Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:55 | Χρήστος Κωτσαρινης

    Ντροπή για το νομοσχέδιο.μεσαιωνικο, αυταρχικό και χωρίς καμία επιστημονική βάση.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:53 | Παγιωτη Ελένη

    Βλέπω κάποιους άσχετους με τον κτηνιατρικό χώρο να λένε ότι η στείρωση δεν είναι ακρωτηριασμός ! Αλήθεια πως το λέτε αυτό ? Αφαίρεση ωοθηκών δεν γίνεται ? Αφαίρεση μήτρας δεν γίνεται ? Εφόσον λοιπόν αφαιρείται όργανο από το ζώο δεν είναι ακρωτηριασμός ? Λυσαξατε πριν δυο χρόνια για τον ακρωτηριασμό ουράς και αυτιών και δημιουργήσατε ένα καρό προβλήματα στα σκυλιά και τώρα λέτε ότι η στείρωση δεν είναι ακρωτηριασμός ? Αλλάξτε πλευρό……λέμε όχι στην στείρωση κ όχι μόνο οι κάτοχοι δεσποζόμενων σκύλων αλλά κ οι κτηνιάτροι !!

  • 15 Μαΐου 2021, 11:25 | ΓΚΟΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:45 | Κώστας

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 15 Μαΐου 2021, 11:52 | Κώστας

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:49 | ΣΩΤΉΡΗΣ

    Όχι στην στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 11:05 | Γιωργος Τσουτσης

    Δεν συμφωνώ με την στείρωση των σκύλων μου γιατί είμαι υπεύθυνος κυνηγός και κυνοφιλος! Όσο αφορά τα αδέσποτα να δημιουργηθούν και αλλά καταφύγια και να υπάρξουν πιο αυστηρή νόμοι για την απελευθέρωση το διαφωνώ κάθετα με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ! Είναι απάνθρωπο και για τα αδέσποτα επίσης !

  • 15 Μαΐου 2021, 11:23 | ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ως πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ως κυνηγός ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.Η διάταξη είναι αυθαίρετη, δεν βασίζεται σε καμία μελέτη, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και δε θα λύσει κανένα. Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον όταν συντρέχουν ιατρικοί ή ειδικοί λόγοι. Η στείρωση, προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ζώου αλλά και την αλλοίωση του χαρακτήρα και της ταυτότητας του.(κυνηγετικοί, ποιμενικοί κλπ)
    Είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για την ευζωία των συντρόφων μας και από την άλλη να τα στειρώνουμε.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:15 | Ελενη

    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεταιμε νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρΗ στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:54 | Σδάνη Μαρία

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ, η στείρωση είναι Ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, είναι πράξη εγκληματική , αντισυνταγματική , φασιστική και βάρβαρη. Δεν είναι ευζωία είναι πηγή ασθενειών, σωματικών και ψυχολογικών. Η αφαίρεση γεννητικών οργάνων επιτρέπεται μόνον αν πρόκειται να σωθεί η ζωή του ζώου.Τα δεσποζόμενα και ειδικά τα καθαρόαιμα δεν γεννούν αδέσποτα, έχουν ιδιοκτήτη να τα φροντίζει. Με την στείρωση θα χαθούν οι γηγενείς ελληνικές φυλές που υπάρχουν 4.000 χρόνια, είναι πολιτιστική κληρονομιά. Η στείρωση θα καταστρέψει τις καθαρόαιμες φυλές σκύλων που με πολύ κόπο και πολλά χρήματα εκτρέφουμε,όπως σκύλους συντροφιάς, θεραπευτικούς,ανιχνευτές, φύλακες, κυνηγετικούς, ποιμενικούς . ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΆΝΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:00 | Ελενη

    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
    Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!
    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
    Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.
    Οαναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
    Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:47 | Θεοδώρα

    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
    Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!
    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
    Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.
    Οαναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
    Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:43 | Γκορογια Χριστινα

    ιαφωνώ κάθετα με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ! Είναι απάνθρωπο και για τα αδέσποτα επίσης !

