ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ Άρθρο 28 Αναστολή μείωσης προσωπικής διαφοράς κατά την μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων

 

Αναστέλλεται από 1ης.6.2022 και μέχρι τις 31.5.2024, η εφαρμογή του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176). Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να αναπροσαρμόζεται η καταληκτική ημερομηνία αναστολής.

  • 24 Μαΐου 2022, 12:56 | ΡΕΝΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΡΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ.ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ.ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥς ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ.
    ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΑΝΟΥΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

  • 24 Μαΐου 2022, 12:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Παρακαλούμε να συμπληρωθεί το παρόν άρθρο με τη χορήγηση της Προσωπικής Διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, που μετατάχθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να αρθεί η μισθολογική ανισότητα και η απαξίωση αυτών των υπαλλήλων.

  • 24 Μαΐου 2022, 12:32 | ΕΙΡΗΝΗ

    Ο διαχωρισμός των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα σε υπηρετούντες πριν την 01.11.2018 και σε υπαλλήλους που μετατάχθηκαν στο ΥΠ.ΟΙΚ. μετά την 01.11.2018, δημιουργεί μια άδικη μισθολογική διάκριση που οδηγεί άμεσα σε μισθολογική ανισότητα των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα. Η Αρχή της ισότητας και της ίσης αμοιβής για όμοια παρεχόμενη εργασία αποτελεί δίκαιο και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων κάθε φορέα.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:42 | Fotini

    Παρακαλουμε διορθωστε την ανισοτητα. Χορηγηστε την προσωπικη διαφορα. Καντε αυτο που ειναι δικαιο.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:33 | Βασιλική

    Ο αριθμός των σχολίων είναι τόσο μεγάλος ώστε να γίνει αντιληπτός ο διαχωρισμός των μισθολογικών αποδοχών ανάμεσα σε υπαλλήλους που εργάζονται στην ίδια υπηρεσία με το ίδιο αντικείμενο, με τα ίδια προσόντα και προϋπηρεσία. Σκοπός δεν είναι μόνο η απόδοση της ΠΔ, αλλά και ο σωστός υπολογισμός της για την εξάλειψη της μισθολογικής ανισότητας. Αν δεν υπάρχει μισθολογική ισότητα, δεν θα υπάρξει εργασιακή ειρήνη.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:16 | Πάρης

    ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:35 | Θανάσης Κ

    Κύριε Υπουργέ,

    Χωρίς να σχολιάσω με νομοτεχνικούς όρους όπως ορθά έχει ήδη πράξει πλειάδα συναδέλφων το ζήτημα μη απόδοσης της ΠΔ αλλά τουναντίον της διεύρυνσης της ήδη υφιστάμενης μισθολογικής ανισότητας, αναλογιστείτε μόνο το εξής:

    Εσείς να αμείβεστε διαφορετικά, κατά ένα ποσοστό 40% χαμηλότερο από τους υπόλοιπους συναδέλφους σας Υπουργούς/αναπληρωτές Υπουργούς/Υφυπουργούς με μόνο κριτήριο την ημερομηνία που αναλάβατε τα συγκεκριμένα καθήκοντα ή πχ την ηλικία σας, δηλαδή κριτήρια εντελώς αναξιοκρατικά και ασύνδετα με τη φύση τόσο των προσόντων σας όσο και των καθηκόντων σας.
    Είναι σίγουρο ότι θα αισθανόσασταν αδικημένος, απογοητευμένος και υποτιμημένος

    Παρακαλείσθε όπως άμεσα αποκαταστήσετε την εν λόγω αδικία για να αποδείξετε εμπράκτως ότι η παρούσα Κυβέρνηση όντως στηρίζει την αξιοκρατία, την ισότητα και τις επιταγές του Συντάγματος.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:49 | Ναπολέων

    Πρέπει να διορθωθεί η μισθολογική ανισότητα μεταξύ υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και να αποδοθεί η προσωπική διαφορά σε όσους υπαλλήλους διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά τον 10/2018.
    Η Προσωπική Διαφορά αρχικώς αποδόθηκε με νομοθετική ρύθμιση στους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, με τις διατάξεις του ν. 4024/2011 (Α’ 226) και ακολούθως επεκτάθηκε με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) και τελευταία του ν. 4569/2018 (Α’ 179), κατ΄ εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:44 | Πάνος Τσ.

    Με το νόμο αυτό ενισχύεται η ανισότητα των υπαλλήλων καθότι η υπερβάλλουσα μείωση του ν. 4024/2011 δημιουργήθηκε για την ομαλή μετάβαση των παλιών υπαλλήλων μετά τις περικοπές στην μισθοδοσία τους. Όσο νεότερος ήταν ο υπάλληλος τόσο μικρότερη ήταν η υπερβάλλουσα μείωση που λάμβανε. Σε πολλούς έχει εκμηδενιστεί με την μισθολογική τους ωρίμανση. Αυτός ήταν ο σκοπός της υπερβάλλουσας μείωσης, η σταδιακή αποκατάσταση των ανισοτήτων με το πέρασμα του χρόνου και την μισθολογική ωρίμανση του καθενός υπαλλήλου με βάση το ενίαιο μισθολόγιο. Θεωρώ ότι είναι τρομερά άδικο για τους νεότερους υπάλληλους με τα ίδια προσόντα να ανταμείβονται λιγότερο από τους παλιότερους τους συνάδερφους. Το ξεπάγωμα της υπερβάλλουσας μείωσης και η συνέχιση της μισθολογικής ωρίμανσης δημιουργεί μεγαλύτερη δυσφορία αντίστροφη ανάλογη με την ηλικία του νεότερου υπαλλήλου που βλέπει ότι παγιώνει έτσι μια άδικη μισθολογική κατάσταση. Χάνεται το συνταγματικό έρεισμα της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων και της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας.
    Τέλος ως υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης σε καίρια θέση, που μετατάχθηκα πρόσφατα και με αυξημένα προσόντα και ευθύνες νιώθω ακόμα μεγαλύτερη αδικία και δυσφορία σε σχέση με τους συναδέρφους μου που λαμβάνουν το οικονομικό ωφέλημα μετά την δημοσίευση του ν. 4569/2018.
    Παρακαλώ να αποκαταστήσετε τις παραπάνω ανισότητες.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:31 | Γιασεμή Φώτη

