Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:07 | Yolanda hall

    This new law is good. Stray animals are a problem in Greece. Thats why owners of dogs and cats should sterilize their pets. So you can keep the problems under control. That is the best for the poor animals.So the shelters will not be flooding with rescued strays.
    Yolanda Hall

  • 16 Μαΐου 2021, 18:02 | Πόλυ

    Ναι στη στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων ! Όχι άλλα αδέσποτα, όχι άλλα νεκρά ζώα απο αυτοκίνητα, φόλες, ασυνείδητους ιδιοκτήτες και «ανθρώπους» που τα μισούν και τα βασανίζουν!!!
    Όχι άλλα πεταμένα μωρά στα σκουπίδια! Όχι άλλες πεινασμένες ψυχές στο δρόμο. 1000% σύμφωνη με αυτό το νόμο! Μακάρι να εφαρμοστεί άμεσα!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:31 | Δήμητρα

    ΝΑΙ στην στείρωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα. Καθημερινά πολλά θηλυκά σκυλιά ταλαιπωρούνται και πεθαίνουν από πυομήτρα λόγω της μη στείρωσης.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:11 | Τσιαχτανης Γεωργιος

    Οχι στη στειρωση των σκυλων μας.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:52 | Νίκη

    Εννοείται να στειρωνονται ΟΛΑ τα ζώα. Πόσες εκατοντάδες αδέσποτα υπάρχουν από γέννες δεσποζομενων ζώων. Ζώα κλεισμένα σε σακούλες πεταμένα στα σκουπίδια ποιοι τα αφήνουν λετε… Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας και εσείς που λέτε όχι προφανώς δε ασχολείστε με άπειρα παρατημένα σκυλιά γατιά από ιδιόκτητες κάθε χρόνο…

  • 16 Μαΐου 2021, 18:46 | ζαννησ

    αρθρο 5 . Δεν επιθυμώ τη στειρωση γιατι ειναι ακροτηριασμοσ

  • 16 Μαΐου 2021, 18:55 | Andrew Hoare

    Δεν είναι απάνθρωπο να στειρώνονται γάτες και σκύλοι. Είναι η καλύτερη λύση για την πρόληψη της γέννησης ανεπιθύμητων κουταβιών και γατακιών. Αυτό που είναι απάνθρωπο είναι να απορρίπτονται ή να δηλητηριάζονται ανεπιθύμητα κουτάβια και γατάκια. Η αρχαία και αδαής σκέψη ότι τα ζώα υποφέρουν επειδή έχουν στειρωθεί επιμένει στην Ελλάδα. Το ξέρω, γιατί έχω ζήσει στην Ελλάδα για πολύ καιρό και αγαπώ τα ζώα. Έχω κρατήσει πολλά κατοικίδια. Όλοι τους είχαν στειρωθεί και κανένας από αυτούς δεν υπέφερε.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:14 | Ρανια

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων! Όχι στην ασυδοσία και την εγκληματική αδιαφορία των ιδιοκτητών και των δήμων. Όχι στην προσβολή της ύπαρξης και της αξιοπρέπειας των ζώων συντροφιάς που καταντούν την ελληνική επαρχία αποκρουστική και τριτοκοσμική

  • 16 Μαΐου 2021, 18:44 | Κυριακή

    Η στειρωση θα κλείσει το λάστιχο που τρέχει. Είναι η μόνη λύση και κακώς που δεν είναι υποχρεωτικό! Στείρωση και πάλι στείρωση!!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:20 | Μαρια Μανωλοπούλου

    Πολύ σωστό το νομοσχέδιο, επιτέλους βοηθάει στο τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων που έχουμε στη χώρα μας μέσω της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:48 | Πελαγία Ματαλλιωτάκη

    Ναι, στην υποχρεωτική στείρωση! Όσοι πραγματικά έχουν ιδέα του προβλήματος με τα αδέσποτα και έχουν ασχοληθεί δε μπορούν να είναι κατά αυτού του νομοσχεδίου! Είμαστε υπέρ! Η άσχημη κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:17 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση και των δεσποζόμενων σκύλων ,ή λύση είναι πολύ απλή (βλέπε Φινλανδία) αν θέλετε να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα και όχι αυτή που θέλετε να περάσετε!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:04 | Βιβή τσιμα

    Ναι στην στείρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 18:44 | ΚΑΛΛΙΘΡΑΚΑΣ ΚΏΣΤΑΣ

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων και θεωρώ ότι εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:32 | Tempest Lynch

