ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται οι όροι δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων αυτού, περιλαμβανομένης της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το ειδικότερο περιεχόμενο κάθε Μητρώου και τα πεδία που αυτό περιλαμβάνει, τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης κωδικού πρόσβασης στους πιστοποιημένους χρήστες και σε όσους αποκτούν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τα θέματα μεταφοράς των δεδομένων από το υπάρχον μητρώο, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρισης στοιχείων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με ίδια απόφαση δύνανται να προστίθενται νέα μητρώα και πεδία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, όπως ενδεικτικά πεδίο αναφορικά με τα στοιχεία γενετικού υλικού (DNA) των ζώων συντροφιάς και να ορίζονται οι τρόποι χρήσης των στοιχείων αυτών και αξιοποίησής τους από τις αρχές και τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3.
2. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου μπορούν να εξειδικεύονται οι κατηγορίες ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων της παρ. 13 του άρθρου 4 και να ορίζονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για τη δωρεάν σήμανση, καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς (γατών και σκύλων). Επίσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να αυξάνονται τα ποσά της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5 ή να μειώνονται ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πρώτου εδαφίου.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.
5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσδιορίζονται τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ζώου που δύνανται να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και την ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του και καθιστούν μη επιτρεπτή την αναπαραγωγή τους.
6. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, ύστερα από γνώμη της πενταμελούς Επιτροπής της παρ. 7 του άρθρου 7 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται και οριοθετούνται οι περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων των κτηνιατρείων που διατίθενται για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους, η διαδικασία και χρονική διάρκεια διάθεσής τους, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται οι πόροι, η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος χρηματοδότησης των δήμων, των διαδημοτικών συνεργασιών και των συνδέσμων δήμων για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ετησίως, καθορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε δήμος για την υλοποίηση δράσεων του παρόντος, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις επιδόσεις κάθε δήμου ως προς την υλοποίηση των στόχων του επιχειρησιακού του προγράμματος. Σε περίπτωση σοβαρής μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του παρόντος είναι δυνατόν να επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 33, παρακράτηση μέρους του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται ο δήμος, η οποία μπορεί να ανέλθει σε ποσό που αντιστοιχεί έως δύο (2) μήνες σε ετήσια βάση.
10. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και οι εν γένει όροι για την αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος, τα κριτήρια, η διαδικασία και το ύψος της χρηματοδότησης των προγραμμάτων του άρθρου 19.
12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο και διαδικασία είσπραξης, διάθεσης και αναπροσαρμογής των προστίμων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι κανόνες λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
14. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται οι κανόνες και το ωράριο λειτουργίας των περιφραγμένων πάρκων σκύλων εντός της εδαφικής περιφέρειας κάθε δήμου, ο διαχωρισμός μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων για την είσοδο στα πάρκα, ο μέγιστος αριθμός σκύλων ανά συνοδό και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ομαλή λειτουργία των περιφραγμένων πάρκων σκύλων.
15. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 33, καθορίζονται λεπτομέρειες της λειτουργίας της, όπως η θητεία της, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
16. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανάπτυξη, λειτουργία και υποστήριξη της ψηφιακής εφαρμογής του άρθρου 36, καθώς και οι όροι και η διαδικασία για την πρόσβαση σε αυτήν των αρμόδιων αρχών του άρθρου 3. Με ίδια απόφαση ορίζεται και ο σχετικός πενταψήφιος αριθμός του άρθρου 36.
17. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 31.
18. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ορίζονται οι προδιαγραφές που οφείλουν να πληρούν οι κατασκευές μεταφοράς ζώων εργασίας, όπως τρέιλερ ή κλουβιά επί ή εντός του αμαξώματος οχημάτων.
19. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εκλογή του εκπροσώπου των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων στη επιτροπή του άρθρου 33.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:46 | XARISOPOULOS THANASIS

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:14 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:28 | ΧΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο, απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Η στείρωση είναι σοβαρή ιατρική πράξη και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον σκύλο. Αμεση στείρωση όλων των ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ μεχρι την υιοθεσία, να απαγορεύεται η επανένταξη των αδέσποτων μιας και δημιουργούν πολλά προβλήματα με επιθέσεις σε ανθρώπους ακόμα και μικρά παιδιά και ακαθαρσίες παντού. Να υπάρξει άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας και φύλαξης καθώς και όλων των σκύλων με pedigree. Επιβάλλεται στην επιτροπή παρακολούθησης να υπάρχει μέλος του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:00 | ΝΑΝΣΥ ΜΑΝΩΛΗ

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο, απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Η στείρωση είναι σοβαρή ιατρική πράξη και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον σκύλο. Αμεση στείρωση όλων των ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ μεχρι την υιοθεσία, να απαγορεύεται η επανένταξη των αδέσποτων μιας και δημιουργούν πολλά προβλήματα με επιθέσεις σε ανθρώπους ακόμα και μικρά παιδιά και ακαθαρσίες παντού. Να υπάρξει άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας και φύλαξης καθώς και όλων των σκύλων με pedigree. Επιβάλλεται στην επιτροπή παρακολούθησης να υπάρχει μέλος του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:55 | ΜΗΝΑΣ ΓΚΙΝΟΣ

    Να υπάρξει άμεση εξαίρεση των σκύλων εργασίας, αυτοχθόνων φυλών και σκύλων με pedigree κι όχι η εξαίρεση να γίνεται κατόπιν εισήγησης της επιτροπής του άρθρου 33 που έχει ως μέλος,κακώς,μία φιλοζωική ΜΚΟ η οποία λόγω δεδομένης ιδεοληψίας θα δημιουργεί προβλήματα. Επίσης τα αδέσποτα σκυλιά δεν πρέπει να επανεντάσσονται στις κατοικημένες περιοχές και να κυκλοφορούν με κίνδυνο και της δικής τους ασφάλειας και των πολιτών.Πρέπει να φιλοξενούνται στις δομές των Δήμων μέχρι την υιοθεσία τους.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:55 | ΜΑΚΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ

    Να υπάρξει άμεση και σαφής εξαίρεση από την στείρωση όλων των σκύλων εργασίας, φύλαξης, των σκύλων με πιστοποιητικό καθαροαιμίας pedigree και όλων των αυτόχθονων φυλών. Να δοθεί σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την ερασιτεχνική εκτροφή η οποία επιβάλλεται να επιτρέπεται.

