Άρθρο 06

1. Οι διατάξεις του άρθρου 84 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 84
Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων
1. Ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή TE, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον:
α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για ένα (1) έτος τουλάχιστον ή
β) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης για τρία (3) τουλάχιστον έτη ή
γ) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, κατέχουν βαθμό Α΄ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον οκτώ (8) έτη στο βαθμό αυτόν και έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος για τρία (3) έτη τουλάχιστον ή
δ) κατέχουν το βαθμό Α΄ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτόν και έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου για πέντε (5) έτη τουλάχιστον εκ των οποίων δύο (2) έτη Διεύθυνσης.
2. Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον:
α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης επί ένα (1) έτος τουλάχιστον ή
β) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, κατέχουν το βαθμό Α΄ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον έξι (6) έτη στο βαθμό αυτόν και έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος για ένα (1) έτος τουλάχιστον.
ή
γ) κατέχουν το βαθμό Α΄ και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία (3) έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος.
3. Ως προϊστάμενοι Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ ή TE ή ΔΕ, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον:
α) κατέχουν το βαθμό Α΄ και έχουν τρία (3) έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας ή
β) έχουν τον Α΄ βαθμό και έχουν ασκήσει για τουλάχιστον ένα (1) έτος καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος.
4.α) Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για επιλογή σε θέση προϊσταμένου οποιουδήποτε επιπέδου υπάλληλος που αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.
β) Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για την επιλογή προϊσταμένου ούτε να τοποθετηθεί προϊστάμενος υπάλληλος, ο οποίος διανύει δοκιμαστική υπηρεσία ή τελεί σε διαθεσιμότητα ή αργία ή έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως για τα αναφερόμενα στη παράγραφο 1 του άρθρου 8 αδικήματα ή του έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά το άρθρο 145.
Η παράγραφος 4 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται και κατά τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση των θέσεων των Υπηρεσιακών Γραμματέων του άρθρου 36 του ν.4622/2019.
5. Υπάλληλος που κατέχει το βασικό τίτλο σπουδών, ο οποίος αποτελεί το τυπικό προσόν του κλάδου, οι υπάλληλοι του οποίου προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐστανται στη θέση που προκηρύσσεται, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο ανήκει. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ειδικά προσόντα και τους βασικούς τίτλους σπουδών που μπορεί να εξειδικεύονται με τις οικείες οργανικές διατάξεις οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην προκήρυξη οποιασδήποτε θέσης ευθύνης ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν.
6. Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας.
7. Οργανικές μονάδες είναι η Γενική Διεύθυνση, η Διεύθυνση, το Τμήμα, το αυτοτελές Τμήμα, οι οργανικές μονάδες αντίστοιχου επιπέδου προς τις προαναφερόμενες, καθώς και τυχόν ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες οργανικές διατάξεις. Όπου στις διατάξεις του παρόντος αναφέρεται οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης, λογίζεται και η Υποδιεύθυνση. Οι οργανικές μονάδες επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης που προβλέπονται στις οικείες οργανικές διατάξεις και οι αρμοδιότητες τους είναι όμοιες ή παρεμφερείς σε όλους τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κώδικα, ιδίως Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, Οικονομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Πληροφορικής, Διεύθυνση Διοικητικού/ Προσωπικού, Πληροφορικής, Προμηθειών, Προϋπολογισμού, νοούνται εφεξής για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κώδικα ως οριζόντιες θέσεις ευθύνης».

2. Οι διατάξεις του άρθρου 85 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 85
Κριτήρια επιλογής προϊσταμένων
1. Για την επιλογή προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη τέσσερις (4) ομάδες κριτηρίων:
α) Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,
β) μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,
γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και
δ) μοριοδότηση βάσει συνέντευξης.
2. Για την τελική μοριοδότηση ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε κατηγορίας πολλαπλασιάζεται με τον εξής συντελεστή, ανά θέση ευθύνης:
α) Για τη θέση προϊσταμένου Τμήματος με συντελεστή βαρύτητας:
35 % για την ομάδα κριτηρίων (α),
20% για την ομάδα κριτηρίων (β),
20% για την ομάδα κριτηρίων (γ) και
25% για την ομάδα κριτηρίων (δ).
β) Για τη θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης με συντελεστή βαρύτητας:
25% για την ομάδα κριτηρίων (α),
25% για την ομάδα κριτηρίων (β),
15% για την ομάδα κριτηρίων (γ) και
35% για την ομάδα κριτηρίων (δ).
γ) Για τη θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης με συντελεστή βαρύτητας:
25% για την ομάδα κριτηρίων (α),
25% για την ομάδα κριτηρίων (β),
10% για την ομάδα κριτηρίων (γ) και
40% για την ομάδα κριτηρίων (δ).
3. Τα ως άνω κριτήρια αξιολογούνται ως ακολούθως:
α) Τα τυπικά – εκπαιδευτικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής:
αα) Ο βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου με 100 μόρια.
ββ) Ο δεύτερος τίτλος σπουδών, εφόσον είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 30 μόρια.
γγ) Συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας με 150 μόρια και μη συναφής μεταπτυχιακός τίτλος με 30 μόρια. Σε κάθε περίπτωση για την ως άνω μοριοδότηση ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών. Μεταπτυχιακοί τίτλοι που ενσωματώνονται στο βασικό τίτλο σπουδών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4485/2017, εφόσον είναι συναφείς μοριοδοτούνται με 50 μόρια. Σε περίπτωση κατοχής περισσοτέρων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών συναφών ή μη συναφών με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, αυτοί λαμβάνουν 30 μόρια.
δδ) Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) με 250 μόρια.
εε) Συναφές διδακτορικό δίπλωμα με 300 μόρια. Μη συναφές διδακτορικό δίπλωμα με 100 μόρια.
στστ) Η συνάφεια κρίνεται με αιτιολογία από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων με βάση το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, όπως προκύπτει από τις οικείες οργανικές διατάξεις και το περίγραμμα θέσης εργασίας.
ζζ) Η πιστοποιημένη επιμόρφωση που έχει παρασχεθεί κατ` εφαρμογή των διατάξεων των με αριθμ. ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.2/31/οικ.30214/10.11.2008 (Β`2349) και ΔΙΕΚ/ ΤΜ.Β/Φ.2/58/οικ.19975/16.9.2010 (Β`1592) υπουργικών αποφάσεων, καθώς και η επιμόρφωση που παρέχεται από τις σχολές/εθνικά κέντρα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης μοριοδοτείται με πέντε (5) μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) μόρια. Πέραν της επιμόρφωσης του προηγούμενου εδαφίου, με όμοιο τρόπο μοριοδοτείται και η επιμόρφωση που παρασχέθηκε αποκλειστικά από το ΕΚΔΔΑ πριν από τις 15.5.2009. Ειδικά για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η επιμόρφωση που παρέχεται από τη Σχολή Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών των Ενόπλων Δυνάμεων μοριοδοτείται με πέντε (5) μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης και ανώτατο όριο τα είκοσι (20) μόρια.
Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται, λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία.
ηη) Η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια μοριοδοτείται ως εξής:
Η άριστη γνώση κάθε ξένης γλώσσας με 50 μόρια,
η πολύ καλή γνώση με 30 μόρια και
η καλή με 10 μόρια,
με ανώτατο όριο τα 100 μόρια.
θθ) Η κατοχή του πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας της παραγράφου 4 του άρθρου 82 μοριοδοτείται με 30 μόρια.
Όλα τα ανωτέρω προσόντα πρέπει να αποδεικνύονται κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει.
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από τα τυπικά – εκπαιδευτικά προσόντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
β) Η εργασιακή εμπειρία και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης μοριοδοτούνται ως εξής:
Ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο, ο χρόνος υπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης στο δημόσιο τομέα μοριοδοτούνται ως εξής:
αα) 1,5 μόρια για κάθε μήνα πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας στο Δημόσιο, εκτός του χρόνου που έχει διανυθεί σε θέση ευθύνης, με ανώτατο όριο τους 396 μήνες, ήτοι 33 έτη,
ββ) 0,83 μόρια για κάθε μήνα προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 98, με ανώτατο όριο τους 84 μήνες, ήτοι 7 έτη και
γγ)
i) 3 μόρια για κάθε πλήρη μήνα άσκησης καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Τμήματος,
ii) 4,5 μόρια για κάθε πλήρη μήνα άσκησης καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης,
iii) 6,5 μόρια για κάθε πλήρη μήνα άσκησης καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.
Χρόνος υπηρεσίας ή απασχόλησης μεγαλύτερος του δεκαπενθημέρου ή του εξαμήνου, εφόσον είναι συνεχής, λογίζεται ως πλήρης μήνας ή πλήρες έτος αντίστοιχα. Η μοριοδότηση του χρόνου άσκησης καθηκόντων ευθύνης δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 120 μήνες, ήτοι τα δέκα έτη συνολικά. Σε περίπτωση που στο πρόσωπο του υποψηφίου συντρέχουν όλες οι περιπτώσεις της υποπερίπτωσης γγ λαμβάνεται υπόψη αρχικά η περίπτωση iii, ακολούθως η περίπτωση ii και τέλος η περίπτωση i μέχρι την συμπλήρωση του ανώτατου αριθμού μηνών.
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την εργασιακή εμπειρία και την άσκηση καθηκόντων ευθύνης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
γ) Αξιολόγηση
Η μοριοδότηση του κριτηρίου της αξιολόγησης που προβλέπεται εξάγεται με βάση το μέσο όρο των εκθέσεων αξιολόγησης της τελευταίας τριετίας. Ειδικά, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ήτοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής Προϊσταμένων όλων των επιπέδων οργανικών μονάδων, το κριτήριο αξιολόγησης δεν λαμβάνεται υπόψη. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη το κριτήριο της αξιολόγησης, ο υποψήφιος προϊστάμενος πρέπει να έχει αξιολογηθεί με τις διατάξεις του παρόντος τουλάχιστον για δύο αξιολογικές περιόδους, οπότε και λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των εκθέσεων αξιολόγησης των δύο αυτών περιόδων.
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την Αξιολόγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια, κατόπιν της απαιτούμενης αναγωγής της βαθμολογίας στην κλίμακα του χίλια (1.000).
δ) Δομημένη Συνέντευξη
Η δομημένη συνέντευξη διενεργείται από τα αρμόδια Συμβούλια του άρθρου 86 με πρόβλεψη της αναγκαίας «ζωντανής βοήθειας» για άτομα με αναπηρία (ενδεικτικά, διερμηνέων νοηματικής), εφόσον αυτό απαιτείται.
Σκοπός της δομημένης συνέντευξης είναι το αρμόδιο Συμβούλιο να διαμορφώσει γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης ευθύνης, για την οποία κρίνεται. Κατά το στάδιο αυτό λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού Μητρώου του υπαλλήλου, η αίτηση υποψηφιότητας και το βιογραφικό σημείωμά του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 86.
Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες:
αα. Δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανωτικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση σε συνάρτηση με τις δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του και τα στοιχεία του προσωπικού Μητρώου.
ββ. Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview) που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.
Για τη μοριοδότηση λαμβάνονται υπόψη επίσης οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.
Κάθε σκέλος της συνέντευξης μοριοδοτείται κατ’ ανώτατο όριο με 500 μόρια. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από κάθε μέλος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών των μελών του αρμόδιου Συμβουλίου. Σε περίπτωση που υποψήφιος λαμβάνει μέσο όρο βαθμολογίας ανά ενότητα της συνέντευξης μικρότερη του 300, αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία ανεξαρτήτως από το συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνει σύμφωνα με την παρ. 4 του παρόντος.
Το περιεχόμενο της συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία της αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό του Συμβουλίου, το οποίο είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων, και η μοριοδότηση για τον εκάστοτε υποψήφιο αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος ως προς κάθε ένα από τα δύο σκέλη της συνέντευξης.
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης υποστηρίζει επιστημονικά τη διαδικασία των δομημένων συνεντεύξεων παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία στα μέλη των Συμβουλίων που διεξάγουν τις συνεντεύξεις. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.
4. Το συνολικό αποτέλεσμα της μοριοδότησης κάθε ομάδας κριτηρίων ανά υποψήφιο πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας και εξάγεται το συνολικό άθροισμα. Η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων εξάγεται με προσέγγιση δύο (2) δεκαδικών ψηφίων.
5. Για την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου και του παρόντος άρθρου λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η εν τοις πράγμασι άσκηση καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Τμήματος αντίστοιχα, που έχει διανυθεί σε Υπουργεία, Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Ν.Π.Δ.Δ., Ανεξάρτητες Αρχές, Ο.Τ.Α. Α` και Β` βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, σε αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων για τις οποίες δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου. Αποκλειστικά για τις περιπτώσεις αυτές, τυχόν πρόσθετα δικαιολογητικά για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε Ν.Π.Ι.Δ. δύναται να υποβάλλονται ενώπιον του οργάνου αυτού εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
6. Με απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής επιτρέπεται ειδικά για οργανικές μονάδες, των οποίων το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους ταυτίζεται ή είναι παρεμφερές, η διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης να αφορά το σύνολο των οργανικών μονάδων αυτών, οι οποίες αποτελούν για τους σκοπούς της διατάξεως αυτής μία ενιαία προκηρυσσόμενη θέση. Στην περίπτωση αυτή στη συνέντευξη καλούνται αλφαβητικά όλοι οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στους επτά πρώτους στη σειρά κατάταξης ανά προκηρυσσόμενη θέση ευθύνης ανεξαρτήτως εάν έχουν επιλέξει το σύνολο ή ορισμένες από τις προαναφερόμενες ενιαίες θέσεις ευθύνης».
3. Η περίπτωση β΄ του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) καταργείται.
4. Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) προστίθενται εδάφια ως εξής: «Οι δομημένες συνεντεύξεις του άρθρου 85 για την επιλογή των προϊσταμένων Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας, είναι δυνατόν να διεξάγονται στην έδρα του ΑΣΕΠ. Ειδικά στις περιπτώσεις που η έδρα των φορέων βρίσκεται εκτός Αθηνών, οι συνεδριάσεις των ΣΕΠ διενεργούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του οικείου φορέα με έδρα την Αθήνα. Εφόσον δεν υπάρχει Κεντρική Υπηρεσία με έδρα την Αθήνα, οι συνεδριάσεις θα διενεργούνται στην έδρα του ΑΣΕΠ.».

