμός των δήμων θα μπορούσε να είναι μικρότερος. Ίσως το βασικό κριτήριο θα έπρεπε να είναι η γεωγραφική ομοιογένεια και όχι ο πληθυσμός. Ίσως, ίσως … Όμως το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ και ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΑ το νομοσχέδιο είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ και ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΣ οικονομικός έλεγχος των οσωνδήποτε περιφεριακών διοικήσεων ή δήμων. (Θα παρατηρήσατε ότι όλοι θέτουν ως βασική προϋπόθεση την οικονομική ευρωστία των δήμων και κανείς τη χρηστή διαχείριση των -έστω και ανεπαρκών- χρηματικών πόρων).
    Με απλά λόγια, «αν δεν σταματήσει η νόμιμη (π.χ. κατασκευή άχρηστων έργων) ή παράνομη (π.χ. οικονομικές ατασθαλίες, σπάσιμο έργων σε μικρότερα κλπ.) κατασπατάληση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης», τότε οποιοσδήποτε ‘Καλλικράτης’ θα αποτύχει, όσο και να είναι μελετημένος χωροταξικά.
    Με βάση τα παραπάνω, να μερικές σκέψεις
    1. Κάθε απόφαση να είναι ΝΟΜΙΜΗ και ΣΚΟΠΙΜΗ, και τούτο να υποστηρίζεται από αντίστοιχες έγκυρες μελέτες.
    2. Κάθε έργο να έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, του οποίου να απαγορεύεται η υπέρβαση.
    3. Η παραλαβή των έργων να μη γίνεται από προσωπικό του ίδιου δήμου, αλλά από αναξάρτητες επιτροπές που να εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αμεροληψία.
    4. Στο διαδύκτιο, εκτός από την απόφαση, να αναρτάται και η πορεία υλοποίησης της απόφασης, π.χ. χρονική καθυστέρηση ή μη υλοποίηση, υπέρβαση προϋπολογισμού-αν και γιατί έγινε-, πρακτικό παραλαβής έργου, κλπ.
    ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, ΝΑ ΚΟΠΕΙ Η ΟΡΕΞΗ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ
    (που είναι η βασική κακοδαιμονία της χώρας)

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:53 | Κρυονερίτης Νίκος

    Εκτιμώ ότι το σχέδιο είναι η μεγαλύτερη διοικητική τομή στη μεταπολεμική Ελλάδα.
    Η απαραίτητη μείωση των επιπέδων της υπάρχουσας διοίκησης σε συνδυασμό με την αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων πιστεύω ότι θα αλλάξει το πάσχον διοικητικό τοπίο του τόπου.
    Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο, να ξεπεράσουμε μικρότητες τοπικιστικού χαρακτήρα και να αντιληφθούμε τα κίνητρα ορισμένων που θα προβάλουν «αντιστάσεις».

    Εύχομαι καλό κουράγιο στους συντελεστές του σχεδίου.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:34 | Χατζηπαντελης Νικολαος

    Το οτι θελετε να κανεται αυτο το σημαντικο βημα ειναι παρα πολλη καλο. Ετσι και αλλιως οπως καταλαβενουμε ολοι η Νομαρχιες εκτος απο υπηρεσια η οποια σχεδων στισ μικρες Πολης δεν ειχε εργο ( αδιαφοροι εργαζομενοι και μεγαλη γραφειοκρατεια ) δεν χρειαζεται να υπαρχει και να απασχολει ολο αυτο το προσωπικο το οποιο θα μπορουσε να μεταφερθει σε αλλες υπηρεσιες . Ενω οι περιφερειες εχουν πιστευω καλυτερη εξυπηρετιση και θα επρεπε ο ρολος τους να ειναι μεγαλητερος . Για της δημαρχιες νομιζω οτι θα ηταν καλο να ειναι σε καθε νομο το πολλη 2 και οχι περισοτερες . Ευχομαι οτι θα γινουν σημαντικες αλλαγες προς οφελος τον Πολιτων και θα ηταν καλο μαζι με ολα αυτα να σηζητιθει καποτε και η αρση της μονιμοτιτας στον Δημοσιο τομεα . Για να σταματιση να ειναι το τσιφλικη καποιων εργαζομενων η καθε Υπηρεσια που πληρωνη ο Φορολογουμενος Ελληνας Πολιτης.

    Καλη Επιτυχια .

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:06 | Κολιοβετας Κων/νος

    «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» Η σοφότερη πολιτική κίνηση που μπορούσε να γίνει από μία κυβέρνηση. θα καταφέρει όμως να περάσει τις συμπληγάδες των συμφερόντων της νομενκλατούρας που λυμαίνονται το δημόσιο άραγε ?
    Δυστυχώς χλωμό το βλέπω .

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:20 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΙΓΩΤΕΡΟ!ΕΛΠΙΖΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΝΑΙΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ!ΕΛΕΟΣ.Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!!!!!!!!!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:58 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Δεν μπορεί οι δήμοι να γίνουν μόλις… 60!

    Θα χαθεί η έννοια της *τοπικότητας* από την τοπική αυτοδιοίκηση!

    Είναι άτοπο να εξαλειφθεί ολωσδιόλου ο 1ος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, και ο 2ος να καταστεί 1ος!

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η έννοιας της *επικουρικότητας* (subsidiarity, subsidiarité), σύμφωνα με την οποία «οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον πολίτη». Αντίστοιχα θα πρέπει και εδώ. Απλά, στις υπάρχουσες (ακόμη!) κοινότητες και στους μικρούς δήμους έχει εκλείψει το «όσο το δυνατόν». Οι δήμοι πρέπει να μεγαλώσουν, και ο αριθμός των περίπου 400 είναι απόλυτα εύλογος.

    Και για να θεμελιώσω το παραπάνω, φέρνω δύο παραδείγματα από το εξωτερικό, με πληθυσμό συγκρίσιμο με της χώρας μας:

    * Βαυαρία: Η Βαυαρία έχει πληθυσμό περί τα 12,5 εκατομμύρια κατοίκους και για λόγους εγγύτητας νομικού πολιτισμού, από ιστορικούς λόγους (αλλά και για άλλους λόγους) αποτελεί καλό υπόδειγμα για τη χώρα μας.

    Σύμφωνα με το http://de.wikipedia.org/wiki/Portal:Bayern/St%C3%A4dte_in_Bayern η Βαυαρία έχει 314 δήμους

    314 δήμοι είναι κοντά στους 370-380 που προτείνονται σε μας

    * Οντάριο: Το Οντάριο έχει πληθυσμό 12 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το http://www.mah.gov.on.ca/Page1591.aspx έχει 444 δήμους.

