Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:49 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΤΣΩΝΗΣ

    Αγαπητοί κύριε υπουργέ,
    Με έμμεσο τρόπο προσπαθείτε να περάσετε τις ιδέες σας και την ήδη προειλημμένη απόφασή σας, για την κάρτα του Πολίτη.
    Προειλημμένη, διότι έτσι προκύπτει από όλο το κείμενο που δημοσιοποιήσατε. Όπως μάλιστα, προκύπτει και από την επικεφαλίδα του κειμένου σας «Δημόσια Διαβούλευση για τη βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας του Πολίτη», δεν έχετε σκοπό για ειλικρινή διάλογο όσον αφορά την χρήση ή μή της Κάρτας αυτής, αλλά μόνο να σχολιάσει ο έλληνας πολίτης (και μόνο όσοι γνωρίζουν τη χρήση του διαδικτύου και μάλιστα από αυτούς μόνο όσοι έμαθαν για την ύπαρξη της συγκεκριμένης διαβούλευσης) την «βέλτιστη αξιοποίηση», όπως το αναφέρετε, της κάρτας ! Δηλαδή το έχετε ήδη αποφασίσει να την εκδώσετε και ζητάτε από εμάς απλώς κάποια τυχόν σχόλια, που δεν θα λάβετε έτσι κι αλλιώς υπόψιν σας, διότι είναι εκτός του θέματος, όπως αυτό αναφέρεται στην επικεφαλίδα του κειμένου σας!
    Σε καμία παράγραφο του κειμένου σας δεν ζητάτε τη γνώμη μας για την χρήση ή όχι της κάρτας , αλλά ζητάτε μόνο προτάσεις για την διαμόρφωσή της και την χρήση της.
    Παρόλαυτά, αφού έχω την δυνατότητα να σχολιάσω, σας δηλώνω, σαν Χριστιανός Ορθόδοξος και Έλληνας πολίτης, ότι δεν δέχομαι την Κάρτα του Πολίτη σας, διότι :
    1) είναι “προλείανση” του εδάφους, για την απόλυτη επιτήρηση των πολιτών, όλου του κόσμου. Και αυτό θα γίνει αφού συνηθίσει ο πολίτης στον έλεγχο αυτό, πρώτα με την «αθώα» κάρτα του Πολίτη που – όπως αναφέρετε στο κείμενό σας, για να καθησυχάσετε ή μάλλον για να «κοιμίσετε» τους Χ.Ο.– δεν θα περιέχει barcode και στη συνέχεια με εξελιγμένες κάρτες, που «θα αναγκαστείτε» να εκδώσετε, πάντα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη και τέλος φυσικά, την απόλυτη λύση : το χάραγμα, στο δεξί, μάλιστα χέρι ή στο μέτωπο ! Περίεργο δεν είναι το γεγονός, ότι στο κείμενο της αποκάλυψης, που γράφτηκε πριν ~2000 χρόνια, αναφέρεται με ρητό και απόλυτο τρόπο, αυτό που προσπαθείτε εσείς, τώρα, να περάσετε ?
    Τυχαίο ? ? Δεν νομίζω !!
    Ακόμη και στατιστικά να το εξετάσετε (εάν δεν είστε Χ.Ο. ή εάν δεν θέλετε να δεχθείτε το κείμενο αυτό, ως θεόπνευστο), τι πιθανότητες έχει να συμβεί αυτό ? Καμμία ! Άρα δεν υπάρχει δικαιολογία άγνοιας.
    2) δεν παρέχει καμία ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων (τρανταχτό παράδειγμα, οι προχθεσινές αποκαλύψεις από τη Wikkileaks, χιλιάδων άκρως απορρήτων στοιχείων του ίδιου του αμερικανικού Πενταγώνου !) Άρα οτιδήποτε είναι σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί να παραβιασθεί από χάκερς ή μή. Εκτός αυτού, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγων, του λάθους ή της παράλειψης : πρίν μερικά χρόνια, στην Αγγλία, βρέθηκαν δεκάδες CD του αγγλικού υπουργείου οικονομικών, με όλα τα φορολογικά στοιχεία χιλιάδων πολιτών. Και αυτό από λάθος των εκεί υπαλλήλων !
    3) σε καιρούς λιτότητας και απολύτου ανάγκης εξεύρεσης οικονομικών πόρων, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να σπαταλάτε εκατομμύρια δημοσίου χρήματος, για την έκδοση μιάς νέας κάρτας. Λές και αυτή είναι η λύση στη διαφθορά που ταλάνιζε τόσες δεκαετίες τη χώρα !
    Αλήθεια κ. υπουργέ θα μας πείτε άραγε πόσα ακριβώς χρήματα δαπανήσατε μέχρι τώρα για την εν λόγω κάρτα και μάλιστα ερήμην (αφού, όσον ξέρω, δεν περιλήφθηκε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα) του πολίτη, που τόσο πολύ ενδιαφέρεστε, όπως λέτε ?

    Υπάρχουν βέβαια και πολλοί άλλοι λόγοι αντίρρησης, για αποδοχή της κάρτας του Πολίτη, όπως φαίνεται από μια απλή ανάγνωση των εκατοντάδων μηνυμάτων που σας έχουν σταλθεί. Μένω μόνο στους παραπάνω τεκμηριωμένους λόγους και δηλώνω πάλι ότι δεν θα παραλάβω την «Κάρτα του Πολίτη» .
    Τέλος κ. Υπουργέ , θα λάβετε υπόψιν σας την απόλυτη πλειοψηφία των αρνητικών σχολίων των μηνυμάτων, ως οφείλετε σε μία δημοκρατία, ή θα αγνοήσετε τους πολίτες, για τους οποίους «ενδιαφέρεστε» ?
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Χρήστος Τσετσώνης

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:46 | ΕΛΕΝΗ ΡΕΓΚΟΥΖΑ

    Κύριε Ὑπουργέ,
    Ἀπαντῶ στή διαβούλευση αὐτή, ὄχι γιά νά «συμμετάσχω» στή διαμόρφωση τῆς κάρτας τοῦ πολίτη, ὅπως θέτετε τό θέμα, ἀλλά γιά νά σᾶς δηλώσω ὅτι ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΡΤΑ. Συμμετέχω σέ διαβούλευση γιά κάποιο θέμα, ἐφόσον ἔχω ἐνημερωθεῖ σχετικά μἐ ὅλες τίς παραμέτρους πού ἀφοροῦν σ’ αὐτό. Δεσμευθήκατε νά ἀπαντήσετε σέ σειρά ἐρωτημάτων πού ἀφοροῦν στήν κάρτα καί δέν τό κάνατε. Ἀντιθέτως, προχωρήσατε καί σέ διαβούλευση γιά τή διαμόρφωσή της (βλ. ἐπιστολές καθηγ. Δ. Τσελεγγίδη 15-11-2010 &23-11-2010) ! ! !
    Ὡς νοήμων πολίτης τῆς Ἑλληνικής Δημοκρατίας, ἀντιμετωπίζω τή στάση σας αὐτή, τουλάχιστον ὡς ἐμπαιγμό μας, μή θέλοντας νά ἐπεκταθῶ… Γιά ὅλους τούς παραπάνω λόγους ΔΕΝ διαβουλεύομαι μέχρι νά μᾶς ἐνημερώσετε ΠΛΗΡΩΣ γιά τήν κάρτα. Ἄν δέ φοβᾶστε ἄλλωστε τίποτα καί δέν ὑπάρχει κάτι νά κρύψετε, δέν ἔχετε παρά νά τό κάνετε!

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 19:13 | Χαράλαμπος

    Χαίρετε!

    Ζητώ σαν πολίτης αυτής της δημοκρατικής χώρας, την προαιρετική (για όσους το επιθυμούν) και όχι την υποχρεωτική έκδοση της κάρτας του Πολίτη.

    Προσωπικά ΔΕΝ θέλω να παραλάβω την κάρτα του πολίτη για πολλούς λόγους, που ακόμα και αν αναφερθούν, ακόμα και αν αναλυθούν, ακόμα και τους καλύτερους επιστήμονες και αναλυτές να φέρουμε..όσους είναι να μην τους πείσουν ΔΕΝ θα τους πείσουν γιατί δυστυχώς μάθαμε να ακολουθούμε όλοι μόνο τη λογική μας.

    Εδώ που φτάσαμε δυστυχώς ΔΕΝ πείθει για το καλό του πράγματος.

    Πάμε με μαθηματική ακρίβεια προς κάτι χειρότερο και όχι καλύτερο με αυτήν.

    Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω έστω και από αυτό το βήμα.

    Εύχομαι να επικρατήσει η ελευθερία.

    Χαράλαμπος

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 15:14 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Συμφωνώ με την κάρτα του πολίτη αν:
    1)Εχω εναλλακτική λύση να χρησιμοποιώ την ήδη υπαρχουσα ταυτότητά μου για τις συναλλαγές μου, δηλαδή η κάρτα να έχει προεραιτικό χαρακτήρα.
    2)Δεν θα μπορεί κανείς να εντοπίζει που θα βρίσκομαι.
    3)Δεν θα περιέχονται ευαίσθητα δεδομένα.
    4)Σε περίπτωση απώλειάς της δεν θα παιδεύομαι να επανεκδόσω άλλη.
    5)Δεν απαιτείται η κάρτα του πολίτη σε όλες τις συναλλαγές που μπορώ να κάνω, π.χ. τράπεζες, ΙΚΑ, υπηρεσίες δημοσίου, εφορία, νοσοκομεία, καταστήματα κ.α., δηλαδή να μπορώ π.χ. με τον αρ. ΑΜΚΑ να συδιαλέγομαι με το ΙΚΑ.
    Δεν θέλω να παραβιάζεται η ελευθερία που έχω σαν πολίτης έχοντας την κάρτα του πολίτη να κινούμαι ελεύθερα χωρίς να παρακολουθούμαι.
    Το κυριότερο: θα ήθελα μια ενημέρωση σε βάθος για την κάρτα του πολίτη, τι εξυπηρετεί, πως θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές μου με διάφορους φορείς, πριν καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα για το αν τελικά είναι απαραίτητη η κάρτα ή όχι.
    Τέλος, θεωρώ πως υπάρχουν άλλα πιο σοβαρά προβλήματα προς επίλυση, όπως το να δουλεύουν πράγματι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι να πάμε σε μια υπηρεσία και να τυρρανιόμαστε από το ένα γραφείο στο άλλο, η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, το τεράστιο κύμα μεταναστών, την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, την παιδεία μας που πάει από το κακό στο χειρότερο, και ένα σωρό άλλα φλέγοντα θέματα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 14:31 | Νίκος Κ.

    Οσο κι αν φαινομενικά μια τετοια κίνηση εξυπηρετεί τις συναλλαγές, η ενημέρωσή μας περί των ουσιαστικών λόγων εφαρμογής της, καθώς και των φαινομενικά υποκριπτόμενων παράλληλων εφαρμογών, σε τομείς που ως πολίτες δεν θα γνωρίζουμε, δημιουργεί πολλές υποψίες για την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων και την περεταίρω αξιοποίησή τους.

    Δεν είναι επιστημονικό κέιμενο για να κάνουμε βιβλιογραφικές ή άλλου τύπου παραπομπές, προκειμένου να τεκμηριώσουμε επιπλέον την προσωπική μας άποψη. Είναι ξεκάθαρο οτι υπάρχει σοβαρότατο θέμα αξιοπιστίας και διαχείρισης αυτου του θέματος.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 13:03 | Βίκτωρ

    Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια,
    αντιλαμβάνομαι ότι μερικές φορές το κράτος χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες
    απλώς και μόνο για να τις χρησιμοποιεί και να μην θεωρηθεί οπισθοδρομικό
    (πώς ορίζεται η πρόοδος;).

    Θεωρούμε πως ό,τι είναι σύγχρονο και μοντέρνο είναι απαραίτητα καλύτερο και ασφαλέστερο,
    τη στιγμή που έχει αποδειχτεί ότι καμιά τεχνολογία δεν είναι 100% αδιάβλητη.

    Η προτεινόμενη «κάρτα του πολίτη» έχει αμφιλεγόμενη χρησιμότητα.

    Κανονικά, χρειάζεται να καταδικάσουμε την εγκληματικότητα στοχεύοντας στις αιτίες της.
    Αντί γι αυτό, όμως, εμείς έχουμε τοποθετήσει πληθώρα βιντεοκαμερών και αντικλεπτικών μηχανισμών,
    σε αντίθεση με τα σχετικά ρητά:

    «Η πρόληψη είναι σοφία, η καταστολή της δύσκολη πορεία.»
    «Το προλαμβάνειν, καλύτερο του θεραπεύειν.» (Ιπποκράτης)
    «Είναι καλύτερο να δείχνουμε πρόνοια πριν από τις πράξεις, παρά να μετανοούμε μετά.» (Δημόκριτος Άβδηρίτης)

    Να προσέξουμε κάτι, ωστόσο.
    Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια.