5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η επιλογή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των προϊσταμένων Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας γίνεται από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων Τμημάτων (Σ.Ε.Π.Τ.), το οποίο είναι πενταμελές και συγκροτείται α) από τα τρία τακτικά μη αιρετά μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του άρθρου 159 του Υπαλληλικού Κώδικα, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι υπάλληλοι του οικείου φορέα, β) τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου για τα Υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά Ν.Π.Δ.Δ. ή τον προϊστάμενο της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας ή τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του που θα πρέπει να έχει την ίδια ιδιότητα με το τακτικό μέλος από άλλο φορέα ή τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του που θα πρέπει να έχει την ίδια ιδιότητα με το τακτικό μέλος από άλλο φορέα, γ) έναν (1) προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή αντίστοιχης οργανικής μονάδας του οικείου φορέα, και εφόσον δεν προβλέπεται θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στον φορέα, έναν προϊστάμενο Διεύθυνσης του οικείου φορέα, και εφόσον οι ανωτέρω δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, από άλλο φορέα, οι οποίοι υποδεικνύονται από τον αρμόδιο Υπουργό με τους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση που στον φορέα προβλέπεται ένας προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, αναπληρωτής του ορίζεται προϊστάμενος Διεύθυνσης του οικείου φορέα. Οι Προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης πρέπει να έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του ν. 4369/2016 και ισχύουν. Το Σ.Ε.Π.Τ. συνιστάται στην έδρα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με απόφαση του αρμοδίου οργάνου για τη συγκρότηση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Γραμματέας του Σ.Ε.Π.Τ. ορίζεται ο γραμματέας του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ειδικά για τις Ανεξάρτητες Αρχές, αρμόδιο για την επιλογή Προϊσταμένων Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας είναι το υπηρεσιακό συμβούλιο της Αρχής. Η θητεία των Σ.Ε.Π.Τ. είναι τριετής.».
6. Η παράγραφος 5 του άρθρου 86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αντικαθίσταται ως εξής: «5. Τα ΣΕΠ και τα ΣΕΠΤ του άρθρου 86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) είναι αρμόδια για την επιλογή προϊσταμένων Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας και για την επιλογή προϊσταμένων Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας αντίστοιχα και για τους ΟΤΑ β΄ βαθμού και τα νπδδ αυτών, τα οποία συνιστώνται και συγκροτούνται σε κάθε Περιφέρεια με απόφαση του αρμοδίου οργάνου.».
7. Οι διατάξεις της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016 αντικαθίστανται ως εξής: «Για την τελική μοριοδότηση ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε κατηγορίας πολλαπλασιάζεται με τους εξής συντελεστές για όλα τα επίπεδα θέσεων ευθύνης:
33% για την ομάδα κριτηρίων (α)
33% για την ομάδα κριτηρίων (β)
34% για την ομάδα κριτηρίων (δ)

8. Οι διατάξεις των άρθρων 84-86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007), όπως τροποποιούνται με τις διατάξεις του παρόντος, αφορούν σε προκηρύξεις που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Κατ’ εξαίρεση: α) το δέκατο εδάφιο της παρ. 3δ του άρθρου 85 του Υπαλληλικού Κώδικα εφαρμόζεται και για εκκρεμείς προκηρύξεις, για τις οποίες δεν έχει διεξαχθεί η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης ή δεν έχει εκδοθεί η απόφαση τοποθέτησης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, β) οι διατάξεις της επόμενης παραγράφου 9 έχουν εφαρμογή και για εκκρεμείς προκηρύξεις κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, για τις οποίες δεν έχει συνεδριάσει ακόμα το αρμόδιο συλλογικό όργανο επιλογής για να κριθεί το παραδεκτό των αιτήσεων υποψηφιότητας που έχουν υποβληθεί μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.
9. Ιατροί Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, που δεν υπάγονται στο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), οι οποίοι ανήκουν οργανικά στις Περιφέρειες και υπηρετούν ως μόνιμοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμμετέχουν παραδεκτώς στις προκηρυσσόμενες θέσεις ευθύνης των Περιφερειών οποιουδήποτε επιπέδου με αρμοδιότητες την υγεία.
10. Όπου στις διατάξεις του άρθρου 86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αναφέρεται το υπηρεσιακό συμβούλιο, εφεξής αντικαθίστανται από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων Τμημάτων.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 23:23 | Μάκης

    Στην παράγραφο γγ, να γίνει σαφές για αποφυγή παρεξηγήσεων ότι

    » Σε περίπτωση κατοχής περισσοτέρων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών συναφών ή μη συναφών με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, αυτοί λαμβάνουν 30 μόρια/ ανά μεταπτυχιακό τίτλο»

    Επειδή τα μεταπτυχιακά είναι τίτλοι εξειδίκευσης, πρέπει να πριμοδοτούνται ξεχωριστά, όσους τίτλους και αν έχεις, γιατί φέρνουν διαφορετική εξειδικευμένη γνώση στο αντικείμενο που απασχολείσαι. Δεν είναι ίδια κατηγορία με τα βασικά πτυχία. Εγώ έτσι ερμηνεύω και τη διάταξη αλλά άνετα μπορεί να γίνει παρανόηση στην εφαρμογή της.

    Επίσης ανάλογη σύγχυση μπορεί να δημιουργήσει και το εδάφιο για τον ενσωματωμένο μεταπτυχιακό τίλο στο βασικό πτυχίο και τα 50 μόρια.

    Για μένα αν κάποιος έχει μεταπτυχιακό ενσωματωμένο στο βασικό του πτυχίο και δυο μεταπτυχιακά μετά τη λήψη του πτυχίου του πρέπει να πάρει

    150+50+30 μόρια.

    Αν αυτό υπονοεί και νόμος πρέπει να ξαναγραφεί με περισσότερη σαφήνεια αλλιώς θα γίνει χαμός στις Δ.νσεις Προσωπικού.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 22:40 | Βαγγελης

    Εχω Διευθυντή με ανάθεση που δεν ξέρει να στείλει email.Τελείωσε το πανεπιστήμιο πριν τριάντα χρόνια και από τότε δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια να εκσυγχρονίσει τις γνώσεις του. Αντίστοιχα Γενικό Δ/ντή άνω των εξήντα ο οποίος δεν έχει ιδέα από τις νέες τεχνολογίες. Η πληθώρα των παλιών διευθυντών και προισταμένων έχουν γνώσεις απαρχαιωμένες.Πάρα αυτά στέκονται εμπόδιο σε νέους υπαλλήλους με προσόντα. Η μοριοδότηση σε αυτούς τους καρεκλοκένταυρους απλά θα διαιωνίσει την κακή νοοτροπία του δημοσίου. Ποτέ νέος υπάλληλος με προσόντα δε θα μπορέσει να δώσει νέο αέρα στη δημόσια διοίκηση. Μη ξεχνάμε ότι για δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει κρίσεις προισταμένων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις και ακολουθούν την ίδια τακτική. Πως να αλλάξει το έρμο το δημόσιο αν δεν κουνηθούν οι μαθουσάλες από τις καρέκλες? βγάλτε τη μοριοδότηση από τους αναπληρωτές προιστάμενους. Χρόνια ολοκληρά παίρνουν το επίδομα ευθύνης χωρίς να έχουν περάσει καμία αξιοκρατική διαδικασία. Ας ανασάνουμε λίγο να έρθει και κανένας αέρας αξιοκρατίας στο δημόσιο που μόνο για ανέκδοτο το λέμε. Ας πάψει ο κάθε αιρετός να τοποθετηθεί τους αχυράνθρωπούς του και να τους πριμοδοτείτε κιολας.ελεος υπάρχει αξιολογο προσωπικό στο δημόσιο που ποτέ δε τους δόθηκε θέση ευθύνης επειδή δεν έγλυφαν. Και μη μοριοδοτείται μόνο δευτερο πτυχίο. Υπάρχουν άνθρωποι με τρία πτυχία που παρεπιμπτόντως. Τους αξιοποιούσαν βαζόντας τους να βάζουν σφραγίδες με προιστάμενο απόφοιτο λυκείου. Έπειτα, 40% στη συνέντευξη Γενικών Διευθυντών είναι πρόκληση. Πείτε μας ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπούν αυτοί που θέλουμε να μη κοροιδευόμαστε. Μειώστε το ποσοστό. Είναι εξώφθαλμο. Και σταματήστε τη μοριοδότηση στους αναπληρωτές. Ας γίνει μια αρχή ίση για όλους. Να μηδενιστεί το κακό προηγούμενο. Μπας και πιστέψει κανείς ότι κάτι σοβαρό πάει να γίνει.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 20:12 | Βαλαντης

    Υπάρχουν προϊστάμενοι και διευθυντές που κατείχαν θέσεις ευθύνης με ανάθεση και επίσης είχαν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων που γινόταν ανα 3 χρόνια σχεδόν πολλά χρόνια πριν πχ 7 8 . Και θα μοριοδοτηθουν αυτοί…

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 18:49 | Κώστας

    Επί της μοριοδότησης των θέσεων ευθύνης είναι φανερό ότι προκύπτει ζήτημα διοικητικής και αξιολογικής στρέβλωσης καθώς συμβαίνουν τα εξής:
    α) πολλοί υπάλληλοι αποκτούν τις θέσεις μέσω ανάθεσης και όχι μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου β) δεν τηρείται για τους αναπληρωτές ο κανόνας της προσωρινής-για εύλογο χρονικό διάστημα- κατάληψης κενωθείσας θέσης και γ) κατά κανόνα δεν τηρείται η επικαιροποίηση της αξιολόγησης κάθε 3 χρόνια με επαναπροκήρυξη των θέσεων, αλλά οι θέσεις καταλαμβάνονται εσαεί δίνοντας στους επιλεγμένους καταχρηστική μοριοδότηση και τη δυνατότητα χωρίς ποινές να διαιωνίζουν-όντας σε θέσεις «κλειδιά»- αυτήν την προνομιακή κατάσταση (επηρεασμός οργανογραμμάτων, καθυστέρηση στις διαδικασίες προκήρυξης θέσεων).
    Ως λύση προτείνεται:
    -Η μοριοδότηση για τους αναπληρωτές να είναι μειωμένη ή περιορισμένη για ένα διάστημα 6 μηνών (ανεξάρτητα πόσο θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους)
    – Η μοριοδότηση για όλους να επεκτείνεται μέχρι τα 3 έτη της θητείας τους και να εκκινεί ξανά από το χρονικό σημείο (και πάλι για 3 χρόνια)από τη νέα προκήρυξη θέσεων.κοκ
    – οι ΔΕ σε σχέση με τους ΤΕ και ΠΕ να έχουν μικρότερο συντελεστή μοριοδότησης για τα ίδια χρόνια άσκησης καθηκόντων ευθύνης