    Άρα, ένας αριθμός δήμων περί τους 400 (από 300 έως 500 το πολύ) είναι όχι μόνο εύλογος, αλλά ίσως και βέλτιστος. 60 είναι *πολύ λίγοι*! Θα χαθεί η *τοπικότητα των κοινωνιών*!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:42 | Νικήτας Ν. Αντωνάκης

    Σ’ αυτό τον τόπο γεννήθηκε η Δημοκρατία.
    Ζούμε στη χώρα που δημιουργήθηκε η έννοια της Κοινότητας, σε δύσκολες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας. Των Έλλήνων οι κοινότητες που διατήρησαν τον Ελληνικό Παραδοσιακό Πολιτισμό.
    Βαριά η κληρονομιά και μεγάλη η ευθύνη.
    Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.
    Να καταδικαστεί η κατεστημένη νοοτροπία του αιρετού άρχοντα και της παρέας του που λειτουργεί ως Λουδοβίκος,»το κράτος είμαι εγώ»,.
    Η εκλογή με τη ψήφο του λαού δεν νομιμοποιεί την ασυδοσία την παρανομία και τη διαφθορά.
    Δημιουργική ανατροπή. Υπάρχει ή ζητείται ελπίς;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:12 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΥ

    Το σκεπτικό της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σωστό, κυρίως γιατί κινείται σε δύο άξονες,του περιορισμού της οικονομικής αιμοραγίας και σπατάλης,που θα οδηγήσει στην όσο το δυνατό οικονομική αυτοτέλεια, και άρα καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη,και στη διαφάνεια και άρα την καλύτερη παρακολούθηση της διοίκησης από τον πολίτη.
    Αυτό που είναι το μεγάλο στοίχημα γιά την κυβέρνηση σαν μοναδική ευκαιρία διακυβέρνησης αυτής της χώρας σ΄αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, είναι να εμπεδωθεί στον πολίτη το αίσθημα του δικαίου, ότι αυτό το σύστημα, αλλά και οποιοδήποτε που πρόκειται να τον αφορά στην διαχείρηση και διοίκηση των πεπραγμένων του, είναι ΔΙΚΑΙΟ.
    Ο πολίτης,που έχει καταστεί «ο αδύναμος πολίτης» έχει χάσει κάθε ίχνος της έννοιας του δικαίου.Το κράτος έχει καταστεί άδικο γι΄αυτόν,αφού δεν τον εξυπηρετεί συνήθως χωρίς ρουσφέτι ή λάδωμα.Αφού,έχει επικρατήσει ο «ισχυρός» που ελίσσεται με μέσα ή έχει λεφτά,άδηλους πόρους, χωρίς να έχει σημασία πως τους έχει αποκτήσει.
    Αυτός εξυπηρετείται, αυτός εκλέγεται ευκολώτερα,αυτός πλουτίζει εις βάρος άλλων,αυτός λαδώνει τις υπηρεσίες, τον ΄Εφορο, τον Δημοτικό υπάλληλο, την Πολεοδομία ,τον γιατρό,κ.ο.κ.Αυτός διαφθείρει,και διαφθείρεται αλλά επιπλέει,εις βάρος του αδύναμου πολίτη που δεν μετέρχεται τέτοια μέσα,κι΄εν τέλει όχι μόνο δεν εξυπηρετείται, αλλά αδικείται.
    Επομένως γιά να στηρίξει ο πολίτης την οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να πειστεί ότι κι΄αυτή δεν θα είναι τέτοια που
    θα τον αδικεί.
    Επισημείνετε,και σωστά την έλλειψη που έχουν και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε δικηγόρους{και άλλους επιστήμονες},έχετε εμβαθύνει στο θέμα κι΄αυτοί οι δικηγόροι που έχουν έμμισθη εντολή πως έχουν «προσληφθεί» με ποιά κριτήρια, αξιοκρατικά?
    Αν η Κυβέρνηση πράγματι θέλει να κάνει τομές,πρέπει να είναι ειλικρινής με τον πολίτη, πρέπει να του εμφυσήσει την βεβαιότητα του ότι θα κάνει χρηστή διαχείρηση και διοίκηση προς όφελος των δικαίων του.Ο,τι πράγματι θα χρησιμοποιήσει τους άριστους, και όχι τους αρεστούς,και κυρίως θα πρέπει να προσέξει την αξιοπιστία της,διότι δεν συγχωρείται καμμία επιπολαιότητα,και καμμία υπαναχώρηση, δεν υπάρχουν περιθώρια γιά την χώρα, γιά όλους μας.!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:35 | Dimitris

    Καταρχήν θερμά συγχαρητήρια για την καινοτόμα προσπάθεια ανασυγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειναι προς την πλέον σωστή κατευθυνση.

    Κατα την αποψη μου, λιγότεροι δήμοι σημαίνει καλύτερος έλεγχος.(και προυπολογιστικά και απολογιστικά). Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε σωστό έλεγχο.!!!
    Καταργήστε η περιορίστε στις απολύτως αναγκαίες τις δημοτικές επιχειρήσεις και αφήστε τον δήμο κεντρικά να ελέγχει τις δραστηριότητες και την εξασφάλιση εσόδων. Βαλτε τέλος στην λαιλαπα των τοπικών παραγοντίσκων και μελών δημοτικών επιχειρήσεων.

    Ανοιξτε τον δήμο σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις ειδικότητες. Καταργηστε τις αγκυλότητες των προσλήψεων και δώστε περισσοτερη ευκινησία στις διαδικασίες ετσι ώστε να είναι λιγότερο χρονοβόρες.

    Υπενθυμίζω ότι χωρίς τους σωστούς ανθρώπους, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα αποτύχει..

    Σας ευχαριστώ και πάλι συγχαρητήρια.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 12:58 | ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

    Αν πραγματικά θέλουμε να εξαλείψουμε το ρουσφέτι και την αδιαφάνεια, αλλά και να εξοικονομήσουμε πολλούς πόρους που μετατρέπονταν σε πολυτελή αυτοκίνητα, δηλ. στήριζαν τις ξένες και όχι την ελληνική οικονομία, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν δύο δήμοι σε νομούς με πληθυσμό έως 100.000 χιλιάδες κατοίκους, τρεις δήμοι σε νομούς με πληθυσμό έως 180.000χιλιάδες κατοίκους, τέσσερεις δήμοι σε νομούς με πληθυσμό έως 300.000 χιλιάδες κατοίκους και δεκαπέντε δήμοι στην Αττική και οχτώ στη Θεσσαλονίκη Πρέπει να υπολογίζεται κάθε φορά το κέρδος από τη μη ύπαρξη εκατοντάδων δημάρχων, και προέδρων δημοτικών συμβουλίων καθώς και χιλιάδων αντιδημάρχων που θα προσφέρουν πιο πολλά ασχολούμενοι με τα επαγγέλματά τους. Ας γίνει μια προσπάθεια χωρίς μικρο-ρουσφέτια και τοπικιστικές μικροπολιτικές ραδιουργίες. καλή τύχη

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:28 | Υπάλληλος τεχνικής υπηρεσίας δήμου

    Οι δήμοι σήμερα είναι:

    α)Ρουσφετολογικά κέντρα
    β)Ψηφοθηρικά κέντρα
    γ)Πυρήνες διαφθοράς διασπάθισης του δημόσιου χρήματος

