- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

΄Αρθρο 7 Διακριτικά γνωρίσματα αυτοκινήτων.

1. Τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα υποχρεούνται να φέρουν διακριτικά γνωρίσματα.
Τα αυτοκίνητα των δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται να φέρουν:

α. Λωρίδα κόκκινου χρώματος, πλάτους δέκα εκατοστών του μέτρου (10cm) στη μέση περίπου του αμαξώματος, παράλληλα προς το έδαφος.
β. Πινακίδες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χρώματος πορτοκαλί, στις οποίες θα αναγράφονται ο ειδικός αριθμός του αυτοκινήτου (όχι συμβατικός) και τα διακριτικά ψηφία (Κ. Υ.).
γ. ΄Ενδειξη και στις δύo (2) πλαϊνές πλευρές του αυτοκινήτου ολόκληρου του τίτλου της Υπηρεσίας στην οποία αυτό ανήκει .

2. Τα αυτοκίνητα λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα εκτός δημοσίων υπηρεσιών του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης υποχρεούνται να φέρουν:
α. Λωρίδα κίτρινου χρώματος, πλάτους δέκα εκατοστών του (10cm) μέτρου στη μέση περίπου του αμαξώματος, παράλληλα προς το έδαφος.
β. Πινακίδες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χρώματος πορτοκαλί, στις οποίες θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (ι.χ.) (όχι συμβατικός).
γ. ΄Ενδειξη και στις δύo (2) πλαϊνές πλευρές του αυτοκινήτου ολόκληρου του τίτλου της υπηρεσίας στην οποία αυτό ανήκει.

3. Τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα τα οποία εξυπηρετούν τα ακόλουθα πρόσωπα και τις υπηρεσίες, εξαιρούνται από την υποχρέωση να φέρουν κίτρινη ή κόκκινη λωρίδα πλάτους δέκα εκατοστών του μέτρου (10cm) στη μέση περίπου του αμαξώματος, παράλληλα προς το έδαφος, αλλά θα φέρουν υποχρεωτικά πινακίδες του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων χρώματος πορτοκαλί (ΚΥ,ΚΗΟ, ΚΗΥ κ.λ.π.):
α. Των Προέδρων των Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Νομαρχών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομαρχιακών Διαμερισμάτων και Επάρχων.
β. Του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος
γ. Των Μητροπολιτών, Δημάρχων, Πρυτάνεων των Α.Ε.Ι. και του Προέδρου της
Ακαδημίας Αθηνών.

4. Εξαιρούνται από την υποχρέωση να φέρουν διακριτικά γνωρίσματα (λωρίδα κόκκινου ή κίτρινου χρώματος, πλάτους δέκα εκατοστών του μέτρου (10cm) στη μέση περίπου του αμαξώματος, παράλληλα προς το έδαφος και πινακίδες του Υπουργείου Μεταφορών χρώματος πορτοκαλί (ΚΥ,ΚΗΟ,ΚΗΙ κ.λ.π.) και θα φέρουν υποχρεωτικά συμβατικές πινακίδες τα αυτοκίνητα των παρακάτω υπηρεσιών:
α. Της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
β. Της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
γ. Της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
δ. Της Ελληνικής Αστυνομίας.
ε. Του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν αποστολή τον έλεγχο διακίνησης αγαθών ή τη δίωξη λαθρεμπορίου και ναρκωτικών.
στ. Του Υπουργείου Άμυνας (αυτοκίνητα πολιτικού τύπου).
ζ. Των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και Περιφερειών.
η. Του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Γενικής Γραμματείας Εμπορίου που έχουν αποστολή τον αγορανομικό έλεγχο.
θ. Τα ειδικής κατασκευής ή ειδικά διασκευασμένα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις χρηματαποστολές.
ι. Τα αυτοκίνητα των Προέδρων Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Νομαρχών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομαρχιακών Διαμερισμάτων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και των Δημάρχων πόλεων άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων.
ια. Τα αυτοκίνητα που εξυπηρετούν λοιπά πρόσωπα και υπηρεσίες, εφόσον αποτελούν στόχο τρομοκρατικών ενεργειών ή για λόγους εθνικής ασφάλειας ή είναι ειδικά διασκευασμένα για χρηματαποστολές ύστερα από πλήρως αιτιολογημένο αίτημά τους.
5. Για τα αυτοκίνητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Λιμενικό Σώμα), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Κεφαλαίου ΥΙ παρ. 4, τρίτου εδαφίου της 40.009/1953 εγκυκλίου του Προέδρου της Κυβερνήσεως, που κυρώθηκε με το άρθρο 10 του Ν.Δ.2396/1953 (ΦΕΚ 117/Α` ).
6. Αποφάσεις μας που έχουν εκδοθεί ως την έναρξη ισχύος της παρούσας και με τις οποίες καθορίστηκαν ιδιαίτερα διακριτικά γνωρίσματα ή χρωματισμοί, εξακολουθούν να ισχύουν (Υπουργείο ΄Αμυνας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Ελληνικά Ταχυδρομεία κ.λ.π.).
7. Σε αυτοκίνητα των υπηρεσιών του άρθρου 1 της παρούσας δύναται να εγκρίνονται διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα και χρωματισμοί ύστερα από πλήρως αιτιολογημένο αίτημά τους.