  • 15 Μαΐου 2021, 11:02 | ΤΣΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Διαφωνώ με την στείρωση. Εχω 4 σκυλάκια. Δύο ζευγάρια. Είναι από αίματα που κατέχω 30 χρόνια τώρα. Είναι από καλό για μένα γενεαλογικό δένδρο (pedigree)και θέλω να συνεχίσω με αυτά τα αίματα. Οταν φτάσουν σε μία ηλικία 8 -9 ετών τα ζευγαρώνω για να έχω τα παιδιά τους. Αυτό άλλωστε πράττουν με τα υπηρεσιακά σκυλιά ο Στρατός (για την φύλαξη των στρατοπέδων), η αστυνομία – τελωνείο (για τα ναρκωτικά), η ΕΜΑΚ της πυροσβεστικής (για τους σεισμούς)κλπ. Στις αναπαραγωγές τους χρησιμοποιούν αίματα που έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία για τον σκοπό που τα προορίζουν. Απλό και κατανοητό είναι να θέλω να κρατήσω αυτό το γενεαλογικό δένδρο.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:02 | Θεοδώρα

    Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:40 | ΛΑΓΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση εδώ και ΤΩΡΑ.
    ΟΧΙ δεμένα σκυλιά, ΟΧΙ στις ταράτσες.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:12 | ΛΟΥΒΑΡΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

    Διαφωνώ απόλυτα με την υποχρεωτική στήρωση των δεσποζόμενων ζώων χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του και την εξαφάνιση της ερασυτεχνικής εκτροφής που είναι η βασική δραστηριότητα της καθαρόαιμης κυνοφιλίας. Το νομοσχέδιο σας είναι αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο.

  • Ποτέ μα ποτέ δε θα συγχωρούσα στον εαυτό μου,αν έκανα κάποιο λάθος (εν αγνοία μου φυσικά) όσο αφορά την υγεία των παιδιών μου.Για τον ίδιο λόγο θα θεωρήσω τον εαυτό μου δολοφόνο αν αυτό το υπερβολικό μέτρο γίνει πράξη και με αναγκάσει να ευνουχήσω τους τετράποδους συντρόφους μου, που τους έχω κυριολεκτικά σαν τα παιδιά μου.Ας ψάξουμε όλοι μαζί να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου δεν ξεκινάει από τα δεσποζόμενα ζώα (μάλλον η λύση είναι η στείρωση των αδέσποτων) και ας αφήσουμε τη λογική πονάει κεφάλι-κόβω κεφάλι,επειδή αυτό κάποιους βολεύει!!Αν το συγκεκριμένο μέτρο περάσει, πιστεύω πως τό μόνο που θα γίνει,είναι η δημιουργία χιλιάδων παράνομων φιλόζωων, γιατί είμαι σίγουρος πώς κανείς δε θα θελήσει να κάνει αυτό το μεγάλο κακό πρώτα στο σύντροφό του και μετά στον εαυτό του, καθώς και η επιστροφή της Ελληνικής κυνοφιλίας που με τόσο κόπο έχει φθάσει σ’αυτό το επίπεδο,πολλά χρόνια πίσω.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:41 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Ο Χ Ι … απαράδεκτη η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στείρωση σε ΚΗΔΕΥΟΜΕΝΟΜΕΝΑ ζώα , αντιδημοκρατικη , επιβλαβης σε πολλα επιπεδα και απολυτα εχθρικη στα δυστυχα ζωα .

  • 15 Μαΐου 2021, 10:26 | Κωνσταντίνος Χαλόφτης

    Είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο εφόσον το ζώο είναι δεσποζόμενο να γίνει στείρωση. Δεσποζόμενο σημαίνει ότι είναι υπό την κηδεμονία του ιδιοκτήτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι και σε ελεγχόμενο χώρο, άλλοτε και μέσα στο σπίτι, οπότε μία τέτοια επέμβαση, που θα επιφέρει και πιθανά προβλήματα υγείας στο μέλλον είναι βασανιστική και απαράδεκτη

  • 15 Μαΐου 2021, 10:59 | Κωνσταντίνος Τσεκουρας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:53 | Γεωργιος Τζαβελλας

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ Ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ …. ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΥΚΕΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣjD.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:26 | Μιχαλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 10:06 | Μάριος

    Απαράδεκτο νομιμοποιούμε την κακοποίηση των ζώων γιατί η στείρωση χωρίς ιατρική γνωμάτευση είναι κακοποίηση, δεν καταλαβαίνω σε ποια επιστημονικά δεδομένα έχετε στηριχθεί και με ποιους συζητήσατε

  • 15 Μαΐου 2021, 10:50 | Π.Δ

    Για όσους θέλουν να κατέχουν ράτσες σκύλων με υπερβολικά άγρια ένστικτα , υποχρεωτικά να κατέχουν και ανάλογη πιστοποίηση ικανότητας να τα έχουν και ανάλογη πιστοποιημένη εκπαίδευση.
    Να μην μπορεί να έχει ο κάθε ανίδεος τέτοια σκυλιά .