    σε αρκετούς από δαύτους ειδικά μικρούς δήμους υπάρχουν ανοργάνωτες και υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες που «βιάζονται» και «γίνονται έρμαια» με την ανοχή των δημάρχων στα κάθε τσουτσέκια, εργολάβους ή τοπικών εμπόρους υλικών ή παράγοντες του δημοτικού διαμερίσματος, και ο εκάστοτε δήμαρχος που έχει υποχρέωση σε όλους αυτούς που τον ψηφίσανε να τους κάνει τα χατίρια και να πιέζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους μηχανικούς του να λειτουργούν ως ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ (ξεπλύματος βρόμικου χρήματος) προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με ένα σορό εικονικές μελέτες και στημένες δημοπρασίες, και με το όπλο ο δήμαρχος της αρνητικής αξιολόγησης να το θέτει στον κρόταφο των υπαλλήλων για να τον «διευκολύνουν στο να κλέψει το κράτος» για να μην χάσουν την δουλειά τους. Αν θέλετε να βάλετε φρένο σε όλο αυτό και να εξοικονομήσετε αρκετά εκατομμύρια φτιάξτε μια κεντρική υπηρεσία που να να ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ και να ελέγχει παραλαμβάνοντας τα ΚΑΛΩΣ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ έργα δηλαδή μια ανεξάρτητη αρχή έτσι ώστε τα ΤΟΠΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ αυτές οι ΥΑΙΝΕΣ που έχουν καλομάθει μην έχουν πρόσβαση στον εκάστοτε δήμαρχο να πάψουν να πλουτίζουν σε βάρος όλων εμάς, και όταν κάποιοι προσπαθούμε να είμαστε σοβαροί και τίμιοι και να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του δήμου να μας λένε ( γραφικούς , βλάκες , τυπολάτρες , νομολάγνους και άλλες τέτοιες προσβλητικές εκφράσεις….) η κλισέ εκφράσεις του τύπου: στην Ελλάδα ζεις, εσύ θα αλλάξεις το σύστημα, μην τους πας κόντρα θα σε βαθμολογήσουν αρνητικά, εάν πας με το γράμμα του νόμου ο δήμος δεν θα κάνει τίποτα και η αιτία θα είσαι εσύ κ.τ.λ
    Επιτέλους βάλτε ανθρώπους να ελέγχουν τα έργα και τους δήμους και είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα που θα κερδίσετε θα είναι περισσότερα από τους φόρους που επιβάλετε.
    Οι δήμαρχοι δεν είναι Μηχανικοί , Οικονομολόγοι κτλ! αλλα τους παριστάνουν και μάλιστα στην χειρότερη version, σας παρακαλώ ειλικρινά πολύ σας ψήφισε ο ελληνικός λαός για να σταματίσετε την διαφθορά εγω θέλω να μπορέσω να παραμήνων αδιάφθορος βοηθήστε μας όσοι είμαστε να παραμείνουμε έτσι και αφερέστε το δικαίομα των πληρωμών των έργων απο του δήμους για να σταματήσετε μια και καλή την διασπάθησι του δημόσιου χρήματος.
    Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:26 | Σελιανίτης Θεοφάνης

    Γεναία κίνηση για τα Ελληνικά Δεδομένα. Αρκεί να είναι η τελευταία για τους ταλαίπωρους πολιτες μετά το 95.
    Μια βασική επισήμανση που έχω να κάνω είναι να μήν καπελωθούν οι αιρετοί Περιφερειάρχες διότι τότε η προσπάθεια της μεταρρύθμισης θα πέσει στο κενό. Δεν είναι δυνατόν να λέμε για αιραιτούς και να τους βαζουμε ελεγκτές απο πάνω. Αλλωστε οταν μιλάμε για συμμάζεμα στην Δημόσια Διοίκηση δεν νοείται να προσθέτουμε μηχανισμούς πάνω σε μηχανισμούς και να περιμένοτυμε αποτελέσματα.
    Το συμμάζεμα να ξεκινήσει απο πάνω και να κατέβει προς τα κάτω. Προς θεού όμως στην εφαρμογή το σύστημα των περιφερειαρχών να είναι ευέλικτο χωρίς πολλούς αυλικούς γύρω απο τον κάθε ένα …κόστος- κοστος κοστος…
    Επιτέλους να σοβαρευτούμε ..Ποινικές ευθύνες σε καθε μορφης κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση..
    Κυριε Υπουργέ σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στην προσπάθεια αυτή με τη διαφορά όμως να κάνετε την τομή για το Καλό της Ελλάδας και όχι για το καλό της Παράταξης, όποιας και αν είναι ,η οποιον και αν εξυπηρετεί.. Προσπαθήστε έσεις να είστε ο Πρώτος Ελληνας που θα μείνει στην Ιστορία ως Πραγματικός Ελληνας Πολίτης που εργάζεται και παλέυει για τα ιδανικα του ταλαίωρου αυτού κράτους.
    Ευχαριστω..

    Υποσημείωση..

    Το σύνολο του νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό εφαρμόσιμο με κυρίαρχη σημασία την αμεσότητα των πολιτων στην καθημερινότητα και την απεμπλοκή απο στενά πολιτικά φέουδα που μεχρι σήμερα ειναι αγκιστρωμένο.ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΝΟ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:40 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Αξιολόγηση υπάρχουσας κατάστασης:
    Σήψη, Βρωμιά και δυσωδία σε ΟΤΑ και ευρύτερο δημόσιο!!!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:14 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    η υπαρχουσα κατασταση ειναι οτι χειροτερο για την χωρα που λεγεται ΕΛΛΑΔΑ.
    ειναι το δευτερο κακο μετα την δημοσια διοικηση.
    Προχωρισται πιο γρηγορα στην μεταρυθμηση καθηστερειται προκλητικα.
    Υπερεπειγον.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 08:26 | ΕΡΙΚΑ ΣΕΚΚΕΡΗ

    Εγώ θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω στο Νόμο για την παραμεθόριο. Τον θεωρώ υπερβολικά σκληρό και αυστηρό. Μπορεί να υπάρχει κάποια λογική, αλλά πέρα από εκείνους τους υπαλλήλους που δεν έχουν σοβαρούς λόγους για να θέλουν να αλλάξουν τόπο, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν κάποιους αντικειμενικούς λόγους που θέλουν να το κάνουν. Η ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι μία ευθεία.Ο Νομοθέτης και ο πολιτικός οφείλουν να λάβουν υπόψη τους σοβαρά τους αστάθμητους παράγοντες και να σκεφθούν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους με συνεχείς ανάγκες, ανατροπές και εύθραυστες ισορροπίες και όχι σε αυτοματοποιημένες μηχανές εντολών. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν εναλλακτικές στους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών, ΟΤΑ κλπ στις παραμεθορίους. Τουλάχιστον σε εκείνους που δεν έχουν μεταφερθεί εκεί μέσω Ασεπ,μοριοδοτήσεων κλπ. Να υπενθυμίσω δε ότι ο Νόμος οφείλει να συντάσσεται με άξονα τον πολίτη, τον άνθρωπο , τις ανάγκες της ζωής του και μάλιστα όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσφέρει, δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και έχει κάθε δικαίωμα και 2ης και 3ης ευκαιρίας. Κανένας λοιπόν Νόμος ανθρώπινος δεν είναι πάνω από τη ζωή μας. Μόνο ο Νόμος του Θεού. Αν το Κράτος θέλει να ‘θωρακίσει’ την παραμεθόριο υπάρχουν ουσιαστικοί τρόποι, όχι καταναγκασμού, δίνοντας κίνητρα στους ντόπιους και κυρίως κάνοντας έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πόλους έλξης για τους ίδιους τους ανθρώπους που τους δένει η γη, η πατρίδα τους. Αλλαγή λοιπόν, βελτίωση και ευκαιρίες-διέξοδοι στο Νόμο για την Παραμεθόριο.
    Αν θυμάμαι καλά κάπου υπήρχε κάποιο σύνθημα : «Πρώτα ο Πολίτης»…

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 07:38 | ΛΙΜΠΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ ΜΗΝ ΤΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕΤΕ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Ή ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ . ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΗΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΕΧΩΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΑΝΕΧΩΜΑΣΤΕ .
    ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ Β.Τ. ΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΝΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ – ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΧΕΣ – ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ .
    ΙΣΑ – ΙΣΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΟΛΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥΣ .
    ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΕΝΑΣ ΤΖΟΥΛΙΑΝΗ , ΕΔΩ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΤΖΟΥΛΙΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙΣ .
    ΑΓΑΠΗΤΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΑΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ , ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΩΣΕ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΗ , ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ .

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 07:12 | Ελένη Φράγκου

    ΝΑΙ στη δραστική μείωση δήμων . Η διαχείριση όμως μεγάλων κονδυλίων της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης με φοβίζει λόγω διαφθοράς.

  • Κύριε Υπουργέ
    Το ότι προχωράτε σε αλλαγή της σημερινής κατάστασης είναι από μόνο του δηλωτικό της αποτυχίας των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να δει πέρα από τον κομματικό της περίγυρο και να τολμήσει να γίνει χρήσιμη για την κοινωνία.
    Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά μόνο αυτές.Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος.
    Ο άκρατος κομματισμός σε συνδυασμό με την πολύ συχνά εμφανιζόμενη ανικανότητα αλλά και την επιθυμία να αποτελέσει η θέση τους αυτή σκαλί για την προσωπική τους μετεξέλιξη έφερε αυτά τα αναμενόμενα τραγικά αποτελέσματα με δήμους είτε υπερχρεωμένους είτε σπάταλους,υπεράριθμους και μη λειτουργικούς.
    Αυτά λοιπόν μας βοηθούν να εντοπίσουμε τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν με την νέο «χάρτη» των ΟΤΑ.
    Θα προσπαθήσω εδώ συγκεντρωτικά να κάνω μια γενική πρόταση που αν υιοθετηθεί θα προσδιορίσει και όλα τα υπόλοιπα.
    Το υπάρχον σύστημα έχει αποτύχει να δημιουργήσει προϋποθέσεις δημοκρατικής διακυβέρνησης αλλά απλά αναπαράγει και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο μια κομματική υποδούλωση των δήμων. Προτείνω λοιπόν να εκλέγεται μόνο ο Δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο να αποτελείται από δημότες του που θα προκύπτουν μέσα από τυχαία κλήρωση από τους καταλόγους και που θα κατέχουν το αξίωμα του συμβούλου,εφόσον το θέλουν, για έναν χρόνο μόνο.Με ορισμένα έτσι τα καθήκοντα και τις δυνατότητες του εκλεγμένου αιρετού και των συμβούλων, θα υπάρχει ένα συμβούλιο χωρίς κομματική σύνθεση και μια κοινωνία μαζί με τον δήμαρχο ή απέναντί του και αυτό θα εξαρτάται από την ικανοποιητική ή όχι προσφορά του στον θεσμό και μόνο.Μάλιστα αν μπει και μια δικλείδα για μη συμμετοχή σε κλήρωση αν δεν περάσουν 5 χρόνια δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να συνδιαλλαγεί,αθέμιτα, από την θέση αυτή.
    Τα θετικά ακόμη του συστήματος αυτού που θα προκύψουν από μια τέτοια ρηξικέλευθη πρόταση θα αποτελέσουν ένα ισχυρό δημοκρατικό σύνολο κατακτήσεων που θα περιλαμβάνουν: την δυνατή φωνή της κοινωνίας,την ενδυνάμωση της δημοκρατίας,το αίσθημα της αξίας του να είσαι πολίτης και δημότης,την ταχεία προώθηση της ανάπτυξης, την μείωση αν όχι τον εκμηδενισμό της διαφθοράς στους ΟΤΑ, την καλύτερη λειτουργία τους, την προώθηση καινοτόμων ιδεών και λύσεων,την αναβίωση και επιτυχία των δημοτικών επιχειρήσεων και το σημαντικότερο την ανάδειξη των κατάλληλων ανθρώπων που στην επόμενη φάση θα πάρουν στα χέρια τους τις τοπικές κοινωνίες σαν εκλεγμένοι αιρετοί και θα τις πάνε στο μέλλων.
    Το αδύνατο σημείο αυτής της ιστορίας είναι οι υπηρεσίες του δήμου που θα πρέπει να δουλεύουν απελευθερωμένες από αφεντικά και αυτό για ανθρώπους που έχουν μάθει να είναι ανελεύθεροι είναι λιγάκι δύσκολο.
    Όμως εγώ, και πολλοί άλλοι, προτιμώ να δοκιμάζω την δημοκρατία και με κίνδυνο ακόμη να υπάρχουν και αποτυχίες παρά να συνεχίζω να ζω στο σημερινό τέλμα που δεν οδηγεί πουθενά.
    Θα συμπληρώσω κλείνοντας ότι μέσα από τέτοιες επιλογές θα αναδειχθούν και οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια στο επερχόμενο μοντέλο των μονοεδρικών για τις βουλευτικές χωρίς τις όποιες σήμερα εμφανιζόμενες ενστάσεις.
    Η Δημοκρατία κύριε υπουργέ σας τείνει το χέρι για να την ακολουθήσετε. Δεν ξέρω αν μπορείτε να το κάνετε πάντως είναι μια σοβαρή πρόκληση μια και το μονοπάτι που μόλις βρεθήκατε δίνει αυτήν την γοητευτική ευκαιρία να γράψετε ιστορία.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:07 | Maria