    Ναι στη στείρωση για να μην υποφέρουν τα αδέσποτα από την κακία των ανθρώπων.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:20 | Niki

    Εννοείται ΝΑΙ στην στείρωση, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια.
    Εσείς που είστε αντίθετοι προφανώς δεν αντιλαμβανεστε το πρόβλημα.
    Δε χρειαζόμαστε άλλα αδέσποτα άρρωστα, να τα πατάνε τα αμάξια ας εκσυγχονιστουμε επιτέλους.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:56 | ΣΤΕΦΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:41 | Υετίωνος Θοεδώρα

    Θεεωρώ ότι τα δεσποζόμενα ζώα πρέπει να στειρώνονται για να εξαλειφθεί του φαινομένου των αδέσποτων ζώων παγκοσμίως. Τα οποία ζουν μια άθλια και επώδυνη ζωή στους δρόμους, κινδυνεύοντας κάθε μέρα. Ζουν μέσα στο κρύο ή τη ζέστη χωρίς εξασφαλισμένη τροφή και νερό και πέφτούν θύματα τροχαίων και κακοποιήσεων. Δυστυχώς το ανθρωπογενές περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται είναι αφιλόξενο. Και οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι στην πραγματικότητα φιλόζωοι. Τα περισσότερα σωματεία δεν έχουν κρατική χρηματοδότηση και στηρίζονται στις δωρεές που κάθε χρόνο γίνονται και λιγότερες λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης πολλοί δήμοι δεν έχουν ουσιαστικά προγράμματα για τα αδέσποτα και όσα υπάρχουν υπολειτουργούν αφού δεν υπάρχει η ανάλογη κουλτούρα και διάθεση από τους δημοτικούς υπαλλήλους.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:59 | Μαριάνθη Τσιτσέκογλου

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 18:43 | Κυριακή Μαυροειδή

    Είναι παράνομο και ανεπίτρεπτο να μας εξαναγκάζουν να στειρώσουμε τα ζώα μας. Είναι πραγματικά εγκληματική η εγκατάλειψη ενός ζώου από τον ιδιοκτήτη του, αλλά πλεόν όλα τα ζώα συντροφιάς και ειδικά τα σκυλάκια είναι δηλωμένα και φέρουν στιπ, θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλου είδους κυρώσεις για τους ασυνείδητους. Η στείρωση ενός ζώου σε τόσο μικρή ηλικία είναι ακραία και επικίνδυνη για την υγεία και τη διάρκεια ζωής του κατοικιδίου και ο υποχρεωτικός και εξαναγκαστικός χαρακτήρας που της δίνεται γεννά ερωτηματικά για την αγνότητα των προθέσεων που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση.

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς…

  • 16 Μαΐου 2021, 18:39 | Katerina

    Συμφωνώ με την στείρωση τον δεσποζομενων ζώων,είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να μην υπάρχουν τόσα αδέσποτα!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:17 | Χρυσάνθη Μελίτα Κίτσιου

    Για όσους ασχολούνται με τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων είναι μονόδρομος. Κάθε μέρα πολλά κουτάβια εγκαταλείπονται σε χωράφια, δρόμους ακόμα και κάδους σκουπιδιων. Κάποια από αυτά είναι μόλις λίγων ωρών! Ειδικά στην επαρχία, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Συνηθίζεται δε όταν ο πληθυσμός των αδέσποτων ζωων θεωρείται προβληματικός, να μπαίνουν φόλες και δηλητήρια… Πραγματικά η μοναδική λύση είναι η στειρωση. Πρόσφατα γνώρισα ιδιοκτήτη ενός ζευγαριού σκυλιών ράτσας ο οποίος είχε σαν επιχείρηση την πώληση κουταβιων. Χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες υιοθεσίας και όταν αυτός έκρινε πως είχαν απογαλακτιστεί. Το δύο αυτά σκυλάκια αξιαγάπητα αν και εντελώς ανεκπαίδευτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:09 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ..
    ΟΣΟΙ ΛΕΤΕ »ΟΧΙ» ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ..ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ ΝΑ ΚΟΒΕΤΕ ΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΚΡΟΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:05 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΤΣΑΚΗ

    Συμφωνώ με όλο το νομοσχέδιο, και με την στείρωση αλλά και με όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου, αρκεί να τα τηρεί όλα αυτά, να υπάρχει ένας τρόπος να ελέγχεται άμεσα αν υπάρχει καταγγελία εις βάρους του για παραμέληση ή κακοποίηση του ζώου. Νομίζω πως ήταν καιρός να γίνει κάτι καλό και γι αυτά! Μπράβο!
    Ελπίζω να γίνει κάτι και για τα αδέσποτα που δυστυχώς είναι χιλιάδες.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:02 | Κωνσταντίνα μουζακιτη

