Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.
2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν. Μεταξύ των δράσεων που αναλαμβάνουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δυνάμει σχετικών συμβάσεων με τους δήμους μπορεί να συγκαταλέγεται η έκδοση των εγγράφων που απαιτούνται για την υλοποίηση υιοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 9. Οι βασικοί όροι συνεργασίας του δήμου με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα κάθε δήμου.
3. Κάθε δήμος ή συνεργαζόμενοι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).
5. Η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς υλοποιείται ως εξής:
(α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς περισυλλέγονται από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Για τον σκοπό αυτό, κάθε δήμος οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον ένα όχημα περισυλλογής ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό. Οι δήμοι και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μπορούν να καταρτίζουν προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού τους για τον σκοπό αυτό από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς εποπτεύονται, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας του δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο της οικείας περιφερειακής ενότητας.
(β) Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση:
(βα) Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα και:
(βαα) Οδηγούνται στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε συνεργαζόμενα με τον δήμο κτηνιατρεία, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο.
(βαβ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
(βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.
(βαδ) Μετά την παροχή της αναγκαίας κτηνιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, τα περισυλλεγέντα ζώα συντροφιάς οδηγούνται στα διαθέσιμα καταφύγια, δημοτικά, διαδημοτικά ή μη δημοτικά ή στα συνεργαζόμενα με έγγραφη συμφωνία φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό να υιοθετηθούν κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9. Εάν φιλοζωικό σωματείο ή οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο το επιθυμεί, είναι δυνατή η μεταβίβαση της προσωρινής ιδιοκτησίας ενός αδέσποτου σε αυτά, με αντίστοιχη ενημέρωση του ΕΜΖΣ.
(βαε) Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια ή δεν βρεθεί ανάδοχος για ένα ζώο ή αυτό δεν υιοθετηθεί, τότε το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του. Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και σε χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.
(ββ) Αν έχουν σήμανση, από την οποία προκύπτει ότι είναι ήδη καταχωρημένα στον δήμο ως αδέσποτα, τότε ενημερώνονται τα στοιχεία παρακολούθησης του ζώου. Εφόσον το ζώο δεν παρουσιάζει κλινικά προβλήματα ελευθερώνεται στο ίδιο σημείο, εκτός αν προκύπτουν οι περιορισμοί της υποπερ. (βαε), οπότε μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη περιοχή.
(βγ) Αν έχουν σήμανση από την οποία προκύπτει ότι είναι δεσποζόμενα, τότε ελέγχεται αν το ζώο έχει δηλωθεί ως απολεσθέν. Σε καταφατική περίπτωση, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για να το παραλάβει. Αν δεν υπάρχει δήλωση απώλειας, διερευνάται εάν συντρέχει περίπτωση εγκατάλειψης και ενημερώνεται η Ελληνική Αστυνομία.
(γ) Σε περίπτωση που το δημοτικό ή διαδημοτικό καταφύγιο δεν έχει διαθέσιμες θέσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ο δήμος μπορεί να επιλέγει να επαναφέρει ζώα από το καταφύγιο στο οικείο τους περιβάλλον, ώστε να κενωθούν θέσεις για άλλα ζώα τα οποία είτε χρειάζονται φροντίδα εντός καταφυγίου είτε είναι νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ζώα ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών δεν επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον και υιοθετούνται κατά προτεραιότητα.
(δ) Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.
(ε) Το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς του οικείου δήμου μεριμνά και για την ενεργητική διαχείριση των καταγεγραμμένων αδέσποτων που ζουν εκτός καταφυγίου, όπως ενδεικτικά για τη μεταφορά τους με σκοπό την ετήσια κτηνιατρική εξέταση και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, την παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας επιθετικής αγέλης αδέσποτων, τη χορήγηση φαρμάκων και την επικαιροποίηση της καταγραφής τους.
6. Επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου και από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια. Στην περίπτωση αυτή τα ζώα καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη το ως άνω σωματείο ή οργάνωση ή ιδιοκτήτη καταφυγίου, οι οποίοι μεριμνούν για την υιοθεσία τους κατά το άρθρο 9. Τα ζώα αυτά δεν εξαιρούνται από τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, τη στείρωση και τη συνολική μέριμνα για την ευζωία τους. Επιτρέπεται, επίσης, η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες σε δημοτικό κτηνιατρείο ή κτηνιατρείο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο δήμος, προκειμένου να εφαρμοστεί η διαδικασία της περ. β της παρ. 5 ή σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο, εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καλύψει το αντίστοιχο κόστος.
7. Οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως επίσης η σήμανση, η καταγραφή καθώς και λοιπές ιατρικές πράξεις περίθαλψής τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν σχετική δήλωση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από εθελοντές κτηνίατρους μπορούν να διατίθενται οι εγκαταστάσεις των κτηνιατρείων των αρμόδιων υπηρεσιών κτηνιατρικής της οικείας περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας ή του δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στην οικεία περιφέρεια ή στον δήμο ή σε συνδέσμους δήμων, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων. Για τον ίδιο σκοπό μπορούν να διατίθενται και οι χώροι ιδιωτικών κτηνιατρείων.
8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων. Στην Επιτροπή μετέχουν:
(α) Δύο (2) μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και δραστηριοποιούνται στον δήμο.
(β) Ένας (1) κτηνίατρος που ορίζεται από τον οικείο δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και, ελλείψει αυτού, άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.
(γ) Ένας (1) επαγγελματίας εκπαιδευτής, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και, ελλείψει αυτού, εκπαιδευμένος υπάλληλος του οικείου δήμου.
(δ) Ένας (1) εκπρόσωπος που ορίζεται από τον οικείο δήμο, με τον αναπληρωτή του.
9. Η Επιτροπή της παρ. 7 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
(β) Εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
(γ) Συντάσσει ετήσια έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του δήμου και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωσή του.
10. Στην περίπτωση που στο πλαίσιο της Επιτροπής της παρ. 7 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από:
(α) Έναν (1) κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας, με τον αναπληρωτή του.
(β) Έναν (1) ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
(γ) Έναν (1) κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση επιθετικού ζώου του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.
11. Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
12. Για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων ο δήμος μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) με αναπτυξιακό οργανισμό του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) ή με δίκτυα δήμων και περιφερειών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
13. Οι δήμοι δεν μπορούν να επιβάλουν ειδικά δημοτικά τέλη σχετικά με την ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς.

  • 14 Μαΐου 2021, 08:57 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται…..

    Διότι με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται και πάλι το αναμφισβήτητο ο δήμος να συνεργάζεται με όποιο φιλοζωικό σωματείο δεν του κάνει κριτική ενώ πολλές φορές δημιουργεί φιλοζωικές οργανώσεις «δικές του» για να αποφεύγει την κριτική και να κάνει ότι αυτός νομίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις το “δύναται” μεταφράζεται ως “αν θέλω” με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι να αρνούνται τη συνεργασία.

  • 14 Μαΐου 2021, 08:38 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Πρόταση να προστεθεί η “επανενταξη” στο

    “το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους”

  • 14 Μαΐου 2021, 04:21 | Γιώργος

    Ευθανασία
    Άρθρο 7 Παρ 11
    Όταν όμως «συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία» ο ιδιώτης κτηνίατρος δεν την πραγματοποιεί, κερδίζοντας:
    • την συνεχόμενη «φύλαξη» του ζώου, χωρίς ιατρική επεμβατική πράξη, μόνο με έναν ορό, περιμένοντας να πεθάνει μόνο του το ζώο, εισπράττοντας το αντίστοιχο ποσό από τα νοσήλια, δημιουργώντας ένα πραγματικό κολαστήριο για το ζώο μέσα στο κτηνιατρείο, σε χώρο 5 αστέρων !!!.
    • θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση του από τις φιλοζωικές εταιρείες, μη πραγματοποιώντας την «απάνθρωπη πράξη» της ευθανασίας.

    Ομοίως σε απαίτηση να επέμβουν σε άσχημα χτυπημένο, τραυματισμένο από αυτοκίνητο, από άλλο ζώο κ.α., η ευθανασία δεν προσδίδει το ανάλογο κέρδος με τη μακρόχρονη νοσηλεία, με το Δήμο, κτηνίατρο, φιλοζωική εταιρεία, να μην προσέρχονται ΠΟΤΈ στο χώρο !!! Εκτός βέβαια κ αν είναι δηλητηρίαση, οπότε θα χρειασθούν το περιστατικό για ιδίους σκοπούς.

    ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συμβάντων με:
    •Αναφορά περιστατικού (επείγοντος ή όχι) σε ψηφιακή πλατφόρμα και όχι σε τηλεφωνικό κέντρο.
    •Με άμεση πρόσβαση σε αυτή, από κτηνιάτρους που «τίθενται» να αναλάβουν το περιστατικό
    •Ψηφιακό Πρωτόκολλο παραλαβής κ ημερήσιας φροντίδας.
    •Ψηφιακό Πρωτόκολλο φροντίδας ανάλογα περιστατικού.
    •Αναφορά δικαιολόγησης μακροχρόνιας νοσηλείας.

