Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:14 | Κρυσταλία Πατούλη

    Τέλος στα αδέσποτα, και στη βασανιστική/κακοποιητική ζωή τους.
    Υποχρεωτική η στείρωση!
    Υποχρεωτικό το τσιπάρισμα!
    Υποχρεωτικό οι Δήμοι να φροντίζουν(φαγητό, νερό, στέγη), να στειρώνουν, να τσιπάρουν τα ζώα, και να τα φροντίζουν σε κατάλληλα καταφύγια, φροντίζοντας να υιοθετηθούν. (Τηλέφωνα, άνθρωποι υπεύθυνοι γι’ αυτό, στη διάθεση του κάθε πολίτη).
    Υποχρεωτικό να ελέγχονται αυστηρά και κάθε μήνα, οι μονάδες που εκτρέφουν ζώα (κάθε είδους). Και να απαγορεύονται να το κάνουν οι ιδιώτες.
    Υποχρεωτικό να ελέγχονται και όσοι έχουν ζώα για το πως διαβιούν. Δεν είναι δυνατόν τα σκυλιά να τα έχουν στα σπίτια τους για …συναγερμούς μόνο.
    Στην Σκωτία, δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο.
    Η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην κακοποίηση ζώων… Είναι απέραντη ντροπή μας, να βασανίζονται τα ζώα στους δρόμους και να πεθαίνουν αργά από πείνα, δίψα, αρρώστιες, κακοποίηση.
    Να υπάρξει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα σχολεία και στους δήμους, για τα δικαιώματα των ζώων.
    Να μηδενιστούν τα αδέσποτα και να μην υπάρχει ούτε ένα ζώο που να βασανίζεται, παθητικά (με την αδιαφορία μας), πόσο μάλλον ενεργητικά-επιθετικά.
    Έλεος πλέον με αυτό το αίσχος, που θέλουμε να λεγόμαστε και Ευρωπαίοι.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:37 | Μωραΐτης Κωνσταντίνος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:31 | Καμπολης Στυλιανος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος.
    Απαράδεκτο και ρατσιστικό το να απαιτητέ μόνο από τον κυνηγό να φέρει διαβατήριο για τον σκύλο του. Γιατί οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν έχουν την υποχρέωση αυτήν; Γιατί είστε δηκτικοί ως προς τους κυνηγούς; Ο κυνηγός είναι Έλλην φορολογούμενος πολίτης με δικαιώματα που απορρέουν από το ελληνικό σύνταγμα και την ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Ξεχωρίζεται έναντι των υπολοίπων τους κυνηγούς. Η Όλοι λοιπόν η κανένας. Επίσης είναι απαράδεκτο το να συνδέεται η κυνηγητική άδεια και η αφαίρεση η όχι ως μέτρο επιβολή- τιμωρίας. Όπως προβλέπονται μέτρα για όλους το ίδιο να ισχύει και για τον παρανομούντα κυνηγό. Εκτός αν στοχευόμενα δείχνεται τον κυνηγό εκφράζοντας αντικυνηγετικο μένος με στόχο την ίδια την κυνηγητική δραστηριότητα!!!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 12:14 | Γεώργιος Νικολόπουλος

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση του σκύλου μου. Ως ιδιοκτήτης είμαι υπεύθυνος για το σκύλο μου, και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δε βλέπω τι προσφέρει η υποχρεωτική στείρωση. Αν εγώ ως ιδιοκτήτης εγκαταλείψω το σκύλο, να βρεθώ από το τσιπ και να πληρώσω. Αν ο σκύλος μου φύγει και βρεθεί, πάλι το ίδιο ισχύει. Αν ο σκύλος μου φύγει και συνευρεθεί με άλλα αδέσποτα, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος αναπαραγωγής, εφόσον τα αδέσποτα είναι στειρωμένα. Η στείρωση έχει λοιπόν έννοια για τα αδέσποτα, και το βάρος πέφτει στη τοπική αυτοδιοίκηση. Απλά το κράτος με την ευρύτερη έννοια, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και ζητά από τους ιδιοκτήτες να στειρώσουν τα κατοικίδια τους, που για πολλούς είναι μέλη της οικογένειας. Η συγκεκριμένη παράγραφος του άρθρου 5, δείχνει ευθυνοφοβία, από τη μεριά του κράτους. Επίσης είναι παράλογο στο ίδιο άρθρο να είναι υποχρεωτική η στείρωση, και ταυτοχρόνως να απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός αυτιών και ουράς. Αν δεν φύγει η υποχρεωτική στείρωση από το άρθρο, πιστεύω ότι πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν να ελευθερώσουν το ζώο τους από το να το στειρώσουν.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:03 | Ιωάννης Δαμιανίδης

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Αποτελεί απλά τιμωρία ως προς του υπεύθυνους ιδιοκτήτες και τα ζώα τους. Παράλληλα, η εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου, εκτιμώ ότι θα πολλαπλασιάσει άμεσα τον αριθμό των αδέσποτων.
    Άλλωστε, όπως και στο παρόν νομοσχέδιο επισημαίνεται, απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός, ακόμη και της ουράς συγκεκριμένων φυλών σκύλων. Πως ζητάτε λοιπόν να ακρωτηριαστούν (διότι αυτό αποτελεί και η στείρωση) όλα τα δεσποζόμενα ζώα; Ως δεσποζόμενα διαθέτουν ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) και ως εκ τούτου ο εν λόγω ακρωτηριασμός/στείρωση ειναι ανούσιος. ΝΑΙ στους εντατικούς ελέγχους, ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:52 | ΗΛΙΑΔΗΣ Ευθύμιος