  • 15 Μαΐου 2021, 10:43 | Μαρία Ξαγοράρη

    Είμαι αντίθετη στο σχέδιο νόμου των κυνηγετικών σκυλιών.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:40 | Πάνος Παπασπύρου

    Όχι και πάλι Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Δεν σας φταίνε τα ζώα για τον αριθμό των αδέσποτων της Ελλάδας, σας φταίει ο κακός ιδιοκτήτης και μόνο αυτός… Κάντε κάτι να τον ελέγξετε…

  • 15 Μαΐου 2021, 10:22 | giannis

    ΟΧΙ στον ακρωτηρισμο των ζώων η στείρωση είναι έγκλημα ,σεβασμο στα ζωα σεβασμο στην φυση

  • 15 Μαΐου 2021, 10:00 | Παναγιώτης

    Όχι στην στείρωση τον δεσποζομενων ζώον

  • 15 Μαΐου 2021, 10:13 | Δημήτρης

    Εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Εντατικούς ελέγχους από τα αρμόδια όργανα για ηλεκτρονική σήμανση όλων των ζώων και επιβολή προστίμων.
    Περισυλλογή όλων των αδέσποτων, στείρωσή τους και ελεύθερη διαμονή τους σε κλειστές δομές άνω των 150 στρεμμάτων. Όχι σε δομές δημόσιες ή ιδιωτικές και σκυλιά σε κλουβιά 2χ2. Ελαχιστοποίηση έτσι των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.
    Σε αυτές τις δομές θα επιχειρούν όσοι θέλουν να προσφέρουν.
    Κανένας σκύλος στο δρόμο και στις πόλεις.
    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων μας.
    Όχι σε επαγγελματικές εκτροφές.
    Ναι στις ποιοτικές, ελεγχόμενες ερασιτεχνικές εκτροφές

  • 15 Μαΐου 2021, 10:56 | ΣΤΕΛΙΟΣ Μ.

    OXI στην υποχρεωτικη στειρωση τον δεσποζομενων σκυλων…. να αποσυρθεί αυτός ο νόμος έκτρωμα πριν καν ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:17 | Νικος

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων ζωων

  • 15 Μαΐου 2021, 10:11 | Παναγιωτα Κ.

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση!
    Ειναι μονοδρομος παρατηρωντας την κατασταση των αδεσποτων στους δρομους, εκ των οποιων αρκετα εχουν προκυψει απο γεννες κατοικιδιων.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:54 | Γιώργος

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων σκύλων φρικτό έγκλημα για τα ζώα

  • 15 Μαΐου 2021, 10:41 | Βασίλης Κοκιοπουλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκυλων δεν μπορεί να υπάρχει συλλογική ευθύνη των κατόχων των κατοικίδιων αυτές οι μέθοδοι είναι Γκεμπελικες δεν μπορείτε να καταστρέψετε την κυνοφιλια ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΗ και ΜΗ και να αναγκασετε τους κατόχους σκύλων και γατών να γίνουν παράνομοι υπάρχουν παραδείγματα από νόμους που γίνανε για το Θεαθηναι αντικαπνιστικο νόμο και πολλοι άλλοι νομοί που δεν εφαρμόζονται
    Η στείρωση είναι αντίθετη και με την φύση και με την υγεία του κατοικίδιου ζώου δημιουργεί προβλήματα υγείας και ψυχικά στα ζώα (υπέρβαρα – νωχελικα ) Οι σκύλοι εργασίας κυνηγόσκυλα τσοπανόσκυλα αστυνομίας Στρατού Διάσωσης από πού θα προέρχονται ;; Από παραγωγούς κουταβιων χωρίς να έχουν ζητούμενο την εργασία του σκύλου πχ ένας σκύλος που έχει γεννηθεί μέσα στο κοπάδι με πρόβατα θεωρεί το στάβλο σπίτι του και τα πρόβατα οικογένεια του και θα τα προστατέψει μέχρι τελευταία ρανιδας του αίματος του γιατί το έκαναν οι γονείς του οι παππούδες του, όλο αυτό θυμίζει έντονα το Βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Η Τελευταία Μαύρη Γάτα σας παρακαλώ να το διαβάσετε το βιβλίο

  • 15 Μαΐου 2021, 10:50 | Κωστουλα Π.

