Άρθρο 22 – Λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών

1. Δύνανται να λειτουργούν υπό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και υπό τους ΟΤΑ α’ βαθμού δομές «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών: α) ενηµέρωσης και εξειδικευµένης πληροφόρησης σε θέµατα ισότητας των Φύλων, β) ψυχοκοινωνικής συµβουλευτικής, γ) νοµικής συµβουλευτικής και πληροφόρησης για τα δικαιώµατα των γυναικών-θυµάτων βίας, δ) παραποµπής ή συνοδείας των θυµάτων σε ξενώνες φιλοξενίας, δικαστικές και δημόσιες αρχές και ε) παροχή, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους, νοµικών υπηρεσιών βοήθειας σε γυναίκες- θύµατα βίας. Τα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ», όταν λειτουργούν σε ΟΤΑ α΄ βαθμού θεωρούνται δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων ΟΤΑ α΄ βαθμού και εποπτεύονται από αυτές.
2. Τα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» στελεχώνονται, κατ’ ελάχιστον από: α) μία/ένα (1) σύμβουλο κοινωνικής στήριξης, β) μία/ένα (1) σύμβουλο ψυχολογικής υποστήριξης, γ) μία/ένα (1) νομικό σύµβουλο και δ) μία/έναν (1) υπάλληλο διοικητικής υποστήριξης. Ο αριθμός των συμβούλων από κάθε ειδικότητα και των υπαλλήλων διοικητικής υποστήριξης του κάθε κέντρου καθορίζεται με απόφαση της/του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από πρόταση της ΓΓΙΦ, ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό κάθε Δήμου.

  • 20 Μαρτίου 2018, 14:54 | Βασίλης Χ

    Τα κέντρα αυτά λειτουργούν με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες. Η διατύπωση όφειλε να είναι καλύτερη εν συγκρίσει με το <>, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα η συνέχεια αυτού του έργου.

  • 19 Μαρτίου 2018, 16:47 | Π ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-Θ. ΠΟΛΙΤΗ

    Στο άρθρο αυτό και στην αρχή της παρ. 1 αυτού να αναγραφεί ότι Συστήνονται και λειτουργούν υπό τη ΓΓΙΦ και τους ΟΤΑ Α΄Βαθμού δομές κ.λ.π…. και όχι δυνητικά με την έκφραση <>.

  • 19 Μαρτίου 2018, 14:17 | Νίκος

    Για ποια ισότητα μιλάτε όταν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να προστατεύεται μόνο για τις γυναίκες?? Οι 5000 περίπου καθε χρόνο κλήσεις στην αστυνομία για παρεμπεόδιση επικοινωνίας σε πατεράδες σας λέει κάτι? η ψυχολογική βία σε πατεράδες σας λέει κάτι ή όχι??τελιλά η βία ασκείται μόνο σε γυναίκες για ναξέρουμε??Δεν γνωρίζετε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ? Γιατί κάνετε τα στραβά ματια ενώ γνωρίζετε τα προβλήματα?

  • 16 Μαρτίου 2018, 17:45 | Α. Γεωργίου

    To νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας»
    Κατά συνέπεια το άρθρο 22 θα πρέπει να μετονομασθεί ως εξής:
    Άρθρο 22 – «Λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων θυμάτων έμφυλης βίας»

    Με τον τρόπο αυτό οφείλεται να παρέχεται συμβουλευτική και στήριξη σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας κι όχι μόνον προς τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στις ίδιες δομές που προβλέπονται ανωτέρω, είτε με τη προσθήκη στο παρόν άρθρο δημιουργίας «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ», όπου θα παράσχονται οι ίδιες υπηρεσίες κα ιγια άνδρες με αυτές που προβλέπονται για τα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών.

    Αιτιολόγηση προσθήκης στο παρόν άρθρο:

    Ένας από τους βασικούς στόχους για μια κοινωνία δικαίου, ισοτιμίας, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης θα πρέπει να είναι η αυθεντική ισοτιμία, η προστασία των δικαιωμάτων και ο αλληλοσεβασμός των δύο φύλων. Μια έμπρακτη κίνηση της κοινωνίας προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί και η αναγνώριση της κακοποίησης ανδρών από τις συντρόφους τους και γενικότερα η διεύρυνση της κατανόησής μας τόσο για τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα όσο και για τις σχέσεις όλων των μελών της κοινωνίας.