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 17:38 | Αγανακτησμενη

    Όταν έχετε απαρχαιωμένος οργανισμούς όπως π.χ. στα νοσοκομεία πως θα ορίζεται προϊσταμένους στην περίπτωση νοσοκομείου προϊστάμενος μόνο με τυπικό προσόν το πτυχίο και lower που απέκτησε μετέπειτα θα παραμείνει προϊστάμενος γιατί είναι με ανάθεση και άρεσε στον εκάστοτε διοικητή.Αυτούς τους προϊσταμένους θέλετε και αυτοί με τα μεταπτυχιακα,και τις ξένες γλώσσες και άλλες δεξιότητες ας τα σκίσουμε αφού άχρηστα αποδεικνύονται .λυπαμαι κύριε υπουργέ για όλες τις εξαγγελίες τις προεκλογικές.ξανα μάνα τα ίδια για αυτο η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της Συνχαρητηρια

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 15:32 | ΓΕΝΙΚΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΠΑΡ.5 ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΘΟΣΟΝ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΩΔΙΚΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Η ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΩΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΟΣ,ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ; ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΕΓΑΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ, ΚΑΘΩΣ ΙΣΧΥΕ ΠΡΟΤΟΥ ΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 15:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ

    ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
    για το άρθρο 6 του προτεινόμενου νομοσχεδίου
    Η παράγραφος 8 του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου θα δημιουργήσει τα εξής επακόλουθα:
    • Θα υπάρχουν αξιολογημένοι και τοποθετημένοι Γεν. Δντές και Δ/ντες στο δημόσιο που θα έχουν αξιολογηθεί με την προηγούμενη νομοθεσία και αντίστοιχοι που θα αξιολογηθούν και θα τοποθετηθούν με την προτεινόμενη.
    • Τα κριτήρια αξιολόγησης της προηγούμενης νομοθεσίας είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που προτείνονται και που τα θεωρώ σωστά. Π.χ. με την αξιολόγηση που έχει ήδη συντελεστεί (ν. 4369/2016) έχουν καταλάβει θέσεις ευθύνης (Γενικοί Δ/ντές και Δ/ντές ) απλοί υπάλληλοι μέχρι 15 έτη υπηρεσίας χωρίς να έχουν προϋπηρεσία ως Τμ/ρχες ή Δ/ντες.
    • Στη συγκρότηση των ΣΕΠ με την προηγούμενη νομοθεσία συμμετείχαν Γενικοί Γραμματείς που δεν ήταν αξιολογημένοι και επιλεγμένοι για τις θέσεις που κατείχαν και ήταν πολιτικά τοποθετημένοι. Θεωρώ ότι αυτό το γεγονός είναι μείζον και η συμμετοχή στα ΣΕΠ πολιτικά τοποθετημένων Γενικών Γραμματέων ήταν αντίθετο στην εφαρμογή του προηγούμενου νόμου και το σύστημα αξιολόγησης κατέληγε να αναπαράγει τον εαυτό του.
    • Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με την ανασυγκρότηση των ΣΕΠ που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σε διάφορα Υπουργεία εφόσον δεν έχουν επιλεγεί οι Υπηρεσιακοί Γενικοί Γραμματείς.
    • Κατά τις επόμενες αξιολογήσεις με την παρέλευση τριετίας θα παρατηρηθεί το φαινόμενο υποψήφιοι να μοριοδοτούνται για θέσεις ευθύνης πχ Γενικού Δ/ντού χωρίς να έχουν μοριοδότηση για χρόνους υπηρεσίας ως Τμηματάρχες και ως Διευθυντές.
    • Οι υποψήφιοι που έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί μέχρι σήμερα σε θέσεις ευθύνης Γενικού Δ/ντή, χωρίς προηγουμένως να έχουν προϋπηρεσία ως Τμηματάρχες και Δ/ντές, και Δ/ντή χωρίς προηγουμένως να έχουν προϋπηρεσία ως Τμηματάρχες παρουσιάζουν ανεπάρκεια και δημιουργούνται προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους από άλλους υποψηφίους που έχουν παράξει σημαντικό έργο και έχουν αναλώσει σημαντικό χρόνο σε θέσεις ευθύνης Τμηματαρχών ή και Διευθυντών. Η δυσλειτουργία του Δημοσίου είναι ήδη εμφανής.
    Η προαναφερόμενη κατάσταση αντιβαίνει στις διατάξεις για το Επιτελικό Κράτος και θα επιφέρει αναταράξεις στο δημόσιο με προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.
    Κατά την άποψή μου και εφόσον είναι ήδη διαπιστωμένο ότι το προηγούμενο καθεστώς αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων έπασχε παντελώς και είχε ως στόχο την κατάληψη θέσεων ευθύνης του δημοσίου αναπαράγοντας τον εαυτό του, θα πρέπει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εκκινήσει εξ αρχής με τη σωστή σειρά τάχιστα :
     Επιλογή Υπηρεσιακών Γενικών Γραμματέων
     Επιλογή Γενικών Δ/ντών
     Επιλογή Δ/ντών και
     Επιλογή Τμηματαρχών
    Η παράγραφος 8 του άρθρου 6 κατά την άποψή μου θα πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    8. Οι διατάξεις των άρθρων 84-86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007), όπως τροποποιούνται με τις διατάξεις του παρόντος, εφαρμόζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και συνιστούν εξ αρχής εκκίνηση των προκηρύξεων για την κατάληψη θέσεων ευθύνης μετά από αξιολόγηση, ιεραρχικά με την αξιολόγηση και τοποθέτηση κατ’ αρχήν των Υπηρεσιακών Γραμματέων που θα στελεχώσουν τα ΕΙΣΕΠ, την αξιολόγηση και τοποθέτηση των Γενικών Δ/ντών που στη συνέχεια από κοινού με τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς θα στελεχώσουν τα ΣΕΠ αξιολόγησης και επιλογής των Διευθυντών. Τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος με την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων του ν. 4369/2016 καταργούνται και στις θέσεις ευθύνης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών επανέρχονται όσοι κατείχαν τις θέσεις αυτές πριν την αξιολόγηση και τοποθέτηση σύμφωνα με το ν. 4369/2016. Σε περίπτωση που εντωμεταξύ έχει συντελεστεί συνταξιοδότηση σε όσους κατείχαν τις θέσεις αυτές δίνεται το δικαίωμα προσωρινής τοποθέτησης από τον Υπηρεσιακό Γενικό Γραμματέα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, επιλογή και τοποθέτηση στην αντίστοιχη θέση ευθύνης σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις. Η ολοκλήρωση της προαναφερόμενης διαδικασίας αξιολόγησης, επιλογής και τοποθέτησης Υπηρεσιακών Γενικών Γραμματέων, Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών θα πρέπει να έχει συντελεστεί ανελαστικά μέχρι τις 31-12-2020 και στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης, επιλογής και τοποθέτησης Τμηματαρχών η οποία θα πρέπει να έχει συντελεστεί ανελαστικά μέχρι τις 31-12-2021.Οι χρόνοι που έχουν διανυθεί από τους αξιολογημένους και τοποθετημένους σε θέσεις ευθύνης κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του ν. 4369/2016 δεν μοριοδοτούνται κατά την αξιολόγηση και επιλογή σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
    Ι. Μαχαίρας /ΥΠΕΝ (πρώην Δ/ντής νυν υπάλληλος)

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 15:26 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ

    ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
    για το άρθρο 6 του προτεινόμενου νομοσχεδίου

    1. Το άρθρο 6 του Σχεδίου Νόμου που περιλαμβάνει τις Τροποποιήσεις των άρθρων 84, 85 και 86 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) καθώς και του άρθρου 30 του ν. 4369/ 2016 είναι στη σωστή κατεύθυνση και επανέρχεται η τάξη και η ιεραρχία στην κατάσταση των Δημοσίων Υπαλλήλων που είχε καταστρατηγηθεί με την εφαρμογή του ν. 4369/ 2016.
    2. Στο άρθρο 6 και στο εσωτερικό άρθρο 84 η παράγραφος 5 είναι ίδια με την αντίστοιχη παράγραφο του ν. 4369/2016 και πρέπει να τροποποιηθεί γιατί προσκρούει στα περιγράμματα θέσεων και παράγει στρεβλά αποτελέσματα. Π.χ. Φιλόλογος απόφοιτος Ε.Σ.Δ.Δ.Α. θα μπορεί να εκδηλώσει υποψηφιότητα για προκήρυξη θέσης ευθύνης για την Δ/νση Χωροταξίας / ΥΠΕΝ ή και οποιουδήποτε επιπέδου ή και άλλου υπουργείου (Αγρ. Ανάπτυξης, Ανάπτυξης , ΥΠΟΜΕΔΙ,κλπ).
    Η αυξημένη μοριοδότηση των αποφοίτων ΕΣΔΔΑ είναι επαρκέστατο στοιχείο για την προώθησή τους έναντι άλλων υποψηφίων δεν χρειάζεται άλλη αναφορά όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του σχεδίου ‘’ Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ειδικά προσόντα και τους βασικούς τίτλους σπουδών που μπορεί να εξειδικεύονται με τις οικείες οργανικές διατάξεις οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην προκήρυξη οποιασδήποτε θέσης ευθύνης ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν’’.
    Η παράγραφος 5 του άρθρου 6 κατά την άποψή μου θα πρέπει να διατυπωθεί ως εξής κατά την άποψή μου.
    5. Υπάλληλος που κατέχει το βασικό τίτλο σπουδών, ο οποίος αποτελεί το τυπικό προσόν του κλάδου, οι υπάλληλοι του οποίου προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐστανται στη θέση που προκηρύσσεται, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο ανήκει.
    3. Έχει παρατηρηθεί στην πραγματική και μοριοδοτύμενη προϋπηρεσία να περιλαμβάνονται και τα τέσσερα χρόνια 1990 -1994 των συμβασιούχων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί (δηλαδή βρισκόταν εκτός δημοσίου πχ ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων Υπουργείων) και επαναπροσλήφθηκαν με το ν. 2190/1994. Σύμφωνα με το Ν. 2190 / 1994 άρθρο 25 παράγραφος 6 &7 τα τέσσερα χρόνια (1990 -1994) των απολυμένων συμβασιούχων (βρίσκονταν εκτός δημοσίου) λογίζονται μόνο ως συντάξιμα (αν και δεν προσέφεραν εργασία στο Δημόσιο) και φυσικά δεν πρέπει να μοριοδοτονται γιατί δεν αποτελούν πραγματική υπηρεσία. Το άρθρο 25 του ν. 2190/94 τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 17 του ν. 2527 / 1997 / ΦΕΚ 206 Α΄/1997 και η τροποποίηση αυτή αναγνωρίζει εκτός απο συντάξιμα τα προαναφερόμενα χρόνια και ως πραγματική υπηρεσία και δίνει το δικαίωμα μοριοδότησης των τεσσάρων ετών 1990 -1994 που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Η παράγραφος 9 του άρθρου 17 του ν. 2527 / 1997 έχει δημιουργήσει πολλές στρεβλώσεις στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης.

    Κατά την άποψή μου θα πρέπει να καταργηθεί η παράγραφος 9 του άρθρου 17 του ν. 2527 / 1997 / ΦΕΚ 206 Α΄/1997 ως εξής στο τέλος της παραγράφου 3 β) του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου.

    «Δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας ο χρόνος που έχει διανυθεί εκτός δημοσίου και έχει ρυθμιστεί με την παράγραφο 9 του άρθρου 17 του ν. 2527 / 1997 / ΦΕΚ 206 Α΄/1997 η οποία και καταργείται»

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
    Ι. Μαχαίρας /ΥΠΕΝ (πρώην Δ/ντής νυν υπάλληλος)

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 15:25 | ΕΙΡΗΝΗ

    Έχω να σας καταθέσω τις εξής παρατηρήσεις:
    1) Η μοριοδότηση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είναι υπερβολικά υπερτιμημένη για διετή φοίτηση.
    2) Εάν είναι έτσι, θα παρακαλούσα να μοριοδοτηθεί και το ΕΛΚΕΠΑ επίσης διετούς φοίτησης, με εισαγωγή σε αυτό με εξετάσεις , εποπτευόμενο από το τότε Υπουργείο Συντονισμού και το μοναδικό για σπουδές Πληροφορικής εκείνη την εποχή (1980-1982)
    3) Επίσης θα παρακαλούσα να μοριοδοτηθεί η επιμόρφωση σε δημόσιο Πανεπιστήμιο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS και μάλιστα μέσω υποτροφίας του Ι.Κ.Υ
    4) Κατά την ταπεινή μου άποψη , θα πρέπει να παυθούν όλοι οι υπηρετούντες Δ.Υ σε θέσεις ευθύνης όλων των επιπέδων και να πάμε από την αρχή. Έως τότε, να γίνουν προσωρινές τοποθετήσεις και να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα με βάσει τις διατάξεις και τις απαιτήσεις του ν.4622/2019 του ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ . Είναι σε όλους γνωστό ότι Αξιοκρατικές Κρίσεις Δ.Υ έχουν να γίνουν από το 2010 , αλλά και εάν κάπου έχουν γίνει μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις λόγω των φωτογραφικών προκηρύξεων.
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 15:45 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η επαυξημένη μοριοδότηση των μηνών θέσεων ευθύνης, και ειδικά των στελεχών που είναι τοποθετημένα με ανάθεση είναι σκανδαλώδης.