    Άρθρο 5. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο και σίγουρα απάνθρωπο να ακρωτηριάσουν όλα τα σκυλιά της Ελλάδας για να μην υπάρχουν αδέσποτα. Μόνο όμως το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοια τιμωρία για τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο του. Λυπάμαι πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν τέτοιο έκτρωμα. Υπάρχει τρόπος ελέγχου και επιτέλους πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Δεν μπορεί να κατακρεουργησουμε όλα τα σκυλιά γιατί είμαστε ανίκανοι να ελέγξουμε τους κατόχους τους.
    Άρθρο 6. Δώστε το δικαίωμα σε ερασιτέχνες εκτροφείς να κάνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό από γέννες δίνοντας κάποια πιστοποίηση τήρησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων που αφορούν την ευζωια και μελλοντική ανάπτυξη κάποιων φύλων σκύλου.
    Άρθρο 33. Επιτέλους θα πρέπει να συγχρονιστεί η χώρα μας με τους παγκόσμιους φορείς. Δεν γίνεται στην επιτροπή παρακολούθησης να μην συμμετάσχει ο κυνολογικος όμιλος Ελλάδος ο οποίος είναι ο μόνος διεθνώς αναγνωρισμένος σύλλογος που ασχολείται με τα σκυλιά στην χώρα μας.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:10 | Γιώργος γιοβανακογλου

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 12:14 | ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΟΡΚΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσειη λογική!

  • 7 Μαΐου 2021, 12:35 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κ. Υπουργοί της κυβέρνησης είχατε πολλές συναντήσεις με διαφόρους φορείς της κυνηγετικής κυνο φιλίας και ενημερωθήκατε εφ ολης της ύλης ΑΛΛΑ τους πουλήσατε υποσχέσεις χωρίς να υπολογίζετε ιστορία πολλών χρόνων καθαρόαιμων ελληνικών φυλών και όχι μόνο . Σε σημεία όπως η κτηνοβασία βλέπουμε μια διάθεση προς τη βελτίωση, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ !

  • 7 Μαΐου 2021, 12:44 | Γιώργος γιοβανακογλου

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατεί η λογική

  • 7 Μαΐου 2021, 12:37 | Κωνσταντίνος κολλιας

    Ναι σε όλα εκτός από την στείρωση στα ζώα

  • 7 Μαΐου 2021, 12:51 | Λεοντάριτης Ανδρέας

    Η υποχρεωτική στείρωση δεσπόζοντων σκύλων είναι ΕΓΚΛΗΜΑ. Αν είναι δυνατόν. Είναι ντροπή και μόνο που τέθηκε σαν θέμα προς διαβούλευση. Δεν έχει καμία κυβέρνηση το δικαίωμα να υποχρεώσει τους ανθρώπους να ακρωτηρίασουν τα σκυλιά τους και να τα καθυστουν ανίκανα προς γονιμοποίηση.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:21 | Μαρια

    Διαφωνω με την υποχρεωτικη στειρωση ολων τον δεσποζομενων ζωων . Τα ζωα που εχουν pedigree και τιτλους μορφολογιας θα επρεπε να εχουν την επιλογη της μη στειρωσης τους μιας και θα εχουν οριστει ως καταληλα για την συνεχιση της φυλης τους . Οσα ζωα δεν εχουν γενεαλογικο χαρτη δεν υπαρχει λογος να αναπαραχθουν καθως δεν ξερουμε τι χαρακτηριστικα ερχονται απο τις αγνωστες προηγουμενες γενιες τους αρα και η στειρωση τους θα επρεπε να ειναι υποχρεωτικη .

    Εννοητε με ολα τα ζωα συντροφιας θα πρεπει να ελεχνονται ως προς καλη διαβιωση τους , και να υπαρχει ελενχος γεννησεων σε οσα εχουν pedigree ( μεχρι 2 το χρονο με ελαχιστα και μεγιστα ορια ηλικιας )

    Με εκτιμηση

  • 7 Μαΐου 2021, 11:16 | παρασκευας

    Διαφωνώ απολυτά με την στείρωση στων Δεσποζόμενων είναι ακρωτηριασμός κακοποίησης και βασανισμός

  • 7 Μαΐου 2021, 11:09 | πετρος

    ΠΟΣΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΙΑ .. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ … ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΟΥΡΑΣ – ΑΥΤΙΩΝ ΕΝΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ !!!!! ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ ΞΕΝΔΙΑΤΡΟΠΑ ΑΛΛΟ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ;;;;;

  • 7 Μαΐου 2021, 11:19 | Δημήτρης Χριστοδουλάκης

    Είναι εντελώς απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Οι Έλληνες δεν είναι αντισπισιστές και δεν πρόκειται να γίνουν.
    Η μόνη εξήγηση για την επιμονή στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, είναι η υπόθεση πως οι ιδιοκτήτες τους είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να τα εγκαταλείψουν στον δρόμο.
    Θέλετε δηλαδή να επιβάλετε προληπτική καταστολή.
    Η «προληπτική καταστολή», είναι εντελώς φασιστική συμπεριφορά και έτσι θα αντιμετωπιστεί από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων που ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι πάτε να κάνετε.
    Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, θα μάθουν πως εάν δεν αφαιρέσουν τα γεννητικά όργανα των ζώων τους, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:29 | Δημήτρης φραγκεδακης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική

  • 7 Μαΐου 2021, 11:11 | Αστεριος κυργιαννος

    Κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί οι τετράποδοι φίλοι μας δεν είναι απλά δεσποζομενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας όταν θα βγάλετε νομοσχέδιο για στείρωση των μελών της οικογένειας σας τότε να μας ζητήσετε να κάνουμε στείρωση τους τετράποδους φίλους μας .