    Η εφαρμογή της διάταξης είναι ευνοϊκή, ωστόσο επιτείνει τη μισθολογική ανισότητα σε βάρος των νέων υπαλλήλων που δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ εργάζονται σε ίδιες θέσεις και με τα ίδια προσόντα με τους υπαλλήλους που τη λαμβάνουν. Ως εκ τούτου το αίτημα των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ που ανέλαβαν υπηρεσία μετά τις 11-10-2018 σχετικά με την απόδοσή της θεωρείται απαραίτητο να ικανοποιηθεί πόσο μάλλον καθώς ερείδεται στη συνταγματική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 22: « Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας».

  • 24 Μαΐου 2022, 11:35 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

    Για τους εργαζομένους στις δομές ΕΣΠΑ, οι οποίοι είχαν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών έως και την 31.12.2015, προσμετρήθηκαν 2 επιπλέον κλιμάκια λόγω του μεταπτυχιακού χωρίς να υποστούν ισόποση μείωση στην προσωπική τους διαφορά και το ίδιο θα συμβεί και σε όσους συναδέλφους αποκτήσουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από 01.06.2022 και μετά (σύμφωνα και με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου). Σε αντίθεση, όσοι απόκτησαν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (δηλ από 01.01.2016 έως και 31.5.2022), ενώ έχουν λάβει τα 2 μισθολογικά κλιμάκια στο βασικό μισθό, μειώθηκε ισόποσα κατά 2 ΜΚ η προσωπική διαφορά. Είναι επιβεβλημένη η διόρθωση αυτής της αστοχίας.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:03 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΙΤΖΑΚΗΣ

    Επιβάλλεται να επιλυθεί το μείζον θέμα της κατάφορης αδικίας , με την απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
    Τυχαία δεν είναι η σε σημαντικό ποσοστό άρνηση αποδοχής Διορισμού απο επιτυχόντες της προκήρυξης 6Κ_2021 για το υπουργείο Οικονομικών.
    Χαμηλό επίπεδο Βασικών μισθών και 12 μισθοί ετησίως δεν είναι ούτε κίνητρο παραγωγικότητας ούτε και προσέλευσης στο Δημόσιο.

  • 24 Μαΐου 2022, 11:06 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

    Η αναστολή μείωσης της προσωπικής διαφοράς που προβλέπεται στο εδάφιο θα πρέπει να ισχύει και για τους συναδέλφους των δομών ΕΣΠΑ με σχετική τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν. 4469/2017.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:29 | Αναστάσιος Μάκκας

    Είναι απαράδεκτο να διαιωνιστεί η παρούσα κατάσταση με την μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών.
    Πρέπει να προστεθεί διάταξη για την απόδοση της μισθολογικής διαφοράς.
    Η Αρχή της ισότητας και της ίσης αμοιβής για όμοια παρεχόμενη εργασία αποτελεί δίκαιο αίτημα και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων κάθε φορέα.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:56 | Αλέξιος Μακρής

    Πρέπει να προστεθεί διάταξη για την απόδοση της μισθολογικής διαφοράς για τους υπαλλήλους που δεν παίρνουν την υπερβάλλουσα.
    Η ανισότητα που δημιουργήθηκε και πλέον πάει να καθιερωθεί είναι άδικη αλλά και αντισυνταγματική.
    Η Αρχή της ισότητας και της ίσης αμοιβής για όμοια παρεχόμενη εργασία αποτελεί δίκαιο αίτημα και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων κάθε φορέα.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:05 | Ελένη

    Υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, τα ίδια χρόνια συνολικής προϋπηρεσίας και τα ίδια καθήκοντα, έχουν πολύ μεγάλες μισθολογικές διαφορές με μόνο κριτήριο αν υπηρετούσαν πριν ή μετά τον Οκτώβριο του 2018. Η Προσωπική Διαφορά θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο και να χορηγηθεί στο σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των Εποπτευόμενων αυτού Φορέων, ώστε να παύσει επιτέλους η μισθολογική αυτή ανισότητα.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:04 | Αγνή Τριανταφυλλίδου

    Κύριε Υπουργέ
    θεωρώ δίκαιο το γεγονός της αλλαγής του τρόπου εξομοίωσης της προσωπικής διαφοράς που ήδη λαμβάνουν υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ.
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη όμως ότι υπάλληλοι που υπηρετούν στο ΥΠΟΙΚ από τον Σεπτέμβριο του 2018 και έπειτα, οι οποίοι είτε μετατάχθηκαν είτε διορίστηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών δεν λαμβάνουν την όποια Προσωπική διαφορά.
    Η άνιση αμοιβή μεταξύ συναδέλφων δημιουργεί προβλήματα και δυσαρέσκεια στον εργασιακό.
    Η απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους θα άρει την αδικία της διαφορετικής αμοιβής εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας και θα έχει πολλαπλά οφέλη και όχι μόνο γι’ αυτούς που κατάφωρα αδικούνται.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:03 | Χ.Ε.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Το ζήτημα της μισθολογικής ανισότητας των υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, την ίδια προϋπηρεσία και φέρουν εις πέρας το ίδιο έργο αναλαμβάνοντας τις ίδιες ευθύνες, είναι σοβαρό και αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου.
    Είμαστε υπάλληλοι αυξημένων τυπικών προσόντων και ευθυνών που εργαζόμαστε σκληρά και με ευσυνειδησία σε υπηρεσίες κομβικής και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Είναι αδήριτη η ανάγκη μας να νιώθουμε (και προπάντων να είμαστε) ίσοι με τους συναδέλφους μας.
    Παρακαλούμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση για όλους τους υπαλλήλους που δικαιούνται την προσωπική διαφορά προς αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης αδικίας.

    Με εκτίμηση και πίστη ότι θα πράξετε ΑΜΕΣΑ τα δέοντα,
    Χ.Ε.
    Υπάλληλος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  • 24 Μαΐου 2022, 10:46 | Χαρά

    Η συγκεκριμένη διάταξη εντείνει την ανισότητα μεταξύ των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και προάγει την αδικία και την αναξιοκρατία. Το αποτέλεσμα είναι υπάλληλοι με ίδια προσόντα και με ίδια καθήκοντα, να αμείβονται διαφορετικά, σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος, περί ισότητας για την αμοιβή της εργασίας.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:23 | ΔΠ

    Θα πρέπει επιτέλους να μην διαιωνίζονται οι μισθολογικές αδικίες εις βάρους ενός πολύ παραγωγικού μέρους του ανθρώπινου δυναμικού επειδή τυγχάνει να είναι «νέοι».

  • 24 Μαΐου 2022, 10:04 | Ελένη Σαμαρά

    Παρακαλούμε να συμπληρωθεί το παρόν άρθρο με τη χορήγηση της Προσωπικής Διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, που μετατάχθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να αρθεί η μισθολογική ανισότητα και η απαξίωση αυτών των υπαλλήλων.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:51 | ΜΣ

    Βάλτε τέλος στην μισθολογική ανισότητα που επικρατεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ρύθμιση της προσωπικής διαφοράς είναι επιβεβλημένη. Πρέπει να αποδοθεί σε όλους τους υπαλλήλους που μετατάχθηκαν μετά το 2018 στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι οποίοι έχουν ίδια προσόντα με παλιούς συναδέλφους και εκτελούν πολλές φορές περισσότερα καθήκοντα!!!

  • 24 Μαΐου 2022, 10:10 | Δ.Μ.

    Μεταταχθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και σε εποπτευόμενους φορείς του γιατί εσείς οι ίδιοι μας αξιολογήσατε και μας επιλέξατε ως τους καλύτερους από την λίστα υποψηφίων των πληθώρα αιτηθέντων δημοσίων υπαλλήλων του εκάστοτε κύκλου κινητικότητας.
    Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε και για τη μισθολογική μας ένταξη αποδίδοντας και σε εμάς την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν όλοι οι συνάδελφοι που εντάχθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων πριν την 11/10/2018.

  • 24 Μαΐου 2022, 10:05 | Ελένη Κατσαρού

    Ο διαχωρισμός των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα σε υπηρετούντες πριν την 01.11.2018 και σε υπαλλήλους που μετατάχθηκαν στο ΥΠ.ΟΙΚ. μετά την 01.11.2018, δημιουργεί μια άδικη μισθολογική διάκριση που οδηγεί άμεσα σε μισθολογική ανισότητα των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα. Η Αρχή της ισότητας και της ίσης αμοιβής για όμοια παρεχόμενη εργασία αποτελεί δίκαιο αίτημα και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων κάθε φορέα.

  • 24 Μαΐου 2022, 09:53 | ΝΕΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Oι «νέοι» Ειδικοί Επιστήμονες στη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» που ανέλαβαν υπηρεσία μετά το 2018, βιώνουν καθεστώς ακραίας μισθολογικής ανισότητας και υποβάθμισης. Σε αντίθεση με τους παλαιότερους συναδέλφους τους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά (ά. 27 ν.4354/2015), οι νέοι Ειδικοί Επιστήμονες – αν και διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες συνθήκες- έχουν εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές βάσει του Ενιαίου Μισθολογίου, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη συνεισφορά τους στην εκπλήρωση της αποστολής της Αρχής. Πρόκειται για Επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ ή έχουν μεταταχθεί από φορείς του Δημοσίου κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης και αξιολόγησης (άρθρ. 5 παρ. 1 ν. 3094/2003), οι οποίοι έχουν αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ειδικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο ιδιαίτερα κρίσιμο έργο του Συνηγόρου του Πολίτη.
    Στο από 10.5.2022 αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο άρθρο 28 προβλέπεται η αναστολή μείωσης προσωπικής διαφοράς κατά την μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, ρύθμιση η οποία θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση των μισθολογικών ανισοτήτων, κατά παράβαση του προβλεπόμενου στο άρθρο 22 του Συντάγματος, δικαιώματος για ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των Ειδικών Επιστημόνων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Συνήγορο του Πολίτη, αποτελεί μία άμεσα επιβεβλημένη ρύθμιση, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος μέσω της πρόβλεψης και ένταξης του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, ανάλογο των κατεχόμενων θέσεων και των ασκούμενων καθηκόντων.
    ΝΕΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 24 Μαΐου 2022, 09:52 | Δ.Χ.

