Άρθρο 27 Πρόσβαση σε παραλίες

1. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας.
2. Στις οργανωμένες παραλίες, η πρόσβαση σκύλων, πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας, επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:52 | Γεωργια

    Φυσικα πρεπει να επιτρεπονται τα σκυλια σε καθε παραλια και να τους επιτρεπεται και το μπανιο αν και εφοσον εχουν ενημερωμενο βιβλιαριο υγειας με ολα τα εμβολια .Τα σκυλια ειναι πιο καθαρα απο εμας ουτε αφοδευουν ουτε ουρουν στην θαλασσα σε αντιθεση απ’τους ανθρωπους που τα κανουν και τα δυο οπως φυσικα αφηνουν και τα σκουπιδια τους,μ’αυτα δεν εχουν προβλημα αλλα εχουν προβλημα με τα ουρα του σκυλου στην αμμο,που η αμμος απ’τα βρωμοποδαρα του καθενος μας εχει περισσοτερους μυκητες απ’οτιδηποτε αλλο!Ενας σοβαρος και σωστος κηδεμονας σκυλου δεν θα παει το σκυλι του στην θαλασσα μεσα στο καταμεσημερο ουτε θα τον εχει με τις ωρες κατω απ’τον καυτο ηλιο το ιδιο βεβαια ισχυει και για σοβαρους και υπευθυνους κηδεμονες παιδιων,δυστυχως λοιπον οπως υπαρχουν ανευθυνοι κηδεμονες σκυλων υπαρχουν και παιδιων αλλα γι’αυτους δεν ειδα να λεγεται κατι παραπανω.Θα μπορουσαν βεβαια να δημιουργηθουν στις ηδη υπαρχουσε παραλιες μικρα κομματια που θα ειναι αποκλειστικα για χρηση απ’τα σκυλια και τους ιδιοκτητες τους παλι με ενημερωμενα βιβλιαρια και φυσικα λουρι ωστε να αποφευγονται τυχον καυγαδες με τ’αλλα.Στην θαλασσα εαν και εφοσον δεν υπαρχει τροπος να φυγει το σκυλι τοτε να μπορει να βγαινει το λουρι διαφορετικα και εφοσον δεν υπαρχουν βραχια ωστε να κινδυνευσει με πνιξιμο τοτε να μπαινει στο νερο με το λουρι παντα μαζι με τους κηδεμονες του!Οποιοι δε θεωρουν οτι το σκυλι τους μπορει να αγριεψει,να δαγκωσει η οτιδηποτε αλλο καλο θα ειναι να μην το φερνουν απο μονοι τους αυτο ειναι ευκολονοητο δεν ειναι ομως ο κανονας αλλα οι εξαιρεσεις!Εγω οταν και οποτε παω διακοπες ειμαι με τον αντρα μου στην παραλια απ’τις 9 το πρωι κανουμε μπανιο εμεις και ο σκυλος μας μαζι,εχει την πετσετα του στην ξαπλωστρα(ποτε δεν θα τον εβαζα χωρις πετσετα γιατι εκτος του οτι σεβομαι τους αλλους ειναι το ιδιο ευκολο να κολλησει μυκητες η καποιο αλλο μικροβιο και το σκυλι μου απ’τους ανθρωπους που εχουν κατσει πριν χωρις πετσετα) και στις 11.00 φευγουμε απ΄την παραλια(δηλ.οταν αρχισουν και ερχονται πολλοι λουομενοι)ξαναπηγαινουμε κατα τις 19.00 το απογευμα μεχρι τις 20.30 χωρις να ενοχλουμε και χωρις να μας ενοχλουν,επισης τον πηγαινω συχνες βολτες μακρια απ’την παραλια ωστε να ουρησει η να αφοδευσει μακρια απ’τον κοσμο και οχι στην παραλια!

  • 13 Μαΐου 2021, 12:28 | Νίνα Τοπιντζή

    Θα συμφωνήσω με τις προηγούμενες διατυπώσεις, αναφορικά με το λουρί εντός της θάλασσας. Είναι επικίνδυνο για το ζώο και τον ιδιοκτήτη, επομένως εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστο. Η διατύπωση του Νίκου Στεργιώτη είναι μια χαρά: «Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, πάντοτε με χρήση λουριού. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων στην θάλασσα (κολύμβηση).»

    Πολλά άλλα σχόλια είναι στην καλύτερη περίπτωση γραφικά, στη χειρότερη εγωπαθή και αντικοινωνικά. Το κλασικό επιχείρημα «δε μ’ αρέσει να κάνω μπάνιο κοντά σε σκύλους», και επομένως έχω δικαίωμα (η λέξη-κλειδί είναι το ‘δικαίωμα’) να απαγορεύσω στον άλλο που έχει σκύλο να μην τον έχει μαζί του στη θάλασσα μ’ αφήνει πάντα με ανοιχτό το στόμα. Πολλοί από εμάς – με σκύλο ή χωρίς – επίσης μπορεί να μην αρεσκόμαστε στις τσιρίδες παιδιών, στα γκάπα-γκούπα των ρακετών, στο ντάμπα-ντούμπα στα μπιτσόμπαρα, και σε τόσα άλλα, αλλά αυτό δε μας δίνει το δικαίωμα να τους απαγορεύσουμε να έχουν παιδιά μαζί τους, να παίξουν ρακέτες, να μην ακούν μουσική κ.ο.κ. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε κάνει ένα κοινωνικό συμβόλαιο, όπου πρέπει να αναγνωρίζουμε και στους άλλους δικαιώματα και όχι μόνο στον εαυτό μας. Η λύση στα παραπάνω – σε όλα, σκύλους, παιδάκια… – είναι απλή. Σε ενοχλεί; Πας λίγο παραπέρα. Επίσης, υπάρχει κι άλλη λύση. Πας σε ξερονήσι (ευτυχώς έχουμε πολλά) και βρίσκεις μια και καλή την ησυχία σου.

    Άλλο κλασικό και αγαπημένο επιχείρημα είναι ότι ο σκύλος βρωμίζει την άμμο που θα παίξει το βλαστάρι του, άμα ουρήσει. Εδώ έχουμε διάφορα ενδιαφέροντα. Πρώτον, το βλαστάρι συχνά επίσης μπορεί να κάνει την ανάγκη του εκτός παραλίας. Και όχι μόνο το βλαστάρι. Για να μη συζητήσουμε τι γίνεται εντός παραλίας από βασικά όλους. Μισός άνθρωπος το σκέλος αυτό δεν το έχει σχολιάσει. Εγώ θα πρότεινα επομένως ούτε και οι άνθρωποι να μπαίνουμε στη θάλασσα, αφού κάποιοι ουρούμε. Και μπορώ να σκεφτώ και πιο γαργαλιστικές λεπτομέρειες για το πως μπορεί και να γευτούμε αυτά τα σωματικά υγρά. Επίσης, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως στην άμμο διαβιούν και άλλα πλάσματα που και αυτά κάπου θα αφήνουν το αποτύπωμά τους. Μήπως να τα εξαφανίσουμε κι αυτά; Το ίδιο ισχύει και για τα εντός θαλάσσης πλάσματα. Ναι, και τα ψάρια αφήνουν περιττώματα (news flash!). Με όλο αυτό το χιουμοριστικό, απλώς αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσοι διαμαρτύρεστε για τους σκύλους, επιλέγετε απλώς να σας ενοχλεί αυτό. Οι γόπες από τα τσιγάρα (ή και ο ίδιος ο καπνός που δε σας πειράζει να φουμάρετε δίπλα στα αγγελούδια σας και τους διπλανούς σας), τα σκουπίδια και τα πλαστικά που με περισσή χαρά αφήνετε στο πέρασμά σας, επίσης βρωμίζουν τη θάλασσα και είναι εξίσου βλαβερά – για να μην πω, περισσότερο – σε πιθανή κατάποση. Για να μη σχολιάσουμε το οικολογικό σκέλος, που είναι πολύ βαρύτερο, αλλά δεν το συνειδητοποιούμε.