  • 7 Μαΐου 2021, 11:42 | Δημήτρης φραγκεδακης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:53 | κυνηγετικος Σύλλογος Καλαμπακας

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:43 | Γεώργιος

    Καλημέρα σε όλους.
    Είναι ακατανόητο σε μια υποθετικά πολιτισμένη χώρα του δυτικού κόσμου να παρουσιάζεται η υποχρεωτική στείρωση ζώου που χαίρει άκρας υγείας,που έχει ιδιοκτήτη,ζώου που έχει σημανθεί και καταγραφεί, ζώου που έχει την θέση του σε μια οικογένεια,ζώου που πολλές φορές έχει ανεκτίμητη εκτροφική αξία για μια φυλή και δεν ανήκει σε κάποιον επαγγελματία εκτροφέα,σαν μέτρο για την διασφάλιση της ευζωίας του!Η κυνοφιλία στην Ελλάδα βασίζεται εδώ και πολλά χρόνια σε ευσυνείδητους,υπεύθυνους ερασιτέχνες εκτροφείς που ακολουθούν τους νόμους του κράτους και τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει ο ΚΟΕ για την εκτροφή.Όχι,δεν είμαι κάποιος από αυτούς,αλλά αναγνωριζω τον προσωπικό τους αγώνα και τους κόπους τους,το μεράκι τους,την αγάπη τους για την υγιή κυνοφιλία.Δεν είμαι κτηνίατρος,αλλά ευτυχώς υπάρχουν άπειρες επιστημονικές μελέτες που απαριθμούν τις επιπτώσεις της στείρωσης σε ένα ζώο και ακόμα περισσότερες που αφορούν τον σκύλο και την γάτα.Η στείρωση χωρίς κάποιο ιατρικό λόγο είναι πράξη βίας και όχι ευζωίας.Είναι αντιεπιστημονική και αντιφιλοζωική.Ο νόμος για υποχρεωτική σήμανση με τσιπ υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, η εφαρμογή του και η διασφάλιση της εφαρμογής του λύνει το πρόβλημα.Αντιθέτως με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται επιπλέον κίνητρο σε όσους δεν ακολουθούσαν τον προηγούμενο νόμο,να συνεχίσουν να παρανομούν.Επίσης,στο άρθρο 6 παρ.7 αναφέρεται ότι απαγορεύεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα (λόγω ανατομίας,φυσιολογικών χαρακτηριστικών και χαρακτηριστικών συμπεριφοράς) που θα βλάψουν την ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου και τον απογόνων του.Ποιός θα το κρίνει αυτό και με ποιόν τρόπο;
    Τέλος,πως γίνεται σε ένα ζώο ιδιοκτησίας μου με σήμανση,δήλωση στον δήμο,βιβλιάριο παρακολούθησης υγείας,να επιβληθεί ιατρική πράξη όπου θα επηρεάσει με άγνωστο τρόπο την συμβίωση του μαζί μου;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 7 Μαΐου 2021, 11:32 | Βασίλειος Μανώλης

    Η πρώτη παράγραφος με την υποχρεωτική στείρωση θα είναι αυτή που θα βάλει επίσημα την Ελλάδα και την κυνοφιλία της δίπλα σε χώρες όπως η Κίνα. Θα μας διασύρει παγκοσμίως αυτός ο Flat rate ακρωτηριασμός δεσποζώμενων ζώων. Επιπρόσθετα εννοείται οτι δε θα συμβάλει με στη μείωση του αριθμού αδέσποτων μιας και ο παραβάτης θα συνεχίσει να υπάρχει. Η λύση εδώ είναι ο έλεγχος και η ενημέρωση. Αυτό το μέτρο απλά ενισχύει όλους αυτούς που δε βάζουν ηλεκτρονική σήμανση και δε φοβούνται γιατί πολύ απλά δεν τους ελέγχει κανείς.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:33 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζομένων σκύλων είναι και ηθικά και ιατρικά λανθασμένη.
    Ιατρικά
    Υπαρχει 2% πιθανότητα το ζώο να μην αντέξει τη νάρκωση και να πεθάνει.
    Υπάρχει 10% πιθανότητα το ζώο να αποκτήσει προβλημα ακράτιας ούρων.
    Τα αρσενικά και ιδιαίτερα τα μεγαλόσωμα ζωα έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητας να αναπτύξουν συγκεκριμένες μορφες καρκινου μετα τη στείρωση.
    Υπάρχουν πολύ μεγαλες πιθανότητες να αλλάξει η προσωπικότητα και συμπεριφορά του σκύλου μετα τη στείρωση. Αυτή η αλλαγή μπορεί αν είναι προς το ηπιότερο ή προς το πιο άγριο και απροβλεπτο.
    Ηθικά.
    Με πιο διακαίωμα στερούμε από ένα ζώο τη γενετήσια ορμή. Με ποιο δικαίωμα παρεμβένουμε στη φύση κατα αυτό το τρόπο.

    Οι «φιλοζωικές» ‘εχουν δυο μανίες. Η μία είναι το μίσος τους προς τα καθαρόαιμα ζώα και η αλλη η στειρωση των παντων. Δεν πρεπει να περάσει αυτη η λογική για το καλό των ζώων.

    Ειναι ευθυνη του ιδιοκτητη να μην ζευγαρωσει ο σκύλος τους. Και είναι εξαιρετικα ευκολο να το τηρησει αυτο.

    Να μην πληρωσουν τα ζώα ανθρωπινες εμμονες και μανίες.

    Ιατρικα μπορουν να επιβεβαιώσουν κτηνίατροι τα συν και τα πλην. Ηθικα τα επιβεβαιωνει η κοινη λογικη και ο σεβασμός προς τα ζώα.

    Να προστατευθουν να δεσποζόμενα ζώα απο την υποχρεωτική στειρωση.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:29 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των διατάξεων περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας), για τους κατωτέρω νόμιμους, βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
    (Α) Ο συντάκτης του νομοσχεδίου αγνοεί προφανέστατα την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.
    Παραθέτω, προς γνώση και για κάθε νόμιμη συνέπεια, το κείμενο της Διακήρυξης:
    Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

    ΠΡΟΟΙΜΙΟ

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:

    Άρθρο 1
    1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

    Άρθρο 2
    1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
    2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
    3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

    Άρθρο 3
    1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
    2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

    Άρθρο 4
    1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
    2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

    Άρθρο 5
    1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
    2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

    Άρθρο 6
    1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
    2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

    Άρθρο 7
    1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

    Άρθρο 8
    1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
    2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

    Άρθρο 9
    1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

    Άρθρο 10
    1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
    2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

    Άρθρο 11
    1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

    Άρθρο 12
    1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
    2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

    Άρθρο 13
    1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
    2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

    Άρθρο 14
    1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
    2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

    (Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978)
    Είναι πρόδηλο και πασιφανές ότι οι διατάξεις περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς, αντιβαίνουν ευθέως στις διατάξεις των άρθρων 1, 2 παρ. 2, 3 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 14 παρ. 2 της ως άνω Οικουμενικής Διακήρυξης.