    Δεν είναι σωστό να υπάρχουν διαφορετικές αμοιβές μεταξύ των υπαλλήλων που εργάζονται στην ίδια υπηρεσία και ιδίως σε υπηρεσίες αιχμής.

  • 24 Μαΐου 2022, 08:05 | Μαρία Κατή

    Κύριε Υπουργέ
    Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και στους εποπτευόμενους οργανισμούς του, από τον 10ο/2018 και μετά, δεν λαμβάνουν Προσωπική Διαφορά.
    Η Προσωπική Διαφορά έχει αποδοθεί από το 2011 τρεις φορές σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4024/2011, 4354/15 και 4569/18 που βασίστηκαν στη συνταγματική αρχή της ισότητας.
    Η απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς για όσους συναδέλφους δεν την λαμβάνουν, θα άρει την αδικία της διαφορετικής αμοιβής για την ίδια εργασία.
    Πριν λοιπόν την αναστολή μείωσης της προσωπικής διαφοράς κατά τη μισθολογική εξέλιξη των παλαιών υπαλλήλων, για την οποία συμφωνώ και επαυξάνω, θα πρέπει να αποδοθεί σε όλους η Προσωπική Διαφορά και μάλιστα με τους όρους που αποδίδεται στους παλαιούς υπαλλήλους. Διαφορετικά μιλάμε για διεύρυνση της ανισότητας στην αντιμετώπιση νέων και παλαιών συναδέλφων στο ΥΠΟΙΚ, με ό,τι αυτό αφορά και συνεπάγεται: δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοπρέπεια, συναδελφικές σχέσεις, δυσαρέσκεια, παραγωγικότητα ακόμα και μαζική φυγή από το ΥΠΟΙΚ.
    Σας αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία στο χώρο που εργάζομαι: Υπηρετώ στη Δημόσια Διοίκηση 25 έτη και μετατάχθηκα το 2019 σε ελεγκτικό μηχανισμό του ΥΠΟΙΚ. Λαμβάνω χαμηλότερο μισθό από πρωτοδιοριζόμενους συναδέλφους με 4 έτη προϋπηρεσίας που διορίστηκαν λίγο πριν από τον 10ο /2018 και λαμβάνουν την προσωπική διαφορά λόγω και μόνο χρονικά ευνοϊκής συγκυρίας, ενώ δουλεύουμε στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Προϊστάμενος τμήματος με 20ετή προϋπηρεσία, συνυπολογιζομένου του επιδόματος θέσης, λαμβάνει χαμηλότερο μισθό από υφιστάμενό του με 4 έτη προϋπηρεσίας. Συνάδελφοι που πρωτοδιορίστηκαν με την ίδια προκήρυξη, λίγο πριν και λίγο μετά τον 10ο/2018 έχουν τεράστια διαφορά μεταξύ των μισθών τους.
    Η εξομάλυνση της αδικίας με την απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς θα έχει πολλαπλά οφέλη και όχι μόνο γι’ αυτούς που κατάφωρα αδικούνται.

  • 24 Μαΐου 2022, 08:10 | Αντζελα

    Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκύπτει παρά μόνο «ΠΕΡΙΦΡΟΣΥΝΗ» από πλευράς επισπεύδοντος υπουργείου και Πολιτείας για τους 400 και πλέον υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που ενώ κατέχουν θέσεις ιδίων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων με τους λοιπούς συναδέλφους τους, δεν αμείβονται το ίδιο με αυτούς. Περιφρόσυνη και προς τις συνταγματικές αρχές της ίσης μεταχείρισης και αμοιβής που παραβιάζονται εδώ και χρόνια.
    Το περιεχόμενο των διατάξεων χρήζει αναθεώρησης προκειμένου να ρυθμιστεί και το παραπάνω ζήτημα που εκκρεμεί από το 2018.

  • 24 Μαΐου 2022, 08:12 | Θ.Π.

    Ορθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη διάταξη αυτή, καθώς το εισόδημα των μισθωτών του Δημοσίου χάνει καθημερινά μεγάλο μέρος της αγοραστικής του δύναμης. Παρόλα αυτά, η διάταξη αποτελεί ασπιρίνη για τα εισοδήματα των δημ. υπαλλήλων και αφορά αποκλειστικά ένα μικρό μέρος αυτών και ειδικότερα αυτών που ήδη αμείβονται με καλύτερους μισθούς από συναδέλφους τους που έχουν τα ίδια ακριβώς προσόντα και καθήκοντα αλλά είχαν την «ατυχία» να διοριστούν μετά την 01.11.2011. Μεταξύ αυτών είμαστε και ελάχιστοι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών που διοριστήκαμε μετά την 01.11.2011, όχι γιατί αυτό προβλεπόταν στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ στην οποία ήμαστε διοριστέοι, αλλά γιατί το πάγωμα των διορισμών μας από το 2010 μέχρι το 2015 θεωρήθηκε αναγκαία «παράπλευρη απώλεια» για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας.
    Επομένως, όχι μόνο υποστήκαμε μη αναλογικό περιορισμό των δικαιωμάτων μας, αλλά ακόμη και μετά το διορισμό αντιμετωπιζόμαστε ως Διπλωματούχοι Μηχανικοί δευτέρας κατηγορίας, αφού συναδέλφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί με τα ίδια καθήκοντα και προσόντα που διορίστηκαν πριν την 01.11.2011 ή υπηρετούν σε «ευγενή Υπουργεία και υπηρεσίες» λαμβάνουν αρκετά υψηλότερες αποδοχές. Γι’ αυτό, αιτούμαστε την άρση αυτής της αδικίας, εξισώνοντας προς τα πάνω τους μισθούς παλαιότερων και νεότερων Διπλωματούχων Μηχανικών που ασκούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τα ίδια προσόντα.

  • 24 Μαΐου 2022, 08:48 | Ζωή Α.

    Είναι επιτακτική ανάγκη η χορήγηση της Προσωπικής Διαφοράς σε όλο το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια της συνταγματικής αρχής της ισότητας, το σύνολο του προσωπικού στον ίδιο φορέα, θα πρέπει να αμείβεται με τον ίδιο τρόπο.

  • 24 Μαΐου 2022, 07:26 | Χρυσαυγή Αρτικογλου

    Αν2τισυνταγματικό να υπάρχουν διαφορετικές αμοιβές μεταξύ των υπαλλήλων γενικότερα, ιδιαίτερα μεταξύ των υπαλλήλων που εργάζονται στην ίδια υπηρεσία κι έχουν τα ίδια αντικείμενα εργασίας. Να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση και επιτέλους να εφαρμοστεί ενιαίο μισθολόγιο επι της ουσίας.

  • 24 Μαΐου 2022, 07:11 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΤΡΑΣ

    Ο διαχωρισμός των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα σε υπηρετούντες πριν την 01.11.2018 και σε υπαλλήλους που μετατάχθηκαν στο ΥΠ.ΟΙΚ. μετά την 01.11.2018, δημιουργεί μια άδικη μισθολογική διάκριση που οδηγεί άμεσα σε μισθολογική ανισότητα των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα. Η Αρχή της ισότητας και της ίσης αμοιβής για όμοια παρεχόμενη εργασία αποτελεί δίκαιο και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων κάθε φορέα.

  • 24 Μαΐου 2022, 01:01 | Χριστίνα Παναγοπουλου

    Πέραν των αναφερθεντων περί ευθείας αντίθεσης στη συνταγματικης περιωπης αρχή της ισότητας, τα οποία με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη, με την παρούσα ρύθμιση δυνατόν να τίθενται και ζητήματα περί χρήστης διοίκησης και ευταξιας, σε υπηρεσιακό και νομικό επίπεδο. Συναφώς, το άρθρο αυτό παρουσιάζει μια εσωτερική αντίφαση προς το πνεύμα του υπόλοιπου νομοθετηματος, στο μετρο που η πρόβλεψη κινήτρων για την αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων αναιρείται, καθώς δεν εκκινεί από την ίδια (μισθολογικη) αξιολογική βάση. Ο μισθός, εξάλλου, δε συνιστά απλά μια αντιπαροχη αποτίμησης της παρεχόμενης εργασίας με αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Ενσωματώνει και αντικατοπριζει ταυτόχρονα μια οιονει αξιολόγηση ηθικής τάξης ως προς την αξία των συμμετεχόντων στην παραγωγική διαδικασία ενός οργανισμού ως υπαλλήλων, ως επιστημόνων και ως ατόμων εν γένει από την πλευρά του εργοδότη. Ως εκ τούτου, η όποια άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων εντός του ίδιου οργανισμού από την εργοδοσία προκαλεί, πέραν της εύλογης απογοήτευσης και αισθηματος αδικιας από αυτούς που υφίστανται τη διάκριση, έντονο προβληματισμό ως προς την ορθή και ομοιόμορφη εμπέδωση του οράματος της ηγεσίας προς τη βάση καθως επίσης ζητήματα εσωτερικης ευταξιας και ηθικής τάξης.

  • 24 Μαΐου 2022, 00:39 | Α.Σ.