  • 10 Μαΐου 2021, 08:26 | Κασσώτη Ηρώ

    Για την συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί! Αυτοί που με τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου θα μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση των ζώων τους.
    Στους εκτροφείς αυτόχθονων φυλών να δωθεί άδεια για να είναι νόμιμοι και να τηρούν τις προϋποθέσεις. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να πάρει δραστικά μέτρα για την λύση του προβλήματος! Με παραθυράκι α και ασάφειες συνεχίζει να εξυπηρετεί συμφέροντα είς βάρος των ζώων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:12 | Πεσιλής Φώτιος

    ΆΡΘΡΟ 39 παράγραφος 3, κατά την οποία:
    Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33,δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    Α)Αιτούμαστε την οριστική εξαίρεση των στειρώσεων των αναφερόμενων ζώων της παραγράφου και την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών, σύμφωνα με τους όρους της ερασιτεχνικής εκτροφής που προτείναμε στο άρθρο 6.
    Β)Για την παράγραφο 4… Οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους είναι θεσμοθετημένοι με ανάλογες νομοθεσίες. Αιτούμαστε να συμπεριληφθούν στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, εκτός από τους δείκτες που ήδη προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο, τους ιχνηλάτες, τους λαγωνικούς, τους σκύλους επαναφοράς, έρευνας και νερού, όπως έχουν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017.

    Γ)Για την παράγραφο 18….Τα κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ως τα πλέον ασφαλέστερα και καταλληλότερα για τη μεταφορά των κατοικιδίων, με τις ανάλογες προδιαγραφές για την άνεση, ασφάλεια και την ευζωία των συντρόφων μας. Με αυτον τον τρόπο μεταφοράς, αποφεύγονται ατυχήματα που μπορεί να προξενηθούν από την απότομη συμπεριφορά και κίνηση του κατοικιδίου εντός του αυτοκινήτου για διάφορους λόγους, καθώς και η αποφυγή ασφυξίας και θερμοπληξίας των αγαπημένων μας «φίλων»!

  • 10 Μαΐου 2021, 01:30 | Αναστασία Ιωάννου

    Απαράδεκτη διάταξη! Αποσύρετέ την! Με αυτό το «παραθυράκι», ποια η διαφορά του υφιστάμενου νόμου με τον παλαιότερο, ο οποίος έλεγε ότι δεν επιτρέπεται να ζευγαρώνει το ζώο του κάποιος, εάν δεν εξασφαλίσει το τί θα γίνουν τα μωρά; Ίσα-ίσα που τώρα δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος και θα λένε όλοι ότι εκτρέφουν με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Πως μειώνει αυτό τα αδέσποτα; Εννοείται ότι εξαιρεί από την εξίσωση της στείρωσης τους (ερασιτέχνες) εκτροφείς, του κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους.

  • 10 Μαΐου 2021, 00:15 | Μιχάλης Τούσουλης

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο να μην έχει καμία ισχύει και να αποσυρθεί

  • 9 Μαΐου 2021, 23:14 | Γκίκα Ιωάννα

    Τραγική διάταξη. Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες που αποδεδειγμένα εκτρέφουν χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος; Aφήνει άπειρα παράθυρα ώστε να εξαιρεθούν αυτοί για τους οποίους ουσιαστικά πρέπει να θεσπισθεί η υποχρεωτική στείρωση, όπως οι κυνηγοί, οι τσοπανηδες και οι ερασιτεχνες εκτροφεις!

  • 9 Μαΐου 2021, 23:36 | Κυδωνάκης Μιχαήλ

    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 9 Μαΐου 2021, 23:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Το άρθρο είναι ασαφές ως προς τις εξαιρέσεις των υποχρεωτικών στειρώσεων. Να γίνει σαφής εξαίρεση των σκύλων εργασίας, αυτοχθόνων φυλών και σκύλων με pedigree κι όχι η εξαίρεση να γίνεται κατόπιν εισήγησης της επιτροπής του άρθρου 33 που έχει ως μέλος,κακώς,μία φιλοζωική ΜΚΟ η οποία λόγω δεδομένης ιδεοληψίας θα μπορεί να δημιουργεί προβλήματα. επίσης τα αδέσποτα σκυλιά δεν πρέπει να επανεντάσσονται στις κατοικημένες περιοχές και να κυκλοφορούν με κίνδυνο και της δικής τους ασφάλειας και των πολιτών.Πρέπει να φιλοξενούνται στις δομές των Δήμων μέχρι την υιοθεσία τους.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:14 | IOYLIA TZENOY