    Είμαι κατά του νόμου για τις στειρώσεις των ζώων

  • 16 Μαΐου 2021, 18:10 | Δημήτρης Βέλκος

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο απόλυτα, καιρός ήταν.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:02 | Νικος Κατσαρος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:00 | ΜΠΡΑΙΤΜΑΝ ΤΕΡΕΖΑ

    Αρκετα σκυλακια και γατακια ριγμενα στα σκουπιδια καθε δυο, τρεις μηνες. Φτανει πια!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:32 | Mandy Dietsch

    Ναι στην στείρωση!!!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:31 | ΝΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εννοειται πρεπει να στειρωνονται.
    Απο τη στιγμη που δε μπορουμε να διαχωρισουμε υπευθυνους και ανευθυνους ιδιοκτητες ζωων με καποιο τροπο τοτε πρεπει να υπαρχει καθετο μετρο που να επιβαλλει τη στειρωση καθως η ανευθυνοτητα του ενος μπορει να βαλει σε δυσκολη θεση πολλα ζωα στο μελλον…προσωπικα βρηκα στειρωμενο το αδεσποτο που μαζεψα και παροτι δε μου αρεσει η αναισθησια θα το στειρωνα χθες καλου κακου…

  • 16 Μαΐου 2021, 17:52 | Διονυσία

    ΧΙΛΙΑ ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς! Τα αδέσποτα δεν προέκυψαν ξαφνικά! Αυταπόδεικτα πρόκειται για ζώα που εγκαταλείφθηκαν και αναπαράχθηκαν. Η εξαθλίωση των ζώων έχει φτάσει στο έσχατο σημείο ντροπής και ΔΕ ΧΩΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΗΜΙΜΕΤΡΑ. Όποιος αγαπάει πραγματικά και ουσιαστικά τα ζώα δε γίνεται να μην το βλέπει αυτό. Η αναπαραγωγή προβλέπεται με κανόνες, από ειδικούς με κίνητρο πάντα τη διασφάλιση της ευζωίας του ζώου όσο και των απογόνων του. Όταν λυθεί το πρόβλημα τότε ναι να συζητήσουμε κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:15 | ΠΑΝΟΣ

    ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΛΑΤΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!….ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΟΣΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ(π.χ.Οι Κυνηγοι…οταν δεν τους φερνουν τα πουλια η οταν ειναι κροτοφιβικα).

    ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 000 000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ(ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ) ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ!ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ!

    ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ..ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΟΠΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕς ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ..

    ΑΝΕΞΕΛΕΝΚΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ..ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΕΙΔΟΣ!ΖΩ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ..
    ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΟ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

    ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ…ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ…Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ! ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ..ΑΡΚΕΙ ΦΥΣΙΚΑΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΛΕΝΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:00 | Στελλα Π.

    Ναι στην εφαρμογή του παραπάνω νόμου. Χρόνια τώρα φιλοζωικές φωνάζουν να εφαρμοστεί το σχετικό πλαίσιο. Τα αδέσποτα υπάρχουν και ευθύνονται οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες και όχι τα ίδια ή οι γονείς τους. Τα αρνητικά σχόλια που γράφονται ανήκουν σε εκτροφείς, κυνηγούς και όχι πραγματικά φιλόζωωους. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και όχι η οχλαγωγία από άτομα που δεν ασχολόυνται πραγματικά με το πρόβλημα των αδέσποτων.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:49 | Αλεξάνδρα Ρούσινου

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:11 | ΜΠΡΑΙΤΜΑΝ ΤΕΡΕΖΑ

    Αρκετα σκυλακια και γατακια ριγμενα στα σκουπιδια καθε δυο, τρεις μηνες.Κατι πρεπει να γινει επιτελος

  • 16 Μαΐου 2021, 17:48 | Στέλλα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση τών δεσποζομενων ζώων. Το πρόβλημα των αδέσποτων δημιουργείται από δεσποζομενα ζώα εξαετίας ανεύθυνους ιδιοκτήτες.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:34 | Moira

    I support the new law

  • 16 Μαΐου 2021, 17:31 | Μαρίνα Πα

    Επιτέλους ένας νόμος που θα βοηθήσει τα ζώα. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση και στην επικύρωση του νόμου. Στην Ελλάδα των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων ζώων, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πια. Ευχαριστούμε