    Ο οποιοσδήποτε ασκεί την οποιαδήποτε μορφή βίας απέναντι σε έναν συνάνθρωπό του, ασχέτως φύλου, ηλικίας, θέσης, καταγωγής, χρώματος, σεξουαλικών προτιμήσεων, θρησκευτικής πίστης ή πολιτικών πεποιθήσεων θα πρέπει να καταδικάζεται και να έχει τις ανάλογες συνέπειες, η δε κοινωνία οφείλει όχι μόνο να μπορεί να προστατεύει και να περιθάλπει το κάθε θύμα αλλά και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής και, αν είναι δυνατόν, εξάλειψης αυτών των φαινομένων.

    Πίσω από κάθε περίπτωση άσκησης βίας ή απειλής, στις στενές συναισθηματικές σχέσεις, κρύβεται σχεδόν πάντα μια ανθρώπινη τραγωδία για την οποία κάθε κοινωνία φέρει μέρος της ευθύνης. Εδώ, δεν υπάρχουν στην ουσία θύτες και θύματα αλλά μόνον ηττημένοι, καταρρακωμένοι και δυστυχισμένοι Άνθρωποι που χρειάζονται επειγόντως τη βοήθεια που, σε κάθε περίπτωση, δικαιούνται.

    Οι κύριες μορφές κακοποίησης ανδρών από γυναίκες

    Οι έρευνες καταδεικνύουν τέσσερις μορφές κακοποίησης που είναι οι εξής:

    – Φυσική κακοποίηση που προκαλεί σωματικό πόνο και διαφόρων μορφών τραύματα
    – Ψυχική κακοποίηση με τη μορφή διαφόρων απειλών και προσωπικών προσβολών
    – Οικονομική κακοποίηση με τη μορφή της οικονομικής εκμετάλλευσης και
    – Ψυχική κακοποίηση που σχετίζεται με τα παιδιά, όπου στερείται στον άνδρα η δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής με τα παιδιά του

    Αυτές οι μορφές κακοποίησης μπορεί να συνυπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό και σε διάφορους συνδυασμούς.

    Η φυσική κακοποίηση συμβαίνει πάντα στα όρια του σπιτιού και, συνήθως, δεν γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο.

    Η ψυχική κακοποίηση προκαλεί συνήθως φόβο, αισθήματα ντροπής, εξευτελισμού και ανημπόριας και, ως εκ τούτου, οδηγεί τους άνδρες στην αποφυγή καταστάσεων που εμπεριέχουν τον κίνδυνο αυτής της μορφής κακοποίησης.

    Τέλος, η οικονομική κακοποίηση περιλαμβάνει -εκτός της άμεσης οικονομικής εκμετάλλευσης του άνδρα- συστηματική απόκρυψη των πραγματικών εσόδων της οικογένειας, αποκλειστική διαχείρισή τους από τη γυναίκα ή πώληση περιουσιακών στοιχείων του άνδρα χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεσή του που, σε κάποιες περιπτώσεις, οδηγούν ακόμα και στην οικονομική του καταστροφή.