    Και κλείνω με το τρίτο κλασικό και ακόμα πιο αγαπημένο επιχείρημα, τουτέστιν ότι ο σκύλος μπορεί να επιτεθεί. Ναι, υποθέτω πως μπορεί να γίνει αν είναι επιθετικός, αν τον ενοχλήσει/φοβίσει κάποιος, αν ξεφύγει από τον κηδεμόνα του, κλπ. Αλλά και εδώ το επιχείρημα είναι έωλο. Είναι σαν να λέμε ότι αφού με το αυτοκίνητο ή με τη μηχανή μπορεί κάποιος να σκοτωθεί (ελπίζω να συμφωνήσετε ότι αυτό είναι κομματάκι πιο σοβαρό από επίθεση ενός σκύλου), ας καταργήσουμε τα αυτοκίνητα/μηχανές. Δεν έχω ακούσει όμως καμία τέτοια πρόταση, κι ας έχουμε πάμπολλα θανατηφόρα ατυχήματα. Δεν ξέρω τα στατιστικά με σοβαρές επιθέσεις από σκύλους στις παραλίες, αλλά τολμώ να εικάσω πως είναι ένα αμελητέο κλάσμα αυτών.

    Ας μάθουμε να συμβιώνουμε λοιπόν καλύτερα μεταξύ μας. Αυτό ισχύει εκατέρωθεν. Με σεβασμό και οι σκυλοκηδεμόνες για να μην ενοχλούμε όσο γίνεται όσους ενοχλούνται και με σεβασμό και όσοι ενοχλούνται και για το δικό μας δικαίωμα να είμαστε με τα τριχωτά μέλη της οικογένειάς μας.

    Ευχαριστώ.

  • 13 Μαΐου 2021, 09:37 | Λαμπρό

    Θα ήθελα να γνωρίσω προσωπικά τον «ειδικό επιστήμονα» που κατάφερε τελικά να βάλει σκύλο στην θάλασσα με λουρί και δεν τον έπνιξε και τελικά είχε το θράσος να εισάγει τέτοιους περιορισμούς στο νομοσχέδιο. Καλώς να οριοθετήσουν σημεία για πρόσβαση των ζώων και όχι ανάμεσα σε λουόμενους. Ο ιδιοκτήτης του ζώου είναι ο μόνος υπεύθυνος.

  • 12 Μαΐου 2021, 21:57 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Πρόσβαση σε όλες τις παραλίες με το λουρί του πάντα!!!και αν ειναι εκπαιδευμένος σε βασική υπακοή (με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη)

  • 12 Μαΐου 2021, 20:31 | Σοφια

    Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θεωρούν ότι δικαιούνται τα πάντα εις βάρος των ζώων.ΔΕν μας ανήκουν όλα σε αυτή τη γη.Οριστε παραλίες που να είναι pet friendly ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι.Κ εννοειται με λουρί .

  • 12 Μαΐου 2021, 18:23 | Λάμπρου Ιωάννα

    Θα σταθώ σε τρία σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων. Αν ψάξει κάποιος για μικρόσωμο σκυλί, σπάνια χαρίζεται, και ακόμα και αν χαρίζεται γίνεται περιζήτητο. Η τιμή πώλησης τους ξεκινάει από τα 300 ευρώ και συνεχίζει πολύ παραπάνω. Αντίστοιχα για ένα καλό κυνηγόσκυλο,για παράδειγμα. Η υποχρεωτική στείρωση, το μόνο που θα πετύχει θα είναι μείωση του πληθυσμού, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αύξηση της τιμής προς τα πάνω. Πολύ σημαντικός επίσης ο παράγοντας της μετέπειτα ποιότητας ζωής των στειρωμενων ζώων και αφήνω τελευταίους τους κινδύνους που ελοχευει μια νάρκωση. Τα περισσότερα αδέσποτα σίγουρα δεν προέρχονται από δεσποζομενα και»ρατσατα» σκυλιά αλλά από ζώα που βρίσκονται σε ημιελευθερη κατάσταση.
    Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να θίξω είναι το γενικότερο πλαίσιο… Το όλο σκεπτικό είναι έτσι δομημένο ώστε ακόμα και αν κάποιος ήθελε ή ξαφνικά είχε κάποιο διάθεση να βοηθήσει κάποιο αδέσποτο, να τον κάνετε πλέον να το σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν προσφέρει βοήθεια ή και στέγη σε κάποιο αδέσποτο. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να διευκολύνετε πιο πολύ η υιοθέτηση αδέσποτων και ο νόμος να είναι πιο ελαστικος στην περίπτωση τους.
    Κράτησα τελευταίο το θέμα της παραλίας. Διάβασα πιο πάνω πολλά και διάφορα σχόλια. Προσωπικά δεν θα έπαιρνα τον σκύλο μου σε κάποια παραλία παρά μόνο βράδυ για να παίξουμε. Αντιλαμβάνομαι όμως και την δυσαρέσκεια των υπολοίπων. Μια πρόταση λοιπόν. Όχι ανοιχτές όλες οι παραλίες στους σκύλους. Αλλά, να οριστεί, υποχρεωτικά, από τον κάθε Δήμο, τουλάχιστον μία παραλία στην οποία θα μπορούν να πηγαίνουν και τα σκυλιά

  • 12 Μαΐου 2021, 16:21 | Σταύρος

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ πρόσβασης σκυλιών σε παραλίες με λουόμενους.
    Προτεραιότητα στις παραλίες έχουν τα παιδιά μας, όχι τα σκυλιά!!!
    Δεν είμαστε το ίδιο, άνθρωποι και ζώα!!!
    «Παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς»!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 15:02 | Κατερινα Καλφοπούλου

    Η θαλασσα δεν ανηκει σε κανεναν . Ουτε σε Δημους ουτε ανθρωπους ….Επιτελους πια σταματηστε να φερεστε σαν να σας ανηκουν ολα . Τα ζωα δεν λερωνουν ουτε τις θαλασσσες όυτε τις ακτες.
    Συμφωνω σε προσβαση με λουρι και κολυμπι χωρίς .

  • 11 Μαΐου 2021, 22:14 | Νικόλας

    Να προβλεφθεί ο καθορισμός κατάλληλων παραλιών από τους δήμους στις οποίες μόνο να επιτρέπεται η πρόσβαση ζώων συντροφιάς.

  • 11 Μαΐου 2021, 22:55 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

    Σας τα έχουν πει όλοι οι σοβαροί άνθρωποί εδώ μέσα, ακόμη και ιδιοκτήτες σκύλων, ότι το να δώσετε δικαίωμα να κολυμπούν τα σκυλιά στις παραλίες που θα κολυμπάει ο κόσμος είναι εγκληματικό. Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος από τους προβληματικούς φιλόζωους αποφασίσει να πάει το σκυλί του (ΡΟΝΤΒΑΙΛΕΡ,ΠΙΤΜΠΟΥΛ,MASTIFF) σε παραλία με μικρά παιδιά γυναίκες και ηλικιωμένους. Πάρτε πίσω την διάταξη και απαγορεύστε τελείως την παρουσία σκύλων στις παραλίες γιατί θα γεμίσουν οι παραλίες με σκυλιά που θα ουρούν στην άμμο, κάτι που κανένας άνθρωπος δεν κάνει για λόγους απλής λογικής, που όμως τα κακόμοιρα ζωάκια δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν, και αυτό το τελευταίο είναι το πιο ανώδυνο που μπορεί να συμβεί, γιατί όπως είπα πριν, μπορεί να υπάρξουν ακόμη και θύματα.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:36 | Ποπη Χουστουλακη