    Συμφωνώ απόλυτα με οποιαδήποτε κίνηση γίνεται προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, γιατί πιστεύω έτσι θα λυθούν αρκετά προβλήματα της περιφέρειας. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας του νέου προγράμματος αν αυτό θα λειτουργήσει πραγματικά θετικά ή όχι. Είναι σημαντικό να μην «καταργήσουμε» ένα κράτος με επίκεντρο την Αθήνα μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί από «κρατίδια- μικρογραφίες» με επίκεντρο και πάλι τις μεγάλες πόλεις.
    Να τηρηθεί η ισορροπία ώστε και οι απόψεις και τα συμφέροντα μικρότερων κοινωνιών να εκπροσωπούνται, διαφορετικά κινδυνεύουμε από πλήρη αστικοποίηση της περιφέρειας.
    Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν στην πράξη η συγχώνευση των σημερινών Δήμων θα λύσει προβλήματα ή θα «καταπιεί» τα μικρά χωριά αντί να τους ξαναδώσει ζωή. Ζω στο Πήλιο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. Η παρούσα τοπική αυτοδιοίκηση είναι νωθρή έως ανύπαρκτη σε σημαντικά θέματα, αλλά και σε θέματα καθημερινά. Μια συγχώνευση θα λύσει προβλήματα ή απλά θα έρθει να περιθωριοποιήσει κι άλλο την περιοχή δίνοντας προτεραιότητα πάντα στα θέματα των αστικών κέντρων;
    Τι πιθανότητες εκλογής έχουν οι υποψήφιοι αγροτικών π.χ. περιοχών όταν οι συνυποψήφιοί τους προέρχονται από ένα αστικό κέντρο; Θα υπάρχουν Τοπικά Συμβούλια στη θέση των σημερινών Δήμων; Ομάδες που να υποβάλλουν προτάσεις και προγράμματα για την αναβάθμιση της περιοχής τους των οποίων ο λόγος θα μετράει στους διευρυμένους νέους Δήμους; Αυτός ίσως είναι κι ένας καλός τρόπος να ασχοληθούν επιτέλους με τα κοινά και να εκλεγούν άτομα που πραγματικά το κάνουν από ενδιαφέρον κι όχι για προσωπικό συμφέρον.
    Όπως και να’χει πιστεύω ότι πρέπει να τηρηθούν κάποιες ισορροπίες και το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε πραγματική κι όχι πλασματική αποκέντρωση. Οπωσδήποτε πάντως η Τ.Α. πρέπει να είναι ευέλικτη και αποτελεσματική με περισσότερη ουσία και λιγότερη γραφειοκρατία. Η Δημόσια Διαβούλευση για παράδειγμα είναι κάτι που κι εκεί μπορεί να εφαρμοστεί και να μπορούν όλοι οι πολίτες να εκφράζουν την άποψή τους ξεκάθαρα και άμεσα κι όχι μέσα από τα «φίλτρα» εκάστοτε συμφερόντων κομματικών ή προσωπικών όπου συνήθως μεσολαβούν μέχρι να φτάσουν στα αυτιά των υπευθύνων.
    Καλή Δουλειά!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:27 | πανος

    Δεν διαφωνω με την αναγκαιοτητα του νομοσχεδιου,αλλα πιστευω οτι προωθειται αδικαιολογητα βεβιασμενα,με κινδυνο να υπονομευθει η επιτυχης εφαρμογη του.
    Δεν υπαρχει κανενας σοβαρος λογος που να επιβαλει να διενεργηθουν οι επομενες δημοτικες εκλογες με τον νεο νομο.Τα χρονικα περιθωρια ειναι ασφυκτικα και παραλληλα υπαρχουν περισσοτερο επειγοντα θεματα για τα οποια πρεπει να νομοθετησει η κυβερνηση.Θα μπορουσαν οι επομενες εκλογες δημαρχων και νομαρχων να διενεργηθουν με το ισχυον καθεστως και να υπαρξει νομοθετικη ρυθμιση για τη διενεργεια νεων εκλογων με τον νεο νομο μετα καποιο ευλογο χρονικο διαστημα,π.χ.μετα διετια.
    Τα προβληματα που πρεπει να επιλυθουν ειναι παρα πολλα.Η εμπειρια απο τη θεσμοθετηση της νομαρχιακης αυτοδιοικησης εινα γνωστη(Ο σχετικος νομος ψηφιστηκε το 1994 και επι σερα ετων απο τοτε ειχαμε αλλεπαλληλες νομοθετικες παρεμβασεις για ρυθμιση πληθωρας θεματων,οπως θεματα αρμοδιοτητων,μεταταξεων προσωπικου-στην αρχη ειχαμε την προαιρετικη μεταταξη που απετυχε παταγωδως και μετα την καναμε υποχρεωτικη-ασφαλιστικα θεματα των υπαλληλων.θεματα νεων οργανισμων των νομαρχιακων αυτοδιοκησεων κλπ).
    Και μονο οι αναμενομενες αντιδρασεις για την χωροθετηση των νεων δημων αρκουν για να τορπιλλισουν τον σφιχτο χρονικο προγραμματισμο του ολου εγχειρηματος.Και δεν πρεπει να υποτιμαται ο κινδυνος να εχουμε μετα τις εκλογες συνεχως διαμαρτυρομενους δημαρχους και περιφερειαρχες που θα προσπαθουν στο μεσον της περιοδου του ΕΣΠΑ να μαθουν να διαχειριζονται τα κονδυλια του.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:34 | mesas

    συμφωνούμε για την ανάγκη λιγότερων δήμων και περιφερειών, είναι πρώτα απ’όλα θέμα κόστους!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:25 | Δήμος Σ.