    Δυστυχώς με το σχέδιο νόμου δίδεται η εικόνα πως υποβιβάζονται τα τυπικά προσόντα (σπουδές) και αναίτια προωθούνται οι κάτοχοι θέσεων ευθύνης….
    Με αυτόν τον τρόπο όμως η Δημόσια Διοίκηση παραμένει πάλι στο σκοτάδι…

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 15:15 | Μάριος

    Επτά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα 69,72 μόρια,επτά χρόνια υπάλληλος στο δημόσιο μόρια 126, επτά χρόνια ως προϊστάμενος 252 μόρια.

    Με εξαιρετικά δίκαιο τρόπο ανταμείβεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία που μεταφέρει ο πρωην εργαζόμενος στην υπηρεσία του.Συγχαρητήρια.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 14:15 | Valia

    Η μοριοδότηση του διδακτορικού είναι εντελώς αναντίστοιχη με την πραγματικότητα των μεταπτυχιακών σπουδών και της φοίτησης στην ΕΣΔΔΑ. Ακόμη και εάν αφήσουμε κατά μέρος ότι εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σημαίνει παραγωγή νέας γνώσης και περιοριστούμε στη συγκριτική εξέταση της διάρκειας των σπουδών, διαπιστώνουμε ότι ο ελάχιστος χρόνος για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος είναι -και ήταν πάντοτε- τρία (3) έτη (βλ. N 2083/1992 άρθρο 13, N 3685/08 άρθρο 9 και Ν. 4485/2017 άρθρο 38). Επομένως, δεν μπορεί το ετήσιο μεταπτυχιακό να μοριοδοτείται με 150 μόρια, η διάρκειας ενάμιση έτους φοίτηση στην ΕΣΔΔΑ με 250 μόρια και το συναφές διδακτορικό δίπλωμα με 300 μόρια.
    Επιπρόσθετα, η έγκριση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής προϋποθέτει την κατοχή του αντίστοιχου μεταπτυχιακού διπλώματος• εάν, κατ’ εξαίρεση γίνει δεκτός υποψήφιος που δεν κατέχει μεταπτυχιακό, η ελάχιστη διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής αυξάνεται σε τέσσερα (4) έτη. Γιατί το σχέδιο νόμου μοριοδοτεί την κατοχή μεταπτυχιακού χωρίς να διακρίνει εάν αυτό εμπίπτει ή όχι στο ίδιο γνωστικό πεδίο με το διδακτορικό;
    Κατά τα λοιπά, γνωρίζω ότι τα σχόλια της διαβούλευσης λαμβάνονται υπόψη μόνον όταν εμπίπτουν στο σχεδιασμό των νομοθετούντων.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 14:38 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΓΙΑΤΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ?ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ..

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 13:46 | ΠΕΙΔΥ ΕΣΥ Πρόεδρος Β. Διαμαντόπουλος, Γεν. Γραμματέας Μ.Τσαντίδου

    Αναφορικά με το άρθρο 6 παρ. 9 του σχεδίου νόμου «Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών» θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
    α) η ρύθμιση αυτή, που επιτρέπει ρητά στους ιατρούς Δημόσιας Υγείας κλάδου ΕΣΥ να συμμετέχουν στις διαδικασίες κρίσης για την κατάληψη θέσεων ευθύνης με αρμοδιότητα την υγεία, είναι θετική καθώς αποσαφηνίζεται και με ειδική διάταξη νόμου ότι οι Ιατροί Δημόσιας Υγείας κλάδου ΕΣΥ έχουν αυτό το δικαίωμα, το οποίο ασκούσαν από την ίδρυση του κλάδου το 1997.
    Β) Όμως, ενώ ρητά η ρύθμιση αναφέρει ότι οι ιατροί Δημόσιας Υγείας κλάδου Ε.Σ.Υ. δύνανται να προΐστανται στις Υπηρεσίες με αντικείμενο την υγεία, δηλαδή αναγνωρίζεται η εξειδίκευσή τους στο αντικείμενο της υγείας, δεν τους δίνεται παράλληλα και η προτεραιότητα στην κατάληψη των εν λόγω θέσεων. Επισημαίνουμε ότι η προτεραιότητα των ιατρών Δημόσιας Υγείας ως ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού προκύπτει:
    • από την ειδική νομοθεσία για τη Δημόσια Υγεία ( ν. 3370/2005 στο άρθρο 22 παρ. 3 και ν. 2519/1997 στα άρθρα 4 παρ. 3 και 5 παρ. 2), από αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το προβάδισμα των κλάδων ΠΕ έναντι των λοιπών και από τη την υπ΄αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ.21795/18-6-2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης περί κλάδων που έχουν προτεραιότητα στις θέσεις ευθύνης
    • το κυριότερο, από την ακολουθούμενη διεθνώς πρακτική, καθώς οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας είναι υπηρεσίες υγείας και η λειτουργία τους έχει απτά αποτελέσματα στην κατάσταση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους
    Γ) Η σωστή αναφορά για τον κλάδο είναι «ιατρός Δημόσιας Υγείας κλάδου Ε.Σ.Υ.». Οι υπηρετούντες στον κλάδο Ε.Σ.Υ. είναι αποκλειστικά μόνιμοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Εκ παραδρομής της Διοίκησης έχουν διοριστεί συνάδελφοι ως «Οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας κλάδου ΕΣΥ» αν και έχουν ενταχθεί στον κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας κλάδου Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επιλογής Ιατρών Δημ. Υγείας. Η ρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί και για αυτούς. Επίσης, θα πρέπει να αναγνωριστεί κατά τη μοριοδότηση των Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. για την κατάληψη θέσεων ευθύνης τυχόν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε αναλογία με τα όσα ισχύουν για τους υπαλλήλους της Διοίκησης.

    Δ) Ενώ το νομοσχέδιο καλύπτει πλήρως τους ιατρούς Δημόσιας Υγείας κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών δεν εφαρμόζεται αναλογικά στους υπηρετούντες του κλάδου στο Υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς του. Η ρύθμιση θα πρέπει να επεκταθεί και σε αυτούς με ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνουμε η παρ. 9 του άρθρου 6 να διαμορφωθεί ως εξής: «Ιατροί Δημόσιας Υγείας κλάδου ΕΣΥ που δεν υπάγονται στο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), οι οποίοι ανήκουν οργανικά στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις συμμετέχουν παραδεκτώς στις προκηρυσσόμενες θέσεις αυτών, οποιουδήποτε επιπέδου με αρμοδιότητες την υγεία και την κοινωνική ιατρική. Οι αναφερόμενοι προΐστανται κατά προτεραιότητα στις ανωτέρω θέσεις ευθύνης. Εν ελλείψει αυτών στις θέσεις προΐστανται απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο σπουδών την υγεία και τη δημόσια υγεία. Κατά τη μοριοδότηση των Ιατρών Δημόσιας Υγείας κλάδου Ε.Σ.Υ. για την κατάληψη των ανωτέρω θέσεων ευθύνης αναγνωρίζεται προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα έως και 7 ετών. Η ρύθμιση εφαρμόζεται και σε όσους έχουν διοριστεί ως «Οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας κλάδου Ε.Σ.Υ.».

    Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.
    Ο Πρόεδρος Β. Διαμαντόπουλος
    Η Γεν. Γραμματέας Μ. Τσαντίδου

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 13:42 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019 ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ .

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 12:32 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΡΙΟ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΕΣΤΟΙ.
    Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ. ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΟΒΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ ΌΨΙΝ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΥΝΑΦΕΙΑ Η ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ) ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΑΣΚΟΥΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (Π.Χ. ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ) ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΑΔΙΚΩΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ. ΚΛΕΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΙΚΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΕ ΑΞΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΡΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ . ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ (ΑΦΟΥ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ) ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΔΥΣΚΙΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ.ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 12:09 | Μάρα

    1) Τα τυπικά προσόντα πρέπει να διατηρήσουν τον συντελεστή βαρύτητας όπως ισχύει και να ΜΗΝ ελαττωθεί, διότι είναι το μόνο διαφανές κριτήριο.
    2) Κάθε υπάλληλος να κρίνεται για το σύνολο των πτυχίων/διπλωμάτων που έχει πέραν του βασικού τίτλου σπουδών. ΝΑΙ υπάρχουν υπάλληλοι και με 3 πτυχία από τα οποία αυτή τη στιγμή υπολογίζονται μόνο τα 2. Οπότε να αλλάξει το ββ)της παρ. 3 του αρ.6 χωρίς περιορισμό του αριθμού τους. Άλλωστε υπάρχει το ταβάνι των 1.000 μορίων στα τυπικά προσόντα. Η μοριοδότηση να λαμβάνει υπόψη εάν συμπεριλαμβάνεται ο τίτλος στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας (και άρα ο υπάλληλος μπορεί να καλύψει πολλές ειδικότητες, ειδικά τώρα με την υποστελέχωση) πχ. 80 μόρια και αν δεν συμπεριλαμβάνεται με 30 μόρια.
    3) Υπέρμετρη μοριοδότηση των αποφοίτων ΕΣΔΔ!! Η πλειοψηφία τους είναι απόφοιτοι ευρωπαϊκών & συναφών σπουδών και δεν δύνανται να καταλαμβάνουν όποια θέση θέλουν πχ. Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών όπου δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής!!! Νομίζετε οι μηχανικοί δεν ξέρουν από management έργων??
    4) Αυτή τη στιγμή στις θέσεις ευθύνης είναι μόνο βισματούχοι!! Οι υπόλοιποι περιμένουμε να έρθει η αξιοκρατία!! Εάν τους πριμοδοτήσετε στην πρώτη κρίση τότε οι υπόλοιποι στερούμαστε την υπηρέτηση σε θέσεις ευθύνης και τα αντίστοιχα μόρια (νομίζω τους φτάνει, ως bonus, το επίδομα που παίρνουν εδώ χρόνια εις βάρος πιο άξιων συναδέλφων). Οπότε να προβλεφθεί η ΜΗ μοριοδότηση όσων έχουν τοποθετηθεί με ανάθεση.
    5) Η πριμοδότηση της εμπειρίας εκτός δημοσίου να γίνει στη βάση της συνάφειας του αντικειμένου εργασίας διότι οι μηχανικοί πριμοδοτούνται από την εγγραφή στο ΤΕΕ, ενώ χωρίς να ανοίξουν βιβλία κάνουν μεταπτυχιακά/διδακτορικά και στη συνέχεια μόλις εισέλθουν στο δημόσιο λαμβάνουν και μοριοδότηση εμπειρίας για το διάστημα αυτό!!

