Άρθρο 1 Σκοπός – Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:35 | ΆΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ.
    Η μόνη λύση για να εκλείψουν τα αδέσποτα. Τα εγκαταλελειμμένα ζώα που προέρχονται από τις γέννες δεσποζομενων ζώων. Καθημερινά κούτες με 5-6 κουτάβια παρατημένα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών. Και μεγαλύτερος αριθμός από αυτά. … μεγαλόσωμα σκυλια, κυνηγοσκυλα. Σε όλη την Ελλάδα οι ίδιες εικόνες.
    Κύριε πρωθυπουργέ μην κάνετε πίσω. Γνωρίζετε τι επικρατεί στην Ελλάδα και ποιά είναι η εικόνα σε άλλα πολιτισμένα κράτη. Δώστε και στην Ελλάδα μας την εικόνα που της αξίζει ως προς την προστασία των ζώων.
    Αυστηρές τιμωρίες για όσους τα εγκαταλείπουν ή τα κακοποιούν. Υποχρεωτικό τσιπαρισμα τους μετά στοιχεία του ιδιοκτήτη τους.
    Η αναπαραγωγή τους μόνο από νόμιμους εκτροφείς σε συνθήκες που σέβονται τα πλάσματα αυτά.
    Ας δικαιωθούν επιτέλους όσα δύστυχα ζώα έσβησαν από ανθρώπινο χέρι, από αρρώστιες, από πείνα, από εγκατάλειψη.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:23 | Μαρία Μπίστη

    Καλημέρα και πολλά συγχαρητήρια στον κο Βορίδη που επιτέλους προτείνει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για τα ζώα συντροφιάς!!!! Σας υποβάλλω τα κύρια σχόλιά μου:
    1) Μικρός ο χρόνος δημόσιας διαβούλευσης!!!!
    2) Άρθρο 5: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ των δεσποζομένων ζώων!!!! <> ΟΛΟΥΣ τους ιδιοκτήτες στο ίδιο τσουβάλι και τους θεωρεί εκ προοιμίου ΟΛΟΥΣ ανευθύνους, ανοήτους και ανικάνους να <> τα θηλυκά ζωάκια τους κατά την περίοδο του οίστρου: Άρα <> η <> = ακρωτηριασμός ως Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ στο πρόβλημα της ακούσιας αναπαραγωγής και της εγκατάληψης!!!! Με πιο δικαίωμα αφαιρούμε ΟΛΑ τα γεννητικά όργανα από τα θηλυκά ζωάκια και ευνουχίζουμε τα αρσενικά , παρά την θέλησή τους εννοείται!!!! Συνάδει αυτό με την <> τους;;;;; Τα γεννητικά όργανα είναι cd που το αφαιρούμε από το cd player και δεν τρέχει τίποτε;;; Δεν αποτελεί ενιαίο σύνολο με ΟΛΑ τα υπόλοιπα όργανα και συστήματα;;; Δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ παρενέργεια;;;; Οι ορμόνες ΔΕΝ διαταράσσονται;;; Η καρδιά, ο θυρεοειδής κ.λ.π. ΔΕΝ επηρεάζονται;;;;
    3) Άρθρο 10: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ του εμβολίου της λύσσας!!! Όσο και να είναι ένα <> εμβόλιο, με αδρανοποιημένο τον ιό της λύσσας, να γίνεται με ευθύνη του κτηνιάτρου και του ιδιοκτήτου ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της χώρας που πραγματικά κινδυνεύουν τα σκυλιά από λύσσα. Ένα μικρό σκυλάκι που ζει σε διαμέρισμα γιατί να πρέπει να εμβολιαστεί ;;;;;
    4) Άρθρο 19: Τουλάχιστον 2 εκδηλώσεις /έτος για αρχή και βλέπουμε.
    5) Άρθρο 24: ιδιαίτερα επιθυμητή η πρόβλεψη για πάρκα σκύλων σε Δήμους, και η περαιτέρω απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων για τον καθορισμό λεπτομερειών κατασκευής, λειτουργείας τους. Δήμος Αθηναίων: θλιβερή πρωτιά: ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ το 2021!!!!!
    6) Άρθρο27: Να καταργηθεί η παράγραφος 1= υπάρχει δυνατότητα ελέγχου;;;; ΚΑΜΜΙΑ. Και πάλι δεν αναγνωρίζεται στον ιδιοκτήτη καμία ικανότητα διάκρισης και καλής χρήσης της ελευθερίας του να κρίνει αν και πότε θα βάλει λουρί στο σκύλο του!!!!! Επίσης ο σκύλος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ να τρέξει ελεύθερος και να μπει στο νερό σε μία ελεύθερη παραλία;;;;; Αυτό δεν εντάσσεται στην ευζωία του;;; Χιλιόμετρα ολόκληρα κάνουμε για να τρέξουν λίγο ελεύθερα τα καημένα !!! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ!!!!! Εφόσον η παραλία έχει κόσμο, φυσικά και δεν θα λύσεις το σκυλί σου!!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:53 | Βασιλειος Μαλτεζοπουλος

    Το επίπεδο πολιτισμού ενός λαού, εκτός από την ιστορία του, φαίνεται και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την διαφορετικότητα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την τρίτη ηλικία και το φυσικό περιβάλλον. Με τον όρο φυσικό περιβάλλον νοείται η χλωρίδα και πανίδα ενός τόπου. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για όσα σχετικά με τα τρία προηγούμενα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Προφανώς ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στον πολιτισμικό διασυρμό της χώρας που δίδαξε πολιτισμό σε βάρβαρους από τους οποίους πρέπει τώρα να παραδειγματιστεί.
    Η στείρωση είναι απαραίτητη για να σταματήσει η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνεται ανεξέλεγκτα ο πληθυσμός των αδέσποτων. Τα ζώα αυτά δεν ζουν στην άγρια φύση ώστε οι σοφοί νόμοι της να ρυθμίζουν τους πληθυσμούς. Από την στιγμή που είναι εξημερωμένα και ζουν μαζί μας εξαρτώνται άμεσα από την ορθολογιστική και με σεβασμό αντιμετώπιση και διαχείριση τους.
    Το προς ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρεί βαθιές τομές και εύχομαι να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του. Προσωπικά θα ήθελα αυστηρότερες ποινές σε όσους κακοποιούν ζώα αλλά και σε όσους δημόσιους λειτουργούς δεν ασκούν ή ασκούν ελλιπώς τα καθήκοντα τους όταν πρόκειται για περιστατικά κακοποίησης και γενικά όταν αποφεύγουν με διάφορους τρόπους αυτά που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να κάνουν, χωρίς να χρειάζεται να είναι ευαισθητοποιημένοι και οι ίδιοι. Ευελπιστώ μέσα από την εκπαίδευση στα σχολεία να προκύψει μια νέα γενιά πολιτών που θα μας κάνει περήφανους σαν Έλληνες και σε αυτόν τον τομέα.

  • 9 Μαΐου 2021, 12:47 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

    Το σύνολο του νομοσχεδίου είναι στα όρια του παραλόγου. Προσβάλλει κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη κατοικιδίου καθώς και το ίδιο το κατοικίδιο . Είναι εντελώς αυθαίρετη η άποψη, που υποστηρίζει κατά την οποία η στείρωση των δεσποζομενων ζώων είναι ασφαλής και υγιεις, νόμικα βάσιμη, αλλά και η λογική επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων. Θα έχουμε ακόμα μια αρνητική Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία
    Ε Ν Α ΜΕΓΑΛΟ Ο Χ Ι !!! στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των υγιών δεσποζόμενων σκύλων .ΕΙΝΑΙ ακρωτηριασμούς!!!!! ΕΙΝΑΙ βαρβαρότητα!!!!!, ΕΙΝΑΙ κακοποίηση!!!!!!!. ΕΙΝΑΙ η ταφόπλακα στην διατήρηση και στην εξέλιξη των φυλών. ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ!!!!!!.

  • 9 Μαΐου 2021, 12:37 | Δημήτριος Κίσσονας

    Από τη στιγμή που υποχρεούμαι σε περίπου τις ίδιες ενέργειες που πρέπει να κάνω και στο παιδί μου (εμβόλια, κανόνες υγιεινής, υιοθεσία κλπ.) με τα ίδια – ή και παραπάνω(!) – έξοδα απ’ ό,τι σε ένα παιδί, τότε επιθυμώ να έχω την ίδιες ελευθερίες: είσοδο σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, μετακίνηση με τα ΜΜΜ, πρόσβαση στην παραλία κ.α. Δικαιολογίες του τύπου «κι αν το σκυλί δαγκώσει κάποιον ή αφοδεύσει μέσα στο λεωφορείο;» είναι για γέλια καθώς απαντώνται, για το μεν πρώτο με ικανή κάλυψη του Άρθρ. 924 του Αστικού Κώδικα, για το δε δεύτερο, με το αντεπιχείρημα «μήπως να απαγορευτούν και τα μωρά μέσα στα λεωφορεία γιατί μπορεί να κάνουν εμετό;». Εξάλλου, τόλμησε κανείς να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό ή την ΠτΔ, στον μεν πρώτο, «μήπως ο σκύλος σας καταφοδεύσει το Μαξίμου», και στην δεύτερη «μήπως η γάτα σας γδάρει τα έπιπλα του Προεδρικού Μεγάρου;», τα δύο πλέον κορυφαία ΔΗΜΟΣΙΑ κτίρια-σύμβολα της Χώρας; Αλλιώς οι κινήσεις τους αυτές είναι υποκριτικές, και αποτελούν ευθεία προνομιακή διάκριση!