  • 13 Μαΐου 2021, 20:37 | Λία Παπαζαφειρίου

    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ-5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
    Στο σημείο αυτό θα καταθέσουμε μια άλλη πρόταση που αποτελεί μείξη με την πρόταση του νομοσχεδίου.
    Είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να αλλάξει την σημερινή κατάσταση ενώ η πρόταση του νομοσχεδίου θα διαιωνίσει με μαθηματική ακρίβεια, όλες τις δυσλειτουργίες, τις αυθαιρεσίες, τις εναντίον των ζώων ενέργειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων.
    Το σκεπτικό της βασίζεται πάνω στην πολυετή εμπειρία από την διαχείριση των Δήμων βάσει του 3170/2003 και 4039/12 ως τροποποιήθηκε.
    Η δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης καμία αλλαγή δεν θα φέρει και θα διαιωνιστεί νομοτελειακά η δυσλειτουργία των Δήμων και οι συνέπειές της στα αδέσποτα.
    Με την πρότασή μας αφενός «ανακουφίζονται» οι Δήμοι από εργασίες και υπευθυνότητες πάνω στην διαχείριση και αφετέρου, ως προαναφέρουμε, θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα, που ταλάνιζαν Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις.
    Δυο είναι κυρίως οι βασικές μας προτάσεις και αφορούν στην 5μελή επιτροπή και το πώς θα πρέπει να είναι δομημένα τα κυνοκομεία των Δήμων.
    Παρακαλούμε θερμότατα να γίνει έστω τώρα δεκτή η πρόταση μας, ώστε πραγματικά κάτι να αλλάξει στην διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους.
    Η παντελής έλλειψη και πάλι κυρώσεων στους Δήμους, ποινικών και διοικητικών θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην συνέχιση της ίδιας κατάστασης.
    Οι δήθεν περικοπές χρηματοδότησης των Δήμων που ΔΥΝΑΤΑΙ να αποφασίσει η Επιτροπή παρακολούθησης, της όποιας η σύνθεση με δυο μάλιστα εκπροσώπους των Δήμων και μειοψηφία του ενός έναντι 6 του φιλοζωικού φορέα μαθηματικά και πάλι θα οδηγήσει στο να μην γίνεται καμιά περικοπή χρηματοδότησης χάριν των ζώων και οι Δήμοι θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν.
    Οι διοικητικές κυρώσεις για τους Δήμους που δεν εκτελούν τις αρμοδιότητες τους για κάθε μια χωριστά να είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με το ΠΣΟ μικρός ή μεγάλος είναι ο Δήμος και να ξεκινούν από 3.000 για κάθε μη εκτελούμενη αρμοδιότητα έως 50.000 για τους πολύ μεγάλους Δήμους.
    ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
    1)ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
    Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών.
    Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λπ., ενώ το υπόλοιπο 20% να
    καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
    2)5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
    Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων- αιρετών και διοικητικού προσωπικού-, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστυλωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.
    Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή:
    Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Ημιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής, τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλείψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο.
    Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.
    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:
    α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή,
    β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που
    υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή,
    γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία.
    δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή.
    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Ημιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του ΔΣ του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι
    έμμισθη με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος.
    Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠΕΣ.
    ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
    Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, Λεϊσμάνιας ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία
    σίτισης και πότισες, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες κρατώντας πλήρη στοιχεία γι’ αυτό και για την διενέργεια στειρώσεων υπό την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους.

    3) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
    Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠΕΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να
    μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού.
    Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΣ.
    Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας
    α. Ενέργειες, εκδηλώσεις , ενημερώσεις , έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων, δηλ μαθητών σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία καβάλους φορείς.
    β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης , ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα
    γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι αυτά πχ στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά.
    δ. Διοργάνωση προγραμμάτων στείρωσης των αδέσποτων σκύλων και γατών αλλά εθελοντικών στειρώσεων από Έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία με την 5μελή επιτροπή.
    ε. Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ.
    ζ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού, την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών.
    η. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρίζονταν βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κ.λ.π.
    θ. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα .
    ι. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

  • 13 Μαΐου 2021, 20:00 | Λία Παπαζαφειρίου

    Παρ. 4.
    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΥ και η υποχρέωση των Δήμων για σίτιση των αδέσποτων και τους 12 μήνες το χρόνο.

    Παρ. 11 : Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών.
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    Η τελευταία παράγραφος ή θα πρέπει να φύγει τελείως γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες κτηνιάτρων και δήμων ή θα πρέπει να οριστούν επακριβώς ποιοι είναι οι κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν άμεση ευθανασία.

  • 13 Μαΐου 2021, 20:02 | Σιδηρόπουλου φροσω

    Στα βουνά και στα δάση υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σκύλοι και γάτες για τις οποίες οι δήμοι αποδεδειγμένα αδιαφορούν κσι δεν τηρούν το νόμο ούτε όταν οι σκύλοι σκοτώνουν ζώα εθνικού δρυμου. Το χειμώνα ζουν σε πολικές συνθήκες που ούτε άνθρωπος φαγωμενο και ντυμένος δεν αντέχει χωρίς φαΐ και το καλοκαίρι δεν έχουν ούτε νερό. Οαυτα τα ζώα αντί να βασανιζονται από την αφιορθοτη αδιαφορία των δήμων θα έπρεπε να υποβάλλονται σε ευθανασία. Ούτε οι δήμοι δεν τα ταΐζουν ακόμα και αν έχουν τροφές. Για παράδειγμα ο δήμος Αχαρνών ενώ είχε δωρεά 15 τόνους τροφές δώρισε σε φίλες στου αντιδήμαρχου στο Λαύριο πάνω από τις μισές τροφές. Οι δήμοι κσι οι υπεύθυνοι το έχουν κάνει τσιφλίκι τους και τρώνε όλοι εις βάρος των ζωων. Και δέκα οχήματα να δώσετε σε κάθε δημο και 100 υπαλλήλους τίποτα δε θα λειτουργεί διότι κανεις δε φροντίζει να λειτουργούν. Για παράδειγμα ο δήμος Αχαρνών έχει όχημα περισυλλογης το οποίο βλέπουμε μόνο στο προσωπικό προφίλ ευφημισμου του αντιδήμαρχου κσι τα υποκινουμενη από τη νομική υπηρεσία του Δήμου στημένα δημοσιεύματα ψηφοθηριας. Ούτε μια γάτα δεν έχουν πιάσει ούτε ένα γάτο κλουβί δεν έχουν ούτε μια γατοπαγιδα. Πεταμένα λεφτά τα οχήματα.

  • 13 Μαΐου 2021, 20:08 | Λία Παπαζαφειρίου

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Στην παρ. 1:
    το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τούτην επανένταξη τους
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ η παρ. 2:
    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται
    Διότι με αυτό το τρόπο διαιωνίζεται και πάλι το αναμφισβήτητο ο δήμος να συνεργάζεται με οποίο φιλοζωικό σωματείο δεν του κάνει κριτική ενώ πολλές φορές δημιουργεί φιλοζωικές οργανώσεις «δίκες του» για να αποφεύγει την κριτική και να κάνει ότι αυτός νομίζει .
    Η παρ. 3
    ΝΑ γίνει:
    Κάθε δήμος υποχρεούται ………….τουλάχιστον ένα καταφύγιο με κτηνιατρείο εντός του καταφυγίου, ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων του καταφυγίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό 80 για κάθε καταφύγιο. Οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων υποχρεούνται μόνο στη δημιουργία κτηνιατρείου .

  • 13 Μαΐου 2021, 18:27 | Πανελλαδικη Φιλοζωικη Περιβαλλοντική Ομοσπονδια ΚΑΙ Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής κ Σαρωνικου (82 σωματεία)

    Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων
    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7912
    1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων
    Πρόταση να προστεθεί στο
    ❖ το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους, την επανένταξη τους
    2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται…..
    Διότι με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται και πάλι το αναμφισβήτητο ο δήμος να συνεργάζεται με όποιο φιλοζωικό σωματείο δεν του κάνει κριτική ενώ πολλές φορές δημιουργεί φιλοζωικές οργανώσεις «δικές του» για να αποφεύγει την κριτική και να κάνει ότι αυτός νομίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις το “δύναται” μεταφράζεται ως “αν θέλω” με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι να αρνούνται τη συνεργασία.
    3.Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
    Ένσταση ΠΦΠΟ
    Σε πολλούς, κυρίως νησιωτικούς, δήμους η απουσία κτηνιατρικής περίθαλψης για τα ζώα συντροφιάς είναι τεράστιο πρόβλημα και δυστυχώς το παρόν νομοσχέδιο ορίζει ότι οι μικροί δήμοι με λιγότερους από 3.000 κατοίκους δεν υποχρεούνται να δημιουργήσουν καταφύγιο ή δημοτικό κτηνιατρείο, κάτι εξαιρετικά προβληματικό, καθώς ζώα αδέσποτα, που χρήζουν περίθαλψης, στείρωσης υπάρχουν παντού.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Κάθε δήμος υποχρεούται …………. τουλάχιστον ένα καταφύγιο με κτηνιατρείο εντός του καταφυγίου, ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων του καταφυγίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό 80 για κάθε καταφύγιο. Οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων υποχρεούνται μόνο στη δημιουργία κτηνιατρείου.
    4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Προτείνεται η προσθήκη σχετικής διάταξης που να υποχρεώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για τη διακομιδή του νεκρού ζώου συνεπεία εγκληματικής ενέργειας (θανάτωση από δηλητηρίαση, απαγχονισμό, πυροβολισμό κ.ά.), προκειμένου να διενεργηθεί η αναγκαία προς τούτο κτηνιατροδικαστική – τοξικολογική εξέταση – νεκροψία – νεκροτομή, ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακριτικής αρχής που διενεργεί την αστυνομική διερεύνηση του εγκλήματος. ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ και η υποχρέωση των Δήμων για σίτιση των αδέσποτων και τους 12 μήνες το χρόνο.
    5. (βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.
    11. Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς και θα πρέπει να καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες ευθανασίες.
    ❖ Η τελευταία πρόταση της παρ. 11 θα πρέπει να αφαιρεθεί γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες κτηνιάτρων και δήμων ή θα πρέπει να οριστούν επακριβώς ποιοι είναι οι κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν άμεση ευθανασία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ-5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
    Στο σημείο αυτό θα καταθέσουμε μια άλλη πρόταση που αποτελεί μίξη με την πρόταση του νομοσχεδίου. Είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να αλλάξει την σημερινή κατάσταση ενώ η πρόταση του νομοσχεδίου θα διαιωνίσει με μαθηματική ακρίβεια ,όλες τις δυσλειτουργίες, τις αυθαιρεσίες , τις εναντίον των ζώων ενέργειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων.
    Το σκεπτικό της βασίζεται πάνω στην πολυετή εμπειρία από την διαχείριση των Δήμων βάσει του 3170/2003 και 4039/12 ως τροποποιήθηκε. Η δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης καμία αλλαγή δεν θα φέρει και θα διαιωνιστεί νομοτελειακά η δυσλειτουργία των Δήμων και οι συνέπειές της στα αδέσποτα. Με την πρότασή μας αφενός «ανακουφίζονται» οι Δήμοι από εργασίες και υπευθυνότητες πάνω στην διαχείριση και αφετέρου, ως προαναφέρουμε, θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα, που ταλάνιζαν Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις.
    Δύο είναι κυρίως οι βασικές μας προτάσεις και αφορούν στην 5μελή επιτροπή και το πώς θα πρέπει να είναι δομημένα τα κυνοκομεία των Δήμων.
    Παρακαλούμε θερμότατα να γίνει έστω τώρα δεκτή η πρόταση μας, ώστε πραγματικά κάτι να αλλάξει στην διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους. Η παντελής έλλειψη και πάλι κυρώσεων στους Δήμους, ποινικών και διοικητικών θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην συνέχιση της ίδιας κατάστασης. Οι δήθεν περικοπές χρηματοδότησης των Δήμων που ΔΥΝΑΤΑΙ να αποφασίσει η Επιτροπή παρακολούθησης, της οποίας η σύνθεση με δυο μάλιστα εκπροσώπους των Δήμων και μειοψηφία του ενός έναντι 6 του φιλοζωικού φορέα μαθηματικά και πάλι θα οδηγήσει στο να μην γίνεται καμία περικοπή χρηματοδότησης χάριν των ζώων και οι Δήμοι θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν. Οι διοικητικές κυρώσεις για τους Δήμους που δεν εκτελούν τις αρμοδιότητες τους για κάθε μια χωριστά να είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο Δήμος και να ξεκινούν από 3.000 για κάθε μη εκτελούμενη αρμοδιότητα έως 50.000 για τους πολύ μεγάλους Δήμους.

    ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
    1ον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
    Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών.
    Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 20% να καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
    2ον 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
    Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων – αιρετών και διοικητικού προσωπικού -, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Η 5μελής επιτροπή θα πρέπει να στελεχωθεί από ένα τουλάχιστον άτομο, ως ειδικό (επίτροπο ευζωίας), με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

    Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή
    Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Αντιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής, τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλήψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο.
    Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.
    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:
    α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή,
    β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή,
    γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία,
    δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή.
    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του ΔΣ του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι έμμισθη με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος. Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠΕΣ.

    ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
    Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, λεισμανιακά ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία σίτισης και πότισης, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες, κρατώντας πλήρη στοιχεία για αυτό, και για την διενέργεια στειρώσεων υπό την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους.
    3ον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
    Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠΕΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού. Θεωρούμε πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό να στελεχωθεί από ένα τουλάχιστον άτομο, ως ειδικό (επίτροπο ευζωίας), με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, που μπορεί να βοηθήσει ως επιστήμων.
    Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΣ.

    Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας
    α. Ενέργειες, εκδηλώσεις, ενημερώσεις , έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων, δηλ μαθητών, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και άλλους φορείς
    β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης, ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα
    γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι αυτά π.χ. στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά
    δ. Διοργάνωση προγραμμάτων στείρωσης των αδέσποτων σκύλων και γατών αλλά εθελοντικών στειρώσεων από έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία με την 5μελή επιτροπή
    ε. Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ
    στ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού, την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών
    ζ. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρηζόντων βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κλπ.
    η. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα
    θ. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου
    4. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ-ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ -ΚΛΙΝΙΚΕΣ ,
    Σε κάθε Δήμο της χώρας ιδρύεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια δομή (στους μεγαλύτερους Δήμους και ανάλογα με τον πληθυσμό των αδέσποτων δεύτερη και Τρίτη δομή) μία Δομή-Δημοτική Κλινική, με υποδομή για την προσωρινή διαβίωση ως 40 ζώων το ανώτερο, με πρόστιμο διοικητικό στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού και για κάθε επιπλέον ζώο, ώστε να σταματήσουν οι σημερινές φρικτές καταστάσεις στα δημοτικά κυνοκομεία.
    Ο περιορισμένος αριθμός προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων θα δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις της Δομής-Κλινικής και από την άλλη θα εκλείψουν θλιβερές εικόνες πάσης φύσεως των σημερινών κυνοκομείων, που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως χώρα, ενώ εκεί μέσα στην κυριολεξία βασανίζονται τα ζώα.
    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα διαθέτουν υποχρεωτικά δημοτικό κτηνιατρείο ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων, χώρο κλωβών νοσηλείας, χώρο άσκησης των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων ζώων, αποθήκη τροφών και γενικά ότι προβλέπει ο νόμος 604/77. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης, σχεδιάζονται και λειτουργούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον νόμο 604/77.
    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές δύνανται να δημιουργούνται και μέσα στον ιστό της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή σε απόσταση το πολύ 5χμ από τον ιστό της πόλης.
    Οι δομές αυτές θα λειτουργούν με ένα τουλάχιστον κτηνίατρο ή και περισσότερους ανάλογα τον πληθυσμό των αδέσποτων και τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμό από το ΥΠΕΣ, θα μισθοδοτούνται από αυτό, θα λειτουργούν με δυο 8ωρα, όπου είναι πλέον του ενός και θα συμμετέχουν στις εφημερίες των ιδιωτών κτηνιάτρων – που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν – οπότε στην περίπτωση της εφημερίας θα μπορεί να νοσηλεύει και δεσποζόμενα ζώα επ’ αμοιβή, η οποία θα καταχωρείται στον ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου.
    Για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις π.χ. ορθοπεδικά χειρουργεία ο Δήμος θα συμβάλλεται με ιδιώτη τοπικό κτηνίατρο. Στις Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα έχουν άμεση καθημερινή πρόσβαση τα μέλη της 5μελούς επιτροπής, θα στελεχώνονται δε από δύο εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης κλπ των ζώων, που θα προσλαμβάνονται από τους Δήμους και με κριτήριο την φιλοζωία τους. Η Δομή-Δημοτική Κλινική λειτουργεί με την εποπτεία της 5μελούς επιτροπής. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν με προσωπικό του Δήμου.
    Σε όλους τους Δήμους θα επιχορηγηθεί η αγορά ενός οχήματος περισυλλογής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ στους Δήμους άνω των 150.000 θα επιχορηγηθεί και η αγορά ενός ασθενοφόρου. Οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας των κτηνιατρείων, καθώς και οι άλλες δαπάνες διαχείρισης των ζώων, υποβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα των Δήμων στο τέλος κάθε έτους και επιδοτούνται, όπως προαναφέραμε, κατά 80% από ειδικό κονδύλι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΣ, χωρίς να προβλέπεται όριο.
    Η πρόβλεψη αυτή να έχει ισχύ από το έτος 2022.
    ________________________________________

  • 13 Μαΐου 2021, 18:03 | Χαράλαμπος καλογεριδης

    Είναι σύνηθες τα, ανεπιθύμητα γατάκια και σκυλάκια να τα πετούν στα σκουπίδια να τα πνίγουν η να τα πετάνε στα δάση και να τα τρώνε οι αλεπούδες. Τα ενήλικα που εξαφανιζονται και τα κουτάβια τα τρώνε οι αλλοδαποί αφού τα σκοτώσουν με φριχτους τρόπους. Οι διεστραμμένο τρόποι που σκοτώνουν κάθε μέρα αδέσποτα στην Ελλάδα είναι παγκόσμιο ρεκόρ γκίνες. Όλος ο κόσμος γνωρίζει την Ελλάδα για τις απαιχθεις θανατωσεις ζώων. Επιτέλους επιτρέψτε την ευθανασία να μη βασανιζονται όλα αυτά τα ζώα. Πρέπει να καταλάβετε ότι η απουσία της νομιμοποίηση της ευθανασίας εξυπηρετεί μόνο τα, κυκλώματα των δήμων και των συνδέσμων που τρώνε εις βάρος των ζωων. Δυστυχώς οι φιλόζωοι αποδέχονται από ψυχαναγκασμο όλη αυτή την εγκληματικοτητα αντί να συμφωνήσουν με την ευθανασία και αντιδρούν χωρίς λογική. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τόσα εκατομμύρια ζώα και τόση διαφθορά του δημοσίου μηχανισμού.