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    Εμείς οι φιλόζωοι που έχουμε πληγεί σε υπέρτατο βαθμό από την στάση κάποιων Δήμων,αλλά και τους ελέγχους, ως προς την εφαρμογη του υφιστάμενου φιλοζωικού Νόμου ,Δήμοι οι οποίοι παρανομούν και δεν εφαρμόζονται ούτε περισυλλογές ούτε περίθαλψη ,ούτε εμβολιασμούς και στειρώσεις εγκαταλλελειμενων πρωην δεσποζόμενων κατοικιδίων ,χαιρετιζουμε με τεραστιο ενθουσιασμό την απόφαση για στειρώσεις όλων των κατοικιδίων (γατιων -σκυλιών) και με την υποχρεωση ιδιοκτητη μάλιστα, να μεριμνησει ώστε μην γεννησουν καθολου τα δεσποζόμενά τους πριν αυτές συμβούν,και χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς, προκειμένου να εξασκήσουμε το δικαιωμά μας όσοι αγαπάμε τα ζώα να έχουμε μόνο όσα κατοικίδια επιθυμούμε και όχι και όσα πετάνε οι ασυνείδητοι γύρω μας επειδη,αρρώστησαν, περίσσεψαν ή, η καθαροαιμμη σκύλα τους ζευγάρωσε με ημίαιμο και έτσι η γέννα είναι ανεπιθυμητη.
    Επίσης είναι εξαιρετικα δύσκολο καθώς και επικίνδυνο να κρατάει κάποιος αζευγάρωτο και αστείρωτο ,το θηλυκό του ζώο ,λόγω του ενδεχόμενου πυομήτρας ,αλλα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων , ασθενειών.Αρα τα αστείρωτα που θέλετε να εξαιρέσετε θα γεννάνε ακατάπαυστα σε έναν νεο φαύλο κύκλο
    1 )ΝΑΙ στην αναπαραγωγή ,αλλά μόνο από ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ,και μονο με αυστηρά κριτήρια ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ γέννας ανα ζώο ετησίως ,καθως και ηλικιακό περιορισμο στην διάρκεια χρήσης του για αναπαραγωγή προς αποφυγη εξαθλιωμένων μητέρων και puppy mills .Ως προς τους εκτροφείς,να καθοριστει ,συγκεκριμενος απαραβατος υποχρεωτικος αριθμός επισκεψεων ελεγκτικού μηχανισμού,και καταγραφη αναπαραγωγων και βιβλιαριων κτηνιατρων τους.
    2)Αμεση εποπτευση Δημων που δεν εφαρμόζουν την Νομοθεσία και υποχρέωση απόλυτης και πλήρους συμμόρφωσης τους πριν την εκπνοή του 2021.
    3) Οι γάτες γιατι εξαιρούνται απο τους προηγούμενους φιλοζωικούς νομους;Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε και επ αυτού περι στειρωσεων εμβολιασμων περιθαλψης των.
    4)Κατα την αφαίρεση ζώου απο ακατάλληλους ιδιοκτήτες κατοπιν εισαγγελικης εντολής δεν υπάρχει καμμία ρητή πρόβλεψη για το που θα οδηγειται το ζώο και μάλιστα όταν δεν υπάρχουν καταφύγια και αυτο έχει ως αποτέλεσμα να βλεπουμε αναρτήσεις απο φιλοζωικές στα σόσιαλ μήντια να αναζητείται καποιος πολίτης να το υιοθετήσει .Αν δεν βρεθει, το ζώο παραμένει στον ακατάλληλο χώρο!Παρακαλουμε να επιλυθει ρητα
    5) Μετα από παρέμβαση Αμεσης Δράσης σε οικίες θανώντων η ατόμων που οδηγήθηκαν στην φυλακή ,σε περίπτωση ύπαρξης κατοικιδίων ,έχουμε δει σε τηλεοπτικα ρεπορταζ η στο facebook οτι πολλές φορές τα κατοικιδια ζώα κλειδώνονται έξω απο τα άδεια πλέον σπίτια και περιμένουν στην περιοχή!Να γίνει ρητή τοποθέτηση περι του υπευθύνου οργάνου που θα χρεωνεται το κατοικίδιο και θα το οδηγεί σε καταφύγιο η σε φιλοζωική γιατι μεχρι τωρα υπάρχει κενό
    6)Εχει παρατηρηθεί πολλάκις ότι: Μετα απο καταγγελίες πολιτών για κακοποιηση κατοικιδίων ,σε κάποιες περιπτώσεις οι αρχές κάνουν απλή συσταση.Τις αμέσως επόμενες μέρες οι γειτονες παρατηρούν ότι το κατοικίδιο εξαφανίζεται για πάντα και οι αρχές δεν έχουν καμμία υποχρέωση να επανελέγξουν τις επομενες μέρες εάν συμμορφώθηκε ο καταγγελθεις ή αν το ζώο υπάρχει.Ετσι σήμερα γνωρίζω ότι η τύχη πολλών κατοικιδίων αγνοείται.ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ η επιβολη προστίμου όταν ο καταγγελθεις δεν μπορει να αποδείξει που βρίσκεται το κατοικίδιό του
    7) Απαραδεκτες οι εξαιρέσεις-κερκόπορτα του Αρθρου 39 παράγραφος 3 καθως και η καθυστέρηση εφαρμογής νόμου και προστίμων.Τι θα απογινουν αυτα τα 2 χρονια τα νέα πεταμένα νεογέννητα αρρωστα, τραυματισμενα;Ολοι αυτοί που εξαιρείτε είναι εν δυνάμει πηγές δημιουργίας αδέσποτων .Πως και που θα διατίθενται εξ άλλου τα 20 κουτάβια η νεογεννητα γατάκια ετησίως από όσους εξαιρούνται και οταν παράλληλα οι δρομοι ειναι γεματοι ετοιμοθανατα και ενώ εμείς οι ευσυνείδητοι θαχουμε χρυσοπληρώσει για στειρώσεις των δικών τους πεταμένων ζώων ;Πολίτες δύο ταχυτήτων και ανισότητα στα δικαιώματα μας και εδω;Ευελπιστούμε σε δυναμικες αποφάσεις και πληρη εφαρμογη εως την εκπνοη του 2021.Δεν υπάρχουν περιθώρια για όσους ζούμε την κατάσταση στην πραγματική ζωή.Συζητηστε καλυτερα με φιλοζωικές για την διαμόρφωση του νομοσχεδίου ,ώστε νάναι ρεαλιστικό.
    Ως πολίτης θέλω πλέον να μπορώ να ζήσω με ίδια συνταγματικά δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες που τώρα ,υπακούοντας στην εξαιρετική μου ενσυναίσθηση ,τα έχω απωλέσει, διότι δεν μπορω να προσπεράσω ενα χτυπημενο η ετοιμοθανατο ζώο .Ετσι πληρωνω πανακριβα ιδιώτες κτηνιατρους και επισης στειρωνω ΕΓΩ απο την τσέπη μου όπως και χιλιάδες άλλοι ,που δεν φέρουν ,καμμια υποχρέωση να καλύπτουν τα κενά του Κράτους.Αισθάνομαι ότι τα δικαιώματα μου περι ισοτητας πολιτων,αλλά και τα εισοδήματά μου έχουν ,κατάφορα καταργηθεί/παραβιαστεί/πληγει .Παρακαλούμε να τηρηθούν τα εξαγγελθέντα αλλά και να διερευνηθει η εύρεση νομοθετικής λύσης στα υπόλοιπα κενα που προαναφέρονται