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 12:43 | Mαρινος

    Το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, με τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις:
    1) Να αφαιρούνται τα εως 10 μόνο χρόνια θέσης ευθύνης από το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας και όχι όλα τα χρόνια σε θέση ευθύνης (ειναι ασαφές στο νομοσχέδιο)
    2) Να αυξηθεί ο συντελεστής βαρύτητας της αναγνωρισμένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθόσον αυτό βοηθά στον πολιτοκεντρικό και επενδυτικοκεντρικό χαρακτήρα που θέλουμε να ενισχύσουμε στην δημόσια διοίκηση
    3) Να μειωθούν τα μόρια των αποφοίτων της ΕΣΔΔ και να αυξηθούν τα μόρια του μεταπτυχιακού
    4) Να μειωθεί από 40% σε 35% η συμμετοχή της συνέντευξης σε ΓΔ και σε 30% σε Διευθυντές και Προισταμένους τμημάτων

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 12:59 | Mαρινος

    Το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, με τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις:
    1) Να αφαιρούνται τα εως 10 μόνο χρόνια θέσης ευθύνης από το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας και όχι όλα τα χρόνια σε θέση ευθύνης (ειναι ασαφές στο νομοσχέδιο)
    2) Να αυξηθεί ο συντελεστής βαρύτητας της αναγνωρισμένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθόσον αυτό βοηθά στον πολιτοκεντρικό και επενδυτικοκεντρικό χαρακτήρα που θέλουμε να ενισχύσουμε στην δημόσια διοίκηση
    3) Να μειωθούν τα μόρια των αποφοίτων της ΕΣΔΔ και να αυξηθούν τα μόρια του μεταπτυχιακού
    4) Να μειωθεί από 40% σε 35% η συμμετοχή της συνέντευξης σε ΓΔ και σε 30% σε Διευθυντές και Προισταμένους τμημάτων

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 12:01 | Ζωή

    Καμία μοριοδότηση σε όσους ανατέθηκαν καθήκοντα προϊσταμένων χωρίς κρίσεις. Δικαιοσύνη και αξιοκρατία επιτέλους, γι αυτά ψηφιστήκατε! Ιδιαίτερα σε οργανισμούς και δομές που δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους και παρουσιάζουν οικονομικές ζημίες, δεν νοείται να αξιολογούνται ως άριστοι οι προιστάμενοι σε κάθε επίπεδο. Υπηρετώ σε δημόσιο Νοσοκομείο με ζημίες 2.000.000 ευρώ από το φαγοπότι, και οι προιστάμενοι αυτοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους? Στον ιδιωτικό τομέα, κανένας δεν υπακούει σε έναν διευθυντή που φαλιρίζει μια επιχείρηση με τις επιλογές του, κι εγώ θα πρέπει να εκτελώ εντολές ανίκανων? Με αυτούς τους προισταμένους πτώχευσε το ελληνικό δημόσιο και την πληρώσαμε όλοι. Δεν τραβήξαμε αρκετά? Εδώ, ζητούμενο είναι πλέον το αυτονόητο!

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 12:16 | Παναγιώτης

    Να επανεξεστεί η επαναφορά του άρθρου 4 του νόμου 4275/2014 που προέβλεπε ότι «Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων που διανύθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνείς οργανισμούς, λαμβάνεται υπόψη […] και λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Τμήματος.»

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 12:06 | Pit

    Δυστυχώς, οι προτεινόμενες διατάξεις διαιωνίζουν παθογένειες της ελληνικής Διοίκησης με την πριμοδότηση της προϋπηρεσίας και της άσκησης καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης ακόμα και με ανάθεση καθηκόντων. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα κ σε νέους υπαλλήλους να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί η στελέχωση θέσεων ευθύνης από αποφοίτους ΕΣΣΔΑ, της παραγωγικής Σχολής του Κράτους για τη δημιουργία στελεχών ταχείας εξέλιξης, μέσω του πιο απαιτητικού και αξιοκρατικού διαγωνισμού στην Ελλάδα.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 11:00 | nn

    ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ:
    1. ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ.
    2. ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    3. Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΧΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 10 ΕΤΗ.
    4. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΜΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 250 ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ ΕΣΔΔΑ.
    5. ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΕΣΔΔΑ – ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΑΦΟΥ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Β ΒΑΘΜΟ – ΕΧΟΥΝ ΩΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΓΑΙΤΙ ). ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 ΕΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΔΥ. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ : Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ. ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ 250 ΜΟΡΙΩΝ .
    6. ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ «ΣΥΝΑΦΩΝ» ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΩΣ «ΙΚΑΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ π.χ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.
    7. ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
    8. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
    9. ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΩΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΜΕΛΙΣΣΑ». ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΘΗΚΑΝ ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 11:47 | Δήμητρα

    Η εμπειρία θεωρώ σε θέσεις ευθύνης τμήματος . δ/νσης και γενικής Δ/νσης είναι πολύ σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι στο ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 12 έτη οι θέσεις ευθύνης, καταλαμβάνονται από άτομα φιλικά προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα ή πολιτικά εμπλεκόμενα (με αδιαφανή και υποκειμενικά κριτήρια), δηλαδή μετά από ανάθεση και όχι από κρίση. Με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, ουσιαστικά τα άτομα αυτά προικοδοτούνται» με ακόμη επιπλέον μόρια, έναντι των υπολοίπων συνυποψηφίων, που δεν είχαν αυτή τη «εύνοια\» να κριθούν με ανάθεση. Πρότασή μου, -θεωρώ ότι είναι εξίσου δίκαια για όλους- είναι ότι το βασικό ΚΡΙΤΗΡΙΟ για την απόδοση επιπλέον μορίων σε προϊστάμενο λόγω εμπειρίας είναι εάν αυτή η εμπειρία «κερδήθηκε» ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ή «αποκτήθηκε» μετά από ΚΡΙΣΗ. Σαφώς μόνο στη 2η περίπτωση πρέπει να αποδίδονται περισσότερα μόρια.
    Κύριε υπουργέ πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν σωστές κρίσεις, να ακολουθήσουμε ως χώρα ένα ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Μπορεί η αρχή να είναι δύσκολη, αλλά το δίκαιο ωφελεί πάντα όλους, ωφελεί το κράτος και το κόμμα που θα τη επιβάλλει, είναι σίγουρο ότι διαχρονικά θα κερδίσει πολύ περισσότερα.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 11:21 | GK

    Πρέπει να αυξηθούν τα μόρια που δίνονται για δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακό, ειδικά αν είναι συναφή. Η γνώση είναι προσθετική και πάντα χρήσιμη.

    Επίσης, πρέπει να προβλεφθούν και μόρια για τρίτο πτυχίο, μεταπτυχιακό κλπ.
    Ναι…υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τρία πτυχία!!
    Δεν μπορεί να μοριοδοτείται η τρίτη ξένη γλώσσα (και μάλιστα με περισσότερα μόρια από ότι το δεύτερο πτυχίο) και να μη μοριοδοτείται το τρίτο πτυχίο!

    Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι χρόνος που διανύθηκε σε θέση ευθύνης (κατόπιν κρίσης) και είναι άνω του εξαμήμου λογίζεται ως πλήρης χρόνος, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις των παρ. 1,2,και 3 του αρ. 84. Εξάλλου υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη στο άρθρο 85.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 11:54 | ΜΑΡΙΑ

    Κατάργηση της μοριοδότησης σε θέσης ευθύνης με ανάθεση.Να υπάρχουν μόρια για όλα τα χρόνια που έχει υπηρετήσει κάποιος και να μην σταματάει στα 33. Δηλαδή τα υπόλοιπα δεν υπηρετούμε; ΄Εχουν ήδη γίνει κρίσεις το 2018 και το 2019. Θα υπάρξουν κρίσεις δύο ταχυτήτων; Μήπως πρέπει να καταργηθούν οι προηγούμενες κρίσεις και να υπάρξει μεταβατικό στάδιο; Μήπως να ξαγίνουν από την αρχή κρίσεις για όλα τα Υπουργεία με το νέο νόμο;

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 11:19 | Γιάννης

    1. Πρέπει να μην υπάρχει ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος άσκησης καθηκόντων θέσης ευθύνης για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για προϊστάμενος (Διευθυντής , Γενικός Διευθυντής). Αν τα μόρια είναι επαρκή αυτό πρέπει να αρκεί.
    Εφόσον υπάρχει τέτοιος ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος, τουλάχιστον να είναι σαφές ότι διανυθείς χρόνος άνω του εξαμήνου λογίζεται ως πλήρες έτος.

    2. Πρέπει να μην μοριοδοτείται η άσκηση καθηκόντων ευθύνης που διανύθηκε κατόπιν τοποθέτησης ή αναπλήρωσης αλλά μόνο αυτή που διανύθηκε κατόπιν κρίσης. Δεν πρέπει να πριμοδοτούνται οι «δεινόσαυροι» και οι «κομματικοί».
    Εφόσον μοριοδοτείται όμως, τουλάχιστον να μην μοριοδοτείται με τα ίδια μόρια. Δεν μπορεί η κρίση να μην συνυπολογίζεται πουθενά.

    3. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ότι όσοι προϊστάμενοι τοποθετούνται κατόπιν κρίσης σε θέσεις ευθύνης και για οποιοδήποτε λόγο , που οφείλεται στην υπηρεσία (κατάργηση οργανικής θέσης, αλλαγή οργανογράμματος κλπ), παύονται από τα καθήκοντά τους, να μετατάσσονται αυτοδικαίως σε άλλη ανάλογη θέση ευθύνης για το υπόλοιπο της θητείας τους ή να λογίζεται ως πραγματικά διανυθείσα η τριετής θητεία στη θέση ευθύνης που τους είχε ανατεθεί.

    4. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αναγνώριση και μοριοδότηση προϋπηρεσίας ιδιωτικού τομέα, από υπαλλήλους, οι οποίοι πριν την αίτηση για αναγνώριση αυτής της προϋπηρεσίας, μετατάχθηκαν σε διαφορετικό κλάδο και βαθμό, λόγω απόκτησης δεύτερου πτυχίου.
    Δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις έχουν μείνει αδικαιολόγητα εκτός της επιρροής του Π.Δ. 69/2016 με αποτέλεσμα να υπάρχει το οξύμωρο σχήμα να αναγνωρίζεται και να μοριοδοτείται ο χρόνος προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, αν αυτός έχει αναγνωριστεί πριν την μετάταξη του υπαλλήλου και να μην αναγνωρίζεται ο χρόνος αν η μετάταξη έτυχε να συντελεστεί πριν την αίτηση για αναγνώριση.
    Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια ευκαιρία για τη διόρθωση αυτής της αδικίας.

    5. Πρέπει να καθοριστεί πιο σαφής και αυστηρός τρόπος αναγνώρισης της συνάφειας, ειδικά για τις περιπτώσεις των διδακτορικών, γιατί αυτό αποτελεί συχνότατα πεδίο ύπουλης υποβάθμισης προσόντων και ύπουλου υποβιβασμού υποψηφίων, ενίοτε συντελούμενη από συναδέλφους, συνυποψηφίους ή και εν δυνάμει ανταγωνιστές τους που μετέχουν στα υπηρεσίακά συμβούλια ή στα συμβούλια επιλογής προσωπικού.
    Είναι πολύ εύκολο να βγάζεις κάποιον υποψήφιο από τη μέση δια της μη αναγνώρισης συνάφειας στο διδακτορικό του (πράγμα που θα του αφαιρέσει τόσα μόρια που δεν θα μπορεί πια να είναι ανταγωνιστικός) αντί να τον περάσεις στη συνέντευξη, όπου μπορεί και να δείξει την ικανότητά του. Εξάλλου η μη αναγνώριση συνάφειας δεν μπορεί να κριθεί επί της ουσίας ούτε από τα δικαστήρια, οπότε μπορεί να αποτελεί ένα πεδίο ανεξέλεγκτο και βολικό για «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» εντός των υπηρεσιών.
    Γενικά πάντως, δεν είναι δυνατόν να κρίνεται η συνάφεια ενός διδακτορικού από τον τίτλο της διατριβής και να αγνοείται ότι το διδακτορικό δίπλωμα πιστοποιεί τη βαθύτατη γνώση όλου του επιστημονικού πεδίου.
    Δεν είναι δυνατόν ο διδάκτορας πχ πολιτικής επιστήμης να μπορεί να διδάξει όλο το πεδίο της οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους στο πανεπιστήμιο και να μην μπορεί να του αναγνωριστεί αυτή η γνώση στις υπηρεσίες που παρέχει ως υπάλληλος στο κράτος, γιατί π.χ. ο τίτλος της διατριβής του αφορά κάτι ειδικό που δεν τυχαίνει να υπάρχει στη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία που υπηρετεί. Η διατριβή είναι έρευνα επί του ειδικού, η οποία όμως απαιτεί την πλήρη γνώση όλου του γενικού, που αφορά το επιστημονικό πεδίο.
    Το διδακτορικό δεν είναι ειδίκευση για να κρίνεται στενά αλλά γενίκευση επί του επιστημονικού πεδίου, οπότε πρέπει να κρίνεται επί αυτής της βάσης η συνάφειά του. Επίσης ο κάτοχος διδακτορικού έχει αποκτήσει, πέραν των γνώσεων επί του επιστημονικού πεδίου και άλλες αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες, οι οποίες είναι πάντα χρήσιμες και πρέπει να αναγνωρίζονται και να μοριοδοτούνται.
    Πρέπει να γίνει σαφές στο κείμενο του νόμου ότι η συνάφεια των διδακτορικών δεν μπορεί να κρίνεται με στενή λογική αλλά επί τη βάση του επιστημονικού πεδίου.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 11:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α.