  • 13 Μαΐου 2021, 17:21 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Όλοι εκείνοι που τάσσονται τόσο υπέρμαχοι της ευθανασίας να υποθέσω πως είναι εξοικειωμένοι με το να πληρώνουν άλλοι(εν προκειμένω ένα σωρό παρατημένα σκυλιά και γάτες που στην τελική επιβιώνουν πάνω στον πλανήτη όπως εσείς κι εγώ που έχουμε αυτό το αναφέρετο δικαίωμα) τα σπασμένα για τα δικά μας ανθρώπινα λάθη ε;
    Κι εγώ στεναχωριέμαι για την κατάληξη αυτών των ζώων αλλά η μόνη λύση που έχουμε να προτείνουμε είναι «ας τα βγάλουμε απ’ τη μέση μια ώρα αρχύτερα, να μη χαλάει και η αισθητική μας»;
    Δε συμφωνώ καθόλου με την ευθανασία ενός κατά τα άλλα υγιούς ζώου ούτε και στον εφ’ ορου ζωής εγκλεισμό του. Ο άνθρωπος δεν δικαιούται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό να ζει πάνω στη γη. Με την ίδια λογική ας προσφέρουμε την ευθανασία σε πάμπολλους ανθρώπους ενός κατώτερου Θεού που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, καθαρή τροφή ή στέγη ή περίθαλψη ή αξιοπρεπή διαβίωση κλπ.

  • 13 Μαΐου 2021, 16:49 | Λαμπρό

    Άρθρο 7,παράγραφος 5. Στην Ελλάδα γενικά μας περισσεύει η κατάλληλη εκπαίδευση ατόμων που θα είναι εκπαιδευμένα(για τα πάντα ως πολυπράγμων
    Έλλην)και έμπειρα(σε όλα) στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς!!! Πόσο μάλλον τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα περισυλλογής!!! Τα νοσοκομεία δεν έχουν ασθενοφόρα να προλάβουν τον κόσμο που πεθαίνει κάθε μέρα αβοήθητος και η αστυνομία οχήματα να τρέξουν να συνδράμουν σε κάθε λογής περιστατικό και θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένο κράτος χωρίς ουσιώδη δικαιώματα των πολιτών. Ασχοληθείτε με τους άστεγους που πεθαίνουν στα αζήτητα. Αλλά ας έχουμε ειδικό οχημα περισυλλογής και να κάθεται παρκαρισμένο και όταν θα χρειαστεί το ΕΚΑΒ και απλά αργήσει τότε έχουμε κριτική να κάνουμε στο σύστημα υγείας-κράτος…Αθάνατη ελληνική βλακεια! Ανίκητη!!! Και όσοι ονειρεύονται πόλεις και χωριά ασφαλή χωρίς αδέσποτα, ας αλλάξουν πλευρό να μην πιαστούν! Ας εφαρμοζόταν ο υπάρχων νόμος από τους δήμους με κατασκευή και παραμονή των αδέσποτων στα καταφύγια και οχι επαναφορά στα πάρκα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία να μην έχουμε επιθέσεις σε περαστικούς και να μην χρειάζεται να κάνουμε σλαλομ στα πεζοδρόμια προς αποφυγή των περιττώματων. Για τα ατυχήματα που προκαλούν τα αδέσποτα ούτε κουβέντα. Αυτοκίνητα και μηχανές κάθε μέρα διαλυμένα, από αδέσποτα του δήμου που πετάχτηκαν στην μέση του πουθενά αλλά ούτε μιλιά για αποζημίωση. Μόνο αν βρεθεί κάποιος με όρεξη για χάσιμο χρόνου να κινηθεί νομικά εναντίον του δήμου αλλά ο μοναδικός «μάρτυρας»(το εμπλεκόμενο ζώο) ακόμα θα σηκώνει σκόνη από την τρομάρα!!! Και καλά ξεμπερδέματα.

  • 13 Μαΐου 2021, 15:24 | Μαρία Παπαλαμπρακοπούλου

    Υποχρεωτική στείρωση κ φροντίδα

  • 13 Μαΐου 2021, 14:53 | Καλλιόπη τζαβαρα

    Όσα χρήματα και να δώσετε στους δήμους δεν πρόκειται ποτέ να, στειρωσουν και να περιθαλψουν 3 εκατομμύρια αδέσποτα. Και αν τα στειρωσετε τι θα γίνουν πάλι θα πεθάνουν αβοηθητα επειδή οι δήμοι δεν τα περιθαλπτουν. Το πρόβλημα είναι τεράστιο εξαιτίας των φιλοζωων που αντιδρούν στην ευθανασία. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα εκατομμύρια ζώα φολιαζονται συνέχεια. Επιτρέψτε επιτέλους την ευθανασία δεν μπορείτε να διαχειριστείτε όλο αυτό το χάος και μόνο δυστυχία δημιουργείται και φόλες

  • 13 Μαΐου 2021, 14:53 | Γιώργος δαμιανακης

    Πρέπει ο νόμος να αναφέρει συγκεκριμένα όλες τις μη ιασιμες ασθένειες των γατιών να είναι υποχρεωτική πριν από οποιαδήποτε ιατρική πράξη η αιματολογική εξέταση για μη ιασιμες ασθένειες πχ για λευχαιμία και faids. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις είναι θετικές να επιτρέπεται η ευθανασία και επουδενη να μην επανεντασονται στο δρόμο. Πρέπει να είναι υποχρεωτικο σε περίπτωση επανεντανταξης να εμβολιαζονται για λευχαιμία. Επίσης σε κάθε αδέσποτο σκυλί που επαντεσεται και είναι αρνητικό σε λεισμανιαση να είναι υποχρεωτικό να έχει εμβολιαστεί για λεισμανιαση. Υποχρεωτικές και οι εξετάσεις για ερλιχιωση σε όλα τα αδέσποτα. Το χάλι του δικεπαζ που πετάει στο δρόμο και στα βουνά χιλιάδες σκυλιά με συνταγή για να μη χρεωθεί τα φάρμακα το δικεπαζ και τελικά τα φάρμακα δεν τα δίνει κανένας πρέπει να απαγορευτεί δια πάντως και να υπάρχουν ποινές αν συνεχιστεί.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:10 | ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

    (παρ.5α) Για άλλη μια φορά αυτές οι «επιτρεπόμενες μέθοδοι αιχμαλωσίας» παραμένουν ένα μυστήριο, καθώς κανείς και κανένας νόμος δεν τις έχει αναφέρει μέχρι σήμερα.

    (παρ. 5βαε) Στο δήμο Αχαρνών π.χ. σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη των 200 μέτρων περιμετρικά ενός σχολίου, με 100 σχολία, εξαιρούνται 12.ΟΟΟ στρέμματα. Που θα μπορέσω να επανεντάξω τα αδέσποτα σκυλιά με τόσο μεγάλο περιορισμό;

    (παρ.6) Δυστυχώς κανένα από τα φιλοζωικά σωματεία που γνωρίζω δεν διαθέτει τα από τον νόμο οριζόμενα και περιορίζεται σε ερασιτεχνισμούς και εφήμερες δράσεις πολλές φορές και σε λανθασμένες ενέργειες. Το νοικοκύρεμα του φιλοζωικού τοπίου δεν φαίνεται να γίνεται ούτε με αυτό το νομοσχέδιο.

    (παρ.11) Σωστή η διορία για περίπτωση ευθανασίας.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:27 | Νικολέτα

    Τα συνεργεία περισυλλογης δεν εποπτευονται ποτέ από κτηνίατρο διότι δεν έχουν κτηνίατρο για αυτή τη δουλειά. Και τι θα κάνει το κράτος για όλους αυτούς τους δήμους που δεν τηρούν το νόμο; πάλι τα φοβικα σκυλιά και τα άγρια γατιά δε θα πιάνονται και πάλι θα γενοβολανε και θα πεθαίνουν από φόλες. Με το δικεπαζ που σε τόσους δήμους που στέλνει συνεργεία περισυλλογης και δεν εχουν γιατρό να δώσει ηρεμιστικά χάπια τι θα κάνετε; ότι νόμους και να βγάζετε σε αυτό το κράτος που δε λειτουργεί τίποτα δεν πρόκειται να βάλετε τάξη στα ζώα αν δεν επιτραπούν οι ευθανασιες στα αδέσποτα όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμενες χώρες. Το πρόβλημα είναι τεράστιο τα νούμερα αστρονομικά και ασύλληπτα η δυστυχία και ο πόνος δεν τελειώνουν το ζούμε κάθε μέρα εμείς που έχουμε καταστραφεί για τα ζώα. Οι δήμοι δεν μπορούν ούτε σκουπίδια να μαζέψουν που είναι ολόκληρα ακίνητα βουνά και πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να πιάσουν εκατομμύρια άγρια σκυλιά και γάτες; χαλαρώστε το νόμο για ευθανασία.