     Στο άρθρο 27§2 αναφέρεται ότι «Στις οργανωμένες παραλίες, η πρόσβαση σκύλων, πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας, επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, αναρτημένη από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας». Προτείνεται η τροποποίηση της διάταξης αυτή και συγκεκριμένα να ορίζεται ότι στις οργανωμένες παραλίες θα υπάρξει οριοθέτηση μέρους αυτών σε ποσοστό 20% για τη χρήση τους από τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς. Οι σχετικοί προς τούτο χώροι θα σημαίνονται κατάλληλα από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της οργανωμένης παραλίας. Η προσέγγιση αυτή εδράζεται στην έννοια των κοινόχρηστων πραγμάτων κατά τον Αστικό Κώδικα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 967 του Α.Κ. ορίζεται ότι: «Πράγματα κοινής χρήσης είναι ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλεύσιμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους». Σε κάθε περίπτωση, τα κοινόχρηστα πράγματα είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής, ανήκουν είτε στο δημόσιο (αιγιαλός – παραλία), είτε στους Ο.Τ.Α. (πάρκα – αλσύλλια), που είθισται να αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους κατά τρόπο ώστε να μην αναιρείται η κοινή χρήση τους (άρθρο 970 του Α.Κ), καθώς επίσης και να προάγεται πρωτίστως το ιεραρχικά διαβαθμισμένο έννομο αγαθό της κοινής ωφέλειας του άρθρου 969 του Α.Κ. Επιπροσθέτως, κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ελεύθερα και ανεμπόδιστα τους κοινόχρηστους χώρους, εξουσία που απορρέει προδήλως από το αυτοτελές δικαίωμα της προσωπικότητας των διατάξεων των άρθρων 5§1 του Συντάγματος και 57 του Α.Κ., σε συνδυασμό με την κείμενη νομοθεσία περί αιγιαλού και παραλίας.
     Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 11:12 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΙΑΣ

    Πρέπει ρητά να προβλέπεται:
    α. ξεχωριστές παραλίες κολύμβησης για τους σκύλους ανά Δήμο
    β. αυστηρά μέτρα αποτροπής της κολύμβησης των σκύλων σε όλες τις άλλες παραλίες.
    γ. υποχρεωτική πλήρης και συνεχής εποπτεία του ιδιοκτήτη στον σκύλο με λουρί και άλλα πρόσφορα μέσα σε όλους τους χώρους.
    Το κρίσιμο όμως είναι να καθοριστεί ποιά είναι η αρμόδια αρχή για την διαπίστωση της παράβασης.
    Πιστεύω ΟΛΕΣ οι δημόσιες αρχές που προβλέπονται στο νόμο. Όμως πρέπει να τηρούνται στοιχεία για το χρονικό διάστημα της απόκρισης που πρέπει, με όποιο πρόσφορο σύστημα προτιμηθεί, να τηρούνται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα (δηλαδή χρόνος καταγγελίας και χρόνος επέμβασης).
    Τονίζω αυτό το σημαντικό γιατί μου έχει τύχει πολλές φόρες να καταγγέλλω τον Ιούλιο και να περιμένω την επέμβαση στην παραλία τα Χριστούγεννα. Χωρίς την καταγραφή των καταγγελιών που προτείνω οι παραλίες μας θα είναι στο έλεος των ασυνείδητων σκυλόφιλων. Βεβαίως υπάρχουν και ελάχιστοι νομοταγείς αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία μέχρι τώρα, αφού δεν υπάρχει περίπτωση ελέγχου, είναι οι αντικοινωνικοί παράνομοι.

  • 11 Μαΐου 2021, 11:32 | Λυρής

    Οχι να μην επιτραπει στη καθε Σουσού να βασανίζει σέρνοντας το ζωντανό στον καύσωνα της παραλίας δεμένο στα δέντρα κ τραβώντας τον στην θάλασσα με το ζόρι για να δείξει τα «ταχα» φιλοζωικά αισθήματα κάνοντας επίδειξη ισχύος φωνάζοντας πόσο πιο καθαρά ειναι τα σκυλιά απο τα παιδιά οταν τους γινεται παρατήρηση που αφηνει τον σκύλο να κανει την αναγκη του στην άμμο εκει που παίζει το μωρο με τα κουβαδάκια του! Επιτρέψτε την πρόσβαση ΜΟΝΟ σε οργανωμένες παραλιες με χρονικό περιθωριο για να μην ταλαιπωρούνται τα ζωντανά απο το ξημέρωμα μεχρι το βραδυ δεμένα στην παραλία μεσα στον καύσωνα.

  • 11 Μαΐου 2021, 10:20 | ΒΟΥΛΑ ΒΙΔΑΛΑΚΗ

    Η θαλασσα δεν ανηκει σε κανεναν . Ουτε σε Δημους ουτε ανθρωπους ….Επιτελους πια σταματηστε να φερεστε σαν να σας ανηκουν ολα . Τα ζωα δεν λερωνουν ουτε τις θαλασσσες όυτε τις ακτες.
    Συμφωνω σε προσβαση με λουρι και κολυμπι χωρίς .

  • 11 Μαΐου 2021, 03:31 | Ξανθίππη

    Κουμάντο στο σπίτι σας και στην πισίνα σας. Η θάλασσα δεν ανήκει σε κανέναν και εννοείται δεν έχουν προτεραιότητα οι άνθρωποι σε αυτή. Από που και ως που; Αν ενοχλείστε από τα ζώα να πάτε παραπέρα ή να κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα. Σταματήστε πρώτα εσείς να κατουράτε μέσα στη θάλασσα και μετά ασχοληθείτε με τα σκυλιά που κατουράνε την άμμο… Ναι στο λουρί εντός και εκτός της θάλασσας.

  • 11 Μαΐου 2021, 00:39 | eris ioannou

    » πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας». Με άλλα λόγια, απαγορεύεται η κολύμβηση του σκύλου, εκτός και αν θέλετε να διακινδυνέψετε να τον πνίξετε ή να πνιγείτε και εσεις μαζί του και σε κάθε περίπτωση να ταλαιπωρηθείτε σφόδρα κολυμπώντας μαζί του με λουρί. Απλή κακεντρέχεια και καψόνι.

  • 10 Μαΐου 2021, 19:14 | ΚουΚος

    Κανονικά δεν θα επιτρέπεται καθόλου να ταλαιπωρούνται τα σκυλιά στις παραλίες έχω εξοχικό στην παραλία έχω δύο σκυλιά και μία γάτα κατοικίδια και παρόλαυτα δεν τα έχω αφήσει να πάνε στη θάλασσα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την υπερβολική ζέστη αυτό που κάνουν ορισμένοι που παίρνουνε τα σκυλιά στη θάλασσα τα έχουνε δεμένα ντάλα ήλιο σε δέντρα σε παγκάκια και τα τραβάνε με το ζόρι μέσα στη θάλασσα και βγαίνουνε τα ζώα και τινάζουν τα νερά μέσα στο φαγητό της διπλανής που ταίζει το παιδι της. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα του σεβασμού στον διπλανό μας όπως υπάρχει στο εξωτερικό και είναι ασυδοσία τον αφήνουμε ανθρώπους να παιδεύουν ζώα κι λουόμενους.Και ειδικά τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι βάζουν τα σκυλιά τους στη θάλασσα γιατί πιστεύω πως έτσι θα φύγουν τα τσιμπούρια από πάνω τους υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας πρόπερσι το καλοκαίρι όταν μητέρα έβαλε το μωρό της να το αλλάξει πάνω στο παγκάκι παρόλο που φορούσε πετσέτα και πριν καθότανε το σκυλάκι της κυρίας που το ‘χει κάνει μπάνιο και μπήκε το τσιμπούρι στο πιπί του παιδιού και τρέχανε οι άνθρωποι πανικόβλητοι ευτυχώς το προλάβαμε στο τσακ. Εδώ πέρα πρέπει να επανα κίνηση επανα τοποθέτηση ότι τα σκυλιά να επιτρέπονται στην παραλία μόνο όταν δεν υπάρχουν λουόμενοι μέσα.
    Άλλωστε παρόλο που ο κανονισμός λέει ότι τα σκυλιά στην παραλία πρέπει να είναι με λουρί ουδέποτε τηρήθηκε κάτι τέτοιο οι περισσότεροι το αφήνω να μου λιτά να τρέχουν να βρουν και να αφοδεύουν μέσα στην παραλία που παραδίπλα παίζουν τα παιδιά με τα κουβαδάκια τους

