Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 01:58 | ΝΙΚΟΛΑΊΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ;ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΞΟΔΕΥΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ -ΙΔΙΩΣ Η ΧΡΗΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΒΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ-ΣΕ ΧΑΛΕΠΕΣΤΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.ΝΑ ΤΑΪΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ(ΓΕΜΑΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΑΝΑΡΙ).

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:07 | Χρηστος

    Καλησπερα σας, ειμαι Ελληνας Χριστιανος Ορθοδοξος δεν θα προσπαθησω να μεταπεισω καποιον , η να φανω εξυπνος, ισως να μην ειμαι ο μορφωμενος οπως οι περισοτεροι μορφωμενοι που υπαρχουν και μας διοικουν αυτοι την εποχη, την εποχη που τα γεγονοτα τρεχουν με ταχυτητα φωτος, υπαρχουν τοσα μα τοσα προβληματα αλυτα και ισως να μην λυθουν και ποτε,το αμεσο προβλημα ειναι η καρτα του πολιτη;;; Για ποιο λογο η κυβερνηση θελει να νομοθετηση αυτο το πραγμα; Θελω να πω αδερφοι μου αναρωτηθητε ψαχτειτε να δειτε τι γινετε πραγματικα μην ειμαστε προβατα στην σφαγη ( ειπε λεει καρτα του πολιτη για να εξυπηρετησει…)και επειδη το ειπε ο τσοπανης πρεπει να παμε εμεις τα προβατα; Τα προβατα εχουν ενα ελαφρυντικο ειναι ζωα και πηγαινουν, εμεις ;;;; Και εμεις ζωα ; Γι’αυτο ο Θεος μας εδωσε νου για να διακρινουμε οχι να πηγαινουμε με το ρευμα,θα πρεπει να δωσουμε μεγαλη προσοχη σε αυτα που ερχονται. Στην Αμερικη λεει προσπαθουν να βαλουνε στα παιδακια τσιπακια και τους λενε οτι ειναι για λογους υγειας και ασφαλειας, δηλαδη οσο και να μην πιστευετε στον Θεο οσο Αθεοι και να’σται δεν σας προβληματιζει το γεγονος οτι αυτος ο αγιος ανθρωπος ο Ιωαννης ο Θεολογος τα ειχε προβλεψει αυτα πριν χιλιαδες χρονια ;;;; Δηλαδη τοσο απαθια ;;; Λιγο δεν σε κανει να αναρωτηθεις τι γινετε ;;; Αυτο που θελω να πω ειναι πως αυτη η καρτα του πολιτη ειναι προπομπος για το επερχομενο τσιπακι και σαν Χριστιανος Ορθοδοξος που ειμα απλα και ταπεινα δεν δεχομαι τετοιο πραγμα τωρα ποιες θα’ναι συνεπειες δεν γνωριζω ακομα αλλα θα προσπαθησω να ειμαι ετοιμος για να τις αντιμετοπισω, σας ευχαριστω!!! Ευχομαι ο Θεος να μας βοηθησει σε τουτες τις δυσκολες μερες…

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:27 | Κλειώ Αλεξίου

    ΣΗΜΕΡΑ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ,ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗς,ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Κ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ(ΑΛΛΑ Κ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ) ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Κ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΠΙΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΤΑ.Η ‘ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ’ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
    ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΙ ΣΤΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ(ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΛ)
    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ…ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΣΤΗΝ ‘ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Κ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ’
    ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΕΝΟΣ BARCODE ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ:Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Κ ΘΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΑ ΖΩΟ.ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΥΤΟ.
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ Κ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ Κ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ 1984 ΤΟΥ ΟΡΓΟΥΕΛ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ Κ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.
    ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ Κ Ο,ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ.ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΖΗΤΑΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Θα πρέπει να ερωτηθείτε πια η χρήση της καρτάς του πολίτη όταν η κρατική μηχανή και το πολιτικό σύστημα απέτυχαν παντελώς και απέδειξαν την κατάχρηση της εξουσίας.

    Θα μας πείτε:

    1oν. για να ελέγξετε το μαύρο χρήμα? Δεν θα μπορέσετε γιατί το ψάρι απο την κεφαλί βρωμά. Τόσα χρόνια το πολιτικό σύστημα ήταν εκείνο που καρπονώταν ένα σωρό ‘μαύρες βαλίτσες’. Και η λύση που βρήκατε ότι οποιαδήποτε συναλλαγή άνω των 1500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω κατάθεσης στην τράπεζα καί όχι με μετρητά, αυτό είναι παραθυράκι για να κόβονται μικρότερες και περισσότερες αποδείξεις. Αν τολμάτε, κάντε υποχρεωτική την χρήση όχι της κάρτας του πολίτη, αλλά μίας άλλης κάρτας που να καταγράφει μόνο τις αποδείξεις (από να τις έχουμε και να ανησυχούμε μην μας ξεθωριάσουν), και εάν ο καταστηματάρχης δεν την περνά ή δεν του την παρέχει ο πελάτης να μην μπορεί να ολοκληρώσει την συναλλαγή του, να μην μπορεί να πουλήσει το προιόν του. Υποχρεώστε τις εταιρείες να καταθέτουν τις πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω τραπεζικών εντολών και όχι στο χέρι και κάτω απο το τραπέζι, όπως μπορούν αρκετές εταιρείες τις αλλοδαπής ή συγκεκριμένων κλάδων.

    2ον, για να διευκολύνετε και να ασφαλίσετε τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη? Για ποιά ασφάλεια μιλάμε. Ξεχνάμε ότι μέχρι πρότεινως μπορούσε ο οποιοδήποτε να μπεί σε εφορία και να πάρει όποιο φάκελο ήθελε απο τα φορολογικά αρχεία, ή τους σκουπιδοντενεκεδες με τις δηλώσεις πολιτών, παλαιοτέρων ετών??? Πως θα ασφαλίσετε τα δεδομένα αφού προτείνετε να είναι καταγεγραμένα, στο μπροστινό μέρος της κάρτας? Μία κάρτα με όλα τα στοιχεία είναι δέλεαρ, αλλά όπου υπάρχει τυρί υπάρχει και φάκα. Δεν είναι για την διευκόλυνση του πολίτη, αλλά για το φακέλωμα του. Και φακέλωμα χειρότερο της χούντας. Επί Ανδρέα Παπανδρέου ανάβαν φωτιές και καίγαν τους φακέλους και λέγαν τέλος το φακέλωμα???? Η θα έχει ο πολίτης πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα της κάρτας και θα ξέρει ποιός, τί, πότε, πού και γιατί κατέγραψε κάτι για τον ιδίον ή με το τρόπο σας παραβιάζεται συνταγματικά δικαιώματα. Και όσο για τις τράπεζες, ποιός τις ελέγχει για τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και θα κάνουν τους μετακομιστές ??? Κανένας, γιατί ακόμη και τώρα που μιλάμε, ο καθένας υπάλληλος της έχει την πρόσβαση για όλα μας τα στοιχεία ακόμη και οι ‘ανεπίσημες’ εισπρακτικές εταιρείες τους.

    3ον, για την διευκόλυνση των δημοσίων υπηρεσιών? Έχουν ανταλλαγή και διαυσταύρωση στοιχείων οι μεταξύ τους δημόσιες υπηρεσίες??? Που ακουστήκε αυτό??? Ακόμη και σήμερα στέλνατε σε νεκρούς να πληρώσουν ή τους στέλνατε τις συντάξεις τους. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει διασταύρωση μεταξύ των Τελωνείων με το υπουργείο Οικονομικών και πολλών άλλων υπηρεσιών. Δεν χρειάζεται η κάρτα του πολίτη, για αυτά, αλλά να είμαστε και εμείς και το σύστημα πιό οργανωμένοι.

    Και υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε όμως θα τελειώσω με τα εξής ερωτήματα μου: Γιατί δεν θα αναγράφει το θρήσκευμα μας? Το τσίπ που θα βρίσκεται στην κάρτα θα μπορεί να είναι και για εντοπισμό? Αν χαθεί η κλαπή η κάρτα, τι θα γίνει αφού περιέχει τόσα στοιχεία? Γιατί να είναι υποχρεωτική η κάρτα?

    Σας ευχαριστώ πολύ,

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:23 | Γιάννης Κ

    Νομίζω πως είναι μια άστοχη κίνηση στη χειρότερη χρονική στιγμή. Τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο μεγάλα που θα έπρεπε να δοθούν αλλού οι προτεραιότητες της ομάδος που οδηγεί! Όταν καίγεται το σπίτι μου δεν ασχολούμαι με γκατζετάκια!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:54 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΤΣΙΟΣ

    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΤΑΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ?ΑΣ ΜΗΝ ΚΛΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.ΔΩΣΤΕ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.ΜΙΛΗΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ???

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:27 | Κώστας Σαμοΐλης

    ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ.
    ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΡΤΑΣ,ΥΠΟΚΛΟΠΗ Κ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ.ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:01 | ΝΗΨΗενΟΨΗ

    Ἀγαπητό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν,
    εὐχαριστοῦμε πού μᾶς καλείτε σέ διαβούλευση σχετικά μέ τήν κάρτα τοῦ πολίτη, ἀλλά ὡς νοήμονα ὄντα πού εἴμαστε, ἀναρωτιόμαστε τό ἐξῆς:
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ!!! ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΜΗΝΕΣ ΕΠΙ ΜΗΝΩΝ ΝΑ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ ( Ἠ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ )ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΑΥΤΗΝ!!!
    Ὡς νόμιμοι πολίτες μίας εὐνομούμενης Πολιτείας, ἔχουμε δικαίωμα καί
    απαίτηση, πλήρους ἐνημέρωσης γιά τήν κάρτα, πού τόσο πολύ θέλει ἡ Πολιτεία νά καθορίζει ἀπό δῶ καί πέρα τή ζωή ΜΑΣ!
    Συγκεκριμένα:
    Τί στοιχεῖα θά περιλαμβάνει;
    Πόσες καί ποιές λειτουργίες-χρήσεις θά ἔχει;
    Τί θά περιλαμβάνει τό τεχνικό κομμάτι πού τήν ἀφορᾶ;
    Θά ἀναβαθμίζεται μελλοντικά;
    Καί ἄν ναί, γιατί; κάθε πότε; πῶς θά ἐπηρρεάζει ἡ ἀναβάθμιση τήν κάρτα σέ ὅλα τά παραπάνω: δεδομένα, λειτουργίες, τεχνικά θέματα!
    Πόσο ἀσφαλής θά εἶναι;
    Θά κινούμαστε καί ἐκτός Ἑλλάδας μ’ αὐτήν, δηλαδή θά εἶναι παγκόσμια;
    κλπ. κλπ.

    Εὐχαριστοῦμε πού θέλετε νά δείξετε εὐαίσθητο κοινωνικό προφίλ καί μᾶς δίνετε τήν δυνατότητα λόγου, ἀλλά αἰσθανόμαστε πώς ὅλο αὐτό εἶναι μία καλοστημένη παγίδα γιά νά ἐπιβάλλει ἡ Πολιτεία τήν κάρτα τοῦ πολίτη χωρίς νά μᾶς ρωτήσει πρῶτα ἄν τή θέλουμε καί ταυτόχρονα μἐ αὐτό τό ἐπικοινωνιακό τρύκ τῆς διαβούλευσης πού στήθηκε, νά ἀνεβάσετε τήν ψυχολογία μας καί νά μᾶς κάνετε νά αἰσθανθοῦμε ὅτι εἴμαστε ἐλεύθεροι καί συμμέτοχοι σέ καθοριστικές ἀποφάσεις ἀπό κοινοῦ.

    Ἀποφάσεις ὅμως σοβαρές δέ γίνεται νά ληφθοῦν καί μάλιστα τέτοιες πού ἀφοροῦν τόν τρόπο ζωῆς μας καί τό μέλλον μας, χωρίς διαφάνεια, ἀπόλυτη εἰλικρίνεια καί σεβασμό στήν ἔγκυρη ἐνημέρωση τοῦ πολίτη!
    Αὐτή ἡ διαβούλευση πού διεκπεραιώνται, θά εἶχε εἰλικρίνεια καί εὐπιστία, ἄν πρῶτα κάνει ἡ Πολιτεία τό αὐτονόητο! Δηλαδή νά μᾶς ἀποκαλύψει ἐπιτέλους: τί ἐστί κάρτα πολίτη ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ καί νά μή μᾶς ἀφήνει στά σκοτάδια! Ἐκτός…ἄν δέ θέλει νά βλέπουν οἱ πολίτες της, ποῦ πατᾶνε!
    Μέχρι νά γίνει αὐτό, λέμε λόγια τοῦ ἀέρα καί ὄχι τῆς κάρτας!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:33 | Τσακμακίδης Πέτρος

    Η αποδοχή ή όχι τις κάρτας για κάθε πολίτη είναι ουσιαστικά υποχρεωτική και δεν μπορώ να καταλάβω πια έννοια έχει η διαβούλευση στο συγκεκριμένο θέμα;
    Αφού τελικά αποφασίζεται χωρίς εμάς για εμάς ποιο νόημα έχει όλο αυτό;
    Ο Όργουελ στο βιβλίο του 1984 που γράφτηκε στης αρχές του προηγούμενου αιώνα πέτυχε διάνα τελικά .
    Θα γίνουμε έρμαια του συστήματος ολικά.
    Είμαι καχύποπτος και υποψιασμένος πολίτης και δεν το κρύβω,
    Καταλαβαίνω λοιπόν την αγωνιώδη προσπάθεια του υπέρ-αστυνομικού κράτους για πλήρη έλεγχο τις καθημερινότητας του ατόμου.
    Του ατόμου που σε τελική ανάλυση και προοπτικά τείνει στην Ασημαντότητα όπως έχει τεκμηριώσει σε μελέτη του ο Κορνήλιος Καστοριάδης.
    Προχωρήστε ακόμη ένα βήμα φτιάξτε τον κόσμο που θέλετε,κρατήστε μας δέσμιους σας χωρίς να ξέρετε οι περισσότεροι το γιατί.
    Σάς μάθανε μόνο το πώς,το γιατί δεν θα σας το πουν ποτέ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:01 | Αλέξανδρος

    Αν υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, η κάρτα του πολίτη θα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική!
    Γιατί να μας την επιβάλλεται;
    Μπορεί να μας εξυπηρετεί σε πολλά αλλά μας αφαιρεί τη δυνατότητα της επιλογής του δύσκολου δρόμου. Εσείς ως κυβέρνηση θέλετε την εξυπηρέτησή μας από τη γραφειοκρατία αλλά γιατί να μας αφαιρέσετε τη δυνατότητα να την επιλέξουμε εάν το επιθυμούμε; Αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι έξυπνη αλλά φανερώνει ελευθερία. Αντίθετα η υποχρεωτική εφαρμογή της κάρτας του πολίτη φανερώνει επιβολή και στέρηση της ελευθερίας!
    Είναι σαν να μας λέτε ότι επειδή εφευρέθηκε το αυτοκίνητο που πηγαίνει πιο γρήγορα θα πηγαίνουμε όλοι με το αυτοκίνητο και δεν θα μπορεί κανείς να κυκλοφορεί με το ποδήλατο και να πηγαίνει πιο αργά επειδή μόνο και μόνο έτσι επιθυμεί!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:25 | Καραγιαννης Γιωργος

    Ο λογος εγκαθιδρυσης της καρτας ειναι ενας και μοναδικος,

    η πληρης υποδουλωση του πολιτη στο ‘ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ’

    δεν ειναι επιστημονικη φαντασιαμ ειναι η φρικτη και δυσαρεστη πραγματικοτητα

    δεν υπαρχει περιπτωση να την παραλαβω, αρκετα εχω δει να παραβιαζεται το Συνταγμα

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:44 | Αντώνης

    Το κείμενο που τίθεται για διαβούλευση είναι γενικόλογο, δεν αναφέρετε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η κάρτα, η αν θα αποθηκεύει προσωπικά στοιχεία που θα διαβάζονται μόνο ηλεκτρονικά.
    Πώς θα χρησιμοποιείται από τις διάφορες υπηρεσίες, με τί υποδομή και γνώσεις από το υπάρχον προσωπικό;
    Αναφέρεται κάτι για «εθνική Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού» μπορεί κάποιος να μας πεί τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής (για το «εθνική υποδομή», όχι για το «δημόσιο κλειδί»);

    Θα συνοδευτεί απο παράλληλο εκσυγχρονισμό των Δημοσίων υπηρεσιών ώστε να την αξιοποιήσουν (πχ κάποια ηλεκτρονικά μηχανήματα ανάγνωσης και );
    Τι θα κοστίσει αυτό στον ήδη υπερβολικά καταπιεσμένο Έλληνα φορολογούμενο μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της μειώσεως των μισθών; Επαναλαμβάνω ότι το κείμενο είναι εξαιρετικά γενικόλογο. Δεν αναφέρεται αν θα αντικαταστήσει υποχρεωτικά ή όχι την ταυτότητα, η το δίπλωμα οδήγησης. πλέον θα πρέπει να τα φέρουμε και τα 2;

    Οι περισσότερες ενστάσεις που διαβάζω εδώ, αποτελούν γέννημα θρησκευτικών πεποιθήσεων.
    Γιατί αυτή η κάρτα πλασάρεται ως κάτι καινούριο και όχι ως μια ταυτότητα με ηλεκτρονική ασφάλεια/δυνατότητες; (αφού στην ουσία αυτό είναι, και την αντικαθιστά)
    Πώς θα μπορούν οι πολίτες με ανησυχίες για τα προσωπικά τους δεδομένα να λάβουν πλήρη γνώση για τα στοιχεία που περιέχει η κάρτα (σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν είναι τυπωμένα πάνω;)

    σχετικά με την ψηφιακή υπογραφή εγγράφων, το θεωρώ επαναστατικό(!) για τα ελληνικά δεδομένα. Πώς θα χρησιμοποιείται; θα μπορεί ο κάθε πολίτης από τον προσωπικό του Η/Υ να υπογράφει ψηφιακά αιτήσεις προς τις διάφορες υπηρεσίες (εφόσον έχει τις γνώσεις), η μόνο στο γκισέ;

    Τι θα γίνεται σε περίπτωση απώλειας/κλοπής;

    Τι δικαιώματα θα έχει ο ιδιωτικός τομέας και πώς εξασφαλίζεται η νομοταγής χρήση της ταυτότητας; δεδομένης της ευκολίας αντιγραφής των ψηφιακών δεδομένων, όπως πχ του κλειδιού; Θα το αναλάβει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος; έχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό;

    Ο προβληματισμός μου είναι ότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για ένα ηλεκτρονικό «πεδίο μάχης», στο οποίο αυτοί που συμμετέχουν (από την πλευρά των διωκτικών αρχών) πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο πληροφορικής με ειδίκευση στην ασφάλεια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, την στιγμή που οι περισσότεροι ίσα ίσα που ξέρουν να ανοίγουν τον υπολογιστή.

    Προτείνω,

    να υπάρχει τουλάχιστον κάποια πρόβλεψη ώστε με μια επίσκεψη σε κάποιο ΚΕΠ ο πολίτης να λαμβάνει πλήρη έντυπη ενημέρωση επί των στοιχείων που περιέχει η κάρτα.

    να υπάρχει «εξπρές» διαδικασία απενεργοποίησης σε περίπτωση απώλειας/κλοπής/υποψίας πλαστογράφησης της κάρτας, (μιλάμε για κλοπή υπογραφής!)

    να υπάρχει πρόβλεψη για ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ των στοιχείων των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην χρήση της κάρτας κάθε πολίτη ώστε να είναι τα στοιχεία αυτά διαθέσιμα σε κάθε διωκτική αρχή (για την περίπτωση πλαστοπροσωπίας, εδώ μιλάμε για ενδεχόμενη κλοπή υπογραφής!) και στον ίδιο τον πολίτη όποτε τα ζητήσει σε κάποιο ΚΕΠ (άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει αν έκανε τις συναλλαγές)
    (θα μπορούσε να εύκολα υπάρχει και αυτόματη αποστολή επιβεβαίωσης σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δηλωμένη κατά την δημιουργία της ταυτότητας: ένα τυποποιημένο μήνυμα που να λέει «σήμερα χρησιμοποιήσατε την κάρτα σας εκεί» η «υπογράψατε στα εξής έντυπα» για όποιον θέλει, εξάλλου αυτό είναι κοινή πρακτική σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η αποστολή «ηλεκτρονικής απόδειξης»)

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:36 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗΣ

    Μας λέει ο νομοθέτης:
    Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του….

    Με λίγα λόγια λέει πως αν δεν την έχεις και δεν την χρησιμοποιείς …δεν θα μπορείς να ζήσεις.!!
    Τελικά μήπως ζούμε στην εποχή του τρελού νερού;
    Δεν θα δώσει καλύτερη υγεία η κάρτα,δεν θα δώσει λεφτά η κάρτα,δεν θα δώσει ασφάλεια η κάρτα,δεν θα δώσει εργασία η κάρτα.Αναλίσκεται η πολιτεία για την κατασκευή ενός εγγράφου αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και σκοπιμότητας που όχι μόνο δεν θα διευκολύνει την ζωή των πολιτών αλλά θα την κάνει πιο πολύπλοκη! Ο χειρισμός ενός χαρτιού είναι εύκολος! Ο χειρισμός ψηφιακών δεδομένων προϋποθέτει πολύπλοκες και τεράστιες υποδομές υψηλού λειτουργικού κόστους.
    Η κατάργηση της γραφειοκρατίας δεν γίνεται με την συμπύκνωσή της και την μετατροπή της σε ψηφιακή γραφειοκρατία.Η κατάργηση της γραφειοκρατίας γίνεται μόνο με την κατάργηση κατα γράμμα,γραφείων,ανόητων πιστοποιητικών,σφραγίδων υπηρεσιων που υπάρχουν για να υπάρχουν,και να αλλάξει η σοβιετικού τύπου νοοτροπία που για να γίνει κάτι πρέπει να προκύψει-προέκυψε-προκύπτει από κάποιο άλλο έγγραφο ή υπηρεσία και ούτω καθ εξής…
    Η ζωή του πολίτη αυτής της χώρας προφανώς δεν θα γίνει καλύτερη απο μιά πλαστική κάρτα και ενα μικροτσίπ καθότι δεν λύνει κανένα προβλημα της καθημερινότητάς του.
    Ο πραγματικός σκοπός όπως μας αποκαλύπτει ο νομοθέτης είναι η εξυπηρέτηση όχι των πολιτών αλλά των ιδιωτών !!! λέγοντας:

    Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

    Υπονοόνται σαφέστατα οι τράπεζες εδώ και καλά θα κάνετε να το ανακοινώσετε πιό φανερα στο κοινό πως θέλετε να προωθήσετε το τραπεζικό σύστημα υποχρεωτικά σχεδόν στην ζωή των Ελλήνων θεσμοθετώντας ουσιαστικά μια εν δυναμει πιστωτική-χρεωστική κάρτα που ως τέτοια θα επιδιωχθεί να χρησιμοποιηθεί μετά και το προαναγγελθέν πάντρεμα με την κάρτα φορολογουμένου από το υπουργείο οικονομικών.

    Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν χρειάζονται κάρτες για να λειτουργήσουν αλλά ένα μόνο προσωπικό κωδικό που θα μπορεί να γνωρίζει μόνο ο διαχειριστής του δικτύου(κράτος)και ο πολίτης ο οποίος θα μπορεί να τον αλλάζει άν θέλει ώστε να μην είναι εφικτή εύκολα η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Ούτε κάρτες,ούτε άσκοπες δαπάνες για προμήθεια των τσίπς της κάρτας,αλλά μόνο ένα σύγχρονο κράτος που αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία και τα δίκτυα.
    Τώρα όσον αφορά τους ποικίλους αριθμούς μητρώου,δεν χρειάζεται να εκδοθει τόσο πολύπλοκη μηχανή για την συγκέντρωσή τους…αρκει ένα μικρό κομμάτι χαρτί που όποιος δεν θέλει να ταλαιπωρείται μπορεί να τους έχει εκει γραμμένους.
    Και πάνω από όλα η λογική επιτάσει ώστε η πολιτεία να μπορεί να λειτουργεί και χωρίς την απαραίτητη μεσολάβηση των μηχανισμών πληροφορικής που ανά πάσα στιγμή ίσως πάψουν να λειτουργούν λόγω έλειψης ηλεκτρισμού,βλάβης των Η/Υ, ή εν τέλει αν κάποιοι δεν θέλουν να την παραλάβουν για τους δικούς του λόγους ο καθένας τί θα γίνει; ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ,ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ; ;;;Να σοβαρευτούμε λίγο πρίν να είναι πολύ αργά….

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 22:29 | Νομική

    Έχουμε ταυτότητες, δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε όλοι από ένας αριθμός ο οποίος θα περιέχει όλα μας τα προσωπικά δεδομένα και το ιστορικό μας! Είναι, το λιγότερο, επικίνδυνο… (όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι δύσκολο για έναν απλό χακερ να έχει πρόσβαση, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιήσει!)
    Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο λιτότητας που διανύουμε θα πρέπει να ξοδευτούν τόσα χρήματα για ένα ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των πολιτών. Υποτίθεται ότι κάνουμε οικονομία καθώς είμαστε υπερχρεωμένοι, υπάρχει λόγος να τα σκορπίζουμε; Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται να μειωθεί η γραφειοκρατεία εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία που απαιτεί δέκα παραπλήσια έγγραφα για κάθε δουλειά.. δεν είναι θέμα ταυτότητας του πολίτη!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 22:28 | ΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Αγαπητέ κύριε Υπουργέ και λοιποί συναρμόδιοι για τη θεσμοθέτηση της Κάρτας του Πολίτη.
    «Ευελπιστείτε» ότι με την Κάρτα Πολίτη θα καταργήσετε σταδιακά τη γραφειοκρατεία στις συναλλαγές μας. Θεωρώ ότι ματαιοπονείτε. Γνωρίζετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι δεν υφίσταται πρόβλημα «…φυσικής ταυτοποίησης των πολιτών». Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ΜΟΝΟΝ στην ανακολουθία και ασυμβατότητα λειτουργίας της εν γένει ελληνικής κρατικής μηχανής, που εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζει εκ πρωϊμίου όλους του πολίτες όχι ως καλόπιστους, αλλά ως «αναξιόπιστους» κι «επιρρεπείς» στην ανομία. Έτσι το Κράτος δυσχεραίνει τις συναλλαγές, επιβάλλοντας ως «πανάκεια» δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς κι «ανεπαρκείς» ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συνακόλουθα η Κάρτα Πολίτη ΔΕΝ είναι το «…βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα», όταν ο τελευταίος είναι ακόμη απαρχαιωμένος, γεγονός που το ομολογείτε ευθαρσώς («… Η Κάρτα Πολίτη θα είναι το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση).
    Περαιτέρω, διαβάζω αρκετές φράσεις που μου δίνουν την εντύπωση της προαιρετικότικας στη λήψη και χρήση της εν λόγω Κάρτας (π.χ. «… όσων πολιτών το επιθυμούν…» , «…για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα …» , «…οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν…» κλπ). Δεσμεύεστε εσείς ως υπουργός(=προσφέρω υπηρεσία, βοηθώ), ότι ουδέποτε στο μέλλον θα γίνει υποχρεωτική η λήψη και χρήση αυτής της Κάρτας; Αν ναι, να το πράξετε δημόσια και ειλικρινά παρακαλώ.
    Αντί όμως τούτου, καθησυχαστικά διαφημίζετε την εκτίμησή σας ότι με την Κάρτα Πολίτη θα επιτύχουμε «…ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.». Σας διαφεύγει το γεγονός ότι η ανθρώπινη κακεντρέχεια δεν έχει όρια. Οι ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές είναι κοινός πόθος, ο οποίος όμως ιεραρχείται χαμηλά στη συνείδηση του μέσου Πολίτη, όταν δεν αποκλείεται (και είναι αδύνατο ν’ αποκλειστεί, όπως αποδεικνύει καθημερινά η ιστορία) το ενδεχόμενο προσβολής της συνταγματικά καταχυρωμένης ελευθερίας και αυτοδιάθεσής του, μέσω της κακόβουλης επέμβασης τρίτων στα -αδιευκρίνιστου εύρους και ποιότητας- στοιχεία της Κάρτας Πολίτη.
    Όσο καλοπροαίρετη και μεγαλόπνοη κι αν είναι η σύλληψη και υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη, δυστυχώς ενέχει τόσους κινδύνους αυθαίρετης εκμεταλλευσιμότητας, που αντισταθμιστικά την καθιστούν εκ των προτέρων τουλάχιστον ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ και ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ για το πλειονότητα του Ορθόδοξου λαού μας (προς απόδειξη, τολμήστε να κάνετε Δημοψήφισμα ή έστω ειλικρινή δημοσκόπηση).
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΕ ΕΤΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ …

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 21:54 | Σπύρος

    Συμφωνώ απόλυτα με τη χρήση κάρτας του πολίτη, η οποία πρέπει να απαλλάξει τον πολίτη από όλη αυτή τη χαρτούρα που τον ταλαιπωρεί σήμερα. Να ενσωματωθεί το ιατρικό ιστορικό οπωσδήποτε και να καταργηθούν τα απαράδεκτα βιβλιάρια που έχουμε. Να συνδεθεί και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ωστε να μπορεί ο πολίτης να παραλαμβάνει τα φάρμακά του από το φαρμακείο επιδεικνύοντας την κάρτα του, όπως γινεται και στις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι σήμερα στήνονται στο ΙΚΑ από τις 5 το πρωί μόνο και μόνο για να γράψουν φάρμακα, χωρίς να κάνει κάποια νέα διάγνωση ο γιατρός, παίρνοντας τα ραντεβού από ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται ιατρική εξέταση. Τέτοιου είδους συνταγές θα μπορούσαν να γίνουν και τηλεφωνικά. Με αυτόν τον τρόπο και ο άρρωστος δεν ταλαιπωρείται αλλά και το ΙΚΑ (η οποιδήποτε άλλο ταμείο) θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους έχοντες άμεση ανάγκη. Όντας κάτοικος Δανίας για 15 έτη και με χρόνια πάθηση, το σηγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει τη ζωή μου πολύ δυσκολότερη απ ότι ήταν με την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Επίσης, ιατρική επίσκεψη, ακόμα και σε ιδιώτη γιατρο, αποκλειστικά με τη νέα κάρτα, έτσι ώστε ο γιατρός να βλεπει αλλά και συμπληρώνει το ιατρικό ιστορικό, ανεξάρτητα με το αν κάποιος είναι ασφαλισμένος ή όχι. Είναι πάνω απ όλα θέμα ασφάλειας. Με αυτόν τον τρόπο πιάνεις και τη φοροδιαφυγή των γιατρών. Και για να γίνει πιο ισχυρό το χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής: ηλεκτρονική συνταγογράφηση ακόμα και για αυτούς που πληρώνουν την επίσκεψη στο γιατρό, ώστε ο γιατρός να αναγκάζεται να γράφει τη διάγνωση στο ιστορικό. Απλούστατα να απαγορεύεται ο φαρμακοποιός να εκτελεί συνταγή η οποία δεν είναι ηλεκτρονική.
    Και επιτέλους να γίνει κάτι ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μου από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και να μπορώ και εγώ να εξυπηρετούμαι από τις δημόσιες υπηρεσίες από τον υπολογιστή μου, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτώ την υπηρεσία απόκλειστικά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Απλούστατα γιατί τότε εργάζομαι και εγώ!

    Όσο αφορά στα περι 666 εγώ προσωπικά τα ακούω βερεσε. Και για το θέμα που πολλοί λένε ότι αυτό ή το άλλο δεν υπάρχει σε καμία άλλη χωρα δεν είναι αλήθεια. Σε κάποιες χώρες υπάρχει και σε κάποιες όχι, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ίσως. Και εν πάση περιπτώση, γιατί υποτιμάμε την ικανότητα της χώρας μας να βρίσκει καινοτόμες λύσεις σε κάποιους τομείς?

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 21:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ Δ.

    Είναι πολύ συμαντική για την ζωή μας η κάρτα του πολίτη. Θεωρώ οτι μπορούμε να κερδίσουμε πολίτιμο χρόνο κατά την διάρκεια των συναλλαγών μας. Η κάρτα εκτός από την αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας και της συναλλαγής με το Δημόσιο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για τα ακόλουθα:
    1)Συναλλαγή με τις τράπεζες.
    2)Συναλλαγή με τις εφορίες.
    3)Αυτόματη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών για τις αγορές που κάνουμε και από που τις κάνουμε. Έτσι θα καταργηθεί η απόδειξη και η φοροδιαφυγή.
    4)Συναλλαγή και με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Πιστεύω οτι είναι ένα σημαντικό βήμα για να μην περιμένουμε στις ατελείωτες ουρές για τις συναλλαγές μας και να γλητώσουμε από την γραφειοκρατεία.

    Με την κάρτα του πολίτη θα μπορεί να μειωθεί και ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και έτσι το κράτος να κερδίσει χρήματα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 21:53 | Αθανασία

    ΟΧΙ στην ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ! Στην Βρετανία το αρνήθηκαν ενώ στη Γερμανία η ομάδα CCC (Chaos Computer Club) σε τηλεοπτική εκπομπή έσπασαν το σύστημα PIN και κατάφεραν να πάρουν όλα τά δεδομένα τής αντίστοιχης RFID κάρτας τού πολίτη εκεί.
    Επίσης λένε οτι «…σε καμία φάση της προετοιμασίας δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) και δεν θα περιλαμβάνεται…» Τι ανάγκη έχουν απο οπτική καταγραφή γραμμωτού κώδικα (bar code) αφού η «Κάρτα του Πολίτη» θα είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας microchip στο οποίο όχι μόνο θα μπορεί να καταγραφεί ψηφιακά ο barcode του καθ΄ενός μας αλλά και εκατομμύρια άλλα στοιχεία απολύτως «αόρατα» στον κάτοχο- σκλάβο. Αυτή η «διευκρίνηση» έγινε προφανώς για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια » των πιστών Χριστιανών που αρνούνται να παραλάβουν μια κάρτα στην οποία θα υπάρχει με οποιαδήποτε μορφή ο δυσώνυμος αριθμός 666.
    ο Γέρων Παίσιος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, η Αποκάλυψη, παντού έχουν μιλήσει για τσιπάκια και οτι έτσι σιγα σιγά θα οδηγηθούμε στο τέλος!
    Είμαστε Χριστιανή και βαπτιστήκαμε με όνομα όχι αριθμό. Το να δεχτούμε να είμαστε ένας αριθμός είναι σάν να αρνούμαστε το βάπτισμα και κατ’επέκταση τον ίδιο το Χριστό!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 21:54 | Γιώργος Π.

    Κύριε Υπουργέ,
    Η κάρτα του πολίτη σαν λογική ευσταθεί, αλλά διαφωνώ ΠΛΗΡΩΣ με τη χρήση μικροτσίπ όπου θα αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με το άτομο μου. Και ερωτώ: Σαν φυσικό πρόσωπο, έχω αυτή τη στιγμή έναν αριθμό που χαρακτηρίζει ΜΟΝΟ εμένα και θα τον έχω μέχρι να πεθάνω ΧΩΡΙΣ να αλλάξει ποτέ? Η απάντηση είναι ΝΑΙ και ο αριθμός αυτός λέγεται ΑΦΜ. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα. Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να δημιουργηθεί μια κάρτα ΧΩΡΙΣ τσιπάκι, που να περιέχει όλα τα στοιχεία του υφιστάμενου δελτίου ταυτότητας και έναν μοναδικό αριθμό (ΑΦΜ) ο οποίος να χρησιμεύει για οποιαδήποτε συναλλαγή μου με το Δημόσιο και φυσικά να αντικαταστήσει ΑΔΤ, ΑΜΚΑ, αριθμό διαβατηρίου, αριθμό διπλώματος οδήγησης κτλ. Με αυτό τον τρόπο, και δε θίγονται τα προσωπικά μου δεδομένα (μη ύπαρξη τσιπ, barcode κτλ), και βελτιστοποιούνται οι συναλλαγές μου με εφορίες, νοσοκομεία, ταμεία ασφάλισης και οποιοδήποτε άλλο Δημόσιο ή μη Φορέα. Γιατί λοιπόν να υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια / φόβος ότι τα προσωπικά μου δεδομένα μπορούν να παραβιαστούν πχ από οποιοδήποτε χάκερ ή κάποια εταιρία που θέλει να μάθει το καταναλωτικό μου προφίλ ? Εάν θέλει λοιπόν το κράτος να μας κάνει τη ζωή ευκολότερη, δεν έχει παρά να διασυνδέσει τις Υπηρεσίες του ηλεκτρονικά, οι οποίες θα μπορούν να μας εξυπηρετούν εύκολα και γρήγορα ζητώντας μας ΜΟΝΟ τον αριθμό της κάρτας και όχι 10-15 χαρτιά και βεβαιώσεις (στο USA τα χαζοαμερικανάκια μπορούν να ανοίξουν επιχείρηση μέσω διαδικτύου μέσα σε 15 λεπτά ΧΩΡΙΣ να έχουν τσιπάκι). Τουλάχιστον, εάν υπάρχει έστω και ένα ίχνος Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, κάντε ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε ΕΜΕΙΣ εάν θέλουμε ή όχι το τσιπάκι στη κάρτα (και σε μερικά χρόνια στο χέρι, αφού είναι γνωστό ότι οι κάρτες χάνονται, τα χέρια όχι).
    Μετά τιμής.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 20:09 | χρήστος

    Η Κάρτα Πολίτη δεν αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά η ίδια η μηχανοργάνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών είναι το κλειδί (μας κάνατε τη μέρα νύχτα) για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Και πολύ που σας νοιάζει ο πολίτης, πρόβατα στα μαντριά θέλετε…

    Επίσης το ίδιο ισχύει για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, δλδ. η χρήση της Κάρτας σε τι θα αποτρέπει την μη χρηστή διαχείρηση; Θα τη βλέπει και θα φοβάται; ο ανθρώπινος παράγοντας δεν παίζει ρόλο ή σκοπός σας είναι να τον περιορίσετε; θα εκλείψουν οι απατεώνες ,όταν με ένα χάκινγκ θα σου κλέβει τα πάντα; (μμμ! μεγάλος πειρασμός).

    Αυτό το: «εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα» τι σημαίνει; Τι εννοείτε ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και πως συνδέονται με την ταυτότητα (Κάρτα); Μα, για πόσο βλάκες μας θεωρείτε επιτέλους;
    Το καταναλωτικό μας προφίλ, το ξέρουμε ότι θα το λαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες και τράπεζες. Δεν σας κόβει ούτε να το αποκρύψετε από τη Δημόσια Διαβούλευση;

    Και τέλος, δεν θεωρώ ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι τόσο πρόβατα να πάρουν την Κάρτα σας, για όσα ανέφερα παραπάνω και όσα θα αναφέρω και αργότερα, αλλά και για όσα λένε οι πλειοψηφούντες εδώ μέσα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 20:06 | Παναγιώτης

    Πιστεύω ότι η παραλαβή της ηλεκτρονικής ταυτότητας πρέπει να είναι προαιρετική.
    Λυπάμαι αλλά δε θέλω κανείς να αποφασίζει για εμένα πριν από εμένα.
    Αρνούμαι να την παραλάβω.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 20:46 | Γιώργος Κ

    Κάποιες σκέψεις-ερωτήματα κι από μένα (είμαι βάσει πτυχίου ειδικός στην ασφάλεια προσωπικών δεδομένων):

    1) Ο πολίτης και τώρα έχει τη δυνατότητα να εχει ΕΝΑ έντυπο για τη φυσική ταυτοποίησή σου, αλλά παρόλα αυτά η εξυπηρέτηση που απολαμβάνει από το Δημόσιο είναι μηδαμινή. Τι θα αλλάξει λοιπόν με την κάρτα του Πολίτη; Οπότε χρησιμότητα ΜΗΔΕΝ.

    2)Από πότε οι υπηρεσίες για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών πρέπει να συνδέονται με την ταυτοποίηση; ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.

    3) Επίσης είναι το λιγότερο αφελές να διακυρήττει κανείς ότι η ψηφιακή ταυτοποίηση απαιτεί πιστοποιητιό τύπου ταυτότητας. Τόσα χρόνια π.χ. το TAXIS δεν δούλευε μια χαρά από όσους το επιθυμούσαν με τις παλιές ταυτότητες;

    4) Η ψηφιακή ασφάλεια δεν διασφαλίζεται με τίποτε. Δεν το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι (άρα έχουν λιγότερες γνώσεις από έναν απλό φοιτητή πληροφορικής και είναι στο πόστο που είναι αναξιοκρατικά) ή επίτηδες ψεύδονται οι υπεύθυνοι όταν εντέχνως αφήνουν να υπονοηθεί κάτι τέτοιο;

    5) Η EU Data Protection Directive 95/46/EU σαφώς καθορίζει ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι περιέχει η κάρτα (κατ’ αντιστοιχία με την δυνατότητα που τώρα έχει να γνωρίζει τι γράφει το Δ.Α.Τ). Επίσης ορίζεται ότι κάθε υπηρεσία ή ιδιώτης θα χρησιμοποιεί μόνο τα δεδομένα που χρειάζονται. Αυτό δεν θα ισχύει με την κάρτα του πολίτη, καθώς οποιοσδήποτε που θα έχει την ειδική συσκευή θα διαβάζει ο,τιδήποτε και όχι μόνο αυτά που χρειάζονται (πχ. ο άνθρωπος-υπάλληλος στο ληξιαρχείο θα βλέπει τη φορολογική κατάσταση και ο ελεγκτής διαβατηρίων το πόσο καλός οδηγός είναι ένας). Επίσης, ο πολίτης δεν θα γνωρίζει αν η κάρτα έχει αυτά που νομίζειω ότι περιέχει.

    6) Είναι γελοίο να προσπαθεί κανείς να διασκεδάσει ανησυχίες λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει το barcode. To barcode είναι τόσο ξεπερασμένο που καμία σύγχρονη τεχνολογία δεν βασίζεται σε αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχει ή δεν θα έχει barcode, αλλά πως θα χρησιμοποιείται. Γιατί προσωπικά δεν βλέπω ειλικρινά ΚΑΜΙΑ χρησιμότητα, μόνο κίνδυνο για την προσωπική ελευθερία.

    Ευχαριστώ,

    ΓΠ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 20:53 | betty

    ΔΕΝ ΤΗ ΔΕΧΟΜΑΙ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΣ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑ ΤΑΪΣΩ. ΔΕΝ ΣΥΝΑΛΑΣΣΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ (ΚΡΑΤΟΣ).ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΡΙΟΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 19:45 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΝΤΟΛΕΣ.
    ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
    «ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ «ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ, ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ (ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ «ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ» ΜΕ ΤΣΙΠ ΚΑΤΑΔΟΤΗ => http://www.noiazomai.net/ukkartapoliti.html ) ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΚΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.

    ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ, (Δημήτρης Ανδρεάκος) ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΑΞΑΤΕ http://antipliroforisi.blogspot.com/2010/10/blog-post_20.html , ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ 666 ΜΕ ΤΗΝ «ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ» ΜΕ ΤΣΙΠ ΚΑΤΑΔΟΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟΣΔΟΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΦΛΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ…

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
    1. Το πλινθίο (τσιπάκι) της «Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» θα λειτουργεί εξ’επαφής (contact) ή εξ’αποστάσεως (contactless); Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη λειτουργεί εξ’αποστάσεως (http://id-ont.blogspot.com/2010/10/deutsche-welle-chip.html). Εάν είναι εξ’επαφής μετά από πόσες αναβαθμίσεις σχεδιάζεται να γίνει εξ’αποστάσεως για να μοιάζει με την Γερμανική;

    2. Για την παραγωγή της θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας;
    Γνωρίζουμε ότι η ιαπωνική εταιρεία TOPPAN που πούλησε στην Ελληνική Αστυνομία το μηχάνημα με το οποίο παράγονται τα Ελληνικά Διαβατήρια και οι αστυνομικές ταυτότητες, μιλάει για αστυνομικές ταυτότητες που θα φέρουν τσιπάκι τόσο εξ’επαφής όσο και εξ’αποστάσεως:
    «This system will be first used to issue Greek e-passports and dual contact / contactless e-ID cards for the Hellenic Police»
    (http://id-ont.blogspot.com/2010/10/contactless-chip.html).
    Άρα εάν χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας η «Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» μπορεί να έχει και εξ’επαφής και εξ’ αποστάσεως τσιπάκι.

    3.Υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα πλινθίο (τσιπάκι) είτε αυτό λειτουργεί εξ’επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ’αποστάσεως (contactless);
    Εάν στην αρχή «υιοθετηθούν καλές πρακτικές ασφαλείας» μετά από πόσες παραβιάσεις «των καλών πρακτικών ασφαλείας» έχει προβλεφθεί να υιοθετηθούν οι «καλύτερες»;
    Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη «με το καλημέρα» αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας
    (http://id-ont.blogspot.com/2010/11/deutsche-welle.html).
    Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία;
    Τελικά είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα των κατόχων των καρτών. Μπορεί να πάρει στους κλέφτες λίγο χρόνο για να «αναβαθμιστούν» για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα πρόκληση, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουν.
    Διαβάστε σχετικά:
    1.«Κλεμμένα δάκτυλα: Ανίσχυρη η προστασία από την κλοπή των στοιχείων της βιομετρικής ταυτότητας.»
    http://id-ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html
    2.«Πέντε δευτερόλεπτα αρκούν για τους χάκερ»
    http://id-ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_5972.html
    3.«Ουδέν κρυπτόν: Χάκερ έσπασαν την «απαραβίαστη» κβαντική κρυπτογράφηση»
    http://id-ont.blogspot.com/2010/10/blog-post_8805.html
    4.«Και στην Αγγλία προαιρετική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Όσοι όμως επιλέγουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κινδυνεύουν από διαρροές δεδομένων. 287 φορές χάθηκαν ηλεκτρονικά ιατρικά δεδομένα τα τελευταία 2,5 χρόνια, BBC Απρ 2010»
    http://id-ont.blogspot.com/2010/10/287-25-bbc-2010.html

    4. Τα Νομικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι κάρτες από την στιγμή που διαθέτουν είτε εξ’επαφής (contact) ή πολύ περισσότερο εξ’αποστάσεως (contactless) πλινθίο, σε ποια διαβούλευση πρέπει να κατατεθούν, στην παρούσα ή στην επόμενη φάση;
    Νομίζουμε ότι η ανακοίνωσή σας αντιμετωπίζει με «ελαφρά τη καρδία» τις βέβαιες ανησυχίες μας και τους κινδύνους που αναμένεται να ενσκήψουν στη ζωή μας. Με τα πλινθία (τσιπάκια), δίνεται η δυνατότητα εύκολα και ανέξοδα (αφού ετοιμαστεί η μηχανογραφική υποδομή) να συλλέγονται και να καταγράφονται πληροφορίες για το άτομο που φέρει πλινθίο (πχ στην «Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη»).

    Διαβάζουμε στο εξαιρετικό κείμενο «ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΕΤΡΙΑ»
    http://id-ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_8285.html
    του Επ. Καθηγητή Νομικής κου Μαντζούφα στο ΑΠΘ:
    η μετατροπή του πολίτη σε πληροφοριακό αντικείμενο, υπονομεύει τη συμμετοχή του σε όλο το φάσμα των δημοκρατικών θεσμών, ιδίως όταν γνωρίζει ότι η πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα καταγράφεται
    Η ανεξέλεγκτη συλλογή πληροφοριών καταλήγει σε χειραγώγηση καθώς δίχως την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει δημοκρατική κοινωνία.
    Ο συσχετισμός πληροφοριών από διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του ατόμου ως καταναλωτή, εργαζόμενου, ασφαλισμένου, η χρήση και η δημοσίευσή τους, διαταράσσουν την ηρεμία του ατόμου και παραβιάζουν την εύλογη επιθυμία του να διαχειρίζεται και να δημοσιοποιεί κατά βούληση προσωπικά του στοιχεία.
    Οι πληροφορίες του παρελθόντος που καταγράφονται, μπορούν να ανασυρθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του βίου του ατόμου και να αποτελέσουν μεγάλο πρόσκομμα στην προσπάθεια του να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Έτσι το άτομο εγκλωβίζεται σε μια εικόνα του παρελθόντος, από την οποία ενδέχεται να επιθυμεί να απομακρυνθεί και η οποία όμως, ακόμα τον καταδυναστεύει, στερώντας του κάθε αυθορμητισμό.
    Έτσι, το άτομο χάνει την δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζεται κοινωνικά, να αναπτύσσει με το κοινωνικό του περιβάλλον σχέσεις που να εξαρτώνται από δικές του επιλογές, και να μην μετατρέπεται σε πληροφοριακό δεδομένο από τρίτα πρόσωπα.
    Η σοβαρότητα των ανωτέρω απειλών γίνεται περισσότερο εμφανής και ο κίνδυνος μεγαλύτερος, όταν η αυτόματη καταγραφή και ταξινόμηση των πληροφοριών άγει στην κατηγοριοποίηση των ατόμων με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Η κατάταξη με βάση ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών, ενώ συχνά εξυπηρετεί ανάγκες άσκησης κοινωνικής πολιτικής (π.χ η συμπεριφορά των ασθενών σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα), συνήθως αποβαίνει το μοναδικό στοιχείο που προσδιορίζει την κοινωνική ταυτότητα του ατόμου, αναγκάζοντας έμμεσα το πληροφοριακά στιγματισμένο πρόσωπο να συμμορφωθεί σε ορισμένο πρότυπο. Έτσι, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό ή το συνδικαλιστικό προφίλ του ατόμου αποβαίνει κυρίαρχο στοιχείο της συνολικής του προσωπικότητας τα δε επιμέρους στοιχεία(αρνητικά ή θετικά) αυτού του πορτραίτου, επικαθορίζουν την σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του.
    Επιπλέον, οι ανάγκες άσκησης προληπτικής πολιτικής σε τομείς όπως η πάταξη της εγκληματικότητας, συνδέονται με τη αξιοποίηση και συσχέτιση αρχείων προσωπικών δεδομένων των ατόμων που, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπολογιστή, παρουσιάζουν την κοινωνική του συμπεριφορά, ως αποκλίνουσα. Τα άτομα αυτά παρακολουθούνται, εν αγνοία τους, ως πιθανοί υποψήφιοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων και εν αγνοία τους επίσης, τα δεδομένα της δραστηριότητάς τους καταχωρούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συσχετίζονται ενδεχομένως με άλλα αρχεία που αφορούν καταναλωτικές συνήθειες, επιλογές ψυχαγωγίας, συναναστροφές κλπ. Έτσι κάθε πτυχή της ιδιωτικής του ζωής και κάθε εμφάνιση του ατόμου στον κοινωνικό χώρο, καταγράφεται και υπόκειται σε επεξεργασία, κατά τρόπο που καταργείται η ανωνυμία και αντικαθίσταται από μιας μορφής διαφάνεια που ουσιαστικά επιφέρει κατάργηση των ορίων ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

    Επίσης στο κείμενο «Κίνδυνοι να γίνουμε χειραγωγήσιμοι και με βιοπορτρέτα»
    http://id-ont.blogspot.com/2010/10/blog-post_21.html
    της κας Μαλογαρδή, δρ Νομικής, διαβάζουμε επίσης:
    Τι κίνδυνοι δημιουργούνται από τη χρήση της;
    «Κίνδυνοι για τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, την παραβίαση της ιδιωτικότητας, της προσωπικότητας και των ατομικών ελευθεριών μας με τη συνεχή παρακολούθηση. Με την ηλεκτρονική κάρτα οι δημόσιες Αρχές θα έχουν ως βάση δεδομένων την οικονομική μας δραστηριότητα, το καταναλωτικό μας «προφίλ», τις συνήθειές μας και τις προτιμήσεις μας, την κάθε κίνησή μας, πού βρισκόμαστε ανά πάσα ώρα. Κίνδυνοι να γίνουμε χειραγωγήσιμοι και με βιοπορτρέτα. Κίνδυνοι από τη χρήση των δεδομένων της εκάστοτε εξουσίας ή του εκάστοτε διαχειριστή του ηλεκτρονικού συστήματος. Κίνδυνοι από την τυχόν διαβίβαση των δεδομένων μας σε τρίτους. Κίνδυνοι από τυχόν υποκλοπή των δεδομένων μας, μέσω των hackers. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής κατασκοπίας μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Κίνδυνοι από τυχόν πλαστές κάρτες, κίνδυνοι από την αντιγραφή των σκληρών δίσκων από τις κρατικές βάσεις δεδομένων, όπου θα είναι αποθηκευμένα τα στοιχεία των καρτών των πολιτών».

    Διαβάστε επίσης:
    REUTERS: Η εισαγωγή της νέας γερμανικής ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη) από 1/11/2010, αύξησε την ανησυχία των Γερμανών σχετικά με την ιδιωτικότητα της ζωής τους γιατί τους ξύπνησε μνήμες από την εποχή των παρακολουθήσεων της Στάζι και της Γκεστάπο.
    http://id-ont.blogspot.com/2010/11/reuters.html

    5. Για όσες «Κάρτες (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει; Ειδικά, βεβαίως, στην περίπτωση που φέρουν εξ’αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων; Το ρωτάμε αυτό γιατί για τα σκυλιά που φέρουν «εμφυτευμένο» στο δέρμα τους το εξ’αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, η εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, χρησιμοποιείται και μάλιστα μπορεί κανείς να την «κατεβάσει» δωρεάν στο κινητό του
    http://id-ont.blogspot.com/2010/11/chip.html.
    Εάν πάντως μας κάνει το λογισμικό για τα «χαμένα» σκυλιά δεν χρειάζεται να δώσουμε χρήματα για νέο λογισμικό για τις «χαμένες» Κάρτες.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:02 | Χριστιάνα

    Δεν πρόκειται να παραλάβω την κάρτα του πολίτη. Παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα και τη θρησκευτική μου συνείδηση. Καλύτερα θα ήταν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής που υπάρχει. Δεν υπάρχει λόγος να δαπανώνται χρήματα (τη στιγμή που δεν υπάρχουν) για τέτοιου είδους καινοτομίες όταν τόσα χρόνια χρησιμοποιείται η κλασική ταυτότητα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι απειλείτε αστυνομικούς με αποταγή τους από το σώμα, σε περίπτωση δεν παραλάβουν τη νέα κάρτα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:53 | Αναστασία Tζιώκα

    Η κάρτα του πολίτη προσβάλλει βάναυσα τη θρησκευτική μου συνείδηση και την προσωπική μου ελευθερία, γι’αυτό και δεν πρόκειται να την παραλάβω. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να παταχθεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Ο μόνος που εξυπηρετείται με την κάρτα είναι ο «μεγάλος αδελφός».

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:21 | Anonymos

    Δεν χρειαζόμαστε άλλες κάρτες και ειδικότερα τέτοιες που ενισχύουν την παρακολούθησή μας και ως εκ τούτου την παραβίαση της ελυθερίας μας και την μεταβολή της κοινωνίας σε «δημοκρατίỨτου Μεγάλου Αδελφού!
    Προσωπικά όπως και όλη η οικογένειά μου δεν θα την λάβουμε και εφόσον υπάρξουν διοικητικές ή άλλες κυρώσεις επ’ αυτού, επίσης έχει αποφασιστεί η δική μας αντεπίθεση.
    Μην προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα κύριοι! Είσαστε πολύ κοντά στο να επαναστατήσετε τον κόσμο. Μην προκαλείται την τύχη σας, δεν θα σας βγει σε καλό!
    Όχι στην κάρτα! Όχι στην παρακολούθηση! Είμαστε καλά με τις αστυνομικές μας ταυτότητες, πολύ καλά! Παιδεία σωστή και αστυνόμευση στις δρόμους μας λείπει, λειτουργία των νόμων σε όλα τα επίπεδα και για όλους αδιακρ΄τιτως, φυλάκιση των πολιτικών! Αυτά μας χρειάζονται!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:28 | Α.Κ.

    Καλησπέρα σας

    Συγχαρητήρια για την ενέργεια σας να δημιουργήσετε την κάρτα του πολίτη.

    Από την εισήγηση σας πιστεύω ότι λείπουν κάποια στοιχεία:

    Πια δεδομένα στην κάρτα του πολίτη είναι υποχρεωτικά από την Ελληνική δημόσια διοίκηση και ποια από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή;

    Πια δεδομένα στην κάρτα του πολίτη είναι προαιρετικά;

    Πια είναι η διεθνής πρακτική στην χρήση της κάρτας του πολίτη;

    Τα δεδομένα της χρήσης της κάρτας θα τα λαμβάνουν μόνο η Δημόσια διοίκηση και οι πιστοποιημένοι οργανισμοί ή άτομα από το Ελληνικό δημόσιο;

    Πως θα γίνεται η προσθήκη ή η διαγραφή δεδομένων από την κάρτα; Π.χ. εάν κάποιος πολίτης πάσχει από μια χρόνια ασθένεια και λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να προσθέσει αυτά τα δεδομένα στην κάρτα του, ώστε σε ενδεχόμενο που βρεθεί λιπόθυμος-η από κάποιο γιατρό, με κάποιο τρόπο ο γιατρός να μπορεί να τα δει αυτά τα δεδομένα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:54 | Ιωάννης

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ, αγαπητοί συμπολίτες,

    Το γεγονός ότι υπάρχει γραφειοκρατία και απαιτείται η μείωσή της προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών είναι αληθές. Παρόλα αυτά, μία λύση στο πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να δοθεί μέσω μιας άλλης οδού και όχι απαραίτητα με την έκδοση μιας κάρτας-πολίτη.

    Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να υπάρχει μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με όλα τα έγγραφα-αιτήσεις που χρειάζεται ένας πολίτης στην καθημερινότητά του, καταταγμένα σε κατηγορίες ανάλογα με το αίτημά του ή την υπηρεσία που τα εκδίδει (π.χ. πιστοποιητικά δήμου, φορολογικά, στρατολογικά κτλ),στα οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση προσωπική, μέσω ενός username και ενός κωδικού. Το username μπορεί να προέρχεται από τους ήδη υπάρχοντες αριθμούς που αφορούν εμάς προσωπικά (πχ ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ).

    Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι και η γραφειοκρατία μειώνεται και δε χρειάζεται η έκδοση μιας νέας κάρτας-πολίτη που ουσιαστικά θα αντικαθιστούσε την τωρινή ταυτότητα με κάθε επιφύλαξη για τη φύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων, αλλά και θα ελάττωνε τις ανησυχίες μας ως ελληνορθοδόξων.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:35 | Αναστασία T

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί προσβάλλει τη θρησκευτική μου συνείδηση και την προσωπική μου ελευθερία. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να παταχθεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετείται ο πολίτης.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:05 | Κατσενης Ν

    Είναι απορίας άξιον γιατί είναι έξω από τους σκοπούς του υπουργείου να συμπεεριλάβει το ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ του πολίτη στην κάρτα, από τη στιγμή που το κράτος μπαίνει στον κόπο του εγχειρήματος.
    Δηλαδή ΠΟΥ θα βρίσκεται καταγεγραμένο το ιατρικο ιστορικο του έλληνα πολίτη το 2020;;;;
    για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων θα μπορούσαν να διαβάζονται μόνο εκ του σύνεγγης αυτά τα δεδομένα από ειδικό hardware στα νοσοκομεία.
    Είναι ζωτικήσ σημασίας, και αυτή είναι η ιατρική μου επιστημονική άποψη.
    Φαίνεται ωστόσο ότι το όνειρο του συγκεντρωμένου ιατρικού ιστοεικού συντρίβεται στις συμπληγάδες των μεσαιωνικών θρησκόληπτων και των μονίμως ανησυχούντων υπερπροοδευτικών.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:26 | Χριστίνα Β.

    Λυπάμαι πάρα πολύ που στη χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία ερχόμαστε εμείς οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων να την καταργήσουμε. Πώς μπορεί να διαφυλαχθεί η ελευθερία του κάθε προσώπου όταν αυτό ταυτίζεται με έναν αριθμό σαν να πρόκειται για ένα προΐόν προς πώληση; Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τρόποι να εγγυηθεί το κράτος την ασφάλεια των πολιτών και τη δίωξη του εγκλήματος αν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
    Απορώ πώς σε μια εποχή οικονομικής δυσανεξίας των Ελλήνων πολιτών υπάρχει το θράσος των πολιτικών να σχεδιάζουν τέτοια κοστοβόρα εγχειρήματα. Επίσης, δεν έχουμε διδαχθεί από τα τρωτά σημεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Πώς όλα θα αρχίζουν και θα τελειώνουν σε μια ηλεκτρονική καταχώριση; Από την εμπειρία μου σε ιστορικά αρχεία γνωρίζω ότι στοιχεία που επιθύμουμε να διαφυλάξουμε με σιγουριά κρατούνται και σε άλλες μορφές πέραν της ψηφιακής.
    Επίσης, δεν επιθυμώ να είναι προσπελάσιμα τα προσωπικά μου στοιχεία από οποιονδήποτε υπάλληλο που θα ελέγχει την κάρτα μου. Οι αρχές μου για την ελευθερία του ατόμου μου υπαγορεύουν την άρνηση μιας τέτοιας κάρτας.
    Θεωρώ φαρισαΐκή και εντελώς ύποπτη την ενέργεια της παρούσας κυβέρνησης να υποχρεώσει τους πολίτες να παραλάβουν μια τέτοια κάρτα όταν η χώρα μας βάλλεται από παντού και οι ελληνικές αρχές αποδεικνύουν καθημερινά την πλήρη ανικανότητά τους να προστατέψουν τους νομοταγείς πολίτες αυτής της χώρας. Αναρωτιέμαι πώς θα ελεγχθούν οι αναρίθμητοι παράνομοι κάτοικοι αυτού του κράτους που διαβιούν κλέβοντας τους ανυπεράσπιστους πλέον νομοταγείς πολίτες;

    Θα λάβουν και αυτοί την Κάρτα του Πολίτη;

    Για να μην αναφερθώ και στην ανικανότητα όλης της δημόσιας διοίκησης που δεν περιμένει μια κάρτα για να εκλείψει. Ας μην ξεχνάμε τη διαδικασία της απογραφής με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι κλήθηκαν να «πληρωσουν τα σπασμένα» των ανίκανων διοικήσεων που έπαιρναν σχετικά κονδύλια και τα έτρωγαν ¨εις υγείαν των κορόιδων»!

    Οι περισσότερες ευρωπαΐκές χώρες αρνήθηκαν την κάρτα. Εμείς γιατί θα την δεχτούμε;

    Νομίζω ότι θα είναι πολλοί οι πολίτες που θα αρνηθούν να την παραλάβουν και θα στείλουν το ελληνικό κράτος για πολλοστή φορά στα διεθνή δικαστήρια.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:55 | ΣΟΦΙΑ Κ

    Από την εμπειρία μου ως τραπεζικός υπάλληλος πιστεύω ότι η κάρτα του πολίτη θα βοηθήσει στην καταπολέμιση της γραφειοκρατίας, από την άποψη ότι δε θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση όλων αυτών των εγγράφων που ζητούνται από τον κόσμο. Ίσως είναι και το επόμενο βήμα μετά τη δημιουργία των ΚΕΠ, ως προς την μείωση της γραφειοκρατίας.

    Από την εμπειρία μου στο εξωτερικό ξέρω ότι χρησιμοποιείται η κάρτα όπου αναγράφονται τα βασικά στοιχεία του κατόχου, και στο τσιπάκι που περιέχει είναι καταγεγραμμένα στοιχεία που αφορούν ιατρικό ιστορικό μέχρι ιδιοκτησίες γης. Όλα φακελωμένα, περίεργη αίσθηση δεν είναι;

    Ως Έλληνας πολίτης, έχω αλλάξει την ταυτότητά μου 2 φορές τα τελευταία 5 χρόνια και όταν την έχασα στο αστυνομικό τμήμα μου είπαν ΄δε βαριέσαι, πού να τους βρεις τώρα, επαγγελματίες κλεφτρόνια θα ήταν΄. Ως Έλληνας εργαζόμενος που ζει την καθημερινότητά του στην Ελλάδα του σήμερα φοβάμαι για την ασφάλειά μου, για την επεξεργασία των στοιχείων μου εις βάρος μου. Νιώθω πως έχω να αντιμετωπίσω τόσα προβλήματα καθημερινά που διακυβεύεται η ελευθερία μου, τα δικαιώματά μου, που η κάρτα του πολίτη δεν μπορεί να λύσει. Σχολεία σε κοντέινερς-η παιδεία μου, απεργίες στα νοσοκομεία για έλλειψη προσωπικού και αναλώσιμων ειδών-η περίθαλψη μου,πτυχιούχος άνεργος για 2 χρόνια-η ζωή μου. Γιατί πρέπει να βάλω σε κίνδυνο και την ίδια μου την υπόσταση;

    Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των στοιχείων σε περίπτωση κλοπής ή διάθεσης σε λάθος χέρια; Προστατεύσετε τον πολίτη τουλάχιστον στον τομέα αυτό.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:45 | εκαλ

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο της δημιουργίας αυτής της κάρτας σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Θεωρώ ότι οι κυβερνόντες δεν έχουν αντιληφθεί σε ποια χώρα βρίσκονται.

    Έχει η δημόσια διοίκηση ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για να παρέχει online υπηρεσίες μιας στάσης; Αμφιβάλλω καν αν έχουν όλοι οι δημόσιοι φορείς πληροφοριακά συστήματα.

    Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα και τέλεια ολοκλήρωση στις λειτουργίες και τα δεδομένα των ΠΣ της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί χρειάζομαι τη κάρτα; Το ΑΦΜ μου δεν είναι μοναδικό μου αναγωριστικό ή το ΑΜΚΑ; Δίνοντας το ΑΦΜ στη τέλεια οργανωμένη Αστυνομία θα μπορούσε να δει αν έχω απλήρωτες κλήσεις ή points.

    Θα μου πείτε είναι θέμα ασφάλειας για τις online υπηρεσίες. Μα εγώ μετακινώ χιλιάδες ευρώ από τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού χωρίς να μου έχει εκδοθεί καμία κάρτα. Επίσης τόσα χρόνια καταθέτω τις φορολογικές μου δηλώσεις online χωρίς να έχω καμία κάρτα.

    Ας αφήσουν για μία φορά οι πολιτικοί μας τις γενικολογίες και τις ευχολογίες και να μας δώσουν συγκεκριμένα παραδείγματα όπου η κάρτα είναι απαραίτητη. Ας μας πουν σε ποια άλλη χώρα χρησιμοποιήθηκε και τί αποτελέσματα είχε.

    Χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία για να γίνει επικοιδομητική διαβούλευση.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:24 | ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΜΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ.
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ, ΤΟ ΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΕΚΛΕΓΕΙΤΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ;
    ΕΣΕΙΣ, ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑΝ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ;
    ΤΕΛΙΚΑ, ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ, ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ;
    ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙΝ.

    ΦΥΣΙΚΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ Ν’ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑΝ ΤΑΚΤΙΚΗΝ ΣΑΣ ΝΑ »ΤΣΕΚΟΥΡΩΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ), ΠΑΝΤΩΣ, ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΙ ΕΔΩ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΣΤΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΙ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ, ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΡΜΟΣΕΤΕ.

    http://elora.gr/portal/orthodoxy/6–/2607-2010-11-18-20-58-20
    http://elora.gr/portal/orthodoxy/6–/2612-2010-11-21-14-51-15

    Α…., ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑΝ, ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΙΝ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΔΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΒΑΘΥΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΕΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΔΟΥΛΩΤΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΩ ΕΝΔΟΘΕΝ ΝΑ ΜΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ ΕΙΣ ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

    ΛΟΙΠΟΝ, ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ (ΔΙΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ), ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ARMANI ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:11 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Το κράτος επιθυμεί να μεταβούμε στην ψηφιακή εποχή. Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη σημαίνει ψηφιακό. Προέρχεται από τη λέξη ψηφίο. Τα δυο ψηφία που κυριαρχούν στα ηλεκτρονικά συστήματα είναι το 0 και 1. Στον καινούργιο κόσμο οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αυτά τα δυο τα ψηφία. Η ύπαρξη τους γίνεται 0 και 1.

    Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψηφιακής εποχής είναι η ευκολία πρόσβασης και επεξεργασίας δεδομένων. Παρά τα προφανή ωφέλει για απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, κρύβει μια τεράστια παγίδα. Ο διαχειριστής των δεδομένων (κράτος) ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχειά όπως τα φάρμακα που μας συνταγογραφησαν, οι αγοραστικές μας συνήθειες και γενικά όλοι μας οι ζωή από τα νεογέννητα μωρά μέχρι τους υπερήλικες.

    Στην ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων η πρώτη αρχή που διδάσκεται είναι ότι ‘ΔΕΝ υπάρχει ασφαλές σύστημα’. Ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει. Πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου αναφέρουν αρκετά περιστατικά παραβίασης τραπεζών και υπηρεσιών (ΝΑΣΑ), με ποιο τρανή απόδειξη την παραβίαση (hacking) του συστήματος του CERN. Φανταστείτε ποσό ασφαλή μπορεί να είναι μια κάρτα που θα καβαλάει όλοι μας τη ζωή. Θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας στο 0 και το 1. Εγώ ΟΧΙ. Εμπιστεύομαι τη ζωή μου μόνο στο ΘΕΟ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:02 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργούν την ανάλογη «καρτα πολίτη» εξαιτίας ζητημάτων που δημιουργήθηκαν γύρω απο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών αλλα και γιατί διαπιστώθηκε πως το κόστος συντήρησης και διαχείρησης των βάσεων δεδομένων και της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής ήταν δυσβάσταχτο για το Βρεταννικό Δημόσιο. Αλήθεια με την σημερινή οικονομική συγκυρία τί περιθώρια έχει το Ελληνικό Δημόσιο για μια τέτοια κίνηση? Θα δοθεί δυνατότητα στον κάτοχο της κάρτας να μπορεί να διαχειρίζεται και να επιλέγει ποία δεδομένα του θα είναι διαθέσιμα και σε ποιους? Πχ τα ευαισθητα ιατρικά δεδομένα θα μπορούν να μήν φαίνονται εστι ώστε να εξασφαλίζεται το ιδιωτικό απόρρητο του πολίτη? Θα ήταν τραγικό ένας άνθρωπος να μην μπορει να βρεί εργασία αν τον απέρριπταν οι εργοδότες του λόγω καποιου χρόνιου προβλήματος υγείας ή καποιας αναπηρίας. Πως θα προστατευσει η Πολιτεία τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων? Και υπάρχουν ανάλογα προβλήματ που μπορει να δημιουργηθουν και με άλλα δεδομένα πχ Ποινικό Μητρώο, οικογενειακή κατάσταση κλπ…
    Σχετικά με τις θρησκευτικές ανησυχίες πολλων συμπολιτών μας πιστευω πως είναι υπερβολικές. Κανένα τεχνολογικό επίτευγμα δέν είναι απαραίτητα κακό. Η ανθρώπινη αυθαιρεσία μπορεί όμως να το κάνει.
    Θεωρώ πως καμμία Κάρτα Πολίτη δέν μπορεί να επηρεάσει την συνείδηση και την πίστη του….

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:59 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Λόγω της μη ετοιμότητας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού να παρέχει τις σωστές υπηρεσίες στον πολίτη, θα πρέπει να ξοδευτούν εκατ/ρια, σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους περισσότερους, για ένα ακόμα πείραμα με νεφελώδη σκοπό και αμφιλεγόμενη προοπτική?! Το κράτος ενεργεί και σε αυτό το θέμα όπως στην περίπτωση των ταμείων: επειδή δεν μπορεί να παταχθεί άμεσα η κατάχρηση των δαπανών, επιλέγει να μην καλύπτει σημαντικές ιατροφαρμακευτικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους,ασχέτως του γεγονότος ότι οι ασφαλισμένοι, πληρώνουν αφειδώς! Τη δυσλειτουργία της διοίκησης πρέπει να την υφίσταται, με όποιο κόστος, ο άτυχος πολίτης αυτής της χώρας επί σειρά ετών!!

    Το κύριο θέμα σε προτεραιότητα, φυσικά, είναι η κατάργηση των προσωπικών ελευθεριών αφού ο κάτοχος της κάρτας ΔΕΝ θα γνωρίζει όλα τα στοιχεία που περιέχονται σ’αυτή και αφορούν τον ίδιο!! Γενικώς, επικρατεί μια φρενίτιδα με τη δημοσιοποίηση στοιχείων των πολιτών η οποία εμπίπτει,φαντάζομαι, στη λογική της διασταύρωσης στοιχείων για την πάταξη κυρίως της φοροδιαφυγής. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ανέξοδα και ταχύτατα, δεν γίνονται διασταυρώσεις μέσω τραπεζών,χωρίς να γινεται καταγραφή προσωπικών στοιχείων σε κάρτες ή η δημοσιοποίηση τους στο Ιντερνετ. Δεν πρέπει να κληθούν και οι τράπεζες να συνεισφέρουν ώστε να ξεπεραστει η κρίση?! Τα εκ/ρια που βγαίνουν στην άκρη από τον προυπολογισμό, μέσα στην απόλυτη ύφεση και δυσπραγία, δεν θα πρέπει με καποιο τρόπο να αποδοθούν στην κοινωνία?!
    Σε περίπτωση υποκλοπής και κλοπής της κάτας, οι χάκερς θα έχουν στη διάθεση τους και με ευκολία, μια δεξαμενή προσωπικών στοιχείων, με δυνατότητα χρήσης.
    Η πιθανότητα εκροής προσωπικών στοιχειών, οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε, προκαλεί αναπόφευκτους συνειρμούς για άλλου είδους κοινωνίες με τις οποίες δεν επιθυμούμε να έχουμε κοινά στοιχεία.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:49 | Ιωάννης Γεώργιζας

    Εκτός των άλλων χρησιμοτήτων που αναφέρονται, παραθέτω μερικές προτάσεις:
    α) θα ήταν σημαντικό η συγκεκριμένη κάρτα να είναι απαραίτητη για την έκδοση συνταγής φαρμάκων από το γιατρό καθώς και για την εκτέλεσή της από το φαρμακείο. Με αυτό τον τρόπο θα εξαφαλίζεται ότι οι συνταγές που πραγματοποιούνται, αφορούν μόνο το συγκεκριμένο ασφαλισμένο. Αυτό σημαίνει ότι η κάρτα θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο τον ΑΜΚΑ.
    β) Θα πρέπει να μπορεί η συγκεκριμένη κάρτα να λειτουργεί και ως πιστοποιητικό άδειας οδήγησης. Στην περίπτωση αυτή δε χρειάζεται κάποιο επιλέον στοιχείο στην κάρτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ασύρματος εξοπλισμός στους ελεγκτές της αστυνομίας και κατάλληλη εφαρμογή στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της αστυνομίας. Ο εξοπλισμός αυτός μάλιστα θα μπορεί να χρησιμοποιείται ούτως ή άλλως και για την πιστοποίηση κι έλεγχο της κάρτας.
    γ) σε περίπτωση απώλειας της κάρτας, επειδή πλέον αποτελεί κρίσιμο στοιχείο συναλλαγών, θα πρέπει να προβλευθεί τρόπος γρήγορης απενεργοποίησης παρόμοιος με αυτόν που υπάρχει σήμερα στις πιστωτικές κάρτες. Δηλαδή μέσω ενός call center με κατάλληλες ερωτήσεις επιβεβαίωσης.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:36 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Άντε να δούμε εάν αυτή την δημόσια διαβούλευση την λαμβάνετε καθόλου υπ’όψιν.
    Εγώ δηλαδή απ’ότι κατάλαβα για κάποια πράγματα βρίσκονται τα κονδύλια και δεν υπάρχει κρίση ενώ για το κοινωνικό κράτος και για τους μισθούς και συντάξεις πρέπει να γίνονται περικοπές.Εδώ και το ΑΜΚΑ όσο ξέρω ψιλοαπέτυχε.Πήγα να γραφτώ σε ένα ασφαλιστικό ταμείο και μου έδωσαν δικό τους αριθμό άλλο.
    Το δεύτερο που θέλω να θέσω είναι το θέμα των προσωπικών δεδομένων.Εδώ εταιρίες όπως η microsoft που αναπτύσσουν τόσα συστήματα ασφαλείας βγάζουν καινούρια windows και σε δύο μήνες τα βρίσκουμε σπασμένα,θα καταφέρει το κράτος να προστατέψει τα δεδομένα μας?Τι θα αποθηκεύεται τελικά στις κάρτες?
    Αφήστε τις αηδίες και βάλτε μυαλό μην μας εξοργίσετε τελείως!!!Ας ξεπεραστεί η «κρίση» σας και μετά το ξανασυζητάμε σε μερικά χρόνια.Χρήσιμο υπό προυποθέσεις αλλα τελείως περιττό τώρα.Τι να την κάνουμε την κάρτα αν δεν έχουμε δουλειά,ψωμί,υγεία και παιδεία?

  • Η κάρτα του πολίτη είναι ένα μέτρο που αναμφίβολα μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ πολίτη και κράτους.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε ο αρχικός σχεδιασμός να καλύψει κατά το δυνατό το μεγαλύτερο εύρος των συναλλαγών με φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, έτσι ώστε στο μέλλον να αποφύγουμε την έκδοση νέων πρόσθετων καρτών που θα σχετίζονται με άλλους τομείς (π.χ. υγεία κλπ).

    Ειδικότερα σε ότι αφορά την υγεία είναι απαραίτητη η έκδοση κάρτας η οποία αφενός θα πρέπει να περιλαμβάνε τα δημογραφικά στοιχεία του ασθενή (και του ΑΜΚΑ) ώστε να επιτυγχάνεται η μονοσήμαντη ταυτοποίηση του σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας.

    Είναι δε απαραίτητο να μπορεί να αποθηκεύει ψηφιακά δεδομένα ηλεκτρονικού φακέλολυ υγείας ώστε ο ασθενής να «μεταφέρει» το ιστορικό του σε οποιοδήποτε ίδρυμα ή πάροχο ιατρικών υπηρεσιών.

    Παρά ταύτα η αποθήκευση δεδομένων σημαίνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:21 | Βασίλειος Βασιλείου

    Ζητούμε σεβασμό στο δικαίωμα μας ώς Έλληνες και χριστιανοί ορθόδοξοι να έχουμε λόγο στο τί θα ισχύσει και τι όχι στη χώρα μας. Οι πλείστοι Έλληνες είμαστε ενάντιοι στην κάρτα του πολίτη και όχι από άγνοια, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Ζητούμε όπως επιτέλους λάβετε υπόψιν σας τον λαό της Ελλάδος που είναι κατ ουσίαν ο εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών σε όλες τις βαθμίδες, από τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο γρανάζι των κρατικών υπηρεσιών. Δέν συζητάμε άν θα παραλάβουμε ή όχι την κάρτα αλλά αξιούμεν επιτακτικά την κατάργηση της. Χαίρετε.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:44 | Ε.Παπαδοπούλου

    Ο ισχύων τύπος ταυτότητας περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση προσώπου.
    Παρά το ότι φροντίσατε να το ντύσετε με ωραία λόγια, αποκαλυπτική είναι η τελευταία παράγραφος. Τι πάει να πει ότι οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα! Δε φτάνει που θα μας φακελώνει το κράτος, θα δίνει τις πληροφορίες και στους ιδιώτες!
    Κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν επιθυμεί να τον ελέγχουν με διασταύρωση προσωπικών δεδομενων.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:58 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΦΩΤΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ! ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΑΣ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ(ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ!)ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Ή ΕΣΤΩ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ (ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ).ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΄΄ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΄΄ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΛΑ ΣΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ,ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ,ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ . ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΗ ΤΟΥΣ ΄΄ΑΔΙΑΖΕΤΕ΄΄ . ΑΠΛΩΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ -ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:29 | Θέμης Διαμαντίδης

    Σταύρο Κ, ποιος χαίρεται; Προφανώς αυτό είναι το επίπεδο όσων στηρίζουν την κυβέρνηση.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:26 | DIMITRIS

    Ναι να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο εργαλείο αλλά η χρήση του να συνοδευτεί με ενιαία βάση δεδομένων στην οποία με κατάλληλα τερματικά θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση όλοι οι ανακριτικοί ειδικοί και γενικοί υπάλληλοι, και μόνο αυτοί. Κάθε φορά που κάποιος θα εισέρχεται στο σύστημα αυτό να καταγράφετε και να αιτιολογείτε. Το log του συστήματος θα ελέγχετε από ανεξάρτητη αρχή. Το on-line αρχείο το καθένα μας θα έχει πρόσφατη φωτογραφία και αναλόγως με την αρχή που θα το προσπελαστεί θα διαθέτει τα ανάλογα δεδομένα. Δηλαδή εάν εισέλθει υπάλληλος των ΚΕΠ πόσες αιτήσεις του πολίτη εκκρεμούν, εάν εισέλθει ο υπάλληλος της εφορίας τι χρωστάει ο πολίτης σε κάθε φορέα του Δημοσίου ΔΟΥ, ΟΤΑ, Ασφαλιστικό ταμείο κ.τ.λ., εάν εισέλθει ανακριτικός υπάλληλος ποινικό φάκελο πολίτη, ιατρικό προσωπικό πρόσβαση σε ιατρικό ιστορικό. Έτσι δύσκολες διαδικασίες όπως η εξακρίβωση στοιχείων θα γίνονται αυτόματα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:20 | Νάνσυ

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΟΝΟΜΑ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟ. ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ ΕΚΕΙΝΗ Κ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ. Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ, Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΤΑ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΡΑΓΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ , ΓΙΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ (ΚΑΙ ΚΑΛΑ)!!!
    ΟΛΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:11 | Στέλιος Ζ.

    Αφού θα το κάνετε που θα το κάνετε ( μας ρωτάτε για να ρωτάτε ),γιατί δεν υποχρεώνετε και όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ,να βάλουν μηχανήματα Εισόδου-Εξόδου των εργαζομένων ,σε σύνδεση online με την τράπεζα,από όπου θα πρέπει να γίνετε υποχρεωτικά η πληρωμή …να καταπολεμηθεί και η μαύρη εργασία.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:41 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θεωρώ την «κάρτα του πολίτη» την αρχή γιά ένα νέο φακέλωμα. Είναι πιστεύω προσβλητικό για το δημοκρατικό παρελθόν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των αγώνων των στελεχών του γιά την κατάργηση του πάλαι ποτέ φακελώματος της Χούντας και το κάψιμο των σχετικών έντυπων φακέλων. Ο προτεινόμενος νέος τρόπος «ηλεκτρονικού φακελώματος» είναι πολύ πιό χειρότερος και φρικιαστικότερος.Κανένας ελεύθερα και δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης δεν θα δεχθεί να την παραλάβει.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:14 | Μάνος

    Μιλάτε για περιστολή εξόδων και όμως εν μέσω κρίσης θα επιβαρύνετε τα δημόσια ταμεία με δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για την έκδοση μιας αμφιλεγόμενης κάρτας της οποίας η μόνη μελλοντική χρησιμότητα θα είναι ο περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου.
    Αλήθεια σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ευδοκιμεί αυτή η κάρτα και γιατί τόση σπουδή για την υλοποίηση της;
    Να διασφαλιστεί το προαιρετικό της έκδοσης της κάρτας και όποιος την επιθυμεί να την προμηθεύεται αφού καταβάλει ο ίδιος το σχετικό τίμημα.
    Γιατί θα πρέπει δηλαδή το κόστος της να επιβαρύνει και όσους δεν σκοπεύουν να την παραλάβουν;
    Επίσης να μας ενημερώσετε για το κόστος του project και την ανάδοχο εταιρεία που έχει πάρει ήδη την δουλειά για να δούμε ποιοι επιτέλους κρύβονται πίσω από τα παρασκήνια.
    Διαψεύστε ή επιβεβαιώστε τα ποσά της τάξεως των 80 και 90 εκατομμυρίων που ακούγεται ότι θα κοστίσει το όλο εγχείρημα.