Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:08 | Μιλτιαδης σεττερ

    Θεωρώ ανεπίτρεπτο την υποχρέωτικη στείρωση των υγειεστατων ζώων!!!Μέγα λάθος αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση!

  • 14 Μαΐου 2021, 22:36 | Αγησίλαος

    Αίσχος!!!Τίποτε άλλο…Απαράδεκτη και μόνον η σκέψη κατακρεούργησης …Γιατί περί αυτού πρόκειται.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:31 | Βαγγέλης

    Είμαι αντίθετος με την στείρωση των ζώων που είναι σε ιδιοκτήτη το πρόβλημα είναι αλλού με τα αδέσποτα.
    Όχι στην στείρωση.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:24 | Adem Kotsa

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:10 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Στειρώστε τα ζώα μην δημιουργείται άλλα αδέσποτα τα οποία θα ψοφήσουν από την πείνα και τις κακουχίες ή την φόλα ή από το κρέμασμα….η χώρα έχει αρκετούς τέτοιους «φιλόζωους» και πολλοί λίγους εθελοντές για να τα φροντίζουν.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 22:57 | Δήμητρα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:51 | ΗΛΙΑΣ ΠΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:34 | Κατια

    Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων είναι απαράδεκτη! Διαφωνώ !

  • 14 Μαΐου 2021, 22:50 | Βαγγέλης

    Είμαι αντίθετος με την στείρωση των ζώων που είναι σε ιδιοκτήτη το πρόβλημα είναι αλλού με τα αδέσποτα.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:40 | Κατερίνα

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων!

  • 14 Μαΐου 2021, 22:05 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων.

    Να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο άρθρο από το νομοσχέδιο.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:39 | Ανθή Κουμανιώτου

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.
    Γεμίσαμε με αδέσποτα ζώα που είναι αποτέλεσμα παράνομων γεννήσεων.
    Ας φερθούμε πολιτισμένα και με σεβασμό απέναντι σε αυτά τα πλάσματα

  • 14 Μαΐου 2021, 22:24 | Αργυρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 22:54 | Ιωάννης ΦΟΥΣΕΚΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ , ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΎΘΥΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΉΤΕΣ , ΚΑΙ ΒΑΝΑΥΣΗ ( ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΌΣ ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:20 | Georgios

    Καμία στείρωση σε μέλος της οικογένειας μας. Ναι στον έλεγχο όχι στον ευνουχισμό χωρίς κανένα ιατρικό λόγο.Οι ίδιοι οι επιστήμονες κτηνίατροι είναι αντίθετοι αλλά τι ξέρουν αυτοί δεν είναι καν βουλευτές..

  • 14 Μαΐου 2021, 22:33 | Char

    ΟΧI στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση”.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:54 | ΗΛΙΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη στείρωση των δεσποζομενων ζώων!

  • 14 Μαΐου 2021, 22:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ. Η ΣΤΕΊΡΩΣΗ είναι ΈΓΚΛΗΜΑ
    Λατρεύω τον σκύλο μου , τον θεωρώ ισότιμο μέλος της οικογένειάς μου και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να τον ακρωτηριάσω.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:43 | Αθανάσιος Γκελίρης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.
    Οποιαδήποτε ανατομική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των ζώων,εκτός για λόγους υγείας,δε συνάδη με τους νόμους της φύσης.
    Είναι εγκληματικό και ανήθικο η στέρηση στο δικαίωμα της αναπαραγωγής των ζώων.
    Εξάλου μέσα από την αναπαραγωγή,έχουμε βελτίωση των φυλών και της καθαροαιμίας.
    Ελπίζω να εξετάσουν το θέμα σοβαρά άτομα και επιστήμονες που έχουν τεκμηριωμένη γνώση του θέματος και να πάρουν στην κυβέρνηση τις σωστές αποφάσεις για τα ζώα ,για την διαιώνηση του είδους τους και κατά επέκταση την ύπαρξή τους στον πλανήτη.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:10 | Σπύρος Γιουλατος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΌΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΈΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΟ ΑΝΤΊΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ.

  • 14 Μαΐου 2021, 22:06 | Νίκος

    ΟΧΙ , ΟΧΙ, ΟΧΙ χίλια ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων

    Όποιος αγαπάει πραγματικά τα ζώα είναι αδύνατο να δεχτεί κάτι τέτοιο…

    Απορώ με όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν μια τέτοια εγκληματική , αποτρόπαια πράξη για τον σύντροφό τους…
    Όποιος αγαπάει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τα ζώα είναι αδύνατο να τα ακρωτηριάσει.