    Αλλά είναι τουλάχιστον παιδαριώδες, στο όνομα της ασφάλειας, να καταστρατηγούμε την ελευθερία.

    Ή, ισοδύναμα, είναι παράλογο, για χάρη της προστασίας των πολιτών,
    να αδιαφορούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

    Ευχαριστώ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 22:19 | δημ μητσοπουλος

    για σας .πως θα ηθελα εγω να ειναι καρτα του πολιτη.θα ηθελα να εχει οτι χρειαζωμαι σε μια δημοσια υπηρεσια οπως το αφμ τον αμκα τον ατ ταυτοτητας και τα στοιχεια ταυτοτητας το διπλωμα οδηγησης συν το ταμειο ασφαλισης και την ομαδα αιματος σε μια τυχων περιπτωση ατυχηματος θα ειναι πολυ χρησημη..τα σχολεια περι 666 και οι προκαταλυψεις μας μας εχουν φερει σε αυτα τα αδιεξοδα θα σταθω στην φραση του προεδρου..Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ..η καρτα κανει ποιο απλη την ζωη μας κυριε ραγκουση προχωρηστε.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 20:40 | Ψαρρή Βαρβάρα

    Χαίρετε,

    Ονομάζομαι Ψαρρή Βαρβάρα και είμαι μόλις 15,5 ετών, αυτό όμως δεν είναι εμπόδιο στο να γνωρίζω τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που επηρρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά το μέλλον το δικό μου και σαφώς πολλών άλλων. Λοιπόν, βάση αυτών διερωτώμαι για αυτό το καινούριο «ηλεκτρονικό κίνημα» με, προς το παρόν, πρώτη ενέργεια την κάρτα του πολίτη:
    – Τι περιεχόμενο περιλαμβάνει, δηλαδή, ποια στοιχεία μου θα λαμβάνουν χώρα,
    – Τι ασφάλεια των προσωπικών μου δεδομένων θα παρέχεται(για υποκλοπή ή μεταποίηση των πληροφοριών μου κ.α.),
    – Πού ακριβώς αποβλέπει η ενέργεια αυτή και
    – Πιο το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
    Ακόμη, υπάρχουν προδιαγραφές για μερική αλλαγή-αναβάθμιση λειτουργείας του προϊόντος; και αν ναι ποιές είναι αυτές;
    Σας παρακαλώ απαντήστε μου σύντομα ώστε να πάρω μία απόφαση που θα αφορά εμένα προσωπικά, γιά το αν υπάρχει λόγος να γίνω ένα …ηλεκτρονικό δεδομένο ή όχι. Ως τότε επιφυλάσσομαι…

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 16:08 | ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η συγκέντρωση τόσο κρίσιμων και πολλών στοιχείων σε μια κάρτα είναι αν μη τι άλλο επικύνδινη. Είναι πολύ πιο λειτουργικό να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι απόδειξης της ταυτοπροσωπίας. Γα παράδειγμα δεν βαστάω πάνω μου την ταυτότητα αλλά έχω το διαβατήριο ή δεν κρατώ διαβατήριο αλλά έχω δίπλωμα αυτοκινήτου. Πέραν των όποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων, έχει αποδειχθεί ότι όλα τα ηλεκτρονικά μέσα είναι ευάλωτα. Επίσης μετά και την εμπειρία της Wikileaks πιος εγγυάται ότι δεν θα μπορεί να υποκλαπεί ένα τέτοιο φοβερό αρχείο με όλα μας τα ευαίσθητα στοιχεία;
    ΟΧΙ λοιπόν σε τέτοια κάρτα.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:57 | ΚΟΣΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ερώτηση.
    Τι έχουμε να κρύψουμε; Εγώ προσωπικά ως φτωχός πλην τίμιος πολίτης δεν έχω να κρύψω κάτι.
    Συνήθως οι παράνομοι, οι ψεύτες και οι κομπλεξικοί θέλουν να κρύψουν.
    Η κάρτα καλό θα ήταν να υποχρεούται να την προσκομίζει ο πολίτης σε κάθε συναλλαγή. Όποια συναλλαγή γίνετε χωρίς την προσκόμιση της κάρτας να είναι παράνομη και διώκετε ποινικά. Έτσι θα περιοριστεί η διακίνηση μαύρου χρήματος και η φοροδιαφυγή.
    Επίσης θεωρώ ότι με την κάρτα αυτή θα γλιτώσουμε χρήμα και χρόνο γλιτώνοντας γραφειοκρατία. Και το κράτος και οι πολίτες.
    Συμπολίτης ανέφερε την Σουηδία- Φιλανδία. Δεν θα πάω σε «προηγμένη» κοινωνικά χώρα. Στην Πολώνια που είναι μερικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση την έχουν 7 χρόνια ήδη!
    Συνέλληνες ξεκολλήστε! Ήρθε ο καιρός να ξεκολλήσετε.
    Με τις ταυτότητες τα ίδια. Με τις κάμερες στους δρόμους τα ίδια. Ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από την λογική «του κάνω ότι γουστάρω». Αν θέλουμε να λεγόμαστε χώρα και όχι ξέφραγο αμπέλι πρέπει να προχωρήσουμε με νόμους και πραγματική «ηλεκτρονική διακυβερνηση». Το ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ πρέπει να γίνει ΕΛΛΑΔΑ επιτέλους.

    Υ.Γ. Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:17 | Ηλίας Θ.

    Αρνούμε ολοκληρωτικά και για οποιονδήποτε λόγο την χρήση της Κάρτας του Πολίτη, ό,τι συνέπειες και αντίκτυπο έχει αυτό σε εμένα.
    Δεν δέχομαι να έχουν τον έλεγχο της ζωής μου κάποιοι,που την είδαν «ηγέτες» οι οποίοι δεν είναι.
    Η Κάρτα του Πολίτη είναι ένα ακόμη μέσω για τον έλεγχο μας σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε.

    Επίσης,

    Εαν εισέλθει η κάρτα, τα ΚΕΠ θα διαλυθούν;

    Υποτίθεται ότι θα υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση κλοπής, απώλειας κτλ. Πάλι όμως για την έκδοση μιας νέας κάρτας του πολίτη, δε θα υπάρχει η συγκεκριμένη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης νέας κάρτας του πολίτη; Δεν θα πρέπει να γίνει αίτηση, ταυτοποίηση, αναμονή κτλ… τουλάχιστον με τη ταυτότητα είναι άμεση η διαδικασία, παίρνει το πολύ μισή μέρα.

    Επίσης με μια απολεσθέντα κάρτα τι γίνεται, θα επιτρέπεται σε οποιοσδήποτε, που τη κατέχει, με το κατάλληλο εξοπλισμο, να έχει πρόσβαση σε δεδομένα του πολίτη; Εαν λ.χ. υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν οι υποδομές, π.χ. ένα site όπως το taxis με τα φορολογικά στοιχεία του πολίτη, για να εισέρχεται ο πολίτης με τη κάρτα του, με την κλεμμένη ή απολεσθείσα κάρτα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του όποιος την κατέχει; Εαν η κάρτα δεν είναι αρκετή από μόνη, αλλά χρειάζεται και κάτι άλλο, τότε ποιά η χρησιμότητά της; Εαν εμπεριέχει και βιομετρικά στοιχεία του πολίτη, τότε ακόμα χειρότερα, γιατί μπορεί ο πολίτης να πέσει θύμα απαγωγής και να διακινδυνεύει τη σωματική του ακεραιότητα.

    Υπάρχουν λοιπόν οι υποδομές ηλεκτρονικοποίησης ώστε μια ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη θα είναι χρήσιμη; Το taxis το οποίο είναι το πιο σύγχρονο ηλεκτρονικοποιημένο σύστημα είναι επιπέδου 3, πάλι θα πρέπει να περάσω από τη ΔΟΥ μου για διάφορες εργασίες. Άσε τα ένσημα του ΙΚΑ, που αν τα ζητήσει κανείς φέτος έρχονται του χρόνου.

    Τι γίνεται με ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι);

    Άρα λοιπόν μέσα από απλά παραδείγματα η κάρτα του πολίτη είναι απλά μια ετικέτα η οποία ΔΕΝ διευκολύνει τις συναλλαγές με το δημόσιο, γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν οι υποδομές από τη πλευρά του δημοσίου. Γιατί αν υπήρχαν οι υποδομές, τότε η κάρτα του πολίτη δε θα χρειαζόταν να υπάρχει. Αλλά και στις τυπικές ιντερνετικές εφαρμογές, πρώτα στείνεται ο πάροχος των υπηρεσιών (server με τις υπηρεσίες τους) και έπειτα έρχονται οι επισκέπτες (clients με τα εργαλεία διασύνδεσης, ταυτοποίησης, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά κτλ) για να εξυπηρετηθούν. Άρα λοιπόν πρέπει πρώτα να φτιαχτούν οι υπηρεσίες… είναι τόσες πολλές… αδειοδότηση (γενικά π.χ. πολεοδομία), ΙΚΑ, εφορία, τελωνία, δικαστήρια (π.χ. ποινικό μητρώο). Αν δημιουργηθούν οι υποδομές, τότε δε θα χρειάζεται κάρτα ο πολίτης.

    Εαν έχω δικαίωμα της επιλογής εγώ ΔΕΝ επιλέγω τη κάρτα του πολίτη!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 12:36 | Τ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ MICROCHIP ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΑΜΚΑ ΑΦΜ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Κ.Α. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΜΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    Η ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ MICROCHIP ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 12:07 | Σιμος Σ.

    Δε δύναμαι να αντιληφθώ για ποιο λόγο θα πρέπει μία κρατική κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτες. Αν θέλουν, ας κάνει ο καθένας από αυτούς μία δικιά του(με δικές του δαπάνες) και να προσπαθήσει να μας την «πουλήσει» αν μπορεί.
    Απομένει λοιπόν η χρήση της κάρτας για τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο. Σε αυτό το θέμα όμως, το πρόβλημα δεν είναι ο πολίτης! Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη διαδυκτίωσης μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουμε γίνει οι μεταφορείς των πληροφοριών από τη μία υπηρεσία στην άλλη εις βάρος του προσωπικού μας χρόνου και πόρων.
    Εφόσον δεν λυθούν τα χρόνια και σοβαρά ζητήματα διοίκησης, οργάνωσης, αποτελεσματικής λειτουργίας στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και της νοοτροπίας πολλών δημοσίων λειτουργών, η συγκεκριμένη κάρτα δε θα προσφέρει τίποτα καινούριο και ειδικότερα κανένα όφελος. Το μόνο που θα μας απομείνει στο τέλος, είναι οι τεράστιες δαπάνες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

    Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι διαφωνώ με την έκδοση της συγκεκριμένης κάρτας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά όταν και εφόσον εκδοθεί, δε θα δεχτώ σε καμία περίπτωση ιδιωτικές εταιρίες να χρησιμοποιούν ένα κρατικό μέσο για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 12:08 | Θανάσης Π.

    Καταρχήν πιστεύω πως πρέπει να συνδεθούν άμεσα αυτή τη στιγμή όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα online όπου αυτό δεν είναι εφικτό ακόμη, και δεύτερο η κάρτα θα αντικαταστήσει την ταυτότητα κατά τα γραφόμενα (οπότε δεν βλέπω και ιδιαίτερο πρόβλημα για το θέμα αντικατάστασης), και τρίτο η κάρτα θα πρέπει να έχει περασμένα μέσα όλα αυτά τα στοιχεία που απαιτούνται από τις δημόσιες υπηρεσίας όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ μη ορατά με γυμνό μάτι αλλά περασμένα στη μαγνητική ταινία ή στο chip της κάρτας για περισσότερη ασφάλεια.
    Επίσης με τον αριθμό της κάρτας να μπορεί να αναζητά από τις διάφορες υπηρεσίες όλα εκείνα τα έγγραφα που αναζητά σήμερα από τα ΚΕΠ ακόμη και αυτά που δεν έχουν μπει ακόμη στο σύστημα, από το σπίτι του ή από την εργασία του μέσω internet, και να μπορεί να τα αποθηκεύει ψηφιακά στον η/υ του τα οποία όμως θα έχουν περιορισμένη χρονολογική ισχύ από τη στιγμή της ημερομηνίας έκδοσης/εκτύπωσης(αυτό θα εξαρτάται από το κάθε έγγραφο για πόσο χρόνο θα ισχύει όπως πχ η έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν τη λαμβάνουμε μέσω διαδικτύου), έτσι ώστε να μην χάνονται εργατοώρες και προσωπική ταλαιπωρία για την απόκτηση ενός εγγράφου.
    Καταλήγοντας θα ήθελα να συμφωνήσω με την έκδοση της κάρτας αφού υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 11:19 | ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΙΑΛΜΑΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ.

    ΜΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ «ΑΤΑΚΤΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΗ.

    ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΗ Η ΒΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ.

    ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ Η ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΤΟΤΕ ΟΧΙ

    ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΧΩ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΣΚΕΨΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

  • Ενώπιον πολιτείας και συμπολιτών μας καταθέτουμε τους εξής προβληματισμούς:

    ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
     Με την επίκληση της υποτιθέμενης παραβίασης της προστασίας του προσωπικού δεδομένου που ονομάζεται θρήσκευμα, πριν λίγα χρόνια η πολιτεία αφαίρεσε το θρήσκευμα από τις αστυνομικές ταυτότητες. Σήμερα, η πολιτεία επιθυμεί να δημιουργήσει τη νέα ταυτότητα («κάρτα πολίτη») με δυνατότητα εμπλουτισμού της με σωρεία προσωπικών δεδομένων. Θα θέλαμε να μάς διευκρινισθεί τί από τα δύο πρεσβεύει τελικά η πολιτεία, την αφαίρεση ή την προσθήκη προσωπικών δεδομένων στην ταυτότητα.
     Η θεσμοθετημένη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οφείλει να γνωμοδοτήσει απαραιτήτως προτού προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (όπως αυτή που επισύρει η «κάρτα του πολίτη»). Ωστόσο η γνώμη της δεν έχει κάν ζητηθεί, όπως έχει επισημάνει η ίδια η Αρχή ήδη από καιρό (www.dpa.gr Δελτίο Τύπου 6-10-2010). Θα θέλαμε να μάς διευκρινισθεί αν πρόκειται να γνωμοδοτήσει η Αρχή, μάλιστα δε με ειδικό βάρος «βέτο» σε περίπτωση αρνητικής της τοποθέτησης.
     Η κυβέρνηση συναντώντας την Ιεραρχία της Εκκλησίας μας –δηλαδή τον επίσημο φορέα της θρησκευτικής συνείδησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων– ενημέρωσε επισήμως ότι «η κάρτα του πολίτη περιλαμβάνει μόνο μεταφορά στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας». Στο παρόν προς διαβούλευση κείμενο γίνεται σαφές ότι η κάρτα θα περιλαμβάνει πλείστες όσες πρόσθετες εφαρμογές «στο μακρύ δρόμο προς την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης». Θα θέλαμε να μάς διευκρινισθεί τί από τα δύο ισχύει.
     Στο περί «τεχνικών χαρακτηριστικών» κεφάλαιο γίνεται αναφορά ότι «τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα και η χρήση της θα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα.» Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε αν αυτές οι «διεθνείς δεσμεύσεις» περιλαμβάνουν τη συνθήκη Πρυμ, με την οποία κάθε κράτος μέλος που θεωρεί πολίτη του ύποπτο (όχι καταδικασμένο, αλλά απλώς ύποπτο) θα έχει το δικαίωμα να συγκεντρώνει και αποθηκεύει πληροφόρηση κυτταρικού δείγματος (DNA) στη μεγάλη βάση δεδομένων SIS III (3η γενιά Schengen Information System) στις Βρυξέλλες, με δυνατότητα πρόσβασης από οποιοδήποτε κράτος-μέλος. Είναι δε προφανές ότι η αντιστοίχιση του DNA με το κάθε πρόσωπο από το σύστημα SIS III απαιτεί ευέλικτη αναγνώριση & ταυτοποίηση, όπως η τεχνολογία RFID που φέρει η Κάρτα του Πολίτη.
     Σε συνέχεια των παραπάνω, θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε αν η προστασία των προσωπικών δεδομένων μας (Νόμος 2472/97) είναι δίκαιο που υπερισχύει της Συνθήκης Πρυμ, ή τελικά έχετε δεσμευθεί αγνοία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και τώρα συζητάμε για τα μάτια του κόσμου. Προσευχόμαστε ειλικρινά να μάς αποδείξετε εμπράκτως το πρώτο.

    ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
     Σε όλο το προς διαβούλευση κείμενο γίνεται αντιληπτό ότι η κάρτα είναι προαιρετική («γιά όποιον ποιλίτη το επιθυμεί» κλπ κλπ). Θα θέλαμε να μας διευκρινισθεί τότε ο λόγος απόταξης τεσσάρων αστυνομικών – όλοι οικογενειάρχες με άψογο μητρώο πολυετούς υπηρεσίας – οι οποίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την «κάρτα του πολίτη» για λόγους Ορθόδοξης θρησκευτικής συνείδησης.
     Αναφέρετε ότι «ο σχεδιασμός υλοποίησης της Κάρτας Πολίτη βασίζεται στη διεθνή εμπειρία». Διεθνής εμπειρία βεβαίως είναι και η περίπτωση της Βρετανίας προσφάτως, όπου η κυβέρνηση ακύρωσε την πρόθεση εισαγωγής της κάρτας του πολίτη με μόλις δέκα χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας Βρετανών πολιτών. Σημειωτέον ότι το δημόσιο της οκταπλάσιας σε πληθυσμό Βρετανίας λειτουργεί με περίπου με τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που έχει το ελληνικό κράτος, και χωρίς να απαιτείται η κάρτα του πολίτη. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αντίστοιχα με την παραπάνω διεθνή εμπειρία θα λάβετε εξίσου σοβαρά υπ’όψιν τις υπογραφές πολλαπλασίων Ελλήνων συμπολιτών μας, με τις οποίες διατυπώνουν την κάθετη αντίρρησή τους στην κάρτα του πολίτη;

    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΤΑΣ
     Σύμφωνα με το κείμενο, η κάρτα δεν έχει bar code αλλά πλίνθιο, το οποίο είναι μέσο εφαρμογής της τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID), η οποία έχει πολλαπλάσιες δυνατότητες και προεκτάσεις εφαρμογής έναντι του γραμμωτού κώδικα, δηλαδή:
    a. Ανάγνωση του περιεχομένου της εξ αποστάσεως και εν αγνοία του κατόχου της,
    b. Προσθήκη πληροφοριών και επεξεργασία των δεδομένων της εν αγνοία του κατόχου της,
    c. Δυνατότητα χρήσης ως πλήρους μέσου για αγοραπωλησίες,
    d. Μη ελεγχόμενη προσβασιμότητα από οποιονδήποτε διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία.
    Θα θέλαμε να μας διευκρινισθεί η σκοπιμότητα χρήσης αυτής της τόσο περίπλοκης και ακριβής τεχνολογίας σε μία κάρτα που απλά συγκεντρώνει μερικούς διαφορετικούς αριθμούς μητρώου από διάφορες συναλλαγές του πολίτη με το κράτος.
     Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε αν κατά τη γνώμη των ειδικών σας η τεχνολογία
    RFID και η κάρτα καθεαυτή παραχαράσσεται ή/και το περιεχόμενό της αλλοιώνεται. Αν ναι, θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε περαιτέρω εάν το επόμενο βήμα σας θα ήταν η παραίτηση από τέτοιο μέσο είτε η ακόμη εντονώτερη χρήση του, όπως το σωματικό εμφύτευμα.

    ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΡΤΑΣ
     Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί η καλύτερη και ταχύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του κράτους απαιτεί να πάρουμε (οποιουδήποτε είδους) κάρτα. Η εσωτερική οργάνωση του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας αφορά στις καλύτερες και πιο αυτοματοποιημένες βάσεις δεδομένων του ίδιου του κράτους και όχι στο αν ο πολίτης προσκομίζει στο κράτος ένα μικροτσίπ αντί για το προσωπικό όνομά του. Για να γίνει σαφέστερο αυτό που λέμε – αν το ΙΚΑ πληρώνει δεκάδες χιλιάδες συντάξεις σε νεκρούς, αυτό προφανώς δε σχετίζεται με το αν ο νεκρός είπε όνομα ή επέδειξε μικροτσίπ ώστε να πληρωθεί.
     Αδυνατούμε να εννοήσουμε γιατί η «κάρτα του πολίτη» θα βοηθήσει να χτυπηθεί η διαφθορά, όταν το πρόβλημα διαφθοράς της πατρίδας μας δεν ήταν ποτέ να βρεθούν οι ένοχοι, αλλά πραγματικά να εφαρμόζονται οι νόμοι και πραγματικά να τιμωρούνται οι ένοχοι.
     Θα εκτιμούσαμε τα κονδύλια για τις κάρτες αυτές να κατατίθονταν απευθείας στο λογαριασμό που θέσπισε η Πολιτεία για τη μείωση του εθνικού χρέους μας. Συζητάμε για κάτι που αλήθεια δεν έχουμε ανάγκη, όταν ολοένα και περισσότεροι από εμάς, που ζητάτε τη γνώμη μας, ήδη χάνουμε τις δουλειές μας και βυθίζουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε μιά καθημερινότητα με περισσότερη φτώχεια.

    ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ
    Το Σύνταγμα της πατρίδας μας προσδιορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού» ή οποία «τηρεί απαρασάλευτα…τις ιερές παραδόσεις» (άρθ.3, παρ.1). Προφανώς κανείς δεν σας ζητά να πιστεύετε στην Ορθοδοξία, είναι δικαίωμά σας. Όμως είναι απαραβίαστη συνταγματική υποχρέωσή σας να σέβεσθε τη θρησκευτική συνείδηση του λαού που εντέλλεσθε να υπηρετείτε, καθώς και τις ιερές ορθόδοξες παραδόσεις του. Αυτές ακριβώς οι ιερές μας παραδόσεις εντέλλουν να αρνηθούμε να φέρουμε μαζί μας ή πάνω στο σώμα μας διακριτικό στίγμα της κρατούσας εξουσίας εν είδει ονόματος ή αριθμού, προκειμένου μόνο έτσι να αγοράζουμε ή να πουλάμε. Δυστυχώς αυτά ξαναέγιναν και επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και οι τότε φύλακες της ίδιας ιεράς παράδοσης την οποία και ομολογούμε προτίμησαν το θάνατο από το σφράγισμα.

    Παρακαλούμε για τους παραπάνω λόγους να αναθεωρήσετε και να ανακαλέσετε πλήρως την «κάρτα του πολίτη». Δεν είναι ζήτημα έμπρακτου σεβασμού μόνο στο Σύνταγμα της πατρίδας μας, ούτε μόνο στο πνεύμα του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Είναι κυρίως θέμα σεβασμού στο συνάνθρωπό σας, τον Έλληνα Ορθόδοξο, που οι παπούδες του έχυσαν το αίμα τους για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Κάντε το πρώτο βήμα να βγούμε από την κρίση ηθικού και πνευματικού ελλείμματος, γιατί αυτή πάντα προπορεύεται της κάθε άλλης κρίσης.