  • 16 Μαΐου 2021, 17:52 | Γεώργιος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΏΩΝ!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:37 | Χριστίνα Π.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Η ευζωία δεν είναι δικαίωμα μόνο των δεσποζόμενων, είναι δικαίωμα και των αδέσποτων για τα οποία όμως, δυστυχώς, η πλειοψηφία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και να κάνει λόγο. Τα αδέσποτα ζώα δεν εμφανίζονται εξ αίφνης, από κάπου προέρχονται. Τροφή για σκέψη.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Προσωπικά συμφωνώ με την στειρωση με την επίβλεψη των δήμων. Πίστης και με το μη μόνιμο δέσιμο ζώων. Αυστηρά προστιμα

  • 16 Μαΐου 2021, 17:32 | Μαρία

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση! Τέλος στα αδέσποτα!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:10 | Σουλιωτου

    Ευχαριστούμε για την προστασία των ζώων που θέλετε να λάβετε μέσω στείρωσις. Τα α-δέσποτα δεν έχουν δεσπότη και είναι αφημένα στην μοίρα της πείνας , δίψας, ατυχημάτων, και κακοποίησις.
    Ευχαριστούμε για την αγάπη σας προς αυτά και τα μέτρα προστασίας τους που θέλετε να λάβετε. Ο Θεός μαζί σας.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:09 | Λευτερης

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση . Το χρωσταμε στα αδεσποτα αυτης της Χωρας .

  • 16 Μαΐου 2021, 17:36 | Χριστίνα

    Ναι στην στείρωση όλων ζώον δεσποζόμενων και μη γιατί είναι πολλοί από αυτούς που παίρνουνε σκυλιά και μετά τα βαριούνται και τα πετάνε στο δρόμο όπως και οι κυνηγοί που πάνε και τα αφήνουν στα βουνά αυτή είναι η φιλοζωία των κυνηγών και αυτών που αγαπούν τα ζώα? Εννοείται ότι δεν είναι όλοι για το ίδιο τσουβάλι αλλά να μάθουν αυτοί που τα κάνουν αυτά τι σημαίνει να έχεις ζώο κυνηγοί και μη… ΝΑΙ ΆΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΖΏΩΝ

  • 16 Μαΐου 2021, 17:33 | Παπαδοπουλος Θωμας

    Η υποχρεωτικη στειρωση ειναι μονοδρομος για να γινει η Ελληνικη κοινωνια υπευθυνη εναντι των ζωων συντροφιας και μη.

    Η νομοθεσια επιτρεπει σε αυτους που δε θελουν , να μπορουν να βγαλουν αδεια ωστε να παραμεινει το κατοικιδιο τους αστειρωτο και να δηλωθουν οι ιδιοι ως εκτροφεις με ολες τις υποχρεωσεις που απαιτει ο νομος εναντι του κρατους και του ιδιου του ζωου. Ως εκ τουτου καμια δικαιολογηση του ειδους «εγω δε θελω γιατι ειναι λαθος» δε στεκει.

    Να θυμησω τον περιβοητο νομο περι απαγορευσης καπνισματος εντος μαγαζιων οπου για χρονια μεριδα της κοινωνιας αγνοωντας επιδεικτικα το καταπατουσε με την ιδια λογικη. Χρονια τωρα μετα την καθολικη επιβολη της , θυμηθητε ολες τις δικαιολογιες που λεγανε τοτε και ποσο αδικο ειχαν!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:06 | ΕΥΑ

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:24 | Γιαννης Αναγνωστου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:23 | Σουλιωτου

    Ευχαριστούμε για την προστασία των ζώων που θέλετε να λάβετε μέσω στείρωσις. Τα α-δέσποτα δεν έχουν δεσπότη και είναι αφημένα στην μοίρα της πείνας , δίψας, ατυχημάτων, και κακοποίησις.
    Ευχαριστούμε για την αγάπη σας προς αυτά και τα μέτρα προστασίας τους που θέλετε να λάβετε. Ο Θος μαζί σας.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:16 | Kristi Nomani

    ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Ας σταματήσει πλέον αυτή η κόλαση των ζώων…και να θυμάστε, εάν αυτοί που λένε όχι είναι περισσότεροι σε αριθμό, δεν σημαίνει ότι είναι σωστά και ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει λάθος δρόμο. Μερικές φορές οι μεγάλες αλλαγές προέρχονται από τους λίγους που πιστεύουν σε κάτι σωστό!