Άρθρο 30 Καταληκτικός βαθμός αξιωματικών των Κοινών Σωμάτων Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων Στρατιωτικών Ιερέων και – Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 3883/2010

Η υποπερ. 2 της περ. δ΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄167), ως προς τον καταληκτικό βαθμό των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων και του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων τροποποιείται και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας-Πληροφορικής.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Ιατρούς Υγειονομικού.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Ιατρών, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Νοσηλευτικής και Έρευνας – Πληροφορικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού και Οικονομικών Επιθεωρητών.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικούς Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στην ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.»

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:51 | Ιωάννης

    Αγαπητοί νομοθέτες, υπηρετώ στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού από τον θεσμό των ΕΠΥ. Είμαι απόφοιτος ΑΕΙ και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Η υπηρεσία έλαβε μια απόφαση για τους συναδέλφους υπαξιωματικούς, κατόχους πανεπιστημιακών τίτλων,που προέρχονται από μη παραγωγική σχολή. Ποια ήταν αυτή; Η εξομοίωση, μετά από αίτηση τους και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, με τους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Σχολές οι οποίες δεν αναγνωρίζονται ως τριτοβάθμια ιδρύματα από τα λοιπά ΑΕΙ εν αντιθέσει με τους αποφοίτους ΑΣΣΥ που τους μεταφέρει στο σώμα των αξιωματικών, ενώ όσοι δε μεταταχθουν στο σώμα των Αξκων αποστρατεύονται με τον βαθμό του Σχη. Δηλαδή κατατάσσει αποφοίτους ΑΕΙ στην ίδια κατηγορία με αποφοίτους μιας σχολής που φέρει τίτλο ισάξιο με τις ανώτατες και ανώτερες σχολές και από την άλλη τους αποφοίτους αυτών των σχολών τους αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα ΑΕΙ ενώ δεν είναι καν ΤΕΙ. Άντε αυτό να το δεχθούμε αλλά το να μη προσφέρουν ένα καταπληκτικό βαθμό κατά την αποστρατεία, σε αυτή την κατηγορία υπαξιωματικών, θεωρώ ότι είναι άδικο από τη στιγμή όπου ένας απόφοιτος ΙΕΚ; ανωτέρας; Ανωτάτης; πάντως όχι ΤΕΙ απολαμβάνει αυτού του ευεργετηματος. Θα παρακαλούσα το νομοθέτη να επανεξετάσει το θέμα και να λύσει αυτή την αδικία. Ας ρωτήσουν και τη γνώμη των άλλων ΑΕΙ για το θέμα.

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:35 | Dimitrios

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. και σε συνέχεια του (ε) σχετικού εγγράφου της, με το οποίο υπέβαλε τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη με επιχειρήματα πρόταση στα πλαίσια της θεσμικής της αρμοδιότητας, εξετάζοντας ενδελεχώς τις πραγματικές και τις νομικές ιδιαιτερότητες που διέπουν την υφιστάμενη σταδιοδρομική, μισθολογική αλλά και ασφαλιστική κατάσταση των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του (α) σχετικού και κατόπιν του (στ) ομοίου εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης – Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Θ., επανέρχεται στο θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Προελεύσεως Ε.Μ.Θ που είναι κάτοχοι Πτυχίου Α.Ε.Ι.

    2. Στα άρθρα 9 έως 13 και ειδικότερα στο άρθρο 9 παράγραφος 1 και 2 του (β) σχετικού, ορίζεται ότι η δυνατότητα μετάταξης παρέχεται στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς και Ανθυπασπιστές που προέρχονται από ΑΣΣΥ, στους ΕΜΘ και στους ΕΠ.ΟΠ., οι οποίοι κατέχουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και πληρούν τις ανά κατηγορία προϋποθέσεις.

    3. Παρ’ όλ αυτά και παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες και αναφορές που έχουν ιεραρχικά καταθέσει συνάδελφοι κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι, δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να μεταταχθούν σε ανώτερη κατηγορία. Συνεπώς, αναστοχαζόμενοι τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για μετάταξη και μελετώντας παράλληλα το νομικό πλαίσιο, αναδύεται η σκέψη, ότι χρειάζεται να εξεταστεί μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τιμήσει αποστρατευτικά τους Αξιωματικούς πτυχιούχους ΑΕΙ προέλευσης ΕΜΘ, εκ των οποίων η πλειονότητα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους δεν θα καταφέρουν να μεταταχθούν

    4. Με το άρθρο 4 του (δ) σχετικού αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω ο αποστρατευτικός βαθμός των ΕΜΘ και ορίστηκε αυτός του Υπολοχαγού και των αντίστοιχων χωρίς ο Νομοθέτης να προβεί σε διάκριση πτυχιούχων – μη πτυχιούχων ΑΕΙ Αξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ και δεν ευεργέτησε με έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό τους Αξιωματικούς προελεύσεως ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ.

    5. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. έχει καταθέσει προτάσεις όπου αναγνωρίζεται η συνεισφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις των Αξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ και έχει ζητήσει επιπροσθέτως την ένταξη τους στην Β’ μισθολογική κατηγορία από την ημερομηνία ισχύος του ν.4609/2019 https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1298-pomens-misthologiki-katataksi-ekseliksi-stelexon-proerxomenon-emth-lyseis-edo-kai-tora μιας και τέτοια πρόβλεψη δεν ενσωματώθηκε εξ αρχής.

