- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 05 – Δράσεις της κεντρικής διοίκησης γα την ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων και της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές

1. Για το σκοπό της ενσωμάτωσης της αρχής της ισότητας των φύλων και της ένταξης της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές, κάθε Υπουργείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του :
α. Παρουσιάζει υποχρεωτικά και σε ετήσια βάση δράσεις, μέτρα και προγράμματα σχετικά με το σκοπό του παρόντος.
β. Υιοθετεί ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες για τα θέματα φύλου, όπως αυτοί καθορίζονται από διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα για την αξιολόγηση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στα σχετικά μέτρα και στις ασκούμενες πολιτικές.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των περ. α και β του παρόντος δύνανται να καθορίζονται με απόφαση της/του Υπουργού Εσωτερικών.
γ. Στην ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων κάθε σχεδίου νόμου, προσθήκης ή τροπολογίας, καθώς και κανονιστικής απόφασης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.4048/2010 (Α’ 34), συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων με βάση το φύλο.
2. Σε ετήσια βάση, και τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, κάθε Υπουργείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αναρτά στον ιστότοπό του Έκθεση Προόδου για τα θέματα εξάλειψης των διακρίσεων με βάση το φύλο. Στην έκθεση παρουσιάζονται και αξιολογούνται τα μέτρα και οι δράσεις που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματά τους. Οι εκθέσεις προόδου διαβιβάζονται στο Τμήμα Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Ψηφιακής Υποστήριξης (Παρατηρητήριο) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Η τελευταία, τηρεί σχετικό αρχείο, το οποίο αξιοποιεί για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων.