Άρθρο 11 Προσαυξήσεις

1. Η σταθμισμένη βαθμολογία υποψηφίων των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ προσαυξάνεται ως ακολούθως:
α. Κατά πέντε (5) μονάδες για τους/τις κατόχους διδακτορικού διπλώματος.
β. Κατά δύο (2) μονάδες για τους/τις κατόχους αυτοτελούς μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης που θα αναφέρεται ως αποδεκτός στην προκήρυξη.
γ. Κατά μία (1) μονάδα για τους/τις κατόχους ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).
Βαθμολογείται μέχρι ένα (1) διδακτορικό δίπλωμα και μέχρι ένας (1) τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, βαθμολογείται επιπλέον ο υψηλότερος εξ αυτών τίτλος σπουδών λαμβάνοντας το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών. Οι προσαυξήσεις των περ. α΄ και β΄ υπολογίζονται αθροιστικά για τους/τις κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής δεν λαμβάνονται υπόψη αν δεν είναι αναγνωρισμένοι.
δ. Κατά είκοσι (20) μονάδες για τους/τις μόνιμους/ες κάτοικους των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Πέλλας, Δράμας, Σερρών, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κιλκίς, Θεσπρωτίας ή των νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ή των νησιών του Αιγαίου, πλην της Κρήτης, ή των νησιών Κυθήρων και Αντικυθήρων, ή των παραμεθόριων περιοχών της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, καθώς των Δήμων της περιφερειακής ενότητας Φωκίδας όπως οι περιοχές αυτές έχουν καθορισθεί με υπουργική απόφαση, οι οποίοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία σε θέσεις φορέων της παρ. 1 του άρθρου 7, οι οποίες προκηρύσσονται στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα ή νησί ή παραμεθόρια περιοχή.
ε. Κατά πέντε (5) μονάδες για τους/τις μόνιμους/ες κάτοικους δήμων με πληθυσμό μέχρι και δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους, εφόσον επιθυμούν τον διορισμό τους σε θέσεις υπηρεσιών του δήμου του οποίου είναι μόνιμοι κάτοικοι και δεσμεύονται να υπηρετήσουν σε αυτές επί δεκαετία τουλάχιστον. Οι υποψήφιοι/ες που διαθέτουν την ιδιότητα μονίμου κατοίκου δήμου με πληθυσμό μέχρι και δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους σε νομό ή νησί ή παραμεθόρια περιοχή της περ. δ΄, λαμβάνουν αθροιστικά τις προσαυξήσεις των περ. δ΄ και ε΄. Για την εφαρμογή του παρόντος, ως μόνιμη κατοικία νοείται η φορολογική κατοικία του υποψηφίου. Ο τρόπος απόδειξης της φορολογικής κατοικίας, συμπεριλαμβανομένου και του κατ’ ελάχιστον απαιτούμενου χρόνου συνδρομής της εν λόγω προϋπόθεσης στο πρόσωπο του/της υποψήφιου/ας, ορίζονται με την προκήρυξη.
στ. Κατά πέντε (5) μονάδες για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων.
ζ. Κατά τρεις (3) μονάδες για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων.
η. Κατά δύο (2) μονάδες για όσους/ες έχουν τέκνο, αδελφό/ή ή σύζυγο, καθώς και για τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κατ` εξαίρεση, όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%).
θ. Κατά μία (1) μονάδα για παλιννοστούντες Ποντίους ομογενείς και για το σύνολο των ομογενών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με τον ν. 2790/2000 (Α` 24), εφόσον υπάρχουν και δηλώσουν ότι θα υπηρετήσουν στις περιοχές αυτές τουλάχιστον επί μια δεκαετία.
ι. Κατά μισή (0,5) μονάδα για Έλληνες/νίδες υπηκόους, που προέρχονται από τη Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και είναι οι ίδιοι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δήμου της Θράκης ή άλλου δήμου της χώρας, στον οποίο έχουν μετεγγραφεί από δήμο της Θράκης.
2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων από τον οικείο πίνακα διοριστέων και, εφόσον αυτός δεν επαρκεί, από τον οικείο οριστικό πίνακα κατάταξης, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, και κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, δεν μπορεί να υπολείπεται των κάτωθι :
α) δέκα τοις εκατό (10%) για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,
β) πέντε τοις εκατό (5%) για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων,
γ) τρία τοις εκατό (3%) για συγγενείς ΑΜΕΑ,
δ) δύο τοις εκατό (2%) για παλιννοστούντες Πόντιους ομογενείς,
ε) πέντε τοις χιλίοις (5‰) για Έλληνες/νίδες υπηκόους που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
στ) τέσσερα τοις χιλίοις (4‰) για όσους/ες έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την έννοια του ν. 1285/1982 (Α’ 115) και τα τέκνα τους. Επίσης τα μέλη των αντάρτικων ομάδων που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την έννοια του ν. 1285/1982, εφόσον έχουν δωδεκάμηνη τουλάχιστον ευδόκιμη υπηρεσία στις ομάδες αυτές, η οποία βεβαιώνεται από τις επιτροπές του π.δ. 379/1983 (Α’ 136), καθώς και τα τέκνα, ο/η επιζών/ούσα σύζυγος και ο/η επιζών/ούσα γονέας προσώπων που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τραύματα ή κακουχίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών από 21.4.1967 έως 24.7.1974.
ζ) τέσσερα τοις χιλίοις (4‰) για αναπήρους και τραυματίες πολέμου ή πολεμικών γεγονότων, όσους/ες κατέστησαν ανίκανοι από τις κακουχίες της στράτευσης, εφόσον υπηρέτησαν με οποιαδήποτε ιδιότητα στης Ενοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας και τα τέκνα τους, τα θύματα πολέμου και τους αναπήρους πολέμου άμαχου πληθυσμού και τα τέκνα τους, τους αναπήρους ειρηνικής περιόδου και τα τέκνα τους, τα τέκνα και τον/τη επιζώντα/ούσα σύζυγο των προσώπων που φονεύθηκαν ή εξαφανίστηκαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου των ετών 1964, 1967 και 1974.
3. Η βαθμολογία υποψηφίων της κατηγορίας ΔΕ προσαυξάνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. δ εως ι της παρ. 1.
4. Η βαθμολογία των υποψηφίων Ε.Ε.Π. προσαυξάνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. α εως γ της παρ. 1.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 19:13 | Σταύρος

    Αριστα

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 18:36 | Ρούλα Κυριακίδου

    Το παρόν νομοσχέδιο είναι άδικο και μη δημοκρατικό.
    Άμεση ανάγκη για 3ετή ή 5ετή περίοδο μετάβασης αλλαγής του συστήματος.
    1ον.Άμεση μοριοδότηση του 2ερου τίτλου σπουδών για τις κατηγορίες ΔΕ
    (Πτυχίο ή Δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας, Εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5 ή 2ερος τίτλος σπουδών).
    2ον.Μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου
    3ον.Μοριοδότηση έως και 84 μήνες προϋπηρεσία
    4ον.Μοριοδότηση της γνώσης ξένης γλώσσας.
    Φυσικά να υπάρχει μοριοδότηση εντοπιότητας αφού οι μη μόνιμα διαμένοντες φεύγουν και νωρίτερα της 10ετιας από παραμεθοριες περιοχές με αποτέλεσμα οι ακρίτες να μην εξυπηρετούνται από τους δημόσιους φορείς.
    5ον . Κατάργηση όλων των κοινωνικών κριτηρίων (πλην της ΥΕ).
    Σας παρακαλούμε πολύ μην ακυρώνεται τους κόπους μιας ζωής (πτυχία, βαθμους πτυχίων, 2ερα πτυχία, προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες).
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 18:41 | ΑΝΘΗ ΠΕΦΑΝΗ