    6. Για την αποκατάσταση των ανωτέρω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ προτείνει τα παρακάτω ώστε να αποδοθεί ένας επιπλέον αποστρατευτικός βαθμός στους Αξιωματικούς προελεύσεως ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ:

    Την Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 3883/2010 ως εξής:

    1. Η υποπ. 6 της παρ. α του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 7. Προστίθεται υποπ. 6 στην παρ. α ως εξής:

    «(6) Λοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.».

    2. Η υποπ. 8 αναριθμούνται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. β ως εξής:

    «(8) Υποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»

    3. Η υποπ. 8 αναριθμούνται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. γ ως εξής:

    «(8) Σμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»

    λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι Μόνιμοι Αξιωματικοί προελεύσεως Ε.Μ.Θ. πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., αναμφισβήτητα με το μορφωτικό τους επίπεδο ενισχύουν σε πλείστες θέσεις τις Ένοπλες Δυνάμεις (μεγιστοποιώντας το δίχως άλλο τα οφέλη για αυτές), και είναι ηθικά θεμιτό, στα πλαίσια της επιβράβευσης και ενθάρρυνσης της αριστείας, να υπάρξει πρόβλεψη τίμησης τους με την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντίστοιχων.

    Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

    7. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. ως θεσμική εκπρόσωπος όλων των εν΄ ενεργεία στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων πορεύεται καθημερινά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους ανεξάρτητου προέλευσης και σε οποιοδήποτε δίκαιο αίτημα τους χωρίς αποκλεισμούς, καλεί δε την Πολιτική και την Στρατιωτική Ηγεσία σε διάλογο, ώστε να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες λύσεις που τυγχάνουν ρεαλιστικής εφαρμογής, αποκαθιστούν εξόφθαλμες μισθολογικές αδικίες σε βάρος των στελεχών κατηγορίας Ε.Μ.Θ. αλλά και αποκαθιστούν ανάμεσά τους αυτούς που αριστεύουν.

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:33 | Δημήτρης

    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1498-pomens-akskoi-proeleyseos-emth-me-ptyxio-aei-nai-stin-aristeia

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:23 | Αθανάσιος Βοσνακίδης

    Στην τροποποίηση του άρθρου 23 ν. 3883/2010 συνεχίζεται μία αδικία ετών για τους Αξιωματικούς Σωμάτων της ΣΣΕ. Η αδικία αφορά τον καταληκτικό βαθμό τους, όπως φαίνεται παρακάτω:
    α. Από τη Σχολή Ικάρων αποφοιτούν Αξιωματικοί ΠΑ:
    (1) Ιπτάμενοι με καταληκτικό βαθμό «Πτέραρχος» και
    (2) Μηχανικοί με καταληκτικό βαθμό «Αντιπτέραρχος»

    β. Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποφοιτούν Αξιωματικοί ΠΝ:
    (1) Μάχιμοι με καταληκτικό βαθμό «Ναύαρχος» και
    (2) Μηχανικοί με καταληκτικό βαθμό «Αντιναύαρχος»

    γ. Από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποφοιτούν Αξιωματικοί Στρατού:
    (1) Όπλων με καταληκτικό βαθμό «Στρατηγός» και
    (2) Σωμάτων με καταληκτικό βαθμό «Υποστράτηγος» (Αντί του Αντιστράτηγος)
    Στο πλαίσιο του δικαίου, της διακλαδικότητας αλλά και της κοινής σταδιοδρομίας προτείνεται ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Σωμάτων απόφοιτους ΣΣΕ αυτός του Αντιστράτηγου, με καθήκοντα ως Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού, είτε Διοικητές Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού.

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 12:53 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ

    Επί του Άρθρου 30 προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

    Με εκτίμηση

    Χρήστος Μουρκούσης

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 10:36 | Δημήτριος Μουστάκας

    Προς τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς.

    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 10:22 | Αγγελική Αρφάνη

    Πρέπει να σταματήσει η άνιση μεταχείριση και να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

    Με εκτίμηση
    Αγγελική Αρφάνη

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 10:46 | Γιωργος

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται, αυτό του υπολοχαγού και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 10:21 | Μάριος Αρφάνης

    Πρέπει στο παρόν άρθρο να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων και για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 10:11 | Θάνος Παπαδημητρόπουλος

    Προτείνεται η τροποποίηση των άρθρων 23 και 91 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    Επί του άρθρου 23: Προτείνεται η κατάργηση της περίπτωσης ε΄.
    Επί του άρθρου 91: Προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου 5 ως συνέπεια της κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23.
    Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ. Άλλωστε πως θα φαινόταν αν δια νόμου απαγορευόταν ένας πολίτης ΑμεΑ να γίνει υπουργός; Τα καθήκοντα ενός υπουργού είναι ελάσσονος σημασίας ώστε να επιτρέπεται σε έναν ΑμεΑ να τα αναλαμβάνει (και καλώς γίνεται), χωρίς να θίγεται το «αξιόμαχον» της οποιασδήποτε κυβέρνησης, ενώ ένας στρκός απόφοιτος ΑΣΣΥ δε μπορεί να γίνει Ανχης ή Σχης διότι θα θιγεί το αξιόμαχο του Στρατού;
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη απόφοιτοι ΑΣΣΥ δε θα θέλουν να περάσουν το σχολείο Λοχαγών εφόσον γνωρίζουν ότι δια νόμου και χωρίς δική τους υπαιτιότητα τους απαγορεύεται να κατέχουν αυτόν το βαθμό αν είναι Ε.Υ.
    2. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    3. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    4. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο αξκός στο πεδίο της μάχης άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από αξκούς ειδικής κατάστασης. Ως προσωπικό παράδειγμα αναφέρω ότι είμαι λοχαγός απόφοιτος ΑΣΣΥ, κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ (Απόφοιτος της σχολής θετικών επιστημών του ΕΑΠ). Μπορεί σωματικά να μην είμαι, αλλά διανοητικά είμαι σε αρίστη κατάσταση και κάλλιστα σε περίοδο κρίσης θα μπορούσα να προσφέρω τις υπηρεσίες συντονίζοντας για παράδειγμα τις μεταφορές σε κάποιο λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό σταθμό, αποδεσμεύοντας έναν υγιή αξκό για το πεδίο της μάχης ο οποίος θα έκανε τα ίδια ακριβώς που θα κληθώ να κάνω και εγώ, χωρίς επιπτώσεις στη βαθμολογική του εξέλιξη επειδή έτυχε να βρίσκεται σε μια θέση σημαντική μεν, στα μετόπισθεν δε.
    5. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς.