  • 10 Μαΐου 2021, 18:45 | Μάρκος Σωφρονάς

    Στις οργανωμένες παραλίες συμφωνώ απόλυτα με την παράγραφο 2 ωστόσο ο υπεύθυνος εκμετάλευσης να είναι υπέυθυνος να τηρούνται τα μέτρα αν και εφόσον έχει τοποθετήσει ειδική σήμανση. Στις μη οργανωμένες παραλίες ωστόσο θα πρέπει οι έχοντες σκύλους να είναι σε απόσταση απο τους λουόμενους δεδομένου ότι δεν υπάρχει υπεύθυνος εκμετάλευσης με αποτέλεσμα ανεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων να οδηγούνται σε παραβατικές συμπεριφορές. Λουρί μέσα και έξω απο το νερό είναι το αυτονόητο.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:24 | Ανδρέας Τσαγκρινός

    Κύριοι, με πιο δικαίωμα εμείς αποφασίζουμε για την ευζωία των ζώων, στειρώνοντάς τα;
    Επειδή υπάρχουν άνθρωποι παραβατικοί τα ζώα τι φταίνε;
    Πόσο ευτυχισμένα θα είναι μετά την στείρωση; Φαντάζομαι θα ξετρελαθούν από την χαρά τους.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:37 | BILL

    Ζωα και άνθρωποι συνάρχουν και θα συνυπάρχουν με κανόνες σεβασμού. Ο κάθε, υποτίθεται φιλόζωος, δεν θα καλύπτει το ΕΓΩ ΤΟΥ πισω από κάθε ζωο οπως και τις ανάγκες αυτού. Εχω γίνει μάρτυρας καταπίεσης σκύλου να μπει με το ζόρι στη θαλασσα . Εχω δει διαπληκτισμό επειδή ο σκύλος επιτέθηκε σε παιδιά με τον ιδιόκτητη να καμαρώνει. Εχω δει κάθε παραλογια απο ολες τις πλευρές. Εκτιμώ ότι είναι μέγα λάθος να προτάσσονται επιχειρήματα ανούσια, για μπάνιο ζώων στη θαλασσα μαζί με λουόμενους οταν ειναι δεδομένο οτι οι λιγοστοί, αληθινά φιλόζωοι, προσέχουν και δεν προκαλούν, σε αντίθεση με τον κάθε ηλίθιο που το βλέπει ως μόδα και προβολή. Αστυνόμευση δεν υπάρχει. Πειθαρχία δεν υπάρχει. θεωρείτε λογικο η μικρή παραμονή στην παραλια να συνοδεύεται από ένταση;
    Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει ασφάλεια των λουόμενων απο τον κάθε αδιάφορο ιδιοκτήτη; Αν γίνει επίθεση από το ζωο μέσα στο νερο υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης; Είναι πολλά τα αρνητικά στοιχεία. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει το σκυλί του σε χώρο χωρίς λουόμενους και να απολαύσει χωρίς επίδειξη το μπάνιο του όπως κάνουν οι γυμνιστές. Ας οριστούν παραλιες μόνο για ζωα. Οι πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει πρωτίστως την ψυχική ηρεμία των εξουθενωμένων πολιτών και να σεβαστεί το λίγο χρόνο διακοπων που διαθέτουν.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:32 | ΕΦΗ

    Ναι στην πρόσβαση σε παραλίες και εντός θαλασσών με έλεγχο από τον ιδιοκτήτη/ κηδεμόνα/συνοδό του σκύλου.
    Εξάλλου περιγράφεται ξεκάθαρα στο άρθρο 5 παράγραφο 2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία. (Ακριβώς με αυτή τη λογική της προσωπικής ευθύνης δηλαδή στο εξωτερικό στην Αγγλία και στη Γερμανία που γνωρίζω, επιτρέπουν τα σκυλιά σχεδόν παντού στους εσωτερικούς χώρους ΜΜΜ, PUB, πάρκα -εκτός των πάρκων ζωων-κλπ….). Ο πλανήτης δεν μας ανήκει, περαστικοί είμαστε…έχουν δικαίωματα και τα ζώα σε αυτόν, γιατί σε αυτόν κατοικούν. Τα σκυλιά δεν μπορούν να ουρήσουν, ούτε να αφοδέυσουν μέσα στη θάλασαα λόγω στάσης του σώματος τους. Οι άναθρωποι αντίθετα μπορούμε και να ουρήσουμε και αν αφοδέυσουμε…Και ας αναλογιστούμε ΟΛΟΙ εμείς που βρισκόμαστε στις παραλίες οργανωμένες ή μη, οοολες αυτές τις ώρες που παραμένουμε στις παραλίες που ουρούμε και αφοδέουμε???? Η απάντηση είναι πως η πλειοψηφία από εμάς ικανοποιούμε την ανάγκη μας εντός της θάλασσας…μη γελιώμαστε!!! Ελάχιστοι είμαστε αυτοί που θα περπατήσουμε στην καυτή άμμο ή θα περιμένουμε στη σειρά για να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα του κοντινότερου μαγαζιού.
    Πόσες φορές έχουμε δει να πλένουν στην παραλία τα αυτοκίνητα τους πριν φύγουν, γιατι τα πήρε η θαλασσα και που να πάνε τώρα με το αλμυρισμένο αυτοκινητο???? Πόσες φορές είδαμε πιο πάνω ένα ερασιτέχνη ψαρά να καθαρίζει τα ψάρια μέσα στη θάλασσα και να αφήνει στην παραλία τα αίματα και στη θάλασσα να πετάει τα εντόσθια των ψαριών???? Ας είμαστε λίγο πιο ειλκρινείς με τους εαυτούς μας και ας αφήσουμε τα ζώα να ζήσουν και αυτά αναμεσά μας!
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ με ΕΛΕΓΧΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 14:48 | ΜΑΡΙΑ ΠΡΕΝΤΖΑ

    Ναι στην ελευθερη προσβαση των ζωων δεσποζωμενων και αδεσποτων στις παραλιες η θαλασσα ειναι για ολους διποδους και τετραποδους

  • 10 Μαΐου 2021, 13:38 | Ηλιας

    Να απαγορευτεί και στις παραλιες που δεν είναι επισήμως οργανωμένες αλλα εξυπηρετούν τον κοσμο της περιοχής. Να επιτρέπετε σε απόσταση τουλάχιστον 100 μετρων από τους λουόμενους. Είναι απαράδεκτο να χεζοκατουρουν τα σκυλιά εκεί που κολυμπούν και παίζουν παιδιά, επειδή κάποιες η΄΄κάποιοι κομπλεξικοί θέλουν να κάνουν επίδειξη. Αλωστε αποτελεί κακοποίηση των ζώων το δέσιμο τους για 2-3 ωρες μες τον ηλιο το καλοκαιρι.