    1.Στ. Κατά δέκα(10) μονάδες για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων
    1.ζ. Κατά εννέα (9) μονάδες για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων.
    Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών και την διατηρεί ισοβίως.
    Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους,
    ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.
    2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων από τον οικείο πίνακα διοριστέων και, εφόσον αυτός δεν επαρκεί, από τον οικείο οριστικό πίνακα κατάταξης, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, και κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, δεν μπορεί να υπολείπεται των κάτωθι :
    α) 15% για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,
    β) 15% για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων,

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 18:07 | Σωτηριάδου Ρούλα

    Το παρόν έκτρωμα εάν τελικά εφαρμοστεί υπάρχει ανάγκη για μεταβατική περίοδο εφαρμογής κάποιων ετών.
    Αδικία σε βάρος όλων αυτών που δεν έκαναν οικογένειες, δεν παντρεύτηκαν, δεν έκαναν παιδιά (και τώρα προσπαθούν στα 40 και άνω και δεν μπορούν λόγω υπογονιμότητας) γιατί αφιέρωσαν ψυχή και σώμα, όλη την ζωή τους σ έναν αγώνα δρόμου για πτυχία, 2ερα πτυχία, προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες.
    Ναι δεν είναι σωστό αλλά αυτό ήταν το σύστημα, ΕΣΕΙΣ κ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ το ψηφίσατε.
    Και τώρα τι κάνετε, μας πετάτε στα σκουπίδια, εμάς, τα πτυχία μας, τις γνώσεις μας, την προϋπηρεσία μας.
    Θα στελεχωθεί το δημόσιο με τυχερούς της στιγμής, ναι γιατί θέλει κ τύχη να γράψεις καλά στις εξετάσεις (υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην γράψει καλά στις εξετάσεις κάποιος που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα και να γράψουν καλά οι χαβαλετζήδες λπου δεν κόπιασαν ποτέ στην ζωή τους).
    Τέλος στην άδικη μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 18:06 | Μανώλης Χρυσόγελος

    Θα πρέπει να επανέλθει για δημογραφικούς λόγους – εκτός και αν το λύσαμε, το ποσοστό των πολυτέκνων στο 15% τουλάχιστον, όπως υποσχέθηκε δημόσια επανειλημμένα ο κ.υπουργός εσωτερικών. Επίσης οι 5 μονάδες να αποδίδονται στους πολύτεκνους με 4 τέκνα και σε αυτούς με περισσότερα επί πλέον 2 μονάδες για κάθε τέκνο πέραν των 4 τέκνων που έχει ο υποψήφιος.. αυτό απαιτεί το δίκαιο και όχι τσουβάλιασμα

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 18:57 | Ξενοφών

    Να δοθούν κίνητρα για να γεννηθούν παιδιά και μάλιστα πολλά. Τό ποσοστό για τους πολυτέκνους τουλάχιστον 20%. Ώρα για έργα κι΄όχι για λόγια. Να γεμίσουν οι αυλές και τα σχολεία παιδιά, τα οποία είναι η κινητήριος δύναμη για όλα.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 17:28 | Ξενοφών

    Να δοθούν κίνητρα για να γεννηθούν παιδιά και μάλιστα πολλά. Να ανεβεί το ποσοστό των πολυτέκνων τουλάχιστον στο 20%. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε παιδιά στα σχολεία ή όχι.Αυτά είναι η κινητήριος δύναμη για όλα. Ώρα για έργα κι΄ όχι μόνο λόγια.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 16:54 | Μαριάνθη Σπουργίτη

    Τα κοινωνικά κριτήρια και η εντοπιότητα δεν θα έπρεπε να προσμετρούνται για την λήψη εργασιακής θέσης για την οποία θα χρειαστεί να δοθούν εξετάσεις απόδειξης κατοχής γνώσεων και δεξιοτήτων. Είναι ιστορικά κατάλοιπα. Όλοι οι πολίτες πρέπει να ξεκινάνε από κοινή αφετηρία και με βάση τις γνώσεις και τις ικανότητές τους και όχι ευαίσθητα δεδομένα όπως το πόσα παιδιά έχουν ή αν μένουν σε νησί.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 15:12 | Παπαδόπουλου Ελένη

    Το παρόν νομοσχέδιο είναι επιεικώς απαράδεκτο και στα περισσότερα σημεία του έχει αστοχίες.
    1ον. Είναι άδικο να μην προσμετρά τον 2ο τίτλο σπουδών για την κατηγορία Δε (φτύσαμε αίμα, το πρωί εξαντλητική δουλειά και το βράδυ νυχτερινό σχολείο για 2ερο τίτλο σπουδών ή σε 2ερο ιεκ). Να παραμείνει η παρούσα βαθμολογία (σειρά προτεραιότητας).
    2ον.Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ θα πρέπει να προσμετράται, καθώς αυτό αποτελεί και μία απόδειξη της ικανότητας του υποψηφίου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εξισώνεται αυτός που τελείωσε με 11 με αυτόν που αρίστευσε;
    3ον. Την προϋπηρεσία δεν μας την χάρισε κανένας, φτύσαμε αίμα, το πρωί εξαντλητική δουλειά και το βράδυ νυχτερινό σχολείο. Να παραμείνει η παρούσα βαθμολογία (σειρά προτεραιότητας).
    4ον. Είναι δυνατόν να μην μοριοδοτείται η ξένη γλώσσα και ειδικά δε η άριστη?
    5ον. Στην παρούσα δημόσια διαβούλευση πλέον δεν μιλάμε για προσόντα, αξιοκρατία κτλ . αλλά για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑμέΑ και συγγενείς ΑμεΑ. Με συγχωρείται πολύ αλλά εάν αλλάξει προς τα πάνω η μοριοδοτηση των παραπάνω κατηγοριών θα συμβάλλετε με μια τρομερή αδικία για όλους εμάς που φτύσαμε αιμα για 2ους τίτλους σπουδών, προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες κτλ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ. Είναι ανήκουστο να λες κάνε παιδιά να μπεις στο δημόσιο.
    6ον. Εξετάσεις με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών.
    7ον. Δίκαιη η μοριοδοτηση για τις παραμεθόριες περιοχές. Δέχονται οι μη μόνιμοι κάτοικοι τους διορισμούς και για να μην υπηρετήσουν τρέχουν από υπουργούς σε βουλευτές για μεταθέσεις αποσπάσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να μένουν κενά π.χ. σε δομές υγείας σε νησιά κ σε περιοχές μακριά από μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρουνται και να μην εξυπηρετούνται.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 15:47 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΕΜΟΣ

    Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν προσαυξήσεις για την επαγγελματική εμπειρία, τις ξένες γλώσσες και τους υψηλούς βαθμούς πτυχίου και απολυτηρίου. Επίσης κρίσιμο είναι να μοριοδοτούνται υψηλότερα από τα μη συναφή, τα συναφή διδακτορικά και μεταπτυχιακά.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 13:48 | ΠΟΣΓΚΑμεΑ

    Παρ.1, περ.η: Η προσαύξηση της σταθμισμένης βαθμολογίας των έμμεσα προστατευόμενων προσώπων από την αναπηρία (γονέων, τέκνων, αδελφών, συζύγων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων και, κατ’ εξαίρεση, τουλάχιστον 50% σε περιπτώσεις νοητικής αναπηρίας ή αυτισμού), κατά δύο (2) μονάδες, λογίζεται ως εξαιρετικά χαμηλή για τη θεώρηση των ανισοτήτων που επιδρούν στην πρόσβαση των συγκεκριμένων περιπτώσεων στην εργασία, από τη στιγμή που κατηγορίες, ενδεχομένως λιγότερο ευάλωτων πληθυσμών, που εμπίπτουν στις προσαυξήσεις του άρθρου 11 ωφελούνται κατά πολύ περισσότερο, μέχρι και είκοσι (20) μονάδων, από τη ρύθμιση.
    Η διαμόρφωση της προσαύξησης, σε πέντε (5) μονάδες, κατά τα προβλεπόμενα για τους πολύτεκνους και τα τέκνα πολυτέκνων, κρίνεται δικαιότερη για την έμμεση προστασία συγγενών ένεκα της αναπηρίας μέλους της οικογένειας, συνεκτιμώντας περαιτέρω το χαμηλό ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) που προβλέπεται για την κάλυψη θέσεων από συγγενείς ΑμεΑ επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων (παρ.2, περ. γ ιδίου άρθρου).
    Επιπρόσθετα, επί της συγκεκριμένης παραγράφου / περίπτωσης, πρέπει να επαναδιατυπωθεί στο ορθό και επιστημονικά παραδεκτό ο όρος «νοητική στέρηση» με τον όρο «νοητική αναπηρία» ή «νοητική υστέρηση». Σημειώνουμε ότι εκτιμάται ως ασυμβίβαστο και εκτός των ορίων του ανεκτού, η σχετική διατύπωση, ενώ αποκαθίσταται σταδιακά σε εγκύκλια έγγραφα και αποφάσεις που εξειδικεύουν την εφαρμογή προβλέψεων του οικείου ρυθμιστικού πλαισίου (λ.χ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.1/570/οικ.3824/2017 Υ.Α., ΦΕΚ 272/τ.Β’/2017), να εξακολουθεί να εντοπίζεται και να διαπερνά το περιεχόμενο των νομοθετημάτων.
    Συνοπτικά, οι προτεινόμενες αναδιατυπώσεις για την παράγραφο 1, περίπ. η. του άρθρου 11 έχουν ως εξής:
    «η. Κατά πέντε (5) μονάδες για όσους/ες έχουν τέκνο, αδελφό/ή ή σύζυγο, καθώς και για τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κατ` εξαίρεση, όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική αναπηρία (ή νοητική υστέρηση) ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%)»

    Παρ.2, περ.γ): Το προβλεπόμενο ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) για την κάλυψη θέσεων τακτικού προσωπικού από συγγενείς ΑμεΑ επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων εισάγει, κατά την εκτίμησή μας, αναιτιολόγητη περιστολή του βαθμού προστασίας για τον συγκεκριμένο πληθυσμό που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 25 του Ν.4440/2016, πολλώ δε μάλλον όταν λοιπές διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου (λ.χ. άρθρο 35, παρ. 12, περ.ιβ, αναφορικά με τις προσλήψεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των συγγενών ΑμεΑ) εξακολουθούν να βρίσκουν εφαρμογή στο νομοσχέδιο.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προστασία που κατοχυρώθηκε με τον παραπάνω νόμο θεμελιώθηκε, προφανώς, στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιδράσεων που ασκεί η ύπαρξη της αναπηρίας της στις ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ζητάμε τη διατήρηση της ισχύος της κάλυψης, σε ποσόστωση πέντε τοις εκατό (5%) επί των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού, από τα πρόσωπα της περίπτωσης 1δ) του άρθρου 25 του Ν.4440/2016, αναδιατυπώνοντας την παράγραφο 2, περ.γ) του άρθρου 11 του σχεδίου νόμου ως εξής:
    «2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων από τον οικείο πίνακα διοριστέων και, εφόσον αυτός δεν επαρκεί […], δεν μπορεί να υπολείπεται των κάτωθι:
    α) δέκα τοις εκατό (10%) για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,
    β) πέντε τοις εκατό (5%) για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων,
    γ) πέντε τοις εκατό (5%) για συγγενείς ΑΜΕΑ […]»

  • Άρθρο 11 Προσαυξήσεις
    1. Στην παρ. 1, περ. η) η προσαύξηση της βαθμολογίας όσων έχουν τέκνο, αδελφό/ή, σύζυγο ή γονείς με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων και κατ` εξαίρεση, τουλάχιστον 50% όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, κατά δύο (2) μονάδες, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, εάν λάβουμε υπόψη και τις ανισότητες που έχει η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών στην πρόσβαση στην εργασία.
    Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η προσαύξηση της κατηγορίας των συγγενών ατόμων με αναπηρία πρέπει να διαμορφωθεί στις πέντε (5) μονάδες, όπως προβλέπεται για τους πολύτεκνους και τα τέκνα πολυτέκνων.
    Επιπρόσθετα, επί της συγκεκριμένης παραγράφου, πρέπει να επαναδιατυπωθεί στο ορθό και επιστημονικά παραδεκτό, ο όρος «νοητική στέρηση» με τον όρο «νοητική αναπηρία» ή «νοητική υστέρηση».
    Η παρ. 1, η) να τροποποιηθεί ως ακολούθως (βλ. με έντονη γραμματοσειρά):
    «η. Κατά πέντε (5) μονάδες για όσους/ες έχουν τέκνο, αδελφό/ή ή σύζυγο, καθώς και για τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κατ` εξαίρεση, όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική αναπηρία (ή νοητική υστέρηση) ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%)»
    2 Στην παρ. 2 περ. γ) το προβλεπόμενο ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) για την κάλυψη θέσεων τακτικού προσωπικού από συγγενείς ΑμεΑ επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων, θεωρούμε πως μειώνει αναιτιολόγητα το βαθμό προστασίας για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, όπως θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 25 του Ν.4440/2016.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προστασία που κατοχυρώθηκε με τον παραπάνω νόμο, θεμελιώθηκε προφανώς για την αντιστάθμιση των δυσμενών επιδράσεων που ασκεί η ύπαρξη της αναπηρίας στις ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ζητάμε τη διατήρηση της κάλυψης, επί των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού, από τους συγγενείς ΑμεΑ σε ποσόστωση 5%, όπως ισχύει και σήμερα με το άρθρο 25 του ν. 4440/2016.
    Η παρ. 2 να τροποποιηθεί ως ακολούθως (βλ. με έντονη γραμματοσειρά):
    «2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων από τον οικείο πίνακα διοριστέων και, εφόσον αυτός δεν επαρκεί, από τον οικείο οριστικό πίνακα κατάταξης, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, και κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, δεν μπορεί να υπολείπεται των κάτωθι :
    α) δέκα τοις εκατό (10%) για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,
    β) πέντε τοις εκατό (5%) για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων,
    γ) πέντε τοις εκατό (5%) για συγγενείς ΑΜΕΑ,
    δ) […]»

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 11:55 | Γιάννης

    Σχόλια για τα βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου:
    α) Στις προσαυξήσεις, δυστυχώς έγινε μια συγχώνευση όσων ισχύουν ήδη σε ένα παραφορτωμένο διαγωνισμό με επιδόσεις, προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Χάνεται οπότε η ουσία του νομοσχεδίου (οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις) και έχουμε έναν αχταρμά. Ας παραμείνει το κοινωνικό κράτος αλλά ΜΟΝΟ για τους ΔΕ-ΥΕ (οπότε το κράτος θα βοηθάει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες), αλλά στους ΠΕ-ΤΕ που αύριο θα νομοθετούν και θα εφαρμόζουν νομοθεσία για όλους μας να είναι οι ικανότεροι, όσο είναι εφικτό και δυνατό. Εσείς θα θέλατε νομοθέτη (όπως και χειρούργο) απέναντί σας τον καλύτερο με βάση τις ικανότητες ή τον καλύτερο μιας κοινωνικής ομάδας; Όσο για τις δεξιότητες, ας προστεθούν κι άλλες όπως ικανότητα διαχείρισης χρόνου και εργασία υπό πίεση (και τα δύο γίνονται εύκολα με το γραπτό διαγωνισμό σε τόσο ασφυκτικό πλαίσιο όπου η πλειοψηφία δεν θα μπορεί καν να τον ολοκληρώνει χρονικά).
    β) Καλός ο γραπτός διαγωνισμός, αλλά οι γνώσεις στο αντικείμενο περισσότερο κακό από καλό κάνουν. Θα έχουμε κυρίως άνθιση των φροντιστηρίων. Άλλωστε, τι έγινε εάν κάποιος διοικητικός δεν ξέρει των Κώδικα Υπαλλήλων ή τον ΚΔΔ; Θα τον μάθει στην πορεία! Οπότε προτείνω εξέταση μόνο δεξιοτήτων. Καλό θα ήταν να έχει και ερωτήσεις στα αγγλικά (ώστε να εξετάζεται εμμέσως η απαραίτητη γλώσσα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, μιας και ακόμα αρκετοί δεν ξέρουν να προφέρουν ούτε το email τους, και ο διαγωνισμός να γίνεται σε υπολογιστές ώστε εμμέσως να εξετάζεται και η γνώση υπολογιστών).
    γ) Διασύνδεση: Εάν θέλετε να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, χωρίς πραγματική ηλεκτρονική διασύνδεση (όχι απλή μεταφορά pdf αρχείων, αλλά όλων των απαραίτητων στοιχείων από κάθε υπηρεσία με τη λογική True or False, δηλαδή είναι πολύτεκνος ο τάδε ή όχι), το σύστημα έχει αποτύχει και πάλι εκατοντάδες υπάλληλοι θα κοιτάζουν χαρτιά για μήνες. Το 2020 θα έπρεπε να απαντάει η ΑΣΠΕ ηλεκτρονικά αν το τάδε ΑΦΜ είναι πολύτεκνος και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο αν ο τάδε έχει πτυχίο και με τι βαθμό. ΤΕΛΟΣ!

