Δ. Περιεχόμενο Προτάσεων της Διαβούλευσης

Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος για τα οφέλη της Κάρτας Πολίτη, για τεχνικά θέματα, για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, είναι αναγκαίος για τον καλύτερο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ενδεικτικά θέματα προβληματισμού και έκφρασης απόψεων είναι:

  • η αξιοποίηση και επέκταση υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση,
  • η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών
  • η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών
  • η εισαγωγή και αξιοποίηση καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα,
  • τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη,
  • άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος .
  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:25 | Νικολαος

    Είμαι εγώ ο Πολίτης και δεν χρειάζομαι καμία κάρτα για να μου το επιβεβαιωσει, για να με »διευκολύνει» να με κατευθύνει. Πιστεύω πως εκεί που πρέπει να γίνουν αλλαγές είναι στις βασικές δομές του κράτους ώστε να μηδενιστεί η γραφειοκρατεία.
    Οι Έλληνες δεν είναι υποχρεωμένοι να συμβαδίσουν με κάτι που τόσες Ευρωπαϊκές χώρες έκριναν ΜΗ αναγκαίο. Ασ είμαστε πρωτοπόροι σε πράγματα ουσιώδη και σημαντικά.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:02 | ΣΠΑΘΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η κάρτα του πολίτη θα έπρεπε ήδη να υπάρχει. Η χρήση της θα πρέπει να συνδεθεί με τη φοροκάρτα και σε κάθε συναλλαγή με πλαστικό χρήμα,να επιστρέφεται το μισό ΦΠΑ στον κάτοχο ανά τρίμηνο. Ετσι θα πετύχουμε τα εξής απλά πράγματα.1)όλες οι συναλλαγές θα περνάνε από το ΚΕΠΥΟ.
    Άρα καμία φοροδιαφυγή.Αύξηση των εσόδων και από το ΦΠΑ, αλλά και φορολόγηση επιτέλους των εισοδημάτων των επιχηρηματιών και σε ατομικό εισόδημα.2)με την επιστροφή του μισού φπα στον κάτοχο,αφενός του δίνουμε κίνητρο για τις συναλλαγές του ακόμη και τις πιο μικρές,αφετέρου του αυξάνουμε το εισόδημα το οποίο έχασε λόγω της φορολόγησής του και ταυτόχρονα κινούμε την αγορά.3)επειδή οι συναλλαγές θα γίνονται με πλαστικό χρήμα,θα αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών με αποτέλεσμα την εύκολη χρηματοδότηση προς τις επειχηρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια,αφού στην ουσία είναι εσωτερικός δανεισμός από τους ίδιους τους πολίτες.
    Η χρήση της θα πρέπει να διασφαλιστεί με ΡΙΝ που θα απαιτείται μαζί με την κάρτα για να ξεκλειδώσει.
    Κύριοι, δώστε κίνητρα στον πολίτη να σας βοηθήσει.Τα περί επιστροφής από το ΦΠΑ του 1% δεν είναι κίνητρο.Κάντε τον πολίτη συνέταιρο στο ΦΠΑ και όχι μόνο θα δείτε τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται,αλλά και την πραγματική οικονομία να κεινείται.
    Σπαθάκης Δημήτρης
    Πυροσβέστης
    Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:25 | George Siakas

    Θεωρώ, σε αντιστοιχία πχ με την Κάρτα Πολίτη της Πορτογαλίας, πως θα έπρεπε να περιληφθεί πχ ο αριθμός Διπλώματος Οδήγησης. Είναι κατά γενική ομολογία πολύ θετική εξέλιξη το όλο εγχείρημα και θα πρέπει να συμπτυχθεί ο χρόνος προετοιμασίας και παραλαβής της.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:31 | Χάρης

    Συμφωνώ με την λογική της κάρτας. Ελπίζω ότι θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις διαδικασίες και στις συναλλαγές μας με το δημόσιο από τα απλά δελτία ταυτότητας. Επιτέλους, ας περάσουμε από την εποχή του χαρτιού στην εποχή της πληροφορίας, έστω και με 20 χρόνια καθυστέρηση. Προσωπικά τις ιστορίες με τα «προσωπικά δεδομένα» δεν τις παίρνω στα σοβαρά γιατί ούτως η άλλως το κράτος πρέπει να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα για πολλούς και προφανείς λόγους και γιατί ούτως ή άλλως τα προσωπικά μας δεδομένα τα μοιράζουμε διαρκώς εμείς οι ίδιοι αριστερά και δεξιά σε ιδιωτικούς φορείς. Θα ήθελα να ξέρω πόσοι από τους φίλους που «αγχώνονται» ζουν χωρίς εκπτωτική κάρτα από το Super market (που καταγράφει όλες τις καταναλωτικές τους συνήθειες με bonus 2-3 κατσαρόλες και κάποιες εκπτώσεις), χωρίς να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς κτλ. που ζητούνται τα στοιχεία τους, χωρίς πιστωτική κάρτα ή κάποιο δάνειο ή χωρίς καν τραπεζικό λογαριασμό (δηλαδή όλα τα προσωπικά δεδομένα σε ιδιωτικούς ως επί το πλείστον τραπεζικούς φορείς) κ.ο.κ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:12 | ΑΝΙΤΣΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

    ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΤΑ.ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ,ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ.ΜΕ ΤΙΜΗ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:19 | Γιάννης Πολυράκης

    Καλή ιδέα, όμως επικίνδυνη. Ποιός μπορεί να εγγυηθεί το απόρρητο των περιεχομένων? Τα ίδια δεν ακούγαμε και για το τραπεζικό απόρρητο και αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη περιφέρονται στις εταιρίες «τραπεζικής διαμεσολάβησης» η πωλούνται σχεδόν ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο? Θυμάται κανείς το απόρρητο των επικοινωνιών με Μαυρίκους, Vodafone και πόσα άλλα που δεν μάθαμε ποτέ? Τι θα γίνει σε περίπτωση «συνταγματικής εκτροπής», βλ. δικτατορία?
    Νομίζω πως οι κίνδυνοι από την εφαρμογή είναι πολύ περισσότεροι από τα όποια πλεονεκτήματα και γι’ αυτό πρέπει να το σκεφτούμε διπλά. Δεν πρέπει να καταπιούμε το δόλωμα, γιατί το αγκίστρι είναι πολύ μεγάλο. Αν θέλει το κράτος να προσφέρει στον πολίτη, ας μειώσει έστω και στο ελάχιστο την απέραντη και τριτοκοσμική γραφειοκρατία. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:27 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Ή ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΠΑΤΕΙ ΤΑ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 10:59 | Ανδρόνικος Στάθης

    Για να απλοποιήσω την συζήτηση θα σας δώσω την παρακάτω εικόνα. Βρισκόμαστε γύρω στα 2030 και όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν αυτοματοποιηθεί. Ένα οπτικό δίκτυο ινών διασυνδέει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ τους. Όλα τα δημόσια έγγραφα, μέσω λογισμικού ‘ηλεκτρονικής επεξεργασίας εντύπου’, έχουν ψηφιοποιηθεί. Πλέον ο πολίτης παίρνει τηλέφωνο στα ΚΕΠ και ενημερώνει ότι έχει χάσει το δίπλωμα αυτοκινήτου του. Η εξυπηρετική υπάλληλος από την υπηρεσία ρωτάει ποιο είναι το ονοματεπώνυμο του πολίτη, ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ και Α.Δ.Τ. και μπαίνει στην ασφαλής μηχανή αναζήτησης, τύπου google, και αφού έχει δώσει το ‘δικό της’ username & password, μπαίνει στο portal της ενοποιημένης ελληνικής δημόσιας διοίκησης και κάνει αναζήτηση με τα στοιχεία που της έδωσε ο πολίτης. Τα βρίσκει σε κλάσματα δευτερολέπτου και ενημερώνει τον πολίτη ότι θα του αποσταλούν στο σπίτι με ταχυμεταφορά. Ο πολίτης είναι χαρούμενος που θα έχει την επόμενή μέρα το δίπλωμα αυτοκινήτου και όχι σε 6 μήνες. Από την άλλη ένας άλλος πολίτης τα θέλει την ίδια μέρα οπότε η υπάλληλος το στέλνει με fax. Ένας άλλος υπάλληλος πάλι θέλει να αποσταλούν στο δικό του email για να εκτυπώσει ο ίδιος το δίπλωμα αυτοκινήτου του. Το ελληνικό δημόσιο έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από την μη υιοθέτηση έξυπνων καρτών και πανάκριβα συστήματα ασφάλειας που είχαν παραβιαστεί παλαιότερα από hackers. Το κυριότερο που έκανε το ελληνικό δημόσιο τόσο αποτελεσματικό ήταν ότι όταν ο πολίτης αποφάσιζε να κάνει μια συνδιαλλαγή με το δημόσιο, ο υπάλληλος υπεύθυνα έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες σε κλάσματα δευτερολέπτου. Κάποτε είχε προταθεί να μπαίνουν οι ίδιοι οι πολίτες στο σύστημα και να κάνουν μόνοι τους όλες τις ενέργειες, αλλά τελικά αυτό απορρίφθηκε για λόγους ασφάλειας επειδή ΠΑΝΤΑ κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη και αυτός είναι μόνο ο πιστοποιημένος δημόσιος υπάλληλος που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο διεκπεραίωσις υπηρεσιών για τον πολίτη.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Ανδρόνικος Στάθης
    MSc in Computer Science