    «Άρθρο 84»

    Αρχικά, προτείνω να καταργηθεί η πρόταση «…και έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος για ένα (1) έτος τουλάχιστον.» στην παράγραφο 2, περ. β. Και αυτό, διότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους με πολύ υψηλά εκπαιδευτικά προσόντα και πολλά έτη προϋπηρεσίας να συμμετέχουν στην επιλογή Διευθυντών, παρόλο που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ η ευκαιρία να είναι Προϊστάμενοι Τμήματος. Για παράδειγμα, εγώ που είμαι μόνιμος υπάλληλος με ΑΣΕΠ, κάτοχος 2 βασικών πτυχίων ΑΕΙ και μεταπτυχιακού στα Οικονομικά και Proficiency Αγγλικής, με 21 έτη προϋπηρεσία (6 έτη στον ιδιωτικό τομέα και 15 έτη στον δημόσιο τομέα), με εμπειρία στα Οικονομικά, την Οργάνωση, τον Προγραμματισμό και τη Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και με δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ να συμμετέχω στις κρίσεις Διευθυντών (ακόμα και Οικονομικών), διότι ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ η ευκαιρία να είμαι Προϊστάμενος Τμήματος! Αντίθετα, συνάδελφος με 6 έτη συμβάσεις ΙΔΟΧ στο Δημόσιο που τελικά έγινε ΙΔΑΧ, κάτοχος πτυχίου ΤΕΙ (όχι μεταπτυχιακού) και Lower Αγγλικής, με 19 έτη προϋπηρεσία, με εμπειρία σε μη συναφή αντικείμενα ΜΠΟΡΕΙ να συμμετέχει στις κρίσεις Διευθυντών (ακόμα και Οικονομικών), διότι ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ η ευκαιρία να είναι για 3 έτη Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος που δεν έχει υφιστάμενους!

    Αν, για ευνόητους λόγους, δεν μπορεί να καταργηθεί η πρόταση «…και έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος για ένα (1) έτος τουλάχιστον.» στην παράγραφο 2, περ. β, τότε προτείνω να δοθεί η εν λόγω ευκαιρία και σε προϊσταμένους Αυτοτελών Γραφείων, καθώς στο αρ. 84 του αρχικού Ν. 3528/2007 το Αυτοτελές Γραφείο θεωρούνταν οργανική μονάδα αντίστοιχου επιπέδου με το Τμήμα και στο αρ. 85 ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Γραφείου προβλέπονταν να μοριοδοτείται το ίδιο με τον προϊστάμενο Τμήματος. Το παραπάνω τεκμηριώνεται και από την υπ. αριθ. 245/2015 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Επίσης, προτείνω να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις κρίσεις Διευθυντών και σε συντονιστές ή υπευθύνους Ομάδας Έργου ή Έργου ή Προγράμματος ή Δομής. Και αυτό, διότι η άσκηση των εν λόγω καθηκόντων αποδεικνύει εξίσου την εμπειρία στη διαχείριση πόρων (ανθρωπίνων, οικονομικών, κ.ά. ).

    Συνολικά, προτείνω να αναδιατυπωθεί η εν λόγω πρόταση ως εξής: «…και έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος ή προϊσταμένου Αυτοτελούς Γραφείου ή συντονιστή ή υπευθύνου Ομάδας Έργου, Έργου, Προγράμματος ή Δομής για ένα (1) έτος τουλάχιστον.».

    Ομοίως, προτείνω η πρόταση στην παράγραφο 2, περ. γ να αναδιατυπωθεί ως εξής: «γ) κατέχουν το βαθμό Α΄ και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία (3) έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος ή προϊσταμένου Αυτοτελούς Γραφείου ή συντονιστή ή υπευθύνου Ομάδας Έργου, Έργου, Προγράμματος ή Δομής».

    Προτείνω να προστεθεί το Αυτοτελές Γραφείο για την επιλογή Προϊσταμένων της παραγράφου 3. Δηλαδή, προτείνω να αναδιατυπωθεί η πρόταση ως εξής: «3. Ως προϊστάμενοι Τμήματος ή Αυτοτελούς Γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ ή TE ή ΔΕ, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον:
    α) κατέχουν το βαθμό Α΄ και έχουν τρία (3) έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας ή
    β) έχουν τον Α΄ βαθμό και έχουν ασκήσει για τουλάχιστον ένα (1) έτος καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος ή προϊσταμένου Αυτοτελούς Γραφείου ή συντονιστή ή υπευθύνου Ομάδας Έργου, Έργου, Προγράμματος ή Δομής».

    Προτείνω να προστεθεί το Αυτοτελές Γραφείο στις Οργανικές μονάδες της παραγράφου 7, διότι στο αρ. 84 του αρχικού Ν. 3528/2007 το Αυτοτελές Γραφείο θεωρούνταν οργανική μονάδα αντίστοιχου επιπέδου με το Τμήμα και στο αρ. 85 ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Γραφείου προβλέπονταν να μοριοδοτείται το ίδιο με τον προϊστάμενο Τμήματος. Το παραπάνω τεκμηριώνεται και από την υπ. αριθ. 245/2015 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Δηλαδή, προτείνω να αναδιατυπωθεί η πρόταση ως εξής: «7. Οργανικές μονάδες είναι η Γενική Διεύθυνση, η Διεύθυνση, το Τμήμα, το αυτοτελές Τμήμα, το Αυτοτελές Γραφείο οι οργανικές μονάδες αντίστοιχου επιπέδου προς τις προαναφερόμενες, καθώς και … οριζόντιες θέσεις ευθύνης».

    Τέλος, προτείνω να υπάρχει ρητή αναφορά στο προβάδισμα κατηγοριών για όλες τις περιπτώσεις του Άρθρου 6. Και αυτό, διότι δεν μπορεί ο απόφοιτος ΤΕΙ με βαθμό πτυχίου 5,5 που εισήχθη μέσω πανελληνίων εξετάσεων με βαθμό 3 να εξομοιώνεται με τον απόφοιτο ΑΕΙ με βαθμό πτυχίου 8,5 που εισήχθη μέσω πανελληνίων εξετάσεων με βαθμό 18, και τελικά να κρίνεται Διευθυντής επειδή ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ η ευκαιρία να είναι για 3 έτη Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος που δεν έχει υφιστάμενους!

    «Άρθρο 85»

    Προτείνω να μην αντικατασταθούν οι συντελεστές βαρύτητας σε όλες τις περιπτώσεις στην παράγραφο 2. Και αυτό, διότι αν αντικατασταθούν, θα αυξηθεί η βαρύτητα της συνέντευξης και της εργασιακής εμπειρίας εις βάρος των τυπικών και εκπαιδευτικών προσόντων.

    Προτείνω ο βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου να παραμείνει στα 100 μόρια (βλ. παρ. 3, περ. α, υποπερ. αα). Και αυτό, διότι έτσι αίρονται οι αδικίες του παρελθόντος όπου οι απόφοιτοι θεωρητικών ή συναφών σχολών έπαιρναν πολύ εύκολα υψηλό βαθμό και είχαν προβάδισμα έναντι αποφοίτων άλλων σχολών που ήταν πολύ δύσκολο να επιτύχουν υψηλούς βαθμούς.

    Προτείνω ο δεύτερος τίτλος σπουδών να αυξηθεί στα 50 μόρια (βλ. παρ. 3, περ. α, υποπερ. ββ).

    Προτείνω ο μη συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να αυξηθεί στα 50 μόρια (βλ. παρ. 3, περ. α, υποπερ. γγ)

    Προτείνω η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) να μειωθεί στα 200 μόρια (βλ. παρ. 3, περ. α, υποπερ. δδ). Δηλαδή να είναι λίγο παραπάνω από τον συναφή μεταπτυχιακό τίτλο.

    Προτείνω να είναι 1,5 τα μόρια για κάθε μήνα προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα (βλ. παρ. 3, περ. β,υποπερ. ββ). Όσα δηλαδή και για κάθε μήνα πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας στο Δημόσιο.

    Προτείνω να είναι 2,5 τα μόρια για κάθε πλήρη μήνα άσκησης καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Τμήματος (βλ. παρ. 3, περ. β, υποπερ. γγ). Το ίδιο να ισχύει και για τα Αυτοτελή Γραφεία.

    Προτείνω να είναι 3,5 τα μόρια για κάθε πλήρη μήνα άσκησης καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης (βλ. παρ. 3, περ. β, υποπερ. γγ).

    Προτείνω να είναι 5,5 τα μόρια για κάθε πλήρη μήνα άσκησης καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης (βλ. παρ. 3, περ. β, υποπερ. γγ).

    Προτείνω να προστεθεί στην παρ. 5 και το Αυτοτελές Γραφείο. Δηλαδή, να αναδιατυπωθεί η πρόταση ως εξής: «5. Για την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου και του παρόντος άρθρου λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η εν τοις πράγμασι άσκηση καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Τμήματος ή Αυτοτελούς Γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας, που έχει διανυθεί σε… του παρόντος νόμου.»

    Τέλος, προτείνω την επαναφορά της μοριοδότησης του συγγραφικού έργου και των εισηγήσεων-ανακοινώσεων σε συνέδρια, ημερίδες, όπως προβλέπονταν στο αρ. 85 του αρχικού Ν. 3528/2007.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 10:33 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μόνον με αυτά τα μέτρα στο Ν.4369/2016 θα γίνουν αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων όλων των επιπέδων:

    Α. Η κατάργηση της συνέντευξης
    Β. Η κατάργηση της μοριοδότησης για το χρονικό διάστημα της απευθείας ανάθεσης
    Γ. Η ειδική επισήμανση της αδυναμίας αξιολόγησης μη προηγουμένως κριθέντος προϊσταμένου σε υφιστάμενο.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 10:21 | Είναι ντροπή!

    Φέρνετε ένα νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών» που περιλαμβάνει μέσα διατάξεις από επιλογή προϊσταμένων μέχρι ιθαγένεια και μάλιστα τα άρθρα 1-18 δεν έχετε καν το θάρρος να τους αποδώσετε τίτλο. Προτείνω εγώ το άρθρο 6 να ονομαστεί «Βόλεμα των δικών μας ανθρώπων, ο παλιός είναι αλλιώς».
    Το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση δεν αμφιβάλλω ότι σας τα έγραψαν κ. Υπουργέ τα πολύ «έμπειρα» στελέχη σας που θέλετε να προωθήσετε με το νόμο.
    Ποιος άλλος δε θα ντρεπόταν να εξαιρέσει το ΑΣΕΠ λόγω φόρτου εργασίας και να αναφέρει αυτή τη δικαιολογία στην αιτιολογική;
    Ποιος άλλος θα θεωρούσε ότι το δημόσιο είναι πολύ πιο μπροστά από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να πριμοδοτεί τόσο παράλογα την προϋπηρεσία εκεί;
    Ποιος πετάει στα σκουπίδια τα τυπικά προσόντα;
    Ποιος φροντίζει για όλα τα σκουριασμένα στελέχη που διακρίνονται μόνο για τις καλές κομματικές τους φιλίες;
    Δεν είναι ότι δεν ξέρετε κ. Υπουργέ. Αν ήταν μόνο αυτό θα σας έλεγα να δείτε τι συστήματα επιλογής προϊσταμένων εφαρμόζουν σε όλες τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Εσείς ξέρετε πολύ καλά. Απλά θέλετε τη δημόσια διοίκηση λάφυρό σας. Είναι ντροπή!

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 10:07 | ΚΔ

    Δεν είναι δυνατόν κάτι τόσο υποκειμενικό, όπως η συνέντευξη (ακόμη και δομημένη), να μοριοδοτείται με 40% στις θέσεις Γενικών Διευθύνσεων. Ούτε επιτρέπεται να «κόβεται» κάποιος με μόνο ένα κριτήριο – αν λάβει κάτω από 300 στη συνέντευξη!

    Αν θέλετε αυτή η χώρα να πάει μπροστά, με 40% θα πρέπει να μοριοδοτούνται τα τυπικά προσόντα. Δεν μπορεί τα προσόντα – που δεν πληρώνονται κιόλας στις μέρες μας – να μοριοδοτούνται το ίδιο ή και λιγότερο από την εμπειρία. Αυτοί που θα βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, είναι απαραίτητο να έχουν παραπάνω γνώσεις και δεξιότητες για να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το έργο τους, τη διαχείριση κονδυλίων (ευρωπαϊκών ή εθνικών) και τη στοχοθεσία. Χρειάζονται και οι ικανότητες βεβαίως – οι οποίες όπως γνωρίζετε αναπτύσσονται – αλλά αν δεν υπάρχει μια βάση γνωσιακή πρώτα, αυτές περιορίζονται στην ανάπτυξη καλών σχέσεων και κλικών και δεν οδηγούν σε παραγόμενο έργο. Αντιθέτως, μπορεί να συντηρούν φαινόμενα διαφθοράς. Γι αυτό είναι καλό να ανανεώνονται ή/και να εναλλάσσονται τα πρόσωπα από Τμήμα σε Τμήμα ή από Διεύθυνση σε Διεύθυνση κ.ο.κ.