  • 9 Μαΐου 2021, 22:36 | ΙΟΥΛΙΑ ΤΖΕΝΟΥ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    Εμείς οι φιλόζωοι που έχουμε πληγεί σε υπέρτατο βαθμό από την στάση κάποιων Δήμων,αλλά και τους ελέγχους, ως προς την εφαρμογη του υφιστάμενου φιλοζωικού Νόμου ,Δήμοι οι οποίοι παρανομούν και δεν εφαρμόζονται ούτε περισυλλογές ούτε περίθαλψη ,ούτε εμβολιασμούς και στειρώσεις εγκαταλλελειμενων πρωην δεσποζόμενων κατοικιδίων ,χαιρετιζουμε με τεραστιο ενθουσιασμό την απόφαση για στειρώσεις όλων των κατοικιδίων (γατιων -σκυλιών) και με την υποχρεωση ιδιοκτητη μάλιστα, να μεριμνησει ώστε μην γεννησουν καθολου τα δεσποζόμενά τους πριν αυτές συμβούν,και χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς, προκειμένου να εξασκήσουμε το δικαιωμά μας όσοι αγαπάμε τα ζώα να έχουμε μόνο όσα κατοικίδια επιθυμούμε και όχι και όσα πετάνε οι ασυνείδητοι γύρω μας επειδη,αρρώστησαν, περίσσεψαν ή, η καθαροαιμμη σκύλα τους ζευγάρωσε με ημίαιμο και έτσι η γέννα είναι ανεπιθυμητη.
    Επίσης είναι εξαιρετικα δύσκολο καθώς και επικίνδυνο να κρατάει κάποιος αζευγάρωτο και αστείρωτο ,το θηλυκό του ζώο ,λόγω του ενδεχόμενου πυομήτρας ,αλλα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων , ασθενειών.Αρα τα αστείρωτα που θέλετε να εξαιρέσετε θα γεννάνε ακατάπαυστα σε έναν νεο φαύλο κύκλο
    1 )ΝΑΙ στην αναπαραγωγή ,αλλά μόνο από ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ,και μονο με αυστηρά κριτήρια ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ γέννας ανα ζώο ετησίως ,καθως και ηλικιακό περιορισμο στην διάρκεια χρήσης του για αναπαραγωγή προς αποφυγη εξαθλιωμένων μητέρων και puppy mills .Ως προς τους εκτροφείς,να καθοριστει ,συγκεκριμενος απαραβατος υποχρεωτικος αριθμός επισκεψεων ελεγκτικού μηχανισμού,και καταγραφη αναπαραγωγων και βιβλιαριων κτηνιατρων τους.
    2)Αμεση εποπτευση Δημων που δεν εφαρμόζουν την Νομοθεσία και υποχρέωση απόλυτης και πλήρους συμμόρφωσης τους πριν την εκπνοή του 2021.
    3) Οι γάτες γιατι εξαιρούνται απο τους προηγούμενους φιλοζωικούς νομους;Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε και επ αυτού περι στειρωσεων εμβολιασμων περιθαλψης των.
    4)Κατα την αφαίρεση ζώου απο ακατάλληλους ιδιοκτήτες κατοπιν εισαγγελικης εντολής δεν υπάρχει καμμία ρητή πρόβλεψη για το που θα οδηγειται το ζώο και μάλιστα όταν δεν υπάρχουν καταφύγια και αυτο έχει ως αποτέλεσμα να βλεπουμε αναρτήσεις απο φιλοζωικές στα σόσιαλ μήντια να αναζητείται καποιος πολίτης να το υιοθετήσει .Αν δεν βρεθει, το ζώο παραμένει στον ακατάλληλο χώρο!Παρακαλουμε να επιλυθει ρητα
    5) Μετα από παρέμβαση Αμεσης Δράσης σε οικίες θανώντων η ατόμων που οδηγήθηκαν στην φυλακή ,σε περίπτωση ύπαρξης κατοικιδίων ,έχουμε δει σε τηλεοπτικα ρεπορταζ η στο facebook οτι πολλές φορές τα κατοικιδια ζώα κλειδώνονται έξω απο τα άδεια πλέον σπίτια και περιμένουν στην περιοχή!Να γίνει ρητή τοποθέτηση περι του υπευθύνου οργάνου που θα χρεωνεται το κατοικίδιο και θα το οδηγεί σε καταφύγιο η σε φιλοζωική γιατι μεχρι τωρα υπάρχει κενό
    6)Εχει παρατηρηθεί πολλάκις ότι: Μετα απο καταγγελίες πολιτών για κακοποιηση κατοικιδίων ,σε κάποιες περιπτώσεις οι αρχές κάνουν απλή συσταση.Τις αμέσως επόμενες μέρες οι γειτονες παρατηρούν ότι το κατοικίδιο εξαφανίζεται για πάντα και οι αρχές δεν έχουν καμμία υποχρέωση να επανελέγξουν τις επομενες μέρες εάν συμμορφώθηκε ο καταγγελθεις ή αν το ζώο υπάρχει.Ετσι σήμερα γνωρίζω ότι η τύχη πολλών κατοικιδίων αγνοείται.ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ η επιβολη προστίμου όταν ο καταγγελθεις δεν μπορει να αποδείξει που βρίσκεται το κατοικίδιό του
    7) Απαραδεκτες οι εξαιρέσεις-κερκόπορτα του Αρθρου 39 παράγραφος 3 καθως και η καθυστέρηση εφαρμογής νόμου και προστίμων.Τι θα απογινουν αυτα τα 2 χρονια τα νέα πεταμένα νεογέννητα αρρωστα, τραυματισμενα;Ολοι αυτοί που εξαιρείτε είναι εν δυνάμει πηγές δημιουργίας αδέσποτων .Πως και που θα διατίθενται εξ άλλου τα 20 κουτάβια η νεογεννητα γατάκια ετησίως από όσους εξαιρούνται και οταν παράλληλα οι δρομοι ειναι γεματοι ετοιμοθανατα και ενώ εμείς οι ευσυνείδητοι θαχουμε χρυσοπληρώσει για στειρώσεις των δικών τους πεταμένων ζώων ;Πολίτες δύο ταχυτήτων και ανισότητα στα δικαιώματα μας και εδω;Ευελπιστούμε σε δυναμικες αποφάσεις και πληρη εφαρμογη εως την εκπνοη του 2021.Δεν υπάρχουν περιθώρια για όσους ζούμε την κατάσταση στην πραγματική ζωή.Συζητηστε καλυτερα με φιλοζωικές για την διαμόρφωση του νομοσχεδίου ,ώστε νάναι ρεαλιστικό.
    Ως πολίτης θέλω πλέον να μπορώ να ζήσω με ίδια συνταγματικά δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες που τώρα ,υπακούοντας στην εξαιρετική μου ενσυναίσθηση ,τα έχω απωλέσει, διότι δεν μπορω να προσπεράσω ενα χτυπημενο η ετοιμοθανατο ζώο .Ετσι πληρωνω πανακριβα ιδιώτες κτηνιατρους και επισης στειρωνω ΕΓΩ απο την τσέπη μου όπως και χιλιάδες άλλοι ,που δεν φέρουν ,καμμια υποχρέωση να καλύπτουν τα κενά του Κράτους.Αισθάνομαι ότι τα δικαιώματα μου περι ισοτητας πολιτων,αλλά και τα εισοδήματά μου έχουν ,κατάφορα καταργηθεί/παραβιαστεί/πληγει .Παρακαλούμε να τηρηθούν τα εξαγγελθέντα αλλά και να διερευνηθει η εύρεση νομοθετικής λύσης στα υπόλοιπα κενα που προαναφέρονται