    Η μείωση των Δήμων είναι επιβεβλημένη! Το σύστημα ως έχει, τρέφει ένα πλήθος μικρών φιλόδοξων «αυτοκρατορίσκων» μετά της αυλής τους,που κυνηγάν την προβολή, την εκτόνωση της μικροφιλοδοξίας τους, τον πλουτισμό ενίοτε και την διατήρησή τους στο πολιτικό σκηνικό με κάθε είδους παραχωρήσεις και εξυπηρετήσεις.(Πάντα φυσικά υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις).
    Από τον φόβο της απώλειας ψήφων, τα οικονομικά των Δήμων βουλιάζουν και από τον πνιγμό προς το παρόν τούς γλυτώνουν τα συνεχή δάνεια. Κάθε Δήμαρχος ως επί το πλείστον φροντίζει να αφήσει καμένη γη ως παρακαταθήκη για τον επόμενο και πολλά χρέη. Τα ανείσπρακτα έσοδα από κάθε είδους τέλος, φόρο κλπ οφειλές δημοτών θα προσπεράσουν σε λίγο τα τακτικά έσοδα κάθε ΟΤΑ. Πως να εισπράξεις τα οφειλόμενα αν φοβάσαι μήπως δυσαρεστήσεις ψηφοφόρους! Οι σημερινοί Δήμοι συνεπικουρούν στην κακή διαμόρφωση της νοοτροπίας των δημοτών τους.Η ψήφος δεν είναι πια κατάθεση ιδεολογίας, αλλά τραπεζογραμμάτιο που θα εισπραχθεί. Σε λίγο θα πάψουμε να πληρώνουμε όλοι φόρους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
    Η μόνη λύση είναι η δημιουργία μεγάλων Δήμων, στο επίπεδο των καταργούμενων νομαρχιών με πολλά αποκεντρωμένα ΚΕΠ που θα εξυπηρετούν τους πολίτες με τηλεϋπηρεσίες.
    Αποδέσμευση των οικονομικών υπηρεσιών από τον έλεγχο των Δημάρχων, με επίπεδο οργάνωσης, για όλο τον συνενωμένο Δήμο-Νομαρχία, μιας μικρής τοπικής ΔΟΥ, που θα ελέγχεται από την κεντρική διοίκηση.
    Να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία έργου με το να επιβραβεύεται η φαντασία, η αποτελεσματικότητα και επινοητικότητα κάθε Δημάρχου και του επιτελείου του με επιπλέον επιχορηγήσεις για έργα αναπτυξιακά, με περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα.Κάθε χρόνο λόγου χάρη να βραβεύονται -και αυτό να δημοσιοποιείται- τα πιο πρωτοποριακά δημοτικά έργα και να προβάλλονται ο Δήμος και ο τοπικός άρχοντάς του.Ένας «πανελλήνιος» διαγωνισμός μεταξύ των Δημάρχων που θα εκθέτει τους ανίκανους στα μάτια των Δημοτών τους πιθανόν να αφυπνίσει τις ικανότητες σε πολλούς από αυτούς καθώς και το ανταγωνιστικό τους πνεύμα.
    Επίσης χρειάζεται σύγχρονη νομολογία(για την οικονομική διαχείριση ΟΤΑ ισχύει ακόμα το Β.Δ του 58 για πολλές λειτουργίες της, την ώρα που παλεύει να εδραιωθεί το διπλογραφικό), καταρτισμένοι υπάλληλοι,διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ, και όχι από συμβάσεις «αγάπης», καθώς και σύνδεση του έργου του υπαλληλικού με βαθμίδες παραγωγικότητας. Δεν χωλαίνουμε στο ύψος των μισθών των υπαλλήλων, που έχει από τις μικρότερες αγοραστικές δυνάμεις στην Ευρώπη( η περιβόητη Ιρλανδία μείωσε 10% μισθούς που φτάναν τα €3.000), αλλά χωλαίνουμε στο κομματικό κηφηναριό που δεν εργάζεται , φτάνει σίγουρα το 20% του δυναμικού των υπαλλήλων και αν εξέλειπε, θα σωζόμασταν οικονομικά μια δια παντός. Καλή λύση θα ήταν οι υποχρεωτικές μετατάξεις σε πλεονάζον προσωπικό(θα μπορούσε να οριστεί κάποιο στατιστικά ελεγμένο πλαφόν υπαλλήλων σε σχέση με τον πληθυσμό) σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες και η υποχρεωτική αλλαγή θέσεων ανά 3 χρόνια, έτσι ώστε να περνάν υποχρεωτικά από όλες τις θέσεις της υπηρεσίας τους όλοι οι υπάλληλοι και να μην κρύβονται μερικοί σε κάποιο γραφείο χωρίς αντικείμενο.
    Οι επιτροπές παραλαβής και βεβαίωσης καλής εκτέλεσης έργων έτσι όπως υπάρχουν είναι αναποτελεσματικές.Όπως και με τις οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να αποξενωθούν από το περιβάλλον των Δημάρχων. Για κάθε Δήμο-Νομό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή ελέχου προμηθειών και έργων που θα εποπτεύει όχι μόνο τους Δήμους αλλά και κάθε φορέα στα όρια του Δήμου.
    Όπως και να’ χει δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.Υπάρχουν 2 αντίπαλοι. Ο κακός μας εαυτός και οι Ευρωπαίοι μάλλον. Οι προτάσεις τους για άμεσα μέτρα με κατεύθυνση τον στραγγαλισμό των μισθωτών και επομένως της αγοράς δίνει την διάθεσή τους να μην μας διευκολύνουν , αλλά να επιταχύνουν την πτώση μας έτσι ώστε να μας κατακτήσουν ειρηνικά, να αγοράσουν τον πλούτο μας «κοψοχρονιά», και να μας καταστήσουν αντί για ισότιμο μέλος της Ε.Ε, αποικία με συμπαθείς γραφικούς ιθαγενείς προς εκμετάλλευση.

    Σας ευχαριστώ για το βήμα.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:04 | ΛΟΥΗΣ Χ.

    MΠΡΑΒΟ… ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΛΜΗΣΑΤΕ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΛΙΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟΙ… ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΘΝ ΛΙΓΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ….ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΦΙ ΤΟΥΣ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΑ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ……..

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 20:55 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΩΝ, ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Η/Υ ΕΞΥΠΕΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗΣ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 20:06 | golois apostolos

    ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΟΙ!(ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΙ-ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ,Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΛΑΜΠ
    ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ, ΑΝΕΞΕ-
    ΛΕΓΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ Η’ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ)
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ(250 ΜΕ 300 ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ) ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ(ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΑΛΑ ΕΙΝΑΙ»ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ
    ΛΟΓΟΙ»)Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ.
    ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΕΙΤΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΗΣΗ(Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠ’ΤΟ
    ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ)
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ
    -ΣΥΓΧΡΟΝΑ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
    -ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ
    -ΔΙΑΦΑΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    -ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
    -ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ,ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ(ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΑ ΖΗΜΙΑ),ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩΝ.
    (ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΡΙΖΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ
    ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ Σ’ΟΛΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΙΑ ΤΗΣ
    ΕΞΟΥΣΙΑΣ)
    ΑΚΟΥΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ
    Σ Ο Β Α Ρ Η ΚΑΙ Δ Ο Υ Λ Ε Μ Ε Ν Η ΠΡΟΤΑΣΗ!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:15 | B.T

    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ. ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.
    ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΗ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ(ΚΥΡΙΩΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑ .ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ……ΛΑΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ.ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΕΑΣ.υποχρεώσεις του συστήματος.
    Ειμαστε αγανακτησμένοι.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ..
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ,ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΟΜΟΙ (ΠΛΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ .
    ΕΤΣΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ(ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ)ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 60..

    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ. ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΡΝΑΙΑΣ ΥΔΡΑΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΛΥΜΑΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ..

    9

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:47 | Δημήτρης

    Καταργήστε το ετήσιο βραβείο πρωτιάς στην κακοδιαχείρηση – σπάτάλη του δημοσίου χρήματος και της αδιαφάνειας που κατέχουν σήμερα και επί πολλά έτη οι Δήμοι οι επιχειρήσεις αυτών κλπ.
    Σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων της ωομοθεσίας – αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών υλικών κατάτμηση έργων για αναθέσεις επιλεκτική προώθηση προσωπικού ΟΤΑ.
    Ο έλεγχος που καθιερώθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο στις δαπάνες των ΟΤΑ είναι σε πολλές περιπτώσεις διάτρητος υπάρχουν ελεκτές επίτροποι που κάνουν στραβά μάτια και άλλα αντίθετα στην νομοθεσία και την νομολογία.
    Δώστε κίνητρα στους προέδρους των χωριών οι περισσότεροι έχουν όραμα και όρεξη για δουλειά για τον τόπο τους. τα σημερινά τοπικά συμβούλια δεν λειτουργούν ούτε μια φορά το χρόνο.
    Δώστε έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών δώστε σημασία στις απομακρυνσμένες περιοχές.
    Κάντε τον θεσμό του Γ. Γραμματέα στους Δήμους με αποφασιστικές αρμοδιότητες εφαρμόστε αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες επιβάλλεται την δημοσίευση όλων των αποφάσεων.
    Το προσωπικό των υπό κατάργηση ΟΤΑ πρέπει έγκαιρα να ενημερωθεί για την μεταφορά του στον νέο ΟΤΑ και να γίνει η σχετική προεργασία ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ όπου την 1/1/1999 και για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχαν χώροι να στεγασθούν οι υπάλληλοι. Στην σωστή κατεύθυνση ο νόμος μειώστε Ν.Π. και επειχηρήσεις με σφραγίδα μόνο.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | ANAR