  • 13 Μαΐου 2021, 12:23 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Κανένας δήμος δεν έχει πιστολάκι με βελάκι αναισθητικό όπως έχει το δασαρχείο νόμιμα για τα ελάφια. Ούτε το δικεπαζ που παίρνει τόσα εκατομμύρια ευρώ τόσα χρόνια δεν έχει το πιο χρήσιμο εργαλείο. Σαν αποτέλεσμα τα φοβικα σκυλιά δεν πιάνονται ποτέ γενοβολανε φολιαζονται και το κακό συνεχίζεται. Πρέπει να είναι υποχρεωτικό σε κάθε δημο να υπάρχει τέτοιο εργαλείο και τουλάχιστον 2 άτομα εξουσιοδοτημενα νόμιμα να μπορούν να κάνουν χρήση αυτού. Και οπωσδήποτε εξοπλισμός για τις γάτες δεκάδες γατοπαγιδες ειδικές αποχές και ειδικά δίχτυα για άγριες γάτες.

  • 13 Μαΐου 2021, 11:59 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΓΙΟΒΑΝΝΟΠΟΛΟΣ

    Σωστή η ρύθμιση. Επιτέλους
    Όχι αδέσποτα στους
    Δρόμους. Ελεύθερα σε πέρκα καταφυγια,μεχρι να υιοθετήσουν.

  • 13 Μαΐου 2021, 11:17 | Κώστας

    Κύριε πρωθυπουργέ,
    Κάντε πράξη την προεκλογική σας υπόσχεση, “Κανένα ζώο αδέσποτο – κανένα ζώο κακοποιημένο”.
    Στην κατεύθυνση αυτή, συμφωνούμε με τις θέσεις που διατύπωσε στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης, στο αρθρ. 7 παρ. 5 βαε,ββ,γ,δ,ε,και στο αρθρ.2 παραγ.19 για τη”Φιλανθρωπική- Φιλοζωική Ομάδα Δράσης Ξάνθης“ ο κύριος Κομνηνός Γεώργιος.
    Θέση που εκφράζει το 99,9% των Ελλήνων.
    -Παιδιά και πολίτες ευτυχισμένοι σε πόλεις ασφαλείς, χωρίς αγέλες αδέσποτων σκύλων, χωρίς περιττώματα, επιθέσεις,δαγκώματα, τροχαία δυστυχήματα και θάνατοι.
    ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΛΟΥΒΙΑ

  • 13 Μαΐου 2021, 11:29 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Πρέπει κάθε δήμος να έχει υποχρεωτικά εκατοντάδες παγίδες για σκύλους και για γάτες τις οποιες να μπορούν να δανείζονται οι φιλόζωοι που γνωρίζουν και ταΐζουν τα ζώα. Οι υπάλληλοι του Δήμου δεν πρόκειται ποτέ να πιάσουν τα εκατομμύρια άγριων γατιών γιατί έτσι λειτουργεί το δημόσιο. Και 10 υπαλλήλους να δώσετε σε ένα δημο ο προϊστάμενος ο διευθυντής ο αντιδήμαρχος δε θα τους αξιοποιήσει. Οι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν στην περισυλλογή αλλά τους μπλοκάρουν οι δήμοι με το γνωστό τρόπο δε δίνουν εντολή παραλαβής στο γιατρο

  • 13 Μαΐου 2021, 11:25 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Πρέπει να μπορούν ελεύθερα οι εθελοντές να πηγαίνουν σε κτηνίατρους που να πληρώνονται απευθείας από το κράτος για τα αδέσποτα και όχι να γίνεται όλο αυτό το νταβατζιλικι που κάνουν οι δήμοι.

  • 13 Μαΐου 2021, 11:13 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Κάθε μέρα στο Facebook βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα κακούργηματα κακοποίησεις αδέσποτων η φόλα πέφτει σύννεφο και στην επαρχία και στις πόλεις φόλες ρίχνουν οι γείτονες μας που μας λένε καλημέρα οι συνάδελφοι μας και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα αδέσποτα αυτά πολλαπλασιαζονται και φολιαζονται επειδή οποίος νόμος και να ψηφιστεί δεν εφαρμόζεται και οι δήμοι είναι ανεξέλεγκτοι έχουν κάνει τη δυστυχία των ζώων κύκλωμα κερδοφορίας μίζας και συναισθηματικου εκβιασμού των αδυναμων φιλοζωων. Ότι νόμο και να ψηφίσετε με τόσα εκατομμύρια αδέσποτα και χωρίς μηχανισμούς ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στους ΔΗΜΟΥΣ δε γίνεται τίποτα. Ακόμα και οι δικαστές βαριούνται τους φιλόζωους και τους ειρωνευονται και να προσφευγουμε στη δικαιοσύνη κατά των δήμων ατομικά δε σοζωνται τα ζώα. Πρέπει επιτέλους να επιτραπεί η ευθανασία όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμενες χώρες και να λήξει αυτή η ντροπή αυτή η ζούγκλα αυτή η διαστροφή αυτή η καθημερινή Εγκληματικοτητα σε βάρος των ζωων. Ακόμα και αν τα στειρωσετε όλα τα αδέσποτα μέχρι να καταφέρετε να τα στειρωσετε θα έχουν δεκαπλάσιαστει και μισά εξ αυτών θα ζήσουν και θα πεθάνουν με βασανιστικό τρόπο. Καλύτερα να κάνετε ευθανασία σε 1 σήμερα πάρα να φολιαστουν αντί αυτού αλλά 10 τα επόμενα 20 χρονια

  • 13 Μαΐου 2021, 11:46 | Σωτηρία Πόπα

    Οι δήμοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες. Μέχρι τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό το θέμα είναι ανύπαρκτη. Άπειρα ζώα στους δρόμους σε άθλιες συνθήκες και τα κονδύλια μόνο για τα ζώα δεν χρησιμοποιούνται. Οι δήμοι πρέπει πραγματικά να μεριμούν για τη ευζωία των ζώων και όχι απλώς να κοιτούν να τα μαζεύει ο μπόγιας στα κυνοκομεία και να αφήνονται να πεθάνουν εκεί, ζώντας αθλίως.

  • 13 Μαΐου 2021, 10:56 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Η ύπαρξη της 5μελης επιτροπής είναι ένας μύθος διότι δε συνεδριάζει στην πράξη οπότε χρειάζεται για όλα τα ζώα. Οι δήμοι απλά βάζουν στην πενταμελη άτομα που φιμωνονται και εξαγοραζονται με ένα σακί τροφή. Πλαστογραφουν τα πρακτικά και κάνουν ότι θέλουν πετάνε τα ζώα όπου θέλουν αν θέλουν να τα ξεφορτωθούν η να εκδικηθούν τους φιλόζωους. Δεν εξασφαλίζει καμία δικλιδα η πενταμελής είναι ένας μύθος και τα ζώα βασανιζονται κσι φολιαζονται. Πρέπει να επιτραπεί η ευθανασία και να σταματήσουμε να αυταπατωμαστε ότι οι νόμοι και οι δήμοι και οι πενταμελές θα δώσουν τα ζώα

  • 13 Μαΐου 2021, 10:35 | Ελένη

    1)Έμφαση στις υποχρεωτικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων, διότι παρόλο που είναι ήδη αρμοδιότητα των δήμων, δεν διενεργουνται στο βαθμό που είναι απαραίτητο με αποτέλεσμα τα ζωα να γεννούν σε μικρή ηλικία καταδικαζοντας και τα νεα μικρα να ζουν στο δρομο. 2)Έπειτα, τοποθέτηση σταθμών σίτισης και πόσιμου νερού σε διάφορα σημεία του Δήμου καθώς η σίτιση των αδέσποτων, λόγω ελλειπους στάσης του Δήμου, επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική εθελοντική πρωτοβουλία.
    3)Συνεργασία Δήμου με ζωοφιλικη οργάνωση της περιοχής για ανταλλαγή πληροφοριών και αρωγή στην διαδικασία υιοθεσιων καθώς οι αναρτήσεις για τα διαθεσιμα αδέσποτα ζωα, θα γίνονται περισσότερο γνωστες, με μεγαλύτερες πιθανοτητες να υιοθετηθουν τα ζωα που βρίσκονται προσωρινά στα καταφύγια.

  • 13 Μαΐου 2021, 09:00 | Νικολέτα

    Ναι στα κίνητρα για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Υποχρεωτικά να ελέγχονται οι κηδεμόνες. Κανένα αστείρωτο ζωο δεσποζόμενο ή αδέσποτο.

  • 13 Μαΐου 2021, 09:59 | Κωνσταντίνα

    Η παραμονή ζώων στα κυνοκομεία να ξεκαθαριστεί ότι είναι προσωρινή και ότι αμέσως μετά τη στείρωση, εμβολιασμό και τσιπ να γίνεται επανένταξη στο μέρος απ όπου πάρθηκαν, εφ όσον το διάστημα που φιλοξενούνταν δεν βρεθεί υιοθεσία.

  • 13 Μαΐου 2021, 08:22 | Kalliopi

    Mόνο στην δική μας χώρα υπάρχουν αδέσποτα. Αυτό σας λέει κάτι ή όχι;Κι επειδή δεν μαζεύονται γιατί είναι τόσο πολλά καλά είναι να αυξηθεί ο τρόπος καθαρισμού τν πόλεων.ζέχνουν οι πόλεις ,ζέχνουν οι γειτονιές.