  • 9 Μαΐου 2021, 12:05 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ KATΗΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

    θεωρώ αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μέριμνα για τις Ελληνικές φυλές

  • 9 Μαΐου 2021, 12:06 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των διατάξεων περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας), για τους κατωτέρω νόμιμους, βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
    (Α) Ο συντάκτης του νομοσχεδίου αγνοεί προφανέστατα την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.
    Παραθέτω, προς γνώση και για κάθε νόμιμη συνέπεια, το κείμενο της Διακήρυξης:
    Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

  • 9 Μαΐου 2021, 10:53 | Σαργιωτης θανασης

    Πουθενα σε κανενα πολιτισμενο κρατος δεν επιβληθηκε κατι παρομοιο οπως πατε να κανετε στην χωρα που διδαξε τον πολιτισμο …. γιατι ετσι σκεφτηκαν καποιοι δηθεν ειδικοι απο καποιο καναπε αυτοχαρακτηριζομενοι φιλοζωοι …..
    Υπαρχουν σοβαρες μακροχρονιες μελετες απο πολυ σοβαρους και καταξιωμενους ειδικους πανω στη στειρωση των ζωων στην παγκοσμια κοινοτητα που εχουν εντελως διαφορετικη αποψη !!
    Πως ειναι δυνατον να ζητατε να γινει υποχρεωτικη στειρωση σε ολα τα ζωα συντροφιας και να σας παιρνει σοβαρα ο υπολοιπος κοσμος βλεπε Ευρωπαικη ενωση ??
    ΥΓ : οταν κατι δεν μπορουμε με δικη μας πρωτοβουλια να το κανουμε να δουλεψει καλο ειναι να αντιγραφουμε την πετυχημενη οδο ενος αλλου ακομα και αν αυτο μας κανει να παραδεχομαστε σιωπηλα την ανικανοτητα μας !!!

  • 9 Μαΐου 2021, 01:39 | Χατζηπαναγου Σωτηρία

    Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά το νέο νομοσχέδιο.. εμείς οι γραφικοί οι φιλόζωοι που όπου μας χάσεις κι όπου μας βρεις είμαστε με μια κονσέρβα στο χέρι να ταΐζουμε να φροντίζουμε να στειρώνουμε αδέσποτα.. εμείς που τα σπίτια μας ειναι γεμάτα με άρρωστα ζωάκια που προσπαθούμε να σώσουμε.. με μωράκια που βρήκαμε στα σκουπίδια εμείς που πλέον έχουμε χάσει κάθε χαρά σ αυτή τη ζωή.. βρέχει; Χιονίζει κάνει ζέστη; Η πρώτη σκέψη; Τι να κάνουν άραγε τα αδεσποτακια μας; Ζεσταίνονται κρυώνουν τρώνε πίνουν νεράκι ή πάλι πέταξαν τα μπολάκια;; Άραγε αύριο θα τα βρούμε ζωντανά; Θα τα βρούμε γενικώς ή θα εξαφανιστούν κι αυτά; Είμαστε αυτοί που έχουμε τόσο πολύ χαρεί για το νέο νομοσχέδιο.. αυτοί που επιτέλους θα ησυχάσει η ψυχή μας.. αυτοί που επιτέλους θα έρθουμε στην κανονικότητα θα πάρουμε τη ζωη μας πίσω.. θα έχουμε χρόνο για την οικογένεια μας για τους φίλους για ένα καφεδάκι μια βόλτα χωρίς την έγνοια αυτών των αμοιρων πλασμάτων που υποφέρουν από την καθαρά δίκη μας απανθρωπιά ανηθικότητα αμέλεια αδιαφορία .. εύχομαι μ όλη μου την ψυχή αυτή η θλιβερή ιστορία κάπου εδώ να σταματήσει.. το νέο νομοσχέδιο εφόσον εφαρμοστεί ως έχει θα δώσει τη λύση σ αυτή την αθλιότητα ..

  • 9 Μαΐου 2021, 00:45 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΕΠΙΕΙΚΟΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • 8 Μαΐου 2021, 23:34 | ΚΑΠΟΤΣΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

    όλοι φρικάρουμε από τις φρικαλεότητες τις οποίες διαπράττουν ορισμένα άρρωστα μυαλά εναντίον των ζώων μας, όπως και όλοι φρικάρουμε από τους παιδεραστές, βιαστές κτηνοβάτες ,πατέρες οι οποίοι βιάζουν τα παιδιά τους αγόρια και κορίτσια, αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση στα προβλήματα αυτά είναι να ευνουχίσουμε όλους τους άντρες της χώρας.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:40 | Ελπίδα

    Σε μία χώρα που βρίσκουμε ζώα στα σκουπίδια δεν βρίσκω όυτε έναν λόγο γιατί να μην γίνουν υποχρεωτικές οι στειρώσεις. Ποιός μας είπε ότι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ζώων είναι προς όφελός τους? Εκτός αυτού, τα αρσενικά ζώα υποφέρουν από ορμές, είναι πιο επιθετικά αστείρωτα και είναι πιο ευάλωτα στην εμφάνιση ιατρικών προβλημάτων που μπορούν να αποφευχθούν με την στείρωση.

    Οι μόνοι που επωφελούνται από τη μη στείρωση των ζώων είναι όσοι τα εμπορεύονται. Ταυτόχρονα η ανευθυνότητά μας στην φροντίδα αδέσποτων ζώων οδήγησε στην δημιουργία χιλιάδων αδέσποτων, άρρωστων και χτυπημένων ζώων στους δρόμους. Αναπαράγωνται εκθετικά, η κατάσταση χειροτερεύει και οι εθελοντές έχουν φτάσει στα όριά τους προσπαθώντας να διορθώσουν χωρίς βοήθεια λάθη ετών.

    Ας κάνουμε ότι και πολλές πολιτισμένες χώρες του εξωτερικού για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα, η στείρωση σώζει ζωές, είναι κοινωνική ευθύνη και θα έπρεπε να είναι και υποχρέωση μας. Με το κράτος αρωγό ασ αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα κάνοντας την στείρωση υποχρεωτική.

    Ελπίδα Μπάντρα,
    Επιστήμονας των δεδομένων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:27 | ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

    ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

    Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος με την παρούσα επιστολή του θέλει να σας ενημερώσει για τις θέσεις του σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο με θέμα ΄΄ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ΄΄ που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
    Μελετώντας το νέο πλαίσιο όπως έχει δημοσιευτεί έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
    Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση.
    Η υποχρεωτική στείρωση υγιών δεσποζόμενων σκύλων είναι βαρβαρότητα, κακοποίηση και ακρωτηριασμός! Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν προέρχονται από δεσποζόμενα ζώα. Άλλωστε δεκάδες ειδικοί επιστήμονες όπως και οι Κτηνιατρικοί Σύλλογοι έχουν ταχθεί κατά της οριζόντιας υποχρεωτικής στείρωσης.
    Εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης πρέπει να επιβληθεί μόνο για τα αδέσποτα ζώα πάντα με την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου.
    Είμαστε αντίθετοι στην επαγγελματική εκτροφή σκύλων
    . Τα ζώα συντροφιάς, και οι σκύλοι ειδικότερα, δεν είναι παραγωγικά ζώα και δεν πρέπει να αναπαράγονται με σκοπό το κέρδος ως εμπόρευμα, ούτε φυσικά να πωλούνται από καταστήματα ή επιτηδευματίες. Είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή, όπως και στην επαγγελματική αναπαραγωγή τους, για εμπορικό σκοπό. Η επαγγελματική παράγωγη σκύλων μοιραία οδηγεί σε υπερπληθυσμό αφού ως μοναδικό σκοπό έχει το οικονομικό όφελος.
    Είμαστε υπέρ της ερασιτεχνικής εκτροφής δεσποζόμενων σκύλων
    Μόνο η ερασιτεχνική εκτροφή και η υπεύθυνη ιδιοκτησία μπορεί να εγγυηθεί την ελεγχόμενη εκτροφή χρήσιμων υγιών σκύλων με σκοπό την διαιώνιση των χαρακτηριστικών τους ως σκύλων εργασίας όπως π.χ. ποιμενικών, κυνηγετικών, αστυνομίας, διάσωσης, συντροφιάς, κ.λ.π
    Διάσωση Ελληνικών φυλών
    Είμαστε υπέρ της οργανωμένης ερασιτεχνικής εκτροφής και κατ επέκταση μέσω αυτής της διάσωσης των ελληνικών αυτόχθονων & αρχέγονων φυλών (Ελληνικός Ποιμενικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Κρητικός Λαγωνικός κ.λ.π.) που αποτελούν ζωντανή εθνική κληρονομιά…
    Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στις προσπάθειες του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος & των Ομίλων Ελληνικού Ποιμενικού, Ελληνικού Ιχνηλάτη, Κρητικού Λαγωνικού κ.λ.π. που έχουν ως στόχο την μελέτη, την βελτίωση και την ορθολογιστική ερασιτεχνική εκτροφή τους όπως άλλωστε και όλων των φυλών. Η οριζόντια υποχρεωτική στείρωση θα εξαφανίσει το είδος σκύλος και παράλληλα θα εξοντώσει τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές που αποτελούν ΄΄ ζωντανή΄΄ φυσική κληρονομιά χιλιετηρίδων και σημαντικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης.
    Θέμα επιμόρφωσης & ζωοφιλικής παιδείας.
    Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Το ίδιο συμβαίνει και με την συμπεριφορά μας προς τα ζώα.
    Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος με την υποστήριξη σας θα μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία ενημέρωσης μέσα από διαλέξεις και σεμινάρια, σε σχολεία και όχι μόνο, με στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη κυνοφιλικής και ζωοφιλικής παιδείας γενικότερα.
    Με εκτίμηση
    Για το Δ.Σ του Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος
    Νικόλαος Φωτακόπουλος Πρόεδρος
    Αθανάσιος Παπαγεωργίου Γ. Γραμματεύς

  • 8 Μαΐου 2021, 21:18 | Καναβός Ηλίας

    Όπως και στην περίπτωση της πανδημία του κορωνοιου λάβατε γνώση τις εισηγήσεις των ειδικών έτσι να διαπραξετε και τώρα και όχι ο καθένας να αραδιάζει την γνώμη του!!!!
    Υπάρχουν κτηνιατροι, υπάρχουν εκτρωφεις, υπάρχουν επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση και όχι ο κάθε άσχετος με το θέμα!!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 20:12 | Βαβούλα Θεοδώρα

    Ως ενεργός ζωοφιλος και σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα φιλοζωίας καθώς και στην πενταμελής Επιτροπή θεωρώ ότι η στείρωση είναι η μόνη λύση για την σημαντική μείωση έως και εξάλειψη των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας μιας και κανένας νόμος ούτε ο 4039/12 έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο μοντέλο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας .
    Αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι για την μη στείρωση των Ζώων είναι ανέφικτα, αβάσιμα και μη πραγματοποιήσιμα, απλώς θέλουν να δρουν ανενόχλητα δίχως να μπορεί κάποιος να τους ελέγχει ουσιαστικά.
    Κάθε τέλος κυνηγετικής περιόδου σηματοδοτείται από την εγκατάλειψη σκυλιών, τα οποία δεν τους ικανοποίησαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, (είτε δεν κυνήγησαν σωστά είτε είναι κροτοφοβικα είτε ανυπακουα,ανεκπαιδευτα κλπ)κανονικά η παρένθεση δεν θα έπρεπε να κλείσει.
    Λυπάμαι που δεν καταλαβαίνουν ότι είναι προς όφελος αυτών των πλασμάτων η στείρωση και απορώ γιατί επιμένουν κιόλας ότι τα αγαπούν.
    Υποστηρίζω θερμά ότι κανένα ζώο δεν πρέπει να φεύγει από τον κτηνίατρο αν δεν έχει σημανθεί, εμβολιαστεί, αποπαρασιτωθεί και το κυριότερο στειρωθεί, μήπως και εξαλειφθεί ο τραγικός αριθμός των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας.
    Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι οι φιλόζωοι και οι φιλοζωικές εκμεταλλεύονται της επιδοτήσεις, αυτοί κάνουν ότι μπορούν μιας και τα αγαπούν πραγματικά. Υπάρχουν πραγματικοί ζωόφιλοι που στερούνται οι ίδιοι για να προστατέψουν αυτά τα πλάσματα.
    Βλέπουμε καθημερινά τι συμβαίνει στην Ελλάδα ,πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και μόνο μία χούφτα πραγματικοί ζωόφιλοι να ενδιαφέρονται.
    Από που προήλθαν αυτά τα ζώα?
    Ποιός ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει?
    Που είναι η συντονισμένη διαχείριση των πολιτών, ζωοφιλικων οργανώσεων, αστυνομίας, Δήμου Κράτους για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού και του πολιτισμού μας?

  • 8 Μαΐου 2021, 19:01 | Παναγιώτης

    Κύριοι,

    σας θυμίζω πως ο αριθμός των αδέσποτων δεν έχει μειωθεί παρά τις προηγούμενες νομοθετικά πειράματα. Ο λόγος είναι πως επικεντρώνεστε στα πρόστιμα και στις επιχορηγήσεις «φιλοζωικών» επαγγελματικών οργανώσεων – τα αυξάνετε δε και τα δύο αυτά σε απίστευτα νούμερα, που στερούνται κάθε λογικής βάσης και σύγκρισης, επειδή πιστεύετε πως αυτό φταίει που δεν έπιασαν τόπο οι προηγούμενες προσπάθειες. Έχετε αποτύχει παταγωδώς, Κύριοι.

    Τώρα σκαρφιστήκατε και το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης και μισ σειρά μητρώων. Από μόνο του αυτό είναι εντελώς αντιεπιστημονικό και βαθύτατα αντιφιλοζωικό.

    Θυμίζει δε το παραδοσιακό ευθυνόφοβο ελλ κράτος που κρύβεται πίσω από τα μητρώα του, τους άσχετους υπαλλήλους του Δήμου και χαϊδεύει τα αυτιά στους αυτεπίκλητους «φιλόζωους» με μέτρα που κρύβουν μια υποψία μισανθρωπίας.

    Θλίβομαι απίστευτα με το εκπόνημά σας που σε τίποτε δε θυμίζει άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Προτείνω να διαβάσετε πρώτα, να μιλήσετε με επιστήμονες (κτηνίατρους, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς), ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα ζώα για τις ανάγκες της ζωής τους (αγρότες, κτηνοτρόφους), να συζητήσετε με επιστήμονες άλλων χωρών και να κάνετε εκείνα που είναι πραγματικά απαραίτητα για την καλλιέργεια της πραγματικής φιλοζωίας.

    Αυτό το νομοσχέδιο είναι πλήγμα στην πρόοδο που κάνει η χώρα τα τελευταία 2 χρόνια. Βρείτε τον Πιερακάκη της φιλοζωίας και αφήστε τους απαγγελματίες ψευτοφιλόζωους να ανήκουν στο παρελθόν.

    Με εκτίμηση

  • 8 Μαΐου 2021, 18:21 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Εκτιμώ ότι το σκοπούμενο σχέδιο νόμου δεν θα επιτύχει το σκοπό του διότι:
    1. Με κυρώσεις δεν ενθαρρύνεται η υπευθυνότητα ή η υπεύθυνη ιδιοκτησία αλλά επιδιώκεται τιμωρητική παρέμβαση του κράτους. Η σύσταση που μετά από ένα αριθμό συστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση του κτήνους ενδεχομένως είναι ένας τρόπος που ενθαρρύνει την υπευθυνότητα.
    2. Το κανονιστικό πλαίσιο που προωθείται οδηγεί σε αφανισμό των αδέσποτων ζώων αφού τα στειρώνει! Με αυτόν τον τρόπο, αν εφαρμοστεί σωστά, σε 15 το πολύ χρόνια οι περισσότερες ρυθμίσεις δεν θα έχουν νόημα αφού πχ τα σκυλιά, ειδικά τα ταλαιπωρημένα, δεν έχουν προσδόκιμο ζωής άνω των 13 ετών. Συνεπώς η στρατηγική του επιδίωξη αποτυγχάνει διότι πράγματι θα μειωθούν οι αριθμοί των αδέσποτων αλλά όχι από τις υιοθεσίες στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή.
    3. Δε παρατίθενται, άρα πιθανότατα δε στηρίζεται, σε στατιστικά στοιχεία που να εντοπίζουν τις κατηγορίες των ατόμων που δημιουργούν αδέσποτα πχ αδέσποτα κυνηγετικά σκυλιά είναι ελάχιστα ενώ τα κυνηγετικά σκυλιά είναι μεγάλο ποσοστό του συνολικού αριθμού των σκύλων στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αναζητηθούν διότι χωρίς αυτά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται επαρκώς και η προτεινόμενη λύση κινδυνεύει να είναι πλημμελής και εσφαλμένη.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:48 | Πάνος Τ.

    Επειδή το παρόν σχέδιο νόμου:
    Αγνοεί τη διαιώνιση αρχαίων ελληνικών φυλών σκύλων
    Αγνοεί κάθε έννοια κυνοφιλίας
    Αγνοεί την ύπαρξη σκύλων εργασίας
    Αγνοεί την ερασιτεχνική εκτροφή
    Αγνοεί την εκπροσώπηση των πολυπληθέστερων κατόχων σκύλων, οι οποίοι είναι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι.
    Υποχρεώνει άπαντες να γίνουν χρηματοδότες φιλοζωικών ή/και «φιλοζωικών» σωματείων, μέσω της χρηματοδότησης προς αυτά που προβλέπει, είτε είναι κάτοχοι κατοικιδίου ή όχι
    Προσβάλλει κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη κατοικιδίου, αφού τον κατατάσσει εκ προοιμίου στους ανεύθυνους.
    Και τελευταίο άλλα το πλέον σημαντικό, καταδικάζει τα ίδια τα ζώα να ζήσουν την ζωή τους έχοντας απολέσει σημαντικούς για την ευζωία τους αδένες, αφού τα υποχρεώνει σε ακρωτηριασμό δια στείρωσης.

    Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου στο σύνολο του.

  • 8 Μαΐου 2021, 17:08 | NIKOS APOSTOLOU

    Εμείς οι φιλόζωοι που έχουμε πληγεί σε υπέρτατο βαθμό από την στάση κάποιων Δήμων,αΛλά και τους ελέγχους, ως προς την εφαρμογη του υφιστάμενου φιλοζωικού Νόμου ,Δήμοι οι οποίοι παρανομούν και δεν εφαρμόζονται ούτε περισυλλογές ούτε περίθαλψη ,ούτε εμβολιασμοί και στειρώσεις εγκαταλλελειμενων πρωην δεσποζόμενων κατοικιδίων ,χαιρετιζουμε με τεραστιο ενθουσιασμό την απόφαση για στειρώσεις όλων των κατοικιδίων (γατιων -σκυλιών) και με την υποχρεωση ιδιοκτητη μάλιστα, να μεριμνησει ώστε μην γεννησουν καθολου τα δεσποζόμενά τους πριν αυτές συμβούν,και χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς, προκειμένου να εξασκήσουμε το δικαιωμά μας όσοι αγαπάμε τα ζώα να έχουμε μόνο όσα κατοικίδια επιθυμούμε και όχι και όσα πετάνε οι ασυνείδητοι γύρω μας επειδη,αρρώστησαν, περίσσεψαν ή, η καθαροαιμμη σκύλα τους ζευγάρωσε με ημίαιμο και έτσι η γέννα είναι ανεπιθυμητη.Επίσης είναι εξαιρετικα δύσκολο καθώς και επικίνδυνο να κρατάει κάποιος αζευγάρωτο και αστείρωτο ,το θηλυκό του ζώο ,λόγω του ενδεχόμενου πυομήτρας ,αλλα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων , ασθενειών.
    1 )ΝΑΙ στην αναπαραγωγή μόνο από ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ,μονο με αυστηρά κριτήρια ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ γέννας ανα ζώο ετησίως προς αποφυγη εξαθλιωμένων puppy mills .Ως προς τους εκτροφείς,υποχρεωτικη επισκεψη ελεγκτικού μηχανισμού,και καταγραφη αναπαραγωγων και βιβλιαριων κτηνιατρων τους δις ετησίως.
    3)Αμεση εποπτευση Δημων που δεν εφαρμόζουν την Νομοθεσία και υποχρέωση απόλυτης και πλήρους συμμόρφωσης τους πριν την εκπνοή του 2021.
    4) Οι γάτες γιατι εξαιρούνται απο τους προηγούμενους φιλοζωικούς Νομους;Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε και επ αυτού περι καταφυγίων στειρωσεων εμβολιασμων περιθαλψης των.

    5)Κατα την αφαίρεση ζώου απο ακατάλληλους ιδιοκτήτες κατοπιν εισαγγελικης εντολής δεν υπάρχει καμμία ρητή πρόβλεψη που θα οδηγειται το ζώο και μάλιστα όταν δεν υπάρχουν καταφύγια και αυτο έχει ως αποτέλεσμα να βλεπουμε αναρτήσεις απο φιλοζωικές στα σόσιαλ μήντια να αναζητείται καποιος πολίτης να το υιοθετήσει .Αν δεν βρεθει το ζώο παραμένει στον ακατάλληλο χώρο!Παρακαλουμε να επιλυθει ρητα

    6) Μετα από παρέμβαση Αμεσης Δράσης σε οικείες θανώντων η ατόμων που οδηγήθηκαν στην φυλακή ,σε περίπτωση ύπαρξης κατοικιδίων ,έχουμε δει σε τηλεοπτικα ρεπορταζ η στο facebook οτι πολλές φορές τα κατοικιδια ζώα κλειδώνονται έξω απο τα άδεια πλέον σπίτια και περιμένουν στην περιοχή!Να γίνει ρητή τοποθέτηση περι του υπευθύνου οργάνου που θα χρεωνεται το κατοικίδιο και θα το οδηγεί σε καταφύγιο η σε φιλοζωική γιατι μεχι τωρα υπάρχει κενό

    7)Εχει παρατηρηθεί πολλάκις ότι: Μετα απο καταγγελίες πολιτών για κακοποιηση κατοικιδίων ,σε κάποιες περιπτώσεις οι αρχές κάνουν απλή συσταση.Τις αμέσως επόμενες μέρες οι γειτονες παρατηρούν ότι το κατοικίδιο εξαφανίζεται για πάντα και οι αρχές δεν έχουν καμμία υποχρέωση να επανελέγξουν τις επομενες μέρες εάν συμμορφώθηκε ο καταγγελθεις ή αν το ζώο υπάρχει.Ετσι σήμερα γνωρίζω ότι η τύχη πολλών κατοικιδίων αγνοείται.ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ η επιβολη προστίμου όταν ο καταγγελθεις δεν μπορει να αποδείξει που βρίσκεται το κατοικίδιό του

    Ως πολίτης θέλω πλέον να μπορώ να ζήσω με ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους συμπολίτες που τώρα ,υπακούοντας στην εξαιρετική μου ενσυναίσθηση ,τα έχω απωλέσει, διότι δεν μπορω να προσπεράσω ενα χτυπημενο η ετοιμοθανατο ζώο .Ετσι πληρωνω πανακριβα ιδιώτες κτηνιατρους και επισης στειρωνω ΕΓΩ απο την τσέπη μου όπως και χιλιάδες άλλοι πολίτες,που δεν φέρουν ,καμμια υποχρέωση να καλύπτουν τα κενά του Κράτους.Αισθάνομαι ότι τα δικαιώματα μου περι ισοτητας πολιτων,αλλά και τα εισοδήματά μου έχουν ,καταφορα καταργηθεί/παραβιαστεί/πληγει .Παρακαλούμε να τηρηθούν τα εξαγγελθέντα αλλά και να διερευνηθει η εύρεση νομοθετικής λύσης στα υπόλοιπα κενα που προαναφέρω

  • 8 Μαΐου 2021, 17:30 | Νίκος Αποστόλου

    Εμείς οι φιλόζωοι που έχουμε πληγεί σε υπέρτατο βαθμό από την στάση κάποιων Δήμων,αΛλά και τους ελέγχους, ως προς την εφαρμογη του υφιστάμενου φιλοζωικού Νόμου ,Δήμοι οι οποίοι παρανομούν και δεν εφαρμόζονται ούτε περισυλλογές ούτε περίθαλψη ,ούτε εμβολιασμοί και στειρώσεις εγκαταλλελειμενων πρωην δεσποζόμενων κατοικιδίων ,χαιρετιζουμε με τεραστιο ενθουσιασμό την απόφαση για στειρώσεις όλων των κατοικιδίων (γατιων -σκυλιών) και με την υποχρεωση ιδιοκτητη μάλιστα, να μεριμνησει ώστε μην γεννησουν καθολου τα δεσποζόμενά τους πριν αυτές συμβούν,και χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς, προκειμένου να εξασκήσουμε το δικαιωμά μας όσοι αγαπάμε τα ζώα να έχουμε μόνο όσα κατοικίδια επιθυμούμε και όχι και όσα πετάνε οι ασυνείδητοι γύρω μας επειδη,αρρώστησαν, περίσσεψαν ή, η καθαροαιμμη σκύλα τους ζευγάρωσε με ημίαιμο και έτσι η γέννα είναι ανεπιθυμητη.Επίσης είναι εξαιρετικα δύσκολο καθώς και επικίνδυνο να κρατάει κάποιος αζευγάρωτο και αστείρωτο ,το θηλυκό του ζώο ,λόγω του ενδεχόμενου πυομήτρας ,αλλα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων , ασθενειών.
    1 )ΝΑΙ στην αναπαραγωγή μόνο από ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ,μονο με αυστηρά κριτήρια ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ γέννας ανα ζώο ετησίως προς αποφυγη εξαθλιωμένων puppy mills .Ως προς τους εκτροφείς,υποχρεωτικη επισκεψη ελεγκτικού μηχανισμού,και καταγραφη αναπαραγωγων και βιβλιαριων κτηνιατρων τους δις ετησίως.
    3)Αμεση εποπτευση Δημων που δεν εφαρμόζουν την Νομοθεσία και υποχρέωση απόλυτης και πλήρους συμμόρφωσης τους πριν την εκπνοή του 2021.
    4) Οι γάτες γιατι εξαιρούνται απο τους προηγούμενους φιλοζωικούς Νομους;Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε και επ αυτού περι καταφυγίων στειρωσεων εμβολιασμων περιθαλψης των.