    Η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης είναι απαισιόδοξη για το μέλλον της.
    Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες, ενεργούν ψηφοθηρικά, χωρίς να έχουν διάθεση να τηρήσουν σύνταγμα και νόμους. Εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, ενώ η διοίκηση στους Δήμους και τις Νομαρχίες θυμίζει περισσότερο παιδική χαρά, παρά δημόσια υπηρεσία. Υπάλληλοι που πηγαίνουν στην υπηρεσία τους, όποτε θέλουν, με συμπεριφορά μανάβη παρά δημοσίου λειτουργού απέναντι σε κάθε πολίτη, και κυρίως στον ανύμπορο ηλικιωμένο.
    Το μέτρο της συνένωσης των Δήμων και αντικατάστασης των Νομαρχιών από τις περιφέρειες είναι σωστό, όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ακόμα μία ευκαιρία να διορίσουμε ημετέρους, οι οποίοι μόλις διοριστούν αποκτούν μία νοοτροπία απαράδεκτη σε δημόσιο λειτουργό. ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ή από άλλο ειδικό σώμα, ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ τους θα θελήσουν να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:48 | stamos

    Οταν εγινε ο Καποδιστριας απο το υπαρχον κυβερνων κομμα, θριαμβολογουσαν για το μεγαλο επιτευμα. Τωρα το αλλαζουν με αλλο. Αν το δει κανεις ρεαλιστικα και τα δυο ειναι εξ ισου αποτυχημενα.
    Η Ελλαδα χωραει σε ενα μικρο κομπιουτερ. Τοση πολυ ανακατοσουρα για το τιποτα. Τοσα λεφτα του Ελληνα φορολογουμενου για αχρηστες και γραφειοκρατικες συντεχνιες που ουτε τα σκουπιδια δεν μαζευουν. Πριν κανει κατι ο κ. Υπουργος να στειλει ανθρωπους του [τον ιδιο τον γνωριζουν τωρα] να δουν τους Δημους της Αττικης, αλλα και της Επαρχιας για να παρουν μια εικονα.
    Η χωροταξικη αποκεντρωση μπορει να γινει με μια μικρη ομαδα αντιπρωσωπων της καθε περιοχης που θα ειναι σε απ’ευθειας επαφη με τα υπουργεια. Να σταματησει η δημιουργια μικροκυβερνησεων που η μονη τους απασχοληση ειναι να ζητουν λεφτα χωρις να αποδιδουν λογαριασμο. Την εποχη που οι προεδροι κοινοτητων ηταν αμισθοι, εγινοντο περισσοτερα πραγματα στην επαρχια.
    Οσο για τις διαφορες υπηρεσιες, πυροσβεστικη, δημοσια υγεια κλπ, να ειναι καθετα διαρυθμισμενες και οχι ο καθε Νομαρχης η Δημαρχος να εχει Ξεχωριστους πυροσβεστες, κτηνιατρους, γεωπονους που ποτε δεν τους φθανουν.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:32 | Γιώργος Χ.

    Η βασικότερη μεταρρύθμιση που προσδοκούσαμε απο τη νέα διακυβέρνηση άρχισε να γίνεται πράξη. Θεωρώ ότι είναι προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση πχ. στην παιδεία.
    Σωστά στο επίκεντρο είναι η ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο η οποία πνίγεται σήμερα απο το Αθηνοκεντρικό πολυδαίδαλο κράτος και την γραφειοκρατία των υπουργείων. Επιπλέον το έλλειμμα στην ανάπτυξη θεωρείτε το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
    Αυτή η μεταρρύθμιση μαζί με το νέο εκλογικό νόμο και τις επιμέρους ρυθμίσεις και πολιτικές οφείλει να αποτελέσει το ορόσημο της νέας σχέσης πολίτη-πολιτικής και πολίτη-κράτους στη βάση της εμπιστοσύνης, του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:21 | chasiotis d. nick

    Η υπάρχουσα κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι όχι μόνο τραγική αλλά και ανεξέλεγκτη. Το οργανόγραμμα είναι τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας , γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον επαναπροσδιορισμό του. Παράλληλα, οι δημοτικοί και νομαρχιακοί φορείς βρήκαν τρόπο να ικανοποιήσουν τα πελατειακά τους πλέγματα, που θα τους εξασφάλιζαν την επανεκλογή τους, προσλαμβάνοντας στους δήμους υπεράριθμο προσωπικό, χωρίς έλεγχο, προσόντα και συχνά χωρίς λογική. Ακολουθώντας ένα μη λειτουργικό μοντέλο στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτα καταναλώνονται οι πόροι και έπειτα συντάσσεται ο προϋπολογισμός, γεγονός έξω από κάθε λογική. Οι ίδιοι οι δημοτικοί άρχοντες εάν επανεκλεγούν δεύτερη φορά απολαμβάνουν δια βίου συντάξεως από το κράτος. Το ζήτημα είναι τεράστιο και πρέπει να δρομολογηθούν μηχανισμοί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο λειτουργικό, περισσότερο αποδοτικό και πλήρως ελεγχόμενο μοντέλο αυτοδιοίκησης. Είστε στο σωστό δρόμο.

  • Είμαι χαρούμενος που για πρώτη φορά στο σύνολό του, ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο είναι τόσο προσεκτικά προσεγμένο και τεκμηριωμένο. Η φιλοσοφία του με βρίσκει σύμφωνο και θερμό υποστηρικτή του.
    Θέλω όμως να σχολιάσω ένα θέμα που αφορά τους εργαζομένους και που για να μην παρεξηγηθώ σας μεταφέρω εξ’ αρχής ότι δεν έχω σχέση με αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.

    1. Στην νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμμένα στην περιφέρια Νοτίου Αιγαίου, όπου υπάρχουν οι Νομαρχίες Κυκλάδων με 7 επαρχεία και η Νομαρχία Δωδεκανήσου με 4 αν δεν κάνω λάθος, υπηρετούν στα επαρχεία αυτά τουλάχιστον 200 – 250 άτομα, σε νησιά εκτός της έδρας του Νομού. Τι Θα γίνει με αυτούς τους υπαλλήλους; Θα υποχρεωθούν οι Δήμοι των νησιών ακόμα και αν δεν τους χρειάζονται ή αν ακόμα και δεν προβλέπονται θεσεις στο οργανόγραμμά τους, να τους δεχτούν, ή θα πρέπει να μεταναστέψουν οικογένειες από τις εστίες τους;