  • 13 Μαΐου 2021, 00:11 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Οι ανιατες και μη ιασιμες ασθένειες των γατιών δεν αναφέρονται πουθενά ούτε στο νόμο ούτε στις συμβάσεις των δήμων που γράφονται από άσχετους από το τμήμα προμηθειών των δήμων. Για παράδειγμα ο δήμος Αχαρνών δεν κάνει εξετάσεις για faids και λευχαιμία σε γάτες διότι δεν υπάρχει στη σύμβαση. Έτσι τα γατιά εμβολιαζονται ενώ έχουν πεσμένο ανοσοποιητικο και πεθαίνουν πιο γρήγορα στο δρόμο ενώ έπρεπε να τους έχουν γίνει εξετάσεις και ευθανασία.τόσος λόγος για λεισμανιαση και για τις ασθένειες των γατιών καμία επιστημονική βάση στο νόμο. Επίσης οι δήμοι πρέπει να έχουν πάρα πολλές γατοπαγιδες δεν πιάνονται οι άγριες γάτες χωρίς γατοπαγιδες. Και οι παγίδες να είναι αρκετές για να τις μοιράζουν και στους φιλόζωους που γνωρίζουν και ταΐζουν τις άγριες γάτες ώστε να βοηθάνε στην περισυλλογή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το επίπεδο περισυλλογης γατιών στους δήμους είναι τραγικό. Πρέπει να ασχοληθείτε σε μεγαλύτερο βάθος με τις γάτες. Και να μπορούν οι φιλόζωοι να τις πηγαίνουν στους κτηνίατρους χωρίς να τους μπλοκάρουν οι δήμοι με τις διαδικασίες εντολής. Ο δήμος Αχαρνών πχ ούτε έχει συνεργείο περισυλλογης ούτε επιτρέπει στους εθελοντές φιλόζωους να πάνε τις άγριες γάτες στο γιατρό αν δε δώσει εντολή παραλαβής. Οι δήμοι το έχουν κανρι μαγαζάκι τους και εξυπηρετούν μόνο όποιον τους αρέσει. Και αυτό γιατί ξέρουν ότι είναι κράτος εν κρατεί και μένουν ατιμώρητοι.

  • 12 Μαΐου 2021, 23:45 | Ηλίας

    ΝΑΙ

  • 12 Μαΐου 2021, 22:08 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ

    Οι Δήμοι επικαλούνται έλλειψη προγραμμάτων στείρωσης ή ότι τελείωσαν τα κονδύλια τους, για να μη στειρώσουν και να μη περιθάλψουν αδέσποτα που περισυλλέγουν οι εθελοντές. Αυτό πρέπει να σταματήσει και ο δήμος να είναι υποχρεωμένος να περιθάλψει ΚΑΘΕ ζώο σε δίκτυο κτηνιάτρων και όχι στον έναν κτηνίατρο που μπορεί να μην έχει ελεύθερο χρονο ή χώρο.
    Πρέπει να εξισωθεί ο εθελοντής ιδιώτης πολίτης με την φιλοζωική, ως έχων την δυνατότητα να περισυλλέγει, να παραδίδει σε κτηνιατρείο αδέσποτα για λογαριασμό του Δήμου και να προωθεί προς υιοθεσία. Οχι να διαχείρίζεται χρήματα, αλλά να μπορεί να οδηγήσει ένα τραυματισμενο ζώο σε διανυκτερεύον κτηνιατρείο και να το αφήσει να νοσηλευτεί με δαπάνη του Δήμου.
    Είδικά στις γάτες, η περισυλλογή για τη στείρωσή τους γίνεται 99.9% από ιδιώτες πολιτες, που έχουν τα μέσα και τις γνώσεις να τις πιάσουν. Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να συλλάβουν γάτες.
    Επιπλέον, οι Δήμοι δεν έχουν οργάνωση στο θέμα της προώθησης ζώων για υιοθεσίας. Αντίθετα οι πολιτες έχουν τον χρόνο τη διάθεση και τα μέσα και δημοσιεύουν εκατοντάδες ηλεκτρονικές αγγελίες, διαθέτουν ερωτηματολλογια καταλληλότητας και ελέγχουν όσο πιο σχολαστικά μπορούν τους υποψήφιους κηδεμόνες. Ο Δήμος πρέπει επίσης να μοιράζει τροφές στους εθελοντές της κάθε γειτονιάς

  • 12 Μαΐου 2021, 21:20 | Ζουρνατζιδης Χρηστος

    Κύριε πρωθυπουργέ,
    Κάντε πράξη την προεκλογική σας υπόσχεση, “Κανένα ζώο αδέσποτο – κανένα ζώο κακοποιημένο”.
    Στην κατεύθυνση αυτή, συμφωνούμε με τις θέσεις που διατύπωσε στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης, στο αρθρ. 7 παρ. 5 βαε,ββ,γ,δ,ε,και στο αρθρ.2 παραγ.19 για τη”Φιλανθρωπική- Φιλοζωική Ομάδα Δράσης Ξάνθης“ ο κύριος Κομνηνός Γεώργιος.
    Θέση που εκφράζει το 99,9% των Ελλήνων.
    -Παιδιά και πολίτες ευτυχισμένοι σε πόλεις ασφαλείς, χωρίς αγέλες αδέσποτων σκύλων, χωρίς περιττώματα, επιθέσεις,δαγκώματα, τροχαία δυστυχήματα και θάνατοι.
    -Κανένα ζώο αδέσποτο. Ολα τα αδέσποτα σκυλιά σε μεγάλα, ελεύθερα χωρίς κλουβιά καταφύγια, με τροφή, νερό, περίθαλψη, χωρίς κακοποίηση και φόλες.
    Για να γίνει επιτέλους η Ελλάδα μας μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς αδέσποτα!

  • 12 Μαΐου 2021, 21:04 | Κώστας

    Κύριε πρωθυπουργέ,
    Κάντε πράξη την προεκλογική σας υπόσχεση, “Κανένα ζώο αδέσποτο – κανένα ζώο κακοποιημένο”.
    Στην κατεύθυνση αυτή, συμφωνούμε με τις θέσεις που διατύπωσε στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης, στο αρθρ. 7 παρ. 5 βαε,ββ,γ,δ,ε,και στο αρθρ.2 παραγ.19 για τη”Φιλανθρωπική- Φιλοζωική Ομάδα Δράσης Ξάνθης“ ο κύριος Κομνηνός Γεώργιος.
    Θέση που εκφράζει το 99,9% των Ελλήνων.
    -Παιδιά και πολίτες ευτυχισμένοι σε πόλεις ασφαλείς, χωρίς αγέλες αδέσποτων σκύλων, χωρίς περιττώματα, επιθέσεις,δαγκώματα, τροχαία δυστυχήματα και θάνατοι.
    -Κανένα ζώο αδέσποτο. Ολα τα αδέσποτα σκυλιά σε μεγάλα, ελεύθερα χωρίς κλουβιά καταφύγια, με τροφή, νερό, περίθαλψη, χωρίς κακοποίηση και φόλες.
    Για να γίνει επιτέλους η Ελλάδα μας μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς αδέσποτα!

  • 12 Μαΐου 2021, 19:52 | Νεκταριος Μαρινος

    Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια

    -Σε αυτη την πρόταση να προστεθεί και τα καταφύγια που έχουν τα φιλοζωικά σωματεία στην κατοχή τους τα οποία είνε μη αδειοτημένα λόγω μη δυνατότητας χρηματοδοτικής κάλυψης και υπέρογκου κόστους για την αδειοδότηση -στα οποία καταφύγια διατηρούν με προσωπική φροντίδα. μεγάλο αριθμό αδέσποτων και εγκαταλημένων ζώων μέχρι να υιοθετηθούν-έως ότου υιοθετηθούν

  • 12 Μαΐου 2021, 19:38 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Δεν υπάρχει πουθενά ο όρος προσωρινή διαμονή των ζώων που φιλοξενούνται στα καταφύγια. Πρέπει άμεσα να αναφέρεται ότι τα αδέσποτα ζώα που πηγαίνουν στα καταφύγια θα φιλοξενούνται προσωρινά, μέχρι δηλαδή των αποκατάσταση της υγείας τους μετά τη στείρωση και τις ιατρικές πράξεις και θα επανεντάσσονται αμέσως στις περιοχές από όπου πάρθηκαν, εφόσον δεν βρεθεί υιοθεσία τους.

  • 12 Μαΐου 2021, 18:12 | Μαρία Ξυλούρη

    ARΘΡΟ 7
    ΠΑΡΑΓΡ.3:
    Για δήμους μικρότερους των 3000 κατοίκων πρέπει να υπάρχει διάταξη που να τους υποχρεώνει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να έχουν σύμβαση με κτηνίατρο για περίθαλψη κ στείρωση αδέσποτων.Διαφορετικά η κατάσταση στους δρόμους θα είναι πάντα μη διαχειρισιμη εις βάρος πολιτών και »εικόνας» της χώρας.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:03 | Μοχαμάντ Ζήνα

    Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη ρίζα του, ο κάθε Δήμος οφείλει να στειρώνει τα αδέσποτά του.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:43 | Δημήτριος Παναγόπουλος

    Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι όλα αυτά τα χρόνια να ελέγχουν τα αδέσποτα ζώα λαμβάνοντας μεγάλα κονδύλια και επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο αυτών. Παρόλα αυτά η προσφορά των δήμων στα αδέσποτα ήταν με χαλίκι και πολλές φορές ανύπαρκτη θεωρώ ότι όλη η κατάσταση με τα αδέσποτα προήλθε από την μη σωστή λειτουργία των δήμων πάνω σε αυτό τον τομέα οπότε μην ρίχνουμε το βάρος στους άλλους κοινωφελούς Και ειδικά των κοινωφελών με καθαρόαιμες φυλές η οποία αγαπάνε προσέχουν και ελέγχουν την ευζωία των αγαπημένων τους ζώον

  • 12 Μαΐου 2021, 13:58 | Ηλίας

    NAI

  • 12 Μαΐου 2021, 13:00 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    1ον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

    Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών

    Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 20% να καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

    2ον 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων- αιρετών και διοικητικού προσωπικού-, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

    Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή

    Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Αντιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής , τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλείψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο .

    Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.

    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:

    α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή ,

    β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή ,

    γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία,

    δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή .

    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του ΔΣ του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι έμμισθη με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος.

    Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠΕΣ.

    ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, λεισμανιακά ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία σίτισης και πότισης, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες κρατώντας πλήρη στοιχεία γι αυτό και για την διενέργεια στειρώσεων υπο την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους .

    3ον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

    Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠΕΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού.

    Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΣ .

    Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας

    α. Ενέργειες, εκδηλώσεις , ενημερώσεις , έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων , δηλ μαθητών σε συνεργασια με τα φιλοζωικά σωματεία καιάλλους φορείς .

    β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης , ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα

    γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι αυτά πχ στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά .

    δ. Διοργάνωση προγραμμάτων στείρωσης των αδεσποτων σκύλων και γατών αλλά εθελοντικών στειρώσεων από έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία με την 5μελή επιτροπή.

    ε.Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ

    ζ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού , την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών

    η. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρηζόντων βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κ.λ.π.

    θ. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα .ι. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου

    4.ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ-ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ -ΚΛΙΝΙΚΕΣ ,

    Σε κάθε Δήμο της χώρας ιδρύεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια δομή ( στους μεγαλύτερους Δήμους και ανάλογα με τον πληθυσμό των αδέσποτων δεύτερη και Τρίτη δομή ) μία Δομή -Δημοτική Κλινική, με υποδομή για την προσωρινή διαβίωση ως 40 ζώων το ανώτερο, με πρόστιμο διοικητικό στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού και για κάθε επιπλέον ζώο, ώστε να σταματήσουν οι σημερινές φριχτές καταστάσεις στα δημοτικά κυνοκομεία.

    Ο περιορισμένος αριθμός προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων θα δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις της Δομής-Κλινικής και από την άλλη θα εκλείψουν θλιβερές εικόνες πάσης φύσεως των σημερινών κυνοκομείων, που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως χώρα, ενώ εκεί μέσα στην κυριολεξία βασανίζονται τα ζώα .

    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα διαθέτουν υποχρεωτικά δημοτικό κτηνιατρείο ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων, χώρο κλωβών νοσηλείας, χώρο άσκησης των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων ζώων, αποθήκη τροφών και γενικά ότι προβλέπει ο νόμος 604/77. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης, σχεδιάζονται και λειτουργούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον νόμο 604/77.

    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές δύνανται να δημιουργούνται και μέσα στον ιστό της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή σε απόσταση το πολύ 5χμ από τον ιστό της πόλης.

    Οι δομές αυτές θα λειτουργούν με ένα τουλάχιστον κτηνίατρο και περισσότερους ανάλογα τον πληθυσμό των αδέσποτων και τον πληθυσμό του κάθε Δήμου , θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμό από το ΥΠΕΣ, θα μισθοδοτούνται από αυτό ,θα λειτουργούν με δυο 8ωρα ,όπου είναι πλέον του ενός και θα συμμετέχουν στις εφημερίες των ιδιωτών κτηνιάτρων- που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν-, οπότε στην περίπτωση της εφημερίας θα μπορεί να νοσηλεύει και δεσποζόμενα ζώα επ’ αμοιβή,η οποία θα καταχωρείται στον ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου

    Για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις π.χ. ορθοπεδικά χειρουργεία ο Δήμος θα συμβάλλεται με ιδιώτη τοπικό κτηνίατρο. Στις Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα έχουν άμεση καθημερινή πρόσβαση τα μέλη της 5μελούς επιτροπής, θα στελεχώνονται δε από δύο εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης κλπ των ζώων, που θα προσλαμβάνονται από τους Δήμους και με κριτήριο την φιλοζωία τους .Η Δομή-Δημοτική Κλινική λειτουργεί με την εποπτεία της 5μελούς επιτροπής. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν με προσωπικό του Δήμου.

    Σε όλους τους Δήμους θα επιχορηγηθεί η αγορά ενός οχήματος περισυλλογής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ στους Δήμους άνω των 150.000 θα επιχορηγηθεί και η αγορά ενός ασθενοφόρου. Οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας των κτηνιατρείων, καθώς και οι άλλες δαπάνες διαχείρισης των ζώων, υποβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα των Δήμων στο τέλος κάθε έτους και επιδοτούνται, όπως προαναφέραμε, κατά 80% από ειδικό κονδύλι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΣ, χωρίς να προβλέπεται όριο,

    Η πρόβλεψη αυτή να έχει ισχύ έναρξης ισχύει από το έτος 2022.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:05 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    Η τελευταια παραγραφος ή θα πρεπει να φυγει τελειως γιατι μπορει να οδηγησει σε αυθαιρεσιες κτηνιατρων και δημων ή θα πρεπει να οριστουν επακριβως ποιοι είναι οι κτηνιατρικοι λογοι που επιβαλλουν αμεση ευθανασια

  • 12 Μαΐου 2021, 13:08 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται
    Κάθε δημος υποχρεουται………….τουλάχιστον ένα καταφυγιο με κτηνιατρειο εντος του καταφυγιου ,ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδεσποτων του καταφυγιου δεν μπορει να υπερβαινει τον αριθμό 80 για κάθε καταφυγιο.Οι δημοι με πληθυσμό μικροτερο των 3000 κατοικων υποχρεουνται μονο στη δημιουργία κτηνιατρειου .

  • 12 Μαΐου 2021, 10:09 | Eleni

    Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ των αδέσποτων σκύλων που δεν υιοθετούνται εντός 30 ημερών είναι πράξη ΗΘΙΚΟΤΕΡΗ της στείρωσης όλων των δεσποζόμενων, και ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:14 | Σκορδακης Γιωργος

    Δημοτικα καταφυγια ΜΟΝΟ με την συνεργασια Φιλοζωικων αναγνωρισμενων σωματειων.Το 2018 ,ζητηθηκαν απο το ΥΠΑΑΤ,να αποστειλλουν οι Δημοι τα παραστατικα που αφορουσαν περισυλλογη,εμβολιασμους και στειρωσεις που ειχαν πραγματοποιησει.ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ.Οι «ημετεροι»των περισοτερων δημαρχων ανελαμβαναν τα εργα χωρις στοιχειωδη εκπαιδευση και ελεγχο.Οι 5μελεις επιτροπες δεν ειχαν δικαιωμα ελεγχου πανω σε αυτα τα παραστατικα,και το ξεκοκκαλισμα των πιστωσεων γινοταν ανεξέλεγκτα ,παρολες τις επωνυμες καταγγελίες στις κατα τοπους ΔΑΟΚ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ.

  • 11 Μαΐου 2021, 22:25 | Αντωνια Σπαθη

    Οι δήμοι δεν ενδιαφέρονται δεν κάνουν τίποτα ενώ θα μπορούσαν να κάνουν πολλά.Στην Κεφαλονιά γίνεται χαμός από αδέσποτα .Τα αδέσποτα δεν θα έπρεπε να είναι στους δρόμους.Δεν είναι λογικό να τα πιάνουν να τα στειρώνουν και να τα πετάνε πίσω στους δρομους.Δημιουργουν αγέλες γίνονται επιθετικά και σκοτώνονται καθημερινά από αυτοκίνητα ,φολες και από κτηνοτρόφους με όπλα.φτιαξτε καταφύγια και μαζέψτε τα

  • 11 Μαΐου 2021, 22:27 | ΤΣΙΤΣΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    Καμία πρόβλεψη για τη μάστιγα των αδέσποτων ζώων.Σε ποια πόλη της ΕΕ της οποίας λέμε ότι είμαστε μέλος υπάρχουν αδέσποτα?Μόνο στην τριτοκοσμική χώρα μας.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:01 | Αθηνά Τσιγκουράκου

    Η αρμόδια υπηρεσία των Δήμων να ασχολείται για τη διακομιδή του νεκρού ζώου συνεπεία εγκληματικής ενέργειας και τροχαίου προκειμένου να γίνει νεκροψία.

    Οι Δήμοι στην πράξη αποφεύγουν τις ευθύνες των αδέσποτων και οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκάθαρα δε θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα. Με τα αδέσποτα αν ασχοληθεί κάποιος, ασχολούνται συνήθως συμβασιούχοι που λήγει σύντομα η σύμβασή τους και μένει πάλι κενή η θέση και η διοικητική δουλειά που προσφέρουν με τις απαντήσεις σε κλήσεις πολιτών και την τήρηση αρχείων.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσληφθούν ικανά φιλόζωα άτομα στο τμήμα των αδέσποτων που να γνωρίζουν, να εκπαιδεύονται και ενδιαφέρονται για το αντικείμενο τους.