    Η προτεινόμενη μοριοδότηση των τριών επιπέδων ευθύνης (Τμήμα, Διεύθυνση, Γενική Διεύθυνση) με 3, 4,5 και 6,5 μόρια αντίστοιχα για κάθε μήνα άσκησης καθηκόντων σε αυτές τις θέσεις, δημιουργεί ένα τοίχος μεταξύ των ανώτερων επιπέδων. Κάποιος με πολύ λιγότερα προσόντα (π.χ. με ένα μόνο πτυχίο) που βρίσκονταν για κάποια χρόνια σε θέση Διευθυντή ή/και Γενικού Διευθυντή, θα ξαναβρεθεί και δεν θα αλλάξει τίποτα σ’ αυτό το κράτος! Ποιός είναι ο στόχος σας λοιπόν; Πόσο εύκολα μπορεί ένας εξηντάρης – με μόνη γνώση ένα πτυχίο που πήρε όταν ήταν νέος – να εφαρμόσει τη ψηφιακή πολιτική και να υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις που δεν κατανοεί και οι οποίες βρίσκονται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης; Εδώ υπάρχει χάσμα γενεών και ως προς τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων!

    Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν ο νέος αυτός νόμος να έχει αναδρομική ισχύ στις εκκρεμείς κρίσεις καθότι ο κάθε υποψήφιος υπολόγιζε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (και αντιστοίχως μοριοδότησης) το αν θα υποβάλει υποψηφιότητα ή όχι. Αναφέρεται κιόλας στην αιτιολογική ότι «επιχειρείται στοχευμένη παρέμβαση» και ότι οι παρεμβάσεις «επιδιώκουν να ενισχύσουν την προηγούμενη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και την ικανότητα διοίκησης ανθρωπίνων πόρων». Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι μόνο είναι αντίθετες με τις προεκλογικές εξαγγελίες και τους στόχους σας, αλλά είναι και υπέρ των καρεκλοκένταυρων! Κάποια πράγματα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν στο δημόσιο τομέα προς το καλύτερο.

    Δείτε το ακόλουθο παράδειγμα μοριοδότησης για θέση Γενικής Διεύθυνσης:
    Με τις μεταβατικές διατάξεις:
    1) Υποψήφιος Α
    α) πτυχίο 100 + 20 επιμ.= 120*33/100 = 39,6
    β) 1,5 * 5 έτη * 12 μήνες = 90
    3 * 5 έτη * 12 μήνες = 180
    4,5* 6 έτη * 12 μήνες = 324
    6,5 * 6 έτη * 12 μήνες = 468
    Συνολο: 1062 μόρια: κόφτης 1000 μόρια : 1000*33/100 = 330
    δ) 800*34/100 = 272
    Σύνολο: 39,6 + 330 + 272 = 641,16 για κάποιον που κατείχε θέση Γεν. Διευθ. με ένα πτυχίο μόνο

    2) Υποψήφιος Β
    α) πτυχίο 100 + μεταπτυχ. 150 + διδακτ.300+γλώσσες 90 +επιμ.20 = 660*33/100 = 217,8
    β) 1,5 * 5 έτη * 12 μήνες = 90
    3 * 5 έτη * 12 μήνες = 180
    4,5* 5 έτη * 12 μήνες = 270
    Συνολο: 90+180+270 = 540*33/100 = 178,2
    δ) 500*34/100 = 170
    Σύνολο: 217,8 + 178,2 + 170 = 566 για κάποιον που βρισκόταν στο επίπεδο Διεύθυνσης, με πολλά προσόντα

    Κανονικά:
    1) Υποψήφιος Α
    α) πτυχίο 100 + 20 επιμόρφωση= 120*25/100 = 30
    β) 1,5 * 5 έτη * 12 μήνες = 90
    3 * 5 έτη * 12 μήνες = 180
    4,5* 6 έτη * 12 μήνες = 324
    6,5 * 6 έτη * 12 μήνες = 468
    Συνολο: 1062 μόρια: κόφτης 1000 μόρια : 1000*25/100 = 250
    γ) 900*10/100 = 90
    δ) 800*40/100 = 320
    Σύνολο: 30 + 250 + 90 +320 = 690 για κάποιον που κατείχε θέση Γεν. Διευθυντή με προσόν ένα πτυχίο μόνο

    2) Υποψήφιος Β
    α) πτυχίο 100 + μεταπτυχ. 150 + διδακτ.300+γλώσσες 90 +επιμόρφ.20 = 660*25/100 = 165
    β) 1,5 * 5 έτη * 12 μήνες = 90
    3 * 5 έτη * 12 μήνες = 180
    4,5* 5 έτη * 12 μήνες = 270
    Συνολο: 90+180+270 = 540*25/100 = 135
    γ) 750*10/100 = 75
    δ) 500*40/100 = 200
    Σύνολο: 165 + 135 + 75 + 200 = 575 για κάποιον που βρισκόταν στο επίπεδο Διεύθυνσης, με πολλά προσόντα

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 09:04 | Ελενα

    Προτείνω να μειωθεί η μοριοδότηση σε όσους απέκτησαν εμπειρία σε θέσεις ευθύνης χωρίς προηγουμένως να έχουν κριθεί. Είναι άδικο μια τέτοιου είδους προϋπηρεσία να σταθεί ικανή να προσπεράσει τίτλους όπως μεταπτυχιακά,ξένες γλώσσες κ.α. Για ποια αξιοκρατία μιλάμε όταν κάποιοι υπάλληλοι απέκτησαν διδακτορικό ή δυο μεταπτυχιακά και παρόλα αυτά θα είναι υφιστάμενοι προϊσταμένων που το μόνο τους προσόν είναι ένα πτυχίο τριτοβάθμιας και μια προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης με απευθείας ανάθεση, δίχως κρίσεις από υπηρεσιακά συμβούλια? Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το συναίσθημα της αδικίας σε κάποιους υπαλλήλους που δυστυχώς μόνο αντιπαραγωγικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 09:45 | Maria L

    Γιατί οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ είναι ευνοημένοι? Η εισαγωγή στη Σχολή είναι βασικά πρόσληψη στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ. Γιατί λοιπόν η επιτυχής αποφοίτηση από την ΕΣΔΔΑ έχει τόσο μεγάλη μοριοδότηση μεγαλύτερη ακόμα και από ένα μεταπτυχιακό? Για τους αποφοιτους της ΣΕΘΑ και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας τι ισχύει? Ειδικότερα για τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, το μεταπτυχιακό δίπλωμα που παρέχεται στους σπουδαστές που ευδόκιμα αποφοιτούν από τη Σχολή, δεν επέχει θέση μεταπτυχιακού διπλώματος σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα (Ν.3528/2007). Στον ίδιο κώδικα όμως, ο νομοθέτης αναγνωρίζει την αποφοίτηση από την Σχολή Εθνικής Ασφάλειας ως ειδική επιμόρφωση και μετεκπαίδευση και την πριμοδοτεί με 30 μόρια. (αρ. 85). Η φοίτηση στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, η λειτουργία της οποίας καθορίζεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 380/1996 (ΦΕΚ 251/Α’/4-11-1996) όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 33/1998 (ΦΕΚ 37/Α/27-2-1998), διαρκεί από 6 έως 8 μήνες,-Η Σχολή δέχεται σε κάθε εκπαιδευτικό έτος, 3 πολιτικούς υπαλλήλους Υπουργείων και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι πολιτικοί υπάλληλοι για να γίνουν δεκτοί θα πρέπει, εκτός άλλων, να ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ, να είναι Α’ βαθμού, η ηλικία τους να μην υπερβαίνει το 55ο έτος και να υφίσταται η δυνατότητα περαιτέρω παραμονής τους στην υπηρεσία για 5 έτη. Επιπλέον θα πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένοι για το χειρισμό εμπιστευτικών και απορρήτων θεμάτων. Κατά το χρόνο της εκπαίδευσής τους , οι υπάλληλοι αποσπώνται στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, απαλλασσόμενοι των καθηκόντων τους, και οι υπηρεσίες τους αναλαμβάνουν τα έξοδα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους (εκπαιδευτικές εκδρομές). Τ ίδια περίπου ισχύουν και για τη Σ.ΕΘ.Α. Εν ολίγοις το δημόσιο επενδύει εκπαιδεύοντας τους υπαλλήλους του και στη συνέχεια με έναν άλλο νόμο «αξιολόγησης» κυριολεκτικά πετάει στον κάδο των αχρήστων την εκπαίδευση που έλαβαν και που το δημόσιο πλήρωσε γι’ αυτή.
    Και επαναλαμβάνω απόφοιτοι με μοναδικό εφόδιο τον τίτλο της ΕΣΔΔΑ, δεν γίνονται δεκτοί σπό κανένα ακαδημαικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για να συνεχίσουν διδακτορικές σπουδές. Από που λοιπόν προκύπτει η μοριοδότηση των 250 μορίων καθώς και η μισθολογική εξέλιξη με 6 κλιμάκια?
    ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 09:03 | Ευτυχια

    Λυπάμαι που η κυβέρνηση διάλεξε να μοριοδοτήσει υπαλλήλους που ήταν σε θέσεις ευθύνης δίχως κρίσεις αλλά μέσω προσωπικών σχέσεων. Στην υπηρεσία μου προΐσταται υπάλληλος ΔΕ χωρίς καν πτυχίο αγγλικών Lower.Μόνο της προσόν το απολυτήριο Λυκείου. Στις επόμενες κρίσεις θα προσπεράσει κατόχους μεταπτυχιακών. Κατά τη γνώμη μου τέτοιου είδους προϋπηρεσία δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί. Προτείνω να μοριοδοτηθούν όσοι κρίθηκαν από υπηρεσιακά συμβούλια.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 09:29 | DIMITRA

    Στο ελληνικό δημόσιο γίνεται μια σκόπιμη παρανόηση. Συγχέεται η εμπειρία με την παλαιότητα.Ωστόσο τα νέα δεδομένα έχουν αποδείξει ανίσχυρο αυτό το επιχείρημα. Η εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα, οι δεξιότητες, η διοικητική ικανότητα καμία σχέση δεν έχουν με την παραμονή σε μια θέση ή υπηρεσία για πολλά χρόνια. Συχνότερα δε, αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, στασιμότητα, τελμάτωση, συντήρηση,ιδρυματισμό. Χαρακτηριστικά που κατεξοχήν μαστίζουν την διοίκηση καθιστώντας της αναποτελεσματική και αναχρονιστική.
    Πριμοδοτόντας της παλαιότητα και θητεία σε θέση ευθύνης προκειμένου να περάσεις στην ανώτερη βαθμίδα, ουσιαστικά διατηρούνται τα βασικά στοιχεία που εμποδίζουν την δημόσια διοίκηση να μεταρρυθμιστεί και να αποκτήσει σύγχρονα χαρακτηριστικά. Η εμπειρία θα πρέπει να αποδεικνύεται από άλλα κριτήρια και όχι από την παλαιότητα και σε καμιά περίπτωση από την καθήλωση για χρόνια στην ίδια θέση, στην ίδια υπηρεσία, στο ίδιο αντικείμενο. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο νόμος 4365/2016 κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση πάρα την ατολμία που επέδειξε αναφορικά με την περιορισμένη βαρύτητα που έδινε στην συνέντευξη έναντι των τυπικών προσόντων και στην απουσία κριτηρίων αξιολόγησης της πραγματικής διοικητικής ικανότητας των προϊσταμένων.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 08:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 26 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4485/2017 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΙΣΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 150 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ. ΕΠΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΑΦΒΙΒΟΛΟΥ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 150 ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
    ΤΕΛΌΣ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 250 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ 300 ΜΟΡΙΑ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΙΣΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΙΤΕ 100 ΜΟΡΙΑ. ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΑΡΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 08:50 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Δυστυχώς, γι’ άλλη μια φορά, οι όποιες ελπίδες μας για κάτι διαφορετικό, διαψεύστηκαν γρήγορα. Η κυβέρνηση, που ήρθε στην εξουσία ώστε με τον μεταρρυθμιστικό της αέρα να φέρει το νέο, με το νομοσχέδιο αυτό, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει το παλιό. Και αν η παλαιότητα είναι εξ’ ορισμού συνυφασμένη με την εμπειρία (όπως μας λέει ο εμπνευστής του νομοσχεδίου), επιτρέψτε μου να πω ότι είναι και συνυφασμένη με την αναξιοκρατία, τον κομματισμό και εν τέλει σε μεγάλο βαθμό με την αποτυχία, αν δεχτούμε ότι το ελληνικό κράτος και το ελληνικό δημόσιο χρεοκόπησε… Είναι γενικώς αποδεκτό, ότι οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές του δημοσίου ήταν και είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αρεστά άτομα του εκάστοτε κόμματος, υπουργού ή δημάρχου, από τη στιγμή που ελάχιστες σοβαρές κρίσεις έγιναν από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια αλλά και όταν έγιναν, είναι γνωστό ποιοι προωθούνταν από τους συμμετέχοντες σε αυτά συνδικαλιστές. Προφανώς όταν η τρόικα επέβαλε την αποκομματικοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εννοούσε τη διατήρηση της σημερινής της ιεραρχίας… Αν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δέχονται την αξιολόγηση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εμπιστεύονται αυτούς που τους αξιολογούν. Οι οποίοι, σχεδόν ποτέ δεν έχουν αξιολογηθεί οι ίδιοι…
    Δυστυχώς, η κυβέρνηση που μιλούσε για αριστεία, θεωρεί λογικό ότι τα Διδακτορικά, τα Μεταπτυχιακά, οι ξένες γλώσσες, η συνεχής προσπάθεια κατάρτισης, είναι σκουπίδια μπροστά στην ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ… Η κυβέρνηση που κατηγορούσε την προηγούμενη για το brain drain, πιστεύει ότι το ελληνικό δημόσιο ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ… Ή αν τα χρειάζεται, αυτά τα άτομα οφείλουν να υποτάσσονται στην θέληση της εμπειρίας, προφανώς για να καλύπτουν τις όποιες ανεπάρκειές της. Και μετά θα φταίνε πάλι οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι για όλα τα δεινά της χώρας. Το ίδιο παραμύθι όμως αυτή τη φορά δεν θα έχει τον ίδιο δράκο…