    Με εκτίμηση,

    Σύναξη Νέων Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 05:02 | Πέτρος Σαμαράς

    Η Κάρτα του Πολίτη μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι σύμφωνη με την υπάρχουσα νομοθεσία (Ν.2472.1997), ασφαλής και εξυπηρετική για τον πολίτη μόνο στην περίπτωση που:
    1. Τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει θα είναι τα ίδια που περιλαμβάνει η σημερινή Αστυνομική Ταυτότητα με μόνη προσθήκη αριθμούς διασύνδεσης με διαφορετικές βάσεις δεδομένων/κέντρων επεξεργασίας (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κλπ.) οι λεπτομέρειες των οποίων (ασφαλιστικές, φορολογικές κ.ά.) θα μπορούν να ανακτώνται από κεντρικό σύστημα ανάλογα με τη δραστηριότητα του φορέα.
    2. Οι φορείς που θα έχουν μηχανισμούς ανάγνωσης θα συνδέονται σε κεντρικό σύστημα διαμοιρασμού προνομίων πρόσβασης σε περαιτέρω προσωπικά δεδομένα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ.) ανάλογα με την αναγκαιότητα γνώσεως καθενός από αυτά (NeedToKnow)
    3. Θα υπάρχει Κωδικός Χρήστη για να επιβεβαιώνει ο χρήστης/κάτοχος τη συναίνεσή του στη πρόσβαση του φορέα στα δεδομένα του και Ειδικός Κωδικός Πρόσθετων Δεδομένων για την πρόσβαση στους επιπλέον Αριθμούς με τη δυνατότητα παρουσίασης τον καθένα ξεχωριστά για διασφάλιση του NeedToKnow. Τους Κωδικούς αυτούς θα έχει μόνον ο κάτοχος της κάρτας.
    4. Θα υπάρχουν εγκατεστημένοι μηχανισμοί σε εύκολα προσβάσιμα μέρη (ΔΟΥ) με ατομική ιδιωτικότητα (κλειστός θάλαμος, κουρτίνα), που θα παρέχουν τη δυνατότητα στον πολίτη να ελέγχει τα δεδομένα που περιέχει η κάρτα για την ύπαρξή τους και την ορθότητά τους (Ν.2472.1997 αρθ. 12).
    5. Θα υπάρχουν μηχανογραφικά κέντρα με λογισμικό κοινής συνεργασίας σε φορείς διαφορετικού αντικειμένου όπως Υπ.Οικον/ΚΕΠΥΟ, Υπ.Προ.Πολ/Κλάδος Ασφάλειας και Τάξης, Υπ.Ασφ.Κοινων.Προστ./Επιθεώρηση Εργασίας, Υπ.Οικ.Ανταγων.Ναυτιλίας/κάπου όταν αποφασιστεί η δομή του και όπου αλλού κριθεί πρακτικό και χρήσιμο. Αυτά θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες το ένα από το άλλο με προδιαγεγραμμένη χαρτογράφηση απαιτουμένων συγκυριών εκπλήρωσης αναγκαιότητας (NeedToKnow) με προσωποπαγές διαπιστευμένο προσωπικό (Ν.2472.1997 αρθ. 10), προϋποθέσεις τις οποίες θα αποφασίσει ως καθ’ ύλη αρμόδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Ν.2472.1997 αρθ. 8, 9)..
    6. Το λογισμικό των βάσεων δεδομένων/κέντρων επεξεργασίας θα περιέχει μηχανισμό καταγραφής/αποτυπώματος πρόσβασης για την καταγραφή (logs) των προσβάσεων σε ξεχωριστό πίνακα στον οποίο θα έχει πρόσβαση ο κάτοχος της κάρτας για ενημέρωση (Ν.2472.1997 αρθ. 11) στον οποίο θα καταγράφονται:
    i. η ταυτότητά του υπεύθυνου επεξεργασίας και η ταυτότητα του τυχόν εκπροσώπου του
    ii. ο σκοπός της επεξεργασίας
    iii. οι αποδέκτες ή οι κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων
    iv. η ύπαρξη του δικαιώματος πρόσβασης
    7. Το λογισμικό των βάσεων δεδομένων/κέντρων επεξεργασίας θα περιέχει μηχανισμό υποβολής αντίρρησης/αμφισβήτησης για την ορθότητα των δεδομένων του καθώς και αίτησης διόρθωσης, προσωρινής μη χρησιμοποίησης, δέσμευσης, μη διαβίβασης ή διαγραφής για κάποιο από αυτά κατά περίπτωση (Ν.2472.1997 αρθ. 13)
    8. Κατά την αρχική ενεργοποίηση/εγκαθίδρυση της Κάρτας θα πρέπει να δοθεί η κατάλληλη λεπτομερής αλλά απλοποιημένη ενημέρωση του πολίτη, ιδιαίτερα για την δυνατότητά του να αρνηθεί την διασύνδεσή της με κάποιες από τις προτεινόμενες βάσεις δεδομένων, εκτός φυσικά από την καταγραφή των στοιχείων ταυτοποίησης (της σημερινής Αστυνομικής Ταυτότητας), χωρίς καμία αρνητική συνέπεια, δίνοντας την δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής για την εξυπηρέτησή του (Ν.2472.1997 αρθ. 5, 11)

    Όπως είναι κατανοητό απαιτείται μεγάλη συμβολή επιστημόνων/ειδικών πληροφορικής, δικτύων και ασφαλείας δικτύων για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος, κάτι που είναι οικονομικότερο από την υπέρογκη δαπάνη για την ασφάλεια, εκπαίδευση, αποκατάσταση απωλειών και δικαιωμάτων ιδιωτικότητας, λόγω διασποράς σε όλη τη χώρα.
    Η εικόνα που έχω συλλάβει μετά από την παραπάνω αντιστοίχιση των σκοπών της Κάρτας του Πολίτη με την ισχύουσα νομοθεσία είναι :
    Θα υπάρξουν μηχανήματα αντίστοιχα με τα εξελιγμένα μηχανήματα συναλλαγών των τραπεζών (όχι τα κλασικά ΑΤΜ) σε όλες τις ΔΟΥ (ασφάλεια, προσβασιμότητα) όπου θα μπορεί να πάει ο κάθε πολίτης με την νέα του Κάρτα και να ελέγχει τα περιεχόμενα στοιχεία που περιλαμβάνει, να βλέπει ποιος τα έχει δει, πότε και για ποιο σκοπό και αν θέλει θα κάνει επι τόπου αίτηση να απαγορευτεί η χρήση τους (προσωρινά ή μόνιμα) από συγκεκριμένους φορείς. Οι κατά τόπους υπηρεσίες του Δημοσίου ή Ιδωτικού τομέα θα κατέχουν συσκευές αντίστοιχες με τα μηχανάκια των πιστωτικών καρτών που έχουν τα εμπορικά καταστήματα.

    Σχολιασμός-Επίλογος:
    Η οποιαδήποτε αντικατάσταση εγγράφων μπορεί να γίνει και σήμερα με μια μια απλή απόφαση ότι η ταυτότητα και μια υπεύθυνη δήλωση θεωρούνται έγκυρα αποδεικτικά τεκμήρια. Δεν είναι απαραίτητη η εισαγωγή της Κάρτας του Πολίτη ως η νεοφανής λύση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του κοινού.
    Για την ασφάλεια των συναλλαγών οι τράπεζες με την μακρόχρονη εμπειρία τους έχουν καταλήξει στο μοντέλο της μαγνητικής κάρτας με κωδικό χρήστη και έξτρα κωδικό για τις συναλλαγές εξ αποστάσεως. Αυτοί ξέρουν, γιατί η κλοπή μιας κάρτας ή του μοναδικού αριθμού της πρέπει να έχει ασφαλιστικές δικλείδες. Αλλά ο ρόλος της Κάρτας του Πολίτη δεν μπορεί να συνδέεται με οικονομικές ή φορολογικές συναλλαγές. Άλλο είναι η Ταυτότητα του προσώπου, η ταυτοπροσωπία και άλλο η οικονομική σχέση με τις υπηρεσίες, η οικονομική-φορολογική του κατάσταση. Εξάλλου, αν υποθετικά εκδοθεί Κάρτα των Δημοσίων Υπηρεσιών, λίγες υπηρεσίες θα μπορέσουν να κάνουν οικονομικές ή διοικητικές συναλλαγές αφού οι περισσότερες χρωστάνε. Όπως δεν είναι σωστό να περιοριστεί η δυνατότητα των υπηρεσιών να λειτουργούν ασχέτως των οικονομικών ή φορολογικών τους δυσχερειών, αντίστοιχα δεν μπορεί να περιορίζεται ο πολίτης στις οποιεσδήποτε συναλλαγές του λόγω των οικονομικών-φορολογικών του εκκρεμοτήτων.
    Επίσης, η καταστρατήγηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του πολίτη από Δημόσιους φορείς ως θεσμούς από διεφθαρμένους ή διεστραμμένους δημόσιους λειτουργούς μπορεί να γίνει και σήμερα, απλά με περισσότερη προσπάθεια. Με την εγκαθίδρυση της δυνατότητας για εύκολο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων των πολιτών ανοίγει ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ, για την πιθανότητα κάποιος ή κάποιοι διεστραμμένοι δημόσιοι λειτουργοί ή εξωγενείς παραχαράκτες να ελέγξουν εύκολα όλα τα προσωπικά δεδομένα όλων των Ελλήνων πολιτών. Η συγκέντρωση της δύναμης φέρνει τους ίδιους και μεγαλύτερους κινδύνους από την εξυπηρέτηση που θα προσφέρουν. Γιατί το κακό δεν προέρχεται από το μέσο, αλλά από τον τρόπο χρήσης του.
    Γι’ αυτό και τελικά συνιστώ την πολύ επιφυλακτική δόμηση του μηχανισμού της Κάρτας του Πολίτη, όχι γιατί δεν έχει πολλά να προσφέρει, αλλά λόγω κακής χρήσης μπορεί να φέρει ασύλληπτα μεγάλα δεινά στους πανταχόθεν ταλαιπωρούμενους, διωκόμενους και πολεμούμενους κατοίκους (ακόμη) της χώρας.

    Με την επιφύλαξη τυχόν τυπογραφικών λαθών

    Πέτρος Σαμαράς
    ε.α. Σμηναγός
    Μη Παραγωγικός

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:40 | μαρίνα

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ «ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ». Εάν δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει η ταυτότητα μας, παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινες ελευθερίες. Η κάρτα μόνο προβλήματα ασφαλειας και ιδιωτικότητας δημιουργεί, όπως είναι γνωστό παγκοσμίως! Επίσης, προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα μεγάλης μερίδας Χ.Ο. Δεν πρόκειται να παραλάβω την κάρτα του πολίτη ότι και αν γίνει.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:11 | ΙΩΑΝΝΗΣ Μ

    Είμαι υπερ της κάρτας του Πολίτη και του Δημότη, είναι απαραίτητη για την απλούστευση της γραφειοκρατίας, και, εξ όσων διερεύνησα, δεν περιέχει κάτι που αντίκειται σε Χ.Ο. ή άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Έχουμε υποχρέωση να υπακούμε στους Νόμους του Κράτους.

    Υ.Γ. Εάν δημοσιευθεί το σχόλιό μου, διότι προηγηθέν αποκλείσθηκε χωρίς να ξέρω γιατί, θα κατανοήσω τις αρνητικές ψήφους διότι γνωρίζω την παραφιλολογία που επικρατεί περί της κάρτας του Πολίτη, με την οποία δεν συμφωνώ. Η επίσημη ενημέρωση θα διαλύσει τις ενστάσεις.

    Ιωάννης Μ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:59 | Ελπίδα

    Κ. Υπουργέ,

    Θα έπρεπε να είναι τυφλός κανείς στα μάτια και στο νου, έτσι ώστε να μην κατανοεί ότι η Κάρτα του Πολίτη ισοδυναμεί με τη χειρότερη μορφή ηλεκτρονικού φακελώματος ως τώρα!!

    Απορώ!! Πώς μπορεί να ζητάτε από πολίτες και δη Ελληνες πολίτες να παζαρεύουν με την ελευθερία τους, δικαίωμα κατοχυρωμένο από Θεό και ανθρώπους!

    Πώς μπορεί να ζητάτε να κουβεντιάσουμε για τα αυτονόητα?

    Θα έπρεπε άλλωστε να γνωρίζετε, πως η Ελευθερία μας δεν ανταλλάσσετε με καμία εξυπηρέτηση και διευκόλυνση!!

    Βρείτε κάποιον άλλον τρόπο παρακαλώ και κάντε επιτέλους κάτι αληθινά δημοκρατικό, κάντε ένα δημοψήφησμα, τόσο για την Κάρτα, όσο και για το Μνημόνιο, το μεταναστευτικό και πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων της Πατρίδος μας!

    Ευχαριστώ πολύ
    Ελπίδα.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:53 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Το πλαίσιο και οι σκοποί χρήσης της κάρτας του πολίτη αν και δεν έχουν ακόμα καθοριστεί ολοκληρωτικά( το σκεπτικό της χρήσης της θα είναι ένα: ο έλεγχος του πολίτη…!) κινούνται σε ενα πλαίσιο αντισυνταγματικό, αντιχριστιανικό και εναντίον των βασικών ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου-πολίτη.
    Δε συμφωνώ!
    Δε νομίζω ότι θα εξυπηρετήσει υγιείς και αγνές αξίες!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Οι σκοποί και το πλαίσιο χρήσης της κάρτας του πολίτη αν και δεν έχουν ακόμα καθοριστει ολοκληρωτικά (το σκεπτικό της χρήσης της θα είναι ένα:ο έλεγχος του πολίτη..!) κινούνται σε πλαίσια αντισυνταγματικο ,αντιχριστιανικο και εναντίον των βασικών ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη. Μακρυά από εμάς…Είναι υποδούλωση και σκλιαβιά !

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:59 | Τάσος

    Ένα έγγραφο όπως η ταυτότητα περιέχει μόνο όσες πληροφορίες φαίνονται πάνω της και ο κάτοχός της ξέρει ακριβώς τι πληροφορίες περιέχει και μόνο αυτές. Αν μια δημόσια υπηρεσία απαιτεί να δει στοιχεία μας, όσο αφορά τις δοσοληψίες με το κράτος, είναι υπεραρκετό ένας αριθμός όπως ΑΦΜ, ΑΔΤ ή ακόμα και το ΑΜΚΑ για να έχει μια πλήρη αναφορά για τον πολίτη. Θεωρητικά, οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν μια μορφή άμεσης δικτύωσης μεταξύ τους για λήψη δεδομένων που δεν έχει άμεσα η συγκεκριμένη υπηρεσία. Ταυτοποίηση μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία καθώς είναι μοναδικοί. Αν δεν υπάρχει τέτοια υποδομή, μήπως θα ήταν καλύτερα να σκεφτείτε να συντονίσετε καλύτερα τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους να συνεργαζονται πιο αποδοτικά αναβαθμίζοντας την υπάρχουσα υποδομή; Ίσως να ιυοθετήσετε ένα μοναδικό αριθμό για ΟΛΑ που θα αναγράφεται στη ταυτότητα, κοινό και αξιοποιήσιμο σε όλες τις υπηρεσίες (το ΑΜΚΑ δε το έχετε ήδη υποτίθεται για αυτό το σκοπό);

    Η κάρτα τι παραπάνω θα κάνει δηλαδή για να βελτιώσει τις δοσοληψίες μας με το κράτος; Τι παραπάνω θα περιέχει στο τσιπάκι, εκτός των όσων θα υπάρχουν τυπωμένα πάνω της που θα βοηθόύσε στο πάρε-δώσε με το κράτος πιο αποτελεσμάτικά; Ένα παράδειγμα του πως θα χρησιμοποιείται (με έμφαση στα οφέλη) σε αντιδιαστολή με μια ταυτότητα θα βοηθούσε να καταλάβουμε πως σκοπεύετε να χρησιμοποιηθεί.
    Αν ο σκοπός της είναι να καταγράφει και ότι αγοράζουμε, το που πηγαίνουμε/συχνάζουμε, το που ξοδεύουμε τα λεφτά μας, τότε αυτό λέγεται φακέλωμα και περιορισμός ελεύθερης έκφρασης καθώς είναι αδύνατο να ελέγξεις το πως θα χρησιμοποιηθεί η όποια καταχωρημένη πληροφορία, ακόμα και αν πρόκειται για τον ευγενή σκοπό της πάταξης της φοροδιαφυγής. Τα όσα διάβασα είναι πολύ γενικά και αόριστα για να εκτιμήσω την αξία (ή να ενισχύσω την απαξίωση) μιας τέτοιας κάρτας.

    Δεν είμαι ενάντια στη τεχνολογική πρόοδο, αλλά οτιδήποτε μπορεί να περιέχει μέσα της ευαίσθητα δεδομένα μακρυά. Από τα παραπάνω, δε μπορώ να σκεφτώ κάτι που μπορεί να κάνει αυτή τη κάρτα πιο χρηστική από την υπάρχουσα ταυτότητα και να υποσκελίζει σε τέτοιο βαθμό τους επιπλέον κυνδύνους ασφάλειας απορρήτου που εμπεριέχει η χρήση της για να την αποδεχτώ ως Έλληνας πολίτης. Προσωπικά με όσα βλέπω ως τώρα δε με πείθει, αντίθετα τρομάζει το που αποσκοπεί. Δε θα σχολιάσω παράπλευρες συνέπειες όπως τα τεςράστια έξοδα που απαιτούνται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο που στη παρούσα φάση δε περισσεύει ούτε ευρώ.

    Επικροτώ τη κοινή λογική αλλά αυτές οι κινήσεις δείχνουν άγνοια κυνδύνου (αν δε κρύβεται κάτι άλλο πιο υποχθόνιο από πίσω)

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 10:38 | ΦΩΤΗΣ

    Πιστεύω πως κάτι κρύβεται πίσω από όλα αυτά.Τόσα χρόνια ακούμε για διαφάνεια και «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» αλλά πότε έγινε αυτό και σε ποιά υπόθεση; Πόσες φορές οι πολιτικοί γενικώς λένε άλλα και άλλα εννοούν και άλλα κάνουν, επειδή άλλα τους βγήκαν τα οποία αποδεικνύονται πως τα γνώριζαν ; Ποιός φερέγγυος εγγυάται πως όντως δεν παραβιάζονται προσωπικές ελευθερίες και η θρησκευτική ελευθερία κάθε ορθοδόξου χριστιανού που αποτελώ ο ίδιος στην μη παραλαβή του 666 και στην άρνηση καθε αριθμοποίησης της ανθρωπινης μου ύπαρξης.Λυπάμαι δεν μπορώ να πιστεψω πως δεν θα έχει σχέση με κανέναν παγκόσμιο μεσσία που δημοσιως πολλοί διακυρρήττουν και πως δεν θα μπορούσε να χρησημοποιηθεί εναντιον των πολιτών σε περίπτωση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης η οποία θέλοντας να προστατέψει από κακους τρομοκράτες επιβάλλει καταστάσεις και νόμους για το κοινό καλό κατά την δική της λογική και πνεύμα.Δυο πνευματα διακρίνω το πονηρό και το αγαθό και διακρίνονται από τα έργα που επιφερουν.Το Πνευμα του Θεού είναι πνεύμα αλήθειας,αγάπης,έλευθερίας,φωτος.Κι αν τα έργα των περισσότερων εκπροσώπων μας δεν είναι τέτοια ,τότε ποιο πνεύμα μας απομένει να τους κατευθύνει αδέρφια;

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 08:07 | Γιωργος Γςωργιαδης

    ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕ 2 ΟΡΟΥΣ
    1, ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑΧΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ…
    2. ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ «ΒΛΕΠΩ» ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ,,ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ «ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ» …
    ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ -……

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 02:34 | Panos

    Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να μπορεί να γίνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των πολτών, χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα σε περίπτωση απώλειας της “κάρτας για όλες τις δουλειές”. Μηχανογραφήστε επιτέλους τις δημόσιες υπηρεσίες. Κάντε τις διαδικασίες λειτουργίας τους αποδοτικότερες και συντομότερες. Αξιολογήστε την απόδοσή τους και την απόδοση των εργαζομένων σε αυτές. Βελτιστοποιήστε τις διαδικασίες λειτουργίας τους. Αυτά έχουν σημασία και αυτά γίνονται και σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες του κόσμου.
    Η έννοια της αξιολόγησης είναι ανύπαρκτη σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα και χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνει και τίποτε από τα παραπάνω. Δεν είμαι τόσο αφελής να πιστέψω ότι μαγικά μία κάρτα, για την οποία αμφισβητώ το πόση ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μου παρέχει, μπορεί ξαφνικά να λύσει όλα τα προβλήματα εξυπηρέτησής μου στις κρατικές υπηρεσίες χωρίς να γίνει ουσιαστικά καμία αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία τους. Θεωρώ ότι η κάρτα αυτή είναι μία κοροϊδία που εξυπηρετεί σκιώδη συμφέροντα και παραβιάζει θεμελιωμένα δικαιώματα κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Για τους παραπάνω λόγους ΔΕΝ ΤΗ ΔΈΧΟΜΑΙ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 23:22 | χρυσανθη

    Είμαι άνθρωπος με προσωπικότητα, με εθνική και θρησκευτική συνείδηση και όχι ένα αναλώσιμο προϊόν της παγκοσμιοποίησης.Για την έκδοση της κάρτας του πολίτη, απαιτούνται έξοδα, που αυτή τη στιγμή το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει, γιατί , υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια μείωσης των δημόσιων εξόδων.Εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, όσον αφορά την κλοπή των καρτών αυτών από επιτήδειους, οι οποίοι έχουν τις γνώσεις εκμετάλευσης των στοιχείων αυτών για πλήθους εγκληματικών πράξεων.
    Αποτελεί προπομπό και βρίσκεται ένα στάδιο προ της χρήσεως του μικροτσίπ ως εμφύτευμα και την καταχώρηση του γραμικού κωδικού στους πολίτες, κατά τα γραφόμενα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη κεφ.ιγ’ στίχοι 16-17.ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ.

  • Ενώπιον πολιτείας και συμπολιτών μου καταθέτουμε τους εξής προβληματισμούς:

    1. Πριν λίγα χρόνια, η πολιτεία αφαίρεσε το θρήσκευμα από τις αστυνομικές ταυτότητες, εν ονόματι της υποτιθέμενης παραβίασης της προστασίας του προσωπικού δεδομένου που ονομάζεται θρήσκευμα. Σήμερα, παραδόξως η ίδια πολιτεία πράττει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που τότε επέβαλε, αφού η νέα ταυτότητα που επονομάζεται «κάρτα πολίτη» προορίζεται να είναι φορτωμένη με πραγματικά προσωπικά απόρρητα δεδομένα – κοινωνική ασφάλιση, ιατρικό ιστορικό, ποινικό μητρώο. τραπεζικοί λογαριασμοί. Σε ποιά από τις δύο περιπτώσεις τελικά πιστεύει η πολιτεία, στην αφαίρεση ή στην προσθήκη προσωπικών δεδομένων στην ταυτότητα;
    2. Η θεσμοθετημένη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οφείλει να γνωμοδοτήσει απαραιτήτως προτού προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (όπως αυτή που επισύρει η «κάρτα του πολίτη»). Ωστόσο η γνώμη της δεν έχει κάν ζητηθεί από την κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει η ίδια η Αρχή ήδη από καιρό (www.dpa.gr Δελτίο Τύπου 6-10-2010). Τί χρησιμότητα έχει μία δημόσια διαβούλευση ενώ εμείς ως πολίτες αγνοούμε –ενώ η κυβέρνηση ηθελημένα δεν έχει κάν ζητήσει – την τοποθέτηση του κατεξοχήν αρμοδίου περί προσωπικών δεδομένων;
    3. Η κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα πριν λίγες ημέρες ότι η γνώμη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας –δηλαδή τον επίσημο φορέα της θρησκευτικής συνείδησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων– θα ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν στο συγκεκριμένο θέμα, όχι μόνο επί τη βάσει θρησκευτικών κριτηρίων, αλλά και επί τη βάσει της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολύ ωραία. Η κυβέρνηση ενημερώνει την Εκκλησία επισήμως ότι «η κάρτα του πολίτη περιλαμβάνει μόνο μεταφορά στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας», ενώ στο κείμενο της παρούσας διαβούλευσης που αναρτήθηκε μία μέρα μετά, γράφετε ότι η κάρτα θα περιλαμβάνει πλείστες όσες πρόσθετες εφαρμογές. Σε ποιόν λέτε ψέμματα; Στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στην παρούσα διαβούλευση; Ομοίως, τί χρησιμότητα έχει μία δημόσια διαβούλευση όταν δε γνωρίζουμε ακόμη την επίσημη τοποθέτηση της θρησκευτικής μας ηγεσίας που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού;
    4. Ομοίως, νόημα οποιασδήποτε ανοικτής συζήτησης όπως η παρούσα, που ομολογουμένως ενοχλεί και προβληματίζει τη μεγάλη Ορθόδοξη πλειοψηφία αυτής της πατρίδας, είναι το ερώτημα για το ΑΝ θα προχωρήσετε σε μία τέτοια πράξη. Όμως εσείς έχετε ως δεδομένο ότι ΘΑ προχωρήσετε, καθώς ήδη παραγγείλατε και ενεργοποιήσατε τα ακριβά μηχανήματα και τις ακριβές τεχνολογίες με τις οποίες προτίθεσθε να υλοποιήσετε την πρόθεσή σας. Τότε τί αφήνετε προς συζήτηση ακριβώς; Το χρωματάκι, τη μπορντούρα και τη γραμματοσειρά;
    5. Εάν η κάρτα είναι «προαιρετική» (όπως είπατε στην Εκκλησία της Ελλάδος), τότε γιατί αποτάξατε τέσσερις αστυνομικούς, όλους οικογενειάρχες με άψογο μητρώο πολυετούς υπηρεσίας, στο όνομα της υποχρεωτικής παραλαβής της «κάρτα του πολίτη», προτού κάν τη νομοθετήσετε; Η κοινωνία βοά για τη διαφθορά στην αστυνομία, αλλά εσείς κόπτεσθε να εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας απέναντι σε κείνους τους αστυνομικούς που προτιμούν να στερηθούν τον τίμιο μισθό τους προκειμένου να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της πίστης τους – σε κείνους, που, σε τελική ανάλυση, αποδεικνύουν έμπρακτα τη μηδενική πιθανότητα να χρηματισθούν από εμπόρους ψυχών και ναρκωτικών. Αναρωτιόμαστε ποιός προστατεύθηκε περισσότερο από τέτοιες αποτάξεις, η κοινωνία μας ή οι έμποροι των ναρκωτικών. Αναρωτιόμαστε, τελικά, ποιόν υπερασπίζεσθε και ποιόν εκπροσωπείτε.
    6. Λέτε ότι η κάρτα δεν έχει bar code αλλά «πλίνθιο». Το πλίνθιο ουσιαστικά είναι μέσο εφαρμογής της τεχνολογίας RFID, η οποία έχει πολλαπλάσιες δυνατότητες και πολύ λιγότερο αθώες προεκτάσεις εφαρμογής έναντι του γραμμωτού κώδικα, και συνοψίζω:
    a. Μνήμη ικανή να χωρέσει όλες μας τις ανάσες από την ώρα που γεννηθήκαμε
    b. Ανάγνωση του περιεχομένου της εξ αποστάσεως και εν αγνοία του κατόχου της
    c. Προσθήκη πληροφοριών και επεξεργασία των δεδομένων της εν αγνοία του κατόχου της
    d. Δυνατότητα χρήσης ως πλήρους μέσου για αγοραπωλησίες
    e. Προσβασιμότητα στα προσωπικά δεδομένα από οποιονδήποτε έχει τέτοια τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων
    Είναι σημαντικό να μάς εξηγήσετε ποιά είναι η σκοπιμότητα χρήσης αυτής της τεχνολογίας (microchip ή RFID)σε μία κάρτα που υποτίθεται ότι μόνο φέρει μερικούς διαφορετικούς αριθμούς μητρώου από διάφορες συναλλαγές του πολίτη με το κράτος;
    7. Οι σκοποί του άρθρου ονοματίζουν και τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει, όπως τη συνθήκη Πρυμ, με την οποία κάθε κράτος μέλος που θεωρεί πολίτη του ύποπτο (όχι καταδικασμένο, αλλά απλώς ύποπτο) θα έχει το δικαίωμα να συγκεντρώνει και αποθηκεύει κυτταρικό δείγμα (DNA) στη μεγάλη βάση δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών μας που ακούει στο όνομα SIS III (3η γενιά Schengen Information System ). Από τα παραπάνω σημεία καταλήγουμε στο θλιβερό συμπέρασμα ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων μας είναι για πέταμα (αφού ο νόμος 2472/97 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ δίκαιο) ενώ τελικά σάς νοιάζει αποκλειστικά ο «όρκος» σας στη Συνθήκη Πρύμ (ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ και υπερισχύον δίκαιο), που θα επιβάλει και μελλοντικό φακέλωμα του DNA μας, ενώ κάθε άλλη συζήτηση είναι για τα μάτια του κόσμου. Προσευχόμαστε ειλικρινά να σάς φωτίσει ο Θεός και να μάς αποδείξετε εμπράκτως το αντίθετο.
    8. Διατείνεσθε περαιτέρω ότι η κάρτα του πολίτη αποτελεί ασφαλέστερο και απαραχάρακτο τεχνολογικό μέσο. Αφ’ενός ήδη επιστήμονες ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ΔΕΝ υπάρχει το απαραχάρακτο, καθώς είναι ήδη διαπιστωμένο ότι η τεχνολογία RFID αντιγράφεται. Αφ’ετέρου, ομολογείτε ότι το βασικό κίνητρό σας είναι να μην παραχαράσσεται η ταυτότητα. Δηλαδή όταν αύριο παραχαραχθεί η κάρτα του πολίτη (ο,ποία έκπληξη!) τί θα κάνετε; Θα ζητήσετε συγνώμη και θα βάλετε από την τσέπη σας τα λεφτά που ξοδεύετε σήμερα για την έκδοσή της, ή μήπως θα χρησιμοποιήσετε ξανά την ίδια δικαιολογία ώστε να επιβάλετε ακόμη ασφαλέστερες και ακόμη πιο απαραχάρακτες μεθόδους, όπως το επί του μετώπου ή της δεξιάς μας εμφύτευμα, τατουάζ ή χάραγμα;
    9. Αν θέλετε να ευπρεπίσετε το κράτος, σάς αρκεί αλήθεια να ενώσετε μόνοι σας κάποιες απλούστερες βάσεις δεδομένων. Ένα παράδειγμα (από άπειρα): Τα αρχεία του ΙΚΑ είναι σπαρμένα στα κατά τόπους κτήρια, χωρίς ενιαία βάση δεδομένων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να τρέχετε τον κάθε ασφαλισμένο από ΙΚΑ σε ΙΚΑ ανάλογα με το ποιό ΙΚΑ έχει τα χαρτιά του, μα να φθάνετε να πληρώνετε συντάξεις σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς – κάτι αληθινά γελοίο για ό,ποιον θέλει να ευαγγελίζεται ότι εστιάζεται στο νοικοκύρεμα του κράτους μας – και σεις αλήθεια κόπτεσθε ωσάν το βασικό σας πρόβλημα και η πιεστική ανάγκη σας να απαντώνται με την επιβολή της κάρτας του πολίτη; Είναι λίγο σα να σάς λέει ένα παιδάκι της Αφρικής ότι πεθαίνει της πείνας, και εσείς να του απαντάτε ότι πρέπει να αναβαθμίσει το λογισμικό του κινητού του τηλεφώνου για να παραγγείλει τηλεφωνικώς φαγητό.
    10. Αδυνατούμε να εννοήσουμε γιατί η «κάρτα του πολίτη» θα βοηθήσει να χτυπηθεί η διαφθορά, όταν το πρόβλημα διαφθοράς της πατρίδας μας δεν ήταν ποτέ να βρεθούν οι ένοχοι, αλλά πραγματικά να εφαρμόζονται οι νόμοι και πραγματικά να τιμωρούνται οι ένοχοι. Επίσης αδυνατούμε να εννοήσουμε γιατί η «κάρτα του πολίτη» ολίτη» θα οργανώσει καλύτερα την εξυπηρέτησή μας – αν αυτό θέλατε, θα είχατε φτιάξει μόνοι σας έναν καλύτερο αυτοματισμό στις βάσεις δεδομένων της κάθε κρατικής υπηρεσίας, χωρίς να χρειάζεται να δώσετε σε μάς κάρτες, που αργότερα θα κλέβονται και θα παραχαράσσονται, ώστε να μάς επιβάλετε το πραγματικό σφράγισμα αμέσως μετά, ως δήθεν «μονόδρομο πρακτικότητας και νομιμότητας». Είναι, τέλος, τουλάχιστον υποκριτική και ύποπτη η εμμονή σας να επενδύετε αμέτρητα κονδύλια στις κάρτες αυτές, όταν ολοένα και περισσότεροι από εμάς, που λέτε ότι αντιπροσωπεύετε, ήδη χάνουμε τις δουλειές μας και βυθίζουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε μιά καθημερινότητα με περισσότερη φτώχεια.
    11. Το Σύνταγμα της πατρίδας μας προσδιορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού» ή οποία «τηρεί απαρασάλευτα…τις ιερές παραδόσεις» (άρθ.3, παρ.1). Αυτές οι ιερές μας παραδόσεις εντέλλουν κάθετη αντίθεση απέναντι σε οποιαδήποτε κρατική (ή διακρατική) πρωτοβουλία επιθυμεί να μάς στερήσει τη δυνατότητα να αγοράζουμε ή να πουλάμε αν δε φέρουμε μαζί μας ή πάνω στο σώμα μας το διακριτικό στίγμα της κρατικής ή διακρατικής αυτής εξουσίας εν είδει ονόματος ή αριθμού (πράγμα που σημαίνει, ακόμη και αν δεν υπάρχει ούτε ίχνος του δυσωνύμου 666 σε ένα τέτοιο διακριτικό).
    12. Υπενθυμίζοντας το παραπάνω δεν σας ζητούμε να πιστεύετε στην Ορθοδοξία, είναι δικαίωμά σας να μην θέλετε να είστε Ορθόδοξοι αν πραγματικά δεν το θέλετε. Επομένως δεν απαιτείται αλήθεια και ανάγκη να σας παραθέσουμε ή εξηγήσουμε τις ιερές παραδόσεις μας διότι δεν σάς αφορούν. Όμως είναι απαραβίαστη συνταγματική υποχρέωσή σας να σέβεσθε τη θρησκευτική συνείδηση του λαού που εντέλλεσθε να υπηρετείτε, καθώς και τις ιερές ορθόδοξες παραδόσεις του. Εν προκειμένω, τη δική μας θρησκευτική συνείδηση, τη θρησκευτική συνείδηση της οικογένειας των παιδιών μας, και την θρησκευτική μας ελευθερία όπως απορρέει από τις ιερές παραδόσεις της θρησκείας που πιστεύουμε και ομολογούμε.
    13. Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών έχουν συγκεκτρώσει υπογραφές με τις οποίες διατυπώνουν την κάθετη αντίρρηση στο να αποδεχθούν την κάρτα του πολίτη. Αναμένουμε να λάβετε αυτές τις υπογραφές στα σοβαρά, τουλάχιστον όσο σοβαρά έλαβαν υπ’όψιν τις αντιρρήσεις πολύ λιγότερων πολιτών τους οι κυβερνήσεις της Βρετανίας σήμερα, της Γερμανίας παλαιότερα, ώστε να ακυρώσουν εφάμιλλες προθέσεις τους. Αυτό κάνουν οι σοβαρές κυβερνήσεις των σοβαρών κρατών που σέβονται το Σύνταγμά τους, τους πολίτες τους και τον εαυτό τους.

    Παρακαλούμε για τους παραπάνω 13 λόγους να ανακαλέσετε πλήρως την «κάρτα του πολίτη», και να αποδείξετε έμπρακτα ότι σέβεσθε το Σύνταγμα της πατρίδας μας, ότι σέβεσθε το πνεύμα του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, ότι σέβεσθε τη θρησκευτική συνείδηση των περισσότέρων Ελλήνων (αλλά και λιγότεροι να είμασταν, το ίδιο θα έπρεπε να βαραίνει στη συνείδηση κάποιου που κυβερνά όλους και όχι λίγους). Αποδείξτε μας ότι πραγματικά ενδιαφέρεσθε για το νοικοκύρεμα της πατρίδας, όταν η κρίση αυτή που ζούμε είναι πρωτίστως κρίση ηθικού και πνευματικού ελλείμματος.

    Με εκτίμηση,

    Σύναξη Νέων Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 18:40 | Θανάσης

    Καλησπέρα σας,
    Θεωρώ την ύπαρξη μιας τέτοιας κάρτας αχρηστη.
    Μπορείτε να ξεμπλέξετε με την γραφειοκρατία και την χαρτούρα με τις υπάρχουσες ταυτότητες,τους αριθμούς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών με τα ΚΕΠ.
    Δημιουργήστε μια διαδικασία στα ΚΕΠ στα οποία ο Πολίτης θα συγκεντρώνει όλα τα έγραφα που τον αφορούν (πιστοποιητικά, πτυχία, σκαναρισμένη η ταυτότητα ασφάλιση, στρατολογικά κλπ κλπ) είτε καταθέτοντας τα ο ιδιος είτε μετά απο υπηρεσιακή αναζήτηση.

    Ο πολίτης κατά την συνδιαλλαγή με το δημοσιο και άλλους φορεις θα χρειάζεται απλά να αναφέρει το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ με τα οποια ο υπάλληλος θα αναζητεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον φακελο που θα έχει δημιουργηθει απο τον πολιτη στο ΚΕΠ.
    Ούτε φωτοτυπίες, ουτε επικυρωσεις ούτε τίποτα.

    Και προβλήματα δεν θα έχετε με τους θρησκευόμενους συμπολίτες μας (εγώ προσωπικά είμαι άθεος/άθρησκος και δεν έχω τέτοια ζητήματα) και θα εξοικονομούσατε τα χρήματα που θα ξοδεψετε για την έκδοση των καρτών.

    Με εκτίμηση
    Θανάσης Σ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:25 | ΡΟΥΛΑ

    1.ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ) ΤΟ ΑΦΜ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ.
    2. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ. ΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ, ΒΕΒΑΙΑ, ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΣΤΟ ΤΣΙΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ. ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ, ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ.
    3. ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΠΧ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΛΠ. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ;
    4. ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ. ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΙ.
    5. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟΠΕΜΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ.
    6. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΜΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, Η ΚΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΕΠΕΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΠΡΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΛΥΣΕΙΣ. ΛΥΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ, ΣΥΝΕΠΩΣ, ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:42 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Ως Ελληνίδα πολίτης, απευθύνομαι στην Ελληνική Κυβέρνηση και, με τη συμμετοχή μου στην ηλεκτρονική διαβούλευση για την «Κάρτα του Πολίτη», χωρίς πολλά λόγια και περιστροφές, αιτούμαι τα εξής, που αποτελούν ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ, εφόσον η χώρα μου υπερασπίζεται ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των πολιτών της και ακολουθεί ΑΛΗΘΙΝΑ –ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤ’ΕΠΙΦΑΣΗ– ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ στην υλοποίηση σχεδίων και αποφάσεων που αφορούν το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού:
    1. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ αποδοχής ή όχι της Κάρτας του Πολίτη, εφόσον η υποχρεωτική επιβολή της αποδοχής της, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, πράγμα που έρχεται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    2. «ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ» που προβάλλετε ότι θα προσφέρει στις καθημερινές συναλλαγές, η συγκεκριμένη Κάρτα, αφήστε το να το αποφασίσει ο κάθε Έλληνας ΕΛΕΥΘΕΡΑ, αν σέβεστε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ και μην υποβιβάζετε και υποτιμάτε τη νοημοσύνη των Ελλήνων, που έχυσαν «ποταμούς αιμάτων για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
    3. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΙΣ την «Κάρτα του Πολίτη», αν δεν υπάρχει «εκ του πονηρού» σχέδιο ηλεκτρονικής υποδούλωσης και φακελώματος των Ελλήνων πολιτών σε «αλλότριες δυνάμεις». Από μόνο του, «το υποχρεωτικό» της αποδοχής αυτής της κάρτας, σε συνδυασμό με τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ από την οικονομική, κοινωνική και κάθε άλλη δραστηριότητα, ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ότι καταβάλλεται προσπάθεια ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΟΛΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ, ΣΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ» και με ΠΑΣΙΦΑΝΗ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΕ «ΔΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟ», όλων όσων δεν παραλάβουν και χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη κάρτα.
    4. ΑΝΑΒΟΛΗ «ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ» ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ. Τακτοποιήσατε όλα τα άλλα θέματά μας και αυτή είναι η μόνη σας εκκρεμότητα; ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Η Ελλάδα καταρρέει κι εσείς «περί άλλων τυρβάζετε»… εκτός και αν ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (ο νοών, νοείτο)…
    5. ΣΕΒΑΣΜΟ στη νοημοσύνη μας (το επαναλαμβάνω)! Είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη, αλλά η «παγίδα» ύπαρξης ή όχι του «666» στο πλινθίο (εσωτερικό ή εξωτερικό), στην οποία προσπαθείτε να εγκλωβίσετε και την Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΛΟΪΚΗ. Όχι γιατί η ύπαρξη του «666» δεν πρέπει να μας ανησυχήσει, αλλά γιατί η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΗ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΟΥ στην «Κάρτα του Πολίτη» ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΛΟΓΟ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ.
    6. ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ «Κάρτα του Πολίτη», είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΣΔΟΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΤΟΥ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΥ. Το «ΙΝΚΑ», ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την κάρτα λόγω «ηλεκτρονικής υποδούλωσης-φακελώματος» των Ελλήνων καταναλωτών… δηλαδή εναντιώνεται στη ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και στον ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ από ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ σε «ΔΟΥΛΟ και ΥΠΗΡΕΤΗ» ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
    7. ΣΕΒΑΣΜΟΣ, λοιπόν, στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ! Αν αυτό ισχύσει, ούτε θέμα «666» τίθεται (εφόσον και να εφαρμοστεί η «κάρτα», ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ…). Σε αντίθετη περίπτωση, οποιοδήποτε επιχείρημα για την «ΑΘΩΟΤΗΤΑ» της «κάρτας» ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΕΤΑΙ. ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ.
    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, με την ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ «κάρτας» ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ, Θέτει Δίπλα ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΥΛΟΓΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΩΝ…

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία των απόψεών μου.
    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2010.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:46 | Κωνσταντίνος

    Επιτέλους να αντικατασταθεί το άθλιο αυτό χειρόγραφο δελτίο ταυτότητας που χρησιμοποιούμε όλοι στα ταξίδια μας στην Ευρώπη και ντρεπόμαστε να επιδείξουμε κάθε φορά που μας ζητείται. Και επιτέλους να σταματήσουμε να κρατάμε χαρτάκια και μηνύματα στο κινητό μας με το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και διάφορους άλλους αριθμούς. Επιτέλους ας εκσυγχρονιστούμε! Δεν μπορώ να καταλάβω την δαιμονοποίηση που προσπαθούν ορισμένοι να επιτύχουν σχετικά με κάποιες τεχνολογίες όπως το μικροτσίπ ή το barcode! Ας μη γινόμαστε σαχλοί άλλο σε αυτή την χώρα… Έλεος! Φακελομένοι είμαστε είτε αυτό γίνεται χειρόγραφα είτε με την χρήση μικροτσιπ, υπολογιστών, barcode και οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη τεχνολογία! Η πηγή του κακού είναι, ήταν και θα είναι οι κακές πολιτικές αποφάσεις και όχι η τεχνολογία!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 02:42 | Χάρης Παπαδόπουλος

    Κυριε Υπουργε,
    Διαβάζοντας και τα σχόλια των συμπολιτών μου θα ήθελα να παραθέσω τα εξής-
    Το κείμενο της διαβούλευσης
    α) Δεν παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει ακριβώς η κάρτα
    β) Υπολογισμός κόστους σε ευρώ και αναμενώμενων οικονομιών σε περίπτωση υλοποίησης της καρτας (για να αισθανθεί ο πολίτης ότι δεν πετιούνται τα λεφτά)
    γ) Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της κάρτας (ποιοι δημόσιοι οργανισμοί πρόκειται να επηρεαστούν και να κάνουν τις απετούμενες αλλαγες και πότε θα είναι ετοιμοι)
    δ) Επειδή κάνετε αναφορά σε άλλες χώρες παραθέστε παραδείγματα χωρών και στατιστικά (ποιες χώρες το εφάρμοσαν, τι πληροφορίες περιείχαν, ποιο ήταν το επίπεδο μηχανογράφησης των χωρών αυτών για να υιοθετήσουν τετοια καρτα, ποιο το κόστος υλοποίησης, αν έχουν εκδόσει εκθέσεις μετα την εφαρμογή του μέτρου με χρήσιμα συμπεράσματα, κλπ)

    Πρόταση
    – Επειδή υπάρχει δυσπιστία απο πλευρά πολιτών ίσως θα ήταν προτιμότερο η κάρτα να αυξάνει σταδιακά τις διάφορες πληροφορίες ώστε- α) ο πολίτης να εξοικοιωθεί με τη χρηση της, β) να έχει χρόνο ο δημόσιος τομέας να οργανωθεί από πλευράς ασφάλειας δεδομένων και ενοποίησης των διαφορων δημοσιων οργανισμών και γ) ο πολίτης να δει με το πέρασμα του χρόνου τη χρησιμότητα της.

    Με εκτίμηση,
    Χάρης Παπαδόπουλος

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 23:00 | Jem

    Η κάρτα και οι αριθμοί σίγουρα δεν μπορούν να λύσουν κανένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι αριθμοί με τους οποίους ήδη καθένας μας είναι ταυτισμένος (ΑΦΜ,ΑΜΚΑ) είναι αρκετοί. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Η δημιουργία σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων όλων των φορέων του δημοσίου, αλλά και η online διασύνδεσή τους αποτελεί λύση στη γραφειοκρατία του κράτους. Επίσης ο πολίτης να έχει την δυνατότητα μεσω του διαδικτύου να διεκπεραιώνει ολες τις υποθέσεις του με το δημόσιο και να αποκτά πλέον όλα τα δημόσια έγγραφα και δικαιολογητικα ψηφιακά. Η κάρτα μόνο προβλήματα ασφαλειας και ιδιωτικότητας δημιουργεί, όπως είναι γνωστό παγκοσμίως! Επίσης, προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα μεγάλης μερίδας Χ.Ο, οποτε επικαλούμενοι λόγους συνειδησεως μπορούν να αρνηθούν να την παραλάβουν.(βλ ιεχωβάδες)

    Πληροφορικός

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:23 | κονσταντινα

    Αρνούμαι να γίνω ένας ακόμα αριθμός στη στατιστική της παγκοσμιοποίησης που προσπαθείτε με πάθος να κατασκευάσετε κε Πρωθυπουργέ.Το πρόβλημα στη διάρθρωση και λειτουργία των δημόσιων κρατικών φορέων προέκυψε από χρόνια διαστρεβλωμένη πολιτική που ακολουθήθηκε και είναι κάτι που πρέπει να διορθώσετε γιατί αυτή είναι η δουλειά σας. Όχι όμως με φακέλωμα των πολιτών(κάτι που θυμίζει περασμένες-και κατά πολύ λιγότερο-δημοκρατικές εποχές…). Είναι απράδεκτο και εντελώς αντιδημοκρατικό να επιβληθεί σε έναν ολόκληρο λαό η υποχρεωτική καταγραφή όλων των σημαντικών προσωπικών στοιχείων τους, τα οποία θα είναι και στη διάθεση ιδιωτών(με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…)
    1. Είναι εντελώς παράλογο το επιχείρημα ότι δεν θα υπάρχουν στην εν λόγω κάρτα στοιχεία ευαίσθητα, ιατρικού απορρήτου και λοιπά στοιχεία που σχετίζονται με την εφορία. Το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τί είναι; Γιατί χρειάζονται τότε στην κάρτα;
    2. Ποιός ο λόγος επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να ‘αξιοποιούν’ τα στοιχεία αυτά;
    3.Τί σημαίνει η ‘εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων’;
    4.Ποιές θα είναι οι ‘καινοτόμικές υπηρεσίες’ που θα αναπτύξουν ιδιώτες με τα προσωπικά δεδομένα μου;
    5. Ποιά είναι η απάντηση στα σημαντικά ερωτήματα που απήυθυνε το ΙΝΚΑ σε σχέση με την κάρτα του πολίτη και γιατί αγνοείται από την κυβέρνηση σε κάθε δημόσια συζήτηση;
    Πριν ξοδευτούν κι άλλα χρήματα του ελληνικού λαού για κάτι τόσο περιττο και ύποπτο όπως η κάρτα του πολίτη,ας ενημερώσετε ειλικρινά τους πολίτες για τους πραγματικούς ‘σκοπούς και το πλαίσιο χρήσης της κάρτας του πολίτη’. Και ας ακούσετε για μια φορά τις έντονες και ισχυρές ενστάνσεις των Ελλήνων πολιτών όπως οφείλετε βάση Συντάγματος.
    Σας ευχαριστώ,
    μια Ελληνίδα, φορολογούμενη,’προσωρινά’ άνεργη, πτυχιούχος και χωρίς ελπίδα για σύνταξη ή άλλη πρόνοια από πλευράς κράτους…

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 20:15 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΗΨΕΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΠΗΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΩΡΑ ΤΟ ΤΗ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΔΕΝ ΧΡΙΑΖΟΜΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:32 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΚΑΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ Η ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ που θελετε να μας επιβαλλετε.Ειμαστε Ορθοδοξοι Χριστιανοι,βαπτισμενοι στο ονομα Της Αγιας Τριαδας,προσωπα και οχι αριθμοι.Η δουλεια του κρατους μπορει να γινει και πιο απλα με χαρτι και μολυβι.Ετσι επιθυμουμε και ας ταλαιπωριομαστε στις ουρες.Σεβαστειτε την επιθυμια μας.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:18 | Διονύσης Σκουρλής

    Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ,ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ,ΑΜΚΑ , ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΛΠ) ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ. ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η’ ΧΑΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ.
    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΕΑΝ ΠΑΛΙ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ , ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:22 | Ηλίας

    Δεν πρόκειται να παραλάβω την κάρτα του πολίτη ότι και αν γίνει , διότι θεωρώ ότι παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί πρέπει να το καταλάβετε.. Βρήκατε και την χρονική στιγμή να θέσετε και το ζήτημα της κάρτας του πολίτη , την στιγμή που υπάρχουν τόσα άλλα προβλήματα , και πάτε για άλλη μια φορά να περάσετε νόμο πάνω στον πανικό.. Όχι στην κάρτα του πολίτη λοιπόν , όχι στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων , δεν είμαστε αριθμοί καταλάβετε το. Διορθώστε ΟΛΑ τα άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν (δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ σε αυτά , καθώς είναι τόσα πολλά που αφενός δεν χωράνε να τα αναφέρω και αφετέρου θα ήταν εκτός θέματος) , εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι διορθώνοντας όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα , που είναι υποχρέωση σας , καθώς ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει το δημόσιο προς μελλοντική του διευκόλυνση και οχι στα σημερινά χάλια που βρίσκετε , θα διαπιστώσετε ότι δεν θα υπάρχει λόγος έκδοσης της συγκεκριμένης κάρτας. Αυτή είναι η γνώμη μου , καθώς και των περισσοτέρων θέλω να πιστεύω..