    Το ζήτημα των καταφυγίων αποτελεί μια προσωρινή λύση και χρειάζεται το ανάλογα εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι δύσκολο να επανεντάσσονται τα ζώα και εξίσου δύσκολο να μένουν σε καταφύγιο για όλη τους τη ζωή. Η μόνη λύση είναι η μείωση του αριθμού με συνεχή προγράμματα στειρώσεων από τον κάθε Δήμο και άμεση πρόσβαση σε στείρωση για κάθε ιδιώτη ή εθελοντή.

    Μία μέση λύση για μερικά χρόνια είναι οι ταίστρες-ποτίστρες σε συγκεκριμένα σημεία με την άδεια και την προστασία του δήμου σε περιοχές όπου δεν ενοχλούν άμεσα τους περιοίκους. Καλό θα ήταν να βοηθήσει και η Δασική Υπηρεσία σε αυτό το θέμα.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:54 | Αθηνά Τσιγκουράκου

    Στο άρθρο 7 προτείνεται η προσθήκη σχετικής διάταξης που να υποχρεώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για τη διακομιδή του νεκρού ζώου συνεπεία εγκληματικής ενέργειας (θανάτωση από δηλητηρίαση, απαγχονισμό, πυροβολισμό κ.ά.), προκειμένου να διενεργηθεί η αναγκαία προς τούτο κτηνιατροδικαστική – τοξικολογική εξέταση – νεκροψία – νεκροτομή, ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακριτικής αρχής που διενεργεί την αστυνομική διερεύνηση του εγκλήματος. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα τροχαία ατυχήματα.

    Οι Δήμοι στην πράξη αποφεύγουν τις ευθύνες των αδέσποτων και οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκάθαρα δε θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα. Με τα αδέσποτα αν ασχοληθεί κάποιος, ασχολούνται συνήθως συμβασιούχοι που λήγει σύντομα η σύμβασή τους και μένει πάλι κενή η θέση και η διοικητική δουλειά που προσφέρουν με τις απαντήσεις σε κλήσεις πολιτών και την τήρηση αρχείων.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσληφθούν ικανά φιλόζωα άτομα στο τμήμα των αδέσποτων που να γνωρίζουν, να εκπαιδεύονται και ενδιαφέρονται για το αντικείμενο τους.

    Το ζήτημα των καταφυγίων αποτελεί μια προσωρινή λύση και χρειάζεται το ανάλογα εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι δύσκολο να επανεντάσσονται τα ζώα και εξίσου δύσκολο να μένουν σε καταφύγιο για όλη τους τη ζωή. Η μόνη λύση είναι η μείωση του αριθμού με συνεχή προγράμματα στειρώσεων από τον κάθε Δήμο και άμεση πρόσβαση σε στείρωση για κάθε ιδιώτη ή εθελοντή.

    Μία μέση λύση για μερικά χρόνια είναι οι ταίστρες-ποτίστρες σε συγκεκριμένα σημεία με την άδεια και την προστασία του δήμου σε περιοχές όπου δεν ενοχλούν άμεσα τους περιοίκους. Καλό θα ήταν να βοηθήσει και η Δασική Υπηρεσία σε αυτό το θέμα.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:46 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    θα πρέπει να προβλεφθεί η κατοχύρωση από τους οικείους Δήμους των φιλόζωων πολιτών/εθελοντών που μεριμνούν για την καθημερινή σίτιση των αδέσποτων ζώων μέσω της παροχής σε αυτούς κάποιας πιστοποίησης για την ενέργεια αυτή, πχ κάρτα εθελοντή ώστε να αποφεύγονται επιθέσεις από άλλους πολίτες που συστηματικά επιτίθενται στους πρώτους.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:40 | αυγερη μαρια

    οι δημοι τοσα χρονια ηταν υποχρεωμενοι , να τα φροντιζουν – στειρωνουν τα αδεσποτα, αντ αυτου εχουν κανει αθλια κυνοκομεια – κολαστηρια. συγκεκριμενα κυνοκομεια κομοτηνης, καστοριας, λαμιας, λουτρακιου , σερρων επειδη εκει εγιναν πολλες καταγελιες απο φιλοζωικες για κοκαλιασμενα ζωα πεινασμενα ζωα, παραλυτα, ποια δικλειδα ασφαλειας, η αλλων μηχανισμων ελεγχου εχετε οτι δεν θα ξανακάνουν τα ιδια? αν νομιζετε οτι λυση ειναι να μαζεψουν τα αδεσποτα και να τα στοιβαξουν σε κλουβια οπου αργοπαιθαινουν τοτε λυπάμαι δεν μιλαμε για ευζωια μιλαμε για ενα αργο και βασανιστικο θανατο ,μια απο τα ιδια δηλαδη και χειροτερα. να κλεισετε ολα τα δημοτικα κολαστηρια – κυνοκομεια -καταφυγια εκτος εξαιρεσεων ( εννοω μερικοι δημοι τα καταγυγια ειναι πολυ καλα) να μπορει το ζωο να ειναι εξω ολη τη μερα και να προαυλιζεται να σιτιζεται να φροντιζεται απο υπαλληλους που θα οριστουν για αυτη τη δουλεια, κτηνιατρο ,μονιμο και βολτεςη αν ειναι ια αλανα να τρεχουν ακομη καλυτερα καταγραφη και στειρωση των αδεσποτων και προωθηση για υιοθεσια. ολοι οι δημοι ειναι εχθρικοι απεναντι σε φιλοζωικες και φιλοζωους. επιμενω ποιος θα ελεχγει τους δημους που με λεφτα των φορολογουμενων δεν κανουν χρονια το αυτνοητο για τα αδεσποτα? τι σας κάνει να ειστε σιγουροι οτι θα αλλαξουν? ας μην ξεχναμε τα αδεσποτα ειναι τοσα πολλα επειδη τα πεταξαν ανευθυνοι που νομισαν οτι ειναι παιχνιδια και επιμενουν να λενε οχι στην υποχρεωτικη στειρωση με ποιο σκεπτικο? οσους ηξερα που δεν τα στειρωσαν πετανε τα κουταβια η τα χαριζουν τα ζωα δεν χαριζονται ειναι μεγαλη αποφαση να παρεις σκυλο, εκτος αν τον εχεις πεταμενο. γνωμημου ειναι να τους αφησουν να εχουν μονο μια γεννα και μετα να τα στειρωνουν και να υπαρχει μητρωο που θα δοθουν αυτα τα κουταβια. τα αδεσποτα γινονται απο ασυνειδητους κυνηγους που τα εχουν για εργαλεια και μετα τα παρατανε σε βουνα να πεθανουν επισης οι ρομα ειναι πρωτοι σε κακοποιοησεις, στον ασπροπυργο εχετε παει να δειτε τι γινεται σε χωματερες στο λουτρακι μια αυτοψια θα σας πεισει για το προβλημα των αδεσποτων. στους εκτροφεις υπάρχει ενα χαος εχετε σκυλο φαντασμα που ειχε οκτω με δεκα γεννες και μετα πεταχτηκε? επισης πληγη μεγαλη η εισαγωγη απο ρουμανια και βεβαια πρεπει να πεσουν σκληρες ποινες για κυνομαχιες εχετε δει κατακρεουργημενους σκυλους που τους πετανε και τρεχουν εθελοντες για αυτο οι κατοχοι ρατσας που χρησιμοποιουν πολλες φορες εμπορευονται ,υπαρχουν διαφορες κατηγοριες που αντιδρουν και εχουν διαφορετικα κινητρα ο καθενας για την στειρωση των δεσποζομενων ,εκτος απο την διαωνιση των σκυλων και οχι μονο ρατσας συμφωνω εχουμε και στην ελλαδα πολυ καλες ρατσεςπου δεν πρεπει να χαθουν. δεν νοειται ευρωπαικη χωρα με τοσες κακοποιησεις και μαλιστα με τη σφραγιδα των δημων. ακουστε τις φιλοζωικες καλεστε εθελοντες -ακτιβιστες που ειναι στη πρωτη γραμμη και σωζουν αδεσποτα καθε μερα ειναι παρατημενα κουταβια παντου και επισης στα καταφυγια που ειναι πολλα χωρις αδεια και γινονται ζητουλες για τροφες λυπάμαι που το λεω η κατασταση ειναι απελπιστικη αν δεν εφαρμοστουν αυτα που προτεινετε και προπαντων δεν υπαρχουν μηχανισμοι ασφαλειας – ελεγχου για τα αδεσποτα θα κανουμε μια τρυπα στο νερο, ισχυει οτι τα αδεσποτα ζωα γατες και σκυλοι ειναι γυρω στα 3 εκατομυρια η οχι ευχομαι το νομοσχεδιο αυτο να λυσει προβληματα να τιμωρει αυτους που δεν τα εφαρμοζουν, ουτως ωστε να πετυχουμε την ευζωια των ζωων δεποζομενων και περισσοτερο των ασεσποτων, θα χαρω πολυ αν μου απαντησετε σε ολα αυτα τα ερωτηματα η εστω να λαβετε υποψιν τους προβληματισμους και την αγωνια μου . ευχαριστω για το χρονοσας