    1.Βάσει της παρ. 1Α του άρθρου 45 Ν.4569/2018, ΦΕΚ Α 179, η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α` 176), όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ` εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 (Α` 226), χορηγείται, από 1.9.2018, σε όλους τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.), που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί μετά την 1.11.2011 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως [11/10/2018], στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευομένων από αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς επίσης και ως διοικητικό προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ελ.Συν.).
    Η άρνηση σας – παρά τις δεσμεύσεις σας (στην από 11.02.2022 συνάντηση με την ΟΣΥΟ) – να μας εξομοιώσετε μισθολογικά, με τους συναδέλφους μας, του ίδιου Υπουργείου, της ίδιας υπηρεσίας, ενώ εκτελούμε τα ίδια καθήκοντα, διαθέτουμε τα ίδια τυπικά προσόντα, ίδια έτη προϋπηρεσίας, επιβάλλει την αντισυνταγματική άνιση μισθολογική μεταχείριση μεταξύ μας με κριτήριο το χρόνο ανάληψης στην Υπηρεσία. Συμβαίνει δε, υπάλληλοι μεταταχθέντες με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας, σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας να αμείβονται χαμηλότερα εφόσον δε λαμβάνουν επιπλέον το ποσό της προσωπικής διαφοράς.
    2. Επιπλέον με το Π.Δ. 84/2019 (Α΄ 123) συστάθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας ενώ παράλληλα καταργήθηκαν η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του Ν. 3965/2011 (Α’ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 2343/1995 (Α΄ 211). Στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, μεταξύ άλλων οι οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., Συνεπώς μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ έχει την αρμοδιότητα ελέγχου, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνατε τα εξής: <>. Παρόλα αυτά δε καταβάλλεται ελεγκτικό επίδομα, ελεγκτική αποζημίωση ή άλλη σχετική με την άσκηση των ελεγκτικών μας αρμοδιοτήτων . (βλ. ειδικό Μισθολόγιο ΑΑΔΕ κ.α.).
    Επειδή η προωθούμενη ρύθμιση στο εν λόγω άρθρο δε μπορεί να αποτελέσει μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων Δ.Υ. – περισσότερο μοιάζει με προεκλογική παροχή – να συμπεριλάβετε άμεσα και την άρση των ανωτέρω αντιφάσεων, ως ακολούθως: χορήγηση προσωπικής διαφοράς, αναδρομικά από την ημερομηνία διορισμού / μετάταξής μας στο Υπουργείο Οικονομικών, θέσπιση ελεγκτικού επιδόματος για την άσκηση των ελεγκτικών μας αρμοδιοτήτων.
    Αξιότιμε κ. Υπουργέ, μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας και το έργο μας.

    ΣΔΟΕ 2022

  • 23 Μαΐου 2022, 23:11 | ΑΡΓΥΡΩ ΔΗΜΗΤΟΓΛΟΥ

    ΚΥΡΙΟΙ,
    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΡΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ.ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΟΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΔΟΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ.ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥς ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ.
    ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΑΝΟΥΣ ΑΔΙΚΙΑΣ.

  • 23 Μαΐου 2022, 23:02 | Ανεστοπουλου Φραγκη Βαλια

    Είναι πρόδηλο, εκ των σχολίων που παρατίθενται στην εν λόγω διαβούλευση και αφορούν στις ανισότητες στις απολαβές μεταξύ υπαλλήλων – όμοιων ή και ανώτερων τυπικών προσόντων- ότι η αίσθηση της αδικίας κυριαρχεί στους νεοτοποθετούμενους ή μεταταγέντες υπαλλήλους από την μη απόδοση και σε αυτούς της προσωπικής διαφοράς. Το έλλειμα δικαίου καθιστά δύσκολη την παρακίνηση του προσωπικού για το λεγόμενο ‘extra mile». Συνεπώς αναφερόμενη και στο άρθρο 26,το πραγματικό κίνητρο θα αποτελούσε για αυτήν την κατηγορία υπαλλήλων η αποκατάσταση της αδικίας ώστε να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.

  • 23 Μαΐου 2022, 23:05 | Ε. Χατζήνα

    Η επέκταση της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών κρίνεται απαραίτητη, όχι μόνο για νομικούς λόγους ισότητας, αλλά και για λόγους προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων, καθώς επανειλημμένα έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Επιπλέον, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία ενός φορέα αιχμής, του πρώτου τη τάξει Υπουργείου της χώρας, μέσω της ικανοποίησης που διασφαλίζει για το σύνολο του προσωπικού του, κατά γενική παραδοχή των κλασσικότερων θεωριών υποκίνησης ανθρώπινου δυναμικού.

  • 23 Μαΐου 2022, 22:47 | Μ.Μ.

    Σκοπός του Νομοθέτη, με την διάταξη του άρθρου 45 του ν. 4569/2018, ήταν να επεκτείνει χρονικά τον θεσμό της «προσωπικής διαφοράς», ο οποίος είχε αρχικά θεσπισθεί με το άρθρο 29 του ν. 4024/2011 (καλούμενος «υπερβάλλουσα μείωση» τότε) και είχε διατηρηθεί με το άρθρο 27 του ν. 4354/2015, και στους υπαλλήλους που είχαν τοποθετηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, δηλαδή του 4569/2018, ήτοι μέχρι τις 11/10/2018, υπηρετούσαν όμως στο Δημόσιο ήδη από νωρίτερα, προκειμένου οι υπάλληλοι αυτοί να διέπονται από το ίδιο ακριβώς μισθολονικό καθεστώς με τους συναδέλφους τους, κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας. Τούτο προκύπτει με σαφήνεια από την Εισηγητική Έκθεση του ν. 4569/2018, η οποία διαλαμβάνει, επί λέξει, ως προς το επίμαχο άρθρο 45, τα εξής: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 45 εξομοιώνονται μισθολογικά με όσους υπηρετούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών πριν την 1.11.2011 οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί μετά την ανωτέρω ημερομηνία, έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, στο Υπουργείο Οικονομικών, σε εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως διοικητικό προσωπικό. Ειδικότερα, προβλέπεται η χορήγηση στο σύνολο των εν λόγω υπαλλήλων της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) κατ’ εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας, με δεδομένο οτι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν την κρίσιμη ημερομηνία».
    Αναρωτιέμαι τι άλλαξε στο σύνταγμά μας και δεν έχουν ισχύ τα ως άνω στην δική μας περίπτωση εν έτη 2022; Ποια προσωπική διαφορά όταν έχει δοθεί δύο φορές στο παρελθόν με διάταξη νόμου , μήπως έχουν χάσει το νόημα τους οι λέξεις; ΕΠΙΔΟΜΑ λέγεται. Παρακαλώ για απόδοση δικαιοσύνης.