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 11:10 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους στη χώρα μας.
    Στην περίπτωση η της παραγράφου 1 δίνεται μοριοδότηση κατά δύο (2) μονάδες σε συγγενείς ατόμων με αναπηρία, ωστόσο, το ποσοστό που έχει τεθεί, δηλαδή το 67%, αποκλείει όλους τους συγγενείς ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και δη τους γονείς παιδιών με Διαβήτη, οι οποίοι κουβαλούν μεγάλο φόρτο λόγω της σοβαρής αυτής χρόνιας πάθησης και τις περισσότερες φορές είτε αδυνατούν να εργαστούν, είτε έρχονται αντιμέτωποι με εργασιακό αποκλεισμό με αποτέλεσμα να διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
    Επιπλέον, πουθενά δεν υπάρχει καμία μοριοδότηση για όσα άτομα με χρόνιες παθήσεις επιθυμούν να συμμετέχουν στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, μια και, όπως γίνεται φανερό όλα αυτά τα χρόνια, η ποσόστωση που δινόταν και συνεχίζει να δίνεται με το παρόν νομοσχέδιο αυξημένη κατά 2%, περιλαμβάνει εξαιρετικά μειωμένο αριθμό θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα τη δυσανάλογη απορρόφηση των ατόμων αυτών στον εργασιακό τομέα.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να προστεθεί νέα περίπτωση και να τροποποιηθεί η περίπτωση η ως εξής:
    «(…) η. Κατά πέντε (5) μονάδες για όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και/ή αναπηρίες με ποσοστό από 50%.
    θ. Κατά δύο (2) μονάδες για όσους/ες έχουν τέκνο, αδελφό/ή ή σύζυγο, καθώς και για τέκνα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας από πενήντα τοις εκατό (50%), όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.»
    Επίσης, στην περίπτωση γ, της παραγράφου 2 του άρθρου 11, η αναφορά σε συγγενείς ΑΜΕΑ είναι γενική και επομένως αυτό θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στην ερμηνεία της.
    Για τον λόγο αυτό και για αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, η περίπτωση γ θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    «γ) τρία τοις εκατό (3%) για συγγενείς ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 50%,»

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 06:18 | Αριάδνη Μαγουλά

    1.Στ. Κατά δέκα(10) μονάδες για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων
    1.ζ. Κατά εννέα (9) μονάδες για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων.
    Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών και την διατηρεί ισοβίως.
    Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους,
    ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.
    2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων από τον οικείο πίνακα διοριστέων και, εφόσον αυτός δεν επαρκεί, από τον οικείο οριστικό πίνακα κατάταξης, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, και κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, δεν μπορεί να υπολείπεται των κάτωθι :
    α) 15% για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,
    β) 15% για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων,

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 05:40 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
    ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
    Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
    τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,
    email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
    email: triteknoiattikis@yahoo.gr
    fax: 2109570649
    http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

    Θέμα: Προτάσεις στο σχέδιο νόμου – Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)

    Οι προτάσεις μας στο σχέδιο νόμου που θέσατε σε δημόσια διαβούλευση:
    ΄΄Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)–Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα΄΄.
    Στο άρθρο 11: Προσαυξήσεις
    1.Στ. Κατά δέκα(10) μονάδες για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων
    1.ζ. Κατά εννέα (9) μονάδες για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων.
    Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών και την διατηρεί ισοβίως.
    Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους,
    ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.
    2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων από τον οικείο πίνακα διοριστέων και, εφόσον αυτός δεν επαρκεί, από τον οικείο οριστικό πίνακα κατάταξης, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, και κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, δεν μπορεί να υπολείπεται των κάτωθι :
    α) 15% για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,
    β) 15% για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων,
    Στο Άρθρο 26: Επιλογή προσωπικού με σειρά προτεραιότητας – πεδίο εφαρμογής
    2. Με σειρά προτεραιότητας καλύπτονται
    α) οι θέσεις τακτικού προσωπικού για άτομα με αναπηρίες,
    β) οι θέσεις για πολύτεκνους και τριτέκνους και τέκνα αυτών,
    γ)οι θέσεις κατηγορίας ΥΕ και
    δ) περιπτώσεις προσωπικού που προβλέπονται με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου
    Στο Άρθρο 27: Κριτήρια επιλογής προσωπικού με σειρά προτεραιότητας
    1.Οι υποψήφιοι/ες για διορισμό ή πρόσληψη σε θέσεις για τις οποίες απαιτείται τίτλος σπουδών δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) κατατάσσονται σε πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από τη Ε. Αριθμός τέκνων: Τριακόσιες(300) μονάδες για καθένα ανήλικο τέκνο.
    Ε. Αν ο/η υποψήφιος/α είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ή τρίτεκνης οικογένειας, τριακόσιες (300) μονάδες.
    βαθμολόγηση των ακόλουθων κριτηρίων:
    2. Για τις θέσεις για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού απαιτείται τίτλος υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (κατηγορία ΥΕ), η σειρά κατάταξης των υποψηφίων καθορίζεται κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από τη βαθμολόγηση των ακόλουθων κριτηρίων:
    A. Αριθμός τέκνων: Διακόσιες (200) μονάδες για καθένα ανήλικο τέκνο.
    Αν ο/η υποψήφιος/α είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ή τρίτεκνης οικογένειας, τριακόσιες (300) μονάδες.
    Δ. Ηλικία: Για ηλικία έως και 35 ετών εβδομήντα πέντε (75) μονάδες.
    Για ηλικία άνω των 50 ετών εκατόν πενήντα (150) μονάδες.
    Στο Άρθρο 35 Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη παροδικών αναγκών
    2.Οι υποψήφιοι/ες για την πλήρωση θέσεων τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατατάσσονται σε προσωρινούς πίνακες που καταρτίζουν οι φορείς κατά κλάδο ή ειδικότητα και κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής, με βάση τα κατωτέρω αναφερόμενα κριτήρια:
    δ. Τρίτεκνος γονέας. Εκατό(100) μονάδες για κάθε τέκνο. Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών.
    Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών και την διατηρεί ισοβίως.
    ε. Τέκνο τρίτεκνης οικογένειας. Ογδόντα (80) μονάδες για κάθε μέλος τρίτεκνης οικογένειας.
    Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους,
    ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.
    Σε περίπτωση που συντρέχουν στο πρόσωπο του ίδιου υποψηφίου οι ιδιότητες του τρίτεκνου γονέα και του τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, ο/η υποψήφιος/α λαμβάνει μοριοδότηση τριακόσια ογδόντα (380) μονάδων.
    Στο Άρθρο 36: Γραπτός διαγωνισμός κατά τη μεταβατική περίοδο πριν την προκήρυξη πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού
    6. Για τη σειρά των υποψηφίων στους πίνακες κατάταξης, η βαθμολογία του γραπτού διαγωνισμού προσαυξάνεται ως ακολούθως:
    α. Κατά πέντε (5) μονάδες για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος.
    β. Κατά δύο (2) μονάδες για τους κατόχους διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης. Βαθμολογείται μέχρι ένα (1) διδακτορικό δίπλωμα και μέχρι ένα (1) δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Οι προσαυξήσεις των περ. α΄ και β΄ υπολογίζονται αθροιστικά για τους/τις κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών…….
    γ. Κατά είκοσι(20) μονάδες για πολύτεκνους, τρίτεκνους και τα τέκνα αυτών
    Ελπίζουμε ότι θα λάβετε υπ΄ όψιν τις προτάσεις μας.
    Με τιμή,
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Η Πρόεδρος – Θεοκλήτη Μεσουρίδου
    Η Γ.Γραμματέας – Δέσποινα Τσουρουφλή