  • 9 Μαΐου 2021, 21:25 | αγκανας γεωργιος

    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή
    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.
    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων…

  • 9 Μαΐου 2021, 21:52 | ΚΩΦΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Στη παράγραφο 3 αναφέρετε «να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου» εφόσον υπάρχει σε λειτουργιά ο ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με άρτια βάση δεδομένων,τον καθιστά άμεσα υπεύθυνο να καθορίζει εξαιρέσεις.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:41 | Ευτυχης Πενταρης

    Οι εξαιρέσεις της παραγράφου για αυτοχθονες φυλές, εργασιακά σκυλιά και σκυλιά με pedigrees πρέπει να προβλεπονται από το νόμο αλλιώς είναι ένας ευσχημος τρόπος να παραπεμφθουν στις «ελληνικές καλενδες»

  • 9 Μαΐου 2021, 20:13 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ¨Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών¨ Μ αυτο το παραθυρακι, στην ουσια, προστατευετε ολους αυτους που δημιουργουν τα αδεσποτα. Αν πραγματικα θελετε να τελειωσει αυτο το κακο στην Ελλαδα, οπως αρχικα φανηκε, παρακαλω ανακαλεστε αυτο το αρθρο.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:35 | Ειρήνη Θυμνακη

    Πως θα αποδεικνύεται το γεγονός ότι κάποιος δεν ζευγαρώνει συνέχεια τα σκυλιά του για το κέρδος. Τι ανακρίβειες ειναι αυτές; Τα σκυλιά εργασίας τα οποία πάτε να αποκλείσετε από την υποχρεωτική στείρωση είναι τα κυνηγόσκυλα και τα τσομπανοσκυλα που αποτελούν το 80% των αδεσποτων στην Ελλάδα. Άρα δεν θα αλλάξει τίποτα εφόσον η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων δημιουργεί το 80% του προβλήματος. Ντροπή  σας να μας κοροϊδεύετε και να χλευαζετε έτσι την ζωή των αδέσποτων. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ .

  • 9 Μαΐου 2021, 20:31 | Ειρήνη Θυμνακη

    Εαν δεν κανετε υποχρεωτική την στείρωση και των ιδιόκτητων σκυλιών για τουλάχιστον μερικά χρόνια μέχρι να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων, οι εθελοντές θα φτάσουν στα όρια τους με ότι συνεπάγεται αυτό. Ετοιμαστείτε να σας φέρνουμε εξω από όλες τις κρατικές υπηρεσίες τις γέννες και τα ενήλικα παρατημένα σκυλιά από ασυνείδητους που θέλουν απογόνους από τα σκυλιά τους και τα μοιράζουν παράνομα χωρίς κατοχυρωμενο αριθμό τσιπ. Αφήστε τους να συνεχίσουν το έργο τους και να χρεώνουν με υπέρογκα χρηματικά ποσά εθελοντές και κρατικους μηχανισμούς. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε το ρεζίλι της Ευρώπης, με τοση εξαθλίωση στα αδέσποτα, εγκαταλείψεις και κακοποιήσεις.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:35 | Τσαμπανακη Γεωργία

    Το αρθρο 39 μπηκε για να αναιρεσει το αρθρο 5????Υποχωρηση στην πιεση οσων εκτρεφουν παρανομως και διαιωνιζουν το προβλημα με τις παρανομες γεννες τους πετωνταε τα μωρα;;; Λυπαμαι αλλα ενα τετοιο Ν/Σ δεν χωραει τετοια υποχωρηση και ανεραιση ενος εκ των πιο σημαντικων αρθρων του.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:18 | ΝΑΥΣΙΚΑ ΤΕΝΤΟΚΑΛΗ

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ.
    ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ.
    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΕΤΑΝΕ ΑΣΤΕΙΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ.
    ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΝ ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΓΕΡΙΚΑ ΖΩΑ.
    Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:12 | Κασσώτη Ηρώ

    Μια από τα ίδια λοιπόν πάλι! Παραθυρακια για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα κάποιων και η κυβέρνηση να μπορεί να λέει ότι έκανε αλλαγές προς το καλύτερο για να λυθεί το πρόβλημα… Όσο η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για όλους πλην τους νόμιμους εκτροφείς, όσο δεν γίνονται αυστηροί έλεγχοι, η απαράδεκτη αυτή εικόνα δεν θα αλλάξει ποτέ στην χώρα μας. Είστε κι εσείς μια από τα ίδια με όλους τους προηγούμενους…

  • 9 Μαΐου 2021, 18:51 | Maria

    Με αυτά τα μέτρα θα αυξηθούν τα αδεσποτα!
    Επιτέλους συμβουλευτειτε ανθρώπους με ενεργή δράση στο φιλοζωικό χώρο και μην βγάζετε αποφάσεις από τους καναπέδες σας!

  • 9 Μαΐου 2021, 18:09 | Χαρα Ζ.

    Και ποια θα ειναι η διαφορα???παλι ο καθε ασχετος θα περνει ενα σκυλι κ θα το αφηνει να γεννοβολαει 2φορες τον χρονο απο 6κουταβια το λιγοτερο,εννοειτε δεν θα βρισκει να τα δωσει,γιατι αν υπηρχαν σπιτια θα βρισκαμε κ εμεις να τα δωσουμε τα αδεσποτα κ δν θα μαζευαμε καθε τοσο στα σπιτια μας,κ θα τα παραταει παλι στον δρομο ή στην χειροτερη θα τα πεταει στα σκουπιδια να πεθανουν απο πεινα..ποια διαφορα κανει το νομοσχεδιο αν δεν θα γινει υποχρεωτικη η στειρωση σε ολους του μη νομιμους εκτροφεις?!??!φοβηθηκατε τις απειλες απο τους κυνηγους??κυνηγοι κ τσομπαναραιοι δημιουργησαν τα περισσοτερα αδεσποτα κ παρανονοι εκτροφεις!!!ντροπη σας αν περασει ετσι!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 18:35 | Πέτρα ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΏΤΟΥ

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΤΩΡΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ, ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΕΘΠΥΝ ΚΥΝΗΓΟΙ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ, BREEDERS, ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑ 99% !!