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 09:29 | ΤΣΑΡΕ ΓΕΩΡΓΙΣ

    Παρακαλώ τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς .
    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων. Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό.
    Συνέπεια,των παρπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλεον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι.
    Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές.
    Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 28 Φεβρουαρίου 2022, 09:17 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΟΒΕΖΗΣ

    Καλώ τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς να λάβει υπόψιν τα παρακάτω.
    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων.
    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια,των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
    Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση.
    Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές.
    Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 22:46 | NΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΤΡΑΚΟΣΙΑΣ

    Προτείνεται για τους Αξιωματικούς Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου,να προβλεφθεί ο καταλυτικός βαθμός του Αντιστρατήγου για τον οποίο:
    α. Να ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της ΑΣΔΥΣ ( μείζων σχηματισμός Δ.Μ του Στρατού Ξηράς)λόγω γνώσης, εξειδίκευσης κι εμπειρίας.

    β. Να συμμετέχει κατά μία (1) θέση στην σύνθεση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ).

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 21:21 | ΓΕΩΡΓΙΑ Τ.

    Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω να τροποποιηθεί το άρθρο 23 του Ν.3883/2010 έτσι ώστε οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 21:10 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ

    Ως Τομεάρχης της Γραμματείας ΑΣΣΥ της ΠΟΜΕΝΣ σας γνωστοποιώ ότι στην αιτιολογική έκθεση του παρόντος σχεδίου Νόμου στους βραχυπρόθεσμους στόχους της αξιολογούμενης ρύθμισης αναγράφεται ότι :
    «Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των άρθρων 28 έως 32 επιδιώκεται η άμεση αποκατάσταση αγκυλώσεων σε κρίσιμα ζητήματα σταδιοδρομικής φύσης των στελεχών των ΕΔ, καθώς και η βελτίωση και η αντιμετώπιση διαπιστωμένων αδυναμιών σε ζητήματα αναγόμενα στον διοικητικό και υπηρεσιακό μηχανισμό λειτουργίας των ΕΔ ως κρατικής οντότητας, με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών τους»

    Προτείνω στο παρόν άρθρο να συμπεριληφθεί μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ, διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών. https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1487-pomens-misthologiki-vathmologiki-ekseliksi-akskon-eidikon-katastaseon-eks-assy?fbclid=IwAR0VPoYmWnFK80d712s8Ezg2mkLyMYB6yjcPEva2urOt3T_2SeQ21FZZr6k

    Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 20:54 | Ιγνάτιος

    Διαπιστώνεται ότι οι αξιωματικοί Σωμάτων ΣΞ (Τεχνικού – Υλικού Πολέμου και Εφοδιασμού Μεταφορών) είναι οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΕΙ που a priori δεν μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστρατήγου χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής δικαιολογία, διότι
    α. Εισέρχονται στη ΣΣΕ με τα ίδια κριτήρια όπως και οι αξιωματικοί όπλων και μάλιστα με υψηλότερη βάση εισαγωγής.
    β. Παρακολουθούν την ίδια εκπαίδευση και μάλιστα μερικά μαθήματα παρισσότερα από τους αξκούς Όπλων.
    γ. Υπηρετούν στους ίδιους Σχηματισμούς και σε ανάλογες διοικητικές θέσεις χωρίς καμία διάκριση από τους αξιωματικούς όπλων.Ίδιο σύστημα – ίδια κριτήρια μεταθέσεων
    δ. Φοιτούν στα ίδια σχολεία αξιωματικών, ΑΔΙΣΠΟ και ΣΕΘΑ
    ε. Ισχύουν και για αυτούς τα ίδια κριτήρια προαγωγών στους διάφορους βαθμούς με αυτά των αξκών Όπλων
    στ. Ασχολούνται με την Διοικητική Μέριμανα του ΣΞ και υπάρχουν σχετικές θέσεις ανώτατου αξιωματικού με το βαθμό του Αντγού για να καταλάβουν (πχ Διοικητής ΑΣΔΥΣ, Υπαρχηγός ΓΕΣ)
    Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι και οι αξκοί Σωμάτων απόγοιτοι ΑΣΕΙ του ΣΞ θα πρέπει να μπορούν να προάγονται στο βαθμό Αντγού μα τα κριτήρια που ισχύουν για τους αξκούς όπλων για τη πλήρωση ανάλογων θέσεων