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 00:38 | Πέτρος Μοσχοβίτης

    1. Είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη στις προσαυξήσεις η γνώση ξένων γλωσσών. Δηλαδή τι θέλετε να παίρνετε στο Δημόσιο υπαλλήλους που να μην γνωρίζουν ούτε αγγλικά; Έπειτα πως θα μπορούν στελέχη του Δημοσίου να μετέχουν σε συσκέψεις για συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Φορείς; Δηλαδή τι θέλετε να το κάνετε, όπως στην ΑΑΔΕ που,όταν αναγκαστήκατε να δεχθείτε κλιμάκια από Γερμανούς και Γάλλους, έτρεχαν τα διοικητικά τους στελέχη να μάθουν Γερμανικά και Γαλλικά, για να συνεννοούνται; Έπειτα ως κράτος και Πολιτεία πώς θα βοηθήσετε έτσι το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας που πνέει τα λοίσθια, αν δεν μοριοδοτείτε την γνώση μίας και περισσοτέρων ξένων γλωσσών; ή μήπως πορεύεσθε στη λογική τα στελέχη του Δημοσίου να γνωρίζουν τα αγγλικά ενός πολιτικού που εσείς κοροϊδεύατε, ώστε να μην μπορούν να εξελιχθούν ή να αναζητήσουν την τύχη τους με μια μετάθεση σε μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία; Φοβάστε την εξέλιξη των μελλοντικών στελεχών σας; Τι λογική σκοταδισμού Μεσαίωνα είναι αυτή στον 21ο αιώνα;
    2. Έπειτα γιατί να μην μοριοδοτείται ο βαθμός πτυχίου για τις θέσεις ΠΕ ή αντίστοιχα ΔΕ ο βαθμός απολυτηρίου; Δεν πρέπει εκείνος, αυτός που πάσχισε να είναι παρών σε όλα του τα μαθήματα για το πτυχίο και που δεν γύρναγε τις καταλήψεις και που έκανε προπτυχιακές σπουδές πάνω στο βιβλίο του και μόχθησε και δεν ήταν μπαχαλάκης να μοριοδοτείται; Τι λογική της ισοπέδωσης είναι αυτή;Την ξεχάσαμε την αριστεία; πήγε περίπατο; ή έγινε γκάλοπ, δηλαδή να κάνουμε ό,τι θέλει ο πολύς κόσμος;
    3. Γιατί να μην μοριοδοτείται η εργασιακή εμπειρία; τζάμπα μόχθησε κάποιος σε θέσεις συναφείς με το προκηρυσσόμενο αντικείμενο σπουδών κάποιος; μήπως έτσι θέλετε να οδηγηθούμε στη λογική της ανασφάλιστης και της μαύρης εργασίας;
    Με τιμή,
    Πέτρος Μοσχοβίτης

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 22:55 | Κώστας

    Δεν μπορει να καταργείται έτσι ο βαθμός του πτυχίου!!
    Καλυτερα μια κατηγοριοποιήση των πτυχίων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ανάλογη βαρύτητα (π.χ. 1.5 για Ελλαδα, 1.3 για χωρες εξωτερικού, 1.1 για χωρες όπου τα πτυχία παίρνονται με σχετική ευκολία) και ανάλογη πριμοδότηση του βαθμού, παρά τελείως κατάργηση.
    Είναι δυνατόν να εξισώνεται ένας που πήρε το πτυχίο με 5 με έναν που το πηρε με 6, 7, 8;
    Πρόταση να παραμείνει ο πολαπλασιασμος του βαθμού πτυχιου με την παραπάνω κατηγοριοποίηση. Επίσης, αντί του γραπτου διαγωνισμού θα μπορούσε να υπαρχει ενας αριθμός αναλογα με την ειδικοτητα μαθηματων συναφων με την θεση που να μετραει ο βαθμος που πηρε ο καθε υποψηφιος στη σχολη του.

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 19:31 | ΡΕΜΠΕΛΟΣ Α. ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕ, ΤΕ ΚΑΙ ΔΕ.

    ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.

    1. Για τις κατηγορίες προσωπικού ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, εφαρμογή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.

    2. ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Κοινωνικά κριτήρια θα πρέπει να εφαρμόζονται ΜΟΝΟ στην κατηγορία ΥΕ.

    3. Θέσπιση ως απαραίτητων προσόντων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τη γνώση Αγγλικών και Η/Υ για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ χωρίς να μοριοδοτούνται τα προσόντα αυτά.

    4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ των ν. 2643/1998 και 1285/1982 καθώς είναι απαρχαιωμένοι και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του 2020.

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 19:36 | Χάρης

    Συμφωνώ Χρήστο, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία, αλλά μην σε ενοχλεί το 10 με 15 % ποσοστό των τριτέκνων το οποίο έμπαινε στο δημόσιο ίσως με μια μεγαλύτερη εύνοια!!Ίσως λίγα περισσότερα μόρια, μην ξεχνάς ότι ένας με τρία ή τέσσερα παιδιά έχει μικρότερη πιθανότητα να δώσει τα απαραίτητα εχέγγυα από έναν γονιό με ένα ή δύο παιδιά!!!!! Και εμπασι περιπτωσι θα πρέπει να στηριχτεί στο να μην υπάρχει υπογεννητικοτητα στην Ελλάδα και εφόσον δεν υποστηρίζεται με χρήματα ας υποστηριχτεί με εργασία!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 19:51 | Χάρης

    Αντί να δίνουμε κίνητρα στους γονείς να κάνουν παιδιά, ώστε να βοηθήσουμε την υπογεννητικοτητα στην χώρα μας, αντ αυτού τι κάνουμε?? Καταργούμε τα κίνητρα??? Μήπως τα κίνητρά σας κυβερνώντες είναι διαφορετικά? Μήπως δεν αγαπάτε την χώρα σας και τους Έλληνες??? Λέω εγώ τώρα!!! Δώστε κίνητρα, ή μην καταργειτε τα υπάρχοντα!!!! Τριτεκνοι όλοι μαζί μπορούμε!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 16:19 | Φεκα Μαριέτα

    Αισχρός , ντροπή. Πρέπει να στηρίξουν τους τριτεκνους.Μην μας φτάνουν στα όρια μας

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 16:03 | Φεκα Μαριέτα

    Αισχρός, ντροπή. Πρέπει να στηρίξουν τους τριτεκνους.Μην μας φτάνουν στα όρια μας

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 15:38 | Σύλλογος Υπαλλήλων ΑΣΕΠ – ΣΥΑΣΕΠ

    Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία ενός γραπτού διαγωνισμού. Η απαλοιφή της
    προσμέτρησης της εργασιακής εμπειρίας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη
    επιρροή των ακαδημαϊκών τίτλων, δημιουργεί προβληματισμό.
    Πρόταση : Στην τελική βαθμολογία να προστίθεται και η επαγγελματική
    εμπειρία, 1 μόριο για κάθε έτος, μέχρι 7 μόρια συνολικά.
    Η κατηγοριοποίηση αποδεκτών από την προκήρυξη τίτλων γίνεται μόνο στα
    μεταπτυχιακά. Θα έπρεπε να προβλεφθεί συνάφεια για τα διδακτορικά
    δεδομένου ότι για αυτά δεν μπορεί να γίνει κατηγοριοποίηση.
    Όλες οι προσαυξήσεις να μετρούν σε κάθε περίπτωση για όσους περνούν τη
    βάση του διαγωνισμού και να ελέγχονται μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις.