  • 9 Μαΐου 2021, 17:41 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή
    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.
    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:45 | Αρτεμησία Παπαγαννοπούλου

    Υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα!!!!!!!
    Η μοναδική λύση για τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων σκύλων σε όλη την Ελλαδα.
    Χωρίς καμμία εξαίρεση…..
    Επιτέλους πρέπει να τελειώσει αυτό το δράμα με τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς και τους ερασιτέχνες εκτροφείς. Να βρουν άλλες εργασίες για να βιοπορίζονται.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:08 | Ευγενία

    Η παραπομπή στις ελληνικές καλένδες και υπό προϋποθέσεις (γνώμη Επιτροπής, απόφαση Υπουργού κ.λπ.) της ΑΥΤΟΝΟΗΤΗΣ εξαίρεσης από τη στείρωση «όλων των καθαρόαιμων σκύλων που φέρουν pedigree» αναγνωρισμένο από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος [ή την εκάστοτε αρμόδια κυνολογική αρχή που θα υποδεικνύει η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.)], καθώς και «όλων των αναγνωρισμένων αυτοχθόνων ελληνικών φυλών σκύλων» είναι πράξη πολιτικής πονηρίας που αποβλέπει στην ομηρία χιλιάδων κυνοφίλων.

    ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ & ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!

  • 9 Μαΐου 2021, 16:04 | Ζωή Πρεβεζάνου

    Η παράγραφος 3 εχει παρα πολλά κενά, αφήνοντας στην ουσία στο απυρόβλητο τους υπαίτιους της δημιουργίας αδέσποτων. Ξαναδείτε το γιατι αν το αφήσετε ως εχει, είμαστε παλι στο 0.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:41 | Μαρία Παρχαριδου

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ
    Ναι στους νόμιμους και το τονίζω ΝΟΜΙΜΟΙΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΊΣ
    ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΆΝΟΜΕΣ ΓΕΝΝΕΣ των κυνηγών, κτηνοτρόφων και παράνομων εκτροφεων.
    Η πηγή του κακού, για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας σε σχέση με τα αδεσποτάκια είναι οι κυνηγοί, κτηνοτρόφοι και ανεύθυνοι κηδεμόνες.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ
    ΓΕΝΝΕΣ ΜΌΝΟ ΑΠΌ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΊΣ

  • 9 Μαΐου 2021, 16:48 | Νατασα Μπομπολακη,προεδρος της ΠΦΠΟ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΡΘΡΟ , ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ και η μεγαλη υποχωρηση της Κυβερνησης στις πιεσεις που δεχτηκε .

    Πληρης σχεδον αναιρεση της υποχρεωτικοτητας της στειρωσης και μαλιστα απο αυτους που ευθυνονται σε συντριπτικο ποσοστό για τα αδεσποτα, κτηνοτροφους και κυνηγους .

    Για να λεμε τα πραγματα με το ονομά τους , η υποχρεωτικη στειρωση καταργειται .

  • 9 Μαΐου 2021, 16:53 | Καλυβιώτη Ειρηνη

    Ενεργή φιλοζωη πάνω από τριάντα χρόνια στο Μαρκόπουλο και Κερατέα στα Μεσογεια. Το 90% των αδέσποτων κακοποιημένων, εγκαταλελειμμένων, χτυπημενων από αυτοκίνητα, φολιασμενων ζώων, είναι τσοπανικα, κυνηγόσκυλα και οι προσμίξεις αυτών. Θέλετε να μου πείτε ότι ερασιτεχνες εκτροφεις, κυνηγοι, τσοπανηδες θα έχουν χωρίς στειρωσεις τα ζώα τους; Αν αυτες οι κατηγορίες παραμείνουν εκτός τότε τίποτα απολύτως δεν θα αλλάξει στην υπάρχουσα κατάσταση. Αν θέλετε έχω να σας στείλω αρκετά βίντεο και φωτογραφίες μέσα στα τελευταία και μόνο χρόνια από τις περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα μου. Άλλωστε μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όλα μα ολα τα φιλοζωικα σωματεία των περιοχών αυτών που έχουν γονατίσει από περιστατικά ανάλογα. Παρακαλώ πολύ, μην αφήνετε παραθυρακια που ουσιαστικά θα αφήσουν εκτεθειμένα και πάλι τα ζώα που υποφέρουν. Χρόνια ολόκληρα έχουμε δώσει τις περιουσίες μας και τις ζωές μας προσπαθώντας να σώσουμε όσα αυτοί πετάνε.Κροτοφοβικα κυνηγόσκυλα, πυροβολημενα άχρηστα εργαλεία, μωρά πεταμένα σε κάδους που φτύνουμε το γάλα της μάνας μας να τα μεγαλώσουμε και παλεύουμε πολλές φορές χωρίς ελπίδα να βρούμε σπίτια σε μεγαλόσωμα σκυλιά που οι περισσότεροι αποφεύγουν να υιοθετήσουν. Είναι κρίμα να ρίχνετε φως σε ένα σκοτάδι δεκαετιών και να αφήνετε περιθώρια για να ξαναγυρίσει το σκοτάδι. Είναι άδικο.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:28 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σημείο 3.
    Για ποιο λόγο ορισμένοι ιδιοκτήτες να εκτρέφουν σκύλους ή γάτες όταν δεν επωφελούνται κέρδους? Σίγουρα θα είναι συγκεκριμένης ράτσας. Κυνηγόσκυλα μήπως? Όπως τα εκατοντάδες που εγκαταλείπονται στα βουνα όταν γεράσουν ή αρρωστήσουν? Και ποιος θα ελέγχει αυτές τις γέννες? Που θα δίνονται τα νεογέννητα? Πόσοι άραγε μη νόμιμοι εκτροφείς θα επωφεληθούν από αυτό το «»παραθυρακι»» του νομοσχεδίου? Άτοπο και ακρως επικίνδυνο το σημείο αυτό που αφήνει ελευθερία και ασυδοσία σε πολλούς που θα κρυφτούν από πίσω.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:12 | Ολγα Ασβεστα