  • παρ 2:
    ας επιβληθεί στις οργανωμένες παραλίες ένα μικρο τμήμα να είναι για τους κηδεμόνες δεσποζομενων ζώων με όλες τις προδιαγραφές
    Δεν είμαστε πολίτες Β κατηγορίας…
    Έχουμε κ εμείς Συνταγματικά δικαιώματα.!

  • 10 Μαΐου 2021, 12:13 | Κώστας Π.

    Σχεδόν 30 χρόνια διατηρώ 2-3 μεγάλα σκυλιά και ζώ μπροστά σε παραλία που έρχονται κολυμβητές χειμερινοί ή μή.
    Δεν διανοούμαι ποτέ να βγάλω τα σκυλιά μου για μπάνιο την στιγμή που υπάρχουν λουόμενοι τριγύρω και ο λόγος είναι απλός .
    Το σκυλί καθαρό ή μη, χτενισμένο ή όχι , αφήνει τρίχες μέσα στο νερό που μεταφέρονται και απλώνονται μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα όποιοι είναι τριγύρω να καταπίνουν και μερικές .
    Ενας υπεύθυνος άνθρωπος θα έβαζε το σκυλί του μέσα στη θάλασσα δίπλα σε λουόμενους …με λουρί ή όχι ? για σκεφτείτε το

  • 10 Μαΐου 2021, 04:47 | Χρήστος Παπούλιας

    Ναι στην Ελεύθερη πρόσβαση δεσποζόμενων ζώων στις παραλίες και εντός της θάλασσας. Ο κηδεμόνας είναι υπεύθυνος να διατηρεί το σκύλο του σε μικρή απόσταση από αυτόν είτε με τη χρήση κουτιού, είτε με άλλους τρόπους ώστε να μην ενοχλεί άλλους λουόμενους και να διατηρείται η καθαριότητα του χώρου. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε οποιονδήποτε κοινόχρηστο χώρο.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:29 | Αλέξανδρος

    Επιτέλους χάνει το δικαίωμα ο άνθρωπος που σιχαίνεται τα ζώα να σου λέει να βγάλεις τον σκύλο από την θάλασσα.
    Φαντάζομαι ο νομοθέτης θα κατανοήσει ότι αν και απόλυτα λογικό το λουρί στην παραλία, ανεφάρμοστο και επικίνδυνο εντός της θάλασσας.
    Διαβάζω αρκετά σχόλια που λένε ότι είναι δικαίωμα τους να μην κάνουν μπάνιο δίπλα σε σκύλους.Έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι δεν θέλω να κάνω μπάνιο δίπλα σε παιδιά που σκουζουν, σε Τσιτσιπαδες της παραλίας, σε παρέες που έχουν μουσική με ηχεία κτλ. Παρόλα αυτά, όλοι κάνουμε συμβιβασμούς για να λειτουργεί η κοινωνία και το τι μας ενοχλεί δεν είναι αρκετό για να στερήσει την πρόσβαση στην θάλασσα σε ανθρώπους με κατοικίδια.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:22 | Ισαβέλλα Σακελλαράκη

    Η παρουσία του σκύλου στις παραλίες, οργανωμένες ή μη, θα πρέπει να είναι ΔΕΔΟΜΈΝΟ, καθώς θα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί , το ότι ο σκύλος μπορεί για κάποιους ανθρώπους κανονικό μέλος της οικογένειας. Εάν θέλουμε να είμαστε μία μοντέρνα, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κοινωνία, θα πρέπει πλέον να καταλάβουμε, πως αυτά τα ζώα πρέπει να έχουν τα δικαιώματα όπως έχουν τα παιδιά για τους γονείς τους.Το Μπάνιο στην θάλασσα θα πρέπει εννοείται να επιτρέπεται όπως επιτρέπεται σε έναν άνθρωπο άνω των 70 που μπορεί να έχει οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα το οποίο μεταδίδεται άνετα στην θάλασσα, όπως επιτρέπεται στα μικρά παιδιά που ουρούν και αφοδεύουν ή φυσούν την μύτη τους και φτύνουν μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μπορεί να κολλήσει οποιοσδήποτε δίπλα τους οτιδήποτε. Οι ασθένειες οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν από το σκύλο στον άνθρωπο μέσα στο νερό μπορεί να είναι μία μετρημένη στα δάχτυλα. Και αυτό θα σας το απαντήσουν οι κτηνίατροι καλύτερα από μένα. Εννοείται το λουρί είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρχει μέσα στην θάλασσα οπότε το καλύτερο, θα ήταν να μπει ένας περιορισμός του να κρατούν τη κηδεμόνες τα σκυλιά σε κοντινή απόσταση ώστε να μην πάνε να ενοχλήσουν τους διπλανούς λουόμενους.
    Επιτέλους πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και η ημιμάθεια να μην είναι το κύριο χαρακτηριστικό μας.
    Όπως θα ξέρετε ήδη, τα σκυλιά δεν μπορούν ούτε να ουρούν ούτε να αφοδεύουν μέσα στην θάλασσα όπως μπορεί ο άνθρωπος. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ο σκύλος είναι την δυσαρέσκεια κάποιου που δεν τον θέλει.
    Και δεν είναι καθόλου μισανθρωπια, το να πούμε πως τα σκυλιά είναι μέλη της οικογένειας και έχουν δικαίωμα και αυτά να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες αυτής της οικογένειας. Οπως κάποιος θα ενοχληθεί από τα παιδάκια που φωνάζουν σε μία παραλία και μπορεί να πάει πέντε μέτρα πιο δίπλα, έτσι και αυτός που ενοχλείται από τα σκυλάκια, θα μπορεί κάλλιστα, εκείνος,να απομακρυνθεί.
    Για τις οργανωμένες παραλίες στις οποίες έχουν πολύ κοντινή απόσταση οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες ναι, η χρήση λουτιού,είναι θεμιτή.
    Σας ευχαριστώ πολύ

  • 9 Μαΐου 2021, 12:07 | ΟΧΙ σκύλοι στις θάλασσές μας

    Α) ΚΡΙΤΙΚΗ

    Όλα σχεδόν (εξαιρουμένων εκείνων των τεκμηριωμένων που γράφτηκαν από κτηνιάτρους) τα προηγηθέντα άρθρα ήταν ικανά για να μας πείσουν ότι το νομοσχέδιο σάς το υπαγόρευσαν φιλοζωικές οργανώσεις. Δεν χρειαζόταν το άρθρο 27 να μας το επιβεβαιώσει. Η γνωστή – και από τον παλιό καλό καιρό – τακτική του «ζητάω τα πάντα για να πάρω τα μέγιστα». Πετάω γενικολογίες για να κερδίσω de facto νομοθεσία. Έτσι, για τα μάτια του κόσμου, δεν βρέθηκε ένας από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή να σας πει πόσο παράλογο, αντιοικολογικό και ανεφάρμοστο είναι αυτό το τριών σειρών ασυνάρτητο άρθρο για τις παραλίες;

    Η Ελλάδα μας – ζωή να έχει – διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος ακτογραμμές στον κόσμο. Όπως είχε προταθεί παλιότερα από τον Υπουργό Βαρβιτσιώτη (αν θυμάμαι καλά), κάθε Δήμος δύναται να ορίσει μια παραλία στην οποία θα επιτρέπεται η κολύμβηση σκύλων. ΌΧΙ όμως σκύλοι σε όλες τις θάλασσες, ειδάλλως βαδίζετε ολοταχώς για μια ακόμη αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία.