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 14:41 | ΜΑΡΙΑ ΣΙΒΟΓΛΟΥ

    Απαράδεκτο να καταργούν σε μια νύχτα ότι έχει κερδηθεί με πολύ αγώνα. Υποστηρίξτε τις τρίτεκνες οικογένειες. Το έχουν ανάγκη !Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσεις 3 παιδιά στην σημερνή εποχή για αυτό και τα ποιο πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα και πολύ λιγότερα να κάνουν και δεύτερο…Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν μόνο με αγάπη έχουν και έξοδα τα οποία είναι πολλαπλάσια του αριθμού τους…

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 14:05 | Επιστήμων (MSc) Δημόσιας Διοίκησης

    Ο αυτοτελής Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών εφόσον είναι συναφής με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης να προσαυξάνεται κατά πέντε (5) μονάδες.

    Στην περίπτωση που ο αυτοτελής Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών είναι στο γνωστικό αντικείμενο της Δημόσιας Διοίκησης να προσαυξάνεται κατά μία (1) μονάδα, καθώς αυτός ο/η υποψήφιος/α επέλεξε να εξειδικευτεί μέσω Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας και επομένως ένας τέτοιος Μεταπτυχιακός Τίτλος δεν θα τον/την βοηθήσει για εργασία στον Ιδιωτικό Τομέα.

    Η Επιστημονική Δημοσίευση στο αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης να προσαυξάνεται κατά μία (1) μονάδα.
    Κάθε επιπλέον Επιστημονική Δημοσίευση στο αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης να προσαυξάνεται κατά μία (1) μονάδα με ανώτατο όριο τις δύο (2) Μονάδες.
    Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο στους επιστήμονες να διαχέουν την επιστημονική γνώση μέσω των Δημοσιεύσεων προκειμένου να θεραπευτεί η αρκετά χαμηλή κατάταξη που κατέχει το έργο των ελλήνων επιστημόνων στην παγκόσμια κατάταξη ετεροαναφορών σε σχέση με τους επιστήμονες άλλων χωρών.

    Το Διδακτορικό Δίπλωμα να μην προσαυξάνεται καθόλου για τις θέσεις ΠΕ και ΤΕ, καθώς ο σκοπός εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής δεν είναι η δημοσιοϋπαλληλική εργασία, αλλά αποκλειστικά η προώθηση της έρευνας σε ερευνητικά ιδρύματα ή η εργασία αποκλειστικά ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Επίσης, αν στην πρόταση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής ο/η υποψήφιος/α αναγράψει ότι με την κατοχή του Διδακτορικού προσβλέπει στη δημοσιοϋπαλληλική εργασία τότε η αρμόδια επιτροπή θα απορρίψει την πρόταση του/της υποψήφιου/ας διδάκτορα/ρος λόγω απόκλισης από τον τελολογικό σκοπό εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.

    Ως προς τα θέματα κάθε είδους γραπτής εξέτασης του πανελλήνιου διαγωνισμού, θα πρέπει τα θέματα να είναι αποκλειστικά με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών προκειμένου να διασφαλίζεται η μία και μοναδική απάντηση και έτσι μόνο θα προωθείται η αντικειμενική βαθμολόγηση, διαφορετικά σε θέματα ανάπτυξης ο βαθμολογητής θα βαθμολογεί υποκειμενικά την κάθε απάντηση και έτσι θα προωθείται η υποκειμενική βαθμολόγηση.

    Τέλος, για λόγους εφαρμογής της συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της Ισότητας ο δεύτερος αυτοτελής Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών εφόσον είναι συναφής με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης να προσαυξάνεται κατά πέντε (5) μονάδες με ανώτατο όριο δύο (2) Μεταπτυχιακούς Τίτλους Σπουδών.

    Σημείωση: Στην Ελλάδα οι παρατηρήσεις των πολιτών σε Σχέδια Τυπικών Νόμων στη Δημόσια Διαβούλευση δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά μόνο τυπικό αποτέλεσμα για να συνοδεύσουν το φάκελο του Σχεδίου Τυπικού Νόμου.

  • 28 Νοεμβρίου 2020, 21:37 | Αλκης καρτζος

    Σταματήστε να εγκληματειτε κατά της τριτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας…επιστρέψτε πρώτα ότι αφαίρεσαν οι προηγούμενοι και γίνετε επιτέλους στυλοβάτες και αρωγοί της μεγάλης οικογένειας….

  • 28 Νοεμβρίου 2020, 15:09 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Απαράδεκτη η μείωση του ποσοστού Πολύτεκνων και τρίτεκνων από την Κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη και των βουλευτών του πριν τις εκλογές υποστήριζε την Οικογένεια
    πόσο μάλλον και το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος

    Να παραμείνει το ποσοστό στο ίδιο συντελεστή.

  • 28 Νοεμβρίου 2020, 08:33 | ΕΥΑ

    Ειναι αδικο για τους υπόλοιπους οι πολύτεκνοι – τριτεκνοι να απολαμβανουν και τη ποσόστωση του 15% συνολικά και τα έξτρα μόρια ταυτόχρονα.

    Να ισχύσει ένα από τα δύο, οχι και τα δύο μαζί.

  • 28 Νοεμβρίου 2020, 01:35 | Παναγιώτης

    Βοηθήστε τους τρίτεκνους,μην τους κυνηγάτε με τέτοιους νόμους. Αν ήξερα τι διαφορά έχει το τρίτο παιδί από το δεύτερο δεν θα το έκανα.

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 21:06 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    1. Στα τυπικά προσόντα δε μοριοδοτείται καθόλου ο δεύτερος τίτλος σπουδών της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας παρόλο που αποτελεί ισχυρότερο προσόν που το διαθέτουν πολλοί λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με το μεταπτυχιακό που αποτελεί σχεδόν γενικευμένο προσόν.
    2. Οι ποσοστώσεις για τις ειδικές ομάδες (Παρ. 2 -> πολύτεκνοι κλπ)πρέπει να απαλειφθούν εφόσον μοριοδοτούνται επιπλέον και αυτό είναι αρκετό.

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 18:54 | Βασω

    Απαράδεκτο να μην λαμβάνονται υπόψη γλώσσες και Η/Υ στις κατηγορίες ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ, είναι τα απολύτως βασικά και απαραίτητα. Τέτοια δημόσια διοίκηση θέλουμε; τραγικό!
    Είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη η συνάφεια του μεταπτυχιακού/διδακτορικού με τη θέση; είναι εξειδίκευση σε έναν τομέα, δεν μπορεί να ισχύει σε όλους. Η κατοχή ενός τέτοιου πτυχίου υποδηλώνει αυξημένες ικανότητες και κρίση αλλά μέχρι εκεί, δεν είναι για όλα για όλες τις θέσεις!
    Πού είναι η προϋπηρεσία;;; τόσος κόσμος που δουλεύει χρόνια και χρόνια ως ΙΔΟΧ θα μείνει απ΄έξω. Θα μείνουν απέξω ένα σωρό αξιόλογοι άνθρωποι που έχουν φτύσει αίμα μετά από χρόνια υπηρεσίας, θα μείνουν ξεκρέμαστοι!
    Αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια ρίχνουν την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και της παροχής υπηρεσιών!!!
    Να βελτιώσουμε την κακομοίρα τη δημόσια διοίκηση θέλουμε, όχι να δώσουμε επιδόματα στους πολύτεκνους, αυτό είναι άλλο κομμάτι του κράτους!