    Το αρθρο 39 και παραγραφος 3 αφηνει ολους αυτους τους ανευθυνους ιδιοκτητες αστειρωτων σκυλων να γεννοβολανε συνεχεια και μοιραζουν η να πετανε τα κουταβια δεξια και αριστερα σε αλλους ανευθυνους.
    Εχουμε γεμισει αδεσποτα απο τετοιους !!!
    Φτανει υποχρεωτικη στειρωση για ΟΛΟΥΣ!
    Δεν υπαρχει λογος να εχει κανεις αστειρωτο ζωο σπιτι του.
    Δεν εχουν καν τις γνωσεις να δωσουν σωστα και νομιμα τα κουταβια.
    Τα ζωα τους γεννανε δυο φορες τον χρονων γι αυτο ολο αυτο το χαλι στην ελλαδα με αδεσποτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:17 | Ισαβέλλα Στρατσιανη

    ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΛΆΘΟΣ και παραθυράκι του νόμου για την στείρωση.
    Τι θα πει ανάλογα το εάν ανήκει σε ελληνικές φυλές; Καταλάβετε πως αφήνετε τεράστιο δικαίωμα στους κυνηγούς, οι οποίοι είναι η πληγή ολόκληρης της ελληνικής επαρχίας στην δημιουργία αδεσπότων και στην κακοποίηση, να ΜΗΝ στειρωνουν τα κυνηγόσκυλα τους γιατί θα ανήκουν στην εξαίρεση την οποία αναφέρετε!
    Δεν έχει κανένα νόημα ,να στειρώσει κάποιος την ημίαιμη σκυλίτσα του και να αφήνετε ελεύθερους τους κυνηγούς που έχουν γεμίσει την Ελληνική επαρχία και το 60% των αδέσποτων είναι ημίαιμα κυνηγόσκυλα και μωρά τσοπανόσκυλα..
    Όλη η φιλοζωική κοινότητα έχει προβληματιστεί πάρα πολύ για την ανεκτικότητα η οποία δείχνει η κυβέρνηση και όχι μόνο συγκεκριμένη, στην συγκεκριμένη ομάδα των κυνηγών. ΔΕΝ είναι θέμα επιβίωσης, είναι ένα χόμπι. Όπως δεν επιδοτείτε… ρακέτες σε αυτούς που παίζουν τένις έτσι δεν θα πρέπει και οι κυνηγοί,να έχουν ειδική μεταχείριση, ιδίως εάν στην εξίσωση μπαίνουν, ζωντανά πλάσματα και η εκμετάλλευση τους με τον χειρότερο τρόπο.
    ΈΝΑ καλό πάτε να κάνετε με την δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου. Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε τον φιλοζωικό κόσμο. Εχουμε αποδείξει και εμείς και παλαιότερα πως έχουμε δύναμη και δεν κοροϊδευόμαστε. Αλλιώς όλοι εσείς που πιστεύετε πως μπορείτε να αφήνετε τους κυνηγούς, με συγκεκριμένες φυλές να βάζουν τα ζώα τους να γεννούν, να μας πείτε τη διεύθυνση στην οποία θα στέλνουμε όλα αυτά τα ημίαιμα σκυλιά από τις … συγκεκριμένες φυλές που θα βρίσκουμε στα βουνά της Ελληνικής επαρχίας.
    Ευχαριστώ

  • 9 Μαΐου 2021, 15:05 | Dima

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ PEDIGREE ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΡΟΦΗ.

    ΖΗΤΗΣΤΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΡΟΦΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ,ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ.

    ΤΑ ΖΩΑ ΜΕ PEDIGREE ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ 30 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥΣ.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:07 | Ισαβέλλα Στρατσιανη

    ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΛΆΘΟΣ και παραθυράκι του νόμου για την στείρωση.
    Τι θα πει ανάλογα το εάν ανήκει σε ελληνικές φυλές; Καταλάβετε πως αφήνετε τεράστιο δικαίωμα στους κυνηγούς, οι οποίοι είναι η πληγή ολόκληρης της ελληνικής επαρχίας στην δημιουργία αδεσπότων και στην κακοποίηση, να ΜΗΝ στειρωνουν τα κυνηγόσκυλα τους γιατί θα ανήκουν στην εξαίρεση την οποία αναφέρετε!
    Δεν έχει καλέ το νόημα των αυστηρών Ή κάποιος την ημίαιμη σκυλίτσα και να αφήνεται ελεύθερος τους κυνηγούς που έχουν γεμίσει την Ελληνική επαρχία για το 60% των αδέσποτων είναι ημίαιμα κυνηγόσκυλα…
    Όλη η φιλοζωική κοινότητα έχει προβληματιστεί πάρα πολύ για την ανεκτικότητα η οποία δείχνει η κυβέρνηση και όχι μόνο συγκεκριμένη στη συγκεκριμένη ομάδα των κυνηγών. ΔΕΝ είναι θέμα επιβίωσης είναι ένα χόμπι. Όπως δεν επιδοτείται ρακέτες σε αυτούς που παίζουν τένις έτσι δεν θα πρέπει και η τύχη να έχουν ειδική μεταχείριση.
    ΈΝΑ καλό πάτε να κάνετε με την δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου. Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε τον φιλοζωικό κόσμο. Εχουμε αποδείξει και εμείς και παλαιότερα πως έχουμε δύναμη και φαίνεται κοροϊδευόμαστε. αλλιώς όλοι εσείς που πιστεύετε πως μπορείτε να αφήνετε τους κυνηγούς οι συγκεκριμένες φυλές να βάζουν τα ζώα τους να γεννούν, να μας πείτε τη διεύθυνση στην οποία θα στέλνουμε όλα αυτά τα ημίαιμα σκυλιά από τις … συγκεκριμένες φυλές που θα βρίσκουμε στα βουνά της Ελληνικής επαρχίας.
    Ευχαριστώ

  • 9 Μαΐου 2021, 15:05 | NIKOS APOSTOLOU

    Απαραδεκτες οι εξαιρέσεις-κερκόπορτα του Αρθρου 39 παράγραφος 5 που έχει ξεσηκώσει τους ενεργούς φιλόζωους σε κάθε σελίδα που επισκέπτομαι.Ποιο το νόημα,τελικά, των εξαγγελιών περί στειρώσεων όταν αρχίζουν οι εξαιρέσεις και οι ανεξέλεγκτες γέννες της πίσω αυλής; Απαράδεκτη και η καθυστέρηση εφαρμογής νόμου και προστίμων.Εως τοτε θαχουν γεννηθει και πεταχτει χιλίάδες νεα ζώα και ισως θάχει αλλάξει και κυβέρνηση και η νέα ,τα πάρει όλα πίσω.Ολοι αυτοί που εξαιρείτε είναι εν δυνάμει πηγές δημιουργίας αδέσποτων .Πως και που θα διατίθενται εξ’ άλλου αυτά τα 20 κουτάβια η νεογεννητα γατάκια ανα ετήσια αναπαραγγωγη από όσους εξαιρούνται και οταν παράλληλα οι δρομοι ειναι ήδη γεματοι με ετοιμοθανατα ;Γιατι ενώ εμείς οι ευσυνείδητοι θαχουμε χρυσοπληρώσει ξανα και ξανα για στειρώσεις για τα δικά τους πεταμένα ζώα αυτοι αενάως , θα τυγχάνουν εξαιρέσεων;Τι σημαίνει αναπαραγωγή χωρίς κέρδος;Θα τα χαρίζουν σε ποιούς ,όταν τα σπίτια ήδη είναι γεμάτα;Πολίτες δύο ταχυτήτων και ανισότητα στα δικαιώματα μας και εδω;Ευελπιστούμε σε δυναμικες αποφάσεις και πληρη εφαρμογη εως την εκπνοη του 2021.Δεν υπάρχουν αντοχές για όσους τα ζούμε έξω στην πραγματική ζωή και ήδη τις έχουμε ξεπεράσει.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:02 | Σταυρούλα Κάντζου

    3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    Νομικός δεν είμαι, αλλά με την απλή λογική, δεν θα έπρεπε στα αντίστοιχα άρθρα να υπάρχει αναφορά του τύπου με την επιφύλαξη του άρθρου κλπ για να μπορέσει να ισχύσει αυτό? Τα αντίστοιχα άρθρα στα οποία αναφέρεται αυτή η παράγραφος είναι απόλυτα, δεν αφήνουν περιθώρια τέτοιων τροποποιήσεων.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:07 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Τραγική διάταξη. Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες που αποδεδειγμένα εκτρέφουν χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος; Aφήνει άπειρα παράθυρα ώστε να εξαιρεθούν αυτοί για τους οποίους ουσιαστικά πρέπει να θεσπισθεί η υποχρεωτική στείρωση, όπως οι κυνηγοί, οι τσοπανηδες και οι ερασιτεχνες εκτροφεις!

  • 9 Μαΐου 2021, 12:22 | Λασκαρίδης Γιάννης

    Σχετικά με την παράγραφο 3. Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή. Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:22 | Μάρθα Γεωργίου

    Για την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Εκτός οτι είναι είναι ασαφής και δεν αναφέρονται οι προυποθέσεις και οροι, είναι στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής όπου ορίζεται στο άρθρο 33 «Ειδική Ειτροπή Παρακολούθησης» η οποία όπως προαναφέρεται απαρτίζεται και απο εκρόσωπο φιλοζωικού σωματείου των οποίων σωματείων η φιλοσοφία αντιτίθεται σθεναρά στην καθαρόαιμη κυνοφιλία και πολύ περισσότερο στην ερασιτεχνική εκτροφή γεγονός που έχει δηλωθεί δημόσια άπειρες φορές. Επαναλαμβάνω οτι ο μόνος αρμόδιος που τηρεί αρχείο όλων των καθαρόαιμων ζώων στην Ελλάδα και ικανός να κρίνει την καταλληλότητα είναι ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:01 | Βασίλειος Σοφ.

    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή
    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

  • Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 8 Μαΐου 2021, 10:26 | Μάρθα Γεωργίου

    Oπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 ….»θα καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων» …. πρέπει να συμπεριληφθεί στην επιτροπή ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας των καθαρόαιμων (pedigree) σκύλων στη χώρα μας.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:13 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Απαράδεκτο το 3. Δεν διευκρινίζεται τίποτα και όλοι οι σκύλοι εργασίας και με pedigree παραμένουν όμηροι. Ρητά θα πρέπει να δηλωθεί ότι όλοι αυτοί εξαιρούνται και να δωθεί σαφές νομικό πλαίσιο στην ερασιτεχνική εκτροφή.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:14 | Γερασιμος Κορακιανιτης

    Στην παράγραφο 3 να αποσαφηνιστεί μέσω νόμου ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να εξαιρεθούν και με ποια κριτήρια ( ερασιτεχνική εκτροφή )

  • 7 Μαΐου 2021, 12:44 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ούτε ποινικές κυρώσεις ούτε και διοικητικές κυρώσεις στους Δημάρχους και στους Αντιδημάρχους. Σε έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, με ημερομηνία 2/6/2017 , προτείνει νομοθετική πρόβλεψη για την επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Όσο για τις ποινές του άρθρου 39 παράγραφος 9, πρώτον δεν είναι προσωπικές ποινές, στην ουσία τιμωρούμε τους δημότες που περιμένουν τα συγκεκριμένα έργα και δεύτερον θα στοχοποιηθούν για ακόμη μία φορά τα ζώα.
    Τα δημοτικά καταφύγια αποτελούν το τελευταίο στάδιο της ζωής των αδέσποτων ζώων, αφού η εισαγωγή τους σε αυτά σηματοδοτεί κάποιους μήνες ή ημέρες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες με ανυπαρξία περίθαλψης, καταλύματος, τροφής, νερού και προστασίας, είτε είναι δεμένα, είτε είναι στοιβαγμένα κατά δεκάδες μέσα σε κλουβιά, να τρώγονται μεταξύ τους, γεμάτα ακαθαρσίες, λάσπες και νεκρά ζώα. Δήμοι που μαζεύουν τα αδέσποτα ζώα από τους δρόμους, γιατί ενοχλούνται οι ψηφοφόροι τους, άλλοι τα πετάνε στα βουνά.
    Δηλαδή, και πάλι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε δημοτικά καταφύγια / κολαστήρια.
    Γιατί και πάλι προστατεύεται τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για χιλιάδες εγκλήματα κάθε χρόνο εις βάρος των ζώων;;
    ΜΠΡΑΒΟ!! «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…»