Άρθρο 4 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)

1. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)». Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς δύναται να διαλειτουργήσει με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι:
(α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.
(β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
(γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.
(δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
(ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
3. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καταχωρούνται από τους εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους τα στοιχεία που αφορούν:
(α) Την ταυτοποίηση των σκύλων και γατών, όπως ο μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, το έγγραφο ταυτοποίησης εφόσον έχει εκδοθεί, το φύλο, το χρώμα, η φυλή, η ένδειξη και η ημερομηνία στείρωσης ή η εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου για τον λόγο εξαίρεσης σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5, οι εμβολιασμοί και η ημερομηνία κάθε εμβολιασμού, ο μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης του θηλυκού γεννήτορα, εφόσον υπάρχει, τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα εξέτασης λεϊσμανίωσης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο τίτλος των αντισωμάτων, καθώς και κάθε άλλου μεταδοτικού νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α’ 44), η απώλεια ή η εύρεση δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας και οι αντίστοιχες ημερομηνίες, ο θάνατος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου. Επίσης, καταχωρείται φωτογραφία του ζώου, αναφέρεται εάν το ζώο συντροφιάς είναι σκύλος βοηθείας, σκύλος εργασίας (όπως κυνηγετικός, ποιμενικός και φύλακας) ή ζώο θεραπείας και αναγράφονται τυχόν κληρονομικές παθήσεις που καθιστούν την αναπαραγωγή επικίνδυνη για τα ίδια τα ζώα ή τους απογόνους τους, οπότε και επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση η στείρωση του ζώου.
(β) Την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη ή του αναδόχου του ζώου συντροφιάς, όπως το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), το τηλέφωνο και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου. Η καταχώριση και η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ανωτέρω φυσικών προσώπων γίνεται σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α’ 137) και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (L 119).
(γ) Τον τρόπο απόκτησης του δεσποζόμενου ζώου.
(δ) Αν πρόκειται για ζώο εκτροφής, επιπλέον τον αριθμό έγκρισης του εκτροφέα, την καταγραφή γεννών ανά θηλυκό ζώο εκτροφής, καθώς και την καταγραφή κάθε απογόνου και του αριθμού σήμανσης αυτού.
4. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καταχωρούνται και οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, με την αναγραφή όσων από τα στοιχεία της περ. α’ της παρ. 3 είναι διαθέσιμα. Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες σημαίνονται με «προσωρινό ιδιοκτήτη» ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 του άρθρου 2.
5. Εκτός από τα στοιχεία της παρ. 3, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς δημιουργούνται και λειτουργούν τα Μητρώα της παρ. 23 του άρθρου 2.
6. Η ηλεκτρονική σήμανση, η καταγραφή και η έκδοση εγγράφου ταυτοποίησης του ζώου συντροφιάς πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 7 και ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα, καθώς και από εθελοντές κτηνιάτρους, υπηκόους των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν νόμιμα εγγραφεί στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Ο κτηνίατρος, κατά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής σήμανσης, μεριμνά για την πλήρη και ακριβή ενημέρωση όλων των πληροφοριών που καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
7. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και τη χορήγηση στον αιτούντα κτηνίατρο κωδικού πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και των κτηνιάτρων που υπηρετούν ή συνεργάζονται με δήμους είναι υποχρεωτική.
8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:
(α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και
(β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.
9. Για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής σήμανσης ή τη συμπλήρωση βιβλιαρίου υγείας ή την έκδοση διαβατηρίου, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να επιδεικνύει στον πιστοποιημένο κτηνίατρο την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του ή άλλο ισοδύναμο δημόσιο έγγραφο, για την επαλήθευση των στοιχείων και την αντιστοίχιση με αυτά του μοναδικού κωδικού σήμανσης του ζώου. Δεν δύναται να καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του.
10. Ο διενεργών τη σήμανση πιστοποιημένος κτηνίατρος χορηγεί ατελώς στον ιδιοκτήτη του ζώου βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, στην οποία αναγράφονται ο αριθμός σήμανσης του ζώου, τα χαρακτηριστικά του (φύλο, χρώμα, φυλή) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου). Η βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής εκτυπώνεται από το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
11. Η συμπλήρωση των στοιχείων του διαβατηρίου πραγματοποιείται και χειρόγραφα. Ο μοναδικός κωδικός της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου εγγράφεται στο διαβατήριο χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης (sticker) και φέρει υποχρεωτικά σφραγίδα και υπογραφή κτηνιάτρου.
12. Η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και η καταχώριση κάθε μεταβολής είναι υποχρεωτικές. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο ή τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου, για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς (σκύλο ή γάτα) του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή ανάδοχος, το αργότερο εντός προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών από τη μεταβολή. Κατ’ εξαίρεση, η απώλεια και η εύρεση δηλώνονται εντός προθεσμίας δύο (2) εργασίμων ημερών από το σχετικό γεγονός. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, ενημερώνονται αναλόγως από τον κτηνίατρο το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και το διαβατήριο του ζώου.
13. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.
14. Η σήμανση και η ταυτοποίηση των ζώων συντροφιάς πραγματοποιούνται με την τοποθέτηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τράχηλου του ζώου συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης), το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση, σύμφωνο με το πρότυπο ISO 11784 και τεχνολογίας HDX ή FDX−B, μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο ISO 11785 και καταχωρείται στο ΕΜΖΣ. Οι προμηθευτές του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης, λιανικής ή χονδρικής πώλησης, υποχρεούνται να διαθέτουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης σύμφωνο με τις παραπάνω απαιτήσεις με οδηγίες χρήσης και στην ελληνική γλώσσα. Ζώα που προέρχονται από τρίτες χώρες και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση μη συμβατή με το πρότυπο ISO 11784, σημαίνονται και με νέο συμβατό μέσο, εφόσον παραμένουν στην Ελλάδα μόνιμα ή προσωρινά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών.
15. Οι κτηνίατροι που πραγματοποιούν την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς υποχρεούνται να ελέγχουν τη λειτουργικότητα των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης πριν από την τοποθέτησή τους στο σώμα του ζώου και να χρησιμοποιούν μέσα ηλεκτρονικής σήμανσης που πληρούν τις απαιτήσεις της παρ. 14. Σε περίπτωση καταγγελίας για τη διάθεση ή τη χρήση μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της παρ. 14, τα πρόσωπα που διαθέτουν ή χρησιμοποιούν αυτά υποχρεούνται να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές ελέγχου και εφαρμογής του άρθρου 3 πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωσή τους με την παρ. 14.
16. Σε περίπτωση που αδέσποτο ζώο καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με ιδιοκτήτη τον δήμο δεν έχει δώσει σημεία ζωής, η εξαφάνισή του δηλώνεται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς από τον οικείο δήμο. Αν το εξαφανισμένο αδέσποτο ζώο δεν έχει δώσει σημεία ζωής για περίοδο τουλάχιστον τριών (3) ετών από την ημερομηνία καταχώρισης της εξαφάνισής του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τότε δηλώνεται ο θάνατος του αδέσποτου ζώου και ως αιτία θανάτου εγγράφεται το εξής: «3+ χρόνια χωρίς σημεία ζωής».
17. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, για τον έλεγχο του διαβατήριου και για τον εν γένει έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων του παρόντος νόμου, οι δήμοι, οι περιφέρειες, και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης παραβάσεων της παρ. 6 του άρθρου 3 εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές με μέριμνα και δαπάνες του οικείου φορέα ή οργάνου.
18. Από τη δημοσίευση του παρόντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεπικουρεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κάθε αναγκαίο θέμα για την υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και συνεργάζεται για τη μετάπτωση των δεδομένων από την υπάρχουσα «Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση» που περιλαμβάνει τους κωδικούς σήμανσης, τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των ζώων συντροφιάς που έχει καταγράψει από την ημερομηνία ανάθεσης σε αυτό της τήρησης της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων μέχρι την ημερομηνία παράδοσής της στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:53 | Μπόνιας Χαράλαμπος

