- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 12 Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων του Μέρους Α’, η Εποπτεύουσα Αρχή δύναται να προβαίνει στην επιβολή των κάτωθι κυρώσεων, σωρευτικά ή διαζευκτικά:
α) συστάσεων ή προτάσεων συμμόρφωσης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας,
β) προστίμου ύψους από πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) έως είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000€) ευρώ, και σε περίπτωση επανειλημμένης τέλεσης παραβιάσεων προστίμου ύψους από είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000€) έως σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000€).
(γ) προσωρινής αναστολής των δραστηριοτήτων άσκησης επιρροής για χρονικό διάστημα από έξι (6) μήνες έως δύο (2) έτη,
δ) προσωρινής διαγραφής από το Μητρώο και απαγόρευση επανεγγραφής για χρονικό διάστημα από έξι (6) μήνες έως και δύο (2) έτη,
ε) οριστικής διαγραφής από το Μητρώο.
2. Η Εποπτεύουσα Αρχή, πριν την επιβολή κυρώσεων, καλεί εγγράφως τον εκπρόσωπο συμφερόντων για παροχή εξηγήσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός.
3. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία ή οι παρεχόμενες από τον εκπρόσωπο συμφερόντων εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, η Εποπτεύουσα Αρχή αποφασίζει αιτιολογημένα την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 1.
4. Η απόφαση επιβολής κύρωσης κοινοποιείται στον εκπρόσωπο συμφερόντων και αναρτάται στον ιστότοπο του Μητρώου.
5. Για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή αναστολή ή διαγραφή από το Μητρώο, ο εκπρόσωπος συμφερόντων δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητα επιρροής. Σε περίπτωση άσκησης δραστηριότητας επιρροής παρά την προσωρινή αναστολή ή διαγραφή, επιβάλλεται το πρόστιμο της περ. β) της παρ. 1.
6. Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος που ορίζει η απόφαση της προσωρινής διαγραφής από το Μητρώο Διαφάνειας κατά την περ. δ) του άρθρου 1, ο εκπρόσωπος συμφερόντων δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση για επανεγγραφή στο Μητρώο.