    2. Αναφέρεται στο σχέδιο ότι οι Γενικές Διοικήσεις θα στελεχωθούν από τους υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα στις Περιφέρειες και όχι από αυτούς που θα ονομαστούν από την ισχύ του νόμου από Νομαρχιακοί σε Περιφερειακοί υπάλληλοι. Όλα καλά μέχρι εδώ. Αναφέρεται αόριστα ότι οι Γενικές διοικήσεις θα έχουν κάποια έδρα. Αφού ο αριθμός των διοικήσεων θα είναι 7 αναλογεί περίπου 1 γενική διοίκηση για κάθε 2 αιρετές περιφέρειες. Το ερώτημα λοιπόν και αν εφόσον η έδρα της Γενικής Διοίκησης συμπίπτει με μια από τις έδρες των 2 αιρετών περιφερειών, οι μόνιμοι υπάλληλοι της σημερινής περιφέρειας που δεν έχει την έδρα της Γενικής διοίκησης θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν στην άλλη έδρα; ή μαζί με τους Νομαρχιακούς υπαλλήλους θα μείνουν στην νέα αιρετή αυτοδιοίκηση;
    Η έδρα της γενικής διοίκησης θα συμπίπτει με μια από τις έδρες των 2 αιρετών αυτοδιοικήσεων ή θα επίλεγεί μια τρίτη έδρα άλλου νομού για να πάρουν και κάποιοι άλλοι κάτι, και τι θα γίνει τότε με την στελέχωση της γενικής Διοίκησης;

    Αυτά προς το παρόν και σας ξαναλέω ότι μεταφέρω ερωτήματα και απορίες που φτάνουν σε εμένα. ευχαριστώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:21 | ZC

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,

    ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

    Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Α.Π. «ΛΕΦΤΑ ΕΧΟΥΜΕ», ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κ ΛΟΒΕΡΔΟΥ «ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ».

    TO OPENGOV ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΓΝΩΜΕΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ. ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ. ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ – Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΘΈΣΕΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ.

    ZC

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:21 | Αντώνιος ΄Ικουτας

    Αφού λοιπόν παραδεχόμαστε οτι η άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής προϋποθέτει αυρύτερες ενότητες και λαμβάνοντες, επιτέλους,υπ όψιν ότι Ελλαδα δεν ειναι μονο η χερσαία αλλά και η νησιωτική θα πρέπει και για λόγους εξωτερικής πολιτικής αλλά και ευρωπαϊκά γεωγραφικά αλλά και θεματικά αναπτηξιακά ,και για πολλούς ακόμα λόγους,να λυθούν τα συγκοινωνιακά προβλήματα,ενώ για το Αιγαίο να εφαρμοστει παράλληλα το μεταφορικό ισοδύναμο, οι θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες αντιστοιχες των χερσαίων με το Αιγαίο σε δύο δυνατές περιφέρειες (την Κρήτη μια και τα λοιπά όλα μια ) γιατι διαφορετικά τι τρεις τι τέσσερεις τι αλλάζει αν παραμείνουν ώς έχουν???
    Το ίδιο και για τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α τι 4 τι 10 ??? το ζητούμενο ειναι τα μεγάλα νησιά ενας και τα συμπλέγματα μικρών γειτονικών νήσων ένας δήμος !! Για δέ την άσκηση πολιτικής της καθαρά τοπικής καθημερινοτητας πρέπει να παραμείνουν οι σημερινοί σχηματισμοί σε ρόλους τοπικών συμβουλίων !!
    Πρϋποθέτουν όλα τα παραπάνω ενισχυση αρμοδιοτήτων όντως με ευρωπαικές προδιαγραφές με αλάλογους απαιτούμενους ίδιους πόρους βασικά και μή !!!ΕΣΠΑ ,ΘΗΣΕΑΣ, ΦΠΑ και ελεγχόμενη την αυτοκέφαλη οικονομική δυνατότητα τους έκαστος δήμος και περιφέρεια !

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:04 | Αντώνης Μιχαλόπουλος

    Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2009 να υπάρχουν δεκάδες όμοροι Δήμοι των οποίων τα συμφέροντα είναι τόσο διαφορετικά στην ουσία αλλά και που τόσο όμοια είναι στην βασική τους θεωρητική προσέγγιση.
    Δεν είναι δυνατόν η περιοχή Παπάγου,Χολαργού και Αγίας Παρασκευής για παράδειγμα να είναι τρεις διαφορετικοί Δήμοι με διαφορετικά πολιτικό-οικονομικά συμφέροντα την ίδια στιγμή που στην ουσία είναι ένας μεγάλος Δήμος και έτσι πρέπει να γίνει.

    Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι συνδικαλιστικές προσεγγίσεις και τα πολιτικά αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα των παρατρεχάμενων των Δημάρχων αλλά και των ίδιων των Δημάρχων.
    Τους πολίτες τους ενδιαφέρει η πόλη τους να είναι καθαρή,με πεζοδρόμια και δρόμους σωστούς και προσβάσιμους,με φωτισμένα πάρκα και πλατείες.
    Δεν μπορεί ο πολίτης που διαμένει στο Χολαργό να φθάνει σε ένα λεπτό με το αυτοκίνητο του σου Παπάγου ή στην Αγία Παρασκευή και να αισθάνεται ότι είναι σε μια άλλη πόλη.

    Θεωρώ ότι οι συγκεκριμένοι τρεις Δήμοι πρέπει να γίνουν ένας μεγάλος Δήμος παραμερίζοντας οι Δήμαρχοι ,οι Αντιδήμαρχοι και όλοι οι παρατρεχάμενοι τους με τα όποια συμφέροντα εκείνες τις στάσιμες επιλογές που τους επιτρέπουν να είναι ενδεχομένως αρνητικοί.

    Σημασία έχει τι θέλει ο λαός και οι πολίτες και όχι τα Δημοτικά συμφέροντα που εκφράζονται από μια μικροκομματική στενότητα σκέψης.

    Το ίδιο παράδειγμα μπορώ να το εντάξω σε ένα γενικότερο πλέγμα καταστάσεων που βιώνουν οι πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Ασφαλώς είμαι υπέρ του σχεδίου «Καλλικράτης» με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί παράλληλα με την μεταφορά κεφαλαίων στην τοπική αυτοδιοίκηση,κεφάλαια που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των νέων Δήμων με τις νέες πλέον αυξημένες τους ανάγκες.

    Σας ευχαριστώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:21 | Ανθοπουλος Νικος

    Η υπάρχουσα κατάσταση στους ΟΤΑ ειναι αισχρή.
    Πλήρης τεμπελοκρατία, οσοι ειναι μέσα κοιμουνται ολη μέρα και οι πολίτες ψάχνουμε να βρούμε τις λύσεις.
    Βρωμιά στους δήμους, ο ξάδερφος και η ξαδέρφη στίς θέσεις, και ολα καλά.
    Τελειώστε το επιτέλους.
    Αρση τής μονιμότητας πρώτα απο τούς ΟΤΑ.
    Μέ 2 ή 6 καταγγελίες υπαλλήλου, έξοδος.
    Μονο αυτο καταλαβαίνει ο Ελληνας. Επιτροπές επι επιτροπών για να απολύθεί ένας τεμπέλης δέν λειτουργούν.
    Η διάλυση ειναι εμφανής.
    Δήμαρχοι »νταίδες» για τον πολίτη, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ οι περισσόροι.
    Μά ειναι κράτος αυτό; Πώς θά πάμε μπροστά.
    Το καλύτερο θά ήταν, ΜΟΝΟ ηλεκτρονική επαφή ΄του πολίτη μέ ολους τους φορείς, μέ χρονοδιαργάμματα απαντήσεων και αυστηρές υποχρεώσεις του συστήματος.
    Ειμαστε αγανακτησμένοι.