Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 15 Μαΐου 2021, 09:48 | παναγιωτης κοκκαλης

    πιστεύω ότι είστε λαθος δεν ακούτε τεκμηρίωμενες προτάσεις από κτηνίατρους από φορείς των σκυλων και ακούτε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ξερει πόσες φορές γεννάει ένα σκυλι ειναι ντροπη για την κυβέρνηση όχι στην στείρωση των σκυλων μαα η στείρωση πρέπει να είναι επιλογή αφού μιλήσεις με των αρμόδιο που ειναι ο κτηνιατρος

  • 15 Μαΐου 2021, 09:54 | Παναγιωτης

    Λεμε οχι στην υποχρεωτικη στειρωση.Στειρωση μονο στα αδεσποτα.ναι στο ηλεκτρονικο μητρωο.Η στειρωση ειναι ιατρικη επεμβαση,αν συμβει καποιο ατυχημα ποιος θα χει ποινικες ευθυνες?ο κτηνιατρος ? Το κρατος που μας υποχρεωνει να τις κανουμε? Οι αυτοαποκαλουμενες φιλοζωικες που νε αντιδημοκρατικο τροπο προσπαθουν να περασουν ακραιες και φανατικες αποψεις στοχοποιωντας ολους τους ελληνες πολιτες οτι ειναι ανευθυνοι,δεν αγαπανε τα ζωα τοτς και γεμιζουν την ελλαδα με αδεσποτα? Τα αδεσποτα γινονται κυριως απο τα αδεσποτα.Αν τα διαβαζετε αυτα τα μυνηματα που γραφουμε στη δημοκρατια δεν υπαρχει μονο μια πλευρα.Αφηστε τις προσωπικες ιδεολογιες και καντε κατι καλο για τα ζωα και οχι για τους εαυτους σας.

  • 15 Μαΐου 2021, 09:48 | Aγνη

    εγώ δεν ειμαι κυνηγός ειμαι ομως λάτρεις των σκυλων και συγκεκριμένα των boxer με ποιο δικαίωμα θα μου στειρωσετε το σκυλι μου όταν αυυο φέρει όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά οθστευω ότι είστε παντελώς λαθος με την αναγκαστικη στείρωση ρα αδέσποτα δεν θα περιοριστούν αντιθέτως θα πολαπλασιαστουν πιστευω με μια ομάδα ανθρώπων από το κράτος και με τακτικούς ελέγχους στα σκυλια και με πρόστιμα τσουχτερά η μείωση των αδέσποτων θα σταμάτησει χωρις να χρειαστεί να σφάζουμε το παιδί μας χρειάζεται μια αστυνομία ζώον όπως στην Αμερική Επισης πουθενα στον κόσμο και στην Ευρώπη που ανήκουμε εμείς δεν υπάρχει ο όρος αναγκαστικη στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 09:52 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΊΡΩΣΗ.ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ

  • 15 Μαΐου 2021, 08:02 | Σάκης Τσιωκος

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΎΛΩΝ . ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ ΚΑΝΈΝΑΝ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΆΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΌΦΟΥΣ ΜΑΣ

  • 15 Μαΐου 2021, 08:18 | ΚΏΣΤΑΣ

    Όχι στην απαράδεκτη κ βάναυση υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών μας.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:27 | ΤΣΙΑΓΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΌΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΚΌΛΑΦΟΣ.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΌΦΩΝ!!
    ΝΑΙ ΣΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΌΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΙΜΟΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ..
    Το πρόβλημα που αντιμετωπιζεται είναι πολυδιάστατο και σίγουρα δεν τελειώνει με μια στείρωση.Από την μια οι φιλοζωικές υποστηρίζουν και ασπάζονται και πέρασε σε νόμο ότι απαγορεύεται ο «ακρωτηριασμός» σε σκύλους εργασίας δηλαδή να μην κόβονται τα αυτιά και κυρίως οι ουρές ,όπου στα κυνηγετικά σκυλιά είναι επίπονο γιατί την τραυματίζουν στην εργασία τους συνέχεια και είναι υπέρ της στείρωσης των δεσποζομενων ειδικά αλλα και γενικά.Δηλαδη μην ακρωτηριαζετε αλλά ξρσπλαχνιστε….Στο πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος μπόρεσε και εξημέρωσε κάποια ζώα και ποιο κοντά του ήρθε ο σκύλος όπου τον χρησιμοποίησε και το έπλασε για το κυνήγι του ώστε να μπορεί να τρέφεται ,για την φύλαξη του ώστε να μπορεί να προστατεύεται για την συντροφιά του ώστε να μπορεί να περνάει ώρες μαζί του και να αισθάνεται την αμοιβαια συντροφιά σκύλος και άνθρωπος..Όλα αυτά μπόρεσε να τα καταφέρει με την αναπαραγωγή ζώων που είχαν τα προτερήματα για την κάθε χρήση που το ήθελε… Αναπτύσσοντας έτσι η λεγόμενη γενετική…Έτσι δημιουργήθηκαν οι φυλές των σκύλων.Αν υπήρχε η στείρωση νωρίτερα θα έφτανε σε αυτό το σημείο οι φυλές των σκύλων σήμερα;;Σε καμία περιπτωση… Το πρόβλημα των αδέσποτων δεν είναι τα δεσποζομενα ούτε τα καθαρόαιμα….Σκεφτείτε καλά πριν πράξετε και τα πραγματαγίνουν χειρότερα.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:20 | Παπαγεωργίου Ανδρέας