    Β) ΠΡΟΤΑΣΗ

    Αρμόδιοι να ορίσουν σε πόσες και ποιες παραλίες θα επιτρέπεται η κολύμβηση σκύλων να είναι οι Δήμοι σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες υδροβιολόγους και άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς ώστε να προστατεύονται όλοι οι εμπλεκόμενοι και το περιβάλλον. Η νομοθεσία δεν μπορεί να είναι οριζόντια καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς πολλούς παράγοντες (αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες, βιοποικιλότητα παράκτιας και θαλάσσιας πανίδας, τύπος και εθνικότητα λουόμενων, δραστηριότητες, κλπ). Άλλοι Δήμοι δέχονται για μπάνια στις παραλίες τους κυρίως οικογένειες με μωρά, σε άλλους υπερτερούν οι ηλικιωμένοι λουόμενοι που το παραμικρό παραπάτημα στη θάλασσα μπορεί να τους στοιχίσει τη ζωή και άλλοι Δήμοι προτιμώνται από νεαρά ζευγάρια ή ζωηρές παρέες νέων με ή χωρίς σκύλους. Επίσης, άλλη η κουλτούρα των Ρώσων τουριστών και άλλη των Κινέζων σε αυτό το θέμα. Οι Δήμοι να αποφασίζουν αν θα επιτρέπουν ή όχι την κολύμβηση των σκύλων σε επιλεγμένες παραλίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της ακτής τους. Επιπλέον, οι Δήμοι να δύνανται να προσδιορίζουν τους μήνες και τα ωράρια χρήσης των επιλεγμένων dog swimming παραλιών. Κάθε ένα ημερολογιακό έτος ή πιο αραιά να δύνανται να ορίζουν εκ περιτροπής άλλες παραλίες.
    Οι οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να εξαιρούνται από την κολύμβηση σκύλων για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών, των αμφίδρομων κινδύνων από θαλάσσια σπορ, κλπ. Φανταστείτε σε τι δίλημμα θα βρεθεί ένας ναυαγοσώστης που θα κληθεί να βγάλει ένα φοβικό σκυλάκι από τα βαθιά, την ώρα που μπορεί να πνίγεται ένας λουόμενος. Τι θα πρέπει να κάνει για να μην φάει μήνυση και διαπόμπευση από τις φιλοζωικές; Καλύτερα να είναι κατοχυρωμένος δια νόμου. Οι Δήμοι – αν το προκρίνουν – να δύνανται να μετατρέψουν τις επιλεγμένες dog swimming παραλίες σε οργανωμένες παραλίες με αντίτιμο εισόδου, έλεγχο των βιβλιαρίων πριν την είσοδο και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ όπως στις μεσογειακές Ιταλία και Ισπανία. Ως αντάλλαγμα θα παρέχουν, σκιά, ντουζιέρες για ξέβγαλμα, δροσερό πόσιμο νερό, κλπ.

    Γ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Σε κάθε περίπτωση, η διατύπωση του νόμου οφείλει να είναι απολύτως σαφής στην παραμικρή λεπτομέρεια για να μη αποτελέσει αφορμή νέων καταγγελιών, μηνύσεων και διαπληκτισμών μεταξύ πολιτών και μάλιστα κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών οι οποίες πρέπει να είναι μέρες χαλάρωσης. Να επικρατεί ο σεβασμός προς όλα τα μέρη και περισσότερο προς εκείνους που έφυγαν από το διαμέρισμα για να βρουν στη θάλασσα λίγη γαλήνη μακριά από τα γαβγίσματα των γειτόνων τους. Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι οι εκδηλώσεις ασέβειας προς τον συνάνθρωπο, όσων είναι ήδη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες σκύλων, στη θάλασσα θα πολλαπλασιαστούν εκθετικά.

    Η μόνη οδός για να αποφευχθεί το πανελλήνιο και διεθνές ρεζιλίκι είναι:
    α. ξεχωριστές παραλίες κολύμβησης για τους σκύλους ανά Δήμο
    β. αυστηρά μέτρα αποτροπής της κολύμβησης των σκύλων σε όλες τις άλλες παραλίες.
    γ. υποχρεωτική πλήρης και συνεχής εποπτεία του ιδιοκτήτη στον σκύλο με λουρί και άλλα πρόσφορα μέσα σε όλους τους χώρους.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:18 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Συγχαρητήρια για την πρόβλεψή τα σκυλιά να μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα. Βάσει του προηγούμενου Νόμου ο κατοχος σκύλου μπορούσε να τον πάρει μαζί του στη παραλία, απαγορευοταν όμως στο ζώο να μπει στη θάλασσα και το ζωο ήταν υποχρεωμένο να κάθετε ώρες στη ζέστη Χωρίς να μπορεί να δροσιστεί .
    1) οι σκύλοι λόγω του τριχώματως τους και λόγω του ότι δεν έχουν υδροτοποιούς αδένες αλλά σμιγματογόνους αδένές, υποφέρουν ακόμα και κάτω από τις ομπρέλες οπότε κάνουν σαν τρελοί να μπουν στη θάλασσα να την απολαύσουν, να δροσιστούν.
    2) οι σκύλοι λόγω της ανατομίας τους πρέπει να πάρουν «συγκεκριμένη στάση» για να ουρίσουν ή να αφοδεύσουν και αυτό σημαίνει ότι είναι φύσει αδύνατον να λερώσουν τη θάλασσα με τις ακαθαρσίες του ενω κολυμπούν γιατί τεχνικά δεν μπορούν, σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους που μπορούν και να ουρίσουν και να αφοδεύσουν μέσα στη θάλασσά ενώ κολυμπούν, και δυστυχώς οι περισσότεροι το κάνουν.
    Συμφωνώ απόλυτα με τη χρήση λουριού μέσα και έξω από τη θάλασσα καθώς το ζώο είναι κάτω από τη συνεχή επίβλεψη του ιδιοκτήτη του καί για την ασφάλεια του σκύλου, καθώς και την ασφάλεια των λουόμενων.
    Έχω ένα Τζακ Ράσελ (7 κιλών) και όποτε το παίρνω στη παραλία κάνει σα τρελό να μπει μέσα στη θάλασσα να κολυμπήσει, να ανέβει στο βράχο της παραλίας και να κάνει μακροβούτια από ύψος ενάμιση μέτρο και φυσικά το έχω πάντα δεμένο με λουρί ακόμα και μέσα στη θάλασσα γιατί έχει την τάση να πηγαίνει στα βαθιά.
    Ποτέ δεν έχει κινδυνεύσει με την χρήση λουριού κατά την διάρκεια της κολύμβησης του! ίσα ίσα το αντίθετο, και θα ήθελα να σας θυμίζω ότι ζυγίζει μόλις 7 κιλά.
    Με τη χρηση λουριού μέσα και έξω από τη θάλασσα έχω πάντα τον πλήρη έλεγχο του σκύλου μου, τον προστατεύω απόλυτα, επίσης δεν ενοχλώ τους άλλους λουόμενους αφου το ζώο είναι συνεχώς διπλα μου, και στο τέλος της ημέρας το ζώο θα γυρίσει με ασφάλεια στο σπίτι μετά το κολύμπι
    Σχετικα με το σχόλιο του φίλου pop corn, θελω να γνωρίζει, ότι ο σκύλος μου έχει ακούσει τα περισσότερα χειροκροτήματα και «μπράβο!!!» από ξένους τουρίστες, οταν εκανε μακροβούτια στη θάλασσα, οι οποίοι λόγω της κουλτούρα τους υποθέτω, έχουν μάθει να συμβιώνουν αρμονικά με τους φίλους μας τα ζώα.
    Θέλω να ρωτήσω τι είναι ποιό ενοχλητικό και ποιό επικίνδυνο;
    Το «δυναμικό» παίξιμο με ρακέτες από κάποιους αθληταράδες ακριβώς δίπλα στους λουόμενους; ή το τίναγμα ενός σκυλιού ακριβώς μόλις βγει έξω από το νερό;
    Ο νοών νοείτω.