    5)Κατα την αφαίρεση ζώου απο ακατάλληλους ιδιοκτήτες κατοπιν εισαγγελικης εντολής δεν υπάρχει καμμία ρητή πρόβλεψη που θα οδηγειται το ζώο και μάλιστα όταν δεν υπάρχουν καταφύγια και αυτο έχει ως αποτέλεσμα να βλεπουμε αναρτήσεις απο φιλοζωικές στα σόσιαλ μήντια να αναζητείται καποιος πολίτης να το υιοθετήσει .Αν δεν βρεθει το ζώο παραμένει στον ακατάλληλο χώρο!Παρακαλουμε να επιλυθει ρητα

    6) Μετα από παρέμβαση Αμεσης Δράσης σε οικείες θανώντων η ατόμων που οδηγήθηκαν στην φυλακή ,σε περίπτωση ύπαρξης κατοικιδίων ,έχουμε δει σε τηλεοπτικα ρεπορταζ η στο facebook οτι πολλές φορές τα κατοικιδια ζώα κλειδώνονται έξω απο τα άδεια πλέον σπίτια και περιμένουν στην περιοχή!Να γίνει ρητή τοποθέτηση περι του υπευθύνου οργάνου που θα χρεωνεται το κατοικίδιο και θα το οδηγεί σε καταφύγιο η σε φιλοζωική γιατι μεχι τωρα υπάρχει κενό

    7)Εχει παρατηρηθεί πολλάκις ότι: Μετα απο καταγγελίες πολιτών για κακοποιηση κατοικιδίων ,σε κάποιες περιπτώσεις οι αρχές κάνουν απλή συσταση.Τις αμέσως επόμενες μέρες οι γειτονες παρατηρούν ότι το κατοικίδιο εξαφανίζεται για πάντα και οι αρχές δεν έχουν καμμία υποχρέωση να επανελέγξουν τις επομενες μέρες εάν συμμορφώθηκε ο καταγγελθεις ή αν το ζώο υπάρχει.Ετσι σήμερα γνωρίζω ότι η τύχη πολλών κατοικιδίων αγνοείται.ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ η επιβολη προστίμου όταν ο καταγγελθεις δεν μπορει να αποδείξει που βρίσκεται το κατοικίδιό του

    Ως πολίτης θέλω πλέον να μπορώ να ζήσω με ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους συμπολίτες που τώρα ,υπακούοντας στην εξαιρετική μου ενσυναίσθηση ,τα έχω απωλέσει, διότι δεν μπορω να προσπεράσω ενα χτυπημενο η ετοιμοθανατο ζώο .Ετσι πληρωνω πανακριβα ιδιώτες κτηνιατρους και επισης στειρωνω ΕΓΩ απο την τσέπη μου όπως και χιλιάδες άλλοι πολίτες,που δεν φέρουν ,καμμια υποχρέωση να καλύπτουν τα κενά του Κράτους.Αισθάνομαι ότι τα δικαιώματα μου περι ισοτητας πολιτων,αλλά και τα εισοδήματά μου έχουν ,καταφορα καταργηθεί/παραβιαστεί/πληγει .Παρακαλούμε να τηρηθούν τα εξαγγελθέντα αλλά και να διερευνηθει η εύρεση νομοθετικής λύσης στα υπόλοιπα κενα που προαναφέρω

  • 8 Μαΐου 2021, 17:56 | ΣΚΛΗΡΟΣ αποστολος

    Είναι ντροπή και κρίμα για τα δεσποζομενα ζώα αυτό το νομοσχέδιο δυστηχος,ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί λύση!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 16:39 | Αγλαΐα

    Αν ένα αδέσποτο (έστω σκυλί) γεννήσει 10 μικρά σε ένα οικόπεδο και έστω ψοφήσουν από την ζέστη τα μισά. Στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο πρέπει να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5χ50.000=250.000€ ακόμη και αν δεν ζει στην περιοχή; Είναι λογικό;

  • 8 Μαΐου 2021, 15:57 | Λεμπέσης Γιώργος

    Το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση..
    Με τοσες ευθύνες και ποινές και ειδικότερα με υποχρεωτική στείρωση με κοστος του ιδιοκτήτη απλα Θα δημιουργηθούν περισσότερα αδέσποτα παρα θα λύσει το πρόβλημα..Εδώ ποτέ δεν έβαλαν τσιπακια στα δεσποζομενα οι ιδιοκτήτες και ειδικότερα αυτα των διαμερισμάτων..
    Θα τους επιβάλετε στείρωση θα τα αφήσουν στους δρόμους..
    Βλεπε Γερμανία που έγινε κάτι ανάλογο στα μισα του 1800 και εγκατέλειψαν πανω απο το 50% στους δρόμους.

  • Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 8 Μαΐου 2021, 12:57 | Κωσταντινος παπαδημητριου

    Η υποχρεωτική στείρωση για τον έλεγχο των αδέσποτων είναι τελείως λάθος κατεύθυνση. Τα αδέσποτα δημιουργούνται από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Η ενημέρωση θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα. Η πρόληψη κ όχι η καταστολή. Δεν νοείται χειρουργική επέμβαση σε υγιει ζώα χωρίς λόγο κ ποσό μάλλον στείρωση που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην μετέπειτα ζωή των ζώων ( παχυσαρκία, ψυχικές διαταραχές κτλ)
    Η συνεργασία με τους κτηνιάτρους κ η ενημέρωση είναι η λύση όχι η τιμωρία κ τα πρόστιμα.

    Παπαδημητριου Κωνσταντίνος
    Αντιπρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου Βυτινας

  • 8 Μαΐου 2021, 11:45 | Κ. Μπακατσελος

    Το παρον ν/σ για τα ζωα συντροφιας, ειναι, περα για περα αντιθετο με την ευρωπαικη νομοθεσια για την ευζωια των ζωων αφου επιτρεπει τον ευνουχισμο των οικοσιτων ζωων που ειναι μελη της οικογενειας μας. Συγκεκριμενα:

  • 8 Μαΐου 2021, 11:18 | Χρήστος

    Διαφωνώ με το περιεχόμενο του παρόντος Νομοσχεδίου.

    Με εκφράζουν οι τεκμηριωμενεΣ θεσεις της Ο.Μ.Μ.Α* για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι:

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει αδέσποτα: αδέσποτα ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, γιατί α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

    *Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 8 Μαΐου 2021, 02:06 | Αλέξης Στόβερης

    Δυο ειναι οι λυσεις στο προβλημα των αδεσποτων , η ηθικη λυση ειναι η ευθανασια , η ανηθικη ειναι η μαζικη στειρωση.
    Οπως εφαρμοζεται στις περισσοτερες ευνομουμενες χωρες, η ευθανασια μετα απο επακριβως καθορισμενα σταδια, εχει λυσει οριστικα το προβλημα.
    Τα σταδια:
    – περισυλλογη, καταφυγειο
    – αξιολογηση υγειας, συμπεριφορας σε οικογενεια_αστικο περιβαλλον (ανιατα ή κοστοβορας θεραπειας, και επιθετικα κλπ, θανατωνονται αμεσα)
    – Προς υιοθεσια , παρελευση 3 μηνων χωρις ενδιαφερον , ευθανασια

    Δεν δημιουργουνται συχνα αδεσποτα απο καθαροαιμες φυλες. Η εκτροφη καθαροαιμων γινεται για το κερδος (εκτος καποιων κυνηγων και κτηνοτροφων που το κανουν απο μερακι). Δεν εγκαταλειπονται ποτε καθ. κουταβια, θανατωνονται παρανομα αν περισευουν ή αποκλεινουν του πρωτυπου. Επισης τα ελαχιστα που εγκαταλειπονται ενηλικα, ειναι γνωστο οτι υιοθετουνται και ευκολοτερα (ειναι πιο ομορφα και πρεστιζ)
    Οι καθαροαιμοι δεν χρειαζεται να στειρωθουν.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:58 | Γιαννούλης Κωνσταντίνος

    Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων είναι ενάντια σε κάθε λογική, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Η τρέλα του πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι γιατί δεν μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τον πλυθησμό τον αδέσποτων ζώων είναι πέρα από κάθε λογική. Υπάρχουν λύσεις. Οι γεννήσεις από δεσποζομενα ζώα είναι ελάχιστες έως μηδενικές χωρίς τη θέληση του ιδιοκτήτη.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:01 | ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:08 | Παντάπασης Ζαφείρης

    Κύριοι
    Ἐνῶ δέν ἔχω τὴν κατάλληλη νομικὴ γνώση νὰ πῶ σωστὰ τὴν γνώμη μου. Μὰ ἔχω ἀκούσει καὶ ἐγῶ τὸν ὄρο ὀργάνωση σφραγίδα. Πρέπει νὰ ὐπάρχει λοιπόν ἔλεγχος καὶ μάλιστα ἐπαναλαμβανόμενος ὥς πρὸς τὴν ἀποτελεσματικότητὰ τους τῶν ὀργανώσεων αὐτῶν. Καὶ φυσικὰ, τὸ κατὰ πόσο πραγματικὰ βελτίωσαν τὴν ζωὴ τῶν ζώων γιὰ τὰ ὁποῖα διατείνονται ὅτι ἐνδιαφέρονται.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:40 | Γιώργος ΛΕΜΠΕΣΗΣ

    Θα γεμίσουμε αδέσποτα δεν το έχετε καταλάβει..Οι ιδιοκτήτες των ζωων συντροφιάς δεν έβαλαν τσιπακια τοσα χρονια θα πληρώσουν για στειρώσεις..Με τπτ 😂😂

  • 7 Μαΐου 2021, 19:35 | Μπακατσελος

    Το παρον ν/σ για τα ζωα συντροφιας, ειναι, περα για περα αντιθετο με την ευρωπαικη νομοθεσια για την ευζωια των ζωων αφου επιτρεπει τον ευνουχισμο των οικοσιτων ζωων που ειναι μελη της οικογενειας μας. Συγκεκριμενα:

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα κατατεθει ερωτημα στην ΕΕ παραλληλα δε θα γινουν νομικες κινησεις τοσο εντος της χωρας, οσο και προσφυγη στα ευρωπαικα δικαιοδοτικα οργανα με αποτελεσμα η χωρα μας να καταστει διεθνως δακτυλοδεικτουμενη για τη βαρβαρη συμπεριφορα της προς τα οικοσιτα. Θα κινηθουμε άμεσα, μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας αλλα και ατομικα και ομαδικα ωστε να προσβαλλουμε το παρων ν/σ. Ελπιζω να πρυτανευσει η λογικη και οχι η αντιεπιστημονικος λογος ολιγων φανατικων.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:30 | Κυνηγετικές σελίδες