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 20:04 | aggelos

    Βαρέθηκα πια να μας εμπαίζουν.
    Πότε επιτέλους θα αποκατασταθεί το δίκαιο αίτημά μας;;;;
    Έχουμε λάβει την διαβεβαίωση εδώ και 2-3 χρόνια ότι θα αποκατασταθεί η αδικία για εμάς τους ΑΣΣΥ καταταγέντες απ’ το 1991 και μετά.
    Αντ’ αυτού στην τροπολογία που κατατίθεται το ένα σκέλος του αιτήματός μας βλέπω να μην ικανοποιείται αφού και σε αυτήν τη ρύθμιση δεν αποκαθίσταται το θέμα του καταληκτικού βαθμού σε αυτόν του Συνταγματάρχη.
    Επίσης δεν προβλέφθηκε ούτε αυτή τη φορά κατάλληλο άρθρο στην τροπολογία που να φορά στην αποκατάσταση της ιεραρχικής θέσης της τάξης ΑΣΣΥ 93. Ταγματάρχες θα μας κάνετε, όχι Στρατάρχες !!! Ήμαρτον !!!!!!

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 20:28 | Γιώργος

    Τι θα γίνει με την αποκατάσταση της αδικίας των ΑΣΣΥ καταταγέντων το 1991;;;;
    Δεν βλέπω καμμία αποκατάσταση ούτε στο θέμα της ιεραρχίας, ούτε στο θέμα του καταληκτικού βαθμού. Ίσα ίσα στο θέμα του καταληκτικού βαθμού παραμένει η προηγούμενη ρύθμιση.

    Παρακαλώ λοιπόν, όπως για τα στελέχη ΑΣΣΥ τάξης 93 (καταταγέντες το 1991) να υλοποιηθούν τα ακόλουθα:

    1. Αποκατάσταση της ιεραρχικής θέσης της τάξης ΑΣΣΥ 93.

    2. Αποκατάσταση του αποστρατευτικού βαθμού, σε αυτόν του Συνταγματάρχη και για την τάξη ΑΣΣΥ 93 και για τις επόμενες τάξεις ΑΣΣΥ.

    Είναι ευκαιρία να διευθετηθεί το θέμα ΑΜΕΣΑ !!!

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 19:25 | lakis

    Για τα στελέχη ΑΣΣΥ τάξης 93 (καταταγέντες το 1991)προτείνονται τα παρακάτω:1. Αποκατάσταση της ιεραρχικής θέσης της τάξης ΑΣΣΥ 93.2. Αποκατάσταση του αποστρατευτικού βαθμού, σε αυτόν του Συνταγματάρχη και για την τάξη ΑΣΣΥ 93 και για τις επόμενες τάξεις ΑΣΣΥ.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 18:15 | Χριστόφορος Αρώνης

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 18:52 | Βασίλειος Παπαδόπουλος

    Άρθρο 23

    Παρ. α (6): Τροποποίηση σε:

    «Ανθυπασπιστής για τους εθελοντές μακράς θητείας.»

    Παρ. β (8): Τροποποίηση σε:

    «Ανθυπασπιστής για τους εθελοντές μακράς θητείας.»

    Παρ. γ (8): Τροποποίηση σε:

    «Ανθυπασπιστής για τους εθελοντές μακράς θητείας.»

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 18:54 | Δημοσθένης Γιαννίκος

    Οι Μηχανικοί Αξιωματικοί του ΠΝ προερχόμενοι από ΣΝΔ, έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Αντιναυάρχου, με καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή ή Διοικητή ΔΜ ή Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης. Ομοίως οι Αξιωματικοί Μηχανικοί της ΠΑ, προερχόμενοι από ΣΙ, έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Αντιπτεράρχου, με καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή.Σε αντίθεση οι Αξιωματικοί Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης (ΤΧ,ΕΜ,ΥΠ), προερχόμενοι από ΣΣΕ έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Υποστρατηγού.
    Προτείνεται, στο πλαίσιο της διακλαδικότητας, αλλά και της κοινής σταδιοδρομικής εξέλιξης να καθορισθεί ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς ΤΧ, ΕΜ, ΥΠ αυτός του Αντιστρατήγου, με καθήκοντα Διοικητού ΑΣΔΥΣ.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 18:06 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΑΡΚΑΛΑΚΟΣ

    Θεωρώ τεράστια αδικία οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που έχουν εισαχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις να διακρίνονται σε αυτούς που λαμβάνουν βαθμό αποστρατείας συνταγματάρχη και αντιστοιχων εφόσον είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, ενώ αυτοί που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ να αποστρατεύονται με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
    Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να μην ανταμείβεται κάποιος που συγκέντρωσε 17-18000 μόρια και θα πρέπει να παρακολουθήσει έναν νέο κύκλο σπουδών. Θεωρώ ότι δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα, ούτε οι οικογενειακές υποχρεώσεις επιτρέπουν να αφιερώσουν χρήμα και χρόνο για να φέρουν εις πέρας αυτήν τη διαδικασία.

    Θερμή παράκληση όπως επανεξεταστεί το εν λόγω ζήτημα προκειμένου να αποκατασταθεί η προσπάθεια τόσων στελεχών να εισαχθούν σε στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 17:15 | Κωνσταντίνος Τουμάσης

    Oι οικείες διατάξεις του Ν. 3883/2010, ορίζουν, ως καταληκτικό βαθμό για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του Στρατού Ξηράς, Υπηρεσίας Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και Υπηρεσίας Εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ (και μεταφέρθηκαν στην εν λόγω ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού) τον βαθμό του Yπολοχαγού κι αντίστοιχους (ήτοι βαθμό κατά πολύ κατώτερο του βαθμού του Αντισυνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους τελούντες στην ενεργό υπηρεσία αξιωματικούς προερχόμενους από αποφοίτους ΑΣΣΥ και Συνταγματάρχη για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ κατόχους πτυχίου ΑΕΙ.
    Αντιθέτως, για άλλους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, κι αντίστοιχους των ΠΝ, ΠΑ που προέρχονται από:
    α) τους μονιμοποιηθέντες-μονιμοποιηθείσες εθελοντές-εθελόντριες του ν.δ. 445/1974 και
    του ν. 705/1977,
    β) τους Μονίμους εξ Εφέδρων,
    γ) τους Εφέδρων εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή,
    δ) τους κατατασσόμενους με διαγωνισμό και
    ε) τους Ανθυπασπιστές τους μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προβλέπεται ως καταληκτικός βαθμός ο ίδιος που προβλέπεται
    και για εκείνους των ίδιων κατηγοριών που τελούν στην ενεργό υπηρεσία.
    Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατόπιν προσφυγής Αξιωματικών του ΣΞ ευρισκόμενων σε κατάσταση Ελαφράς Υπηρεσίας, έκρινε με πρόσφατη απόφασή του τον Οκτώβριο του 2021 ότι οι προσφεύγοντες προέλευσης ΑΣΣΥ, τελούν υπό όμοιες συνθήκες με τις λοιπές ως άνω
    πέντε (5) κατηγορίες αξιωματικών και, συνεπώς, ότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διότι είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό του Υποσμηναγού και δεν εξελίσσονται όπως οι αξιωματικοί Ελαφράς
    Υπηρεσίας των άλλων κατηγοριών.
    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το λοιπό χρονικό διάστημα παραμονής σε υπηρεσία, δεν θα υπάρχει καμία βαθμολογική εξέλιξη και κατ’ επέκταση και μισθολογική αφού μεταξύ τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες σύμφωνα με το ισχύον από το 2017 μισθολόγιο. Δηλαδή οι αποδοχές καθηλώνονται στα ίδια επίπεδα ως την αποστρατεία με 40 έτη υπηρεσίας και θα είναι σαφώς μειωμένες των λοιπών συναδέλφων. Πέραν αυτού, οι συντάξιμες αποδοχές, το εφάπαξ βοήθημα, το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου
    Αεροπορίας και το Βοήθημα Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας του τέκνου, θα μειωθούν αντίστοιχα αφού θα υπολογιστούν βάσει χαμηλότερων αποδοχών.
    Σημειωτέων ότι συνάδελφοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι κρίνονται κι αυτοί με τον Ν.3883/2010 αλλά «ευτύχησαν» να μεταπέσουν σε κατάσταση Ελαφράς Υπηρεσίας πριν την ημερομηνία δημοσίευσής του, προάγονται κανονικά χωρίς κάποιο κώλυμα. Επιπρόσθετα όσοι επίσης προέλευσης ΑΣΣΥ μεταπέσουν σε κατάσταση Ελαφράς υπηρεσίας σε βαθμό μεγαλύτερο του Υποσμηναγού κι αντιστοίχων (πχ. Σμηναγοί, Επισμηναγοί, Αντισμήναρχοι κι αντίστοιχοι) θα παραμείνουν στον κατεχόμενο βαθμό, έχοντας όμως προσπεράσει τον περιορισμό περί καταληκτικού βαθμού Υποσμηναγού.
    Ο περιορισμός του καταληκτικού βαθμού Υποσμηναγού δεν ισχύει για καμία άλλη κατηγορία προσωπικού, οποιασδήποτε προέλευσης, παρά μόνο για τους προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ. Ούτε καν για όσους έχουν τιμωρηθεί με στέρηση βαθμού ένεκα πειθαρχικών παραπτωμάτων! (Οι τιμωρημένοι συνεχίζουν να προάγονται με χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους.)
    Πέραν των βιοποριστικών προβλημάτων που ανακύπτουν, αφού οι αποδοχές
    καθηλώνονται όπως σας ανέφερα, υφίσταται και αδικία σε ηθικό επίπεδο αφού ένεκα της βαθμολογικής καθήλωσης, νεότεροι συνάδελφοι σε αρχαιότητα γίνονται αρχαιότεροι (κι
    ανώτεροι) με διατάραξη της ιεραρχίας και της σχέσης διοικούντος-διοικούμενου.
    Για την θεραπεία των αστοχιών που σας ανέφερα, εισηγούμαι την τροποποίηση του
    Ν.3883/2010 άρθρο 23ε(4) και 23ε(5) ως ακολούθως:
    Άρθρο 23, ε(4): «Για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ ως τα προβλεπόμενα σε εδάφια α(3)(β) και (4) του παρόντος άρθρου»
    Άρθρο 23, ε(5): «Για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ ως τα προβλεπόμενα σε εδάφια α(3)(β) και (4) του παρόντος άρθρου».
    Επίσης εισηγούμαι την εισαγωγή συμπληρωματικής διάταξης ως εξής:
    «Η ανωτέρω τροποποίηση τoυ Άρθρoυ 23 έχει αναδρομική ισχύ για το ήδη κριθέν βάση των συγκεκριμένων διάταξεων στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, το οποίο και αποκτά δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, δίχως να γεννώνται δικαιώματα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.»

    Για τους λόγους που σας ανέλυσα ανωτέρω, παρακαλώ όπως εξετάσετε ευνοϊκά τις προτεινόμενες μεταβολές, ώστε ν’ αποκατασταθεί η υφιστάμενη μεροληπτική αντιμετώπιση της περίπτωσης των Αξιωματικών Ειδικών Κατηγοριών εξ ΑΣΣΥ. Σας ευχαριστώ.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 15:38 | Γιωργος

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοι Ειδικων Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ ήδη προβλεπεται να λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο υπολοχαγού και αντιστοίχων χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 15:14 | Γιωργος

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ ήδη προβλεπεται να λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο υπολοχαγού και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 15:00 | ΛΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Είμαι Ανθυποπλοίαρχος του ΠΝ προερχόμενος από ΑΣΣΥ το 1987 με πτυχίο ΑΕΙ και MASTER που έχω καταθέσει από το 2012 στην υπηρεσία μου. Βρίσκομαι διατηρητέος σε αυτόν τον βαθμό από το 2011 λόγο υπαγωγής μου για ιατρικούς λόγους στην κατηγορία Μόνιμης Υπηρεσίας Ξηράς (ΜΥΞ) . Αυτό το σταδιοδρομικό καθεστώς μου στερεί από το 2011 τις βαθμολογικές και κατά συνέπεια όλες τις υπόλοιπες οικονομικές απολαβές (μισθολογικές, συνταξιοδοτικές, οικογενειακών επιδομάτων) που θα έπρεπε να είχα . Η Ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού παρότι οι ιατρικοί λόγοι που ήταν η αφορμή να είμαι σε αυτήν την Ειδική Κατάσταση έχουν εκλείψει από το 2009 και με απόφαση της ΑΝΥΕ θεώρει σωστό να με κρατάει διατηρητέο στον ίδιο βαθμό έως την αποστρατεία μου με τις τιμωρητικού χαρακτήρα αποφάσεις της.
    Έκανα αυτό τον πρόλογο διότι θέλω να εκφράσω την αγανάκτηση μου αλλά και την λύπη μου για την έλλειψη που υπάρχει σε αυτήν την διαβούλευση για την τροποποίηση και αποκατάσταση πλήρως της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων. Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη. Αρκεί η τιμωρία που δεχόμαστε κάθε μέρα εγώ και άλλοι 150 τουλάχιστον συνάδερφοι μου ΕΚ στην υπηρεσία μας κατά την διάρκεια της ενεργού υπηρεσία μας και τα καθήκοντά μας με την σταδιοδρομική στασιμότητα που υφιστάμεθα ως τιμωρία επειδή έτυχε και πρόεκυψε ένας ιατρικός λόγος. Καθήκοντα που δεν έχουν καμία διαφορά από τους συναδέρφους μας αντίστοιχα. Τουλάχιστον ας αλλάξει ο καταληκτικός βαθμός αποστρατείας μας ο οποίος όπως ισχύει σήμερα είναι κατώτερος και από αυτόν των Αξιωματικών προερχομένων από ΕΜΘ-ΕΠΟΠ .
    ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΟΙΑ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΔΟΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ .ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΜΕ ΑΝΙΛΕΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 13:13 | Ιωάννης Μπαλάσκας

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 13:10 | Ploytos

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 12:34 | Κωνσταντίνος Π.

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 12:52 | Δημήτρης Π.

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 12:40 | Χρηστος

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 11:32 | Γεώργιος

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 11:53 | Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 11:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΣΤΗΣ

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 11:03 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΦΑΝΗΣ

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 09:57 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ

    Αποκατάσταση βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 09:17 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΦΑΝΗΣ

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 09:04 | ΝΙΑΝΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το άρθρο των καταληκτικών βαθμών δεν επιλύει και διατηρεί την αδικία που υφίστανται οι ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, σε σχέση με τους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ. Ειναι η ελαχιστη επιβραδευση μετα την αφιερωση μιας ζωης στις ΕΔ σε ανθρωπους που εχουν δειξει εμπρακτο ενδιαφερον για την αναβαθμιση του επιπεδου γνωσης τους αρχικα χωρις ανταλλαγμα. Σε ολο το δημοσιο τομεα η παραπανω αναγνωριση ειναι υποχρεωτικη. Ειναι τωρα η στιγμη αυτη η προσπαθεια να ανταμειφθει απο την πολιτεια.

  • 27 Φεβρουαρίου 2022, 07:04 | Ανδρέας

    «γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    (1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
    (2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
    (3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας.»

    Για άλλη μια φορά, οι Ελεγκτές Αεράμυνας ενώ προέρχονται από ΑΣΕΙ (Σχολή Ικάρων) και αποτελούν επιχειρησιακή ειδικότητα, έχουν μικρότερο καταληκτικό βαθμό τόσο από τους ιπτάμενους και τους μηχανικούς που προέρχονται όλοι από την σχολή Ικάρων, αλλά και μικρότερο βαθμό από τις αντίστοιχες μάχιμες ειδικότητες που προέρχονται από την ΣΣΕ και την ΣΝΔ. Μάλιστα από τις μάχιμες ειδικότητες των υπολοίπων σωμάτων έχουν 2 καταπληκτικούς βαθμούς διαφορά. Φυσικό να μην φτάνουν στο βαθμό του πτέραρχου καθώς στην ΠΑ μόνο οι ιπτάμενοι γίνονται αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, αλλά δεν είναι συνταγματικά δίκαιο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις υπόλοιπες μάχιμες ειδικότητες των άλλων σωμάτων και να κατατάσσονται με τις ειδικότητες υποστήριξης ενώ δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος.

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 23:46 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτείνεται η τροποποιηση των παραγράφων γ(3),(4) ως προς τον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών της ΠΑ με ειδικότητα Έρευνας – Πληροφορικής στο βαθμό του Υποπτεράρχου απο Ταξιάρχου. Επισημαίνεται οτι με αυτη τη μεταβολή εναρμονίζεται ο καταληκτικός βαθμός των αξκων Έρευνας Πληροφορικής της ΠΑ με το καταληκτικό βαθμό των αντίστοιχων αξκων του ΣΞ του Σώματος Έρευνας Πληροφορικής. Πέραν τουτου σημειώνεται οτι η στελέχωση της ειδικότητας Έρευνας – Πληροφορικής της ΠΑ εχει προέλθει απο τη μετάταξη στην ειδικότητα κυρίως Αξκων προερχομένων απο τη ΣΙ διαφόρων ειδικοτήτων και του Τμήματος Μηχανικών με καταληκτικούς βαθμούς Υπτχου και Απτχου αντίστοιχα.

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 22:53 | Γεώργιος Βορρόπουλος

    Προτείνεται η αλλαγή του καταληκτικού βαθμού των Αξκων Έρευνας – Πληροφορικής στο βαθμό του Υποπτεράρχου απο Ταξιάρχου. Επισημαίνεται οτι με αυτη τη μεταβολή εναρμονίζεται ο καταληκτικός βαθμός των αξκων Έρευνας Πληροφορικής της ΠΑ με το καταληκτικό βαθμό των αντίστοιχων αξκων του ΣΞ του Σώματος Έρευνας Πληροφορικής. Πέραν τουτου σημειώνεται οτι η στελέχωση της ειδικότητας Έρευνας – Πληροφορικής της ΠΑ εχει προέλθει απο τη μετάταξη στην ειδικότητα κυρίως αξκων προερχομένων απο τη ΣΙ διαφόρων ειδικοτήτων και του Τμήματος Μηχανικών με καταληκτικούς βαθμούς Υπτχου και Απτχου αντίστοιχα.
    Απτχος (Μ) εα Γ. Βορρόπουλος – Επίτιμος ΓΕ

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 19:51 | Αριστοτέλης Τσάκας Αμπατζής

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 19:40 | Ανδρέας

    Για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) ο καταληκτικός βαθμός θα έπρεπε να αλλάζει για όσους είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, όπως γίνεται σε όλες τις κατηγορίες Αξιωματικών στους οποίους δίνεται ένας παραπάνω καταληκτικός βαθμός σε όσους είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 17:35 | Ανδρέας

    Το άρθρο των καταληκτικών βαθμών δεν επιλύει και διατηρεί την αδικία που υφίστανται οι Αξιωματικοί προελεύσεως από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) πτυχιούχοι ΑΕΙ, σε σχέση με τους Αξιωματικους προελεύσεως ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ. Το ακαδημαϊκό κριτήριο αποτελεί ένα τυπικό και ουσιαστικό προσόν και οφείλεται να αναγνωρίζεται σε όλους τους Αξιωματικούς που προέρχονται από τους θεσμούς των Υπαξιωματικων και όχι κατά περίπτωση και ειδικότερα μόνο των ΑΣΣΥ. Στο πλαίσιο της ισονομίας και του αισθηματος δικαιου, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου και η αναγνώριση ως επιβράβευση και των Αξιωματικων προελεύσεως του θεσμούς των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ στο πρότυπο των ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, με έναν επιπλέον βαθμό, ως εξής:
    Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
    Λοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υπολοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

    Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
    Υποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Ανθυποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

    Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    Σμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υποσμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 17:50 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

    Προτείνεται η αλλαγή στο προς σχέδιο Άρθρο 30.γ.(4) του ν. 3883/2010 όσον αφορά τον καταληκτικό βαθμό των Αξκών Έρευνας-Πληροφορικής της Π.Α.. Συγκεκριμένα, είναι τόσο αναγκαίο όσο και δίκαιο ο καταληκτικός βαθμός να είναι βαθμού Υποπτεράρχου κατ΄αντιστοιχία των Αξκών Έρευνας-Πληροφορικής του Σ.Ξ. που διαθέτουν εν ενεργεία Υπτγο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και έναντι των Ειδικοτήτων της ΠΑ (Υγειονομικών Ιατρών, Οικονομικών, Διοικητικών, Εφορδιαστών και Μετεωρολόγων). Κατά δεύτερο λόγο, η Πληροφορική αποτελεί Επιχειρησιακό Εργαλείο σε θέματα Δκσης & Ελέγχου, Ασφάλειας & Κυβερνοάμυνας, Στοχοποίησης, Προγραμμάτων ΝΑΤΟ και Αεράμυνας, και Γεωπληροφορικής. Κατά τρίτον, η Πληροφορική/Κυβερνοάμυνα περιλαμβάνεται στο νέο Δόγμα των ΕΔ, και ίσως θα πρέπει να μεριμνηθεί Άρθρο αναφορικά με την Προέλευση των εν λόγω Αξκών, όχι μόνο από μετατάξεις και αφαίμαξη άλλων Ειδικοτήτων, αλλά από την Διακλαδική ΣΣΑΣ και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Επιπλέον, η Ειδικότητα Έρευνας-Πληροφορικής με τον όρο Έρευνα περιλαμβάνει γνώση σε θέματα Στατιστικής, Μεθοδολογίας Έρευνας, Αναλυτικής Δεδομένων, Νέων Τεχνολογιών, κλπ., και οι εν λόγω Αξκοί μπορούν κάλλιστα να συμμετέχουν σε έρευνες άλλων Ειδικοτήτων, όπως Υγειονομικών, Ψυχολόγων, Διοιτητικών, Εφοδιαστών, Μετεωρολόγων, Μηχανικών.
    Από τα ανωτέρω, εκτιμώ ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Αξκών ΕΠ σε όλα τα Σώματα των ΕΔ, ξεκινώντας με τον καταληκτικό βαθμό Υπτγου-Υπτχου σε ΣΞ/ΠΑ (που έχουν πολλές Μονάδες-Θέσεις σε έδαφος, άρα και υπολογιστές-συστήματα) και ταυτόχρονα με την Προέλευση των ΕΠ από την ΣΣΑΣ ενισχύοντας την Διακλαδικότητα.

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 14:56 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

    Ο καταληκτικός βαθμός των αξιωματικών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ θα πρέπει να είναι Αρχιπλοίαρχός και αντίστοιχοι. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύονται τα στελέχη τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην υπηρεσία λόγω των σπουδών και των επιδόσεων τους στον ακαδημαϊκό χώρο. Σήμερα αποστρατεύονται ήδη με τον βαθμό του Πλοιάρχου ε.α όλοι οι αξιωματικοί ΑΣΣΥ οι οποίοι δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.

  • 26 Φεβρουαρίου 2022, 12:18 | Γ.Λ.

    Το άρθρο των καταληκτικών βαθμών δεν επιλύει και διατηρεί την αδικία που υφίστανται οι ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, σε σχέση με τους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ. Το ακαδημαϊκό κριτήριο αποτελεί ένα τυπικό και ουσιαστικό προσόν και οφείλεται να αναγνωρίζεται σε όλους τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικοί και όχι κατά περίπτωση. Στο πλαίσιο της ισονομίας και της εμπέδωσης του κλίματος δικαιοσύνης, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου και η αναγνώριση – επιβράβευση και των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ στο πρότυπο των ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, με έναν επιπλέον βαθμό, ως εξής:

    Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
    Λοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υπολοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

    Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
    Υποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Ανθυποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

    Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    Σμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υποσμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

  • 25 Φεβρουαρίου 2022, 21:17 | Βασίλης

    8) ΣΜΗΝΑΓΟΣ (και όχι Υποσμηναγός) για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ. Γιατί κι εδώ διάκριση! Όπως οι από ΑΣΣΥ πτυχιούχοι παίρνουν ένα βαθμό επιπλέον θα πρέπει και οι ΕΜΘ – ΕΠΟΠ με πτυχίο ΑΕΙ να έχουν τα ανάλογα δικαιώματα.

  • 25 Φεβρουαρίου 2022, 20:39 | Ευάγγελος

    Το άρθρο 30 παράγραφος ε(1) πρέπει να τροποποιηθεί, όπως παρακάτω:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους όλους τους Αξιωματικούς, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
    Αιτιολογικές σκέψεις:
    1. Οι Αξιωματικοί Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ και Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ που είναι απόφοιτοι της ΑΔΙΣΠΟ, αδικούνται ως προς τους Αξιωματικούς της ίδιας κατάστασης που είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ, ΣΠΠΑ, καθώς όλοι έχουν καταληκτικό βαθμό αυτό του Συνταγματάρχη.
    2. Οι αξιωματικοί των παραπάνω καταστάσεων που είναι απόφοιτοι της ΑΔΙΣΠΟ, παρά το γεγονός ότι έχουν κάποιο σοβαρό θέμα υγείας, συμμετείχαν στις εξετάσεις της ΑΔΙΣΠΟ, πέτυχαν την εισαγωγή τους και αποφοίτησαν επιτυχώς, συναγωνιζόμενοι τους λοιπούς ενεργούς Αξιωματικούς. Η δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Ταξιάρχου αποτελεί μία μορφή επιβράβευσης. Καθότι όταν υπάρχουν δυσίατα ή ανίατα νοσήματα, δεν είναι καθόλου εύκολη η συμμετοχή – αποφοίτηση από την ΑΔΙΣΠΟ.
    3. Θα πρέπει να επανεξεταστεί γενικότερα το πλαίσιο με τις προαγωγές των Αξιωματικών ειδικών καταστάσεων, καθότι ένας Αξιωματικός που τυγχάνει να βγει Ελαφράς Υπηρεσίας στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και έχοντας βιώσει όλα όσα βιώνει ένας εν ενεργεία Αξιωματικός σε αυτό το βαθμό, και επιπλέον είναι απόφοιτος της ΑΔΙΣΠΟ, με τον προτεινόμενο νόμο θα προαχθεί μέχρι το βαθμό Συνταγματάρχη, ενώ εν ενεργεία συνάδελφοι του θα προάγονται στα ανώτατα αξιώματα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο η συνολική σταδιοδρομία του κάθε Αξιωματικού, ώστε να προσδιορίζεται ο καταληκτικός βαθμός. Π.Χ. δύο απόφοιτοι ΑΣΕΙ που ο ένας βγήκε Ελαφράς Υπηρεσίας στο βαθμό του Υπολοχαγού θα έχει την ίδια εξέλιξη με κάποιον που βγήκε Ελαφράς Υπηρεσίας με βαθμό ανώτερου αξιωματικού, εφόσον είναι και οι δύο απόφοιτοι της ΑΔΙΣΠΟ, κάτι που δεν είναι ανάλογο της σταδιοδρομίας του καθενός Αξιωματικού.