    Μετά τιμής
    Ευστράτιος

  • 9 Μαΐου 2021, 09:24 | Αδαλή Καλλιόπη

    Nα μην επιτρέπεται σε παραλίες λουομένων και μή διότι ουδείς γνωρίζει τους φόβους και τα όρια των ανθρώπων ,και το ζώο λειτουργεί με ένστικτο γι αυτό και χρειάζεται δεσπότη.
    Να επιτραπεί η άσκηση σε παραλία πάντα με λουρί και κολύμπι χωρίς λουρί διότι τούτο καθίσταται επικίνδυνο για το ίδιο το ζώο.

  • 9 Μαΐου 2021, 01:06 | Θεοδοσία

    Εφόσον τίθεται θέμα»ευζωιας» των σκύλων, ποιος ο λόγος του λουριού στη θάλασσα? Επίσης, από πού κ ως πού οι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ «οργανωμένες» παραλίες έχουν λόγο πάνω στο ποιος μπαίνει στη θάλασσα κ ποιος κάθεται στην άμμο? Η αμμουδιές κ θάλασσες ανήκουν σε όλους κ ΣΙΓΟΥΡΑ παραπάνω στα ζώα που ΔΕΝ τη καταστρέφουν στο πέρασμά τους.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:59 | Νότη

    Να απαγορεύεται η παραμονή του σκύλου στην παραλία. Άλλωστε δεν είναι ο φυσικός του χώρος και επομένως, δε στερείται κάποιο δικαίωμά του.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:50 | ΕΦΗ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ

    Πρακτικά αδύνατο να κολυμπάει ο σκύλος με λουρί,συμφωνώ να είναι με συνοδό και λουρί κατά την παραμονή του στην παραλία,αλλά μέσα στη θάλασσα είναι επικίνδυνο και για το ζώο και για το συνοδό.Σαφώς να είναι με επίβλεψη του συνοδού.

  • 8 Μαΐου 2021, 14:08 | Γεώργιος Μάτσος

    Λάθος προσέγγιση, που δεν σέβεται την επιλογή των μη κατόχων ζώων να ζουν χωρίς να έχουν ζώα ανάμεσα στα πόδια τους. Είναι πολύ προτιμότερη η σημερινή καταρχήν απαγόρευση που βασίζεται σε λιμενική διάταξη και σύμφωνα με την οποία μόνον εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι λουόμενοι μπορεί να κάνει κανείς μπάνιο με το σκύλο του ελεύθερα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσοι δεν έχουμε ζώα συνήθως ενοχλούμαστε από την ελεύθερη παρουσία ζώων γύρω μας. Αυτό δεν είναι εχθρότητα προς τα ζώα, αλλά είναι αποτέλεσμα της φυσικής ανασφάλειας που δημιουργεί η παρουσία ενός ανεξέλεγκτου πλάσματος δίπλα μας με φυσικά ένστικτα και ανάγες, που μπορεί να έχει φιλικές διαθέσεις, αλλά αυτό ούτε το γνωρίζουμε, ούτε θέλουμε να το διαπιστώσουμε εάν ισχύει ή όχι. Όσον αφορά τη διαμαρτυρία φιλόζωων για το λουρί μέσα στη θάλασσα, η ανάγκη να έχει λουρί ο σκύλος ΚΑΙ μέσα στη θάλασσα είναι προφανής για εμάς τους υπόλοιπους που δεν έχουμε σκύλο. Κι εσείς έχετε δίκιο από την άλλη, που θέλετε το σκυλί σας να ευχαριστηθεί το μπάνιο του. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η ισορροπία του σημερινού καθεστώτος που επιτρέπει στο σκύλο στην παραλία μόνον όταν δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι λουόμενοι στην περιοχή, είναι μια πολύ καλύτερη ισορροπία για να ευχαριστηθεί ο σκύλος σας το μπάνιο του και να μην ενοχλείτε, παράλληλα, και εμάς τους υπόλοιπους, που έχουμε κάθε δικαίωμα να ευχαριστηθούμε το μπάνιο μας χωρίς τα σκυλιά σας στα πόδια μας.

  • 8 Μαΐου 2021, 03:53 | Αναστασία Ιωάννου

    ΝΑΙ στην πρόσβαση των κατοικίδιων στη θάλασσα. Δεν θα πρέπει να είναι μόνο προνόμιο των ανθρώπων. ΟΧΙ στη χρήση του λουριού εντός θαλάσσης. Είναι επικίνδυνο, για πολλούς λόγους.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:21 | Pop corn

    Θα αναμένω με λαχτάρα και pop corn να απαθανατίσω τη στιγμή που το τριχωτό θηρίο θα βγει να τινάξει τα νερά δίπλα στον αποσβολωμένο τουρίστα που θα τρώει χωριάτικη με φέτα.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:03 | Ιωάννης Μανουσος

    Είναι δυνατόν να διαχωρίζετε τις παραλίες σε οργανωμένες και μη και στις παραλίες που ο περισσότερος κόσμος κάνει μπάνιο, μαζί με τα παιδιά του, να δίνετε το δικαίωμα κάποιος να έρχεται με τον σκύλο του και να μπορεί να κάνει μπάνιο,δηθεν έχοντας τον μόνο δεμένο; Τι θα γίνει αν ένας σκύλος αρπάξει ένα παιδί; Τι θα γινει αν μια γυναίκα ή και οποιοσδήποτε που φοβάται τα σκυλιά βρεθεί σε μικρή απόσταση από έναν σκύλο μεσα στην θαλασσα, μη γνωρίζοντας καλο μπανιο και απο τον φόβο του ή το άγχος του αντιμετώπισει πρόβλημα ως και πνιγμού;
    Όταν ο σκύλος κατουρήσει στην άμμο, κατι που είναι σύνηθες για τα σκυλιά να κάνουν, ποιος θα καθαρίσει την άμμο που την επόμενη μέρα θα πάει ένα παιδί να παίξει σκάβοντας την ή το σύνηθες να πάει κάποιος να βάλει την πετσέτα του να κάνει ηλιοθεραπεία;
    Πάρτε το πίσω αυτό το άρθρο και μιλήστε για παραλίες χωρίς κόσμο αν θέλετε, και αναφέρετε και τις ποινές που θα αντιμετωπίσει κάποιος αν φέρει το ζώο του στην παραλία.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:39 | Σταύρος

    Να λάβουμε υπόψιν πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν δίπλα τους να κολυμπούν ζώα και άλλοι που ενοχλούνται από το τυχόν τίναγμα του σκύλου που σκορπίζει σταγονίδια προς πάσα κατεύθυνση. Στις παραλίες να έχουν προτεραιότητα οι άνθρωποι, όχι τα ζώα. Το ζώο μπορεί να κολυμπά σε οριοθετημένα σημεία μακριά από άλλους λουόμενους.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:42 | Πέπη Σεραφειμίδου

    Γράφετε για τις παραλίες και δεν έχετε προβλέψει τίποτα απ΄όσα επιτρέπονται στις περισσότερες άλλες χώρες… Γιατί να μην επιτρέπονται τα ζώα συντροφιάς σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εφόσον βρίσκονται σε ειδική τσάντα ή κλουβάκι μεταφοράς? Επίσης γιατί απαγορεύονται στα σούπερ μάρκετ, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες σε τσάντα ή κλουβάκι? σε όλο τον κόσμο επιτρέπονται.. Το ίδιο και στις παραλίες, από την στιγμη που το ζωάκι είναι σε ειδική τσάντα ή κλουβάκι δεν κινδυνεύει κανείς και είναι ασφαλέστατο και για το ίδιο και για τους άλλους. Είναι άδικο για τα ζωάκια και τους ιδιοκτήτες τους.. Εάν θέλουμε να γίνουμε σαν τους άλλους να γίνουμε σε όλα και όχι επιλεκτικά.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:01 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΑΣ

    Η ΟΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ.ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΣΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΡΑΤΣΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗ?ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΝΝΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΚΟΛΕΙ ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΚΤΛ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ??ΠΟΤΕ…ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ…ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΗ ΑΥΤΗ Η ΣΚΕΨΗ..ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΗΔΗ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΕΝΑ ΖΩΟ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΕΝΑ ΖΩΟ ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ…ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ….Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΜΑΣ ΩΣΤΕ Ν ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΑΙΤΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ…ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ…ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ…ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΓΑΤΙΩΝ…..ΟΧΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ….ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ

  • 7 Μαΐου 2021, 18:19 | Κατερινα Καλφοπούλου

    Να μας εξηγήσετε ΠΟΙΟΣ ο λόγος που ο σκύλος δεν μπορεί να κολυμπήσει ελεύθερος μέσα στη θάλασσα αλλά μπορεί με λουρί. Για να μην επιτεθεί σε άνθρωπο? Μα είστε σοβαροί? Εχετε ακούσει περιστατικά που σκύλος όρμησε σε άνθρωπο την ώρα που κολυμπούσε? Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια σας για αυτή την απόφαση? Εκτος του ότι είναι επικνδυνο και για τον σκύλο και για τον άνθρωπό του να είναι με λουρί μέσα στη θάλασσα. Φροντίστε πρωτα να μάθετε στους ανθρωπους να μην αφοδεύουν μέσα στη θαλασσα και μετά πιάστε τους σκύλους.

  • πρέπει να αφαιρεθεί η χρήση λουριού εντός θαλάσσης και αυτό διότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα όπως το να μπερδευτεί είτε σε βράχια, ή είτε πάνω σε άνθρωπο και να πνίξει τον σκύλο ή και τον άνθρωπο μαζί.

    είναι τελείως ανεφάρμοστο και επικίνδυνο για την υγεία και των 2 ειδικά έτσι και για κάποιο λόγο φοβηθεί ο σκύλος εντός του νερού.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:01 | Απόστολος

    Για ποιον λόγο θα πρέπει ο υπεύθυνος εκμετάλλευσης μίας οργανωμένης παραλίας να είναι αυτός που θα αποφασίζει για την απαγόρευση ή μη της παρουσίας ενός δεσποζόμενου σκύλου; Εφόσον τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα απ τον ιδιοκτήτη του σκύλου, θα πρέπει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στις παραλίες.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:52 | Γεωργιος Ξεζωνακης

    Κυριοι Νομοθέτες.
    Θεμα ¨Νομοσχεδιο για τα ζωα συντροφιάς, παραγραφος Προσβαση στην Παραλίαρθρο 27.υμφωνα μ ε το αθθρο αυτο επιτρεπεται η πρόσβαση ζωων συντροφιάς στην παραλία. Ο νομος δεν καταγράφει ποια ζωα ειναι συνυτροφιάς αλλα παραπέμει σε κάποια ιΕυρωπαικό κανονισμό. Εν πασει περιπτωσει θεωρω οτι η προσβαση στην παραλία πρεπει να επιτρέπεται αλλα να μην ενοχλει τους λουόμενους.

    α.Δηλαδή δεν ειναι πρεπον να ανεβαίνει σε ξαπλώστρα υστερα που εχει περπατησει σε ολο το νησι και μετα να χρησιμοποιήξσω εγω ο άνθρωπος την Ξαπλώστρα.
    β.Επίσης η ουρηση των δεν πρεπει να γινεται στην παραλία που θα ξαπλώσω εγω μετα.
    γ. Δεν ειναι σωστο να κολυμπαμε οι άνθρωποι και στο 1ή2 μετρα να κολυμπούν σκυλιά.
    δ. Το κιδιο συμβαίνει σε καθίσματα αναμονης σε Δημ Υπηρεσίες, Τράπεζρες και καφέ. Αυτα ειναι για τους ανθρώπους οχι για τα ζωα.
    Για να μην παραξηγηθω εχω στο σπίτι μου σκυλί , γάτες, χελώνες και πολλά πουλια που τρωνε αυτα που τους προσφέρω.
    Ευχαριστω

  • 7 Μαΐου 2021, 14:40 | ΜΑΡΚΟΣ

    Η πρόσβαση στις παραλίες για τα ζώα είναι σωστό αλλά όχι σε παραλίες που πηγαίνουμε για μπάνιο. Υπάρχει κίνδυνος το ζώο συντροφιάς να αγριέψει και να επιτεθεί σε λουόμενο με τις όποιες συνέπειες. Το λουρί δεν φτάνει να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας ειδικά σε παραλίες πολυσύχναστες. Υπάρχουν πολλά σημεία στην Ελληνική ακτογραμμή που δεν υπάρχουν λουόμενοι και μπορούν τα ζώα συντροφιάς να κάνουν μπάνιο.
    Τι θα συμβεί και ποιος θα φταίει αν ένα ζώο συντροφιάς δαγκώσει ένα παιδάκι μικρό όταν αυτό πλησιάσει το ζώο για να παίξει.Θα φταίει το παιδάκι;; ή θα φταίει το ζωάκι;;
    Για όσους σχολιάσουν την άποψη μου, έχω ζώο συντροφιάς (σκύλο) τον οποίο υιοθέτησα από αδέσποτο και το αγαπώ όσο και τα παιδιά μου. Όμως δεν θα το πάω ποτέ σε παραλία λουόμενων καθώς μπορεί να αγριέψει λόγω των άγνωστων ανθρώπων που θα βλέπει και μπορεί να επιτεθεί.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:24 | Νασιοπούλου Παρασκευή

    Εννοείται πως πρέπει να μπορούν να έχουν τα ζωάκια πρόσβαση στην παραλία. Υπεύθυνος θα είναι πάντα ο κηδεμόνας του ζώου. Το λουρί στο νερό δεν θεωρώ πως χρειάζεται..έξω στην παραλία ναι .είμαστε από τις λίγες χώρες που οι τετράποδοι φίλοι μας δεν επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους,παραλίες,εστιατόρια, καφε. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Κ δεν μπορεί κανένας «υπεύθυνος» καμίας παραλίας να απαγορευει την πρόσβαση τους στη θάλασσα!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 13:36 | Κατερινα Καλφοπούλου

    Ποια η διαφορα οργανωμένων παραλιων εφόσον ο σκύλος θα ειναι με το λουρι του? Καταρχάς όλες οι «οργανωμενες»παραλίες είναι «παράνομες». Η θαλασσα και οι ακτές ειναι προσβάσιμες σε ολους και σύμφωνα με τον νόμο είναι ελεύθερες.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:41 | ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΡΓΙΩΤΗΣ

    Έτσι όπως είναι η διατύπωση, συνάγεται ότι ο σκύλος πρέπει να φοράει λουρί και μέσα στην θάλασσα, πράγμα προφανώς αδύνατον και παράλογο.

    Προτείνω το 1. να διατυπωθεί ως εξής:

    «Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, πάντοτε με χρήση λουριού. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων στην θάλασσα (κολύμβηση).»

  • 7 Μαΐου 2021, 11:38 | Ματθαίος Αρμπελιάς

    Εξαιρετικά θετικό το μέτρο το οποίο δεν αποτελεί απλά ζήτημα «ευχαρίστησης» των σκύλων, αλλά βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις την ευζωία τους διά μέσου της άσκησης στο νερό. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η υδροθεραπεία έχει μπει στην ζωή τους για σκύλους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα λόγω ηλικίας κλπ.

    Ωστόσο, φωτεινός ο νους που σκέφτηκε ότι ο σκύλος μπορεί να κολυμπάει με λουρί. Δεν ξέρουμε ποιος από τους δύο μας θα πνιγεί πρώτος ή αν θα πνιγούμε και οι δύο μαζί. Ανεφάρμοστο και θα αυτοδικαίως καταργείται από την πρακτική.