    Επειδή το παρόν σχέδιο νόμου:
    Αγνοεί τη διαιώνιση αρχαίων ελληνικών φυλών σκύλων
    Αγνοεί κάθε έννοια κυνοφιλίας
    Αγνοεί την ύπαρξη σκύλων εργασίας
    Αγνοεί την ερασιτεχνική εκτροφή
    Αγνοεί την εκπροσώπηση των πολυπληθέστερων κατόχων σκύλων, οι οποίοι είναι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι.
    Υποχρεώνει άπαντες να γίνουν χρηματοδότες φιλοζωικών ή/και «φιλοζωικών» σωματείων, μέσω της χρηματοδότησης προς αυτά που προβλέπει, είτε είναι κάτοχοι κατοικιδίου ή όχι
    Προσβάλλει κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη κατοικιδίου, αφού τον κατατάσσει εκ προοιμίου στους ανεύθυνους.
    Και τελευταίο άλλα το πλέον σημαντικό, καταδικάζει τα ίδια τα ζώα να ζήσουν την ζωή τους έχοντας απολέσει σημαντικούς για την ευζωία τους αδένες, αφού τα υποχρεώνει σε ακρωτηριασμό δια στείρωσης.

    Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου στο σύνολο του καθώς και τη δημόσια συγνώμη του πρωθυπουργού.

    Η Συντακτική ομάδα των Κυνηγετικών σελίδων

  • 7 Μαΐου 2021, 19:11 | Phil Butler

    I think it is fair to request the names, positions, and qualifications of all those involved in the drafting of this new law. We know that at least one animal activist group, which is fervently anti-hunting, is involved in the process. The question seems to me to be their qualifictions, who their co-writers are, and what those people’s qualifications are beyond the scope of the law? Are we talking about some lawyers and the will of these activists? Or, is there equal representation among the writers for a moderate view on all this? I know in my own conversations with these groups there was absolutley no compromise in their narrative. They were determined, above all else, to see to it that mandatory sterilization was the rule of the land of Greece. In America we call such laws «pork» because they add horrible policies to otherwise meaningful legistlation. Please, I would be thrilled to not have to investigate who the writers are.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:33 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Το νομοσχέδιο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει μια σειρά μη ρεαλιστικών περιορισμών, τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς, όπως και για χιλιάδες άλλους πολίτες που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.
    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το νομοσχέδιο τιμωρεί στην ουσία τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών, ιδίως των κυνηγετικών.
    Το οξύμωρο, μάλιστα, είναι ότι, ενώ η ανώδυνη κτηνιατρική πράξη της κοπής της ουράς ενός σκύλου εργασίας αντιμετωπίζεται ως «ακρωτηριασμός», ο πολύ χειρότερος και επώδυνος… ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, καθίσταται υποχρεωτικός!
    Το σκοπούμενο σχέδιο νόμου, «ποινικοποιεί» στην ουσία την κατοχή των σκύλων, ενώ με τις ανεφάρμοστες διατάξεις του καθιστά προβληματική τη διατήρηση ενός κατοικίδιου ζώου μέσα σε ένα σπιτικό.
    Είναι δε ατεκμηρίωτο επιστημονικά διότι τα αδέσποτα σκυλιά που προέρχονται από κυνηγετικές ράτσες είναι λιγότερο από το 2% των αδέσποτων σκύλων συνολικά, που υποδηλώνει ότι οι κυνηγοί ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ αδέσποτα!

  • 7 Μαΐου 2021, 17:40 | Κυνηγετικές σελίδες

    Επειδή το παρόν σχέδιο νόμου:
    Αγνοεί τη διαιώνιση αρχαίων ελληνικών φυλών σκύλων
    Αγνοεί κάθε έννοια κυνοφιλίας
    Αγνοεί την ύπαρξη σκύλων εργασίας
    Αγνοεί την ερασιτεχνική εκτροφή
    Αγνοεί την εκπροσώπηση των πολυπληθέστερων κατόχων σκύλων, οι οποίοι είναι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι.
    Υποχρεώνει άπαντες να γίνουν χρηματοδότες φιλοζωικών ή/και «φιλοζωικών» σωματείων, μέσω της χρηματοδότησης προς αυτά που προβλέπει, είτε είναι κάτοχοι κατοικιδίου ή όχι
    Προσβάλλει κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη κατοικιδίου, αφού τον κατατάσσει εκ προοιμίου στους ανεύθυνους.
    Και τελευταίο άλλα το πλέον σημαντικό, καταδικάζει τα ίδια τα ζώα να ζήσουν την ζωή τους έχοντας απολέσει σημαντικούς για την ευζωία τους αδένες, αφού τα υποχρεώνει σε ακρωτηριασμό δια στείρωσης.

    Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου στο σύνολο του.

    Η Συντακτική ομάδα των Κυνηγετικών σελίδων

  • 7 Μαΐου 2021, 17:35 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Βασική ιδέα του νομοσχεδίου πρέπει να ειναι η παρότρυνση των πολιτών να υιοθετήσουν ζώα αλλά πρέπει να προηγηθούν τα εξης:1) Ανάπτυξη της φιλοζωίας και επίγνωση της δέσμευσης που επιφέρει σε μια οικογένεια η συγκατοίκηση με γάτα ή σκύλο.2) Η επιβράβευση υλική και ηθική των πολιτών που υιοθετούν ζώα συντροφιάς. 3)Απόρριψη με επιστημονικούς όρους των θεωριών συνωμοσίας οτι οι γάτες και οι σκύλοι μεταδίδουν ασθένειες, επιτίθενται σε ανθρώπους, ενοχλούν τους γείτονες αυτών που τα έχουν κλπ. 4) Να διαφυλαχτούν επι ίσοις όροις τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των φιλόζωων και αυτών που τα εχθρεύονται. 5)Να μην υπάρχει καμιά ποινικοποίηση για το αν ενας σκύλος ζει σε ταράτσα, αυλή, κήπο απο τη στιγμή που φροντίζεται, ειναι υγιής και προστατεύεται καλύτερα απο τους πιθανούς εχθρούς. 6) Να μη θεωρείται η κατοχή ζώου ως πλούτος και ο ιδιοκτήτης του να πληρώνει φόρο κατοχής.7) Τα καταφύγια να μην χαρακτηρίζονται «κολαστήρια» αλλά να αναδεικνύουν οργάνωση, επίβλεψη, προστασία και ασφαλή διαβίωση.7) Οι ασχολούμενοι με τη φροντίδα των αδέσποτων να ειναι νομικά καλυμμένοι απο επιθέσεις εχθρών των ζώων.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:46 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΡΝΕΛΗΣ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση γιατι ειναι μια πραξη βαρβαρη ως προς το ζωο και δεν προκειται να την κανει κανενας φιλοζωος.Η στειρωση συμφωνα με μελετες που εχουν γινει αλλαζει το ζωοτ και σωματικα και ψυχικα αλλαζοντας τον χαρακτηρα του.Επισης η στειρωση καταστρεφει την καθαροαιμια των φυλων αφου θα χαθουν γεννιες απο αιματα που καναν χρονια να δημιουργηθουν.Για τα αδεσποτα στους δρομους δεν φταινε τα δεσποζομενα ζωα αφου αυτα εχουν τσιπακι και αμα χαθουν βρισκονται.Ας ειναι αυστηροτερες οι ποινες για αυτους που αφηνουν ζωα στους δρομους και ας μην την πληρωνουν οι ιδιοκτητες που πληρωνουν πολλα λεφτα για την ευζωια των σκυλιων τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:26 | Τσιλικης χρηστος

    Κύριε υπουργέ είναι κριμα να χάσουμε κάποιες ράτσες που ύπαρχουν από την αρχαία Ελλάδα όπως ο ελληνικός ιχνηλάτης η ο κρητικός ιχνηλάτης η το κοκονι της Ηπείρου η ο μολοσσός της Ηπείρου μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς σκοπούς οι οποίοι δεν πρόκειται και να αποδώσουν!ειναι απολύτως άδικο!!!!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:09 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Σε συνέχεια προηγουμένων σχολίου μου, ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, επιπροσθέτως για τους κατωτέρω βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
    1. Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στην σχετική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νομοσχεδίου (άρθρο 5 αυτού) «Μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη συγκαταλέγεται και η στείρωση του σκύλου ή της γάτας ώστε να ανασχεθεί το φαινόμενο επαναλαμβανόμενων γεννήσεων που οδηγούν σε εγκατάλειψη των ζώων αυτών και κατά τούτο στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γατών», όπερ και σημαίνει, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΜΑΧΗΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ !
    2. Σε ΟΥΔΕΜΙΑ ΧΩΡΑ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ -ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ- ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ – ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ !
    Αργύρης Παπακωνσταντίνου

  • 7 Μαΐου 2021, 14:32 | ΜΑΚΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ

    Θα επιθυμούσα να συμπεριληφθεί και μία σχετική διάταξη που αφορά τις φιλοζωικές οργανώσεις- σφραγίδες- όπως τις λέμε στο χώρο.