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 12:01 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Έλεος πια με τους τρίτεκνους.
    Δηλαδή όσοι δεν έχουν παιδιά ή έχουν ένα ή δύο αδέρφια δεν πρέπει να διορίζονται!!!!!!!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 11:01 | Μαρία Γ.

    Είναι αδιανόητο στη σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία να μην μοριοδοτούνται οι ξένες γλώσσες. Θα σταματήσουν αρκετοί να προσπαθούν βλέποντάς το ως χαμένα χρήματα και χαμένο χρόνο. Το αποτέλεσμα; Στις μελλοντικές δημόσιες υπηρεσίες θα φτάνει ένα ξενόγλωσσο εγγραφο και οι υπάλληλοι θα κοιτιούνται μεταξύ τους. Ιδίως από τη στιγμή που ουδεμία καθυστέρηση δεν προκαλεί η απόδειξή τους στη διαδικασία, πρέπει να μοριοδοτηθούν.

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 01:26 | Τάσος Π

    Να αποσυρθεί άμεσα αυτή η κατάφορη αδικία εις βάρος των τριτεκνων

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 22:13 | Νάκος Αθανάσιος

    Στηρίζουμε τους τριτεκνους και πολυτεκνους!!!Μη γίνουμε μειονότητα στην χώρα μας την ίδια!!11

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 21:56 | Μαρία Γ.

    Είναι αδιανόητο στη σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία να μην μοριοδοτούνται οι ξένες γλώσσες. Θα σταματήσουν αρκετοί να προσπαθούν βλέποντάς το ως χαμένα χρήματα και χαμένο χρόνο. Το αποτέλεσμα; Στις μελλοντικές δημόσιες υπηρεσίες θα φτάνει ένα ξενόγλωσσο εγγραφο και οι υπάλληλοι θα κοιτιούνται μεταξύ τους. Ιδίως από τη στιγμή που καμία καθυστέρηση δεν προκαλεί η απόδειξή τους στη διαδικασία, πρέπει να μοριοδοτηθούν.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 20:51 | Κώστας

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι στην σωστή κατεύθυνση. Δύο μόνο ενστάσεις. α)Δεν πρέπει να αποτελεί επαγγελματικό εφόδιο η οικογενειακή κατάσταση και η σωματική αναπηρία ενός εργαζομένου ώστε να προκρίνεται έναντι κάποιου άλλου και κυρίως για θέσεις που απαιτούν ανώτερο τίτλο σπουδών όπως ΠΕ & ΤΕ. Θα μπορούσε να αποτελεί κριτήριο για θέσεις ΥΕ & ΔΕ. Η κοινωνική πολιτική μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους όπως επιδόματα(τοκετού, πολυτεκνικά, αναπηρικά κτλ) και παροχές (εκπτώσεις σε φόρους, εισφορές, δωρεάν μετακίνηση κτλ).
    β)Η επαγγελματική εμπειρία αποτελεί το βασικότερο προσόν ενός εργαζομένου. Είναι τελείως παράλογο να μην προσμετράται ως προσόν. Πρέπει να υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός στην κατηγορία της θέσης και τον κωδικό ειδικότητας ως προς την προσμέτρηση προϋπηρεσίας. Είναι παράλογο πχ ένας που εργάστηκε σαν υπάλληλος γραφείου και έχει πτυχίο ΠΕ Οικονομικού να προσμετράται η προϋπηρεσία του σε θέση ΠΕ Οικονομικού-Λογιστικού το ίδιο με ένα με πτυχίο ΠΕ Οικονομικού και εμπειρία Λογιστή.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 20:38 | Μιχαήλ Κυφωνίδης

    Το κυρίαρχο μέχρι σήμερα σύστημα μοριοδότησης βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, ανεξαρτήτως όμως των συγκεκριμένων προδιαγραφών των ανοικτών θέσεων εργασίας, συνιστά ένα προβληματικό μοντέλο προσλήψεων που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Ένας υπάλληλος που κατέχει προσόντα ανώτερα από αυτά που χρειάζονται για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας –εφόσον θεωρήσουμε πως όντως οι κάτοχοι αυτών των τίτλων σπουδών κατέχουν υψηλές ακαδημαϊκές γνώσεις- μπορεί εύκολα να καταλήξει υποαπασχολούμενος, με μειωμένο ενδιαφέρον για τα καθήκοντά του και τα προβλήματα των πολιτών και παροπλισμένος στην ασφάλεια της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Επίσης, σε αντίθεση με την πεποίθηση ενός κομματιού της κοινωνίας πως το σύστημα της μοριοδότησης προκαθορισμένων κριτηρίων και η απλή προσκόμιση τίτλων σπουδών είναι το άκρον άωτον της αξιοκρατίας και της σύγχρονης διοίκησης, το επιχειρησιακό management -όπως και το νέο δημόσιο management- προκρίνουν το μοντέλο των τεστ γνώσεων, των τεστ προσομοίωσης κ.ο.κ., με τα οποία ευκολότερα και πιο δίκαια μπορεί να γίνει αντιστοίχιση προσόντων υποψήφιου και καθηκόντων θέσης. Σε τελευταία ανάλυση, τι έχουν να φοβηθούν επιστήμονες με περγαμηνές και μακρόχρονη προϋπηρεσία από μερικά τεστ; Την ατυχία της στιγμής ή ότι θα αποκαλυφθεί ένα επίπεδο προσόντων πολύ χαμηλότερο από τον φάκελο που θα προσκομίσουν στον ΑΣΕΠ; Στην πραγματικότητα, αρκετοί από τους υπερασπιστές της υπάρχουσας βαλτώδους κατάστασης αυτόν ακριβώς τον φόβο έχουν. Γιατί η σαρωτική ανάπτυξη τα τελευταία οκτώ χρόνια της βιομηχανίας των επί πληρωμή μεταπτυχιακών δεν έμεινε χωρίς παρενέργειες στο γνωσιακό/ακαδημαϊκό σκέλος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα εργασίες να εκπονούνται από τρίτα άτομα (επί πληρωμή πάλι), παρά την ύπαρξη συστημάτων όπως το turnitin. Τέλος, αναφορικά με την εμπειρία, ακόμη και μια ζωή προϋπηρεσίας δεν είναι αυταπόδεικτα συναφής με τα καθήκοντα της θέσης, οπότε ένα τεστ προσομοίωσης είναι το ιδανικότερο και το πιο δίκαιο για όλους.

    Η ψήφιση του νέου ΑΣΕΠ είναι ένα από τα πάρα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να βγει η Ελλάδα όρθια από τον βάλτο. Καλό είναι αυτή η πρωτοβουλία να μην σκοντάψει σε φωνές που θέλουν να μείνει η κοινωνία στάσιμη για να εξυπηρετηθούν εντελώς βραχύβια μικροσυμφέροντα, τα οποία όμως θα πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι από τους φόρους μας.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 15:49 | Μαριάνα Φ

    H τρίτεκνη και η πολύτεκνη οικογένεια είναι σημαντική , αλλά αυτό δεν οφείλει να αποτελεί προσόν! Τα παιδιά οφείλεις να τα κάνεις γιατί τα θέλεις όχι για να βρεις δουλειά στο δημόσιο
    Αυτό ισχύει και για τα ΑΜΕΑ. Ναι να υπάρχει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους αλλά μέχρι ένα σημείο.
    Όσοι δεν έχουμε αναπηρία πρέπει λοιπόν να μένουμε άνεργοι; Και ένα κάποιος άνθρωπος δεν κατάφερε να αποκτήσει τρία ή τέσσερα παιδιά δεν πρέπει να βρει δουλειά; Και εάν ακόμα στην χειρότερή περίπτωση δεν απέκτησε παιδιά ή τα παιδιά δεν ζουν; Τι πρέπει να κάνουμε να αλλάζουμε άνδρες και γυναίκες για να κάνουμε τρία παιδιά για να βρούμε δουλειά; Η να λέμε τι κρίμα που δεν είμαστε ΑΜΕΑ; Πόσο σύγχρονο είναι αυτό εν έτη 2020; Και οι σπουδές , τα μεταπτυχιακά , η προϋπηρεσία , οι ξένες γλώσσες; Αυτά είναι προσόντα για να βρει δουλειά

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 10:31 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η κατεύθυνση προς την οποία κινείται το νομοσχέδιο είναι τελείως λάθος κατά τη γνώμη μου.
    Ευτελίζονται προσόντα με τη δικαιολογία ότι δεν κάνουν τον υποψήφιο ιδανικό για τη θέση.
    Έχει αναφερθεί για παράδειγμα ότι εμπειρία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ξένες γλώσσες δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται σημαντικά. Μα όποιος έχει κάνει κάτι από αυτά εύκολα καταλαβαίνει ότι από ΌΛΑ κάτι κερδίζεις σε γνώση. Όσο «χαλαρό» και να είναι ένα μεταπτυχιακό κάτι θα σου δώσει, ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή δεν το καταλάβεις θα έρθει η στιγμή που θα χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση.
    Επιπλέον, όλα όσα προανέφερα σε διαμορφώνουν και σε βελτιώνουν σε αποδοτικότητα, σε κάνουν ικανότερο να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση και αν φέρεις σε πέρας κάτι που σου έχει ανατεθεί.
    Πώς μπορούν να αντικατασταθούν όλα αυτά που σου προσφέρουν οι σπουδές και η διαρκής επιμόρφωση (το ουσιαστικό τους κομμάτι και όχι το «χαρτί») με ένα τεστ πολλαπλών επιλογών;
    Το υπάρχον σύστημα ΑΣΕΠ είναι από τα λίγα πράγματα στην Ελλάδα που λειτουργούν επί σειράς ετών και έχουν πλήρη αποδοχή από τους υποψηφίους, χωρίς γκρίνιες και υπονοούμενα για «πλάγιες» μεθόδους, για ποιο λόγο να το πειράξετε;
    Το υπάρχον πρόβλημα στις προσλήψεις δεν ήταν τα κριτήρια διορισμού αλλά η καθυστέρησή τους. Εστιάστε λοιπόν στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των διαδικασιών αλλά χωρίς αλλαγή κριτηρίων (τα οποία έχουν την αποδοχή των υποψηφίων και δεν αφήνουν «παραθυράκια»).
    Το θέμα είναι το σύστημα από αξιοκρατικό (που είναι) και αργό γίνει αξιοκρατικό και γρήγορο, όχι από αξιοκρατικό και αργό να γίνει αναξιοκρατικό και γρήγορο.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 00:11 | Αθηνά

    Βοηθήστε όσο μπορείτε!

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 00:30 | Δούδης Δημήτρης

    Μια κυβέρνηση που πριν τις εκλογές είχε σημαία την οικογένεια και τη στήριξη της υπογεννητικότητας, θα έπρεπε να ντρέπεται για τον νομοσχέδιο αυτό και το άρθρο 11.

    Βέβαια, οι προθέσεις της φάνηκαν και στην Παιδεία με τη διατήρηση του νόμου Γαβρόγλου (πλέον νόμος Γαβρόγλου-Κεραμέως)!

    Πρόταση διόρθωσης:

    1.Στ. Κατά δέκα(10) μονάδες για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων
    1.ζ. Κατά εννέα (9) μονάδες για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων.
    Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών και την διατηρεί ισοβίως.
    Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους,
    ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.
    2. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων από τον οικείο πίνακα διοριστέων και, εφόσον αυτός δεν επαρκεί, από τον οικείο οριστικό πίνακα κατάταξης, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, και κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, δεν μπορεί να υπολείπεται των κάτωθι :
    α) 15% για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,
    β) 15% για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων,

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 21:23 | Ηλιανα

    Στηρίζουμε τους Τρίτεκνους

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 20:37 | Μαρία

    Η εντοπιότητα αποτελεί τεράστια αδικία. Διακρίνει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες αναλόγως που γεννήθηκαν ή κατοικούν. Θα πρέπει σε αυτές τις περιοχές ρητά να δεσμεύεται οποιοσδήποτε πάει να υπηρετεί για 10 χρόνια. Γιατί παρακαλώ στερείται από κάποιον να μετακομίσει σε μία παραμεθόριο περιοχή, μήπως επειδή δεν είστε ικανοί να μην πραγματοποιείτε πελατειακές μεταθέσεις; Λάθος λύση δίνεται στο πρόβλημα. Δεν μπορεί η πολιτεία να διακρίνει τους πολίτες. Πού είναι η ισονομία και οι ίδιες ευκαιρίες στην εργασία; Είναι τραγικό. Επίσης πρέπει να μοριοδοτείται το σύνολο της συναφούς προϋπηρεσίας και όλα τα ακαδημαϊκά προσόντα. Η συνέντευξη είναι εγκληματική… επιστρέφουμε δεκαετίες πίσω…

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 19:24 | Ζαχαρίας χήρας

    Απλά απαράδεκτο…

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 19:46 | Μελπομένη

    Σε κάθε πολύτεκνη ή τριτεκνη οικογένεια ένα μέλος να μπορεί να κάνει χρήση του ευεργετήματος.
    Και οι άλλοι πρέπει να ζήσουμε. Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια διάκριση.
    Να καταργηθεί ή εξώφθαλμη αδικία ισες ευκαιριες για όλους.
    Ακόμη καλύτερα και πιο δίκαια να καταργηθεί η αναχρονιστικη διακριση υπέρ τους.
    Ειδικα για τους τρίτεκνους δεν καταλαβαίνω τον λόγο.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 18:12 | ΡΕΜΠΕΛΟΣ Α. ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕ, ΤΕ ΚΑΙ ΔΕ. ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.

    1. Για τις κατηγορίες προσωπικού ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, εφαρμογή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.

    2. ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Κοινωνικά κριτήρια θα πρέπει να εφαρμόζονται ΜΟΝΟ στην κατηγορία ΥΕ.

    3. Θέσπιση ως απαραίτητων προσόντων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τη γνώση Αγγλικών και Η/Υ για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ χωρίς να μοριοδοτούνται τα προσόντα αυτά.

    4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ των ν. 2643/1998 και 1285/1982 καθώς είναι απαρχαιωμένοι και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του 2020.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 18:57 | Υφαντής Απόστολος

    Οι τριτεκνοι προσφέρουν στήριξη στο έθνος και στην πατρίδα. Μην τους ΑΦΑΝΙΖΕΤΕ!

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 18:33 | Αθανάσιος Μπελεγράτης

    Απλά απαράδεκτο και ειδικά στις μέρες που περνάμε…
    Θα έπρεπε να ενισχυθεί η τρίτεκνη οικογένεια και όχι να περικόπτονται κίνητρα με νομοσχέδια σαν αυτό. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! Και επειδή τέτοια νομοσχέδια προβαίνουν στο να δυσκολεύουν το μέλλον το παιδιών μου ως πατέρας τρίτεκνης οικογένειαςοικογένειας. Επιφυλάσσομαι κάθε δικου μου δικαιώματος και των παιδιων μου, ειδικά από την στιγμή που η στήριξη σας τόσο τα προυγουμενα χρόνια όσο την τρέχουσα χρονική περίοδο που ΔΕΝ είναι επαρκής για την οικογένεια μου, όπως και κάθε τρίτεκνης οικογένειας!!