    Δεν συμφωνώ με τα άρθρα 5&6.Δεν μπορείτε να βάζετε στο ίδιο τσουβαλι τους νόμιμους κατόχους σκύλων με τους ανεύθυνους. Άλλο δεσποζομενο ζώο και άλλο αδέσποτο. Σκοπός είναι η μείωση τον αδέσποτων. Δεν θα κάψουμε όλο το δάσος για μερικά ξερά δέντρα ( παρομοίωση). Ευχαριστώ.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:53 | Αλέκος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση τών ζώων μάς. Δεν θά επιτρέψουμε σέ κανένα να ακρωτηριάσει τους συντρόφους μάς. Είναι ακραίο και αντισυνταγματικο. Στηρίζουμε την θέση μας.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:02 | Φωτης

    Όχι στην βάναυση υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών μας. Αφήστε τουλάχιστον να είναι στην διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη . Πιστεύω πως κάποιος που αγαπα τα ζώα δεν πρόκειται να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:29 | Θεοχαρης Φουρναρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 08:47 | Αλέκος

    Λέμε όχι στο νομοσχέδιο (Άργος) να μην οδηγηθεί σε αναγκαστική στείρωση κανένα δεσποζομενο είτε καθαρόαιμο είτε ημίαιμο. Όχι στην υποχρεωτική στειρώση

  • 15 Μαΐου 2021, 08:31 | Βαγγέλης χονδρός

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:16 | Αθανάσιος Οικονομίδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων. Όχι στην κατακρεούργηση των φίλων μας.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:34 | Αντωνης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 08:57 | Στελλα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπήρξε υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα σκυλιά.
    Επειδή βλέπω ότι κάποιοι σχολιαστές οπαδοί της στείρωσης προσπαθούν να παραπλανήσουν αναφέροντας π.χ. την Ολλανδία,στην Ολλανδία αυτό που έγινε ήταν αυστηροί νόμοι και δωρεάν στειρώσεις σε όποιον το επιθυμούσε.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:07 | Tonia Hausmann

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 08:58 | Βασιλική

    Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 08:02 | Σταμάτης

    Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 08:05 | Τονια Κορδα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 08:29 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΡΘΡΟ 5
    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων!

    Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.

    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.

    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!

    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:33 | Αθανάσιος Οικονομίδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων.Όχι στην κατακρεούργηση των φίλων μας.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:59 | Μιχάλης Τούσουλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 07:47 | Δημήτρης

    Δεν υπάρχει, σοβαρά τώρα μεταξύ μας σίγουρα αστειεύεστε!!! , αφήστε ήσυχα τα ζώα και ελέγξτε όλους τους υπεύθυνους,ΌΧΙ στην στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 07:01 | ΠΕΤΡΟΣ ΜΙΓΚΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων

  • 15 Μαΐου 2021, 07:28 | Γιάννης Κοτσώνης

    Λέμε όχι στο νομοσχέδιο (Άργος) να μην οδηγηθεί σε αναγκαστική στείρωση κανένα δεσποζομενο είτε καθαρόαιμο είτε ημίαιμο. Όχι στην υποχρεωτική στειρώση

  • 15 Μαΐου 2021, 06:07 | Καρασαλη Μαρία

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων

  • 15 Μαΐου 2021, 06:31 | Μαργαριτα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 06:04 | ΣΒΕΝΤΖΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 06:21 | Θανάσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς.

  • 15 Μαΐου 2021, 06:41 | Θανάσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς.

  • 15 Μαΐου 2021, 06:49 | maria kakoyri

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΣ ΦΙΛΩΝ.

  • 15 Μαΐου 2021, 06:12 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΙΜΠΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΟΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΔΙΩΝ

  • 15 Μαΐου 2021, 06:56 | Χρήστος βιτσαρας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 05:16 | Γιάννης Ζ

    Διαφωνώ

  • 15 Μαΐου 2021, 04:48 | Θεόδωρος

    ΟΧΙ στην Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 04:05 | Δαρβάρης Γεώργιος

    Όχι στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα).
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

  • 15 Μαΐου 2021, 04:50 | Κατερινα

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση…..

  • 15 Μαΐου 2021, 04:25 | Αντωνης σ

    Οχι και παλι οχι στις στειρωσεις!

  • 15 Μαΐου 2021, 03:44 | Απόστολος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 15 Μαΐου 2021, 03:18 | Μυρτώ Τζώρτζου

    Τα πράγματα είναι απλά. Δείτε το πρόγραμμα τι έκανε η Ολλανδία. Και που δεν έκανε πίσω σε κανέναν ψεκασμένο που κατηγορεί τη στείρωση.