  • 14 Μαρτίου 2018, 11:20 | Αδικημένος Πατέρας

    Ποσο μονομερης ειναι η αντιμετωπιση σας? Γιατι ειναι μονο οι γυναικες θυματα? Εχετε αναρωτηθει απο που ξεκιναει ολο αυτο? Κανεις δεν αμφισβητει οτι υπαρχουν προβληματα αλλα αυτος που ξερει να ψαχνει βρισκει οτι υπαρχουν λογω ανθρωπινης φυσης και καταστασης και οχι λογω φυλου! Αντρες Θυματα ψυχολογικου μπουλινγκ των δικαστηριων απο τις δικαστινες εχετε υπ οψη σας ποσα υπαρχουν? Δεν υπαρχει ενας σταθμος υποστηριξης για τους πατεραδες που το ιδιο το συστημα τους πεταει στον δρομο! Εχετε σκοπο να μοιρασετε στα ισια και το ποσοστο των ψυχολογων και κοινωνικων λειτουργων που γνωματευουν ασυστολα υπερ των γυναικων στις διαφορες δημοσιες δομες? εχετε σκοπο την εισαγγελεια ανηλικων να την στελεχωσετε ισοτιμα? εχετε σκοπο να υποχρεωσετε να υπαρχουν ισοτιμα ποσοστα στους δικαστες του αστικου δικαιου και οχι 80-20 που υπαρχει τωρα υπερ των γυναικων? Ξερετε επειδη δεν ειναι τυχαια ολα αυτα θα επρεπε να αναφερετε τουλαχιστον μια αδικια που λαμβανει χωρα εναντιον των ανδρων στην απιστευτη κοινωνια μας που πατε να «διορθωσετε» και αυτη ειναι η ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ! ΝΤΡΟΠΗ θα ειναι για την δημοκρατια μας αν το τοσο σημαντικο νομοσχεδιο που πατε να περασετε θα εχει φασιστικη χροια. Εχετε την ευκαρια να κανετε κατι καλο ως Ελληνες και οχι ως υποκινουμενοι απο αμφιβολου κινητρου ΜΚΟ του εξωτερικου! Προς επιμορφωση σας σας προτεινω να δειτε το ντοκυμαντερ «The Red Pill» το οποιο ολως τυχαιως δεν παιχτηκε ποτε στις ελληνικες «πατριαρχικες» αιθουσες! Τα περισσοτερα απο αυτα που γραφετε στο σχεδιο σας υφισταντο πριν σαραντα χρονια!

  • 14 Μαρτίου 2018, 10:11 | Ανδριανός Παππάς

    Απο τα κεντρα που περιγραφονται στα αρθρα, μπορουν να αποκομισουν οφελη και να βοηθηθουν ατομα ανεξαιρετως φυλου. Η προβλεψη για αποκλειστικα «γυναικεια» συμβουλευτικα κεντρα δεν βοηθα στην θεμελιωση της ισοτητας των δυο φυλων, και δεν συμβαδιζει με το πνευμα του συγκεκριμενου νομοσχεδιου, για την προωθηση της ισοτητας των φυλων σε ολες τις πτυχες.
    Αντ’ αυτου, να προβλεπεται η δημιουργια συμβουλευτικων κεντρων που θα δεχονται ατομα ολων των φυλων, ή η δημιουργια ξεχωριστων κεντρων για καθε φυλο, αν κρινεται αναγκιαιο το να υπαρχει μια εξειδικευση σε ενα φυλο.

  • 8 Μαρτίου 2018, 00:50 | Κώστας

    Να απαλειφθεί ο όρος «Γυναικών» διότι αποτελεί διάκριση με βάση το φύλο

  • 7 Μαρτίου 2018, 04:08 | Κασσάνδρα

    Στο ακόλουθο χωρίο: «α) ενηµέρωσης και εξειδικευµένης πληροφόρησης σε θέµατα
    ισότητας των Φύλων» φαίνεται να έχετε ορθογραφικό λάθος.

  • 6 Μαρτίου 2018, 16:19 | Χαρης

    Ειναι γεγονος αδιαψευστο οτι θυματα ενδοοικογενειακης βιας στην Ελλαδα ειναι και οι ανδρες. Αποδειχθηκε απο την Πανευρωπαϊκη Ερευνα της DOVE (Domestic Violence in Europe) οτι τα περισσοτερα θυματα σωματικης και ψυχολογικης κακοποιησης ειναι ανδρες στην Ελλαδα. Μεχρι στιγμης κατα παραβαση των Ανθρωπινων Δικαιωματων δεν υπαρχει κανενα καταφυγιο για ανδρες θυματα ρνω λειτουργουν πανω απο 70 ΜΟΝΟ για γυναικες.
    Δυστυχως αυτο το Νομοσχεδιο κρινεται Ρατσιστικο εξ αρχης, αφου εχει μονο σκοπο την προστασια μονο των γυναικων κι οχι ΟΛΩΝ των ατομων, ανεξαρτητου φυλου.