    (Β) Αποκλειστικά και μοναδικός υπόλογος και υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του δεσποζομένου ζώου και των αποτελεσμάτων αυτής, έναντι του κοινωνικού συνόλου είναι ο «κύριος» (μη ορθή έννοια – το ορθό είναι «κηδεμών») του ζώου.
    Συνεπώς, ο ως άνω «κύριος» – «δεσπόζων» πρέπει να είναι αποδέκτης των συνεπειών και υποκείμενο των όποιων προβλεπομένων από το νόμο αστικών, διοικητικών και ποινικών ευθυνών.
    Καθώς δε το ζώο δεν φτάνει την ανθρώπινη πνευματικότητα και φέρει εξ ορισμού το «ακαταλόγιστο», η επιβολή σε αυτό – και μάλιστα προληπτικά και άνευ τελέσεως «εγκλήματος»- ποινής τύπου «σαρίας» – ευνουχισμός – στείρωση, φέρνει στο νου «τελική λύση» και είναι αποκρουστική και σκοταδιστική -ειδεχθές έγκλημα- σε μια σύγχρονη (ή που έτσι νομίζει) κοινωνία.
    Αργύρης Παπακωνσταντίνου

  • 7 Μαΐου 2021, 11:24 | ανώνυμος

    Οι μοναδικές φράσεις που λύνουν το εθνικό τερατούργημα της Ελληνικής κυνολογίας και για το μοναδικό οικόσιτο ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ζώο που δύναται να υπηρετήσει (σώματα ασφαλείας πχ) είναι:

    1α) η απαγόρευση πάσης φύσεως σκυλοτροφής που δεν πληροί προϋποθέσεις ποιότητας κρέατος αφενός, κι αφετέρου αναλογίας ανά κιλό τροφής με ελάχιστο ποσοστό 60% κρέατος.
    1β) κλείσιμο μετά βαρύτατων προστίμων όσων petshops, σκυλοτροφοπαραγωγών, κι εμπόρων ζωοτροφών μας πουλάνε πίτουρα για τροφή σκύλου (και γάτας).

    2) η κυνοεκπαιδευτική κατάρτιση με υψηλότατου κι επαγγελματικότατου επιπέδου χρονοβόρας μάθησης όλων των εμπλεκομένων του δημοσίου περί των κυνολογικών.
    με κριτήρια αξιολόγησης κυνολογικής εκπαίδευσης, όχι πρόσβασης σε μη κυβερνητικές ή κυβερνητικές οργανώσεις. όχι πρόσβασης σε οργανώσεις κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. αλλά απόλυτης αξιολόγησης στο «ποιός ξέρει και ποιός δεν ξέρει τον σκύλο και τις τόσες φυλές του» πλην της κτηνιατρικής ειδικότητας (που είναι συνεργαζόμενη υπηρεσίας μεν, αλλά με ειδικό βάθος.
    είναι πεπατημένη η οδός επί 100 και πλέον χρόνια!!
    και λέγεται (πρώην schutzhund, IPO) IGP training.
    ή και σε προχωρημένα επίπεδα ring sports κλπ.

    ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ΑΥΤΌ. κατ επέκταση να λυτρώσουν και αδέσποτους ανθρώπους περί τα τοιαύτα και την μείωση αδέσποτων γεννήσεων στην επικράτεια.
    Η γνώση είναι το κλειδί, η στείρωση κατά συνθήκη (και πρόσκαιρη) λύση.
    και το «ζώο συντροφιάς» ΔΕΝ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ στην κυνολογία ΠΑΡΑ ΤΟ «ΖΩΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», αλλιώς στον στρατό και την αστυνομία θα είχαμε σκίουρους και κουνελάκια και στις κούρσες αλόγων κι αυτοκινήτων θα έτρεχαν γαϊδουράκια και Lada Niva.

    Αποκλείσατε πάραυτα τους άσχετους και αδαείς και καιροσκόπους και κουβεντολόγους που κυκλοφορούν ως ειδήμονες, εισπράττοντας ακόμα «όλα τα λεφτά» και την προσοχή της κοινής γνώμης.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:34 | Ματθσίος Αρμπελιάς

    Στην παράγραφο 1 περ. δ) επανέρχεται ο ΕΤΗΣΙΟΣ εμβολιασμός, κάτι που είχε καταργηθεί στο τελευταίο πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης λύσσας. Επιτέλους εκσυγχρονιστείτε. Τόσες δεκάδες μελέτες για τις επιπτώσεις του υπερμβολιασμού και όμως δεν ενδιαφέρει κανέναν. Οι εμβολιασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με την κρίση του ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ καθώς και τις συστάσεις του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ παρασκευής του εμβολίου το οποίο κατά τύχη έχει έγκριση από τον ΠΟΥ. Υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε 6μηνο και άλλα που πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3 χρόνια. Πως ακριβώς επιβάλλεται ο ΕΤΗΣΙΟΣ εμβολιασμός και σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίζεται?

  • 7 Μαΐου 2021, 10:02 | Νικόλαος Γεωργίου

    Πρέπει να υπάρξει μέριμνα στο νομοσχέδιο και για λοιπές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, όπως η όχληση από τα γαυγίσματα. Στην περιοχή που μένω, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν απλώς αφημένα τα σκυλιά τους σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, μέρα νύχτα. Κάθε φορά που περνά ένα αδέσποτο, ένας άλλος ιδιοκτήτης που βγάζει βόλτα τον δικό του σκύλο, αρχίζει μια χορωδία γαυγισμάτων που κρατάει για τετράγωνα. Δεν είναι δυνατόν να διαταράσσεται η κοινή ησυχία, να μετατρέπονται οι γειτονιές σε κυνοκομεία στο όνομα μιας δήθεν φιλοζωίας. Δεν μπορεί τα δικαιώματα των ανθρώπων να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, να παραβιάζεται το δικαίωμα σε ένα ήρεμο περιβάλλον και να μην λογοδοτεί κανείς. Οι ιδιοκτήτες των ζώων πρέπει να μεριμνούν ώστε, με κατάλληλη εκπαίδευση, τα ζώα τους να μην είναι διαρκής πηγή θορύβου. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην απαράδεκτη απάντηση, κάθε φορά που γίνεται παρατήρηση, ‘τι να κάνουμε; ζώο είναι’. Προτείνω στο νέο νομοσχέδιο να υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση του ιδιοκτήτη, όπως μεριμνά για την καθαριότητα του χώρου του ζώου και του δημόσιου χώρου από τα περιττώματα του, να μεριμνά και για τον έλεγχο του γαυγίσματος και την διατήρηση της ησυχίας. Ας σημειωθεί ότι αρκετοί ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι μεγαλόσωμων σκύλων των οποίων τα γαυγίσματα είναι ενοχλητικά θορυβώδη, αντίστοιχα εξατμίσεων ή μηχανικών θορύβων. Πρέπει οι αδιάφοροι ιδιοκτήτες να πληρώνουν το τίμημα της αδιαφορίας τους.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:56 | Παναγιώτης

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση ιδιαίτερα των Ελληνικών γηγενών φυλών σκύλων πού βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης.
    Με την υποχρεωτική στείρωση όχι μόνο θα εξαφανιστούν οι Ελληνικές φυλές σκύλων αλλά και το είδος σκύλος από την Ελλάδα.
    Η στείρωση εκτός από ενέργεια καθαρά αντιεπιστημονικη είναι και πράξη κακοποίησης καί βασανισμού (εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου).

  • 7 Μαΐου 2021, 10:14 | Καμπούρης Αντώνης

    Η στείρωση ζώων χωρίς παθολογικά αίτια είναι ακρωτηριασμός
    Και σαφώς θα πρέπει να εξαιρεθούν όσα ζώα είναι εγγεγραμμένα στον κυνολογικό όμιλο Ελλάδος

  • 7 Μαΐου 2021, 10:59 | Νίκος

    Είναι ντροπή να στειρωσουμε τα ζώα μας χωρίς ιατρικό λόγο, όχι στην στείρωση δεσποζομενων ζώων

  • 7 Μαΐου 2021, 10:44 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΟΥΤΣΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ κ ΝΑ ΜΗΝ «ΠΕΡΑΣΕΙ¨Η ΠΑΡΑΛΟΓΗ – ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ ¨ΣΚΕΨΗ» ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ- ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Μ.Τ.
    Ν. ΝΟΥΤΣΟΣ

  • 7 Μαΐου 2021, 10:35 | Θεοχάρης Κουτσουμπας

    Πώς μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου φιλόζωο,χωρίς να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτές τις θέσεις. Επεμβαίνοντας στα ένστικτα, στην «προσωπικότητα»,στο χαρακτήρα του ζώου που μεγαλώνει και διαβιει στο σπίτι μου μαζί με τα παιδιά μου κάνοντας τα υπεύθυνους και ευσυνηδειτους μελλοντικούς πολίτες. Ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων είναι θέμα σοβαρό, απόρροια ανεύθυνη στάσης ενος ποσοστού ιδιοκτητών καθώς και ενός μικρού ποσοστού δήθεν φιλοζωων που θεωρούν ως μοναδική υποχρέωση και ένδειξη αγάπης την παροχή τροφής και νερού(όχι στέγης ούτε εμβολίων και φαρμακευτικών αγωγών σε ομάδες αδέσποτων γάτες, σκύλους με τάπερ και μπολ έξω από τις πόρτες τους…και σε οικόπεδα μέσα σε χαρτόκουτα και σπιτάκια από μελαμινη στην καλύτερη..). Στο πέρασμα των αιώνων, δίπλα στον άνθρωπο υπήρχε ο σκύλος.. Άλλοτε φύλακας, άλλοτε συνοδός, άλλοτε συμπλήρωμα συντροφιάς και παρηγοριάς. Ο Ξενοφών είχε αναφέρει για τον σκύλο του τότε όπως υπάρχουν, αμφορείς, τοιχογραφίες και χίλια δυο αποδεικτικά για φυλές(τόσο ελληνικών καταβολαδων από την αρχαιότητα όσο και ξένων φυλών που εισήχθησαν,αγαπήθηκαν και έγιναν κομμάτι της οικογένειας και της καθημερινότητας του Έλληνα) και τις οποίες δεν κατάφεραν να σβήσουν οι κακουχίες της ζωής ούτε μάλιστα δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και συνεχίζουν να είναι μέλη ισότιμα στη ζωή μας και να μεταφέρουν τόσο την ιστορία τους όσο και την ελπίδα διαιώνισης τους.. 2 παγκόσμιοι πόλεμοι και τόσοι μικρότερης εμβέλειας δεν κατάφεραν να τα σβησουν και τώρα με την άνεση της ζωής, με το βιοτικό, πνευματικό,κοινωνικό επίπεδο που έχουμε εν έτη 2021 θα γίνει αυτό; Σκεφτείτε σοβαρά και υπεύθυνα τις λύσεις για τα αδέσποτα όπως και τον έλεγχο τους που όλοι επιθυμούμε (σεβόμενοι τις ανάγκες των ζώων για μια ποιοτική και σωστή διαβίωση ) χωρίς να γίνεστε επικίνδυνοι για ότι ο άνθρωπος κατάφερε να κρατήσει δίπλα του στο πέρασμα των αιώνων και των δυσκολιών της ζωής του.Αν για τους λίγους ανεύθυνους(ιδιοκτήτες) «τιμωρείται» το «μέσο»(ζώο συντροφιάς) απαγορεψτε και την οδήγηση γιατί υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες και τροχαία δυστυχήματα, απαγορεψτε και τα κουζινομαχαιρα γιατί υπάρχουν κάποιοι που δεν τα χρησιμοποιούν για το ψωμί… Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων. Ναι στην υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών. Ναι στον έλεγχο των αδέσποτων.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:30 | Μιχάλης Τούσουλης

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες . Το μέτρο της υποχρεωτικής στήρωσης τον δεσποζόμενον σκύλων είναι παραδεχτώ. Δεν γίνεται χωρίς αιτία να στηρωσουμε τα σκυλιά. Σαν κηδεμόνας δεν γίνεται να στηρώσο ένα μέλος της οικογένειας μου. Ναι στα μικρό τσιπ . Ναι σε αυστηρές ποινές σε κακοποίηση ζώου . Να σωθούν κίνητρα σε οικογένειες να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο σκύλο. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΗΡΩΣΕΙ.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:48 | Ματθαίος Αρμπελιάς

    1) Εξαιρετικό μέτρο η υποχρεωτική στείρωση.
    2) Απαράδεκτο το γεγονός της υποχρεωτικής βόλτας με λουρί εντός ή εκτός αστικών περιοχών. Οφείλει το κράτος να σεβαστεί ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουμε βρεθεί με υιοθετημένα ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ τα οποία παράτησαν κάποιοι κυνηγοί που αντιδρούν τώρα στην υποχρεωτική στείρωσή τους, και αυτά ΚΑΠΟΥ πρέπει να μπορούν να εκδηλώσουν την φυσική τους συμπεριφορά ώστε να έχουν ΕΥΖΩΙΑ την οποία διατείνεστε ότι θέλετε να προστατέψετε με αυτόν τον Νόμο. Η ευζωία του κυνηγόσκυλου είναι να μπορεί να ΤΡΕΞΕΙ. Συνεπώς στις εκτός αστικού ιστού περιοχές (δάση, βουνά απομονωμένες παραλίες κλπ) η βόλτα του σκύλου πρέπει να μπορεί να γίνεται ΧΩΡΙΣ ΛΟΥΡΙ.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:18 | Dionysiow Κλαμπανης

    1)ΔΙΑΦΩΝΩ με την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων σκύλων μου γιατί είναι ξεκάθαρα ένας αναίτιος ακρωτηριασμός κάποιου «μέλους» της οικογένειάς μας εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου.
    Φροντίζω κι εποπτεύω τα ζώα μου εδώ και δεκάδες χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.Εξάλλου δεν προκύπτει κάποιος ικανός επιστημονικός λόγος που να στοιχειοθετεί την υποχρεωτικότητα του. Σκόπιμο θα ήταν να ληφθεί η επιστημονική άποψη του Παν. Κτηνιατρικού Συλλόγου επί του θέματος.

    2)ΔΙΑΦΩΝΩ με την κατάργηση της χρήσης εξωτερικών κουτιών μεταφοράς, εφόσον βέβαια πληρούν τις σωστές προδιαγραφές αερισμού και ευζωίας και τις διατάξεις του ΚΟΚ. Θεωρώ ότι είναι 100% ασφαλή τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους και η κατάργησή τους θα είναι εγκληματική πράξη. Φανταστείτε την περίπτωση δυο σκυλιών στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, σε απότομο φρεναρίσμα ή ατυχήματος .
    Είναι προφανές ότι θα εκσφενδονιστούν προς τα εμπρός παρασύροντας οδηγό και συνοδηγό με σαφή ολέθρια αποτελέσματα.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:15 | Γιάννης Ρωσσοπουλος

    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός δεν πρέπει να εφαρμοστεί πάρα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο. Ο δεσποζόμενος σκύλος μου που δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από την επίβλεψη μου για ποιο λόγο να στειρωθει; Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων πρέπει να γίνει προαιρετική και η εγκατάλειψη και η μή σήμανση να έχουν μεγαλύτερες διοικητικές κυρώσεις. Έτσι θα το σκεφτεί πολύ κάποιος να μην τσιπαρει ένα κατοικίδιο και να το εγκαταλείψει.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:04 | παντελης

    διαφωνω καθετα με την στειρωση εφοσον δεν κρινετε απαραιτητη για ιατρικους λογους! αν εφαρμωσθει πιστα το νομοσχεδιο θα δουμε αμεσα μεγαλη διαφορα! το προβλημα ειναι η εφαρμωγη του νομου και οχι τα γεννητικα οργανα των σκυλιων μας!
    Στο αρθρο 5:

    1(ι): αναφερετε να μην κοβει την ουρα και τα αυτια εκτος και αν συντρεχει ιατρικος λογος ενω σε προηγουμενο νομοσχεδιο δεν δεχτηκατε τον ιατρικο λογο για τον οποιο σε καποιες ρατσες πρεπει να κοπει η ουρα για να μην τραυματιζεται μονιμα!θα πρεπει να διευκρινιστει αυτο!

    6:ρατσιστικη αντιμετωπιση κατα των κυνηγων!Γιατι να υποχρεουτε ο ιδιοκτητης του σκυλου να κουβαλαει στον κυνηγοτοπο το διαβατηριο του!

    7: να οριστουν ακριβεις διαστασεις για τα κουτια μεταφορας συμφνα με το σωματικο βαρος του σκυλιου,την ωρα ταξιδιου,κτλ συμφωνα με την κτηνιατρικη θπηρεσια! Αλλο πραγμα η μεταβαση με αυτοκινητο στον κτηνιατρω και αλλο το ταξιδι χιλιομετρων ή ωρων!

    8: σκυλια εργασιας δεν ειναι μονο οι δεικτες? θελει επαναδιατυπωση και να ανεφερθει σε ομαδες σκυλων εργασιας συμφωνως ΚΟΕ.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:38 | ΜΑΚΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση συνιστά κακοποίηση και ακρωτηριασμό ενός σκύλου εφόσον πρόκειται για δεσποζόμενο το οποίο είναι καταγεγραμμένο. Είναι παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία και σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.

  • 7 Μαΐου 2021, 09:06 | ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    Απαράδεκτη & χωρίς ουσία η υποχρεωτική στείρωση ζώου δεσποζομενου εφόσον μόνο με την σωστη χρήση & ελεγχο του chip λύνονται ολα τα θέματα των αδέσποτων. Πιστεύω πως πρέπει να ισχύσει μόνο για τα αδέσποτα & τα πρόστιμα περι εγκατάλειψης & μη χρήση chip να πολλαπλασιαστούν.
    Η στείρωση εκτός από ενέργεια καθαρά αντιεπιστημονικη είναι και πράξη κακοποίησης καί βασανισμού (εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου).

  • 7 Μαΐου 2021, 09:33 | Μαλαματίνα Κ.

    Το οποιοδήποτε επιχείρημα περί διατήρησης των φυλών καταρρίπτεται με απλές βόλτες σε όλη την Ελλάδα, όπου θα βρει κανείς αδέσποτα και σε άσχημη κατάσταση: κοκόνια, τσοπανόσκυλα, ελληνικούς γκέκα κλπ. Μόνο οι εκτροφείς ας συνεχίσουν την διατήρηση τους ελεγχόμενα.

  • 7 Μαΐου 2021, 09:15 | Μαλαματίνα Κ.

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη
    θ) Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για την ευζωία του ζώου ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η μόνιμη διατήρηση σε κλουβιά/ διατήρηση σε μπαλκόνια ή ταράτσες.

    ι) θα πρέπει και στη περίπτωση ακρωτηριασμού αυτιών/ουράς να υπάρχει ΠΡΟΣΤΙΜΟ και σε ιδιοκτήτη και σε κτηνίατρο που προβαίνει παράνομα στη πρακτική αυτή σ εκαθαρόαιμες φυλές

    Εννοείται ότι με τόσα αδέσποτα και εγκαταλείψεις το να προνοείς και να έχεις στειρωμένο το ζωάκι σου είναι μόνο πράξη ευθύνης. Η στείρωση χαρίζει υγεία, δεν κινδυνεύει το ζώο από πυομήτρα και καρκίνους, ούτε να το σκάσει, ούτε να μαρκάρει, ούτε να ζευγαρώσει κατά λάθος. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για αυτή τη πρόβλεψη! Όσα ζώα είχα ήταν πάντα στειρωμένα
    και πότε κανένα δε ζευγάρωσε. ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ πρέπει να έχουμε συνείδηση και να μη δημιουργούμε νέα, επειδή αγαπάμε το δικό μας. Να αγαπάμε και τα αδέσποτα.

  • 7 Μαΐου 2021, 09:08 | Αποστολος Παπαδόπουλος

    -ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ στην αυθαίρετη στείρωση καθαρόαιμων σκύλων επειδή το κράτος είναι ανίκανο να διαχειριστεί το ζήτημα των αδέσποτων.
    Αυτό ισοδυναμεί με την κατάργηση της καθαρόαιμης κυνοφιλίας στη χώρα.
    Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός των ζώων (πολύ σωστά)
    και να επιτρέπεται η στείρωση?
    -ΝΑΙ στην εφαρμογή της υποχρεωτικής σήμανσης των ζώων

  • 7 Μαΐου 2021, 09:43 | Πετρος

    Το νομοσχέδιο θεωρεί όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ανευθυνους. Απαγορεύει τον ακρωτηριασμό τον ζώων και επιβάλει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων χωρίς καμία κτηνιατρική τεκμηρίωση. ΔΙΑΦΩΝΏ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί προσβάλει όλους εμάς που έχουμε τα σκυλιά μας ως παιδιά μας. Και θεωρεί όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς παράνομους.

  • 7 Μαΐου 2021, 09:11 | Dimitris

    Το άρθρο 3ε χρειάζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αλλαγή! Πρέπει να γίνει σεβαστή επιτέλους σε αυτή τη χώρα και η τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας. Δυστυχώς ανεύθυνοι ιδιοκτήτες, που αφήνουν τους σκύλους μόνιμα σε αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια, κάνουν τα ταλαίπωρα ζώα να γαυγίζουν όλη νύχτα, ξενυχτώντας τους τριγύρω. Και τα ζώα φοβούνται, και οι άνθρωποι υποφέρουν.
    Επομένως πρέπει να οριστεί πως νυχτερινές ώρες ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται ΕΝΤΟΣ της οικίας, με την οικογένεια. Όπως κάνουν όσοι σέβονται τα ζώα που έχουν (έχω σκύλους χρόνια, ποτέ δεν ενόχλησαν).

  • 7 Μαΐου 2021, 08:34 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    1)ΔΙΑΦΩΝΩ με την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων σκύλων μου γιατί είναι ξεκάθαρα ένας αναίτιος ακρωτηριασμός κάποιου «μέλους» της οικογένειάς μας αφού φροντίζω κι εποπτεύω τα ζώα μου εδώ και δεκάδες χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
    Επίσης θεωρώ ότι όσοι έχουν απλά ένα σκύλο σε κάποια αυλή ή σε κάποιο χωράφι, σαφέστατα και δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση για τσιπ και στείρωση, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους δέσμευσης και θα αφήσουν το ζώο στο δρόμο δημιουργώντας έτσι μια νέα στρατιά αδέσποτων.
    2)ΔΙΑΦΩΝΩ με την κατάργηση της χρήσης εξωτερικών κουτιών μεταφοράς, εφόσον βέβαια πληρούν τις σωστές προδιαγραφές. Θεωρώ ότι είναι 100% ασφαλή τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους και η κατάργησή τους θα είναι εγκληματική πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να τοποθετηθούν δυο σκυλιά στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, τότε σε περίπτωση ενός απότομου φρεναρίσματος ή κάποιου ατυχήματος είναι προφανές ότι θα εκσφενδονιστούν προς τα εμπρός παρασύροντας οδηγό και συνοδηγό με σαφή ολέθρια αποτελέσματα.

  • 7 Μαΐου 2021, 08:02 | Ιωάννης

    Απαράδεκτο , η στείρωση είναι ακρωτηριασμός του ζώου και είναι σαδιστικό να προτείνεται σε σχέδιο νόμου η κακοποίηση και στείρωση του ζώου χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος κατόπιν γνωμάτευσης κτηνιάτρου

  • 7 Μαΐου 2021, 06:46 | Αθυριδης Ιωαννης

    Απαράδεκτη & χωρίς ουσία η υποχρεωτική στείρωση ζώου δεσποζομενου εφόσον μόνο με την σωστη χρήση & ελεγχο του chip λύνονται ολα τα θέματα των αδέσποτων. Πιστεύω πως πρέπει να ισχύσει μόνο για τα αδέσποτα & τα πρόστιμα περι εγκατάλειψης & μη χρήση chip να πολλαπλασιαστούν .

    Με εκτίμηση
    Αθυριδης Ιωαννης

  • 7 Μαΐου 2021, 04:54 | Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανοσκυλου

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση ιδιαίτερα των Ελληνικών γηγενών φυλών σκύλων πού βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης.
    Με την υποχρεωτική στείρωση όχι μόνο θα εξαφανιστούν οι Ελληνικές φυλές σκύλων αλλά και το είδος σκύλος από την Ελλάδα.
    Η στείρωση εκτός από ενέργεια καθαρά αντιεπιστημονικη είναι και πράξη κακοποίησης καί βασανισμού (εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου).
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός καί η επιβολή της ως υποχρεωτική είναι πράξη παράνομη και αντισυνταγματική.
    Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση των σκύλων πού είναι δεσποζομενοι και ανήκουν στις Γηγενείς Ελληνικές φυλές.
    Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση όλων των καθαρόαιμων σκύλων πού διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) πιστοποιημένο από τον Κυνολογικο όμιλο Ελλάδας ή άλλο όμιλο εγκεκριμένο από την Διεθνή Κυνολογικη ομοσπονδία.

  • 7 Μαΐου 2021, 02:50 | Βασίλης Ανδριανόπουλος

    Άκρος αντιεπιστημονικη,αντιφιλοζωικη , παράνομη καί αντισυνταγματική η υποχρεωτική στείρωση που εκτός των άλλων συνιστά και ακρωτηριασμό.Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομενων σκυλων. Είναι προφανές πως στόχος είναι όχι μόνο η εξαφάνιση του είδους σκύλος από την Ελλάδα αλλά και ο ταυτόχρονος αφανισμός των γηγενών Ελληνικών φυλών.
    Προτεινω την εξαίρεση σκύλων με γενεαλογικό χάρτη (pedegree) πιστοποιημένο από τον Κυνολογικο όμιλο Ελλάδας ή άλλο όμιλο εγκεκριμένο από την Διεθνή Κυνολογικη ομοσπονδία ,εξαίρεση όλων των σκύλων πού ανήκουν στις γηγενείς Ελληνικές φυλές (οι οποίες απειλούνται με εξαφάνιση).

  • 7 Μαΐου 2021, 01:11 | Ευάγγελος Δρίβας

    Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

    όσον αφορά το άρθρο 16 του νέου νομοσχεδίου σχετικά με την κακοποίηση ζώων επιθυμώ να διαβάσετε τη μελέτη μου για τη συσχέτιση της κακοποίησης ζώων με τη διαπροσωπική βία που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό site psychology.gr.
    Και ειδικά το σημείο για τη σεξουαλική κακοποίηση ζώου και την κτηνοβασία, όπου γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών των σεξουαλικά κακοποιητικών συμπεριφορών. Χαίρομαι που εντός του νομοσχεδίου επισημαίνεται η σεξουαλική κακοποίηση ζώων, πράγμα που σημαίνει ότι η έρευνά μου έχει κινητοποιήσει τους φιλοζωικούς φορείς με τους οποίους συνεργαστήκατε για το νέο νομοσχέδιο, καθώς πουθενά αλλού δεν έχει αναφερθεί ξανά σεξουαλική κακοποίηση ζώου και κτηνοβασία εκτενώς.

    Ο σύνδεσμος που ακολουθεί αφορά την κτηνοβασία και τη σεξουαλική κακοποίηση ζώων
    https://www.psychology.gr/violence-abuse/5597-ktinovasia-psyxologiko-profil-drasti-statistika-kakopoiisis-zoon-stin-ellada.html

    Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε όλη την αναφερόμενη έρευνα για τη συσχέτιση της διαπροσωπικής βίας με την κακοποίηση ζώων.
    https://reportanimalabusegreece.blogspot.com/2021/03/blog-post.html?m=1

    Σημαντικό είναι ότι θα έπρεπε να προβλέπεται η καταγραφή στατιστικών στοιχείων από την Ελληνική Αστυνομία για τους δράστες κακοποίησης ζώων οι οποίοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί και για βίαια διαπροσωπικά εγκλήματα. Η εν λόγω πρόβλεψη θα συμβάλει σημαντικά σε έρευνες σχετικά με τη συσχέτιση της βίας που ασκείται σε ζώα και ανθρώπους.
    Από το 2014 ασχολούμαι με το εν λόγω ζήτημα και έχω γράψει και δημοσιεύσει κάποιες μελέτες για αυτό το φαινόμενο. Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε.
    6988390657

    Με εκτίμηση
    Δρίβας Ευάγγελος
    Κλινικός ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
    Αστυνομικός