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:34 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Προκαλεί εύλογα ερωτήματα η μεταφορά της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) η οποία είναι ανεπτυγμένη και εφαρμόζεται από τις αρχές του 2016 και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί και άλλο. (Μητρώο καταφυγίων, μητρώο φιλοζωικών , μητρώο εκτροφέων )
    Αποτελεί συστατικό στοιχείο των προγραμμάτων παρακολούθησης των προγραμμάτων ζωοανθρωπονόσων που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς και ιδίως της λύσσας και είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της εμβολιακής κατάστασης των αδεσπότων ζώων.
    Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθεωρούν τη Χώρα μας για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος της λύσσας και άλλων προγραμμάτων ζωοανθρωπονόσων
    Υλοποιoύνται δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία του νομοθετικού πλαισίου που πρέπει να υποστηρίζουν το Πρόγραμμα Διαχείρισης του Πληθυσμού των Ζώων Συντροφιάς σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (Article 7.7.9): α) την σήμανση και την καταγραφή των σκύλων και των γατών σε κεντρική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η κτηνιατρική υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ που είναι η κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και β) την ιχνηλασιμότητά τους και την παρακολούθηση των προληπτικών μέτρων (καθεστώς εμβολιακής κάλυψης) δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων και γατών στο πλαίσιο των προγραμμάτων καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και της προστασίας των ζώων συντροφιάς.
    Χρησιμοποιείται ως σημαντικό εποπτικό εργαλείο από τους επισήμους Κτηνιάτρους των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, οι οποίοι έχουν αποκτήσει σχετική πρόσβαση.
    Αναπτύχθηκε η ψηφιακή υπηρεσία παρακολούθησης της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων από τους Δήμους.
    Πλέον αυτών το ΥπΑΑΤ έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ το μητρώο εκτροφέων, μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 θα ολοκληρώνονταν εντός του 2021.
    Εν κατακλείδι η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σχεδιάστηκε από τους κτηνιάτρους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ώστε να περιλαμβάνει τις πληροφορίες και να καλύπτει τις ανάγκες των διαφόρων κτηνιατρικών δράσεων των διαφορετικών Τμημάτων και Διευθύνσεων της, που υλοποιούν την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και βάση των παραπάνω συνάγεται ότι οποιαδήποτε αρχή ή υπουργείο μπορεί με μια απλή διαδικασία να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση για την άσκηση των δικών του αρμοδιοτήτων .
    Ποιοι είναι λοιπόν οι πραγματικοί λόγοι μεταφοράς του Μητρώου ζώων σε άσχετο με το αντικείμενο Υπουργείο ;
    Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 11 Μαΐου 2021, 13:10 | Ισαβέλλα Εμίρη

    Παρ.8 Θα πρέπει να προστεθούν και τα μέλη της πενταμελούς εκάστου δήμου ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα στοιχεία των κατόχων.
    Παρ.8 Επίσης πρέπει στο site του ΥΠΕΣ να φαίνεται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νομίμων εκτροφέων για να είναι δυνατή η πληροφόρηση του μελλοντικού ιδιοκτήτη περί της νομιμότητας του εκτροφέα

  • 11 Μαΐου 2021, 11:36 | Δώρα Μυλωνάκη

    2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι ……..

    Προταση να προστεθει και η ΕΛ.ΑΣ

    8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:…….
    Να προστεθουν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοι σύλλογοι και οργανώσεις μονο για να πληροφορουνται το τηλεφωνο του ιδιοκτητη του ζώου που βρήκαν και  για κανένα άλλο στοιχειο και ο ιδιοκτητης μονο για να μπορει να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφωνου του  και μόνο .
    Είναι αδηριτη ανάγκη στο site  του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η  επωνυμία της επιχείρησης των νομίμων εκτροφέων , ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει ,αν ο εκτροφεας ειναι νομιμος , αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιειται ο αρ αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορει να του παρουσιάζει .

  • 11 Μαΐου 2021, 07:12 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Στους πιστοποιημένους χρήστες πρέπει να μπεί και η ΕΛΑΣ

  • 11 Μαΐου 2021, 01:57 | Λιασκος δημητρης

    Δεν Στειρωνω

  • 11 Μαΐου 2021, 01:38 | Λιασκος Δημήτρης

    Δεν Στειρώνω !!!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 00:43 | Νικόλαος Κ

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟ GOOGLE.GR ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ» ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ Ε Ν Α ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ».
    ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑΙΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΔΙΑΤΗΡΩ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
    ΣΤΗ ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΕΝΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 3 ΣΚΥΛΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ/ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ (Π.Χ. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΑΛΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, ΚΛΠ).
    ΕΧΩ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ 3/1995 ΠΟΥ (ΑΣΑΦΩΣ) ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ (ΕΝΝΟΕΙ: ΚΑΤΟΧΟΙ) ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ 100 ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ «Ο ΚΑΛΩΝ ΔΕΝ ΗΡΘΕ» Ή ΟΤΙ «ΟΥΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗ» ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗΡΗ, ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΛ. ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ…

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΧΩΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ):

    1) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 1 ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    2) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (ΕΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ «ΑΕΡΑ», ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ, ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ)

    3) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (Π.Χ. ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΦΩΡΩΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 254 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΕΡΙΠΤ. Β’ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!)

    4) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ (Π.Χ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ) ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΗ

    5) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Υ.Γ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΣΙΠΑΡΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ,ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΟΝ ΒΓΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΟΛΤΑ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΩ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΧΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ Ή ΜΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ), ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (ΒΛ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΟΙΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ)

  • 10 Μαΐου 2021, 21:15 | Γεραζούνης Χρήστος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. 

  • 10 Μαΐου 2021, 20:24 | Στυλιανός

    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.

  • 10 Μαΐου 2021, 18:04 | Δήμητρα Π.

    Οι νόμοι χάνουν οποιαδήποτε αξία, αν δεν υπάρχουν εφραμοστκοι φορείς. Να μην υπάρξει τίποτε «γκρίζο» ή «παραθυράκι» νομικιστικων ερμηνειών. Δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να μην θέλει κάποιος να εντάξει το ζωάκι του στο εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς, εκτός κι αν υπαρχει σκοπός συγκεκριμένος ή ευφάνταστοι λόγοι π.χ. μελλοντικές φορολογίες (πουθενά στον πλανήτη δεν έχει λειτουργήσει έτσι το εθνικό μητρώο).

    Άρα, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ τσιπάρισμα των ζώων μας και σε ποιον αρέσει! Πρέπει να παρθουν οριζόντιες αποφάσεις αλλιώς θα κάνετε μια τρύπα στο νερό. Το νομοσχέδιο πρέπει να είναι άσπρο/μαύρο. Μην αφήσετε γκρίζες περιοχές!

    Θέλετε να τηρηθεί το νέο νομοσχέδιο; Αν ναι, τότε να έχουν επιπτώσεις οι κτηνίατροι όταν ανοίγουν βιβλιάρια ζώων χωρίς chip. Ανηκουστο σε χώρα της Ευρώπης να ανοιξει βιβλιάριο κτηνίατρος χωρίς να μπει στο εθνικό μητρώο για να ενημερώσει το σύστημα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του foster.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:02 | Ψωμάς Ευστράτιος

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:23 | Ραφαήλ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 15:54 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σε όλα τα κατοικίδια πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική σήμανση με καταχωρημένα ολα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη τους. Για να δούμε μετά θα μπορούν να τα εγκαταλείπουν στα βουνά και στα λαγκάδια όταν τα βαρεθούν? Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες αυτό υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άργησε πολύ η Ελλάδα να λάβει μέτρα προστασίας των οικοσιτων ζωων. Εστω και τώρα πρέπει να γίνουν. Μην κάνετε πίσω κύριε Μητσοτάκη. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΎΝ.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:38 | Κώστας

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:19 | Κώστας

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:25 | Χάρης Στεργίου

    To Νομοσχεδιο αυτό βρισκεται σε σωστή κατεύθυνση για την ευζωϊα των ζωων αλλα κρύβει και μια μεγάλη παγίδα που αφορά τους ιδιοκτήτες των ζωων συντροφιάς.
    Οι Φιλοζωϊκές οργανωσεις κρνουν το συνολο του νομοσχεδίου σωστό κιι συμφωμνουν 100%.
    Κυριοι είστε λάθος. Η διάταξη για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) είναι ο «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Θα είναι ένα μητρώο που θα καταγραφει ονοματεπωνυμο ιδιοκτητη διευθυνση, ΤΚ, ΑΦΠ, ΑΜΚΑ, και άλλα προσωπικά δεδομένα όπου μελλοντικά θα αποτελέσει εργαλείο – πατημα για επιβολή φορολογίας για τα ζωα που εχει στην κατοχη του ενας πολίτης.
    Για Παραδειγμα αν ενας πολιτης που ζει σε επαρχια εχει μμονοκατοικία με κήπο και διαθετει 2 σκυλιά που τα εχει και για συντροφιά και για φυλαξη χωρου κνδυνευει αναλογα με τα εισιδηματικα του κριτηρια να του επιβληθουν φοροι πολυτελους διαβιωσης γιατι εχει δυο σκυλια, τεκμηρια διαβιωσης, και ενα σκασμό φορους.
    ΑΥΤΟ δεν το βλέπει κανεις ΠΛΗΝ των πολιτικων που με τον μανυα της αποτροπής παρανομων πραξεων θα βρουν αυριο ευκαιρια για επιβολή φόρων για τα ζωα.
    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ με αυτό.
    Θεωρω ότι η ηλεκτρονική σημανση ειναι ΥΠΕΡ ΑΡΚΕΤΗ και το Εθνικό μητρώο ειναι εντελως περιττό. Εκτος και αν το καουν για να αποσκοπήσουν σε εκμεταλευση των ανθρωπων που εχουν ενα αντε δυο ζωα στη κατοχη τους για μελλοντικα φορολογικα εσοδα με πρόσχημα τα ζωα.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:51 | Βασίλειος Σεζένιας

    Δε υπάρχει καμία πρόβλεψη για την χρησιμοποίηση της υπάρχουσας βάσης δεδομενών του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.

    Η πρόσβαση στο ΕΜΖ θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους, με ανάλογες διαβαθμίσεις πρόσβασεως ανάλογα την ιδιότητα του.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:51 | Ανδρεας Δρακιού

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:53 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    Αρθρο 4

    Παραγραφος 2 να μπει και η Αστυνομια

    Παραγραφος 8 να μπούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοι σύλλογοι και οργανώσεις μονο για να πληροφορουνται το τηλεφωνο του ιδιοκτητη του ζώου που βρήκαν καιγια κανένα άλλο στοιχειο και ο ιδιοκτητης μονο για να μπορει να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφωνου του  και μόνο
    Διότι βρίσκουμε ζώα ξημερώματα και ειναι κλειστοί οι γιατροί και δεν μπορούμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη

    Επίσης,
    στο site  του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νομίμων εκτροφέων , ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει να γνωριζει ,αν ο εκτροφεας ειναι νομιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιειται ο αρ αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορει να του παρουσιάζει

  • ΑΡΘΡΟ 4
    ΠΑΡΑΓ 2:
    Πιστοποιημένοι χρήστες ΕΜΖΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ που εδώ ΔΕΝ φαίνεται να είναι καταγεγραμμένη!!

    Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ΚΗΔΕΜΌΝΑ του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο και ο ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του .

    ΠΡΟΣΟΧΗ!/Επίσης στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νομίμων εκτροφέων ,( ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει ,αν ο εκτροφεας είναι ΟΝΤΩς νόμιμος , αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιειται ο αρ αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί ΤΥΧΟΝ να του παρουσιάζει) .

    Και ας μην ξεχναμε πως μονο η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ δεσποζομενων ζωων θα μειωσει τα προβληματα που προκυπτουν απο τα ζωα συντροφιας στη χωρα!

  • 10 Μαΐου 2021, 10:49 | Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη

    α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:20 | Ροκάς Βαγγέλης

    Αυτό που κάνετε είναι ότι καλύτερο για την καταστροφή της ζωοφιλία και πάνω από όλα της κυνοφιλιας στην Ελλάδα ντροπή σας

  • 10 Μαΐου 2021, 01:28 | 3 kai o koykos

    «βάση δεδομένων» που ήδη υπάρχει, χρειάστηκε τουλάχιστον 3 χρόνια για την δημιουργία της άλλα τόσα για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)…θα κάνουν πάρτι οι παράνομοι διακινητές αδέσποτων όλο αυτό το διάστημα…
    εκμεταλλευτή τε την βάση δεδομένων στο ΥΠΠΑΤ

  • 10 Μαΐου 2021, 00:22 | Πεσιλής Φώτιος

    α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 9 Μαΐου 2021, 23:39 | Κυδωνάκης Μιχαήλ

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:45 | Αντωνης μαμφρεδας

    Απαράδεκτα άρθρα για τριτοκοσμικές χώρες . Σκυλάκια τσιπαρισμενα και νόμιμα στην κατοχή του κόσμου δε νοείται να συζητιέται υποχρεωτική στείρωση . Δεν εκφράζει δημοκρατική χώρα και δεν είναι αποδεκτό από κανέναν νοήμων άνθρωπο . Είναι βάρβαρο και δεν θα το δεχτεί κανένας μας ..να μπουν σοβαρά πρόστιμα σε οποίον ιδιοκτήτη βρεθεί ο σκύλος του ελεύθερος χωρίς δήλωση απώλειας και να υποχρεωθούμε να δηλώνονται στον κτηνίατρο όλες οι γέννες . Για κανένα λόφο όμως δεν θα δεχτούμε τη βαρβαρότητα της στείρωσης .

  • 9 Μαΐου 2021, 21:39 | Βαρβαρα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι απαράδεχτο μια χώρα πολιτισμένη εν έτη 2021 να προσφεύγει σε λύσεις σκοταδισμού. Το πρόβλημα δεν λύνεται με τον ακρωτηριασμό των ζώων. Πρέπει να λαβετε υπόψιν σας τις γνώμες ανθρώπων , όπως κτηνίατρων ,εκπαιδευτών , εκτροφέων , οι οποίοι με επιχειρήματα , είναι κατά της στείρωσης . Δυστυχώς υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων , με αρρωστημένη λογική , οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα στο δρόμο. Ασυνείδητοι υπάρχουν παντού . Η στείρωση ΔΕΝ είναι λύση. Εύχομαι να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:01 | αγκανας γεωργιος

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:57 | Δημήτριος

    Είναι απαράδεκτο να στειρωθουν δεσποζομενα ζώα δεν ευθύνονται αυτά για τα αδέσποτα
    0

  • 9 Μαΐου 2021, 17:55 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 9 Μαΐου 2021, 12:03 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ KATΗΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

    Το microchip είναι χρόνια διαθέσιμο και οι κτηνιατροι συμπληρώνουν τα παντα στο συστημα. Ολα τα κουταβια ερασιτεχνικής εκτροφής για να καταχωριθούν στα μητρωα του ΚΟΕ πρεπει απαραιτητα να φερουν αριθμο τσιπ. Οπότε είναι άμεσα ανιχνευσιμα και γι αυτό άλλωστε δεν υπαρχουν αδεσποτα καθαρόαιμα . Αν αυτό γινόταν σε όλα τα σκυλιά και η πολιτεια όλα αυτα τα χρόνια εκανε ελεγχο για τσιπ τότε θα είχαμε πολύ λιγότερο αριθμό αδεσποτων.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:37 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:47 | Χ. Ιωάννου