  • 23 Μαΐου 2022, 22:06 | ΦΩΤΟΥΛΑ ΖΕΡΒΟΥ

    κ. ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ, Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ – ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΤΑ – ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ.
    ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΨΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟ…ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ «ΠΑΛΑΙΟΙ» ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΣ.
    1) ΟΣΟΙ ΜΕΤΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΕΩΣ ΤΟ 2011 ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (Π.Δ.) ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
    2) ΟΣΟΙ ΜΕΤΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2012 – 2015 ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΠΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ Π.Δ. ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΔΕ ΚΑΙ
    3) ΟΣΟΙ ΜΕΤΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ 2011 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Δ. ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΔΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΧΡΟΝΙΑ..
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ .
    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ,
    ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΑΝ ΙΣΟΙ ,
    ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΣΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ
    ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΝΩ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2016-2022, ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΑΜΕ
    1)ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡ 28 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΑ ΕΤΗ 2016-2022 ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
    2)ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η Π.Δ. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ..

  • 23 Μαΐου 2022, 21:30 | Χρήστος Μπ.

    Είναι τουλάχιστον οξύμωρο και προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση, σε ένα νομοσχέδιο που αφορά στην αξιολόγηση, να υπάρχει πρόβλεψη για άρση της στρέβλωσης που προκαλεί μια ρύθμιση όπως αυτή που διορθώνεται -σωστά- με το παρόν αρ. 28, αλλά καμία πρόβλεψη για την εκπεφρασμένη με πλείστους όσους τρόπους σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης των υπηρεσιών του Υπ. Οικ. και των εποπτευόμενων φορέων του, μα και στην πολιτική ηγεσία διαχρονικά, τραγική κατάσταση της μισθολογικής μεταχείρισης υπαλλήλων με το ίδιο αντικείμενο, χρόνο υπηρεσίας και τυπικά προσόντα, σε ό,τι αφορά στην απόδοση της προσωπικής διαφοράς.

    Οφείλει η πολιτική ηγεσία να προχωρήσεις άμεσα στην εξάλειψη αυτής της καταφανούς αδικίας εις βάρος των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν στο Υπ. Οικ.μετά τον Οκτώβριο του 2019, με την απόδοση της Π.Δ. σε όλους

  • 23 Μαΐου 2022, 21:54 | Πόπη Κ.

    Ο διαχωρισμός των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα σε υπηρετούντες πριν την 01.11.2018 και σε υπαλλήλους που μετατάχθηκαν στο ΥΠ.ΟΙΚ. μετά την 01.11.2018, δημιουργεί μια άδικη μισθολογική διάκριση που οδηγεί άμεσα σε μισθολογική ανισότητα των υπαλλήλων του ίδιου Φορέα. Η Αρχή της ισότητας και της ίσης αμοιβής για όμοια παρεχόμενη εργασία αποτελεί δίκαιο και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων κάθε φορέα.

  • 23 Μαΐου 2022, 21:50 | Μαρία Βίλλη

    Δε μπορεί να υπάρξει καμία έννοια αξιολόγησης όταν δεν υπάρχει τουλάχιστον ίση μεταχείριση στα βασικά. Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ υπαλλήλων του Υπ. Οικον. οι οποίοι λαμβάνουν Προσωπική Διαφορά έναντι εκείνων που δε λαμβάνουν, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά θεσπισμένης ισότητας. Άλλωστε, αυτή είναι κι η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τελευταία χρονικά απόδοση της Π.Δ. με το Ν.4569/18.

    Επίσης, η στέρηση μισθολογικής εξέλιξης από την 01/01/2016 για εκείνους που απέκτησαν επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακούς τίτλους, μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία κ.α.) μόνο ως ποινή μπορεί να χαρακτηριστεί κι όχι ως επιβράβευση των προσπαθειών αναβάθμισης των προσόντων τους.

    Επομένως, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως απαιτείται η άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης των υπαλλήλων του Υπ. Οικ. και των εποπτευόμενων φορέων, οι οποίοι μετατάχθηκαν σε αυτό/ούς μετά τον Οκτώβριο του 2018, με άμεση απόδοση της Π.Δ., χωρίς μείωσή της όταν αυτή αφορά σε απόκτηση τυπικών προσόντων ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.

  • 23 Μαΐου 2022, 20:22 | ΑΝΘΗ ΝΤΟΜΗ

    Κύριε Υπουργέ,
    Αναφέρεστε σε κίνητρα επίτευξης στόχων και σύστημα αξιολόγησης, όταν ούτε σε αυτό το σχέδιο νόμου διορθώνετε την αδικία των μεγάλων μισθολογικών διαφορών υπαλλήλων με τα ίδια τυπικά προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας στην ίδια υπηρεσία.
    Το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) των Ανεξάρτητων Αρχών και λοιπών εποπτευόμενων φορέων του ΥΠ.ΟΙΚ., πλήθος του οποίου διορίστηκε μετά το 2018, λαμβάνει μισθούς πείνας, ενώ αποτελεί μέλος προσωπικού αυξημένων προσόντων και καθηκόντων. Πρόκειται για επιστήμονες με ειδική εξειδίκευση και εμπειρία σε συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, που προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του γνωστικού πεδίου που θέτει η έκαστη προκήρυξη.
    Απαιτείται να χορηγηθεί άμεσα η προσωπική διαφορά στο σύνολο του προσωπικού που εκτελεί τουλάχιστον την ίδια εργασία, έχει τουλάχιστον τα ίδια καθήκοντα και τουλάχιστον τα ίδια τυπικά προσόντα και να θεσπιστεί ένα μισθολόγιο με την καταβολή αξιοπρεπούς αμοιβής που ανταποκρίνεται στα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα των ανθρώπων που προσλαμβάνονται για να επιτελούν εξειδεικευμένες εργασίες.

  • 23 Μαΐου 2022, 19:46 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    η απόδοση της προσωπικής διαφοράς για τους Υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ που μετατάχθηκαν στο φορέα μετά τον Οκτώβριο 2018, θα άρει μια αδικία που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων με ίδια προσόντα και προϋπηρεσία. Η καθημερινή προσπάθεια των νεομεταταχθέντων και νέων συναδέλφων υποδαυλίζεται από το αίσθημα μισθολογικής ανισότητας, ειδικά εν μέσω της συνεχούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Επιλύωντας αυτό το μείζον για εμάς πρόβλημα θα επέλθει το αίσθημα δικαιοσύνης εντός του Υπουργείου και θα πάψει ο διαχωρισμός μεταξύ «νέων» και «παλαιών» συναδέλφων.

  • 23 Μαΐου 2022, 18:27 | Ελευθερία

    Ίδια προσόντα, ίδια εργασία, διαφορετικός μισθός.
    Απαιτείται η άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

  • 23 Μαΐου 2022, 17:09 | Ελένη Σανιδά

    Η απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών θα φέρει μια ισονομία και ισορροπία. Έχει δοθεί και στο παρελθόν σύμφωνα με τις διατάξεις των ν.4354/15 και ν.4569/18.

  • 23 Μαΐου 2022, 16:38 | ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Βασική αρχή του Συντάγματος είναι η παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία! Είναι κατάφορη αδικία να υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων με κατά τ’ άλλα ίδια ή και περισσότερα τυπικά προσόντα και ίδιες ή πιθανόν και αυξημένες αρμοδιότητες εντός των ίδιων υπηρεσιών. Παρακαλούμε για την απονομή δικαιοσύνης με την χορήγηση της προωπικής διαφοράς και στους υπαλλήλους που μετατάχθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και στους εποπτευόμενους φορείς μετά τον Οκτώβριο του 2018. Προβλέπετε τη χορήγηση κινήτρων επίδοσης και παρόλα αυτά διατηρείτε ένα τεράστιο αντικίνητρο για ανθρώπους με σημαντικά βιογραφικά και προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως μοιραία θα επιλέξουν να μεταταχθούν σε φορείς, όπου υπάρχει ίση αντιμετώπιση των συνυπηρετούντων υπαλλήλων.

  • 23 Μαΐου 2022, 16:54 | Έφη Χαντζή

    Κύριε Υπουργέ
    Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών και στους οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του από το 2018 δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά αν και διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα αλλά και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.
    Η Προσωπική διαφορά έχει αποδοθεί τουλάχιστον δύο φορές σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις των Ν.4354/15 και 4569/18 με εφαρμογή της συνταγματικής αρχής ρυθμίζοντας ομαλά το θέμα της μισθολογικής ανισότητας των υπαλλήλων που απέδιδαν έως εκείνη τη χρονική στιγμή την ίδια εργασία αλλά με μειωμένες αποδοχές τουλάχιστον 30%.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας η απόδοσή της θα επιφέρει ομαλότητα,ισορροπία και θα αποτρέψει την όποια στρεβλή μείωση των αποδοχών στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

  • 23 Μαΐου 2022, 16:46 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η θεσμική και συνταγματική ανισότητα που προκαλεί η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς ΔΕΝ αφορά μόνο τους υπαλλήλους του Υπουργείο Οικονομικών, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των εργαζομένων του δημοσίου που διορίστηκαν ή ΜΕΤΑΤΑΧΘΗΚΑΝ και πριν τον νομο της κινητικοτητας, Απαιτείται χορήγηση της και μισθολογική εξομοίωση στο σύνολο του προσωπικού του δημοσίου τομέα. εργαζομενος στο ΥΠΕΣ ΔΕ ,ΜΙΣΘΟΣ 812 ΕΥΡΩ!!! ΚΑΙ ΣΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ,ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΕΝΙΑΙΟ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΩ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠ¨ΟΨΙΝ.

  • 23 Μαΐου 2022, 16:10 | Θοδωρής

    H απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, θα άρει την αδικία της διαφορετικής αμοιβής για παροχή ίσης εργασίας. Η μισθολογική διαφοροποίηση «παλιών» και «νέων» υπαλλήλων, δεν συνεισφέρει στην ποιοτική αναβάθμισης των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών και του αισθήματος δικαιοσύνης στους εργαζόμενους.