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 07:26 | ΚΑΠΟΥΡΤΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ »ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙ,, ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ.ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΑΡΓΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΝΕΝΑ(ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ)

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 03:29 | Πάνος

    1. Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για την κάρτα πολίτη. Ως εκ’ τούτου η όποια δημόσια διαβούλευση είναι μετέωρη. Παρακαλείται το Υπουργείο να δώσει περισσότερα στοιχεία των σκέψεών του για το θέμα αυτό (πρακτικά κι όχι θεωρίες).

    2. ΝΑΙ σε μια κάρτα που θα περιέχει τα ελάχιστα απαραίτητα και μοναδικά στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να κάνουμε τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο γρήγορα και εύκολα.

    3. ΝΑΙ σε μια κάρτα που καταργεί άλλα επίσημα έγραφα όπως Πιστοποιητικό Γέννησης ή Γάμου, Δίπλωμα οδήγησης, Άδεια κυκλοφορίας κ.λπ. Δηλαδή έγγραφα που περιέχουν απλά στοιχεία και όχι ευαίσθητα δεδομένα π.χ. υγείας.

    4. ΟΧΙ σε μια κάρτα που μπορεί να περιέχει απόρρητα στοιχεία του κατόχου (όπως θέματα υγείας, περιουσίας, πολιτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά.) και που θα μπορούσε -σίγουρα κατά τη γνώμη μου- να θέσει τον πολίτη σε κίνδυνο, αφήνοντάς τον έκθετο απέναντι σε ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες κ.λπ.

    5. Παραδειγματικά αυστηρή τιμωρία όλων όσων καταχρώνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του πολίτη! Να διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος (έστω και με την ελάχιστη ποινή) και να αποδίδεται γρήγορα η Δικαιοσύνη! Εάν είναι δε και Δημόσιος Λειτουργός να απολύεται άμεσα!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 03:48 | Μελπομένη

    Λέω όχι στην κάρτα του πολίτη.
    θεωρώ ότι έχει αρκετά κενά ασφάλειας από τη μία και από την άλλη γίνεται η κοινωνία μας τύπου big brother.
    Βλέπω γύρω μου κράτη να μην την έχουν. Γιατί εμείς;
    Βλέπω στη χώρα μου οικονομική κρίση. Γιατί τώρα;
    Βλέπω γύρω μου ανθρώπους χωρίς παιδεία ή χωρίς γνώση περί τα ηλεκτρονικά και υποψιάζομαι. Γιατί αυτή η παγίδα με την κάρτα του πολίτη;
    Δεν με πείθετε. Λέω όχι στην κάρτα του πολίτη.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 02:12 | Νικόλαος Βόγκας

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου σχετικά με την «κάρτα του πολίτη» για την οποία προετοιμάζετε την ελληνική κοινωνία, πρέπει να αποσυρθεί, για δύο ιδιαίτερους λόγους.

    Πρώτος και βασικός λόγος είναι η αδυναμία του ελληνικού κράτους, με τις υφιστάμενες τεχνολογικές υποδομές του, να διασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια και ιδιαίτερα το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων εκάστου μελλοντικού κατόχου. Οι έλληνες πολίτες δεν είναι πειραματόζωα, ούτε αδαείς ιθαγενείς επί των οποίων μπορεί να δοκιμαστεί κάθε δυνατή πρακτική, η οποία, ήδη έχει πανηγυρικά απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έγινε απόπειρα να εφαρμοστεί. Είναι 100% δεδομένο ότι οι κάρτες αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο ηλεκτρονικής υποκλοπής και πιθανόν αλλοίωσης, κατά το δοκούν, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με ασύλληπτες συνέπειες για το ατομικό και κοινωνικό συμφέρον. Η ελληνική δημόσια διοίκηση, ΔΕΝ είναι σε θέση να διαχειριστεί τις επιπτώσεις. Και μην αμφιβάλλετε, θα είναι μαζικές και ραγδαίες, συνοδευόμενες από ευρείας κλίμακας οικονομικό, κοινωνικό και – σε κάθε περίπτωση – πολιτικό κόστος.

    Δεύτερος και μείζονος σπουδαιοτητας λόγος απόσυρσης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας να επιδείξει τον δέοντα σεβασμό στις πατροπαράδοτες χριστιανορθόδοξες αξίες του έθνους μας, με τις οποίες γαλουχήθηκε και οι οποίες αποτελούν το ηθικό στήριγμα του λαού μας στις δύσκολες ώρες που πλέον καθημερινά βιώνουμε.

    Είναι απολύτως σαφές και ευρέως γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι ο προς εφαρμογή γραμμωτός κώδικας που θα περιλαμβάνεται στην «κάρτα του πολίτη» περιλαμβάνει τον αριθμό/χάραγμα 666 στις τρεις μεγαλύτερες μπάρες (αριστερά δεξιά και στο κέντρο) του κώδικα, που αντιστοιχεί στους 3 αντίστοιχους βοηθητικούς χαρακτήρες, οι οποίοι: 1) εμφανίζουν 4 εναλλαγές άσπρου – μαύρου 2) ο δεξιός είναι αντίστροφος και κατοπτρικός του αριστερού και 3) ο αριστερός είναι ο περιττός αριθμός (0101) ενώ ο δεξιός ο άρτιος (1010). ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ δηλαδή τα χαραχτηριστικά του γραμμωτού κώδικα και αντιπροσωπεύουν κάποιον αριθμό. Ποιος είναι αυτός; Ο μοναδικός αυτός αριθμός που παρουσιάζει 4 εναλλαγές σε 4 μονάδες πλάτους και δεν συγχέεται με άλλους είναι ο αριθμός 6, ο οποίος αποτελείται από 4 εναλλαγές συνεχόμενες και τα επόμενα modules άσπρα δηλαδή 0 (είτε 0000101 είτε 0101, δεν υπάρχει διαφορά).

    ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΆ ???? ΓΙΑΤΙ ????

    Ο σεβασμός στα πιστεύω του καθενός μας είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα και μία τέτοια εφαρμοζόμενη πρακτική θα αναιρούσε την ίδια την αξία του Συντάγματος. Σε καμμία δε περίπτωση δεν τίθεται θέμα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, αφού αυτό προστατεύεται πρωτίστως με τη διαφύλαξη των θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχει η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας. Ας μην θιγεί αυτή στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και της ομογενοποίησης.

    Η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας ας μην αποτελέσει την αρχή νέων χειρότερων δεινών που θα λυγίσουν (και) την ψυχή μας ως Έλληνες.

    Ακόμη και οι υπέρμαχοι του νέου μέτρου θέτουν εαυτούς εν αμφιβόλω ως προς την πιθανή προσβολή του θρησκευτικού πιστεύω του διπλανού τους. Η καθολική απαγόρευση αντί της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες των πολιτών είναι ακόμη νωπή στο μυαλό αρκετών ετατομμυρίων Ελλήνων και μία νέα «υποχρεωτική» διάταξη της ιδίας και ίσως μείζονος βαρύτητας να είχε απρόβλεπτες συνέπειες στην ελληνική κοινωνία που ήδη βρίσκεται στο χείλος της απόγνωσης.

    Παρακαλώ πολύ επανεξετάστε το όλο ζήτημα και αναθεωρήστε.

    Με Τιμή

    Νικόλαος Βόγκας

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 23:05 | Μιχάλης Μεταξάς

    Επιτέλους και μια ουσιαστική κίνηση κατά της γραφειοκρατείας και υπέρ της προόδου του κράτους μας. Μια ευκαιρία να σταματήσουμε σε κάποια θέματα να λέμε «στην Ελλάδα είμαστε 100 χρόνια πίσω». Ας ακολουθήσουμε την τεχνολογία και ας τη χρησιμοποιήσουμε όσο πιο θετικά μπορούμε. Τα σχόλια περί καταστρατήγησης δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων μόνο κατευθυνόμενα μπορούν να είναι καθώς ειδικά σήμερα στο αχανές και ανοργάνωτο κράτος ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα συρτάρι ή μια ντουλάπα και να επεξεργαστεί ή εμπορευτεί τα προσωπικά μας δεδομένα. Σε ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα με τη σωστή διαβάθμιση τέτοια φαινόμενα εξαλείφονται. Μήπως αυτοί που αντιδρούν παρασύρονται από τέτοιου είδους συμφέροντα; Ας πάμε επιτέλους και κάποια φορά μπροστά. Μακάρι να είχε εφαρμοστεί από «χθες» η κάρτα του πολίτη.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 23:46 | Ζωή

    Θεωρώ οτι είναι πολύ σύντομος ο χρόνος που δόθηκε για την δημόσια αυτήν διαβούλευση.Πολύς κόσμος είναι ανημέρωτος για το θέμα και φυσικό είναι να μήν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών.Παρακαλώ για παράταση .

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 19:21 | Ανδρέας

    Δεν έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση για τα της κάρτας του Πολίτη. Προσωπικά εκτιμώ ότι πρέπει να διασφαλισθούν τα θέματα του απορρήτου του φακέλου υγείας τα οποία πιθανόν να δημιουργήσουν μέγιστα προβλήματα σε θέματα ασφαλισης, απασχόλησης κ.λ.π.

  • ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΜΗ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:42 | Μιχάλης

    Διαφωνώ με την χρήση κάρτας πολίτη, γιατί μέχρι και σήμερα έχει αποδειχθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη αποτελούν εκμετάλλευση των λίγων για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς.
    Εχει παρατηρηθεί ότι τα προσωπικά μας δεδομένα αποτελούν κοινή θέα γι αυτούς που έχουν πρόσβαση στο σύστημα αρχειοθέτησης αυτών.
    Τα προσωπικά μου δεδομένα θέλω να τα δίνω μόνο εκεί που θέλω και ΟΧΙ να είναι σε ΚΟΙΝΗ θέα του κάθε άγνωστου και κάθε αναξιόπιστου διαχειριστή.
    Ας θυμηθούμε την ταινία με τον Arnold Schwarzenegger ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ.
    Ετος 1990, η αναγγελία του chip πολίτη.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:17 | ΑΝΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΩ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:20 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

    Η κάρτα πολίτη είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη.
    Έχω την εμπειρία 14 χρόνων από τη Σουηδία.
    Απαραίτητα στοιχεία, κυρίως αυτά που δεν αλλάζουν: Όνομα, Επώνυμο, Ημ. Γέννησης, Τόπος Γέννησης, Ένας αριθμός που θα είναι μοναδικός για κάθε άτομο από τη γέννησή του, δεν θα αλλάζει ποτέ και για κανέναν λόγω (του τύπου ΑΜΚΑ, αλλά με ενωτική παύλα μετά την πλήρη ημερομηνία γέννησης: λ.χ. 150561-02270, το «σπάσιμο» διευκολύνει γιατί είναι πολυψήφιος αριθμός) και που θα αποτελεί το στοιχεία αναφοράς του πολίτη σε οιανδήποτε συναλλαγή θα έχει με οποιαδήποτε υπηρεσία (και φυσικά θα το μαθαίνει κανείς απ’ έξω σαν ποιηματάκι), Ημερομηνίες ισχύος (από…έως…), Αρχή που την εκδίδει (συντόμευση)
    Μη απαραίτητα στοιχεία, αυτά που είναι δυνατόν να αλλάξουν: Τόπος κατοικίας ή Ταχ. δ/νση, Ηλ/κή δ/νση, Όνομα συζύγου, Θρήσκευμα, Χρώμα μαλλιών κ.τ.ό.
    Μύθος: ότι δήθεν διακυβεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση ας νομοθετηθεί ταυτόχρονα η δίωξη με τους αυστηρότερους όρους της κατάχρησης των δεδομένων από την κάρτα του πολίτη!
    Στην πράξη: θα διευκολύνει αφάνταστα τις συναλλαγές μας με το βραδυκίνητο και υπερτροφικό δημόσιο!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:33 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης & διευκόλυνσης του πολίτη ενεργείται προς μια κατεύθυνση που σκοπό έχει τον πλήρη έλεγχο της ζωής του.Το μέλλων όλων μας & των παιδιών μας οδηγείται σ΄ένα δρόμο χωρίς διέξοδο, χωρίς αξίες,όπου το αγαθό της ζωής του ανθρώπου γίνεται υποχείριο αυτών που θα τον ελέγχουν.Η κάρτα του πολίτη είναι η φυσική ακολουθία των όσων συμβαίνουν σήμερα στην ανθρωπότητα & ιδιαίτερα στην πατρίδα μας.Πολλά τα προσχήματα για την εφαρμογή της & την αναγκαιότητα της, αλλά χωρίς να υπηρετεί τον άνθρωπο κάνει την ύπαρξη της τυραννική που όμοιο της δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία του ανθρώπου.Παρακαλώ ως Έλληνας πολίτης σεβαστείτε το αυτεξούσιο του ανθρώπου, αντισταθείτε σ΄αυτούς που μισούν το δημιούργημα του θεού για να μπορούμε να ζούμε ως άνθρωποι & όχι σαν σκλάβοι.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:48 | ΕΛΕΝΗ

    Είμαι αντίθετη με την παραλαβή της κάρτας του πολίτη πρώτον γιατί θα έπρεπε για ένα τόσο σημαντικό θέμα να υπήρχε ενημέρωση του λαού από την κυβέρνηση. Αλλωστε πόσο ποσοστό του πληθυσμού έχει πρόσβασή ή γνωρίζει Η/Υ για να σας πει τη γνώμη του στην ανοιχτή διαβούλευση?
    Δεύτερον παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα καθώς θα μπορεί καθένα να δει στην κάρτα μου τι ψωνίζω, τι αρρώστιες έχω κ.λ.π.
    Τρίτον δεν υπάρχει ασφάλεια σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων , γιατί γνωρίζουμε πόσο εύκολα υποκλέπτονται στοιχεία. Κάνατε την απόγραφή των δημοσίων υπαλλήλων και τα στοιχεία τους βρέθηκαν στο google. Επομένως για ποια ασφάλεια μιλάτε?
    Ακόμα τι θα συμβεί αν θα μας κλάβουν την κάρτα?
    Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε αν η κάρτα θα έχει μικροτσιπ. γιατί δημόσια λέτε ότι δεν θα έχει , αλλά παράλληλα μιλάτε για πλίνθιο (δηλαδή θα έχει). Πολύ έξυπνο!!
    Πιστεύω ότι θα πρέπει η κάρτα να είναι προαιρετική.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:59 | ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ.
    ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΣΑΦΩΣ Η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ (ΙΣΩΣ) ΟΠΟΙΟΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΖΩΗ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ.ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (ΟΠΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ)ΚΑΘΩΣ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΟΠΤΗ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΦΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ Κ.Λ.Π. ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ,ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ»ΕΤΑΙΡΟΙ»,ΤΟΥΡΚΙΑ,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ Κ.Λ.Π.)ΠΡΑΓΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΑΣ ΜΗ ΣΚΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΚΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΩΣ ΜΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΚΥΡΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ , ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ!!!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:13 | ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΣΙΑΔΟΥ

    Α) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ, ΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΟ (ΜΙΚΡΟ) ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
    Β) ΣΤΟ ΚΕΦ.»ΣΚΟΠΟΙ & ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΡΗΣΗΣ» Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ (.. ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ …κλπ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;; (Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΘΑ ΒΟΗΘΟΎΣΕ). ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ;

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:59 | Στέργιος

    Ως πρωτοβουλία ακούγεται πολύ καλή αλλά θα πρέπει να διασφαλιστούν δύο πτυχές:
    1) Σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει αφενός να εξασφαλιστεί η προστασία τους από τρίτους που θα έχουν συμφέρον να τα υποκλέψουν και αφετέρου δε να διασφαλιστεί ότι καμία κρατική αρχή δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα αυτή σαν ένα είδος πομπού που θα μεταδίδει τη θέση του πολίτη ανά πάσα στιγμή.

    2) Σε σχέση με το 666 και το τσιπ που η κάρτα θα φέρει. Όσο και αν ακούγεται περίεργο ορισμένοι συμπολίτες μας -και ο γράφων -έχουμε πρόβλημα θρησκευτικής συνείδησης με το αριθμό αυτό. Αυτό το γεγονός και μόνο σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που παρέχουν πιστεύω σοβαρές εναλλακτικές, θα πρέπει να οδηγήσει την Κυβέρνηση στην απόφαση να τροποποιήσει το σχετικό barcode με τη χρήση άλλου αριθμού. Η θρησκευτική ελευθερία που γίνεται σεβαστή σε πολλά πεδία πρέπει να γίνει και εδώ.

    Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε και μια συγκριτική μελέτη και παρουσίαση των λοιπών ευρωπαϊκών συστημάτων ταυτοτήτων.
    Τέλος, κάτι διαδικαστικό: μήπως είναι λίγο πρόωρη η συζήτηση χωρίς το κείμενο του νόμου;

    Μετά τιμής
    Δρίτσας Γ. Στέργιος -Δικηγόρος -Μεταπτυχιακός Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:36 | Γιώργος Μπέμπης

    Δεν βλέπω να γίνεται αναφορά σε κρίσιμες λεπτομέρειες για την υλοποίηση της κάρτας του πολίτη. Λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα, ποια θα είναι η βάση δεδομένων από την οποία θα αντληθούν τα βασικά στοιχεία της κάρτας, δηλαδή τα στοιχεία ταυτοποίησης του πολίτη.
    Υπάρχει άραγε μία τέτοια βάση δεδομένων; Πλήρης και με αξιόπιστα στοιχεία;
    Προφανώς και δεν υπάρχει ακόμα. Και αυτό διότι τα Ληξιαρχικά στοιχεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους σε … χαρτί !! Υπάρχει όμως πλάνο να ¨περάσουν¨ σε ηλεκτρονική μορφή. Εδώ και καιρό…. υπάρχει το πλάνο. Τι γίνεται όμως και δεν προχωράει; Το έχει καταλάβει κανείς ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει κάνεις; Και αν το έχει καταλάβει κάποιος, τότε γιατί τόση ολιγωρία; Γιατί, κακά τα ψέματα, καμία άλλη βάση δεδομένων δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ούτε του δημοτολογίου ούτε φυσικά του taxis. Η πρωτογενώς παραγόμενη πληροφορία όσον αφορά στα βασικά στοιχεία του πολίτη, που παράλληλα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, είναι η Ληξιαρχική πληροφορία. Καιρός λοιπόν να δημιουργηθεί.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:17 | Γιώργος

    Είναι θετικό να θέλει η κυβέρνηση να διευκολύνει τις συναλλαγές του πολίτη με τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς υποδομές;
    Πως είναι δυνατόν να θέλετε να πατάξετε την γραφειοκρατία, όταν για να ταυτοποιήσετε τον πολίτη χρησιμοποιείται παραπάνω από έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης; Ποιά η αναγκαιότητα ενός παραπάνω μοναδικού αριθμού; και γιατί να μπει σε χρήση το σύστημα RFID για τους πολίτες; Δεν γνωρίζετε ότι η παραχάραξη ακολουθεί την τεχνολογία; έχετε την εντύπωση πως κάνετε ένα βήμα πιο μπροστά από το έγκλημα και οι άνθρωποι που κινούνται εκτός νόμου δεν θα μπορούν να αντιδράσουν και να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της νέας κάρτας; Πως θα μπορεί ο πολίτης να αποδείξει στον νόμο ότι δεν είναι ο εγκληματίας κουκουλοφόρος που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας όταν δεν υπάρχουν αποτυπώματα, οπτική αναγνώριση και το μόνο που θα τον ενοχοποιεί θα είναι η ταυτοποίηση μέσω του RFID;
    Όταν οι χάκερς «σπάνε» πρωτόκολλα ασφαλείας όπως είναι η CIA, FBI, NASA, κλπ μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δεν θα γίνει και κάτι ανάλογα με τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη;
    Κύριοι αν πραγματικά θέλετε να περιορίσετε την γραφειοκρατία και να διευκολύνετε τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες μπορείτε να το κάνετε αλλάζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες σας προς το καλύτερο.
    Μπορώ να σας προτείνω ένα γενικό πλάνο αλλά για τα επιμέρους στάδια υλοποίησης υπάρχουν άνθρωποι με πιο εξειδικευμένες γνώσεις που ευχαρίστως θα σας τις δώσουν αρκεί να τους το ζητήσετε.
    1ον Σταματήστε να πληρώνετε την microsoft για τα προϊόντα που προσφέρει, γιατί υπάρχει και το linux με πολλές και δημοφιλείς διανομές και προϊόντα τα οποία παρέχονται σε όλους δωρεάν και κάνουν την ίδια δουλειά με τα αντίστοιχα προϊόντα της microsoft.
    2ον Καταργήστε όλους τους μοναδικούς αριθμούς ταυτοποίησης του πολίτη (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΔΤ, κλπ) και ενσωματώστε τους όλους σε έναν.
    3ον Κάθε υπηρεσία θα παίρνει από την κεντρική τράπεζα πληροφοριών μόνο τα στοιχεία που την αφορούν. Έτσι με πρωτόκολλα διαβάθμισης στην πρόσβαση των πληροφοριών ελέγχεται και πιο εύκολα το ποιος μπορεί να δει τα στοιχεία του πολίτη.
    4ον Καταργείστε το σύστημα RFID. Μην δίνεται κι άλλα όπλα στο οργανωμένο έγκλημα.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:45 | Ορθόδοξος Νεοφύτου

    Πως είναι δυνατόν σε ένα κράτος που υπερηφανεύεται ότι δημοκρατικό και φιλελεύθερο να καταστρατηγούνται κατάφορα με την κάρτα του πολίτη ατομικές και προσωπικές ελευθερίες?
    Πριν λίγα χρόνια με πρόσχημα τα «προσωπικά δεδομένα» καταργήθηκε η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές μας ταυτότητες. Τώρα με ποιά δικαιολογία θα αναγράφονται τα πάντα σε μιά νέα «ταυτότητα»? Δεν μας ενδιαφέρουν πιά τα προσωπικά δεδομένα?
    Από την στιγμή μάλιστα που ο πολίτης δεν θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που θα αναγράφονται στην κάρτα αυτή αλλά μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ερωτήματα και οι ανησυχίες μας πολλαπλασιάζονται.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 19:44 | Αθανάσιος Σαραντόπουλος

    Είμαι υπέρ της κάρτας του πολίτη με την προϋπόθεση ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται τεχνολογικά ότι τα αποθηκευμένα στοιχεία δεν κινδυνεύουν να αλλαχθούν από μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή να περιέλθουν σε τρίτους με οιονδήποτε ηλεκτρονικό -από χάκερς- ή άλλο τρόπο.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 17:41 | Κωνσταντίνος Λαλένης

    Ειμαι ΥΠΕΡ της κάρτας του πολίτη που βάζει επιτέλους την τεχνολογία στην υπηρεσία της καθημερινότητάς μας. Εχω σιχαθεί να ακούω επιχειρήματα του τύπου «666» ή «αρχών του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας». Η θρησκεία -κι όχι μόνο η ορθοδοξία αλλά οποιαδήποτε μπορεί να έχει κάθε Ελληνας πολίτης- πρέπει να είναι εντελώς ξεχωριστή απο την διοίκηση. Ο θρησκευτικός φανατισμός ιστορικά υπήρξε πάντα ο χειρότερος σύμβουλος. Για την δημοκρατία και την πρόοδο σ αυτή τη χώρα έχυσαν αίμα πολλοί πολίτες. Δεν θα μετατραπεί λοιπόν σε θεοκρατικό σκοταδιστικό κράτος, που διάφοροι μουτζαχεντίν θα περιφέρονται κραυγάζοντας αφορισμούς.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:24 | Γιώργος

    Εφόσον τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στην κάρτα, υπάρχουν ήδη διάσπαρτα σε διάφορα έγγραφα που έχουμε, σε τι μας τρομάζει η κάρτα?
    Εάν αρνούμαστε την παραλλαβή της κάρτας, μήπως θα πρέπει να επιστρέψουμε και όλα τα ήδη υπάρχοντα έγγραφα?
    Σε ότι αφορά το φακέλωμα, και τώρα σε περίπτωση πραξικοπήματος είναι
    δύσκολο να βρούν ότι στοιχέια θέλουν?
    Εφόσον οι περισότερες ενστάσεις έιναι θρησκευτικού χαρακτήρα γιατί δεν βάζουμε έστω προαιρετικά και το θρήσκευμα στην κάρτα ?
    Είναι λογικό πχ ενώ είμαι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος
    σε κάθε συναλλαγή με το δημόσιο να χάνω τον χρόνο μου και την ηρεμία μου για να συγκεντρώσω τις αντίστοιχες ενημερότητες ώστε να το αποδείξω? Δεν είναι πιο σωστό να μπορώ να τους πώ πάρτε την κάρτα μου και ψάξτε τα μόνοι σας?
    Η πληροφορική δίνει μια ευκαιρία σε ένα δημόσιο πόυ κανείς δεν έχει ιδέα πόσους και πού απασχολούσε να οργανωθεί με έναν γρήγορο και σχετικά φθηνό τρόπο.Ας το δοκιμάσουμε -έστω και με όσες επιφυλάξεις σωστά διατυπώνονται μήπως και απαλαγούμε από την τυρανία των καρεκλοκένταυρων.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 15:07 | Γιώργος

    Ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου… Είμαι χριστιανός ορθόδοξος, αλλά θυμάμαι ότι και το 2000μ.Χ. υπήρχαν έντονες φήμες (μέχρι και έκδοση βιβλίων από Μετέωρα και Άγιο Όρος) περί έλευσης του…Αντιχρίστου. Μάταια περίμεναν κάποιοι που περισσότερο ενδιαφέρονται για τον Αντίχριστο παρά για τον Χριστό.
    Ενδιαφέρει και το εξής: ενώ κάθε προσπάθεια της Πολιτείας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας της έκφρασης (βλ. αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες ή πολυφωνία στο μάθημα των θρησκευτικών κλπ. κλπ.) βρίσκει αντίθετη την διοίκηση της εκκλησίας και πολλούς χριστιανούς, τώρα οι ίδιοι επικαλούνται την ελευθερία του πολίτη εναντίον της κάρτας. Μονά-ζυγά δικά μας. Ας δει η εκκλησία πόσο δημοκρατική είναι η ίδια στις εσωτερικές της διαδικασίες και στις σχέσεις με τα μέλη της και μετά διορθώνει και την πολιτεία.
    Ασφαλώς στην Αγγλία που έχουν παράδοση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπισή τους ορθώς δεν ανέχτηκαν την κάρτα. Δεν είναι το ίδιο όμως με εμάς…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 15:50 | Γιάννης

    Λέω όχι στην κάρτα του πολίτη και είμαι κάθετος σε αυτό γιατί:
    1) δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα όλων αυτών των στοιχείων συγκεντρωμένων (ακόμα και το τι αγοράζω από που, πότε και πόσο έχει) σε μια κάρτα αφού υπάρχει σε αυτό κατάφωρη παραβίαση των ατομικών μου δικαιωμάτων και προσωπικών στοιχείων από την στιγμή που αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όποιον θέλει να τα δει ( και παρακαλώ μην μου πείτε για ασφάλεια στοιχείων γιατί θα βάλω τα γέλια, μια που ασφάλεια και υπολογιστής και πολύ περισσότερο ίντερνετ δεν είναι με τίποτα έννοιες που πάνε μαζί) και θεωρώ μια τέτοια κίνηση τελείως αντισυνταγματική.
    2) στους καιρούς λιτότητας που περνάμε δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος να σπαταληθούν τόσα χρήματα σε αυτό το εγχείρημα για την υλοποίηση του την στιγμή που κόβουμε σαν χώρα, μισθούς, συντάξεις, προσωπικο και πολλά άλλα μήπως να δίναμε κάποια από αυτά τα λεφτά απλά και μόνο στην καλύτερη εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων υποδομών; που θα κάνουν το ίδιο πράγμα με την κάρτα αλλά με μικρότερο κόστος και να εκμεταλλευτούμε τον υπάρχον δημόσιο τομέα και την μηχανογράφηση του;
    3) νοιώθω ότι αν υποχρεωθώ να την παραλάβω τότε αυτόματα θα γίνω ένα νούμερο και τίποτα άλλο
    ε λοιπόν λυπάμαι κύριοι αλλά ένα νούμερο δεν θέλω να γίνω για κανένα όποιος και αν είναι αυτός και ότι και αν λέει

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 15:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ

    Είμαι αντίθετος σε κάθε είδους συγκέντρωση και διαχείριση συνολικών πρωσωπικών πληροφοριών από πληροφοριακά συστήματα και κέντρα συλλογής και αποθήκευσης πρωσωπικών δεδομένων, διότι πέρα από την καταβαράθρωση της ένοιας της προσωπικής ελευθερίας και του αυτεξούσιου το οποίο πλήγεται θανάσιμα λόγω του ότι δεν θα επιλέγουμε πλέον εμείς σε ποιόν θα αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες, μην ξεχνάμε ότι ο μέσος τεχνολογικά ενημερωμένος πολίτης δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει το σύνολο των δεδομένων, την διαφύλαξη από γνωστοποίηση σε τρίτους, και δεν θα είναι σε θέση να επιλέξει ποιοί θα έχουν πρόσβαση στα συνολικά προσωπικά δεδομένα του τα περισσότερα των οποίων αφορούν την απόλυτα προσωπική ζωή και εικόνα του. Η ηλεκτρονικοποίηση της προσωπικής ζωής είναι ένα βήμα ακόμα προς την παγκοσμιοποίηση της οποίας απώτερος σκοπός είναι ο απόλυτος έλεγχος των μαζών στα πλάισια της ηλεκτρονικής παγκόσμιας διακυβέρνησης.
    Τα επόμενα στάδια θα είναι να βγούν κάποιοι στις τηλεοράσεις στα πλαίσια της προβοκάτσιας λέγοντας ότι έχασαν την κάρτα τους, τους την έκλεψαν κλπ. και κάποιοι θα φωνάζουν ότι έτσι είμαστε απροφύλακτοι κ τα προσωπικά μας δεδομένα ποιός ξέρει ποιός τα έχει κλπ. Και φυσικά τα Σκοτεινά κέντρα θα έχουν έτοιμη την λύση η οποία θα λέει εμφυτεύστε το chip στο χέρι για να μην φοβάστε την κλοπή και την απώλεια.
    Ολοι γνωρίζουμε πλέον τα σχέδια που δρομολογούνται και που θα καταλήξει αυτό και οι πιστεύοντες και οι μή πιστεύοντες…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 14:28 | Θάνος

    Εγώ σας προτείνω τις εξής ενέργειες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας,της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής χωρίς την κάρτα του πολίτη της οποίας η έκδοση αποτελεί αντισυνταγματική κίνηση χωρίς καμία αμφιβολία, πόσο μάλλον όταν δεν προηγείται το τυπικό της δημοκρατίας(δημοψήφισμα):
    1.Για τη γραφειοκρατία:Συνεργαστείτε με προγραμματιστές οι οποίοι θα σας κατευθύνουν στην χρήση ανοιχτού λογισμικού για την δημιουργία βάσης δεδομένων των πολιτών με τα βασικά δεδομένα του πολίτη.Αυτά είναι ονοματεπώνυμο,διεύθυνση,ΑΦΜ,ΑΜΚΑ και ταυτότητα.Οι υπηρεσίες της αστυνομίας,εφορίας,ασφάλισης και τα ΚΕΠ θα μπορούν να συνδεθούν ανα πάσα στιγμή σε αυτό το σύστημα.Ο πολίτης πηγαίνοντας στα ΚΕΠ θα παραχωρεί τα στοιχεία του(όσο για τη ταυτότητα αρκεί ένα σκανάρισμα του παρόντος δελτίου).Όταν θα επισκέπτεται τις παραπάνω υπηρεσίες για οποιαδήποτε συναλλαγή θα προστίθενται σχετικά στοιχεία(για την αστυνομία το μητρώο,για την εφορία η δήλωσή του,για τον ασφαλιστικό φορέα οι εισφορές του) απο τον αρμόδιο υπάλληλο και οπωσδήποτε θα δίδεται ένα αντίγραφο στο οποίο θα αναφέρονται τα επιπλέον στοιχεία που προστέθηκαν.
    2.Για την φοροδιαφυγή:Το πρόβλημα ανέκαθεν ήταν ο έλεγχος.Τους λεγόμενους «ράμπο» της εφορίας δεν τους έχω δεί ποτέ.Δεν είμαι κάν σίγουρος οτι υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός γιατί ποτέ δεν τους είδα.Φτιάξτε λοιπόν ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα ελέγχονται αυστηρά με τη σειρά τους και θα διεισδύουν παντού και όχι επιλεκτικά ή τυχαία.Και αν το πρόβλημα είναι η προειδοποίηση εκ των έσω ή των έξω της υπηρεσίας πως αυτή τη στιγμή περνάει ελεγκτικός μηχανισμός τότε φτιάξτε το κατάλληλο σώμα.Αν πραγματικά θέλετε, βρίσκετε λύσεις.
    3.Για την εισφοροδιαφυγή:Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.Μάλιστα εδώ είναι τεράστιος ο αριθμός των περιπτώσεων εργοδοτών που ενώ παρανομούν τολμούν να παρανομήσουν ξανά και ξανά με μεγάλο θράσος.Και πάλι χρειάζεται ένα σώμα αποτελεσματικό,νηφάλιο και ελεγχόμενο.Κι εδω ποτέ δεν υπήρξε υγιής έλεγχος.Τα πρόστιμα πρέπει να είναι άκρως αυστηρά(εως και κλείσιμο της επιχείρησης)
    Για επίλογο θα ήθελα να τονίσω το εξής.Η παράνομη είσοδος μεταναστών αποτελεί σημαντικό παράγοντα προβλημάτων στα παραπάνω ζητήματα.Γιατί δεν εφαρμόζετε πρακτικές αποτελεσματικές και για τους μετανάστες ώστε να μην υπάρχει απώλεια εσόδων του κράτους απο τις χιλιάδες λαθρομεταναστών;Δείτε το παράδειγμα της Ολλανδίας.Όποιος δεν διαθέτει σπίτι,δεν βρίσκει δουλειά.Πρώτα πρέπει να βρείς τον χώρο που θα κατοικίσεις και μετά δικαιούσαι εργασία.Φυσικά εφόσον βρείς σπίτι πηγαίνεις στο Δημαρχείο να το δηλώσεις και να πάρεις τον αριθμό πολίτη ώστε στη συνέχεια να βρείς δουλειά.Διαφορετικά κανένας εργοδότης δεν σου δίνει δουλειά και μάλιστα σε προειδοποιεί ότι θα έχεις προβλήματα αν δε βρείς σπίτι και δεν δηλώσεις τη διεύθυνσή σου στο κράτος.Υπάρχουν παραδείγματα χωρών στην Ευρώπη.Νομίζω πως αν σεβαστούμε το σύνταγμα μπορούμε και την ηλεκτρονική τεχνολογία να χρησιμοποιήσουμε συνετά και προβλήματα να λύσουμε.Προσοχή όμως γιατί η κάρτα του πολίτη έρχεται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των πολιτών

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 02:25 | Ελένη

    Περί ενημέρωσης

    Για ένα περίεργο λόγο , ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ( ακόμη και ακαδημαϊκοί ή άνθρωποι πολιτικοποιημένοι με ανησυχίες) δε γνωρίζει για την κάρτα του πολίτη.
    Αυτό το σύστημα που προωθήθηκε με ένα πολύ έξυπνο και φιλικό όνομα ( ομολογώ πως ήταν μια ευφυής κίνηση marketing) μου θυμίζει ένα πακέτο με πολύ ωραία περιτύλιγμα που κανείς δεν ξέρει τι έχει μέσα και όλοι εικάζουν . Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν μια απλή αναφορά και τα blogs έχουν ξεφύγει σε ένα παραλήρημα δημιουργώντας εντυπώσεις. Η συγκεκριμένη κατάσταση μόνο καλό δε μπορεί να κάνει. Γιατί λοιπόν δεν γίνεται μία συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινωθεί το τι θα περιέχει και το τι ακριβώς θα είναι η κάρτα; ατανοώ πως έτσι θα υπάρχουν λιγότερες αντιδράσεις αλλά πώς μπορείς να ζητάς από τους πολίτες να κάνουν κάτι εάν δεν τους έχεις ενημερώσει πρώτα; Και όταν μιλώ για ενημέρωση, εννοώ μέσω όλων των μέσων του τύπου : ραδιόφωνο , διαδίκτυο , τηλεόραση , έντυπα ώστε να φτάσουν οι πληροφορίες σε όλους. Στο κάτω κάτω μας αφορά όλους!
    Ακόμη και τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου είναι αφηρημένα και δεν καθησυχάζουν , κάθε άλλο μάλιστα ( πως ερμηνεύονται οι όροι «σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα», «τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία».)

    Περί κόστους

    Στην Αγγλία , η συγκεκριμένη κάρτα μετά την έκδοσή της αποσύρθηκε για δύο λόγους: αφενός γιατί παραβίαζε την ιδιωτικότητα και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και αφετέρου γιατί το κόστος των τσιπ ήταν πολύ μεγάλο.
    Προφανώς το κόστος αυτό θα είναι το ίδιο αν όχι και μεγαλύτερο και στην Ελλάδα. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι το εξής: ποίος θα επωμιστεί αυτό το κόστος; Ο πολίτης που ήδη δυσκολεύεται να βγάλει τα προς το ζην ( εάν το κόστος είναι 30 ευρώ ανα κάρτα, μία τετραμελής οικογένεια θέλει 120 ευρώ ενώ αν είναι 50, 200 και αυτό κάθε πέντε ή δέκα χρόνια) ή το κράτος που οικονομικά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ούτως ή άλλως μεταφέρει τα βάρη του στους φορολογουμένους;

    Περί υποχρεωτικότητας και εναλλακτικών

    «Παράλληλα, θα φέρει πλινθίο, μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης»

    Το ερώτημά μου είναι το εξής: Θα φέρει πλίνθιο για όποιον πολίτη το επιθυμεί ή θα φέρει πλίνθιο ούτως ή άλλως και αν το επιθυμείς το χρησιμοποιείς;

    Η επιτυχία ενός έργου κρίνεται από δύο παράγοντες: το αποτέλεσμα και το τι χρειάστηκε να θυσιαστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί.
    Ως προς το αποτέλεσμα ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει λαμβάνοντας πάντα υπόψη του πως στην Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ,συνεπώς και των καταστηματαρχών, υπαλλήλων κτλ δεν είναι σε θέση να χειριστεί υπολογιστές ή μηχανήματα νέας τεχνολογίας και δεν είναι διατεθειμένο να το κάνει ή να ξοδέψει χρήματα για να εκπαιδευτεί.
    Ως προς τη θυσία που απαιτείται όμως τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Είναι επιτυχημένο άραγε ένα έργο που υπόσχεται ταχύτητα στην εξυπηρέτηση ( αν και πάλι είναι αμφίβολο εάν συλλογιστούμε τη συχνότητα που κολλάνε τα μηχανήματα στη χώρα μας και πως παραλύει όλο το σύστημα όταν πέφτουν τα κεντρικά συστήματα π.χ σε μία τράπεζα ) και μία ψευδαίσθηση ασφάλειας όταν για να γίνει χρειάστηκε να θυσιάσουμε την ελευθερία μας και την αξιοπρέπειά μας ως άνθρωποι;

    Τέλος, πιστεύω στην ελευθερία και στην ελεύθερη βούληση των πολιτών . Τελευταία γύρω μας συμβαίνουν πράγματα που μας αφορούν για τα οποία οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καμία δική μας συμμετοχή, χωρίς να μας ρωτήσει κανείς. Σε αυτό το ζήτημα όμως πρέπει να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και δυστυχώς μία ηλεκτρονική διαβούλευση δεν αντικατοπτρίζει τη θέληση του συνόλου των πολιτών ( δεν γνωρίζει ο κόσμος για αυτήν και πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή τις γνώσεις να επικοινωνήσουν με αυτόν τον τρόπο). Δεν υποστηρίζω πως για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα αν και θεωρώ πως είναι μείζονος σημασίας. Ένα δημοψήφισμα κοστίζει και οικονομικά αλλά και πολιτικά εφόσον δίνει την ευκαιρία σε δημαγωγούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης ή εξημέρωσης όπως τα αποκαλούν τελευταία – και όχι άδικα- να επηρεάσουν συνειδήσεις.
    Υπάρχει ένας πιο απλός τρόπος να εκφραστούμε. Να πάρουν την κάρτα μόνο όσοι θέλουν. Όσοι πιστεύουν πως θα φτιάξει η ζωή τους με αυτή και δε θα περιμένουν σε ουρές, είναι ελεύθεροι να την πάρουν. Οι υπόλοιποι ας κρατήσουμε την παλιά καλή μοναδική γαλάζια ταυτότητά μας. Και αν δεν είναι βολικό το μέγεθος ή το υλικό ας αλλάξει ( δείτε για παράδειγμα την Κυπριακή ταυτότητα). Αν δημιουργεί πρόβλημα η έλλειψη ημερομηνίας λήξης λόγω αδυναμίας αναγνώρισης του προσώπου από τη φωτογραφία ας λήγει και ας την ανανεώνουμε.

    Θέλω επίσης να θίξω ένα ακόμη ζήτημα. Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν θέλει κάποιος να προμηθευτεί την κάρτα; Έχει εναλλακτικές ή όχι;
    Πρόσφατα, ως επισκέπτης του συστήματος επιλογής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων « Ευδοξος» διαπίστωσα πως για να μπορέσει ένας φοιτητής να επιλέξει τα συγγράμματά του πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στην ιστοσελίδα να διαχειριστεί τα δεδομένα του όπως επιθυμεί. Εάν δεν το κάνει δεν εισάγεται στο σύστημα. Ρωτώντας τηλεφωνικά υπάλληλο του κέντρου Αρωγής, με ενημέρωσε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος προμήθειας των συγγραμμάτων εάν δεν αποδεχθείς τους όρους της ιστοσελίδας.
    Τι θα γίνει λοιπόν με την κάρτα; Θα δοθεί μεν η ελευθερία να μην τη χρησιμοποιούμε αλλά αν δεν το κάνουμε θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες με την ίδια ευκολία που έχουμε και τώρα ή όχι;

    Περί νομιμότητας

    Ένα επιχείρημα που ακούω συχνά από πολλούς είναι το εξής: « Έλα μωρέ! Ούτως ή άλλως γίνεται , δε γίνεται ήδη; Στις πιστωτικές μας καταγράφονται οι αγορές, στην κάρτα bonus των super market οι προτιμήσεις μας και οι τροφές που καταναλώνουμε, δίνουμε σε ένα κάρο εταιρίες και sites τα στοιχεία μας , σιγά το πράγμα, γράφουμε στο facebook μέχρι και το τι τρώμε ή πότε κατουρηθήκαμε, έτσι κι αλλιώς, δυο κλικ να κάνεις στον υπολογιστή σου μαθαίνεις τα πάντα για τον οποιονδήποτε, τώρα απλά θα γίνεται και επίσημα».
    Γνώριζα πως ο ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες ( Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 2 ) και όχι να νομιμοποιεί de facto καταστάσεις που προσβάλλουν την ελευθερία του ανοχύρωτου και απληροφόρητου πολίτη, πόσο μάλλον να αντιγράφει τεχνικές και τον τρόπο προώθησής τους όταν αυτές κατάφορα προσβάλλουν τους πολίτες του ( Σας θυμίζω πως οι κάρτες bonus δίνονται με το πρόσχημα της ανταμοιβής στους τακτικούς πελάτες, ενώ παράλληλα μέσω αυτών η κάθε εταιρία ανεβάζει ή μειώνει τις πωλήσεις ενός προϊόντος ανάλογα με τα συμφέροντά της και πληροφορείται για τις προτιμήσεις του καθενός από μας εξάγοντας συμπεράσματα –κάτι τέτοιο δε γίνεται τώρα με άλλη μορφή;). Το κράτος λοιπόν, αντί να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να μειώσει αυτή την ανεξέλεγκτη ροή προσωπικών στοιχείων και πληροφοριών και να μας ενημερώσει για τα δικαιώματά μας, θα μας υποχρεώσει να μοιραστούμε τα προσωπικά μας στοιχεία με όλους;;;;;; Δε θα μας το ζητήσει, δε θα μας δώσει μία δυνατότητα εάν το επιθυμούμε δίνοντας μας παράλληλα και εναλλακτικές αλλά θα μας υποχρεώσει;;; Και όσο γι’ αυτούς που λένε πως δε θα είναι εύκολη η πρόσβαση στα στοιχεία μας από τον καθένα, αλήθεια , πιστεύεται πως όσο θα υπάρχουν στοιχεία στο taxis.net θα είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση σε αυτά. Αλλά ακόμη και έτσι να είναι για ποιόν λόγο να δώσω τη δυνατότητα και στο ίδιο το κράτος να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα στοιχεία μου χωρίς δικαστική εντολή και επείγοντα και σοβαρό λόγο; Έκανα κάποιο έγκλημα και δεν το γνωρίζω, είμαι επικίνδυνος/ η για κάτι και δεν το ξέρω;
    Από τις σπουδές μου στη νομική σχολή , γνωρίζω πως ο κάθε άνθρωπος είναι και αντιμετωπίζεται ως αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου ( έχει το τεκμήριο της αθωότητας ). Πως λοιπόν ένα κράτος αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες του σαν εν δυνάμει ενόχους, φοροφυγάδες και απατεώνες; Αν μη τι άλλο, το επιχείρημα περί πάταξης της φοροδιαφυγής ώστε να « φακελωθούμε» είναι τουλάχιστον προσβλητικό , λες και είμαστε όλοι ένοχοι και χρειαζόμαστε έλεγχο. Βέβαια το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν ακούστηκε από επίσημε χείλη αλλά από υποστηρικτές της κάρτας. Ούτως ή άλλως όμως, αρκετοί φορείς έχουν δείξει πολλάκις διαφορετικούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους πάταξης της παρανομίας.

    Τέλος , ειλικρινά, κανείς από τους Συνταγματολόγους που έχουν θέσεις βουλευτών , υπουργών και συμβούλων δεν προβληματίστηκε για την αντισυνταγματικότητα του εν λόγω νόμου; Αναφέρω απλά τα άρθρα του Συντάγματος χωρίς να κουράσω με ανάλυση, νομίζω εξ’ άλλου πως είναι εμφανές το ζήτημα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει
    Άρθρο 2
    1.Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. ( Τι θα πει «Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου»;, πώς ερμηνεύεται η ιδιαίτερη προσοχή όταν θέτεις τα προσωπικά δεδομένα σε τέτοιο κίνδυνο να τα εκμεταλλευτεί ο καθένας)
    Άρθρο 5
    1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    Άρθρο 9
    1. Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    (* το συγκεκριμένο άρθρο δε συνδέεται άμεσα αλλά ας σκεφτούμε κριτικά : απαγορεύεται η έρευνα σε κατοικία αλλά το κράτος μας ζητά να παραχωρήσουμε πληροφορίες ακόμη και για το ποια προϊόντα καταναλώνουμε, συλλέγοντας τις αποδείξεις ονομαστικά και σε ηλεκτρονική μορφή )

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας
    Ελένη Χαραλαμπίδου

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:15 | Αλέξανδρος

    Αντιτίθεμαι σε αυτό το νομοσχέδιο.Πιστεύω οτι η κάρτα του πολίτη δεν θα προσφέρει ασφάλεια και διευκόλυνση αλλά οτι είναι ένα βήμα στον περαιτέρω έλεγχο κρίσιμων πλευρών της ιδιωτικής ζωής μας, τις οποίες έχουμε κάθε δικαίωμα να μη μοιραζόμαστε.
    Ζητώ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:45 | ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

    Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει διαβούλευση για την κάρτα του πολίτη χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο Ελληνικός Λαός πλήρως για αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα ετσι ώστε να μπορεί να πάρει θέση..
    Πρόκειται για πλήρη καταστρατήγηση των ατομικών ελευθεριών πέρα απο τις όποιες πολύ σημαντικές θεολογικές προεκτάσεις του θέματος..
    Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία αυτού του έθνους πρέπει να συνετιστεί και να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της κάρτας του πολίτη..

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 21:39 | Μαρια

    Το «πρώτα ο πολίτης» το οποίο χρησιμοποιήσατε τόσο πολύ προεκλογικά οδηγεί τώρα στην «κάρτα του πολίτη». Θέλουμε να γνωρίζουμε τα πάντα για αυτήν. Δεν μας έχετε ενημερώσει παρά μόνο αδρομερώς, έτσι ώστε να μένουν περιθώρια για διάφορες φήμες.
    Αυτό σημαίνει ότι η κάρτα είναι ύποπτη. Στην Αγγλία και την Γαλλία δεν εφαρμόστηκε…Εμείς μήπως είμαστε «πειραματόζωα»…
    Δεν σας φθάνει ο ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ… Πόσο πιά άλλο φακέλωμα.
    Εν κατακλείδι αρνούμαστε κάτι που προσπαθείτε να μας επιβάλλετε χωρίς να μας ενημερώσετε επαρκώς και μας αφορά άμεσα και απόλυτα.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 17:11 | Ζαβιτσανου Αναστασια

    Αρνουμαι να παραλαβω την Καρτα του Πολιτη απλά και μόνο επειδή δεν με ικανοποιούν οι μεχρι τωρα εξηγησεις των διαφορων παραγοντων ότι η συγκεκριμένη κάρτα είναι χρηστική όσον αφορά τις καθημερινές μου συναλλαγές.
    επιπλέον, οταν παρελαβα την ταυτοτητα μου δεν αναγραφόταν επάνω το θρήσκευμά, στοιχείο πρωταρχικό για μένα.
    Προτείνω να γίνει δημοψήφισμα και όστις βούλεται να παραλάβει την καρτα του πολίτη. Νομίζω ότι σ’ ένα δημοκρατικό κι ευνομούμενο; κράτος η παραπάνω είναι η πρεπουσα λυση.
    Σας ευχαριστω πολλυ
    Ζαβιτσανου Αναστασια

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 16:17 | Χρήστος Ξυλογιάννης

    Η νέες ταυτότητες ύπο την μορφή των καρτών του πολίτη θα περιέχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα εκεί.

    Δεν υπάρχει πιθανότητα ο κόσμος να τις δεχθεί, διότι παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και επιπλέον δεν θα είναι ασφαλή τα στοιχεία που διατίθενται μέσα σ’ αυτές.

    Πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τέτοια φουτουριστικά συστήματα ελέγχου των πολιτών, θα έπρεπε να έχετε εξάσφαλίσει ότι κανένας δεν θα μπορεί να υποκλέψει τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών από αυτές τις κάρτες. Πράγμα το οποίο από ότι φαίνεται θα είναι σχετικά εύκολο για ειδικευμένους απατεώνες.

    Σώστε την χώρα πρώτα από την οικονομική καταστροφή που έρχεται και αφήστε τις ηλεκτρονικές ταυτότητες καλύτερα για άλλους λαούς.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:17 | Σταύρος Σκανδάλης

    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη, για πολλούς λόγους.

    Κύριοι με τα λεφτά του κόστους από την κάρτα του πολίτη καλύτερα να τα δώσετε στις ανάγκες του πολίτη όπως ανεργία, παιδεία, υγεία.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:26 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΟΑΛ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΛΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ.
    ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ) ΚΑΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
    ΑΦΗΣΕ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΑΝ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΟΧΙ. ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΤΑΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 10:42 | Απόστολος Κάκος

    Η αναγραφή του ΑΦΜ πάνω στην «κάρτα του Πολίτη», αν και ορθή, καθιστά την απώλεια της κάρτας (ή την αντιγραφή των στοιχείων που φέρει) σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον κάτοχό της καθώς με τα στοιχεία αυτά μπορεί εύκολα να εκδωθεί τραπεζικό δάνειο σε βάρος του ανυποψίαστου κατόχου.

    Συνεπώς, η αναγραφή του ΑΦΜ ή άλλου κωδικού αναγνώρισης θα πρέπει να γίνεται σε κωδικοποιημένη (hashed) μορφή που μόνο η ΓΓΠΣ ή άλλος πιστοποιημένος οργανισμός θα μπορεί να συνθέσει από τα στοιχεία του κατόχου.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 22:20 | ΚΕΛΛΥ ΑΡΜΥΡΑ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ.ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΜΕ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ…ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΕΚΦΑΝΣΕΩΝ ΤΗΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΠΛΗΘΗ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΒΟΥΛΑ ΟΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΟΥΒΙΑ!!ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.ΔΕ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ «ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΑ».ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΕΣΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΣΗ,ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ.ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ.ΑΣ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ.ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Ή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ?ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ?ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ,ΤΣΙΠ ‘Η BARCODE?ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ?

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:18 | Εύη

    Σε τί να υποβάλλουμε προτάσεις όταν δεν θέτετε ξεκάθαρα τί σκοπεύετε να κάνετε?
    Ναι, να μηχανοργανωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες αν με αυτό τον τρόπο μπορούν να κάνουν καλύτερο εσωτερικό έλεγχο , να μειώσουν την γραφειοκρατία και το κόστος λειτουργίας τους.
    Ναι στην εξυπηρέτηση πολιτών μέσω των ΚΕΠ.Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για να εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι να εκτελεί ο πολίτης χρέη δημοσίου υπαλλήλου.
    Ναι και στην χειρόγραφη υπογραφή η οποία δύσκολα πλαστογραφείται και εύκολα αποδεικνύεται η πλαστογράφησή της.
    Όχι στη διασύνδεση όλων των φορολογικών , ασφαλιστικών , ιατρικών αρχείων και στην πρόσβαση σε αυτά μέσω ενός κωδικού. Η πρόσβαση σε κάθε είδους δεδομένα πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρή,περιορισμένη και ελεγχόμενη ακόμα και για αυτούς που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες.
    Όχι στην παροχή σε ιδιώτες οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά τον πολίτη και την σχέση του με το κράτος.
    Τελικά ,καταρχήν όχι σε αυτή την κάρτα. Οι κίνδυνοι που δημιουργεί ξεπερνούν τα οποιαδήποτε οφέλη της. Ας δούμε και το προσχέδιο του νομοσχεδίου αλλά η πρόγευση που πήρα από αυτό το κείμενο διαβούλευσης είναι απόλυτα αρνητική.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 11:05 | Πελεκούδας Δημήτρης

    Είναι μια μεγάλη ιδέα η χρήση μιας κάρτας αυτής της μορφής.
    Θα ήθελα να σταθώ σε δύο ζητήματα ,πρώτα την ασφάλεια και δεύτερο τα προσωπικά δεδομένα.

    Η ασφάλεια της κάρτας μπορεί να είναι σχεδόν τέλεια.(Εχοντας κάνει hacking αρκετά χρόνια ξέρω οτι τίποτε δν είναι «άσπαστο»).

    Ομως ποιά τα ωφέλη για έναν hacker να αφιερώσει χρόνο για να σπάσει την κάρτα μου ,πέρα απο την ικανοποίηση του, όταν όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε άλλα μηχονογραφικά συστήματα και μάλιστα όχι μόνο τα δικά μου αλλά όλων των πολιτών,που σημαίνει ότι αν ο hacker βρεί ώφελος από αυτά τα δεδομένα είναι προτιμότερο να έχει τα στοιχεία όλων των πολιτών παρά ενός.

    Αρα κατα την γνώμη μου το πρόβλημα της ασφάλειας ανάγεται στο πρόβλημα της ασφάλειας όλων των μηχανογρφικών συστημάτων το οποίο είναι ανεξάρτητο από την ύπαρξη ή οχι της κάρτας.

    ΑΣΦΑΛΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    Τα περισσότερα προσωπικά μου ευαίσθητα δεδομένα ,όπως και των περισσοτέρων από εμας,αυτή την στιγμή χωρίς κανένα μηχανογραφικό σύστημα είναι στην διάθεση του κάθε ενός που τα ψάχνει.

    Ζώντας σε μιά μικρή κοινωνία καθημερινά κυκλοφορούν «φήμες» ότι ο τάδε έκανε αυτό ή το άλλο μετά απο δημοσιεύματα κάποιων σκανδαλοθηρικών φυλλάδων (στις οποίες δεν αναφέρεται το όνομα άλλα το γεγονός). Δηλαδή κάποιος που το έξαψε κατάφερε να βρεί και το όνομα.

    Ας πάψουμε λοιπόν με το πρόσχημα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων να βάζουμε φραγμούς σε τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να κάνουνε πιό έυκολη την ζωή μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:21 | EZK

    Θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την πρόταση του Υπουργείου για την Κάρτα του Πολίτη. Η συμπερίληψη τόσων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εγείρει έντονα το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:44 | ΧΑΡΗΣ

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
    ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:58 | Ντάβος Παναγιώτης

    Καμία συναλλαγή να μην γίνεται χωρίς την κάρτα.

    Οι τράπεζες να μειώσουν στο ελάχιστο την εκταμίευση μετρητών.

    Από τα ΑΤΜ να μην δίνονται πάνω από 50 ΕΥΡΩ ανά μέρα ώστε καθένας μας να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει με πιστωτική και παράλληλα την κάρτα του πολίτη. Έτσι όλες οι συναλλαγές θα βγουν στη νόμιμη αγορά και επιτέλους θα φορολογηθούν όλα τα κωμμοτήρια, εστιατόρια, δικηγόροι κλπ κλπ

    Καμία συναλλαγή να μην γίνεται δεκτή χωρίς και τις δύο κάρτες και ελάτε μετά να μου πείτε αν θα μπορέσει κανείς δικηγόρος να μην εκδόσει απόδειξη.

    Σας έχουν πηπιλήσει το μυαλό κατά την κάρτας για να πετύχουν τη μη λειτουργία της!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:19 | stefanos peritas

    δε πρόκειται να παραλάβω τέτοια κάρτα καθώς θεωρώ πως εκτός του ότι παραβιάζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μου και τις ανθρώπινες ελευθερίες γενικά,σαν κράτος δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να διαχειριστούμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί.είμαστε και θα είμαστε ενα παρακμάζων και εκφυλισμένο κράτος συνεπώς και δε χρειαζόμαστε μια τέτοια κάρτα αλλά και αν την έχουμε δε μπορούμε να τη διαχειριστούμε.ας αφήσουμε τις κάρτες και τα περίπλοκα συστήματα και ας ασχοληθούμε με τα βασικά και τα σημαντικά στα οποία και χωλαίνουμε ως κράτος και ως κοινωνία.