    Πέραν της ηλεκτρονικής σήμανσης η οποία δεν τηρείται από μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών και δεν ελέγχεται από τις αρχές. Θα πρέπει παράλληλα να σταματήσει η εκμετάλλευση των πολιτών και των ζώων από επιτήδειους οι οποίοι πωλούν ημίαιμα ως ζώα συγκεκριμένης φυλής.

    Ο γενεαλογικός χάρτης του ζώου που έχει εκδοθεί από αρμόδιο όργανο υπο την διεθνή κυνολογική ομοσπονδία (FCI) ή άλλο αντίστοιχο διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό θα πρέπει να συνοδεύει όλα τα κατοικίδια που χαρακτηρίζονται ότι ανήκουν σε συγκεκριμένη φυλή και ο αριθμός μητρώου γενεαλογίου να καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η διαφάνεια, θα προστατευτεί ο πολίτης που σήμερα πέφτει θύμα επιτήδειων, θα περιοριστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό το παράνομο εμπόριο και οι παράνομες γέννες.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:18 | Βασίλειος Σοφ.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών

  • 8 Μαΐου 2021, 23:37 | Bunnies Helping Hands Thessaloniki

    Προτείνουμε την εισαγωγή ειδικών μη επίπονων μικροτσίπ για κουνελάκια και το να καταγράφονται και αυτά ως ζώα συντροφιάς στο εθνικό μητρώο ζώων συντροφίας στο όνομα του κηδεμόνα για πιο υπεύθυνη υιοθεσία και έλεγχο της κακοποίησης προς αυτά και της εγκατάλειψης με όλες τις ανάλογες ποινές

  • 8 Μαΐου 2021, 21:14 | ΝΑΤΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΑΡΘΡΟ 6
    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 8 Μαΐου 2021, 20:54 | Γιαννης Δημόπουλος

    Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας έχει είναι η παντελής απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης όπως σαφώς προβλεπόταν στο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ” που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020, ενώ στις εξουσιοδοτικές προς τον Υπουργό Εσωτερικών διατάξεις (Άρθρο 39, παρ. 3) του νόμου προβλέπεται η δυνατότητα του τελευταίου να εξαιρεί από την υποχρέωση στείρωσης σκύλους Ερασιτεχνών Εκτροφέων, οι οποίοι κατά τα λοιπά είναι απολύτως παράνομοι !!! Το γεγονός ότι η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους κουταβέμπορους να συνεχίσουν το έργο τους κάτω από τη μύτη της Πολιτείας !
    Όλα τα παραπάνω επισκιάζουν κάθε θετική εντύπωση από διατάξεις του νομοσχεδίου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποτραπεί η μετά βεβαιότητας επερχόμενη εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας.

    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 τα εξής

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:12 | Δημητρα Ρ

    Στο Αρθρο 4 , Παραγραφος 13 αντι της εξαντλητικης αναλυσης ομαδων και υπο ομαδων ευπαθων και αναξιοπαθουντων που δικαιουνται δωρεαν τσιπαρισμσα του ζωου τους, η συμαντικοτερη συμβολη για τη μειωση των αδεσποτων θα ηταν η αμεση προσφορα απο το κρατοσ και το δημο της ταυτοποιησης του ζωου με τον κηδεμονα του, αμεσα απλα υποχρεωτικα.
    Οποτε προτεινω την τροποιηση:
    Αρθρο 4 , Παραγραφος 13
    Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς
    βαρύνει ΤΟΝ ΔΗΜΟ .

    Αντι:
    Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς
    βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία
    και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που
    ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν,
    να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους
    δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των
    δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών
    της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις
    ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία,
    πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα
    του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι
    δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις
    φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται,
    καθώς και στους αναδόχους.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:25 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΙΚΗΤΟΣ

    Δεν βρήκα καμία αναφορά για τα ζώα που δεν ανήκουν στην δική μας πανίδα και τα οποία εισάγονται από άλλες χώρες. Αναφέρομαι σε εισαγόμενα νόμιμα ή παράνομα φίδια, κροκοδείλους, ψάρια τετράποδα και κάποια πτηνά. Πιθανόν για τις περιπτώσεις νόμιμης εισαγωγής να προβλέπονται κάποιοι περιορισμοί, υγειονομικές διατάξεις και άλλες υποχρεώσεις αλλά πέρα από την εισαγωγή τους δεν γνωρίζω αν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα παρακολούθησης των ζωών αυτών.
    Θα ανέμενα να υπάρχει ειδικό μητρώο για τις περιπτώσεις αυτές όπου θα καταγράφονται
    • Οι εισαγωγείς – παραγωγοί τέτοιων ζώων
    • Οι εισαγόμενες – παραγόμενες ποσότητες ανά είδος καθώς και οι ποσότητες που έχουν στην κατοχή τους οι έμποροι κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου
    • Σε κάθε πώληση τέτοιου ζώου να καταγράφονται οι αγοραστές ιδιώτες στους οποίους θα χρεώνεται πλέον η φροντίδα του ζώου αυτού
    • Θα πρέπει να ορισθούν ειδικές διατάξεις για την φροντίδα των ζώων αυτών και για τα ίδια τα ζώα αλλά και για την προστασία και των ανθρώπων και του ζωικού περιβάλλοντος της χώρας μας
    • Θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές διατάξεις για την διαγραφή του ζώου αυτού από τον ιδιοκτήτη του ζώου σε περιπτώσεις θανάτου του ζώου. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο με παράδοση του ζώου σε κτηνιάτρους ή άλλες υπάρχουσες δομές. Αν δεν γίνει αυτό όλοι θα δηλώνουν θάνατο μετά από λίγες μέρες μετά την απόκτηση του ζώου και μετά θα τα αφήνουν ελεύθερα στην οποιαδήποτε φύση.
    Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα από την αχαλίνωτη απελευθέρωση των ζώων αυτών
    • Είτε γιατί ο κροκόδειλος μεγάλωσε και δεν χωράει στο σαλόνι,
    • Είτε γιατί το ζώο αρρώστησε και τα φάρμακα είναι ακριβά οπότε το αφήνουμε ελεύθερο να βρει άκρη μόνο του, μεταφέροντας την ασθένεια στο περιβάλλον

    Τελικά αν κάποιος θέλει να έχει τέτοιο κατοικίδιο θα πρέπει να αναλάβει υπεύθυνα (ν. 1159) συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την διατήρηση, φύλαξη, ιατρική παρακολούθηση και ευθανασία- θάνατο των ζώων αυτών.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:47 | ΜΗΝΑΣ ΜΙΝΑΣΙΑΝ

    Πιστεύω ότι η καταγραφή στο ΕΜΖΣ του ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης πρέπει να γίνετε ΜΟΝΟ από τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι από τους κτηνιάτρους.Ο κτηνίατρος να τοποθετεί την ηλεκτρονική σημανση και ο πολίτης να απευθύνεται στις δημόσιες υπηρεσίες για την καταγραφή.Με αυτόν τον τροπο θα διευκολύνεται πρώτα ο κτηνίατρος από την δουλειά γραφείου και ο Δήμος θα εισπράτει άμεσα το τέλος σήμανσης δεσποζομενου ζώου από τον πολίτη.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:44 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Οι σκύλοι εργασίας έχουν περισσότερες ανάγκες. Εφόσον γίνεται ο διαχωρισμός στην βάση δεδομένων θα πρέπει να διασφαλιστούν και νομικά οι αυξημένες ανάγκες τους. Πχ Ο κυνηγετικός σκύλος δεν αρκείται σε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Κάτι τέτοιο συνιστά κακοποίηση. Είναι ένας αθλητής που πρέπει να μπορεί να τρέξει για ώρες.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Οι ιδιοκτήτες σκύλων σε βιομηχανικές μονάδες, κτηνοτροφικές μονάδες, σταύλους, υποχρεούνται στην καταχώρηση των ζώων; Ή είναι εκτός με συνέπεια τη συνέχιση της ασυδοσίας και του φαινομένου των αδέσποτων; Δεν αναφέρεται κάτι γιαυτους σε αυτό το άρθρο

  • 7 Μαΐου 2021, 18:06 | Ελένη καρυπογλου

    Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λογο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι. Υπάρχει κάποια αριθμητική ή λειτουργική ανεπαρκεια για τη σήμανση, τον εμβολιασμό και τη στείρωση των ζώων από τους Έλληνες κτηνίατρους;

  • 7 Μαΐου 2021, 18:45 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα (συνημμένο 2: έρευνα μεταξύ κρατών-μελών της European Federation for Hunting and Conservation – FACE).
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου (συνημμένο 3: κτηνιατρική γνωμάτευση) και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:03 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΕΜΖΣ

    1. Στο ΕΜΖΣ των εκτροφεων πρεπει να εχουν προσβαση ολοι.
    Μονο ετσι θα μπορουν:
    Α. Να δουν ποσα σκυλια εχει. Μιας και δεν υπαρχει κανενας ελεγχος απο τη πολιτεια, μολις επισκευθουν το εκτροφειο θα καταλαβουν αν και ποτε αυτα τα σκυλαι βγαινουν απο τα κλουβια τους και για ποσο.
    Β. Να δουν τι εξετασεις εχει κανει στα σκυλια του για διαφορες κληρονομικες ασθενειες. Και παλι το νομοσχεδιο δεν εχει προβλεψη για αυτες της ασθενειες που ειναι κοινες για πολλες φυλες αλλα και διαφορετικες αναλογα με τη φυλη. Τουλαχιστιν θα μπορει ιδιωτικα να δει τι κανει ο εκτροφεας αν εχει προσβαση.
    Γ. Να δει ημερομηνιες θανατου, σκυλων του και συνεπως να δει τη διαρκεια ζωης τους. Ειναι πολυ σοβαρη ενδειξη αυτη για το αν ο εκτροφες προσεχει την υγεια της αναπαραγωγικης του γραμμης.

    2. Στο ΕΜΖ ο κτηνιατρος θα πρεπει απο το νομο να ειναι υποχρεωμενος να καταγραφει τη καθε ιατρικη πραξη που κανει στο σκυλο και καθε ασθενεια που διαπιστωνει. Η ποινη στην αντιθετη περιπτωση να ειναι η αφαιρεση τη αδειας. Αυτο ειναι ιδιαιτερα σημαντικο για τους εκτροφεις. Δεν πρεπει οι ασθενεις των σκυλων να κρυβονται κατω απο το χαλι και η λανθασμενη εκτροφη να συνεχιζαται.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:37 | Μαρία Μπώχερτ

    Γιατί να είναι περιορισμένη η πρόσβαση στο Μητρώο, ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι προσβάσιμο σε όποιον θέλει να το επισκεφθεί? Αυτό μπορεί να δσημιουργήσει την εντύπωση ότι «κάτι μαγειρεύεται». Θα αναφέρω για παράδειγμα την επίσημη βάση δεδομένων στην Ολλανδία, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη στον καθένα 24/7/365. Ο ιδιοκτήτης μπορεί μόνος του να αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας του chip, ή και να το καταχωρήσει, αν έχει τοποθετηθεί στην Ολλανδία. Διεύθυνση: https://ndg.nl/reg/?loc=en_GB. Ευχαριστώ.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:09 | Ματθαίος Αρμπελιάς

    Εξαιρετικά θετικό μέτρο η αναβαθμισμένη «βάση δεδομένων» που ήδη υπάρχει, και με ορισμένες μικρές διορθώσεις, θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
    1) Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν έχουν απλά πρόσβαση να δουν τι έχει καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ, αλλά έχουν πρόσβαση να τροποποιήσουν τα (βασικά) δεδομένα τους μέσω κωδικών Taxisnet χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε κτηνίατρο. Τα στοιχεία τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν μετά από την πιστοποιημένη είσοδο θα είναι α) Διεύθυνση κατοικίας β) Τηλέφωνο επικοινωνίας γ) Απώλεια αντί για δήλωση στο ΑΤ. Τα υπόλοιπα στοιχεία παραμένουν προς επεξεργασία μόνο από κτηνιάτρους. 2) Τα εγκεκριμένα φιλοζωικά σωματεία ώστε σε περίπτωση εύρεσης ζώου με michrochip να μπορούν να αναζητήσουν άμεσα τον ιδιοκτήτη του. 3) Το ΕΜΖΣ που αφορά την καταχώρηση εκτροφέων οφείλει και πρέπει να είναι δημόσια προσβάσιμο ώστε ο πιθανός υποψήφιος αγοραστής να γνωρίζει εκ των προτέρων αν απευθύνεται σε επίσημα αδειοδοτημένο εκτροφέα ή εκτροφέα που δεν έχει άδεια ώστε να μην συντελείται παραπλάνησή του

  • 7 Μαΐου 2021, 09:14 | Μαλαματίνα Κ.

    Άρθρο 4 ΕΜΖΣ
    Πολύ σωστά η ηλεκτρονική ταυτοποίηση είναι υποχρεωτική. Στη πράξη όμως βλέπουμε: ιδιώτες να πραγματοποιούν
    γέννες και να χαρίζουν/πωλούν τα κουτάβια/γατάκια ΧΩΡΙΣ microchip ή φιλόζωους να υιοθετούν από το δρόμο
    και να αμελούν να βάλουν microchip στα ζώα τους. Πώς θα υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης; Ο κτηνίατρος φέρει όλο το βάρος
    της ευθυνης, να μη μπορεί να ξεκινήσει το βιβλιάρι ομε τα πρώτα εμβόλια αν δεν υπάρχει microchip στο ζώο.