  • Απαραδεκτο Μεγαλο Λαθος η Στειρωσει

  • 14 Μαΐου 2021, 22:04 | Πανος

    Οχι και παλι οχι στην στειρωσει Διαφωνω

  • 14 Μαΐου 2021, 22:54 | Anna I.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • Οχι Στην Υποχρεωτικη Στειρωσει

  • 14 Μαΐου 2021, 22:13 | ΕΞΑΡΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!! Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:41 | Γιωργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση είναι απαράδεκτο!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 21:41 | παπαδοπουλος κωσταντινος

    τα ζωα απο το συνταγμα δεν ονομαζονται ζωα αλλα πραγματα και σαν τετοια προστατευονται.Ως συμπέρασμα μπορεί να τονιστεί ότι το εμπράγματο δικαίωμα αποτελεί σχέση προσώπου προς πράγμα που έχει μια θετική (ή εσωτερική) πλευρά και μια αρνητική (ή εξωτερική). Η θετική είναι ο άμεσος εξουσιασμός του πράγματος και ο πορισμός από αυτόν ωφελειών (αμεσότητα). Η αρνητική είναι η ενέργεια του δικαιώματος κατά παντός τρίτου [Η δυνατότητα του δικαιούχου να αποκλείσει κάθε ενέργεια τρίτου] επάνω στο πράγμα, να επιβάλει σε όλους τους άλλους το σεβασμό της εξουσίας του επάνω στο πράγμα (απολυτότητα). Τα εμπράγματα δικαιώματα ισχύουν έναντι όλων (erga omnes).το οποιο νομοσχεδιο θα ειναι διατριτο.ραντεβου στα δικαστιρια ελληνικα και ευρωπαικα..τα ζωα ειναι πραγματα και προστατευονται απο το συνταγμα.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:53 | ΣΤΡΑΤΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΑΥΤΑ ΑΜΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ

  • 14 Μαΐου 2021, 21:57 | Γιάννης

    Όχι στην υποχρεωτική στειρωση και ακρωτηριασμό κανενός ζώου. Το ηλεκτορνικό μητρώο και η υπάρχουσα νομοθεσία επαρκούν για τον έλεγχο των αδέσποτων. Ας εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι και ας μη γίνουμε ακόμα μια αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:26 | Δημήτρης

    Σε ένα νομοσχέδιο που έχει αρκετά καλά, έχει το απαράδεκτο άρθρο για τον ακρωτηριασμό των ζώων μας (στείρωση). Αν νομίζετε ότι είσαστε εσείς ζωοφιλοι, είστε βαθιά νυχτομένοι.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:40 | Άννα Καριώτη

    Να περιγραφεί στο άρθρο σαφώς ότι ο ιδιοκτήτης έχει την δυνατότητα να μεταβιβάζει τον σκύλο του σε άτομο της επιλογής του και όχι μόνο μέσα από την διαδικασία της ανάρτησης προς υιοθεσία. Να γραφεί ότι η διαδικασία της υιοθεσίας θα ισχύει μόνο για την περίπτωση που δεν βρεθεί υποψήφιος νέος ιδιοκτήτης από τον έχοντα στην κατοχή του σκύλο.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:27 | Γιώργος

    Λέμε οχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:45 | Κόκκαλης Σωκράτης

    Όχι στη στείρωση των δεσποζομενων. Μόνο στη στείρωση των αδέσποτων

  • 14 Μαΐου 2021, 21:11 | Φώτης Παράς

    ΛΈΜΕ ΟΧΙ

  • 14 Μαΐου 2021, 21:27 | Κανακος Μιχαηλ

    Όχι είναι ντροπή

  • 14 Μαΐου 2021, 21:10 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όχι στο βασανισμό ζώων ναι στην ηλεκτρονική σήμανση ναι στο ηλεκτρονικό μητρώο ζώων ναι στην ποινικοποίηση εγκατάλειψης και κακοποίηση ζώων

  • 14 Μαΐου 2021, 21:34 | Βασίλης

    Όχι στη στείρωση

  • 14 Μαΐου 2021, 21:35 | ΜΗΤΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΟΧΙ στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.ΟΙ υπεύθυνοι να ρωτήσουν τους κτηνίατρους για τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί η στείρωση σε ένα ζώο και ‘οχι μόνο κάποιες «κυρίες» των λεγόμενων φιλοζωικών.ΝΑΙ στην στείρωση όλων των αδέσποτων και μεγάλος έλεγχος στα «καταφύγια ζώων».

  • 14 Μαΐου 2021, 21:11 | παπαδοπουλος κωσταντινος

    οχι στην στειρωση των δεσποζομενων ζωων ο νομος ειναι τριτοκοσμικος.θα κανει εκατονταδες χιλιαδες ανθρωπους παρανομους και συλογους να διαπομπευσουν την χωρα σε ευρωπαικα δικαστηρια

  • 14 Μαΐου 2021, 21:53 | Κουτσιβετας

    Στειρωστε τα αδέσποτα, χρηματοδότηση στους δήμους να επιλυφθουν του θέματος με δημόσιους κτηνιάτρους κ θα λυθεί το θέμα ! Τα δεσποζωμενα είναι υποχρέωση των κατόχων κ δεν μπορεί να τους υποχρεώσει κανένας να τα στειρώσουν ! Είναι αντιδημοκρατικό μέτρο κ δεν συνάγει με τις ευρωπαϊκές ιδέες γιαυτο κ δεν έγινε πουθενά στην Ευρώπη ! Μην ακούτε αυτους που θέλουν να σας σπρώξουν στο γκρεμό ! Όχι στην οριζόντια στείρωση

  • 14 Μαΐου 2021, 21:02 | Σωτήρης Παραπουρας

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:38 | SOFILENA

    Ναι στις στειρώσεις όχι άλλα αδέσποτα ζώα εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα και παρατημένα από τους φιλόζωους, που μόλις βαρεθούν ένα ζώο το αφήνουν σε μια ερημία χωρίς τροφή και νερό για να ψωθήσει και πάνε στο επόμενο. Φτάνει πια σε αυτού του είδους την αγάπη…….
    Οι εθελοντές είμαστε άνθρωποι με σπίτια και οικογένειες δεν είμαστε κυνοτροφεία για να παρατάει ο καθένας το ζώο του και να το φροντίζουμε εμείς.
    ΑΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 21:33 | ΠΟΛΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    Η υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων κατοικιδιων ειναι απαραδεκτη.
    Ο παν.κτηνιατρικος συλλογος ταχθηκε εναντιον των στειρωσεων
    Υπεθυνος για το δεσποζομενο σκυλο ειναι ο ιδιοκτητης.
    Υπαρχει ηδη νομοθεσια.Να εφαρμοστει αυτη.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:01 | Βαγγέλης Καλαμπακος

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.Β) Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.Γ) Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:37 | NATASA

    Ναι ναι ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων. Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις, οι κακοποιήσεις και οι εγκαταλείψεις χιλιάδων ζώων. Φτάνει πια η εκμετάλλευση των ζώων από «φιλόζωους» που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να αναπαράγουν ανεξέλεγκτα κουτάβια κρατώντας μόνο αυτό που του «κάνει,( ενώ τα υπόλοιπα τα πετάνε στα σκουπίδια), για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν το εγώ τους βγαίνοντας στα δάση και σκοτώνοντας ότι πτηνό ή ζώο βρεθεί μπροστά τους ,αυτό προφανώς δεν θεωρείται κακοποίηση……
    Ναι στην στείρωση άμεσα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 21:22 | Κατσικανδαρακης

    Οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη κτηνιάτρων. Όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα. Παράλληλα απόσυρση του εκτρώματος νομοσχεδίου κ ιδιαίτερα του άρθρου για την στείρωση δεσποζόμενων κ συνέχιση της ερασιτεχνικής εκτροφής που εξελίσσει τις φυλές ! Όχι στην οριζόντια στείρωση ! Όχι σε συμφέροντα ολιγάριθμων ομάδων για δικό τους συμφέρον κ για τις εμμονές τους για το κυνήγι

  • 14 Μαΐου 2021, 21:25 | vasilis

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων,Σε ποια χωρα ζουμε επιτελους?

  • 14 Μαΐου 2021, 21:07 | Αλεξάνδρα

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:14 | Ελισάβετ Ηλιάκη

    Το Φιλανθρωπικό, φιλοζωικό και πολιτιστικό σύλλογο ΚΥΝ-ωνία δηλώνει ότι στηρίζει το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα ζώα.
    Αναγνωρίζουμε και επικροτούμε την προσπάθεια του Θ.Λιβάνιου για την δημιουργία ενός νέου νομοσχέδιο με μοναδικό γνώμονα την ευζωία των ζώων.
    Ένα Νομοσχέδιο που χρειάζεται αλλαγές, διορθώσεις και σαφείς διατυπώσεις αλλά όμως διδεται σε δημόσιο διάλογο για περαιτέρω βελτιώσεις.
    Σε μια χώρα 10 εκατομυρίων κατοίκων η δραματική κατάσταση 3 εκατομυρίων αδέσποτων δυστυχισμένων ζώων δεν μπορεί να συνεχιστεί!
    Η υποχρεωτική στείρωση και η ηλεκτρονική σήμανση είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.
    Η ΚΥΝ-ΩΝΙΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια με διαφανή κίνητρα και στόχους.
    Γι’ αυτο λέμε ΝΑΙ σε ένα Νομοσχέδιο που αναγνωρίζει ότι τα ζώα έχουν δικαίωμα αξιοπρεπούς ύπαρξης και ευτυχίας.