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:51 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Αντί να ασχολείται το ΥΠΕΣ με την λύση του θέματος της ψηφιακής υπογραφής – πιστοποιητικών για τους Δημοσίους Υπαλλήλους (τους υπαλλήλους δηλαδή της Δημόσιας Διοίκησης) που θα εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα και θα επιταχύνει την λειτουργία της Διοίκησης, ασχολείται με ένα ακόμη μέτρο που:

    α) δεν διασφαλίζει τον πολίτη σε περίπτωση απώλειας της κάρτας αυτής (τουναντίον, λόγω συμπερίληψης όλων των προσωπικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για την συναλλαγή του με οιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία, τον καθιστά πλέον ευάλωτο)
    β) δίνει τεράστιες δυνατότητες ηλεκτρονικού φακελώματος στο Κράτος που (δεδομένης της ανυπαρξίας πραγματικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με διασφάλιση της ΙΣΟΤΗΤΟΣ και του ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ της ΨΗΦΟΥ) αποκτά ένα εν δυνάμει επικίνδυνο για τον ΠΟΛΙΤΗ και τις ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ όπλο.

    Μήπως πρέπει να το ξανασκεφθεί η ηγεσία του ΥΠΕΣ και να δώσει προτεραιότητα στην αντικατάσταση του δημοσίου εγγράφου από έντυπη σε ηλεκτρονική μορφή με την επίλυση του ζητήματος των ψηφιακών υπογραφών κατ’απόλυτο προτεραιότητα ώστε πρωτίστως να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης;;

    Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης
    Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος
    Επιθεωρητής Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητος
    Ελλην Δημόσιος Λειτουργός

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:36 | Ελένη

    Λέτε πως δε διακυβεύεται η ανθρώπινη ελευθερία μας. Πως δε θα έχει κανείς πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά στοιχεία που θα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κάρτα. Πως να σας πιστέψουμε; Αναξιόπιστοι αποδειχτήκατε!
    Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν αυτά τα μηνύματα. Δείχνετε να μην υπολογίζετε το λαό που φωνάζει και κάνετε του κεφαλιού σας. Τόσα μηνύματα, τόσες αντιδράσεις … Όπως σε όλα, έτσι και σε αυτό, ό,τι θέλετε θα περάσετε. Μα δεν μπορώ να σιωπήσω και να υποταχθώ δουλοπρεπώς στα σχέδιά σας. Μάθετε πως δε θα μπω εγώ και η οικογένειά μου στο σύστημα ηλεκτρονικής υποδούλωσης που θέλετε να μας επιβάλετε. Δε θα παραλάβουμε την κάρτα σας, δε θα γίνουμε ένας αριθμός στα χέρια σας. Είμαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ με ελευθερία, κρίση και συνείδηση!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Συμφωνώ με την αναγκαιότητα της κάρτας. Η ύπαρξη μιας κάρτας με καταχωρημένα κωδικοποιημένα στοιχεία αποτελεί πρόοδο τεχνολογική και θα λειτουργήσει υπέρ του πολίτη.
    Όσο για το πρόβλημα των προσωπικών δεδομένων..Νομίζω ότι η κάρτα καταργεί την δυνατότητα κάποιος χωρίς την κάρτα αλλά με γνώση των προσωπικών δεδομένων να προβεί σε ενέργειες..εκεί που η κάρτα είναι απαραίτητη. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να έχει ο πολίτης δικαίωμα ακύρωσης μιας κλεμμένης κάρτας με εύκολο τρόπο (ένα Pin ακόμα)…όπου σε ένα τερματικό να δώσει τα δυο pin και αυτόματα να την ακυρώσει. Με τον τρόπο αυτό μια κλεμμένη κάρτα δεν θα έχει ισχύ, αμέσως μετά την κλοπή, και αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 21:30 | ioannis

    K. Υπουργέ
    Δεν δέχομαι την κάρτα του Πολίτη γιατί είναι ένα εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε εξουσίας για να χειραγωγεί ή ακόμη και να χρησιμοποιεί την απειλή ελέγχου και ποδηγέτησης των πολιτών. Φανταστείτε εάν η εξουσία κρίνει οτι απειλείται από συγκεγκριμένο πολίτη ή ομάδα πολιτών πόσο εύκολο θα είναι να χρησιμοποιηθεί η κάρτα σαν εργαλείο ‘συμμόρφωσης΄ αυτών. Επίσης είναι δύσκολο να φανταστώ το περιβάλλον όπου ανάμεσα σε μένα και στη Πολιτεία θα υπάρχει η κάρτα-τσιπάκι η οποία θα εξαφανίσει τη φυσική μου παρουσία, τη προσωπικότητά μου με το πρόσχημα τις καλύτερης, ταχύτερης εξυπηρέτησης. Προτιμώ την ανθρώπινη επικοινωνία.

    Γι αυτό το λόγο δε θα παραλάβω την κάρτα

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 19:38 | Β.Γ.

    Είμαι αρνητικός για αυτή την νέα κάρτα για διάφορους λόγους. Μου δίνετε το δικαίωμα να αρνηθώ να την παραλάβω και να την χρησιμοποιήσω? Συνέπειες από αυτη την αρνηση θα υπαρξουν?

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 16:57 | Τρύφωνας Τιπούρτης.

    Καταρχήν θεωρώ πως η ηλεκτρονική διαβούλευση αλλά και η κάθε είδους διαβούλευση (εφόσον δεν υπάρχει δόλος) αποτελεί πρωτοπορία για την χώρα και την καθημερινή ζωή μας.

    Πιστεύω πως, όπως ο κάθε θρησκευτικής πεποιθήσεως πολίτης έχει δικαίωμα στην θρησκεία του έτσι και ο κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός έχει δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράσει με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο τις όποιες αντιρρήσεις του για το ζήτημα της «Κάρτας του Πολίτη».

    Έχω λοιπόν σοβαρές επιφυλάξεις ως πρός:
    1)Εάν δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει η ταυτότητα μας, παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινες ελευθερίες.

    2)Εάν αναφέρεται ο αριθμός 666 που αναφέρεται στην Αποκάλυψη θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο.

    3)Πως προστατεύεται και από ποιούς ο Έλληνας πολίτης του οποίου ακόμα και η παραμικρή συναλλαγή θα καταγράφεται , θα επεξεργάζεται και θα χαρακτηρίζεται με την αναγκαστική κατοχή και χρήση αυτής της κάρτας;

    4)Υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων;

    5)Είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα των κατόχων των καρτών;

    6)Για όσες Κάρτες του Πολίτη χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει;

    7)θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων;

    Εν κατακλείδι πιστεύω πως γίνεται μετατροπή του πολίτη σε πληροφοριακό αντικείμενο. Η ανεξέλεγκτη συλλογή πληροφοριών καταλήγει σε χειραγώγηση καθώς δίχως την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει δημοκρατική κοινωνία και επιφέρει κατάργηση των ορίων ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

    Προτείνω λοιπόν να αναθεωρηθούν οι Αστυνομικές ταυτότητες, να εκδοθεί έγγραφο (είτε με αυτή την ονομασία, είτε με άλλη), ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΤΣΙΠ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Ή ΟΧΙ.

    Θεωρώ πως δεν θα υπήρχε πιο Δημοκρατική διαδικασία από αυτή της επιλογής του Πολίτη.
    Τρύφωνας Τιπούρτης.
    ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 15:24 | ΕΥΜΕΝΙΟΣ ΚΟΖΥΡΑΚΗΣ

    Εντιμότατε κ. Υπουργέ
    Οφείλετε να παρέξετε στους Έλληνες πολίτες όλα εκείνα τα ακριβή στοιχεία, λ.χ.:

    1) Ποιες ακριβώς θα είναι οι χρήσεις αυτής της κάρτας.

    2) Θα αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών;

    3) Θα είναι τα δεδομένα της για εθνική μόνο χρήση ή και για διασυνοριακή; (τα δεδομένα θα λαμβάνονται και από τις χώρες που ανήκουν στην Schengen;)

    4) Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της; Θα φέρει μαγνητική ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;

    5) Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Ποιες είναι οι νομικές προϋποθέσεις;

    6) Εάν πρόκειται και για διασυνοριακή χρήση στις χώρες που ισχύει η Συνθήκη Schengen, βάσει ποιου νόμου οι Έλληνες πολίτες θα προστατεύονται από την διακίνηση, τη συλλογή και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Νόμος 2472/1997 ανήκει στο Τριτογενές Δίκαιο και είναι αδύνατον να προστατεύσει τον πολίτη από τα όσα έχουν νομοθετηθεί σε υπερεθνικό επίπεδο με την Schengen, η οποία ανήκει στο Πρωτογενές Δίκαιο.

    7) Με την «κάρτα του πολίτη» θα λάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης έναν ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη ή παγκοσμίως;

    8) Πέραν του ενιαίου κωδικού προσωπικού αριθμού, θα ενυπάρχει σε αυτή την κάρτα κάποιος κωδικός ασφαλείας, όπως ο αριθμός 666;

    9) Αυτή η «κάρτα του πολίτη» στα πλαίσια ποιας Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται; Αφορά την πρακτική εφαρμογής της Συνθήκης Schengen; Και αν ναι, αποτελεί κάποιο προστάδιο και θα ακολουθήσει άλλος τρόπος εφαρμογής της στην συνέχεια; Ή πρόκειται για το τελικό στάδιο;

    10) Ποια ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η «κάρτα του πολίτη»; Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια;

    Εντιμότατε κ. Υπουργέ, οι πολίτες όλα αυτά τα αγνοούμε και δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή σας. Θα αναμένουμε την πλήρη και δημοκρατική ενημέρωσή μας για ένα θέμα που αφορά, όπως λέτε, στην εξυπηρέτηση ημών των πολιτών, ώστε στην συνέχεια να έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε στην δημόσια συζήτηση και διαβούλευση.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:02 | ΒΑΣΙΛΗΣ Π.

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ Σ,ΑΥΤΗ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ,ΟΠΩΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΑΦΜ,ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ,ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ,ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ ΚΛΠ , ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΚΛΟΠΗ Η ΚΛΟΠΗ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 12:18 | ΙΓ

    Είμαι 28 χρονών, Ελληνίδα, χριστιανή ορθόδοξη και ιδιωτική υπάλληλος. Για ποιο ηλεκτρονικό φακέλωμα μιλάτε κύριοι και τι ακριβώς θέλετε να κρύψετε από τα προσωπικά σας δεδομένα?
    Ήδη αυτή τη στιγμή στα προσωπικά μας e-mail λαμβάνουμε στοχευμένες διαφημίσεις από εταιρίες που έχουν ήδη τα προσωπικά μας δεδομένα. Σε πόσα sites έχουμε καταχωρήσει προσωπικά μας δεδομένα; Σε ΠΑΡΑ πολλά!
    Το πιο απλό, δείτε σε πόσα σχόλια έχετε γράψει οι ίδιοι τα «ευαίσθητα» στοιχεία της εθνικότητας και θρησκείας!!!!!

    Διάβασα κάποιο σχόλιο σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα και την «εκμετάλλευση» των προσωπικών μας δεδομένων. Να σας θυμίσω ή ενημερώσω, πως οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό είναι ίσως το πιο ευαίσθητο σημείο. Για να γίνει μια πρόσληψη ζητάνε όλα τα προσωπικά μας στοιχεία!

    Δεν έχω να κρύψω κάτι, δεν φοβάμαι πως θα εκτεθώ, δεν «κλέβω» το δημόσιο και επειδή έχω ταλαιπωρηθεί πολλές φορές με την γραφειοκρατεία και την χείριστη εξυπηρέτηση από πολλούς δημοσίους υπαλλήλους που δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να κάνουν την δουλειά τους, ενώ πληρώνονται από εμάς, είμαι υπέρ της χρήσης της κάρτας του πολίτη! Ίσως έτσι υπάρξει κάποιος έλεγχος και σε αυτούς που κατακλέβουν το δημόσιο και κατ’ επέκταση κι εμάς!

    Η μοναδική μου ένσταση είναι το κόστος υλοποίησης του προγράμματος τη δεδομένη χρονική στιγμή που καταβάλεται όλη αυτή η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 11:50 | Δημήτρης

    Η κάρτα πολίτη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μιά εξελιγμένη ταυτότητα. Φιλλανδία – Σουηδία την έχουν εδώ και 10 χρόνια. Επιτέλους ας προχωρήσουμε!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 09:36 | Ειρήνη

    Η έκδοση μιας τέτοιας κάρτας για όλους τους Έλληνες συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος για ένα υπό κατάρρευση ελληνικό κράτος. Για ποιο λόγο λοιπόν τέτοια βιασύνη? Είναι τόσο σημαντικό σε αυτή την περίοδο να θέτουμε τέτοιες προτεραιότητες? Μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει στην οικονομία μας. Για άλλα σημαντικότατα ζητήματα όλα τα κονδύλια κόβονται. Πλέον δίνεται χρήματα στις κάρτες, στα εμβόλια και στις τράπεζες… Εύγε!
    Δεν είμαστε τόσο αγαθοί κύριε Υπουργέ για να μην καταλαβαίνουμε πού το πάτε…