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 08:19 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Το άρθρο είναι κατάφορα άδικο ( !!) και αυτό φαίνεται κατά την άποψή μου σε από δύο στοιχεία. Α) Επιβραβεύεται η εμπειρία στην διοίκηση των ήδη (στις περισσότερες των περιπτώσεων με αναξιοκρατία και παράνομα παραμενόντων) τοποθετήσεις υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης. Η όποια προσπάθεια συμμετοχής στην αξιολόγηση των τυπικών προσόντων (πτυχία, επιμόρφωση κλπ) είναι περιορισμένη ενώ θα έπρεπε να ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αλήθεια στον ιδιωτικό τομέα (που τόσο θέλουμε να μοιάσουμε σε αποτελεσματικότητα ) λαμβάνεται τόσο σοβαρά η εμπειρία για την κατάληψη μιας θέσης; ή η γνώση, η επιμόρφωση και η ηλικία αποτελεί βασικό κριτήριο για την ενσωμάτωση και υλοποίηση των πολιτικών της επιχείρησης;
    Β) Επιπλέον η συμμετοχή σε μεγάλο βαθμό της συνέντευξης, στην αξιολόγηση δίνει πάλι την δυνατότητα επιλογής των ‘αρεστών’ και όχι των ‘ικανών’ στην δημόσια διοίκηση.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 02:16 | S.K.

    Γιατί οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ είναι ευνοημένοι?
    Είναι δυνατόν η φοίτηση στη Σχολή να προσμετράται ως προϋπηρεσία και παράλληλα να εντάσσονται σε υψηλότερο βαθμό?
    Σε ποιά στοιχεία εδράζεται αυτή η διακριτική μεταχείριση?
    Εκτος του ότι πολλοί δεν διαθέτουν κανένα από τα βασικά πτυχία διοικητικής επιστήμης, αλλά οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ (π.χ. θεολόγοι, φιλόλογοι κλπ.) είναι δυνατόν μέσα απο ένα πρόγραμμα διετούς διάρκειας να θεωρούνται ως οι ικανότεροι να διοικήσουν οργανικές μονάδες?
    Άλλωστε, η συγκεκριμένη σχολή ούτε είναι διαβαθμισμένη, ούτε εντάσσεται στο σύστημα ακαδημαικών ιδρυμάτων, οούτε έχει αναγνωρισθεί ως μεταπτυχιακή!
    Απόδειξη γι’ αυτό αποτλεί το γεγονός ότι απόφοιτοι με μοναδικό εφόδιο τον τίτλο της ΕΣΔΔΑ, δεν γίνονται δεκτοί σπό κανένα ακαδημαικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για να συνεχίσουν διδακτορικές σπουδές.
    Από που λοιπόν προκύπτει η μοριοδότηση των 250 μορίων ως ισότιμη αναγνωρισμένου διδακτορικού τίτλου, καθώς και η μισθολογική εξέλιξη με 6 κλιμάκια?

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 02:29 | S.K.

    Δεν μπορεί το 2ο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 2o ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ να μοριοδοτούνται λιγότερο από την ΑΡΙΣΤΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ!
    Έχουν την ίδια ακριβώς γνωστική αξία με το 1ο πτυχίο και το 1ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ενώ εάν είναι συναφή μεταξύ τους ή με το αντικείμενο της υπηρεσίας, η αξία τους είναι πολλαπλάσια.
    Συνεπώς θα πρέπει να προστίθεται ίδιος αριθμός μορίων με τα προαναφερόμενα.

  • 21 Νοεμβρίου 2019, 00:51 | Αναστάσιος

    Για να μπορούμε να μιλάμε για καθιέρωση ενός αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων αλλά και για μια ισορροπημένη διαδικασία μοριοδότησης των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων και των αντίστοιχων ουσιαστικών, το πρώτο πράγμα που χρήζει διόρθωσης είναι η επαναφορά της αριστείας!!!!
    Είναι αδιανόητο να συνεχιστεί η ίδια κατεύθυνση με τον ν.4369 ή η ροπή προς την παγίωση του γεγονότος να μην λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του τίτλου σπουδών (βασικού πτυχίου)για τη μοριοδότηση των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων.
    Είναι δυνατόν να εξισώνεται ο υποψήφιος που φρόντισε κατά τον ακαδημαϊκό του βίο να πασχίσει για την απόκτηση πτυχίου με υψηλό βαθμό (με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόπο, επένδυση χρόνου και χρήματος λόγω παρατεταμένης διάρκειας φοίτησης και καλύτερης προετοιμασίας για τις εξετάσεις) με τον πτυχιούχο που είχε ως στρατηγική την απόκτηση πτυχίου το συντομότερο δυνατόν,ασχέτως από την βαθμολογία που θα κατέληγε να επιτύχει κατά τη φοίτηση;;;
    Η βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων ξεκινάει μέσα από την επιμέρους μοριοδότηση του βαθμού του τίτλου σπουδών.

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 22:31 | ΣΤ

    Δυστυχώς με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ενισχύεται σε υπερβολικό βαθμό η εμπειρία και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης (η οποία αποκτήθηκε, κατά κανόνα, με αδιαφανή κριτήρια σύμφωνα με τις προσωπικές ή/και κομματικές φιλίες), έναντι των τυπικών (αντικειμενικών) προσόντων.
    Προτείνεται να αυξηθεί ο συντελεστής βαρύτητας της ομάδας κριτηρίων των τυπικών – εκπαιδευτικών προσόντων και να μειωθεί αντίστοιχα ο συντελεστής βαρυτήτας της εμπειρίας και της άσκησης καθηκόντων ευθύνης.
    Επιπρόσθετα, προτείνεται για την πρώτη εφαρμογή του νόμου να μειωθεί το ‘ταβάνι’ των μοριοδοτούμενων ετών εργασιακής εμπειρίας στο δημόσιο τομέα στα είκοσι (20) από τριάντα τρία (33) και των χρόνων άσκησης καθηκόντων ευθύνης στα επτά (7) απο δέκα (10).

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 21:48 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ Τ.Ε.Ι.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 30 ΜΟΡΙΑ ΔΙΟΤΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 21:46 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΑΡΘ. 6, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ( ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ). ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙ. ΔΗΛΑΔΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΕ1, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ.

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 21:48 | Ιωάννης

    Καμία μοριοδοτηση σε όσους ανατεθηκαν καθήκοντα προϊσταμένων χωρίς κρίσεις. Δικαιοσύνη και αξιοκρατία επιτέλους..

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 21:01 | Ιωάννης

    Μοριοδοτηση ΑΣΕΠ 0 μηδέν προϋπηρεσία ιδιωτικού τομέα τίποτα οικογενειακά κριτήρια και μοριοδοτηση τέκνων.. Σιγά ποιος νοιάζεται..

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 21:12 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Στο άρθρο 6 παράγραφο 2 σελ 9,10 θα πρέπει να μοριοδοτουνται μόνο οι μήνες άσκησης καθηκόντων ευθύνης από κρίσεις όπως ορίζει ο νομός και όχι οι μήνες των προσωρινών προϊστάμενων σε όλα τα επίπεδα ευθύνης που τοποθετούνται «προσωρινά» με αδιαφανή διαδικασίες (ο προσωρινός χαρακτήρας της τοποθέτησης, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεπερνά την 5ετία!!!!).
    Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση τοποθετούνται «προσωρινά» για πολλά χρόνια διότι οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες και αδικούνται υπάλληλοι με πολλαπλάσια προσόντα αλλά χωρίς την τύχη να έχουν προσωρινή τοποθέτηση σε θέση ευθηνής.

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 19:51 | Γιάννης

    Καταργήστε τη μοριοδότητηση στις θέσεις ευθύνης. Σε κάθε περίοδο κρίσεων να ξεκινούν όλα απο την αρχή. Επιτέλους να μπει νέο προσωπικό σε θέσεις ευθυνής. Δεν είναι δυνατόν να μοριοδοτούνται άνθρωποι που μπήκαν με ανάθεση, δηλαδή με αδιαφανή κριτήρια, και να ξεκινούν απο διαφορετική αφετηρία έναντι των ατόμων που κατέχουν τίτλους και είναι προσοντούχοι.
    Οπως επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος να πειραχτεί το ποσοστό μοριοδότησης βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης.
    Μην γυρνάτε την πλάτη στους νέους προσοντούχους δημόσιους υπαλλήλους για πολιτικές σκοπιμότητες.

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 18:04 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Στο άρθρο 6 παράγραφο 2 σελ 8,9 τα τυπικά προσόντα πριμοδοτούνται ως εξής.
    αα) τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 100 μόρια.
    δδ) επιτυχής αποφοίτηση εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης 250 μόρια.

    Στη πρώτη περίπτωση έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η σπουδές είχαν διάρκεια 5-6 χρόνια.
    Στην δεύτερη περίπτωση έδωσε εξετάσεις για την εισαγωγή στην εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης και η διάρκεια σπουδών είναι 2 χρόνια.

    Είναι άδικο να υπάρχει διαφορά 150 μόρια περισσότερα στον απόφοιτο εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης

  • 20 Νοεμβρίου 2019, 18:41 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Στο άρθρο 6 παράγραφο 2 σελ 8 θα πρέπει στα τυπικά – εκπαιδευτικά προσόντα που πριμοδοτούνται για την αξιολόγηση των προϊστάμενων οργανικών μονάδων (Γενικής Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Προϊστάμενος Τμήματος ) να μοριοδοτηται και η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή όπως και στον ΑΣΕΠ.
    Δεν είναι δυνατόν όταν θέλουμε, την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο δημόσιο τομέα και ψηφιακές υπογραφές μέσω ΙΡΙΔΑΣ να μην μειοδοτείτε η γνώση και χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε θέσεις ευθύνης όπου είναι και απαραίτητο.
    Η μοριοδοτηση μπορεί να έχει δυο επίπεδα
    Α) καλή γνώση Η/Υ
    Word (Επεξεργασία κειμένου) Excel (Υπολογιστικά φύλλα) Internet (Υπηρεσίες Διαδικτύου)
    Windows (Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων)
    B) Άριστη γνώση Η/Υ
    Word (Επεξεργασία κειμένου) Excel (Υπολογιστικά φύλλα) Internet (Υπηρεσίες Διαδικτύου)
    Windows (Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων) Powerpoint (Παρουσιάσεις) Access (Βάσεις Δεδομένων)