  • 15 Μαΐου 2021, 03:02 | Κορμαζοπούλου Σταυρούλα

    Όχι στην οριζόντια στείρωση όλων των σκύλων. Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων. Ειδική προστασία των αυτόχθονων φυλών σκύλων (αναγνωρισμένων και μη) και εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση διότι αποτελούν φυσική κληρονομιά και τμήμα της βιοποικιλότητας του τόπου μας και επιπλέον πλούσια γενετική δεξαμενή του είδους.Δεν στειρώνονται 7000 χρόνια ιστορίας-προστατεύονται

  • 15 Μαΐου 2021, 02:16 | Ο Μπάμπης ο Τεννές

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 02:49 | Νίκος Τσουτσουπουλακης

    ΌΧΙ ΟΧΙ ΌΧΙ

  • 15 Μαΐου 2021, 02:12 | Νίκος κούκος

    Λέμε όχι

  • 15 Μαΐου 2021, 02:37 | Κορμαζοπούλου Σταυρούλα

    Είμαι αντίθετη στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων κατοικίδιων για τους εξής λόγους: 1. Προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους. Αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην προσωπική ελευθερία/οικογενειακή ζωή (Προσβάλλονται τα άρθρα 4, 5 του Συντάγματος).
    2. Η υποχρεωτική στείρωση κατοικίδιου χωρίς ιατρικό λόγο αποτελεί βλάβη του ζώου πράγμα που την καθιστά παράνομη. Άλλωστε υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από μεγάλη μερίδα κτηνιάτρων για την επίδρασή της στην υγεία του.
    3. Είναι εξώφθαλμη αδικία να τιμωρούνται ένας υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου και το κατοικίδιό του προκαταβολικά εξαιτίας της ανεύθυνης συμπεριφοράς κάποιων συμπολιτών τους που εγκαταλείπουν ζώα. Τα αδέσποτα (σκυλιά) δεν είναι αποτέλεσμα της σωματικής ακεραιότητας των ζώων αλλά της εγκατάλειψής τους ή την αμέλεια των ιδιοκτητών τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες.
    4. Η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – παραγωγούς κατοικίδιων και μάλιστα όταν γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα είναι ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών και ζωοφιλικά απαράδεκτη ως πρακτική (όπως προκύπτει από τα διεθνή δεδομένα του εμπορίου κατοικίδιων). Τα οριζόντια και κάθετα μέτρα στείρωσης οδηγούν μαθηματικά στην άνθιση του κακού αυτού μοντέλου. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί η μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, ξένων ή ελληνικών φυλών, που γίνεται από χόμπι και η οποία δεν παράγει αδέσποτα όπως έχει δείξει η πρακτική χωρών που την εφαρμόζουν (Σκανδιναβικές χώρες, Ελβετία όπου δεν υπάρχουν αδέσποτα) (σχέση και με το άρθρο 6)
    5. Από τη μαζική στείρωση δεν εξαιρούνται οι αυτόχθονες φυλές σκύλων, οπότε παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος δεδομένου ότι στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται και ο ζωικός πλούτος της χώρας. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, τωρινών και μελλοντικών γενεών. Είναι σοβαρότατη παράλειψη και νομοθετικό κενό ότι δεν περιλαμβάνονται οι αυτόχθονες φυλές σκύλων στον κατάλογο των ζώων που προστατεύονται από την Πολιτεία (ιπποειδών, πουλερικών κλπ) με το Προεδρικό Διάταγμα 434/95 ως εγχώρια αγροτικά είδη “παραγωγής”. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα (προστατευόμενα) ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής και η περίπτωσή τους πρέπει να αντιμετωπιστεί επιστημονικά χωρίς προχειρότητες.

  • 15 Μαΐου 2021, 02:50 | παυλινα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!! Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό! Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση. Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 01:02 | Βασιλική Χρήστου

    ναι στην υποχρεωτική στείρωση
    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5.
    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης να μιλάμε για επαφή με τον άνθρωπο ώστε να μην νιώθει μοναξιά και παράλληλα να μιλάμε για μόνιμη διαβίωση σε αυλές και εξωτερικούς χώρους . Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: » δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    Επίσης δεν έχουν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.
    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    Σχετικά με την παράγραφο 1 ζ , θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο
    Ο κηδεμόνας του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    Σχετικά με το μόνιμο δέσιμο. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.
    Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.
    Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .

  • 15 Μαΐου 2021, 01:28 | Φαφουλοεργης

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση τών ζώων μάς. Δεν θά επιτρέψουμε σέ κανένα να ακρωτηρίασει τους συντρόφους μάς. Ειναι ακραίο και αντισυνταγματικο. Στηρίζουμε την θέση του ΚΟΕ.

  • 15 Μαΐου 2021, 01:43 | Στυλιανος

    Απαραδεκτη η στειρωση σε ολους αδιακριτα τους σκυλους… πρεπει να γινει διαχωρισμος…. αλλο αδεσποτο αλλο δεσποζομενο και αλλο κυνηγετικο και καθαροαιμο σκυλι ρατσας….