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση.
    Υπαρχουν πολλα αδεσποτα και λιγοι εθελοντες.
    Οι συνθηκες διαβιωσης τους ειναι αθλιες.
    Θεωρω πως ειναι ανευθυνο το να μην στειρωνεις κατοικιδιο εν ετει 2021.
    Επισης τα μη στειρωμενα ζωα κινδυνευουν απο αρκετα προβληματα υγειας.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:28 | Ελεανα Χατζιρη

    Εξαιρετική πρωτοβουλία. Μόνο με την υποχρεωτική στείρωση θα εκλείψουν τα αδέσποτα από τους δρόμους. Μιλάω εμπειρίας,μετά από χρόνια διάσωσης κ υιοθεσίας πολλών παρατημένα σκυλιών από «υπευθυνους» εκτροφεις.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:13 | Γιώργος ΒΛΑΧΟΣ

    ΟΧΙ στην στείρωση δεσποζομενων κατοικίδιων

  • 15 Μαΐου 2021, 10:31 | Αντώνης Νεστορας

    Είναι απαράδεκτη η στείρωση σε δεσποζομεμα ζώα Η Λύση είναι ο έλεγχος, όχι ο φασιστικός νόμος που προσπαθήστε να περάστε.

  • 15 Μαΐου 2021, 09:43 | Ζαχαρακης Κωστας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων με υπεύθυνη ιδιοκτησία, η οποία είναι ξεκάθαρα πράξη κακοποίησης, αντισυνταγματική, ιατρικά ανεπίτρεπτη. Κάθε Κράτος πρέπει να δείχνει σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    • ΝΑΙ στην εξαίρεση των στειρώσεων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    • ΟΧΙ στη στοχοποίηση του παραδοσιακού κυνηγιού, του κυνηγετικού σκύλου και του κυνηγού.

  • 15 Μαΐου 2021, 09:46 | Χρηστος χριστοδουλου

    Οχι στην στειρωση των δεσποζομενων

  • 15 Μαΐου 2021, 09:33 | ΤΣΕΝΤΕΜΙΔΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

    Το πρόβλημα με τα αδέσποτα μπορεί να αντιμετωπιστεί με πάρα πολλούς τρόπους!
    Η καθολική στείρωση δεν είναι σίγουρα ενας από αυτούς!
    Ανήμπορη η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ήδη υπάρχοντα νομοσχέδια επιλέγει άλλο ένα ανούσιο νόμο!
    Πάλι ο έλεγχος για την τήρηση του νόμου εκεί που θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα θα είναι ελλειπής ! Με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα δεσποζομενα που είναι περιορισμένα όταν πρέπει με σκοπό την αποφυγή ζευγαρώματος!
    Ηλεκτρονική ταυτοποίηση σε κάθε σκυλί από πεντε μηνών και πάνω, και λέω πεντε μηνων γιατί μέχρι τους πέντε μήνες υπάρχουν πολλες πιθανότητες να μην επιζήσει ένα κουτάβι ακόμα και αν κάνει όλα τα εμβόλια σωστά !

    Απαράδεκτο λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο !
    Είναι ακρωτηριασμός!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 09:54 | Στέλιος Μελεξένης

    Όχι στην στείρωση δεσποζομενων κατοικίδιων

  • 15 Μαΐου 2021, 09:25 | Αρης Βασιος

    όχι στο νομοσχέδιο (Άργος) να μην οδηγηθεί σε αναγκαστική στείρωση κανένα δεσποζομενο είτε καθαρόαιμο είτε ημίαιμο. Όχι στην υποχρεωτική στειρώση…
    Λεμε οχι στα υποκινούμενα συμφεροντα…

  • 15 Μαΐου 2021, 09:43 | ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ !!!

  • 15 Μαΐου 2021, 09:56 | Μαρία Κεφαλα

    εγώ πάντα ψιφηζα Νέα Δημοκρατία αλλα με όλα αυτά που γίνονται με το κυνηγι και με την στείρωση με κανει να νιωθο το αδικημένη και πικραμενη δεν μπωρο να σκεφτώ για ποιους λόγους οι κυνηγοι και οι λάτρεις των καθαροαιμων σκυλων δέχονται τόσο μεγάλη επίθεση να σας αναφέρω ότι δεν είμαι κυνηγός αλλα δεν μπωρο να μην αναγνωρίσω ότι σε όλες τις φωτιές πλημμύρες καταστροφές οι κυνηγοί διναι οι πρώτοι που θα τρέξουν και μετά παε όλοι οι υπόλοιποι φορείς που ειναι η δουλειά τους αυτοί γιαυτό σκέφτηκε καλά τι πατε να ψηφίσετε γιατι πιστευω ότι δεν θα ξαναβγείτε ποτε κυβέρνηση ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ

  • 15 Μαΐου 2021, 09:14 | Αλέκος

    Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει από τη στείρωση ενός θηλυκού σκύλου και θα πρέπει να αναφέρουμε είναι η ακράτεια ούρων. Στα αστείρωτα θυληκά εμφανίζεται σε ποσοστό 1% ,ενώ στα στειρωμένα αγγίζει ποσοστά της τάξης του 20% έως και 60% για κάποιες φυλές όπως τα boxer, dobermann, rottweiler, weimaraner, irish setter, τα g. schnauzer κτλ. Είναι μια κατάσταση που προφανώς δημιουργεί σοβαρότατα και άλυτα προβλήματα στην καθημερινή συμβίωση με το πάσχον ζώο, ενώ απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα , καθημερινή ενασχόληση , φαρμακευτική αγωγή και αρκετά έξοδα από την πλευρά του ιδιοκτήτη για όλη τη ζωή του ζώου. Επηρεάζεται η ευζωία του ζώου, διότι ασθενεί συνεχώς από ουρολοιμώξεις ,δερματίτιδες από τα ούρα που δεν ελέγχει κτλ και τις περισσότερες φορές δυστυχώς τα ζώα αυτά ή καταλήγουν εξόριστα σε κάποια αυλή ή ταράτσα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας τους από τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και επιπλοκών λόγω του περιβάλλοντος αλλά και ζημιώνοντας και την συναισθηματική τους υγεία λόγω της απομόνωσης ,ή τα εγκαταλείπουν στο δρόμο ή οδηγούνται στην ευθανασία, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή ο ιδιοκτήτης.
    Το δέυτερο σοβαρότατο κεφάλαιο στα προβλήματα που δημιουργεί η στείρωση ενός ζώου είναι η πρόκληση σοβαρότατων ορθοπεδικών προβλημάτων εάν αυτή γίνει πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στη συγκεριμένη περίπτωση , που για κάποιες φυλές φτάνει τα 2,5 – 3 χρόνια.
    Πιο συγκεκριμένα, η ρήξη πρόσθιου χιαστού και η δυσπλασία των ισχίων. Σε δημοσιευμένη έρευνα διαπιστώθηκε η εμφάνιση σε συχνότητα 21% ρήξης χιαστού σε στειρωμένα αρσενικά έναντι του 7% σε αστείρωτα, τριπλάσια δηλαδή συχνότητα .
    Αντίστοιχα για τα θηλυκά τα ποσοστά ήταν 16% και 5%.
    Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασίας των ισχίων σε μακροχρόνια κ διευρυμένη μελέτη που έγινε για συγκεκριμένη φυλή, ώστε να μην επηρεαστεί το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης από τον παράγοντα της φυλής, και διαπιστώθηκε διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός της εμφάνισης της πάθησης στα στειρωμένα ζώα σε ποσοστά έως και 14.5% εν αντιθέση με το 4% των μη στειρωμένων.
    Τα ανωτέρω συνεπάγονται κατά πρώτον κακή ποιότητα ζωής για το ασθενές ζώο, γιατί πρόκειται για μόνιμες και επίπονες καταστάσεις που οδηγούν σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και μιά ζωή με συνεχή φαρμακευτική αγωγή και πόνο αν δεν αντιμετωπιστούν και κατά δεύτερον υπέρογκα έξοδα για τον ιδιοκτήτη σε φαρμακευτικές αγωγές και εξειδικευμένες επεμβάσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα 1500Ε ανά επέμβαση.
