Άρθρο 07 – Ένταξη της διάστασης του φύλου στη σύνταξη των δημοσίων εγγράφων

1. Απαγορεύεται ο γλωσσικός σεξισμός στα διοικητικά έγγραφα. Οι διοικητικές υπηρεσίες μεριμνούν για την εφαρμογή της ρύθμισης του προηγουμένου εδαφίου με την έκδοση των διοικητικών εγγράφων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οδηγό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπως αυτός γνωστοποιήθηκε με την με ΑΔΑ:ΩΣΞΧ465ΦΘΕ-ΧΦ9 εγκύκλιο του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Γενικής Γραμματέας Ισότητας των Φύλων με θέμα «Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού και ένταξη της διάστασης του Φύλου στα διοικητικά έγγραφα».
2. Η ταυτοποίηση προσώπων σε δημόσια έγγραφα γίνεται με την αναγραφή του ονόματος της/του μίας/ενός, μόνον, γονέα, χωρίς αναφορά στο φύλο του. Εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι αρμόδιες υπηρεσίες επαναδιατυπώνουν όλα τα σχετικά έγγραφά τους.

  • 20 Μαρτίου 2018, 14:29 | Νικόλαος Αθανασάκης

    Υπερβολική διάταξη που θα οδηγήσει σε αδικίες και εσφαλμένη σύνταξη εγγράφων. Προτείνω να μην εφαρμοστεί ως έχει.

  • 19 Μαρτίου 2018, 16:46 | Π ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-Θ. ΠΟΛΙΤΗ

    Το ίδιο ποσοστό 50% να αποτολμηθεί και στο άρθρα 11 και 12.

  • 19 Μαρτίου 2018, 16:43 | Π ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-Θ. ΠΟΛΙΤΗ

    Στο άρθρο 10 το ποσοστό από κάθε φύλο πρέπει να αποτολμήσετε να ανέλθει στο 50% για να επιτευχθεί εν τοις πράγμασι η απόλυτη ισότητα των φύλων.

  • 19 Μαρτίου 2018, 15:16 | Π ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-Θ. ΠΟΛΙΤΗ

    Πολύ θετικό το άρθρο γιατί επιχειρεί να καταστήσει ορατό στα δημόσια έγγραφα και κατά συνέπεια στο δημόσιο λόγο το γυναικείο φύλο, εξαφανισμένο μέχρι σήμερα.

  • Άρθρο 7 (ένταξη της διάστασης του φύλου στη σύνταξη των δημόσιων εγγράφων).

    Η παράγραφος 2, για τους λόγους που εξηγήθηκαν στην παρ. 10 του Άρθρου 3, θεωρούμε ότι πρέπει να αναδιατυπωθεί ώστε να αποφεύγεται ο γλωσσικός σεξισμός κατά των μη-δυαδικών προσώπων. Η μη αναφορά του φύλου σαφέστατα βοηθά αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο είτε θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ουδέτερο γένος για όλα τα πρόσωπα, είτε εάν χρησιμοποιούνται άρθρα που δηλώνουν γένος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και άρθρο / προσδιορισμός ουδέτερος. Μία από τις αναδιατυπώσεις που θα μπορούσαν να προταθούν είναι:

    «2. Η ταυτοποίηση προσώπων σε δημόσια έγγραφα γίνεται με την αναγραφή του ονόματος των γονέων χωρίς αναφορά στο φύλο τους. »

    Οι πλήρεις προτάσεις-παρατηρήσεις του ΣΥΔ για το ΣχΝ εδώ: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2018/03/19/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%b4-%ce%b5%cf%80%ce%af/

    Για το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών,
    Μαρίνα Γαλανού.

  • 15 Μαρτίου 2018, 13:32 | Μπαχτσεβάνη Αικατερίνη

    1. Στο βωμό της μη «σεξιστικής γλώσσας» στα δημόσια έγγραφα, δεν πρέπει οι συντάκτες/ συντάκτριες να γίνουν λεξιπλάστες και να αναλίσκονται στην εύρεση κάθε είδους ευφάνταστων λέξεων. Η σύνταξη των δημοσίων εγγράφων πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς την επίσημη γραμματική της ελληνικής γλώσσας, η οποία είναι συντηρητική και ακολουθεί ακόμα την ιστορική ορθογραφία και καταλήξεις. Έτσι, αρσενικό και θηλυκό μπορεί να ταυτίζονται στον πληθυντικό. Δεν πρέπει να συγχέονται τα μορφήματα των λέξεων με τη σεξιστική γλώσσα. Αν για παράδειγμα «η γιατρός» είναι σεξιστική διατύπωση της γυναίκας που ασκεί το επάγγελμα της ιατρικής επιστήμης, πώς πρέπει να γραφτεί: γιατρέσσα, γιατρίνα; … Θα δημιουργηθούν ευτράπελα και σύγχυση στην προσπάθεια των δημοσίων υπαλλήλων να αποφύγουν τη σεξιστική γλώσσα, όταν σε διάφορα έγγραφα ο ένας θα γράφει «γιατρέσσα» και ο άλλος «γιατρίνα».
    2. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι η σειρά παράθεσης των γενών: πρώτα τα αρσενικά και ύστερα τα θηλυκά; Τότε γιατί στις προσφωνήσεις χρησιμοποιούμε «Κυρίες και κύριοι» (courtesy) και στην υπεύθυνη δήλωση αναφράφεται «ο/η δηλ…». Θεωρώ ότι αυτά τα διλήμματα και άλλα πολλά θα ταλανίσουν τους/τις υπαλλήλους, αν δεν δοθούν σαφείς οδηγίες.
    3. Με τον προφορικό λόγο ποιος κανόνας θα ακολουθείται; Όταν θα δίδονται π.χ. οδηγίες από έναν/ μία δημόσιο υπάλληλο σε ένα ευρύ κοινό θα χρησιμοποιούνται και τα δύο γένη;
    4. Κάθε φορά που έρχεται ένας/ μία πολίτης να υποβάλει ένα αίτημα, θα του/της ζητείται να δηλώνει και το φύλο του, ή θα συντάσσουμε το έγγραφο και με τα δύο φύλα; Τί γίνεται με αυτούς που δηλώνουν άφυλοι;
    Συμπερασματικά, οι συντάκτες/ συντάκτριες των δημοσίων εγγράφων, όταν απευθύνονται και στα δύο φύλα, οφείλουν να χρησιμοποιούν και τα δύο γένη, εφόσον υπάρχουν (π.χ. δάσκαλος, δασκάλα), αλλά αν ταυτίζεται το θηλυκο με το αρσενικό γένος(π.χ. ο/η δημοσιογράφος), σεβόμενοι/ σεβόμενες την επίσημη ελληνική γλώσσα να χρησιμοποιούν μονο τα δύο άρθρα χωρίς τη δημιουργία νέων λέξεων θηλυκού γένους.
    «Σεξιστική είναι η έκφραση και τα στερεότυπα και όχι η μορφή των λέξεων».

  • 14 Μαρτίου 2018, 10:09 | Ανδριανός Παππάς

    Ο αναφερομενος Οδηγός της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με ειχε βρει πολυ συμφωνο οταν ειχε δημοσιοποιηθει, και τον εχω συμβουλευτει για να βελτιωσω και δικα μου κειμενα. Παρ’ ολα αυτα, η υποχρεωτικοτητα εφαρμογης του δια νομου θεωρω πως ειναι υπερβολικη, μη αναλογικη, και θα οδηγησει ουσιαστικα σε μια σωρεια κατα λαθος «παρανομιων» απο συντακτες διοικητικων εγγραφων.
    Το παραδοξο ειναι οτι ακόμα και σε αυτο το αρθρο, στην δευτερη παραγραφο, γινεται ηδη μια παραβαση του Οδηγού. Θα επρεπε να είναι «χωρίς αναφορά στο φύλο της/του». Αυτο υποδεικνυει το πως πολυ ευκολα, ακουσια, γινονται σφαλματα στην εφαρμογη της Οδηγιας.

    Επισης, θα πρεπει να διευκρινιστει αν στα «δημοσια εγγραφα» της παραγραφου 2 περιλαμβανονται τα τα εγγραφα ταυτοποιησης (αστυνομικη ταυτότητα, διαβατήριο, κλπ), στα οποια θα πρεπει να αλλαξει το πεδιο Ονομα Πατρός. Αυτο θα εχει ως αποτελεσμα το να πρεπει να αλλαξουν οι πολιτες τις ταυτοτητες τους;

  • 7 Μαρτίου 2018, 02:04 | Κασσάνδρα

    Τι είδους άρθρα θα χρησιμοποιούνται για να δηλώνονται τα ονόματα των ατόμων που αναφέρονται σε διοικητικά έγγραφα; θα καταργηθούν τα άρθρα;

  • 7 Μαρτίου 2018, 02:11 | Κασσάνδρα

    Θεωρείται γλωσσικός σεξισμός η χρήση άρθρων θηλυκού ή αρσενικού γένους (ο, η); Αν ναι, πώς θα επιτευχθεί η κατάργησή του; Τι ισχύει για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με ένα από τα δύο άρθρα; Η υπόθεση του φύλου κάποιου αποκλειστικά και μόνο από το ονοματεπώνυμό του, δεν συνιστά γλωσσικό σεξισμό δεδομένου ότι απαιτείται από αυτό το άτομο να συμπεριφερθεί αναλόγως, πχ. ως άντρας ή γυναίκα;

  • 6 Μαρτίου 2018, 17:40 | Ηλίας Χριστόπουλος

    Υπερβολική διάταξη που θα οδηγήσει σε αδικίες και εσφαλμένη σύνταξη εγγράφων. Θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, που προσταεύτεται από το Σύνταγμα.