    Πρόκειται για σωματεία- φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες είναι χωρίς δράση και αντικείμενο και η αιτία ύπαρξης τους- με απότερο σκοπό βέβαια την είσπραξη κονδυλίων – είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την φιλοζωία.

    Μερικές απο αυτές είναι
    – Οι εθελοντές ψάχνουν για ανάδοχες καταστάσεις εμπορεύοντας τα ζώα
    – Τα ζωάκια που πηγαίνουν για υιοθεσία στο εξωτερικο στην πραγματικότητα πωλούνται για πειράματα/ σεξουαλική εκμετάλλευση/ αγώνες κλπ
    – Η στείρωση είναι κατά της καθαρότητας των φυλών κλπ

    Όπως όλοι καταλαβαίνουμε τέτοια σωματεία – σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα- έχουν ως μοναδικό σκοπό να διαιωνίσουν την κατάσταση – ύπο μια ψευδεπίγραφης και στρεβλής ανάγνωσης της πραγματικότητας- ότι ο εθελοντής φιλόζωος δηλαδή καθίσταται «μεγιστάνας» απ την ενασχόληση με τα αδέσποτα (τ.ε. Τογριδοκαταστάσεις και διάφορες περίεργες συνομοσπονδίες)

    Θα πρέπει να υπάρχει
    Διετή αξιολόγηση του έργου των φιλοζωικών σωματείων σε πολλαπλά επίπεδα.
    1. Να υπάρχει ΑΦΜ, Καταστικό και πραγματική έδρα
    2. Να υπάρχει αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη φιλοζωική δράση είτε μέσω καταφυγίου είτε με άλλους – προσήκοντα – τρόπο.
    3. Το φιλοζωικό Σωματείο να είναι αναγνωρισμένο από τον δημο ή την κοινοτική η την περιφεριακή ενότητα που ανήκει και να έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας
    4. Κάθε διετία, εκτός της προφανής αξιολόγησης να υπάρχει και ένα αντίστοιχο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΛΑΝΟ» ανάλογο με εκείνο των ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα καταγράφει τις δράσεις του, τις παρεμβάσεις, τα χρήματα και τις δωρεές που έλαβε, και το συνολικό του έργο, μαζί με τον προγραμματισμό δράσεων της επόμενης διετίας.
    5. Το Σωματείο να δρα εντός τους αστικού ή περιαστικού πλαισίου αποκλείοντας κάθε υποψία ότι πρόκειται για «μεταμφιεσμένη» κυνηγετική λεσχη ή κάτι άλλο.

    Κάθε σωματείο που ΔΕΝ ΘΑ έχει τις παραπάνω προυποθέσεις αυτόματα θα διαγράφεται από το μητρώο και δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε κανενός είδος επιχορήγηση ή άλλη οικονομική ενίσχυση.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:31 | Λάμπης

    Ένα στα δυο σπίτια έχει κατοικίδια. Τα σκυλιά για παράδειγμα γεννάνε μια ντουζίνα κάθε τρις και λίγο και θα είναι δυνητικά υπεύθυνος κάποιος πολίτης υπό την απειλή προστίμου της τάξης δεκάδων χιλιάδων αν ψοφήσει έστω και ένα; Την ώρα που στα σφαγεία επιτρέπεται να θανατώνονται κατά χιλιάδες μόνο και μόνο επειδή το κρέας τους φορολογείται; Αυτός ο νόμος είναι εκτός λογικής και ισοδυναμεί με γενική δήμευση περιουσίας (η οποία απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα) και θα οδηγήσει τους πολίτες στην παράνοια. Προτείνω να αποσυρθεί πάραυτα.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:39 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Σε συνέχεια προηγουμένου σχολίου μου, ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, για τους κατωτέρω βάσιμους, ουσιαστικούς και πλήρως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΥΣ λόγους που αφορούν ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
    (Μελέτες: Beauvais, 2012; Gretes Torres de la Riva κ.ά., 2013; Valente, n.d., b)

    Στα προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:
    • Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    • Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος) στα golden retriever
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    • Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    • Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    • Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    • Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    • Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Ως προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:
    • Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    • Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    • Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    • Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    • Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    • Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    • Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    • Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας, ιδιαίτερα όταν η στείρωση πραγματοποιείται πριν την εφηβεία
    • Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    • Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    • Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Η Valente (n.d., c) σημειώνει ότι τα προβλήματα στην υγεία των σκύλων (αρσενικών και θηλυκών) δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη στείρωση, αλλά γύρω στην ηλικία των 7 – 8 ετών. Αυτό ισχύει όταν η στείρωση πραγματοποιείται μετά το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, η οποία ανάλογα με τον σκύλο ολοκληρώνεται μεταξύ της ηλικίας των 4 έως 18 μηνών. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ο σκύλος να μην εμφανίσει ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά αναφέρει ότι «κανένας σκύλος δεν είναι άτρωτος στο ορμονικό χάος που προκαλεί η στείρωση».
    Όταν η στείρωση γίνει πριν το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, τα πρώτα προβλήματα θα εμφανιστούν γύρω στην ηλικία των 4 – 5 ετών και πιθανότατα θα είναι ορθοπεδικής φύσης. Μεγάλης έκτασης έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύπτει ότι τα παραπάνω προβλήματα σχετίζονται με την ηλικία της στείρωσης, το μέγεθος του σκύλου και την φυλή. Δείτε τα νέα ευρήματα εδώ.
    Η ίδια συγγραφέας συμπληρώνει ότι οι συμβατικές πρακτικές στείρωσης αποτελούν επεμβάσεις που περιλαμβάνουν αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας· τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών δείχνουν ότι στο 1/5 των θηλυκών σκύλων προκύπτουν εγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές. Προτείνεται η μέθοδος του δεσίματος των σαλπίγγων, καθώς έτσι δεν αφαιρούνται όργανα και αναμένεται να υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές. Με τη διατήρηση των ωοθηκών και της μήτρας οι σεξουαλικές ορμόνες παραμένουν άθικτες.
    Σύμφωνα με τις έρευνες, Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ.
    Πηγές
    1. Αμερικανικός Σύλλογος για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Ζώων (ASPCA). Spay/Neuter Your Pet.
    2. Beauvais, W. κ.ά., (2012) “The Effect of Neutering on the Risk of Mammary Tumors in Dogs – A Systematic Review, Journal of Small Animal Practice (30 May)., Vol. 53, pp. 198 – 204. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 18/8/2017.
    3. Gretes Torres de la Riva, Hart, B.L., Farver, T.B., Oberbauer, A.M., Messam, L.L.McV, Willits, N. & Hart L.A. (2013) “Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancer in Golden Retrievers”, PLOS ONE, February, Vol. 8, Issue 2, e55937.
    4. Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία ,(χ.η.). Ναι στη Στείρωση Ζώων. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 18/8/2017.
    5. Holland, C.C., (2016) “The Spay/Neuter Debate: When and Should I Do it?”, WholeDog Journal (Jul. 5).
    6. Korneliussen, I., (2011) “Should Dogs Be Neutered?” ScienceNordic (Dec. 29).
    7. Neilson, J.C., Eckstein, R.A. & Hart, B.L., (1997) “Effects of Castration on Problem Behaviors in Male Dogs with Reference to Age and Duration of Behavior”, Journal of the American Veterinary Medical Association, Jul. 15, Vol. 211, Issue 2, pp. 180 – 182.
    8. Πρατικάκης, Β., (2013) «Οι Αδέσποτοι Σκύλοι Απειλή για τα Οικοσυστήματα», Το Βήμα (25/2).
    9. Sanborn, L.J., (2007) “Long-Term Health Risks and Benefits Associated with Spay/Neuter in Dogs”, National Animal Interest Alliance (May 14).
    10. Tvxs.gr, (2015) «Ένα Εκατομμύριο Αδέσποτα Σκυλιά τα Αφανή Θύματα της Ελληνικής Κρίσης», TV Χωρίς Σύνορα (3 Οκτ.).
    11. Valente, S. (n.d., a) “Physical Effects of Neuter”, Healthy and Happy Dog.
    12. Valente, S. (n.d., b). “Physical Effects of Spay”, Healthy and Happy Dog.
    13. Valente, S. (n.d., c). “Countering the Effects of Neuter”, Healthy and Happy Dog.
    14. https://www.skylakos.gr/epiptoseis-steirosis-stin-ygeia-skylon/

    Αργύρης Παπακωνσταντίνου

  • 7 Μαΐου 2021, 12:16 | Κυνηγετικές σελίδες

    Επειδή το παρόν σχέδιο νόμου:
    Αγνοεί τη διαιώνιση αρχαίων ελληνικών φυλών σκύλων
    Αγνοεί κάθε έννοια κυνοφιλίας
    Αγνοεί την ύπαρξη σκύλων εργασίας
    Αγνοεί την ερασιτεχνική εκτροφή
    Αγνοεί την εκπροσώπηση των πολυπληθέστερων κατόχων σκύλων, οι οποίοι είναι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι.
    Υποχρεώνει άπαντες να γίνουν χρηματοδότες φιλοζωικών ή/και «φιλοζωικών» σωματείων, μέσω της χρηματοδότησης προς αυτά που προβλέπει, είτε είναι κάτοχοι κατοικιδίου ή όχι
    Προσβάλλει κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη κατοικιδίου, αφού τον κατατάσσει εκ προοιμίου στους ανεύθυνους.
    Και τελευταίο άλλα το πλέον σημαντικό, καταδικάζει τα ίδια τα ζώα να ζήσουν την ζωή τους έχοντας απολέσει σημαντικούς για την ευζωία τους αδένες, αφού τα υποχρεώνει σε ακρωτηριασμό δια στείρωσης.

    Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου στο σύνολο του και την δημόσια συγνώμη του πρωθυπουργού.

    Η Συντακτική ομάδα των Κυνηγετικών σελίδων

  • 7 Μαΐου 2021, 12:24 | Θεοδώρα Ξώνα

    Η περιγραφή του σκοπού είναι ελλιπής, αναφέρεστε σε ένα μέρος που αφορά την ιδιοκτησία των ζώων. Γίνεται παράβλεψη σημαντικού μέρους του αντικειμένου παραλείποντας τον όρο ‘υπεύθυνη εκτροφή’ ή ‘εκτροφή’ εν γένει.

    Θεοδώρα Ξώνα
    Τεχνολόγος Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής

  • Το νομοσχέδιο είναι σε πάρα πολύ σωστή κατεύθυνση.

    Θα επιθυμούσα να συμπεριληφθεί και μία σχετική διάταξη που αφορά τις φιλοζωικές οργανώσεις- σφραγίδες- όπως τις λέμε στο χώρο.

    Πρόκειται για σωματεία- φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες είναι χωρίς δράση και αντικείμενο και η αιτία ύπαρξης τους- με απότερο σκοπό βέβαια την είσπραξη κονδυλίων – είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την φιλοζωία.

    Μερικές απο αυτές είναι
    – Οι εθελοντές ψάχνουν για ανάδοχες καταστάσεις εμπορεύοντας τα ζώα
    – Τα ζωάκια που πηγαίνουν για υιοθεσία στο εξωτερικο στην πραγματικότητα πωλούνται για πειράματα/ σεξουαλική εκμετάλλευση/ αγώνες κλπ
    – Η στείρωση είναι κατά της καθαρότητας των φυλών κλπ

    Όπως όλοι καταλαβαίνουμε τέτοια σωματεία – σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα- έχουν ως μοναδικό σκοπό να διαιωνίσουν την κατάσταση – ύπο μια ψευδεπίγραφης και στρεβλής ανάγνωσης της πραγματικότητας- ότι ο εθελοντής φιλόζωος δηλαδή καθίσταται «μεγιστάνας» απ την ενασχόληση με τα αδέσποτα (τ.ε. Τογριδοκαταστάσεις και διάφορες περίεργες συνομοσπονδίες)

    Θα πρότεινα λοιπόν, ένα εξής άρθρο
    Διετή αξιολόγηση του έργου των φιλοζωικών σωματείων σε πολλαπλά επίπεδα.
    1. Να υπάρχει ΑΦΜ, Καταστικό και πραγματική έδρα
    2. Να υπάρχει αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη φιλοζωική δράση είτε μέσω καταφυγίου είτε με άλλους – προσήκοντα – τρόπο.
    3. Το φιλοζωικό Σωματείο να είναι αναγνωρισμένο από τον δημο ή την κοινοτική η την περιφεριακή ενότητα που ανήκει και να έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας
    4. Κάθε διετία, εκτός της προφανής αξιολόγησης να υπάρχει και ένα αντίστοιχο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΛΑΝΟ» ανάλογο με εκείνο των ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα καταγράφει τις δράσεις του, τις παρεμβάσεις, τα χρήματα και τις δωρεές που έλαβε, και το συνολικό του έργο, μαζί με τον προγραμματισμό δράσεων της επόμενης διετίας.
    5. Το Σωματείο να δρα εντός τους αστικού ή περιαστικού πλαισίου αποκλείοντας κάθε υποψία ότι πρόκειται για «μεταμφιεσμένη» κυνηγετική λεσχη ή κάτι άλλο.

    Κάθε σωματείο που ΔΕΝ ΘΑ έχει τις παραπάνω προυποθέσεις αυτόματα θα διαγράφεται από το μητρώο και δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε κανενός είδος επιχορήγηση ή άλλη οικονομική ενίσχυση.

    Χατζηγρηγορίου Θεοχάρης
    Υ/Δ ΕΚΠΑ
    Τεως δημ. σύμβουλος σε θέματα Αστικης Πανίδας Δ. Ηλιούπολης

  • 7 Μαΐου 2021, 11:21 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των διατάξεων περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας), για τους κατωτέρω νόμιμους, βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
    (Α) Ο συντάκτης του νομοσχεδίου αγνοεί προφανέστατα την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.
    Παραθέτω, προς γνώση και για κάθε νόμιμη συνέπεια, το κείμενο της Διακήρυξης:
    Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

    ΠΡΟΟΙΜΙΟ

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:

    Άρθρο 1
    1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

    Άρθρο 2
    1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
    2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
    3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

    Άρθρο 3
    1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
    2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

    Άρθρο 4
    1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
    2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

    Άρθρο 5
    1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
    2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

    Άρθρο 6
    1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
    2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

    Άρθρο 7
    1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

    Άρθρο 8
    1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
    2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

    Άρθρο 9
    1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

    Άρθρο 10
    1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
    2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

    Άρθρο 11
    1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

    Άρθρο 12
    1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
    2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

    Άρθρο 13
    1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
    2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

    Άρθρο 14
    1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
    2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

    (Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978)
    Είναι πρόδηλο και πασιφανές ότι οι διατάξεις περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς, αντιβαίνουν ευθέως στις διατάξεις των άρθρων 1, 2 παρ. 2, 3 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 14 παρ. 2 της ως άνω Οικουμενικής Διακήρυξης.

    (Β) Αποκλειστικά και μοναδικός υπόλογος και υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του δεσποζομένου ζώου και των αποτελεσμάτων αυτής, έναντι του κοινωνικού συνόλου είναι ο «κύριος» (μη ορθή έννοια – το ορθό είναι «κηδεμών») του ζώου.
    Συνεπώς, ο ως άνω «κύριος» – «δεσπόζων» πρέπει να είναι αποδέκτης των συνεπειών και υποκείμενο των όποιων προβλεπομένων από το νόμο αστικών, διοικητικών και ποινικών ευθυνών.
    Καθώς δε το ζώο δεν φτάνει την ανθρώπινη πνευματικότητα και φέρει εξ ορισμού το «ακαταλόγιστο», η επιβολή σε αυτό – και μάλιστα προληπτικά και άνευ τελέσεως «εγκλήματος»- ποινής τύπου «σαρίας» – ευνουχισμός – στείρωση, φέρνει στο νου «τελική λύση» και είναι αποκρουστική και σκοταδιστική -ειδεχθές έγκλημα- σε μια σύγχρονη (ή που έτσι νομίζει) κοινωνία.
    Αργύρης Παπακωνσταντίνου

  • 7 Μαΐου 2021, 10:43 | Κωνσταντίνος Στέργιος

    Είναι κατά το ελάχιστο απαράδεκτο να επιβάλλεται την υποχρεωτική στείρωση των νόμιμων δεσποζόμενων σκύλων. Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες στο ζώο, αλλά και στην ευρύτερη κυνοφιλία και αναπαραγωγή. Είναι εντελώς αυθαίρετη η άποψη, που υποστηρίζετε κατά την οποία η στείρωση των ιδιόκτητων ζώων είναι ασφαλής, νόμικα βάσιμη, αλλά και λογική επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων. Η κυνοφιλία βασίζεται στους ερασιτέχνες εκτροφείς (βασικά όλοι αυτό είναι) και το νομοσχέδιο θα έπρεπε να διαφυλάξει και τα δικαιώματα των υπευθύνων ιδιόκτητων ζώων, όπως και των σκύλων, όχι μόνο των εθελοντών φιλόζωων, τους οποίους και πάλι χρηματοδοτείται, ενώ θα έπρεπε να συσταθεί μια κρατική υπηρεσία, εφόσον αναγνωρίζετε το πρόβλημα, αλλά οι ίδιοι δεν είναι σε καμία περίπτωση αρμόδιοι να γνωμοδοτήσουν.Η υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων θα μας τοποθέτηση στην κορυφή του παγκόσμιου παραλογισμού καθώς θα γίνεται η πρώτη κυβέρνηση, που ουσιαστικά κατήργησε τον σκύλο. Είναι παράλογο να αντιμετωπίζεται ο Έλληνας πολίτης, ιδιοκτήτης σκύλου (ων) ως εγκληματίας, παραγωγός αδέσποτων και ο σκύλος του ως ο υπεύθυνος, που θα στειρώσουμε.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:57 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΕΔΡΕΥΟΝΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ…
    1.ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ,Η ΤΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΥ ,ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΣΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΚΥΛΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ ΜΑΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΟΥΣ ΕΥΝΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ.Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ.
    2.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ Η ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΜΕ ΝΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ;;;ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ;;;
    3.ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ.ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ 1000 ΕΥΡΩ;;ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ Η ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ…ΕΙΣΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΙΔΕΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ <> ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΙΔΕΟΙ.
    ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ Η ΤΟΥ ΚΟΠΑΔΙΟΥ Κ.ΛΠ.ΟΣΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΣΕΣ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΞΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ.
    ΚΑΤΑΝΟΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΝΑΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΚΟΨΕΙ ΚΕΦΑΛΙ.ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Η ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ,ΟΠΩς ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΑΤΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥΣ……