Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 20:04 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥΜΠΑΚΑΡΗΣ

    Θεωρω πως το συγκεκριμενο δελτιο επρεπε να ειχε γινει τουλαχιστο δεκα χρονια πριν

    ελπιζω καποιος να εχει την προνοια να σκεφτει να εχει ενα ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ νουμερο ή κατι αλλο και με την απωλεια του να μην γινεται οτι τωρα με την ταυτοτητα που με την εκδοση βγαινει και νεος αριθμος με αποτελεσμα να χρειαζονται δεκα – δεκαπεντε φαξ για να γνωστοποιηθει ο νεος αριθμος ταυτοτητας σε φορεις κά που ειναι συνδεδεμενη.

    να μην εχει σχεση με την αστυνομια η εκδοση
    να εκδιδεται ευκολα

    ελπιζω μεχρι τον Απριλη να εχω το νεο δελτιο

    το μεγεθος να ειναι οπως η πιστωτικη

    (στην Κυπρο οταν γεννηθει ενα πλασμα παιρνει ενα αριθμο που μπαινει στην ταυτοτητα του και τον εχει μεχρι να φυγει απο το ματαιο τουτο τοπο)

    και σημερα εκδιδεται η νεα ταυτοτητα στα αντιστοιχα ΚΕΠ σε 15 λεπτα
    εσεις δεν μπορειτε να το κανετε αυτο κ.Υπουργε ;
    και βεβαια μπορειτε ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ

    ΕΛΠΙΖΩ με την συγκεκριμενη καρτα οι διαφορες συναλλαγες μου απο την εφημεριδα εως την αγορα αυτοκινητου Ο Φ.Π.Α να γινεται αυτοματη μεταφορα σε λογαριασμο του κρατους και οχι να μενει στο εκαστοτε εμπορο κά

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 20:09 | Αντώνης

    Κύριοι,
    Ελπίζω πραγματικά κάποιος να έχει την ευθηξία και την συνείδηση από τη στιγμή που μπήκατε στη διαδικασία να παραγματοποιήσετε μια δημόσια διαβολευση όση σημασία και να έχει αυτή σε συνθήκες μειωμένης ελευθερίας να διαβάσει όλα τα σχόλια που έχουν αναφερθεί παραπάνω. Κύριοι της κυβέρνησης φροντίστε παρακαλώ εάν δημιουργήσετε μια τέτοια κάρτα η οποία είναι παντελώς και πρακτικά άχρηστη σε ένα πλήρως μηχανογρφημένο και οργανωμένο κράτος να περιλάβετε ελάχιστα προσωπικά δεδομένα. Μόνο έτσι θα επιτύχετε να μη μειώσετε ακόμα περισσότερο τις προσωπικές ελευθερίες των Ελλήνων. Όσο περισσότερες ελευθερίες αφαιρείτε τόσο πιο σύντομα θα έρθουν στο προσκήνιο όλα αυτά για τα οποία φοβάστε. Φερθείτε σας παρακαλώ σαν Έλληνες και πείτε μερικά ΌΧΙ στους πιστωτές ΣΑΣ που επιβάλλουν μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης αποδεδειγμένα ανασφαλή από της υπηρεσίες ασφαλείας χωρών όπως η »ΜΕΓΑΛΗ» Γερμανία. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο παραποίησης στοιχείων πολιτών που περιλαμβάνονται σε ένα τέτοιο μέσω από οποιονδήποτε δόλιο κατέχει την τεχνογνωσία για να το κάνει και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο γεγονός. Σκεφτείτε την περίπτωση κλοπής και κακής χρήσης από τρίτους ενός τέτοιου μέσου. Νομίζω ότι δε χρειάζονται άλλα λόγια. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι δική σας βούληση η όλη διαδικασία έκδοσης μια τέτοιας κάρτας πολίτη. Απλά σας καλώ να αναλογιστείτε τις συνέπειες.
    Σας ευχαριστώ και σας παρακαλώ να είσαστε πολύ προσεκτικοί οταν χειρίζεστε τις ατομικές ελευθερίες. Ανοχή δε σημαίνει πάντα και υποταγή…

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 20:55 | Κωνσταντίνος Λ.

    Αξιότιμοι κύριοι.
    Πέραν των σχολίων των συμπολιτών μου περί του γραμμωτού κώδικα και της συνάφειας του με τον «έξω από ‘δω» που είναι να γελάει κανείς, προσωπικά συμφωνώ με μια τέτοια κάρτα.
    Οι γείτονες μας, οι «οπως τους θεωρούμε 1000 έτη φωτός πίσω μας» έχουν την ίδια κάρτα από το 1999.
    Η μόνες μου ενστάσεις είναι οι εξής 2:
    α) Πρέπει να βρεθεί τρόπος διαφύλαξης των προσωπικών στοιχείων, αλλά και αυτό είναι ανεδαφικό στην εποχή του internet που ζούμε σήμερα
    β) Θα πρέπει να μεταβούμε σε εφορεία, τράπεζες κλπ για να γνωστοποιήσουμε τον (νέο) αριθμό ταυτότητας μας ?

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 20:56 | Αντώνης

    Ένα κρίσιμο ερώτημα: θα μπορεί ο πολίτης να δει τα περιεχόμένα της κάρτας και πού/πώς;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 19:07 | Φωτιος Σκοδρας

    Ειμαι αντιθετος στην εκδοση της καρτας του πολιτη διοτι ερχεται σε αντιθεση με την ατομικη ελευθερια και βοηθα στο να γινεται το ατομο ευαλωτο στην παρακολουθηση και στον ελεγχο του.Και μην μου πειτε πως «καθαρος ουρανος αστραπες δε φοβαται» γιατι ο μαζικος ελεγχος ολων των ανθρωπων ειναι σιγουρα πολυ πιο τρομερος απο 1 μικρη μεριδα ατομων η οποια μπορει να συνεχισει να δρα παρανομα επειδη δεν μπορει να εντοπιστει.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 19:29 | PAPAYANNIS

    Παρακαλώ δεχτείτε τις παρακάτω παρατηρήσεις και προβληματισμούς μου:
    1. Αν η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ αντικαθιστά την ίδια να σταλεί φωτοτυπία (δικαιολογητικό) με FAX σε Υπηρεσίες όσο και σε φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου. Π.χ. για το Πανεπιστήμιο Κύπρου (στην Κύπρο που σπουδάζει η κόρη μου) πρέπει να στείλω την Ταυτότητά μου ως συναπτόμενο δικαιλογητικό για διάφορες υπηρεσίες (λήψη οικονομικής βοήθειας, εισαγωγή στη Φοιτητική Εστία, laptop κ.ά.). Είναι έτοιμοι (φορείς και της Κύπρου) να δεχτούν τη νέου τύπου ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ σε φωτοτυπία, που αντικαθιστά την αστυνομική ταυτότητα;
    2. Αν κάθε νεογέννητο αποχτήσει ΚΑΡΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ, όπως ακούγεται, θα πρέπει κάθε 5 έτη να ανανεώνεται. Από τις μέχρι σήμερα εμπειρίες μου σε συναλλαγές με πολίτες έλάχιστοι ανανεώνουν τις Αστυνομικές Ταυτότητες κάθε 5 έτη που είναι υποχρεωτικό. Με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται και να μην ταυτοποιούνται τα πρόσωπα με τις Αστυνομικές Ταυτότητες. Πόσο μάλλον σήμερα με τις οικονομικές στενότητες θα την αντικαταστήσει κάποιος κάθε 5 έτη; Εκτός κι αν είναι χωρίς παράβολο και πάλι θα θελήσει να βγάλει το ελάχιστον 4 φωτο που στοιχίζουν την σήμερον ημέραν.
    Το καλύτερο θα είναι ότι θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης της ΚΑΡΤΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ, οπότε θα θελήσει υποχρεωτικά να την ανανεώσει αλλά να μην του στοιχίζει (τουλάχιστον οικονομικά).
    3. Τι γίνεται όταν χαθεί ή κλαπεί η ΚΑΡΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ; Θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει άλλος με δόλο για σύναψη δανείου ή οτιδήποτε άλλο σκοπό (π.χ. περίθαλψη σε νοσοκομείο). Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ΚΑΡΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ;
    4. Θα συνιστούσα τουλάχιστον το μέγεθός της ΚΑΡΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗ να είναι προσιτό σε κάθε πορτοφόλι. Να είναι στο μέγεθος των Νέων Αδειών Οδήγησης.
    Σας ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 19:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

    Η απλοποίηση της διαδικασίας να εξυπηρετηθεί ο πολίτης λέγεται κάρτα του πολίτη. ‘Οπως οι τράπεζες βρήκαν τρόπους ασφαλείας έτσι και το Υπουργείο θα εκδώσει την κάρτα του πολίτη για να κάνει τις συναλλαγές του με τον πιο ασφαλή τρόπο με το Δημόσιο.Οι πιο συχνές πιστοποιημένες διαδικασίες που υπάρχουν στα ΚΕΠ(Πιστοποιητικά,Φορολογική&Ασφαλιστική ενημερότητα,ΑΜΚΑ,κλπ)πρέπει να ξεκινήσουν και στη πορεία να ενσωματωθούν οι πάνω απο 1200 που υπαρχουν μέσα στο σύστημα των ΚΕΠ.Να το ξεκινήσουμε με κάτι απλό και χρήσιμι ,να γίνει χρηστικό στον κόσμο και σύνηθες και μετά θα κυλήσει πιο γρήγορα το νερό στ αυλάκι.
    ΥΓ.Κύριοι στο Υπουργείο διαφημίστε την αυτεπάγγελτη αναζήτηση.Αξίζει τον κόπο.Όσοι πολίτες το μάθανε δώσανε εύσημα μια φορά και σε αυτούς που έχουνε φαντασία στο Δημόσιο και θέλουν το κέρδος σε χρόνο και χρήμα να πάρει σάρκα και οστά.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 18:09 | ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Για τις διάφορες δοσοληψίες μου με όλους τους φορείς έχει ο καθένας μας έναν μεγάλο αριθμό από αριθμούς ( αριθμό ταυτότητας , ΑΜΚΑ , ΑΦΜ , ΙΚΑ , αριθμό , αριθμό , αριθμό …..).
    Ενα μεγάλο όφελος από την πράγματι καλή πρόταση της κάρτας θα ήταν αν για τα πάντα είχαμε έναν .
    Ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 18:14 | ioannis

    Η κάρτα του πολίτη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της ελευθερίας του ατόμου. Έννοια η όποια σαφώς οριοθετείται και κατοχυρώνεται από το Ελληνικό σύνταγμα και την χάτρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέραν αυτού, η όλη μεθόδευση αποτελεί πρόκληση και έρχεται σε άμεση αντίθεση με την θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, καθώς οφθαλμοφανώς αποτελεί το προοίμιο βήμα για την επιβολή ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης της προσωπικής ζωής και του καθολικού ελέγχου του φέροντα, σε πρώτη φάση, την «κάρτα του πολίτη». Οι αιτιάσεις δε της αναγκαιότητάς της, θυμίζουν έντονα τη ρήση πως «τα μεγάλα δεινά, καλούς πάντα σκοπούς επικαλούνται».

    Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν απαγορεύσεις και υποχρεωτικές διαδικασίες του τύπου που επιχειρείται από τη σημερινή ελληνική πολιτική και όχι μόνον ηγεσία να δρομολογηθούν. Κατόπιν αυτού, η «κάρτα του πολίτη» θα πρέπει, το ελάχιστο, να αποτελεί προαιρετική και όχι υποχρεωτική διαδικασία τόσο για όσους επιθυμούν όσο και για όσους δεν επιθυμούν, λόγω θρησκευτικής ή πολιτικής συνείδησης, να την παραλάβουν.

    Η όποια διαδικασία καθώς και το ελληνικό κράτος, οφείλει σε κάθε έκφανση των βουλήσεών του, να σέβεται και να λαμβάνει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ υπόψη τόσο τις επιφυλάξεις όσο και τις πολιτικές και θρησκευτικές ευαισθησίες – αντιρρήσεις των πολιτών του και όταν πολύ περισσότερο αυτοί αποτελούν την συντριπτική του πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση, το πολιτικό σύστημα ερχόμενο σε άμεση, ευθεία και επικίνδυνη αντίθεση με το κοινό αίσθημα, κινδυνεύει σε περιορισμένο βάθος χρόνου, να αυτοκαταργηθεί.καλο θα ηταν οι ηλεκτρονικες καινοτομιες να εφαρμοζοντε οχι επιλεκτικα κ με σκοπο τον περιορισμο των ελευθεριων κ τον ελενχο του πολιτη αλλα κ για την εφαρμογη αμεσης δημοκρατιας με δημοψηφισματα κ συμετοχη του πολιτη στα κοινα αμεσα κ οχι υπο μορφη κορο’ι’διας που γινεται σημερα!!!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 18:33 | Παναγιώτης

    Δεν θα παραλάβω την νέα κάρτα πολίτη για τους χίλιους δυο λόγους που αναλύθηκαν παρακάτω.

    Να θυμάστε πάντα Κύριοι ότι έχουμε το απόλυτο νόμιμο δικαίωμα ως ελεύθεροι Έλληνες πολίτες να αρνηθούμε την παραλαβή της !

    Στη Δημοκρατία υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες και όχι μια και μοναδική επιλογή !

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 18:38 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΕΙΡΑΚΗΣ

    Η κάρτα πολίτη πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
    1. Να είναι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας-συναλλαγής του πολίτη με το Κράτος, με τις Τράπεζες με τα Νοσοκομεία κτλ.
    2. Να έχει μοναδική αριθμηση διάρκειας 100 ετών με 12ψήφιο αριθμό, όπου το πρώτο ψηφίο θα δηλώνει το φύλλο-Υπηκοότητα 1=Ελλην 2= Ελληνίδα 3=Ευρωπαίος 4=Ευρωπαία 5=Ασιάτης κτλ. Τα υπόλοιπα δύο ψηφία θα δηλώνουν τον νομό γέννησης Τα υπόλοιπα τρια ψηφία τον αριθμό δημοτολογίου και τα τελευταία 6 ψηφία την ημερομηνία γέννησης (όπως στο ΑΜΚΑ)
    3. Να αντικαταστήσει την Ταυτότητα και όλες τις υπολοιπες ταυτότητες (στρατιωτικές, υπηρεσιακές κτλ)
    4. Να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και κάτω από αυτόν να κρέμονται:
    α. Οικονομικά στοιχεία, όπως αγορές ακινήτων, μετοχών , εταιρικών μεριδίων, καταθέσεων, μισθοδοσίας, συντάξεων, αγοράς ΙΧΕ, Σκαφών, κτλ ώστε το Κράτος με ένα πάτημα κουμπιού να μπορεί να έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής θέσης οποιουδήποτε Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό βέβαια δεν ξέρω εάν είναι μέσα στους στόχους του Κράτους γιατί υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που αποτρέπουν κάτι τέτοιο.
    β. Στοιχεία υγείας για την αγορά φορμάκων, νοσηλείας, κτλ
    γ. Στοιχεία ποινικού δικαίου
    5. Να υπάρχει ανάλογη εξουσιοδότηση σε υπηρεσίες για να ΄΄βλέπουν΄΄ στην κάρτα μόνο τα στοιχεία του δικού τους ενδιαφέροντός. πχ σε Νοσοκομείο να βλέπουν μόνο τα θέματα υγείας και όχι τις …καταθέσεις του, στις τράπεζες να βλέπουν τους λογαριασμούς που υπάρχουν στην Τράπεζά τους και όχι και στις άλλες κτλ
    ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…ΠΑΜΠΛΟΥΤΟ.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 17:06 | χρήστος

    1. ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΚΟΝΤΑ) ΟΛΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ (ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ).
    ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ 18 ΨΗΦΙΑ.
    ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ 666 (ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΕΡ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ). ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΡΙΑ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Π.Χ. 101 Η ΗΠΑ), ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΡΙΑ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ;) ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΝΕΑ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ή ΤΟ ΑΦΜ ΜΑΣ (ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΝΙΑΨΗΦΙΟ).

    2. ΑΝ ΔΕΝ ΘΑ΄ΧΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ (ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΓΟΡΩΝ) ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛ. ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕ CREDITS ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ (ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΟ ΤΣΙΠ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΛΟΠΕΣ ΚΛΠ) ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ Ν’ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ Ή ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ;

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΙΛΑΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 666, ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ Ή ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.
    ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ) ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ……

    ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ….. ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΜΕ;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 17:57 | Δημήτρης Κ.

    Δεν εχω καταλάβει για ποιον λόγο πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα πρέπει ο καθένας μας να κουβαλάει επάνω του. Ούτως η άλλως όλα αυτά τα δεδομένα καθορίζονται απο το κράτος και τις εκάστοτε υπηρεσίες του. Υπάρχουν καταχωρημένα ήδη σε βάσεις των υπηρεσιών. Ο σωστός τρόπος είναι να συνεννωθούν αυτές οι βασεις και να δοθεί πρόσβαση σε αυτές στις υπηρεσίες. Απο την πλευρά του πολίτη θα αρκεί η σημερινή ταυτότητα, με βάση την οποία θα ανακτώνται τα δεδομένα με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο. Ούτε πρόσθετα έξοδα για κάρτες, ούτε για εξοπλισμό. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος κλοπής της κάρτας, ενώ η αντικατάσταση της ταυτότητας για οποιονδήποτε λόγο θα ενημερώνει την κεντρική βάση δεδομένων άμεσα για ακύρωση της πρόσβασης απο την παλιά. Τόσο απλά τα βλέπω εγω.

    Αφού λοιπόν οι κάρτα δεν είναι σε θέση να προσφέρει κατι καινούργιο, δεν είναι εύλογη η ανησυχία όλων μας για τους πραγματικούς σκοπούς της???

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 16:44 | Κωνσταντίνος

    Ανεφέρετε στο κείμενο προς διαβούλευση πως ΘΑ υιοθετήσετε την Κάρτα Πολίτη για «φαινόμενα πλαστοπροσωπίας (όπως η κλοπή ταυτότητας,η χρήση ταυτότητας ή στοιχείων τρίτων προσώπων)», και διερωτώμαι πώς θα την εξασφαλίσετε.Αφού είναι εμφανές πως και η Έντυπη Ταυτότητα ΚΑΙ η Κάρτα Πολίτη μοιραία μεταφέρονται και κλέβονται.
    Και καθώς η χρήση της ΘΑ είναι βασική για τη συμμετοχή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση η κλοπή της θα σημαίνει και πλήρη αποκοπή του πολίτη της χώρας απο κάθε δικαίωμά του (ως πολίτης-δημότης,πολίτης-ασφαλισμένος,πολίτης φορολογούμενος,πολίτης-αγρότης,πολίτης-φοιτητής,πολίτης-στρατευμένος) μέχρι την αναπλήρωσή της.Άρα είναι μεγάλο το ρίσκο της απώλειάς της!!!
    Σήμερα αν δηλώσω κλοπή ταυτότητας σε ένα Α/Τ άμεσα μπορώ να πάω στην άρτια εξοπλισμένη αστυνομική διεύθυνση και να ζητήσω επανέκδοσή της. Κατά πόσο θα είναι αυτό εφικτό με την προηγμένη τεχνολογικά Κ.Π.;
    Εννοώ ποια είναι η χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζει τα Διεθνώς Αναγνωρισμένα Πρότυπα στους πολίτες της και πώς ξεπέρασε τους κινδύνους Κλοπής,Αντιγραφής,Απάτης των Προσωπικών Δεδομένων,Ανασφάλειας των Συναλλαγών; Από την ενότητα «Ενδεικτικά Θέματα Προβληματισμού Κ Έκφρασης Αποψεων» κρίνω πώς δεν έχετε επαρκή εικόνα και βαδίζετε στα τυφλά!! Σε ΤΙ συμπεράσματα καταλήξατε κατά την 30/10- 31/10 συνεδρίαση στην Αθήνα μας με τους εταίρους-πιστωτές μας; Ήταν ή δεν ήταν ένα από τα θέματα και η εφαρμογή της συγκεκριμένης κάρτας στο λαό;( http://tinyurl.com/33k7tv6 )

    Άλλο θέμα:Νομίζω δεν υπάρχει αντίρρηση ότι η χώρα μας είναι τυπικά χρεωκοπημένη, δηλαδή δεν υπάρχει ρευστό ούτε για γομολάστιχες, ούτε για τα φώτα στα υπουργεία, ούτε γενικά ό,τι χρειάζεται μια Σύγχρονη Κυβέρνηση για να δουλέψει! Πώς θα εξοπλίσετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το δημόσιο με ειδικές συσκευές να διαβάζουν αυτή την κάρτα; Ποιος μας χρηματοδοτεί για ένα τέτοιο τεράστιο έξοδο;

    Και τέλος προσυπογράφω το επίσημο ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Ελλάδος:
    α) Η «Κάρτα του Πολίτη» δεν πρέπει να περιέχει κατ’ ουδένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό «666».
    β) Επίσης κατ’ ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 16:30 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Πριν γραψω την προσωπική μου γνώμη μελέτησα αρκετά σχόλια/προτάσεις άλλων συμπολιτών μου πάνω στο θέμα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση, κύριε Υπουργέ, κύριοι Αρμόδιοι, (αν ποτέ μπείτε στον κόπο να διαβάσετε κάτι από αυτά – και ακόμη περισσότερο αν και κατά πόσον θα τα λάβετε υπ΄οψιν σας – κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλω)είναι το μεγάλο πλήθος των μηνυμάτων που εκφράζουν προβλήματισμό και σκεπτικισμό για το όλο εγχείρημα. Δεν θέλω να μακρυγορήσω, το δικό μου ερώτημα είναι τελικά ένα, και σίγουρα αποτελεί επανάληψη αφού έχει τεθεί ήδη όχι μόνο από έναν αλλά από αρκετούς άλλους συμπολίτες μου: Τι χρησιμότητα θα έχει σήμερα κύριε Υπουργέ, μία νέα ταυτότητα, αφού είναι γνωστή τοις πάσει η προβληματική κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης μας; ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕ, ΚΥΡΙΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΜΗ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ…
    Η κάρτα του πολίτη δεν θα αλλάξει τίποτα, η δημιουργία της μάλιστα και οι ανάγκες που θα δημιουργήσει (υπηρεσίες εξοπλισμένες με τελευταίας πανακριβης τεχνολογίας εξοπλισμό που θα παρακολουθεί και θα προφυλάσσει από τυχόν παράνομες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στα στοιχεία που θα είναι ενσωματωμένα) θα είναι άλλο ένα υψηλό κόστος. Είναι άλλωστε γεγονός, ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας για θρησκευτικούς λόγους θα εκφράσει αντιρρήσεις. Σε μία εποχή κρίσιμη, που καλούμαστε ως έθνος να επωμισθούμε τόσα και τόσα, και πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να είμαστε ενωμένοι, αυτή θα ήταν μία πολύ κακή συγκυρία, να δημιουργηθεί ένα θέμα (ακόμη) πού θα βρει αντίθετο τον κόσμο με την κυβέρνηση που τον εκπροσωπεί, και ίσως να διχάσει την κοινωνία μας. Η πατρίδα μας δεν μπορεί να αντέξει ακόμη πολλά πλήγματα, ας μην γίνονται λοιπόν κινήσεις που προσβάλλουν ακόμη περισσότερο το κοινό αίσθημα…
    Συνοψίζοντας, και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μου, δεν θέλω αυτή την κάρτα, τόσο διότι δεν θα βοηθήσει σε τίποτα απο ο,τι εσεις υπόσχεστε, όσο και επειδή εκφράζω εντονες επιφυλάξεις για το περιεχόμενο και τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 16:18 | Konstantinos Pantazis

    Η πρόταση που έχω να κάνω όσον αφορά την κάρτα του πολίτη, είναι μια και πολύαπλή. Φροντίστε η συγκεκριμένη κάρτα να είναι και χρεωστική για τις συναλλαγές μας. Με αυτό τον τρόπο μόνο θα μπορέσει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, το φακελάκι, το ‘γρηγορόσημο’ και οτιδήποτε άλλο σκαρφίζεται κάποιος για να φοροδιαφύγει ή να καλοπεράσει εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. ΌΛΟΙ ανεξαιρέτος να έχουμε την κάρτα του πολίτη που να διαθέτει χρεωστική δυνατότητα και ας διατηρήσουμε το αφορολόγητο όριο στις 12χιλ ευρώ. Τότε όμως θα διαπιστωθεί ότι πολύ ελάχιστοι το πληρούν αυτότο όριο.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 16:00 | Χρήστος

    Δεν γνωρίζω ακριβώς τι θα περιέχει αυτή η κάρτα του πολίτη, αλλά αν πρόκειται για μια ηλεκτρονική κάρτα που θα περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορα άλλα «χαρτιά», όπως η ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, το ΑΜΚΑ, κ.λ.π., δεν βλέπω τον λόγο για να αντιδρούμε ως πολίτες, αφού μάλλον θα μας διευκολύνει παρά να μας δυσκολέψει τη ζωή μας.
    Ελπίζω οτι αυτή η κάρτα θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό να μην έχει κανένα πρόβλημα.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 16:23 | ΠΑΝΟΣ

    ΤΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΝΤΑΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΆΛΛΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΚΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ; [ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (230)ΑΥΣΤΡΙΑ(183) ΒΕΛΓΙΟ(150)]. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΑΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΝΗΣΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 666 ΥΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 15:10 | ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Η κάρτα του πολίτη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της ελευθερίας του ατόμου. Έννοια η όποια σαφώς οριοθετείται και κατοχυρώνεται από το Ελληνικό σύνταγμα και την χάτρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέραν αυτού, η όλη μεθόδευση αποτελεί πρόκληση και έρχεται σε άμεση αντίθεση με την θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, καθώς οφθαλμοφανώς αποτελεί το προοίμιο βήμα για την επιβολή ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης της προσωπικής ζωής και του καθολικού ελέγχου του φέροντα, σε πρώτη φάση, την «κάρτα του πολίτη». Οι αιτιάσεις δε της αναγκαιότητάς της, θυμίζουν έντονα τη ρήση πως «τα μεγάλα δεινά, καλούς πάντα σκοπούς επικαλούνται».

    Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν απαγορεύσεις και υποχρεωτικές διαδικασίες του τύπου που επιχειρείται από τη σημερινή ελληνική πολιτική και όχι μόνον ηγεσία να δρομολογηθούν. Κατόπιν αυτού, η «κάρτα του πολίτη» θα πρέπει, το ελάχιστο, να αποτελεί προαιρετική και όχι υποχρεωτική διαδικασία τόσο για όσους επιθυμούν όσο και για όσους δεν επιθυμούν, λόγω θρησκευτικής ή πολιτικής συνείδησης, να την παραλάβουν.

    Η όποια διαδικασία καθώς και το ελληνικό κράτος, οφείλει σε κάθε έκφανση των βουλήσεών του, να σέβεται και να λαμβάνει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ υπόψη τόσο τις επιφυλάξεις όσο και τις πολιτικές και θρησκευτικές ευαισθησίες – αντιρρήσεις των πολιτών του και όταν πολύ περισσότερο αυτοί αποτελούν την συντριπτική του πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση, το πολιτικό σύστημα ερχόμενο σε άμεση, ευθεία και επικίνδυνη αντίθεση με το κοινό αίσθημα, κινδυνεύει σε περιορισμένο βάθος χρόνου, να αυτοκαταργηθεί.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 15:38 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΠΩΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΛ.
    ΕΜΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΝΑ ΦΑΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ, ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΗΤΕ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ???

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 15:07 | Νικος

    Σαν ιδέα μπορεί να ακουγεται ωραια, ΑΛΛΑ δεν θα ηθελα να χασω αυτο που μου χαρισε ο Θεος την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μου.Με αυτη την καρτα η εκαστοτε κυβερνηση-διαχειριστης (και οχι μονο αυτοι)θα γνωριζουν με παρα πολλες λεπτομεριες καθε πτυχη της ζωης και καθημερινοτητας μου.Θα ειναι σαν το BIG BROTHER χωρις καμερες.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:10 | ΜΑΡΚΟΣ

    Τα πλεονεκτήματα χρήσης της Κάρτας του Πολίτη αφορούν μικρή μερίδα πολιτών. Αντίθετα θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, διότι:

    1) Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, από ένα σημείο και μετά, συνεπάγεται απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

    2) Δεδομένα προσβάσιμα μέσω διαδικτύου δεν ήταν και ούτε ποτέ θα είναι πραγματικά ασφαλή.

    3) Η συγκέντρωση σε μία κάρτα πλήθους σημαντικών δεδομένων του κατόχου, όπως το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, η ψηφιακή υπογραφή, η ψηφιακή φωτογραφία κ.λπ., μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον ίδιο σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Αυτό θα αποτελέσει και τη δικαιολογία για την αντικατάστασή της από τα, πολύ χειρότερα, βιοτσίπ στο χέρι ή στο μέτωπο, πράγμα ανεπίτρεπτο για ορθόδοξους χριστιανούς.

    4) Η χρήση της για εμπορικές και άλλες συναλλαγές δίνει τη δυνατότητα της αυτόματης καταγραφής των κινήσεων (τόπος, χρόνος) του κατόχου, αλλά και της εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με θρησκευτικές, πολιτικές κ.λπ. πεποιθήσεις του.

    5) Από τη στιγμή που η κάρτα φέρει μικροτσίπ, είναι δυνατή η εισαγωγή σε αυτό φανερών ή, κυρίως, κρυπτογραφημένων προσωπικών δεδομένων, συκοφαντιών και ψευδών στοιχείων για τον εκάστοτε «αντιφρονούντα» και «αντικαθεστωτικό», τα οποία αναγκαστικά και εν αγνοία του θα φέρει πάντοτε μαζί του, ως ταυτότητα, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό του αποκλεισμό.

    Πρόκειται για το χειρότερο, μέχρι στιγμής, «φακέλωμα» όλων των εποχών.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:53 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ.
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΩΣΤΕ
    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΦΟΡ ΜΗΤΡΩΟΥ,
    ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΑΝ ΔΙΠΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΕΩΣ, ΣΑΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΣΑΝ ΑΜΚΑ ….ΣΑΝ …..ΤΑ ΠΑΝΤΑ ….
    ΜΠΟΡΕΙ ΠΧ Η ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΦΟΡ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ??
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ???
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ….ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ??????

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:33 | Δ.Κ

    το κειμενο που τίθεται για διαβούλευση είναι γενικόλογο και δεν αναφέρετε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η κάρτα,ποιοι θα έχουν πρόσβαση σ΄αυτά τα δεδομένα,ποιες θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες κατασκευής της,τι θα γίνεται σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής,ποιες θα είναι οι χρήσεις της.
    Συζητιέται εδώ και τοσους μήνες το θέμα της κάρτας,ακούγονται φήμες ή και αλήθειες,σαν πολίτες και πιστοί ανησυχούμε και τελικά βρισκόμαστε ακόμα στο σκοτάδι!Δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε έχουμε γνώση όλων αυτών,προτου να μας καλέσετε να διαβουλευτουμε;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:06 | Ηλίας

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική υπερ-κάρτα που προτείνετε. Θα μπορούσε να υπάρχει τουλάχιστον μια κάρτα υγείας χωριστή, αν θέλετε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα σε αυτές τις χώρες (π.χ. Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες) η υγεία αποτελεί απόλυτο προσωπικό δεδομένο. Σε μια χώρα με τόσο διεφθαρμένη δημόσια διαχείριση, ποιά είναι τα εχέγγυα για τη διατήρηση του προσωπικού των δεδομένων; Μπορούν ποτέ να υπάρξουν; Και τι κάνουμε με τους χάκερ; Υπάρχει και μια κρυφή ιδεολογία εδώ: ενώ κοβόμαστε για τα προσωπικά δεδομένα, η διεθνής κυρίαρχη (μαζί με τις κατά τόπους εξαρτημένες) πολιτική οδηγεί προς την κατάργησή τους, με τη δικαιολογία ότι οι νόμιμοι πολίτες δεν έχουν τίποτε να κρύψουν! Δηλαδή, πριν προλάβει ακόμη να διαμαρτυρηθεί κανείς, έχει κιόλας ποινικοποιηθεί: «άραγε τι προσπαθεί να κρύψει;». Αν είναι να προστατευτεί με αυτό τον τρόπο ο πολίτης, τότε ας καταργήσουμε και τα δικαστικά εντάλματα, ας έρχεται η αστυνομία κατευθείαν στην κρεβατοκάμαρα! Έχετε μήπως να κρύψετε τίποτε;!
    Ένα θέμα που παραμένει μυστηριδώς ασαφές στην όλη υπόθεση, είναι ποιές θα είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα ενημερώνονται για τα δεδομένα της κάρτας μου και για ποιό λόγο. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την προοπτική. Αλλά αν αυτό είναι σωστό να γίνει, τότε γιατί το υπουργείο ξοδεύει σε καιρό κρίσης τόσα χρήματα για την κάρτα αυτή και δεν διαπραγματεύεται τη δωρεάν έκδοσή της μέσω του Facebοok (ή κάποιας άλλης ενδιαφερόμενης εταιρείας); Αν μη τι άλλο θα εξασφάλιζε ένα μεγάλο μέρος λαϊκής συναίνεσης, και μια τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:00 | ΕΙΡΗΝΗ

    Αγαπητέ κύριε Υπουργέ και συμπολίτες,
    κατ΄αρχήν να πώ ότι άρνούμαι να δεχτώ μια κάρτα τέτοιας μορφής και οι λόγοι είναι όλοι αυτοί που ήδη έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες απόψεις.
    Εν συντομία παραθέτω:
    1)Ανασφάλεια για την διαχείριση των δεδομένων της
    2)Απρόσωπη αντιμετώπιση του πολίτη
    3)θρησκευτικοί λόγοι (μερικοί ίσως να μην το θεωρούν σημαντικό όμως σκεφτείτε πως αντέδρασε η πολιτεία σε πρόσφατη σύραξη των μουσουλμάνων για προσευχή σε πλατεία στην Αθήνα) όμως θεωρώ ότι το σύνταγμα αναφέρεται ξεκάθαρα στο σεβασμό της θρησκείας.
    Αν τέλος πραγματικά θέλετε την γνώμη μας (κάτι που δεν νομίζω ότι συμβαίνει) τότε θα ήθελα να δω να την λαμβάνετε υπόψη σας.
    Θα ήθελα δηλαδή να είχατε φροντίσει για να μην φοβόμαστε για το μέλλον των παιδειών μας, να ξέραμε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου φροντίζει για τους πολίτες της, να δουλεύουμε όλοι και να φορολογούμαστε όλοι, να τηρούνται οι νόμοι από πολίτες αλλά και από κράτος, να υπάρχει διαφάνεια, ασφάλεια, διακιοσύνη.
    Μία εξαιρετικά δυσαρεστιμένη και απογοητευμένη πολίτης.
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:18 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΛΑΣ

    Κύριοι, υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων στις κάρτες αυτές. Παντού στο Internet βρίσκει κανείς πώς μπορούμε να «διαβάσουμε» τα περιεχόμενα αυτών των «έξυπνων» καρτών, ακόμη και εξ αποστάσεως!

    Τελειώστε το θέμα και αποσύρετε το νομοσχέδιο.

    Η γενική κατακραυγή (πλήν μεμονωμένων εξαιρέσεων) της Κάρτας του Πολίτη, άραγε θα οδηγήσει στην απόσυρσή της; Ή και πάλι η διαβούλευση θα φανεί ότι γίνεται για τα μάτια του κόσμου;

    Αν θέλετε να προασπίσετε την δημοκρατία και την προσωπική ασφάλεια, αποσύρετε το νομοσχέδιο τώρα, για να μην δούμε τα δεδομένα μας δημοσιευμένα στο Internet.

    Οι «προοδευμένες» χώρες (Γερμανία, Αγγλία) το απέρριψαν. Εμείς εδώ είμαστε ακόμα πιο προοδευμένοι;

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:59 | Κοσμας Σ

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΥΓΕΙΑΙΝΕΤΑΙ .Οφειλω να διατυπωσω τις ενστασεις μου. Το θεμα ειναι πολυπλοκο και πρεπει να εξεταστει με την δεουσα προσοχη! Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη η Αγγλία, απέσυρε τον συγκεκριμένο νόμο έκδοσης σχετικών καρτών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου καθώς εκτιμά ότι «η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων.Μάλιστα λόγω της σπουδαιότητας αυτής της κατάργησης, οι Βρετανοί Πολίτες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, μπορεί να παρακολουθεί ήδη διαδικτυακά όλη τη νομοθετική πορεία, (την πλήρη κατάργηση των Ταυτοτήτων) στη σχετική ηλεκτρονική δ/νση του Βρετανικού Κοινοβουλίου http://services.parliament.uk/bills/2010-11/identitydocuments.html . Προσωπικα πιστευω οτι πρέπει να αφουγκραστουν ολες οι φωνες διαμαρτυριας των συμπολιτων μας(ενας απο τους οποιους ειμαι και εγω) πραγμα που επιτυχως εκανε το Ηνωμενο Βασιλειο .

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:39 | Θάνος

    Επανηλλειμένα επι σειρά ετών δείξατε ένα πολύ κακό πρόσωπο,σύσσωμο το πολιτικό σώμα, απο την εδραίωση της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.Σήμερα ζητάτε να αντιμετωπίσουμε ένα απο τ’ αποτέλεσματα της κακής διακυβέρνησης 35 ετών,την λεγόμενη γραφειοκρατία.Ουσιαστικά παραδέχεστε πως αυτά τα 35 χρόνια με λάθος τρόπο κυβερνήσατε και την γραφειοκρατία-και όχι μόνο-ποτέ δεν αντιμετωπίσατε.Το γνωρίζουμε.
    Πώς οι Έλληνες πολίτες θα εμπιστευθούν ένα κράτος που ποτέ δεν υπήρξε οργανωμένο και υγιές?Πώς θα εμπιστευθούν τόσους δημόσιους φορείς που υπολειτουργούσαν και υπολειτουργούν?Πώς θα έχουν συνείδηση καθαρή λαμβάνοντας ένα ηλεκτρονικό δημόσιο έγγραφο, όταν αυτό ικανοποιεί αποφάσεις που ελήφθησαν το 1996-1997 και νωρίτερα ακόμα με τη συνθήκη του Σέγκεν, χωρίς να γίνουν δημοψηφίσματα,χωρίς να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό?
    Αν θέλετε λοιπόν ν’αντιμετωπίσετε τη γραφειοκρατία και να διασφαλίσετε πως το κράτος θα εξυγιανθεί φροντίστε να γίνουν πράξη δύο πράγματα.Πρώτα,σεβαστείτε το σύνταγμα του κράτους και μη ξεχνάτε τα σχετικά άρθρα περι θρησκείας και ατομικών δικαιωμάτων.Τίποτα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό απο τη στιγμή που εμμέσως θίγει τα θρησκευτικά καθήκοντα του πολίτη.Και η συγκεκριμμένη πρακτική(ηλεκτρονική ταυτοποίηση)αυτό κάνει.Δεύτερον,παραδειγματιστείτε απο άλλα κράτη μέλη όσον αφορά τη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.Φινλανδία,Ολλανδία,Δανία και όχι μόνο με την χρήση ανοιχτού λογισμικού επιτυγχάνουν τόσο εξοικονόμιση χρημάτων όσο και εξυπηρέτηση πολιτών χωρίς κινδύνους και χωρίς ηλεκτρονικές κάρτες.Αυτό συμβαίνει και στην χώρα μας (Δήμος Τρικκαίων).Τους συγχαίρω ανοιχτά και ευελπιστώ πως άνεργοι επιστήμονες του τόπου μας(όπως κι εγώ) θα μπορέσουν να κάνουν πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με σεβασμό στον άνθρωπο και Τον δημιουργό του.Στο Όνομά του, ούτε 200 χρόνια πρίν συντάχθηκε το σύνταγμα και σε Αυτόν ορκίζεστε όταν σας ψηφίζουμε κύριοι υπουργοί.Ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:34 | Θεοδωροπουλος Ρ.

    Επιταχυνετε την εφαρμογη της, καθε ημερα καθυστερηση σημαινει απωλεια επιπλεον χρηματων, περισσοτερη διαφθορα και περαιτερω απωλεια της εμπιστοσυνης των πολιτων στο πολιτικο συστημα.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:59 | ΔήμοςΧ

    Ερωτήματα που προκύπτουν και χρήζουν ΑΜΕΣΩΝ απαντήσεων:

    1.Ποιος θα είναι ο ακριβής τεχνικός τρόπος ανάγνωσης του περιεχομένου της κάρτας;
    2.Ποιές Κρατικές υπηρεσίες και Οργανισμοί θα έχουν δυνατότητα ανάγνωσης του περιεχομένου της κάρτας;
    3.Εγώ θα μπορώ να γνωρίζω το περιεχόμενο της κάρτας μου, και με ποιόν τρόπο;
    4.Η κάρτα θα έχει δυνατότητα αμφίδρομη επικοινωνίας με τα σημεία ανάγνωσης, και με ποιόν τρόπο ;
    5.Η κάρτα θα είναι τεχνολογίας contact ή contactless (με RFID), ή και τα δύο ;
    6.Η κάρτα μετά την λήψη της από τον χρήστη θα μπορεί να δεχτεί επιπλέον στοιχεία/τροποποιήσεις, εάν ναι πως θα γίνετε αυτό και από ποιόν;
    7.Ενημερώστε μας ποια χώρα έχει υιοθετήσει την κάρτα του πολίτη με τις προδιαγραφές που προτίθεστε να εφαρμόσετε στην Ελληνική Κάρτα του Πολίτη.
    8.Και για να μην σας κουράζουμε, παραχωρήστε τις ακριβής τεχνικές προδιαγραφές της κάρτας που θέλετε να μας εφαρμόσετε, προς διαβούλευση.

    ——–
    ΔήμοςΧ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:08 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΤΟΝ Α.Μ.Κ.Α.

    ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΔΙΟΡΘΩΝΩ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:19 | ΚΩΣΤΑΣ

    Γιατί προσπαθείτε να μας κάνετε τη ζωή δύσκολη; Πριν από 1 χρόνο μας βάλατε να πάρουμε ΕΚΑΣ. Δεν μπορεί ο ΕΚΑΣ να χρησιμοποιηθεί σαν αριθμός της κάρτας επίσης; Κάτι σαν το Social Security Number που έχουν οι Αμερικανοί πολίτες.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:11 | Πολυκαρπος Χ.

    Δηλαδη αν παρουμε την καρτα θα σταματησουν ως εκ θαυματος οι ουρες στι ΙΚΑ, στις Τραπεζες, στην Εφορια και στα Νοσοκομεια, ενω αν δεν την παρουμε, θα (πρεπει να) παρουμε τα βουνα. Γελαει ο κοσμος. Αυτα τα «προτερηματα» που μας αραδιαζετε ειναι για τα πανηγυρια κυριε Υπουργε.

    Και για να τελειωνουμε: Εν γνωσει μου αποστελλω αυτο το μηνυμα γνωριζοντας οτι η Διωξη Ηλεκτρονικου Εγκληματος μπορει να βρει το «ιχνος» μου και να δει τη συνδεση μου, το ονομ/μο μου, τη διευθυνση οικιας μου και να με «φακελλωσει». ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΜΟΥ ΟΜΩΣ.

    Τα στοιχεια της «Καρτας του Πολιτη» (που δεν θα παραλαβω οτι και να γινει) μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο καποιους χωρις να το ξερω και χωρις τη συγκαταθεση μου. Οπως επισης δεν μπορω να ξερω αν η καρτα θα μπορει να χρησιμοποιηθει και απο ενα προηγμενο συστημα gps προκειμενου καποιοι να γνωριζουν αν πασα στιγμη που βρισκομαι.
    Και φυσικα κανεις δεν μου εξασφαλιζει την «ασφαλεια» που βαυκαλιζεστε.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:30 | Ελευθερία

    Σχετικά με όσους είναι υπερ της κάρτας του πολίτη, πώς θα τους φαινόταν η ιδέα να έχουν όλα τους τα υπάρχοντα μέσα σε μία κάρτα; Πώς θα τους φαινόταν η ιδέα με ένα απλό κλικ να διαγράφονται όλα τους τα χρήματα ( τα ανυπόστατα από υλικής πλέον άποψης), ακόμη και η ίδια τους η ύπαρξη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τόλμησαν να εκφράσουν αντίθετες απόψεις από αυτές των πρεσβευτών της «νέας τάξης πραγμάτων»;
    Η κα Διαμαντοπούλου, σε συνένετευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του alter στις 3/4/2010, ήταν σαφέστατη ως προς τα σχέδια των νεοταξιστών, που φυσικά σχετίζονται άμεσα με την κάρτα του πολίτη. Είπε λοιπόν: « ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ». Δεν μας είπε όμως, ποιοί θα έχουν το μελλοντικό αυτό προνόμιο του ρευστού χρήματος και της δυνατότητας συναλλαγών χωρίς κανένα τσιπάκι; (Όχι πως δεν ξέρουμε βέβαια…). Και μή μας πει ότι αυτό γίνεται χάρην της «διαφάνειας»… Αυτήν την είδαμε και τη βλέπουμε καθημερινά… Υπάρχει μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τους. Αντί λοιπόν να γίνεται διαβούλευση για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι το μαύρο είναι άσπρο… καλύτερα ας το ξανασκεφτεί και ας ξεκινήσει επιτέλους μια διαβούλευση για το νόμο «περί ευθύνης Υπουργών» και για την τύχη που θέλει ο λαός να έχουν οι κλέφτες και οι προδότες της πατρίδας, μπας και μας συγκινήσει λίγο.
    Δε δέχομαι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την θέσπιση της κάρτας του πολίτη, ακόμη και αν αυτή είναι προαιρετική. Οτιδήποτε ξεκινάει ως προαιρετικό καταλήγει υποχρεωτικό, συνεπώς … ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ !

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:17 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Καλημέρα σας,

    Δεν υπάρχει στον σημερινό κόσμο, ούτε μια διαδικασία η οποία να μην υλοποιείται από ανθρώπους.

    Με την κάρτα που σχεδιάζεται να (και έτσι και αλλιώς θα) βάλετε σε εφαρμογή θα γίνουν τα εξής δύο καταπληκτικά.

    1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρουν τον καλύτερο τρόπο (πάτημα) για να αποποιηθούν κάθε ευθύνης και στοιχειώδους σκέψης, με το παραμικρό πρόβλημα που θα έχει το υποστηρικτικό σύστημα της κάρτας.

    2. Ο πολίτης θα βρίσκει απέναντί του ακόμη περισσότερους τοίχους (βλέπε δημοσίους υπαλλήλους) και απλά θα πάψει να γίνεται η δουλειά του διότι το δημόσιο δεν έχει ούτε μια end-to-end διαδικασία για κάθε θέμα της καθημερινότητας. Πως θα κάνει ο πολίτης χρήση μιας κάρτας όταν δεν είναι δυνατόν η πληροφορία να ρέει ελεύθερα από την μία υπηρεσία στην άλλη, ο υπάλληλος που προσπαθεί να εξυπηρετήσει δεν θα έχει ιδέα πως δουλεύει η διαδικασία (που δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς) πέρα από τον αναγνώστη της κάρτας που χειρίζεται, και όταν θα σκάει το πρόβλημα κανείς δεν θα είναι σε θέση να το αντιληφθεί ώστε να το λύσει;

    Άρα λοιπόν πολύ ωραίες οι θεωρίες αλλά μήπως να φτιάξετε καλύτερα ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο θα αναπτύξετε από την αρχή τα πράγματα ακριβώς όπως έπρεπε να είναι εδώ και δεκαετίες και μετά να γίνει το hand over από την υπάρχουσα στην ιδεατή κατάσταση;

    Γιατί αλλιώς δεν έχω καμία διάθεση να πληρώσω με τη φορολογία μου άλλο ένα καταδικασμένο project.

    Το ίδιο έγινε και με τα ΚΕΠ. Δεν υπάρχει ούτε μια διαδικασία να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά όταν εμπλέκονται πάνω από μια υπηρεσίες.

    Ειδικά δε όταν μια από όλες τις υπηρεσίες απαντήσει στο ΚΕΠ «δεν γίνεται, δεν υπάρχει καταχώρηση, δεν ξέρω, βρέχει, χιονίζει, έχει αέρα……» κλπ. Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης πρέπει να τρέξει μόνος του από υπηρεσία σε υπηρεσία μήπως και βγάλει άκρη. Άρα αναιρείται η αξία του ΚΕΠ από το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο καλείται να αποδώσει.

    Οπότε τώρα τι πάτε να κάνετε? Να κάνετε την χαώδη λειτουργία του δημοσίου που την υλοποιούν δημόσιοι υπάλληλοι, ηλεκτρονική από χειροκίνητη. Έτσι για να μην έχει ευθύνη κανένας πλέον δημόσιος υπάλληλος.

    Θέλετε πρόταση για τις νέες υπηρεσίες; Να μια πρόταση.
    Άσκηση εργασίας 1: «Τι τροχαίες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί για το όχημα μου αναλυτικά, ώστε να μπορώ να τις πληρώσω τώρα και όχι όποτε;».

    Για δοκιμάστε να μάθετε τις βεβαιωμένες παραβάσεις που έχει το όχημά σας σε όλη την επικράτεια. Αν πάρετε έστω και μία απάντηση με τη χειροκίνητη διαδικασία, τότε υλοποιήστε το και ως ηλεκτρονική υπηρεσία.

    Και εάν το ανωτέρω θεωρείτε εξεζητημένο, ας πάρουμε κάτι ποιο τετριμμένο.

    Άσκηση εργασίας 2 (πραγματικό γεγονός): «Ανανέωση άδειας οδήγησης στα 65».

    Ο πελάτης πάει στο ΚΕΠ. Υποβάλει όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα και το παλαιό δίπλωμα. Και έρχεται η απάντηση από τη Δ/νση Συγκοινωνιών ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νέο δίπλωμα διότι το παλαιό έχει κρατηθεί λόγω point system. Το παλαιό που έχει ήδη υποβληθεί ως δικαιολογητικό. Ο πελάτης πάει στην Δ/νση Συγκοινωνιών που υπάγεται για να μάθει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας πόντος από το σύστημα για την άδειά του. Ξανά από την αρχή στο ΚΕΠ ξανά από την αρχή την διαδικασία, ξανά η ίδια απάντηση. Ο πελάτης πάει ο ίδιος στον Δ/νση συγκοινωνιών στην οποία το ΚΕΠ έστελνε την αίτησή του, για να του πουν ότι δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα και να περάσει σε 2 μήνες να πάρει την νέα άδεια όπως και έγινε.

    Όπερ έδη δείξε.

    Εξακολουθήστε να φαντάζεστε ότι θα κάνετε ηλεκτρονικό το δημόσιο χωρίς one-stop-shop και end-to-end διαδικασίες;

    Εκτός εάν υπάρχει άλλος σκοπός πέρα από την ηλεκτρονική κάρτα ο οποίος μπορεί να αγγίζει από θεωρίες συνωμοσίας μέχρι θεωρίες σπατάλης.

    ΥΓ: Η έκφραση «δημόσιος υπάλληλος» δεν έχει σχέση με το καθεστώς εργοδοσίας. Έχει αποκλειστική σχέση με τον καθημερινό τρόπο σκέψης, πράξης και συμπεριφοράς του υπαλλήλου (το σύνολο των οποίων τον χαρακτηρίζει) απέναντι στον πελάτη.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 12:48 | Ελεάννα Σταμούλου

    1) Ποιες ακριβώς θα είναι οι χρήσεις αυτής της κάρτας.
    2) Θα αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών;
    3) Θα είναι τα δεδομένα της για εθνική μόνο χρήση ή και για διασυνοριακή; (τα δεδομένα θα λαμβάνονται και από τις χώρες που ανήκουν στην Schengen;)
    4) Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της; Θα φέρει μαγνητική ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;
    5) Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Ποιες είναι οι νομικές προϋποθέσεις;
    6) Εάν πρόκειται και για διασυνοριακή χρήση στις χώρες που ισχύει η Συνθήκη Schengen, βάσει ποιου νόμου οι Έλληνες πολίτες θα προστατεύονται από την διακίνηση, τη συλλογή και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’όψιν το γεγονός ότι ο Νόμος 2472/1997 ανήκει στο Τριτογενές Δίκαιο και είναι αδύνατον να προστατεύσει τον πολίτη από τα όσα έχουν νομοθετηθεί σε υπερεθνικό επίπεδο με την Schengen, η οποία ανήκει στο Πρωτογενές Δίκαιο.
    7) Με την «κάρτα του πολίτη» θα λάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης έναν ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη ή παγκοσμίως;
    8) Πέραν του ενιαίου κωδικού προσωπικού αριθμού, θα ενυπάρχει σε αυτή την κάρτα κάποιος κωδικός ασφαλείας, όπως ο αριθμός 666;
    9) Αυτή η «κάρτα του πολίτη» στα πλαίσια ποιας Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται; Αφορά την πρακτική εφαρμογής της Συνθήκης Schengen; Και αν ναι, αποτελεί κάποιο προστάδιο και θα ακολουθήσει άλλος τρόπος εφαρμογής της στην συνέχεια; Ή πρόκειται για το τελικό στάδιο;
    10) Ποια ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η «κάρτα του πολίτη»; Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 12:13 | Κυριακη

    Κύριε Υπουργέ, ως Ελλήνιδα , μήτερα τριών ανήλικών παιδιών αλλα πάνω άπ’όλα ως άνθρωπος αρνούμε να παραλάβώ οτιδήποτε μου στέρει την προσώπικη αλλά και την θρήσκευτική μου ελευθερία.
    Δεν καταλάβαίνω που αποσκοπεί αυτή η » ανοιχτή» σας διαβούλευση αφού τελίκα δεν θα ερωτηθεί κανείς και σείς θα κάνετε αυτό που θέλετε.Ολά είναι προγραμμάτισμένα και το επόμενο στάδιο θα είναι το RFID στο χέρι μας ή στο μέτώπο μας..γιατί όσο αφελείς κι άν είναι κάνεις δεν νόμιζώ οτι μπορεί να πιστέψει οτι ξοδευτήκαν δισεκάτομμύρια δολάρια στην έρευνα και τελικά στη δημιυργία του RFID για να μην χάσω εγώ το σκύλο μου και ο βοσκός την κάτσικά του…Όλο αυτό κάπου αποσκοπεί και δυστύχως για κάποιους και ευτυχώς για κάποιους άλλους θα μας βρείτε απέναντι γιατί ξέρετε κάτι….δεν μας ενοχλει η γραφεοκράτια που για αυτην «παλέυετε» ως κράτος ,μας ενοχλεί που δεν υπάρχει κράτος,δεν υπάρχει παιδεία,υγεία,αξιοκράτια, που τα παιδιά μας δεν έχουν την πολυτελεια να αισθάνονται πια παιδιά,που αίσθανόμασε ανασφάλεια μέσα στο ίδιο μας το σπιτι και άλλα πολλά απλά και καθημερινά…γι’αυτό λοιπον προσπάθηστε να λύσετε αυτά γιατί η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ δεν θα μας τα λύσει Κύριε Υπούργε.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 12:47 | ΔΩΡΑ Κ.

    Φαίνεται ότι βρήκαμε το «μαγικό ραβδί» για τη λύση των προβλημάτων μας???!!! Μάλλον η πάταξη της γραφειοκρατίας ή της κάθε είδους απάτης αποτελεί το πρόσχημα για να αποκτηθεί άλλο ένα ιδιαίτερα χρηστικό εργαλείο για την ισοπέδωση όλων των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών που (αν) μας έχουν απομείνει, η κάρτα του «πολίτη», με στοιχεία που θα αγνοεί μόνον ο ίδιος ο πολίτης! Το γεγονός δε ότι η απόκτηση της κάρτας θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την «ύπαρξή» μας ως πολιτών, για κάθε μας συναλλαγή, δημόσια ή ιδιωτική, θα πρέπει να μας ανησυχεί σοβαρά όλους!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 11:55 | νεκταρία

    Το μόνο καλό σε αυτην την ιστορία είναι να ακουστεί η γνώμη του πολίτη. Είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πολλά ακούγονται γι αυτήν την κάρτα. Μιλήστε καθαρά. Είμαι άνεργη με 3 παιδιά και ο άντρας μου απλήρωτος 7 μήνες. Δε θα παραλάβω αυτή την κάρτα. Δεν έχω να χάσω τίποτα. Δεν έχω καθημερινές συναλλαγές με το Δημόσιο, δεν ταξιδεύω στο εξωτερικό,δεν έχω χρήματα στην τράπεζα και δεν καταλαβαίνω σε τι θα με βοηθήσει.Αρνούμαι κιεγώ λοιπόν να παραλάβω αυτήν την κάρτα για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για λόγους θρησκευτικής συνηδείσεως.Ας γίνει προαιρετική η έκδοσή της. Δεν είναι δυνατόν να διώχθουν αστυνομικούς απο το σώμα γιατί αρνήθηκαν να παραλάβουν την κάρτα!!!!! Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Που θέλουν να καταλήξουν τη χώρα; Στην Αγγλία σεβάστηκαν τη γνώμη του λαού. Εδώ;;;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 11:21 | Παναγιώτης Λειβαδάρος

    Ακομα και οι πιο αφελεις καταλαβαινουν οτι το να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και οι δραστηριότητες μας σε αυτή την κάρτα έχει ως σκοπό την εξάλειψη της ελέύθερης έκφρασης και ανεξαρτησίας, αφού μετά από λίγο όποιος δεν κάθεται ‘ήσυχα’, θα τιμωρείται χωρίς να μπορεί να αντιδράσει μέσω της επιβολής ηλεκτρονικών φασιστικών μέτρων. Και οταν τα πράγματα χειροτέρέψουν θα σου αφαιρούν την κάρτα, ή θα σου κλείνουν το τσιπ και αντιο ελευθερια και ζωή. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΡΙΘΜΟΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 11:09 | Στέλιος Α,

    Η κάρτα πολίτη:
    >θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών.
    Αυτό γίνεται ήδη 100% με το υπάρχον δελτίο ταυτότητας ή με άλλα έγγραφα που δέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες (διαβατήριο, διπλ. οδήγησης).
    > Θα περιλαμβάνει το Α.Φ.Μ. για την εξυπηρέτηση στην εφορία-Κ.Ε.Π. Σήμερα αυτό γίνεται κανονικά αυτό με την απλή αναφορά του Α.Φ.Μ. από τον κάθε πολίτη στην αρμόδια εφορία, χωρίς κανένα επιπλέον έγγραφο εκτός της σημερινής ταυτότητας.
    > Θα περιλαμβάνει τον Α.Μ.Κ.Α. για να μην κουβαλάμε το βιβλιάριο και μας βαραίνει. Το βιβλιάριο – συνταγολόγιο έτσι και αλλιώς το έχουμε μαζί μας μόνο όταν πάμε σε γιατρούς ταμεία νοσοκομεία. Ας αναγραφεί εκεί το ΑΜΚΑ με κάποιο ειδικό αυτοκόλητο όπως στις θεωρήσεις του ΙΚΛ. Δε βλέπω το λόγο να υπάρχει σε κάποια κάρτα που θα έχουμε συνέχεια μαζί μας και να το βλέπουν άνθρωποι άσχετοι με το σύστημα υγείας.
    > Θα είναι διαβατήριο. Ποιός ό λόγος να έχουν όλοι οι πολίτες διαβατήριο αφού οι περισσότεροι δε θα πάνε ποτέ στο εξωτερικό; Γιατί να χάσει το κράτος τα χρήματα από τα παράβολα των διαβατηρίων; Με αυτό τον τρόπο δε θα είναι τα στοιχεία όλων των πολιτών διαθέσιμα στις υπηρεσίες των ξένων χωρών χωρίς προφανή λόγο;
    > Θα παρέχει δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η δημιουργία ψηφιακής υπογραφής γίνεται ήδη χωρίς τη χρήση καμίας κάρτας π.χ. ΙΚΑ, TAXISNET. Πάλι λίγοι θα κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και μπορούν να καλυφθούν με εναλλακτικούς τρόπους.
    > Οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Από πότε το κράτος αντί να εξυπηρετεί το πολίτη γίνεται συνέταιρος ιδιωτικών επιχειρήσεων προσφέροντας τους τα στοιχεία των πολιτών του; Πως μπορεί να διασφαλίσει την ορθή χρήση αυτών των στοιχείων απο ιδιωτικά μαγαζιά;
    Τέλος η «μαγική» αυτή καρτούλα θα λύσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα του δημοσίου χωρίς να αλλάξει τίποτα άλλο! π.χ. υπολογιστικά συστήματα, εκπαίδευση προσωπικού, εξορθολογισμός υπηρεσιών…
    Νομίζω ότι όπως παρουσιάζεται η κάρτα πολίτη είναι απολύτως μη αναγκαία με ένα δυσθεώρητο οικονομικό κόστος, έστω και αν καλυφτεί κάποιο μέρος από τα ΕΣΠΑ συν την όλη ταλαιπωρία που θα υποστούν οι πολίτες και οι υπάλληλοι. Θυμόμαστε όλοι τις ουρές στα αστυνομικά για τις νέες ταυτότητες.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 10:15 | ΚΩΣΤΑΣ

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη.Υπάρχουν τρόποι για να παταχθεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετείται ο πολίτης. ευχαριστω

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 09:39 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

    Η ένσταση είναι μία. Δεν είναι δυνατόν να φέρω μια κάρτα τα στοιχεια της οποιασ δεν θα ειμαι σε θεση να γνωρίζω. Αυτό ειναι και το πρόβλημα και στο βάθος παραπέμπει στο φακέλωμα. Σε τελική ανάλυση παίζουμε με την περιφάνεια του λαού και τα αποτελέσματα δεν θα είνι τα αναμενόμενα, μαλλον θύελες σπερνουμε.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 09:24 | Αντώνης

    Ένα σχόλιο για όσους σχολιάζουν, αλλά και για τους ιθύνοντες. Το κείμενο της διαβούλευσης αναφέρει ότι είναι προαιρετική η χρήση των ηλεκτρονικών δυνατοτήτων της κάρτας. Όποιος δεν επιθυμεί για θρησκευτικούς λόγους πχ να χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρονικές δυνατότητες ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να το κάνει. Το ίδιο ισχύει και για όποιον ανησυχεί για την ασφάλεια του.

    προτείνω,

    Οι ηλεκτρονικές δυνατότητες να απενεργοποιούνται και επίσημα, για όποιον πολίτη το επιθυμεί,
    η
    να είναι απενεργοποιημένες εξ αρχής (κατά την παράδοση της κάρτας) και να ενεργοποιούνται/απενεργοποιούνται (μέσω διαδικτύου πχ) προαιρετικά για όσους πολίτες το επιθυμούν. Έτσι για όποιους ενδιαφέρονται θα είναι μια ταυτότητα προηγμένων δυνατοτήτων, ενώ για τους υπόλοιπους δεν θα διαφέρει λειτουργικά από την συνηθισμένη ταυτότητα.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 08:38 | NIKOLAOS

    Σαν ιδέα είναι θετική και προσωπικά με ενδυαφέρει η διευκόλινση μου στις συναλλαγές μου με τον διμόσιο και ιδιωτικό τομέα.
    Θα πρέπει όμως να διασφαλισθούν τα προσωπικά δεδομένα και η ασφάλεια των συναλλάγων.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 06:48 | Νικος Ν.

    Δεν δέχομαι μια κάρτα που δεν μου προσφέρει τίποτα και βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών μου δεδομένων.
    Δεν δέχομαι να γίνω ένας αριθμός αναγνώσιμος με barcode όπως τα προϊόντα του supermarket.
    Είμαι άνθρωπος με προσωπικότητα, με εθνική και θρησκευτική συνείδηση και όχι ένα αναλώσιμο προϊόν της παγκοσμιοποίησης.
    Η αναγραφή στην κάρτα δεδομένων που δεν είναι προσβάσιμα στον κάτοχο αποτελεί μια βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντίκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
    Την θεωρώ απαράδεκτη και ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΩ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 04:47 | Μπάμπης

    Προφανώς ο κάθε εχέφρων πολίτης θα πρέπει να είναι υπέρ της Κάρτας Πολίτη.Ανακύπτουν όμως κάποια ζητήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.Κυρίαρχο είναι ότι ο πολίτης ζεί σε ένα σύστημα του οποίου η Διοίκηση έχει ξεπεράσει σε κάθε περίπτωση τις προϋποθέσεις του αρθρου 35 του συντάγματος του Ρήγα Φεραίου.Το πρόβλημα βέβαια το δημιουργούν οι μόνιμοι Δημόσιοι υπάλληλλοι δια τους οποίους τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να τους πτοεί τίποτε και συνεχίζουν να είναι αντιπαραγωγοί και να κρύβουν την αμάθειά τους πίσω από ένα υπολογιστή (παλαιότερα πίσω από κάποιες στιβες φακέλλων). Στον κανόνα αυτόν υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά δεν έχουν σημασία. Ο πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Διοίκηση αλλά αυτή την στιγμή δεν μπορεί να συμβεί αυτό πλην αν ο πολίτης είναι απαίδευτος. Παρότι η κυβέρνηση(και προηγούμενες) προσπαθεί να βάλει κάποια πράγματα στην θέση αυτό μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό. Με βάση τον μισθό των 2000Ε μιας παργωγικής θέσης ιδιωτικού τομέα, ο δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει το πολύ να παίρνει 400-500 Ε με 25 χρόνια υπηρεσία.Εν κατακλείδι προέχουν σοβαρά φαινόμενα και θέματα τα οποία αφορούν την λειτουργία του κράτους (σχεδόν όπου και να αγγίξεις λερώνεσαι)και έχουν πρώτη προτεραιότητα. Απλά προβλήματα που δεν απαιτουν και κανένα οικονομικό κόστος θα πρέπει να επιλαμβάνεται η κεντρική διοίκηση. Αλλά όποιο και να είναι το κόστος θα πρέπει πρώτα από όλα να υπερισχύει η αξιοπρεπής είκόνα. Ένας μηχανισμός πρόληψης της γραφειοκρατίας και της τυχόν(κατά λάθος) κακοδιοίκησης έχει πρώτη προτεραιότητα. Αν στο ιδιωτικό τομέα κάνεις κάποιο λάθος πας σπίτάκι. Σε όλες τις κρατικές εξουσίες γίνονται λάθη και κανένας δεν φταίει, ο εργαζόμενος θα πρέπει να τρέξει να βρεί το δίκαιό του. Αν κάποιος αστυνομικός ή δικαστικός δεν κάνει καλά την δουλειά του δεν φταίει η αστυνομία κλπ αλλά θα πρέπει να σταματίσει κάποτε το «κόρακας κοράκου δεν βγάζει μάτι»…..!!!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 03:18 | Ιουλιανός Νότος

    Γιατί θα πρέπει να εισέλθει μια άλλη παράμετρος πολυπλοκότητας στη ζωή μας φορτίζοντάς τη με επιπλέον γραφειοκρατία; Εξηγώ…

    1. Υποτίθεται ότι η κάρτα του πολίτη θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το δημόσιο… αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επιθυμούμε κάτι από το δημόσιο, π.χ. στο δήμο, στην αστυνομία, στα ΚΕΠ, στην τράπεζα κτλ θα πρέπει να επιδεικνύουμε τη κάρτα του πολίτη. Άρα στην ουσία δεν διευκολύνει σε κάτι… πάλι θα πρέπει ο πολίτης να περιμένει στην ουρά, με τη καθιερωμένη γραφειοκρατία να λάβει μια απάντηση ή να κάνει τη δουλειά του. Εκτός κι αν υπάρχουν ήδη οι υποδομές ώστε να μη χρειάζεται να περιμένουμε και να εξαληφθεί η γραφειοκρατία π.χ. υπάρχει ένα site που μπορεί ο οποιοσδήποτε να τυπώσει μια έγκυρη βεβαίωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης για το περασμένο οικονομικό έτος και η βεβαίωση αυτή θα γίνει αποδεκτή από το δημόσιο φορέα που τη ζήτησε, ή όταν πηγαίνει σε μια υπηρεσία, ή καταθέτει μια αίτηση, τότε δε χρειάζεται κανένα δικαιολογητικό γιατί η ίδια η υπηρεσία φροντίζει για τα δικαιολογητικά να τα λάβει υπηρεσιακά;

    2. Εαν εισέλθει η κάρτα, τα ΚΕΠ θα διαλυθούν;

    3. Υποτίθεται ότι θα υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση κλοπής, απώλειας κτλ. Πάλι όμως για την έκδοση μιας νέας κάρτας του πολίτη, δε θα υπάρχει η συγκεκριμένη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης νέας κάρτας του πολίτη; Δεν θα πρέπει να γίνει αίτηση, ταυτοποίηση, αναμονή κτλ… τουλάχιστον με τη ταυτότητα είναι άμεση η διαδικασία, παίρνει το πολύ μισή μέρα.

    4. Επίσης με μια απολεσθέντα κάρτα τι γίνεται, θα επιτρέπεται σε οποιοσδήποτε, που τη κατέχει, με το κατάλληλο εξοπλισμο, να έχει πρόσβαση σε δεδομένα του πολίτη; Εαν λ.χ. υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν οι υποδομές, π.χ. ένα site όπως το taxis με τα φορολογικά στοιχεία του πολίτη, για να εισέρχεται ο πολίτης με τη κάρτα του, με την κλεμμένη ή απολεσθείσα κάρτα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του όποιος την κατέχει; Εαν η κάρτα δεν είναι αρκετή από μόνη, αλλά χρειάζεται και κάτι άλλο, τότε ποιά η χρησιμότητά της; Εαν εμπεριέχει και βιομετρικά στοιχεία του πολίτη, τότε ακόμα χειρότερα, γιατί μπορεί ο πολίτης να πέσει θύμα απαγωγής και να διακινδυνεύει τη σωματική του ακεραιότητα.

    5. Υπάρχουν λοιπόν οι υποδομές ηλεκτρονικοποίησης ώστε μια ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη θα είναι χρήσιμη; Το taxis το οποίο είναι το πιο σύγχρονο ηλεκτρονικοποιημένο σύστημα είναι επιπέδου 3, πάλι θα πρέπει να περάσω από τη ΔΟΥ μου για διάφορες εργασίες. Άσε τα ένσημα του ΙΚΑ, που αν τα ζητήσει κανείς φέτος έρχονται του χρόνου.

    6. Τι γίνεται με ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι);

    Άρα λοιπόν μέσα από απλά παραδείγματα η κάρτα του πολίτη είναι απλά μια ετικέτα η οποία ΔΕΝ διευκολύνει τις συναλλαγές με το δημόσιο, γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν οι υποδομές από τη πλευρά του δημοσίου. Γιατί αν υπήρχαν οι υποδομές, τότε η κάρτα του πολίτη δε θα χρειαζόταν να υπάρχει. Αλλά και στις τυπικές ιντερνετικές εφαρμογές, πρώτα στείνεται ο πάροχος των υπηρεσιών (server με τις υπηρεσίες τους) και έπειτα έρχονται οι επισκέπτες (clients με τα εργαλεία διασύνδεσης, ταυτοποίησης, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά κτλ) για να εξυπηρετηθούν. Άρα λοιπόν πρέπει πρώτα να φτιαχτούν οι υπηρεσίες… είναι τόσες πολλές… αδειοδότηση (γενικά π.χ. πολεοδομία), ΙΚΑ, εφορία, τελωνία, δικαστήρια (π.χ. ποινικό μητρώο). Αν δημιουργηθούν οι υποδομές, τότε δε θα χρειάζεται κάρτα ο πολίτης.

    Εαν έχω δικαίωμα της επιλογής εγώ ΔΕΝ επιλέγω τη κάρτα του πολίτη!

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 01:36 | ΝΗΨΗενΟΨΕΙ

    Ἀγαπητό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν,
    εὐχαριστοῦμε πού μᾶς καλείτε σέ διαβούλευση σχετικά μέ τήν κάρτα τοῦ πολίτη, ἀλλά ὡς νοήμονα ὄντα πού εἴμαστε, ἀναρωτιόμαστε τό ἐξῆς:
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ!!! ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΜΗΝΕΣ ΕΠΙ ΜΗΝΩΝ ΝΑ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ ( Ἠ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ )ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΑΥΤΗΝ!!!
    Ὡς νόμιμοι πολίτες μίας εὐνομούμενης Πολιτείας, ἔχουμε δικαίωμα καί
    απαίτηση, πλήρους ἐνημέρωσης γιά τήν κάρτα, πού τόσο πολύ θέλει ἡ Πολιτεία νά καθορίζει ἀπό δῶ καί πέρα τή ζωή ΜΑΣ!
    Συγκεκριμένα:
    Τί στοιχεῖα θά περιλαμβάνει;
    Πόσες καί ποιές λειτουργίες-χρήσεις θά ἔχει;
    Τί θά περιλαμβάνει τό τεχνικό κομμάτι πού τήν ἀφορᾶ;
    Θά ἀναβαθμίζεται μελλοντικά;
    Καί ἄν ναί, γιατί; κάθε πότε; πῶς θά ἐπηρρεάζει ἡ ἀναβάθμιση τήν κάρτα σέ ὅλα τά παραπάνω: δεδομένα, λειτουργίες, τεχνικά θέματα!
    Πόσο ἀσφαλής θά εἶναι;
    Θά κινούμαστε καί ἐκτός Ἑλλάδας μ’ αὐτήν, δηλαδή θά εἶναι παγκόσμια;
    κλπ. κλπ.

    Εὐχαριστοῦμε πού θέλετε νά δείξετε εὐαίσθητο κοινωνικό προφίλ καί μᾶς δίνετε τήν δυνατότητα λόγου, ἀλλά αἰσθανόμαστε πώς ὅλο αὐτό εἶναι μία καλοστημένη παγίδα γιά νά ἐπιβάλλει ἡ Πολιτεία τήν κάρτα τοῦ πολίτη χωρίς νά μᾶς ρωτήσει πρῶτα ἄν τή θέλουμε καί ταυτόχρονα μἐ αὐτό τό ἐπικοινωνιακό τρύκ τῆς διαβούλευσης πού στήθηκε, νά ἀνεβάσετε τήν ψυχολογία μας καί νά μᾶς κάνετε νά αἰσθανθοῦμε ὅτι εἴμαστε ἐλεύθεροι καί συμμέτοχοι σέ καθοριστικές ἀποφάσεις ἀπό κοινοῦ.

    Ἀποφάσεις ὅμως σοβαρές δέ γίνεται νά ληφθοῦν καί μάλιστα τέτοιες πού ἀφοροῦν τόν τρόπο ζωῆς μας καί τό μέλλον μας, χωρίς διαφάνεια, ἀπόλυτη εἰλικρίνεια καί σεβασμό στήν ἔγκυρη ἐνημέρωση τοῦ πολίτη!
    Αὐτή ἡ διαβούλευση πού διεκπεραιώνται, θά εἶχε εἰλικρίνεια καί εὐπιστία, ἄν πρῶτα κάνει ἡ Πολιτεία τό αὐτονόητο! Δηλαδή νά μᾶς ἀποκαλύψει ἐπιτέλους: τί ἐστί κάρτα πολίτη ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ καί νά μή μᾶς ἀφήνει στά σκοτάδια! Ἐκτός…ἄν δέ θέλει νά βλέπουν οἱ πολίτες της, ποῦ πατᾶνε!
    Μέχρι νά γίνει αὐτό, λέμε λόγια τοῦ ἀέρα καί ὄχι τῆς κάρτας!