    Τρίτο πρόβληματικό πεδίο που προκύπτει στις μελέτες είναι ότι εμφανίζεται σε αυξημένη συχνότητα στα στειρωμένα ζώα , είναι διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου.
    Τετραπλασιάζεται η συχνότητα του αιμαγγειωσαρκώματος ,των όγκων στην καρδιά και του μαστοκυττώματος στα στειρωμένα θηλυκά και του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης στα στειρωμένα αρσενικά.
    Διπλασιάζεται η συχνότητα οστεοσαρκώματος στα στειρωμένα ζώα, ενώ σε κάποιες φυλές μεγαλόσωμες τετραπλασιάζεται. Όλες αυτές είναι σοβαρές και επιθετικές μορφές καρκίνου με χρόνους επιβίωσης μικρότερους του έτους της τάξης του 90%.
    Άλλα δευτερεύοντα , αλλά εξίσου σημαντικά προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται ή αυξάνονται σε συχνότητα εμφάνισης αν στειρωθεί ένα ζώο, είναι ο υποθυρεοειδισμός (x3), η παχυσαρκία, οι ουρολοιμώξεις (x2) και η αυξημένη εμφάνιση παρενεργειών στους καθιερωμένους εμβολιασμούς.
    Βιβλιογραφία
    Breed specific anaesthesia, St. Krein, L.A.Welmore, DVM, ScD, DACVA Tufts University,NAVC Clinicians brief , March 2012
    Urinary Incotinence in bitches after ovariohysterectomy,Master s degree Paper, Ines Serra Fe Acabado Oliveira, July 2015
    Spay neuter and the association with cancer in dogs,parts 1 &2 , Susan Ettinger , DVM, Dipl. ACVIM (ONCOLOGY)
    Long term effects of neutering dogs : comparison of Labrador retrievers with Golden retrievers , B.L.Hart, L.A.Hart, A.P.Thigpen, N.H.Willits, R.A.Coulombe, Center for companion animal health University of California Davis
    Long term health risks and benefits associated with spay / neuter in dogs , L.J.Sandorn, M.S. May 2007
    Urinary incontinence in bitches after spaying, S.L.Andersen , Budapest, Hungary 2016
    Early Neutering Poses Health Risks for German Shepherd Dogs, Study Finds ,University of California Davis,Trina Wood on May 26, 2016
    Urinary incontinence in the bitch, Willey publications, I.N.Reichler, M.Hubler, Small animal reproduction clinic, University of Zurich Switzerland,2014 ΟΧΙ στην στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 09:38 | Ανδρεας Γεωργακης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ, η στείρωση είναι Ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, είναι πράξη εγκληματική , αντισυνταγματική , φασιστική και βάρβαρη. Δεν είναι ευζωία είναι πηγή ασθενειών, σωματικών και ψυχολογικών. Η αφαίρεση γεννητικών οργάνων επιτρέπεται μόνον αν πρόκειται να σωθεί η ζωή του ζώου.Τα δεσποζόμενα και ειδικά τα καθαρόαιμα δεν γεννούν αδέσποτα, έχουν ιδιοκτήτη να τα φροντίζει. Με την στείρωση θα χαθούν οι γηγενείς ελληνικές φυλές που υπάρχουν 4.000 χρόνια, είναι πολιτιστική κληρονομιά. Η στείρωση θα καταστρέψει τις καθαρόαιμες φυλές σκύλων που με πολύ κόπο και πολλά χρήματα εκτρέφουμε,όπως σκύλους συντροφιάς, θεραπευτικούς,ανιχνευτές, φύλακες, κυνηγετικούς, ποιμενικούς . ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΆΝΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ.

  • 15 Μαΐου 2021, 09:51 | Ανδρεας Γεωργακης

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

  • 15 Μαΐου 2021, 09:03 | Ανδρεας Γεωργακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων